Destilleren: Niet in Holland, ook niet in België, maar door de Grieken is in de 13e eeuw het destilleren uitgevonden. Vervolmaakt is dit proces door de alchimist Arnoldus de Villanova. Hij noemde de zuivere alcohol, die hij uit wijn destilleerde, aqua vita (levenswater). In de 15e eeuw werd in het Franse Gascogne volgens zijn werkwijze al op grote schaal gedestilleerd. Lofzangen over wijn: Madame de Pompadour heeft over champagne ooit gezegd en dan schrijf ik het op in het Frans: ,,Champagne est le seul vin qui garde une femme belle après boire"! Bismarck was een groot liefhebber van champgne. Toen iemand uit zijn omgeving op zijn Franse voorkeur voor wijnen een aanmerking durfde te maken, antwoordde de ijzeren kanselier: ,,Vaderlandsliefde houdt op waar champagne begint". God schiep het water, maar mensen maakten de wijn: Deze uitspraak is afkomstig van de Franse schrijver, dichter, essayist en staatsman Victor Hugo (1802-1885). Kardinaal Richelieu: Hij was adviseur aan het hof van koning Lodewijk XIII en XIV (zonnekoning) en van hem is het gezegde: ,,Als God verboden had om te drinken, zou hij dan de wijn zo goed hebben gemaakt"? Gelezen over Louis XIV (1638-1715) heb ik ooit iets over zijn eetgewoontes en ik citeer: ,,Als de zonnekoning met bepluimde hoed en pijpenkrullenpruik zich aan de tafel zette werd er opgediend: Vier soorten soep, een hele fazant, een patrijs, verschillende groenten, ham, schapenvlees met knoflook, taart, en als afwisseling enkele op verschillende manieren bereide eieren. Na zijn dood bleek dan ook, aan de niet weinig verbaasde artsen, dat zijn maag driemaal zo groot was als die van een normaal mens. Mosselen en oesters: Al in de oudheid was bekend dat mosselen gezond waren voor vrouwen en voor iedereen die lijdt aan geelzucht, jicht en opgeblazenheid en dan hebben we het over de Romeinse ouderling, schrijver en wijgeer Plinius (23-79 na X) die dit al heel vroeg ontdekte. De meest luxueuse manier van oesters eten is als volgt: Neem oesters en hun vocht uit de schelp. Spreid in de schelp een bedje van Russische kaviaar, vlij daarop een oester, druppel er wat van het vocht op en een drupje citroensap en geef de oester een waasje grof gemalen witte peper. De Amerikaanse manier van bereiding: Bedruppel oesters met citroensap en stuif er paprika op, wikkel elke oester in een plakje bacon en rooster ze onder de grill: Angels on horseback. Doe hetzelfde met mosselen, waaraan u nog wat Engelse mosterdpoeder en een waasje cayenne toevoegt, en u hebt Devils on horseback. Witte wijn: Laatst kreeg ik in een winkel het advies om de witte wijn bij thuiskomst in de koelkast te zetten. Helemaal fout! Inderdaad drinkt men een witte wijn koel, maar ga in naam van alle wijnliefhebbers een witte wijn nooit of te nimmer koelen. Dit is mishandeling, die het boeket voor eens en altijd vermoordt. De ideale temperatuur voor een grote witte wijn ligt tussen de 10 en 12 graden Celsius. Dit is de gemiddelde keldertemperatuur. In een koelkast is het meestal slechts 4 graden Celsius. De meeste rode wijnen kan men op kamertemperatuur bewaren. Bestek: Vorken kwamen in gebruik aan de koninklijke tafel omstreeks 1588 en dit dankzij koning Henri III, die hoopte, door met een vork te eten, zijn kanten kraag wat langer schoon te houden. Kardinaal Richelieu voerde, bijna een halve eeuw later, het tafelmes met afgerond lemmet in. In de loop der tijd ontstonden er allerlei geperfectioneerde attributen die het eten aantrekkelijker maakte. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat bij boerenfamilies in kleine dorpjes in het midden van de tafel een grote pot stond en eruit gegeten werd met een lepel of gewoon met de hand. Dat zie je tegenwoordig nergens meer. Wat me tegenwoordig wel opvalt is dat vroeger de tafel wat gezelliger gedekt werd als tegenwoordig en laatst op huisbezoek trof ik een familie die met een bord boerenkool op de schoot tv aan het kijken waren. Catharina de Médici (1519-1589)-: Zij was koningin van Frankrijk van 1547 tot 1569. Het was een tante die nergens voor schroomde en had ze een hekel aan je, dan werd je uit de weg geruimd. Toch heeft ze wat mooie dingen achtergelaten. Deze beruchte en geduchte koningin is de uitvindster van de coctail. Er zijn verscheidene van haar favoriete recepten bewaard gebleven, zoals: Popule: d.i. wijnalcohol met rozenwater, suikersiroop en Italiaanse wijn; Rossoli: d.i. brandewijn met kaneel, suiker en Spaanse wijn; Aqua aurei: samengesteld uit anijslikeur, kaneellikeur en amber. Frederik de Grote (1712-1786): Hij was van het huis Hohenzollern en vanaf 1740 tot zijn dood koning van Pruisen. Frederik de Grote was een groot kunstenaar en kunstkenner, maar ook een heel ijdele man die persoonlijke roem boven zijn land stelde en daardoor een zeer omstreden vorst was. Van hem is de mooie culinaire uitspraak: ,,De filosofie van een volk blijkt het beste uit zijn kookkunst, zoals de Franse geest en gastronomie bewijzen: beide zijn onvergelijkelijk"!
|