Mijn favorieten
  • www.freewebs.com/zuidfrankrijk
  • www.facebook.com/MaisonLaGarrigue
  • www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    Maison la Garrigue | Promoot jouw pagina ook
    Categorieën
  • Aperitiefdranken,drankjes en likeuren (25)
  • Aperitiefhapjes (54)
  • Barbecuegerechten (9)
  • Bijgerechten (47)
  • Desserten (89)
  • Eigerecht (1)
  • Gebak (247)
  • Kerst (20)
  • Kipgerecht (18)
  • Light recepten (19)
  • micro minuut pot (1)
  • Microgourmet (16)
  • Nieuwtjes (61)
  • Omeletparty (4)
  • Pastagerecht (13)
  • Rijstgerecht (5)
  • Siliconen bakvormen recept (4)
  • Soepen (13)
  • ultra pro (5)
  • Visgerechten (9)
  • Vleesgerecht (20)
  • Voorgerechten (11)
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Brésiliennetaart
  • Kip zoetzuur
  • Zebracake
  • Moelleux citroen
  • Supersnelle rijsttaart
    Foto
    Foto
    Foto
    Een interessant adres?
    Edithshapjes
    Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten !
    nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    28-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe tupperware promo's vanaf 10/9 t/m 29/9
    De nieuwe promoties zijn gekende voor de periode van september. 





    28-08-2012 om 12:17 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Nieuwtjes
    >> Reageer (0)
    27-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moelleux aux amandes : Zacht cakeje met amandelen
    Gisteren een fotootje van gezien op een frans blogje en dat sprak mij zo aan dat ik deze vandaag absoluut wou proberen. Heb ze al laten uittesten door gasten hier en ze zijn erg lekker gevonden.

    Nodig :

    - 40 gr boter
    - 90 gr suiker
    - 100 gr amandelpoeder
    - 2 eieren
    - amandelextract
    - amandelschilfers

    Werkwijze :

    Oven voorverwarmen op 200°C. Boter smelten in het microplus schenkkannetje in de microgolf gedurende 2 minuten op 750°W.  De rest van de benodigdheden erbij voegen behalve de amandelschilfers niet. Deze als laatste bovenop het deeg strooien.  Het deeg in de tupperware muffinvorm doen. De hoeveelheid is juist goed voor 7 cakejes










    27-08-2012 om 18:11 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:siliconen muffinvorm
    >> Reageer (1)
    25-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merci aan mijn bezoekers
    Buiten koken hou ik ook enorm van Frankrijk waar ik tijdens de zomermaanden graag verblijf. De avonden zijn hier zo mooi vooral wanneer de zon juist ondergaat.  Ik kan er stil van worden en heb dan ook geprobeerd dit in een foto vast te leggen. De werkelijkheid is natuurlijk veel mooier maar toch wou ik voor deze gelegenheid hem even delen met jullie.







    25-08-2012 om 19:20 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Nieuwtjes
    >> Reageer (0)
    24-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijn op zuiderse wijze.
    Heerlijk af en toe een konijntje in de kookpunt. Jammer genoeg eten mijn huisgenoten dit niet zo graag maar niet getreurd dan maak ik het gewoon voor mezelf klaar en vries ik de overschot gewoon in voor een volgende keer.

    Nodig :

    - 1 schoongemaakt konijn
    - 1 pakje gerookte spekblokjes
    - 1 ajuin
    - 4 laurierblaadjes
    - 1 klein takje rozemarijn
    - een takje thym
    - 6 cocktailtomaten (niet de allerkleinste)
    - 3 teentjes knoflook
    - 2 glazen witte wijn
    - zout en peper
    - olijfolie
    - 1 soeplepel mosterd
    - 1 snede brood
    - water naargelang het nodig is

    Werkwijze :

    Doe olijfolie in de kookpot en laat warm worden. Leg de stukken konijn in de pot en laat aanbakken. Kruid met peper en zout. Voeg de spekblokjes toe. Laat meebakken. Voeg dan de fijngesneden ajuin toe en de kruiden : rozemarijn, laurier, thym.  Voeg de soeplepel mosterd toe en breek de snede brood in kleinere stukjes en strooi die ook over het konijn. Snij de cocktailtomaten tenslotte in 2 of 3 stukjes en doe die er ook bij. Pers de knoflook over het konijn en giet er de 2 glazen wijn bij en ook al wat water. Doe het deksel op de pot en laat nu zachtjes sudderen. Af en toe kijken zodat uw konijn nooit zonder vocht komt te staan. Indien er te weinig in zit dan aanvullen met water. Mijn konijntje was maar 900 gr. en heeft een uurtje staan pruttelen. Maar indien uw konijn zwaarder is moet je natuurlij de kooktijd aanpassen.

    Ik heb mijn konijntje laten vergezellen van heerlijk gestoomde aardappelen uit de microgourmet met daarbij fijngesneden rauw witloof vermengd met mayonaise.

    Voor mij een echt feestmaal dat me deed terugdenken aan mijn kinderjaren thuis waar dit wekelijks op het menu stond.














    24-08-2012 om 14:37 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Vleesgerecht
    Tags:konijn
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poire Belle Hélène
    Gisterenavond kreeg ik ineens zin in een lekkere poire belle Hélène. Met de microgourmet in de buurt is dan natuurlijk geen enkel probleem.

    Nodig :

    - 1 peer Williams per persoon
    - steranijs
    - ijscrème
    - chocolade
    - beetje melk


    Werkwijze :

    Vul de onderste schaal van de microgourmet met water en gooi er 1 steranijs in. Zet enkel de diepste schaal op het reservoir en zet hierin de geschilde peer. Sluit af met het deksel en zet 15 minuten op 800 Watt.
    Ondertussen doe je wat chocolade samen met een beetje melk in het microplus schenkkannetje. Wanneer de peer gestoomd is kan de chocolade in de microgolf voor ong. 3 minuten ook op 800 Watt. Roer dan flink door en zet indien nodig nog 1 minuutje terug.
    Neem een schaaltje schep 2 bolletjes ijscrème erop, schik de gestoomde peer ernaast en overgiet met de chocoladesaus.

    Moet ik jullie vertellen van ik ervan vond ?








    24-08-2012 om 10:47 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:microplus schenkkan, microgourmet
    >> Reageer (1)
    19-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentenbrochettes
    Met dit zalige weer zal er op vele plaatsen wellicht al eens een BBQ worden aangestoken. Waarom eens geen groenten mee op de BBQ. Ik deed het vorige week en iedereen was er zeer tevreden over.

    Wat heb je ervoor nodig :

    - 1 paprika
    - 1 ajuin
    - 1 courgette
    - champignons (naargelang hoeveel brochettes je wenst te maken)
    - kerstomaten
    - provençaalse kruiden
    - olijfolie

    Werkwijze :

    Kuis de groenten en versnij ze in grote stukken die nadien aan het stokje kunnen worden gestoken. Indien je houten stokjes gebruikt, leg ze dan een tijdje van tevoren in koud water te week. Dit om verbranden ervan te voorkomen tijdens het bakken. Ik gebruik meestal mijn stokjes in inox.

    Doe zoals op de foto eerst een pel ajuin op het stokje, dan stukje courgette, een champignon, een kerstomaat, eventueel terug stukje courgette en dan paprika. Overstrooi ze met wat provençaalse kruiden en sprenkel er wat olijfolie over maar ook niet te veel.

    De groentenbrochettes zijn klaar om op de BBQ te worden gelegd.






    19-08-2012 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Barbecuegerechten
    >> Reageer (0)
    14-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse vijgen met geitenkaas, honing, provençaalse kruiden en spek
    Een onweerstaanbaar voorgerechtje met vijgen uit onze eigen tuin. Ze zijn dan wel niet zo groot van formaat maar dan nemen we er toch gewoon 3 in plaats van 1 zeker.

    Wat heb je nodig :

    - 3 kleine vijgen per persoon (of 1 grote)
    - kleine beetje geitenkaas
    - provençaalse kruiden
    - honing naar eigen smaak (de mijne afkomstig van de provence)
    - dun ontbijtspek ( 1 sneetje persoon)

    Werkwijze :

    Je schikt de vijgen op een bordje dat ovenvast is en maakt er aan de bovenkant kruislings een insnijding in. Duw hier wat geitenkaas in en omwikkel de vijg nu met het ontbijtspek. Tevens zorgt de omwikkeling ervoor dat de vijg niet kan openvallen tijdens het bakken. Doe met  behulp van een koffielepel een beetje honing over de geitenkaas en vijg. En overstrooi ten slotte met wat provençaalse kruiden.

    Verwarm de oven voor op 180°C en zet een tiental minuten in de oven. Het spek is dan juist goed gebakken wel opletten dan je dun ontbijtspek gebruikt en geen dik.

    Dadelijk opdienen en smullen. Het zuiden op je bord ! 








    14-08-2012 om 13:08 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Tags:aardappelmesje tupperware
    >> Reageer (0)
    10-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tonijnbrochettes voor op de ultra pro grilplaat of de BBQ
    Wil je voor afwisseling eens een stukje vis op de BBQ dan is volgende bereiding een leuk idee.

    Nodig :

    - 2 tonijnmoten
    - 2 dikgesneden speklappen
    - 6 champignons
    - wat olijfolie
    - beetje provençaalse kruiden

    Werkwijze

    Versnij de tonijnmoten tot stukjes van ongeveer 3 bij 2 cm.  Versnij ook de speklappen in stukjes van ong. 2 cm.
    Neem satestokjes en rijg de stukjes tonijn eraan, dan de spekstukjes en champignons. Strijk de brochette in met wat olijfolie en overstrooi met provençaalse kruiden. Leg ze op de ultra pro grilplaat en zet in de oven voor 15minuten of doe zoals ik eergisteren heb gedaan en bak ze gedurende 3 minuten op de BBQ.  De tonijn mag nog rosé zijn vanbinnen.

    Heerlijk !






    10-08-2012 om 13:51 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Barbecuegerechten
    Tags:ultra pro grilplaat
    >> Reageer (0)
    07-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten bewaren voor in de winter
    Een heel simpel receptje maar als je tomaten graag wilt bewaren om ze tijdens de winter te gaan gebruiken is het nu de moment om ze in potten in te maken.

    Ik heb mij eergisteren tegoed gedaan aan 8 kg tomaten zongerijpt, gekocht bij de plaatstelijke boer.

    Hoe ga je hiervoor te werk :

    - Was de tomaten heel goed en haal er de kroontjes af. Snij de tomaten in 4 gelijke stukken en doe ze in een hoge kookpot. Zet het vuur aan en blijf roeren. Laat alles zo'n kwartiertje doorkoken. Leg ondertussen goed uitgewassen glazen bokalen (bv. van mayonaisse van 1 of 1/2 l) in warm water. Giet het tomatenmengsel tenslotte in de goed voorverwarmde glazen bokalen. Draai ze onmiddellijk toe en zet ze onderste boven. Dit is nodig zodat de pot zich hermetisch afsluit. Laat ze zo zeker een nachtje onderste boven staan zonder ze te verplaatsen.

    En in de winter wanneer de tomaten duur zijn heb je altijd een portie in huis. Ook de smaak van de zomer is veel beter want deze tomaten hebben echt de zon gezien. Persoonlijk vind ik de smaak van de zuiderse tomaten nog altijd de lekkerste.










    07-08-2012 om 22:24 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    >> Reageer (0)
    03-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provençaalse tomaten en courgettes
    Als groentengerecht weer eens iets anders dan gewoonlijk en echt heerlijk en gezond. Hier in het zuiden zie je dit gerecht dan ook vaak op tafel verschijnen.

    Nodig :

    - 2 courgettes (of meer)
    - 3 tomaten of meer naargelang uw aantal personen aan tafel
    - olijfolie
    - bussel peterselie
    - paneermeel
    - 2 teentjes knoflook

    Werkwijze :

    Was uw courgettes en tomaten. Snij de tomaten in de helft en eventueel het onderste schijfje ook zodat ze mooi rechtop blijven staan. De courgette snij je in stukken van ong. 4 cm en ook het bovenste en onderste stukje verwijder je.  Hol aan de bovenzijde van de courgette en tomaten een klein beetje uit om goed te kunnen vullen.

    De persillade maak je op volgende manier. Was de peterselie goed en dep droog. Doe hem dan in de turbomax en maak hem goed fijn. Meng hierbij de 2 teentjes uitgeperste knoflook (met behulp van de knoflookpers). Meng dan door het geheel wat olijfolie zodat alles goed smeuiig is en vervolgens meng je er nog paneermeel onder zodat het geheel een krokant korstje krijgt wanneer het in de oven heeft gestaan.

    De bovenzijde van de groenten nu voorzien van de persillade en de groenten schikken in de ovalen ultra pro. Zet deze zonder deksel dan in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende een half uurtje.



    Bij het openen van de oven komt de geur uit het zuiden je tegemoet ;)  








    03-08-2012 om 09:58 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    Tags:ultra pro, turbomax
    >> Reageer (0)
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino du Sud avec sa tuile au parmesan
    Met dit warm weer liever geen warme soep maar alle heerlijks uit het zuiden in een koud soepje, in een potje met een kaaskoekje erbij.
    Dit receptje komt uit het nieuwe kookboek van Angelique (ooit deelneemster bij de beste hobbykok van Vlaanderen 2010)en het boek noemt  : La cuisine d'Angelique, Smaken uit de Provence. Een echt heerlijk boek. Althans voor mij.

    Nodig voor 6 personen :

    - 1 middelgrote courgette
    - 1/2 aubergine
    - 3 tomaten
    - olijfolie
    - 2 teentjes knoflook
    - 1 takje citroenthym
    - 1 dikke ui
    - 600 ml water
    - 1 dl room
    - 1 takje basilicum
    - fleur de sel
    - witte peper
    - 1/2 bouillonblokje provençaalse groenten

    Voor de parmezaankoekjes :

    - 1 stukje parmezaanse kaas
    - eventueel gemengd met emmetal geraspt

    Mijn ingrediënten zijn een klein beetje anders dan in het boek voor diegene die het zouden nakijken. Maar ik heb het aangepast naar mijn smaak.

    Werkwijze :

    De courgette en aubergine wassen en ongeschild versnijden in kleine blokjes.  De tomaten met de tupperware dunschiller ontvellen dit gaat het gemakkelijkst met het geribbelde mesje. En dan deze ook in kleine blokjes snijden.
    Olijfolie verwarmen in een kookpot. Daarin de fijngesneden ui (turbomax) doen en de 2 ongepelde knoflookteentjes erbij voegen. De ui laten glazig stoven. Doe er dan de stukjes aubergine, courgette en tomaten bij alsook de thym. Lichtjes laten garen. En dan water toevoegen plus het halve bouillonblokje. Goed mixen en er de room aan toevoegen. Dan het takje basilicum toevoegen en goed laten trekken. Pot van vuur nemen nu en kruiden met peper en zout. Laten afkoelen in de ijskast tot het heel koud is. Juist voor serveren nog eens met de staafmixer doorgaan zodat er lucht in het mengsel komt en lichtjes gaat schuimen.  Wordt geserveerd zoals een gazpacho.

    Voor de parmezaankoekjes. Rasp de parmezaan in schilfers met behulp van de kaasrasp en meng met de emmetal kaas. Zelf heb ik ook nog wat herbes de provence eronder gemengd maar dat hoeft niet. Leg op de bakplaat nu de bakmat of bakpapier. En verdeel de kaas er in hoopjes op. Plaats in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 6 minuten.  Laat het afkoelen en neem de cirkels eraf met behulp van de spatel.

    Serveer de zuiderse cappuccino in hoge smalle kopjes of potjes en steek er een parmezaankoekje in.

    Heerlijk met een fris glaasje witte wijn zoals Chardonnay of Viognier. Deze laatste is typisch voor onze streek nl. regio Languedoc-Roussillon. Deze is iets fruitiger en heeft een lekkere nadronk.


















    02-08-2012 om 12:49 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Soepen
    Tags:Kaasrasp, turbomax, koud soepje
    >> Reageer (0)
    01-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananenijs
    Ik had hier gisteren nog wat overrijpe bananen liggen en wat kan je daar beter van maken dan heerlijk vers bananenijs. En het is zo klaar.

    Nodig :

    - 300 gr rijpe bananen (voor mij waren dat er 3,5)
    - 130 gr witte suiker
    - sap van 1 citroen
    - 1 eidooier
    - 1 dl room
    - 3 dl volle melk

    Werkwijze :

    Pureer de bananen samen met de eidooier,, de suiker en het citroensap in de quickchef.  Giet de slagroom en de melk erbij en draai nog even verder zodat alles goed is gemengd.  Zet het mengsel nu even in de koelkast om koud te laten worden.
    Giet het mengsel dan in de ijsmachine en laat tot ijs draaien.  Serveer onmiddellijk of laat het ijs verder opstijven.

    Lekker voor groot en klein bij dit warme weer !











    01-08-2012 om 15:58 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:quickchef
    >> Reageer (0)
    30-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meloensorbet
    Wat is er meer verfrissender dan een heerlijke meloensorbet bij deze warmte. En in geen tijd klaargemaakt.

    Nodig :

    -750 gr cavaillon meloen
    -200 gr suiker
    -sap van 1 citroen
    -2 eiwitten

    Werkwijze :

    Ontdoe de cavaillon van de schil en de pitten. Snij in kleinere stukjes en mix hem fijn met de quickchef. Mixen tot fijne pulp. Voeg dan suiker en citroensap toe en mengen. Ondertussen de eiwitten stijf kloppen in de speedychef en onder de meloenpulp roeren. Doe alles in een sorbetière (ijsmachientje) en laat draaien tot het is opgesteven. Zet nadien in de diepvriezer en serveer naar wens met nog een schijfje meloen. Als decoratie maar ook eetbaar heb ik er Citroenverbena ingestoken.   Voor diegene die geen ijsmachientje hebben, kan men ook de meloenpulp in een tupperware diepvriesdoos doen en in de vriezer zetten, elk half uur even uitnemen en eens doorroeren.


    Heerlijk verfrissend dessertje om langs het zwembad van te genieten.
















    30-07-2012 om 12:46 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:quickchef, diepvriesdoos
    >> Reageer (0)
    27-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monchoutaart met kersen
    Vandaag als traktatie voor mijn gasten in het zuiden deze heerlijke frisse monchoutaart gemaakt.

    Nodig :

    - 1 pak speculoos
    - 100 gr boter
    - 2 pakjes monchoukaas ( kan vervangen worden door philadephiakaas of St.Moretkaas)
    - 125 gr suiker
    - 250 ml room
    - 1 blik kersenvlaaivulling

    Werkwijze :

    Doe de speculoos in een plastiek zak en ga er met de deegrol overheen zodat de speculoos helemaal fijn is gemaakt. Smelt de boter in het microplus schenkkannetje (in de microgolf) en meng dit met de fijngemaakte speculoos. Nadat dit gemengd is, doe dit dan op de bodem van een springvorm. Doe de 2 pakjes roomkaas (monchou in mijn geval) in een tupperware mengkom en meng dit goed fijn zodat alle brokjes eruit zijn. Klop de room samen met de suiker op in de speedychef en meng deze met de roomkaas. Doe tenslotte het kaas-roommengsel over de speculoosmassa in de springvorm. Laat koelen in de ijskast ongeveer een uur en doe er dan pas het blik kersenvlaaivulling overheen. Zet nog een 2 tal uurtjes terug in de koelkast.

    Met warm weer een heerlijk toetje. Mijn gasten hebben er alvast van genoten !
    -












    27-07-2012 om 21:40 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    >> Reageer (0)
    22-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clafoutis met verse abrikozen
    Zit nog steeds in Frankrijk en dan zijn mijn gerechtjes soms ook wel wat geïnspireerd door deze keuken. Zo ook volgend receptje.
    Een clafoutis is zacht van smaak en te vergelijken een beetje tussen pannekoekendeeg en flan. Kan gemaakt worden in combinatie met allerlei fruit zoals kersen, vijgen, mirabellen, appels, nectarines of zoals ik nu deed met verse abrikozen. Heel gemakkelijk te maken in de ovale ultra pro en geschikt voor een grote groep eters.

    Nodig :

    - 2 eieren
    - 1 eigeel
    - 125 gr kristalsuiker
    - 75 gr hoeveboter
    - 75 gr bloem
    - 125 ml volle melk
    - 125 ml room
    - verse abrikozen
    - 10 gr vanillesuiker of mag vervangen worden door vanilleëssence

    Werkwijze :

    Neem de ultra pro en was de abrikozen, ontdoe ze van hun pit en snij in kleinere stukken.  Maak dan het deeg door de eieren in de speedychef  of quickchef met spatel te doen samen met de suiker. Klop ze op tot een wit schuimig mengsel.  Smelt de boter in het microplus schenkkannetje en voeg dit erbij samen met de bloem.  Voeg dan de melk en room toe.
    Giet dit mengsel over de abrikozen en bak gedurende 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.  Als de clafoutis uit de oven komt, laat ze dan even afkoelen en bestrooi dan met vanillesuiker.

    Dit receptje heb ik een beetje aangepast en overgenomen uit het kookboek : De smaken van de Midi van Anouck Schuyesmans.

    Heerlijk met een bolletje ijscrème erbij !














    22-07-2012 om 08:13 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:ultra pro
    >> Reageer (0)
    19-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapenade van zongedroogde tomaatjes
    Al enkele dagen geen receptjes meer gepost maar neem het me niet kwalijk. Hier in het zuiden leven we in een ander ritme en daarbij ook nog veel bezoek. Kom er soms gewoon niet aan toe om iets te posten.  Maar momenteel is het zo warm dat ik even de verfrissing zoek van de living meer bepaald de pc om jullie toch een receptje mee te delen van een tapenade die ik gemaakt heb om vanavond onze bezoekers mee te verwelkomen.

    Nodig :


    - 100 gr zongedroogde tomaatjes op olie   ( de mijne zijn huisgemaakt en werkelijk gedroogd in de zon van het zuiden)
    -  bosje basilicum
    - 1 theelepels harissa
    - soeplepel kappers
    - olijfolie
    - peper en zout

    Werkwijze :

    Doe alle ingrediënten in de quickchef of turbomax en mix alles heel fijn tot je een homogene massa bekomt, peper en zout toevoegen naar smaak.
    Snij sneetjes van een stokbrood of neem toastjes en besmeer deze met de heerlijke tapenade.  Een lekkere glaasje rosé is hier zeker bij op zijn plaats  ;)


    Simpele dingen maken het leven soms zo eenvoudig en aangenaam !






    19-07-2012 om 15:09 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Aperitiefhapjes
    Tags:turbomax, turbochef, quickchef
    >> Reageer (0)
    12-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta
    Heeft u nog wat oud stokbrood over........zeker niet weggooien maar verwerken als heerlijk tapashapje.
    Neem hiervoor het tupperware broodmes en snij fijne sneetjes af van het stokbrood.  Meng in het klein kommetje ondertussen wat bruschettakruiden met wat warm water, laat even zwellen en voeg dan een beetje olijfolie toe. Meng alles goed onder elkaar en smeer dit mengsel op de sneetjes. Strooi hierover geraspte kaas en eventueel wat provençaalse kruiden. Zet de sneetjes even onder de gril gedurende 5 minuten of tot dat de kaas gesmolten is. 

    Lekker aperitiefhapje bij een heerlijk fris gekoeld roséetje.






    12-07-2012 om 22:08 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Aperitiefhapjes
    Tags:broodmes
    >> Reageer (0)
    11-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diplomaat
    Lang geleden dat ik mijn vliegende schotel nog eens gebruikt heb.   Nee geen voorwerp om door de lucht te gooien maar gewoon mijn plastieken tupperware vorm om allerlei lekkers in klaar te maken.  Enkele dagen terug heb ik nog eens een vanille diplomaat gemaakt. Helemaal niet moeilijk en gemakkelijk wanneer je bezoek hebt.

    Nodig :

    - 6 eierdooiers
    - 150 gr witte suiker
    - 150 gr melk
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 6 blaadjes gelatine
    - 500 ml slagroom
    - 1 soeplepel rhum

    Werkwijze :

    De melk samen met de vanillesuiker en de helft van de witte suiker aan de kook brengen.  De eierdooiers met de overige suiker goed opkloppen.  De kokende melk op de eierdooiers gieten.  De in koud water geweekte gelatine goed uitknijpen en bij de melk doen.  Goed roeren zodat de gelatine er volledig in kan smelten.  De room opkloppen en dan de soeplepel rhum toevoegen, dan onder de afgekoelde samenstelling roeren.  Alles in de tupperware vorm gieten. Je zou het ook in individuele kommetjes kunnen gieten.   Daarna  laten opstijven in de koelkast gedurende enkele uren.   Kan nog worden versierd met vers fruit, slagroom of warme kersen in saus.  De warme kersen liefst niet over de diplomaat gieten anders zou hij smelten. Best apart erbij serveren.












    11-07-2012 om 23:07 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:vliegende schotel van tupperware
    >> Reageer (0)
    05-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde sardienen op de BBQ
    Gisteren een BBQ gedaan en wanneer we in het zuiden zijn mogen er zeker geen verse sardienen aan ontbreken. Heel eenvoudig om te maken, maar die smaken van eenvoud blijven bekoren !

    Nodig :

    - Sardienen naargelang uw bezoekers ( wij hadden er 10 genomen)
    - 1 citroen
    - 2 teentjes knoflook
    - verse peterselie fijngehakt
    - peper en zout

    Werkwijze :

    Was de verse sardienen zorgvuldig en ontdoe ze van de ingewanden. Snij de citroen in fijne schijfjes en nog eens middendoor.
    Kruid de sardienen met peper en zout. Steek in de holte van de sardien schijfjes citroen, pers met de tupperware knoflookpers de teentjes knoflook en doe in elke sardien ook wat geperste knoflook. Was de peterselie en hak hem fijn in de turbomax of turbochef. Doe een beetje gehakte peterselie ook in elke holte van de sardien en knijp de sardienen tenslotte vast tussen een BBQ vistang.  Meer is er niet nodig om een heerlijkheid toe te voegen aan uw BBQ. Die geur.............en smaak...........zalig.......


    -








    05-07-2012 om 18:30 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Barbecuegerechten
    >> Reageer (0)
    04-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crumble met verse abrikozen en roomijs
    Les petits délices du Sud.  Abrikozen alom op de zuiderse markten.  Waarom zouden we er geen gebruik van maken dan.  Vanavond als dessert een heerlijke crumble van gemaakt nadat we eerst een heerlijke BBQ hadden gedaan.

    Hoe begin je eraan. 

    Nodig :

    - een 15 tal verse abrikozen
    - 150 gr verse boter
    - 150 gr suiker ( waarvan 100 gr ruwe rietsuiker en 50 gr witte suiker)
    - 150 gr bloem
    - 75 gr amandelpoeder en 75 gr amandelschilfers
    - de ovale ultra pro van 2 liter

    Werkwijze :

    Was de abrikozen en ontpit ze. Snij ze in vieren. Leg ze onderaan in de ovalen ultra pro. Maak dan het crumbledeeg door de boter, suiker, bloem en amandelpoeder samen te mixen tot een korrelig deeg. Doe dit over de abrikozen. En zet de ultra pro zonder deksel in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 30 minuten.

    Serveer op een dessertbordje samen met een bolletje ijscrème.  Een heerlijke zoete, zurige combinatie. Onze gasten vonden het alleszins heel geslaagd.












    04-07-2012 om 22:01 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:ultra pro 2 l
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 19/12-25/12 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Gratis product van de dag - Belgie
  • 300 000 BEZOEKERS
  • Proficiat
  • Super ideeën
  • mevrouw

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek






    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs