Inhoud blog
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - FRAGMENT UIT REGENERATION
  • BESTE WENSEN
  • KIJKTIP - CHRISTMAS 1915
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LILLI MARLEEN
  • OVER DE SCHREVE - DEUTSCHE KRIEGSGRÄBERSTÄTTE ANNOEUILLIN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    IN VLAANDERENS VELDEN
    Een gids naar het verleden
    10-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EVEN STILSTAAN BIJ.... DE FRANSE CENOTAAF IN BANGKOK

    Het leven in Thailand biedt soms verassingen. Een hele tijd geleden heb ik eens een driedelige blog geplaats over een, voor de meesten, onbekend aan de Eerste Wereldoorlog gerelateerd monument, de Britse cenotaaf die decennialang voor de Britse ambassade in Bangkok stond.  Als de Britten een herdenkingsmonument voor hun gevallen expats die voor het uitbreken van de Grote Oorlog in Siam verbleven, konden oprichten, dan konden de Fransen natuurlijk niet achterblijven. Daarom sta ik vandaag graag even stil bij de Franse cenotaaf in Bangkok. Een cenotaaf is, zoals ik ook al in mijn vorige artikel schreef een monument voor vermiste of elders begraven militairen. Er zijn een paar aspecten aan het Franse monument die het meer dan bijzonder maken. Eerst en vooral herdenkt dit monument niet alleen de in Siam residerende Franse staatsburgers die tijdens  de Eerste Wereldoorlog sneuvelden maar ook op een aparte plaquette de Franse én Indochinese slachtoffers van de Franco/Siamese Oorlog van 1893 en de daaruit voortvloeiende Franse militaire bezetting van Chantaburi. Bovenaan op deze plaat staan de namen van de drie Franse mariniers die op 13 juli 1893 omkwamen bij het zogenaamde Paknam-incident toen kanoneerboten van de Franse marine de Chao Prayarivier blokkeerden voor alle verkeer. Een incident dat overigens aan Siamese kant goed was voor 16 doden en 20 gewonden. Tussen oktober 1893 en januari 1905 bezette een Frans garnizoen Chantaburi. In deze periode kwamen 19 Fransen en 83 Indochinese militairen om het leven. Het was wellicht symptomatisch voor de toenmalige geest van het Franse kolonialisme dat de Fransen wél met naam werden vermeld maar dat de inheemse militairen genoegen moesten nemen met de vermelding ’83 soldats annamites’…

    Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in augustus 1914, woonden er welgeteld 146 Franse mannen in Siam. Onder hen waren er niet minder dan 44 priesters, katholieke missionarissen van de Missions étrangères de Paris die vooral in het noorden en noordoosten van het land actief waren, onder meer bij de overwegend katholieke Vietnamese migranten. Zestig Fransmannen die in Siam verbleven werden in de eerste oorlogsweken en -maanden gemobiliseerd of meldden zich als oorlogsvrijwilliger. Ze vertrokken zo snel mogelijk per boot richting het vaderland om hun eenheden te vervoegen. Elf van hen vielen, zoals dat zo mooi verwoord wordt ‘op het veld van eer’.

    Vrij kort na het einde van de Grote Oorlog ontstond bij het personeel van het Franse Consulaat-Generaal (Er kwam pas in 1949 een Franse ambassade in Bangkok) het idee om deze gesneuvelden op passende wijze te herdenken. In augustus 1921 werden de twee plaquettes uit Bretoense roze graniet op de gevel van het Franse Consulaat-Generaal - nu de Résidence de France, de ambassadeurswoning - plechtig onthuld door de Franse oorlogsheld maarschalk Joseph Joffre. Deze plechtigheid werd echter niet door iedereen gesmaakt. De  vrijzinnige Joffre was een papenvreter en wou niets weten van een kerkelijk getinte plechtigheid en dit ondanks het feit dat bijna de helft van diegenen die op het monument vermeld stonden priesters waren... De Franse religieuze autoriteiten in Siam en Indochina werden zelfs niet uitgenodigd op de ceremonie. Daarom werd alles in februari 1925 nog eens dunnetjes én met kerkelijke zegen overgedaan, tijdens een bezoek van maarschalk Foch, een belijdende katholiek, aan Siam. Dit is bij mijn weten het enige Franse WO I-gedenkteken ter wereld dat tweemaal officieel onthuld werd…

    In de loop der jaren werd er weliswaar op Wapenstilstandsdag 11 november een korte plechtigheid georganiseerd door de Franse militaire attaché, maar geraakte het monument in de vergetelheid. Het leek er een paar jaar geleden zelfs even op of het helemaal zou verdwijnen bij de ingrijpende renovatiewerken aan de ambassade. Gelukkig werden de plaquettes dankzij een tussenkomst van de Stichting ‘Souvenir français’ niet alleen van de vernieling gered maar ook grondig gerestaureerd en in 2016 herplaatst in een perkje bij de ambassade. Op een kunststoffen sokkel werden de twee oorspronkelijke platen in een goudkleurige lijst gemonteerd. De WO 1-plaat draagt de - opnieuw - vergulde namen van de elf gesneuvelden onder het opschrift ‘A la mémoire des français du siam mort pour la patrie’. Op zich is dit overigens een ietwat vreemde formulering want de geijkte en officiële standaardformule is ‘mort pour la france’… Mits wat opzoekingwerk ben ik erin geslaagd om de belangrijkste biografische gegevens van deze gesneuvelden bijeen te puzzelen:

    BOURSOLLES, Auguste Marie (°1889 Tence) Deze priester was op 7 maart 1914 tot missionaris aangesteld in Ubon Rachathani. Hij werd op 6 november 1915 in een loopgracht aan het Champagnefront zwaar gewond door granaatscherven aan het hoofd. Hij bezweek twee dagen later in het hospitaal van Braux-Sainte-Cohière aan zijn verwondingen. Op het ogenblik van zijn overlijden was hij sergeant in het22e Régiment d’ infanterie coloniale.

    CAVAILLE, Henri (°1889 Puylaroque) Deze jonge missionaris was net in Nakhonchaisi aangekomen om er Thais te leren, toen de oorlog uitbrak. Hij was korporaal in het 280e Régiment d’ Infanterie en werd begin november 1914 krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Pas bevrijd, overleed hij op 1 december 1918 in een militair hospitaal in Nancy, aan de ontberingen die hij had geleden in gevangenschap. Zijn naam komt vreemd genoeg niet voor op het oorlogsmonument in zijn geboortedorp.

    DE FOMEL, François Auguste (°1880 Angoulême) was sinds 1909 als ingenieur werkzaam voor de Siamese regering en woonde in Bangkok. Hij diende als sergeant in het 7e Régiment de Zouaves de Marche en sneuvelde op 10 november 1914 in Pypegale een gehucht van Reninge ten noorden van Ieper.

    FORTIN, Frédéric Augustin (°1880 Paris) was sinds 1905 verbonden aan de ‘Comptoir français du Siam’. Hij was onderluitenant in het 20e Bataljon Chasseurs à Pied, een lichte infanterie-eenheid en sneuvelde op 10  juni 1915 bij Notre - Dame - de - Lorette in Frans-Vlaanderen. Hij was één van de 609 Franse officieren die tussen 9 mei en 16 juni 1915 waren gesneuveld bij een grotendeels mislukt offensief in Artesië.

    HENRY, Marcel (°1896 Hanoi) Hij was de oudste eoon van de directeur van de ‘Banque de l’Indochine’ in Bangkok. Het is onduidelijk in welke eenheid hij heeft gediend maar hij bezweek in 1920 in Bangkok aan de gevolgen van een gifgasvergiftiging die hij in 1915 had opgelopen.

    LAGATHU, Gustave Rouan (°1885 Guilers) Deze Bretoense missionaris was vanaf 1909 actief in Siam en Laos. Hij was bij het uitbreken van de oorlog pastoor in Sakonnakhon en werd gemobiliseerd als brancardier / aalmoezenier in het 2e Régiment d‘ infanterie coloniale. Hij werd dodelijk gewond op 16 april 1917 toen hij bij Chemin des Dames een gewonde bijstond.

    RABJEAU, Louis Emile (°1882 Angers) was kaderlid bij de ‘Compagnie Est-asiatique-français’ en woonde in Thonburi. Deze sergeant in het 27e Bataljon des Tirailleurs raakte op 4 september 1916 vermist tijdens de felle gevechten bij Belloy-en-Santerre aan de Somme.

    RICHER, Maurice François (°1881 Paris) Was doctor in de rechten en juridisch raadgever van de Siamese regering. Hij sneuvelde op 3 februari 1915 bij de Marne als luitenant in het 21e Régiment d’ infanterie coloniale.

    ROUX, Eugène-Clovis (°1883 Puy-Saint-Vincent) Deze frater was sinds 1909 werkzaam als leraar aan het Collège de l’ Assomption in Bangkok. Hij viel als sergeant in het 15e Régiment d‘ Infanterie op 4 september 1916 bij Barleux aan de Somme.

    SEGNITZ, Henri Isidore (°1881 Paris) Was net als Maurice Richer doctor in de rechten. Hij was tussen 1907 en 1913 actief in de commissie Juridische Zaken van de Siamese regering als stafmedewerker van de gerenommeerde jurist Georges Padoux die een groot deel van het Siamese Burgerlijke- en Strafwetboek schreef. Henri Segnitz sneuvelde op 22 augustus 1915 in Hargicourt aan de Somme als luitenant in het 308e Régiment d‘ Infanterie. Hij werd vermeld op de legerdagorders omwille van zijn moedig gedrag aan het front en postuum met de lintjes van Chevalier de la Légion d’ Honneur en het Croix de guerre onderscheiden.

    SOMMELET, Charles Valentin (°1885 Humes-Jorquenay) Hij was in mei 1910 naar Siam vetrokken en oorspronkelijk als missionaris werkzaam in Loei. In 1914 was hij priester in de parochie van de Calvarie in Bangkok. Hij sneuvelde op 30 december 1914 in de rangen van het 21e Régiment d‘ Infanterie in Frans-Vlaanderen bij de bloederige afweergevechten in Artesië.

     

    10-01-2019 om 10:55 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (38 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - OP DE VERBRANDE HOEVEN MELDEN DE HANEN DEN DAG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omwille van het feit dat ik morgen niet over internet beschik wegens trip in de jungle, vandaag op zaterdag, uitzonderlijk 'Zondag Frontpoëziedag'... De Frans/Nederlandse dichteres, vertaalster en jeugdboekenschrijfster Augusta Guerdina Peaux (1849-1944) publiceerde in 1918 in Haarlem bij H.D. Tjeenk Willink & Zoon haar bundel ‘Gedichten’ waaruit het onderstaande gedicht afkomstig is.

    Op de verbrande hoeven melden de hanen den dag

    De hanen melden den dag,
    als zij immer deden.
    Gisteren woedde de slag,
    gisteren heerschte de vrede.....
    De hanen melden den dag.

    De hanen riepen het licht
    over de wereld uit,
    toen het doofde in een aangezicht 
    donker van aarde en kruit,

    De hanen weten niet
    hoe rood de morgen is,
    dien hun eeuwen oud lied
    krijscht door de duisternis.
    De hanen melden den dag.

    Geen die het hoort 
    op de doode hoeve,
    zinverloren woord
    in wereld droeve
    geen die het verstaat.




    05-01-2019 om 15:14 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (45 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVER DE SCHREVE - OMSTREDEN OORLOGSMONUMENT KLEIN - SINTEN

    22 Juli 1923. Op de begraafplaats van het plaatsje Petite - Synthe of Klein-Sinten – nu een deelgemeente van Duinkerke – werd in aanwezigheid van de Franse minister van Arbeid Louis Loucheur een monument voor de meer dan 150 gesneuvelden van de gemeente onthuld.  Dat dokter Louis Dewevre, de burgemeester van Petite - Synthe  in zijn toespraak de mond vol had over ‘Het Vaderland’ was te verwachten, dat hij ook een lans brak voor ‘respect voor de moedertaal’ was al iets minder vanzelfsprekend. Toen het monument plechtig werd ontdaan van de tricolore zeildoeken die het bedekten, was er sprake van enige commotie. In het graniet van de grote triomfboog - een ontwerp van de burgemeester - was het opschrift Vlaanderen den Leeuw uitgehakt. Bovenop het monument lag een leeuw als symbool van de regionalistische gehechtheid van de gemeente aan Vlaanderen. Dat er ook France Toujours en Pro Patria op het monument was uitgebeiteld werd gemakkelijkheidshalve vergeten door een aantal rabiate Franse nationalisten die, aangevoerd door een zekere dokter Lemaire, zware druk uitoefenden op de onderprefectuur in Duinkerke om het ‘provocerende’ Nederlandstalige opschrift te verwijderen.  Niet gehinderd door enige historische feitenkennis schreef Lemaire : ‘ Les prétendus régionalistes ne visent pas moins, dans notre province, qu’ à y restaurer la langue flamande, à en généraliserv  l’ emploi, à l’ enseigner dans nos écoles… Suivre ce sillage serait  faire une œuvre anti-française… Conscients ou non, les régionalistes qui prônent l’usage du flamand travaillent pour l’ Allemand…, leur campagne est éminemment dangereuse. Réjouissons-nos donc de voir le français se substituer progressivement au flamand dans nos campagnes françaises. Travaillons en ce sens en nous disant bien que nous sommes des Français de Flandre en non pas des Flamands de France…’  De talloze Vlaamse familienamen op het monument vertelden echter een ander verhaal…



    04-01-2019 om 14:59 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (64 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTE WENSEN

    Gekruide kamperfoeliegeur  / een stokroos in zijn volle fleur / Een late vlinder bij het perk  / een buurman op z’n veld aan ’t werk /

    Een kater die zich zalig zont   / Een smaak van honing in de mond /

    Een maaltijd  rijk en naar den aard / waarbij geen knoflook werd gespaard / Een kleine kring van vrienden  die / verslingerd zijn aan poëzie  / Dat alles, met een goed glas wijn / behoort ons daaglijks nieuws te zijn…                                               Jan Greshoff (1888-1974)

     

    Vanuit Thailand willen we alle lezers van de

    In Vlaanderens Velden Blog alvast

    een prachtig 2019 toewensen….

     


    31-12-2018 om 01:22 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (73 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - STRANGE MEETING
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In kan de laatste Zondag Frontpoëziedag van het jaar waarin werd herdacht dar honderd jaar geleden Wilfred Owen sneuvelde natuurlijk niet anders dan een gedicht van Owen brengen. Ik koos voor  het erg sterke Strange meeting, een gedicht dat hij begin 1918 schreef en dat zijn kameraad Siegfried Sassoon omschreef als Owen’s passport to immpotality.

    Strange Meeting

    It seemed that out of battle I escaped
    Down some profound dull tunnel, long since scooped
    Through granites which titanic wars had groined.

    Yet also there encumbered sleepers groaned,
    Too fast in thought or death to be bestirred.
    Then, as I probed them, one sprang up, and stared
    With piteous recognition in fixed eyes,
    Lifting distressful hands, as if to bless.
    And by his smile, I knew that sullen hall,—
    By his dead smile I knew we stood in Hell.

    With a thousand fears that vision’s face was grained;
    Yet no blood reached there from the upper ground,
    And no guns thumped, or down the flues made moan.
    ‘Strange friend,’ I said, ‘here is no cause to mourn.’
    ‘None,’ said that other, ‘save the undone years,
    The hopelessness. Whatever hope is yours,
    Was my life also; I went hunting wild
    After the wildest beauty in the world,
    Which lies not calm in eyes, or braided hair,
    But mocks the steady running of the hour,
    And if it grieves, grieves richlier than here.
    For by my glee might many men have laughed,
    And of my weeping something had been left,
    Which must die now. I mean the truth untold,
    The pity of war, the pity war distilled.
    Now men will go content with what we spoiled.
    Or, discontent, boil bloody, and be spilled.
    They will be swift with swiftness of the tigress.
    None will break ranks, though nations trek from progress.
    Courage was mine, and I had mystery;
    Wisdom was mine, and I had mastery:
    To miss the march of this retreating world
    Into vain citadels that are not walled.
    Then, when much blood had clogged their chariot-wheels,
    I would go up and wash them from sweet wells,
    Even with truths that lie too deep for taint.
    I would have poured my spirit without stint
    But not through wounds; not on the cess of war.
    Foreheads of men have bled where no wounds were.

    ‘I am the enemy you killed, my friend.
    I knew you in this dark: for so you frowned
    Yesterday through me as you jabbed and killed.
    I parried; but my hands were loath and cold.
    Let us sleep now. . . .’


    30-12-2018 om 01:29 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (56 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOEN & NU - BLEUET FARM CEMETERY

    De CWGC-site Bleuet Farm Cemetery ligt ietwat verloren in de velden langs de Boezingestraat in de Ieperse deelgemeente Elverdinge. Deze begraafplaats ontstond in juni 1917 toen hier in een boerderij die op de Britse stafkaarten als Bleuet Farm bekend stond, een Advanced Dressing Station, een medische eerste-hulppost direct achter de frontlijn werd ingericht. Op de unieke, eerste onderstaande foto uit de zomer van 1917 is duidelijk te zien hoe dit gebouw met beton werd versterkt en van gasgordijnen werd voorzien. Deze site bleef als dusdanig in gebruik tot december 1917 toen de Derde Slag bij Ieper in één groot bloedbad was geëindigd. Momenteel liggen hier 441 WO I-gesneuvelden uit het Britse gemenebest en 1 Duitser begraven. 9  Britten die in mei-juni 1940 in deze buurt omkwamen kregen hier ook een laatste rustplaats. Wat deze site apart maakt is dat er slechts 1 niet-geïdentificeerde Britse miltair werd begraven, wat erg uitzonderlijk is voor de begraafplaatsen in deze sector van de gewezen Ieperse Salient. Verder liggen er op deze begraafplaats twee kind-soldaten van 17 jaar oud (H. J. Cobb en E.W. Wickings) en niet minder dan 3 standrechtelijk terechtgestelde Britten (T. Hawkins, A. Westwood en F.W. Slade ) begraven.











    26-12-2018 om 15:52 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (53 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EPITAFEN - JAMES ELDER

    Af en toe sta ik op deze blog even stil bij opvallende, ontroerende of gewoon bijzondere grafschriften die ik op mijn bezoeken aan militaire begraafplaatsen van de Grote Oorlog ben tegengekomen. Vandaag graag even uw aandacht voor de zerk op het graf van  kapitein James Elder op de begraafplaats Buffs Road Cemetery in Sint Jan bij Ieper. Hij was op 9 januari 1893 geboren in het Schotse Dundee en een briljante scholier die in het schooljaar 1908-1909 de gouden medaille van zijn school, de Morgan Academy had verworven. Als winnaar van de Fergusonbeurs ging James Elder studeren aan de universiteit van St. Andrews. Waar hij zich nit alleen een ijverige studax maar ook atleet betoonde. In 1913 won hij met het Varsity Rugby Team de Midland League Cup. Toen de oorlog uitbrak engageerde hij zich vrijwel meteen als oorlogsvrijwilliger. Als lid van het universitaire Officer’s Training Corps (OTC) kreeg hij in november 1914 een aanstelling tot Second Lieutenant bij de Royal Scots. Hij maakte in 1915 het fiasco mee bij Gallipoli en was een tijdlang in Egypte gestationeerd voor hij begin 1916 met het 13e Bataljon Royal Scots aan het Westelijke front belandde. Kapitein Elder sneuvelde op 29 december 1917 en kreeg een laatste rustplaats in graf C 58 op Buffs Road Cemetery. Zijn epitaaf dat op verzoek van de familie op zijn zerk werd geplaatst luidt als volgt: ‘ Loving and Loved He Loveth and is Loved for everymore’.




    26-12-2018 om 07:18 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (41 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIJKTIP - THE CHRISTMAS TRUCE OF 1914
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Even uw geheugen opfrissen met betrekking tot de Christmas Truce van 1914  ? (zie mijn vorige blog) Deze beklijvende WW1- documentaire zal u zeker helpen. Klik op onderstaande link:

    https://youtu.be/_TzraMl1AIM



    25-12-2018 om 07:58 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (37 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. NIEIW OP HET SLAGVELD - CHRISTMAS TRUCE

    In deze rubriek sta ik even stil bij de monumenten en andere herdenkingstekens die sinds 2014 op  de voormalige slagvelen werden onthuld. Op eerste Kerstdag kan ik natuurlijk niet naast de befaamde Christmas Truce van 1914 toen vooral in de sector tussen Mesen en Armentières de wapens even zwegen en de strijdende partijen even verbroederden. In Mesen werd een erg realistisch en levensgroot bronzen monument onthuld van de hand van de Britse beeldhouwer Andy Edward. Het oorspronkelijke, driemaal kleinere ontwerp was gemaakt in opdracht van de Britse Football association en kreeg in 2012 een ereplaats in het FA St. George’s Park National Football Centre in Burton-upon-Trent. Eerder, op 11 december 2014, was in het nabijgelegen Ploegsteert door voetbalicoon Michel Platini namens de UEFA tussen  het houten kruis dat de site van een historische voetbalmatch uit de Christmas Truce-periode  markeerde en de CWGC-begraafplaats Prowse Point een voetbalmonument onthuld.





    25-12-2018 om 07:40 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (39 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSTAVOND

    In de aanloop naar kerstavond, een greep uit mijn archief

















    24-12-2018 om 14:05 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (43 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - MENSCHENMATERIAAL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De autodidactische dichteres en beeldende kunstenares Agnita Henrica Feis (1881-1944), de eerste echtgenote van de baanbrekende ‘De Stijl’-kunstenenaar Theo van Doesburg, wijdde een gehele dichtbundel aan de Eerste Wereldoorlog. Deze bundel werd in 1915 in eigen beheer op 200 exemplaren uitgebracht onder de titel: ‘Oorlog. Verzen in Staccato’. Uit deze bundel komt het onderstaande gedicht.

    Menschenmateriaal

    Het is
    maar bloed.
    Het is
    maar been.

    Is 't heusch
    maar stof?
    Is 't stof
    alleen?

    Men schendt
    natuur.
    Men schendt
    den geest.

    Men is
    geen mensch.
    Men is
    geen beest!

    Werp maar
    den mensch
    in 't vuur!
    Ga voort!

    Maar 't is
    ùw ziel,
    die wordt
    vermoord!





    23-12-2018 om 04:59 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (46 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOEN & NU - CEMENT HOUSE CEMETERY

    De CWGC-site Cement House Cemetery aan de Boezingestraat in Langmark ontstond in augustus 1917 als een frontbegraafplaats. Ze werd hoofdzakelijk gebruikt door veldhospitalen in de buurt en de begraafofficieren van de IVde en XVIIde Britse Divisies. Een stevige Duitse bunker, ‘Cement House’ – in feite een versterkte ruïne van een boerderij -  die in de onmiddellijke nabijheid stond en die de Britse opmars in deze sector tijdens de Derde Slag om Ieper ernstig vertraagd had, verklaart de naamgeving van deze site. Deze bunker is overigens behouden gebleven en bevindt zich naast de begraafplaats, op de koer van de boerderij Boezingestraat nr. 148. In de eerste weken weren hier een tweehonderdtal gesneuvelden van het Britse Gemenebest ter aarde besteld maar deze begraafplaats bleef in feite permanent in dienst tot het Duitse Lenteoffensief van 1918 toen Langemark weer in Duitse handen viel. De oorspronkelijke begraafplaats is nog herkenbaar in plot I van deze site. Een aantal van de gesneuvelden van de Rifle Brigade ie in deze plot liggen vielen  overigens bij de twee aanvallen op Cement House op 14 en 16 augustus 1917…

    Na de Wapenstilstand werd Cement House Cemetery door de Imperial War Graves Commission – de voorloper van de CWGC – aangeduid als een van de grotere verzamelbegraafplaatsen in de regio. Momenteel liggen hier een 3.550 gesneuvelden waarvan 2.390 niet-geïdentificeerde.   Daarnaast  bevinden zich op deze site nog 22 graven van Britten die tijdens WO II om het leven kwamen en 1 graf van een ongeïdentificeerde Fransman. De stoffelijke resten van 487 andere Franse gesneuvelden werden in 1922 opgegraven en overgebracht naar de Franse militaire begraafplaats St Charles de Potijze. Deze begraafplaats is één van CWGC-sites in het Ieperse die nog gebruikt worden voor het bijzetten van stoffelijke resten die in de buurt worden gevonden. Als ik mij niet vergis gebeuren de meest recente bijzettingen hier in 2008. Maar corrigeer me gerust indien ik me vergis.









    19-12-2018 om 22:36 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (44 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIJKTIP - HERTFORDSHIRE REGIMENT AT YPRES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren stond ik even stil bij het monument dat vorig jaar op de kruising van de Bruine Broekstraat en de Zonnebekestraat in Sint Juliaan werd onthuld ter herinnering aan het offer dat het 1e Bataljon van het Hertfordshire regiment op 31 augustus 1917 bracht bij de aanval op de hoogte van Pilkem. Ook de nieuwdienst van BBC London besteedde op 31 augustus 2017 de nodige aandacht aan dit dramatische verhaal. Klik op de link:

    https://youtu.be/FadySZ1Q2_A


    17-12-2018 om 04:55 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (58 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - DE OORLOGSIDIOOT
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De sterk sociaal – geëngageerde Nederlandse dichter en auteur Martien Beversluis (1894-1966) maakte een opvallende ideologische evolutie van communist tot  nationaal-socialist door. In 1930, toen hij voor de socialistische omroep de VARA werkte, publiceerde hij bij Johan Mulder’s Uitgeverij in Gouda de scherpe antimilitaristische en pacifistische dichtbundel Aanklacht waaruit onderstaande De oorlogsidioot afkomstig is:

    DE OORLOGSIDIOOT (Shellshock)

    Aan 't hooge huis, aan het trottoir,
    wat afwaarts van den boulevard;
    op 't zelfde plekje neergekromd,
    daar, waar de zon maar zelden komt,
    zit d'oorlogsidioot op wacht
    en lacht, omdat men om hem lacht.

    Zijn handen dwalen door de lucht,
    als één die tast, wanneer hij vlucht.
    Zijn oogen kijken als een kind,
    dat ziet en nog geen namen vindt.
    Hij grinnikt over alles wee.
    De kindren om hem lachen mee.

    Men wandelt langs hem als langs steen.
    De wielen razen langs hem heen.
    De stemmen van het leven gaan
    hem al voorbij en niet meer aan.
    Hem is geen vreugd meer en geen pijn.
    Hij slaapt en hij moet wakker zijn.

    Men ziet er naar, men hoort zijn stem.
    Men kijkt verbaasd en vlucht van hem.
    Hij heft den vinger en hij wijst.
    Hij grijnst stompzinnig en hij krijscht.
    De mist verhult hem grauw en grijs.
    Hij wordt sliknat... hij is niet wijs.

    II

    Alleen een wrak van denken bleef
    waar al het andre overdreef.
    Alleen draait in zijn arme geest
    de indruk nog die is geweest,
    gelijk een oud versleten plaat,
    die afknapt en weer zingen gaat.

    Zijn vinger heft zich krank en... zie
    hij hoort... hij hoort een melodie.
    Hij hoort rumoer, gekreun, een schot!
    Het breekt weer af, het loopt maar tot...
    En dan weer gaat d'herinnering door.
    Hij steekt den krommen vinger... hoor!

    Daar, waar de plaat gebroken is,
    valt weer het floers der duisternis.
    De wind waait om, hij hoort geen lied.
    De regen valt, hij merkt het niet.
    De avond zakt, het licht gaat aan.
    Hij weet niet dat hij is gegaan.

    Hij wuift aan ieder zijn vaarwel.
    Wie is hem dan tot metgezel?
    Alleen het herfstblad, dat, als hij,
    verslingerd werd in het getij.
    En dansend, lachend in zijn dood,
    hem stervend afzinkt in den schoot.

    III

    Dit is het levend monument
    van den soldaat, die is bekend.
    Dit is de grafsteen, die verschanst,
    waarop de vlam van 't leven danst.
    Dit zijn de bloemen die verbleeken
    Dit zijn de letters die nog spreken.

    In dezen afgetobden geest
    klinkt nóg de angst, die is geweest.
    Hier giert de jammer, die verging,
    nog levend in d'herinnering.
    In hem kreunt al het leed wat voor
    en na hem smeekt om uitkomst... hoor!

    Het maant! het eischt! het schreit! en vloekt!
    het wordt geprofeteerd! geboekt!
    Het ritselt in den wind alom...
    Men vraagt, men bidt, men schreeuwt er om!
    Ik zelf zing het U bevend voor:
    Sta stil bij dezen mensch en hoor!

    --------------------------------------------------------------------

    Maakt hierom, vorstlijke Genaden,
    uw trotsch saluut en uw paraden.
    Dit is het in memoriam.
    Dit is het arm verdoolde lam.
    O volk, dat komt uw kind begroeten
    bij tomben, die verpulv'ren moeten,
    knielt hier - en weent aan déze voeten.

    16-12-2018 om 06:43 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (55 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW OP HET SLAGVELD - HERTFORDSHIRE MEMORIAL

    De laatste vier jaar zijn er, zoals te verwachten was, een aantal nieuwe lieux de mémoire ontstaan in Vlaanderens velden. In de vandaag opgestarte rubriek ‘Nieuw op het Slagveld’ sta ik stil bij het hoe en waarom van deze herdenkingssites. Vandaag begin ik graag met het monument voor het Hertfordshire Memorial. Dit eenvoudige monument herdenkt  de gevallen van het 1e Bataljon van het Hertfordshire Regiment die op 31 juli 117, de eerste dag van wat later bekend zou worden als de Derde Slag om Ieper, de Duitse stellingen bij Sint Juliaan aanvielen. Het Bataljon dat met 620 man Pilkem Ridge aanviel, kwam ter hoogte van de Steenbeek onder zwaar flankerend vuur van Duitse machinegeweerposities te liggen en leed verschrikkelijke verliezen. De schaarse overlevenden die wél de Duitse frontlijn wisten te bereiken werden geconfronteerd met metersdikke prikkeldraadversperringen die nauwelijks waren geraakt door het voorbereidende Britse artillerievuur. Enkel tweede luitenant Marchington wist met een handvol mannen van de 3e compagnie tot in de Duitse stellingen door te dringen. Toen de QSM ’s avonds met de rantsoenen voor de mannen op het daarvoor afgesproken trefpunt aankwam ging hij – tevergeefs – op zoek naar hen. Zijn eenheid was quasi uitgeroeid. Het oorlogsdagboek van het Bataljon sprak boekdelen:

    Casualties to Officers were: Lt. Col. F. Page D.S.O., Captain S.H. Lowry M.C., Captain A.R. Milne, 2/Lts Gallo, Secretan, Scott & Macintosh killed. 2/Lts Walthew, Thompson & King missing. Lt Head & 2/Lts Hardy & Francis wounded & missing. Captain Fisher, Captain C. Charles & 2/Lts Marchington, Edwards, Gilby & Ritchie wounded. 

    Estimated casualties to other ranks were 29 killed, 5 missing believed killed, 132 missing, 68 wounded & missing, 223 wounded & 2 died of wounds making a total of 459 casualties to other ranks. Died of wounds; Officers 2, Or’s 6. Missing; Officers 9, OR’s 120. Wounded; Officers 8, OR’s 180

    Slechts 130 man kwamen op 31 augustus 1917 ongeschonden uit de strijd… Precies honderd jaar later werd op 31 juli 2017 in Sint Juliaan een gedenkteken geplaatst als een herinnering aan deze dramatische gebeurtenissen. Het monument werd geplaatst op initiatief van het Herts at War-project en is het enige Memorial buiten het Verenigd Koninkrijk dat de gevallenen van dit regiment herdenkt.



    16-12-2018 om 06:25 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (48 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - DE NIEUWE RITMEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag in de rubriek ‘Zondag Frontpoëziedag’ net als vorige week een gedicht uit de bundel ‘Onder den Hiel’ die Jozef Simons en Filip De Pillecyn samen in 1919 publiceerden. De Pillecyn schreef onderstaande ‘De nieuwe ritmen’ in augustus 1917 in  Oudekapelle.

    De nieuwe ritmen

     

    Een nieuwe ritme dreunt in dezen tijd.

     

    De vuren laaien andren gloed bij nachte,

     

    De oogst ijlt naar 't najaar met een vreemde vlijt,

     

    En nieuwe maat klinkt in den tred der wachten.

     

     En allen spreken met zoo wrangen mond

     

    Alsof geen jeugd den witten kelk ooit hief

     

    Boven het leven; alsof niemand vond

     

    't Klare verheugen van een lok of brief.

       

    Soms is 't zoo stil of nooit het leven was

     

    Gerijpt tot zang en blijdschap, op de oneindigheden,

     

    Verstard in 't spraakloos lied van boom en gras,

     

    Geluidloos naar het eind der tijden gleden.

     

    Maar plots dan brandt, op wildontvlamde maat

     

    't Kanon zijn roode glorie door ons leven.

     

    En meê op ritme van zijn passie gaat

     

    De dronken waanzin door ons lijven beven.

     

    Daarna blijft stilte, windloos lijk vandaag,

     

    Dooraderd van zijn fel gejaagde glorie.

     

    't Harte rent nachtwaarts; boven het geklaag

     

    Van kruipende avonduren bonst zijn echo ter victorie.


    09-12-2018 om 13:22 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (57 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - STILLE NACHT AAN DEN YZER

    Vandaag in ‘Zondag Frontpoëziedag’ het gedragen gedicht ‘Stille nacht aan den Yzer’ van Jozef Simons (1888-1948). Hj schreef het in juni 1918 en publiceerde het in 1920 in de dichtbundel ‘Onder den hiel’ die hij samen met zijn oud - strijdmakker in de Frontbeweging Filip de Pillecyn bij Joris Lannoo liet verschijnen.

     

    Stille nacht aan den Yzer

     

    In 't maanlicht zilvermat ligt de Yzervliet

     

    Te droomen in den nacht. Het hooge riet

     

    Langsheen zijn boorden bergt de schaamle vlam

     

    Van 't witte roosjen op zijn ranken stam

     

    En van de tuiltjes Sint Johannisbloemen.

     

    Heel ver in 't moer een puid die kwekkerekt

     

    Over de meerschen, even maar, gewekt

     

    Door vliegeniers die hoog in 't luchtruim zoemen.

      

     

    't Is al zoo zomersch teer en vredig stil.

     

    Langsheen de lijn, waar men niet vechten wil

     

    Van nacht, gaat soms een lichtbal traag en flets

     

    De lucht in, kijkend of er somtemets

     

    Aan de overkant, verraderlijkerwijze

     

    Niet één die heilge stilte storen wou. Maar neen,

     

    Niets roert er... alles slaapt... Mijn wake is heen

     

    En 'k ga ter rust, mijn stappen doovend, lijze...




    02-12-2018 om 03:38 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (65 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVER DE SCHREVE - AUBERS RIDGE BRITISH MILITARY CEMETERY

    Het Frans-Vlaamse plaatsje Aubers zou tijdens de Grote Oorlog een sinistere reputatie krijgen. Door  haar ligging op een strategisch belangrijke hoogtelijn zou er verwoed strijd om worden geleverd en duizenden militairen kwamen in deze omgeving, vaak bij zinloze acties om het leven...

     

    Ongeveer een kilometer ten zuidoosten van het dorpscentrum, langs de weg naar Herlies ligt Aubers Ridge Cemetery. Deze begraafplaats van het Britse Gemene best bevat gesneuvelden van zowat alle belangrijke gevechten die tussen 1914 en 1916 in de regio hebben plaatsgevonden van La Bassée over Neuve-Chapelle en Festubert tot Fromelles. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit geen oorspronkelijke frontbegraafplaats is maar wel een verzamelbegraafplaats die pas na de oorlog werd aangelegd. Zowel de stoffelijke resten uit verspreid liggende veldgraven als van de begraafplaatsen Chateau du Flandre British Cemetery in Beaucamps als van Winchester Post Military Cemetery in Laventie werden naar hier overgebracht.  De laatste gesneuvelden werden hier in 1925 herbegraven. Perk I bestaat bijna uitsluitend uit Australiërs die vielen bij de aanval op Fromelles in juli ’16. Perk II bevat heel wat resten van mannen van de 61e Divisie die bij dezelfde aanval om het leven kwamen. Naast twee Britten en een Pool uit de Tweede Wereldoorlog worden hier 717 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Meer dan helft, 442 om precies te zijn, konden niet langer worden geïdentificeerd.

     

    A.E. Riddy DCM, MM, een 27-jarige sergeant bij het 22e Bataljon van het London Regiment sneuvelde op 15 oktober 1918. Zijn zerk bij graf V D 15 vermeldt naast zijn twee hoge onderscheidingen ook het epitaaf ‘He died for his home and country R.I.P.’.  

    Ook op deze relatief kleine begraafplaats vinden we Boy Soldiers. Drie militairen die hier werden bijgezet waren amper zeventien jaar oud toen ze sneuvelden. Rifleman T. Lawrence diende in het 12e Bataljon van de Rifle Brigade toen het noodlot hem op 4 november ’15 trof. Hij werd begraven in graf VIII B 5.  E. Pearce uit Leeds was een rifleman in het 7e Bataljon van het West Yorkshire Regiment (Prince of Wales’s Own). Hij sneuvelde op 7 mei ’15 en werd begraven in graf V C 18. En tenslotte was er James Russel Thomas, een soldaat in het 58e Bataljon Australian Infantry. Hij kwam om het leven op 19 juli ‘16 en rust nu in graf IV B 9.




    30-11-2018 om 00:27 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (60 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM JAN HORSTEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 23 november was het precies een eeuw geleden dat de 26-jarige Jan Horsten ( links op de foto) in het Franse St. Jean Cap Ferrat overleed.

    Jan Horsten was milicien van de klas van 1912. Hij werd gemobiliseerd op 01.08.1914 al soldaat in 2/2 van het 27e /7e Linieregiment. Op 01.011917 muteerde hij naar de 1e compagnie 1/1 van het 17e Linieregiment. Op 27.08.1917 werd hij van het front geëvacueerd wegens ziekte. Na een verblijf van een maand in  het hospitaal werd hij terug geschikt geacht voor frontdienst. In 1918 werd hij overgeplaatst naar de genietroepen. Hij bezweek aan een bloedvergiftiging in het militair hospitaal dat was ingericht in de door de Belgische kroondomeinen  ter beschikking gestelde ‘Villa des Cédres’. Jan Horsten werd op 25.11.1918 begraven op het Belgisch militair erepark op gemeentelijke begraafplaats te St. Jean Cap Ferrat, graf 87. Later, in juni 1923 om precies te zijn, werden zijn stoffelijke resten gerepatrieerd naar Wortel. Zijn graf is daar inmiddels verdwenen. Hij was een zoon van aannemer Adriaan Horsten en Amelia Peeraer. Hij was vrijgezel en woonde op het ogenblik dat hij gemobiliseerd werd bij zijn ouders op de Kleine Plaats.

    26-11-2018 om 02:54 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (66 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM - ALBERT VAN GILS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag precies honderd jaar geleden overleed in het gewezen krijgsgevangenkamp te Thees­sen de 31-jarige oorlogsvrijwilliger Albert Van Gils, afkomstig uit Meersel-Dreef. Hij had als soldaat in het 25e Linieregi­ment gediend. Bert Van Gils werd op 1 november 1914, in de nasleep van de IJzerslag, krijgsgevangen genomen. Hij bracht de meeste tijd door in het Kriegsgefangenlager Theessen. Het kamp van Theessen lag in het Jerichower Land bij Magdeburg. (Sachsen-Anhalt). In deze omgeving lag ook het grote gevangenencomplex van Alten Grabow waar hij aanvankelijk was geïnterneerd. Hij overleed ten gevolge van hartproblemen in de woning van Alfred Hillig, commandant van het detachement krijgsgevangenen in Theessen.

    Hij was een zoon van Frans Van Gils en Cornelia Maria Verschueren, en een  oudere broer van de aan de IJzer gevallen Adriaan Van Gils. Hij was in augustus ‘14 bakker en woonde oorspronkelijk op het Heieinde. Bert Van Gils was gehuwd met Pelagia Mathys of Matthijs en verhuisde na zijn huwelijk naar Merksem.  Hij was vader van twee kinderen. Het is niet duidelijk wat er met zijn stoffelijke resten is gebeurd. De meeste Belgische militairen die in Duitsland waren overleden, werden in 1927-1928 gerepatrieerd en herbegraven op de BMB Leopoldsburg, maar daar is geen graf van Albert Van Gils te vinden. In 1920 woonde zijn weduwe inmiddels op de Bredabaan nr. 379 in Merksem en vroeg ze officieel om overbrenging. Mogelijk werd hij dus herbegraven in Merksem maar ook op zijn begraaffiche van de Dienst der Militaire Grafsteden staat de locatie van zijn graf als ‘onbekend’ geregistreerd…


    25-11-2018 om 04:28 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (72 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/01-26/01 2020
  • 31/12-06/01 2019
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs