Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
09-02-2021
Vandaag op tafel een heerlijke en vitaminerijke visschotel
Met dat plotselinge winterse weer, met een vrieskou die vannacht daalt tot 20 graden Celsius onder de nul zitten wij ouderen veelal binnen en komen overdag de deur niet uit. Gewend waren we vroeger om met zo'n vrieskou veel stamppotten klaar te maken en ook enkele bordjes met pittige erwtensoep waren maaltijden waar je de vrieskou goed mee kon tegemoet treden. Door het alom heersende Coronavirus zitten we sowieso al voortdurend binnen en om je figuur op peil te houden is het wenselijk dagelijks wat aangepaste gymnastiekoefeningen te doen dit om niet al te ver uit te dijen. Beter is het om in deze zit-en hangperiode-tijd wat lichtere maaltijden tot je te nemen en de wat vette pot te vermijden. Vandaag heb ik daarom staan een vitaminerijke visschotel. Op een staatje leest u wat u er zoal voor nodig hebt om deze te bereiden. Ter voorkoming en verspreiding van het Coronavirus hebben we te maken met noodwetten waarbij veel personen gehinderd worden in de uitoefening van hun beroep en te hopen is dat op korte termijn iedereen weer naar school of naar het werk kan gaan en de winkels overal weer open zijn. Toch zijn er mensen-vooral in de hulpsector-die lange uren moeten maken, en die dienen natuurlijk wel een voedselrijke maaltijd op gezette tijden tot zich te nemen; alle waardering voor die helpers, die het ons mogelijk maken om in deze nare tijd niet te verkommeren!
Kerkelijk Nieuws op 39 en veertig dagen na Kerstmis
Sinds 19 november van het vorig jaar was ik niet meer op Internet. Voor die tijd ook al wat minder door allerlei narigheden, maar het toppunt van ellende was toch wel dat ik begin december getroffen werd door het Coronavirus en hiervoor een tijdje doorgebracht heb in respectievelijk het ziekenhuis Rijnstate te Arnhem en het Radboud UMC te Nijmegen. Door een achttal chronische aandoeningen kwam ik voorheen alleen nog buitenshuis voor controles bij diverse specialisten die als moderne 'hemelse' engelbewaarders me nog graag een poosje op deze aardkloot zagen rondlopen. Momenteel probeert men met allerlei middelen en maatregelen het COVID-19 te stoppen, maar neem maar van mij aan dat zo'n virus uit zichzelf luwen moet en dat zeker in deze moderne levenstijd moeilijk in te dammen is, omdat er teveel van die virussen wereldwijd rondzweven en zich door verbintenissen en mutaties in allerlei mysterieuze hoedanigheden blijven manifesteren. Gisteren vierden we binnen de Katholieke Kerk, en de met Rome verbonden kerkgenootschappen het feest van Maria Lichtmis. Vroeger in ons klooster hielden we bij dit feest van de opdracht van Christus in de Tempel (soort doop) een lichtprocessie door de kerk en als het weer het toeliet togen we-met allemaal een brandende kaars in de hand-naar buiten in het prachtige park dat aan het klooster grensde. Vandaag vieren we het feest van de Heilige Blasius. Dit was een bisschop die leefde in de derde en vierde eeuw n. Chr. en een groot gedeelte van een diocees ergens in Armenië bestierde. Ooit hielp hij een jongeman die een visgraat in zijn keel had en dreigde te stikken. In de loop van zijn pontificaat werd hij na zijn dood gezien als de heilige die keelziekten en andere kwade aandoeningen kon genezen. Langzamerhand is dit gegroeid tot de kerkelijke handeling van de zogenaamde Blasiuszegen, waarbij een priester twee kaarsen (bron van het licht en de verlichting) kruiselings om je keel houdt. De heilige Blasius is patroon van veel mensen in bepaalde beroepen; zo bv. van de wolwevers. Moge de Heilige Blasius ook ons beschermen tegen allerlei ziektes, waardoor we in deze tijd mee te maken hebben!
Vandaag gaan we in onze keuken weer eens 'op reis' naar Frankrijk en we gaan een visschotel bereiden en wel een petit souper en dat is de juiste benaming voor hetgeen ik nu voor u klaar ga maken, en het heet Filets De Sole à La Pompadour. Halen bij de vishandelaar gaan we 4 tongen en een blik kreeftenstaartjes. Je hebt in de grote steden supers met een visafdeling en daar kun je in de regel ook alle toebehoren verkrijgen, hetgeen ter plattelande niet altijd mogelijk is maar wat in de gewone supers wel te verkrijgen is dat zijn de volgende ingrediënten: 1 blik truffels, 100 gram champignons, eieren, champagne of gewone witte wijn, wortelen, sjalotjes en peterselie, tijm en laurier, ½ liter room en boter en in de huishoudkast staat altijd wel zout en peper.
Hier de bereidingswijze: Laat uw vishandelaar de tongen fileren. Hak de champignons en truffels fijn en bind dit met de eierdooiers. Bestrooi de tongfilets met peper en zout en strijk er wat van de truffelfarce op. Rol ze op en steek of bind ze vast. Breng de champagne of witte wijn aan de kook met de kruiderij, draai het vuur laag en leg de tongrolletjes erin. Houd het mengsel ongeveer 10 minuten tegen de kook aan. Neem ze uit het vocht en zet ze op een schotel. Zeef het gepocheerde vocht en roer er wat boter en slagroom door. Giet dit over de tongrolletjes. Leg de inhoud van het blikje kreeftenstaartjes bij de tongrolletjes. Filets de Sole à La Pompadour is een verfijnd hapje, precies iets voor een petit-souper. Wat erbij hoort is een fles champagne!
EVEN EEN TUSSENDOORTJE---VROEGER KON DIT NIET-NU WEL!
Even, zoals altijd een woordje vooraf. Met het Coronavirus is een van de grootste bedrijven die daar hinder van ondervinden de HORECA, en vooral de gewone cafés en eethuizen hebben daar het meeste last van. In de oorlogstijd stonden in de hongerwinter in karren en lokaliteiten grote gamellen, waarin eten was klaargemaakt, want door afsluiting van de transportlijnen naar onze grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht werden de winkels niet meer bevoorraad en wat in de fabrieken aan levensmiddelen nog wel geproduceerd werd, namen de Duitsers mee naar de Heimat. Karig, kreeg iedereen die de gaarkeuken bezocht nog wat voedsel mee om thuis op te eten. Zo'n 10.000 Westerlingen zijn toentertijd omgekomen van de honger! Het ziet er niet naar uit dat aan al die rondzwervende en muterende virussen en schimmelinfecties spoedig een einde komt en al die vaccins die ze ter bestrijding momenteel hebben uitgevonden zullen bij de een mogelijk aanslaan, maar in zijn algemeenheid denk ik persoonlijk dat dit percentage niet aan de hoge kant zal liggen, juist door de enorme mutatiedrang van al die virussen. Een goed idee van diverse horecaondernemers is dat ze op bepaalde tijden op rustige wijkpunten opereren met een rijdende gaarkeuken waar heerlijke stamppot met worst, een bal gehakt of zelfs met een lekker stuk klapstuk erbij te krijgen is tegen een redelijke prijs. Echt heel effectief en ook nog eens milieubewust doordat de mensen zelf niet meer hoeven te koken en om in conditie te blijven dit lopend of op de fiets kunnen afhalen. Voor mensen die slecht ter been zijn is er altijd wel een goede buurman te vinden die hen kan helpen. Aan de gaarkeuken hebben we in oorlogstijd nooit gestaan (evacuatieplek in Friesland), wel op oefening in militaire dienst werden op een bepaalde 'veilige' plaats aan het front of nadien bij oefeningen ter velde ook gamellen met voedsel uitgereikt. Vandaag heb ik voor u staan een eenvoudig en toch smakelijk gerecht en dat is een diner waarbij gebruikt wordt als hoofdproduct blokjes karbonade en spek, verder een paar uien, rode paprika's, paprikapoeder en 2 teentjes fijngesneden knoflook, verder tomatenblokjes, rode wijn, bouillon en wat peper en zout. Al dat gepruttel bij elkaar is een soort Hongaarse stoofpot met voldoende vitaminen en ook nog heerlijk van smaak. Bon appétit-Jó ét Vágyat-Enjoy your meal!
Vandaag is het Allerheiligen en morgen Allerzielen. Het zijn dagen dat we een bloemetje op de graven van onze overleden dierbaren zetten en op Allerzielen bidden we voor al onze dierbaren die overleden zijn en op het ogenblik zijn er dat velen. Het is het virus Corona dat vele mensen in alle leeftijdscategorieën plots uit het leven heeft weggerukt. Weliswaar heb ik geen Corona, maar wel veel andere kwalen en voor het eerst sinds jaren heb ik geen bloemen op de graven van onze dierbaren kunnen zetten, omdat ik sinds kort te weinig hulp heb om me te helpen, want zelf ben ik momenteel tot weinig of niets in staat. Met mijn blogs zit ik al jaren over de hele wereld, maar ook hier heb ik door voornamelijk reumatische aandoeningen het extra moeilijk om mijn stukjes op Internet te plaatsen. Met het Coronavirus zijn wereldwijd ook veel van mijn vrienden die praktisch allemaal op hoge leeftijd waren overleden en onder de jongeren zijn er personen bij die hun baan zijn kwijt geraakt en nu een of andere uitkering hebben. Hier in Nederland komen we in directe zin niet om van de honger en de uitkeringen moge dan aan de lage kant liggen, maar te eten is er altijd. Dat ligt heel anders in andere landen en het moge gek klinken maar de meeste personen die aan de ellende van deze tijd ten onder zijn gegaan, dat zijn voornamelijk vrouwen en je wilt het misschien niet geloven maar het is het Europese land Frankrijk dat mensen die om hulp vragen vaak in de kou laat staan. Een vijftal van die vrouwen hebben om hulp bij mij aangeklopt en mijn inkomen is niet van dien aard dat ik al die personen, die om hulp vragen, kan helpen. Ik probeer het wel steeds, maar loopt telkens weer vast en alles wat ik persoonlijk lux vind heb ik al jaren geen gebruik van kunnen maken. Wel zit ik op Internet en dit is mijn enige hobby wat ik persoonlijk op 87-jarige leeftijd nog kan uitoefenen. Ik hoop dat u allen beseft wat het betekent om op straat terecht te komen en dit zonder enig inkomen. Ik had hier een buitenlandse rekening gekregen waarop gestort kon worden, maar die gegevens en rekening heb ik om bepaalde redenen moeten verwijderen. Wat u wel kunt doen beste lezers is om mensen die in uw buurt wonen en het moeilijk hebben te helpen. Mochten er lezers zijn die op deze rekening geld gestort hebben, dan is er in feite niets aan de hand, want het komt goed terecht.
Voor u staan heb ik een eenvoudig receptuur van maïssoep. Op een staatje (Dit keer als inzet: zie bijlage) kunt u zien hoe u deze klaar dient te maken. Met wat brood erbij en soepstengels heb je met een appeltje, peertje of bakje yoghurt na voldoende aan deze maaltijd. We zitten met ons allen in deze coronatijd veelal thuis en genieten hierbij van de talloze herhalingen van oude tv-programma's. Het is beter om er tussendoor, ondanks dat ons aangeraden wordt binnen te blijven, toch in alle vroegte een fris luchtje te scheppen en een paar maal daags flink te ventileren voordat men het zittend of liggend dagje weer hervat. Ja hier in het klooster houden we ons de hele dag in beweging met allerlei handelingen en tegen kostprijs zijn hier enkele broeders die de hele dag klokken, strijkijzers en weet ik veel weer gangbaar aan het maken zijn. Ik heb de oude lange onderbroeken van onze exit-collega's weer uit de textielkast van de linnenkamer gehaald en maak er leuke vestjes van voor de kinderen hier uit de buurt. Want straks als niemand meer werk heeft en overal de kassa's leeg zijn moet er toch nog gegeten worden en is het koud, dan moet je toch iets aan kunnen trekken om op temperatuur te kunnen blijven.
De gemeentelijke grasveldjes hier in Angeren bij de Pauw lijken me uiterst geschikt om straks hier voor de hele buurt groenten op te verbouwen. Door de eeuwen heen kwam veelal alle knowhow vanuit de kloosters en hoofzakelijk in eten en drinken waren wij de grootste pioniers op dat gebied. Je moet je fantasie nu enorm goed laten werken en wel als een soort Jules Verne, want dóór dat coronavirus en alles wat daarmee verband houdt komen we straks in een veranderende wereld te zitten en dat houdt in dat onze inkomens afgeroomd worden en we toch alle zeilen moeten gaan bijzetten om rond te komen en aan de bik te blijven.
Als katholiek hebben we ons nooit intensief bezig gehouden met de bijbel; een boek waar toch de hele christelijke leer in verwerkt is en meer door de protestanten dan door katholieken gelezen werd. Als goed katholiek hield je jezelf aan de regels van de catechismus en aan de leer ons gegeven door de bisschoppen en de gezaghebbende geboden die door de paus van Rome in encyclieken was vastgelegd. Over de catechismusleer heb ik heel wat disputen gevoerd en wat daarin allemaal was vastgelegd, klonk woordelijk niet erg plezierig voor de Joodse bevolking en vooral in de oorlogsjaren werd op de lagere school hier door de geestelijken de nadruk gelegd dat de joden het vervloekte volk Gods waren en zij de schuld van Jezus kruisdood waren. Ik heb zo'n oude Catechismus lang bewaard, maar op een bepaald moment had ik zoveel boeken en geschriften er liggen dat ik deze heb afgestoten en een markthandelaar er gelukkig mee heb gemaakt. Ik denk dat dit materiaal toch nog ergens op een goede plaats terecht is gekomen. Voor u staan heb ik wat van die Christelijke verhalen uit de Bijbel en Joodse geschriften. Zo bv. Iets over de handen in onschuld wassen, hoe te handelen als iemand ons leed heeft berokkend of zwaar heeft beledigd en iets over een jobstijding. Job was een rijk en gezegend man die op een gegeven moment al zijn bezit verloor en daar niet opstandig over werd, maar dit aanvaardde als de wil van God en ondanks al dit leed zich bleef vastklampen aan zijn geloof. In deze Coronatijd hebben we ook te maken met onverwachte jobstijdingen en niet iedereen gedraagt zich dan zoals Job. Ikzelf ben vaak genoeg in opstand gekomen als ik met zo'n rotbericht te maken kreeg. In mijn leven waren er dat heel veel. ik ben inmiddels 87 jaar, maar vaak krijg ik er weer mee te doen als er iets verschrikkelijks in de wereld gebeurd is; op zo'n moment komen die ellendige gebeurtenissen weer in je gedachtegang en ben je weer een tijdje overstuur. Ja, ik weet onderhand niet meer of het helpt, maar mensen probeer toch als je door zwaar leed getroffen wordt toch te bidden om aan God de kracht te vragen dit leed te kunnen dragen.
De Chinese keuken werkt met veel ingrediënten en kruiden. De Chinese arbeider in de fabriek is vaak maandenlang van huis, werkt, eet, sport en slaapt in de fabriek. Het gaat er dag en nacht door. Het eten moet daarom niet alleen smakelijk zijn maar ook voedzaam, want anders kan hij of zij het in de fabriek niet lang volhouden. Gewerkt in de keuken wordt er vooral met snelkookpannen en favoriet is de wok. Hieronder heb ik een staatje staan wat voor ingrediënten er allemaal in die Chinese tomatensoep thuishoren en dat zijn er nogal wat. De meeste kennen wij hier in Holland ook. De Chinese vermicelli wordt Soe-oeng genoemd en gemaakt wordt deze van Mungbonen. Niet alleen in veel gerechten, maar ook in snacks en pasteitjes wordt Soe-oeng gebruikt. In alle grote supers hebben ze tegenwoordig in ons multiculturele land allerlei buitenlandse ingrediënten en in onze grote steden vindt je winkels die helemaal gespecialiseerd zijn in buitenlandse producten. Wat tegenwoordig ook in is dat zijn gedroogde ingrediënten waar je slechts wat heet water aan toe hoeft te voegen en hup de maaltijd is gereed of de soep is klaar. Voor dit recept wat ik hier heb staan moet je de boel wel even raspen snijden en bij elkaar voegen en daar de soep van trekken. Alles is binnen 35 minuten hapklaar en 6 bordjes soep kunnen je ermee serveren.
Vandaag Curry met Aubergine en gehakt en een lang praatje vooraf.
Ik hoop dat ik met mijn blog Broeder Everard met kloosterrecepten toch iets kan bijdragen aan de HORECA waar zware klappen gevallen zijn en er toch oplossingen gevonden dienen te worden in deze virustijd. Morgen komt premier Rutte weer op tv samen met de gezondheidsminister De Jonge om ons te vertellen dat we momenteel te maken hebben met een tweede golf van het COVID-19, waarbij volgens binnenkomende berichten mogelijk weer een nare maatregel genomen wordt waarbij vooral de caféhouders last van zullen hebben en dat is een vervroegd sluiten van de locatie. Ook staan er gemeentelijke en provinciale beperkingen op de maatregelenlijst. Ook vakanties naar bepaalde buitenlandse bestemmingen zullen slechts mogelijk zijn voor bepaalde organisaties en/of handelsondernemingen en ook zullen weer beperkingen opgelegd worden aan verpleeghuizen en rusthuizen waar veelal onze opa's, oma's en gehandicapten vertoeven. Er zijn ook veel mensen die denken dat als er een medicijn voor Corona op de markt komt dit virus totaal zal gaan verdwijnen. Nee beste mensen: De pandemie zal terugzakken naar een bepaalde graad, maar net als griep blijft het Covid-19 virus ons plagen tot in de lengte van dagen. Blij zullen we moeten wezen dat we hier nog niet te maken hebben met het Krim-Congovirus of Ebola en zo zijn er nog wel een 10 andere virussen op te noemen die het leven op aarde danig kunnen verstoren en ons economisch in een soort houtgeep zal houden. Op broeder Everard heb ik veel linken naar voedingsconcerns en bepaalde gelegenheden die nog wel open zijn staan. Sommige Horeca bedrijven zitten krap met hun ruimten en een paar huizen verderop zie ik mensen wonen met een grote tuin waar bv. met een tent op dit complex het beroep van caféhouder tijdelijk uitgevoerd kan worden. Het is burenhulp in de ruimste zin van het woord, maar echt we moeten elkaar helpen om overeind te blijven. Doen we dat niet, dan gaan we om in Bijbelse woorden te blijven naar de Filistijnen Zie hier beneden op een staatje het menu en als intakefoto heb ik gebruik gemaakt van het bedrijf Simpel dat maaltijden levert aan particulieren en ook aan de Horecasector.
Interessant is het om op keukengebied ook wat aparte dingetjes te weten waarover de meeste huisvrouwen, huismannen of zelfs beroemde koks echt niets vanaf weten. Vandaag heb ik op een paar staatjes die u hier beneden ziet staan een vertelsel over de uitvinder van de magnetron en een beroemd broodje dat wereldbekendheid heeft gekregen en dat de naam sandwich draagt. Bijna iedereen heeft een magnetron in huis en wat de sandwich betreft stappen we meestal even bij Mac Donald naar binnen om zo'n lekker hapje te verorberen. Op alle manieren met diverse soorten beleg kun je zo'n sandwich bereiden. Wij gaan vandaag het zelf proberen want de hele kloostergemeenschap is een tripje aan het maken naar kasteel de Doornenburg hier kort in de buurt. Alleen broeder Johannes, pas ingestapt in ons klooster, omdat het Italiaanse Cisterciënzerklooster waar hij voorheen zetelde verkocht is aan een projectontwikkelaar, is achtergebleven vanwege dat hij verkouden is. Wat hebben we voor ingrediënten nodig om voor ons tweeën een Italiaanse sandwich samen te stellen? Hier de nodige spulletjes: 6 sneetjes brood, 1 tomaat, 125 gram Mozzarella, 100 gram Mortadella, 8 plakjes Spianata Romana (salami), 2 eetlepels pesto, 2 el mayonaise, een paar plakjes komkommer en wat verse blaadjes basilicum. U ziet een van de broodjes afgebeeld in de inzet van dit stukje. Als u ook zo'n sandwich wilt klaarmaken voor twee personen, dan weet u wat u in de super moet halen. Ik wens u er veel succes mee!
In het Belgische Aubel (provincie Luik) staat een aloude abdij. In de abdij verbleven tot 2002 kloosterlingen die behoorden tot de orde van de Cisterciënzers. De abdij wordt nu beheerd door leken en die hebben er een hele uitspan van gemaakt. In de abdij huisde destijds ook een bierbrouwerij en al die stellages zijn overgenomen en nog steeds wordt er volop gebrouwen. Ook in een van de bijgebouwen is een kaasmakerij met overheerlijke kaas en wat ze daarin verwerkt hebben is een kloostergeheim. Verder treffen we aan een winkel-je kunt wel stellen van Sinkel-want er is van alles te koop. In de abdij kun je logeren, er is een restaurant waar je heerlijk kunt eten en ook kunnen er spijzen afgehaald worden; tot uitgebreide maaltijden aan toe! Het plaatsje Aubel ligt tussen Aken en Maastricht en omgeven wordt de plek door mooie natuur. Als je vakantie houdt in Limburg en je steekt de grens naar België over dan is het echt de moeite waard om daar op zijn minst die abdij te bezichtigen. Je zult er geen spijt van hebben, want die Bourgondische sfeer vind je ook daar in die grensstreek nog volop terug. Hier beneden vindt u een beschrijvingsstaatje en enkele streekfoto's. Ik wens mijn lezers nog een fijn genot van deze dag en of nacht,-want broeder Everard met kloosterrecepten wordt wereldwijd gelezen-, en tot een volgende keer maar weer!
Te maken hebben we hier in Nederland momenteel met de langste hittegolf, die al 5 dagen ons pleziert of plaagt. Pas op 15 augustus gaat de temperatuur zo'n 10 graden omlaag, maar gerekend van vandaag af met bijna 40 graden op de thermometer hier buiten aan de muur is het dan nog heet genoeg. Vroeger maakte we deze temperaturen echt niet mee en met temperaturen die lagen tussen de 20 en 25 graden Celsius vonden we het al warm zat. Je kunt stellen dat we echt wel in een periode leven dat het klimaat aanmerkelijk aan het veranderen is. De jonge lui moge het dan fijn vinden dat de koperen ploert hun lichaam intens bestraalt, wij als 'oudjes' kunnen er slecht tegen en hier met een kamertemperatuur in ons appartement van 27 graden hebben we het sowieso met al die chronische aandoeningen onder de leden het uiterst benauwd, ondanks twee van die blazers die we dag en nacht aan hebben staan. Wat we met deze hitte niet vergeten moeten is drinken en de beste drank hiervoor is gewoon schoon water uit de kraan. Voor volwassenen is dit 1½ à 2 liter per dag. Als je zin hebt in een ijsje is zo'n ijslolly het beste. Natuurlijk is zo'n coupe roomijs met slagroom heel wat smakelijker, maar met dit hete weer niet gewenst. Gebruik het leidingwater uitsluitend voor je eigen verzorging en ga er geen zwembaden mee vullen of uitgebreid de tuin sproeien. Het is heel fijn om bij huis in een badje te liggen en noodzakelijk om buiten met dit weer de zaak nat te houden, maar volgens de waterleidingmaatschappijen is het water schaars vanwege de beperkte voorraden en moeten we ons houden aan hun advies om geen misbruik van dit kostbare vocht te maken. Om je spieren in evenwicht te houden is het gewenst om met dit weer elke dag minstens een kop bouillon te drinken en verder veel vruchten te eten zoals meloen en elke dag zo'n halve komkommer eten is ook prima. Om binnenshuis de warmte niet op te voeren is het zaaks om veel rauwkost te eten en/of spijzen die met een geringe kooktijd op tafel gebracht kunnen worden. Het betrachten in deze coronatijd van de uiterste hygiëne is uiteraard ook een pre!. Ik zou zo zeggen beste lezers, neem er iets van mee en hou je lichaam ook met dit bloedhete weer in goede conditie!