Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
28-06-2017
Het Madeliefje
Nergens staan zoveel madeliefjes langs de weg als in Nederland. Ook in gazonnetjes stikt het soms van die leuke bloemetjes. Hier in het klooster rekenen we madeliefjes onder de kruiden. Je kunt er in de keuken van alles mee opsieren en gemalen werk ik ze gewoon door allerlei groenten en spijzen. Alles wat er aan de dat kleine bloemetje zit is eetbaar. Heel vroeger vertelde moeder ons dat je per jaar minstens drie madeliefjes moest opeten om niet ziek te worden. Zo'n madeliefje smaakt een beetje nootachtig en bitter, maar.... "bitter in de mond maakt het hart gezond". Wij hier in het klooster gebruiken de madeliefjes voor alles en nog wat en heb ik er in de kloostertuin een aantal geplukt, dan wil ik er ook nog wel eens thee van zetten; met een suikerlepeltje honig erbij verkrijg je op deze wijze een heerlijk kopje thee. Onze ziekenbroeder Johannes maakt van die bloemetjes en stengeltjes een aftreksel en aangeplakt op het nieuwsbord in de refter lees ik dat deze Johannesdrank goed is voor een gezonde bloedsomloop, je van de obstipatie afhelpt, genezend inwerkt op wintertenen en winterhanden, verlichting brengt bij benauwdheid en een kompres van dit spul zwakke spieren weer oprekt, helpt bij een verstuiking en ook huiduitslag doet verdwijnen.; kortom, hier in het klooster weten ze hoe je gezond blijft en als je zo door de kloostertuin langs de graven van je overleden confraters, wandelt dan zie je maar weinig priesters, broeders of zusters die onder de 85 zijn overleden. Zuster Agnes van in de negentig fluistert me zojuist in het oor dat ze zich om jong te blijven elke week baadt in een bad waar ze zo'n honderd van die bloemetjes ingestopt heeft. Als je haar zo ziet, dan lijkt ze niet ouder dan 50 jaar. Toen ik vroeger op de lagere school zat, keek ik nog wel eens in de poëziealbum van mijn zus Dinie en die gebruikte voor opsiering altijd gedroogde bloemetjes met een voorkeur voor het madeliefje. Ook met Moederdag werden er vroeger veel stukjes gemaakt met gedroogde bloemetjes en in die tijd dat iedereen zuinig aan moest doen kon je op een goedkope manier toch prachtige cadeautjes maken en liet je ons moeder genieten van een eigengemaakt gedicht opgesierd met van die leuke blommetjes van langs de weg.
Reacties op bericht (1)
30-06-2017
Hier is de Rebecca terug lieve vriend.....
Met een bloemetje voor jou, kom ik je dagje wat
opfleuren, alsook dat van Riake, je vrouwtje. Mijn keuken staat er nou EINDELIJK, eerst veel werk aan gehad om alles op te kuisen, ze is "bijna" opgevuld, maar ik moet het toch langzaam aan doen, ze loopt niet weg.
Heel blij ben ik, want het is een mooie keuken. Mijn keukenprins, John is tevreden hoor, hihi...Geniet zeker nog van een knusse dag en Rebecca, je blogvriendinnetje geeft jou grote dikke warme dankbare knuffels.
Nou zeg, als me SAT nou eens een "leuk weetje" is Eefje. Bedankt ook voor de
zo lieve mail, heb ENORM veel stof gehad, nu zelfs nog, het blijft maar dwarrelen.
Bijna alles zit in de keuken kasten, maar nu wil mijn lichaam absoluut NIET meer
meewerken, dus "willen of niet", ik MOET een dagje pauzeren, wat echt BALEN
is, een mens wilt alsmaar voortdoen, maar je kan niet, pfffff....Enfin, zal wel goed
komen, ik heb al de tijd van mijn leven, maar dus ook nog ENORM veel werk met
al de rest, want sinds februari leven we hier echt op een "bouwwerf" Eefje.
En gaat het daar een beetje met jou en je vrouwtje ? Alle dagen ben je in mijn
gedachten lieve vriend, zeker weten !!!! Draag zeker heel goed zorg voor elkander
en je vriendinnetje Betty blaast dikke warme zoenen naar jullie toe. xxxxx