Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
13-12-2012
Cakeje met meringueroom en een zelfgemaakte chocoladevlinder
De muffinvorm is al langer een favoriet van mij en ben dan ook heel blij dat hij in januari terug in de aanbieding komt. Vooral zijn vorm nadat de gebakjes klaar zijn vind ik heel leuk. Deze keer een heel simpel receptje namelijk een 4/4 de beslagje, met daar bovenop een toefje meringueboterroom en een zelfgemaakte chocolade vlinder. Het lijkt misschien wat moeilijk maar dat is het helemaal niet.
Nodig voor het beslag :
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 200 gr gezeefde zelfrijzende bloem
- 4 eieren
- vanille aroma
Werkwijze :
De boter goed glad mixen, suiker toevoegen en weer roeren. De eitjes één voor één onder het deeg mengen...zorg dat het deeg telkens het eitje goed heeft opgenomen, dan pas het volgende. Vanille aromo toevoegen en als laatste de gezeefde bloem. Alles nog eens goed onder elkaar mengen maar niet langer dan nodig. De muffinvorm uitspoelen en voorzien van deeg. Met deze hoeveelheid deeg kon ik 1 muffinvorm van 7 cakejes voorzien + de mini muffinvorm van 14 cakejes. De oven voorverwarmen en op 170°C en bakken gedurende 40 minuten. Controleren even met het plastieken lange stokje (gaget) van Tupperware. Bij het uit de oven halen nog even laten afkoelen in de muffinvorm alvorens de ontvormen.
Nodig voor de meringueboterroom :
- 210 gr boter
- 2 eiwitten
- snuf zout
- 140 gr suiker
- mokka aroma
Werkwijze :
Een kleine kookpot in een grote met water gevulde zetten. Daarin de eiwitten samen met een snufje zout goed mixen. Na een tijdje de suiker er deel per deel aan toevoegen. En verder mixen tot dat de suiker gesmolten is. Daarna de stijfgeklopte eiwitten overgieten in een koude pot of de kenwood en verder mixen maar deeltje per deeltje de koude boter toevoegen. Goed blijven mixen. Ook al je denkt dat het gaat mislukken door toevoeging van de boter. Gewoon door gaan en het komt goed. Naar eigen smaak een extract toevoegen. Ik heb gekozen voor mokka aroma.
Nodig voor de vlinders :
- 200 gr pure chocolade
- 2 bladen bakpapier + 2 bladen stijver papier
Werkwijze :
De chocolade een 170 gr ongeveer smelten in het microplus schenkkannetje gedurende 2 minuten op 600 Watt. Goed roeren en de overige koude chocolade toevoegen. Weer goed roeren tot alles goed gesmolten is. Een plastiek zakje nemen en daarin de gesmolten chocolade doen. Een heel klein puntje afknippen aan de punt (echt heel klein puntje) en uw spuitzakje is nu klaar voor gebruik. Neem dan de 2 bladen stijver papier + daarop de 2 bladen bakpapier. Vouw die op zijn langste kant dubbel en spuit hierop een vlinder volgens de foto. De bedoeling is dat het lichaam van de vlinder in het midden van de vouw zit. Dan de papieren met chocolade erop even in de koelkast leggen en zien dat ze niet dubbel plooien of plat komen te liggen. Na een uurtje zijn ze klaar.
Afwerking :
Je neemt een cake, spuit hierop met de Tupperware squeeze-it een toefje meringue boterroom en plaatst daar bovenop een chocolade vlinder. Eventueel nog wat chocolade of gesuikerde sterretjes voor decoratie naar eigen smaak.....Mooi met de kerst ....!
Reacties op bericht (1)
19-12-2012
Vlinder
Vandaag eens een poging gewaagd om ook zo een mooie vlinder voor mekaar te krijgen. Ik mag zeggen met de goede uitleg van Edith is het me ook gelukt. Bedankt voor de tip, ik vond het heel leuk om dit uit te proberen.