Mijn favorieten
  • www.freewebs.com/zuidfrankrijk
  • www.facebook.com/MaisonLaGarrigue
  • www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    Maison la Garrigue | Promoot jouw pagina ook
    Categorieën
  • Aperitiefdranken,drankjes en likeuren (25)
  • Aperitiefhapjes (54)
  • Barbecuegerechten (9)
  • Bijgerechten (47)
  • Desserten (89)
  • Eigerecht (1)
  • Gebak (247)
  • Kerst (20)
  • Kipgerecht (18)
  • Light recepten (19)
  • micro minuut pot (1)
  • Microgourmet (16)
  • Nieuwtjes (61)
  • Omeletparty (4)
  • Pastagerecht (13)
  • Rijstgerecht (5)
  • Siliconen bakvormen recept (4)
  • Soepen (13)
  • ultra pro (5)
  • Visgerechten (9)
  • Vleesgerecht (20)
  • Voorgerechten (11)
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Brésiliennetaart
  • Kip zoetzuur
  • Zebracake
  • Moelleux citroen
  • Supersnelle rijsttaart
    Foto
    Foto
    Foto
    Een interessant adres?
    Edithshapjes
    Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten !
    nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    17-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkere snack
    Gisteren zag ik per toeval een leuk ideetje op een Frans blogje...deze middag zelf geprobeerd als hapje en het is echt geslaagd !

    Nodig :

    -  3 sneetjes Toastbrood
    - 2 kleine sneetjes gekookte hesp
    - 2 eieren
    - peper en zout
    - beetje geraspte kaas


    Werkwijze :

    Snij een vierkantje in het toastbrood maar het mag niet helemaal tot beneden worden gesneden. Druk je vierkantje plat en leg er de hesp in. Breek een eitje en doe het over de hesp maar binnen het naar beneden gedrukt gedeelte. Kruid met peper en zout. En strooi nog wat geraspte kaas aan de zijkanten.

    Zet in een voorverwarmde oven ongeveer 12 minuten.

    Serveer eventueel met een beetje sla bij.


    Smakelijk











    17-07-2014 om 14:29 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    >> Reageer (1)
    16-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mars ijs met een Carambar koekje

    Een toppertje ! Zeker eens proberen.


    Nodig :

    - 250 ml melk

    - 3 Mars repen

    - 30 gr suiker

    - 1 eigeel

    - 125 gr mascarpone


    - 3 carambars


    Werkwijze :

    Doe de melk samen met de in stukjes gesneden Mars in het schenkkannetje en zet het 2 x 2 minuten in de microgolf op 800 Watt tot dat de Mars gesmolten is. Mix ondertussen het eigeel samen met de suiker tot dat het mengsel verbleekt is. Voeg dan de mascarpone erbij. Voeg tenslotte het melk/Mars mengsel toe bij de rest en meng tot je een homogeen geheel bekomt. Zet in de koelkast om te laten afkoelen.

    Voor het koekje snij je de carambars in 2 stukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Ze worden hard bij het afkoelen.


    Hier vroegen ze nog bij.....zouden ze het dan lekker vinden ????? ;-))



















    16-07-2014 om 16:09 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:microcook schenkkan
    >> Reageer (0)
    13-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carpaccio van verse vijgen met rauwe ham en parmezaan
    Vijgen recht van de boom kunnen plukken om ze daarna te verwerken tot lekkernijen.....is toch wel een beetje leven als God in Frankrijk nietwaar ;-))

    Nodig :

    - 4 verse vijgen
    - 4 sneden rauwe ham
    - 75 gr parmezaan
    - 3 eetlepels notenolie
    - 1 eetlepel balsamicoazijn
    - enkele draaien van de pepermolen

    - mandoline van Tupperware
    - pepermolen van Tupperware
    - shaker van Tupperware
    - dunschiller

    Werkwijze :

    Was de vijgen en snij in fijne schijfjes met behulp van de mandoline. Schik ze mooi in het rond op een bordje. Snij de plakjes ham in kleine strookjes en verdeel over de vijgen.

    Doe olie en azijn in de shaker, schud en besprenkel er de vijgen mee. Met behulp van de dunschiller maak je schilfers van de parmezaan. Strooi ze over de ham en vijgen. En werk af met fijngemalen peper.

    Echt zuiders !







    13-07-2014 om 18:17 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (15 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    >> Reageer (0)
    12-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heksenkaas
    Ideaal als dipsaus of sandwichbeleg.....bij ons in België niet zo bekend. Deze dipsaus is van Nederlandse origine maar zelfgemaakt veel lekkerder dan kant en klaar gekocht en helemaal niet moeilijk te maken, zelfs veel goedkoper dan de gekochte versie.

    Nodig :

    - 150 gr kruidenkaas (mag gerust van de Aldi zijn)
    - 60 gr mayonaise
    - 30 gr rauwe witte prei
    - 10 gr verse peterselie
    - 1 teentje knoflook
    - 1 snufje zout
    - 1 snufje peper
    - enkele druppels citroensap

    Werkwijze :

    Hak de prei fijn in de turbomax of extrachef. Doe hem in een ruimtekommetje. Hak dan de peterselie fijn en voeg hem bij de prei. Voeg de mayonaise erbij, pers de knoflook met de knofloofpers fijn en voeg toe. Kruid af en voeg de druppels citroensap toe. Meng de kruidenkaas met de spatel erbij en  meng alles goed onder elkaar.

    Serveer met Doritos chips, buggles (soort chips), broodstengels, hartige koekjes of wortels.....heerlijk als aperitiefhapje of zelfs als broodbeleg met eventueel nog wat schijfjes komkommer bij en gerookte ham.








    12-07-2014 om 16:52 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Aperitiefhapjes
    Tags:turbomax, spatel
    >> Reageer (0)
    11-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nectarines in witte wijnsiroop
    Momenteel zijn de nectarines hier spotgoedkoop. Wij betaalden 2 € voor een plateau van 6 kilo.... Dan kan je al aardig experimenteren met lekkere dessertjes hé ;-)   En onderstaand super gemakkelijk nagerecht zal zeker en vast herhaald worden.

    Nodig :

    - 6 vaste nectarines
    - 1/2 liter witte wijn (een lekkere die je zelf graag drinkt)
    - 200 gr suiker
    - 1 vanillestokje
    - basilicum

    - nougat ijscrème of vanille ijscrème naar keuze

    Werkwijze :

    Kook de witte wijn samen met de suiker en het in 2 gesneden vanille stokje (overlangs doorsnijden zodat de zaadjes vrijkomen). Leg ook de stelen van de basilicum bij in het kookvocht. Van zodra de wijn kookt voeg je de in stukken gesneden en van pit ontdane nectarines toe. Laat dit even doorkoken gedurende een 5 minuten.

    Haal van het vuur en zet de afgesloten pot met de perziken erin nu in de ijskast samen met snippers van basilicum voor een 3 tal uren om verder te laten marineren. 

    Voor het serveren schep in diepe borden een deel witte wijnsiroop samen met de stukken nectarines en snippers van basilicum. Schep in het midden 1 of 2 bollen ijscrème.  Ga met de pepermolen over de randen van je borden....want ook de combinatie van peper en basilicum is super !


    En nu genieten van die heerlijke zuiderse smaken !









    11-07-2014 om 16:05 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:groentemes, ijsschep, pollepel
    >> Reageer (0)
    02-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijgentaart met amandelen
    Vijgen recht van de boom kunnen plukken en eten...niks is zaliger ! en met de overschot een heerlijke taart bereiden....

    Nodig voor de bodem :

    - 250 gr zelfrijzende bloem
    - 125 gr koude boter
    - 1 ei
    - 100 gr suiker

    Nodig voor het amandelbeslag :

    - 100 gr amandelpoeder
    - 100 gr suiker
    - 90 gr boter
    - 2 eieren
    - 1 mespuntje fleur de sel
    - 8 tal verse vijgen
    - beetje likeur naar wens ( Rhum of amaretto, zelf heb ik huisgemaakte pruimenlikeur genomen)

    Werkwijze :

    Doe voor het deeg de boter en de suiker mixen, voeg ei toe en mix verder en tenslotte de bloem. Alles goed mengen en tot een bol verpakken in een plastic folie en een half uurtje laten rusten in de koelkast. Ondertussen kan je het amandelbeslag maken door de boter met suiker te mengen. De eieren toevoegen verder mixen, mespunt zout toevoegen, likeur en de amandelpoeder. Alles goed mengen. En het beslag in de uitgerolde bodem gieten in een vooraf in geboterde en bebloemde bakvorm. De vijgen wassen en in vieren delen en mooi verdelen over het amandelbeslag.

    De taart in een vooraf verwarmde oven bakken gedurende een half uurtje op 180 ° C










    02-07-2014 om 22:43 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    30-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paëlla in de ultra pro !

    Vandaag was ik zelf verbaasd van dit recept in de ultra pro.....

    gewoon niet te geloven wat die pot kan binnen het half uur !  Dit moet je gewoon zelf proberen. Dank je wel Peggy Blockx voor dit overheerlijke recept in die fantastische pot. Mensen die hem nog niet bezitten weten gewoon niet wat ze missen.........


    Nodig :

    - 300 gr kip
    - 1/2 chorizo
    - 1 rode paprika
    - 300 gr lange rijst
    - 100 gr diepgevroren erwtjes
    - 300 gr mengeling van vis, mosselen en zeevruchten

    Voor de bouillon :

    - 600 ml kokend water (van de waterkoker)
    - 1 blokje kippenbouillon
    - 1 pakje paëllakruiden (dank je wel Jeanine uit Spanje), ook een pakje Spignol kan gebruikt worden of 2 kleine tubes safraan.
    - 1 koffielepel zout
    - 3 x draai van de pepermolen
    - 50 ml olijfolie

    - de ultra pro van 3.5 l van Tupperware


    Werkwijze :

    Was de paprika en versnij hem in fijne stukjes door hem in de turbomax te doen of met het groentenmes zelf te versnijden. Snij de chorizoworst in sneetjes en snij ook de kipfilet in kleine blokjes. Doe dit in de ultra pro en voeg de rest van alle ingrediënten toe uitgezonder de zeevruchten en/of vis. Voeg tevens het kokende water erbij + de bouillonblok en de paëllakruiden. Sluit de ultra pro met het deksel en zet nu in de microgolfoven op 750 Watt gedurende 5 minuten.
    Open de pot en meng alles door elkaar met de menglepel.
    Zet weer terug in de microgolfoven op 750 of 800 Watt voor 13 minuten. Na die tijd voeg je de zeevruchten en mosselen/vis erbij en zet weer voor 5 minuten terug op 800 Watt.

    Haal het deksel eraf...en dien op ! Kan dit nu nog simpeler..... 

    Terwijl de bereiding in de microgolf staat...kan je misschien al genieten van een glaasje wijn ;-)










    30-06-2014 om 14:15 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Rijstgerecht
    Tags:ultra pro van 3.5 l
    >> Reageer (2)
    24-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake gemaakt in de microgolf op 7.30 minuten
    Onverwachts bezoek en geen gebak in huis...geen nood...met enkele simpele ingrediënten uit de voorraadkast tovert u in een wip een lekkere appelcake op tafel.

    Nodig :

    - 1 microgolfkom of siliconen bakvorm
    - 150 gr boter
    - 150 gr  bruine suiker
    - 150 gr zelfrijzende bloem
    - 1 koffielepel bakpoeder
    - 1 appel
    - 4eieren

    Werkwijze :

    De eieren samen met de suiker goed mixen in de vier in één kan. Voeg er dan de zelfrijzende bloem en bakpoeder bij. Ondertussen de boter smelten in de microschenkkan en eveneens toevoegen. De appel schillen en 1/4 deel in fijne schijfjes snijden voor bovenop en de rest fijnhakken om in het deeg te doen.

    Uw micropotje invetten en bebloemen en het deeg erin gieten. Dan met deksel erop 7.30 minuten op 700 watt in de microgolfoven plaatsen.

    Verwijder dan het deksel en laat afkoelen.

    Eventueel bovenop bestrooien met poedersuiker !












    24-06-2014 om 14:13 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:microcook, ultra pro, microplus
    >> Reageer (0)
    22-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie in het Zuiden
    Voor het geval nog iemand op zoek moest zijn naar een weekje vakantie in het zuiden...wij hebben nog een plaatsje vrij van 2 tot 9 augustus in ons vakantieverblijf voor 4 personen...meer info kan u vinden op onze website www.freewebs.com/zuidfrankrijk of ook via ons FB pagina maison la Garrigue te volgen. Verder is er ook nog plaats de eerste 2 weken van september in het verblijf voor 6 personen.










    22-06-2014 om 23:04 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Nieuwtjes
    >> Reageer (0)
    20-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karamelchocoladecrème

    Wat een zalige zoete zonde ;-)

    Voor 7 glaasjes :

    Voor de karamel :

    - 100 gr suiker
    - 125 gr slagroom
    - snufje zout
    - vanillezaadjes naar smaakt (inhoud van een vanillestokje of uit een zakje)

    Voor de karamelchocoladecrème :

    - 100 gr van de karamel (van hierboven)
    - 50 gr stukjes pure chocolade
    - 250 ml slagroom (30 % vetgehalte)
    - 7 glaasjes
    - 6 gebroken speculaasjes
    - chocoladedecoratie naar wens

    Werkwijze :

    Smelt 1/3 van de suiker op een zacht vuurtje (niet in je schenkkan doen) maar in een steelpannetje. Voeg dan geleidelijk de rest van de suiker toe en maak een goudbruine karamel. Kook de slagroom met behulp van je schenkkannetje in de microgolf (2 minuten op 750 w) en voeg die straalsgewijs op de karamel....Voeg een snufje zout en vanille toe. En wees voorzichtig bij het toevoegen van de room op de karamel.

    Weeg 100 gr karamel af, meng de stukjes chocolade erbij en laat afkoelen tot ongeveer 30°C. Klop de slagroom halfvast op en meng onder het mengsel karamel-chocolade.

    Leg in ieder glaasje onderaan wat gebroken speculooskruimels, vul tot op 1 cm van de rand van het glaasje met de karamelchocoladecrème en plaats in de koelkast een half uurtje. Giet er dan een dun laagje van de resterende karamel op aan de bovenkant

    Plaats nu voor een 2 tal uurtjes terug in de koelkast en decoreer met een chocoladedecoratie of bresilienne naar keuze.


    Om je vingers mee af te likken ;-) !








    20-06-2014 om 09:24 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:spatel, speedychef, schenkkan
    >> Reageer (0)
    13-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladecake uit de microgolfoven
    Moet het snel gaan en zin in zoet....dan zeker dit receptje uitproberen !


    Nodig :

    - 125 gr chocolade
    - 100 gr suiker
    - 100 gr boter
    - 50 gr bloem
    - 50 gr maïzena
    - 1/4 zakje bakpoeder 
    - 3 eieren
    -100 ml melk

    microcook of microplus van 1 of 1.5 l rond

    Werkwijze :

    Smelt de chocolade samen met de boter in de microkom ongeveer 2 minuten op 500 Watt. Klop ondertussen de eieren + suiker luchtig tot dat het mengsel verbleekt. Voeg de gesmolten boter/chocolade nu bij het eieren/suikermengsel. Voeg dan de bloem/maïzena en bakpoeder toe en meng alles goed door elkaar...als laatste de melk. en weer mengen

    Vet je microcook of microplus in met boter en bebloem hem...giet het beslag erin en dek af met het deksel. Plaats in de microgolfoven gedurende 6.50 minuten op 750 Watt.

    Het deksel verwijderen na de kooktijd zodat de cake spoedig kan afkoelen en van boven bepoederen met bloemsuiker of cocospoeder naar wens. 

















    13-06-2014 om 17:43 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    12-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananenijs
    Met wat overrijpe bananen in huis zelf homemade bananenijs gemaakt zonder toegevoegde suikers of zelfs niks anders...Puur bananen. 
    Met behulp van de extrachef...is dat zo gebeurd.

    Nodig :

    - 4 overrijpe bananen
    - extrachef

    Werkwijze :

    Snij de bananen in kleine rondellen en steek die in een diepvriespotje gedurende enkele uurtjes in de vriezer zodat de stukjes bevrozen zijn.
    Doe ze dan in de extrachef en trek enkele keren totdat je een smeuiige massa bekomt. In het begin lijken het allemaal brokjes te zijn...maar je trekt gewoon door en je zal zien dat het vanzelf een smeuiige bananenijs wordt.

    Zo gebeurd, zo lekker en zo puur fruit !










    12-06-2014 om 20:53 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:extrachef
    >> Reageer (0)
    11-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aperitiefhapje van gerookte ham met couscous van kolen...
    Zo eenvoudig, heerlijk en snel klaar met behulp van de extrachef. Een soort couscous gemaakt van bloemkool en broccoli.

    Nodig :

    - 1/2 bloemkool
    - 1/2 broccoli
    - paar sneetje gerookte ham of grijze garnaaltjes naar keuze
    - mayonaise
    - blaadje basilicum
    - extrachef

    Werkwijze

    Was de bloemkool en broccoli en doe hem als roosjes in de extrachef...enkele malen aan het touwtje trekken en je bekomt een soort couscous van de kolen....Het is nu heel fijn gesneden, mengen met mayonaise en vullen in kleine glaasje. Afwerken bovenop met fijne sliertjes gerookte ham of garnaaltje kan ook. Een blaadje basilicum zorgt voor de finishing touch !


    Wat kan het toch soms simpel zijn.

    Deze fijngesneden groenten kunnen ook worden gebruikt bij de BBQ.






    11-06-2014 om 13:54 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Aperitiefhapjes
    Tags:extrachef
    >> Reageer (0)
    09-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dennenappeljenever

    Goddelijke drankje en tevens middeltje tegen de hoest ;-)

    Het ogenblik is aangebroken om jonge groene dennenappels te gaan plukken, dit gaat nog tot eind juni en dan is de beste periode voorbij. Hiermee kan je een overheerlijk drankje maken. Wat je je zeker niet gaat beklagen....en wat is er nu heerlijker dan een eigen gebrouwen drankje aan te bieden aan je bezoek of natuurlijk voor jezelf. Bovendien geeft het een echte boost in de winter bij een verkoudheid....Vaak doe ik dan een scheutje bij in mijn warme melk. En helemaal niet moeilijk te maken natuurlijk

    Nodig :

    - 30 jonge groen gesloten dennenappels
    - 1 liter jenever
    - 750 gr donkere kandysuiker
    - een goede afsluitbare Tupperware pot

    Werkwijze :

    Was de dennenappels grondig en doe ze in de Tupperware pot. Strooi de kandysuiker erover heen en giet de fles jenever er overuit. Laat deze pot nu afgesloten staan gedurende 6 weken. Af en toe eens roeren mag zeker. Na 6 weken is het tijd dat de dennenappels eruit mogen....en filter je de drank nog eens na door het door een koffiefilter te gieten. Doe het drankje tenslotte in de lege fles jenever en voorzien het van zijn naam. En dan heerlijk genieten hé !








    09-06-2014 om 20:22 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Aperitiefdranken,drankjes en likeuren
    Tags:Plastieken Tupperware kom
    >> Reageer (0)
    04-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bolo de fubà = maïscake
    Een Braziliaans receptje om al een beetje in de stemming te komen. Brazilië is gekend voor zijn heerlijke cakes en zeker de bolo de fubà.
    Men eet er cake bij het ontbijt, tussendoor en 's avonds bij de zoete koffie.
    Vanwaar een cake-land ? De Brazilianen hebben een voorliefde voor zoet, en anderszijds is cake de oplossing voor het probleem dat Brazilië geen bloem produceert en de geïmporteerde bloem niet geschikt is voor het bakken van lekker brood maar ideaal voor cake.

    Wat hebben we nodig :

    - 150 gr bloem
    - 150 gr maïzena
    - 1 eetlepel bakpoeder
    - 4 eieren
    - 200 gr suiker
    - 150 ml  zonnebloemolie of maisolie
    - 250 ml melk
    - 1 eetlepel vanille extract
    - 1 mespuntje zout

    Werkwijze :

    Melk verwarmen in het schenkkannetje in de microgolf gedurende 2 minuten op 800 Watt. De eieren samen met de suiker goed mixen tot het volume verdubbeld is. De olie toevoegen en vanille extract. De bloem zeven en samen met de maïzena en zout toevoegen aan het eerste mengsel. En op het laatste mag de verwarmde melk er ook bij. Goed doorroeren en dan in de vooraf omgespoelde siliconen bakvorm doen.

    Bakken in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 45 minuten. 

    Je kan de cake nog bepoederen met bloemsuiker bovenaan indien je dat wenst.


    Laat het alvast smaken ;-) 












    04-06-2014 om 20:54 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:siliconen bakvorm, zeef, spatel, mixer
    >> Reageer (0)
    01-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbei/bananentaart
    Een lekkere kruimelige bodem met een verrijkte pudding (crème suisse) en aardbeien en bananen als fruit. Oorspronkelijk wou ik enkel een aardbeientaart maken met de aardbeien uit eigen tuin maar omdat mijn jongste zoon zo lief vroeg....wanneer ik toch nog eens bananentaartjes voor hem ging maken...heb ik dus als compromis gewoon de helft van iedere fruitsoort genomen.

    Helemaal niet moeilijk te maken als je de werkwijze volgt.

    Nodig voor het deeg :

    - 250 gr patisseriebloem
    - 125 gr boter
    - 90 gr bloemsuiker
    - 40  gr amandelpoeder
    - 1 ei
    - snuifje zout

    Nodig voor de crème suisse :

    - 1/2 l melk
    - 5 soeplepels suiker
    - 50 gr puddingpoeder
    - 2,5 dl room
    - 3 soeplepels bloemsuiker
    - 2 blaadjes gelatine
    - 1 ei

    Nodig voor het fruit 

    - aardbeien
    - bananen 
    - of eender welke andere soort van fruit

    Nodig voor de afdekgelei :

    - wat kweeperengelei, vlierbloesemgelei of abrikozengelei naar keuze

    Werkwijze :

    Het deeg is enorm simpel te maken als je beschikt over een keukenrobot zoals dit in mijn geval is. Doe gewoon alle benodigdheden tesamen in de kom en zet de K deeghaak in werking. Zodra het deeg een bol vormt is het klaar. Doe er een cellofaanfolie overheen en leg het deeg een half uurtje in de koelkast. Ondertussen kan je de crème suisse maken. Neem van je halve liter melk een beetje af en doe dit in de shaker samen met de suiker het ei en de vanillepuddingpoeder. Schud hier goed mee totdat alles is goed is gemengd. Ondertussen doe je de rest van de melk in het schenkkannetje en zet het 4 minuten in de microgolfoven op 800 Watt. Als de melk klaar is na 4 minuten voeg je de inhoud toe van de shaker en klop je de massa goed door elkaar. Zet het schenkkannetje nu terug voor 2 minuten en dan is je eerste gedeelte van de pudding al klaar. Leg de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water om te laten weken. Doe een beetje van de room in een andere schenkkannetje en verwarm dit even in de microgolfoven ( 50 sec. op 700 W) Voeg dan de uitgeknepen gelatineblaadjes bij de warme room en roer goed door. De rest van de room daar voeg je 3 soeplepels bloemsuiker aan toe en mix je lobbig ( niet helemaal stijf)  in de speedychef. Voeg dan het beetje warme melk bij de ondertussen afgekoelde pudding en roer goed door. Tenslotte voeg je ook de lobbig geklopte room toe in delen bij de pudding.
    Deze crème suisse kan nu straks over de taartbodem worden gestreken.

    Voor de taartbodem te maken, haal je het deeg uit de koelkast en bestrooi je de tafel met bloem of in mijn geval het antislip deegblad van Tupperware omdat ik dit veel properder vind op tafel en gemakkelijker om af te kuisen. 
    Met behulp van de deegrol maak je het deeg glad en rol je het uit tot ongeveer een halve cm. Leg het dan in een met bakpapier beklede taartvorm. Ik nam de siliconen van Tupperware. Het deeg blind bakken in een voorverwarmde oven van 180°C. Blind bedoel : dat je op het deeg wat bakpapier legt met gedroogde erwten of bakparels om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken omhoog gaat komen.

    Laat je deeg nadien afkoelen en dan kan de crème suisse erop. Afwerken met fruit naar keuze en bedekken met afdekgelei.

    Ik neem hiervoor de gelei zoals hierboven vermeld en warm dat even op in de microgolf in het schenkkannetje...en met behulp van de patisserieborstel bestrijk ik mijn fruit.

    En dan.....heerlijk smullen !   Veel leuker dan een gekochte taart van de bakker ;-)























    01-06-2014 om 14:57 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:speedychef, spatel, klopper, schenkkan, taartvorm
    >> Reageer (1)
    31-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Worstenbroodjes....als het eens simpel mag zijn ;-)
    En blaffen doen ze niet .......maar smaken wel ;-))


    Nodig :

    - 1 bladerdeeg voor 3 stuks
    - 3 dunne worsten (chipolata soort kan ook met cervela of bockworst naar keuze)
    - 2 zwarte olijven
    - 1 losgeklopt ei

    Werkwijze :

    Snij het bladerdeeg in rechthoekige lapjes van ongeveer 15 cm bij 12 cm of naar eigen keuze.  Leg er een worst op en draai rond met de naad naar onder. Snij reepjes bladerdeeg voor de staart, poten en voor de oren. Ze moeten een beetje op het ras 'bassets' lijken. Tenslotte snij je van de olijven kleine stukjes af voor de ogen en duw die in het bladerdeeg. Het losgeklopt ei bestrijk je met behulp van het patisserieborsteltje...over de bovenkant van het hondenlijfje.

    Bakken een half uurtje op 180 °C in een voorverwarmde oven. 

    De kids gaan er dol op zijn....ook leuk op kinderfeestjes uiteraard !














    31-05-2014 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    Tags:groentemes, patisserieborsteltje
    >> Reageer (0)
    30-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandeltaart
    Amandeltaart naar het recept van Lucrèce uit mijn fb groep www.facebook.com/edithshapjes        Merci voor het meedelen 

    Nodig :

    - 1 bladerdeeg
    - 2 eieren
    - 100 gr chocoladeparels
    - 210 gr suiker
    - 60 gr bloem
    - 125 gr gesmolten boter
    - 125 gr amandelschilfers
    - soeplepels Amaretto of amandelessence kan ook

    Werkwijze : 

    Leg het bladerdeeg met bakpapier erbij onder in de siliconen taartvorm.
    Voor het deeg klop je de eieren los samen met de suiker, voeg de bloem toe en de gesmolten boter (kan je gemakkelijk in het schenkkannetje in de microgolfoven) Voeg ten slotte ook de chocoaladeparels toe en de amandelschilfers en amandelessence of Amaretto.

    Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30 minuten.






    30-05-2014 om 15:58 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:taartvorm, klopper, vier in één kan, spatel
    >> Reageer (0)
    27-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brookies
    Hier nog niet zo bekend.....deze Brookies komen overgewaaid uit Amerika en is een samentrekking van Brownies en Cookies....dus het onderste gedeelte is een brownie en het bovenste kruimelige gedeelte een Cookie ;-))   
    Kan gemaakt worden zowel in de ultra pro ovenschaal als in de mini tartelettevorm, mini muffinvorm.  Het voordeel van de siliconen vormen is wel dat je ze niet moet invetten en bebloemen......dus deze genieten mijn voorkeur.

    Nodig voor het Brownies deeg :

    - 125 gr zwarte chocolade
    - 2 eieren
    - 75 gr boter
    - 125 gr suiker
    - 75 gr bloem
    - 50 gr gemalen amandelen
    - 1 koffielepel bakpoeder

    Nodig voor het Cookies deeg :

    - 120 gr boter
    - 135 gr cassonadesuiker
    - 165 gr bloem
    - 1 koffielepel bakpoeder
    - 1 ei
    - 110 gr bak vaste chocoladeparels

    Werkwijze :

    Oven voorverwarmen op 180°C.  Voor de brownies doe je de chocolade samen met de boter in het schenkkannetje en zet het 2.20 minuten op 400 Watt. Meng goed door en voeg dan de suiker toe. Voeg het ei toe en meng weer na elk ei. Voeg dan de bloem, bakpoeder en de gemalen amandelen toe. Spoel de siliconen vormen goed om met warm water en doe vul ze voor de helft met het brownies beslag.
    Maak dat het cookies beslag door de boter samen met de cassonadesuiker te mengen. Zorg dat je boter op kamertemperatuur is. Voeg dan het ei eraan toe en meng weer. Voeg de bloem bij, de bakpoeder en de bakvaste chocoladeparels. Meng snel door elkaar. En doe met behulp van een lepel een beetje van dit beslag bovenop het brownies beslag...Zorg dat je de vormen ook niet te vol doet om overlopen te vermijden.

    Bak tenslotte af in je voorverwamde oven op 180 °C gedurende 30 à 35 minuten afhankelijk van je oven. Hou op het einde je oven wat in het oog.


    Je kinderen gaan het geweldig vinden....en ook mij kon het erg bekoren ;-) 
















    27-05-2014 om 14:46 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:mini tartelettevorm, mini muffinvorm, muffinvorm
    >> Reageer (0)
    26-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The making of my birthday biscuit
    Vanavond wou ik een traktatie voor mijn collega's....en vermits we momenteel al aardbeien uit de tuin hebben....is het een aardbeienbiscuit geworden met slagroom....Normaal gezien kies ik liever voor crème au beurre maar bij aardbeien vond ik dit niet zo goed passen....
    En ja...je bent maar 1 keer per jaar jarig...dus letten we even niet op de calorieën ;-)

    Nodig voor de biscuit :

    - 5 eieren
    - 200 gr zelfrijzende bloem
    - 200 gr suiker

    Nodig voor de vulling :

    - 2 dl room
    - 1 pakje vanille saromapudding
    - 1 klein blikje gemengd fruit (enkel nat hebben we nodig)
    - een 10 tal aardbeien
    - 2 soeplepels bloemsuiker
    - iets minder dan een halve liter melk
    - 2 gelatineblaadjes

    Nodig voor de bovenkant en zijranden :

    - 3 dl room
    - 3 soeplepels poedersuiker
    - aardbeien

    Werkwijze :

    Doe de eieren samen met de suiker in de Kenwood en mix tot een luchtig en verdubbeld geheel. Zeef de bloem met behulp van de bloemsuiker en spatel die voorzichtig onder het deeg. Neem een hoge bakvorm naar keuze en doe het deeg erin en bak af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 35 minuten.
    Met behulp van het Tupperware broodmes snij je de afgekoelde biscuit in 2 lagen. 

    Werkwijze voor de vulling :


    Doe de room samen met de bloemsuiker in de speedychef en klop stijf. Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf en mix ze fijn in de turbomax tot een coulis. Zeef ze zodat het merendeel van de zaadjes eruit zijn.
    Doe in de 4 in 1 kan het sap van het blikje fruit en vul aan met de melk tot dat je een halve liter bekomt, hou een klein beetje melk apart om op te warmen en smelt daarin de vooraf geweekte en uitgeknepen gelatine...... doe dan de inhoud van de Saroma koude pudding bij de vloeistoffen en mix stijf. Spatel uiteindelijk ook de stijfgeklopte slagroom bij de sarompudding en zet een 2 uurtjes in de koelkast om te laten opstijven.

    Als de vulling stijf is met behulp van het siliconen palet deze uitstrijken tussen de 2 biscuitlagen en er ook nog in schijfjes gesneden aardbeien bij tussen leggen.

    De taart op elkaar stapelen en met behulp van het siliconen palet de slagroom op de zijkanten strijken en de bovenkant. Naar wens met slagroom opspuiten en versieren met chocolade of andere hulpmiddelen en afwerken met aardbeien
















    26-05-2014 om 15:35 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:speedychef, spatel, turbomax
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 19/12-25/12 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Gratis product van de dag - Belgie
  • 300 000 BEZOEKERS
  • Proficiat
  • Super ideeën
  • mevrouw

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek






    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs