Inhoud blog
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - FRAGMENT UIT REGENERATION
  • BESTE WENSEN
  • KIJKTIP - CHRISTMAS 1915
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LILLI MARLEEN
  • OVER DE SCHREVE - DEUTSCHE KRIEGSGRÄBERSTÄTTE ANNOEUILLIN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    IN VLAANDERENS VELDEN
    Een gids naar het verleden
    20-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERDWENEN FRANSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag even uw aandacht voor opnieuw een verdwenen geallieerde militaire begraafplaats. Tussen Boezinge en Bikschote, bij het  ‘Bois du Charpenter’, ter hoogte van de kruising van de Sasstraat en de Staaktestraat kon men tot omstreeks 1923 deze Franse begraafplaats vinden. (klik op de foto voor een vergroting)  Er is relatief weinig bekend over deze plek. Het waren wellicht de mannen van het overwegend uit Bretoenen en Normandiërs bestaande 76e Régiment d‘ Infanterie Territoriale, één van de Franse fronteenheden die in de late herfst van ’14 in deze sector waren ingezet, die hier als eersten hun doden hebben begraven. In totaal werden na de oorlog op deze site de stoffelijke resten van 362 gesneuvelden ontgraven en overgebracht naar de Franse militaire verzamelbegraafplaats St. Charles de Potyze, langs de weg van Ieper naar Zonnebeke.


    20-04-2018 om 05:23 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (68 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN RAMP VERMEDEN...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op bijna mirakuleuze wijze is mijn vermiste doos met 5 mappen authentieke WO I-foto’s  toch nog boven water gekomen. Na een derde en laatste controle in de magazijnen van de Thaise vervoersmaatschappij in de haven van Bangkok werd ze deze ochtend  plots teruggevonden. Blijkbaar had een of andere pipo ze te zwaar bevonden en ‘even terzijde ‘ gezet…  Nu maar hopen dat ze zonder schade dit hachelijke  avontuur hebben overleefd. Ik ga ze in elk geval persoonlijk ophalen en ze letterolijk in de watten leggen... Ik dank in ieder geval lezers, vrienden en bekenden die bereid waren een handje toe te steken bij de speurtocht of die mij een hart onder de riem staken. Merci, écht waar…!

    Eind goed al goed...!

    17-04-2018 om 09:41 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (51 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM -LOUIS TACKX

    Op de foto een massabegrafenis op de militaire begraafplaats van Westvleteren  op 20 april ’18. Het betrof gesneuveldden van e Slag bij Merkem (zie mijn vorige blog). Onder hen was de Hoog­strate­naar Lode­wijck Tackx, die dodelijk gewond werd in de voorpost ‘Champaubert. Over deze 24-jarige korporaal bij de 11e cie. van het 19e  Linie­regi­ment ver­scheen in het soldaten­blad Het Heidebloem­ken het volgende ‘In memo­riam’:  "SNEUVEL­DE OP HET VELD VAN EER. Louis Tackx van Hoog­straeten, korpo­raal. Den 17e  april was hij in de voorposten bezig het vuur te regelen van een groep machinegeweren. Op eens werd hij dood­elijk gekwetst. Na 't gevecht werd hij naar de achterlijnen gebracht en overleed te L... Onze Kempenvriend werd op het kerkhof van Westvleteren begraven. Sinds het begin van den oorlog verliet hij geen ogenblik het front.’ Hij was de oudste zoon van André Jozef Tackx, machinist op de stoomtram en Catharina Diels. Hij was bij het uitbreken van de oorlog kandidaat postbode in Antwerpen. Volgens zijn stamboekdossier was hij op dat ogenblik gedomicilieerd in Duffel.

     

    In de getuigenisroman ‘Aan den Vlaamschen IJzer’ schetste Reimond Sanders,alias Armand Suls een gruwelijk beeld van hoe twee makkers de overleden Lodewijk Tackx terugvonden in de ‘Poste de Sécours’: ‘In het halfdonker van de schuilplaats lagen er drie vormlooze  hoopen, bedekt met ledige loopgrachtzakjes.

    ‘‘k geloof dat de middenste Tackx is,’ zei de zakdrager, terwijl hij de bovenste bedekkig wegnam. Peerke en Rik deden ontsteld een stap achteruit. De doode leverde een afzichtelijken aanblik op. De oogen stonden wijd-open en staarden met een uitdrukking van ontzettenden angst, groot-geweldig, dubbel van afmeting, naar een punt van de zoldering. Onwillekeurig keek Rik in die richting met bangen blik, als verwachtte hij iets vreselijks te bespeuren. Hij voelde zich beklemd door een vreemde macht doe hem het ademen belette. Hij wilde voortgaan maar zijn oogen werden onweerstaanbaar getrokken naar het ontmenschte gelaat van den sukkelaar op den grond voor hem. De neus stond reusachtig gezwollen, rood en blauw blinkend als een te rijpe pruim met gebarsten omhulsel. Daaronder grijnsden, als van een razend dier, de gele tandenrijen, krampachtig opeengeklemd tusschen de vuil-behaarde, geopende lippen. Heel dat afzichtelijk wezen, bruin-bebloed en grauw beslijkt, lag daar zoo huiveringwekkend-akelig in die vuil-gore krocht dat Peerke met een rilling zei:

    ‘Bah, kom Rik, ’t is te leelijk; ‘k zou er van overgeven

    Maar de zakdrager had reeds de andere vaderlanderkens weggenomen en vestigde hun aandacht op wat er onder verborgen had gelegen.

    ‘Zie hier eens hoe ze den jongen geschonden hên

    ‘De beenhouwers, godverdomme,’ grolde Peerke, zic afwendend.     

    Het onderlijf van den dode was geheel ontbloot en vertoonde een bloedigen hoop ingewanden, die verscheurd en aan stukken gereten uit een gapend-wijde holte puilden.

    ‘Verdomme, d’er zitten al wormen in, ‘ zei de zakdrager, die het hoofd dichterbij genegen had. ‘En zie die voeten e ker, ‘k geloove vaste… wel ja, de ratten hên d’r an gefret !’

    Inderdaad, men kon duidelijk zien hoe tweee, drie teenen ontvleeschd waren en als afgeknaagde beentjes, scherp en houterig nevens de andere omhoog staken.

    ‘Kom’, zei Rik, ‘we zijn weg.’ Toen ze buiten stonden, loosden ze alle twee een zucht van verlossing.

    ‘’t Is toch wreed hé’, zei Peerke, ‘ en gister avond schreef hij nog een brief naar zijn moeder.’ Rik dacht eraan hoe die moeder een sprekenden brief van haar dooden zoon zou ontvangen en misschien weer hoopvol het leven zou inzien, op een oogenblik dat haar ongeluk reeds lang en onherroepelijk beslist was.

    ‘Voor de Louis is den oorlog uit.  Hij is misschien gelukkiger dan wij,’ besloot Peerke.

     









    17-04-2018 om 08:20 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (86 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN EEUW GELEDEN - DE SLAG BIJ MERKEM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als onderdeel van de Duitse lente-offensieven opende de Duitse artillerie in de vroege ochtend van 17 april ’18 - vandaag precies een eeuw geleden - een vernietigend bombardement op de Belgische lijnen bij Merkem. Omstreeks 08.00 u. viel het gehucht De Kippe in handen van de Duitse stoottroepen. Na de verovering van de Belgische bunkers en loopgraven nabij Aschhoop en het Jezuïetengoed begon omstreeks 10.00 u. de aanval op de tweede verdedigingslinie. Het Belgisch artillerievuur kon de herhaalde vijandelijke aanvalsgolven niet stoppen. Nog diezelfde voormiddag moesten de Belgen hun steunpunten bij het ‘kasteel Britannia’, de ‘Verbrande Smis’ en de hoeves ‘Verté’,’ Hermine’ en ‘Honoré’ ontruimen. Voor de Belgische loopgraven van Langewaede stokte de Duitse stormloop. De tegenaanval leidde tot gruwelijke taferelen. Terwijl de machinegeweren onophoudend ratelden en het artilleriegeschut donderde, kwam het met dolk of bajonet tot man tegen man gevechten. 's Middags waren de posten aan de Kippe en ‘kasteel Britannia’ reeds heroverd. Uiteindelijk werden met een laatste krachtinspanning nog diezelfde avond de Duitsers op alle beginposities teruggeslagen.  

    Een paar weken na de Slag bij Merkem liet een Belgische officier in ‘Vrij België’ niet zonder enige zin voor overdrijving weten dat de troepen die aan de gevechten bij Merkem hadden deelgenomen voor meer dan 90 % uit Vlamingen bestonden. ‘Indien de vijand hoopte dat het activisme in het leger zou doorgedrongen zijn, heeft hij nu een gepast antwoord gekregen’. Tegelijkertijd deed hij opmerken dat de Belgische regering niet langer doof kon blijven voor de Vlaamse verzuchtingen, want het Vlaamse bewustzijn groeide dag na dag, zoals ook was gebleken in de uren die volgden op de zege bij Merkem toen de moegestreden mannen toch nog luidkeels ‘De Vlaamse Leeuw’ hadden gezongen.

     

    Aan Belgische zijde telde men die dag 155 doden, 354 gewonden en 449 vermisten, die meestal krijgsgevangen waren gemaakt. De Duitsers raamden hun verliezen op 254 doden en 1.211 gewonden. Er werden bijna 800 Duitsers krijgsgevangen genomen. Wellicht als een reactie op de hoge – vooral Vlaamse - verliescijfers werd een van de volgende nachten op een kapotgeschoten arduinen sierpomp naast de kerk van Merkem in bloedrode verf de slogan ‘Hier ons bloed – Wanneer ons recht ?!’ geschilderd. Deze leuze werd een paar maanden eerder ook al opgemerkt op een spandoek tijdens een betoging van de Frontbeweging in De Panne. De Steen van Merken, die u vandaag de dag als een historisch symbool van de Vlaamse bewustwording aan het IJzerfront in de schaduw van de IJzertoren in Kaaskerke kan aantreffen werd naar het woord van de dichter Anton Van Wilderoe ‘… de steen van de nimmer geloste schuld’…   

     

    Het was wellicht ook als reactie op de hoge verliezen dat koning Albert, toen hij een paar weken later het vaandel van het 1e Regiment Jagers te Voet omwille van haar dappere houding bij Merkem, met het lintje van de Leopoldsorde ridderde, dit met een Nederlandstalige toespraak deed…

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    17-04-2018 om 07:48 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (122 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERDWENEN MILITAIRE BEGRAAFPLAATS - TUIN PASTORIJ KAASKERKE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op deze webstek besteed ik geregeld aandacht aan uniek verdwenen funerair erfgoed, met name aan verdwenen  militaire begraafplaatsen. Meestal Duitse, maar vandaag sta ik graag even stil bij deze foto (klik voor een vergroting ) die wellicht in ’17 of ’18 werd gemaakt in de tuin van de pastorij van Kaaskerke. Mogelijk al tijdens de IJzerslag werden op deze plaats, bijna in de eerste lijn, de eerste gesneuvelden bijgezet. Vermits hier vlakbij ook een eerste-hulppost laf ontstond hier al snel een geïmproviseerde militaire begraafplaats. In de lente van ’15 kregen hier minstens 16 Jagers te Voet een laatste rustplaats. Alle identificeerbare graven op deze foto zijn van manschappen van het 3e Bataljon Jagers. Het ietwat sjiejkere grafkruis links is dat van de 27-jarige  Brusselaar Emile Adam, korporaal in de 10e cie van het 3e Bataljon. Hij bezweek op 26 mei ’15 in Kaaskerke aan zijn verwondingen en werd de volgende dag op deze site begraven. Zijn even oude stadsgenoot, soldaat Hector Delzeyne was op dezelfde dag gesneuveld en werd naast hem begraven. Ook Roger Pierre Bernard uit Jumet, een soldaat in de 13e cie. van het 4e Bataljon was op 26 mei ’15 gevallen. Rechts van hem zien we half verscholen achter de prikkeldraad het graf van de 20-jairge Herzelenaar Camiel De Smet, die als korporaal in de 12e cie. van het 3e Bataljon had gediend en die op 27 mei ’15 gesneuveld was. Met uitzondering van korporaal Adam, die in september ’22 werd herbegraven in Evere, werden hun stoffelijke resten allemaal in ’24 overgebracht naar de militaire begraafplaats Duinenhoek in De Panne.


     


    15-04-2018 om 06:11 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (59 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONAG FRONTPOËZIEDAG - TESTAMENT
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag in ‘Zondag Frontpoëziedag’ het gedicht ‘Testament’ dat onder de ‘nom de plume’ van ene Lode op 15 juli ’15 in De Legerbode werd gepubliceerd. Vermoedelijk ging achter deze schuilnaam de Vlaams-Brabantse onderwijzer Karel Lodewijk ‘Lode’ Meeus (1892-1971) schuil. Het verscheen voor een tweede keer in 1916 in de door aalmoezenier Jan Bernaerts samengestelde bloemlezing ‘Oorlogspoëzie’. Een door mij gekoesterde dichtbundel die tijdens mijn verhuis naar Thailand gelukkig niet 'verloren' is gegaan...

     

    Dees is mijn allerlaatste wil

    Eilaas ! Ook de eerste van mijn leven….

    Geen nood dat er een erf-geschil

    Den advokaten werk zal geven !

    Mijn lijk hoort aan Steenockerzeel,

    Waar ‘k schreiend eerst ’t licht zag blinken.

    Er zat een zoutsteen in mijn keel

    Is ’t wonder dat ik veel kon drinken ?...

    Des, in mijn geldbeurs leeft geen luis…

    ‘k Wil voor mijn lief mijn hart bewaren…

    Mijn laatsten kogel voor den Pruis !

    ………………………………………………………………………..

    Hoe zal mij ’t ander leven varen !…


    15-04-2018 om 05:03 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (50 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT EEN RAMP....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Daar sta je dan: Boos en Gefrustreerd: Je hebt kosten noch moeite gespaard om je werkbibliotheek met een kleine 3.000 boeken in de best mogelijke omstandigheden vanuit Antwerpen per zeecontainer naar Bangkok te zenden en na zenuwslopende weken van lang afwachten blijkt één van de kernstukken van deze werkbibliotheek ‘verloren’ te zijn geraakt… 5 Opbergmappen met naar schatting een kleine 900 postkaarten, 600 originele WO 1-foto’s en doosprentjes van gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers plus enkele tientallen unieke documenten zijn nooit op hun bestemming geraakt. De lezers van deze blog en mijn boeken hebben in het verleden geregeld inzage gekregen in deze unieke collectie die ik in de loop van heel wat jaren, met veel geduld had weten opbouwen, denken we maar aan de authentieke Duitse foto’s die in de winter van ’15 in de Minoterie van Diksmuide waren gemaakt, de opnames van lang verdwenen Duitse frontbegraafplaatsen, de heuvelrug van Bellewaarde en de puinen van het Hooge in ’15, het fotoalbum van een onderofficier uit Pionier Rgt nr.25 (zie foto) of de postkaarten die de Joods-Duitse ulanenofficier Felix Friedheim tussen midden december ’15 en eind februari ’16 vanuit Hoogstraten naar zijn familie verstuurde… En dan zwijg ik nog over de documenten zoals een reeks passen en vrijgeleides voor grensverkeer en het passeren van de Dodendraad tot een vanuit historisch oogpunt ongemeen belangrijke deelverzameling met pamfletten, brochures, tijdschriften en lidkaarten van het Gentse activisme… Hopelijk duikt dit materiaal vroeg of laat ongeschonden op en kan het nog gerecupereerd worden. Het gaat mij niet om de –overigens behoorlijke – financiële waarde van deze collectie maar wel om de onvervangbare cultuurhistorische meerwaarde die nu verloren dreigt te gaan. Intussen hoop ik uit de grond van mijn hart dat de vingers en weke lichaamsdelen van diegene die deze mappen meende te moeten verdonkeremanen stilaan beginnen weg te rotten…!


    14-04-2018 om 12:29 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (56 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVER DE SCHREVE - PORTUGESE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS RICHEBOURG

    De prille lente van “18 in Frans-Vlaanderen werd aan flarden geschoten door het grootschalige Duitse Lenteoffensief. De laatste Duitse poging om een wig te drijven tussen de Britse en Franse troepen aan het Westelijke front. Op 21 maart ontketenden de Duitsers uit alle macht een aanval tegen de stellingen van de Britse Legerkorpsen tussen Arras en La Fère. Op 9 april volgde een nieuwe aanval, ditmaal in de vallei van de Lie tegen de Portugese IIe Divisie ten oosten van Laventie. De Portugezen  maakten geen schijn van kans. Ze waren slecht bewapend, onervaren en bovendien gedemoraliseerd door de politieke onrust in hun thuisland. De Duitsers rolden zonder veel problemen deze stellingen in een paar uur op en boekten een flinke terreinwinst. Het Britse front was in chaos en er stond de Duitsers nauwelijks nog iets in de weg richting Kanaalkust. Op 11 april zag veldmaarschalk Haig zich genoodzaakt zijn beruchte ‘Back to the Wall’ dagorder uit te vaardigen: ‘Victory will belong to  the side that holds out the longest. There is no other course open to us but to fight it out. Every position must be held to the last man; there must be no retirement. With our backs to the wall and believing in the justice of our cause each one of us must fight on to the end. The safety of our homes and the freedom of mankind deprend alike upon the conduct of each one of us at this critical moment. ‘

    Op 9 april verloren de Portugese troepen 7.800 man aan doden, gewonden en vermisten. De graven van 1.831 Portugese gesneuvelden kan u terugvinden in de schaduw van een kapel die aan O.L. Vrouw van Fatima werd gewijd op de Portugese militaire begraafplaats in Richebourg, niet ver van het indrukwekkende Indische Memorial to the Missing, langs de drukke weg van Estaires naar La Bassée. Ik weet niet hoe het komt maar de laatste jaren was het massieve smeedijzeren toegangshek telkens opnieuw potvast afgesloten wanneer ik deze site probeerde te bezoeken. Bovendien kon ik met eigen ogen vaststellen dat steeds meer van de eenvormige grafzerken, wellicht door de weersomstandigheden, beschadigd en verweerd raakten. Niet echt een fraai zicht en hoog tijd dat daar wat aan gedaan wordt...



    12-04-2018 om 15:34 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (54 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM LOUIS HAVERMANS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de vroege ochtenduren van 23 maart 1918 stierf in De Panne de 28-jarige Meerlenaar Louis Havermans. Hij was in het voorjaar van ’15 de grens overgestoken en had via Nederland en Engeland op 28 maart ‘15 in het Bureau de Récrutement van Dieppe dienst genomen als oorlogsvrijwilliger ‘voor de duur van de oorlog’. Hij kreeg een basisopleiding tot infanterist in het Centre d’instruction in Valognes. Op 27 juli ‘15 belandde hij aan het front in de rangen van het 1e Regiment Karabiniers. Op 27 december van datzelfde jaar muteerde hij naar het 3e Regiment Karabiniers. Na een verblijf van 2 jaar en bijna 8 maanden aan het front werd hij op 23 maart 1918 om 02.00 u. door granaatscherven gewond bij de Kreek van Nieuwendamme in de sector Nieuwpoort waar zijn bataljon al enkele dagen in felle afweergevechten verwikkeld was. Louis Havermans werd meteen met een afgerukt been, granaatscherven in de buikstreek en een schedelbreuk geëvacueerd naar het militair hospitaal ‘’l Océan ‘ in De Panne waar hij om 06.20 u. bezweek in het operatiekwartier. Hij werd de volgende dag begraven op de militaire bergraafplaats Duinhoek in De Panne, blok 4, graf 86. Op 9 juli 1921 werd Louis Havermans herbegraven te Meerle bij het oorlogsmonument. Hij werd als volgt geciteerd op de Dagorder van de Divisie: ‘Soldat admirable de courage et d’abnégation. A participé aux actions de 18 en 19 – 3 -1918 travaillant à la réorganisation d’un poste répris à l’ennemi. A été mortellement blesse par une grenade. N’a pas poussé une plainte et transporté au poste de secours a eu vis a vis du médecin cette phrase de sublime stoïcisme: ‘Je sais que je vais mourir, cela ne fait rien, c’st pour la patrie…’  Deze vrijgezel was een zoon van Constant Havermans en Joanna Van Boxel, winkelierster. Hij woonde voor hij in dienst ging bij zijn ouders in de Kerkstraat 23.


     


    12-04-2018 om 14:44 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (69 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - DE VLAAMSCHE SMEDER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is al geruime tijd geleden dat ik in de rubriek ‘Zondag  Frontpoëziedag’ een gedicht van René De Clercq (1877-1932) gepubliceerd heb. Nochtans mag het belang van zijn werk niet onderschat worden. Met woord en daad stond hij  tiijdens de Grote Oorlog als een dienende kunstenaar aan de zijde van zijn kampgenoten. Met zijn strijdbare, bijna revolutionaire  lyriek gaf hij een unieke stem aan de radicale vleugel van het activisme.  Vandaag breng ik u ‘De Vlaamsche smeder’ uit  zijjn bundel ‘De Noodhoorn’ die in 1916 bij de uitgeverij ‘Dietsche Stemmen’ in Utrecht verscheen. Het was zeker geen toeval dat het radicale weekblad dat de Gentse activist Jan Wannyn (1867-1949) vanaf 1918 publiceerde, onder de benaming ‘De Vlaamsche Smeder’  verscheen. Voor mijn vertrek naar Thailand heb ik mijn unieke, want volledige collectie van dit tijdschrift aan het AVN geschonken.

    Voor de verduidelijking nog dit: de Van Boeckel waarnaar verwezen wordt is de  befaamde Lierse kunstsmid Lode van Boeckel die onder meer tekende voor de sierlijke balustrade van het Witte Huis in Washington. Met Havere bedoelde De Clercq de Belgische regering die naar Le Havre was gevlucht.

    DE VLAAMSCHE SMEDER

    Zwarte reus met uw schort van leder / de oude banden liggen te vuur. / Hameren, hameren, Vlaamsche smeder/ deugdelijke vormen, werk van duur.

    Let op uw taak, de tijd is gunstig; / zing, maar een hard en kranig lied. / Hameren, hameren, kort en kunstig / dat Van Boeckel zijn meester ziet.

    Of er het heel elan om davere / zeker en dapper, slaan maar, slaan ! / Hooren moeten ze het tot in Havere, / dat er geen knechts voor ’t aambeeld staan.

    Ei, bij de lauwen niet één die lachte, / toen gij gromdet: genoeg geknoeid ! / Smeder van de Vlaamsche gedachte, / Vlaanderen wacht en het ijzer gloeit.


    08-04-2018 om 05:45 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (91 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EVEN GEDULD...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat de publicatie op deze blog de laatste dagen lichtjes gestagneerd is. Dar heeft niks met luiheid of een gebrek aan inspiratie te maken maar alles met onze verhuis. Een week geleden hebben we - eindelijk - onze droomwoning in Isaan  gevonden en in de nacht van maandag op dinsdag trotseerden twee volgepakte vrachtwagens een tropische storm om onze huisraad én mijn werkbibliotheek vanuit de haven van Bangkok op bestemming te brengen. Sindsdien ben ik vooral in subtropische temperaturen (ze schommelden de laatste dagen tussen de 36 en 40 graden Celcius...) bezig geweest met de nodige renovatiewerken en het uitpakken. Het onderhouden van mijn blog is daarbij verwaarloosd waarvoor ik Mea Culpa sla..... Hopelijk kan u hiervoor begrip opbrengen en ik kan u garanderen dat binnen een paar dagen alles opnieuw zal draaien zoals het moet. Even geduld aub...  

    05-04-2018 om 15:59 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (38 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 JAAR GELEDEN - DE GRAFSCHENNIS IN OEREN

    In de hectiek van mijn verhuis naar Thailand vond ik geen tijd om even stil te staan bij het incident dat later in de historiografie van de Vlaamse Beweging bekend werd als ‘de grafschennis van Oeren’. Vandaag wil ik dit graag even rechtzetten.

    In de loop van de nacht van 9 op 10 februari ’18 smeerden ‘onbekenden’ op de militaire begraafplaats van Oeren en op het kerkhof van Alveringem van minstens 38 heldenhuldezerken het AVV / VVK-opschrift toe met cement. Karel Cruysberghs, een aalmoezenier in het 6e Linieregiment, wilde ’s morgens de mis gaan lezen in de St. Apolloniakerk, die midden op deze begraafplaats stond, toen hij er een soldaat van de genietroepen betrapte bij zijn vandalenwerk. De soldaat verklaarde aan hem dat hij in opdracht van zijn luitenant werkte…

    Het nieuws van de grafschennis ging als een lopend vuurtje door de rangen en een reactie kon dan ook niet uitblijven. In de late namiddag van 10 februari vergaderde in Veurne een kleine groep Vlaamsgezinden waarvan onder meer Hilaire Gravez, Piet Vandommele, Bert Willems en Henrik Demoen deel uitmaakten. Deze laatste herinnerde zich jaren later nog levendig de woede en frustratie over deze provocatie. De zaak lokte felle discussie uit en één van de aanwezigen stelde voor om alle Belgische driekleurige herdenkingsplaatjes op deze site te gaan afbreken. Gravez wilde zich niet verlagen tot het niveau van de grafschenners en wees deze drastische actie van de hand. Hij stelde voor om de geschonden zerken te herstellen.  Met de soldij van hulpaalmoezenier Pieter Theus en korporaal Henrik Demoen werden een pot zwarte verf en een paar verfborstels gekocht. In de late namiddag van 11 februari trokken een aantal soldaten, hoofdzakelijk uit de 5e compagnie van het 17e Linieregiment , die op dat ogenblik op rust waren in Alveringem, te voet naar Oeren om er de cementeerde letters, dubbel zo groot, opnieuw op de kruisen te schilderen.  



    30-03-2018 om 06:44 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (107 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LUISTERTIP - THE GREEN FIELDS OF FRANCE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb op deze blog al eerder het onsterfelijke 'No Man's Land' of 'The green fields of France' van de Schots-Australische singer-songwriter Eric Bogle geplaatst. Deze erg beklijvende versie door folklegende Finbar Furey en de Ierse rockster en Aslan - zanger Christy Dignam mag naar mijn aanvoelen gewoon niet ontbreken...

    https://youtu.be/ofhao4SHXGo 

    26-03-2018 om 05:12 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (66 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - ROBERT NICHOLS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag in ‘Zondag Frontpoëziedag’ het gedicht ‘Noon’ van de minder bekende Britse War Poet Robert Malise Bowyer Nichols (1893-1944). Deze oud-student van Oxford, bevriend met Rupert Brooke en Siegfried Sassoon, diende als officier in de Royal Artillery  en vocht bij Ieper en Loos. Hij werd wegens shell-shock en syfilis in 1916 van het front verwijderd. Nichols nam daarna onder meer deel aan een officiële Britse propagandamissie in de Verenigde Staten en werkte voor het ministerie van Oorlog. Na de  Wapenstilstand werd hij een succesvol dramaturg en schrijver en was hij een tijdlang hoogleraar Engels aan de universiteit van Tokio.

    It is midday; the deep trench glares…/ A buzz and a blaze of flies…/ The hot wind puffs the giddy airs… / The great sun rakes the skies.

    No sound in all the stagnant  trench / Were forty standing men / Endure the sweat an grit and stench / Like cattle in a pen.

    Sometimes a sniper’s bullet whirs / Or twangs the whining wire / Sometimes as a solir sighs and stirs / as in hell’s frying fire.

    From out a high, cool cloud descends / An aeroplane’s far moan / The sun strikes down, the thin cloud rends…/ The black speck travels on.

    An sweating, dizzed, isolate / In the hot trench beneath / We bide the next  shrewd move of fate / Be it of life or death.


    25-03-2018 om 10:21 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (62 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EPITAAF - HENRY LEIGHTON
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op deze blog besteed ik geregeld aandacht aan opvallende, bijzondere of gewoon ontroerende grafschriften die ik in tientallen jaren van omzwervingen op de militaire begraafplaatsen van de Grote Oorlog ben tegengekomen. Vandaag graag even uw aandacht voor het epitaaf dat terug te vinden is op de zerk van Henry Leighton, een 21-jarige soldaat uit A -compagnie van het 4e Bataljon van het East Yorkshire Regiment.  Hij sneuvelde op 17 juni ’16, samen met Private F. Ragsdale en Lance Corporal G.H. Brown, in de sector Kemmel en werd samen met zijn twee onfortuinlijke frontmakkers in één gezamenlijk graf begraven op Lindenhoek Chalet Cemetery. Het grafschrift dat op verzoek van zijn ouders op de gemeenschappelijke zerk werd aangebracht  was: ‘He went at his country’s call / A bright, sunny lad / Straight and tall.   (Klik voor een vergroting op de foto)  


    24-03-2018 om 18:16 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (57 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN VERASSENDE IN FLANDERS FIELDS...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Waar een verblijf in Bangkok al niet goed voor is. Zat ik daarstraks op mijn hotelkamer relaxed naar een uitzending van Discovery Chanell Asia te kijken waarin de Britse survivalexpert Bear Grylls op stap ging met de Chinese internet-tycoon Robin Li, de oprichter van Baidu.  Nadat ze uit een helikopter waren gedropt, lekker in de modder hadden geworsteld en een half verrotte yak hadden gevild bleek Li’s dochter voor de sentimentele noot te moeten zorgen door het reciteren van een gedicht dat haar vader moest inspireren om de door Grylls opgelegde beproevingen. Met een stijgend gevoel van lichte verbijstering hoorde ik plots de mij welbekende strofen van John McCrea’s ‘In Flanders Fields’ uit mijn flatscreen komen… Een toch wel erg verrassende keuze voor een Chinees meisje…Flanders Fields ergens in de desolate Mongoolse steppe… ongelofelijk maar waar…  


    24-03-2018 om 17:47 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (57 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MET EEN BEETJE HEIMWEE...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het eerste 'echte blogbericht uit Thailand. En het is - voor één keer - geen oorlog-gerelateerd artikel geworden. Vandaag komt de Antwerpse provincieraad bijeen en de voorzitter zal er de raad in kennis brengen van mijn ontslag als provincieraadslid. Ik heb noodgedwongen - een raadslid moet in de provincie die hij vertegenwoordigd wonen - maar ook met enige weemoed vorige week mijn ontslag medegedeeld aan de voorzitter. Enige weemoed, omdat een mandaat dat je 27 jaar lang ononderbroken naar eigen godsvrucht en vermogen geprobeerd hebt te vervullen, niet in je koude kleren gaat zitten.  Een cynicus poneerde ooit dat het met politici hetzelfde is als met pampers: je moet ze geregeld vervangen en om dezelfde reden....  Ik hoop dat de geschiedenis een minder hard oordeel zal vellen over hoe ik in een periode die bijna de helft van mijn leven bestrijkt, invulling heb gegeven aan mijn mandaat. Ik mag gerust van mezelf beweren dat ik één van de meest actieve raadsleden ooit in de Antwerpse provincieraad ben geweest. De notulen, bulletins en commissieverslagen liegen niet....Toen ik als 28-jarige, jonge snaak mijn eerste stappen in de provinciale politiek zette had ik nooit kunnen bevroeden dat ik zowat alle functies - met uitzondering van bestendig afgevaardigde- in de provincieraad zou hebben vervuld, van 'gewoon' raadslid tot lid van het Vast Bureau en fractievoorzitter. Ik was zeker niet het perfecte raadslid dat mooi binnen de lijntjes kleurde maar eerder een non-comformist die gaandeweg gegroeid is in een 'eigen' en vooral 'eigenzinnige' stijl. Mijn optreden werd zeker niet overal even zeer gesmaakt en zelfs in eigen rangen niet altijd even enthousiast onthaald maar toch heeft het mij over de partijgrenzen heen respect opgeleverd en soms zelfs vriendschappen. Bovenal was het echter een uiterst belangrijke leerschool waar ik mezelf heb leren kennen en vooral véél, héél véél heb leren relativeren. Daarvoor alleen al ben ik de duizenden kiezers die mij in het verleden binnen mijn kieskring hun vertrouwen schonken eeuwig dankbaar, écht en serieus gemeend: nen dikke merci...! 

    22-03-2018 om 10:12 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (77 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN THAILAND AANBELAND
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Je hebt er maandenlang naar uitgekeken en eindelijk, daar was het langverwachte moment dan. Gisteren, na een erg aangename vlucht in Bangkok aangekomen voor wat wellicht het begin van een nieuwe levensfase wordt: namelijk mijn emigratie naar Thailand. Vanaf vandaag wordt in Vlaanderens Velden vanuit het Verre Oosten geredigeerd. Nu alleen nog wachten op de container die een groot deel van mijn werkbibliotheek vanuit Singapore naar Bangkok moet brengen en klaar is Kees... Het zal bijgevolg niet lang duren voor ik mijn blog opnieuw met de oude, vertrouwde frequentie zal publiceren en ik wil mij dan ook bij de trouwe lezers verontschuldigen voor het lage tempo van de laatste weken maar dat had alles, maar dan ook alles met de hectische verhuizing te maken.... Hopelijk kan men daar het nodige begrip voor opbrengen. Aan werk zal het mij de volgende maanden niet ontbreken want ik zal dit jaar alleen minstens zes nieuwe boeken publiceren.... 

    17-03-2018 om 04:30 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (60 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRO?NTPOËZIEDAG - DIKSMUIDE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag in ‘Zondag Frontpoëziedag’ het gedicht ‘Diksmuide’ van - opnieuw - Daan Boens. Een dichter die in mijn ogen een van de beste, zo niet dé beste Vlaamse frontdichter van de Grote Oorlog blijft.

    Ge waart zoo schoon, Diksmude, met uw stille straten,

    uw huisjes, groen en rood, geleken een juweel,

    dat bij een kerstendag, een prinsje viel ten deel, -

    uw vrouwtjes waren lief, toen ze aan hun deurtje zaten.

     

     

    En onder uwe bruggen, vloeide de Yzer, zoo gelaten

    en zoo eerlijk, - als een maagd, die 's avonds wat gekweel

    van oude liedjes hooren doet, bij 's windjes veêl -

    ge waart zoo schoon en blond met de'avond in uw straten.

     

     

    En 't is voorbij dit lied, dit oude vlaamsch gezang...

    Uw huisjes zijn vernield, uw vrouwen heen-gevaren,

    daar zich om uwe stad, twee legers kwamen scharen.

     

     

    - En 't stormt nu om Diksmude, en wilde winden varen

    om al die brokjes steen, die vroeger huizen waren,

    toen in elk huisje zong een meisje dagen lang.


    11-03-2018 om 10:18 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (59 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EPITAAF - JAMES DOUGLAS AIKEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de afwisseling vandaag nog eens een opvallend epitaaf of grafschrift. Vorige nazomer, struinend over het imposante Faubourg d’Amiens military Cemetery in Arras viel mijn oog op het poëtische ‘They shall dwell safely in the wilderness and sleep in the woods’. Bij nader inzien bleek het om een teksfragment uit het Oude Testament en meer bepaal uit Ezekiël 34:25 te gaan. Deze telkst werd op verzoek van de familie aangebracht op de zerk van de 26-jarige Second Lieutenant James Douglas Aiken, die in de ‘Y’ cie. van de 14e Trench Mortar Battery van de BritseRoyal Field Artillery diende toen het noodlot hem trof op 9 november 1916.  J.D. Aiken was in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad geboren, maar woonde op het ogenblik dat hij in dienst ging in Ontario, Canada. Hij was een graduaat van e universiteit van Toronto waar hij Bosbouw had gestudeerd. Hij ligt nu begraven in graf  I H 51.



    02-03-2018 om 14:09 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (89 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/01-26/01 2020
  • 31/12-06/01 2019
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs