Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
25-03-2018
Eendenlever met druiven
De Mohammedanen kennen de Ramadan en het merendeel van deze geloofsgroep houdt zich aan die voorgeschreven vastenwet. Er zijn niet veel katholieken meer die zich aan de vastenregels houden. Grof kwamen die er op neer dat gedurende het hele jaar op de vrijdagen geen vlees gegeten mocht worden van varkens en runderen en in de veertigdaagse vastentijd onthield een katholiek zich van te overtollig eten, ook onthield men zich van het eten van slachtvee en de vetten daaruit; kortom alles was matig. Kip en vis bv. mocht wel en dat werd vroeger dan ook veel meer gegeten als nu. Mensen met hele zware arbeid-bv. een uitkruier op de steenfabriek-kregen op verzoek van mijnheer pastoor een ontheffing. Bij ons thuis hadden ze vroegen een driedubbel bedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en café en diverse malen is het voorgevallen dat ik terwijl mijn moeder vleeswaren aan het snijden was voor een klant ik nog wel eens de gewoonte had zo'n plaatje boterhamworst van het schaaltje te pikken en dit op vrijdag of in de vastentijd. Moeke liet op hetzelfde moment alles liggen en stak gelijk de vingers in mijn keelgat om de worst te verhinderen mijn zondig lijf binnen te dringen. Vandaag heb ik met de paasdagen in het vooruitzicht-je mag er nu naar kijken maar aankomen niet-een maal staan dat u uit kunt breiden met allerlei tierelantijntjes erbij of wat aan de schrale kant als voorgerecht en wilt u het een dezer dagen uitproberen-mij ook goed beste keukenprins of prinses-en je belandt-nu het nog vasten is-beslist niet in het hellevuur, eerder in de zevende hemel, want het is met een wijntje erbij een fantastisch lekker gerecht.
25-03-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Van de Postcode Loterij heb ik een kookboek ontvangen van Yvette van Boven. Zij is de presentatrice van Koken met Van Boven. Bij boer, tuinder of imker haalt zij de ingrediënten voor haar kookprogramma. Zij werkt puur biologisch en houdt van onbespoten en alles vers. Ook heeft ze zelf een tuin met van alles en nog wat om haar programma te completeren. Haar kookprogramma kan ze zó echt natuurlijk brengen en overal weet ze haar vrolijke lach bij te bewaren. Sinds 2006 heeft ze in Amsterdam ook een eigen restaurant. Zij is echt een kokkin van de praktijk en weet als geboren Ierse van wanten. Tegenwoordig heb je op TV veel kookprogramma's en veelal in de rustige uren waarnaar veel huisvrouwen en huismannen hun hartje aan op kunnen halen. Doordat we hier in Holland meer dan 200 nationaliteiten huisvesten zijn de programma's tevens zeer gemêleerd en al die nationale menu's van de diverse landen passeren de revue. Wat dat betreft is de integratie in Nederland buitengewoon goed geslaagd. Vandaag breng ik als menu Italiaanse stoof van kip, een maaltijd bedoeld voor 4 personen en hier in het klooster ben ik wat van het recept van Yvette afgeweken door een tweezijdige bereiding (zie afbeeldingen) van deze maaltijd. We zitten-met veel confraters en zusters op pad-vandaag met 8 personen aan tafel en het zijn de zusters die graag wat hele kippenboutjes op de schotel zien zitten. U echter maakt deze Italiaanse stoof van kip maar precies klaar zoals hier op dit kookblog gebracht. Het is met de goeie ingrediënten in huis een maaltijd die binnen de drie kwartier klaar is. Veel succes ermee!
15-03-2018 om 22:26
geschreven door Broeder Everard
Het is wel vasten, maar het duurt niet lang of we zitten aan de Pasen. Ja door me een beetje aan vasten te houden ben ik twee kilogram afgevallen. Ik woog 83 kg, maar dat was echt te zwaar. Nu staat de schaal op 81 kg. Wat lengte betreft ook veel te zwaar, maar ik heb daarvoor een excuus. Toen ik in militaire dienst kwam werd ik opgemeten en mijn lengte was 1,75 m. Over goed anderhalve maand word ik 85 en de krimp is er aardig ingekomen. Begin vorig jaar wees de meetlat 1,72 aan en nu afgelopen woensdag in het ziekenhuis 1,69 m. Mijn abohzis is ook niet meer wat het geweest is, maar gelukkig ben ik door overste Wilders nog niet de keuken uitgestuurd, want mijn stabiliteit is nog steeds prima. Het is nog even wachten met die wildschotel, want vandaag hebben we in het klooster linzensoep gegeten en een appeltje en Griekse yoghurt als nagerecht. Binnenkort moeten we weer naar de stembus en in onze echt katholieke en Christelijke plaatsen zoals bv. in Volendam en Urk stemmen de mensen wel op een katholieke of protestantse dorpeling, maar het is niet iemand die met een lijst van het CDA, GPV of ChristenUnie uitkomt. Hier in mijn gemeente Lingewaard hebben ze mensen die zwaar invalide waren de reispas ingenomen en de bestemde invalidegelden opgesoupeerd aan uitjes voor de raadsleden. Tot een van die sukkels behoorde ik ook maar een fluisterstem uit de hemel heeft over die onverlaten de banvloek uitgesproken en dat betekent dat die dames en heren daar in het pluche er niet zonder kleerscheuren vanaf komen. Zo, nu gaan we over tot de orde van de dag en dat is de presentatie van de wildschotel van broeder Everard en de belangstellenden voor een dergelijke gerecht hebben nu volop de tijd om zich in te leven in dit specifieke wildgerecht. Ik wens u er veel succes mee. Ik had een videootje van de bekende wildbraadspecialist Theus de kok van de Echoput uit Amersfoort staan, maar die reageerde jammer genoeg niet meer. Dit aloude recept van broeder Everard vindt u alleen op deze site en onder de rubriek feestmenu's vindt u meer stukjes over wildbraad.
Bij deze schotel hoort een St. Émilion of rode Bourgogne (côte de nuits)
10-03-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het is vandaag misschien geen weer voor een wenteltoetje als nagerecht, maar met een bolletjes ijs erop doet het ons herinneren dat we nog een paar schaatsen op zolder hebben liggen, die we uit het vet moeten halen en op weg moeten gaan naar de schaatsbaan in ons dorp. De meeste mensen komen te weinig in beweging en wat ook een manco is, dat is de schaarse kleding die heden ten dage zelfs met bittere kou gedragen wordt. Vroeger hadden we degelijke onderkleding aan, die bestond voor mannen uit een lange onderbroek, een hemd en borstrok en als bovenkleding een broek met trui of vest en je ging niet naar buiten zonder muts, dikke duffel, das om de nek, handschoenen aan en ook niet zonder oorwarmers. Nu je steeds hoort dat grote ijsbergen en ijsblokken aan de Noord-en Zuidpool aan het wegschuiven zijn en in zee terecht komen, gaan we eerder een ijstijdperkperiode tegemoet dan tropische zomers. Dus beste lezers, sla bij de dichtstbijzijnde winkel wat wintervoorraad in en morgen gaan we een ouderwetse pot erwtensoep op tafel brengen. De erwten moeten eerst een nachtje weken. Wat we inmiddels wel allemaal binnengehaald hebben is een flinke varkenspoot en/of kluif, ribjes, een rookworstje, knolselderij, een uitje, 'n paar preitjes, stukjes wortel, wat aardappeltjes en sowieso staan in elke huishoudkast de nodige aroma's en specerijen. In een goeie pot erwtensoep moet de opscheplepel in de geef-acht-houding in de soep blijven staan. In elke receptenrubriek van broeder Everard vindt u wel een wintergerecht en uiteraard ook enkele stukjes over erwtensoep. We zitten nog steeds in de vastentijd en ik heb voor u ook een staatje staan hoe u zich op eetgebied het beste kunt gedragen. Wie zware lichamelijke arbeid moet verrichten en veel in beweging is kan vaak maar raak eten, want deze persoon gebruikt veel energie en zijn of haar 'meterkast' moet niet op tilt slaan. Zit je op kantoor, ga dan bij goed weer niet met de auto maar met de fiets naar je werk.
Broeder Everard is behept met 7 chronische aandoeningen, lopen gaat zeer moeilijk, maar de hele dag ben ik druk met hier achter de computer en nu ik dit stukje aan het schrijven ben is het zuster Maria die achter het fornuis staat en ik ben al zeven keer naar het toilet geweest om de hulpmiddelen van inhoud te ontdoen en om me lichamelijk wat op te kalefateren. In beweging zijn we de hele dag, soms zelfs door de pijnen die me voortdurend overvallen. Het enige voordeel is dat mijn klok met een pompvermogen van 15 % nog steeds aan het tikken is en met deze tempus fugatomotor gaan we gewoon verder.
28-02-2018 om 18:50
geschreven door Broeder Everard
CHEMIE IN DE KEUKEN: Bij koken, bakken. braden, grillen, roosteren, drogen, stomen en alles wat met het klaarmaken van eten te maken heeft speelt chemie een belangrijke rol. Bij iedere toevoeging vindt er een chemische reactie plaats. Ook als we bv. het vet in de pan laten aanbranden vindt er zelfs een giftige ontleding plaats. Een teveel aan bepaalde kruiden kan zelfs zo'n reactie teweeg brengen dat je in het ziekenhuis beland. Bereid daarom het eten met beleid en wees attent. We zijn weliswaar geen papegaai of kanariepietje, maar wist u dat die heel slecht tegen niet afgevoerde keukenluchtjes kunnen en bij het uitkoken van een tefal pan moet je vogeltjes bij dit gebeuren al helemaal uit de buurt houden van die gevaarlijke luchtstroming. Doe je dit niet dan liggen ze al gauw voor pampus en op hun dode rug.
DE ZIEKE MEDEMENS EN PILLENSLIKKER: De vraag is hebben medicijnen ook invloed op uw eetgewoontes? Heel goed mogelijk, maar er is nooit een intens onderzoek hiernaar geweest. Bij duizendeneen geneesmiddelen, begin er maar eens aan. Wel is het goed om goed op de verpakking te kijken. De meeste geneesmiddelen moet je innemen na eerst wat gegeten te hebben en dit in de regel met minstens een glas water. Veel geneesmiddelen kunnen ernstige orgaanaandoeningen veroorzaken. Vooral mensen die veel pijnstillers voorgeschreven krijgen lopen het risico dat hun nieren beschadigd worden. Zout is sowieso al heel slecht voor de mens en van suikers is bekend dat hierdoor het glazuur van je tanden wordt aangetast en het zijn ook vaak echte dikmakers. Veel dieetdeskundigen beweren dat suikers uit vruchten ook heel slecht zijn. We hebben in het verleden er wel eens proeven mee genomen door bepaalde dieren suikers te geven uit de agave, frambozen en aardbeien maar die hadden stukken minder last van gewichtstoename en andere aandoeningen dan de dierengebruikers van uit maïs of bieten verkregen suikers. Zoals ik al een keer eerder gesteld heb, is het voor zowel gezonde als zieke mensen raadzaam om alles vers van het land te eten, dus geen blikgroenten e.d. en voor hartpatiënten, mensen met darmaandoeningen en nierpatiënten is het goed dat ze buiten niet al te veel aardappelen veel groenten eten zoals ajuin, augurken, broccoli, komkommer, prei, rode bietjes, spinazie, worteltjes, zuurkool en als fruit zwarte bessen. Het mag ook wel wat anders wezen, maar de nadruk ligt op vers. Voor vlees geldt hetzelfde. Vers van de slager en het liefst geen bewerkte vlees en/of vleeswaren!Dat men in de keuken de nodige hygiëne dient toe te passen hoeft geen betoog. Kortom een schone keuken en keukengerei, alles goed wassen, niet allen de groenten maar ook het bestek en vergeet ook uw handen niet!
BLOEMEN EN PLANTEN: Voor u staan heb ik een staatje waarop vermeld staan de hoedanigheden e.d. van de Acanthus mollis en Agave tequilana. De bladeren van de acanthus werden vroeger als versiering gebruikt en uit de agave wordt sap gewonnen die de Mexicanen lasten gisten voor hun tequila en dat sap uit die agavestengels is ook prima om huidontstekingen te behandelen. Uit veel planten en bloemen wordt geëxtraheerd om er stoffen uit te persen voor keukengebruik en ook de farmaceutische fabrikant werkt met stoffen afkomstig uit bloemen en planten. Ga naar www.dehelianthus-haarlem.nl/kruiden/lat_ned/kruiden_a.html Als hint voor onze soepkokers heb ik ook nog staan een tip van ons grutje uit Beinsdorp, de woonplek van onze Olympische schaatskampioen op de 5 km voor dames Ermee Visser.
18-02-2018 om 19:39
geschreven door Broeder Everard
Vandaag met het nog steeds koude weer en 's nachts pittige nachtvorst, waarbij het 's morgens ruiten krabben is, zijn we al vroeg op pad gegaan om in de super hier de benodigde ingrediënten bij elkaar te sprokkelen voor een stevige Chinese maaltijd, waarbij rijst en vis de hoofmoot vertegenwoordigen. Als vis bij deze maaltijd kunnen we roodbaars gebruiken maar nog lekkerder is Pangasius, een vis die in de wateren rondom China gevangen wordt. Of men vandaag daar in het Zuid-Koreaanse Peyongchang met de aanvang van de Olympische winterspelen ook wortelcurry met kokos en visfilet aan de genodigden serveert, is niet zeker maar het zou best zo maar kunnen. Hier in het klooster beschouwen we de aanwezigheid van een groot aantal Noord-Koreanen bij deze spelen, waaronder ook enkele hoge regeringsvertegenwoordigers als een eerste grote stap om weer wat nader tot elkaar te komen. Met het gezamenlijk eten van deze heerlijke Chinese schotel zal dat-zeker weten-lukken!
09-02-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De meeste mensen hebben er geen erg in dat in bijna alle levensmiddelen die in de winkel te koop zijn zout zit. Het is dan ook heel moeilijk om het zoutgehalte in je lichaam op het juiste peil te houden, want let je bij het winkelen helemaal nergens op, dan zit je al gauw met het zoutgebruik aan de hoge kant. Ons lichaam kan niet helemaal buiten zout en gejodeerd zout wat de bakkers gebruiken voorkomt kropziektes. Zou je alleen maar brood eten en je verder onthouden van alle artikelen waar geen zout inzit dan krijg je nog voldoende zout binnen. In sommige reclames lees je dat er zoutsoorten zijn die supergezond zijn en die je dan ook maar raak gebruiken kunt. Echt, beste lezers, of het nu zeezout, rookzout, zwart zout, Keltisch, Hawaï, Egyptisch of Himalayazout betreft het is allemaal één pot 'nat'-. Helemaal voorzichtig met zout moeten mensen zijn die één of andere chronische ziekte onder de leden hebben en vooral die mensen die pijnstillers gebruiken. Ik sta met mijn 8 verschillende aandoeningen nog niet in het Guinness recordboek en in mijn leven heb ik veel pijnstillers moeten slikken, die me nu door de internist verboden zijn, omdat hierdoor ook al de nieren zijn aangetast. Gemiddeld zou de mens minstens 5 jaar langer leven als deze wat minder zout zou gebruiken. Zelfs in ijs en sommige frisdranken zit zout. Er is ook geen saus op te noemen waarin geen zout verwerkt zit. Eet je vlees, neem dan onbewerkt vlees en geen bewerkte soorten, want die zitten barstensvol zout. In de dieethoek van de meeste supers vind je artikelen zo bv. wat sausjes, mosterd en bouillons waar het zout aan onttrokken is en vooral als u een chronisch zieke thuis heeft zitten sla er wat voorraad van in. Laat die patiënt geen gebak of zo eten. Neem een zak bitterkoekjes mee, want daar zit het minste zout in en bitter in de mond maakt het hart gezond. Mijn internist heeft me wat pijnstillers betreft de raad gegeven om alleen en uitsluitend om de pijn te verzachten paracetamol te slikken en vooral funest voor de nieren zijn die zware tabletten ter bestrijding van reumatische aandoeningen; dus wat zout betreft is voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast. De beste voeding voor ons allemaal zijn verse groenten en fruit. Minder gezond zijn al die ingemaakte levensmiddelen in blik, glazen pot of dies wat meer, want daarin zit in de regel veel zout in verwerkt. Wat de regering wel moet doen is een prijsbeheersing op verse producten, want daardoor blijven de mensen langer gezond en wordt er ook aanmerkelijk bespaard op de ziektekosten. Raadpleeg over zout ook het gezondheidsnet www.gezondheidsnet.nl/nieraandoeningen/6-fabels-en-feiten-over-zout/
02-02-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Over anderhalve week is het weer zover, want dan beginnen in Pyeongchang in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen. Ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd en ondanks dat de landen al jaren vijandig tegenover elkaar staan, worden deze spelen onder gezamenlijke vlag gehouden. Hier in het klooster zijn alle paters, broeders en zusters die hier huizen wild enthousiast om deze spelen te bekijken. Vooral met schaatsen gooien wij hoge ogen en verwacht wordt dat er zo'n 12 medailles binnengesleept worden. Een voordeel voor de Nederlanders is dat van de Russen Dennis Joeskov en Pavel Koelizjkov resp. cracks op de 500/1000 en 1500 m vanwege zonden uit het verleden niet mee mogen doen. Het zijn onze sprinters en de schaatsers Kjeld Nuis en Koen Verwey die hiermee hun voordeel kunnen doen. Bezoek om die tijd krijgen we van een paar Italiaanse confraters die dol zijn op hapjes en in mijn gedachten heb ik hiervoor die lekkere gegrilde broodjes in verschillende vorm met kip, kruiden, tomaat, zalm, spinazie etc. met die deftige algemene benaming Bruschetta. Voor u staan heb ik een recept van Bruschetta met kip en ook anderzijds met voornoemde andere ingrediënten lijken me dat heerlijke hapjes om die vermoeide kijkogen van onze sportminnende kloosterlingen in de nachtelijke uren open te houden.
RECEPT/BEREIDING: Besmeer een aantal sneetjes brood lichtjes met olie. Verhit een grillpan en gril de sneetjes licht bruin. Meng 1 theelepel paprikapoeder, een snufje oregano, peper en zout met een klein scheutje olie. Besmeer de kip met dit mengsel. Grill ook de kip mooi bruin en gaar. Snij een gegrilde puntpaprika alvast in dunne reepjes. Snij de gegrilde kip in plakken en beleg de broodjes hiermee. Schep er wat hüttenkäse op en verdeel de stukjes paprika er over. Bestrooi met wat koriander en maak de kip bruschetta's af met een snufje zwarte peper. Dit hapje is zowel warm als koud heel lekker.
26-01-2018 om 14:54
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Snacks en andere hapjes
Op 91-jarige leeftijd overleed gisteren in zijn eigen restaurant de beroemdste kok van de 20ste eeuw Paul Bocuse. Geboren werd deze paus onder de gastronomen op 11 februari 1926. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog heeft hij ondergronds nog gevochten tegen de Duitsers onder generaal de Gaulle en na de oorlog is hij ook nog een poosje soldaat geweest. Hierna is hij met een restaurant begonnen in Lyon met de naam L'Auberge Du Pont de Collonges. Vanaf 1965 tot heden was het een eetgelegenheid met drie Michelin Sterren. Paul Bocuse werd voor zijn vele verdiensten benoemd tot Chevalier de la Légion d'Honneur. Hij was een kok die veel experimenteerde en in Frankrijk de oprichter was van de Nouvelle Cuisine. Ontelbare kookboeken heeft hij geschreven, pleinen en straten zijn naar hem genoemd en ook veel huishoudelijke apparatuur, bestek, pannen, potten, borden en al die attributen die in een cuisine gebruikt worden droegen zijn naam en of ze beter waren dan de artikelen die we bv. in een winkel van huishoudelijke artikelen kopen dat kan ik niet beoordelen, maar ze waren in elk geval wel prijzig. Ben je eenmaal beroemd en gesetteld dan kun je in je restaurant ook hoge prijzen berekenen en de klantenkring bestaat meestal uit gasten met een ruime beurs. Wereldberoemd is Paul Bocuse geworden in 1953 toen hij tijdens een installatiediner kookte voor de Franse oud-president Valéry Giscard D'Estaing en als voorgerecht truffelsoep liet serveren. Wat zijn daarvoor de ingrediënten en hoe maken we die klaar? Recept: We beginnen met matignon d.i. wortel-ui-selderij en champignons die in boter gestoofd worden. Verder hebben we te maken met driekwart liter kippenbouillon, 100 gram verse truffels, 200 gram ganzenlever en 100 gram matignon, bladerdeegjes en twee eierdooiers. Het bereiden gaat als volgt: Doe de plakjes truffel, grof gesneden ganzenlever, de kippenbouillon en de matignon in een vaste soepkom, dek elke soepkom hermetisch af met een plakje bladerdeeg en bestrijk dit met wat eierdooier. Plaats de soepkom in een voorverwarmde oven totdat het deeg mooi bruin is geworden. We kunnen hierbij uitgaan van pakweg 6 kleine vaste soepkommen of een hele grote met één zo'n groot bladerdeeg erop. Wanneer de Soupe Aux Truffes uit de oven komt dient deze meteen geserveerd te worden.
Met een fooitje erbij kost zo'n kop soep Aux Truffes 90 euro
21-01-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het maken van Gasconse boerenpaté stamt al uit de tijd van Napoleon. Deze paté kan gebruikt worden als ontbijt, voorgerecht en zelfs wat uitgebreid met stokbrood, een wijntje erbij, uitgebreide garnituur en toegevoegd een stukje wildbraad als volledige maaltijd. Bij paté moet je de gebruikte kruiden goed laten intrekken, dus niet te vers eten en zaaks is het dat paté altijd koud geserveerd dient te worden. Er gaat natuurlijk niets boven het zelf klaarmaken van paté, maar in veel slagerijen is het ook verkrijgbaar en in de super ingemaakt in stenen pot, glas of blik. Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen de beschikking over een moderne keuken en met de moderne keukenmachines is er weinig te kloppen, te roeren of anderzijds. Dus alles kan wat vlugger als pakweg voor een halve eeuw geleden. Toch houd ik me liever aan het ouderwetse waar alles met de hand gedaan wordt en men echt je vakmanschap kan tonen door de gevoelens die je met het klaarmaken (bereiden) van het gewenste product verkregen hebt. Hieronder op staatjes is te lezen hoe die Gasconse boerenpaté het beste en lekkerste bereid kan worden. Ik wens u met het klaarmaken ervan veel succes! Gevraagd werd me net door iemand die me dit stuk zag schrijven waar de naam Gasconse vandaan komt. Gascon is een wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied ligt tussen de Pyreneeën en de oceaan en er wonen veel mensen van Baskische afkomst.
14-01-2018 om 22:20
geschreven door Broeder Everard
We hebben het hier over kippenbouten die nog ouderwets in een pan, modern kan ook, met toevoeging van allerlei ingrediënten gaar gesmoord wordt. Ja hier in het klooster koken en braden we zodanig dat de spijzen hun aroma, vitamines en specifieke geur behouden. Tegenwoordig wordt wel gewezen op zoutgebruik. Wees daar niet te royaal mee. Kip is over het algemeen licht verteerbaar, het toegevoegde doorregen spek wat minder en als men zich als voorzichtig eter per dag voldoende beweegt dan is de toegevoegde sterke bouillon aan dit lekkere gerecht goed om uw spieren met dit vochtige en wat miezerige weer in conditie te houden. Op een staatje hier beneden vindt u de benodigdheden voor dit Franse gerecht en uitgebreid staat ook vermeld de gehele bereidingswijze. Filets de poularde à la Pompadour is een heel smakelijk gerecht waar u echt uw hart aan kan ophalen, zowel het cuisinepersoneel alsmede de klanten die in uw restaurant of gewoon particulier thuis bij u aan tafel zitten.
06-01-2018 om 23:09
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het oudjaar en buiten al die appelflappen en oliebollen en de vele tussendoortjes en dranken is het toch fijn om met de familie aan de dis te zitten en op tafel komt er een goed klaargemaakt wild konijntje. Eerlijk gezegd wordt het voor ons koks moeilijk om gerechten die voor jaren geleden met de kerst en nieuwjaar op tafel kwamen-te serveren valt nog wel mee-, maar ze op internet zetten wordt steeds moeilijker. Dierenliefhebbers willen dat al die beesten blijven leven, maar beste beschermers dat is geen goed idee. Sowieso is de natuur al zwaar verstoord doordat we hun natuurlijk levensgebied in beslag genomen hebben door er pretparken van te maken of door honderden hectaren te bebouwen met huizen en dies wat meer. Als zo'n klein overgehouden natuurgebied overbevolkt wordt dan gaan die beestjes allemaal met elkaar vechten, er ontstaan van allerlei ziektes en ga zo maar door. Er moeten dus regulatiemaatregelen getroffen worden en daar hebben we onze jagers voor die dit allemaal keurig bij weten te houden en dit volgens strenge regelementen. De mensen die met hoogtijdagen wild willen eten raad ik aan om dit te betrekken bij de poelier. Er zijn er weliswaar niet veel meer en als u het te ver vindt om hiervoor een poelier te bezoeken die zo'n 30 km van u vandaan zit, ga dan eens in de vele plaatselijke supers kijken of je daar misschien een wild konijntje, mogelijk door een goede poelier geleverd, kunt kopen. Hieronder vindt u op een staatje wat u moet inslaan met betrekking tot dit wildmenu en een afbeelding hoe dit er dan uitziet. Buiten een smakelijk wilddiner vandaag of morgen wens ik u op de laatste dag van dit jaar een zalig uiteinde en een goed begin!
30-12-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nog een paar dagen en het is kerstmis. Het is door de jaren heen een aandoenlijk familiefeest geweest en nu anno 2017 is alles een beetje aan het verwateren. Veel families zijn uiteengedreven door scheiding of anderzijds en overal is de kribbe en zelfs de kerstboom uit vele huizen verdwenen. Wat me ook zo stoort is dat zelfs op Eerste Kerstdag een heleboel winkels open zijn en velen het kerstfeest tegemoet gaan om te winkelen en met het idee om eens flink de bloemetjes buiten te zetten en het is zelfs zover gekomen dat de jongelui heden ten dage niet meer precies kunnen vertellen wat er in het begin van de eerste jaartelling in Bethlehem plaatsvond; daar werd in een stal op de herdersvelden te Bethlehem ons heer Jezus geboren. Kerstmis is ook het feest van de vrede op aarde, maar deze wordt door de jaren verstoord door veel ellende en oorlog en zelfs de meest vrome burgers zien het hele geloof door verkeerde handelingen van gelovige wereldleiders en geestelijke bestuurders niet meer zitten, komen niet meer in de kerk en worden in bittere armoede vaak door hun geloofsgenoten in de steek gelaten. Ergens is het logisch en vanaf dit blog doe ik een oproep aan alle mensen die zich gelovig noemen hun medeburgers in nood niet in de steek te laten. Op tv zie ik wel eens predikers die zelf in niets geloven, maar wel het geloof weten te verkopen door zelf er dik beter van te worden. We moeten daar doorheen prikken en het geloof vanuit ons goede hart laten spreken. De belangrijkste leefregels van een christelijk geloof zijn de Tien Geboden Gods. Van inborst is niet één mens slecht, maar men laat zich te veel beïnvloeden door de omgeving en bij velen is hun gevoel voor de werkelijkheid op tilt geslagen. Hoe het ook zij, benader iedereen met respect, ook mensen die een ander geloof meedragen, en ga ook eens op bezoek bij uw buitenlandse buurman die moslim is of misschien atheïst is. Praat over koetjes en kalfjes en over wat de beste manier is om elkaar te helpen. Op het ogenblik zitten door armoe ook veel dames en heren in de prostitutie. Het zijn vaak hele aardige mensen en het is ons aller schuld dat er op deze wereld nog zoveel mensen in armoede moeten leven. Armoede is een keihard gelag en velen van deze personen gaan over de scheef om hun gezin aan het eten te houden en doen vaak dingen die niet door de beugel kunnen. Ook dit is ons aller schuld omdat we alleen kritiek hebben op die personen en ze aan hun lot overlaten. Beste mensen, hier vanuit deze gemeenschap wens ik u allen fijne kerstdagen en mocht ik niet meer terugkomen voor de jaarwisseling hele prettige eindejaarsdagen!
22-12-2017 om 23:40
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het de derde zondag van de Advent en volgende week zondag de vierde. Volgende week maandag is het Kerstmis en dinsdag Tweede Kerstdag. Voor veel mensen betekent dit een long weekend. Ik hoop dat aan mijn vorig artikel over gulheid ruimschoots gevolg gegeven zal worden en veel mensen blij zijn dat ook zij leuke kerstdagen kunnen vieren. Namens al die berooide personen dank ik u bij voorbaat voor uw gulle gift. Je zult maar met alles in de verdomhoek zitten, dat vrolijkt echt niet op. Op dit culinaire kloosterblog staan heel wat maaltijden vermeld en als u een feestelijk maal voor de kerstdagen zoekt, komt u hier ruimschoots aan uw trekken. Deze keer gaan we een Bûche de Noël bereiden en als u met de kerstdagen een eigen menu samenstelt en u wil ook zo'n lekkere chocolade sneeuwrol als speciale attractie lanceren, gebruik dan de deftige Franse naam voor dit gebak. Het maakt uw gasten nieuwsgierig en het geheim wordt pas geopenbaard wanneer dit heerlijk gebak op tafel geserveerd wordt.
16-12-2017 om 12:58
geschreven door Broeder Everard
Wees gul met de kerstdagen voor mensen uit uw buurt die niet alleen geestelijk, maar ook financieel er slecht voorstaan. Steek ze een hart onder de riem met een briefje of gedichtje erbij en kunt u het financieel veroorloven, deponeer dan in hun brievenbus een envelop met een cadeaubon of wat geld erin. Uit Spanje kreeg ik van een Franse blogmoeder en blogvriendin het bericht dat ze met alles in de problemen zit door de situaties ontstaan door de vermeende afscheiding van Catalonië met de rest van Spanje en dit nota bene ook nog met een Spaanse vader (die zij verzorgt) die peperdure medicijnen nodig heeft om enigszins het leven draaglijk te houden. Ik heb haar om haar banknummer gevraagd met de bedoeling dat mensen die begrip voor haar situatie hebben zo gul zijn om een bedragje op haar rekening te storten. Zodra ik dit nummer ontvang publiceer ik het hier.
ENGELS: Be generous with the Christmas season for people in your neighborhood who are not only mentally and financially in the pit. Put them under their belt with a note or poem and you can afford it financially, then deposit in their mailbox an envelope with a gift card of some money in it. From Spain I got from a blog mother and blogfriend the message that she is in trouble with everything caused by the alleged separation of Catalonia with the rest of Spain and this also with a father who needs expensive medicine to some extent to keep life bearable. I asked her for her bank number so that well-meaning people can deposit something on her account to cover the costs. I have yet to receive this number and as soon as it is inside you will hear more about it.
We doen het anders: Binnenkort worden de vrienden van het blog broeder Everard persoonlijk benaderd met een verzoek tot hulp aan deze berooide blogvriendin en ik hoop dat velen gehoor geven aan dit hulpverzoek.
We do it differently: Soon the friends of the blog will be approached Brother Everard with a request for help to this destitute blog friend and I hope that many will respond to this request for help.
09-12-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De ingrediënten die we daarvoor nodig hebben zijn reepjes ontbijtspek, knoflook, 1 blik witten bonen in tomatensaus, geraspte oude kaas, peterselie en een eitje. Wat je erbij eet is grof brood en of krentenbrood besmeerd met roomboter. We lopen al aardig richting kerstmis en aanstaande zondag vieren we alweer de tweede zondag van de advent. Of we een rustige kerstmis tegemoet gaan, staat met al die oorlogsspanningen in de wereld te bezien. We kunnen er weinig aan veranderen en hopen dat de vredesduif overal rondvliegt om een oogje in het zeil te houden en tracht de opstandige wereld tot andere gedachten te brengen.
07-12-2017 om 14:11
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een preitaart bakken. Erin verwerkt zitten de volgende ingrediënten: prei, bloem, melk, 2 geklopte eieren, kaas, blokjes ontbijtspek, peper en zout. Met dit wisselvallig en vochtig weer is dit een uitstekend tussen-en of nagerecht. Er zitten veel voedzame stoffen in verwerkt en ook goed is het voor wintersporters die op schaatstraining zijn of zich bevinden op een van de skibanen hier ter lande of verderop op de buitenbanen in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Een lekkere bouillonsop vooraf om de spieren in conditie te brengen raad ik als voorgerecht aan. Succes is verzekerd. Irene Wüst is wat teruggezakt en ik zie haar vooraf bij een schaatswedstrijd ook niet meer van die geeuwen laten. Gegarandeerd dat dit weer terugkomt bij dit sportmenu van broeder Everard. Hieronder op staatjes vind u alles wat u moet weten om deze preitaart klaar te maken en als u voor de toekomst op dit menu nog een keer terug wilt vallen, maak dan wat afschriften.
30-11-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Paus Franciscus vertoeft momenteel in Myanmar, het vroegere Birma. Het is een land met ruim 52 miljoen inwoners dat in het noordwesten grenst aan Bangladesh, in het noordoosten aan India, in het noorden aan China en in het oosten aan Laos en Thailand. De bevolking is overwegend Boeddhistisch georiënteerd, verder wonen er christenen en Rohingya-moslims die al zolang me bekend is vervolgd worden. Je zou zo zeggen dat wij katholieken en die vreedzame boeddhisten zoiets niet onder de voeten halen. Het zijn juist die geloofsgroepen die deze Rohingya vervolgen, hun huizen in brand gestoken hebben en zelfs mensen op de brandstapel gegooid hebben om van die etnische Bengalen en in hun ogen een soort misbaksels verlost te worden. Alles bijeen zijn er ook al zo'n 600.000 van die Rohingya-moslims gevlucht naar nabuurlanden, de meeste naar Bangladesh. Paus Franciscus heeft juist dit Myanmar voor zijn pauselijke reis uitverkozen om de staatslieden aldaar erop te wijzen dat het vervolgen van een speciale volksgroepering uit den boze is. Weliswaar heeft hij het woord Rohingya-moslims niet in de mond genomen maar tegen het staatshoofd mevrouw Aung San Suu Kyi wel te verstaan gegeven dat zij elke bevolkingsgroep in haar land dient te respecteren en ik denk dat de aanwezige legerstaf heel goed begrepen heeft waarop de Paus doelde. We hopen dat er ook in die staat voortaan anders gehandeld zal worden tegen etnische minderheden en de mensen in vrede verder zullen leven.
Hier het opvangkamp Balukhali in Bangladesh waar duizenden
Rohingya-Moslims op hun indeling zitten te wachten
28-11-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Staan voor u heb ik een gerecht dat samengesteld is door Jamie Oliver. Het gerecht heet Sag aloo Korma en de hoofdbestanddelen zijn zoete aardappels, snijbiet en kikkererwten. Het is een gezond en direct niet dikmakend vegetarisch gerecht dat hier gisteren in het klooster nog gegeten is door Sinterklaas en zijn Pietermannen die na Dokkum ook ons klooster bezocht hebben. Ze hadden in Dokkum geen last van demonstranten gehad, want die waren op de A 7 tegengehouden Het is uit den boze dat er Nederlanders zijn die demonstreren tegen gewoontes die hier al eeuwen ingeburgerd zijn en velen van hen hebben we opgevangen toen ze met alles in de knel zaten en vanuit den vreemde hun toevlucht tot ons land zochten. Pater Venantius houdt vandaag een lezing over de aanpassingsproblemen van vluchtelingen en mensen die mogelijk door allerlei factoren ontspoord zijn. Hij is een wetenschapper die volkerenkunde gestudeerd heeft en ons precies kan vertellen waar de schoen wringt ten aanzien van de vele vraagstukken die nu in de wereld ten opzichte van onvrede en radicalisering spelen. We zijn benieuwd naar zijn betoog en ik hoop u hierover in de nabije toekomst meer te kunnen vertellen.
19-11-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In samenwerking met elkaar hebben onderzoekers op de universiteit van Exter en Brighton vastgesteld dat het drinken van rode wijn en het veel tot je nemen van (echte) chocolade goed zijn voor je huid. In deze producten zitten flavonoïden. Ook in blauwe bessen is deze stof aanwezig. Wil je veroudering van je huid tegengaan, drink dan 's avonds voor het naar bed gaan een paar rode wijntjes en zorg dat je ook een reep chocolade bij je hebt voor overdag. Ik kwam gisteren nog een dame tegen die de tachtig al ruim overschreden had en haar huid zag er gezond en ongerimpeld uit. Toevallig wist ik dat zij zo oud was, maar hier broeder Theodorus schatte haar op goed 40. Vandaag, toen ik op internet las dat deze producten veroudering tegengingen, was ik zo brutaal om in de super bij Sinkel Miep te vragen of ze wel eens wijn dronk of gek was op chocolade. Haar antwoord was bevestigend. Miep vertelde dat ze in een klein dorpje in Friesland vroeger pastoorsmeid en kosteres geweest was en elke dag bij het klaarzetten van de kelk vooraf een flinke teug rode wijn dronk om gezellig en wel de dag vrolijk door te kunnen brengen. Geluk had ze dat pastoor Wijnsma eveneens verkikkerd was op rode wijn en deze sowieso al ruim innam bij de offerande en overdag om inspiratie op te doen voor zijn gezellige zondagspreken waar zelfs veel mensen van buiten de parochie op af kwamen. Elke dag moest Miep bij kruidenier Peperga drie repen chocolade halen-twee voor mijnheer pastoor en één voor haarzelf-en als de zondagscollecte meer dan 50 gulden had opgeleverd, dan werd werd op maandag buiten de drie dagelijkse repen nog een reep extra gehaald. Miep is na de dood van pastoor Wijnsma, die 101 jaar is geworden, door blijven gaan met haar luxe eetgewoontes. Van flavonoïden had niemand uit die tijd van even na de oorlog 40-45 ooit gehoord!
10-11-2017 om 17:50
geschreven door Broeder Everard