Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
01-08-2013
Confituur van perzik, abrikoos en nectarine
Zin in confituur maar niet in een grote hoeveelheid en op een snelle manier. Dan moet je beslist eens proberen om confituur te maken in de microgolfoven. Gaat heel gemakkelijk.
Nodig :
- 1/2 kg gemengd fruit van perzik, abrikoos en nectarine
- 1 citroen
- 400 gr suiker
Werkwijze :
In de ultra pro doe je de gekuiste en in stukjes gesneden fruit samen met het citroensap en de suiker. Goed mengen afdekken en laten smelten op 200 Watt in je microgolf gedurende 10 minuten. Mengen en dan weer afdekken en 2 minuten laten koken op 800 Watt. Mengen en zonder deksel nog eens 8 minuten op 800 Watt laten koken.
Onmiddellijk in glazen potjes gieten, afsluiten en op zijn kop zetten tot het afgekoeld is.
De confiutuur kan eventueel gemixt worden na het koken indien je niet graag stukjes hebt in je confituur maar dat is ieder zijn smaak...
Van bovenstaande hoeveelheid had ik 3 confituurpotjes waarvan ééntje met stukken, toen gemixt en 2 potjes zonder stukjes.
Gisteren confituur gemaakt van 4 kilo zongerijpte abrikozen.....heerlijk !
Hoe ga je hiervoor te werk :
- 1 kilo abrikozen
- 1/2 kg witte suiker
- 1 zakje pec plus voor confituur
Werkwijze :
De abrikozen wassen en de pitten eruit halen. In stukken snijden en in een kookpot doen samen met het zakje pec plus. Voortdurend roeren en aan de kook brengen, geleidelijk aan de suiker toevoegen en blijven roeren. Van zodra de massa kookt, dit proces 1 minuut laten duren terwijl je verder roert. In bokalen doen die vooraf goed zijn afgespoeld en in heet water hebben gelegen. De potjes onmiddellijk sluiten en op zijn kop laten rusten tot de volgende dag.
Heerlijk bij de boterham, yoghurt, platte kaas, geitenkaas of op een taart en in een carré confituurke.
De koekjes in de turbomax doen en fijnmalen. De chocolade samen met de boter smelten in het schenkkannetje in de microgolfoven. ( 2 x 1 minuut op 800 Watt.) De suiker + eigelen toevoegen aan de gesmolten chocolade en boter. De koekjes bijvoegen en alles omroeren. In de mini muffinvorm doen maar niet tot aan de rand....vul ze ongeveer voor 3/4 en zet de vorm in de koelkast voor 2 uurtjes.
Gemakkelijk uit de vorm te halen en bewaren in clickplus.
Vraag mij soms wel eens af of er nog mensen zijn die zelf kroketten bereiden.....Gemakkelijk is om ze mee te nemen uit de vriezer in de grootwarenhuizen maar huisgemaakt smaken ze toch zoveel lekkerder ! En eigenlijk valt het best mee in tijd. Gewoon een grote voorraad maken en ze in een goeie (tupperware) diepvriesdoos bewaren in de vriezer.
Hoe ga je daar voor tewerk en wat heb je nodig :
- 1 kg aardappelen
- 2 eierdooiers
- klontje boter
- peper, zout, muskaatnoot
- paneermeel
NOTA : nooit melk of eiwitten gebruiken in je puree want dan barsten je kroketten open bij het bakken.
Maak eerst een puree door de aardappelen te koken of te stomen. Als dat gebeurd is met de pureestaaf de aardappelen fijn maken, kruiden en eidooiers en klontje boter toevoegen. De massa door het kroketten machientje duwen zodat je lange worsten bekomt. Dan de worsten laten afkoelen gedurende een uurtje.
Eiwit lichtjes opkloppen met de halve klopper en de aardappelworstjes die je ondertussen in stukjes hebt verdeeld van ong. 6 cm hierin wentelen met behulp van 2 vorken. Daarna door het paneermeel wentelen. Zorg dat alle kanten goed in het paneermeel zitten om barsten te vermijden tijdens het bakken. In de Antartica diepvriesdoos invriezen tot bij gebruik.
NOTA : De kroketten niet laten ontdooien voordat je ze gaat afbakken. Beste resultaat is wanneer je ze bevroren in je frietvet laat bakken op 165 °C Wanneer de kroketten komen boven op het vet drijven dan zijn ze gaar.
Deze saus is lekker bij gestoomde peertjes als garnituur bij wild of bij een kalkoengebraadje
Nodig :
- 340 gr cranberries (veenbessen)
- 75 gr suiker
- 1 dl rode kookwijn
- kaneel
- 5 peren
Werkwijze :
Schil eerst de peren en ontdoe ze van het klokkenhuis, halveer en leg ze in de microgourmet voorzien onderaan van 400 ml water. Stoom ze ong. 8 minuten op 800 Watt in de microgolf.
De cranberries was je grondig en doe ze dan in een kookpot. Doe hierbij de suiker, wijn en het kaneelstokje. Laat dit opkoken ....ongeveer een 8 minuten en de saus is klaar. Doe deze saus in de holtes van de gestoomde peertjes en het garnituur is klaar.
Hoe ik dit moet vertalen weet ik ook niet zo dadelijk. Kan u alleen maar vertellen dat het overheerlijke confituur is. Mogelijk kan u hem zelfs niet dadelijk namaken. Want deze vrucht "citre" of gégéride genaamd is hier niet te vinden. Het is een vrucht die u enkel tegen komt in het zuiden van Frankrijk en zelfs niet in grootwarenhuizen of gewone winkels. Men moet het geluk hebben hem soms te vinden op een plaatselijk marktje zoals ik hem vond op de markt van Pont St. Esprit tijdens de krokusvakantie. Een vriendin en dorpsgenoot in het zuiden had er mij al eens over verteld maar had het nog nooit geproefd. En éénmaal ik nieuwsgierig ben naar iets onbekend ga ik er ook voor om het te kunnen vinden, gelukkig is het gelukt en heb ik nu zelf zaadjes om ze te gaan zaaien. Hier in België zal dit wellicht niet lukken want de plant heeft veel warmte en zon nodig maar daar heb ik wel een oplossing voor :)) De smaak is overheerlijk en met niks te vergelijken wat confituren betreft die je hier vind.
De vrucht lijkt op een watermeloen in het wit/groen maar is niet rauw te eten. Enkel verwerkt tot confituur of als gebruik in een taart.
Die ik gekocht had, had een gewicht van 7.5 kg. Geschild en ontdaan van pitten gaf mij dit uiteindelijk 18 potjes confituur.
Hoe ben ik te werk gegaan :
- 1 kg vruchtvlees zonder zaadjes (en dat is wel het grootste werk)
- 750 gr witte suiker
- sap van 1 citroen
- 1 vanillestokje
- schil van 1 sinaasappel
- 1 steranijs
Het vruchtvlees met de groentensnijder plus in fijne lamellen snijden of raspen kan ook. Ik heb beide manieren gebruikt. De suiker eraan toevoegen, het citroensap, de schil van de sinaasappel en een overlangs gesneden vanillestokje. Alles bij elkaar voegen en afgedekt in een grote kom een nacht laten rusten zodat de suiker goed oplost en de sappen uit het vruchtvlees komen. Op de 1 ste dag zet je de kookpot op het vuur gedurende een uur en laat je het zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen tot dag 2. Herhaal de bewerking zodat op dag 1 m.a.w. de confituur terug aan de kook brengen en weer zachtjes laten pruttelen gedurende een uur. Weer laten afkoelen en op dag 3 tenslotte weer aan de kook brengen nu een half uurtje en de schil van de sinaasappel verwijderen als ook het vanillestokje. Spoel confituur potjes om in kokend water en vul ze met het mengsel. Sluit onmiddellijk af en zet ze omgekeerd op het aanrecht tot de volgende dag.
Overheerlijke confituur die wat meer werk vraagt maar je wordt dan ook beloond voor het werk........
Dit is een Zuid-frans receptje en komt oorspronkelijk uit de Drôme.
Heel gemakkelijk te maken en lekker bij zowel biefstuk, kip als varkensvlees.
Van een neef van mijn man hebben we enkele weken terug zelf gekweekte oesterzwammen gekregen. Dat mag je niet zomaar aan u laten voorbij gaan. Dus 's avonds heb ik ze onmiddellijk verwerkt in een heerlijk saus en geserveerd met kroketjes en worteltjes.
Hoe ga je te werk voor zulke saus :
Nodig :
- 1 ajuin
- een bakje oesterzwammen of voor diegene die dat niet hebben kunnen ook gewone Parijse champignons nemen
- een soeplepel groene verse peperbollen ( zitten in een glazen potje op water)
- demi-glace poeder van Knorr (te koop bij Colruyt) maar indien je dat niet hebt, gebruik dan bruine sauspoeder uit een zakje
- water
- eventueel room maar ik heb dat niet gebruikt
- wat huishoud cognac of brandy
- olijfolie
- eventueel nog wat fijngehakte peterselie
- zelf heb ik er nog een snufje provençaalse kruiden bij gedaan maar dat hoeft absoluut niet
Werkwijze :
Doe de olijfolie in de braadpan of steelpan en laat ze warm worden. Doe de ajuin in fijne sliertjes gesneden (groentenschaaf) erbij en laat het een beetje aanbruinen. Voeg de reepjes gesneden oesterzwammen toe en laat deze meebakken. Giet dan water bij tot de zwammen en ajuin onder staan. Voeg dan 2 soeplepels demi-glace poeder van Knorr toe en roer goed om. Laat de saus wat inkoken en je zal zien dat ze dan bind. Voeg tenslotte een geut cognac toe en de afgespoelde groene peperbolletjes. (Ik doe mijn peperbolletjes altijd even door een klein tupperware zeefje)en spoel ze even af onder de waterkraan om een zandsmaak te voorkomen. Afwerken met fijngehakte peterselie (turbomax of turbochef zijn een goei hulpmiddel hiervoor).
Serveer met puree, kroketjes of frietjes en groenten en vlees naar keuze. Hier thuis vonden ze het een feestmaal ;)
Geen chocopasta of speculoospasta maar Marspasta !
Een echte lekkernij voor op de boterham en pannenkoek ! En in geen tijd klaar. Zeker de moeite om het eens zelf te maken.
Nodig :
- 5 repen Mars
- 70 ml gesuikerde gecondenseerde melk
- 50 ml room
Werkwijze :
Snij de repen Mars in kleine stukjes en doe die samen met de gecondenseerde melk en de room in het microplus schenkkannetje. Zet 2 minuten in de microgolf op 600 Watt. Roer door en zet indien nodig nog 2 minuten terug. Alles moet goed gesmolten zijn. Indien er nog brokjes inzitten, zet er dan even de staafmixer in. Giet in een glazen bokaaltje en sluit af. Bewaar in de koelkast.
Een heel simpel receptje maar als je tomaten graag wilt bewaren om ze tijdens de winter te gaan gebruiken is het nu de moment om ze in potten in te maken.
Ik heb mij eergisteren tegoed gedaan aan 8 kg tomaten zongerijpt, gekocht bij de plaatstelijke boer.
Hoe ga je hiervoor te werk :
- Was de tomaten heel goed en haal er de kroontjes af. Snij de tomaten in 4 gelijke stukken en doe ze in een hoge kookpot. Zet het vuur aan en blijf roeren. Laat alles zo'n kwartiertje doorkoken. Leg ondertussen goed uitgewassen glazen bokalen (bv. van mayonaisse van 1 of 1/2 l) in warm water. Giet het tomatenmengsel tenslotte in de goed voorverwarmde glazen bokalen. Draai ze onmiddellijk toe en zet ze onderste boven. Dit is nodig zodat de pot zich hermetisch afsluit. Laat ze zo zeker een nachtje onderste boven staan zonder ze te verplaatsen.
En in de winter wanneer de tomaten duur zijn heb je altijd een portie in huis. Ook de smaak van de zomer is veel beter want deze tomaten hebben echt de zon gezien. Persoonlijk vind ik de smaak van de zuiderse tomaten nog altijd de lekkerste.
Als groentengerecht weer eens iets anders dan gewoonlijk en echt heerlijk en gezond. Hier in het zuiden zie je dit gerecht dan ook vaak op tafel verschijnen.
Nodig :
- 2 courgettes (of meer) - 3 tomaten of meer naargelang uw aantal personen aan tafel - olijfolie - bussel peterselie - paneermeel - 2 teentjes knoflook
Werkwijze :
Was uw courgettes en tomaten. Snij de tomaten in de helft en eventueel het onderste schijfje ook zodat ze mooi rechtop blijven staan. De courgette snij je in stukken van ong. 4 cm en ook het bovenste en onderste stukje verwijder je. Hol aan de bovenzijde van de courgette en tomaten een klein beetje uit om goed te kunnen vullen.
De persillade maak je op volgende manier. Was de peterselie goed en dep droog. Doe hem dan in de turbomax en maak hem goed fijn. Meng hierbij de 2 teentjes uitgeperste knoflook (met behulp van de knoflookpers). Meng dan door het geheel wat olijfolie zodat alles goed smeuiig is en vervolgens meng je er nog paneermeel onder zodat het geheel een krokant korstje krijgt wanneer het in de oven heeft gestaan.
De bovenzijde van de groenten nu voorzien van de persillade en de groenten schikken in de ovalen ultra pro. Zet deze zonder deksel dan in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende een half uurtje.
Bij het openen van de oven komt de geur uit het zuiden je tegemoet ;)
Schil de komkommer en halveer hem in de lengte, verwijder de zaadlijsten met de lepel en rasp de rest heel fijn. Meng de griekse yoghurt samen met de geraspte komkommer en doe er de kruiden bij. Pers de knoflook en meng dit ook goed. Zet de tzatziki in een afgesloten tupperware potje nog ongeveer 2 uren in de koelkast zodat de smaken zich goed hebben kunnen vermengen.
Wat appels teveel, geen nood maak er vlug een heerlijke appelmoes van.
Nodig :
- 6 appels - beetje water - suiker naar smaak - microplus schenkkan of ultra pro
Werkwijze :
Schil de appels en snij verder in kleine stukjes. Doe ze in de microschenkkan of ultra pro naar wens. Voeg klein beetje water toe, sluit af met het deksel en zet in de microgolfoven. Eerst 5 minuten op 800 watt even roeren, voeg suiker naar smaak toe en zet nog 5 minuten terug op 800 watt. Terug roeren en nog 3 minuten op 480 watt. Uit de microgolf nemen en goed doorroeren. Indien je niet graag stukjes in de moes hebt dan mix je het even anders laten zoals het is. Persoonlijk heb ik graag een beetje stukjes erin.
Heerlijk bij kip, stoofvlees of gewoon op de boterham.
Het is volop de tijd dat men vlierbloesem kan aantreffen langs weiden en wegen. Het zou zonde zijn hier zomaar aan voorbij te lopen zonder er gebruik van te maken. Die heerlijke geur alleen al doet verlangen hem in een potje te bewaren en hem later te gaan consumeren.
Ik heb er gisteren lekkere gelei van gemaakt.
Nodig :
- 30 tal bloesemschermen - 2 liter water - 2 citroenen - 2 kg suiker - 2 zakjes Pec (geleermiddel)
Werkwijze :
Je neemt de vlierbloesemschermen en schud ze goed uit zodat alle beestjes verwijderd zijn. Doe ze in een grote tupperwarekom. Snij de citroenen in schijfjes en voeg ze bij de vlierbloesem. Overgiet met 2 liter water of toch zoveel dat de vlierbloesem onder staat. Sluit de kom en laat hem een dag en nacht op een zonnige plaats rusten. Doe de inhoud door een vergiet. En meet de vloeistof nu af. Per liter vloeistof voeg je 1 kg suiker toe + 1 zakje pec geleermiddel. Laat alles aan de kook komen en laat het geheel 3 minuten doorkoken. Spoel uitgewassen confituurpotjes om in heet water en vul ze met de gelei. Sluit dadelijk af met een deksel en zet ze omgedraaid op het aanrecht tot dat ze zijn afgekoeld.
Heerlijk bij de boterham, bij wafels, bij ijscrème of als afdekgelei op fruittaarten.....
Niets zo lekker dan af en toe een heerlijke aardappelgratin en in de ultra pro in een korte tijd gaar.
Nodig :
- 1 kilo aardappel - 1 teentje look - 200 ml melk - 100 ml room - boter - peper, zout, nootmuskaat - 100 gr geraspte kaas
Werkwijze:
Schil de aardappelen en schaaf ze zeer fijn met de groentensnijder plus. Zoveel te fijner de schijfjes zo veel te vlugger zijn ze gaar. Vet de ultra pro een klein beetje in met boter en strijk met een doormidden gesneden knoflookteentje langs de randen van de ultra pro. Zelf heb ik mijn aardappelschijfjes 5 minuten gestoomd in de microgourmet omdat het dan vlugger zou gaar zijn. Wie geen microgourmet heeft doet dit niet en zet de bereiding gewoon een kwartiertje langer in de oven. De melk en room samen in een microschenkkannetje gieten en even voorverwarmen in de microgolfoven. Ong. 3.5 min. op 800 watt. Heel belangrijk dat je dit doet want als je dat koud bij de aardappelschijfjes giet dan duurt alles veel langer. De aardappelschijfjes tenslotte dakpangewijs in de ultrapro schikken en overgieten met de warme melk/room. Goed wat peper, zout en nootmuskaat over de aardappelen doen en bestrooien met geraspte kaas. De ultra pro zonder deksel 35 minuten in een voorverwarmde oven zetten van 180°C.
Wanneer de aardappelen niet 5 minuutjes zijn voorgestoomd, neem dan 45 à 50 minuten op 180°C
Heerlijke caramelsnoepjes voor de kinderen. Gemakkelijk te maken in de siliconen snoepjesvorm die deze maand (februari) bij tupperware in de verkoop is. Of geef ze vandaag aan je geliefde :) dat is pas een "sweet valetijn".
Nodig :
- siliconen snoepjesvorm - 125 gr suiker - 100 ml room van 35 % - 30 ml honing - snuifje fleur de sel - 15 gr roomboter (goei boter)
Werkwijze :
Doe de suiker, de room en de honing in een steelpan en kook het op een hoog vuur totdat het mengsel een mooie gouden kleur heeft. Roer tijdens het koken voortdurend met de klopper door het mengsel. Laat het mengsel niet te lang koken, daar er anders kans bestaat dat het begint te brokkelen en te dik wordt. Voeg de fleur de sel en de boter toe en meng opnieuw. Verdeel onmiddellijk het mengsel over alle vormpjes van de multiflex mini snoepjes. Laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen. Leg ze zeker niet tegen elkaar nadien anders bestaat er kans dat ze aan elkaar gaan plakken. Laat ze zeker een uurtje in de koelkast afkoelen.
Tip : hoe langer je het mengsel laat koken, hoe harder je caramel wordt en hoe moeilijker het wordt om de karamel in de vormpjes te gieten. Indien je over een keukenthermometer beschikt dat kan je de °C in het oog houden. 120°C is de ideale temperatuur voor zachte caramelsnoepjes en 135°C voor hard caramelsnoepjes.
Enkele weken geleden heeft dit receptje in een libelle gestaan. Had dat exemplaar juist gemist, maar via een goeie vriendin is het eenvoudige receptje toch tot bij mij geraakt. Zeer eenvoudig maar wel smakelijk en enorm vlug klaar.
Nodig voor een snelle hap :
- ultra pro cocotte of voor wie dat niet heeft een vuurvast schoteltje - 1 ei - 1 eetlepel spekreepjes of hamreepjes kan ook - 1/4 tomaat of paprikareepjes kan ook - 1 eetlepel geraspte kaas - klein geutje room
Werkwijze :
Doe de spekreepjes onderaan in het potje daar bovenop doe je de tomaat in stukjes samen met de geraspte kaas en het geutje room. Breek dan het eitje en doe het er bovenop. Dek af met het dekseltje en zet 2,5 minute op 750 watt tot het eiwit gestold is. Serveer met toast of brood.
Deze koekjes pot heb ik al een aantal keer eerder gemaakt om cadeau te geven. Het is zo simpel maar tegelijkertijd ook heel leuk en origineel. Bovendien is het helemaal zelf gemaakt en dat maakt het toch nog een beetje specialer. Het enige wat je nodig hebt is een glazen bokaal van 1 liter inhoud, een lint en natuurlijk de ingrediënten. Om het helemaal af te maken, maak je nog een mooie label en klaar is je originele home made cadeau. De ontvanger moet enkel nog 1 ei en 125 gr zachte boter toevoegen. Er zijn natuurlijk ook varianten op gemaakt. Zo kan je de rozijnen vervangen door cranberries of chocolade parels of m & m's. Om zelf mooie etiketten uit te printen kan je best surfen naar de site van www.leparfait.fr dan klikken bij Produits en dan klikken bij Créez votre etiquette. Je kan dan zelf tekst invullen, kleur en kadertje kiezen. Vervolgens duid je aan hoeveel etiketten je wenst uit te printen. 1 of maximum 8 tegelijk. De werkwijze van het recept geef ik u in bijlage zodat je hem meteen kan uitprinten en klaar is voor gebruik.
P.s. : Deze item heb ik reeds lang geleden op mijn blogje geplaatst maar met de feestdagen en de cadeautjestijd in het vooruitzicht leek het me leuk jullie hier nog eens aan te herinneren. Wat is er leuker dan een cadeautje met zorg uitgezocht en met liefde gemaakt. Het recept is juist goed voor 15 grote koeken of een 20 tal kleinere koekjes.
Je kan dit natuurlijk kopen in de winkel en is soms vrij duur naargelang het merk. Maar meestal is dit nogal chemische brol. Veel beter kan je dit zelf maken. Het is helemaal niet moeilijk en de smaak is zoveel beter. Je maakt het gewoon met wodka. En wees gerust, je hebt maar een koffielepeltje nodig in je bereidingen, je zal de alcohol absoluut niet proeven in je bereidingen. Bovendien heeft wodka een neutrale smaak wat ideaal is. Vanille extract op basis van alcohol kan je 10 jaar bewaren.
Nodig :
6 vanillestokjes wodka confituurpotje of ander goed afsluitbaar potje
Werkwijze :
Snij de vanillestokjes overlangs door zodat de alcohol goed de smaak van de zaadjes kan opnemen. Doe de stokjes in het confituurpotje en overgiet met wodka zodat de stokjes juist onder staan. Sluit het potje en schud er eens mee. Laat het potje 8 weken trekken en wanneer je er nog eens aan denkt mag er altijd nog eens mee geschud worden.
Je zal merken dat je nooit nog gekochte vanillesuiker of vanille essence zal willen gebruiken.
Toepassingen : in yoghurt, allerhande gebak en soms ook wel bij desserten.
Het is weekend en dan heeft een mens al eens wat meer tijd om wat nieuws uit te proberen. Bij mij zat er al langer in mijn hoofd om graag eens te experimenteren met de nieuwe siliconen snoepjesvorm, om er pralines mee te maken. Na wat rondgesnuffeld te hebben op het internet ben ik dan zelf aan te slag gegaan.
Nodig voor 24 pralines :
250 gr pure chocolade (callets van callebaut - Jacques chocolade)
30 ml room (vetgehalte 30%)
smaakmaker ( bij mij was dat Frangelico likeur maar dat kan even goed Amaretti zijn of iets naar eigen goesting)
Werkwijze :
Pralines maken bestaat uit 3 delen: namelijk 1 ste laag chocolade dat later de bovenkant vormt, 2 de laag is de vulling en 3 de laag vormt later de onderkant van de praline.
Micro schenkkan nemen en hierin 100 gr callets (chocolade) doen en smelten op laagste stand. Bij mij is dat 320 Watt gedurende 2 minuten. Roeren en een half minuutje laten rusten. Dan 50 gr verse callets toevoegen en weer roeren tot alles goed gesmolten is. Indien dat niet zou zijn dan nog 30 sec. terug in de microgolf zetten op laagste stand. De siliconen snoepjes vorm opvullen met de gesmolten chocolade nu. Goed heen en weer bewegen met de vorm zodat de chocolade zich mooi verdeeld. Het teveel aan chocolade terug uit de vorm laten lopen in uw schenkkannetje. De vorm even wegzetten in de koelkast. Ongeveer een kwartier. Ondertussen kan je de vulling maken. De gesmolten chocolade die ik overhad van mijn eerste laagje daar heb ik nu de 30 ml room aan toegevoegd en goed gemengd. Indien nodig zet je de inhoud nog terug even in de microgolf gedurende 30 sec. op de laagste wattage (320 watt). Dan voeg je uw likeur naar keuze toe. Bij mij is dit de Frangelico likeur (Italiaanse hazelnootlikeur). Weer goed mengen en de vulling met behulp van een lepeltje in de snoepjesvorm verdelen. Niet helemaal tot aan de bovenkant want daar moet straks onze afdekchocolade opkomen. Zet de vorm met de vulling weer terug in de koelkast zodat deze wat kan opstijven. Ongeveer een half uurtje. Als laatste moeten we nu de onderkant van de praline afwerken dit doen we door weer chocolade te smelten op de laagste wattage. Hiervoor gebruik ik 75 gr callets, doe ze in de microschenkkan en zet 2 min. op 320 watt. Roeren en dan de overige 25 gr niet gesmolten callets toevoegen en eronder roeren. Dit doen we om de chocolade te temperen. Dat alles dient ervoor dat onze chocolade zal mooi blinken nadien. Wanneer je direkt 100 gr ineens zou smelten kan het zijn dat je chocolade te heet wordt of gaat uitslagen nadien bij het afkoelen. Daarom is het belangrijk dat je nooit alles ineens smelt maar altijd maar een gedeelte en dan terug afkoelt door er koude chocolade terug bij te voegen. De laatste gesmolten chocolade mag nu over onze vulling worden gegoten, mooi afstrijken met de smalle spatel en we zetten onze vorm terug in de koelkast gedurende een half uurtje. Dan komt het moment waarnaar ik het meeste had uitgekeken. Namelijk dat mijn pralines gelukt waren. Je neemt een bord en duwt langs de onderkant van de siliconen vorm de pralines er nu voorzichtig uit. Wanneer dat het goed lukt mag je terecht fier zijn over je resultaat. En of ..... ik blij was. Ik was supercontent. Ik heb onmiddellijk geproefd of ook mijn vulling oké was. En dat zat allemaal goed. Resultaat is dat mijn avondje geslaagd was. Het doet mij verlangen om nog meer vullingen te gaan uitproberen in de toekomst. Het zal zeker niet de laatste keer geweest zijn dat ik pralines heb gemaakt.
Eens wat anders dan de meest voor de hand liggende confituren zoals appels, peren, braambessen, kersen en noem maar op. Ik kende het recept eerst niet maar bij tupperware worden er geregeld receptjes meegedeeld en zo ben ik in de ban geraakt van deze heerlijke zachte confituur. Men kan deze verder gebruiken om bij in brooddeeg te doen. Heerlijk bij een kaasschotel. Of ook wel in koekjesdeeg smaakt de confituur lekker. Maar ook gewoon zo op de boterham komt hij best tot zijn recht.
Nodig :
1 kg pompoen 600 gr suiker 2 appelsienen 4 kaneelstokjes
Werkwijze:
Kuis de pompoen door hem te schillen en van zijn pitten te ontdoen. Snij in dobbelsteentjes. Voeg de suiker, het sap van 1 appelsien en de schillen van 2 appelsien en de kaneelstokjes bij de pompoen. Doe alles in de ultra pro. Zet het geheel in de microgolf gedurende 10 min. op 800 Watt. Roer goed en zet het geheel terug tot het goed gaar is.(Bij mij duurde het 25 min.) Pas de kooktijden aan zodat de pompoen niet overkookt. Verwijder vervolgens de appelsienschillen en de kaneelstokjes. Draai de confituur door de pass-vite en bewaar in confituurpotjes en draai goed was terwijl de confituur nog goed warm is.