Magnesium zit in veel voedingsstoffen die we dagelijks gebruiken. We vinden dit mineraal in pure chocolade, avocado's, alle soorten noten (walnoten, cashewnoten, paranoten enz.)-, in peulvruchten, tempeh, zaden, volkorengranen, bananen, groene bladgroenten en yoghurt. In het Erasmuslaboratorium in Rotterdam heeft men onlangs ontdekt dat magnesium een onmisbaar element is voor de spieren en zenuwen in ons lichaam. Zoals met alle voedingsmiddelen het geval is een teveel of te weinig aan bepaalde opbouwstoffen en/of mineralen niet goed: er moet een zekere balans zijn. Gezonde mensen die normaal en afwisselend eten en zich per dag een half uur bewegen hebben in de regel op allerlei gebied een goede bloedspiegel en om in militaire bewoordingen te blijven is hun abohzis (dit weet ik nog wel uit de tijd toen ik 'aal' was) uitstekend. Wat ze daar in het Erasmus ook ontdekt hebben is dat de juiste hoeveelheid magnesium in je lichaam ook heel belangrijk is voor bepaalde hersenaandoeningen, zo b.v. de ziekte van Alzheimer. Met mijn 84 zwoegjaren achter de rug mankeer ik al jaren van alles en steeds komt er weer iets bij en zie ik de hemelpoort van Petrus steeds verder opengaan. Heb je verschillende aandoeningen dan gebruik je ook een grote dosis medicijnen. In die medicijnen zitten van alle middelen die gericht zijn op vermindering van de pijn, de klachten etc. máár elk geneesmiddel heeft ook zijn bijwerking(en). Van bv. maagbeschermers en plastabletten weten we dat die veel magnesium aan het lichaam onttrekken, waardoor je uzelf volledig slap en ellendig gaat voelen. In overleg met uw huisarts en/of deskundigen van de apotheek dient u al dat gebruik op een rijtje te zetten en te koppelen aan een dieet dat gericht is op voedingsmiddelen die dat eventuele tekort van magnesium in het lichaam weer aanvullen. Heel belangrijk is hierbij dat u om de drie maanden even uw bloed laat controleren om te kijken hoe het er met alles bijstaat.


|