Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
09-11-2011
Vijgenkoekjes
Met de nieuwe uitsteekvormpjes is het super leuk om samen met de kinderen je eens te wagen aan huisgemaakte koekjes. Ook zonder de kinderen is het een leuk tijdverdrijf. Eventueel kan je de koekjes ook uitsteken met de mini tartelettesnijder. Deze keer heb ik eens gekozen om geen gewone zandkoekjes te bakken. Het zijn lekkere vijgenkoekjes geworden die er best mogen zijn.
Nodig :
- 250 gr bloem (geen zelfrijzende) - 125 gr boter - 80 gr suiker - 100 gr gedroogde vijgen maar nog wel zachte (persoonlijk vind ik die van de Aldi in een zakje de lekkerste) - 1/2 koffielepel gemalen steranijs (kan eventueel achterwegen worden gelaten) - 1 ei - 1 koffielepel melk
Werkwijze :
Meng de bloem, de steranijs, de suiker en de boter tesamen tot een zanderig deeg. Voeg het ei, de melk en de in stukjes gesneden vijgen toe. Ik heb de vijgen in stukjes gedaan met de turbomax. Meng alles tot een homogene massa. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Rol het nadien uit op een met bloem bestrooide werkplank en rol het plat met de deegroller. Steek er leuke vormpjes uit en leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 16 minuten. Laat afkoelen en bewaar ze in de ronde click plus doos. Deze is ideaal om koekjes en cakes in te bewaren.
Wie zich zelf eens wilt wagen aan huisgemaakte speculaascrème dan is volgend receptje heerlijk.
Nodig :
- 62 gr boter - 140 gr geconcentreerde melk niet gesuikerd - 100 gr speculoos - 1/2 blad gelatine ( het zou moeten overeen komen met 1 gr) - 1 koffielepel citroensap - 1 koffielepel neutrale olie
Werkwijze :
Gelatine laten weken in koud water. De speculoos fijnmalen in het kaasmolentje. De melk hieraan toevoegen en mengen. Boter in schenkkan laten smelten Hieraan het speculoos/melk mengsel toevoegen. Het citroensap verwarmen en de uitgeknepen gelatine hierin oplossen. Dit toevoegen aan de rest en goed mixen of mengen tot een mooie vloeiende pasta.
Bewaar op kamertemperatuur anders krijg je het risico dat de pasta nogal hard gaat worden.
Supermakkelijk en altijd lekker bij een tasje koffie.
Ik had gisterenmiddag nog een bladerdeegje in mijn ijskast liggen op mijn vakantieadres. Daar het mijn laatste dag ter plaatse was moest ik mijn bladerdeeg toch wel opwerken. Mijn beslissing was snel genomen. Het werd een heerlijke vlugge konfituurtaart.
Nodig :
- 1 bladerdeeg - 1 pot confituur naar eigen smaak. Ik heb huisgemaakte abrikozenconfituur genomen. - 1 losgeklopt eigeel
Werkwijze :
Met de tupperware pizzawiel snij je uit een ronde bladerdeeg een mooie rechthoek. De overschot van het bladerdeeg gebruik je om reepjes uit te snijden die nadien moeten dienen als deksel over de uitgestreken confituur. Ik leg gewoonlijk een repen aan de buitenkant van mijn rechthoek zodat de konfituur niet naar buiten kan tijdens het bakken. De andere repen leg je kruislings over de konfituur. Bestrijk met het patisserieborstel wat eigeel over de repen bladerdeeg en bak af op 180° gedurende een 25 min.
Bij afkoeling kan je mooie vierkantjes of rechthoekjes snijden uit het geheel om te gebruiken bij de koffie.
Ondanks dat we nieuwe uitsteekvormpjes in het gamma hebben bij Tupperware heb ik volgende koekjes gemaakt op de ouderwetse manier nl. opgerold en in schijfjes afgesneden. Ik ben momenteel op vakantie en had deze vormpjes niet bij maar heb wel een leuke stempel gevonden gisteren in Avignon waar ik al een tijdje naar op zoek was om de koekjes echt "home made" te maken.
Nodig :
- 125 gr suiker - 200 gr boter - 250 gr zelfrijzende bloem - 1 eierdooier - 1 lepel grove kristalsuiker
Werkwijze :
Alles mengen behalve de lepel grove kristalsuiker niet. Rolletje maken van het deeg en door de grove kristalsuiker rollen. Inpakken in plastiekfolie en een uurtje in de koelkast leggen om wat harder te worden. Nadien in schijfjes snijden van ong. 1/2 tot 1 cm. Op bakpapier leggen en bakken gedurende 15 min. op 200°C. Heerlijke brosse koekjes : de smaak is zoals sprits koekjes ongeveer maar nog lekkerder.
Enkele dagen terug de nieuwe pralinevorm uitgetest die momenteel te koop wordt aangeboden via de kerstfolder.
Voor mijn eerste poging ben ik het dan ook niet te moeilijk gaan zoeken en heb ik gewoon het receptje gevolgd dat staat genoteerd op de folder die bij de siliconen pralinevorm wordt geleverd. (Op de folder staat wel zo'n receptje of 6)
Nodig voor 24 stuks : - 50 gr suiker - 125 gr gemalen kokos - 50 gr chocolade - 125 gr mascarpone
Werkwijze:
Doe de chocolade in het microschenkkannetje en smelt deze in de microgolf op lage wattage gedurende 40 sec. Meng ondertussen de mascarpone met de suiker en de gemalen kokos. Voeg dan de gesmolten chocolade toe en meng alles goed onder elkaar tot een mooi homogeen mengsel. Spoel de siliconen pralinevorm even af onder de koude waterkraan, niet afdrogen. Vul dan de vormpjes op met de bekomen pasta. Strijk de inhoud mooi glad aan de bovenkant en zet de vorm gedurende 2 uren in de koelkast. Je zal zien dat de pralines er probleemloos uitvallen. Persoonlijk vond ik ze heel lekker. Het had iets weg van bounty maar nog lekkerder. Ik was wel vergeten een fotootje te maken toen ik de pralines net uit de vorm had gehaald. M.a.w. na traktatie aan enkele kollega's had ik er nog maar enkele over en daarvan heb ik dan maar een fotootje gemaakt.
De nieuwe kerstfolder aanbiedingen geldig van 24/10 t/m 31/12/2011
Op onderstaande foto's kan u kennismaken met de nieuwe eindejaarsaanbiedingen van tupperware. Niet alleen aan de volwassen is gedacht maar ook de kinderen zullen tevreden zijn met de handige keukenhulpjes.
Sinds ik pudding heb leren maken in de microgolf wordt er hier geen enkele keer nog pudding op het fornuis gemaakt. Om twee redenen. Op het vuur duurt het langer en omdat je vlugger kans hebt dat de bodem een beetje gaat aanzetten vooral bij chocoladepudding. Dit alles komt niet voor wanneer ik werk met de microgolfoven. In de microgolfoven duurt het welgeteld 7 min om een heerlijke vanille of chocoladepudding tevoorschijn te toveren. Omdat veel mensen dit jammer genoeg nog altijd niet goed weten want dit hoor ik geregeld, vandaar dat ik dit nu toch nog eens graag wil meedelen.
Nodig :
- l liter melk mag halfvolle of volle zijn naar eigen smaak - 65 gr vanillepuddingpoeder - 5 soeplepels suiker
Werkwijze :
Je neemt het microgolf schenkkannetje en vult het met 1 liter melk. Daarvan doe je nu een beetje melk (ong. 150 ml) in de shaker om de binding te kunnen maken. Hiervoor voeg je de 5 soeplepels suiker toe + de vanillepoeder. Goed schudden met de shaker zodat de vanillepoeder goed oplost. Het schenkkannetje met melk zet je in de microgolf op 800 watt gedurende 5 min. Na die tijd neem je het eruit en voeg al roerend de inhoud van de shaker toe. Goed mengen met de klopper. Zet het schenkkan nu nog 2 min. terug in de microgolf weer op 800 watt. Je zal direkt merken dat hij na die 2 min goed stevig geworden is. Indien die niet zo zou zijn dan roer je weer een keer en zet hem nog een minuut terug. Uitgieten in schaaltjes en klaar. Indien je chocoladepudding zou willen dan een reep chocolade mee smelten met de melk en verder dezelfde werkwijze hanteren.
Deze saus maak ik hier op geregelde tijdstippen. Kan worden opgediend bij varkensvlees, kip, vis of zoals wij gisteren hebben gedaan bij biefstuk en versgebakken frietjes. Maar even smaakvol erbij zou zijn rijst of gekookte aardappelen.
Nodig voor de saus : - 1 rode en 1 groene paprika ( op de foto zie je gele stukjes paparika omdat ik niet voldoende rode had ) - 1 bakje champignons - 3 tomaten - 1 grote ui - 1 mespunt mosterd - 2 koffielepels tomatenconcentraat - beetje cognac - paprikapoeder, zout en peper - fijngehakte peterselie - 2 dl room - 1 kruidenblokje Knorr - beetje demi glace poeder (facultatief) - groene peperbolletjes (verkrijgbaar in potjes)
Werkwijze:
In de wok wat olijfolie verhitten, daarin de ajuin, paprikareepjes en de in schijfjes gesneden champignons aanbakken. Na enkele minuten, de tomaten in schijfjes gesneden toevoegen en meebakken. De mosterd toevoegen + tomatenconcentraat. Kruiden met peper en zout en paprikapoeder. Bouillonblokje toevoegen. Enkele minuten laten sudderen. Room toevoegen. De verse groene peperbolletjes toevoegen. Eventueel wat demi glacepoeder ( optie), zelf vind ik dit wel lekkerder. Even laten inkoken zodat de saus wat indikt en afwerken met fijngehakte peterselie. Bij overschot van de saus, men kan deze gemakkelijk invriezen en nadien gewoon terug opwarmen.
Geen receptje deze keer. Maar wat ik zeker onder de aandacht wil brengen is dat het kaasmolentje plus van tupperware niet alleen kan gebruikt worden voor het fijnmalen van kaas. Ook het fijnmalen van wortelen gaat hier super goed mee. De smaak van de geraspte worteltjes is extra sappig en lekker. En ook koekjes kunnen hier in een mum van tijd mee worden fijngemalen. Soms is dat handig wanneer men een bodem wil bekleden die moet worden gebruikt voor bv. een plattekaastaart of bij tiramisu. Eveneens kan men hier heel goed alle soorten noten mee fijnmalen. Enkele weken terug heb ik dit reeds aangehaald in mijn berichtje van de salsa di noci. Die overigens dikswijls positief onthaald is.
Eergisteren dit lekkere gerecht klaargemaakt in de ronde ultra pro. Heb het hier thuis geserveerd samen met puree en gebakken witloof.
Nodig voor 4 personen :
- 2 dubbel kipfilets - 2 grote ajuinen - peper, zout, currypoeder en een kipbouillonblokje - enkele druppels south mix culinaire oliën - enkele takjes peterselie - 200 gr abrikozen in blik - 100 ml room - 1 soeplepel maïzena
Werkwijze :
Kuis de ui en snij in de quick chef in stukjes maar niet te fijn. Doe de ui in de ultra pro, verkruimel het kippenbouillonblokje en voeg er een geutje olijfolie aan toe Roer, plaats met deksel in de microgolf gedurende 4 min. op 800 watt.Knip de kip met de schaar in kleine stukjes, voeg die dan toe aan de ui en plaats terug gedurende 6 min. op 800watt met gesloten deksel. Indien de kip dan nog niet moest gaar zijn plaats nog enkele min. terug. Meng de room met de maïzena en voeg nu toe. Roer, snij de halve abrikoosjes in 4 en voeg ook toe. Doe de peterselie in de turbomax en snij heel fijn. Voeg bij de rest en kruid af met peper, zout en currypoeder. Plaats alles nog 4 min terug in de microgolf zonder deksel nu tot het goed is; Voeg dan pas de culinaire south mix toe. Serveer naar smaak met rijst of puree en werk indien gewenst af met geroosterde amandelschilfers. Zelf heb ik dat laatste achterwegen gelaten.
Deze namiddag snel even een lekkernij gebakken nl. brownies met noten en chocolade in. Een heerlijkheid ....... Nodig : - 50 gr gehakte walnoten - 60 gr pure chocolade - 30 gr zelfrijzende bloem - 50 gr suiker - 1 ei - 60 gr zachte boter - 1 gr vanillepoeder (verkrijgbaar in kleine zakjes)
Werkwijze:
De noten in de quickchef doen en fijnhakken. De pure chocolade op de snijplank leggen en met het koksmes eveneens fijnhakken. In de tupperware 2 l maatbeker meng je de suiker, de bloem, het ei, de boter en de vanillepoeder tot een gladde massa met behulp van de siliconen spatel. Doe er nadien de gehakte noten en de gehakte chocolade bij. En meng nogmaals alles onder elkaar. Neem dan de mini tartelettevorm van tupperware, spoel hem eerst om met water en vul dan de 15 vormpjes met behulp van een soeplepel. Verwarm de oven voor op 195°C en zet de tartelettevorm 15 min hierin.
Laat nadien afkoelen en probeer om ze niet allemaal ineens op te eten........;)
Gekruide gehaktbal in de mini cocot van de ultra pro
Onze kinderen zijn dol op een soort vleesbroodje met kruiden in. Vroeger kocht in dit in de supermarkt kort bij huis maar die heeft dat produkt al een tijd niet meer in zijn gamma. Alleen Makro verkoopt dit produkt nog. Doordat we hier maar eens heel af en toe komen kwam ik vorige week op het idee bij het zien van onze nieuwe mini cocotjes hier maar eens zelf te experimenteren. En ik denk dat ik er in geslaagd ben. Het is heel eenvoudig en in een mum van tijd klaar. Nodig:
250 gr hakt 1 ei peper en zout paneermeel 1/4 rode paprika en 1/4 groene paprika 1/2 ajuin
Werkwijze:
Pel de ajuin en kuis de paprika. Doe de hoeveelheid zoals hierboven vernoemd in de quickchef en snij de stukken fijn maar ook niet te fijn. Ondertussen breng je het gehakt op smaak door toevoeging van peper en zout, ei en paneermeel. Goed mengen en dan de groenten eronder mengen. Vorm een soort bol en leg hem in het ultra pro mini coocotje. En zoals je wellicht al wist de ultra pro potten moeten nooit worden ingevet en kunnen gebruikt worden in de microgolfoven en in de oven maar nooit onder een grill. Ik heb deze keer gekozen om mijn vleesbroodje klaar te maken in de oven. Ik heb het dekseltje erop gedaan en ong. 30 min. in de oven gezet van 200 C° . De laatste 10 min had ik het dekseltje verwijderd zodat mijn vleesbroodje ook wat kon voorzien worden van een korstje. Heb het nadien laten afkoelen in zijn eigen potje en in de ijskast verder bewaard. Lang heeft het echter niet geduurd dat bewaren. Want de dag nadien was het helemaal op. De kinderen vonden het net zo lekker dan diegene die ik vroeger in de winkel kocht. Je kan de bereiding ook in de microgolf doen. Maar dan is 10 min op 700 watt voldoende.
De nieuwe promofolder is bekend van 24/10 t/m 26/11/2011
Het 15 sterrengeschenk is de multiflex met doorsnede 18 cm. Hij past juist in de microgourmet en is bijgevolg niet alleen geschikt om in te bakken maar ook om in te stomen. Vorige week werd er in een concessie een heerlijke christmas pudding in klaargemaakt. Kan even goed dienen om ijstaarten in te bereiden. Het 29 sterrengeschenk is een keuze uit 2 micro pops of de waardebon van 45 euro. Echt geweldig want dan kies je dadelijk wat je zelf graag wilt. Het 43 sterrengeschenk is de aardappeldoos met een inhoud van 5,5 l. Sluit de aardappelen af van alle licht en voorkomt scheutvormig en geeft geen geurtjes af. Het 55 sterrengeschenk is de ovale ultrapro in een mooie nieuwe kleur nl. paars. En voor diegene die hem nog niet kennen. De ultra pro kan gebruikt worden in zowel microgolfoven als ook in de oven. Een heel veelzijdige pot die ik persoonlijk heel vaak gebruik. Men heeft hierin geen vetstoffen nodig wat alleen al een voordeel is bovenop de tijdwinst in de bereiding.
Vandaag dit overheerlijk pasta recept klaargemaakt in de ultrapro. Eigenlijk is het een recept van "Dagelijks kost" van Jeroen M. maar daar werd het klaargemaakt met kippenlevers. Gezien wij dat niet zo lusten heb ik het gewoon aangepast naar onze smaak en natuurlijk ook omgebogen naar een tupperwarerecept. D.w.z. niet klaargemaakt op het fornuis maar in de ultra pro in de microgolf.
Recept
Nodig :
- 400 gr linguini - 400 gr kip - 250 gr champignons - 1 dikke ajuin - 200 gr verse spinazie - 2 dl room - 1 scheutje cognac - 1 teentje knoflook - 100 gr parmezaanse kaas - geutje olijfolie - pijnboompitten ong. 70 gram - peper en zout en een koffielepel tex mex kruiden, ook nog 5 druppels south mix en 8 druppels citroen van de culinaire oliën van tupperware
Werkwijze :
Kuis de ajuin, maak hem fijn met het koksmes of in de turbomax. Doe hem in de ultrapro met een geutje olijfolie. Bak de ui gedurende 2 min op 700 watt in de microgolf met gesloten deksel. Knip de kipfilets in stukjes met de schaar en doe ze bij de ajuin. Doe de tex mex kruiden erop, roer en plaats de kip 4 min. in de microgolf op 700 watt met gesloten deksel. Voeg de champignons bij, roer en plaats de kip met champignons terug in de microgolf gedurende 4 min. op 700 watt met gesloten deksel. Nijp een teentje knoflook fijn en voeg het bij de kip. Schenk een soeplepel maïzena onder de room en voeg bij de kip, roer goed en plaats het geheel 2 min. terug in de microgolf op 700 watt nu met open deksel om te kunnen binden. Roer nog eens en plaats terug in de microgolf op 700 watt met open deksel. Voeg de cognac, peper en zout en de culinaire oliën als ook de parmezaanse kaas toe. Kook de linguini in de pastakoker en giet af. Rooster ondertussen de pijnboompitten. Doe de linguini onder de kip, voeg er de verse spinazie (in reepjes gesneden) aan toe en roer goed om. Serveer de pasta met kip, champignons en spinazie met de geroosterde pijnboompitten.
Met dit herfstig weer is er weer volop tijd om wat lekkers te maken in de keuken. Dit receptje heb ik al heel lang en het blijft hier de favoriet. Heel simpel, makkelijk en lekker. Meer moet dat niet zijn. De koek kan gebakken worden op een met bakpapier beklede bakplaat en dan nadien in repen worden gesneden. Of je kan doen zoals ik en het in de mini muffinvorm bakken en dan bekom je mooie paddenstoeltjes want het is er toch de tijd voor ! Ook in de mini tartelettevorm doen ze het goed.
Recept Nodig :
- 250 gr solo + beetje zout - 500 g kandysuiker - 500 gr zelfrijzende bloem - 5 eieren - 1 soeplepel kaneel
Werkwijze :
Solo laten smelten in schenkkan in de microgolfoven + zout. Vervolgens in de mengkom de suiker + bloem+ eieren + kaneel goed mengen met grote lepel. Hierover de gesmolten boter doen en weer goed mengen. Oven voorverwarmen en deeg uitgieten op de bakplaat of in de met water afgespoelde mini muffinvorm doen. Bakken op 180° gedurende 20 min. Nota : leg steeds bakpapier op de plaat. Na afkoeling kan men de speculaaskoek in repen snijden naar wens en bewaren in luchtledige tupperwaredozen. Hierin blijft de koek heel lang vers en mals.
Mengkom, weegschaal, roerlepel, muffinvorm en oven
Werkwijze :
Voeg de suiker en de eieren bij elkaar in een kom. Maak er een mooie gele gladde massa van. Voeg dan de bloem en de maizena toe. Spatel er als laatste de kokos door. Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de muffinvorm. Plaats de vorm in de voorverwarmde oven en bak ze daarin 35 min. op 175°C.
De muffins smaken ook warm lekker. De tupperware vorm is super gemakkelijk in gebruik, want deze moet niet worden ingevet, maar slecht even met koud water worden afgespoeld, het overtollige water eruit laten lopen, niet afdrogen en de vorm is klaar voor gebruik.
Deze lekkernij is onze favoriet wanneer we eens een nagerechtje bestellen op restaurant in Frankrijk. Heb het ooit 2 x gewaagd om het na te maken maar het pocheren van de eiwitten was me nog niet eerder gelukt. Nadat een oud vrouwtje in een restaurant in Salazac (Frankrijk) me vertelde dat zij dat tegenwoordig altijd in de microgolf deed, toen dacht ik mij mezelf dan moet ik dat ook nog een keertje proberen. Dus vorige week wat rondgekeken op enkele franse blogs en uiteindelijk gevonden hoe het moest en dan nog wel op een tupperware manier. En ik kan je verzekeren dat het "keigoed" gelukt is. Heb het dessert deze week al voor de 2 de maal gemaakt want mijn man vond dat ik toch wel caramelsaus moest gebruiken en geen chocoladesaus wat ik de eerste keer had gedaan.
Ile flottante of te wel drijvend eilandje. Verwijzend naar het eiwitschuim dat drijft op de crème anglaise. Meestal overgoten met een caramel en geroosterde amandelschilfers. Nodig :
3 eieren 1/2 l melk 100 gr suiker 1 vanillestokje 1 koffielepeltje vanillepuddingpoeder
1 zakje vanillesuiker 1 mespuntje zout
Werkwijze :
Doe de 3 eiwitten in de speedychef samen met het zakje vanillesuiker en een snufje zout. Meng goed stijf. Ondertussen doe je de eigelen samen met de suiker in het microschenkkannetje en meng je goed onder elkaar met de klopper. Voeg de zaadjes toe van de doorgesneden vanillestok, de koffielepel vanillepuddingpoeder en voeg tenslotte de 1/2 l melk toe. Meng nog eens goed door elkaar. Zet in de microgolf gedurende 2,30 min. op 800 watt. Neem na deze tijd de schenkkan uit de microgolf en klop nog even door met de klopper. Zet nog eens 2,30 min terug op dezelfde wattage. Roer nog eens goed door en klaar. De creme stijft vanzelf nadien nog verder op. De stijfgeklopte eiwitten leg je nu op het deksel van de schenkkan of op een bord en zet je 40 sec. in de microgolf op 800 watt. Giet dan de crème anglaise in schaaltjes en leg in elk schaaltje een schep eiwitschuim. Overgiet met de caramel juist voor het serveren en werk af met geroosterde amandelschilfers.
Voor zelf caramel te maken:
500 gr suiker 125 ml water 1 soeplepel witte azijn + nog eens 250 ml water
Werkwijze:
In een kookpot de suiker samen met azijn en de 125 ml water laten smelten tot wanneer hij caramelkleurig is. Dan de 250 ml water heet toevoegen beetje bij beetje. Maar pas zeer goed op dat je geen spatten op u krijgt. Nog 1 min. laten koken. En zeer belangrijk niet langer laten koken anders is de caramel nadien te dik. De caramel kan zeer goed worden bewaard en kan ook nog goed worden gebruikt op bv. ijscreme of pudding.
Doordat ik deze week nogal wat walnoten gekregen heb, probeer ik hier ook creatief mee om te gaan. Na mijn notentaart heb ik gisteren gekozen om een tapenade te maken van noten. We kregen 's avonds bezoek en dan is het altijd leuk dat er wat hapjes zijn. De salsa di noci is dan ook goed bevallen. Ik had hem op tafel gezet samen met wat korte broodstengels om te dippen. Maar je kan hem even goed serveren op de biefstuk, bij pasta, op kip, kalkoen of gewoon op alles wat u graag lust.
Nodig :
- 200 gr gepelde walnoten - één hand vol pijnboompitten - 1 droge boterham - 50 ml olijfolie - 6 soeplepels room - 2 teentjes knoflook - peper en zout
Werkwijze :
Maal de noten fijn in de tupperware kaasmolen en doe ze in een mengkom. Maal ook de pijnboompitten fijn en voeg ze toe aan de noten. Knijp de teentjes knoflook uit en voeg ook toe. Voeg de room bij de malse boterham en vermeng dit alles onder de fijngemalen noten. Kruid af met peper en zout en roer tot een mooie pasta.
Op vraag van mijn man heb ik gisteren eens een pasta gemaakt met groenten en gerookte zalm. Hij vond het echt lekker en het was nog super vlug klaar ook. Wellicht zal het nog eens herhaald worden.
Nodig :
- 500 gr spirelli - 1 prei - 1 kleine ui - 3 wortelen - 1 kruidenbouillonblokje - peper en zout - 200 gr gerookte zalm - 1 dl witte wijn - 2 dl room - 1 soeplepel maïzena - ultra pro
Werkwijze :
De spirelli koken in de tupperware pastakoker of in het serveerwonder of gewoon op de klassieke wijze : in ruim water in een kookpot. De pasta zeker niet te plat koken. Persoonlijk heb ik hem graag "al dente". Er moet nog een beetje beet in zitten. De groenten schoonmaken en in fijne reepjes snijden. Dan de prei, ui en wortel samen in de ultra pro pot doen en 5 min op 800 watt zetten. Onder elkaar roeren de witte wijn, peper en zout toevoegen. Nog eens 3 min. terugzetten op 800 Watt. Terug onder elkaar roeren. In de shaker de room samen met het kruidenbouillonblokje en 1 soeplepel maïzena doen en goed schudden. Toevoegen aan de groenten en nog eens 4 min. terug in de microgolf zetten op 800 watt. Nu de spirelli bij de groenten voegen en de snippers gerookte zalm. Alles onder elkaar mengen en afwerken met gehakte peterselie. Voor dit laatste gebruik ik graag mijn turbomax. Een geweldig machientje welk in geen enkele keuken zou mogen ontbreken.
Gisteren heb ik van mijn buurvrouw een zak vol walnoten gekregen en daar was ik best blij. Het is dan ook echt de periode van de noten nu en dit jaar is er precies een grotere oogst dan normaal. Een van de volgende dagen wil ik nog graag een "salsa di noci" gaan maken hiermee. Maar vandaag heb ik er een heerlijke notentaart van gebakken.
Nodig :
Voor het zanddeeg :
- 250 gr zelfrijzende bloem - 125 gr boter - 100 gr suiker - 1 ei
Voor de notenpasta :
- 200 gr boter - 350 gr gemalen amandelen - 300 gr suiker - 3 eieren - 150 gemalen walnoten
Bereiding :
Voor het deeg meng je alle ingrediënten goed onder elkaar tot een homogene bol. Pak het in met plastiekfolie en leg het een half uurtje in de koelkast. Rol het nadien uit. Leg eerst bakpapier in de siliconen bakvorm en daarop het deeg zodat het nadien gemakkelijker uit de vorm komt. Voor de notenpasta : meng de boter met de suiker. Klop goed door elkaar. Doe dan de eieren erbij en klop weer goed onder elkaar. Voeg dan de amandelpoeder toe en de gemalen walnoten. Ik heb de noten eerst ontdaan van de harde schil en dan ze door het tupperware kaasmolentje gedraaid. Dat gaat heel goed en is vlug gebeurd. Meng alles nog eens goed door elkaar en doe de notenpasta op het deeg. Bak af op 180°C gedurende 50 min.