Over voeding heb ik heel wat algemene stukjes geschreven, maar nu in verband met het steeds voortdurende coronavirus wil ik toch wat meer hierover vertellen, want met voeding kan van alles en nog wat gebeuren; bv. kunnen er gifstoffen in aanwezig zijn.
Vergif en vergiftiging: vergif is een stof die zich met chemische verbindingen van vitaal belang in het lichaam omzet en deze door hun taak ondeugdelijk maakt, bv doordat het koolzuurgas zich verbindt met het eiwit van de rode bloedlichaampjes, zodat deze niet meer de noodzakelijke zuurstof voor de ademhaling kunnen afzetten. Vergiftigingen van het lichaam kunnen dus ontstaan bv. door overtollig alcoholgebruik, het roken van sigaretten waarin nicotine aanwezig is, gifstoffen zoals cyaankali, drugs of gevaarlijke gassen, bedorven voedsel, gevaarlijke bacteriën, virussen overgebracht door parasieten bv. de tijgermug, de tseetseevlieg of anderzijds, residuen van gebruikte landbouwvergiften, waarmee groente en fruitgewassen mee bespoten zijn, en zo zijn er nog heel wat andere gevaarlijke invloeden van vergif waar de mens aan ten gronde kan gaan. Beten van honden, katten, gifkikkers, slangen en ontelbare andere dieren kunnen gevaarlijk wezen, want deze dieren hebben vaak ter verdediging dodelijke gifstoffen bij zich. Belangrijk is dat je in huis op zijn minst beschikt over eenvoudige beschermingsmiddelen om erger te voorkomen en bedenkt wel dat niet altijd onmiddellijk een dokter op de stoep staat om u te helpen. Braakmiddelen, laxeermiddelen en bv. norit reinigen de dunne darm en maken veel vergiften onwerkzaam. Ook melk is in veel gevallen een goed tegengif, uitgezonderd bij een fosforvergiftiging en dit, omdat fosfor gemakkelijk oplost in melk en daarom snel wordt opgenomen in de bloedbaan. De meest ernstige voedselvergiftigingen, soms met dodelijke afloop, ontstaan door het nuttigen van bedorven levensmiddelen, vooral vlees, vis of conserven (bombage blik). De oorzaak: bacillus-botulinus, een rottingsbacterie. Kenmerken na het eten daarvan zijn: duizeligheid, hoofdpijn, braken, zenuwstoornissen (pupilstijfheid en ooglidverlammingen). Het begrip hygiëne zowel in de fabrieken waar voedsel bereid wordt alsmede bij u in huis staat voorop om u preventief te beschermen voor een voedselvergiftiging.
VITAMINEN: Dit zijn werkzame stoffen van vitaal belang, die bij een tekort in ons lichaam ernstige stoornissen en ziekten kunnen doen ontstaan (gebreksziekten). Ter voorkoming van deze ziekten en ter bevordering van onze weerstand tegen infectieziekten moeten we ervoor zorgen dat onze voeding rijk is aan vitaminen. Door lang laten liggen of koken kunnen vitaminen worden vernietigd. Vroeger als kind kregen we 's avonds voor het slapen gaan een lepeltje levertraan toegediend. Heel goed, maar tegenwoordig kent men dit niet meer en dit voor de 'bescherming' van de walvis. In alle verse groenten zit volop de nodige vitamine en mijn advies is dat gevarieerd eten het beste is om al die stoffen in uw lichaam op te slaan. Erbij zeggen moet ik wel dat de boodschappen, en zeker vers spul, aanmerkelijk prijzig is en iedereen kan dat niet betalen. Noodzakelijke regeringsmaatregelen dienen dan ook genomen te worden om de bevolking gezond te houden.
Op leeftijd: Na je pensionering gaat men vaak te veel rusten en als men dit over een langere periode doet, is het niet uitgesloten dat je aan aderverkalking gaat lijden. Bij het ouder worden wordt het weefsel armer aan water en harder, er ontstaan haarden van verkalking en vervelling. Geschiedt dit in de aderwanden, dan worden ze broos en bloot sta je dan aan arteriosescelerose en ook niet uitgesloten is dat je te maken krijgt met een beroerte. Bijzonder gevreesd is de verkalking van de kransarteriën die het hart voeden. Verstopping van deze vaten door verkalking leidt tot een hartverlamming. Als je op leeftijd bent kun je al van allerlei ziekten onder de leden hebben die je verhinderen om te lopen of te fietsen, wat bv. het geval is bij de schrijver van dit stuk: toch doe ik elke dag nog wat lichte oefeningen om te proberen mijn 88ste verjaardag in mei nog te kunnen vieren. Ben je op hoge leeftijd en nog redelijk fit, probeer dit in stand te houden door gezond te leven, de juiste voeding, en heel belangrijk is om in beweging te blijven door elke dag een wandeling te maken in de buitenlucht.


|