Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
14-11-2015
Notentaart
Met zo'n regenachtig weer niks leuker dan in je keukentje wat lekkers te voorschijn toveren. Want met een paar simpele ingrediënten kan je soms werkelijk van niets toch iets smakelijk op tafel brengen. Zo ook met deze heerlijke notentaart.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 250 ml room
- 100 gr noten tot poeder gemalen
- 100 gr suiker
- 1 ei
Optie :
een laagje chocolade erover heen doen na het bakken en/of glazuur van poedersuiker gemengd met een paar druppels rhum.
Werkwijze :
Rol het bladerdeeg open in een taartvorm. Maal de noten fijn in de Turbomax. En meng de overige ingrediënten samen met het notenpoeder. Doe de massa op het bladerdeeg. Eventueel de restantjes deeg in strookjes snijden en aan de randen over het deeg leggen.
De taart bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 minuten
Vorige zaterdag ben ik samen met 19 anderen geselecteerde kandidaten mijn chocolade recept gaan klaarmaken in een keuken van Côte d'or. We waren verkozen uit meer dan 300 inzendingen wat al zeer leuk is. De recepten werden allemaal gefotografeerd en staan sinds vandaag online bij volgende site : www.cotedor-recipes.be/nl Bedoeling is nu dat mensen gaan stemmen op hun favoriete recept en ook stemmers zullen hierdoor kans maken op een mand gevuld met chocolade. Hierbij hoop ik natuurlijk dat jullie allen mij zullen steunen door op mijn chocolade-courgettengebak te gaan stemmen. Ik zou jullie er erg dankbaar voor zijn.
Heerlijk als dipsaus of voor bij frietjes. En met behulp van de Tupperware Turbomax klaar in een handomdraai. Receptje heb ik gevonden op een blogje van een Nederlandse Tupperware dame.
Nodig :
- 1 kleine ui
- 8 zilveruitjes
- 2 volle eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels currymayonaise
- 2 theelepels mosterd
- 3 theelepels kerriepoeder
Werkwijze :
Snij de uit samen met de zilveruitjes zeer fijn in de Turbomax. Voeg dan de rest van de benodigdheden toe en meng goed om met de siliconen spatel. Bewaar in een Tupperware ruimtekommetje.
Heerlijk 4 uurtje. Niet te moeilijk en bijzonder lekker. Bovendien kan je de vulling zelf bepalen door gewoon een andere soort confituur te gebruiken.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 100 gr blonde suiker
- 150 gr boter
- 1 ei
- 1 mespunt bakpoeder
- 1 mespunt zout
- 1 soeplepel vanille extract
- 1 pot viervruchtenconfituur
- 2 eetlepels amandelschilfers
- 60 gr amandelpoeder
Werkwijze :
Alles mengen in een mengkom tot het een bol vormt behalve de confituur en de amandelschilfers.
3/4 de deel van het deeg in een bakvorm naar keuze doen en bedekken met confituur. De rest van het deeg in knobbels erover heen strooien. De amandelschilfers er ook over heen doen. Bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 35 à 40 minuten.
Cake zonder eieren, zonder boter, zonder melk en tevens zonder mixer te maken. Vele mensen zullen wellicht heel blij zijn met dit super gemakkelijke receptje en tevens bijzonder luchtig en smeuiig. Waar wacht u nog op om van start te gaan. Wellicht heeft u reeds alle ingrediënten in huis.
Nodig :
- 130 gr suiker
- 1/2 koffielepel zout
- 235 ml lauw water
- 5 eetlepels olie (de maat die wij gebruiken om soep mee te eten)
- 2 eetlepels cacaopoeder ( die niet gesuikerd is) de pure versie dus
- 1 koffielepel bicarbonade ( ook wel zuiveringszout genoemd)
- 1 koffielepel vanille extract
- 1 koffielepel azijn
- 195 gr bloem
Werkwijze:
Doe alle droge ingrediënten in een kom (dwz bloem, suiker, zout, cacaopoeder) en voeg dan het extract toe, azijn, olie en als laatste het lauwwarme water. Meng met de Tupperware siliconen spatel goed onder elkaar en doe het deeg in een vorm naar keuze. Ik gebruikte deze keer een vierkante vorm van 20 x 20 cm. Bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 25 minuten.
Geen zoet madeleintje deze keer maar een hartig voor bij het aperitiefje.
Nodig :
- 1 preiwit
- 100 gr gerookte zalm
- 2 eieren
- 2 dl room
- 10 gr maïzena
- 50 gr parmesan
- 5 stengels bieslook ( kan je ook vervangen door pijpajuin)
- 2 eetlepels olijfolie
- pezo
Werkwijze :
Oven voor verwarmen op 180°C. Prei in de ultra pro met deksel op even aanstoven gedurende 5 minuten. Dan de zalm in kleine stukjes toevoegen. De eieren mengen met maïzena, dan room toevoegen, bieslook en parmesan als ook de 2 eetlepels olie toevoegen. Dit mengsel in de vooraf omgespoelde siliconen vormen gieten. Bakken gedurende 15 minuten in een voor verwarmde oven van 180°C
Zuiders fruit in overvloed dat vraagt om getransformeerd te worden tot heerlijke taart ;-)
Met dit gemakkelijke en snel klaar receptje heb je binnen het uur een smakelijk taart op je tafel staan.
Nodig :
- 800 gr abrikozen
- enkele blaadjes verveine (optie) kan je vervangen ook door basilicum of gewoon weglaten.
- 1 bladerdeeg
- 100 gr zachte boter (geen gesmolten)
- 100 gr suiker
- 100 gr gemalen amandelpoeder
- 2 eieren
- 3 soeplepels abrikozenconfituur
- een eetlepel grove witte suiker
Werkwijze:
Rol het bladerdeeg open. Ontpit de abrikozen en snij ze in fijne schijfjes.
Maak de frangipane door de boter, suiker, amandelpoeder en 2 eieren te mengen in een ruimtekommetje. Strijk deze pasta uit over je taartdeeg. Beleg dan deze met de abrikozenschijfjes in motief naar keuze. Bestrijk de bovenkant nu met wat verwarmde abrikozenconfituur om nadien mooi glanzend te maken en tevens de sneetjes niet te laten uitdrogen tijdens het bakken.. Overstrooi met wat grove suiker tenslotte.
En bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40 minuten.
Leg hier en daar tenslotte wat snippers verveineblaadjes wanneer de taart is afgekoeld.
Smakelijk ! Ik ga waarschijnlijk mijn taartje nog serveren met een bolletje nougat ijscrème erbij. Heb er nu al zin voor ;-)
Voor mij een subliem gebakje.... Wel een beetje werk aan maar dat wordt echt wel beloond.
Voor een 50 tal bokkepootjes :
Nodig voor de koekjes :
- 250 gr eiwit
- 50 gr + 125 gr suiker
- 375 gr broyage = 187 gr suiker gemengd met 187 gr amandelpoeder
- 26 gr bloem (geen zelfrijzende)
- bloemsuiker
- amandelschilfers
Nodig voor de ganache :
- 150 gr groom
- 50 gr glucose
- 50 gr boter
- 175 gr pure chocolade fijngehakt
Werkwijze voor de ganache :
Breng de room, de glucose en de suiker samen aan de kook. Neem het mengsel van het vuur en voeg er de chocolade aan toe. Let wel dat je niet teveel roert. Wanneer de chocolade gesmolten is, strooi je de in stukjes gesneden boter toe over de massa en roer je ze er eveneens doorheen. Laat dan de massa goed afkoelen , zet desnoods voor 2 uren in de koelkast.
Werkwijze voor de koekjes :
Klop de eiwitten en de 50 gr suiker stevig op. De overige 125 gr suiker even opwarmen op een bakplaat in de oven 170°C. De suiker mag niet smelten. Klop dan deze suiker geleidelijk onder het opgeklopte eiwit. De bloem en de broyage mengen en daarna kort en voorzichtig onder het eiwit spatelen met de siliconen spatel. Met een effen spuitmondje staafjes van ongeveer 6 cm op bakpapier spuiten. Bestrooien met bloemsuiker en de amandelschilfers.Afbakken in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 10 à 12 minuten. Na het afkoelen per twee vullen met de ganache.
Je kan de koekjes eventueel nog dompelen in gesmolten chocolade.
Onder het motto dat het oog ook wel eens wat wil, maar tevens lekker mag smaken dan is deze taart ideaal. En helemaal niet moeilijk te maken.
Nodig :
Voor het deeg :
- 250 gr bloem
- 125 gr boter
- 100 gr suiker
- 1 ei
Voor het frangipane/crème patissière beslagje :
- 125 gr boter
- 125 gr suiker
- 125 gr amandelpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 40 gr maïzena
Voor de crème patissiere :
- 500 ml melk
- 2 eieren
- 85 gr vanillepoeder
- 100 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 ml melk voor de binding
Verder nog 5 appels voor de roosjes
en abrikozengelei voor over de roosjes te smeren nadat ze gebakken zijn.
Werkwijze :
De appel halveren en het klokhuis verwijderen. Met behulp van de mandoline fijne sneetjes snijden. In de micro gourmet 200 ml water + 200 ml appelsap gieten en de basis met appelschijfjes erop zetten. Stomen gedurende 12 minuten op 800 Watt in de microgolf.
De schijfjes laten uitlekken.
Het deeg maken door de benodigdheden alles bij elkaar te voegen en te mengen of kneden tot één bal. In pakken in plasticfolie en een half uurtje in de koelkast leggen. Nadien uitrollen met behulp van de deegroller en in een ingevette en bebloemde taartvorm leggen.
De frangipanemengeling maken door de benodigdheden met elkaar te mengen in de mengkom.
De creme patissière maken door de 500 ml melk in het schenkkannetje te doen en 3.5 minuten verwarmen in de microgolf op 800 Watt. In de shaker doe je de overige 150 ml melk samen met de eieren, vanillepoeder, suiker en goed los schudden. De inhoud van de shaker doe je nu bij de warme melk uit de microgolf en goed roeren met behulp van de halve klopper. Zet het schenkkannetje nu terug gedurende 3 minuten op 800 Watt.Indien de crème niet genoeg gebonden is dan nog eens 1 à 2 minuten terug zetten in de microgolfoven.Als de crème is afgekoeld vermengen met het frangipanemengsel.
Het franigpane/crème patissièremengsel nu over het uitgerolde zanddeeg gieten en glad strijken met behulp van de siliconen spatel.
De gestoomde appelpartjes nu oprollen en op de pudding zetten.
Taart bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 45 minuten tot ongeveer 1 uur.
Bij het verlaten van de oven kan je nog wat abrikozengelei verwarmen in een microgolf kommetje en met behulp van het patisserieborsteltje over de appelpartjes strijken.
Met de zomer voor de deur, en gasten op bezoek is deze laagjes dipsaus weer net even wat anders om eens op tafel te brengen. Heerlijk om hierbij tortillachips te serveren. Bedoeling is wel dat de gasten met de chips van onder naar boven op scheppen zodat ze van iedere laagje wat hebben kunnen proeven.
Dit receptje heb ik niet zelf bedacht maar is afkomstig van de concessie Lummen.
Nodig :
- 1 blikje tonijn in eigen nat 200 gr
- 120 gr zure room
- 250 gr magere platte kaas
- 400 gr mozzarella kaas
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 4 pijpajuintjes
- 2 eetlepels tomatenketshup
- 2 eetlepels mayonaise
- peper, zout, harissa
Werkwijze :
Neem de Extrachef en haal het mes/klopper gedeelte eruit. Meng de platte kaas met de zure room en mayonaise met behulp van de silicone spatel. Breng dit mengsel nu over in een platte serveerschaal en bestrooi met peper en zout.
Steek dan het mes terug in de Extrachef en hak de Mozzarella fijn. Als de bollen te groot zijn, snij ze dan eerst in de helft of in 4 vooraleer te versnijden. Breng dit mengsel aan boven uw eerste laag in de serveerschaal.
Giet het sap af van de tonijn en meng deze fijn met de ketschup. Dat wordt uw derde laag. Weer kruiden met peper en zout.
De tomaten fijn snijden met het tomatenmes en even apart in een ruimtekommetje bewaren. De paprika schillen met de fijnschiller en in fijne stukjes snijden en bij de tomatenstukjes voegen en mengen. Kruiden met Harissa, pili-pili of cayennepeper naar keuze.
Deze tomaten/paprikalaag wordt meteen ook de laatste laag van de dipsaus.
Afwerken met pijpajuin die je heel fijn snippert en er overheen strooit.
Heerlijk met Doritos naturel om te serveren.
Nota : deze dipsaus mag je echt niet te lang van tevoren maken en serveer je bij voorkeur ook koud. Is dan echt een verfrissend hapje.
Mini tartelette muffins met banaan en chocoladedruppels
Gisteren had ik deze snel klaar gebakjes gemaakt voor mijn proevers van de avond. Ze waren het er unaniem over eens dat het heel smakelijk was. Zeker iets om te proberen wanneer je een overrijpe banaan in huis hebt liggen.
Nodig 30 mini tartelette gebakjes
- 125 gr zelfrijzende bloem
- 175 gr overrijpe geprakte banaan
- 50 ml arachideolie
- 1 ei
- 1 eetlepel melk
- 50 gr donkerbruine suiker (kandysuiker)
- 50 gr bakvaste chocoladeparels
- de mini tartelette vorm
Werkwijze :
De oven voorverwarmen op 180°C.
Alle droge ingrediënten doe je in de maatbeker van 2 liter en meng je met de menglepel. Breek de eieren in de shaker, voeg de melk toe en klop los, doe er dan de olie bij en klop verder. Voeg dit laatste mengsel toe aan het eerste mengsel. En meng nog eens goed onder elkaar, maar meng zeker niet te lang of je gebakjes worden taai.
Spoel uw siliconen mini tartelettevorm eerst uit met water en klop hem uit. Doe dan met behulp van 2 eetlepels het deeg in de vorm tot een beetje onder de rand. Eventueel kan je nog een halve pecannoot bovenop het deeg duwen vooraleer je het in de oven zet.
Momenteel aardbeien teveel in onze tuin. Heerlijk vers geplukt om zo te eten. Maar natuurlijk heb ik ook al aardbeienconfituur gemaakt en vandaag als toetje een heerlijke snel bereidde aardbeienmousse.
Nodig :
- 250 gr verse aardbeien
- 2 2/1 blaadje gelatine
- 3 eetlepels witte suiker
- 250 ml slagroom
Nodig voor de aardbeiengelei :
- 200 gr aardbeien
- sap van 1 citroen
- 3 soeplepels witte suiker
- 1 blaadje gelatine
Werkwijze l
Doe de 2 en een half blaadje in een kommetje met koud water en laat deze even weken. Ondertussen was je de aardbeien, haal er het kroontje af en mix ze fijn in de extrachef of turbomax. Voeg de suiker er aan toe. Klop de slagroom stijf in de speedychef of met de mixer tot yoghurtdikte. Doe een klein beetje van de gemixte aardbeien in een microkommetje om te verwarmen in de microgolf en voeg nadien hierbij de uitgeknepen gelatineblaadjes. Meng goed onder elkaar en voeg de rest van de gemixte aardbeitjes er ook bij. Voeg dan heel de aardbeienmassa toe aan de stijfgeklopte slagroom. Schenk in glazen kommetje en zet een uurtje in de ijskast om op te stijven.
Maak ondertussen de aardbeiengelei door de 200 gr aardbeien ook fijn te mixen, voeg er de suiker bij. Het sap van 1 citroen verwarm je een beetje en voeg hierbij ook een geweekt en uitgeknepen gelatineblaadje. Voeg dit mengsel toe aan de gemixte aardbeien.
Doe deze rode gelei over de reeds half opgesteven aardbeienmousse.
Zet terug in de ijskast om verder op te stijven en versier net voor het opdienen met een blaadje citroenmelisse en 1 klein aardbeitje.