Van lekkere pruimen, en dan heb ik het over die kleine gele soort Mirabelle, gaan we een heerlijke warme 'taart' bereiden. Bij ons thuis in Huissen hadden we vroeger niet alleen een bakkerij, winkel en café, maar ook een grote boomgaard met van allerlei pruimensoorten met die aloude rassen reine claude, reine victoria, Eldense blauwe en mirabelle. We hadden er zelfs zoveel bomen staan dat we via Bosgoed uit Angeren deze pruimen veilden. Ik moest ze altijd uitzoeken en gesorteerd werden ze naar kwaliteit in de soort A, B en C. Het eerste soort bracht 8 cent per kilo op, het tweede soort 3 tot 4 en de c'tjes gingen voor 1 cent per kilo naar de jamfabriek. Lange tijd zijn we in de oorlogsjaren van 1940-1945 frontgebied geweest en toen we op een gegeven moment op order van de Duitsers het frontgebied moesten verlaten, zijn we als evacués terecht gekomen in Friesland. Terug van de evacuatie troffen we niet alleen ons woon-en zakenpand zwaar beschadigd aan, maar eveneens de pruimenbomen zaten vol met scherven van granaten. Vlak na de oorlog was alles min of meer verwilderd, en er ook nog bij kwam dat de bomen vol hars en rupsen zaten. Kwalitatief hield je weinig goede pruimen van deze bomen af. Op een gegeven moment hebben we alles gerooid en er aardappelen en groenten op verbouwd. Anno 2013 behoort dit allemaal tot de verleden tijd, is alles destijds verkocht en volbouwd en het uiteindelijke zakenpand waar naderhand nog een Chinees restaurant in gezeten heeft, wordt binnenkort gesloopt en ter plaatse wordt een appartementencomplex gebouwd. Hier beneden heb ik een recept staan van Tôt-Fait à La Mirabelle en gebruikelijk in deze aangebroken herfstijd is dat er veel menu's klaargemaakt worden, waarbij kool, wortelen of knolgewassen op het menu staan en om de inwendige mens wat op te warmen is zo'n stuk lekkere warme taart een heel smakelijk dessert. Maak ik Tôt-Fait à La mirabelle klaar, dan verwerk ik ook een pond pruimen in dit dessert en buiten de drie eetlepels pruimenwijn bij de bereiding, giet ik, als alles uit de oven en ter tafel komt, ook nog een paar flinke scheuten pruimenwijn eroverheen.


|