Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
05-11-2017
NVWA IN DISCREDIT
De laatste 5 jaar is er heel wat te doen geweest over de controle en het optreden van controleurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Er waren malversaties met vlees waarin al jaren mee geknoeid was, de plofkippen in de supers, fruit dat vol bacteriën zat, bananen die niet in orde waren, de eieraffaire en wat helemaal het hek van de dam was en nóg dat is de toelaatbaarheid van de diverse bestrijdingsmiddelen. De keurmeesters van de Warenwet kunnen er misschien niets aan doen, want het is daar zo geregeld dat de directeur of het hoofd van de dienst bepaalt wanneer er opgetreden moet worden. Overal zijn voorschriften van die geregeld zijn per Wet, Koninklijk Besluit en/of Ministeriële Beschikking. In elke wet in Nederland staat dat de controle altijd moet geschieden zonder aanziens des persoon. Ik zou u met voorbeelden kunnen aanhalen dat dit niet altijd het geval is. Neem bv. de bestrijdingsmiddelen. Er zijn een heleboel van die middelen verboden en in de warenwet worden de toelaatbare middelen allemaal afzonderlijk geregistreerd op veiligheid en vermogen van het met name toegelaten middel. Volgens Hans Muilerman controleur van de PAN Europe wat staat voor Pesticide Action Network van Europa houdt de NVWA geen rekening met het meervoudig gebruik van de diverse toelaatbare bestrijdingsmiddelen die in combinatie met andere toelaatbare pesticiden in de land en tuinbouw of anderzijds wel gebruikt mogen worden. Zo noemt hij in zijn artikel hierover de aardbeien, waarin hij in een bepaald monster een zestal verschillende toelaatbare middelen had aangetroffen en hierbij geconstateerd had dat door de chemische werking van deze middelen een zwaar schadelijk vergif ontstaan was dat bij consumptie kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Muilerman noemt het hele controlesysteem van de NVWA een achterhaalde aanpak van normen die gebaseerd is op wat de industrie zelf aan normen aanlevert en toelaatbaar acht. In de loop der jaren heb ik over voedingsmiddelen ongeveer zo'n duizend artikelen geschreven. Voor de lezer zal het een hele klus zijn om die allemaal op te zoeken, want ik houd er nog een tweetal andere blogs op na, waarin over van alles en nog wat-alles bij elkaar zo'n 20.000 onderwerpen-iets vinden is. Heeft u daarvoor belangstelling, klik dan op de volgende links om een en ander te bekijken: http://www.bloggen.be/eef en http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/ Bij het teruggaan naar dit culinaire blog, dient u met de linkermuisknop op de pijl linksboven op de desbetreffende site te drukken.
05-11-2017 om 11:10
geschreven door Broeder Everard
Gisteren las ik op Internet een stukje dat ging over ons aloude drop. Volgens een onderzoek van de FDA, dit is de Amerikaanse Voedsel en warenautoriteit, zit ons drop vol glycyrrhizinezuur. Dit zuur is afkomstig uit het zoethout, een van de bestanddelen waaruit drop is samengesteld. Glycyrrhizinezuur is een echte vocht vasthoudende stof, waardoor de bloeddruk omhoog gaat, de hartslag zich versnelt, de ledematen wat aanzwellen, je wordt er door spierverslapping loom van en je kunt er hart en nierfalen aan overhouden. Volgens de FDA is een hoeveelheid per dag van zo'n 12 dropjes-plm. 60 gram-al voldoende om mogelijkerwijze in een ziekenhuis te belanden. Voor ons Hollanders die allemaal vaak van drop genieten, klinkt dit alles een beetje overdreven, want als dit wat de FDA beweert allemaal werkelijk zo is, dan zouden de ziekenhuizen hier in Nederland allemaal vol liggen met dropgebruikers en genieters. Een hoop mensen negeren het zoute drop, omdat dit teveel natrium bevat en halen zoet drop in huis, maar vergeten bv. dat in zoet drop eveneens glycyrrhizinezuur zit. Bij het eten van drop voel je jezelf vaak prettig en dat komt omdat dat glycyrrhizinezuur zich in ons lichaam zich voordoet als androsteron, een stof die de nieren wel nodig hebben om functioneel goed te werken: dus het gaat hierom om een voor de gek houdertje? Juist! Nu is het zo gesteld-en dit is met al het eten en drinken en manier van leven het geval-dat "overdaad schaadt". In de regel zijn mensen onder de 40 jaar minder vatbaar voor alles dan de mensen die wat ouder zijn. Ikzelf bv. ben 84 jaar oud, heb longemfyseem, reumatoïde artritis, last van hart en nierfalen, loop met een buikkatheter, heb last van een zware liesbreuk, loop met een stok of zit voor wat verderop in een rolstoel en dit weer heb ik te danken aan neuropathie aan mijn voeten. Echter met drop eten heeft dit alles niets te maken, met roken ben ik in 1985 al opgehouden, in een wat later stadium met het af en toe drinken van een pilsje of anderzijds. Stellen kun je dat ik leef als een kluizenaar die op de stoep van de hemelpoort zit om af te wachten wanneer Petrus de poort opent. Waar ik mijn lezers wel voor wil waarschuwen is dat bv. pijnstillers zowel hart alsmede nieren ook ernstig kunnen disfunctioneren en dat iedereen die hoge bloeddruk heeft en last van hart en nierfalen zich moet onthouden van al die eet-en drinkwaren die zout bevatten, geen bewerkte vlees of vleesproducten moeten eten, absoluut zich onthouden van ingemaakte groenten in glas of blik, kortom uitsluitend zich dienen te houden aan alles vers van het land of uit de super! Om een kaliumtekort tot een minimum te beperken eet ik elke morgen twee kiwi's. Kortom beste lezers, raak niet in paniek maar wees wel zuinig op uw gezondheid en onthoud dit ervan: ,,Te veel van het goede is vaak slecht voor uw gezondheid en houd u aan alle regeltjes die onze regering u voorschrijft". Als u zo leeft dan maakt u t.z.t. de honderd wel vol!
03-11-2017 om 14:01
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het 5 eeuwen geleden dat Maarten Luther zich als RK-priester verzette tegen het pauselijk gezag en de wantoestanden die er toentertijd heersten m.b.t. de geloofsleer en de uitwassen die ontstaan waren doordat rijken door het kerkelijk leergezag meer bevoordeeld werden dan de werkende en min of meer arme gelovigen. Niet alleen bij de Rooms-Katholieke kerk heb je afscheidingen, deze vindt je eveneens in talrijke mate bij andere geloven. Momenteel is het wel zo dat diverse geloofsgemeenschappen wel onder elkaar vergaderingen houden, niet alleen om de gelovigen bij elkaar te houden, maar ook om te proberen dat er geen radicalisme onder de gelovigen optreedt. Wat we hierbij wel moeten doen is ook om de andersdenkenden hierbij te betrekken en wel met drie stellingen: hoop in de toekomst, onderling respect voor elkaar en een betere hulpverlening bij jeugdigen die het niet meer zien zitten en zich daarom aansluiten bij organisaties die eropuit zijn om de maatschappij totaal te ontregelen. Met uitsluitend straffen maak je de mensen eerder agressiever dan rustiger van aard. Een goed idee van onze regering is om jeugdigen allemaal een half jaar in te zetten voor een goed doel, maar dat kun je bv. niet doen met vluchtelingen die door oorlogsgeweld getraumatiseerd zijn of anderzijds. Deze mensen moeten heel liefdevol behandeld worden en hebben minstens gedurende een periode van twee jaar een begeleider nodig die hen met alles bijstaat en mogelijk dán kunnen ze zelfstandig een baan aan waartoe ze opgeleid zijn en/of die hen ligt. Wilt u alles over geloven en kerkelijke aangelegenheden weten, dan zit u bij broeder Everard aan het goede adres. Wat geloof aangaat denk ik min of meer in de geest van de huidige paus Franciscus die op geloofsgebied een ruime denkwijze heeft en niet direct theologisch toeslaat met dwingende voorschriften en encyclieken. Nog niet zolang geleden nl. op 18 februari en 26 mei van dit jaar schreef ik-zie archief Religie 7- nog een stuk over de grootste reformateurs en stichters van de protestante kerk Maarten Luther en Johannes Calvijn. In die religierubrieken vindt u een keur aan nieuws niet alleen over het geloof, maar ook over veel andere kerkelijke aangelegenheden.
31-10-2017 om 11:38
geschreven door Broeder Everard
Vandaag zondag, dat ik u dit wokrecept voor twee personen aanbied, is het 28 oktober en vannacht gaat de wintertijd weer in en zetten we de klok een uur terug. Net als over Zwarte Piet is hier momenteel veel over te doen en veel mensen in de EU vinden die zomer en wintertijd maar niks. Bewezen is zelfs dat er mensen zijn die er hartritmestoornissen van krijgen en ook dieren- zo bv kippen-raken van de leg met dat gehutsel van die klok-eerst vooruit en dan weer terugzetten-om bv. 's zomers langer buiten te kunnen zitten. Tegenwoordig kennen we geen bedtijd meer voor de kinderen en met het weekend zijn sommige mensen dag en nacht op pad en tegen de morgentijd komen ze thuis. Waar maken we feestvierende gelovigen ons in feite druk over! Al lange tijd ben ik niet meer op vakantie geweest en het laatst was dit zo omstreeks de eeuwwisseling dat ik drie weken in Spanje op vakantie ben geweest. Tot 's nachts drie uur zaten we met een onze familie met een kannetje sangria gezellig op een terrasje en genoten in Estartit van de Catalaanse nacht die nú anno 2017 wel eens wreed verstoord kon worden doordat Catalonië zich uitgeroepen heeft tot een eigen volksrepubliek en zich afgekeerd heeft van de moederschoot Spanje. Het is onderhand overal hommeles in de wereld en verplicht word je om ermee te leven! De schotel van vandaag had ik in feite op vrijdag staan, maar er waren wat computerproblemen die te hopen nú voorbij zijn en daarom heb ik dit menu pas vandaag kunnen plaatsen.
28-10-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Iets over eitjes: Een eitje koken is eenieder wel toevertrouwd, maar hoe voorkom je bv. dat ze met het koken kapot gaan en wat te doen als je een aantal eieren gekookt hebt en Piet komt wat later thuis en wil ook graag nog genieten van een warm gekookt eitje. Iets over eigen gebakken krentenbrood: Hoe voorkom je bv. bij krentenbrood (zie inzet) dat de krenten allemaal gezakt in de sneetjes zitten en in het bovengedeelte van de snee is het fietsen door een kale landstreek. Nu dat probleem kennen we en hieronder op een staatje vindt u de oplossing. Het oog bij pannenkoeken wil ook wat! Met wat meel, een ei, melk en zout is een beslag voor pannenkoeken snel klaar, maar je wilt ook heel graag dat ze er goudgeel uitzien en lekker ruiken. Heel fijn is het tevens dat het niet van die stijve maar luchtige pannenkoeken zijn. Wil je weten hoe je dat voor elkaar krijgt, raadpleeg dan het staatje hier onder de tekst. Heel fijn is het om met wat culinaire foefjes op de hoogte te zijn. In de loop der jaren heb ik op dit blog veel van die huishoudelijke hinten aan u gegeven en ik hoop in de komende daaropvolgende jaren-als de schepper Hierboven het toelaat-er verder nog een aantal te kunnen brengen.
Hieronder hebben de eitjes allemaal een jasje aan, maar als die er niet zijn.... Wat dan?
22-10-2017 om 16:48
geschreven door Broeder Everard
De lente is voorbij, maar vandaag op het nieuws heb ik gehoord dat de temperatuur aan het oplopen is. We krijgen eerst een paar lentedagen en met het weekend zelfs zomerdagen en dat alles tegen half oktober 2017. Je zou bijna zeggen dat we al volop in een klimaatwisseling zitten. Voor u staan heb ik vandaag net als met erwtensoep het geval een volle maaltijd van lente-uitjes en gamba's. Heb je de ingrediënten in huis, dan kun je binnen 20 minuten die heerlijke soep op tafel brengen. Als toetje na adviseer ik u een schaaltje Yoghurt met wat bramen er doorheen. Ik zou zo zeggen: ,,Geniet ervan en tot een volgende keer maar weer."
11-10-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we klaarmaken een voedzame mosselen maaltijd. De benodigde ingrediënten zijn 2 kg mosselen, twee uien, wat selderij. Als kruiden peper, tijm, laurier en als groente een bosje peterselie, verder een halve kg champignons en 200 ml room voor een sausje om nadien toe te voegen aan het gezeefde kookvocht van de mosselen. Op een staatje heb ik voor u de hele bereidingswijze staan en u doet er goed aan dit te bewaren als u later ook zo'n lekkere schotel met mosselen met champignons in roomsaus klaar wilt maken. Sinds er zoveel kookprogramma's, niet alleen op internet, maar ook op tv gebracht worden, is de kookkunst en lust ertoe met sprongen op iedereen van oud tot jong overgeslagen. Voor jaren terug was ik bang dat deze verloren zou gaan, omdat de specifieke huishoudschool van jaren terug, waar vnl. de meisjes allemaal naartoe gingen op een gegeven moment ten dele afgeschaft werd of anderzijds in een beperkt jasje gehuld werd, maar heden ten dage kunnen we spreken dat deze mening achterhaald is. Heel veel waardering heb ik eveneens voor de vele allochtonen die in onze gewesten ook ten volle hun kookkunst laten zien en echt er zijn onder hen kookspecialisten en als ze binnenshuis aan de gang zijn en toevallig staat er een deurtje op een kier- dan ruikt het zo prettig dat je de drang hebt om daar binnen eens een kijkje te nemen in de hoop dat je eventueel aan de dis uitgenodigd wordt om een hapje mee te eten. Waarschuwing: Er zijn dit jaar-in tegenstelling tot de laatste vijf voorgaande jaren- in deze vochtige herfst ontzettend veel soorten paddenstoelen uit het niets omhoog gekomen. Tegenover elke tamme zwam staat een bijna gelijkelijk evenbeeld die giftig is. Opgezocht voor u heb ik een herkenningswebsite, waarop duidelijk het verschil tussen giftig en niet giftig vermeld staat en op foto's eveneens is afgebeeld. Ga naar de site van AMANITA: http://www.amanita.fotovidi.nl/ Als u dit bekeken hebt, wil dit absoluut niet zeggen dat u al een echte paddenstoelenkenner bent, maar wel dat u de eerste ervaring hiermee opgedaan hebt. Ga gewoon naar de groenteboer of een speciaalzaak waar ze tamme zwammen verkopen, want het duurt vaak jaren eerdat u zich een ervaren kenner (mycoloog) kunt noemen! Wilt u van Geraadpleegde AMANITA terugkeren naar broeder Everard, klik dan met linkermuisknop op pijl linksboven!
07-10-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een echt Frans maal bereiden dat heet Duiven à L'Alsacienne. De ingrediënten die we hierbij nodig hebben staan vermeld op een staatje. Je kunt voor een dergelijk maal oftewel duivenborstfilets gebruiken en/of goed geplukt, geschoond en opgevuld met specerijen 4 hele duifjes en met een kleine huishouding bv. twee of eenpersoons een wat kleinere pan of anderzijds (zie inzet) waar u op de zuurkool een gebraden houtduif heb liggen. De bereiding is verder heel eenvoudig en hoe u dit alles het beste klaar kunt maken, heb ik voor u insgelijks op een staatje staan en het staat u vrij om eventueel alles te kopiëren en het recept te bewaren voor een volgende keer. Een hoop burgers in Nederland denken dat de houtduif een beschermde vogel is, maar dat is echt niet zo en vinden het zielig deze in de pan te braden. De houtduif komt in heel Europa voor en u komt ze tegen in agrarische gebieden, gemengde bossen, stadsparken en grote tuinen en daar zijn ze vaak in grote drommen aanwezig. Kijk maar eens op het volgende jagersstaatje dat gaat over het jagen op houtduiven: https://www.jagersvereniging.nl/jagen/de-jachtpraktijk/duivenjacht-in-het-graan/
04-10-2017 om 17:24
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een Oosters wokgerecht voor vier personen. Heb je de ingrediënten voor dit gerecht in huis, dan kun je dit heerlijk maal binnen een goed half uur op tafel hebben. Wat iedereen misschien niet kent is Conimex Seroendeng, waarvan je bij dit gerecht een half potje nodig hebt. Seroendeng (zie inzet) is geroosterde kokos met pinda's en specerijen. Het is een specifiek toevoegsel aan bv. Oosters gehakt, aan de rijsttafel en aan de bami en nasi goreng. Het hele recept en de bereidingswijze heb ik op speciale staatjes ingebracht en als verzamelaar van gerechten kunt u van elk onderdeel een kopie maken om deze op te bergen in uw receptenkartotheek. Ik wens u veel succes met de bereiding van dit voedzame maal en tot een volgende keer maar weer!
30-09-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger waren we gewend om op de vrijdagen schraal te eten en ons te onthouden van vlees. In de katholieke gezinnen uit die tijd werd aan dit kerkelijk verzoek en gebod voldaan door elke vrijdag vis bij het middageten te serveren. Het was in de tijd dat de vrouwen veelal nog achter het fornuis stonden en de man op kantoor, fabriek of anderzijds aan het werk was. Anno 2017 zijn de gebonden koppeltjes allebei aan het werk en wordt er in de regel pas 's avonds warm gegeten. De kinderen op school of in de crèche zijn voorzien van een lunchpakket en ook zijn er scholen en crèches waar van alles op eetgebied te verkrijgen is. Vandaag heb ik voor u staan een Siciliaanse visschotel met diverse gezonden ingrediënten. Wilt u deze schotel op tafel brengen dan raad ik u aan om daags tevoren de benodigde ingrediënten in huis te halen. In de regel is als de scholen uitgaan er wel een van de werkenden thuis en stel dat dit om 15,30 uur in de middag is, dan kan na een korte rust van een der beide vermoeide partners deze visschotel in een goed uur en een kwartier bereid worden. Gaat u vandaag nog op pad om bij de super uw boodschappen te doen, dan zou u deze schotel morgen al kunnen klaarmaken en als u nog steeds volgens de echte katholieke waarden leeft, dan adviseer ik u dit aanstaande vrijdag te doen. U moet het maar eens bekijken en broeder Everard zal u heus niet op de vingers tikken als u zich niet houdt aan de aloude vrijdagse gewoonte van vroeger. Benauwde rituelen houden we ook hier in het klooster er niet meer op na. Toen ik nog thuis bij moeders was heb ik ooit op vrijdag een plakje worst in de winkel van het plateau op de snijmachine gehaald en moeders was er als de kippen bij om dit uit mijn mond te verwijderen. Ik was bijna gestikt toen ze deze ceremonie ten uitvoer bracht. Zojuist gemerkt dat ik dit visrecept er ooit al een keer eerder op had staan, maar laten we dit maar zo houden, want uiteindelijk de introducties zijn verschillend en sommige lezers vinden die eetverhaaltjes sowieso al interessant.
27-09-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er is geen andere heilige die zo'n bewogen leven heeft gehad dan de H. Vincentius a Paulo. Geboren werd Vincentius in het dorpje Pouy bij Dax en op 27 april 1660 kwam hij te overlijden te Parijs. Tijdens een verblijf in 1605 te Rome werd Vincentius door Turkse zeerovers ontvoerd en in Tunis als slaaf verkocht. In 1607 wist Vincent te ontvluchten. In 1612 werd hij ergens in een dorpje te Frankrijk pastoor. Het jaar daarop trad hij in dienst van de rijke familie Gondi als huiskapelaan en privéleraar. In 1617 richtte hij een vrouwenvereniging op die zich bezighield met de zorg voor arme mensen en tussentijds trok hij van parochie naar parochie om mensen te bewegen meer te doen voor de noodlijdende medeparochiaan en wist hij ook een grote bijdrage te leveren aan verbetering van de priesteropleiding. In 1619 werd hij aalmoezenier bij de galeislaven, wist ook hun droevig leven wat kleur te geven door bij de grote heren sociale verbeteringen af te dwingen. In 1625 was het Vincentius a Paulo die de congregatie der missie oprichtte die ook nu nog bestaat en de paters en broeders van deze congregatie zijn ons beter bekend onder de naam Lazaristen. In 1633 richtte Vincentius weer een nieuwe zustercongregatie op en wel een club van weldoensters die zich de zusters van liefde en hier in Holland van Schijndel noemen. Een tijdlang (van 1643 tot 1652) is Vincentius ook belast geweest als commissielid van een club die bisschoppen benoemde. Door een Franse kardinaal is hij uit deze commissie ontslagen, omdat die vond dat Vincentius te veel zijn oog liet vallen op priesters die het sociale aspect op nummer één hadden staan. Tot zijn dood bleef Vincentius zich inzetten voor de armen en veel mensen wist hij te bewegen ook die richting in te slaan. Op 12 juni 1737 werd Vincentius a Paulo door paus Innocentius XII heilig verklaard en het was paus Leo XIII die in 1885 Vincentius a Paulo uitriep tot beschermheilige van de armen. Na zijn dood zijn nog veel kloosterorden en verenigingen opgericht die zich het lot van de arme medeburger aantrokken en ook anno 2017 ontmoet je wereldwijd de onvergetelijke naam van de Heilige Vincentius. Ook zijn er parochies die zijn naam dragen, verenigingsgebouwen, ziekenhuizen en eveneens sommige pleinen en straten dragen de naam van deze heilige. In Nederland heb je tegenwoordig voedselbanken voor mensen die weinig inkomen hebben en zelfs hun boodschappen niet meer kunnen bekostigen. Ook in verpleeghuizen zijn de mensen tevreden met de zorg die aan hen besteed wordt. Moeilijk hebben het de ernstig chronisch zieken die thuis vertoeven, buiten het eigen risico een zee aan buitengewone kosten hebben, zoals bijbetalingen aan allerlei zaken die niet door een zorgverzekering betaald worden, hoge bewassingskosten, moeilijkheden tot het vervoer naar ziekenhuizen en hoge stookkosten vanwege het voortdurend doorbrengen van de tijd in eigen huis. Ook komen deze mensen door ongelukken, die gepaard gaan met hun ziekten vaak te zitten met besmeurde kleding, beddengoed en kleine ongelukjes in huis bv. door vallen en stoten. Hier dient echt meer aandacht aan besteed te worden en voorzieningen in het leven geroepen worden die deze kosten opvangen. Als stunt van de nieuwe Nederlandse regering blijft het eigen risico in de zorgkosten 385 euro, maar gaat wel de maandpremie in de zorgverzekering met 10 euro per persoon omhoog. Door de komende loonstijgingen gaan eveneens de winkelprijzen fors omhoog en zeker wat de consumptieartikelen aangaat dient er een prijsbeheersingswet te komen, want zoals de zaken er nu voorstaan gaan we er in inkomen op vooruit, maar door de ongeremde prijsverhogingen schieten we er geen bliksem mee op. En ook dán is de mens met de smalle beurs en een bescheiden inkomen de klos!
Opgebaarde Heilige Vincentius Beneden oude ziekenhuis in Antwerpen, nadien verbouwd maar nog wel steeds de naam dragende van Vincentius ziekenhuis
24-09-2017 om 14:39
geschreven door Broeder Everard
Magnesium, onmisbaar mineraal in menselijk lichaam
Magnesium zit in veel voedingsstoffen die we dagelijks gebruiken. We vinden dit mineraal in pure chocolade, avocado's, alle soorten noten (walnoten, cashewnoten, paranoten enz.)-, in peulvruchten, tempeh, zaden, volkorengranen, bananen, groene bladgroenten en yoghurt. In het Erasmuslaboratorium in Rotterdam heeft men onlangs ontdekt dat magnesium een onmisbaar element is voor de spieren en zenuwen in ons lichaam. Zoals met alle voedingsmiddelen het geval is een teveel of te weinig aan bepaalde opbouwstoffen en/of mineralen niet goed: er moet een zekere balans zijn. Gezonde mensen die normaal en afwisselend eten en zich per dag een half uur bewegen hebben in de regel op allerlei gebied een goede bloedspiegel en om in militaire bewoordingen te blijven is hun abohzis (dit weet ik nog wel uit de tijd toen ik 'aal' was) uitstekend. Wat ze daar in het Erasmus ook ontdekt hebben is dat de juiste hoeveelheid magnesium in je lichaam ook heel belangrijk is voor bepaalde hersenaandoeningen, zo b.v. de ziekte van Alzheimer. Met mijn 84 zwoegjaren achter de rug mankeer ik al jaren van alles en steeds komt er weer iets bij en zie ik de hemelpoort van Petrus steeds verder opengaan. Heb je verschillende aandoeningen dan gebruik je ook een grote dosis medicijnen. In die medicijnen zitten van alle middelen die gericht zijn op vermindering van de pijn, de klachten etc. máár elk geneesmiddel heeft ook zijn bijwerking(en). Van bv. maagbeschermers en plastabletten weten we dat die veel magnesium aan het lichaam onttrekken, waardoor je uzelf volledig slap en ellendig gaat voelen. In overleg met uw huisarts en/of deskundigen van de apotheek dient u al dat gebruik op een rijtje te zetten en te koppelen aan een dieet dat gericht is op voedingsmiddelen die dat eventuele tekort van magnesium in het lichaam weer aanvullen. Heel belangrijk is hierbij dat u om de drie maanden even uw bloed laat controleren om te kijken hoe het er met alles bijstaat.
21-09-2017 om 15:49
geschreven door Broeder Everard
Eergisteren stond op de website een artikel waarin gezegd wordt dat op 23 september aanstaande de wereld zou vergaan. Al eerder waren er zieners die dit voorspelden, maar steeds hadden ze het bij het verkeerde eind. We leven weliswaar in een hectische tijd met onder meer terrorisme, veel oorlogen, natuurrampen en met wereldleiders die het nergens anders over hebben dan elkaar te vernietigen. Momenteel woedt de orkaan Maria en in een eerder stadium hadden we te maken met de orkanen Harvey en Irma, die grote verwoestingen in verschillende landen hebben aangebracht. Op 8 september werd Mexico getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8.2 op de Schaal van Richter en gisteren was het daar weer raak en nu met een eruptie die een vol punt lager was, maar desalniettemin grote schade heeft toegebracht in en rond het gebied van Mexico City. Niet vergeten moeten we dat juist in dat gebied de aarde een heel zwak punt heeft in de vorm van een behoorlijke aardscheur, te vergelijken met een fikse wond die ten dele gesloten is, maar elk ogenblik volledig open kan gaan, waarbij het niet uitgesloten is dat de patiënt-in dit geval de aarde- doodbloedt. Gezien hebben we via de media dat natuurrampen niet tegen te houden zijn en als er op kort termijn ook nog een kernoorlog uitbreekt dan is het hek helemaal van de dam. Dat hierbij de hele wereld vernietigd gaat worden is volgens de door mij geraadpleegde deskundigen echt niet het geval; dus op 23 september hoeft u niet bang te wezen dat zoiets staat te gebeuren. Wel is het zo dat de aarde met al die stijgende ellende die ons te wachten staat een onvergetelijke klap zal krijgen. Als gewoon burger staan we machteloos en demonstreren tegen al dat geweld helpt ook geen zier. Misschien moeten we teruggrijpen naar ons geloof waarin we opgevoed zijn met menselijke en christelijke principes en dat is bidden dat we gespaard blijven van alle onrust die ons kwelt in het vertrouwen dat alles ten goede zal keren.
20-09-2017 om 11:34
geschreven door Broeder Everard
Vandaag in de nog rijpe appeltijd heb ik voor u staan een lekker nagerecht van appels met geitenkaas (zie inzet) wat de Italianen een Bruschetta noemen. Er zijn diverse mogelijkheden om zo'n toetje klaar te maken. Je kunt er zelfs speculaas aan toevoegen, maar daar wachten we maar even mee tot 5 december. De septembermaand is hier ter lande goed begonnen wat je niet kunt zeggen van bv. Amerika en de Bovenwindse Eilanden van onze laatste 'koloniale' overblijfselen. Te hopen is dat we met de naderende herfst verstoken blijven van windstoten met zo'n zelfde orkaankracht als in Houston en nu op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba het geval is. Veel mensen zijn daardoor gedupeerd en dakloos geworden. De schade die zulks orkanen veroorzaken loopt in de miljarden dollars. Broeder Everard heeft op dit blog een keur aan recepten staan en als u dit blog raadpleegt vindt u al gauw iets van uw orde; op staatjes die makkelijk te kopiëren zijn staan veel gerechten, waarmee u uw eigen receptcartotheek kunt samenstellen. Dus aan de slag ermee!
04-09-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In ongeveer 100 landen van de wereld is in de wetgeving vastgelegd dat er geloofsvrijheid is; de andere 200 landen kennen dit artikel niet. In sommige Arabische landen wordt een ander geloof dan het mohammedanisme wel gedoogd en dit vooral om het arbeiderstekort, waarbij gelovigen bv. hindoes of christelijke geloofsaanhangers uit arme landen aangetrokken worden voor de mindere baantjes in de rijke landen en vooral komt dit voor in de oliestaten. Wat verstaan we onder geloofsvrijheid? Het is nl. een van de rechten van de mens die ook in veel grondwetten is vastgelegd en bewaard is gebleven. Hier in Nederland is er sinds 1579 grondwettelijke geloofsvrijheid vastgesteld tijdens de Unie van Utrecht; men verstaat eronder dat ieder mens het recht heeft om volgens zijn eigen godsdienstige overtuiging te leven en vrij is om te kiezen wat voor geloof het beste voor deze aardse wereldreiziger uitkomt om te beleven en er voldoening in te vinden. Niemand mag dit recht van de mens beperken, ook de staat niet. In de meeste geloven wordt ook een geloofsbelijdenis afgelegd. Deze geloofsbelijdenis wordt vaak herhaald bv. bij de katholieken tijdens het credo in de H. Mis. Geloofsoorlogen: Een begin wordt al vaak gemaakt in de theologische disputen op universiteiten, tijdens geloofsbijeenkomsten, concilies en dies wat meer. Vaak hebben die een scheiding binnen de gelederen teweeg gebracht; vandaar dat er wereldwijd zo'n 500 stromingen zijn. Door sommige van die afgescheiden groeperingen werden nieuwe geloofsregels gemaakt en vaak staan daar tegen het hoofd stotende teksten in die overkomen als oorlogsbedreigend geloofsfanatisme. Reeds de oude Grieken hebben een tiental stedenoorlogen gevoerd die gingen om een bepaalde geloofsovertuiging. Welke geloofstak ook in het geding is, allemaal hebben ze zich schuldig gemaakt aan oorlogsgeweld tegen mensen die er anders over dachten. Het zijn niet alleen de mohammedanen die altijd als dwarsliggers genoemd worden, neen ook de christenen hebben zich vaak misdragen en momenteel anno 2017 zijn er in een twintigtal landen geloofsoorlogen waarbij de ene groepering de andere bedreigt. Wanneer stoppen we hiermee of blijft het tot in de lengte van dagen doorgaan net zolang als deze aardkloot overeind blijft en krijgt de mens nooit verstand? Individueel zijn er een beperkt aantal mensen die zichzelf in de hand hebben en het goede nastreven, maar jammer genoeg loopt een te groot aantal achter de massa aan en tippelt met al dit verderfelijk gedoe ongemerkt mee naar de grote afgang. De holocaust van de vorige eeuw met twee grote Wereldoorlogen en een vijftigtal kleine conflicten heeft ons nog steeds niet wijzer gemaakt. Ook binnen landsregeringen zijn er geloofspartijen met klinkende namen, maar aan het roer staan vaak valse profeten die alleen zichzelf bevoordelen, maar hun geloofsgenoten en de gesjochtenen in de kou laten staan. Misschien moeten we zaken als het geloof en hoop schrapen en ons uitsluitend concentreren op het begrip liefde tot iedere medemens of is er toch nog iets anders te bedenken om deze wereld leefbaar en op het rechte pad te houden?
29-08-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een taart bakken met boerenkaas en cantharellen. De vraag is: ,,Zijn er al cantharellen verkrijgbaar of kunnen we ze ergens plukken." Normaal vind je paddenstoelen pas in de herfst, maar op plaatsen in bossen waar het flink geregend heeft zie je ze nu al staan. Nu is het zo dat je uiteindelijk niet in elk bos cantharellen mag plukken. Bossen kunnen bezit zijn van particulieren, kunnen vallen onder natuurmonumenten, het Staatsbosbeheer of andere instanties en volgens het Wetboek van Strafrecht mag je daar als het erop aankomt nog geen blad van de boom halen. Vooral in bossen, waarop aangegeven staat dat het particulier eigendom is en dat je de bospaden niet mag betreden is het opletten en ga daar geen paddenstoelen of bramen plukken en ook het rapen van beukennootjes kun je daar beter niet doen. Word je overlopen en ben je met een of andere activiteit daar bezig, dan kun je bekeurd worden. Oogluikend in openbare bossen wordt het plukken van paddenstoelen of het meenemen van een takje of anderzijds uit het bos meestal toegelaten. Particuliere bezitters van bosgronden hebben vaak voor een bepaald bedrag contracten afgesloten met beroepsplukkers van bosgrondproducten en daar wordt het al helemaal niet toegelaten dat jan en alleman daar aan het plukken of rooien is: "Dus kom daar niet en blijf overal vanaf"! In een beetje grote super verkopen ze het hele jaar door cantharellen in blik en soms ook wel vers uit het bos. In de nog weinig aanwezige speciaalzaken van groenten zijn cantharellen in het seizoen meestal ook te verkrijgen Een waarschuwing is op zijn plaats als het om plukken van paddenstoelen gaat. Een hoop van die zwammen lijken sprekend op elkaar en je moet er echt verstand van hebben als je in het bos of elders op zoek bent naar eetbare paddenstoelen. Hieronder op staatjes vindt u de benodigdheden om een heerlijke boerenkaas/cantharellentaart klaar te maken en insgelijks een volledige beschrijving hoe deze het beste bereid kan worden.
Deze is niet te eten, de eetbare hanenkam heeft ribben wat die valse cantharel niet bezit
25-08-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Over havermout is veel te vertellen. Vroeger schreven huisartsen het voor aan mensen die met een zwakke maag te doen hadden en i.p.v. brood met smout besmeerd en spek aten maagpatiënten 's morgens een bordje havermoutpap en als dat ook slecht te verdragen was, dán werd op dokters advies overgegaan op lammetjespap. Van havermout kun je aangemaakt ook pannenkoeken bakken en wat ook mogelijk is dat je door een havermoutdeegje te maken met toevoeging van suiker en boter ook lekkere havermoutkoekjes kunt fabriceren. Op internet las ik onlangs een artikel over havermout, welke ik zo interessant vond dat ik het op dit culinaire blog heb overgenomen op staatjes die hieronder staan afgebeeld. Wie het op internet ontgaan is, kan hier bij broeder Everard er alsnog kennis van nemen.
23-08-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Een babbeltje over eieren, bewaring aardappels en waterijsjes
Eieren: We hebben pas de Fipronil affaire met eieren achter de rug en miljoenen eieren zijn vernietigd vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Ook heeft men hele pluimveestapels geruimd, wat in feite niet nodig was geweest, omdat ook een quarantaineduur-van pakweg drie maanden-de zaak opgelost had. In een hoop landen zijn onze Hollandse eieren taboe geworden en ook zijn er landen die producten van ons weren waarin eieren verwerkt zijn. Te hopen is dat dit alles van tijdelijke duur is en onze eitjes vrij van gevaarlijke residustoffen weer overal geaccepteerd worden. Eieren hebben een hoge voedingswaarde en zonder eieren is het leven niet denkbaar. Eieren worden gebruikt voor gewone consumptie, bij het opmaken van schotels, verder kun je geen koekje of gebakssoort bedenken waar geen eieren in gebruikt zijn. Zonder eieren is er geen advocaat en zelfs in chocolade worden eieren gebruikt. Ook voor kleine huidaandoeningen is bv. een beetje eiwit heilzaam voor het weer gaaf maken van de huid. Echt zonder eieren is niet te leven! Op enkele staatjes hier beneden lees u het een en ander over onze eitjes, verder heb ik voor u ingebracht een advies over de bewaring van aardappels en als inzet ziet u enkele waterijsjes afgebeeld en daar wil ik even het mijne van kwijt. Waterijsjes: Op internet las ik een verhaal dat zelfs ziekenhuizen bv. na operaties de patiënten lieten zuigen op waterijs; de pas geopereerde patiënt wordt er rustig van, is minder koortsig en zienderogen knapt de zieke weer op. Verschillende keren heb ik waterijsjes gehaald voor mensen die op sterven lagen, droge en stijve lippen hadden en door gretig op zo'n ijsje te zuigen rustig werden en hierna zacht insliepen. Vroeger ging een geestelijke aan het bed van een stervende tijdens de bediening vaak langdurig zitten bidden en ooit heb ik in een ziekenhuis een patiënt bezocht waar ik geen woord tegen kon zeggen, want tegenover haar lag een oude mevrouw met een briefje van 25 gulden in haar hand die een dominee op bezoek had, die werkelijk meer dan een uur verhalen uit de bijbel aan het voorlezen was en dit met luide stem, zodat iedereen uit fatsoen gedwongen was om zijn of haar mond te houden. Ik geloof niet dat dit in de tegenwoordige tijd nog de juiste weg is om een zieke gerust te stellen. Wel aanbevelingswaardig zijn die waterijsjes die werkelijke wonderdoeners zijn!
20-08-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De laatste tijd zijn er twijfels ontstaan over onze voeding. De vraag vandaag is: "Is alles wat op voedingsgebied te koop is wel veilig, wordt door de keurmeesters van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit wel voldoende en effectief gecontroleerd op essentiële aspecten zoals op verboden pesticides, de hygiëne in de bedrijven waar voedsel verkocht wordt of opgeslagen ligt en komen er door achterdeuren-bv. uit het buitenland-geen eet-en drinkwaren ons land binnen die een gevaar voor de gezondheid opleveren?" In de vorige eeuw zijn we geconfronteerd geweest met de margarineaffaire, hebben we een havermoutaffaire gehad, was er op een gegeven moment iets met de limonade gazeuse aan de gang, hadden verschillende boerenbedrijven te maken met mond en klauwzeer & varkenspest, werden verschillende gevaarlijke en kankerverwekkende kleurstoffen uit de handel genomen en was er met ons voedsel en drinkwater óók vaak van alles aan de gang wat niet wenselijk was. Nog niet zolang geleden hebben we diverse vleesaffaires achter de rug, zaten er op een gegeven moment bacteriën in zalmproducten en E-bacteriën in komkommers en momenteel zitten we met onze eieren nog steeds verstrikt in de bloedluisbestrijdingsaffaire. Ook de dierenbescherming en veel overkoepelende organisaties vinden het een schande dat 'besmette dieren' bij duizenden afgemaakt worden, terwijl dit in de meeste gevallen onnodig is, maar omwille van de commercie wordt de weg van de minste kosten gekozen. Het wordt tijd dat er een geheel vernieuwde controle op onze eet-en drinkwaren van de grond komt. Het zijn de megastallen waar veel antibiotica gebruikt wordt die veelal van ziektes de schuld zijn. Ook aan de bouw van stallen en het onkundig elektragesleutel van beunhazen in oude stallen etc. bezorgt veel ellende. Door branden in stallen en kippenhokken zijn de laatste 4 jaar een half miljoen dieren omgekomen. Het is absoluut noodzakelijk dat hier strenge voorschriften opgesteld worden en dat er effectieve controles-niet alleen op hygiënisch gebied-maar ook op de aansluit van de technische apparatuur gehouden worden.
17-08-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag staat op de menulijst een vitaminerijk gerecht en wel pasta met courgette en walnoten. De courgette is de zongerijpte vrucht van de curcubita pepo en behoort tot de komkommerfamilie Naam is afgeleid van het Franse woord courge wat merg betekent. De Courgette bevat vitamine A en C en B 6, verder bevat de vrucht ook ijzer, calcium en magnesium. In walnoten zitten veel B-vitamines en wel B-1-, B 2-, B 6 en B 11, verder magnesium, fosfor, calcium, koper en foliumzuur; allemaal gezonde opbouwstoffen en mineralen die het lichaam beschermen tegen allerlei kwalen en ziektes die ons bedreigen. Van walnoten weet ik tevens dat ze cholesterolvrij zijn. Interessant, beste culinaire lezers is dat ook ú dit allemaal weet. Vroeger op het platteland hield iedereen er wel een moestuintje op na en je wist wat je at. Ook op veel plaatsen waren er veel hobbyisten die ook een klein pluimveebestand eropna hielden en de eitjes die de kippetjes ons brachten waren vers en er mankeerde niets aan.Tegenwoordig zijn we allemaal afhankelijk van waren die de supers ons bieden en diverse rijksdiensten houden oog op de waren die ons aangeboden worden. De laatste tijd falen deze organisaties nog wel eens en brengen met hun toezicht-en je zou bijna zeggen onkunde-de volksgezondheid steeds verder in gevaar en hebben met de eieraffaire alle goodwill verloren. Over deze affaire heb ik diverse stukjes geschreven en ook de media heeft wereldwijd hierover bericht. Hieronder op een staatje heb ik de bereidingswijze van het vermelde menu staan en volgens de gebruikte ingrediënten is deze pastaschotel berekend op 4 personen die vandaag de dis bevolken. Ben je met zijn drieën, dan eet je voor vier en met zijn beiden eet je van zo'n schoteltje twee dagen op rij! Lekker en gezond---doe er uw voordeel mee!
15-08-2017 om 12:02
geschreven door Broeder Everard