kleinigheidjes
komen en gaan
01-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LA(M)P
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Na m'n bezoekje bij A&L, afgelopen woensdag, ben ik niet meer buiten geweest.  Als de zon er effe door kwam, ben ik in m'n schommelstoel gaan zitten om lekker te genieten van die heerlijke warmte én zonlicht.  Doreen is overleden.  Hoewel ze een gezegende leeftijd had, is het toch steeds schrikken.  Zij was de laatste van die tak van de familie, langs Pabou en Moeneke.  Zij was hun laatste kleinkind dat nog leefde.  Een beetje vergroot dat toch die leegte.  Zo voel ik het toch aan hoor.  Maar ik ben blij dat ik haar vorig jaar nog heb bezocht.  Dat geldt dan voor mezelf, want zij schiet daar niks mee op hé.  Hoewel Mark me naderhand nog liet weten hoe blij ze was geweest met m'n bezoek.  En die belgische pralines dan...  Tjaaahhh, die lust iedereen wel graag.

Volgende week wordt nog een collega begraven.  Oorzaak.  Kanker.  Jakkes.  Bij hem werd het veel te laat geconstateerd.  Alle hulp was te laat.  Ik hoop heel erg dat hij zo pijnloos mogelijk is gegaan.  Ongeveer mijn ouderdom...  Wat niet terzake doet eigenlijk, maar toch, 't is te jong.  Donderdag wordt hij begraven.  Ik overweeg of ik er heen zal gaan.  In dat geval, moet ik me sterken, want ik wil er niet van onder de voet zijn.  Ten tweede, moet ik weten of ik heen en terug geraak.  Misschien kan ik een collega vragen.  Als hij gaat, wil hij me misschien een lift heen en weer geven.  We wonen niet zo ver van mekaar.  Ten derde, 'k zit in m'n slechte week.  De week dat ik geen pillen neem, is blijkbaar m'n slechtste.  Gisteren was ik niks waard.  M'n darmen gingen te keer.  Niet normaal.  Pijn dat ik had.  'k Heb gisteren meer pillen geslikt dan ik heb gegeten en gedronken.  Kort na de middag nam de medicatie het over.  Dan heb ik me beneden in de zetel geplakt en ik ben er haast niet meer uit gekomen.  Goeie lijm... die sofa.  Vandaag zal ook een zeer rustige dag worden.

'k Heb m'n nieuwe trui aangetrokken.  Mohair-achtige pluche.  Zachte pastelkleuren in horizontale brede lijnen.  Ze reikt tot haast aan m'n knieën.  Maar... lekker warm.  Daar ik vandaag toch niks onderneem, en nog minder ga doen, dacht ik: 'k trek die mooie knapperd aan!  Ik maak die vandaag beslist niet vuil.  E bracht ze enkele dagen geleden mee van nog een laatste soldentoertje in de stad.  Lief.

En, dan is er nog de olielamp.  Therapie.  In de jaren zeventig waren die lampen uiterst populair.  Ze verbruiken wel teveel energie.  Maar als ik die lamp aanknipper, laat ik het licht uit.  Ze verlicht voldoende om een aardige sfeer te creëren.  Ze moet uren branden om de was warm te krijgen, die dan leuke bollenfiguren doet bewegen.  Langzaam zwevend bewegen die dromend door die opgewarmde olie.  Ik hou ervan.  Het heeft iets als een leuke foto waar je naar kijkt.  Ik word er telkens een beetje warm van, vanbinnen.  Een klein, lief, teder hartsprongetje en lichtjes in m'n ogen.

01-02-2015 om 11:25 geschreven door mieke mot  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
29-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag van poëzie
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Ontwaken met Klara.  Beslist een aanrader.  Op werkdagen sta ik helemaal niet samen op met E.  Zes uur is te vroeg.  Op die dagen heb ik een ritme waarbij ik me goed voel.  Als ik wakker word, gaat de radio op.  Ik blijf nog wat in bed liggen.  De laatste tijd staat m'n wekkerradio weer op Klara.  De audiokwaliteit is erbarmelijk.  Maar ook dat heeft z'n charme.  't Is niet zo erg dat ik luister naar krakende etudes.  Nee, zo erg is het zeker niet.  Wat me zo warmt aan Klara is zowel de muziek als de presentatoren.   Ik hou van het warme stemtimbre van de sprekers.  De rustige manier waarop men spreekt.  In tegenstelling tot de populaire radiozenders.  Daar wordt altijd gejaagd gesproken.  Dat mag hoor.  Maar als ik m'n ogen open, is het heerlijk deze tonen me wakker te laten wiegen.  Zachtjes.  Tijd om te luisteren naar inhoud, zowel van het woord als de muziek.  Een goed begin van de dag is belangrijk.

Vandaag is het de dag van de poëzie.  De dag van het woord, of prachtig gebouwde zinnen.  Dubbelzinnig, inhoudelijk, uitnodigend, filosofisch... laat maar komen.  Men nodigt de luisteraars uit om samen een gedicht te maken.  De eerste zin, krijgen ze cadeau.  Aangeboden door Bart Moeyaert.  'Ik adem niet, ik zing'.  Daarop zou worden verder gebouwd.  Tussendoor geniet ik van prachtige aria's of pianospel voor... ahum... gevorderden...  Resultaat: biebie, is vrolijk opgestaan.  Score van 1 tot 10, geeft zeker een 8.  Wat zeker hoog mag genoemd worden om je dag mee te beginnen.  Wat er me vandaag nog te wachten staat, zal die score zeker nog verhogen.

Gisteren heeft wellicht ook het nodige middel aangeboden om positieve startfibes te hebben deze morgen.  Het is namelijk zo, dat ik liever positiviteit vasthou, dan negativiteit.  De krant met haar overaanbod over IS werd al snel opzij geschoven.  Tjonge toch, ik weet het ondertussen wel.  Ze willen de wereld om zeep.  Maar of ik dat persé alle dagen in volle kranten wil lezen is nog effe iets anders.  Terwijl ik dit schrijf, merk ik dat de zon m'n gevoelens kracht bij zet.  Dàt, zegt genoeg.  Geen overdadige woorden.  Dat siert noch m'n gevoel, noch de dag waarop poëzie centraal staat.

Gisteren dus.  Was ik bij A & L.  Schatten zijn ze.  De kindjes vuren bij het thuis komen uit school een tirade af, want ze willen liefst alles zo snel mogelijk kwijt aan hun moeke.  Ze hebben zoveel te vertellen.  Eerst en vooral over hun vandaag op school.  Maar ook over gisteren en eergisteren en bedenkingen en conclusies en vragen en oplossingen en ditjes en andere datjes.  Woensdag is kindjesdag.  Eerst hebben de volwassenen tijd om wat bij te praten, maar eens de kinderen thuis zijn, worden zij de Grote Sterren.  N, fluistert als groot geheim in m'n oor, wat mama haar verklapte.  Moeder/dochter-ding weetjewel.  Ze weet of ze een broertje of zusje krijgt.  Ze wéét het!  Zij, wéét Het!!!  En ik mag het ook weten, maar niet verder vertellen.  Dus schrijf ik dat ook hier niet, want papa wil het nog niet weten en stel, dat hij hier zou komen lezen.  Neehee...  geheimen mag je niet bloot geven!  Hahaha... 'bloot' geven...  'bloot' is bloot...  hahaha...  denk ik lekker kinderlijk samenspannend mee met m'n kleindochter.  Bestaat er iets leukers dan samen een geheim bewaren?  Ik Dacht Het Niet!

Na het muurklimmen, mocht G met papa mee naar de bieb.  Ze komen thuis en het lijkt wel of de sint op bezoek is geweest.  De boeken worden al even gretig uitgedeeld als aangenomen.  Voor mij?  Is dit boek voor mij, voor MIJ?  Ooohhhh...  ooohhhh...  goed zeg!  Wauwww, dat gaat leuk zijn.  Wat een mooi boek.  De titel, en kafttekening worden bewonderd, zoals ook ik dat deed als kind.  Eerst wordt het oog gestreeld, dan pas denkt men aan inhoud.  Daarop is verkoop trouwens gebaseerd.  Maar oké.  Iedereen is wreed content met het gekozen boek.  Dat is erg plezierig voor de kiezer, zowel als voor de ontvanger en lezer dus, als voor het aanwezige bezoek dat het tafereel gadeslaat.  N en El moeten zich (helaas?) klaar maken om te gaan sporten.  G nestelt zich naast me in de zetel.  Hij opent z'n boek en begint te lezen.  Daar hij in het 1ste jaartje zit, gaat dat nog niet zo vlotjes.  Hij heeft een boek in z'n handen dat voor hem nog veel te moeilijk is.  Maar, is me dat een doorbijtertje.  Hij wil en zal het lezen.  Hij boort zich door en langsheen moeilijke woorden en stelt op juiste momenten en manieren luidop vragen bij wat hij niet begrijpt.  Hij wéét wat hij leest.  Verwonderd ben ik, blijf ik, en word ik meer en meer.  Hoe langer hij leest, hoe meer ik naar hem opkijk.  Wauwww!!!  Dat, mijn beste mensen, is mijn, ja MIJN kleinzoon.  Dat wonder!!!  Hoeft het nog gezegd, dat ik hem vandaag verdenk van mogelijk een schrijftalent in de toekomst?  Vandaag, de dag van de poëzie, is de dag bij uitstek om kindjes te bewonderen die leren lezen en vooral, doorzetten.

En alwéér heb ik vandaag geen kanker!

29-01-2015 om 00:00 geschreven door mieke mot  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
28-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Les Nègres
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Al wenend viel ik in slaap.  Toen, 10 à 11 jaar jong.  Na het lezen van het boek, de stripversie, de hut van oom Tom.  O, wat haatte ik mezelf omdat ik blank ben.  Wat vond ik blanken vreselijke individuen.  En, eigenlijk ben ik van die visie nog niet helemaal afgestapt.  Als ik door de eeuwen heen kijk, hebben blanken zoveel onheil aangericht.  Zoveel moorden gepleegd, zich zoveel beter gewaand.  Dan... ja, wie eigenlijk?  Gaat het telkens maar weer enkel en alleen over het verschil in huidskleur?  Ik kan er echt niet bij...

We gingen naar 'Les Nègres' kijken.  Geschreven door Jean Genet, gedirigeerd door Robert Wilson.  Wat... een... voorstelling!!!  Het gaat over racisme.  Maar deze keer krijgt de blanke de koek toebedeeld.  Lang leve het Sarcasme!  Deze voorstelling werd door Zwarten gebracht.  Sommigen speelden blanken.  Zij droegen een masker dat het gelaat niet volledig bedekt.  Door de belichting, het licht en schaduwspel, durfde dat soms dreigend lijken.  Het acteren hield in dat de acteurs met het aangezicht naar het publiek (enfin, grotendeels toch) stonden.  Armen en benen werden bewogen als marionetten.  En soms, sprongen ze buiten de lijntjes, door het lichaam kleurrijk en kronkelend te bewegen.  De muziek was jazzy, met geluidsbanden.  Behalve de saxofoon.  Die werd acterend bespeeld en kwam fantastisch tot z'n (of is saxofoon niet vrouwelijk misschien?) haar, recht.  Het decor...  Het werd simpel gehouden.  Niettegenstaande zat het vol technische snufjes ivm met lichtlijnen, hoogtes en laagtes.  De technici zijn altijd zo belangrijk als de showmakers, maar hier, bleken zijzelf ook showmasters te zijn.

En dan...  het verhaal natuurlijk.  De rollen werden omgedraaid.  De zwarten nemen wraak.  Wraak!  Om wat de blanken hen aandeden, aandoen, nog steeds.  Verdomd actueel, want geef het een lichte draai en je merkt al gauw dat dit evengoed op jihadi's van toepassing kan zijn tegenover de arme mensen die zij tiranniseren.  Hoewel ik niet wil zeggen, dat er geen racisme tussen blank en zwart meer bestaat, hier en nu.  De blanke werd vernederd, uitgelachen en gehoond.  En toch, was het helemaal niet vernederend voor het publiek.  Maar ik...  kreeg hetzelfde gevoel als toen ik 'de hut van oom Tom' had gelezen.  Niet dat ik al wenend in slaap ben gevallen.  Maar ik kan het onderwerp niet lossen.  Soms denk ik, konden we de tijd maar terug draaien.  Zouden wij, blanken het dan goed kunnen maken?  Of het anders doen?  Niks meer opdringen?  Mensen niet meer veroordelen omdat ze volgens de wetten van de natuur leven?  Niet meer veroordelen voor zoiets banaals als de huidskleur?  Zouden we...?

Dit stuk is geschreven voor, en kan enkel maar opgevoerd worden door Zwarten.  Hun diepvloerse stemmen.  Het typische afrikaanse lachen, vanuit het middenrif.  Het bewegen.  Geschreven door een blanke.  Geregisseerd door een blanke.  Blanken die zwart kunnen denken, vermoed ik.  Prachtig, denk ik dan.  Er is toch nog hoop...

Vanavond was er geen kanker...  *knipoogje*

28-01-2015 om 09:43 geschreven door mieke mot  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
26-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.familie, family, familia, famille
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Ons uitje naar Limburg is heel fijn geweest.  Samen met schoonbroer en -zus uit gaan eten in een vegetarisch restaurant.  Rustig, gezellig, lekker.  Wat meer heeft een mens nodig om content te zijn?  We konden gelukkig dichtbij parkeren.  We moesten een drukke baan oversteken, en daar namen we alle tijd voor.  Ik tussen man en schoonbroer geholpen aan de arm, schoffel...  Op den duur moet ik er om lachen, want... achja...  uiteindelijk vind ik mezelf wel lachwekkend.  Gewend zal ik het wel nooit worden.  Daar, doe ik ook absoluut geen moeite voor.  Wat ik ondertussen wel een klein beetje denk te kunnen, is, proberen in de huid te kruipen van iemand die altijd heel gezond is geweest.  Iemand die bijv altijd heeft gesport en dan om welke reden ook, in een rolstoel belandt.  Iemand, die dan moet leren in te zien dat die voor de rest van het lieve leven immobiel zal zijn.  Dat moet een vreselijke noot om te kraken zijn.  Da's weer zo'n tussendoor-gedachte van me, die opspeelt.  Gebeurt wel meer, maar daarom is m'n dag nog niet om zeep.  Vrijdagavond zijn we laat thuis gekomen.  Bek affff!  Maar zeer tevreden, plofte ik neer in bed.

Zaterdag heb ik helemaal niks gedaan.  Uitgeteld als ik was, heb ik volop gebruik gemaakt van onze schone sofa.  Daar dient ie voor.  Terwijl ik daar de queen of sheba lag uit te hangen heeft E nog wat boven in huis geharreward.  Dat komt daar dik in orde.  De logeerkamer geraakt klaar.  Telkens weer, kan ik dan heerlijk diep inademen.  En dan denk ik;  'yep!  Beslist!  Ik kan dit op mijn tempo onderhouden.  Dit ga ik wél kunnen zonder hulp.'  En dan doet dat zo goed hé.  Als een kamer op orde staat, moet ik niet veel fysiek verzetten om te poetsen en dat scheelt 'm een ferm pak.  Maar poetsen was dus niet voor zaterdag.  Noch voor zondag.  Volgens den bijbel een rustdag.  Ge ziet, ik weet niet veel van de bijbel, enkel de belangrijkste dingen.

Zondag.  Afgesproken bij broer M.  De meeste broers en zussen zouden komen.  Wij daar dus ook heen.  Met een fles bubbelkes én veel goesting.  W en Go ontbraken.  Spijtig, maar tja, niks aan te doen hé.  Het was heel gezellig.  Als iedereen door mekaar praat, erg vermoeiend.  Gonzend in het hoofd.  Als Fr weer één van z'n ludieke uitspraken doet, doet het lachen me pijn.  Maar daarom niet minder leuk.  Snel een morfinepilleke ingenomen en dat helpt.  Ondertussen nog maar gauw een voorronde-afspraak met de zussen gemaakt.  Deze keer proberen we een andere weekdag zodat iedereen van hen erbij kan zijn.  Maar da's niet voor direct.  Nu, eerst terug rustig aan.  Wat bekomen.  Terug wat in m'n routine proberen te geraken, want afgelopen week heb ik nogal wat energie verbruikt.  Maar eerst nog een desertje.  Morgen staat er ook nog iets leuks op het programma.

...

26-01-2015 om 11:23 geschreven door mieke mot  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


Foto

Archief per week
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 17/05-23/05 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 08/05-14/05 1972

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  rina_en_luc
  www.bloggen.be/rina_en
  Beslist de moeite waard.
 • familie uit de oude doos
 • muren, grenzen, bakens, kunst...
 • op reis...
 • mijnduifkes
 • thatswhy
 • metruelike
 • brustekesandkids
 • bandotaar
 • vanallesennogwat
 • het leven op tram en bus als insider

  beslist de moeite waard
 • zo lief...

 • Laatste commentaren
 • taai (yettie)
      op Explotiegevaar
 • terug (miet)
      op hier is ze dan maar weer...
 • bijgelezen (Maartje)
      op hier is ze dan maar weer...
 • Vechter (Patricia)
      op Explotiegevaar
 • erik (erik)
      op Explotiegevaar
 • mr (erik)
      op Explotiegevaar
 • deadline (yettie)
      op kleine viking
 • vingertjes auchie (yettie)
      op wandelstok
 • foto (yettie)
      op oei... 't is hoog t...
 • wat een toffe zussen (yettie)
      op tour d' anvers
 • mooi (yetti)
      op creatief
 • Komen en gaan (Greetje)
      op smakelijk!
 • dat komt goed !!! (Yetti)
      op kleinigheidjes
 • streetwear (Patricia)
      op zo schoon als een hemelbeestje
 • zottekes (yettie)
      op zo schoon als een hemelbeestje
 • oefenen (Patricia )
      op lente ijver
 • oefenen (yettie)
      op lente ijver
 • van buiten leren (yettie)
      op 1 mei
 • duimen (yettie)
      op ongerust
 • ik heb een zus (yettie)
      op druk weekeinde
 • onmacht (Patricia )
      op zucht...
 • steuntje (yettie)
      op zucht...
 • fingerplay (yettie)
      op thuis
 • hoeveel??? (yettie)
      op meesjes
 • goed gevoel (yeti)
      op woeptiedoeptie!!!
 • oncoloog (yettie)
      op consultatie
 • uitstervend ras (yettie)
      op De Dode Duif
 • zusjesdag (greetje)
      op uitje
 • persoonsbeschrijving (greetje)
      op schrijven?
 • er tussenuit met de solden (yeti)
      op zou ik? zouden we?
 • leuk te horen (yettie)
      op raren tiep se
 • de zusjes (Yettie)
      op gitaarzussen
 • lekker samenzijn (Yettie)
      op anti-kankerdag
 • piknik... (Krissie)
      op middelheim
 • reuzerad (Patricia)
      op Mooi weer!
 • Soms... (Keely)
      op noorderlicht Ijsland
 • Zingen. (EwVM)
      op privacy
 • Dropbox

  Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


  Zoeken in blog  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!