Inhoud blog
 • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - FRAGMENT UIT REGENERATION
 • BESTE WENSEN
 • KIJKTIP - CHRISTMAS 1915
 • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LILLI MARLEEN
 • OVER DE SCHREVE - DEUTSCHE KRIEGSGRÄBERSTÄTTE ANNOEUILLIN
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  IN VLAANDERENS VELDEN
  Een gids naar het verleden
  14-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - GERRIT ENGELKE
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gerrit Engelke (°1890) is een bijna vergeten dichter in Duitsland en dat is jammer want hij vormde met zijn humanistisch geïnspireerde poëzie een uitzondering in een generatie van dichters die blind de oorlog verheerlijkten. Hij was ook niet bepaald in de wieg gelegd als dichter. Hij groeide op in een onbemiddeld gezin in Hannover, waarvan de meeste leden, inclusief zijn ouders, naar de Verenigde Staten emigreerden. Hij was een autodidact en werkte als decoratieschilder. Op deze manier kwam hij in contact met de kringen rond 'Haus Nyland', een groep van dichters, schrijvers en beeldende kunstenaars die droomden van het verheffen van de arbeidersklasse door kunst. Zij stimuleerden en inspireerden hem tot het schrijven van gedichten. In 1913 verschenen Engelke's eerste gedichten in het tijdschrift  'Der neue Pathos' en vanaf '14 ook in het tijdschrift van Haus Nyland. De meeste van zijn gedichten handelen over de grootstad of de arbeid en hoe deze zich verhouden tot het individu. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog duurt het even voor hij zich ten volle engageerde. Pas in december '14 meldde hij zich voor dienst in het Keizerlijke leger. Hij nam onder meer deel aan de strijd in de Champagnestreek, aan de Somme en aan het IJzerfront. Zijn verblijf in Vlaanderen leverde hem zelfs het lintje van het IJzeren Kruis IIe Klasse op omdat hij een gevaarlijke missie had volbracht waarbij hij verschillende keren, onder vijandelijk vuur, de IJzer had moeten overzwemmen. In de winter van '16 verscheen van zijn hand 'Schulter an Schulter', een bundel met een aantal oorlogsgedichten. Precies een maand voor het einde van de oorlog, op 11 oktober '18 werd hij ernstig gewond krijgsgevangen gemaakt met een schot in zijn dijbeen. Hij bezweek twee dagen later aan de opgelopen verwondingen in een Brits veldhospitaal bij Cambrai. Gerrit Engelke werd begraven in Etaples. Vandaag breng ik u zijn gedicht 'Nach schwerem Traum':

  Ich bin Soldat und steh im Feld / Und weiß von niemand in der Welt. / Drum kann ich diesen Regentag nicht feiern, /  So kummerzärtlich, feucht und bleiern, / Da mir dein Bild zur Nacht den Schlaf zerschlug / Und mich in deine Nähe trug.

  Ich bin Soldat und steh im Feld, / Gewehr im Arm, und fern der Welt./ Wär ich zu Haus, ich schlösse Tür und Scheiben / Und wollte lange einsam bleiben;/ Im Sofawinkel sitzend mich versenken, / Geschlossnen Auges deiner denken.

  Ich bin Soldat im trüben Feld./Hier endet alte Menschenwelt./Der Regen singt, die nassen Strähnen fließen. /Ich kann nichts tun – nur Blei verschießen./ Weiß nicht warum, tu's doch als ob ich's muss: / Ins graue Wetter kracht ein Schuss!

  14-12-2014 om 13:53 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (135 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERDWENEN DUITSE BEGRAAFPLAATSEN - WERVIK
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de Eerste Wereldoorlog waren er in heel wat Belgische gemeenten Duitse militaire graven te vinden. In de loop van de jaren werden de meeste van deze graven geconcentreerd op 148 Duitse militaire begraafplaatsen, waarvan het gros te situeren was in de provincie West-Vlaanderen.  Uiteindelijk werden ook deze sites na WO II ontruimd en werden de stoffelijke overschotten bijeengebracht op de 4 grote verzamelbegraafplaatsen: Langemark, Vladslo, Menen en Hooglede. In de rubriek 'Verdwenen Duitse begraafplaatsen' zal ik u geregeld uit mijn archief foto's brengen van deze verdwenen sites. Als eerste is Wervik aan de beurt. Deze begraafplaats, beter bekend als 'Ehrenfriefdhof nr. 65 - Wervik-Nord' werd aangelegd op de nog niet zo lang bestaande stedelijke begraafplaats van Wervik aan de Komenstraat.  Tegen het einde van de oorlog was meer dan de helft van deze begraafplaats ingenomen door Duitse graven. Een opvallend gegeven op deze site was de indrukwekkende kapel die hier op bevel van de Duitse infanteriegeneraal von Deimling werd gebouwd, maar die na de oorlog werd afgebroken. In de verste hoek was een aparte site, het 'Ehrenfriedhof Pioniere' ingericht. In november 1955 werd deze militaire begraafplaats geruimd: 2891 gesneuvelden werden naar Menen overgebracht, 200 ongeïdentificeerden werden in het 'Kameradengrab' in Langemark bijgezet, 30 Britten gingen naar de CWGC-site Zantvoorde British Cemetery en 68 naar Larch Wood Cemetery. 80 Franse gesneuvelden werden op St - Charles de Potyze herbegraven of gerepatrieerd. Een bizar detail is dat twee Duitse gesneuvelden, die tussen de burgers waren begraven, bij de naoorlogse ruiming werden vergeten. Eén graf is inmiddels verdwenen maar het graf van Leutnant Wolfgang Kühne, een officier van de Pioniere die bij Hill 60 sneuvelde, is tot op de dag van vandaag gespaard gebleven. (Klik op de foto voor een grotere weergave)

  13-12-2014 om 20:13 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (139 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM : CHRISTIAAN KOYEN (1886-1914)

  Op de foto de door Duits artillerievuur beschadigde kerk van Bonnine, een dorp op ongeveer 6 km. ten noordoosten van Namen. Op 23 augustus '14 sneuvelde hier Christ Koyen, soldaat in de 9e compagnie 3/1 van het 28e Linieregiment. Koyen, die op 27 maart 1886 in Meer was geboren was hier met het 28e Linie, onder leiding van kolonel Deumaert ingezet bij de zware afweergevechten tegen de 5e Garde Brigade die probeerde te infiltreren in de intervallen tussen de Naamse forten. Volgens de gegevens van zijn militair stamboekdossier sneuvelde Christ Koyen ergens tussen Boninne en La Fontenelle. Op de tweede foto zijn een aantal graven in Bonnine te zien, maar het is niet zeker of hierbij ook de laatste rustplaats van Koyen is. Het is onduidelijk wat er met zijn stoffelijke resten is gebeurd, want ik heb nergens in de ruime regio van Namen een graf van Koyen teruggevonden. Mogelijk werd hij als onbekende herbegraven op de BMB Champion. Christ Koyen was gehuwd en woonde bij het uitbreken van de oorlog in Oud-Turnhout.   


  13-12-2014 om 19:23 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (95 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE TIJD VAN TOEN - POELKAPELLE

  Weinig dorpen aan het Westelijke front werden zo vaak op de gevoelige plaat vastgelegd als Poelkapelle. Deze plaats werd op 20 oktober 1914 door de Duitsers bezet en al snel door hen uitgebouwd tot een belangrijk steunpunt net achter de frontlijn. Een frontlijn die tijdens de 'Derde Slag om Ieper' plots akelig dichtbij kwam te liggen. Na een hele reeks van, in mensenlevens erg kostbare, aanvallen konden de geallieerde troepen begin oktober '17 het grootste deel van Poelkapelle veroveren; Maar deze zo duur bevochten terreinwinst ging een paar maanden later opnieuw verloren door het Duitse Lente-offensief van '18. Pas op 28 september '18 werd de brokkelige steenhoop tussen modderige bomkraters die ooit Poelkapelle was, definitief bevrijd. Er zijn honderden, zoniet duizenden foto's gemaakt van hoe de kerk en het dorpscentrum van Poelkapelle langzaam maar zeker tot puin werden vermalen. Vandaag geef ik u graag twee kiekjes uit mijn archief die omwille van het door de fotograaf ingenomen standpunt, ietwat afwijken van de meeste opnames uit Poelkapelle tijdens WO I.

  12-12-2014 om 11:08 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (129 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM - KAREL VA N EYNDE (1879-1914)

  Het gebouw op de foto is het oude Sint Jansgasthuis in Veurne. Tijdens de IJzerslag werd hier de Belgian Field Ambulance ondergebracht, in feite een fusie van twee Britse medische vrijwilligerseenheden, nl. 'The British Field Hospital for Belgium' en 'Dr. Munro's Flying Ambulance Corps', die ons land kwamen bijstaan. Hier stierf op 1 november '14 mijn stadsgenoot Karel Van Eynde. Hij behoorde tot de een van de oudste klassen die bij het uitbreken van de oorlog was opgeroepen. Hij werd ingelijfd bij de 12e compagnie 3/4 van het 2e Regiment Karabiniers en was zwaar gewond geraakt bij de afweergevechten waarbij deze eenheid probeerde de Duitse doorbraak bij Tervate af te stoppen. Oorspronkelijk werd Karel van Eynde begraven in een massagraf op de stedelijke begraafplaats van Veurne, maar na de ingebruikname van de BMB Duinenhoek in De Panne werden zijn stoffelijke resten daar herbegraven in graf I - 1.

  Karel Van Eynde was op 24 juli 1879 in Hoogstraten geboren. Bij het begin van de oorlog stond hij geregistreerd als handarbeider en was hij gehuwd met M. Meyers. Kort na hun huwelijk was dit paar uit Hoogstraten verhuisd naar Borgerhout. In 1914 woonden ze in de de Lange Nieuwstraat 136 in Antwerpen.  11-12-2014 om 17:12 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (72 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JOBST HERMANN VON MENGERSEN - GRAFVELD NR. 31 - LOMMEL

  Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van de grote Duitse militaire verzamelbegraafplaatsen in de Westhoek: Langemark,  Vladslo, Menen en Hooglede. Wat heel wat minder mensen weten is dat de gigantische Duitse militaire WO II -begraafplaats van Lommel, een grafveld bevat met militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Dit grafveld nr. 31 bevat de stoffelijke overschotten van 542 Duitse militairen die tijdens WO I hoofdzakelijk zijn omgekomen in de provincies Antwerpen en Limburg. Zo liggen er bv. enkele tientallen manschappen van de grensbewakingstroepen die aan de beruchte 'Dodendraad'  het leven lieten maar ook rekruten die zijn omgekomen op oefenplaatsen en in garnizoenen zoals in de kampen van Beverlo en Leopoldsburg. Ze lagen oorspronkeljk her en der verspreid begraven in de gemeente waren ze overleden en werden tijdens het interbellum ontgraven en bijgezet op een verzamelbegraafplaats in Leopoldsburg. Begin jaren 50 werden ze overgebracht naar de immense, 16 ha. grote Duitse begraafplaats aan het Kattenbos in Lommel.

  In dit veld nr. 31 ligt in graf nr. 430 luitenant Jobst Hermann von Mengersen begraven. Deze 21 - jarige cavalerieofficier maakte deel uit van een verkenningspatrouille van 17 ruiters die  op 18 augustus 1914 kort na de middag in Oud-Turnhout was opgedoken. Via Zevendonk rukten ze behoedzaam op in de richting van Turnhout. Beducht op een mogelijke hinderlaag, schoten ze op alles wat bewoog, met fatale gevolgen. Een nieuwsgierige bewoonster van een huis op de Steenweg op Zevendonk, Elisabeth Van De Moer - Raeymaeckers, werd in haar tuin door een Duitse kogel getroffen en overleed ter plaatse. Een peloton van de intussen gealarmeerde Turnhoutse Burgerwacht, aangevoerd door sergeant Karel Andelhof slaagde erin de Duitsers in een hinderlaag te laten rijden. Bij het hierop volgende vuurgevecht werd Jobst Hermann von Mengersen zwaar gewond en gevangen genomen.   Hij zou in de loop van de avond in het Turnhoutse Gasthuis aan de opgelopen verwondingen bezwijken en een dag later begraven worden op de stedelijke begraafplaats aan de Kwakkelstraat. Twee van de cavaleristen die tot von Mengersens eenheid behoorden werden op de vlucht nog krijgsgevangen gemaakt. Eén ter hoogte van de Kruishuisstraat en een tweede kon gewond in Kasterlee bij de kraag worden gevat. Een grote menigte verdrong zich hierna op de Turnhoutse Grote Markt om een glimp van deze gevangenen op te vangen die er voorlopig in het politiebureau waren opgesloten.  De bevelhebbers van de Turnhoutse Burgerwacht vreesden voor een Duitse tegenactie en stuurden meteen een telegram naar de militaire gouverneur van Antwerpen met het verzoek soldaten te sturen. Zelfs de directeur van Merksplas - Kolonie kreeg de vraag om 20 gewapende bewakers ter beschikking te stellen. Een voor die tijd typisch voorbeeld van overreactie, maar niet geheel ten onrechte. Diezelfde dag hadden Duitse verkenners twee inwoners van Meerhout gefusilleerd en was het in de Zuiderkempen tot een vuurgevecht in regel gekomen tussen een ruiterijafdeling van de zgn. vliegende verdediging van de vesting Antwerpen en Duitse cavaleristen....

  De familie von Mengersen die behoorde tot de kleine Pruisische landadel uit de omgeving van Stettin, betaalde een hoge prijs tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1915 sneuvelde Jobsts enige broer Adolf jr. (1897-1915) en in 1918 overleed zijn vader, majoor Adolf von Mengersen (1863-1918) in bevolen dienst voor 'Kaiser und Vaterland'.

     11-12-2014 om 12:28 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (92 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WHERE HAVE ALL THE FLOWERS GONE ?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  'Where have all the flowers gone" vroeg Pete Seeger zich in 1955 af in zijn bekende anti-oorlogslied. Vandaag las ik dit artikel met de titel 'Klaprozen in Flanders Fields zijn niet meer wat ze geweest zijn ' in 'De Standaard': ' De bloem die symbool is geworden van de slachting in de Vlaamse velden, nu honderd jaar geleden, komt bijna de helft minder voor dan toen. Dat meldden Nina Hautekeete (Universiteit Rijsel) en haar collega's op het congres van de Franse Ecologische Vereniging. De biodiversiteit in Belgisch en Frans Vlaanderen is vervlakt en gemondialiseerd, zo stelden ze vast. 'Van elke vijf soorten die we bestudeerden, is er één ofwel nieuwkomer ofwel verdwenen.' Vooral akkersoorten zoals de wilde ridderspoor en de zomeradonis zijn verdwenen. Met de zompige weiden verdwenen ook breed wollegras en de kleine zonnedauw. De verstedelijking trok nieuwe soorten aan en liet er ook een aantal uit voortuintjes ontsnappen. Of uit tuinvijvers, zoals de waterteunisbloem die hele beken overwoekert. ' Al bij al verliezen we gespecialiseerde soorten ten voordele van kosmopolieten', zei Hautekeete. 'Het aantal soorten stijgt wel, maar dat verbergt een wereldwijde homogenisatie van de habitats.' Klaprozen voelen zich goed in ruige graanvelden, minder in de mechanisch bewerkte velden van vandaag. Sinds begin vorige eeuw zijn ze met veertig procent achteruitgegaan. Toch de landbouwsoorten. De plastic souvenirwinkelsoort doet het in Ieper en omstreken uitstekend.' (pvd)

  11-12-2014 om 10:25 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (20 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KEMPISCHE HELDENHULDE - KAREL CROLS
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Er zijn nauwelijks gegevens bekend over deze Herentalsenaar. Hij werd op 19 november 1896 in dit Netestadje geboren en meldde zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog als oorlogsvrijwilliger. Karel Crols werd soldaat in de 3e cie. 1/3 van het 6e Linieregiment. Op 10 juni '16 werd hij dodelijk gewond op de voorposten bij Noordschote en begraven te Molenhoek. In 1917 werd boven zijn graf een heldenhuldezerk opgericht, die was bekostigd door zijn makkers uit het bataljon en een aantal van zijn stadsgenoten die in het leger dienden. Volgens de lijst die het IJzerbedevaartcomité in 1925 publiceerde werd zijn heldenhuldezerk op bevel van de Dienst der Militaire Grafsteden in datzelfde jaar vernietigd... Het is onduidelijk waar deze Kempische oorlogsvrijwilliger nu begraven ligt.

  10-12-2014 om 21:13 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (67 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOLKIEN & DE GROTE OORLOG
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Morgen gaat de verfilming van Peter Jacksons derde deel van Tokiens 'Hobbit'-trilogie, 'The Battle of the Five Armies' in ons land in première. Hoog tijd om op deze blog even stil te staan bij John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973), filoloog, essayist en dichter. Met zijn werken als 'The Hobbit', 'The Lord of the Rings' en 'The Silmarillion' wordt hij terecht als de 'vader' van de moderne fantasy-literatuur beschouwd. Bij het uitbreken van de oorlog was Tolkien een briljante student Klassieke Filologie en Engels aan de prestigieuze universiteit van Oxford. Vrijwel onmiddellijk nadat hij in 1915 was afgestudeerd nam hij, net als de meeste van zijn vrienden, dienst in het Britse leger. Hij werd tweede luitenant in het 11e Bataljon van de Lancashire Fusilliers en belandde met deze eenheid op 4 juni '16 aan het front, waar zijn eenheid werd ingezet bij de Slag aan de Somme. Tolkien, die was opgeleid tot signaling officer kreeg op 14 juli zijn vuurdoop bij de mislukte aanval op Ovillers waar veel mannen van zijn bataljon niet door de Duitse prikkeldraadversperringen raakten en aan flarden werden geschoten door de Duitse machinegeweren.  Later zou hij hierover schrijven 'Vele jonge officieren sneuvelden bij bosjes...' Na twee dagen van bloedvergieten, keerde hij terug naar de tweede lijn waar hij een brief vond waarin werd gemeld dat een van zijn beste jeugdvrienden, Rob Gilson bij Bécourt was gesneuveld door een artillerievoltreffer.  De volgende week was Tolkien aanwezig bij de opnieuw grotendeels mislukte aanval van zijn  eenheid op de beruchte 'Schwaben Redoubt'. Opnieuw incasseerden de Lancashire Fusilliers zware verliezen... Op 27 oktober '16 - een dag voor zijn bataljon naar de Hel van Ieper moest vertrekken -werd hij doodziek met loopgravenkoorts gehospitaliseerd in Le Touquet. Toen zijn gezondheidstoestand verslechterde werd de ernstig verzwakte Tolkien op 9 november '16 naar Engeland overgebracht en kort nadien ongeschikt voor frontdienst bevonden. Hij zou de rest van de oorlog in hospitalen en Engelse garnizoenen doorbrengen.  In 1917 schreef hij 'The Fall of Gondolin', een verhaal dat hij kaderde in een groter project dat hij met de naam 'The Book of Lost Tales' bedacht. Na de oorlog werd de intussen tot luitenant bevorderde Tolkien eervol uit het leger ontslagen en begon hij een imponerende academische carrière uit te bouwen.

  Alhoewel hij nooit expliciet over zijn gruwelijke oorlogservaringen heeft geschreven, heeft de Grote Oorlog een onuitwisbare stempel op zijn werk gedrukt. Zoals hij zelf ooit schreef waren ' tegen 1918 zowat al zijn vrienden gesneuveld...' Tolkien was een van de weinige overlevenden van zijn vooroorlogse vriendenkring. Van 'King Edward's College', zijn oude middelbarre school sneuvelden niet minder dan 243 oud-leerlingen. 141 Jongemannen van 'Exeter College' in Oxford lieten het leven in '14-'18.  Zijn goede jeugdvriend Geoffrey B. Smith met wie hij geregeld correspondeerde was op 3 december '16 aan gangreen bezweken, nadat hij 29 november ernstig gewond was geraakt door schrapnelkogels. George Cottrell was al in '15 als tweede luitenant in de Royal Garrison Artillery in Ieper gesneuveld. Ieper werd ook noodlottig voor Thomas 'Tea Cake' Barnsley, de als kapitein bij de Coldstream Guards diende en op 31 juli '17 werd gedood en Tolkiens neef Thomas Mitton, tweede luitenant bij de Royal Engineers, die op 24 december '17 sneuvelde. Hun dood maakte een grote indruk op de moeizaam herstellende Tolkien en dit zou in zijn latere literaire werk doorklinken. Scénes als de door Sauron en Saruman totaal vernietigde landschappen roepen meteen het beeld op van de Verwoeste Gewesten rond Ieper. De beklijvende tocht van Frodo en Sam door de 'Dead Marshes' (in 'The Two Towers') zou een perfecte beschrijving kunnen zijn van de slijmerige, met duizenden bomkraters bezaaide moddervelden rond Passendale in de herfst van '17....

  Een voorproefje van 'The Battle of the Five Armies' ;

  https://www.youtube.com/watch?v=iVAgTiBrrDA&feature=player_detailpage

  09-12-2014 om 23:50 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (118 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 KAARSJE
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Hoeràààààààààà ! ! ! Deze blog bestaat vandaag precies 1 maand. En dat mag, nee moet gevierd worden... Als eerste kaarsje op de verjaardagstaart een unieke foto van een troep mariniers van het Marinekorps Flandern die ergens in 1916 fier in Westende poseerden met een fijne selectie aan granaten en loopgraafdolken...

  09-12-2014 om 20:50 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (66 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOLENS STERVEN STAANDE - DEEL 4
  Twee mooie Duitse foto's van de Kortewindemolen. Deze stenen koren- en olieslagmolen uit 1857 stond op het gehucht Kortekeer aan de Bikschotestraat op 2,5 km. ten westen van de kerk van Langemark. Hij werd volledig verwoest bij de extreem zware gevechten in deze sector. Let op de bovenste foto vooral op de Duitse artilleriewaarnemer in de molenruïne.... 
  08-12-2014 om 17:38 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (143 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM : FERNAND LEFEBVRE (1887-1914)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 22 oktober 1914 sneuvelde op amper 300 meter van de IJzerdijk in Oud- Stuivekenskerke, de 27-jarige Fernand Lefebvre, onderluitenant in het 2e Regiment Karabiniers. Hij was op 31 juli 1887 in Watermaal-Bosvoorde geboren, maar had zowat heel zijn jeugd doorgebracht in Wortel en Hoogstraten, waar zijn vader Gustaaf Lefebvre hoofdklerk was geweest op de Kolonie en later de Rijksweldadigheidsinstelling op het Gelmelslot. Zijn moeder, Catharina Maria Boom was een zuster van Karel Boom, de bekende Hoogstraatse kunstschilder en leraar aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Omstreeks 1907 had hij als beroepsvrijwilliger dienst genomen in het leger en woonde hij hoofdzakelijk in Brussel. Bij het uitbreken van de oorlog was hij in Etterbeek gedomicilieerd.  Ook zijn broers Armand, een sergeant in het 5e Linieregiment en Leon, soldaat bij de Jagers te Voet waren beroepsmilitairen.

  Fernand Lefebvre werd neergemaaid door een machinegeweersalvo toen hij met de resterende mannen van zijn compagnie (de 4e cie. 1/4 2e Karabiniers) een Duitse loopgraaf probeerde in te nemen. Grenadier Georges Jacques was een ooggetuige van de zelfmoordactie die door de mannen van Lebevre's bataljon werd ondernomen tegen de bij Tervate doorgebroken Duitsers. In zijn memoires schreef hij hierover: 'L'engagement du 1er bataillon du 2iéme Carabiniers avait provoqué à son tour l'intervention du 3iéme bataillon  du 2ième Carabiniers. Il s'est jeté dans la fournaise vers 15.00 h., sous les ordres du major Constant, pour participer à la contre - attaque d'ensemble qui se prépare dans la bouclé de Tervaete. Mais dans cette lutte inégale du soldat debout qui recherche le corps à corps, et l'ennemi terré derièrre ses mitrailleuses, le fol heroïsme des Carabiniers ne peut suffire. La ligne des tirailleurs est rapidement réduite. Des sergents, des soldats ayant pris la relève de leurs lieutenants morts sont tués a leur tour: Kneipe, Morlet, Dome et Lefebvre. Dans la plaine, seul un clairon s'entente à pousser en avant, des petits groupes épars. La contre - attaque de Tervaete par les Carabiniers est brisée et reflue à son point de départ...' Fernad Lefebvre werd begraven in een veldgraf ergens in de beruchte Bocht van Tervate. Op 30 juni 1922 werd hij met militaire eer en begeleid door een peloton karabiniers herbegraven op de begraafplaats van Etterbeek.

  08-12-2014 om 17:13 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (77 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LUISTERTIP - 'IN FLANDERN REITET DER TOD'
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het is niet meteen duidelijk wanneer dit populaire Duitse soldatenlied ontstaan is. Vast staat wel dat het in de herfst van 1917 werd uitgegeven bij F. Hofmeister in Leipzig en dat het wellicht werd gecomponeerd door zangeres en componiste Elsa Laura von Wolzogen (1876-1945). Tijdens het interbellum werd het vaak gezongen door Wander-groepen en later zelfs door de HJ.

  https://www.youtube.com/watch?v=kyXAekoZa1U&feature=player_detailpage

  08-12-2014 om 16:15 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (72 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 20/01-26/01 2020
 • 31/12-06/01 2019
 • 23/12-29/12 2019
 • 16/12-22/12 2019
 • 02/12-08/12 2019
 • 18/11-24/11 2019
 • 11/11-17/11 2019
 • 04/11-10/11 2019
 • 28/10-03/11 2019
 • 14/10-20/10 2019
 • 07/10-13/10 2019
 • 30/09-06/10 2019
 • 23/09-29/09 2019
 • 16/09-22/09 2019
 • 09/09-15/09 2019
 • 19/08-25/08 2019
 • 12/08-18/08 2019
 • 05/08-11/08 2019
 • 29/07-04/08 2019
 • 22/07-28/07 2019
 • 01/07-07/07 2019
 • 24/06-30/06 2019
 • 17/06-23/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 27/05-02/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!