Vroeger stond er bij het St. Theresia Missiehuis van de paters Assumptionisten te Boxtel langs de Dommel niet alleen een pracht kasteel, maar daar kwam je ook het mooi onderhouden park binnen en vooraan, verscholen achter wat hoge bomen, stond een grote boerderij, die door een heuse broeder boer beheerd werd. Men had ook wat landerijen in bezit waarop aardappelen en graan verbouwd werden en groenten geteeld. Achter de houten kapel stond een serre die verzorgd werd door pater Gregorius die als botanicus en geboren in de bollenstreek alles afwist van hoe je met bloembollen moest omgaan. Ook vertoefde hij veel buiten het klooster en was gecharmeerd van paddestoelen, waarover hij tijdens de lessen Nederlands en natuurkunde ons ook wel eens iets vertelde.
De broeders mogen in hun reftertje in de keuken mogelijk wel eens wat van die geplukte boleten gegeten hebben, wij kregen ook wel eens paddenstoelen opgediend, maar dat waren dan in die tijd meer gecultiveerden die wél tot die familie behoorden en we allemaal kennen onder de naam champignons.
Toen ik op een gegeven moment het kloosterleven niet meer zag zitten en de burgermaatschappij weer opgezocht had, na de militaire dienst en vooraf vele studies een gezin gesticht had, ging ik met mijn vrouw Ria en de kinderen veel op pad in de natuur, onze vakanties brachten we door op de Hoge Veluwe en daar in die bossen trof je bijna het hele jaar door verschillende soorten paddenstoelen aan. Ook na mijn 'herintreding' bij de broeders van de O.F.P. in 1996 in het klooster 'De Pauw' te Angeren ging ik tot 2008 nog veel de natuur in en vooral in de maanden september en oktober, wanneer de natuur een ander jasje had aangetrokken kon ik me daar in de uitgestrekte bossen en heidevelden opperbest vermaken. Ergens heb ik nog wat foto's bewaard van enkele door mij ontdekte zwammen en als ik ze terugvind zal ik proberen ze hier in te voegen, anders breng ik deze apart in een volgend artikel.
Je moest vaak diep de bossen in om cantharellen te vinden, want die zijn makkelijk klaar te maken en smaken nog lekker ook. Met eetbare paddenstoelen kun je van alles doen: verwerken in de soep, sausjes, omeletten, pasteitjes en zelfs zijn er soorten waarmee je een heuse paddenstoelentaart kunt maken. Bij champignons, dus ook bij eetbare paddenstoelen hoort vlees, wild en gevogelte en doe je er wat groenten bij, dan heb je een complete maaltijd!
Wereldwijd, behalve aan de Noord-en Zuidpool heb ik ze nooit aangetroffen, kun je paddenstoelen, boleten of wil je ze zwammen noemen-óók oké-aantreffen. Bijna elke dag wordt er ergens weer een nieuw soort aangetroffen, maar er zijn ook soorten die zeldzaam geworden zijn en zelfs enkele die we nergens meer aantreffen.
Door de warme zomer, en nadien het vochtige augustusweer, heeft men voor een paar dagen terug in Ermelo een tropische zwam, die bekend is onder de naam Inktviszwam aangetroffen en met zijn 5 rode tentakels lijkt deze wel wat op de paranormale Duitse inktvis Paul. Nieuw is ook een zogenaamde traliezwam die, voorheen in Zuid-Europa en Afrika aangetroffen werd, ergens in het Westland zich geopenbaard heeft; zie inzet!
Hier beneden zet ik wat afbeeldingen van enkele paddenstoelsoorten, een te bereiden schotel en wat leuke websites die u beslist moet gaan bekijken en misschien voelt u er wat voor om in de toekomst zelf eetbare paddenstoelen te telen.
Waarschuwing: Pluk klakkeloos zelf geen paddenstoelen als je er geen verstand van hebt, want sommige soorten zijn zo giftig dat je, als je daarvan eet gelijk je oogjes voorgoed kunt sluiten!
Klik http://www.mycologen.nl voor algemene kennis over paddenstoelen! Klik http://www.warenkennis.nl/paddestoelen/herkennen.htm voor ondermeer 'eigenteelt' & nog meer wetenschap over dit onderwerp!
Ik zou zo zeggen: ,,Doe er uw voordeel mee en mocht je kweek slagen, dan kom ik samen met Soeur Marie bij u dineren, waarbij u uw kookkunst kunt botvieren met boleten die u in een grote bloembak op de vensterbank in uw huiskamer zelf gekweekt hebt"!

 Hier de beroemde Cantharellen, momenteel zeldzaam
 DIT ZIJN DE MORIELJES!
 Hier enkele champignons waarmee ik een geintje wou uithalen! s Paddestoelenschotel-30 minuten de oven in-en dan eten maar!

|