Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
14-11-2015
Notentaart
Met zo'n regenachtig weer niks leuker dan in je keukentje wat lekkers te voorschijn toveren. Want met een paar simpele ingrediënten kan je soms werkelijk van niets toch iets smakelijk op tafel brengen. Zo ook met deze heerlijke notentaart.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 250 ml room
- 100 gr noten tot poeder gemalen
- 100 gr suiker
- 1 ei
Optie :
een laagje chocolade erover heen doen na het bakken en/of glazuur van poedersuiker gemengd met een paar druppels rhum.
Werkwijze :
Rol het bladerdeeg open in een taartvorm. Maal de noten fijn in de Turbomax. En meng de overige ingrediënten samen met het notenpoeder. Doe de massa op het bladerdeeg. Eventueel de restantjes deeg in strookjes snijden en aan de randen over het deeg leggen.
De taart bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 minuten
Vorige zaterdag ben ik samen met 19 anderen geselecteerde kandidaten mijn chocolade recept gaan klaarmaken in een keuken van Côte d'or. We waren verkozen uit meer dan 300 inzendingen wat al zeer leuk is. De recepten werden allemaal gefotografeerd en staan sinds vandaag online bij volgende site : www.cotedor-recipes.be/nl Bedoeling is nu dat mensen gaan stemmen op hun favoriete recept en ook stemmers zullen hierdoor kans maken op een mand gevuld met chocolade. Hierbij hoop ik natuurlijk dat jullie allen mij zullen steunen door op mijn chocolade-courgettengebak te gaan stemmen. Ik zou jullie er erg dankbaar voor zijn.
Heerlijk als dipsaus of voor bij frietjes. En met behulp van de Tupperware Turbomax klaar in een handomdraai. Receptje heb ik gevonden op een blogje van een Nederlandse Tupperware dame.
Nodig :
- 1 kleine ui
- 8 zilveruitjes
- 2 volle eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels currymayonaise
- 2 theelepels mosterd
- 3 theelepels kerriepoeder
Werkwijze :
Snij de uit samen met de zilveruitjes zeer fijn in de Turbomax. Voeg dan de rest van de benodigdheden toe en meng goed om met de siliconen spatel. Bewaar in een Tupperware ruimtekommetje.
Heerlijk 4 uurtje. Niet te moeilijk en bijzonder lekker. Bovendien kan je de vulling zelf bepalen door gewoon een andere soort confituur te gebruiken.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 100 gr blonde suiker
- 150 gr boter
- 1 ei
- 1 mespunt bakpoeder
- 1 mespunt zout
- 1 soeplepel vanille extract
- 1 pot viervruchtenconfituur
- 2 eetlepels amandelschilfers
- 60 gr amandelpoeder
Werkwijze :
Alles mengen in een mengkom tot het een bol vormt behalve de confituur en de amandelschilfers.
3/4 de deel van het deeg in een bakvorm naar keuze doen en bedekken met confituur. De rest van het deeg in knobbels erover heen strooien. De amandelschilfers er ook over heen doen. Bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 35 à 40 minuten.
Cake zonder eieren, zonder boter, zonder melk en tevens zonder mixer te maken. Vele mensen zullen wellicht heel blij zijn met dit super gemakkelijke receptje en tevens bijzonder luchtig en smeuiig. Waar wacht u nog op om van start te gaan. Wellicht heeft u reeds alle ingrediënten in huis.
Nodig :
- 130 gr suiker
- 1/2 koffielepel zout
- 235 ml lauw water
- 5 eetlepels olie (de maat die wij gebruiken om soep mee te eten)
- 2 eetlepels cacaopoeder ( die niet gesuikerd is) de pure versie dus
- 1 koffielepel bicarbonade ( ook wel zuiveringszout genoemd)
- 1 koffielepel vanille extract
- 1 koffielepel azijn
- 195 gr bloem
Werkwijze:
Doe alle droge ingrediënten in een kom (dwz bloem, suiker, zout, cacaopoeder) en voeg dan het extract toe, azijn, olie en als laatste het lauwwarme water. Meng met de Tupperware siliconen spatel goed onder elkaar en doe het deeg in een vorm naar keuze. Ik gebruikte deze keer een vierkante vorm van 20 x 20 cm. Bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 25 minuten.
Geen zoet madeleintje deze keer maar een hartig voor bij het aperitiefje.
Nodig :
- 1 preiwit
- 100 gr gerookte zalm
- 2 eieren
- 2 dl room
- 10 gr maïzena
- 50 gr parmesan
- 5 stengels bieslook ( kan je ook vervangen door pijpajuin)
- 2 eetlepels olijfolie
- pezo
Werkwijze :
Oven voor verwarmen op 180°C. Prei in de ultra pro met deksel op even aanstoven gedurende 5 minuten. Dan de zalm in kleine stukjes toevoegen. De eieren mengen met maïzena, dan room toevoegen, bieslook en parmesan als ook de 2 eetlepels olie toevoegen. Dit mengsel in de vooraf omgespoelde siliconen vormen gieten. Bakken gedurende 15 minuten in een voor verwarmde oven van 180°C
Zuiders fruit in overvloed dat vraagt om getransformeerd te worden tot heerlijke taart ;-)
Met dit gemakkelijke en snel klaar receptje heb je binnen het uur een smakelijk taart op je tafel staan.
Nodig :
- 800 gr abrikozen
- enkele blaadjes verveine (optie) kan je vervangen ook door basilicum of gewoon weglaten.
- 1 bladerdeeg
- 100 gr zachte boter (geen gesmolten)
- 100 gr suiker
- 100 gr gemalen amandelpoeder
- 2 eieren
- 3 soeplepels abrikozenconfituur
- een eetlepel grove witte suiker
Werkwijze:
Rol het bladerdeeg open. Ontpit de abrikozen en snij ze in fijne schijfjes.
Maak de frangipane door de boter, suiker, amandelpoeder en 2 eieren te mengen in een ruimtekommetje. Strijk deze pasta uit over je taartdeeg. Beleg dan deze met de abrikozenschijfjes in motief naar keuze. Bestrijk de bovenkant nu met wat verwarmde abrikozenconfituur om nadien mooi glanzend te maken en tevens de sneetjes niet te laten uitdrogen tijdens het bakken.. Overstrooi met wat grove suiker tenslotte.
En bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40 minuten.
Leg hier en daar tenslotte wat snippers verveineblaadjes wanneer de taart is afgekoeld.
Smakelijk ! Ik ga waarschijnlijk mijn taartje nog serveren met een bolletje nougat ijscrème erbij. Heb er nu al zin voor ;-)