KIJKTIP : 14-18 DAGBOEKEN UIT DE EERSTE WERELDOORLOG DL.1
In 2014 zond de NTR-VPRO het bijzonder interessante docudrama '14-18: Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog' uit. Aan de hand van een aantal originele dagboekfragmenten, reconstructies en authentiek beeldmateriaal werd de dramatische Grote Oorlog vanuit deze persoonlijke getuigenissen gereconstrueerd. Voor het scenario tekenden Yuri Winterberg en Jan Peter.
OPNIEUW EEN VERONGELUKTE DUITSER AAN DE DODENDRAAD
Een dag nadat twee ontsnapte Russische krijgsgevangenen waren geëlektrocuteerd in Weelde - Statie eiste de Dodendraad er al een nieuw slachtoffer. Landsturmman Peter Offer werd vandaag, precies een eeuw geleden, dood gevonden achter de woning van de familie Van den Eynde in Weelde - Statie. Volgens een bericht in 'De Tilburgsche Courant' van 31 mei '16 was hij op het patrouillepad langs de Dodendraad een brief van het thuisfront aan het lezen tot een windvlaag de brief uit zijn handen rukte en deze tussen de draden van de onder hoogspanning staande grensafsluiting dwarrelde. Offer probeerde de brief met een stuk prikkeldraad naar zich toe te trekken, maar raakte per ongeluk een van de hoogspanningskabels en werd doodgebliksemd. Volgens hetzelfde krantenbericht was hij normaal gezien 's anderendaags met verlof naar huis kunnen keren... Peter Josef Offer was op 5 juli 1877 in Grevenbroich / Kreis Bergheim geboren in het gezin van Christian Offer en Margarita Wacher. Hij was in 1905 gehuwd met Barbara Maaser. Op het ogenblik dat hij verongelukte diende hij als soldaat in de 1e compagnie van het Mobiles Infanterie-Landsturm-Bataillon Neuss. Hij werd oorspronkelijk begraven op de begraafplaats van Merksplas. Tijdens het interbellum werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats bij het Kamp van Beverlo. Na de Tweede wereldoorlog werd deze site geruimd en werd Offer herbegraven in graf van blok 31 op de Duitse militaire begraafplaats van Lommel.
Vandaag precies honderd jaar geleden vielen er in de Noorderkempen opnieuw slachtoffers te betreuren aan de beruchte Dodendraad, de onder hoogspanning staande grensafsluiting. Zes ontsnapte Russische krijgsgevangen die ingezet waren bij onderhoudwerken aan het spoorwegnet in het Luikerland, probeerden bij Weelde-Station naar het neutrale Nederland te vluchtten. Ze waren maar liefst drie weken op de vlucht geweest en trokken, om de Duitsers te ontwijken, 's nachts door het land op weg naar de rijksgrens. Twee van hen werden geëlektrocuteerd en stierven ter plaatse. Drie Russen werden aangehouden door de gealarmeerde Duitse grenstroepen van het Mobiles Infanterie Landsturm Bataillon Neuss. Slechts één van de onfortuinlijke Russen wist de grens over te steken en bereikte uitgeput Baarle-Hertog.