Tegenwoordig hoor je de bejaarde mensen, waartoe ikzelf ook behoor, vaak zeggen dat vroeger alles lekkerder klaar gemaakt werd dan tegenwoordig. Helemaal mee eens ben ik het daarmee ook niet. Wel kun je stellen dat vooral dit met vlees wel het geval is en dat zit hem niet in de bereiding, maar veelal was de smaak van alle vleesproducten toen wat beter dan heden ten dage. De koeien, varkens, geiten en ook het pluimvee kregen veelal de ruimte in de vrije natuur, terwijl het vee tegenwoordig hoofdzakelijk opgefokt wordt in benauwde ruimtes, waar ze andere voersoorten aangereikt krijgen, de beestjes gestrest raken en dit alles is van grote invloed op de kwaliteit en smaak van hun vlees en insgelijks eveneens op het gerede product. Vaak is dit ook het geval met groentes en bloemen, die omwille van de commercie met grote hoeveelheden en volgens een bepaalde methode in een ijltempo gekweekt worden. Bij sommige van die producten ontbreekt het aan kracht, smaak en reuk. Vandaag heb ik voor u staan een recept van gehaktballen zoals oma die vroeger wist klaar te maken. Gezien heb ik dat er momenteel ook al zomerworteltjes te krijgen zijn en daarom raad ik u aan deze als groente bij de gekookte aardappelen in te brengen. Worteltjes zijn vitaminerijk en bezitten bovendien een stof die de huid van zonaanbidders snel het gewenste bruine kleurtje geeft. Als toetje raad ik u aan een schaaltje yoghurt met wat aardbeien of kersen er doorheen. Dit maal maakt, ondanks de regen die ons buiten steeds plaagt, de dag toch weer uitstekend geslaagd.

 In het klooster zijn we vandaag met ons twaalven aan tafel, dus had ik die hele volle bak van hierboven nodig. Thuis kunt u met de helft volstaan!
|