Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
14-03-2021
Op weg naar Klein Lourdes
Niet alleen in Nederland maar ook in België zijn er veel vrome mensen die de grot waarin Maria in Frankrijk aan zuster Bernadette is verschenen hebben nagebouwd en bij de meeste van deze personen vind je zo'n grot in hun achtertuin. De plaats die erkent is door Paus Pius 1X en de naam klein Lourdes mag dragen is hier in Nederland het dorp Tienray (gem. Horst a/d Maas) en in België het plaatsje Bitsingen/Bassenge in de provincie Luik te Wallonië. Veel mensen uit de wijde omgeving en ook buitenlanders bezoeken deze plaatsen om bij de grot te bidden tot Maria.
Vroeger op bedevaartplaatsen ontmoette je veel personen die gehandicapt waren en ik herinner me van veel van die plekken nog de mensen die van een of andere kwaal of handicap genezen waren en hun prothesen of loopstok hadden achtergelaten en de kapelmuren hingen vol met dergelijke attributen of oorkondes. Bij mijn laatste bedevaart naar Banneux viel het me op dat hier of daar nog wel een looppstok hing, maar verder niets. Wat me ook opviel was dat in tegenstelling tot vroeger op bedevaartplaatsen de meeste bezoekers niet uitsluitend het heiligdom bezoeken om te bidden, maar min of meer contact zoeken met andere mensen en deze contacten nadien in stand houden door verbindingen met elkaar via Internet of de mobiele telefoon. In deze onpersoonlijke tijd, waarbij je in een winkel amper een praatje kunt maken, waar overal de dienstloketten gesloten zijn en waar families door de vele scheidingen in haat en onvrede leven zoekt de de eenzame burger uit deze tijd naar iets wat niet meer bestaat en steeds glijdt de maatschappij af naar een afgrond waauit je niet meer ontsnappen kunt en vooral de opgroeiende jeugd voelt zich in de steek gelaten en zal daardoor op hun levensweg steeds verder ontsporen. Merkbaar is dit nog versterkt door het Coronavirus dat wereldwijd deze wereld in haar greep heeft en men niet direct de juiste en goede opvang weet te creëren voor de mensen in geestelijke nood die hierdoor steeds verder vereenzamen. Laten we hiervoor bidden en als je kunt, help dan de mensen die in nood verkeren en begin daarmee in je eigen buurt!
14-03-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Iedereen is op retraite en vandaag zijn we nog slechts met drie personen hier in het klooster. Toch zal er gegeten moeten worden en vandaag gaan we klaarmaken een heerlijk maaltijdje en wel groene asperges, gerold in een omelet en je kunt er ook nog een dikke plak ham omheen draaien. Je kunt het als lunch gebruiken, als middagtussendoortje, wat we vroeger goûter noemde, maar ook als een dineetje met als toetje een heerlijk puddinkje, wat appelmoes, rabarber of gewoon een lekkere peer. In is momenteel die sappige conference, die in elke supermarkt te koop is. De maaltijd hier beneden op een staatje opgetekend is voor twee personen en wij in onze communiteit zijn met drie personen, maar daar heb ik rekening mee gehouden. Tegenwoordig heb je ontzettend veel tweepersoonsgezinnen en daarvoor is dit gerecht dan ook bedoeld. Inmiddels komt na enkele weken van 'ballingschap' i.v.m. het coronavirus iedereen weer gewassen, geschoren en geknipt aan tafel en vind ik bij de afwas van het bestek geen kluwen haar meer op de borden. Deze liggen nu in de overbezette kapsalons en ik heb zelfs gelezen dat 'n bekende kapper in het ziekenhuis beland is doordat hij gestruikeld was over de bergen met hoofdhaar in zijn salon. Ja als kloosterbroeder ben je van alle markten thuis, dat hebben we vroeger als priesterstudent wel geleerd, want we deden daar alles gemeenschappelijk en hielden geen ingehuurde hulpen eropna. De ene dag was je aan het piepers jassen, de andere dag hielp je met het schoonboenen van de vloeren en gangen, ook in de linnenkamer wist je de weg en afwassen deden we in grote afwasbakken, gevuld met gloeiend heet water en eraan toegevoegd een behoorlijk portie soda. Zo'n kloosteropleiding als priester of broeder bracht wel met zich mee dat je bij moeilijkheden niet gauw in de knoei kwam zitten en in elke wrange situatie snel een oplossing wist te vinden. Als priester hoorde je ook wekelijks biecht en vlak voor de paasdagen stonden er rijen met mensen voor het biechtkamertje om hun zonden op te biechten. Ik heb ook nog een tijdje in een klooster in Den Haag gezeten. In die tijd had je als politieke partij nog de Katholieke Volks Partij (de KVP), dat al lange jaren door fusies met andere partijen nú het CDA heet. Verplicht was het vroeger voor elke katholiek om minstens een keer per jaar je zonden te belijden. Ook de katholieke parlementariërs gaven hier gehoor aan en wat die allemaal op te biechten hadden, daar lusten de honden ook toentertijd echt geen brood van. Als penitentie liet ik de heertjes daags voor de pasen in de defige wijken van Den Haag, Voorburg en Wassenaar collecteren voor de armen, wat overigens wel gedaan werd, maar zo'n schrale oogst opleverde dat je er nog geen pond suiker voor kon kopen. Zeg beste lezers, als jullie het goed vinden ga ik nog wat lichte gymnastiek doen, want mijn voeten houden vocht vast en zijn weer opgezwollen en ik zou zo zeggen:,,Tot een volgende keer maar weer!"
06-03-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag hebben we op tafel een biologische boerenkoolstamppot
Normaal eet je een boerenkoolstamppot met een flink stuk rookworst, zuurkoolspek of een klapstukje erbij of doorheen. Vandaag brengt broeder Everard op tafel een biologische boerenkoolstamppot. Wat voor ingrediënten verwerken we daarin? Op de eerste plaats hebben we nodig een kilo aardappelen, wat uien, chilivlokken, mixkruiden van Euroma of een ander merk, heel goed te verwerken daarin zijn ook die Chinese 5 spice kruiden wat zout, een beetje olijfolie, wat ketjap asin en manis en uiteraard boerenkool, die voor deze stamppot uiterst fijn gesneden dient te worden. Doordat ik begin december van het voig jaar besmet werd met die ellendige Corona en een tijdje in een ziekenhuis heb doorgebracht, betrekken we de boodschappen van grootgrutter Albert Heijn, die ons wekelijks voorziet van alles wat we zoal op voedingsgebied nodig hebben. We maken alles zelf nog wel klaar en ontvangen leuke folders waarop vermeld wordt hoe je bepaalde maaltijden dient te bereiden. De bedoeling is dat ik in de toekomst zelf of mijn assistente soeur Mary (was gelijk met mij besmet met het COVID-19) weer op pad gaat om al die ingrediënten in huis te halen, maar dat lukt nog niet, want we zijn nog lang niet uitgedokterd. Op een staatje voor u heb ik staan hoe je die stamppot bereidt en wat er precies voor nodig is. Op dit staatje staan ook wat speklapjes, maar die heb ik hier in het klooster aan een kennis van me gegeven die morgen zijn kapsalon weer mag openen. Afgebeeld staat ook die kant en klare biologische stamppot die bij Albert Heijn te verkrijgen is en dit alles zonder vlees; dus dat komt zeker in deze vastentijd bijzonder goed uit!
01-03-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger werd in de vastentijd niet gedacht aan lekkere taartjes, snoep en elke dag vlees op tafel. Nee, in de vasten moest je sober leven en op vrijdag mocht je wel een visje eten, maar vlees op tafel was absoluut uitgesloten en herinneren doe ik me nog dat mijn moeder me een plaatje boterhamworst uit de keel verwijderde die ik op vrijdag zonder erg innam en in feite bestemd was voor mijn vader die van de pastoor dispensatie had gekregen omdat hij als bakker gerekend werd tot iemand met een zwaar beroep. Vandaag gaan we met de hele gemeenschap ook weer min of meer zondigen doordat ik voor vanmiddag tijdens het theeuurtje Gâteaux à Jeun ga serveren. Het is een soort snelgebak, niet al te groot en bereid met natuurlijke middelen. Om niet klerikaal op de vingers getikt te worden heb ik dit gebak een Franse naam gegeven; op zijn Nederlands zijn het vastengebakjes en ik vind dat we die in deze virustijd waar we toch al gedwongen worden om in een soort harnas te leven als tussendoortje toch iets lekkers mogen eten. Op een staatje heb ik voor u het recept van deze vastentaartjes staan. Ik wens u veel succes met de bereiding en met dit mooie lenteweer is het ook raadzaam om na het theeuurtje een wandeling te maken en vergeet hierbij niet om in de drukte op de weg 1½ m afstand van elkaar te houden.
21-02-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag op tafel een heerlijke en vitaminerijke visschotel
Met dat plotselinge winterse weer, met een vrieskou die vannacht daalt tot 20 graden Celsius onder de nul zitten wij ouderen veelal binnen en komen overdag de deur niet uit. Gewend waren we vroeger om met zo'n vrieskou veel stamppotten klaar te maken en ook enkele bordjes met pittige erwtensoep waren maaltijden waar je de vrieskou goed mee kon tegemoet treden. Door het alom heersende Coronavirus zitten we sowieso al voortdurend binnen en om je figuur op peil te houden is het wenselijk dagelijks wat aangepaste gymnastiekoefeningen te doen dit om niet al te ver uit te dijen. Beter is het om in deze zit-en hangperiode-tijd wat lichtere maaltijden tot je te nemen en de wat vette pot te vermijden. Vandaag heb ik daarom staan een vitaminerijke visschotel. Op een staatje leest u wat u er zoal voor nodig hebt om deze te bereiden. Ter voorkoming en verspreiding van het Coronavirus hebben we te maken met noodwetten waarbij veel personen gehinderd worden in de uitoefening van hun beroep en te hopen is dat op korte termijn iedereen weer naar school of naar het werk kan gaan en de winkels overal weer open zijn. Toch zijn er mensen-vooral in de hulpsector-die lange uren moeten maken, en die dienen natuurlijk wel een voedselrijke maaltijd op gezette tijden tot zich te nemen; alle waardering voor die helpers, die het ons mogelijk maken om in deze nare tijd niet te verkommeren!
09-02-2021 om 21:01
geschreven door Broeder Everard
Kerkelijk Nieuws op 39 en veertig dagen na Kerstmis
Sinds 19 november van het vorig jaar was ik niet meer op Internet. Voor die tijd ook al wat minder door allerlei narigheden, maar het toppunt van ellende was toch wel dat ik begin december getroffen werd door het Coronavirus en hiervoor een tijdje doorgebracht heb in respectievelijk het ziekenhuis Rijnstate te Arnhem en het Radboud UMC te Nijmegen. Door een achttal chronische aandoeningen kwam ik voorheen alleen nog buitenshuis voor controles bij diverse specialisten die als moderne 'hemelse' engelbewaarders me nog graag een poosje op deze aardkloot zagen rondlopen. Momenteel probeert men met allerlei middelen en maatregelen het COVID-19 te stoppen, maar neem maar van mij aan dat zo'n virus uit zichzelf luwen moet en dat zeker in deze moderne levenstijd moeilijk in te dammen is, omdat er teveel van die virussen wereldwijd rondzweven en zich door verbintenissen en mutaties in allerlei mysterieuze hoedanigheden blijven manifesteren. Gisteren vierden we binnen de Katholieke Kerk, en de met Rome verbonden kerkgenootschappen het feest van Maria Lichtmis. Vroeger in ons klooster hielden we bij dit feest van de opdracht van Christus in de Tempel (soort doop) een lichtprocessie door de kerk en als het weer het toeliet togen we-met allemaal een brandende kaars in de hand-naar buiten in het prachtige park dat aan het klooster grensde. Vandaag vieren we het feest van de Heilige Blasius. Dit was een bisschop die leefde in de derde en vierde eeuw n. Chr. en een groot gedeelte van een diocees ergens in Armenië bestierde. Ooit hielp hij een jongeman die een visgraat in zijn keel had en dreigde te stikken. In de loop van zijn pontificaat werd hij na zijn dood gezien als de heilige die keelziekten en andere kwade aandoeningen kon genezen. Langzamerhand is dit gegroeid tot de kerkelijke handeling van de zogenaamde Blasiuszegen, waarbij een priester twee kaarsen (bron van het licht en de verlichting) kruiselings om je keel houdt. De heilige Blasius is patroon van veel mensen in bepaalde beroepen; zo bv. van de wolwevers. Moge de Heilige Blasius ook ons beschermen tegen allerlei ziektes, waardoor we in deze tijd mee te maken hebben!
03-02-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we in onze keuken weer eens 'op reis' naar Frankrijk en we gaan een visschotel bereiden en wel een petit souper en dat is de juiste benaming voor hetgeen ik nu voor u klaar ga maken, en het heet Filets De Sole à La Pompadour. Halen bij de vishandelaar gaan we 4 tongen en een blik kreeftenstaartjes. Je hebt in de grote steden supers met een visafdeling en daar kun je in de regel ook alle toebehoren verkrijgen, hetgeen ter plattelande niet altijd mogelijk is maar wat in de gewone supers wel te verkrijgen is dat zijn de volgende ingrediënten: 1 blik truffels, 100 gram champignons, eieren, champagne of gewone witte wijn, wortelen, sjalotjes en peterselie, tijm en laurier, ½ liter room en boter en in de huishoudkast staat altijd wel zout en peper.
Hier de bereidingswijze: Laat uw vishandelaar de tongen fileren. Hak de champignons en truffels fijn en bind dit met de eierdooiers. Bestrooi de tongfilets met peper en zout en strijk er wat van de truffelfarce op. Rol ze op en steek of bind ze vast. Breng de champagne of witte wijn aan de kook met de kruiderij, draai het vuur laag en leg de tongrolletjes erin. Houd het mengsel ongeveer 10 minuten tegen de kook aan. Neem ze uit het vocht en zet ze op een schotel. Zeef het gepocheerde vocht en roer er wat boter en slagroom door. Giet dit over de tongrolletjes. Leg de inhoud van het blikje kreeftenstaartjes bij de tongrolletjes. Filets de Sole à La Pompadour is een verfijnd hapje, precies iets voor een petit-souper. Wat erbij hoort is een fles champagne!
EVEN EEN TUSSENDOORTJE---VROEGER KON DIT NIET-NU WEL!
19-11-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Even, zoals altijd een woordje vooraf. Met het Coronavirus is een van de grootste bedrijven die daar hinder van ondervinden de HORECA, en vooral de gewone cafés en eethuizen hebben daar het meeste last van. In de oorlogstijd stonden in de hongerwinter in karren en lokaliteiten grote gamellen, waarin eten was klaargemaakt, want door afsluiting van de transportlijnen naar onze grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht werden de winkels niet meer bevoorraad en wat in de fabrieken aan levensmiddelen nog wel geproduceerd werd, namen de Duitsers mee naar de Heimat. Karig, kreeg iedereen die de gaarkeuken bezocht nog wat voedsel mee om thuis op te eten. Zo'n 10.000 Westerlingen zijn toentertijd omgekomen van de honger! Het ziet er niet naar uit dat aan al die rondzwervende en muterende virussen en schimmelinfecties spoedig een einde komt en al die vaccins die ze ter bestrijding momenteel hebben uitgevonden zullen bij de een mogelijk aanslaan, maar in zijn algemeenheid denk ik persoonlijk dat dit percentage niet aan de hoge kant zal liggen, juist door de enorme mutatiedrang van al die virussen. Een goed idee van diverse horecaondernemers is dat ze op bepaalde tijden op rustige wijkpunten opereren met een rijdende gaarkeuken waar heerlijke stamppot met worst, een bal gehakt of zelfs met een lekker stuk klapstuk erbij te krijgen is tegen een redelijke prijs. Echt heel effectief en ook nog eens milieubewust doordat de mensen zelf niet meer hoeven te koken en om in conditie te blijven dit lopend of op de fiets kunnen afhalen. Voor mensen die slecht ter been zijn is er altijd wel een goede buurman te vinden die hen kan helpen. Aan de gaarkeuken hebben we in oorlogstijd nooit gestaan (evacuatieplek in Friesland), wel op oefening in militaire dienst werden op een bepaalde 'veilige' plaats aan het front of nadien bij oefeningen ter velde ook gamellen met voedsel uitgereikt. Vandaag heb ik voor u staan een eenvoudig en toch smakelijk gerecht en dat is een diner waarbij gebruikt wordt als hoofdproduct blokjes karbonade en spek, verder een paar uien, rode paprika's, paprikapoeder en 2 teentjes fijngesneden knoflook, verder tomatenblokjes, rode wijn, bouillon en wat peper en zout. Al dat gepruttel bij elkaar is een soort Hongaarse stoofpot met voldoende vitaminen en ook nog heerlijk van smaak. Bon appétit-Jó ét Vágyat-Enjoy your meal!
08-11-2020 om 23:02
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Allerheiligen en morgen Allerzielen. Het zijn dagen dat we een bloemetje op de graven van onze overleden dierbaren zetten en op Allerzielen bidden we voor al onze dierbaren die overleden zijn en op het ogenblik zijn er dat velen. Het is het virus Corona dat vele mensen in alle leeftijdscategorieën plots uit het leven heeft weggerukt. Weliswaar heb ik geen Corona, maar wel veel andere kwalen en voor het eerst sinds jaren heb ik geen bloemen op de graven van onze dierbaren kunnen zetten, omdat ik sinds kort te weinig hulp heb om me te helpen, want zelf ben ik momenteel tot weinig of niets in staat. Met mijn blogs zit ik al jaren over de hele wereld, maar ook hier heb ik door voornamelijk reumatische aandoeningen het extra moeilijk om mijn stukjes op Internet te plaatsen. Met het Coronavirus zijn wereldwijd ook veel van mijn vrienden die praktisch allemaal op hoge leeftijd waren overleden en onder de jongeren zijn er personen bij die hun baan zijn kwijt geraakt en nu een of andere uitkering hebben. Hier in Nederland komen we in directe zin niet om van de honger en de uitkeringen moge dan aan de lage kant liggen, maar te eten is er altijd. Dat ligt heel anders in andere landen en het moge gek klinken maar de meeste personen die aan de ellende van deze tijd ten onder zijn gegaan, dat zijn voornamelijk vrouwen en je wilt het misschien niet geloven maar het is het Europese land Frankrijk dat mensen die om hulp vragen vaak in de kou laat staan. Een vijftal van die vrouwen hebben om hulp bij mij aangeklopt en mijn inkomen is niet van dien aard dat ik al die personen, die om hulp vragen, kan helpen. Ik probeer het wel steeds, maar loopt telkens weer vast en alles wat ik persoonlijk lux vind heb ik al jaren geen gebruik van kunnen maken. Wel zit ik op Internet en dit is mijn enige hobby wat ik persoonlijk op 87-jarige leeftijd nog kan uitoefenen. Ik hoop dat u allen beseft wat het betekent om op straat terecht te komen en dit zonder enig inkomen. Ik had hier een buitenlandse rekening gekregen waarop gestort kon worden, maar die gegevens en rekening heb ik om bepaalde redenen moeten verwijderen. Wat u wel kunt doen beste lezers is om mensen die in uw buurt wonen en het moeilijk hebben te helpen. Mochten er lezers zijn die op deze rekening geld gestort hebben, dan is er in feite niets aan de hand, want het komt goed terecht.
01-11-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor u staan heb ik een eenvoudig receptuur van maïssoep. Op een staatje (Dit keer als inzet: zie bijlage) kunt u zien hoe u deze klaar dient te maken. Met wat brood erbij en soepstengels heb je met een appeltje, peertje of bakje yoghurt na voldoende aan deze maaltijd. We zitten met ons allen in deze coronatijd veelal thuis en genieten hierbij van de talloze herhalingen van oude tv-programma's. Het is beter om er tussendoor, ondanks dat ons aangeraden wordt binnen te blijven, toch in alle vroegte een fris luchtje te scheppen en een paar maal daags flink te ventileren voordat men het zittend of liggend dagje weer hervat. Ja hier in het klooster houden we ons de hele dag in beweging met allerlei handelingen en tegen kostprijs zijn hier enkele broeders die de hele dag klokken, strijkijzers en weet ik veel weer gangbaar aan het maken zijn. Ik heb de oude lange onderbroeken van onze exit-collega's weer uit de textielkast van de linnenkamer gehaald en maak er leuke vestjes van voor de kinderen hier uit de buurt. Want straks als niemand meer werk heeft en overal de kassa's leeg zijn moet er toch nog gegeten worden en is het koud, dan moet je toch iets aan kunnen trekken om op temperatuur te kunnen blijven.
De gemeentelijke grasveldjes hier in Angeren bij de Pauw lijken me uiterst geschikt om straks hier voor de hele buurt groenten op te verbouwen. Door de eeuwen heen kwam veelal alle knowhow vanuit de kloosters en hoofzakelijk in eten en drinken waren wij de grootste pioniers op dat gebied. Je moet je fantasie nu enorm goed laten werken en wel als een soort Jules Verne, want dóór dat coronavirus en alles wat daarmee verband houdt komen we straks in een veranderende wereld te zitten en dat houdt in dat onze inkomens afgeroomd worden en we toch alle zeilen moeten gaan bijzetten om rond te komen en aan de bik te blijven.
Als katholiek hebben we ons nooit intensief bezig gehouden met de bijbel; een boek waar toch de hele christelijke leer in verwerkt is en meer door de protestanten dan door katholieken gelezen werd. Als goed katholiek hield je jezelf aan de regels van de catechismus en aan de leer ons gegeven door de bisschoppen en de gezaghebbende geboden die door de paus van Rome in encyclieken was vastgelegd. Over de catechismusleer heb ik heel wat disputen gevoerd en wat daarin allemaal was vastgelegd, klonk woordelijk niet erg plezierig voor de Joodse bevolking en vooral in de oorlogsjaren werd op de lagere school hier door de geestelijken de nadruk gelegd dat de joden het vervloekte volk Gods waren en zij de schuld van Jezus kruisdood waren. Ik heb zo'n oude Catechismus lang bewaard, maar op een bepaald moment had ik zoveel boeken en geschriften er liggen dat ik deze heb afgestoten en een markthandelaar er gelukkig mee heb gemaakt. Ik denk dat dit materiaal toch nog ergens op een goede plaats terecht is gekomen. Voor u staan heb ik wat van die Christelijke verhalen uit de Bijbel en Joodse geschriften. Zo bv. Iets over de handen in onschuld wassen, hoe te handelen als iemand ons leed heeft berokkend of zwaar heeft beledigd en iets over een jobstijding. Job was een rijk en gezegend man die op een gegeven moment al zijn bezit verloor en daar niet opstandig over werd, maar dit aanvaardde als de wil van God en ondanks al dit leed zich bleef vastklampen aan zijn geloof. In deze Coronatijd hebben we ook te maken met onverwachte jobstijdingen en niet iedereen gedraagt zich dan zoals Job. Ikzelf ben vaak genoeg in opstand gekomen als ik met zo'n rotbericht te maken kreeg. In mijn leven waren er dat heel veel. ik ben inmiddels 87 jaar, maar vaak krijg ik er weer mee te doen als er iets verschrikkelijks in de wereld gebeurd is; op zo'n moment komen die ellendige gebeurtenissen weer in je gedachtegang en ben je weer een tijdje overstuur. Ja, ik weet onderhand niet meer of het helpt, maar mensen probeer toch als je door zwaar leed getroffen wordt toch te bidden om aan God de kracht te vragen dit leed te kunnen dragen.
08-10-2020 om 15:58
geschreven door Broeder Everard
De Chinese keuken werkt met veel ingrediënten en kruiden. De Chinese arbeider in de fabriek is vaak maandenlang van huis, werkt, eet, sport en slaapt in de fabriek. Het gaat er dag en nacht door. Het eten moet daarom niet alleen smakelijk zijn maar ook voedzaam, want anders kan hij of zij het in de fabriek niet lang volhouden. Gewerkt in de keuken wordt er vooral met snelkookpannen en favoriet is de wok. Hieronder heb ik een staatje staan wat voor ingrediënten er allemaal in die Chinese tomatensoep thuishoren en dat zijn er nogal wat. De meeste kennen wij hier in Holland ook. De Chinese vermicelli wordt Soe-oeng genoemd en gemaakt wordt deze van Mungbonen. Niet alleen in veel gerechten, maar ook in snacks en pasteitjes wordt Soe-oeng gebruikt. In alle grote supers hebben ze tegenwoordig in ons multiculturele land allerlei buitenlandse ingrediënten en in onze grote steden vindt je winkels die helemaal gespecialiseerd zijn in buitenlandse producten. Wat tegenwoordig ook in is dat zijn gedroogde ingrediënten waar je slechts wat heet water aan toe hoeft te voegen en hup de maaltijd is gereed of de soep is klaar. Voor dit recept wat ik hier heb staan moet je de boel wel even raspen snijden en bij elkaar voegen en daar de soep van trekken. Alles is binnen 35 minuten hapklaar en 6 bordjes soep kunnen je ermee serveren.
Vandaag Curry met Aubergine en gehakt en een lang praatje vooraf.
Ik hoop dat ik met mijn blog Broeder Everard met kloosterrecepten toch iets kan bijdragen aan de HORECA waar zware klappen gevallen zijn en er toch oplossingen gevonden dienen te worden in deze virustijd. Morgen komt premier Rutte weer op tv samen met de gezondheidsminister De Jonge om ons te vertellen dat we momenteel te maken hebben met een tweede golf van het COVID-19, waarbij volgens binnenkomende berichten mogelijk weer een nare maatregel genomen wordt waarbij vooral de caféhouders last van zullen hebben en dat is een vervroegd sluiten van de locatie. Ook staan er gemeentelijke en provinciale beperkingen op de maatregelenlijst. Ook vakanties naar bepaalde buitenlandse bestemmingen zullen slechts mogelijk zijn voor bepaalde organisaties en/of handelsondernemingen en ook zullen weer beperkingen opgelegd worden aan verpleeghuizen en rusthuizen waar veelal onze opa's, oma's en gehandicapten vertoeven. Er zijn ook veel mensen die denken dat als er een medicijn voor Corona op de markt komt dit virus totaal zal gaan verdwijnen. Nee beste mensen: De pandemie zal terugzakken naar een bepaalde graad, maar net als griep blijft het Covid-19 virus ons plagen tot in de lengte van dagen. Blij zullen we moeten wezen dat we hier nog niet te maken hebben met het Krim-Congovirus of Ebola en zo zijn er nog wel een 10 andere virussen op te noemen die het leven op aarde danig kunnen verstoren en ons economisch in een soort houtgeep zal houden. Op broeder Everard heb ik veel linken naar voedingsconcerns en bepaalde gelegenheden die nog wel open zijn staan. Sommige Horeca bedrijven zitten krap met hun ruimten en een paar huizen verderop zie ik mensen wonen met een grote tuin waar bv. met een tent op dit complex het beroep van caféhouder tijdelijk uitgevoerd kan worden. Het is burenhulp in de ruimste zin van het woord, maar echt we moeten elkaar helpen om overeind te blijven. Doen we dat niet, dan gaan we om in Bijbelse woorden te blijven naar de Filistijnen Zie hier beneden op een staatje het menu en als intakefoto heb ik gebruik gemaakt van het bedrijf Simpel dat maaltijden levert aan particulieren en ook aan de Horecasector.
Interessant is het om op keukengebied ook wat aparte dingetjes te weten waarover de meeste huisvrouwen, huismannen of zelfs beroemde koks echt niets vanaf weten. Vandaag heb ik op een paar staatjes die u hier beneden ziet staan een vertelsel over de uitvinder van de magnetron en een beroemd broodje dat wereldbekendheid heeft gekregen en dat de naam sandwich draagt. Bijna iedereen heeft een magnetron in huis en wat de sandwich betreft stappen we meestal even bij Mac Donald naar binnen om zo'n lekker hapje te verorberen. Op alle manieren met diverse soorten beleg kun je zo'n sandwich bereiden. Wij gaan vandaag het zelf proberen want de hele kloostergemeenschap is een tripje aan het maken naar kasteel de Doornenburg hier kort in de buurt. Alleen broeder Johannes, pas ingestapt in ons klooster, omdat het Italiaanse Cisterciënzerklooster waar hij voorheen zetelde verkocht is aan een projectontwikkelaar, is achtergebleven vanwege dat hij verkouden is. Wat hebben we voor ingrediënten nodig om voor ons tweeën een Italiaanse sandwich samen te stellen? Hier de nodige spulletjes: 6 sneetjes brood, 1 tomaat, 125 gram Mozzarella, 100 gram Mortadella, 8 plakjes Spianata Romana (salami), 2 eetlepels pesto, 2 el mayonaise, een paar plakjes komkommer en wat verse blaadjes basilicum. U ziet een van de broodjes afgebeeld in de inzet van dit stukje. Als u ook zo'n sandwich wilt klaarmaken voor twee personen, dan weet u wat u in de super moet halen. Ik wens u er veel succes mee!
09-09-2020 om 14:21
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen) Categorie:Snacks en andere hapjes
In het Belgische Aubel (provincie Luik) staat een aloude abdij. In de abdij verbleven tot 2002 kloosterlingen die behoorden tot de orde van de Cisterciënzers. De abdij wordt nu beheerd door leken en die hebben er een hele uitspan van gemaakt. In de abdij huisde destijds ook een bierbrouwerij en al die stellages zijn overgenomen en nog steeds wordt er volop gebrouwen. Ook in een van de bijgebouwen is een kaasmakerij met overheerlijke kaas en wat ze daarin verwerkt hebben is een kloostergeheim. Verder treffen we aan een winkel-je kunt wel stellen van Sinkel-want er is van alles te koop. In de abdij kun je logeren, er is een restaurant waar je heerlijk kunt eten en ook kunnen er spijzen afgehaald worden; tot uitgebreide maaltijden aan toe! Het plaatsje Aubel ligt tussen Aken en Maastricht en omgeven wordt de plek door mooie natuur. Als je vakantie houdt in Limburg en je steekt de grens naar België over dan is het echt de moeite waard om daar op zijn minst die abdij te bezichtigen. Je zult er geen spijt van hebben, want die Bourgondische sfeer vind je ook daar in die grensstreek nog volop terug. Hier beneden vindt u een beschrijvingsstaatje en enkele streekfoto's. Ik wens mijn lezers nog een fijn genot van deze dag en of nacht,-want broeder Everard met kloosterrecepten wordt wereldwijd gelezen-, en tot een volgende keer maar weer!
24-08-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Te maken hebben we hier in Nederland momenteel met de langste hittegolf, die al 5 dagen ons pleziert of plaagt. Pas op 15 augustus gaat de temperatuur zo'n 10 graden omlaag, maar gerekend van vandaag af met bijna 40 graden op de thermometer hier buiten aan de muur is het dan nog heet genoeg. Vroeger maakte we deze temperaturen echt niet mee en met temperaturen die lagen tussen de 20 en 25 graden Celsius vonden we het al warm zat. Je kunt stellen dat we echt wel in een periode leven dat het klimaat aanmerkelijk aan het veranderen is. De jonge lui moge het dan fijn vinden dat de koperen ploert hun lichaam intens bestraalt, wij als 'oudjes' kunnen er slecht tegen en hier met een kamertemperatuur in ons appartement van 27 graden hebben we het sowieso met al die chronische aandoeningen onder de leden het uiterst benauwd, ondanks twee van die blazers die we dag en nacht aan hebben staan. Wat we met deze hitte niet vergeten moeten is drinken en de beste drank hiervoor is gewoon schoon water uit de kraan. Voor volwassenen is dit 1½ à 2 liter per dag. Als je zin hebt in een ijsje is zo'n ijslolly het beste. Natuurlijk is zo'n coupe roomijs met slagroom heel wat smakelijker, maar met dit hete weer niet gewenst. Gebruik het leidingwater uitsluitend voor je eigen verzorging en ga er geen zwembaden mee vullen of uitgebreid de tuin sproeien. Het is heel fijn om bij huis in een badje te liggen en noodzakelijk om buiten met dit weer de zaak nat te houden, maar volgens de waterleidingmaatschappijen is het water schaars vanwege de beperkte voorraden en moeten we ons houden aan hun advies om geen misbruik van dit kostbare vocht te maken. Om je spieren in evenwicht te houden is het gewenst om met dit weer elke dag minstens een kop bouillon te drinken en verder veel vruchten te eten zoals meloen en elke dag zo'n halve komkommer eten is ook prima. Om binnenshuis de warmte niet op te voeren is het zaaks om veel rauwkost te eten en/of spijzen die met een geringe kooktijd op tafel gebracht kunnen worden. Het betrachten in deze coronatijd van de uiterste hygiëne is uiteraard ook een pre!. Ik zou zo zeggen beste lezers, neem er iets van mee en hou je lichaam ook met dit bloedhete weer in goede conditie!
10-08-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De Heilige Birgitta kwam uit een adellijken familie en al heel vroeg, zoals dat eeuwen geleden de gewoonte was, werd ze op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan een edelman. Het vrome paar werd gezegend met acht kinderen. Na een bedevaart naar Compostella werd haar man kloosterling. Birgitta werd religieuze nadat haar man was overleden. Zij stichtte hierna een kloosterorde en deze stichting heette: Orde van de Allerheiligste Verlosser. Bekend van de heilige Birgitta was dat ze visioenen zag, waarin ze duidelijk waarnam de geboorte, het leven, lijden en sterven van Onze Heer Jezus en ook andere zaken die zich in het verleden hadden afgespeeld. Bovendien zag ze ook toekomstige gebeurtenissen en we kunnen stellen dat ze dus eveneens helderziende was. Birgitta werd geboren in 1303 en overleed in het jaar 1373. Door Paus Bonifatius XI werd ze in 1391 heilig verklaard. U vindt een staat onder dit geschreven stuk over haar leven en werken. Momenteel leven we in een helletijd en hierbij bedoel ik dat er veel nare dingen gebeuren die voorspeld zijn door paragnosten en ook binnen onze religie waren er verschillende mensen die over deze gaven beschikten en niet altijd gewag maakten van hun waarnemingen. Persoonlijk heb ik mensen met visionaire gaven ontmoet en ik ben er niet trots op maar ik zie ook heel vaak toekomstige gebeurtenissen. Ik heb lange jaren op een van mijn blogs jaarlijks voorspellingen gedaan die allemaal zijn uitgekomen. Erover praten doe ik nooit, want je wordt al gauw versleten voor iemand die ze niet allemaal op een rijtje heeft staan. Dit is de eerste en eveneens de laatste keer dat ik toch wat voorspellingen doe en dat is dat er dit jaar nog diverse rampen plaats vinden die erger zijn dan dit coronavirus wat nu de wereld al enigszins de levensboom van onze aarde aan het ontwortelen is. Wat ik dus nu zie was bij alle gelovigen bekend en u vindt het toekomstige gebeuren in het Evangelie van de 24ste en laatste zondag van Pinksteren en een uittrekseltje met wat taalgebruik van deze tijd erbij vindt u hieronder dit geschreven stuk. Wilt u meer lezen wat broeder Everard te vertellen heeft dan raad ik u aan ook eens te kijken op mijn kennisblog: www.bloggen.be/evertsuitlaatklep en grote blog: www.bloggen.be/eef/
23-07-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
BOEDDHISME: Over de verschillende geloven in de wereld heb ik veel verhalen geschreven en persoonlijk vind ik dat een geloof pas waarde heeft als men elk mens als een broer of zuster bekijkt en deze met liefde behandelt. Het Boeddhisme werd in een ver verleden als een geloofsstroming gezien. In werkelijkheid vind ik en het merendeel van alle theologen het een wereldgodsdienst; De stichter van dit geloof is Gautama Boeddha (de verlichte) uit een adellijk geslacht van India. Hij leefde van 560 tot 480 v. Chr. Zijn leer : elk leven is slechts een lijden, dat zich door zielsverhuizing steeds weer herhaalt. Dit lijden vindt zijn grond in een dorst naar leven, in een onverzadigbaar liefhebben van het leven. Wie zich van deze hang naar het leven weet te bevrijden, ondergaat vrede en geluk en gaat binnen in het nirwana, een toestand van volledige verlossing. Het Boeddhisme is momenteel verspreid over de hele wereld. Ook hier in Nederland zijn veel aanhangers van het Boeddhisme Vroeger hoorde je dat deze godsdienst hoofdzakelijk zich verspreid had in Achter-Indië, Tibet, China, Japan en Ceylon. In veel Europese landen vind je nu ook kloosters waarin Boeddhisten huizen. Kom je in zo'n klooster dan wordt je als het ware opgenomen in die heerlijke geuren van wierookstokjes en krijg je het gevoel dat je door een Oosterse tuin wandelt. De monniken in die kloosters leven van giften aangereikt door gelovigen of sympathisanten van dit geloof. Voornamelijk in Tibet hebben Boeddhisten al meer dan een halve eeuw last van vervolgingen en hun geestelijke leider de Dalai Lama is al vanaf halverwege de vijftiger jaren van de vorige eeuw op de vlucht voor de Chinese onderdrukking.
DE CONFESSIE VAN AUGSBURG: In het Latijn de Confessio Augustana heet het belijdenisgeschrift dat ontstaan is onder leiding van Melanchton, een vriend van Luther, en dat is voorgelezen op de rijksdag te Augsburg en wel in het jaar 1530. Hebben we het over Luther, dan praten we over een monnik die op een gegeven moment het niet eens was met de katholieke leer waarin door een bepaalde Paus leringen te lezen waren. Zo bv. dat rijke mensen en zondaren met een bepaald gebed dat aflaat heet hun zonden konden vrijkopen en zo waren er nog wel meer punten waarover Luther het met de Paus niet eens was. Luther gaf dit te kennen door op de toegangsdeur van de kerk in het Duitse Wittenberg al deze grieven op een plakkaat te vermelden met de bedoeling dat de gemeenschap aldaar er kennis van kon nemen. Verder gaan we nu met de Confessie die uit twee delen bestaat. Het eerste deel geeft overzichtelijk de protestantse geloofsleer weer, terwijl het tweede gedeelte de afschaffing van de misbruiken der Kerk motiveert. Na voorlezing van het geschrift liet keizer Karel V een ,,Confutatio"d. i. een weerlegging opstellen, die door Melanchton met een ,,Apologie" (verdediging) werd beantwoord. Met de rijksdag te Augsburg was de scheiding tussen de R.K. Kerk en de Reformatie definitief. De Confessio en de Apologie behoren tot de belangrijkste belijdenisgeschriften der Lutherse Kerk. Over het leven van Luther heb ik diverse stukjes geschreven U vindt deze allemaal in het archief m.b.t. kerkelijke aangelegenheden.
14-07-2020 om 22:19
geschreven door Broeder Everard
COLIBACTERIËN zijn door de microscoop bekeken staafvormige bacteriën van 0,001-0,004 mm, die in de dikke darm van mensen en dieren leven en een symbiose (samenwerkingsverbond)aangaan met hun gastheer. Voor het organisme zijn ze derhalve nuttig. Men onderscheidt vele soorten. Ze doen in de darm chemische processen ontstaan, waarbij verschillende organische zuren vrijkomen, die door de darm opgenomen worden en vooraf de ongewenste rottingsbacteriën in bedwang houden. Verder doen de colibacteriën mee aan de cellulose vertering, die in onze darm plaatsvindt. Onvoldoende ontwikkeling van de colibacteriën is nadelig, maar anderzijds kunnen colibacteriën ook ernstige ziekten veroorzaken, als ze de dikke darm verlaten en zich nestelen in de dunne darm, in de maag of in de bloedbaan, want daar horen ze niet thuis. Ze worden dan gevaarlijke parasieten, die ontstekingen en koorts doen ontstaan. Belangrijk in deze is dan ook dat we als we naar de WC zijn geweest goed onze handen wassen en ook met de bereiding van voeding is het noodzakelijk om dit met schone handen te doen. Wat ook aan te raden is dat uw kranen in huis en vooral die ouderwetse met rubbertjes afgesloten en een gaasje voor de waterstraal dat deze onderdelen altijd helder gehouden dienen te worden. Ook winkeliers die schepijs verkopen moeten ervoor zorgen dat hun gereedschap clean is, want ja colibacteriën hebben alleen nut binnen de darmwerking. Erbuiten besmetten ze de zaak, dus op alle gebied de uiterste hygiëne in acht nemen is altijd een pre om onheil op voedingsgebied of anderzijds te voorkomen. Onder onze nagels kunnen ook nog wel eens colibacteriën schuilen; dus maak die dagelijks goed schoon en werk je in de keuken of in je bedrijf met een hakblok, houd dat gereedschap uiterst rein door het elke dag te wassen met heet water waarin wat halamid. Al met al hebben we ondanks de coronapandemie (een virus) doorgaan meer te maken met bacteriën dan met virussen. Tegenwoordig wordt de nadruk minder gelegd op het goed koken en/of verhitten van spijzen: ,,Hoe je het ook bekijkt, het dood wel de meeste gevaarlijke bacteriën die u bedreigen." Bij virussen doen we er op hygiënegebied er nog een schepje bovenop en houden we ons aan de richtlijnen van de man waarmee u het meeste te maken heeft en dat is uw huisarts.
10-07-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor zo'n 75 jaar geleden toen ik nog op het seminarie zat van de paters Assumptionisten te Boxtel werden er Breugheliaanse kermissen gehouden in de kloostertuin en er stonden van allerlei attracties die je op een kermis ook kunt aantreffen. Ook het eten en drinken werd niet vergeten. Afwisselend stond ik oftewel in de schiettent of bij de ijsverkoop en aanvriezen deden we de heleboel nog op de ouderwetse manier met van die kuipen en vrieszout. Een ijsmachine kenden we in die tijd nog niet, ofschoon ik erbij moet vertellen dat ik toen ik nog bij de fraters in Arnhem op de Eusebiusschool zat veelvuldig de Korenmarkt bezocht waar je bij la Venezia de lekkerste Italiaanse ijs kon krijgen en voor een dubbeltje kreeg je daar een coupe ijs waar je tegenwoordig pakweg 5 tot 6 euro voor betaalt. Bij la Venezia stonden al bepaalde vriesmachines, die steeds zorgden dat de oude voorraad aangevuld werd. Ja op zo'n seminarie vroeger leerde je heel veel, want de hele verzorging van alles en nog wat was in handen van de kloosterbroeders en de studenten De werkzaamheden bestonden uit de vaat afwassen, piepels jassen, gangen schrobben, linnenkamer verzorgen, kapel verzorgen, werken op het land of in de bloemenkast van pater Gregorius. Je werd op zo'n seminarie van 's morgens vroeg tot 's avonds laat beziggehouden en des duivels oorkussen kreeg geen schijn van kans je tot zonden te verleiden. Vandaag heb ik voor u staan ijs dat zonder een ijsmachine gemaakt is. De basis hiervoor is 6 bananen die in schijfjes van 3 cm gesneden worden daarna de vriezer ingaan voor pakweg 5 à 6 uur. Hierna doe je de bevroren bananenschijfjes in een blender samen met een kwartliter yoghurt, een eitje en wat vloeibare honing. Als alles gedraaid is tot een stevige vloeibare massa, wordt het beslag in vier kleine ijsbakjes van Tupperware geschept of in het geheel in een cakevorm of gewoon in een schaal. Dit alles gaat hierna voor een uurtje weer de vriezer in en kan dan opgediend worden. Eventueel kun je het ijs garneren met wat framboosjes, aardbeien of anderzijds. Gezond is het ook om vooraf wat walnootjes in het ijsbeslag te doen. Ik wens u veel succes met de bereiding en smul er lekker van!
30-06-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard