Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
24-05-2016
Gele Amandelrijst met Vleesreepjes
Vandaag heb ik voor u staan een heerlijk wokgerecht voor twee personen. Als groente worden er ook broccoliroosjes in verwerkt en kroepoek met cassave. In broccoli zit veel thiamine en vitamine B 2. Men zegt dat het preventieve stoffen zijn die u beschermen tegen gevaarlijke chronische ziektes. Cassave is een tropische groentesoort en is tweeledig want het blad wordt vooral in Afrika als groente gegeten en ook de wortels daarvan. In gedroogde vorm worden de wortels vermalen tot meel en in de Oosterse keuken wordt hiervan met toevoegingen van verbeteraars kroepoek bereid en ook wordt het meel aangemaakt met water en melk-en dit kan koemelk, geiten en/of kameelmelk wezen-gebruikt om brood van te bakken of anderzijds. Je ziet die Oosterlingen vaak lopen met een prachtige haardos en ooit heb ik een voedseldeskundige horen zeggen dat dit teweeggebracht wordt door bepaalde haargroeihormonen uit de wortels van de cassave. Gewaarschuwd in kookboeken wordt wel voor het blad van de cassave. Dit blad moet je absoluut niet rauw eten en dit vanwege bepaalde inhoudelijke elementen die enigszins giftig zijn en bij bepaalde gevoelige mensen een allergische reactie kan oproepen. Door de aanwezigheid van glucosinolaten in cassave wordt het eten van zowel de groente alsmede de wortels wel gezien als een goede bescherming van het vaat-en zenuwstelsel: dus ook een goed product om stress te bestrijden. Ook diabetespatiënten zouden er baat bij hebben om veelvuldig cassave tot zich te nemen, maar wetenschappelijk is deze stelling volgens mij wat te laag onderbouwd om hier geloof aan te hechten. Hieronder op staatjes vindt u het bedoelde gerecht en het kan geen kwaad dat u met dit wisselvallige en vochtig weer gebruik maakt van een echt pittige maaltijd.
24-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een lekkere daslooksoep bereiden. Wat zijn de benodigdheden voor een voorgerecht van vier personen? 3 el olijfolie, een klontje boter, 400 gram aardappels, 1 ui, driekwart liter bouillon, 1 bekertje crème fraîche en een achttal daslookbladen. Bereiding: Snij de ui en aardappels klein, doe de olijfolie en het klontje boter erbij, laat dit even pruttelen tot de ui-massa er glazig uitziet; Nu is het tijd om de warme bouillon erbij te gieten. Laat nu het geheel zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn. Hierna de gesneden daslook toevoegen en de pan van het vuur nemen. Met een staafmixer gaat men de soep pureren, vervolgens de crème fraîche toevoegen. Zet de soep weer even op het vuur om op te warmen, maar laat ze om verkleuring te voorkomen niet meer koken. Breng de soep op smaak met wat peper en zout en garneer ze met wat achtergehouden en fijngesneden daslookblad. Een oud gezegde is: ,,Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktersvrij." In daslook dat in het Latijn Allium Ursinum heet, zit bv. zwavel dat zeker voor mensen die de middelbare leeftijd gepasseerd zijn goed is om de darmflora in goede banen te houden en ook mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk hebben er baat bij, want daslook is bloeddruk verlagend. In de vrije natuur vind je op bepaalde plekken in Nederland wilde daslook en die is ook geschikt om te eten, met dien verstande dat je-kom je deze tegen-er vanaf moet blijven en waarom vindt u allemaal op onderstaande staatjes. In de Balkanlanden, zo bv. in Hongarije, vindt men bijna overal wildgroei van daslook en zo eind april, begin mei is iedereen daar in de weer om wat voorraad van dit gewas op te slaan. Veel mensen hebben het gewas dat veel lijkt op lelietjes van Dalen ook in hun tuintje staan en tegenwoordig is het omstreeks deze tijd eveneens te krijgen in de meeste groentezaken en ook enkele supers verkopen dit product.
Onderstaande daslook treft men op bepaalde plekken in Nederland en België ook in het wild aan Verschil daslookblad ruikt naar ui en het blad van de lelietjes van dalen dus niet!
20-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op zaterdag 14 mei werd Gerard de Korte ingewijd als de nieuwe bisschop van Den Bosch. Sinds 1998 was Antoon Hurkmans de geestelijke leider en de bestuurder van dit grote bisdom. Vanwege gezondheidsredenen is Monseigneur Hurkmans afgetreden. De 60-jarige Mgr. dr. de Korte was sinds 13 september 2008 de bisschop van Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder. Dit bisdom is nu vacant. Voor bisschop de Korte zal het niet makkelijk wezen om dit grote wat moeilijke bisdom met veel pastoraten te besturen. In het verleden waren de meningen onder de diverse pastorale bestuurders nogal wat verdeeld en het was Pastoor Mennen uit Oss die nogal eens over bepaalde bestuurlijke beslissingen met bisschop Hurkmans van mening verschilde. Bisschop de Korte loopt min of meer in het spoor van Paus Franciscus. Hij zoekt in directe zin geen club van volmaakte christenen, maar een gemeenschap die open staat voor mensen die hulp behoeven. We hopen dat hij dit nobele streven waar kan maken en wensen monseigneur de Korte alle succes van de wereld toe. Eerste Pinksterdag: Sinds 1936 was het niet meer zo koud geweest als gisteren op 15 mei en normaliter zie je op die pinksterdagen veel mensen op de fiets eropuit trekken, maar het was die dag vrij stil op 's herenwegen. Met Pinksteren gedenken we dat de Heilige Geest neergedaald is over de apostelen en zij vol geestdrift met hart en ziel op pad zullen gaan om iedereen te vertellen wat zij beleefd hebben als volgelingen van onze Heer Jezus, die gekruisigd en gestorven is voor onze zonden, verrezen uit den dode en opgestegen ten Hemel. Ondanks dat de volgelingen van de Heer Jezus maar eenvoudige ambachtslieden waren gingen ze wereldwijd al het goede wat de Heer aan hen als richtlijn meegegeven had verkondigen en veel mensen lieten zich dopen en inschrijven bij de kerk die zijn meesterknecht Petrus gesticht had. Ons oeroud katholiek geloof heeft de tand des tijds doorstaan en ook nu nog zijn er bijna een miljard volgelingen. Niet iedereen gaat tegenwoordig nog ter kerke, maar niemand van de christenen heeft zijn geloof afgezworen en allemaal in ons hart voelen we nog de warmte die we van onze ouders aan geloofswaarden meegekregen hebben. Dit kaarsje van geloof, hoop en liefde moeten we echt blijven bewaren en dit totdat de dood ons scheidt. Tweede Pinksterdag: Ook vandaag is het geen prettig Pinksterweer, maar persoonlijk vind ik het wel een mooie dag om eens te gaan meubelen, met de kinderen een mooie uitspanning te bezoeken of anderzijds. Vandaag wordt in Amsterdam het Holocaustmuseum geopend en voor de wat opgroeiende jeugd is het misschien leerrijk om daar eens een bezoekje te brengen. Op het blog http://www.bloggen.be/eef ,,Klik op link!, lees u er vandaag alles over."
Voorop de nieuwe bisschop Mgr. de Korte, daarachter de scheidende, bisschop Hurkmans
16-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als toetje staat vandaag een schaaltje met meloenmousse op tafel. Als ingrediënten hebben we hierbij nodig een Galia-meloen, 1 limoen (soort wat grote citroensoort), poedersuiker, slagroom en als garnering kun je stukjes van dezelfde vrucht of eventueel een andere vrucht, bv. op elk schaaltje een aardbei of anderzijds, gebruiken. Wil je als nagerecht Mousse serveren dan is het niet per sé noodzakelijk om hiervoor een meloen te gebruiken. Met elke ander vrucht is ook mousse te bereiden. Voordat je de mousse gaat serveren is het wel gebruikelijk deze in een koelkast enkele uren op te slaan om wat op te stijven. Meloenen en limoenen bevatten veel vitamines C en bèta caroteen; dit zijn sterke antioxidanten die zich in ons lichaam omzetten in vitamine A en ontzettend goed zijn voor de bescherming van de huid en om heldere ogen te houden. Buiten dat bevatten deze vruchten ook ijzer en kalium. Op staatjes hier beneden vindt u de bereidingswijze van mousse en wat foto's van het gerede product.
11-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het mooie weer begint een beetje te tanen en zo langzaamaan is de temperatuur aan het zakken. De zon is kennelijk met de Girorenners mee naar Italië gereisd waar vandaag de vierde Giro-rit verreden wordt die start in Catanzaro en beslist wordt aan de meet te Praia a Mare. Met weemoed denk ik nog terug aan de derde etappe van de Giro D'Italia die verlopen zondag 8 mei ook door Angeren kwam. Het hele dorp was uitgelopen om dit spektakel langs de weg gade te slaan. Persoonlijk heb ik me tegen enen in de middag met enkele kompanen naar een stil schaduwrijk plekje laten brengen van waaruit ik het hele gebeuren eveneens heb kunnen zien. We eten vandaag niet op z'n Italiaans, maar op z'n Chinees. Als je de benodigde ingrediënten in huis heb, dan heb je zo'n Oosters gerecht in een mum van tijd op tafel staan. Vooral voor werkenden die allemaal aan de slag zijn en zo tegen 17.30 uur thuis komen is het fijn om binnen een half uur alles met eten geregeld te hebben en om half zeven is het voor iedereen avond en kan men zich hierna uitleven door te rusten, tv te kijken of je te begeven naar een hobbyclub waar je jezelf lekker ontspannen kan. Hieronder vindt u alles over het gerecht Ajam Pinda Saté met rode ui. Als toetje raad ik u aan een schaaltje met vruchtenyoghurt hetwelk in de regel door iedereen niet zelf meer bereid wordt, maar kant en klaar bij de plaatselijke superwinkel gehaald wordt.
10-05-2016 om 13:06
geschreven door Broeder Everard
Zondag is het Moederdag en hier in onze gemeente passeert op 8 mei zo tussen 13.15-13.30 uur een heel peloton met wielrenners die na de tijdrit van gisteren en de etappe van vandaag Arnhem (Papendal) via veel omwegen naar Nijmegen ook onze gemeente Lingewaard aandoen. In Ressen komen ze onze gemeente binnen en via Bemmel, Gendt. Doornenburg komen ze via de dijkafrit even voorbij camping De Waai Angeren binnen en via Huissen verlaten ze onze gemeente weer. Het is een hele eer dat de eerste drie ritten van de Giro D 'Italia hier in Gelderland plaatsvinden en verwacht wordt dat op die dagen een kwart miljoen Nederlanders deze Giro van nabij volgen en via de tv eenzelfde aantal. Het is daarom dat we vandaag een Italiaanse taart gaan bakken. Ik heb wat recepten van befaamde sites afgekeken en hieronder vindt u zo'n recept van hoe u i.c. bv. een Italiaanse taart met crème en pistache dient te bereiden. Mogelijk wilt u meer receptuur vinden en daarom heb ik voor u opgezocht enkele websites die bekend staan als de bereidingsexperts van dergelijke taarten. Ga hiervoor naar https://www.jamiemagazine.nl/nl/recepten/27463/italiaanse-taart-met-creme-en-pistache.html en wat ook een leuk web is en waarop ook een rubriek Italiaanse taarten gebracht wordt is op www.smulweb.nl
Lekkere Italiaanse taart met crème en pistache.Inzet boven is een aardbeientaart
07-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag vieren we Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag op een en dezelfde dag. Hemelvaartsdag is tevens het feest van de Christelijke Arbeidsbeweging. Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid Rerum Novarum werd afgekondigd. Gisteren was het de dag dat we de doden herdachten uit de Tweede Wereldoorlog en ook alle gevallenen uit andere conflicten of missies waar wij in bondgenootschap met andere landen gevochten, gestreefd en soms bewerkstelligd hebben dat ook in vreemde landen de mensen in vrijheid verder konden leven. Bij al die conflicten verloren ook veel totaal onschuldige mensen hun leven en belangrijk is om de vrede overal te behouden en dit kan alleen als we bereid zijn om geneugten, lief en leed met elkaar te delen en het sociale aspect boven alles stellen. Op Hemelvaartsdag herdenken we dat de Heer Jezus negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel. Hemelvaart is als het ware de 40e paasdag en het woord hemelvaart klinkt zeer mystiek, maar op dat gebied moeten we maar denken dat de menselijke geest tot op heden niet in staat geweest is dit alles te kunnen bevatten en dat zelfs het hele leven een groot mysterie is en we met alle kennis van dien, rijk of arm, de dood niet kunnen ontlopen. Dauwtrappen: Heel vroeger stonden mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootvoets op het nog natte gras te dansen. Uiteindelijk was het een heidens gebruik uit de verre oudheid en zo op de laatste aprildag en in mei vierden die mensen een uitbundig heroplevingsfeest als eerbewijs aan moeder natuur. Gedacht werd dat er vanuit de dauw op het gras een zuiverende werking uitging. In de loop van de tijd is dit gebruik verwaterd en toen hier de fiets als vervoermiddel zich aankondigde gingen vnl. de jonge lui op Hemelvaart al al vroeg op pad om te gaan dauwtrappen. Vaak was dit ook te doen om verkering te krijgen en veel paartjes hebben elkaar op deze manier leren kennen en zijn daarna getrouwd. Tegenwoordig gaat men met de auto of scooter al vroeg op pad naar een festival en is het dauwtrappen niet meer zo in als voor enkele jaren terug. Giro D' Italia: Vanmiddag worden de renners die hieraan deelnemen aan ons voorgesteld. Het is voor de eerste keer dat de ronde van Italië in Nederland start en met een proloog door de straten van Apeldoorn en twee ritten door vnl. Gelderland met als start en finishplaatsen Arnhem en Nijmegen worden we verwend met een onverwacht wielerplezier en vertellen kan ik dat het op die drie spektakeldagen 6,7 en 8 mei mooi weer is en dit is sinds lange tijd de meest plezante mededeling die ik u vandaag kan mededelen.
05-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 4
Dit is het laatste artikel uit deze serie en op een examen over eet-en drinkwaren heeft een examinator mij ooit gevraagd:,,Wat is het belangrijkste product waar een mens absoluut niet buiten kan?"-, en het antwoord is vocht in de vorm van water of bv. het sap uit vruchten. In een droge omgeving, bv. in de Sahara, ben je zonder water binnen een paar dagen uitgedroogd en dood; het is de kameel die met zijn vochtvoorraad in zijn twee bulten op de rug nog gewoon verder loopt of er niets aan de hand is. ik hoop dat iedereen wat opsteken kan uit de vier verhandelingen over de vele gezondheidsbevorderlijke voeding en etenswaren die daarin genoemd worden. In de algemene voedingsrubrieken op het blog van broeder Everard, vindt u heel veel voedingswijsheden en het is echt de moeite waard om de vele artikelen hierover (zie archief) te raadplegen om er uw voordeel mee te doen.
29-04-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 3
Hier volgt serie drie van de diverse voeding en etenswaren die gezondheidsbevorderlijk zijn. Ik hoop dat mijn broeder Everard-lezers er hun voordeel mee kunnen doen en iedereen door zich aan de voedingsregelwijze te houden een lang en gezond leven beschoren zal wezen.
28-04-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 2
Hier volgt de tweede serie van voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken. Een garantie dat als u ziek bent en onmiddellijk weer fit wordt, als u deze producten gebruikt, geef ik u niet. Het is wel aanbevelenswaardig om er oog op te slaan en als u denkt dat het goed voor u is regelmatig deze producten op tafel te brengen, dan zeg ik doe dit, want het zal zeker uw gezondheid niet schaden. Een voortdurend preventief gebruik in de juiste dosering is sowieso al raadzaam!
27-04-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 1
Elke dag worden we overstelpt met voedingsrichtlijnen en broeder Everard met zijn kloosterblog blijft daarbij niet ten achter. Politici, geestelijken en miljonairs zijn mensen die het langste leven. Of dit nu komt omdat ze zich dagelijks 'gezond' voeden of minder zorgen aan hun hoofd hebben dan mensen die dagelijks moeten sabbelen om de kost te verdienen, dat kan ik ook niet uitleggen. Ze vliegen vaak van hot naar haar, verslijten hun mond met debatteren en wat eten en drinken betreft laten ze zich ook niet onbetuigd en veel van die figuren zijn rondbuikig en voldoen niet aan de ideale en algemene lijfelijke gezondheidsnormen. Bezig ben ik met een paar artikelen die gaan over voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken. Tegenwoordig zijn er nogal veel slepende ziektes die voornamelijk te danken zijn aan luchtverontreiniging en gevaarlijke werkomstandigheden in fabrieken en hallen waar met chemische stoffen gewerkt wordt. Ook door mutaties van gevaarlijke infectieziektes hebben we te maken met instromingen van kwalen waarvoor we nog geen geneesmiddelen kennen. Vastgesteld is wel dat een hele hoop voedingsproducten geneeskrachtige of preventieve eigenschappen bezitten die onze gezondheid op peil houden. Iemand die chronisch ziek is, zal er direct niet van genezen, maar het ziektebeeld kan door een gezonde voeding zich wel stabiliseren en uiteraard leven deze mensen dan ook wat langer als iemand die zich nergens aan stoort en alle raadgevingen van voedselexperts in de wind slaat. Een regelmatig leven, een gevarieerd voedselpatroon, aangepast aan de arbeid die je doet, minstens een half uur beweging per dag, bijtijds rusten en 's morgens uitgerust je bed uitstappen is een goede wegwijzer naar een gezond en mogelijk wat langer leven, maar het is geen garantie!
26-04-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De Olympische zomerspelen 2016 worden gehouden in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Het is de 28ste editie van deze spelen die ooit door Baron de Coubertin zijn ingevoerd. Dit wereldsportgebeuren begint op 5 augustus en sluit op 21 augustus. Goed twee weken hierna beginnen op 7 september de Paralympische spelen voor jongelui met een handicap. Deze zijn vaak nog interessanter dan de spelen voor validen en wat zo fijn is dat juist een klein land als Nederland daar altijd als een van de beste landen uit de bus komt. Deze laatste spelen eindigen op 18 september. Niet alleen in Brazilië is het feest, maar ook voor de vele mensen uit bijna alle landen van de wereld die dan zitten te genieten van de sportprestaties van hun favorieten. Op al die speeldagen zit je vaak gezellig bij elkaar, wordt er een biertje of wijntje geserveerd en enkele keren komt de gastheer en/of gastvrouw langs met een schaal vol lekkere snacks die niet te versmaden zijn. Hieronder op enkele staatjes vindt u de bereidingswijze van al dat lekkers en alleen al bij het zien van al die lekkernijen, hunkert men naar de begindag van die spelen en voor je het weet staan ze voor de deur!
25-04-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Snacks en andere hapjes
Op 23 april vieren we de naamdag van Sint Joris (Georius) van Cappadocië (een stepachtige streek ergens in Turkije) is een martelaar en Heilige. Zijn geboortedatum weten we niet precies en zal geweest zijn tussen het jaar 260/270 na Chr. Sint Joris was Christen en tevens officier in het Romeinse leger van keizer Diocletianus. Het was in die tijd dat de christenen vervolgd werden en zodra men te weten kwam dat iemand lid of sympathisant was van een dergelijke gemeenschap werd hij gevangen genomen, moest dit geloof afzweren; zo niet, werd hij op gruwelijke wijze vermoord. Over Sint Joris doen de wildste verhalen de ronde. Destijds viel Libië ook onder Romeins gezag. In het moerassig gebied van de stad Silena werd de stadsbron bewaakt door een draak, die onder bepaalde voorwaarden toestond dat de bewoners daar hun kruiken met water vandaan konden halen. Daarvoor eiste hij dat hem elke dag twee schapen geleverd werden om te voorzien in zijn dagelijks menu. Op een gegeven moment waren er geen schapen meer en eiste de draak twee maagden om aan zijn dagelijkse behoeften te voldoen en te voorzien. De bevolking kwam aan de eis tegemoet. Op een gegeven moment was ook de dochter van de koning aan de beurt. Ter ore kwam dit bij kapitein Joris, die de plaatselijke bevolking mededeelde dat hij de draak ging doden met als voorwaarde dat, als hem dit lukte, iedereen van dit stadje zich bekeerde tot het Christendom. Met een kruis en Lans als wapen ging Joris de strijd met de draak aan en doodde hem. Verlost van die kwelgeest lieten hierna alle bewoners van dit stadje van ongeveer 20.000 zielen zich dopen. Er zijn nog diverse andere lezingen over deze legende en of er één van waar is dat is niet gezegd. Sinds 1222 is Saint George de beschermheilige van Engeland. In Rusland staat hij bekend als Svatoj Georgij. Naar Sint Joris (George) heten veel mannelijke personen, ook zijn er gilden, legeronderdelen, verenigingshuizen, voetbalclubs en straatnamen enz. naar Sint Joris genoemd en in de Efteling te Kaatsheuvel treft men zelfs een attractie aan met de naam van SintJoris en de Draak. Sint Joris is net als Sinterklaas niet meer uit ons geheugen weg te denken en blijft de voortschrijdende geschiedenis kleur geven.
22-04-2016 om 11:24
geschreven door Broeder Everard
Je hebt een partijtje of je zit met je familie, vrienden en kennissen naar een spannende sportwedstrijd te kijken en je ruikt de heerlijke geur van de snacks, die de gastheer of gastvrouw speciaal voor deze gelegenheid klaargemaakt heeft, dan kijk je tijdens de reclamespot smachtend uit naar de rondgang van al dat lekkers. Voor u staan heb ik een zestal van die heerlijke gerechten en houdt u zich aan de gegeven receptuur dan is bereidingssucces verzekerd en zullen uw gasten u na afloop van de party een pluim geven voor uw bak-en braadkunst en de gezellige sfeer.
21-04-2016 om 10:49
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Snacks en andere hapjes
Pausbezoek aan Grieks vluchtelingenoord te Lesbos: In gezelschap van Patriarch Bartholomeus I van de Oosters-orthodoxe Kerk en Heronymus II van de Grieks-orthodoxe Kerk bracht Paus Franciscus vandaag een bezoek aan het opvangkamp voor vluchtelingen te Moria. Ontvangen werd de Paus op Lesbos door de Griekse premier Tsipras. Paus Franciscus werd door de vluchtelingen met een groot welkom ontvangen en met aan tafel zijn kompanen en een aantal vluchtelingen werd er in een vriendelijke sfeer geluncht. De Paus noemde de vluchtelingencrisis in Europa de grootste humanitaire catastrofe na de Tweede Wereldoorlog. Ook bracht hij een bezoek aan de haven van Mytiline en hierbij werd met een minuut stilte herdacht de duizenden bootvluchtelingen die tijdens de overtocht naar Lesbos op zee waren omgekomen. De Paus is in de loop van de late namiddag weer vertrokken naar Vaticaanstad en op zijn reis daarnaartoe heeft hij een twaalftal vluchtelingen meegenomen die in Rome liefdevol opgenomen worden. Roepingszondag: Morgen 17 april is het roepingszondag. Ondanks dat we leven in een hectische tijd met veel veranderingen zijn er toch nog mensen die zich geroepen voelen om andere mensen die het moeilijk hebben te helpen. De noden in de wereld zijn enorm groot geworden. De grootste oorzaak hiervan zijn oorlogen, geleid door mensen die zich vnl. met wapenhandel e.d. proberen te verrijken. Met onoorbare geldelijke manipulaties hebben tevens veel prominenten en zelfs wereldleiders zichzelf verrijkt en warme nestjes opgebouwd via belastingparadijzen. Als al dat gestolen geld opgeëist zou worden en verdeeld onder de arme en ontheemde mensen, dan zou de wereld er echt hemels uitzien en niemand kwam iets tekort. Eenzaamheid: Dit is in de hedendaagse wereld ook een groot probleem geworden en dit alles is ontstaan door onverschilligheid en liefdeloosheid van de mensen, vaak uit de eigen omgeving. Zelfs hulpinstanties falen voortdurend als het gaat om gevallen die escaleren en waarbij voor vele verlatenen suïcide de enige oplossing is om uit de problemen te geraken. Dit kan en mag echt zo niet verder gaan en de problemen moeten m.b.t. het voortbestaan van deze wereld en in het belang van de toekomst van onze jeugd op een tactische en goede manier aangepakt worden.
Hieronder Paus in gesprek met Griekse premier Tsipras
16-04-2016 om 19:26
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een menu klaarmaken dat heet Spinazielasagne met Geitenkaas. Bedoeld is het voor 4 personen en de te gebruiken ingrediënten zijn: 4 champignons, een uitje, wat olijfolie, knoflook, spinazie à la Crème, wat peper en zout, een paar lasagnebladen en geitenkaas. De bereidingswijze staat op een apart staatje en het is een menu dat u binnen een goed half uur kant en klaar op tafel kunt brengen. Succes ermee!
14-04-2016 om 11:23
geschreven door Broeder Everard
België staat niet alleen bekend om zijn visrestaurants. maar ook om zijn specialiteiten. Zelfs de kleinste plek in België heeft wel iets te bieden dat alleen in hun dorp gefabriceerd wordt. Persoonlijk ben ik verliefd op die Belgische pralines die in heel het land verkrijgbaar zijn en ze zijn echt lekker en smaken naar meer. Hieronder heb ik afgebeeld staan diverse van die lekkernijen en ik raad iedereen aan om met vakantie in ons buurland de etalages te bewonderen waar veel van die artikelen uitgestald staan. Je komt er niet onderuit om binnen een kijkje te nemen en met een blij gezicht en een doos of tas vol lekkers verlaat je de winkel.
Bekend is de Hasseltse Jenever......proost!
Dit zijn de lekkerste kippetjes die ooit geschapen zijn Antwerpen is de grootste havenstad ter wereld en die schippers houden van lekker eten en drinken. Je treft in deze havenstad veel winkels en horecabedrijven aan en echt in Anvers is het voor elke bezoeker zonder meer goed vertoeven Niet alleen in Nederlands Limburg, maar ook in Belgisch Limburg een specialiteit! Soep gemaakt van kip en/of vis met veel geurige kruiden en allerlei groentes De lekkerste babeluttes komen uit Veurne Met de laatste ronde van Vlaanderen heb ik deze taartjes als lunch verorberd
11-04-2016 om 14:17
geschreven door Broeder Everard
Afgelopen week had ik voor u staan de Franse gerechten Râble de Lièvre à la Piron en Le Porcelet Farci au vieux Marc de Bourgogne. Als nagerecht adviseer ik u hierbij een heerlijke perenschotel, een zogenaamde Les Poires à la Tastevin en na het lekker verorberen van zo'n speenvarkentje wordt er een hete kop zwarte koffie met een belegen wijntje erbij geserveerd. Als tussendoortje bij die Bourgondische maaltijden zijn de Fransen ook gek op een geroosterd geitenkaasje (zie inzet). Hieronder vindt u er alles over. Veel succes ermee!
09-04-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op tafel brengen, gaan we vandaag een speenvarkentje die op z'n Bourgondisch klaargemaakt is. Wat voor ingrediënten u hiervoor nodig hebt, heb ik voor u vermeld staan op een apart staatje, verder vindt u daar eveneens een lijstje waarop vermeld hoe u dit alles dient te bereiden. Voor een paar dagen terug bracht ik u het gerecht Râble de Lièvre à la Piron; ook een echt Bourgondisch gerecht. Misschien heeft u er al van genoten en als toetje wat gestoofd fruit op tafel gebracht of anderzijds. Morgen breng ik u een stukje over een drietal bijbehorende specifieke dranken of nagerechten uit de Bourgondische keuken. Vandaag houden we het bij het speenvarkentje. Erbij vertellen kan ik dat begin volgende week ons echt lenteweer te wachten staat, de griepepidemie voorbij is en we weer kunnen gaan genieten van een lekker voorjaarszonnetje.
08-04-2016 om 13:16
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een echt Bourgondisch recept van Hazenrug. Het is een maal voor drie personen. Heeft u i.p.v. drie 5 of 6 gasten aan tafel, bereid dan twee hazenruggen en pas de te gebruiken ingrediënten hierbij in de juiste hoeveelheid aan. Het is geen alledaags diner en ik raad u deze receptuur aan op hoogtijdagen of bv. na een jachtpartij. Hier in het klooster is het ook niet elke dag feest en we leven heden ten dage ook wat zuiniger dan in de tijd dat we nog grote landerijen hadden, veel roepingen en er in ons klooster allerlei vaklieden liepen en we alles zelf nog bijhielden. We leven in een hectische tijd van veel veranderingen en ook hier in het klooster kunnen we ons heel moeilijk aanpassen aan al die vernieuwingen die niet direct in ons voordeel werken. Op het blog van Broeder Everard treft u de meest uiteenlopende receptuur aan en uit gaan we van het standpunt 'voor elk wat wils' en uiteraard voor iedereen betaalbaar. Met de komst van veel buitenlanders hier ter lande zijn ook de eetgewoonten danig aan het veranderen er is momenteel echt een markt voor Oosterse maaltijden en de zeer uitgebreide toevoegsels die daarbij horen. Kom je tegenwoordig in de grote steden dan zie ik veel winkelpanden leeg staan en om alles niet te laten verpauperen raad ik de verhuurders aan deze panden tegen een billijke prijs te verhuren aan deskundige buitenlandse winkeliers die zich ongetwijfeld onder de vluchtelingenstroom bevinden en weten waarmee ze bezig zijn; Het is goed voor de integratie en ook voor de werkgelegenheid onder deze groep. Bij de recepten van broeder Everard keest u veel van die bijzondere adviezen en ik hoop dat deze ooit hun nut bewijzen.
06-04-2016 om 11:30
geschreven door Broeder Everard