Bij de verschillende soorten van dranken hebben we het al heel vaak over likeuren gehad en deze keer behandelen we diverse Franse likeuren en aan likeuren verwante dranken.
Niet te hopen is dat ze in deze gezondheidsdrinkende maatschappij ooit de geest uit de fles halen door uit bereide likeuren de alcohol eruit te halen, wat eerst bij bier en nu ook al bij wijn het geval is. Cointreau: dit is een blanke likeur met een fijn en pittig aroma, afkomstig van bittere oranje-appeltjes, sinaasappelen en citroenen. Het is de trots van Angers in Anjou. Zie afbeelding van de destilleerderij aldaar en inzetfoto! Cordial Médoc: ook dit is een pittige likeur, die men daarom wel herenlikeur noemt. Cordial médoc wordt bereid uit gedestilleerde médocwijnen en kruiden, onder meer viooltjeswortel. Crèmes: Dit zijn zeer zoete likeuren. Er zijn veel variaties, zoals crème de menthe, crème de Cacao, crème de rose etc. Grand Marnier: Dit is een likeur met een sinaasappelaroma, welke bereid wordt op cognacbasis. Ze heeft een pittige smaak en geur. Vieille Cure: Dit is een pure kruidenlikeur, die gefabriceerd wordt in Bordeaux. De basis is cognac. De smaak doet wat aan bénédictine denken en dat is niet vreemd, want van oorsprong is is het een echte kloosterlikeur, maar wel minder zoet dan de bekende bénédictine. Behalve likeuren kent Frankrijk nog zijn Eau-de-vie blancs, zoals Kirsch, framboise, mirabelle en poire William uit de Elzas. Deze zijn waterhelder en volkomen droog, met een alcoholgehalte van 40 à 45 procent. Zij worden bereid uit gegiste vruchten die men destilleert. Hun aroma is zeer sterk en men kan hiermee allerverrukkelijkst spelen bij vruchtendranken en desserts. Ik denk niet dat dit het laatste verhaaltje over likeuren is, want er is zoveel over te vertellen dat je er niet over uitgepraat raakt.






|