Tot op heden is het vanaf november zacht weer geweest. Weliswaar heeft het vanaf december veel geregend, en zijn de wateren volgelopen, maar koning winter heeft zich hier nog niet laten zien. Dit ligt heel anders dan bijvoorbeeld in Oostenrijk, want daar heeft het hier en daar flink gesneeuwd en voor een paar dagen terug was het zo erg dat sommige gebieden onbereikbaar waren. Met het weekend in zicht is het niet uitgesloten dat we ook met sneeuw te maken krijgen. De temperatuur zakt langzaam omlaag en mogelijk krijgen we dan toch nog een winter en eerlijk gezegd is dit voor onze oude botten heel goed. Mijn moeder zaliger zei vroeger: ,,Goed voor het wegjagen van de bacteriën en ze heeft daarmee altijd gelijk gehad"! Na zachte winters gingen er altijd veel oudjes dood en in ons café Lombok in Huissen van vroeger bleven er zondags na de hoogmis dan altijd wat stoelen leeg, die in fikse winters, ondanks de kou buiten, allemaal bezet waren. Tot op heden heb ik hier in het klooster nog weinig winterpotten op tafel gebracht, maar ik denk dat dit volgende week wel anders zal liggen. Ik raad mijn lezers aan om eens even in mijn archief te gaan neuzen en daar vindt u vast en zeker wel een goede en stevige wintermaaltijd. De hele middag heb ik zitten mijmeren en kwam in mijn hazenslaapje terecht bij ome Hent Roelofs van het postkantoor in Huissen die, vroeger en dan spreek ik over de jaren van vlak na de Tweede Wereldoorlog of even daarvoor, achter de oude stadsmuur een perzikboom en ik meen ook een abrikozenboom had staan. Inmiddels is daar achter alles bebouwd en ik denk dat daar nu geen boom meer te bekennen is. In Oud Beijerland waar een zuster van me woont zie je nog heel veel zeldzame rassen van bepaalde fruitbomen staan en vernomen heb ik dat hier aan de overkant van het Looveer in Groessen ook zo'n kwekerij is waar deze bomen te bewonderen zijn. Van de zomer ga ik daar beslist een kijkje nemen. We gaan het nu hebben over de perzikboom die vroeger bij mijn oom stond. Zijn prachtige bloesemkleed was vaak al tegen half april te bewonderen en zo tegen half juni kon je de vruchten al plukken. Het vruchtvlees van de perzik was fluweelachtig behaard. Van binnen zat een diep gegroefde pit en als die goed rijp was dan liet het vruchtvlees gemakkelijk los en kon je genieten van deze sappige en lekker smakende perzik. Uit het zaad van vele soorten krijgt men, in tegenstelling tot de meeste andere fruitbomen, goede en aan de moederplant gelijke boompjes. De naam Perzik is afkomstig van het land Perzië. Wit u meer weten over de perzikboom en alle culinaire mogelijkheden over de perzik uitproberen, ga dan naar http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/perzik/ Ik wens u veel kijkplezier!
|