Heerlijk dessert en eens wat anders dan de traditionele tiramisu.
Nodig :
- 250 gr mascarpone
- 75 gr suiker
- 3 eieren
- 3 onrijpe peren
- 75 gr chocolade
- klein klontje boter
- 2 dl witte wijn
- 1 kaneelstok
- 1 vanillestokje
- 1 steranijs
- 3 eetlepels gegrilde amandelschilfers
- 75 gr speculooskoekjes
Werkwijze :
Schil de peren en snij ze in vieren. Ontdoe ze van de pitten en leg ze in het diepe mandje van de Microgourmet. Vul het recipiënt van de M.G. met 2 dl water en 2 dl witte wijn en leg daarin de kaneelstok, steranijs en het overlangs doorgesneden vanillestokje.
Sluit de microgourmet en stoom de peertjes nu 15 minuten op 800 Watt in de microgolfoven.
Splits ondertussen de eieren en meng de dooiers in de deegkom met de suiker tot het mengsel verbleekt. Voeg dan de mascarpone toe en meng opnieuw. Voeg naar eigen keuze een beetje perenlikeur toe of amandellikeur. Klop de eiwitten stijf in de speedychef en spatel deze luchtig onder de mascarpone met behulp van de spatel.
Maal de speculooskoekjes in de turbochef of turbomax tot een crumble. Kleur de amandelschilfers in een antikleefpan zonder vetstof. Blijf erbij staan want dit kan heel vlug gaan. Wanneer de schilfers caramelkleurig zien ze onmiddellijk uit de pan nemen en overbrengen in een bord of iets dat koud is.
De chocolade samen met het klontje boter smelten in het microplusschenkkannetje in de microgolfoven op lage wattage. Ong. 1 minuten op 400 Watt. Goed mengen en indien nodig nog eens 30 sec. terug in de microgolf zetten.
De gestoomde peertjes insnijden met het aardappel-groentenmesje tot een waaiervorm en op een dessertbordje schikken. Hierover de mascarponecreme gieten. Afwerken met de gesmolten chocolade en overstrooien met de crumble van speculoos en geroosterde amandelschilfers.
Een toppertje ! Met dank aan een lieve collega uit Oost-Vlaanderen. Dank je wel Gina.
|