Mijn grote toeverlaat in de keuken van dit klooster Soeur Marie is afkomstig van een gemengd boerenbedrijf waar ze niet alleen vee eropna hielden, maar ook een groot stuk land met daarachter een kersenbongerd. Bekende kersenrassen voor een halve eeuw terug waren de Meikersen, de Vroege Duitse, de Varikse Zwarte, de Wijnkers, Witte Spekkersen en van de zure kersen was vooral als inmaak en weck-kers de Morel een geliefde kersensoort. Hier in Angeren vind je nog een 12-tal boeren/tuinders die nog een klein bongerdje met kersen hebben. Veel boomgaarden zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor huizenbouw. In Gendt zijn er wat meer van die fruitboeren en al meer dan een eeuw lang zijn er in verband met de kersenoogst jaarlijks kersenfeesten en elk jaar is er een mooie optocht te bewonderen waarin een kersenkoningin de scepter zwaait. Er is zelfs een club van "sprauwenjagers"-, dit zijn personen die nu of vroeger zich bezig hielden met het verjagen van de schrik van de kersen, nl. zwermen met spreeuwen die in korte tijd zo'n heele bongerd kunnen uitdunnen. Streken met kersenboomgaarden zijn: Zuid Limburg, De Betuwe, het Land van Maas en waal, de Tieler en Bommelerwaard, Zuidoost Utrecht, de IJsselstreek, de Liemers en Zuid-Beveland. Ook bij onze Zuiderburen en langs de Elbe ten Zuidwesten van Hamburg bij onze Oosterburen vindt je nog boomgaarden met kersen. De kers is een steenvrucht die als zoete of zure kers wordt gekweekt. In Vlaanderen noemen ze kersen krieken en ook in Zuid Limburg kennen we een soort kers die boskriek wordt genoemd. Kersen hebben een goede verzorging nodig en die bestaat niet alleen uit het goed en tijdig snoeien, maar ook uit beschermingsmiddelen die de gomziekte bij bomen weghoudt en de schrik van de kweker is ook de grauwe schimmel en nog een gevaarlijker vriend de moniliaschimmel. Ook een late vorst kan de kersenbloesem aantasten. De vraag naar kersen is dit jaar groter dan het aanbod en daarom zijn ze momenteel pittig duur. De kersenboeren verdienen echt wel een extraatje, want klappen in de fruitwereld zijn er de laatste jaren genoeg gevallen. Toch zijn er wereldwijd nog 100 kersensoorten. Bekende nieuwe soorten zijn de Burlat, Merchant, Sumgita, Vanda, Techlovan, Kordia, Karina en Regina. Broeder Heinrich uit München bracht gisteren een kistje Altländer Knupper Kersen (cherries) uit Duitsland mee en net toen ik in de kloosterkelder keek betrapte ik zuster Michaëla die stiekem op de keldertrap kersen zat te eten en aan de vele pitten, links en rechts tussen de losse trap in, is me duidelijk geworden dat ze heel alleen bijna een kilootje van die lekkere krieken naar binnen heeft gewerkt. Wilt u nog meer over kersen weten, ga dan naar: http://www.tuinadvies.nl/peren_pruimen_kersen_fruit.htm en ook heel veel over fruit leest u op http://www.zandroos.nl/node/3 Nakomertje: Doordat we hier in Nederland veel van onze land-en tuinbouwgronden als bouwgrond verkocht hebben wordt veel groente & fruit uit andere Europese of Aziatische landen betrokken. Dat daar grootser en moderner gewerkt wordt dan hier zien we in dit filmpje; klik http://www.youtube.com/watch?v=ykGuOIMGbLI&feature=related
|