Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
02-08-2012
Cappuccino du Sud avec sa tuile au parmesan
Met dit warm weer liever geen warme soep maar alle heerlijks uit het zuiden in een koud soepje, in een potje met een kaaskoekje erbij. Dit receptje komt uit het nieuwe kookboek van Angelique (ooit deelneemster bij de beste hobbykok van Vlaanderen 2010)en het boek noemt : La cuisine d'Angelique, Smaken uit de Provence. Een echt heerlijk boek. Althans voor mij.
Mijn ingrediënten zijn een klein beetje anders dan in het boek voor diegene die het zouden nakijken. Maar ik heb het aangepast naar mijn smaak.
Werkwijze :
De courgette en aubergine wassen en ongeschild versnijden in kleine blokjes. De tomaten met de tupperware dunschiller ontvellen dit gaat het gemakkelijkst met het geribbelde mesje. En dan deze ook in kleine blokjes snijden. Olijfolie verwarmen in een kookpot. Daarin de fijngesneden ui (turbomax) doen en de 2 ongepelde knoflookteentjes erbij voegen. De ui laten glazig stoven. Doe er dan de stukjes aubergine, courgette en tomaten bij alsook de thym. Lichtjes laten garen. En dan water toevoegen plus het halve bouillonblokje. Goed mixen en er de room aan toevoegen. Dan het takje basilicum toevoegen en goed laten trekken. Pot van vuur nemen nu en kruiden met peper en zout. Laten afkoelen in de ijskast tot het heel koud is. Juist voor serveren nog eens met de staafmixer doorgaan zodat er lucht in het mengsel komt en lichtjes gaat schuimen. Wordt geserveerd zoals een gazpacho.
Voor de parmezaankoekjes. Rasp de parmezaan in schilfers met behulp van de kaasrasp en meng met de emmetal kaas. Zelf heb ik ook nog wat herbes de provence eronder gemengd maar dat hoeft niet. Leg op de bakplaat nu de bakmat of bakpapier. En verdeel de kaas er in hoopjes op. Plaats in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 6 minuten. Laat het afkoelen en neem de cirkels eraf met behulp van de spatel.
Serveer de zuiderse cappuccino in hoge smalle kopjes of potjes en steek er een parmezaankoekje in.
Heerlijk met een fris glaasje witte wijn zoals Chardonnay of Viognier. Deze laatste is typisch voor onze streek nl. regio Languedoc-Roussillon. Deze is iets fruitiger en heeft een lekkere nadronk.