Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
19-12-2012
Frikadellen met provençaalse saus
In plaats van bolognaisesaus was het hier gisteren provençaalse saus met frikadellen en pasta op vraag van onze jongste. En smaken deed het !
Nodig voor de frikadellen
- 600 gr gehakt
- 2 eitjes
- peper+ zout
- chapelure
Nodig voor de provençaalse saus :
- 2 uien
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode + 1 groene paprika
- 1 spaanse peper
- verse tomaten of anders 1 liter blik van gehakte tomaten
- 1 kruidenbouillonblokje + 1 vleesbouillonkuipje
- olijfolie
- peper, zout, provençaalse kruiden
- verse laurier, rozemarijn
Bereiding
Voor de gehaktballen (frikandellen) : het gehakt samen met de 2 eitjes, peper en zout en chapelure alles goed onder elkaar mengen en tot ballen rollen. Dan 20 minuten stomen in de microgourmet. Het overtollige vet verdwijnt zo uit zichzelf.
Voor de provençaalse saus ben ik deze keer nog eens op de tradionele manier aan het werk gegaan. D.w.z. op mijn inductieplaat met een gietijzere kookpot. Eerst de olijfolie verwarmen, de ajuin in fijne slierten snijden en aanstoven samen met de courgetteblokjes en paprikastukjes en de aubergineblokjes. De laurier en rozemarijn mag er dan al bij, evenals de fijn gesneden spaanse peper. De verse tomaten tot blokjes versnijden en bijvoegen. Ook het kruidenbouillonblokje+ vleeskuipje en afkruiden met peper en zout. Aan de kook brengen en eventueel indikken met wat sausbinder. Niet te lang laten koken want dan worden de groenten te plat. Persoonlijk heb ik graag dat mijn paprikastukjes nog een beetje 'knapperig' zijn. Eventueel kan men ook nog champignons toevoegen naar eigen smaak.Op het einde wanneer de saus klaar is de gestoomde gehaktballen toevoegen bij de saus.
Serveren met puree, rijst of pasta. Bij ons was het gisteren dus pasta op vraag van onze jongste zoon.