Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
05-12-2012
Gevulde koeken
Het woord zegt het zelf al : een koek gevuld met een smakelijke amandel/suiker/ei mengeling. Heel gemakkelijk te maken en een heerlijk resultaat.
Voor dit deeg heb je wel een deegroller nodig maar daarvoor hebben we bij Tupperware een heel goei exemplaar en tevens staat er momenteel ook nog ééntje in de stockverkoop.
Nodig voor het deeg :
- 150 gr roomboter (in stukjes)
- 225 gr bloem
- 100 gr suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 geklopt ei
- 1 eetlepel citroensap
- snufje kaneel
- snufje zout
Voor de vulling :
- 125 gr amandelpoeder
- 125 gr witte suiker
- 1 ei
Deze 3 benodigdheden tesamen kan je ook kant en klaar aankopen als amandelspijs waarbij je dan 1 geklopt eitje moet toevoegen. Maar ik heb mijn amandelspijs zelf gemaakt.
Afwerking :
- 1 geklust eitje
- hele witte amandelen
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 175 °C. Maak eerst het boterdeeg : doe de ingrediënten in een kom en kneed boter er zo snel mogelijk onder. Doe er eventueel wat melk bij als het deeg te droog zou zijn. Bij mij was dit niet nodig. Wikkel het deeg dan in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. Bestrooi uw werkoppervlakte met wat bloem en rol het deeg dan uit met behulp van je deegroller tot een dikte van ong. 3 mm. Met de grootste van de decoringen (10 cm) steek je nu 12 rondjes uit waarvan je er 6 op een met bakpapier bekleedde plaat legt. Hierop komt nu één of twee soeplepels van de amandelspijs.
Amandelspijs : De 3 ingrediënten goed mengen en is klaar.
De 6 overige rondjes deeg druk je nu aan bovenop de amandelspijs. Met behulp van een vork druk je de kantjes goed aan. Bovenop in het midden leg je één amandel en met het patisserieborsteltje strijk je de bovenkant in met een geklust eitje.