Vandaag in de rubriek 'Zondag Frontpoëziedag' wellicht het bekendste liefdesgedicht van de Grote Oorlog. De Engelse oorlogsvrijwilliger Roland Aubrey Leighton (1895-1915) schreef in april 1915 'Villanelle' voor zijn verloofde Vera Brittain (zie mijn blog van gisteren) toen hij werd getroffen door het beeld van bloeiende violetjes in het verwoeste Bos van Ploegsteert. Leighton werd bij een inspectie van de loopgrachten bij Hébuterne door een scherpschutter in de buik geschoten en bezweek op 23 december '15 aan zijn verwondingen in een veldhospîtaal in Louvencourt.
Villanelle, manuscript, R. A. Leighton
Violets from Plug Street Wood, Sweet, I send you oversea. (It is strange they should be blue, Blue, when his soaked blood was red, For they grew around his head: It is strange they should be blue.)
Think what they have meant to me - Life and hope and Love and You (and you did not see them grow Where his mangled body lay Hiding horrors from the day; Sweetest, it was better so.)
Violets from oversea, To your dear, far, forgetting land These I send in memory Knowing you will understand
Vanavond zendt BBC 'Testament of Youth' uit. Deze film uit 2014 van James Kent met de Zweedse Alicia Vikander in de hoofdrol is de derde verfilming op rij van het eerste deel van de memoires van Vera Brittain ((1893-1970) die bij hun verschijnen in 1933 voor behoorlijk wat ophef zorgden. Het illustreerde hoe de Engelse generatie van 'Jeunesse dorée' in de Grote Oorlog ten onder ging. Brittain engageerde zich vrijwillig als frontverpleegster en zowel haar broer Edward als haar verloofde Roland Leighton sneuvelden. Leighton die onder meer bij Ieper had gevochten, bleef beroemd door zijn ontroerende gedicht 'Violets from Plugstreet Wood' dat hij voor Vera had geschreven. Een beklijvend portret van hoe idealisme en romantiek ongenadig sneuvelden in de oorlog die alle oorlogen moest beëindigen...
Wil u zien hoe de laatste illusies van een generatie werden kapotgeschoten ? BBC 2 om 22.00 u.
De laatste maanden besteed ik op deze blog in de rubriek 'They shall grow not old' heel wat aandacht aan de minderjarige militairen die met misdadig medeweten van de Britse regering de dood werden ingestuurd. Volgende documentaire van Channel Four uit 2004 geeft een verbijsterend beeld over dit veel te lang verzwegen drama. Sterk aangeraden: