Door diverse analytici is bier onderzocht en vastgesteld is dat bier goed is voor een uitstekende hartwerking, het voorkomt klonteren van het bloed, houdt de bloeddruk op peil, beschermt u tegen suikerziekte, vermindert kans op Alzheimer, is een goede beschermer van de lichaamsbotten en beschermt u tegen osteoporose, bij bierdrinkers komt zelden voor dat ze last krijgen van nierstenen, bier werkt kalmerend op het zenuwgestel, het heeft een goede invloed op de werkdruk, bier bevat polyfenolen waarvan vastgesteld is dat dit tumoren en ontstekingen remt, bier is een goede huidregelaar en zorgt ook voor aanwas van huidpigment, je kunt er de haren mee wassen, die dan glanzen en men zegt ook dat het kaal worden afremt, warm bier is een goede beschermer tegen verkoudheid, bier schijnt ook heel goed te wezen voor een prima darmwerking, matig gebruik van bier beschermt u ook voor overgewicht, volgens kenners is bier een hele goede dorstlesser, als slaapmiddel voor het naar bed gaan een pilsje drinken is aanbevelenswaardig, hop en koolzuur in bier schijnen ook goede elementen te wezen voor zwangere vrouwen maar die dienen dan wel alcoholvrij bier tot zich te nemen. Aanbevelenswaardig is om per week anderhalve liter bier te drinken. De tijd dat je een pintje tot je neemt is bij het middagmenu of 's avonds voor de buis. Niet gewenst is om bier te drinken 's morgens vroeg als je naar je werk gaat of op reis bent met eigen vervoer. Over het algemeen zijn alle bieren van goede kwaliteit, maar hier in het klooster gaat onze voorkeur uit naar Trappist dat gebrouwen is in een klooster. Er zijn 11 kloosters in de wereld die de naam Trappist mogen voeren. Op een staatje hier beneden treft u die locaties aan. Elke brouwer overigens mag zijn bier abdijbier noemen. Deze naam is niet beschermd. Meestal zijn het Tripels of Dubbels die onder de naam Abdijbier verkocht worden. Enkele bekende voorbeelden zijn Corsendonk, Florival (een creatie van Delhaize), Kapittel, Sancti Adalberti en Sint Bernardus. De afkomst duidt op een klooster of abdij, maar het is gewoon een bier dat zo genoemd is en helemaal niet in een klooster of abdij gebrouwen is. Opgemerkt zij dat ook het bier dat Trappist genoemd mag worden niet altijd door kloosterlingen-paters of broeders-gebrouwd wordt. De kloosters zijn er nog wel en ook de aanhorige brouwerijen, maar doordat het aantal kloosterroepingen aan het afnemen is en het klerikale bestand behoorlijk ingeperkt, is het beheer van een kloosterbrouwerij vaak aan leken of een stichting overgedragen, die ook de royalty's hebben overgenomen. Een goed getapt biertje met zo'n schuimend kraagje is lekker en gezond----máár met alle dranken is het zo gesteld dat matigheid een pre is om gezond te blijven. Bij overmatig gebruik van eten en drinken kunnen er ook van allerlei kwalen de kop opsteken en dat dient vermeden te worden.


|