Kankerverwekkende stoffen in voedingsmiddelen: In veel voedingsmiddelen zijn stoffen aanwezig die bij grote hoeveelheden ziektes kunnen veroorzaken of kankerverwekkend zijn. Ooit heb ik op dit web een stukje geschreven over het bakken van vlees, aardappelen etc. De vetten die u hierbij gebruikt bij verhitting kunnen zich ontleden als bijv. de jus aanbrandt. Er ontwikkelen zich dan gevaarlijke stoffen die kankerverwekkend zijn. In alle bereide voedingsmiddelen zijn vaak kleur-en/of smaakstoffen toegevoegd die bij inname van een te grote hoeveelheid schadelijk voor de gezondheid zijn. Vandaag stond er op de website een artikel over 3-mcpd, maar er stond bij vermeld dat die stof vnl. in margarine zat en bij verhitting carcinogeen voor mens en dier was. 3-Mcpd staat voor Monochloorpropaan-1,2-diol esters en is een stof die aanwezig is in oliën en vetten, margarine, brood, sojasaus, gerookte vleeswaren en ook een industriële verwerkingsstof en uitgangspunt kan wezen bij de productie van kleurstoffen en geneesmiddelen. Nauwkeurig staat in de Warenwet of geneesmiddelenwet van al die voedingsmiddelen en stoffen aangegeven wat de veilige marges hiervan zijn. Hier beneden heb ik wat artikelen afgebeeld staan waar 3-Mcpd in aanwezig is en verder heb ik een artikel op de website van de Europian Food Safely Authoroty (Efsa) staan; surf naar: http://www.efsa.europa.eu/en/topies/topic/monochloropropane.htm De afbeeldingen van waren hieronder bevatten allemaal 3-MCPD stoffen en het maakt niet uit van welke fabrikant ze zijn. Als buiten de voorschrifen, die gelden voor de diverse artikelen zich te hoge of niet veilige concentraties van 3-Mcpd-stoffen in genoemde producten aanwezig zijn, en zelfs bij de aanwezigheid van minimale toegestane hoeveelheden veel van deze artikelen carcinogener zijn als men voorheen veronderstelde, dient de warenwet m.b.t. deze voedingsmiddelen of anderzijds de geneesmiddelenwet gewijzigd te worden. We volgen alles op de voet en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Vroeger fabriceerden we hier in het klooster bijna alle voedingsmiddelen zelf, maar ook wij zijn met de moderne tijd meegegaan en betrekken de meeste voedingsmiddelen rechtstreeks van de fabriek of winkelen bij de Super. Door de luchtverontreiniging, ontsnapping van radioactieve stoffen in de atmosfeer en smetstoffen op landerijen en wateren is alles onveiliger geworden Een grote vijand van het milieu zijn ook de mutante virussen die overal optreden en waar men nog geen afdoend middel tegen gevonden heeft om deze in te dammen.
Moeten we allemaal weer aan de roomboter?
 Beneden de sojasauzen die allemaal aan huidige voorschriften voldoen
 In gerookte vleeswaren zitten toegestane hoeveelheden 3-MCPD

|