Inhoud blog
 • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - FRAGMENT UIT REGENERATION
 • BESTE WENSEN
 • KIJKTIP - CHRISTMAS 1915
 • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LILLI MARLEEN
 • OVER DE SCHREVE - DEUTSCHE KRIEGSGRÄBERSTÄTTE ANNOEUILLIN
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  IN VLAANDERENS VELDEN
  Een gids naar het verleden
  31-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - WEDERKEER
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Honderd jaar geleden rolde ‘Music Hall’, het debuut van Paul Van Ostaijen van de persen (zie ook mijn blog van 10.04.2016)  Het Letterenhuis viert dit op 6 augustus, tijdens de Museumnacht  in Antwerpen. U kan er niet alleen terecht voor een paar fraaie originele handschriften uit het depot maar ook voor een aantal performances die de unieke sfeer van ‘Music Hall’ zullen evoceren.  Zie www.letterenhuis.be

   

  Bij wijze van voorproefje het volgende gedicht:

   

  WEDERKEER

   

  Aan Victor de Meijere

   

   

  Uit de verre streken van lome

   

  Zelfverloochening,

   

  Flamingantisme, ben ik tot u gekomen

   

  Als een boeteling.

   

    

  Niet barrevoets,

   

  De handen saamgebonden,

   

  Door as, het hoofd geschonden,

   

  Met al het uiterlike mijns demoeds

   

  Om de bedreven zonden.

   

    

  Niet als de verloren zoon,

   

  Die, uitgeput en zwak,

   

  Aarzelend, om smaad en hoon,

   

  Wederkeert onder 't ouderlike dak.

   

    

  Maar wel gelijk de jongen, die in ontrouw

   

  Met z'n zoete liefje heeft geleefd,

   

  Plots in zich voelt het berouw

   

  Om al het goeds dat hij gebroken heeft,

   

  En met diepe deemoed zich weerom naar z'n lief begeeft.

   

    

  Maar z'n zoet lief is goed gebleven,

   

  En heeft hem al z'n zonden blij vergeven,

   

  Om weer gelukkig bij mekaar te zijn,

   

  Na deze korte, gauw vergeten pijn.

   

   

  Dan groeit hun liefde met elke dag

   

  En wordt onbreekbaar sterk;

   

  Hun liefde wordt één goede lach

   

  En steun voor vaak ondankbaar werk.

   

   

  Zó ben ik blij om m'n wederkeer,

   

  Tot u, Flamingantisme, nieuw geloof.

   

  Ik voel in mij een nieuwe dageraad;

   

  Hoe vlug de nacht der zwakheid mij verlaat

   

  En wijkt en vlucht; hoe voor mezelf, m'n werk sterk staat,

   

  Wijl 't voor uw heil is, o, m'n nieuw en groot geloof.

   

  September 1915

   

   

   


  31-07-2016 om 10:52 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (129 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPREKENDE GEZICHTEN - JOZEF SESTIG

  Op 10 oktober 1917 om 10.30 u. werd Jozef Sestig, korporaal in het 15e Linieregiment dodelijk getroffen door granaatscherven bij een beschieting van de Belgische verbindingslijnen  in de sector Diksmuide. Sestig was op 24 februari 1893 in Mechelen geboren in het gezin van Louis Sestig en Leontine Neutjens. In het burgerleven was hij boekbinder bij de bekende drukkerij-uitgeverij van Dessain in Mechelen. Toen hij in 1913 zijn militaire dienstplicht moest vervullen woonde hij in de Hanswijkstraat 29.  Net voor hij in dienst ging was hij gehuwd met Maria Joanna Tielemans. Op het ogenblik van de Duitse inval was  hij nog in actieve dienst en nam hij in de rangen van de 3e compagnie van het 1e bataljon van het 5e Linieregiment deel aan de uitvallen uit Antwerpen en de IJzerslag. Op 14 februari ’15 werd hij van het front geëvacueerd wegens een ziekte die hij aan het front had opgelopen. Deze aandoening moet ernstig zijn geweest want pas op 14 juli ’15 werd hij uit het hospitaal in Calais ontslagen. Blijkbaar moest hij ook nog revalideren want de volgende maanden treffen we hem aan bij de logistieke diensten in onder meer Calais en Dieppe. Op 11 januari ‘17 kon hij terug naar het IJzerfront waar hij werd ingedeeld bij 9e compagnie 3/1 van het 15e Linieregiment. Op 26 augustus ’17 belandde hij opnieuw wegens een aan het front opgelopen aandoening in het hospitaal, deze keer in Cabour in Adinkerke. Op 7 september werd hij ‘goed voor frontdienst’ bevonden en mocht hij terug naar de eerste linies waar hij een maand later sneuvelde. Korporaal Sestig werd opgebaard in het lijkenhuisje van Alveringem en op 13 oktober ’17 begraven op de BMB van Oeren in graf nr. 241.

  Merkwaardig is dat in zijn bewaard gebleven begrafenisdossier melding wordt gemaakt van een brief die zijn vader op 10 september 1923 vanuit Mortsel Oude - God naar de ‘Dienst der Militaire Grafsteden’ had gestuurd en waarin hij vroeg de geboorteplaats en sterfdatum aan te passen. Volgens deze brief was zijn zoon op 11 oktober ’17 gesneuveld en was hij niet in Mechelen maar in Kerhelles geboren….  

   
  30-07-2016 om 13:22 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (67 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EVEN STILSTAAN BIJ - ADINKERKE CHURCHYARD EXTENSION

  Deze kleine begraafplaats van de CWGC is in meer dan één opzicht interessant. Eerst en vooral werd ze geïntegreerd in de Belgische militaire begraafplaats van Adinkerke. 67 Gesneuvelden uit het Britse Gemenebest kregen in twee plots hun laatste rustplaats. 20 Van hen hadden in de King’s Own Yorkshire Infantry gediend maar we vinden hier ook niet minder dan 9 graven terug van mannen uit het British West Indies Regiment - de naar verhouding - grootste concentratie van gesneuvelden uit de Caraïben op een CWGC-site in Vlaanderens velden… De meeste van de militairen die hier werden begraven overleden in de zomer van 1917 toen in Adinkerke het 1st Canadian Casualty Clearing Station operationeel was. Ook een aantal militairen die in de Casualty Clearing Stations 24 en 39 in Oosthoek tussen Adinkerke en Veurne, overleden, werden hier begraven.  Drie militairen waren dragers van hoge onderscheidingen: Able Seaman Edmund Charles Aslett (+ 27.08.1916) had bij de Royal Navy Siege Guns gediend en was onderscheiden met de Distinguished Service Medal (DSM). Arthur Brain, corporal in de Kings’s Own Yorkshire Infantry (+ 19.07.1917) was drager van de Distinguished Conduct Medal (DCM) en M. Smiths (+ 12.07.1917), gunner in de Royal Field Artillery was drager van de Military Medal (MM)    
  29-07-2016 om 00:31 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (124 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOEN & NU - DE PETROLEUMTANKS

  Na de IJzerslag van oktober 1914, was een deel van de linkeroever van de IJzer en enkele eilandjes in het overstroomde gebied in handen gebleven van de Duitsers. Eén van deze sites werd gevormd door twee uitgebrande ‘Petroleumtanks’ ten noorden van kilometerpaal 16 op de linkeroever. Ze stonden nog gedeeltelijk overeind in hun stevige betonnen bedding en boden een uitstekend zicht op de omringende vlakte. De Duitsers hadden deze brandstofreservoirs met bijhorende loods en conciërgebouw dan ook meteen als observatiepost ingericht. Van hieruit konden hun artilleriewaarnemers alle activiteiten in de Belgische stellingen voor Diksmuide immers nauwkeurig volgen. De Petroleumtanks vormden vanzelfsprekend een grote bron van ergernis voor de Belgische soldaten en herhaaldelijk hebben ze – in niet altijd even goed voorbereide en ondersteunde – aanvallen  geprobeerd ze te vernietigen. Voor de Belgische soldaat waren de Petroleumtanks het symbool van de vijandelijke aanwezigheid op de linkeroever van de IJzer. Pas op het einde van de oorlog werden de intussen tot een hoop schroot gereduceerde tanks door de Duitsers opgegeven. In 2014 werd op initiatief van het stadsbestuur van Diksmuide op deze site een evocerende constructie geplaatst die de herinnering aan deze plaats van verschrikking levendig dient te houden.  
  28-07-2016 om 11:42 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (138 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM - FRANS LODEWIJK CNAEPKENS (1892-1916)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De zomer van 1916 verliep relatief rustig aan het IJzerfront en dat weerspiegelde zich ook in de verliescijfers. In deze periode sneuvelde slechts één militair uit het kanton Hoogstraten. Op 30 juni 1916 werd Frans Lodewijk Cnaepkens uit Rijkevorsel in Elverdinge bij Ieper dodelijk gewond door granaatscherven. Hij was op 4 april 1915 vrijwillig in dienst gegaan. Nadat hij in het Camp d’Instruction nr. 6 in het Franse Valognes een opleiding had gekregen werd hij als pionier met het stamnummer 177/13 ingedeeld bij de genietroepen te velde, meer bepaald in de 2e compagnie van het Geniebataljon van de Ve Legerdivisie.

  Frans Lodewijk Cnaepkens was op 4 december 1892 in Borgerhout geboren. Hij was het 7e kind van Cornelius Cnaepkens (° 1854 Vlimmeren) en Angelina Doms (° 1858 Rijkevorsel). Dit kroostrijke gezin dat 11 kinderen zou tellen had zich tussen 1889 en 1895 in Borgerhout gevestigd maar verhuisde nadien naar Rijkevorsel waar Frans Lodewijk het grootste deel van zijn jeugdjaren doorbracht. Hij werd op 2 juli 1916 op de militaire begraafplaats van Westvleteren begraven maar op 19 september 1922 werden zijn stoffelijke resten naar Rijkevorsel overgebracht waar hij – zoals de meeste van zijn gesneuvelde dorpsgenoten - werd bijgezet bij het oorlogsmonument.


  25-07-2016 om 10:35 geschreven door janhuijbrechts  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (86 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 20/01-26/01 2020
 • 31/12-06/01 2019
 • 23/12-29/12 2019
 • 16/12-22/12 2019
 • 02/12-08/12 2019
 • 18/11-24/11 2019
 • 11/11-17/11 2019
 • 04/11-10/11 2019
 • 28/10-03/11 2019
 • 14/10-20/10 2019
 • 07/10-13/10 2019
 • 30/09-06/10 2019
 • 23/09-29/09 2019
 • 16/09-22/09 2019
 • 09/09-15/09 2019
 • 19/08-25/08 2019
 • 12/08-18/08 2019
 • 05/08-11/08 2019
 • 29/07-04/08 2019
 • 22/07-28/07 2019
 • 01/07-07/07 2019
 • 24/06-30/06 2019
 • 17/06-23/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 27/05-02/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!