Vandaag gaan we klaarmaken een voedzame mosselen maaltijd. De benodigde ingrediënten zijn 2 kg mosselen, twee uien, wat selderij. Als kruiden peper, tijm, laurier en als groente een bosje peterselie, verder een halve kg champignons en 200 ml room voor een sausje om nadien toe te voegen aan het gezeefde kookvocht van de mosselen. Op een staatje heb ik voor u de hele bereidingswijze staan en u doet er goed aan dit te bewaren als u later ook zo'n lekkere schotel met mosselen met champignons in roomsaus klaar wilt maken. Sinds er zoveel kookprogramma's, niet alleen op internet, maar ook op tv gebracht worden, is de kookkunst en lust ertoe met sprongen op iedereen van oud tot jong overgeslagen. Voor jaren terug was ik bang dat deze verloren zou gaan, omdat de specifieke huishoudschool van jaren terug, waar vnl. de meisjes allemaal naartoe gingen op een gegeven moment ten dele afgeschaft werd of anderzijds in een beperkt jasje gehuld werd, maar heden ten dage kunnen we spreken dat deze mening achterhaald is. Heel veel waardering heb ik eveneens voor de vele allochtonen die in onze gewesten ook ten volle hun kookkunst laten zien en echt er zijn onder hen kookspecialisten en als ze binnenshuis aan de gang zijn en toevallig staat er een deurtje op een kier- dan ruikt het zo prettig dat je de drang hebt om daar binnen eens een kijkje te nemen in de hoop dat je eventueel aan de dis uitgenodigd wordt om een hapje mee te eten. Waarschuwing: Er zijn dit jaar-in tegenstelling tot de laatste vijf voorgaande jaren- in deze vochtige herfst ontzettend veel soorten paddenstoelen uit het niets omhoog gekomen. Tegenover elke tamme zwam staat een bijna gelijkelijk evenbeeld die giftig is. Opgezocht voor u heb ik een herkenningswebsite, waarop duidelijk het verschil tussen giftig en niet giftig vermeld staat en op foto's eveneens is afgebeeld. Ga naar de site van AMANITA: http://www.amanita.fotovidi.nl/ Als u dit bekeken hebt, wil dit absoluut niet zeggen dat u al een echte paddenstoelenkenner bent, maar wel dat u de eerste ervaring hiermee opgedaan hebt. Ga gewoon naar de groenteboer of een speciaalzaak waar ze tamme zwammen verkopen, want het duurt vaak jaren eerdat u zich een ervaren kenner (mycoloog) kunt noemen! Wilt u van Geraadpleegde AMANITA terugkeren naar broeder Everard, klik dan met linkermuisknop op pijl linksboven!


|