Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
19-09-2012
Speculoos op de wijze van "Bastogne".
Heerlijk toch die geur van versgebakken koekjes in huis en daarbij vers gezette koffie. Daar kan ik alleen maar blij van worden. Willen jullie dat ook, dan kan je met volgend receptje direct aan de slag.
Nodig voor 32 speculoos stuks :
- 300 gr patisseriebloem
- 250 gr kandysuiker en ruwe rietsuiker gemengd (helft van ieder)
- 100 gr boter
- 3 koffielepels kaneelpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren ( op de foto staat maar 1 eitje maar dan was mijn deeg te korrelig, heb er op het laatste nog 1 ei bijgedaan zodat het een mooi geheel werd)
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 mespuntje zout
- een beetje bicarbonaatzout (staat wel niet op de foto maar heb ik er toch bij gedaan)
Werkwijze :
Meng de bloem, suiker, kaneel en bakpoeder onder elkaar in een grote Tupperware mengkom. Laat de boter smelten in het micro schenkkannetje en meng bij de rest. Het ei breken en ook toevoegen en weer goed mengen. Indien het deeg te droog blijft zoals bij mij voeg dan nog een eitje toe.
Goed mengen en tot een worst vormen. Inpakken in plastic folie en een uurtje in de koelkast leggen. Dit dient om het deeg te laten opstijven maar ook om de smaken goed tot zijn recht te laten komen.
Bebloem dan uw werkvlak en rol het deeg uit tot een lap van ong. 0.5 cm dikte. Steek uw speculoos uit met behulp van een koekjes uitsteker naar keuze. Heb je graag figuurtjes dan doe je het zo of rondjes of rechthoeken zoals ik heb gedaan. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten. Het is normaal dat ze bij het verlaten van de oven nog een beetje induwen. Ze worden vanzelf hard na een half uurtje buiten de oven.
Bewaar ze in een goed afgesloten Tupperware doos en geniet ervan met volle teugen bij een lekker vers gezette tas koffie of thee.