Full screen ...click under 'inhoud blog' on a tittle, above left.
Translate tekst with google translator.
Utiliser le traducteur pour transférer vers le Français
Tekst volledig in beeld !!!klik op titel bericht in linker kolom bovenaan (onder inhoud blog)
Verboden teksten en foto's over te nemen zonder toestemming auteur !! copyright; all rights reserved !
Forbidden to publish textsand photos elsewhere withoutpermission.
Interdit de partager , copier, les médias sociaux !
Veel lees en kijkgenot !!!!!
Nu ook een website voor Minervisten e.a. Belgen !
Bezoek www.Minervisten.simplesite.com !!!!
Zeker doen
sedert 01/01/2013
Top 10 sedert 23/08/2012
BENT U OOK EEN SCHATBEWAARDER DIE ZIJN TROETELS MET ANDERE LIEFHEBBERS WIL DELEN? CONTACTEER DAN VRIJBLIJVEND 'Gillet.man@live.be' VOOR EEN REPORTAGE OP DEZE SITE!!! discretie verzekerd.
Deze site is ontstaan uit de jaarlijkse rally voor antieke voertuigen gebouwd voor 1930, traditioneel op de 1e zondag van juni sedert 2008.
In 2012 overgenomen, onder dezelfde naam 'Trektocht der Pioniers' voor voertuigen tot 1940
Voordien waren er ook al uitgaves, want het begon reeds in 1998 met een rally voor antieke motorfietsen. In de artikelen op dit blog vindt u een en ander over dit evenement, maar ook wat er zoal op oldtimer gebied in het algemeen te beleven valt en viel voor de bezielers van dit evenement; Jonckheer Jacob Jackobsen en Baron de Lunatic de Neerglabbeek. We hopen hiermee ook het jonge publiek warm te maken voor deze hobby.
Voor deelname ga naar trektocht der pioniers@jimdo.com
Wij wensen veel lees en kijkplezier aan alle liefhebbers van het genre, alsook de toevallige bezoeker
Voor sommigen is het kerstmis, voor anderen Pasen,
carnavalof een ander godsdienstig
evenement waarvoor hij/zij/men vroeg uit de veren wil om het mee te maken vanaf de eerste seconde. Is het echt
al bijna een halve eeuw geleden dat we op zondagmorgen door onze ouders uit
onze nest werden geroepen om tegen onze goesting naar de mis van 10 uur te
moeten trekken?
Voor de veteran car liefhebbers, (om het ondertussen tot op het merg verkrachtte woord oldtimer niet te moeten gebruiken), blijkbaar geen probleem. De derde
zaterdag van April, al vroeg in de ochtend is het appel geblazen op het marktplein
van Cuesmes, een klein vergeten kolenmijnstadje vlak bij Mons. Deze aflevering anno 1923, de 22 ste ondertussen, was een enorm
succes wat betreft het aantal inschrijvingen, ondanks geruchten dat het met
de veteran car hobby niet zo goed zou gaan. Maar liefst 40 automobielen van
meer dan 100 jaar oud trokken naar de startlijn, en ook nog 5 stoere motards
waagden zich aan dit avontuur. Het word
al bijna te veel van het goede, als zoiets al bestaat.
Frank moge nu wel op pensioen zijn, de voorspellingen door
de nieuwen, waren 100 procent correct, namelijk niet al te bijster voor de tijd van het jaar. Was dit misschien de reden van het vroege
vertrek ?In de voormiddag kon nog
geprofiteerd worden van zon en licht dat door Van Gogh zeker geapprecieerd zou
geweest zijn om mooie taferelen te schilderen.En wat de temperatuur
betreft, dat kon ook een pak beter op die schaal van Celcius.
Maar wat betreft de schaal van liefhebberij hebben we een
streepje of drie mogen bijtekenen in de richting zeer tof. Nog nooit zo hoog geweest.Het gros van de deelnemende wagens wagen waren
oude bekenden, maar de lijst met nieuwigheden kon weer flink worden
aangevuld.Wie had hem al ooit eerder
gezien, een pracht van een George roy, een Chapuis Dornier roadster, een Metz
met kettingaandrijving,eenSPA sportauto,een Panhard Levassor uit 1903, een bijzonder
mooie nooit gerestaureerde Daraque . En naast vier en twee wielers, tukkerden ook nog twee driewielers mee, eveneens een premiere.En dit
allemaal zonder entree voor musea , parkeergelden of LEZ toestanden te moeten vervloeken. Enkel dus vroeg uit de veren en toch wel een eindje rijden tijdens
een flitsmarathon weekend.Zelfs onze
haan was op dat moment nog aan het doezelen.
Rond 7 uur in de ochtend stond de parking van Cuesmes reeds
boordevol, en vulde de lucht zich met geurend motoren gepruttel. Tegen 8h30 vertrokken de eerste moedigen om het
parkoersvan een 100 tal kilometers
richting Frankrijkaan te gaan. Zowel bestuurders, passagiers als machienes werden uitvoerig aan een uithoudingstest onderworpen. Kaseiwegen a volontee, en regelmatig beklimmingen en afdalingen werden ingecalculeerd. Aan vocht was er in de namiddag ook geen tekort. Voor de
meesten ging het vlekkeloos richting uitgebreide ontbijt tafel.Daarna helaas, trok de zon zich terug achter
een grijze wolken massa die tegen de middag zijn natte veren liet
neerdwarrelen. Riem en frictie aangedreven vehikels zullen het geweten hebben. Desondanks bleef de sfeer
erin, en kunnen we enkel afsluiten met een zeer geslaagde erfgoed dag.
Wie nog meer van dit wil meemaken in levende lijve,, kan misschien op 11 juni afzakken naar de Kasteelfeesten in Hingene, alwaar een Belle epoque auto en moto festival op het menu staat.
Wij zouden zeggen, allen daarheen en laat u misschien besmetten door deze toch wel intrigerende hobby.
Bekijk zeker ook de agenda van de RVCCB die goed gevuld is voor de rest van het jaar.
Een extreem zeldzame George Roy van rond 1910
Capuis Dornier roadster, kom je zeker niet dagelijks tegen !
Ariel Motorfiets ook een zeldzaam stuk BSA moto Een De Dion Bouton in een fris kleurtje. Isnt this beautyfull SPA sportmachiene, jammer dat we de klank er niet bij kunnen zetten.
Een van de 2 driewielers die men mocht verwelkomen.
Simpel maar goed moeten ze bij Metz gedacht hebben Deze Daracq zat nog in zijn origineel kleurtje. Een Peugeot in een passend lente kleurtje. Nog een De Dion Bouton 1913 Ook schitterend deze Panhard et Levassor 1903 Twee stuks curved dache oldsmobiles,
Deze Unic was niet echt uniek want ook hiervan 2 exemplaren te bewonderen.
Een 1907 De dion bouton met in het veld nog de paashaas !
Een van de eeuwige favorieten in onze top 10 Darracq 40 pk Ford T mag nooit ontbreken
Overland speedster Renault met passende achtergrond Een Cottereau Loraine de Dietrich Een eenzame veldreporter onze Ingster de ook altijd te bespeuren is. Hillman en Darracq
Unic nr 2
Met excuses aan de motards, de foto wil gewoon niet in de juiste positie.
Afgelopen weekend was het eindelijk weer zo ver. Na 2 jaar van uitstel eindelijk weer een 'Schloss Dyck' classic days. Of beter gezegd, dat hadden we gehoopt.
Door allerlei politieke spanningen verhuisde dit jaar het evenement naar het 'Green park', vlak bij de luchthaven. Gemakkelijk bereikbaar, en met de Messe en voetbalstadion in de buurt, parkeergelegenheid voldoende.
Met volle moed dus in de ochtend oostwaards, waarbij zoals aangegeven de heenreis geen problemen opleverde. De aankoop van tickets de dag voordien was reeds geschrapt dus moesten we de volle pot betalen, maar ook de parking was onderhevig aan dit fenomeen, zwei euro extra bitte !
Nu ja, dat weten we ook al weer, voor een zogenaamde non profit organisatie kent men de weg naar de kassa toch zeer goed.
Enfin, wel geen langen aanschuifrijen, want reeds voor men de parking kon oprijden stonden de ticketverkopers in de aanslag.
Blijkbaar was er wel gratis parking voor degenen die met een klassieke wagen kwamen opdagen, en die waren er wel redelijk veel.
Bij het binnengaan, misten we eigenlijk al direct de grandeur van weleer. Geen grote oprijlaan met volwassen platanen deze keer, gelukkig wel wat schaduw gevende Robinea's. De parking lag ook vlak naast het uitgezette circuit, zodat men direct al wat aktie te horen kreeg. De Entree zelf verliep voor de liefhebber van echte Oldtimers een beetje in Mineur. Het was vooral een opstapeling van commerciele standen met als enige uitblinker Mercedes, welke een mooie oude racewagen had meegebracht, en de enige SSK die we vandaag voorgeschoteld kregen. Ergens tussen 2 tenten stond nog een 1911 Berliet verstopt, welke we pas zagen toen we terug buiten gingen. Er stond enkel een hele reeks volkwagen passats, misschien om duidelijk te maken dat dat ooit een massa product was, met weinig waarde ? En dan nog een replica van de eerste Benz, maar dan eerder toch een slechte versie.
Met andere woorden de eerste indruk, was helaas geen goede.
We liepen verder richting de evenmentenweide langheen het circuit, met aan de linkerkant een zeer lelijk afgeschermde zone voor de veiligheids voertuigen en andere nutsvoertuigen. Weeral misten we enige uitstraling zoals het vroeger ooit was.
Gelukkig aan het einde van deze tunnel een ingang waarachter we dingen zagen die meer onze meug waren. Onder schaduwgevende bomen stonden een 10 tal Bentleys opgesteld, samen met enkele andere pre war sportwagens. Een mooie zeldzame Opel racewagen van het eerste uur, vormde het hoogtepunt. In deze zone ook een De Dion bouton 1904 en een Autocar ook uit deze ti jd. Op de achtergrond een mooie spiegeltent, maar deze was enkel toegankelijk voor mensen die daar stonden. Het hele gevalletje was amper 10 aren groot, met een beetje overdrijven. Dat was bij de vorige afleveringen wel heel anders.
Een volgende deel was voorzien voor mensen met wagens en caravans, en andere logeer dingen, met auto's of trekkers. De organisatie had hier zelf niets voorzien, dus deze stand werd volledig opgebouwd door de mensen die daar stonden, en er een flink wat standgeld moesten ophoesten. Dan op de koop toe moest je er ook nog bijnemen dat er om de 2 minuten een vliegtuig vlak boven je hoofd opstijgt. Hier werd de sfeer dus bepaald door deze deelnemers, en die hadden hun best gedaan.
We hadden slechts een klein deel gezien hiermee, maar van daaruit ging het gewoon enkel maar achteruit. De rest van het evenement was gewoon een grote parking. En dat voor clubs van classic cars, voertuigen die je op elke meeting bijna dagelijks tegenwoordig, kan gaan bekijken, en gratis. De merken waren wel gesorteerd, maar dat was het dan ook.
Enkel de Amerikaans hoek toonde enkele bezienswaardigheden, en ergens verloren daartussen een Frans café. Maar waar waren de Franse auto's? Men had reclame gemaakt dat een dozijn Bedelia's zouden afzakken. Maar er was niets, zelfs de cyclecars die in het verleden talrijk kwamen opdagen, kon men nu op één hand tellen, schijnwerkers inbegrepen. (meestal missen die een paar vingers)
Er schoot niets anders meer over dan ons nu naar het 'fahrer lager' te begeven, midden van het aangelegde circuit. Dit was dan de laatste kans om toch nog iets van interesse te kunnen ontdekken. Hier stond een schitterende Fiat, een oer-race wagen, die ons kon terugvoeren naar de periode van toen dit evenement nog vol stond met dit soort ontdekkingen. We ontwaarden ook een propeller aangedreven voertuig, maar bij nader inzien bleek het een eerder slechte replica te zijn. Er stonden wel enkele mooie race wagens, maar weinig met de WAAW factor. Van boven op de brug (waar men niet mocht blijven staan om zelfs maar een foto te maken kon men zien dat op het hele evenement slechts 2 toilet wagens waren, en als je een frietje wilde eten, was je nog slechter af. Ellenlange wachtrijen deden ons besluiten beter naar huis te trekken. Het was nog geen 2 uur, en we arriveerden omstreeks 10h30. Daarmee hadden we alles 2 keer gezien. Dat was vroeger wel anders, toen hadden we om 6h 's avonds het gevoel niet alles gezien te hebben. Ooit waren onze sim kaarten te klein om alles vast te leggen, nu kwamen we toe met een rolletje van 24 beelden. Het circuit zelf was wel lang, maar om een fatsoenlijke foto te kunnen maken, hola. Overal storende elementen, zoals vuilbakken, palen allerlei, en zeer veel reclame panelen die het zicht bijna overal belemmerden.
Met andere woorden deze aflevering was voor ons niet herhalings vatbaar, te duur voor wat er te zien was, en veel te commercieel, een half voetbalveld vol standjes om allerlei aan de man te brengen, geen behoorlijke catering, en we blijven met de vraag zitten van 'waar zitten al die echte oldtimers die er in 2006,7,8 wel waren. Hebben zij enkele jaren de wegtaning al gespot? wellicht wel. Wij eigenlijk ook, maar hoopten toch op beterschap.
Met andere woorden, dit evenement enkel interessant voor new timers, met een dikke beurs.
Het was gewoon een grote parking met een klein hoekje oldtimers, gestoord door opstijgende vliegtuigen. Ingericht door politici die enkel de slogan 'massa is kassa' appreciëren, en nul kennis hebben van oldtimers en cultuur.
Afgelopen weekend was het feest in het Limburgse groen. Enkele dappere leden van de Royal veteran Car Club, met thuisbasis in Vaanderen, Stippelden een mooie route uit in onze 'Bos provincie'
Het evenement was binnen de kortste keren volgeboekt, met 25 deelnemende equipes, van allerlei slag. Het vertrekpunt was het Kasteel van Wurfeld bij Maaseik. Een top locatie met voldoende ruimte en heel veel rust en groen, een beetje de rode leidraad voor het hele weekend.
Al vroeg in de ochtend ging men op zaterdag van start, en maar goed ook want de weermakers hadden een bloedhete namiddag opgetekend, en ze kregen gelijk. De voormiddagrit was heerlijk, en verliep voor een groot deel over Nederlandse bodem, flirtend met de grens met België. De doorrit door het witte stadje Thorn, was een openbaring voor enkele deelnemers. Wij komen hier zeker nog eens terug !, was de reactie van mensen uit het Brugse, welke zich in Bokrijk waanden.
Het mag gezegd worden, de mensen uit Vlaanderen hadden mooie binnenwegen gevonden, die zelfs voor plaatselijke bewoners onbekend waren.
Voor zo ver we weten waren er geen gevallen van pech onderweg, wel enkele verloren gesukkelde zielen die waarschijnlijk te veel afgeleid waren door de vele mooie zichten.
Tijdens de middaglunch in de Kluis van Achel kon hiervan even op adem gekomen worden, nog vooralleer het zonneke echt begon uit te pakken met tropische temperaturen.
Maar het zei zo, de terugtocht naar Maaseik werd ingezet, gelukkig dikwijls onder schaduw werpende bomen.
Om aan de beloofde 130 kilometer te geraken was er nog een tussenstop in het Koetsenmuseum te Bree.
Het gezelschap bleef hier in compagnie met frisse drank en echte Limburgse vlaai een hele poos vertoeven, luisterend naar de boeiende verhalen van verzamelaar Andre. Geen idee of er nu mensen geïnspireerd raakten om paardenkoetsen te gaan verzamelen ipv gemotoriseerde De toekomst zal het uitwijzen.
Op zondag werd het hele spectakel nog eens overgedaan, maar met net iets minder kilometers. In totaal kropen toch ongeveer 230 van deze geijkte afstanden in de analen van deze voertuigen, welke allemaal minimaal 80 jarigen waren. De oudste, een Daraque van 1910 deed dit op zijn sloffen.
Andere merken zoals Unic, Bentley, Hotchkiss, Citoën,Minerva, Chevrolet, Auburn, Lancia, Pontiac, Singer, Peugeot, Caddilac, Bugatti, Simca, MG en natuurlijk Ford stonden ook op de startlijst. Een mooi pallet, niet eenvoudig deze samen te brengen tegenwoordig.
Maar met bijna zekerheid, volgend jaar is er weer een Rally der Vlaanderen, en dat word dan alweer de 66 ste.
Wie het na wil doen, mag er aan beginnen !
Hieronder enkele beelden, men kan er nog meer ontdekken op de site van RvccB.
65 ste aflevering !
Ontbijt aan de tafels van Kasteel Wurfeld te Maaseik
Gezellige bedoening net voor de start
Oudste deelnemende wagen een Daracq 1910
T ford en Auburn, met op de achtergrond het Kasteel, omgeven door water Bentley Cabriolet, 1935 met Nederlandse deelnemers Zeer mooie Hotchkiss 1929 met Weymann boddy Singer 1933 Minerva 1919 Auburn 1933 Bijna Jongste voertuig BMW 1938, toch vooroorlogs Ford model A roadster 1930, van de voorzittter wondermooie Bugatti, 40 1926 Bugatti 44 1928 in oude verf Gelukkig veel schaduwgevende bomen onderweg
Onderweg ook enkele kastelen kunnen bewonderen. En uiteraard hoog opgeschoten maïs velden.
Het Evenement 'Circuit des Ardennes' welk dit jaar weer plaats kon vinden, na corona- uitstel, zit er helaas weer op.
Het is een Herdenkingsrit van het ooit prestigieuze origineel uit het begin van de vorige eeuw, welke in 2002 van start ging, met de bedoeling dit om de 3 jaar te herhalen.
Wij waren er bij van in het eerste uur, en dit deed destijds hunkeren naar de volgende aflevering, en nog steeds is de honger niet echt gestild.
Dus ook dit jaar weer richting Bastogne om aldaar de aloude bolides te gaan bewonderen en ook aanhoren, in actie zien schieten. Wij gaan voor de echte oldtimers, welke jaar na jaar schaarser worden, en eerlijk gezegd begint het evenement weg te tanen onder de opkomst van veel te jonge 'klassiekers'.
De uitstraling van welleer is er helaas niet meer. Slechts 26 voertuigen schreven zich in in de pre 1914 klasse, en van deze verschenen er een vijftal niet op het toneel. Tot 1940 kon men ook slechts 1 bladzijde vullen in het programma boekje. In het verleden showden grote verzamelaars en musea hun bolides, dit jaar ook niets van te merken, en vooral ook de sportive cyclecars, die vroeger in grote getalen de marktplaats vulden, waren afwezig.
Ligt het aan de organisatie, of hadden de liefhebbers iets anders op het programma. Een ding is zeker, de toch wel hoge deelnameprijs zit er zeker voor iets tussen, en de liefhebbers van echte oldtimers, hebben weinig tot geen affectie voor late klassiekers. Zoals op heel veel plaatsen kiezen de organisatoren voor kwantiteit, en niet meer voor kwaliteit. Het word almaar meer commerce, en minder en minder iets voor echte liefhebbers.
Degenen die wel kwamen opdagen, mochten dan wel gezien worden. Pol Sonet bracht zijn Panhard & Levassor uit 1896 mee, en spande daarmee de kroon van het ouds deelnemende voertuig. Wat wij persoonlijk dan vooral konden smaken waren de race bolides uit de periode 1906/1910. Een Belgische Nagant, een Berliet, en Brasier met grote cilinderonhoud voerden de toon, maar ook een Mooie Delage kon ons bekoren.
Helaas van de 2 ingeschreven Minerva's zagen wij er geen, misschien door het tijdstip van ons bezoek, maar verder geen enkele automobiel van Belgische makelij te bespeuren. De motorfietsen waren in vergelijking met voorgaande edities ook karig gezaaid, hetgene dat er wel was, wel de moeite, vooral de zeer exclusieve Gillet 2 cilinder. Een van de weinige keren dat we deze te zien kregen.
In de klasse 1914 tot 1940 was er wel een hogere opkomst, maar in vergelijking met voorgaande jaren bleef de creme de la creme toch maar bij een lauwe tiramisu. Ooit stond het marktplein half vol met Bugatti's, nu bleef het bij een handje vol.
Efin, misschien ligt het ook gewoon aan onszelf, ondertussen al veel gewend, of te wel verwaand.
Rijden we over 3 jaar weer naar Bastogne, of laten we het aan ons voorbijgaan, de tijd zal het uitwijzen, maar eigenlijk, waarom niet, in de toekomst is het misschien helemaal afgelopen.
Om af te sluiten nog even een beetje reclame maken voor een evenement dat in de maak is voor 2023
Op 11 juni word een groot Belle Epoque autofeest op poten gezet op Kasteel d'Ursel van Hingene.
Zet dit dus vooral al in uw agenda, en mocht u een trotse bezitter zijn van een pre 1914 automobiel/moto, kan u zich alvast bij ons informeren, of ga naar de website 'Minervisten.be' voor meer info.
Een van de weinige Belgen, deze Minerva uit 1929 Wondermooi deze Berliet racer uit 1908, en op de achtergrond de Belg Nagant 1907 De Dion Bouton 1 cilinder 1909 Dit jaar toch wel de mooiste onder de prewar sportcars Alfa Romeo De oudste panhard Levassor 1896 Een zeldzame Panhard levessor De dion bouton eveneens De Dion Bouton Brasier Delage
zeldzame cycle car Donnet Zedel Singer
En tot slot een mooi beeld van de route met voorop een Humber.
Mama het begint weer, zou een leuke titel zijn voor dit
bericht, lange tijd na de corona perikelen welke een dikke streep trok door
menig evenementen agenda.
Voor ons begint het een traditie te worden, ons jaarlijks
bezoek aan de fameuze Fagnez Hivernales Een unieke rally die al sinds jaar en dag word
georganiseerd door de RVCC. Voor open voor oorlogse wagens. Al op vrijdag kwamen
ze samen in Ovifat, welk op dit moment nog onder een licht sneeuwtapijt slaapt.
Dat kan mooie beelden opleveren.
En wat voor een mooi en kleurrijk deelnemerspallet ook dit jaar
weer, maar liefst 27 equipes stonden genoteerd, met weer enkele
nieuwigheden.Voorlopig hebben we deze
lijst nog niet om hier een overzicht te geven, maar het gaat om voertuigen van
omstreeks 1910 tot 1930.
Een deelnemerkwam
helemaal uit Parijs, waarvoor hij dus heel vroeg uit de veren moest, om daarna
deze toch wel helse rit doorheen de Ardennen te trotseren. Met een 6 cilinder
Austin Heavy van 3,6 liter niet echt een probleem.De jonge bezitter vertelde dat hij de auto 3
jaar geleden kocht in Engeland, en er na de aankoop direct op eigen as naar
Parijs reed.Dit was een voorwaarde voor
de aankoop, en al direct dus een mooi avontuur.
Een andere opvallende verschijning tussen al dat testosteron was een T Ford met
solo vrouwelijke chauffeur, zonderelektrische
starter. Ze vertelde erbij dat ze geen
speciale rijopleiding had gekregen voor deze automobile met een eigen karakter,
en dat het eerste jaar eigenlijk verkeerd gereden had.Een dikke profiat hiervoor, verdient zeker
navolging. Maar ook een jong vrouwelijk
equipe nam deel met een zeer mooie Fiat
Sport.
Verder onder de delegatie sportwagens ; Amilcars, Bugatti,
Britisch Salmson, FN, die je niet
dikwijls in deze omstandigheden kan bekijken.Natuurlijk de A Fords ontbraken ook niet, samen met gelijkaardige
collegas Plymouth, De soto, Chevrolet, Dodge.Mastodont onder de Mamoeten zeker de jaarlijks deelnemende SunBeam in
met zijn mooie auberginekleurige sport carros. In deze klasse ook een Hotchkiss en een Unic. Heerlijk om te zien.
Uit het rariteiten cabinet kwamen een Clement Bayard en een Hilmann opgedoken . En Citroen was ook goed
vertegenwoordigd.Dit alles overgoten
men een sausje, of was het een zalfje, goede sfeer onder lotgenoten.Omdeze rally te voltooien moeten de wagens in technisch zeer goede staat zijn en toch wel wat
klimvermogen hebben. Goede remmen voor de afdaling zijn ook geen overbodige
luxe. Dit jaar stortte ook een Horde aan Fotografen zich op dit evenement, en ook een locale t.v. ploeg was aanwezig.
Wij stonden er met ons op zaterdag onder zowaar een zacht schijnend zonnetje, maar vandaag, op zondag paseert er een ware regenhoos over het land, benieuwd of de fotografen ook hier stand houden.
Samengevat, een super
mooi evenement, waarvan we hopen dat deze nog lang georganiseerd kan worden. Gewoon Super !
. Dit jaar niet enkel veel Testosteron op de Fagnez !
Zonder elektrische starthulp Ford Model T
Maar ook deze Schitterende Fiat mag rekenen op elegante bestuursters .
Hetzelde voor deze Citroen, met een bijzondere Passagier !
Niet alledaags : Britisch Salmson
Ook Citroën Treffle gaat de uitdaging aan. Een Desoto na een nachtje in de sneeuw staat even warm te lopen. Net zoals deze Unieke Unic in Full weather Gear. Nieuwe deelnemer Plymouth Regionale TV maakt een Reportage, waar en wanneer we deze kunnen volgen... effe navragen
Zijn we eindelijk in het Post Covid tijdperk beland ? Her en der nemen olditmerclubs initiatieven voor uitstapjes met onze oude rammelbakken.
De Ancient Ford club België stuurde ons een uitnodiging, waar we maar al te graag op ingingen, na een jaar van drooglegging. De rit zou gaan van Noord Antwerpen richting Yerseke, bekend om zijn Mossel- en Oester/ Kreeft culturen. Om 9h30 h s'morgens verschenen we op appel bij de Bakkersmolen in Wildert, laden we ons vehikel van de trailer na een deftige rit van anderhalf uur, en werden we welkom geheten op de site. Koffie en bijhorende koek, broodjes werden geserveerd, en of we went. Men kon met de groep mee, of rijden met een roadbook. Voor een keer hebben we niet geteld hoeveel maar ik dacht zo een 5 tal fords, enkele modernere Austin. maar er stonden ook 2 onvervalste Minerva's op het menu.
De organisator had zijn uiterste best gedaan om de route uit te stippelen met zo weinig mogelijk gevaarlijk oversteekplaatsen.
Ondanks de onzekere weervoorspellingen verliep de rit naar Nederland onder ideale condities. Niet te warm, niet te koud, geen wind, geen stekende zon. We kregen enkel rillingen van de landschappen rondom de Oosterschelde, en jammer genoeg ook van vele snelheidsdempers.
Goed aangekomen in Yerseke gingen de knieen weeral onder de tafel in goed gezelschap van lotgenoten, met uitzicht op de Oosterschelde en de koeltorens van Doel. Maar tegen het einde begon dit uitzicht dicht te trekken, samen met de daken van onze cabrio's, welke in de meerderheid waren. Het werd donker, en net voor we naar buiten gingen begon het er flink uit te vallen.
Gelukkig had de organisator had een rondleiding voorzien met gids om het reilen en zeilen van de mossel-oester en andere culturen uit de doeken te doen. De hele toer lang regende het, waardoor we een beetje jaloers werden op de mosselen die lekker droog in hun schelpje zaten te griniken. Maar pluvius was ons welgezind. De leerrijke toer liep op z'n eind, en meteen ook de regenbuien. Het dak kon weer open en onder dezelfde omstandigheden ging de tour terug naar Wildert.
Daar kon onder een stralend zonnetje de wagen terug op de trailer in het gezelschap van een witgekraagde jongen. Kortom, een schitterende dag die na een lange periode van Niks, deed herademen.
Een blik op het starterspeloton in Wildert
Ford Model T mag bij de Ford club niet ontbreken
Een Minerva onderweg naar Yerseke
Ford model A
Nog een vroege Model T
Fietsers naast de oosterschelde.
Bij aankomst nog met zicht op Belgische koeltorens van Doel
Een uurtje later een zachte plensbui bij de Oesterbekkens.
Helemaal dichtgetrokken horizon.
Mooi beeld van een aantal deelnemende wagens op de dokken.
Een van de weinigen die het droog hield.
Terug op weg naar Essen, onder een lekker drogend zonnetje
Retour des Manivelles, was hopelijk een retour van vele andere gelijkwaardige evenementen, voorbode van betere tijden dan het afgelopen jaar. Voor het eerst sedert lange tijd kon de RVCCB weer iets op de agenda zetten, en dat werd voorzichtig geapprecieerd door een 20 tal clubleden.
Eerlijk gezegd, we hadden een grotere opkomst verwacht, na deze lange pauze. Langs de andere kant waren er gelijktijdig ook nog andere evenementen zoals 100 jaar Amilcar in Vichy, Frankrijk.
Maar ondanks dat een zeer mooie dag onder gelijkgezinden, in een perfect kader, veel beter kan gewoon niet.
En het moet gezegd worden, degene die de route bepaalde, verdient een ganse pauwenstaart op zijn hoed, niet enkel een pluim.
Dit was bij uitstek een van de mooiste routes die we tot nog toe mochten beleven. Een prachtig stukje België hebben we weer ontdekt in de omgeving van Pont a Celles, net ten noorden van Charleroi. Stevige rit van een honderdtal kilometers zeer mooie wegen. Vooral de passages langs een verkoelende waterweg waren zeer aangenaam, maar ook die doorheen een lommerrijk bosgebied. Enkele zeer flinke afdalingen en het afwisselend glooiend landschap, in deze periode van het jaar waren voortreffelijk.
Het schitterende weer met gemiddeld 22 graden Celcius ; ideaal. Het vergde wel wat stuurmanskunst, roadbook lezen, en onze vehikels werden behoorlijk op de proef gesteld. Jammer genoeg waren er dan ook wat uitvallers te betreuren. Er waren tig plaatsen die ons uitnodigden om gewoon onze picknick attributen uit te stallen, en gewoon langs de weg te gaan genieten van al die natuurpracht, en voorbij tuffende museumstukken. Deze dateerden van 1910 tot 1939. De A Fordjes waren in de meerderheid.
Als afsluiter een aangenaam gezellige barbecue op de plaats van vertrek, een mooi rustig gelegen golfterrein, waar nog wat dieper kon ingegaan worden op allerlei verhalen.
P.S. foto's die op hun kant staan is een gevolg van het programma, niet van de auteur. Excuses daarvoor.
Aan de start, een van de oudst deelnemende voertuigen, Unic 1913
Van hetzelfde bouwjaar deze Peugeot Bebe
Ford Model A, hiervan waren er 4 exemplaten te bewonderen in de vorm Roadster, Cabriolet en Phaeton. Er was ook een zeldzame Ford model B te bewonderen.
Loraine de Dietrich... het zwaarste kaliber van de dag.
Mag nooit ontbreken, het geluid van een Bugatti !
Austin Heavy 1928
Af en toe een verfrissing opgelopen.
Zeer mooie route langsheen een waterweg.
Schitterende landschappen !
Afdalingen
Holle wegen
Een zeer mooie weg doorheen bosrijk gebied.
Tijd voor een korte, maar verdiende rustpauze.
En als afsluiter een zeer welgekomen Barbeque.
De foto's die op hun kant staan zijn geen fout van de schrijver, maar het computer programma van Bloggen.be. Onze excuses daarvoor.
Ons verhaal voor December komt uit Ierland. Niet kerst gerelateerd, maar wel de moeite om te lezen, en wie weet om geïnspireerd te worden deze tocht eens over te doen anno 2021, 90 jaar later. Een nakomeling van een Minervist vond het dagboek van zijn grootoom, welke in het jaar 1929 een bijna 1000 kilometer lange tocht plande en uitvoerde met zijn Minerva. Het verhaal is uitvoerig opgetekend, met een enkele overlevende foto, poserend bij Mount Mukisch. Over de wagen zelf word helaas niet heel veel verteld, enkel dat hij onvermoeibaar was. De auto, een model met dickeyseat, was waarschijnlijk nog in nieuwstaat. De reis zelf word beschreven over 5 pagina's, welke toch wel enige aanzet geven tot goesting. Wij namen de moeite om de plaatsbeschrijvingen op een kaart uit te zetten, om zo een idee te vormen van het traject.
Hier het hele verhaal.
Englisch, Use Google translator.
Ierse reis.
Al vele
jaren hadden we het over een kampeervakantie, en nu, eindelijk zijn we klaar
voor een ontdekkingsreis naar Donegal. Onze twee kleine scout tenten werden
in de auto gepakt, samen met grondbedekking, dekens en kussens, onder en op de
zitbanken, en de dickey werd volgeladen met dozen boodschappen, een ketel, een bakpan, sauspan,
en tenslotte het belangrijkste, een kleine kachel. De auto was eerder klein, dus we konden
slechts het allerbelangrijkste aan bagage meenemen. Voldoende kleding, om te
gebruiken in geval we nat zouden worden, en genoeg eten in blik voor één week,
in het geval we ons te ver van de beschaving zouden bevinden, wetende dat delen
van Donegal eerder wild en onbewoond zijn, en accidenten altijd tot de
mogelijkheid behoren. Ik voorzag mezelf van eerste hulp benodigdheden, lint,
verband, iodine, carronolie, zalf en
pleisters.
Het eerste
deel van de reis van Belfast naar Enniskillen, was niet avontuurlijk. Bij
Belleek, thuishaven van de Ehina fabriek maakten we een bocht naar de ontmoetingsplaats
van Engelse en Amerikaanse toeristen, het douane kantoor. Ik geloof dat deze officials verantwoordelijk
zijn voor het buitenhouden van vele Engelse en zelfs Noord Ierse tourristen uit
de vrije staten. En toch is er weinig nodig voor het overschrijden
van de grens. De gemakkelijkste weg, is
zoals wij het deden. Vraag de nodige formulieren aan, en maak ze over aan de R.A.C.
en laat hen de rest doen. Een bedrag
voor het voertuig is aan hen overgemaakt volgens zijn waarde, en alles wat
nodig is aan formulieren om te tonen aan de grenzen word bezorgd. De douane
beambten zelf zijn de essentie van beleefdheid, en schitteren in hun plicht, bij
de controle of alles in orde is. Als ze het gewild hadden konden ze ons vragen
om al onze bagage te openen, maar ze vertrouwden ons vriendelijk zodat we
onze weg naar Ballyshannon konden verder
zetten. Hier voor de eerste keer constateerden we dat al de postkantoren,
bedienden, straatborden, etc . in
pitoresque Ierse letters waren
weergegeven, waarmee we al weldra familiair begonnen te worden.
We waren
uiteindelijk echt in Donegal. Een korte rit van enkele mijl bracht ons tot in
Rossnowlagh, waar we voor het eerst de wilde Atlantische golven zagen brekend
op de zwarte rotsen. Het uitzicht en het geluid waren overweldigend. Hier kregen we een eerste blik op de Blue
Staek Mountains Deze wildernis is kenmerkend
voor de schoonheid van Donegal.
Van Donegal
reden we tot Barnsmore Gap, en terug rond Lough Esk. Deze route staat met slechts enkele woorden
vermeld in de gidsen, maar wij zouden zeggen dat ze zeker niet gemist zou mogen
worden door de liefhebbers van ruige landschappen. De bergen zijn magifique, en de brede rivier donderd naast de weg, wat het geheel
tot een niet te missen avontuur omtovert. Gigiantische hopen van Graniet herbergen
vele forten, ooit gebouwd om de smalle pas te verdedigen op de meest nauwe
plaatsen. De omhoog torenende steile
hellingen bevinden zich aan weerszijden.
We
spendeerden een comfortabele nacht in Donegal en de volgende morgen verlieten we Mount Charles,
een klein dorp van waaruit je een breed overzicht hebt over Donegal bay. Aan onze rechterkant scheerden we langs de
baai, tot we aankwamen in Killbegs, een
mooie plaats met een natuurlijke haven.
Verder
rijden vanuit Killbergs langs de kustweg, kwamen we in Fintra Bay, met het mooiste uitgestrekt strand van
goudgeel zand dat ik ooit had gezien. We
genoten er allen van en trakteerden ons met een plons in de warme
golfstroom. Voldaan reden we verder naar
Muckross Head. Fantastische krijtstenen
kliffen liggen niet op het parcours, maar zeker het bezoeken waard. De extraordinaire rotsformaties en variërende
kleuren maken het spektakel compleet. Hier ook krijgen we een eerste zicht op de
loodrechte kliffen van Slieve league, welke 640 meter boven de zeespiegel
uitpriemen, dikwijls gehuld in mist en wolken. Toevoegsel aan een betoverend en
mysterieus beeld.
Ik had nog
nooit zo hoge golven gezien, die zich over de platte kliffen wierpen, met
overdonderend geluid. Vandaaruit namen
we een zeer heuvelde weg naar Carrick.
Enkel mijl na Carrick bracht ons
naar Bundglass, waar we de auto achterlieten, en ons te voet begaven naar Carrigan Head, om de enorme kliffen van
Slieve League te aanschouwen. Dit uitgesproken uitzicht heeft de mooiste combinatie van Zee, Kliffen,
en Bergen van het continent. De kleuren
zijn even opmerkelijk als de impresionante hoogte van 640 meter, evenals de
kleine baaien die zich als juwelen nestelen aan de voet van de rotsen.
Terug in
Garrick, zetten we onze tocht verder door de wilde veenlandschappen
richting Malin Beg, waar we onze tent opsloegen
aan een klein riviertje.
Vroeg in de
morgen verlieten we dan Malin Beg via Malin Grove richting Glen Head, een mooi
stukje kust dat het waard is te voet te verkennen, en daarna het binnenland in
te trekken naar Glen Columbkille. Hier
in een van de meest eenzame en ontoegankelijke streken die je je kan
voorstellen leefde ooit St. Columba, en
relikwiën van hem zijn overal tegenwoordig.
Het is een mooie vallei, wild en verlaten. Het zicht in de richting van
de hoge bergen waar we vandaan kwamen, voor we weer naar omlaag duiken is
superbe. Het zou een ultiem uitkijkpunt kunnen zijn. De kliffen en de zee zijn
moeilijk te overtreffen, maar de vallei en zijn antiquiteiten moeten niet ver
onderdoen.
De Bergen
over, moesten we omlaag naar Glengesh Hill, welke verondersteld word de ergste route te
zijn in Noord Ierland. Een serie
haarspeldbochten op een zeer steile helling,
welke veel gebruikt word door de Ierse Motor club om er te racen. Ter hoogte van Andara rijden we door een
laagliggend land, naar Narrin, voorbij
Port Noo, een kleine havenstad, en verder dan naar Dowross. Vele toeristen missen dit kleine stukje, maar
het bevat een van de wildste en facinerendste scenes van heel de reis.
Bij iedere
bocht van de weg mikken we op de kleine grijze berg die uitsteekt over de grijze rotsen.
Vele
granieten blokken lijken in het wild rondgestrooid in het distrikt Narrin, en
elke heuvel is bezaaid met grijze menhirs.
De afwezigheid van bomen maakt deze omgeving ruw en bleek, maar het
uitzicht van Dowross tot de baai van Slieve tovey en zijn kliffen, zijn
verrassend mooi. Dit zou een mooie
plaats zijn voor een toekomstige vakantie.
Dwalend rond
de kop van Gwee- Barra, geërodeerd door de gelijknamige rivier, langs een lange
brug, kwamen we bij de zandige heuvels aan de andere kant. Hier sloegen we weer
onze tent op. Het zilveren warme zand,
droeg eveneens de warme lucht van de golfstroom. De interesse en vriendelijkheid die we overal
kregen, was most striking Op deze
plaats liep een plaatselijke boer enkele km met ons mee om ons de meest
geschikte kampeerplaats aan te wijzen.
We kregen melk zoveel we maar wilden, en de betaling werd gewoonlijk geweigerd, of zeer af en toe
aanvaard voor the wee ones
Eieren
kosten nooit meer dan een shilling per dozijn, en aardappelen kregen we er gewoon
bij op verzoek. Iedereen was de
vriendelijkheid zelve voor de zeldzame campeerders.
De volgende
dag, bij het verlaten van het strand, volgden we de Gwee-Barra rivier richting
Lough Barra, een wild, eenzaam meer, gelegen in de scene van het Bleak Moorland
landschap. Rijdend tussen de Gwendowan
bergen en de Derryveagh, raakten we in Loung
Vengh en maakten we een omweg rond Garton Lough. Lough Veagh is verry pretty, met pitoresque
kastelen op de oevers. Maar de bergen verderop waren betoverend, en hier kregen we de eerste glimp van
Muekish, de vierkant vormige massa van graniet welk het noord Donegalse
landschap domineert. De wegen hier waren
erg goed, liggend in een schitterend berglandschap. Enkele mijl verder, kwamen we in het zicht
van Errigal, de hoogste berg van Donegal,
een conische massa van glinsterend kwarts, welk veel geleek op de met
sneeuw bedekte bergen van Zwitserland. Deze vallei tussen de Derryveagh bergen
an Errigal, was de meest beklijvende van alles wat we al gezien hadden op onze
reizen. Errigal zelf is uniek en aan de
andere kant van de weg ligt de poisoned glen
een rare griezelige vallei,
omgeven door de wilde steile bergen, en eindigend in een mooi meer. Het was een mysterieus aandoende plaats door
het spel van zon en schaduw, bleekheid en schoonheid, verrassend en diepe
stilte.
Met spijt
verlieten we deze unieke locatie, en blikten we terug op Errigal, langzaam
tuffend door Gweedore naar Rosses. Dit
is een laag liggend veengebied, een wirwar van meren en grote rondslingerende
granieten rotsblokken. De populatie
bestaat grotendeels uit Vissers, en een klein deel van het land is voor de
landbouw. Vanuit Dunfanaghy, de volgende
dag, reden we gezapig verder naar afdaling
van Horn Head in onze onvermoeibare auto, zo ver als de weg ons bracht. Het
zicht van de horizon is de beklimming waard, en het uitzicht van de Grand kliff
van Horn Head zelf, het extensieve zicht op de haven baai, met zijn vele
eilandjes and inhammen. Verderop het
adembenemende Mulroy Bay, met de dominante Muckisch op de achtergrond,
maakten een impressie om niet vlug te vergeten.
Dunfanaghy
verlatend, reden we naar Port-Nablagh, langs greppels van goudkleurig zand, richting
Marble Hill strand, waar we weer een glorieus zicht kregen op de scheepshaven, met in de verte een rij van blauwe heuvels,
en bocht na bocht konden we de gele zandvlaktes observeren.
Het landschap
van Dunfanaghy, langsheen Sheephaven Bay tot Rossapenna is magnifiek. Bossen reiken tot aan de rand van het water,
en de weg kronkelt zich een baan tussen de paarse heide en goudkleurig gras.
Achter elke bocht onthult zich een nieuw fris beeld van schoonheid, met steeds
op de achtergrond de paarse heuvels die Muckisch en Errigal typeren.
We trokken
verder naar Mulroy Baai, een inham van de zee, omzoomd met beboste eilanden en de
binnenkomende drie vingerige delta met
zijn krommingen en bochten.
We stopten nabij
Portsalon om de zeven arken te bezoeken, een collectie van groteske,
boogvormige rotsformaties, gevormd door de wilde wateren van de Atlantische oceaan.
Van hier heb je dan weer een super
uitzicht langsheen Lough Swilly tot aan de Rugged Heather Clad Hills op de achtergrond. Hier genoten we onze laatste pick-nick,
en de wilde natuur op zn best, want van hieruit keerden terug met een goed gevoel.
Van Millford
ging het via Letterkenny naar
Stabane, waar we weer de douane moesten
passeren om de vrije staten te verlaten.
Onze reis vanaf hier was niet avontuurlijk en ordinair.
Zo ging het terug naar Belfast en naar huis, na een trip van 600 mijl
doorheen een van de meest glorieuze landschappen van Europa.
Het Covid 19 virus heeft behoorlijk roet in het eten gestrooid wat betreft onze oldtimer hobby.
Bij de RVCCB werd het overgrote deel van de evenementen geschrapt. Enkel de Fagnez Hivenales, nog net voor de pandemie, en de Tour Manivelles vonden plaats, en tot onze vreugde op 6 September ook nog deze 100 km van Ophain.
Velen keken er al een tijdlang naar uit, en het aantal inschrijvingen van 40 automobielen, was net zoals ieder jaar een schot midden in de roos. De weersomstandigheden waren weer ideaal, evenals het gezelschap. Ook enkele nieuwe jonge gezichten onder de bestuurders. En het pallet van automobielen, was zoals we dat gewoon zijn weer uitzonderlijk. Van klein tot groot, oud tot minder oud, sportief tot functioneel, alle pre war klassen waren vertegenwoordigd.
Een zeer mooi uitgewerkt roadbook, in een schitterend kader, en daarbovenop nog heel wat lekkere smuldingetjes, wat moet er nog meer zijn ?
Hieronder een greep uit de vele foto's die we weer mochten uitlichten.
We beginnen met de oudste voertuigen onder de deelnemers, namelijk een Unic en een De Dion Bouton, beiden uit 1913 Gevolgd door een Minerva 1919. In de sportive klasse, enkele Bugatti's, er stonden er maar liefst 5 op de starterslijst.
Een zeldzame Senechal, welke we voor het eerst zien op een rit van de rvccb. Ook een rare eend in de beit, deze Vernon Derby De Fiat 520 uit 1928 is bijna een vaste waarde op alle rally's. Een ingeschreven Austin werd last minit vervangen door een DFP Vorig jaar werd deze Citroën nog bestuurd door dochterlief, maar vandaag mocht Zoonlief de honneurs waarnemen. Opvallend weing Amerikaans op deze aflevering, Ook zeer mooi en zelden, deze Standart Touring uit 1939. Een van de jongste deelnemers, met deze MG TA 1937 Hoewel er gereden word op een roadbook, klitten de oldtimers soms samen..... dat geeft dan dit mooie zicht. Er werd weer gezocht naar mooie binnenwegen, iets wat altijd maar moeilijker word dezer dagen. Af en toe mocht het iets sneller, en met een Model A Ford is dat geen probleem. Helaas kunnen we slechts 18 beelden tonen per bericht, en we sluiten dus af met deze Fiat 508 uit 1938.
Niet de eerste maar tweede rit van Rvccb, ging door op meerdere plaatsen, omwille van Covid. Op deze manier werd overpopulatie voor zo ver er die is in de Pre war scene, voorkomen. Met vertrekplaatsen in Gent, Henegouwen, Luik en Brussel, was er enige keuze voor de Leden.
Wij trokken naar Gent om daar het onbekende Meetjesland te gaan ontdekken, samen met de vehikels die daar hier en daar verscholen staan.
Met 17 inschrijvingen, mogen we spreken van een meer dan behoorlijk resultaat. Menig nieuwe verschijningen, zoals een Austin Big 18, een Bugatti, Senechal e.a.
Ideale weersomstandigheden in een schitterend kader zorgden voor de perfecte omkadering van dit weelderig tafereel. Niemand kwam iets te kort.
Andere deelnemende merken waren Bentley, Lagonda, BSA, Ford, Minerva, Humber, Hotchkiss, Vauxhall, Mercedes, MG, Peugeot . kortom voor ieders goesting was er wel iets.
Enkele foto's doen de rest van het verhaal uit de doeken. Helaas niet van de gebruikelijke fotograaf.
Hoe lang is het geleden ? Het laatste verslag dat we konden uitbrengen van het Pre war Front, dateert van Februari 2020, waar we getuige konden zijn van een geslaagde winterrally. De lockdown is nog niet volledig achter de rug, zodat in beperkte mate er toch alweer iets mogelijk is.
Afgelopen weekend was er een bescheiden treffen van oldtimer liefhebbers, ergens temidden van Limburgs groen. Klein maar gezellig, het meest schitterende weer, warm en een beetje bewolkt, het perfecte decor voor dit soort aangenaamheden. Een dertiental voertuigen met passagiers verschenen, en daarvan 5 vooroorlogse vehikels, met status. Een Stanley Steamer van 1912 spande de kroon wat leeftijd betreft, gevolgd door Minerva, Amilcar, Lagonda, Bentley .
Hopelijk is dit enkel een voorsmaakje voor de rest van het jaar.
U heeft het gemerkt, er verscheen reeds geruime tijd geen nieuws meer op dit blog. Dat is slechts gedeeltelijk te danken aan het corona virus. Daar er geen rally's meer georganiseerd kunnen worden, hiervan uiteraard ook geen reportage's. Dit zal wel weer opgenomen worden zodra de mogelijkheid hiertoe.
Echter, daar er totaal geen reactie's, inzendingen, verbeteringen ontvangen worden, sturen we vanaf nu enkel nog de mooie oude foto's, waarvan we er trouwens nog veel op voorraad hebben, enkel aan mensen die regelmatig een bijdrage leverden aan dit blog, en het dus verdienen. Jaren lang kon men profiteren, maar door het misbruik van enkelen, tot onze spijt, zetten we er een punt achter. Men ontvangt wel, maar draagt niets bij.
Dank voor uw begrip.
You have noticed, no news has been published on this blog for some time.
This is only partly due to the corona virus. Since no more rallies can be organized, of course no reports of this. This will be included again as soon as possible.
However, since there are absolutely no comments, submissions, improvements received, from now on we will only send the beautiful old photos, of which we still have many in stock, only to people who regularly contributed to this blog. For years, people could take advantage, but we regret the abuse of a few. One does receive, but does not contribute anything.
De 60 ste uitgave van de Fagnez is gedeeltelijk een feit. Gedeeltelijk, want nog terwijl we dit bericht de ether insturen is ze nog volle bak aan de gang.
Meestal wordt een taart van enkele dagen oud niet meer gesmaakt, maar dat geld niet voor de feesten van de Royal Veteran Car Club. Wie doet het ze na, 60 jaar later nog steeds even smaakvol.
Van het lijstje van 27 inschrijvingen waren reeds 2/3 aanwezig op deze winterse goede vrijdag om het pad te effenen voor de komende 2 dagen. Op deze lijst een handvol pionieren van voor 1905, en voor het eerst ook een motorfiets van zeldzame Belgische machinerie.
Als opwarmingsoefening een ritje in de namiddag richting Stavelot, waarbij een bezemwagen overbodig bleek. Alle voertuigen bleken in hun vertroeteld optimaal element. Niets beter dan zo een stevige winterwandeling om de toch saaie februarimaand te doorbreken, en de bolides een voorsmaakje te geven voor het komende seizoen. Integenstelling met vorig jaar geen lentetemperaturen, en voor aanstaande zondag staat er zowaar een storm op het menu. Jammer dat we daar geen getuige van kunnen zijn want dat gaat met zekerheid mooie beelden opleven. Op ons almanakske van nieuwe verschijningen, plakken nu foto's van een Austin Ulstertje, een Chevrolet Phaeton en een Vignot Deguingin, waarvan de eigenaar ons ieder jaar weer verrast met een nieuwigheid.
Het is nog 2 dagen te gaan, en wij zijn alvast benieuwd naar verdere beelden die zeker terug te vinden zullen zijn op de club site en hun Facebookpagina. De volgende rit is er al op 22 maart, een nieuwe telg op het blazoen, toepasselijk genaamd 'lenterit'.
Duiveltje komt uit het doosje. Bij het aanschouwen van dit spectakel weet je al dat de dag niet meer stuk kan. Druk overleg over de geestestoestand van deze dappere rijder. Maar er waren nog andere kandidaten voor deze rubriek 'oer oudjes' Over de motard van dienst nog niet gesproken. Enkele mooie Citroëns, eentje met een 6 cilindertje. En een heel kleurpallet vol sportive bolides. Een klasse tussen oeroud en veteraan.... Voor het vertrek nog vlug de rallyplaat bevestigen... Vader - Zoon momentje... En dan aan een hele horde fotografen voorbij zoeven. De gemeente Malmedy hees voor de gelegenheid een speciale vlag . Ieder op zijn eigen tempo richting Stavelot... Op de heuveltjes van Erica kwam de ene al wat vlotter omhoog dan de andere.
Mooie Ardense taferelen.
Wordt vervolgt met meer foto's van J.Jacobs en BDL.
Om het jaar feestelijk af te sluiten hadden we als Kerst geschenk enkele exclusieve Royale Minerva beelden opzij gezet. Enkele daarvan nooit gepubliceerd. We wensen u met deze prettige eindejaarsfeesten en een fantastisch 2020 !!!!
Op onderstaande foto de Minera van van Koning Albert 1 in 1916 bij een bezoek aan het Front in de kerstperiode. De wagen ervoor is een Belgische Pipe, met op het raam GOG. Waar dat voor staat is ons onbekend. Wie weet het ?
Dezelfde Minerva hieronder, waar u Albert in gesprek ziet met zijn vriend, Engels aristocraat, Lord Curzon. Ze verbleven in kasteel Loppem. Hieronder een opname van Lord Curzon bij de Minerva van Albert bij kasteel Loppem. Ook nog een beeld van Albert met op de achtergrond Minerva. De nummerplaat was 16240 Hieronder een beeld van een andere wagen uit de stallen van Koning Albert. Vermits we in de periode van WO I zitten, tussendoor ook nog deze beelden van een Minerva Ambulance. Deze werd ingezet om weeskinderen naar een opvanghuis in Frankrijk te vervoeren. Meerdere Minerva's in dienst van het rode kruis, waarvan Elizabeth beschermvrouwe was. Een van de chauffeurs van deze vehikels was deze onbekende soldaat. Opname uit Leopoldsburg.
Na WO I werd de koninklijke vloot direct vernieuwd. In 1919 al bracht Albert een staatsbezoek aan Amerika, waar ook Minerva's werden ingezet.
Onderstaande beelden zijn evenwel uit Afrika uit 1929, waar we eerder reeds enkele beelden van toonden.
Onze niet aflatende recherche leverde hiervan nog enkele mooie en onthullende beelden op.
Minerva met aan boord Albert en Elizabeth bij een oversteek in het plaatsje Buta.
Hieronder, op een foto die we in eerder bericht toonden stond net een persoon vlok voor de Minerva, waardoor deze niet goed zichtbaar was. Met deze dus de verbetering.
Hieronder dan een zeer bijzondere foto. We zien namelijk koningin Elizabeth achter het stuur van de Minerva, terwijl Albert poseert met enkele missionarissen. Zeldzaam . Want meestal kreeg men een enkel een plaats als passagier zoals op onderstaande exclusieve foto. (Leopold en Astrid) Een 4 deur(tjes) Minerva begin jaren 20. Leopold had een voorkeur voor snelle en sportieve wagens, en zat ook graag zelf achter het stuur, nog een zeer exclusief beeld hieronder. Dit is een 2 deurs Minerva zonder treeplanken en met mascotte. Dus niet dezelfde als hierboven. Voor een bezoekje aan andere delen van het land kwam dan weer de meer comfortabele Minerva van stal. Met chauffeur uiteraard. Pracht van een foto uit 1914, met fier poserende mannen. Op onderstaande foto 2 Belgen, een Minerva en FN, tussen een Panhard Levassor en Fiat en helemaal links een Salmson.
Een tiental jaar geleden bezochten we in het passende seizoen bijna ieder weekend een oldtimerbeurs. De trend naar youngtimers echter, maakte daar geleidelijk maar zeker een einde aan. De laatste jaren werd er met enig geluk nog slechts één beurs per jaar bezocht.
We mochten volop de vreugdevuren aansteken toen we vernamen dat enkele dappere jongeren pre war days uit de grond stampten. Verre van gewonig. We keken er al enkele weken naar uit, zoals de jongsten onder ons naar de komst van Sinterklaas. Een verre verplaatsing buiten ons eigen kleine universum hadden we er voor over, en werden niet teleurgesteld.
Okay, het was niet de allerdrukste beurs die we ooit bezochten, maar toch niet eenvoudig een foto te nemen zonder dat er iemand het beeld passeerde. En, je kon gelijk wie aanspreken en direct op dezelfde spirituele golflengte zitten. Mensen die we enkel via de digitale weg kenden, liepen hier zo maar in het wild.
Elke tentoongestelde wagen was een binnenkopper. Waar we op de 'moderne beurzen' op zoek zouden moeten gaan naar deze fragiele fragmenten tussen honderden voor ons niet of minder interessante stukken stonden ze hier alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Onze zoektocht naar speciaalheid werd volop ingelost.
Om een tikkeltje brutaal eerlijk te zijn, we misten de aanwezigheid van de motorfiets en zijn liefhebbers. Daar hadden de organisatoren blijkbaar niet zo veel aandacht aan geschonken. Een gemiste kans, want deze groep kent nog steeds een groot aantal liefhebbers en clubs.
Er stonden nochtans een paar exclusieve prachtstukken op de stand van de Royal Veteran Car Club en op de parking. Misschien speelde de ligging van deze tuin der lusten ook wel een grote rol. Niet echt dicht bij de Nederlandse of Duitse grens. Op enkele voertuigen hing het uithangbordje 'verkocht', dus er was dus toch wel enige animo.
Er stonden dan ook enkel en alleen aantrekkelijk stukken. Men kon slalommen tussen een 70 tal wagens, 3 van Belgische makelij. Voor het eerst konden we een d'Aoust in levende lijve bewonderen. We kenden deze enkel van op de foto. Voorwaar een zeldzame verschijning, waarvan er naar verluid nog slechts 2 exemplaren bestaan. Verder een ondertussen bekende gereconstureerde 'Speedsport'. Maar wat jammer nou dat het Museum Bossaert niet de aangekochte Pipe tentoonstelde, of de Minerva waarmee ze deelnamen aan de Groote rally van vorig jaar om de Belgische autoindustrie een beetje nieuwe levenslust in te blazen. Maar des al niet te min hadden ze een mooie stand met zeer mooie exemplaren uit verschillende epoques.
Van het huismerk Minerva hadden we O zo veel meer verwacht, wetende dat er in de streek heel wat exemplaren hiervan rondslingeren. Ze konden een voorbeeld nemen aan de mooie stand die werd verwezenlijkt door de Rosengard club, met 3 wagens. Klein maar fijn en makkelijk transporteerbaar.
Van wat ooit de grootste Fabriek van het land was, stond er slechts één exemplaar in restauratiefase op een zeer minimalistische stand. Alweer een gemiste kans voor het eens zo prestigieuze merk.
We spreken dus de hoop uit dat de organisatie van dit theater van roerend erfgoed niet blijft bij deze ene keer.
Hieronder enkel voorlopige sfeerbeelden.
Voor het eerst stonden we oog in oog met deze zeldzame Belgische sportwagen. Een d'Aoust ooit geproduceerd in het Brusselse. Stond jarenlang in een Privé verzameling, en rook dus reeds lang geen andere lucht meer.
Een andere Belg is deze reconstuctie van de Belgische Speedsport. Op basis van een Ford T was ook de originele gebaseerd. Dank zij vele foto's kon deze worden nagemaakt. Pracht werk ! Nu we toch in het Cyclecar gebeuren zitten, deze eigenaardige 'Bedelia' kom je ook niet iedere dag tegen. En hetzelfde kan gezegd worden van deze 'Sima Violet' en op de achtergornd een La Licorne. Een zeer mooi project voor de echte liefhebber, deze Dion Bouton, iets met zeer veel potentieel, in verhouding wel een stevig prijskaartje. Voor bijna hetzelfde geld kon je op deze beurs een bijna perfecte Delaunay Belleville in je garage parkeren. Een fantastisch merk, ooit zeer gewaardeerd door de Tsaar van Rusland.
Op dezelfde stand ook deze Hudson. Nog een topstuk, deze Hispano Suiza. Zo iets kom je echt niet alle dagen tegen. Fantastisch dat men de moeite nam om deze vanuit Nederland naar deze beurs te brengen. Als ook nog een af te werken Roland Pilain. Het Museum Bossaert had een mooie stand met diverse wagens uit alle pre war periodes 1890 - 1940 Zoals deze Decauville. Uit de jaren dertig deze schitterende Lagonda.
Voorlopig het einde van deze reportage.
Helaas liet het geheugenkaartje ons in de steek, maar wordt toch vervolgt met meerdere beelden.
Op de parkeerplaats van Expo Waregem, enkele dapperen die met motorfiets afzakten naan pre war days.
Waar ze deze zeldzame en in originele staat Magali uit 1903 konden bewonderen op de stand van RVCCB Alsook deze Bruneau driewieler. Eveneens deze vroege Triumph vond de weg naar Waregem. De Rosengardners poseerden voor een foto in La vie de l'auto, een mooie stand met 3 wagens, en bijpassend personeel. Ooit het pronkstuk van de Belgische automobiel, met nog een beetje werk komt alles weer goed. De basis is er in ieder geval. Een topper op deze prewardays, deze zeer elegante Delaunay Belleville. Trok veel aandacht.
Ook deze Delage een schitterend voorbeeld om in de pre war hobby te stappen. Alpha Romeo voor de diepere beurs... . Ook al zeldzaam deze Marendaz......... . Ontbreekt nooit op pre war evenementen ; Bugatti.
Deze Overland vond vandaag een nieuwe eigenaar. Hopelijk komen we hem tegen op een of ander evenement volgend seizoen. Het standaard megeleverde interieur bij Rosengart.
Enkele jaren geleden brachten we een bezoek aan een Minerva verzamelaar in Anderlecht, welke wegens gevorderde leeftijd zijn verzameling te koop aanbood. Zijn topstuk werd verkocht aan een Sjeik in Koeweit. Deze wilde niet voor niets nog een Minerva aan zijn verzameling toevoegen. Zijn voorouders immers, bezaten Minerva wagens, sterker nog, de eerste 2 auto's ooit in Koeweit waren Minerva's. Vandaar de interesse. De Sjeik bezit ondertussen voor zo ver we weten 2 Minerva's.
Wij gingen op zoek, en wie zoekt, tja die vindt.
Sjeik Mubara Al-Sabah, de eerste die met een automobiel en chauffeur door koeweit tufte in het gezegende jaar 1912. De auto was eigenlijk een geschenk van de Ottomaanse Emir Ha'ed Saud Bin Abdulaziz Al Razhid. Heel lang heeft de wagen het niet getrokken, want op Woestijnzand en hoge temperaturen waren ze niet gebouwd. Destijds waren er nog geen verharde wegen te bekennen. Hij stond dan ook regelmatig in panne, en de Emir moest dan overstappen op de meer betrouwbare kamelen en dromedarissen. De auto kreeg door de bevolking wel een bijnaam, Manawora, wat zoveel betekende als 'de olifant', omwille van zijn omvang. Het betrof een 16 pk viercilinder van 2,2 liter. De carrosserie was een gedeeltelijk open coupé chauffeur. Toch moet de wagen in de smaak gevallen zijn, en waarschijnlijk rook hij aangenamer dan zijn concurenten kameel en dromedaris, want ook de 2de wagen werd een Minerva.
Het verhaal is daarmee niet afgelopen, want ook de 2de wagen die zijn intrede deed in Koeweit was een Minerva, en ook deze keer een gift van Zakenman Jassem Bin Mohamed al Ibrahim aan de 7e Emir van Koeweit in 1912. De naam van de bestuurder is ook terug gevonden, nml ene Ali Hussein Abu Khanfar.
De onderstaande afbeeldingen zouden zijn van de 2de Minerva die in Bahrein rondreed. Volgens onze bron zouden anno 1912 vrouwen ook over een rijbewijs kunnen beschikken na het afleggen van een proef.
Deze wagen heeft een andere voorruit dan de eerste, openklapbaar en dunner profiel.
Hieronder 2 foto's van de Eerste Minerva. Op de onderstaande foto is de eerste Minerva wagen uit Koeweit nog niet uitgerust met koplampen. Hieronder nog een Minerva die zijn weg vond naar Koeweit, maar deze arriveerde in 1915.
In een krantenartikel vonden we ook onderstaande foto van een Minerva die in Koeweit zou gereden hebben, wij hebben echter onze twijfels.
Hieronder dan de Minerva die wij nog persoonlijk mochten bewonderen in België. Het is een Model AB uit 1924, als ik het me goed herinner.
In de verzameling ook deze Minervette uit 1904.
Blijf inloggen, want dit verhaal zal worden vervolgt met eveneens eerste auto's op een continent, van het merk..... u raadt het al .. Minerva.
In deze uitpuilende Minerva box weer beelden van schoon volk. Te beginnen met Koning Albert welke in 1928 een bezoek bracht aan Congo. We toonden reeds eerder enkele mooie vindingen, welke met deze verder aangevuld zijn.
De Minerva van Albert nog net in beeld bij bezoek aan een ziekenhuis. Ook op de foto heir beneden nog net een glimps van Albert's Minerva. Jammer genoeg stond er net iemand voor de auto. Nog meer schoon volk. Hieronder een opname van de adelijke familie d'Ursel. Ook hier had de fotograaf geen belangstelling in de automobiel. Maar we weten uit de kronieken dat de familie een Minerva bezat. 1910. Hieronder ook een beeld van de familie d'Ursel, met vaag het silhouet van de Minerva. Met zekerheid zullen er nog ergens foto's van zijn. Hopelijk duiken ze vroeg of laat hier op. Nog eens een super mooie opname van een Minerva met de gehele familie aan boord. Helaas onbekend. Ook de foto hieronder met onbekende mensen, we weten wel dat de foto gemaakt is in De Panne. He zou dus kunnen gaan om toeristen die een uitstapje per automobiel versierden. De chauffeur zit voor de foto niet achter het stuur. En nog eens een heerlijke foto van Minerva met die Jonge mannen in beeld. Hieronder dan een schitterende foto met een roedel politieagenten. Foto omstreeks 1913 Uit een krant hier wel een bekend persoon. In dit blog eerder ook al getoond waar Andre Pissard achter het stuur zit. We schrijven 1930, net voor het vertrek voor de rally Oostende - Marseille - Oostende Co piloot was Roger Darteyre. Direct na aankomst reden ze verder naar Brussel. In een wat kleiner model van Minerva uit deze periode deze 2 dames, helaas ook onbekend. Maar soms hebben we geluk, de jonge man hieronder is verzekeringsmakelaar uit Kortijk. Het kantoor bestaat nog steeds. Hieronder een uiterst zeldzame foto van een Minerva 1913 met daarop reclame. We kennen deze producten niet.... Misschien iemand van de lezers ???? Nog een mooi beeld van een Minerva uit deze periode. Een reeks Minerva's gefotografeerd op de groenplaats in Antwerpen. Mogelijk pas gebouwde exemplaren. Verder enkele beelden van Minerva - Chassis met ietwat vreemde karosserie.
Wordt vervolgt met nog meer Minerva nieuws. Alle reacties meer dan welkom
In een eerder artikel hier kon u vernemen dat de Spanjaarden fervente liefhebbers waren van Minerva automobielen. Maar ook hun buren, de Portugezen konden er wat van. Deze week van een correspondent uit Porto, enkele zeer mooie beelden ontvangen... . En er zitten er nog meer aan te komen.
Waar blijven die van de Belgen en Hollanders ??????? 0,000001 % van wat op dit blog staat komt van landgenoten. We wachten nog steeds op de beloofde foto's van de meneer Schoonejans, die wel graag ontleent maar zijn woord niet houdt en zijn familiefoto's enkel zichzelf gunt.
Hieronder twee mooie beelden van een Minerva Brandweerwagen uit 1912 (N584), welke tot in de jaren 50 dienst deed in Porto. Deze opnames zijn gemaakt tijdens een parade in deze tijd.
Uit de beginperiode van Minerva deze met nummerplaat N 04. Als je goed kijkt, kan je opmerkend dat de motorfiets een FN 4 cilinder is. (voor de kenners) Nog een mooie familiefoto met een Minerva omstreeks 1908. Een wat overbelichte foto werd genomen omstreeks 1912. Voor de gelegenheid mocht de chauffeur op de achterbank. Ook uit deze periode een phaeton met houten spaakwielen. En als laatste in deze reportage deze wondermooie opname van een Minerva met zelf gevlochten zetels en ingekorte spatborden; een rally uitvoering. Begin jaren 20 met een van de eerste mascotte's van P. de Soete.
Met de Brexit vers in de actualitiet, hier een mooie herinnering aan de periode waarin 'Brexit' nog normaal was. Veel Minerva's vonden toen de weg over de plas en werden daar ingezet voor allerlei doelen.
Deze week correspondeerden we met Brian, en anderen welke weer mooi beeldmateriaal deed bovendrijven. Mogen we een keer zeggen dat we dat nog maar zelden meemaakten vanuit in België of Nederland. De Engelsen hebben veel meer aandacht voor hun erfgoed, en zijn er trots op. En ze delen het ook.
Minerva zorgde ook voor werkgelegenheid in de UK, want heel wat bedrijfjes maakten carrosseriën naar de Engelse smaak, waarvan we er hier enkele uit de doeken doen.
We beginnen met het verhaal van de Bolton Familie uit Staphordshire. Ze verwierven faam en rijkdom in de koperindustrie, en vermits koper veel gebruikt werd aan de automobiel in die periode, duurde het niet lang om het autovirus op te doen. Mr Bolton was een echte petrolhead en bezat een hele vloot aan automobielen. Hij organiseerde automobiel evenementen reeds in 1902 bij zijn woning. Maar dat was niet voldoende want in 1906 besloot hij een sportief evenement uit de grond te stampen, en zijn maten het vuur aan de schenen te leggen.
In het plaatsje Oakamoor ligt er niet voor niets een steile heuvel. Waarvan Mr Bolton zich af vroeg of er andere petrollers waren die deze sneller bestijgen konden dan Himselve. Het evenement groeide jaar na jaar tot er in 1914 een einde aan kwam, om welbekende reden. De club zelf bleef bestaan tot 1928.
Wij deden een onderzoek en kwamen tot de vaststelling dan meerdere Minerva's deelnamen aan dit festijn, tot grote vreugde van Brian welke deze details niet kende.
Op 12 mei 1906, tijdens de eerste editie namen 2 Minerva's deel. Ene Mr Burford reed met een Minerva 'Trimo' en Mr. Clifford met een Minerva 10 Pk. Beiden maakten ze geen kans tegen veel sterkere wagens.
Maar ze lieten het er niet bij zitten en daagden de winnaars reeds de week daarop uit voor een revanche op 19 mei 1906. J.A. Doran won deze wedstijd met zijn 22 pk Minerva en versloeg daarmee de andere deelnemers met Humber, Rover, Wolsely en Argyl.
In Mei 1907 kwam Doran met een Minerva van 24 pk opdagen. Hij werd verslagen door een De Dietrich op Handicaps, hoewel hij de snelste tijd maakte met een gemiddelde van 1m55. Enkel een Daimler van 30 pk was nog enkele seconden sneller.
1908, Doran nam niet deel maar zijn plaats werd ingenomen door Mr. D.I. Swainston met een 28 pk Minerva. Hij had startnummer 10, en van deze vonden we zowaar een foto. Hij werd verslagen met een 2de plaats door een Clement Talbot.
1909, Deze keer verscheen ook ene Mr. F. Dickingson aan de start met Minerva, een 15 pk. Hij viel uit in de semi finale, verslagen door Talbot.
1910 Een Minerva van 15 pk met aan het stuur Mr. C.T. Leech behaalde een zesde plaats met 2 minuten 13,8. Het evenement had te kampen met hevige regen, en er waren slechts 11 deelnemers.
1911 In dit jaar verscheen weer Mr Swainston, deze keer met een 25 pk Minerva, waarmee hij 2 rondes won.
In een daarvan versloeg hij J.A. Doran met zijn 38 pk Minerva.
De jaren daarna verschenen geen Minerva's meer aan de start. Swaiston reed wel nog in andere cup's in 1909 met Minerva's van 25 en 35 Pk en ook Dickinson reed hier met zijn 16 pk Minerva.
Hieronder een zeer mooie shot van Swainston met Minerva 28 pk en startnummer 10 in 1908.
Nog een schitterend beeld van een Minerva 1908. Helaas is het niet duidelijk welke dit is.
Mochten er nog beelden zijn van deze, wij zouden ze supergraag zien.
Hieronder dan een mooie van Mr Bolton met een van zijn Bolide's een Minerva 1907
Tot zo ver onze vindingen van deze rally.
Onder, Minerva 1907 40 pk
Mr Bolton was niet de enige petrolhead in de UK. Hieronder een opname van een deel van de vloot van en Mr Dennis, welke bevriend was met de Bolton Familie. Hij bezat meerdere Minerva's. De middelste is een De Dion Bouton.
Hieronder enkel voorbeelden van Engels carros bouwers die met Minerva werkten. o.a. Connought, Regent, Elkington, Quinn, Binder en Salmsons, Morgan.
Ten slotte nog een beeld van een Meeting in de 50 er jaren waar we een Minerva tussen spotten. (nr3)
In deze aflevering van Minerva geschiedenis weer enkele zeer mooie beelden met hier en daar ook een verhaal aan vastgekoppeld.
Foto 1, hier zien we de familie Woldring uit Nederland welke fortuin vergaarde met een Amerikaanse band in de textiel industrie. Ze poseren trots met hun Chauffeur bij hun Minerva.
Hierboven ook in Nederland, een Minerva die eigendom was van een Begrafenis vereeniging .
Foto uit Hilversum.
Hierboven achteraan afgebeeld een zeldzame Minerva Tankwagen in Nederland. Nederlandse Minerva actief op hun kolonie Java. Hierboven helemaal rechts, een Minerva, eigendom van Baron van Tuyl. Opname uit Schravenhaege, waar de Baron voorzitter was van de Wielerbond, en hier dus aanwezig op een van de evenementen.
De meest interessante foto uit deze reeks is hierboven te zien. Een vloot Minerva's ergens gefotografeerd in Nederland, en met Nederlandse kentekens? Of niet? We dachten eerst aan een bezoek van het Belgische koningshuis, maar dan zouden de kentekens Belgisch moeten zijn. Bovendien is ons slechts 1 Minerva bekend van het Nederlands koningshuis. Dit is dus een op te lossen raadsel. Jaar en plaats onbekend, maar op een reclamebord op de achtergrond zien we vermelding van het plaatsje Meeuwen.
Wie de oplossing kent, we horen het zeer graag.
Hierboven dan een hele mooie Minerva van omstreeks 1912, eigendom van een Notaris, Vermeire uit de grensstreek met België. De foto werd opgenomen in 1916. Nog een straatbeeld waarop net een Minerva voorbij rijd, Kledingstijl jaren 50 ? Hierboven een opname aan het strand van Scheveningen waar enkele Minerva's deelnamen aan een rit naar Spanje. o.a de licht kleurige Minerva vooraan in beeld. Elders in dit blog toonden we nog andere opname's. Dan nog eens een hele vroege Minerva rond 1906. Deze wagen behoorde toe aan een Chinese zakenman en millionair. Op de foto word een band verwisseld. Hierboven een mooie stand van Minerva op een locatie in Nederlands Indië. Hier werden de Minerva's ingezet in o.a. suikerplantage's Ook deze foto uit Nederlands Indië, de voorste is een Minerva, de andere een Fiat. Ook op deze foto is een Minerva te zien in Indië, bij het Empire theater.
En als laatste een schitterende Minerva met de volledige familie omstreeks 1912.
Weet u meer over deze beelden, aarzel niet het ons te laten weten.
Het is weeral een tijdje geleden dat we nog wat Minerva beelden uit onze doos trokken. Maar hier zijn we weer. Jammer genoeg nog steeds met, laten we het noemen een 'watermerk'.
In plaats van medewerking kregen we hier wel reacties op !!!
U moet weten dat 99% eigen werk is, er 1000 den uren opzoekwerk in gaat zitten, en het door de lezers gedurende vele jaren gratis en voor niks bekeken kon worden.
De site word nu ook veel minder bezocht.
Betekend enkel dat veel mensen wel keken en ontleenden en plezier beleefden, maar zelf niets maar dan ook niets bijdroegen. Jammer voor hen, maar er is dus geen enkele verplichting deze site te bezoeken. Indien het niet bevalt, gewoon niet meer inloggen.
We gaan gewoon verder op deze weg, wegens het uitblijven van positieve bijdragen. Met deze heeft u weet van bestaande beelden, en degenen die denken dat deze ergens te grabbel liggen, mogen ze zelf gaan opzoeken. Het werk hier word dan misschien met meer appreciatie gezien.
Hierboven een zeldzaam beeld van de Minerva poort aan de fabriek in Antwerpen.
En hieronder eenzelfde opname ten tijde van de Duitse bezetting toen de fabriek voor Vliegtuigbouw werd gebruikt.
Dan nog een mooie kopie van een nog bestaande glasplaat opname bij een bezoek van Prins Leopold aan Antwerpen. In een vorige rubriek posten we beelden van Koning Albert op bezoek in Kongo. De onderstaande foto werd genomen bij de terugkeer van Albert in België.
Hieronder een beeld van de Minerva van de Familie Spiliaert, waarvan we een mooi verhaal te pakken kregen.
Namelijk dat de 'Patron' Martin niet zo een beste chauffeur was. Zelf reed hij met een T fordje omdat hij regelmatig brokken maakte. De Minerva werd enkel gereden door een professionele chauffeur, Jef van Sprengel. Deze taferelen speelden zich af in de omgeving van Merksplas.
Uit de kronieken van de familie Mazeman (Baron de Couthoven) onderstaande Minerva Limousine. En nog 2 mooie familieopname's uit eind jaren 20 met een Minerva.
Hieronder nog een schitterend beeld van een Minerva, gemaakt te Schaerbeek rond 1910
De foto hieronder toont een Minerva nog zonder carrosserie, mogelijk direct na de aankoop omstreeks 1920 De opname hieronder werd gemaakt in Haacht, tijdens WO I bij de plat gebombardeerde kamer van Koophandel. Volgens de inzender is de wagen een Minerva, staat echter niet vast. Minerva aan het werk tijdens de 'coupe de meuse' met een afbeelding uit een scancinavische krant. Hieronder nog eens een beeld van Minerva zz0046. Uit de jaren 50. eigenaar was de voorzitter van de PAC. Verder nog een beeld van een laat model van Minerva jaren 30 met horizintale louvre's. Ook uit deze periode deze M4, ergens in de straten van Brussel. Ten slotte nog een beeld van een Minerva Bus.
Een van de mooiste palletten van vooroorlogse voertuigen kan je jaarlijks bewonderen tijdens de Rally van Du Hain. Ze waren reeds aan hun 44 ste uitgave toe. Ondanks de slechte weer voorspellingen, aan de startlijn 32 voertuigen. Dat waren er een heel deel minder dan wat we gewoon zijn, wellicht te danken aan het samenvallen met een groot event in Engeland, nml. Beaulieu. Van deze 32 waren de 2 oudsten van Belgische makelij. Een Sava van 1914 en een Minerva van 1919. Beiden ook merken uit het Anwerpse. Het afkorting S.a.v.a. werd destijds door zijn concurenten beschreven als; Slechtste Auto Van Antwerpen. Werd later wel overgenomen door Minerva. de andere twee waren FN's uit 1924 en 1925. De kroon werd gespannen door Bugatti, welke met maar liefst 6 exemplaren vertegenwoordigd was. Gevolgd door Ballot, waarvan dan weer 4 aanwezigen. Niet slecht voor een eerder onbekend merk. Wellicht waren dit alle exemplaren die in België wonen. Verder natuurlijk de Ford A's, Fiat, Bentley, MG, Alvis, Alta, Citroën, De Soto, Riley, BMW en Hotchkiss op de lijst zien staan. Dit jaar enkel foto's van de start, stop en aankomst, want onze fotograaf was op appel op een familiefeest, en mocht dit alles dus niet meemaken. Maar vele beelden vind je binnenkort wellicht ook op de site van RCCB. Het einde van de rit was wel een aangename verrassing, deze vond namelijk plaats in een oude circustent met de nodige animo. Onderweg was er veel tijd voor vele lekkere hapjes voor degenen die niet moesten sleutelen tenminste. Jongste deelneemster met 19 lente's, welke daarvoor ook de wisselbeker in de wacht sleepte, was Sophie. Ze zat aan het stuur van de Citroën 5 pk, erfstuk van Grootvader. Hopelijk blijft het voor haar niet bij deze ene keer.
Oudste voertuig een SAVA uit 1914. Deze afkorting stond volgens concurent voor ; Slechste Auto Van Antwerpen Minerva 1919 en Bentley 1927 Een FN 1300 uit 1925
En de FN SPORT uit 1924.
Op deze foto 2 van de 4 aanwezige Ballot's Bugatti ruim in de meerderheid.
Alta 1935 Citroën C6 1929 De Soto 1930 Delahaye Een blik onderweg. Stopplaats ergens ter velde na 40 kilometer duffelen.
Waar moeten we beginnen. Afgelopen weekend stond de 39ste Ourthe en Maas rit geplant in de agenda van de RVCCB. De weermannen en vrouwen kregen met de helaasheid der dingen, gelijk. Zowel de gehele zaterdag als zondag plensende regen. Iedere andere organisator zou er de brui aan willen geven, alsook deelnemers. Maar in dit geval trotseerden nagenoeg alle aangemeldden het onbeheersbare. Ja Wadde, de 33 ingeschreven voertuigen, waarvan 97% cabrio's, deden alsof het niets was, en ook 2 motards waagden het er op. Men vertrok in de regen, en de meesten kwamen zo ook weer aan. Slechts een heel klein moment van droogte en een enkel zonnestraaltje tijdens een eerste stopplaats bij 'Val Dieu'. Zou God er dan toch voor iets tussen zitten?
Maar de pret kon niet op. En, dit levert zeer mooie beelden op van een weelderig en rijk pallet oldtimers.
Het vertrek en aankomst vonden plaats op de heilige grond te Herstal, waar ooit FN (Fabrique national) producten uit de poort liepen. De Fabriek heeft een mooi privémuseum welk bezocht kon worden, en de rijders kregen als aandenken het boek 125 jaar FN geschonken.
Wat kunnen we nog meer zeggen, hier enkel de 'echte Die Hards' aan het werk. Ze mogen later allen op hun grafsteen laten vermelden ' zeg wat je wil, maar ik ben er geweest '
Voor volgend jaar worden er nu al plannen gesmeed om het over te gaan doen bij de fabrieken van Imperia.
Hopelijk blijft dan het water in de Ourthe en de Maas.
Vertrekpunt op Heilige grond, de poort van de FN fabrieken waar ooit vele Wagens en Motoren doorheen reden. Deze motard koos ervoor om zijn motor op het droge te laten uit veiligheidsoverwegingen. Groot gelijk. De FN met zijspan waarde het erop, alsook onderstaande FN met beter remsysteem. 97 % van de deelnemende wagens waren cabio's, met of zonder dak. Zo grijs, donker en nat ging het er de gehele rit aan toe.
Als het niet nat genoeg is, kan er steeds nog wat bij. Af en toe met zelfs hevige buien, welke dit schitterend beeld opleverde.
Toch nog even een zonnebril nodig gehad. Na 40 kilometer plonsen, bij Val Dieu toch een kleine droogte opgelopen zeker. Gelukkig was er Bier. Bugatti (éen van de drie) in een plasje weiwater. Daar het roadbook van Pol helemaal aan elkaar geplakt was, even wat uitleg. Schitterende wagens op dit evenement, waaronder deze Vauxhall.
Enkele weken gelden kon u hier lezen, en bekijken, de twee eerste beelden, waarvan we ons afvroegen in welke wagen Albert hier plaatsneemt. We hebben de oplossing gevonden. Deze wagen is zijn geliefde Excelcior. Naast hem Generaal Foch. Tijdens WO I gebruikte hij deze wagen eveneens om het front te bezoeken.
Hieronder dezelfde wagen in Veurne, dit maal in gezelschap van generaal Joffre. Telkens is de voorkant van de wagen niet zichtbaar in beeld, alsof de fotografen verboden werd reclame te maken voor het merk. Maar uiteindelijk werd hij dan toch betrapt toen Elizabeth eenmalig de Excelcior ter beschikking kreeg voor een bezoek aan de ziekenboeg van het rode kruis. Hiermee is het raadsel dus opgelost. Volgens het protocol mogen Koning en familieleden nooit samen in eenzelfde voertuig zitten. Meestal verplaatste Elizabeth zich met een Minerva Limousine. Hieronder een beeld van bezoek aan getroffen Landgenoten. Alsook aan de ziekenhuizen en rode kruis.
Een zeer mooi en duidelijk beeld van de voorkant van de Koninklijke Minerva ! Ook na de oorlog bleef Minerva het koningshuis dienen. Hieronder een aantal beelden van Albert die in 1928 een bezoek brengt aan Congo. Hier voelde men zich blijkbaar veilig, want Elizabeth en Albert zitten samen in dezelfde wagen. Let goed op de verschillende modellen van Minerva. Bij deze Missie wagen minstens 3 Minerva's betrokken. b De onderstaande Minerva heeft een andere voorruit dan de voorgaande, bekleed reservewiel. De onderstaande Minerva heeft dan weer geen spaakwielen zoals op de eerste foto. Ook de regeringsfunctionarissen maakten gebruik van Minerva als dienstvoertuig. Net in de hoek kan u nog een Minerva herkennen met nummerplaat A . Onderstaande foto als herhalende afsluiting, begrafenis van Koningin Astrid. Nog enkele beelden van dezelfde sfeer, welke in een vorige rubriek zijn blijven hangen.
Dit Minerva nieuws zal nog verder aangevuld worden met beelden uit Noorwegen, Engeland, A1ustralië, en uit ook eigen land !
Blijven inloggen dus.
U kan foto's zonder de tekst verkrijgen op Aanvraag. Enkel voor degenen die ooit een zelf een bijdrage leverden. Dat zijn er helaas bitter weinig.
Zoals vermeld in vorig bericht is er omstreeks 1908 de overgang van Warwick Wright naar Holloway als hoofdverdeler. Hier een affiche als getuige. Er was korte tijd nog enige samenwerking met vestiging in Burlington street. Van Ernest Arnott hebben we helaas geen ander info gevonden.
In 1907 zaten Minerva dealers aan Holborn Viaduct te London. Hier staan ook de dealers voor Dublin en Belfast vermeld. Ook in Oxford street waren er Minerva dealers te vinden. Nog eentje uit 1907 Holborn Viaduct Londen.
Uit de catalogus van Holloway uit de jaren 20, in samenwerking met carrossier Salmons. Boven een Sedan uitvoering, onder een Landaulette.
En een Coupe chauffeur uitvoering. Reclame affiche voor Salmons Hieronder een zeldzame overlever van een Minerva met Salmons carros. Deze verblijft momenteel in een Canadese verzamling. Model TT. Hieronder een AC met Salmons carros. Een hele tijd geleden schreven we in dit Blog het verhaal van Violet Charlesworth, welke bekend werd omwille van haar frauduleuze praktijken. We vonden nog een foto van haar Minerva, waarmee ze later een ongeluk veinsde om zo te verdwijnen. (reed van een Clif af) Hieronder de reeds eerder getoonde foto van de Minerva van Violet.
Wat zeggen u de namen Warwick Wright, Sidney en William Holloway ? Waarschijnlijk niet zo heel veel. Toch waren het belangrijke figuren in de geschiedenisboeken van Minerva. De eerste, en aanvankelijk enige importeur van Minerva automobielen in het vereenigd koninkrijk was Mr. Warwick Wright.
Hoe lang hij dat heeft volgehouden is ons niet bekend, maar wij schatten zo tot omstreeks 1908.
Want daarna kwamen de gebroeders Holloway op de proppen waarmee hij ging samenwerken. Een rijke familie uit het Londonse, welke zelfs een straat naar zichzelf vernoemd kregen. Holloway street. In deze straat openden ze omstreeks 1908 een winkel waar men Minerva motoren verkocht. In 1911 verhuisden ze hun succesvolle bussines naar Cresent street. Daar openden ze een enorm 'paleis' welk de naam Minerva House kreeg aangemeten. Compleet met opschrift en Minerva Beeld. Wij scoorden enkele mooie foto's van de binnenkant, van één van de nakomelingen van William Holloway.
Sidney had minder geluk, hij was namelijk een van de passagiers op de Titanic.
William huwde een dochter van David Limoen, broer van André Limoen. Wie mogen dat nu weer zijn ? Niemand minder dan 2 Nederlanders welke hun naam veranderden in Citroën, van de gelijknamige wagens. David Citroën was een van de directeurs bij Minerva Antwerpen. (Nog voor 1919 toen de eerste Citroën auto verscheen) Uit hetzelfde familie album hier in dit blog enkele exclusieve beelden van David Citroën, William Holloway en Christiaan Riecken uit 1914, toen Minerva succesvol deelnam aan de TT op het eiland Mann met 3 teams.
Minerva House London werkte ook intensief samen met verschillende coach builders zoals Salmson en Mann Eggerton, waarvan hier (in het vervolg) ook mooie foto's uit hun cataloog. Minerva house bleef ook na de oorlog open, maar tot in welk jaar juist, is ons onbekend. Wie dat stukje van de geschiedenis kan invullen, mag het graag laten weten.
Hieronder;
Een van de eerste Minerva automobiel reclame aan de andere kant van de Noordzee, tijdens een automobielshow van 1907 in Londen.
Hieronder een beeld uit een krant van 1907 met foto van de winkel van de gebroeders Wright. Ze verkochten niet enkel Minerva, maar ook Napier, Sunbeam, Ford, Arrol Johnston, Humber....
De Holloway brothers hadden hun Minerva shop in hun eigen straat. Holloway street. de foto werd genomen in 1911. Tussendoor een foto van 1908 uit 'chronicle of the motor'. Het jaar waarin Warwick niet langer exclusief Minerva's aan de man bracht, maar samenwerkte met Holloway en Ernest Arnott. In 1911 verhuisde Holloway naar dit Paleis op cresent street in London. Let op de gebouwen links en rechts, en vergelijk met de volgende foto. Het Minerva opschrift kwam boven op het dak, alsook een Minerva beeld, en opschrift boven de deur. Hieronder een fantastische foto van het interieur, met enkele Minerva's 1911 ! Onderstaande foto werd genomen 1921, na de oorlog, voor de deur met opschrift Minerva house.
Exclusief uit het familiealbum van nazaten van William Holloway !
We zien David Citroen, Christiaan Riecken en William Holloway, het Minerva Race team op de TT 1914 !
Ze reden met startnummer 19 welke op de 2de plaats eindigde, voor team Molon met nr 12 en (3de) en Porporato nr 1 (5de)
Op deze foto de hele Minerva ploeg, 3 teams. De kleine man in het midden is David Citroen, daarnaast William Holloway. Wie de anderen kan identificeren... .. laat maar weten. Een foto van team '19' in Actie. Minerva nr 19 reed net voorbij. Holloway en Riecken poseren in de Minerva .
Ook nog een mooi beeld van team 12 met Molon achter het stuur; Eind 1914 kwam Minerva met deze 'Spitzkuhler' waarvan het de bedoeling was alle modellen vanaf 1915 mee uit te rusten. Jammer genoeg gooiden de Duitser roet in het eten. Een van de klanten van Minerva London was deze John Fleming, welke zich in 1906 deze 4 cilinder Minerva cadeau deed. Trotse John Flemming met zijn Minerva.
Wordt vervolgt met nog meer mooie beelden/verhalen uit de UK en Ierland.
De cyclaristen, een groep enthousiastelingen die zich bezigen met vooroorlogse sportieve wagens, lapten het weer. Het is een actieve gemeenschap welke met regelmaat van een goed draaiende Zwitserse klok activiteiten organiseert in binnen en buitenland. Afgelopen (verlengd) weekend, want het begon al op Donderdag, streken ze neer in de omgeving van Waterloo. Een vijftigtal liefhebbers konden zich inschrijven, en de organisatie zat dan ook heel snel volgeboekt. Het is een waarlijk feest deze jongens en meisjes aan het werk te zien. Op zondag verlieten ze al erg vroeg de veren, want in Waterloo stond een reenactment van de slag om de kasteelhoeve even verderop op het programma. Een lust voor het oog en oor. Napoleon en zijn 600 trawanten deden het nog eens over als herdenking van deze slag van 1815. Hier werd er nog iets meer damp en geknal geproduceerd dan bij de start van de cyclecarren. Wie nu zin gekregen heeft om ook zo een spel aan te schaffen, zeker doen, maar bedenk wel dat de prijzen van deze voituretten de laatste jaren de pan uit geswongen zijn. Leuk blijven ze wel.
Heel vroege start op zondagmorgen, en maar goed ook want het zou er warm aan toe gaan, later op de dag.
Op weg naar avontuur.
Bij aankomt te Waterloo, was de zon ook al volle bak present.
Even ertussendoor een sfeerbeeld van de slag om Waterloo. Kanongebulder en muskettengekletter inclusief. De moeite om te bezoeken, staat voor volgend jaar weer in onze agenda genoteerd. Voor de lunch ging het dan verder naar het meer van Genval.
Het nationaal oldtimer treffen in Lelystad, is een van de weinige 'grote' evenementen die speciaal aandacht besteden aan de pre 1930 oldtimer. Dezen komen dan ook graag afgezakt naar de Hollandse havenstad, en worden er flink in de watten gelegd. Het programmaboekje was goed gevuld, en de moeite om de verplaatsing te ondernemen. Toch kwamen niet alle aangemeldden opdagen, jammer. Niet getreurd, want het gene er te zien en te horen is, is echt wel de moeite. In deze korte reportage een vluchtige blik op een en ander van mannelijke bling bling. Gaan we volgend jaar weer ? Nouw, en of.
Dit is nu wat we noemen een echte Oldtimer, die op de achtergrond zowel als die met wielen. Mechanique Aster 1904. De Batavus is enkele honderd jaar ouder. Panhard Levassor 1912gepresenteerd door de Pionier Automobielen Club. Een Mors R toneau 1904 stal de show. Stanley Steamer stuurde dit jaar 2 exemplaren, waaronder deze uit 1910. Overland Roadster. Nog steeds schitterend om te zien deze Cartercar runabout uit 1912. Eveneens uit 1912 deze gigantische Caddillac. Zoals de drie voorgaande wagens ook uit België deze extreem zeldzame Pope Hartford 1904. Dit festival van 2019 was toneel van 100 jaar Citroën, maar ook de ' La Licorne was vertegenwoordigd met enkele exemplaren. Op het centrale plein was er ook plaats voor de Amerikaanse luxe schepen uit begin jaren 30. Chrysler Packard Bentley is een merk welk op geen enkele treffen zoals dit mag ontbreken. Bentley in een race jasje.
Deze 12 cilinder mocht meermaals de show stelen met letterlijk overdonderend geluid. Bugatti was zichtbaar aanwezig met maar liefst 13 stuks, en niet van de minste.
Er was nog plaats genoeg daar in Lelystad, dus bezitters van Leuk oud spul moeten volgend jaar niet twijfelen.
Naast de slechts enkele hier getoonde voertuigen waren ook vele wagens tot de jaren 50 en 60 te bezichtigen.
Deze 12de juni rakelden we onze inspiratie op uit de laatste bladzijden van de Gazet, u weet wel de minder plezante berichten. Ergens op een eerder pagina vonden we een advertentie voor de verhuur van lijkwagens.... maar ook verkoopsbeelden van en voor Minerva automobielen. Daarnaast ook nog enkele zeeeeeer mooie shots van Minerva en concurent. Kijk and enjoy.
Uit een Gentse gazet knipten we deze advertentie van Georges Schietze, welk aanzette tot wat dieper graven.
Six foot under vonden we inderdaad het gewenste resultaat.
De auto uit de advertentie hier daadwerkelijk aan het werk tijdens een onderneming. Het betrof de begrafenis van een bekend politicus/socialist. Eveneens in Gent, begrafenis van iemand uit het Militaire milieu. Het is duidelijk niet dezelfde wagen als hierboven. zie vorm voorruit. Als registratie nummer herkennen we 15..... Onderstaand dan weer werk in de buurt van Aalst... .. was het ook hier dat Georges actief was? registratienummer hier is 175482. Ook nog in de Aalster omgeving Minerva 634894. Beschikte George over een hele Minerva vloot, of gaat het om andere eigenaars? Of werden de nummerplaten verwisseld ? Onderstaand dan de teraardebestelling van een politicus met militaire roots. Hij was dusdanig bekend dat deze wagen een ommetje maakte langs Brussel om begroet te worden. De Minerva draagt hier nummer 15891 Op de onderstaande foto is het niet zo duidelijk of het gaat om een Minerva lijkwagen, maar omdat het zich ook in het Gentse afspeelt, is de kans groot. Wil u weten om wie het gaat, contacteer ons. Als laatste de achterkant van de lijkwagen die gebruikt werd voor de herbegraving van Pater Damiaan in Leuven, waarvan eerder in dit blog meerdere beelden.
Nog meer uit de Gazet, vandaar de mindere kwaliteit van de foto's. Deze Minerva van 26 PK torpedo werd aangeboden in deze krant voor 8500 frank. De advertentie vermeld dat de verlichting en generator optioneel zijn, alsook 'coronet' en reservewiel. Bandenmaat 820/120. Dus daarvoor moest men bijbetalen. Krant 1912.
Een ander model in dezelfde krant, de 35 PK, gefotografeerd aan de fabriek banden 895/135. Landaulette 6 plaatsen. Omdat dit model met vele opties uitgerust kon worden prijs enkel overeen te komen. We vervolgen met een Sublieme foto waarop niet enkel een Minerva, maar ook een geduchte concurent Mercedes. Wellicht een 38 PK. OP de achterkant, groeten van nonkel Hubert... . Ook nog uit 1912 hieronder een mooie familiekieker. Minerva 9645. Aan de kerk van Berlaer bij Lier stond ooit deze Minerva geparkeerd. Helaas nummerplaat niet leesbaar. Nog eens een super foto uit de jaren 20. Enkel jonge gasten aan het werk aan een Minerva. Opvallend dat de glazen uit de schijnwerpers verdwenen zijn.
In 1926 was deze Minerva torpedo te bewonderen.
Als laatste in dit bericht je een Minerva die we in de smiezen kregen op de achtergrond van een beeld uit de streek van de Semois. Pas na uitvergroten duidelijk Minerva 9909.
Zoals het wel eens gebeurt, ook hier weer enkele foto's ontsnapt aan publicatie, dat word een volgende keer goed gemaakt, samen met nog veel meer moois uit Antwerpen. Blijven inloggen is de boodschap... .
Niet vergeten, nog Minerva of andere Belgen op een oude foto in de lade of andere stoffige plaats, bezorg ze ons !
Steevast op de eerste zondag van het jaar, kan je al sedert 2005 terecht bij rond trekkende pioniers, als je liefhebber bent van vooroorlogse voertuigen. Dit jaar ook weer onder een stralend zonnetje, en bij ons weten is het slechts 1 keer voorgekomen dat het een ganse dag regende. En zelfs toen was er voldoende Animo. Niet groot, wel super gezellig. Dit jaar ging de tocht naar het Lummense Schulensmeer via een goed opgesteld roadbook. Een hele reeks verschillende merken konden bewonderd worden. Korte opsomming; Nash, Riley, Lagonda, Marmon, Austin, Minerva, Amilcar, MG, Gladiator, Chevrolet, Ford, Peugeot, Rovin. In totaal 18 wagens.
Meerdere beelden zullen te zien zijn op oldtimerpictures.com.
Met deze weer eens een schitterende aanvulling van de geschiedenis van Minerva, en wel met prachtige verhalen en beelden uit eigen land. En als u dacht dat daarmee de kous bijna ten einde gebreid is, dan heeft u het mis.
Er liggen nog heel wat extraatje's op het schap. Blijven inloggen dus. Daar we jammer genoeg constateren dat vele beelden verspreid worden zonder toestemming of credits, helaas voorzien van tekst. U kan ze bekomen zonder tekst, maar enkel op aanvraag. Dank voor uw begrip.
Deze eerste foto toont de eerste Minerva die door het Belgische leger werd aangeschaft als vervoersmiddel voor de hogere rangen. Deze aanschaf gebeurde Anno 1907. De chauffeur van dienst is hier niet bekend, maar aan boord zien we de Generaals Joffre, Foch en Balfou. Om in de groene legersfeer te blijven, een beeld van 2 Minerva's, de gepanserde versie, maar op de achtergrond ook een gesloten limousine. Ook in later jaren deden Minerva's dienst in het Belgische leger. Onderstaande opname is gemaakt in 1914 aan de ijzer. De chauffeur kreeg echter zeer slechte punten toen hij probeerde of de Minerva ook als boot gebruikt kon worden. Of misschien was hij van gedacht dat hij eerst gedoopt moest worden? Al deze mooie machinerie werd in elkaar gestoken door vele arbeiders. Op het hoogtepunt telde Minerva 1600 werknemers. Hieronder een zeer mooie opname van het personeel vlak na de Oorlog, welk bewijst dat de productie al in 1918 terug werd opgestart. Dat was natuurlijk mogelijk omdat tijdens de oorlog aan een nieuw ontwerp gewerkt werd, nml het type NN. Heeft u een type van deze reeks, dan zie u hier de mannen en jongens die uw wagen in elkaar staken. Ambachtslui aan het werk in de carrosserie afdeling op het bovenste verdiep van de fabriek. Deze is wel uit een latere periode. De mannen aan de top mochten ook op de foto. Wie ze bij naam kent, mag dat zeker laten weten. Herkennen we in het midden Dhr. de Jong? Kocht je voor 1914 een Minerva, dan was dit het afgewerkte product. Van hier uit ging je ermee naar je persoonlijke koetsenbouwer, of zoals deze klant die even stopte om passende verlichting uit te kiezen bij L.Bardin & Grumbach. Een andere dealer kon je vinden in St.-Truiden, ergens in begin jaren 30. Telefoon nummer 16 ! Belde je nr 17, dan kwam je bij een andere Minervadealer aan de andere kant van het land. Zie volgende foto !!!!!! Voor de oorlog kon je terecht voor aankoop en service bij garage Lombaert in de Panne. Hij verkocht ook Daimlers, eveneens met schuivenmotor techniek. Effe bellen naar telefoon nr 17 . Voor een Minerva kon je ook terecht bij dealer J.Mes in de Kerkstraat van Dendermonde. Eind jaren 20 hield hij een tentoonstelling van de verkrijgbare modellen. Ook de takelwagen is van Minerva. Pracht beeld !
In Vroegere jaren hadden heel wat eigenaars een chauffeur in dienst. Wie al eens in Remouchamps de grotten bezocht heeft, vind daar op de hoek van de straat een Hotel. Buiten op de gevel vele mooie foto's van het gegoede volkje welke met automobiel en chauffeur op bezoek kwamen. Ondermeer ook Koning Leopold.
Hieronder een prachtfoto van zo een klant. Wij vragen ons af wat voor rare dingen op de achterwielen gemonteerd zijn. Lijkt wel op luchtgekoelde remschijven of een speciaal veersysteem want de banden lijken wel vol te zijn ipv luchtbanden zoals de voorwielen. Wie weet het ?
Nog een bijzonder verhaal bij onderstaande foto. We zien hier chauffeur Paul Jacobs uit Arendonk. Hij was in dienst bij de rijke Duitse handels familie Osterrieth. Ze bewoonden een 'paleis op de Meir te Antwerpen. Paul overleefde WO I maar verongelukte met deze Minerva in 1925 op een onbewaakte overweg te Kapellen. Zijn echtgenote Laurence Huybrechts bleef achter met 2 kinderen geboren in 1915 en 1920. Zei konden dit verhaal navertellen. Onderstaande foto is dan weer de wagen van Graaf Vissaert de Boccarné uit Brugge. Ook hij had een chauffeur in dienst. Marcus Kappel. Hij werkte ook voor garage Froidpoint te Brugge, Minerva dealer. Hij reed regelmatig naar Antwerpen om nieuwe wagens op te gaan halen. Hieronder een Minerva met dame aan het stuur. Het is natuurlijk mogelijk dat ze enkel poseerden voor de foto. Hieronder dan nog eens een beeld met chauffeur. We zijn niet 100% overtuigd of het een Minerva is, volgens de inzender wel. Hieronder nog eens een beeld zoals we ze graag zien. Uitstekende kwaliteit, en zo uit het dagelijks leven van toen weggerukt. Minerva 19167 werd ook voorzien van chauffeur. Opname van omstreeks 1911.
Word vervolgt met nog heeeeeeel veel meer Minerva beelden !
Zoals het iedere gelovige past, is het een MUST om minstens één keer in je leven het Festival 'vintage revival' op de autodroom van Linas- Monthéry te bezoeken. Daartoe krijg je om de twee jaar een kans. Deze hebben we ook weer stevig met beide handen gegrepen voor een derde keer. Deze binnenkopper tilt dit evenement naar het allerhoogste niveau. Twee dagen lang vind je op het circuit enkel 'de echten' zonder geveinsde interesse momenten van opperst genot opsnuiven. Je kan makkelijk een filmrolletje vullen met godsgruwelijke eigenaardigheden die je nog nooit zag, zelfs na een derde bezoek. Niet enkel statisch. Het deksel van het rariteitenkabinet wordt hier op het ritme van bijhorende klanken en geuren eens deftig opengetrokken. Na deze kloeke woorden van wijsheid rest het enkel nog de beelden te bekijken voor de bevestigeng van al deze lof en glorie. Het zou mooi zijn moesten we een pilletje tegen verdriet kunnen voorschrijven voor degenen niet naar den oorlog konden trekken. Het enige negatieve te melden is dat er weer een keuze moet gemaakt worden uit honderden beelden, waarvan u er ongetwijfeld ook vele kan vinden op WWW.
Foto's Jaak Jacobs
We beginnen meteen met een beeld van het meest spectaculaire voertuig, namelijk een unieke 'one of' Procter runabout uit 1902. Electrisch aangedreven !
Een andere ouderling, waarvan we helaas het merk niet hebben kunnen opslaan. Benz uit de 19 de eeuw. Leuk voor een familie uitje per Renault. oor de gelegenheid werd de voorruit omhoog geklapt, deze hangt tegen het plafond. Het platform 'motoren was gevuld met vele topstukken zoals deze Puch. Je ziet ze niet vaak in actie zoals deze Henderson. Het geluid alleen al... .. Oordopjes waren zeker welkom.. Over naar de rubriek 'grote kannonnen. Een Oakland uitgerust met Curtis vliegtuigmotor. Brasier 'Gordon Bennet' Napier.. Loraine de Dietrich Hispano Suiza ! Nog een Brasier op de parking . Crosley
2019 was toegewijd aan Alfa Romeo waar er een heel leger van aanwezig was.
Het is weer een hele tijd geleden dat we nog eens gemarteld werden met het genot om de echte prewar cars aan het werk te zien. Met pre war bedoelen we dan wel de eerste wel te verstaan. Het had echt niet veel gescheeld om er de brui aan te geven, gezien de weersvoorspellingen van zowat alle nieuwsdiensten. We spoelden zowaar bergop mee met het bluswater uit de hel, richting Cuesmes, een slaapstadje nabij Bergen. Dit viel gelukkig nog voor het startsein, iel vroeg in de morgen. De inschijflijst zag er veelbelovend uit. Maar liefst 29 voertuigen die de juiste adelbrieven konden voorleggen, stonden genoteerd. Dat was gerekend buiten enkele goed in het vel zittende behoeders van roestig erfgoed die ook nog kwamen opdagen. In de morgenstond stonden onze voeten nog in het water, maar na het vroege vertrek richting ontbijttafel waren zowaar enkele strepen zonneschijn te genieten. Dit nadat een motard nog enkele vervagende mistbanken had getrokken rondom het startpeloton.
We zweren op het communiezieltje van facebook dat wereldwijd een hemelse parade automobielen aan een horde foto/autofanaten zal voorbij trekken. De ondergetekenden kunnen dit letterlijk met stomende woorden beamen.
U weet het, iedere keer weer verheugen we ons mateloos als weer eens iets nieuws onze aandacht trekt. Dit jaar was dat een Darraque uit 1906 met Brusselse carrosserie van de bekende Avenue Louise. Ook 2 motards met Triump en AJS 1905 en 1906 hadden de euvele moed lieten zich te laten inblikken. Alle chakra's van onze fotograaf stonden weer op scherp om de meest bizarre vormgevingen van destijds en emoties van dit occulte gebeuren met meesterlijke beheersing vast te pinnen.
Wat kreeg hij zoal voorgeschoteld; Decauville, de Dion bouton, Renault, Cottereau, Darrack, Humberette, Clément, Triump, Corre, Peugeot, Loraine Dietrich, Nagant, Delahaye, Zedel, Ford, Unic, Buick, Hilmann, Stanley, Delaunay Belleville, Delage, AJS, Saxon. Mc. Laughlin Buick. Enkele van dezen in het meervoud. Er was ook nog een Puike Bugatti te bewonderen. En met z'n allen taffelden ze zo een 45 kilometers in de voormiddag door het Waalse land, en even zoveel in de namiddag.
Voila, deze momenten zijn weer vlotjes doorgesneden met zicht op een volgend het avontuur !
Iel vroeg in de morgen terwijl alles nog kletsenat was, nog afladen op het dorpsplein van Cuesmes. Oudste voettuig Decauvile 1899.
Deze was iets drogen aangekomen Nagant de course 1907 Unic, ook motards lieten zich inblikken. Triumph 1905 In de top 5 van onze favorieten deze Darrack 1906. Voor het vertrek nog enkel rondjes mist trekken rondom het startpeloton. Corre 1905 met eigenaardig draaiende stoel om passagiers toe te laten. Op weg naar de ontbijttafel, wel nog grijs, maar toch al droog. Enkel last van opspattend water. Ook de jeugd duikt volle moed in de hobby ... Modebewust.. Nabij de Franse grens, enkele gele hesjes gespot. Luilekkerland. Oerautomobiel. Mooie collectie trapauto's te bewonderen terwijl de laatste druppels uit de lucht geperst werden Dan begon zowaar een beetje schaduw te vormen. Ai ai ai, enkele voertuigen met problemen, nog voor het goed van start ging. Slechts enkelen zaten lekker binnen zoals de bestuurders van deze Delahaye 1908
Deze opname nog uit vorig rubriek waar het plaatsen mislukte. Voor de zekerheid het dakje er op, maar echt nodig was het niet.
Schitterende Renault van de Gastheer Philippe. Het oudst deelnemende voertuig uit 1899... .. dat maakt dus 120 jaar op de teller. Nog een mooi Renaultje in de voorraadkamer. Openlucht museum in actie.
Und dan gings loss ! Zo waar met een fris zonnetje.
Cottereau 1902.
De Dion Bouton Achter het stuur van een Hillmann roadbook volgen, niet evident. Zeer mooie opname van een Clement in Actie. De T fordjes waren niet zo heel dik gezaaid dit jaar. Die dingen lopen fantastisch. Een achteruitblik van uit de Stanley.
Wie zei daar dat auto's en moto's niet combineren ? Pracht beeld toch ! Tussenstopje ergens temidden van veel groen. In het midden van dit peloton een Zedel 1909... Mooi toch. Wordt vervolgt... .
Aangekomen aan de middagstop, enkel nog zon... Hier en dar kwam er zowaar een korte broek te voorschijn. En ook de zonnebril kreeg een plaatsje.
Warme verpakking toch aan te bevelen. T fordje nr 2 Grote daracq zonder startmotor. De Dion Bouton De Triumph van Nick deed het feilloos. Alsook de AJS van Philipe.
Sleutelmoment. Schitterende Delauney Belleville . Reden helaas niet mee dit Renaultje En deze Buggatti.
Enkele weken geleden zag u in dit blog beelden van Frits Koolhoven, Hoofd bij de motorafdeling van Minerva en Coureur.
Welnu, Frits toerde na zijn overwinning tijdens de 'kaizerspreis' van 1907rond in Europa om zijn verhaal te doen en Minerva te promoten. (waarvan ook beelden in dit blog)
Dit verhaal werd opgetekend, en wij vertellen het hier en nu nog eens na, met oude spelling. Het is echt de moeite te lezen hoe het er destijds aan toe ging, bekeken door de bril van de piloot himselve. Helaas is het verhaal niet compleet wegens niet geheel leesbare kopie. Het verhaal van de laatste ronde en overwinning ontbreekt. Mocht iemand de rest ergens hebben liggen, we ontvangen het met open armen.
Reed and enjoy !!
Frits Koolhoven
verteld.
Het circuit
des Ardennes, de jaarlijkse grote automobiel race, had voor ons Hollanders dit
jaar een bijzondere attractie. Immers, voor het eerst zou een landgenoot
mededingen in een snelheidswedstrijd. Op zich zelf is dit feit reeds belangrijk
genoeg om daar eens een artikel aan te wijden, doch wij willen verder.
We willen de
niet ingewijden in het automobilisme uitnodigen om ons verder betoog te volgen
en in het kort mededelen waarom snelheidswedstrijden nodig zijn.
Als men het
alleenlijk beschouwt uit een oogpunt van snelheidswaanzin, om maar langs een
weg gedurende enkele uren te jakkeren, en het resultaat niets dan ongelukken
kan opleveren,dan zou ik het volmaakt
eens zijn met hen, die de mening verkondigendat ze absoluut onnodig zijn. Doch denk niet geachte lezer, dat het aan 100
tot 150 km/h gaan rijden, er is, louter op de pret. Dat is immers al te
belachelijk. Zonder in technische grootdoenerij te vervallen, kan in het kort
gezegd worden waarom deze wedstrijden nodig zijn.
Eerstens
word tijdens een wedstrijd het maximum gevorderd van het merk en zijn
onderdelen. Doorstaat het merk gedurende zulk een wedstrijd de proef, deze
wagen op toeristisch gebied aanbevelen.De wagen waarvan de grootste snelheid en grootste kracht wordt gevergd,waarbij een minimum aan benzineverbruik word
geconstateerd, en die met een minimum van gewicht de grootst mogelijk sterkte
van materiaal kan geven, en die dan tenslotte zegeviert over het gehele
parcours, in een minimum van tijd volbrengt, welnu, die wagen levert het bewijs
van een in alle delen van degelijke constructie te bezitten.En alleen wanneer het maximum gevergd word,
dat is dus bij een wedstrijd het geval, kan zulks geconstateerd worden.
Niet voor
niets worden duizenden guldens uitgegeven om goede wagens voor
snelheidswedstrijden te bouwen. Want de fabrikanten weten en beseffen dat door
de meeste automobiel kopers word gelet op het behaalde succes omdat ze zulk een
fabricatie hun volle vertrouwen geven.
Als voorbeeld
noem ik het succes der Panhards, en Mars in de eerste, der Richard Brasier,
Renault en fiats in de latere jaren. Zonder races hadden deze merken niet een
wereldvermaardheid verkregen.
De Minerva fabriek.
En waar nu
een merk van Belgische makelij gezegevierd heeft, dat wel is waar van Belgisch
fabrikaat is, doch hoofdzakelijk haar groei en bloei te danken heeft aan
Nederlandse energie. Daar hebben wijmet
dit behaalde succes veel zelfvoldoening vernomen. De Heer S. de jong staat sinds de
oprichting aan het hoofd der Minerva fabrieken te Antwerpen. Begonnen met de
fabrikatie van gewone rijwielen, werd later overgegaan tot het maken van motorfietsen,
en eerst in 1904 werd begonnen met het maken van de eerste Minerva automobielen.
Van dien datum af dagtekent het feit, dat de jonge heer koolhoven bij de Antwerpse
usine als volontair werkzaam werd. Hij heeft de hoofd ingenieur Pierri, die nu
reeds 7 jaar aan deze fabriek verbonden, aan het werk gezien, en enige weken
geleden heeft hij de kroon op het werk gezet door voor een groot gedeelte me te
helpen aan het doen triompheren der Minervas. Eerst in Maart jongstleden is de
fabriek race wagens gaan bouwen, die reeds bij den kaizerspreis moesten
starten. Ze waren dan ook tijdig aanwezig, doch kersvers uit de fabriek.
Vandaar het niet au point zijn; de bestuurder moet zijn wagen kennen. Dit was
nu niet het geval, en hoewel onder de favorieten behorende, had Minerva in den
Taunus, ook al door pech, weinig succes. Toch peinsde de heer de jong op een
schitterende revanche. In alle stilte werd nog een racewagen gebouwd, de gehele
machinerie en motor nagezien en de Heren Lee Guines, een bekende Engelse miljonair,
dezelfde die verleden jaar ons op Scheveningen met zijn 200pk Daracq versteld
deed staan. Moore Brabazon een andere Engelsman, Warwick Wright en last but
not least Frits Koolhoven, uitgenodigd om duchtig te gaan traineren, ten einde
ditmaal tout en point aan de start te verschijnen.
Frits koolhoven
Ten kantore
van zijn vader, de sportman A. Koolhoven, algemeen in Nederland bekend als een
der eerste ANWB leiders, die reeds in de prille jeugd van onze toeristenbond
het kindje hielp staande houden, en nu meemaakt welk nu geweldig lichaam van
bijna 30000 leden het is geworden. Wel nu, die vader stelde ons in de
gelegenheid om zijn zoon, zojuist uit Antwerpen terug, te vragen naar de
bevindingen van de eerste snelheidsreis. En heel kalm, leuk kletsend , werd mij
ondermeer het volgende verteld;
Reeds als
jongen zat het er bij mij in. Pure liefhebberij had ik steeds in het racen. Dat
werd mijn roeping. Als volontiar kwam ik bij Minerva en klom op in de drie
jaren tot chef der motorafdeling.
Het
motorrijwiel was voor mij een grote attractie en van de 21 wedstrijden werden
er 19 gewonnen. Slechts 1 maal werd ik 2de en 1 maal kwam ik
helemaal niet aan. Door een lekke band kwam ik in plaats van aan de finisch in
een slootje terecht. Vorig jaar moest ik in Holland mijnen militairen
dienstplicht komen vervullen waarna ik het hoofdagentschap der fabriek voor
Nederland kreeg. Tweemaal werd de coupe dAnvert en eenmaal de coupe Belgique
op motorrijwiel gewonnen. Terwijl ik soldaat was kreeg ik nogmaals 3 dagen
verlofom in België de coupe te gaan
winnen voor de Antwerpse club. Ook als milicien deed ik wel eens met mijn Motor
iets in de velddienst mee. Hoe interessant ook, het eerste belang voor mij was
de eerste auto race. En nu het circuit des Ardennes zo ging Koolhoven voort.
Voor deze wedstrijd werd alles op alles gezet. We waren reeds 14 te voren op
het circuit aan het trainen. Dat gebeurde sochtends van 3 tot 6 uur. Meestenstijds
in de mist door het voortdurende vochtige weer. Dat was een leuke
voorbereiding. We hadden onze pleisterplaats in Bastogne en maakten het zo
gezellig mogelijk. Op één ochtend reed Brabazon niet minder dan 7 koeien aan,
waarvan er 4 morsdood en 3 zwaargewond. Als laconiek Engelsman zette hij een
heelen boom op met de eigenaar, ging doodleuk aan het rekenen en eindigde met
1200 frank voor de dode koeien en 150 frank per stuk voor de gewonde dieren. De
dode koeien werden Brabazon eigendom, de andere niet. Onze Engelsman vond
weldra een afnemer, en maakte zelfs nog winst. Ikzelf zag op een ochtend in
volle vaartzijnde drie herten voor me.
Twee waren tijdig weg, de derde, een mooi zwaar dier, was er bij, en bij wijze
van wapenfeit werd het hert meegenomen. Daar de eigenaar onbekend bleef, werd
dagen lang, smorgens smiddags en savonds hertensteak geserveerd. Op het menu
stond vermeld Koolhovens veroverde reebout.
De training
heeft geduurd totdagen voor de
wedstrijd. Om nu niet de tegenstanders de werkelijke snelheid te tonen; werd na
iedere rondeminuten gestopt, dus allerminst
viel de overweldigende snelheid op.De
wagen werd weggezet de avond voor de grooten dag, nog 10 kilometer gereden,
daarna gevuld met benzine en geolied, nieuwe Engelbert banden met afneembare vinet-vellingen
er op gezet en zijn toen ondanks het leven, een weinig gaan rusten.
Koolhoven verteld van zijn race.
Ik voelde
mij in dien vroegen ochtendstond absoluut niet zenuwachtig. Vroeger heb ik dat
wel eens gehad. Heel kalm rangschikte ik mijn wagen om half vijf op de
aangegeven plaats. Van minuut tot minuut werd gestart. Ik had nr 11 en kwam dus
om 5h11 aan de beurt. Warwick Wright ook op Minerva ging het eerst weg. Toen
mijn beurt kwam ging alles zeer goed en ik was zonder stoornis ineens heel kalm
weg. Dat was een groot verschil met Jenatzydie als nr 21 startte, en volgens ooggetuigen vlogen door de vaart de
stenen tot in de tribunes. Als een gek vloog hij weg. Ik had me voorgenomen om
in het begin niet op het snelst te rijden ten einde mijn motor te sparen. Om
mijn plos zat mijnregulator, en daarop
kon ik nagaan dat mijn eerste ronde, de 87 kilometer niet sneller dan in52 minuten moest rijden. Bedenk toch dat er 7
ronden te rijden waren, en dat jakkeren bij het begin, houdt een wagen niet uit.
In deze ronde haalde ik het eerst een Aries in, die in het midden van de weg
stond, en waaruit grote vlammen sloegen, terwijl aan iederen kant van de weg mannen
achter boomen angstvallig de dingen afwachtten die gebeuren zouden. Er was net
genoeg ruimte om te passeren. De brand werd schijnbaar gebluscht, althans later
liep die kar weer. Nog haalde ik een Imperia en een Gaganau in volle vaart voorbij.
Dat inhalen is anders geen kleinigheid. Als je er al op 100 meter achter zit,
dan voel je tegen je gezicht, lichaam en wagen de steentjes al, die je
voorgangerdoor zijn ontzettende
snelheid opgooit. En hoe dichter je nadert, hoe gevaarlijker zodat je in volle
vaart verplicht benteen hand voor je
bril te houden, anders maak je kans dat een glasscherf je blind maakt. Op 20
meter afstand krijg je grotere stenen te slikken, en zo een achtervolgingduurt somtijds langer dan een halve ronde.
Mijn Mechanicien, Henri Garcia, een handige Vlaming, werd juist tegen zijn brillenglas
getroffen. Het glas viel er uit, maar gelukkig bleef zijn oog onbeschadigd. De
ronde werd door mij gereden in 52,5 minuut.
Volgens de officiële
classificatielijsten was Koolhoven negende geworden en reed hij de eerste ronde
in 52 minuten en 22 seconden. De tweede ronde verliep zonder enig incident.
Alleen merkte ik dat langs het heele circuit, dat er ontzettend veel
belangstelling was. Met rode vlaggen werd door de commissarissen druk gewerkt,
als verschillende tekens, als voor gevaarlijk bocht enz.. enz
Koolhoven handhaafde zijn positie in de tweede ronde,
bleef negende, en reed nu, merkwaardig die regulariteit, slechts 2 seconden
langer.
In de derde
ronde heb ik voortdurend strijd gehad met die Hieronymus die een Gaggenau
bereed, en die zijn weg zeer slecht hield, en zo slingerde dat passeren zonder gevaar niet mogelijk was. Ruim
een halve ronde heb ik achter hem gezeten tot dat ik eindelijk op een lange
rechte descente bij Offaingkans zag
om hem buitenlangs in een bocht te passeren. Dat was ook maar net aan, zijn
spatbord raakte mijn benzinereservoir, doch het was mijn enige kans, en het
lukte.
TweeAdlers passeerde ik nog, zoo ook Wright die
volgens afspraak in deze ronde moest ravitailleren. In de vierde ronde had ik
het even te kwaad bij Longliers bij de 96 ste k.m van Bastogne in een zeer
zware bocht die men niet sneller kan nemen dan 30km/h. Juist in de bocht
gekomen pakte de voetrem niet, en zag het er een ogenblik uit dat ik midden in
het volk terecht zou komen. Doch een hevige ruk aan de handrem, had ten gevolge
dat de wagen in een slag omdraaide, net op het moment dat ik door Warwick werd
gepasseerd.
Op onze
vraag bij wijze van intermezzo, hoe gewoonlijk bochten werden genomen, vertelde
Koolhoven het volgende;
Dat is een
kwestie van routine. Toen ik pas in de Ardennen kwam lukte het niet, en nu heb
ik er nagenoeg geen moeite meer mee. Bij gewone grote bochten sluit men even
van tevoren de motor af, In de bocht geeft men weer alles, en de achterwielen
zorgen voor de rest. Zij trekken de wagen om enhij komt er netjes door. Op dit cricuit waren er nog 2 bochten, één naar
rechts en één naar links 200 meter verder. Met volle vaart word de eerst
genomen,en dan heb je nauwelijks tijd
om je stuur te zetten om de S bocht te nemen. Welke teegenwoordigheid van geest
moet zoon bestuurder wel niet bezitten. Twee bochten misschien 5 minuuten
lopens van elkaar gelegen worden met ver over de 100 km/h vaart genomen. Welk
een idee van snelheid krijgt men niet bij nadere beschouwing.
Intussen
vervolgde onze zegsman; Na Longiers had ik spoedig weer Wright te pakken, en
weldra zag ik Jenatzy aan den kant staan met een gebroken stuur, en nog mag hij
van geluk spreken dat het zo is afgelopen. Op een rechten weg met boomen langs
beide zijdenbreekt zijn stuurstang, net
op een plaats waar geen bomen stonden. Nu sloeg hij tegen de baan aan links en
de wagen bleef overhellend staan. Hij en zijn mecanicien bleven ongedeerd.
Afgesproken was dat ik einde dezer ronde
zou ravitailleren. Dat gebeurde bij de tribune. Men was verplicht alles zelf te
doen met hulp van de mecanicien. Alles stond klaar. Vlug nieuwe benzine, olie
bijgevuld, twee nieuwe achterbanden uit voorzorg, motor gesmeerd, en een
glaasje natuurlijk.Victoria water
gedronken en 6,5 minuut later was ik alweer aan de 5de ronde aan het
afrekenen.Bij Longliers had ik er weer
een te pakken, het bleek de Pipe van Hautvast te zijn. Toen had ik al 2,5
minuten op hem ingelopen. Van Longliers tot Habay la Neuve ben ik tot op 5
meter gescheiden achter hem gebleven. Hoewel sneller in de korte rechte einden,
had ik toch niet snelheid genoeg om hem voorbij te lopen. Hautvast, bekend als
een der stoutste rijders, zeilde als het ware door de bochten. De voorlaatste
bocht bij Habay, alwaar het beroemde steenen bruggetje ligt, nam Hautvast met
zulk een snelheid dat hij slechts op 1 cm van de kant van de stenen waluitkwam. Door voortdurend afsluiten kwam ik
60 meter achter te liggen. Nu is er 500 meter verder weer een bocht. Weer liep
ik op hem in toen op een gegeven ogenblik een vreselijke stofwolk voor mij
oprees. Daarboven zag ik den wagen zo een 10 a 20 meter in de lucht in de lucht
vliegen, en daarna plots niets meer. Hautvast bleek over de 10 meter hoge berm
in een afgrond van 30 meter diepe met wagen en al te zijn gevallen. Onmiddellijk
stopte ik, maar gendarmes zeiden me door te rijden. Hautvast en bijrijder wagen
tijdelijk uit den wagen gesprongen waarbij hij slechts zijn oog deerde met zijn
stofbril. Van den wagen bleef niets heel. Ik verzeker u dat ik hiervan wel
degelijk ben geschrokken. Uit al mijn macht ben ik dan ook afgeremd zoals je
alleen in zulken oogenblikken kan doen.
Zonder
verder incidenten werd aan de 6de ronde begonnen. Het merkwaardige
daarvan was dat nu alle Minervas zich bij elkaar geplaatst hadden, en ook als
eerst vier langs de tribune passeerden. In minder dan3 minuten werd ik gevolgd door Wright,
Brabazon en Guines. Bij martelange stond Deplus met zijn omgevallen Pipe langs de
weg.Dit was dus de derde Pipe die
uitviel.
Hier moeten
we voorlopig het verhaal beëindigen wegens niet leesbaar van het vervolg. We
hopen dat iemand van de lezers dit vervolg toch kan vinden en opstuurt.
Frits Koolhoven
verteld.
Het circuit
des Ardennes, de jaarlijkse grote automobiel race, had voor ons Hollanders dit
jaar een bijzondere attractie. Immers, voor het eerst zou een landgenoot
mededingen in een snelheidswedstrijd. Op zich zelf is dit feit reeds belangrijk
genoeg om daar eens een artikel aan te wijden, doch wij willen verder.
We willen de
niet ingewijden in het automobilisme uitnodigen om ons verder betoog te volgen
en in het kort mededelen waarom snelheidswedstrijden nodig zijn.
Als men het
alleenlijk beschouwt uit een oogpunt van snelheidswaanzin, om maar langs een
weg gedurende enkele uren te jakkeren, en het resultaat niets dan ongelukken
kan opleveren,dan zou ik het volmaakt
eens zijn met hen, die de mening verkondigendat ze absoluut onnodig zijn. Doch denk niet geachte lezer, dat het aan 100
tot 150 km/h gaan rijden, er is, louter op de pret. Dat is immers al te
belachelijk. Zonder in technische grootdoenerij te vervallen, kan in het kort
gezegd worden waarom deze wedstrijden nodig zijn.
Eerstens
word tijdens een wedstrijd het maximum gevorderd van het merk en zijn
onderdelen. Doorstaat het merk gedurende zulk een wedstrijd de proef, deze
wagen op toeristisch gebied aanbevelen.De wagen waarvan de grootste snelheid en grootste kracht wordt gevergd,waarbij een minimum aan benzineverbruik word
geconstateerd, en die met een minimum van gewicht de grootst mogelijk sterkte
van materiaal kan geven, en die dan tenslotte zegeviert over het gehele
parcours, in een minimum van tijd volbrengt, welnu, die wagen levert het bewijs
van een in alle delen van degelijke constructie te bezitten.En alleen wanneer het maximum gevergd word,
dat is dus bij een wedstrijd het geval, kan zulks geconstateerd worden.
Niet voor
niets worden duizenden guldens uitgegeven om goede wagens voor
snelheidswedstrijden te bouwen. Want de fabriekanten weten en beseffen dat door
de meeste automobiel kopers word gelet op het behaalde succes omdat ze zulk een
fabricatie hun volle vertrouwen geven.
Als voorbeeld
noem ik het succes der Panhards, en Mars in de eerste, der Richard Brasier,
Renault en fiats in de latere jaren. Zonder races hadden deze merken niet een
wereldvermaardheid verkregen.
De Minerva fabriek.
En waar nu
een merk van Belgische makelij gezegevierd heeft, dat wel is waar van Belgisch
fabrikaat is, doch hoofdzakelijk haar groei en bloei te danken heeft aan
Nederlandse energie. Daar hebben wijmet
dit behaalde succes veel zelfvoldoening vernomen. De Heer S. de jong staat sinds de
oprichting aan het hoofd der Minerva fabrieken te Antwerpen. Begonnen met de
fabrikatie van gewone rijwielen, werd later overgegaan tot het maken van motorfietsen,
en eerst in 1904 werd begonnen met het maken van de eerste Minerva automobielen.
Van dien datum af dagtekent het feit, dat de jonge heer koolhoven bij de Antwerpse
usine als volontair werkzaam werd. Hij heeft de hoofd ingenieur Pierri, die nu
reeds 7 jaar aan deze fabriek verbonden, aan het werk gezien, en enige weken
geleden heeft hij de kroon op het werk gezet door voor een groot gedeelte me te
helpen aan het doen triompheren der Minervas. Eerst in Maart jongstleden is de
fabriek race wagens gaan bouwen, die reeds bij den kaizerspreis moesten
starten. Ze waren dan ook tijdig aanwezig, doch kersvers uit de fabriek.
Vandaar het niet au point zijn; de bestuurder moet zijn wagen kennen. Dit was
nu niet het geval, en hoewel onder de favorieten behorende, had Minerva in den
Taunus, ook al door pech, weinig succes. Toch peinsde de heer de jong op een
schitterende revanche. In alle stilte werd nog een racewagen gebouwd, de gehele
machinerie en motor nagezien en de Heren Lee Guines, een bekende Engelse miljonair,
dezelfde die verleden jaar ons op Scheveningen met zijn 200pk Daracq versteld
deed staan. Moore Brabazon een andere Engelsman, Warwick Wright en last but
not least Frits Koolhoven, uitgenodigd om duchtig te gaan traineren, ten einde
ditmaal tout en point aan de start te verschijnen.
Frits koolhoven
Ten kantore
van zijn vader, de sportman A. Koolhoven, algemeen in Nederland bekend als een
der eerste ANWB leiders, die reeds in de prille jeugd van onze toeristenbond
het kindje hielp staande houden, en nu meemaakt welk nu geweldig lichaam van
bijna 30000 leden het is geworden. Wel nu, die vader stelde ons in de
gelegenheid om zijn zoon, zojuist uit Antwerpen terug, te vragen naar de
bevindingen van de eerste snelheidsreis. En heel kalm, leuk kletsend , werd mij
ondermeer het volgende verteld;
Reeds als
jongen zat het er bij mij in. Pure liefhebberij had ik steeds in het racen. Dat
werd mijn roeping. Als volontiar kwam ik bij Minerva en klom op in de drie
jaren tot chef der motorafdeling.
Het
motorrijwiel was voor mij een grote attractie en van de 21 wedstrijden werden
er 19 gewonnen. Slechts 1 maal werd ik 2de en 1 maal kwam ik
helemaal niet aan. Door een lekke band kwam ik in plaats van aan de finisch in
een slootje tercht. Vorig jaar moest ik in Holland mijnen militairen
dienstplicht komen vervullen waarna ik het hoofdagentschap der fabriek voor
Nederland kreeg. Tweemaal werd de coupe dAnvert en eenmaal de coupe Belgique
op motorrijwiel gewonnen. Terwijl ik soldaat was kreeg ik nogmaals 3 dagen
verlofom in België de coupe te gaan
winnen voor de Antwerpse club. Ook als milicien deed ik wel eens met mijn Motor
iets in de velddienst mee. Hoe interessant ook, het eerste belang voor mij was
de eerste auto race. En nu het circuit des Ardennes zo ging Koolhoven voort.
Voor deze wedstrijd werd alles op alles gezet. We waren reeds 14 te voren op
het circuit aan het trainen. Dat gebeurde 's ochtends van 3 tot 6 uur. Meestenstijds
in de mist door het voortdurende vochtige weer. Dat was een leuke
voorbereiding. We hadden onze pleisterplaats in Bastogne en maakten het zo
gezellig mogelijk. Op één ochtend reed Brabazon niet minder dan 7 koeien aan,
waarvan er 4 morsdood en 3 zwaargewond. Als laconiek Engelsman zette hij een
heelen boom op met de eigenaar, ging doodleuk aan het rekenen en eindigde met
1200 frank voor de dode koeien en 150 frank per stuk voor de gewonde dieren. De
dode koeien werden Brabazon eigendom, de andere niet. Onze Engelsman vond
weldra een afnemer, en maakte zelfs nog winst. Ikzelf zag op een ochtend in
volle vaartzijnde drie herten voor me.
Twee waren tijdig weg, de derde, een mooi zwaar dier, was er bij, en bij wijze
van wapenfeit werd het hert meegenomen. Daar de eigenaar onbekend bleef, werd
dagen lang, 's morgens 's middags en 's avonds hertensteak geserveerd. Op het menu
stond vermeld Koolhovens veroverde reebout.
De training
heeft geduurd totdagen voor de
wedstrijd. Om nu niet de tegenstanders de werkelijke snelheid te tonen; werd na
iedere rondeminuten gestopt, dus allerminst
viel de overweldigende snelheid op.De
wagen werd weggezet de avond voor de grooten dag, nog 10 kilometer gereden,
daarna gevuld met benzine en geolied, nieuwe Engelbert banden met afneembare vinet-vellingen
er op gezet en en zijn toen ondanks het leven, een weinig gaan rusten.
Koolhoven verteld van zijn race.
Ik voelde
mij in dien vroegen ochtendstond absoluut niet zenuwachtig. Vroeger heb ik dat
wel eens gehad. Heel kalm rangschikte ik mijn wagen om half vijf op de
aangegeven plaats. Van minuut tot minuut werd gestart. Ik had nr 11 en kwam dus
om 5h11 aan de beurt. Warwick Wright ook op Minerva ging het eerst weg. Toen
mijn beurt kwam ging alles zeer goed en ik was zonder stoornis ineens heel kalm
weg. Dat was een groot verschil met Jenatzydie als nr 21 startte, en volgens ooggetuigen vlogen door de vaart de
stenen tot in de tribunes. Als een gek vloog hij weg. Ik had me voorgenomen om
in het begin niet op het snelst te rijden ten einde mijn motor te sparen. Om
mijn plos zat mijnregulator, en daarop
kon ik nagaan dat mijn eerste ronde, de 87 kilometer niet sneller dan in52 minuten moest rijden. Bedenk toch dat er 7
ronden te rijden waren, en dat jakkeren bij het begin, houdt een wagen niet uit.
In deze ronde haalde ik het eerst een Aries in, die in het midden van de weg
stond, en waaruit grote vlammen sloegen, terwijl aan iedereen kant van de weg mannen
achter boomen angstvallig de dingen afwachtten die gebeuren zouden. Er was net
genoeg ruimte om te passeren. De brand werd schijnbaar gebluscht, althans later
liep die kar weer. Nog haalde ik een Imperia en een Gaganau in volle vaart voorbij.
Dat inhalen is anders geen kleinigheid. Als je er al op 100 meter achter zit,
dan voel je tegen je gezicht, lichaam en wagen de steentjes al, die je
voorgangerdoor zijn ontzettende
snelheid opgooit. En hoe dichter je nadert, hoe gevaarlijker zodat je in volle
vaart verplicht benteen hand voor je
bril te houden, anders maak je kans dat een glasscherf je blind maakt. Op 20
meter afstand krijg je grotere stenen te slikken, en zo een achtervolgingduurt somtijds langer dan een halve ronde.
Mijn Mechanicien, Henri Garcia, een handige Vlaming, werd juist tegen zijn brillenglas
getroffen. Het glas viel er uit, maar gelukkig bleef zijn oog onbeschadigd. De
ronde werd door mij gereden in 52,5 minuut.
Volgens de officiële
classificatielijsten was Koolhoven negende geworden en reed hij de eerste ronde
in 52 minuten en 22 seconden. De tweede ronde verliep zonder enig incident.
Alleen merkte ik dat langs het heele circuit, dat er ontzettend veel
belangstelling was. Met rode vlaggen werd door de commissarissen druk gewerkt,
als verschillende tekens, als voor gevaarlijk bocht enz.. enz
Koolhoven handhaafde zijn positie in de tweede ronde,
bleef negende, en reed nu, merkwaardig die regulariteit, slechts 2 seconden
langer.
In de derde
ronde heb ik voortdurend strijd gehad met die Hieronymus die een Gaggenau
bereed, en die zijn weg zeer slecht hield, en zo slingerde dat passeren zonder gevaar niet mogelijk was. Ruim
een halve ronde heb ik achter hem gezeten tot dat ik eindelijk op een lange
rechte descente bij Offaingkans zag
om hem buitenlangs in een bocht te passeren. Dat was ook maar net aan, zijn
spatbord raakte mijn benzinereservoir, doch het was mijn enige kans, en het
lukte.
TweeAdlers passeerde ik nog, zoo ook Wright die
volgens afspraak in deze ronde moest ravitailleren. In de vierde ronde had ik
het even te kwaad bij Longliers bij de 96 ste k.m van Bastogne in een zeer
zware bocht die men niet sneller kan nemen dan 30km/h. Juist in de bocht
gekomen pakte de voetrem niet, en zag het er een ogenblik uit dat ik midden in
het volk terecht zou komen. Doch een hevige ruk aan de handrem, had ten gevolge
dat de wagen in een slag omdraaide, net op het moment dat ik door Warwick werd
gepasseerd.
Op onze
vraag bij wijze van intermezzo, hoe gewoonlijk bochten werden genomen, vertelde
Koolhoven het volgende;
Dat is een
kwestie van routine. Toen ik pas in de Ardennen kwam lukte het niet, en nu heb
ik er nagenoeg geen moeite meer mee. Bij gewone grote bochten sluit men even
van tevoren de motor af, In de bocht geeft men weer alles, en de achterwielen
zorgen voor de rest. Zij trekken de wagen om enhij komt er netjes door. Op dit circuit waren er nog 2 bochten, één naar
rechts en één naar links 200 meter verder. Met volle vaart word de eerst
genomen,en dan heb je nauwelijks tijd
om je stuur te zetten om de S bocht te nemen. Welke teegenwoordigheid van geest
moet zoon bestuurder wel niet bezitten. Twee bochten misschien 5 minuuten
lopens van elkaar gelegen worden met ver over de 100 km/h vaart genomen. Welk
een idee van snelheid krijgt men niet bij nadere beschouwing.
Intussen
vervolgde onze zegsman; Na Longliers had ik spoedig weer Wright te pakken, en
weldra zag ik Jenatzy aan den kant staan met een gebroken stuur, en nog mag hij
van geluk spreken dat het zo is afgelopen. Op een rechten weg met boomen langs
beide zijdenbreekt zijn stuurstang, net
op een plaats waar geen bomen stonden. Nu sloeg hij tegen de baan aan links en
de wagen bleef overhellend staan. Hij en zijn mecanicien bleven ongedeerd.
Afgesproken was dat ik einde dezer ronde
zou ravitailleren. Dat gebeurde bij de tribune. Men was verplicht alles zelf te
doen met hulp van de mecanicien. Alles stond klaar. Vlug nieuwe benzine, olie
bijgevuld, twee nieuwe achterbanden uit voorzorg, motor gesmeerd, en een
glaasje natuurlijk.Victoria water
gedronken en 6,5 minuut later was ik alweer aan de 5de ronde aan het
afrekenen.Bij Longliers had ik er weer
een te pakken, het bleek de Pipe van Hautvast te zijn. Toen had ik al 2,5
minuten op hem ingelopen. Van Longliers tot Habay la Neuve ben ik tot op 5
meter gescheiden achter hem gebleven. Hoewel sneller in de korte rechte einden,
had ik toch niet snelheid genoeg om hem voorbij te lopen. Hautvast, bekend als
een der stoutste rijders, zeilde als het ware door de bochten. De voorlaatste
bocht bij Habay, alwaar het beroemde steenen bruggetje ligt, nam Hautvast met
zulk een snelheid dat hij slechts op 1 cm van de kant van de stenen waluitkwam. Door voortdurend afsluiten kwam ik
60 meter achter te liggen. Nu is er 500 meter verder weer een bocht. Weer liep
ik op hem in toen op een gegeven ogenblik een vreselijke stofwolk voor mij
oprees. Daarboven zag ik den wagen zo een 10 a 20 meter in de lucht in de lucht
vliegen, en daarna plots niets meer. Hautvast bleek over de 10 meter hoge berm
in een afgrond van 30 meter diepe met wagen en al te zijn gevallen. Onmiddellijk
stopte ik, maar gendarmes zeiden me door te rijden. Hautvast en bijrijder wagen
tijdelijk uit den wagen gesprongen waarbij hij slechts zijn oog deerde met zijn
stofbril. Van den wagen bleef niets heel. Ik verzeker u dat ik hiervan wel
degelijk ben geschrokken. Uit al mijn macht ben ik dan ook afgeremd zoals je
alleen in zulken oogenblikken kan doen.
Zonder
verder incidenten werd aan de 6de ronde begonnen. Het merkwaardige
daarvan was dat nu alle Minervas zich bij elkaar geplaatst hadden, en ook als
eerst vier langs de tribune passeerden. In minder dan3 minuten werd ik gevolgd door Wright,
Brabazon en Guines. Bij Martelange stond Deplus met zijn omgevallen Pipe langs de
weg.Dit was dus de derde Pipe die
uitviel.
Hier moeten
we voorlopig het verhaal beëindigen wegens niet leesbaar van het vervolg. We
hopen dat iemand van de lezers dit vervolg toch kan vinden en opstuurt.
In deze Minerva box deel 13 weeral zeer mooi beeld nieuws uit Holland, en enkele uit Amerika.
Deze eerste is niet enkel een heel mooie foto, maar erachter ook een zeer bijzonder verhaal. Deze Minerva werd namelijk geschonken aan een ziekenhuis door een 70 jarige, die wellicht zeer tevreden was voor bewezen diensten. De auto werd in gebruik genomen in 1924. Origineel was hij met volle banden uitgerust. Echter, toen enkele patiënten tegen het plafond waren blijven plakken, werden luchtbanden aangebracht. De heren op de foto zijn bekend, de man achter het stuur een familielid van de gulle gever.
Onze tweede foto ook alweer met verhaal; zoals we het het liefst zien. Aan het stuur zien we eigenaar Gerrit H. welke zich opwerkte van klussenier bij een paardentram/koets verhuurder tot zelfstandig chauffeur. hij verhuurde zijn Minerva uit 1910 aan 5 cent per kilometer. Voor tien gulden stond hij een hele week paraat. Uiteraard werd de wagen ook door de familie gebruikt, waarvan hier een beeld voor een bezoekje aan België. Zijn broer Nick, was een inventief ventje, hij maakte tijdens de oorlog anti 'plof' banden voor hun voertuigen. Maar dat vonden de Duitsers ook tof. Toen ze er naar op zoek gingen namen ze 40 banden mee en ook een aantal motorfietsen die op zolder verborgen lagen.
Hieronder een selfie van Gerrit, trots in zijn Minerva !
Ook uit Holland hieronder een zeer mooie phaeton, in gebruik door het Nederlandse leger voor grensbewaking.
Oorsprongkelijk was deze wagen eigendom van een Notaris. De Majoor hier achter het stuur was ook lid van de motorbrigade. Ze reden met Excelcior's, waarvan we ook een foto hebben. De Majoor vertelde dat hij ooit in volle vaart aan 100 km/h op de slechte nederlandse wegen te val kwam. Hij kwam daarbij onder de motor terecht, en schoof zo over de kiezelweg. Toen hij tot stilstand kwam had hij tot zijn verbazing enkel nog wat vodden om het lijf.
Degenen die vinden dat Minerva's toch maar stomme strontkarren zijn krijgen met onderstaand beeld ook alweer gelijk. Deze Minerva was namelijk de zogenaamde faecaliën wagen van de stad. Ook nog eens een kieker van Minerva . 46 welke we al dikwijls getoond hebben, en nog steeds overleefd. In een eerder Nederlands verhaal vertelden we over ene Heere van der Schaar, Architect en Aannemer. Wel nu vonden we van deze welliswaar een mooie opname van diens Minerva, En het opschrift boven de deur liegt er niet om. En dan nog eens een vervolgverhaal. We ontdekten al vroeger een foto van Willem Mengelberg, welke voor zijn 50ste verjaardag een Minerva cadeau kreeg van zijn fans. We dachten dat dat de enige opname van deze wagen was, maar dit bewijst weeral dat er nog een en ander verborgen ligt. Deze 8 cilinder ging door het leven met kenteken G80444. Willem kreeg deze wagen omdat zijn vorige, ook een Minerva, tot op de draad versleten was. Hiervan hebben we ook een foto, maar deze wilde hier effe niet plakken. Wordt vervolgt... ..
Wie een heel klein beetje aan Minervisme doet en wat opspoorwerk verricht in Holland, komt dikwijls dhr. Rijswijck tegen. Hieronder een afbeelding van deze belangrijke importeur van ons geliefde merk ik Holland; de meneer met nummertje 8. Fille's zijn van alle tijden, en zowaar hieronder eentje met rechtsboven een reclame door dhr van Rijswijck.
We hebben het een beetje gehad in Holland. We vonden ook nog wat materiaal van Autosalon 1925 in New York. Minerva was ook vertegenwoordigd.
En als allerlaatste een zeer mooie Minerva Taxi in new york, welke je kon huren aan een dollar per mijl, dat was anno 1910 ! Best duur .
Hoewel de 2de rit van het jaar is van de RVCCB, leek het wel alsof men in de omgekeerde volgorde werkt. De winterrally leek op een zomers uitstapje vergeleken met deze vroege uitgave van de 100 km van Ophain. Het was koud, koud en nog eens koud. Wel droog en met schaarse momenten zelfs zonnig. Maar al dat belette niet dat er dik 50 deelnemers aan de start verschenen. Een fantastische opkomst die maar weer eens bewijst dat heel wat liefhebbers niet konden wachten om hun paardekrachten van stal te halen. Ook 2 motorrijders dit jaar. Het gros van de chauffeurs reed ook met open wagens. Ook in deze uitgave weer enkele wagens die we nog niet eerder zagen, waaronder ook het oudste voertuig, een Sizaire Naudin. Een wondermooie DFP in originele patina maakte ook zijn debuut.
Naar gewoonte waren ook de goed gekozen wegen weer nieuw voor ons, met voor allen wat wils. Kasseien, zandwegen, holle wegen, snelle route's afdalingen en hellingen. Voor de middagpauze stopte men aan een kleine luchthaven waar er veel actie was door aankomende en vertrekkende vliegtuigen. En, het begon zowaar een beetje sneeuw te miezeren. We hebben dus alles gehad, behalve warmte van de zon.
Volgende rit; Deblock Bielles ..
Gezellige drukte aan de start voor 100 km ten zuide van Brussel
Waarschijnlijk het oudst deelnemende voertuig; Sizaire Naudin.
Deze mooie Citroen met Normandie carosserie, hadden we nog niet eerder ontmoet op een rally van RVCCB Alsook deze Bentley. Een van de weinige saloons op deze rally was deze Chevrolet. Twee bijna identieke AJS motoren bestuurd door vader en zoon waren van de partij. Ook nog niet eerder gezien deze Fiat Weymann. Goed vertegenwoordigd; Modellen van A- Ford. Voor het vertrek kon men zich opwarmen aan een lekkere tas koffie. Readdy to take of... Zowel klein als groot word geapprecieerd. Maar liefst 3 Citroën Treffles namen deel. Ford, DFP en Talbot..
Ook niet eerder tegengekomen de Reo, tussen 2 A Fords. Ook deze Bugatti was een nieuwe verschijning. Maar liefst 3 Bentley's op de startlijst. (nr 2 op deze foto is een Lagonda)
Zoals beloofd, en om deze maand af te sluiten, hier weer een vervolg van schitterende Minerva Beelden uit eigen land. Telkens als we nieuwe beelden vinden of krijgen, denken we
' Dat is Boenk er op'.
Vandaar deze eerste foto van Minerva 51777 die niet zachtjes in aanraking komt met een Ford Wie heeft het meeste schade? Als dit geen schitterend foto is, om duimen en vingers van af te likken, dan weten we het ook niet meer.
Hieronder een prachtfoto van de Burgemeester Hertogs van Antwerpen in 1907. Hij was slechts 1 jaar burgemeester, omdat hij het jaar daarop overleed. Zijn medepassagier is Generaal Willaert en de foto werd genomen tijdens maneuvers te Spa.
Uit een krant van 1907 deze reclame voor Van den Plas. En eveneens uit 1907 van concurrent d'ieteren. De Minervisten die een wagen bezitten uit het jaar 1919, mogen zich verheugen met deze foto. Dit zijn namelijk de arbeiders uit 1919 die hun auto in elkaar gestoken hebben. (Dat jaar verscheen het model NN) De foto komt uit een Italiaanse krant van 1919, artikel betreffende de heropstart van de fabriek. Fantastische vondst ! Hieronder dan een mooie tekening van Minerva Filiaal te Brussel, opgericht na WO I. Ontworpen door Architect M. Polak in opdracht van Van Hamme. Hieronder nog een beeld van een Minerva van d'ieteren. We vervolgen met een mooie opname van het Minervateam te Spa 1929, waarvan we in een eerder artikel een foto toonden met Koning Leopold III Hieronder dan nog eens zo een fantastisch portret van 2 Trotse Heren bij hun Minerva 70865. Dat waren de mannen die het gemaakt hadden. Let even op de radiatordop, geen mascotte, maar een gevleugelde thermometer. Helaas zijn de personen niet bekend door de inzender. Volgend decenia, 1930, vond er een tentoonstelling van alle modellen plaats in Namen. Wij ontdekten 2 opname's. Zelfde als hierboven vanuit de andere kant. Hieronder een opnamen van een Minerva Rapide, gemaakt in de jaren 70. Mocht de huidige eigenaar zijn wagen herkennen, hij mag het laten weten. We vonden ook nog een beeld van het interieur van de Minerva voor de missies welke we in een eerder artikel toonden. Op de achterkant van deze kaart enkele religieuze bedenkingen genoteerd door de pater die verantwoordelijk was voor deze wagen.
Als voorlaatste in deze aflevering, een foto van de wagen van Archtect Emile de Boelpaepe. Het is geweten dat deze een lierfhebber en bezitter was van een Minerva, maar toch hebben we onze twijfels of onderstaande wagen een Minerva is. Waarschijnlijk niet, maar mocht iemand een beeld hebben van Emils Minerva, laat maar komen.
En als afsluiter nog eens een Minerva welke de laatste rit betekende voor de onfortuinlijke passagier. Mogelijk is dit een opname van de herbegrafenis van Jozef de Veuster Alias Pater Damiaan 1934 in Leuven.
In dit blog verscheen reeds eerder een duidelijk foto hiervan... even gaan zoeken.
Ook deze episode wordt binnenkort vervolgt met zeer mooie beelden en verhalen van Minervisten uit het verleden... zeker blijven inloggen en vooral inzenden !!!!! Helaas zijn de inzenders uit België op één hand te tellen, terwijl hier het meeste te vinden zou moeten zijn.
Meerdere malen werd geconstateerd dat foto's van deze site zonder toestemming gekopieërd worden. De site Eleingo.PW Minerva - oldtimerevenement - linkeroever is één hier van. Bovendien bestaat er kans dat je PC blokkeert bij een bezoek hieraan. Derhalve in de toekomst enkel nog foto's met Tekst.
Na schitterende avonturen in Rusland en Spanje, ook nog geweldig Minerva nieuws uit eigen land.
Enkele beelden verschenen reeds eerder in dit blog, maar van mindere kwaliteit, en ook enkele inzendingen zijn niet 100% zeker Minerva. Tot nader order of verbetering door de echte kenners, publiceren we deze hier toch.
Hartelijk dank aan degenen die de moeite namen om foto's te schenken.
Onderstaande foto is zo een voorbeeld van een inzending, waarvan de familie welke anoniem wenst te blijven, claimt dat hun voorouders een Minerva in bezit hadden. Soms al dan niet met een vermelding op de achterzijde.
De onderstaande wagen is met volle zekerheid een Minerva van het type AH. Registratie nummer H 6870 De auto op de onderstaande fot is geen Minerva, maar deze familie waren wel de eigenaars van bovenstaande Minerva AH. We kregen uit België ook nog deze mooie opname van een Minerva, genomen in 1927, jammer van niet al te beste kwaliteit. Een Minerva ergens gefotografeerd aan de Belgische Kust. Wie de plaats kan determineren mag het melden. Hieronder nog eens heel mooie opname, gedateerd en met plaatsnaam, Nieuwpoort. Ook hieronder een schitterende opname van Minerva, uit de Panne, tijdens een viering van oudstrijders.
Bij de onderstaande foto ook nog een kort verhaal.
Deze wagen behoorde toe aan de Amsterdamse filmmaatschapij. De wagen verdween, maar de mascotte bestaat nog steeds, en is in het bezit van de inzender van deze foto, waarvoor hartelijk dank. De dochter van de vaste chauffeur was lange tijd schatbewaarder van dit item, samen met de foto.
Foto van omstreeks 1915 met Belgische cavaleristen. Hieronder een beeld van een Minerva 8 cilinder, eigendom van een Vlaamse reisorganisator. Uit 1914 dan deze wat wazige foto. De Minerva behoorde toe aan George Cogels, zoon van een graaf, welke als vrijwilliger dienst deed bij het Belgische Leger. Onderstaand nog zo een foto waarvan de familie denkt dat het om een Minerva zou gaan. Jammer dat de motorkap niet helemaal in beeld is om dit te kunnen ondersteunen. Hieronder dan een beeld uit de Panne, waarbij een vermelding dat deze opname gemaakt zou zijn tijdens een bezoek van de Koning, met een escorte van Minerva pantserwagens. Van datzelfde gebeuren nog een opname. Vermits we in de koninklijke sfeer zitten ook nog de twee onderstaande beelden. We hebben geen idee welke wagen dit is, maar hopen dat lezers deze kunnen determineren.
De laatste foto hier is wel duidelijk. Hij werd gemaakt in 1937, koninklijk bezoek met een Minerva type Rapide.
Een beeld van Leopold op de evenementen uit Spa/Francorchamps bij het Minerva team.
Leopold was een Petrol head, maar ook in zijn kennisenkring vertoefden Minerva's.
Hieronder zien we Leopold bij een Minerva, samen met vriend Raymond de Crawhez (Baron) Eveneens in het bezit van Adelijke handen, deze wondermooie Minerva Pheaton 1924. Afbeelding, genomen aan het kasteel van Seneffe, schitterende Minerva Roadster van Baron Marcel de Giey. Diens echtgenote was een telg uit de 'Crawhez' familie. Ze namen met deze wagen deel aan de 'concours d'elegance' in de toen zeer modaine badstad 'La Baule' Destijds een pracht van een stad zoals de Haan aan de Belgische kust. Momenteel totaal kapot gemaakt met moderne appartementen. Onderstaande Minerva heeft een carrosserie van Saouchik, welke door deze firma 'La Baule' gedoopt werd.
In opvolging van onze Minerva Box uit Rusland, nu verder met het Belgische avontuur in vakantieland Spanje.
Wij trokken voor U naar de bibliotheek van Madrid om ons te laten verrassen met weer nieuwe Minerva weetjes.
Spanje was een serieuze afzetmarkt voor Minerva, en een deel van het automobiel register is zeer goed bewaard gebleven. Op www.minervisten.com vind u o.a. een lijst van nummerplaten toegekend aan Minerva eigenaars in de jaren 20 en begin 30. (onder Minerva Owners, gouden boek)
Hier in dit blog bijhorende beelden van Minerva reclame, eigenaars, deelnemers aan sportieve evenementen. Indien iemand er iets aan toe te voegen heeft, zoals altijd zeer welkom.
We beginnen met een beetje advertenties uit kranten.
Deze reclame betreft de RACE rally uit 1919, waaraan een Minerva38 PK uit 1913 deelnam waarvan verderop beelden !! Volgens deze advertentie lag het verbruik van de 38 pl op slechts 19 liter op 309 kilometer en 2 liter water ????? Van olie verbruik geen sprake !
Helaas was de kwaliteit van de foto's uit de kranten van die tijd niet van 'Minerva niveau'
Volgens het onderschrift bijhorende bij deze foto de aankomst van President onleesbaar......
Hieronder een artikel betreffende een Minerva 20 pk
Onderstaande foto is dan wel weer van schitterende kwaliteit. Hieronder een zeldzaam beeld van een Minerva, nog met kettingaandrijving tijdens een rally omstreeks 1908. Niet enkel tourwagens werden geleverd, maar ook Bussen deden dienst in Spanje.
Pandora's Minerva box brengt u deze week naar onze noorderburen. Reeds eerder in dit blog verschenen vele beelden uit Holland. In deze aflevering enkele exclusieve nieuwigheden van de eerder genoemde Frits Koohoven, welke in 1907 deelnam aan Circuit des Ardennes, en in 1908 met zijn Bolide op beurzen en salons te zien was. Eveneens een mooi verhaal van een Rally den Haag - Berlijn in 1912, en nieuws van het salon RAI jaren 20/30.
Hieronder DEN Frits in Actie tijdens Circuit des Ardennes 1907.
Beneden dan een schitterende opname van Frits met zijn Bijrijder en de Minerva 'kaiserspreis'
Frits tourde doorheen Europa om reclame te maken met zijn Bolide.
Deze Minerva stond tentoongesteld op de RAI van 1908. Hieronder dan Frits welke tijdens deze tocht een demonstratie geeft met een Minerva van een beklimming van 50% Spectakel a volonté Anno 1912 werd er een betrouwbaarheidsrally georganiseerd van Den Haag naar Berlijn. Hieronder een pracht beeld van deelnemende Minerva. De foto hieronder toont hoe in 1923 een Minerva naar Nederland verscheept werd. Exteem zeldzaam beeld ! Onderstaand, een affiche voor het salon in Nederland (RAI) uit 1924 1928, Een Minerva op eens stand samen met Amerikaanse merken.
1930 had Minerva zijn eigen stand. Deze top Minerva stond op de affiche van het salon. (uitsnede) Onderstaande uit de affiche van 1932 In 1934 kwam de M4 op de proppen. Hieronder dan een beeld van Minister Colijn's Minerva H 41944. Hij was begin jaren dertig 'crisis' Minister hier gefotografeerd na een vergadering op domein Ruygenhoek. Ook een zeer mooie hieronder, de Minerva D 8921 met chauffeur van de grote baas van Philips op bezoek in de Belgische afdeling. Het personeel reed met Fordjes.
Witloof is een bekend Belgisch product, alsook Minerva automobielen.Vervolg ons Russisch avontuur.
Deelname van een equipe aan de zogenaamde Stella rally 1913 in Rusland. (boven) Deze Minerva werd gefotografeerd in Riga anno 1912. Hierboven een opname uit 1915, midden in de oorlogsjaren. De Minerva is een model omstreeks 1912, waarschijnlijk door het Leger in beslag genomen voor militaire doeleinden. Nog een Minerva die in Rusland verdwaald was. De foto werd genomen in 1917, Minerva van rond 1911. Hierboven nog een exemplaar van Minerva in Rusland. Deze werd geschoten al in 1907. Nog een groepje Militairen met een aangeslagen Minerva in 1914.
Minerva A 435 in Rusland met Duitse Militair. Opname werd gemaakt in 1918. Russische militairen met een schitterende 38 PK Minerva.
En nogmaals een prachtige Minerva met Militairen.
Verboden foto's te kopiëren !
wordt vervolgt met nog meer Minerva avonturen ..
Nog iemand oude Minerva of andere Belgische beelden??? stuur ze op !
De Fagnez Hivernales van 2019 viel dit jaar volledig in het water, of moeten we zeggen zonnestralen.
De winter was heel ver te zoeken, maar, ieder nadeel heb ze voordeel zei ooit een kloeke Hollander.
Niks te Hivernales maar Printemps ! Dit jaar aan de start weeral een 20 tal clubleden die het aandurfden, en hoera weer enkele nieuwelingen.
We zagen voor het eerst een Talbot London, Chrysler de Soto, een Vauxhall en een Citroën Six cabriolet.
Zoals immer een immens gezellige sfeer onder vele bekende collega's.
Deze normaal helse tocht van 2 dagen ging dit jaar richting Clervaux waarbij je vehikel maar beter wat boterhammen gegeten had, wegens toch wel enkele gespierde hellingen die getrotseerd moesten worden.
Helaas dit jaar enkel beelden van de aankomst op Francorchamps. De eerste aankomelingen hadden hun bolides reeds opgeladen.
Dat is zowat het enige wat beter kon.
Kijk op de website van VCCB voor de kalender, volgende afspraak 14 April.
Foto's Jaak Jacobs.
Al de 59 ste uitgave, deze mooie rallyplaat met ook een afbeelding van JJ.
De Loraine de Dietrich van op de rally plaat in levende lijve. Een beetje boterhammen oppompen.
Aantrappen. En Gassen maar..... De voorzitter van de club met zijn trouwe Ford model A roadster. Nieuw clublid met deze prachtige Talbot London 1920 4,5 liter.
2 Belgische voertuigen FN en Minerva . Minerva model SS 1909. Nog een Talbot, Franse versie. Amilcar Ook nieuw deze Vauxhall. Oude bekende met al heel wat 'Hivernales' op de teller Calcott. Een mooie Chrysler 'do soto' SIX Nog een vaste waarde bij de Fagnez, deze Citroën/ Nieuw voor onze lens deze Ciroën Six Cabriolet, gevolgd door een Dodge en Ford. En eveneens een vertrouwd gezicht deze Fiat sport.
Minerva trachtte voor wo I haar producten wereldwijd aan de man te brengen. Bewijs daarvan kregen we enkele weken gelden van onze correspondent uit Rusland, van wie we een hele reeks mooie beelden mochten ontvangen, exclusief voor dit Blog.
Stille getuigen van verkoop in Rusland onderstaande reclame affiche's.
Verboden te kopiëren !
Een andere methoden om Mineva's aan de Rus te brengen waren sportieve evenementen. De Pas opgerichte Automobielclub organiseerde een 'Of road' evenement in 1913, waarvan hieronder teksten en beelden. De deelnemende Minerva behaalde een tweede plaats, na een Ford T.
Gedateerd 1 oktober, maar gezien Rusland toen nog gebruik maakte van de Georgiaanse kalender, was het feitelijk in September dat dit plaats vond. Er lag toen een dik pak sneeuw.
Lijst van het eindklassement van de deelnemers aan deze rally.
1. ford 2. Minerva 3. Mercedes 4 ford 5,6,7 Hupmobile 10 Pope Hartford
Ergens moet er nog meer beeldmateriaal van deze rit zijn, gezien de camera naast de weg.
Hieronder beelden van een andere regelmatigheidsrit van Riga naar Moskou.
Deze Minerva was reeds uitgerust met elektrische lichten en claxon.
Een zicht op de vierkoppige bemanning. Hij raakte onderweg wel in de problemen. Nog een vooraanzicht van deze wagen tijdens de Raid. Ook onderstaande foto stamt uit een evenement dat plaatsvond in Moskou. 1913
Naast sportieve evenementen was de auto natuurlijk ook geliefd bij de Militairen.
Hieronder een zeer mooie opname van een Minerva type HH
Net zoals ook bij ons werden Minerva' s gebruikt als ambulance. 2 Russische generaals met hun chauffeur bij een Minerva
Daar we het vorig artikel beëindigden met Minerva Motoren, hier een vervolg.
Een fraaie en vroege Minerva V twin 1906.
Hieronder nog een exemplaar van Minerva met ronde torpedo tank.1908 Links op deze foto de bekende Jan Olieslagers op Minerva. Hieronder nog een motorfiets met Minerva motor. Minerva in dienst bij het leger 'telegrafie'
Minerva 'clip on ' 1902 opgevolgd door dit model 1903 Minerva Belgisch frame en krachtbron, met Engelse afwerking van Phoenix
Hieronder een beeld van de equipe 'Coupe des Alpes' 1924 Nog vroeger een beeld van 2 Minerva's tijdens een Meeting te Gent in 1906. De wagen rechts is een 'Pipe' En dan gebeuren er al een accidentjes welke op deze manier worden opgelost. Van Gent weer een sprong naar zweden waar Minerva met inschrijfnummer 424 langs achteren op de korrel werd genomen. En nog eens een hele mooie die aantoont dat Minerva's een en ander te lijden hadden. Een nog zeer jeugdige Per Johansen in deze wagen. Uit Finland kregen we dit beeld. Enkele prominenten op bezoek. Helaas konden ze ons niet meedelen wie deze personen waren. Tenslotte in deze 10de minervabox deze mooie shot van een Minerva Luxe touringcar.
Deze 4 de week van Januari 2019 weer een vervolg met Minerva beelden.
Hieronder dan weer een Scandinavisch beeld van een oerminervist,Anders H Holte, geregistreerd als E 524. waarvan we nog meer beelden tonen in een vervolg bericht. Nog een schitterende Scandinavische Minervist Oskar Petterson opname 1912 Uit eigen land kregen we dan weer deze 'limousine' met 7 zitplaatsen omstreeks 1926. Uit het Brusselse stamt deze Minerva opname bij Garage 'Porte d'Anvers' omstreeks 1912.
Hieronder;
Deze grote 8 cilinder 22 pk Minerva behoorde toe aan André Pissart. De foto werd gemaakt in 1945. Andre Pisart, Minerva dealer in Brussel en ex coureur bij Chenard, reed in 1930 van Oostende naar Marseille en terug in een record tijd met een gemiddelde van 85 km/h, in 32.45 uur. Zonder stoppen terug te leiden tot minder dan 30 uur. Direct na de aankomst reed hij verder naar Brussel voor de opening van het autosalon 1930. Maximale snelheid was een vlotte 128 km/h. Koning Albert was verbluft en loofde Pisart om zijn prestatie. Zonder deuken terug aankomen getuigd van serieuze 'coquetterie' zou hij gezegd hebben.
Hieronder nog eens een exemplaar van een Minerva in Engeland. Omstreeks 1912.Dit model heeft zeer kleine remtrommels op de achterwielen.
Ook nog een keer Victor Kellberg tijdens een rally in Scandinavië.
Omdat we toch in de rallysfeer zitten, hieronder beelden van het volledige team van de Kaizerspreis met de bekende Minerva Brabazon. 1907, we zien team Moore - Brabazon, Koolhoven - Algernon en Warwick Wright - .
Na de race werd een van de Minerva's verkocht aan Leopold Cannings uit de UK, waarvan hier een opname. Nog een opgroeiende Minerva generatie hieronder; Zus en broer Edith en Edwin Chapell in 1908
Een zeer gelijkende opname die we al eerder in dit blog openbaarde. We zien de zussen Phylis en Zena Dare. Een herhaling omdat u op de volgende foto Actrice Phylis nog eens ziet bij haar Minerva 40 PK 1906.
Phylis poseert trots bij haar Minerva. Nog eens wat Minervabeelden uit eigen streek, Jaren 20 te Genk. En nog eentje uit Genk jaren 10.
Tenslotte nog enkel shots voor de liefhebbers van 2 wielers.
Heel vroeg model van Minerva omstreeks 1901.
Onderstaande foto is dan een opname uit 1906 in Belgisch Congo, waar 4 Minerva's verzeild geraakte. En nog een hele mooie van een Minerva 1904 met zijspan en een tweeling.
Het vorige verhaal eindigde met een mooi model van carrossier 'Papler' uit Keulen. Vandaar dat we hier vervolgen met een andere stroomlijn Minerva.
Blijven inloggen, Pandora's Minervabox deel 9 ligt op de testbank !
Ook ons Poolse verhaal krijgt een vervolg met de onderstaande opname van kasteelheer Jan Nepomucen Lasocki uit 1928. Uiteraard met chauffeur.
Iets dichter bij huis, kwam deze Minerva terecht. Er werden een hele reeks foto's gemaakt, welke bewijzen dat ook in die periode al Updates uitgevoerd werden. Zie laatste foto.
Omstreeks 1927/28 werd deze familie wagen vervangen door een Hispano Suiza, waarvan er ook vele beelden gemaakt werden.
Een vooraanzicht van Minerva A 983
De wagen had een 2 deurs, vierzits carros Cabriolet. Luxueuze uitvoering met losse zetels en een achterbank met armleuningen. Hier een beeld met de kap omhoog, en volledig afsluitbaar met glasramen. Deze laatste foto gemaakt in 1927, getuigt van een 'updating'. Hij kreeg voorwielremmen en de lampen op de spatborden verdwenen. Ze werden gemonteerd (of vervangen) onder de koplampen voor een modernere look. Klaar voor een laatste rit staat vermeld op de achterkant, wellicht om de nieuwe Hispano te gaan ophalen. Uit scandianivië dan alweer deze opname van Victor Kelberg. Hieronder zien we dan Leopold op bezoek aan het autosallon te Brussel. Zoals we reeds lang wisten was Leopold een fervent Minerva liefhebber, welke de pap al vroeg in de mond kreeg zoals blijkt uit dit beeld uit 1927, waar hij als prins plaatsnam in deze geweldige Minerva. En nog vroeger als jong manneke in 1919 met een vooroorlogs model. Daarvoor, in 1913 werd zijn moeder al gespot met deze Minerva. Een ander adelijk figuur met liefde voor het merk was deze Baron Pierre de Crawhez. Een naoorlogs Model type PP uit 1922. The man Himsleve, Sylvain de Jong achter het stuur van een 1914 Minerva met spitse radiator. Men wilde eigenlijk in 1915 volledig overstappen naar dit uitzicht, maar de oorlog gooide roet in het eten. Een andere spitskoeler hier ook weer met Victor Kellberg. En een ouder model met sneeuwkettingen.
Wordt vervolgt / Verboden te kopiëren en plaatsen op sociale media !
2019 is och arme nog maar een week oud, en we kunnen u, trouwe lezers alweer plezieren met enkele zeer mooie Minerva zichten.
We beginnen met een meer dan schitterende vondst.
Deze waarschijnlijk een 38 PK Minerva met zeer bijzondere carosserrie werd ergens in een Belgische schuur op een zeer gevoelige plaat gewipt. Prototype van de 'spitzkuhler' Minerva?
2019 belooft een topjaar te worden als het zo verder gaat. Wie kan het opschrift 'Husser' op de radiator duiden? Op de achtergrond ook nog een Nagant.
Bekijk ook de voorlaatste foto van een Minerva spitzkuhler met gelijkaardige carros van Papler.
Hieronder dan een kersverse inzending vanuit Polen. In het stadje Gostyn reden destijds 2 Minerva's rond waarvan we hier de exclusieve beelden tonen.
Een Minerva viercilinder... pre 1924. Deze behoorde toe aan een plaatselijke bouwondernemer. Hij had hiervoor een chauffeur in dienst. Met pet.
En een dikke 6 cilinder van na 1924. (voorwielremmen) Eigendom van de directeur van een suikerraffinaderij. Ook deze had een chauffeur in dienst. Ieder jaar kwam er een ploeg mecaniciens uit België om het onderhoud te doen. Uit 1925 stamt dan deze Poolse Affiche met sportieve torpedo carros. Verder dan nog met de nodige nieuwjaarswensen eentje uit Noorwegen, Minerva Type AB torpedo, waarvan de overblijfselen momenteel gerestaureerd worden. Nog een beetje vrouwelijk schoon toevoegen aan dit lijstje ! Mooi detail, de verzonken gereedschapskist in de treeplank en schuifdak. En het nodige mansvolk welk moet laten blijken dat ze iets van kaartlezen en techniek verstaan, om de dames te imponeren. Uit eigen land nog een paar beelden uit de werkplaatsen van d'Ieteren, waar we telkens op de voorgrond een Minerva kunnen determineren.
Tussendoor nog een kieker van Fritz Koolhoven, welke we eerder al toonden als Minerva coureur en importeur in Nederland, aan het stuur van een Minerva. Voor de motorliefhebbers nog een beeld van een zeer vroege 'Clip on' Minerva omstreeks 1902/3. Deze heeft al een carburator, dus niet het eerste model met oppervlakte carburator in de tank. Ook nog tegengekomen in een Duits tijdschrift. Banden met witte wanden. Onderstaande waren we nog vergeten in te voegen bij onze Scandinavische rubriek. Een opname uit 1912 ! Het hele dorp ging na de kerkgang op de foto met misschien wel de enige auto uit de hele verre omtrek. Minerva A 1664. Ter vergelijking met de eerste foto uit dit verhaal deze carros van Papler, welke we al eens eerder lieten zien. Op deze kan men duidelijk het embleem van Minerva boven op de radiator zien, hoewel andere vorm als op de eerste foto. Er is nog slechts 1 overgebleven Minerva bekend met zo een radiator, en deze bevind zich in Spanje. Als afsluiter van dit eerste verhaal een mooie aquarel van de Minerva die men live kan gaan bekijken in Portugal.
Verboden foto's over te nemen, plaatsen op sociale media.
Om 2018 feestelijk af te sluiten; aanschouw deel 6 van Pandora's Minerva box.
Moge er volgend jaar nog vele volgen.
Deze schitterende opname kreeg de titel "Patattenfretters" opgespeld. Enkele personen zijn bekend nml Egbert en Antoni Kelder, en Wilhelmina Weling. Hierboven nog een bekende Belg, nml coureur Polier met zijn Minerva in Coupe de Liedekerke. Nog zo een schittend beeld uit ver verleden te Huy, waar 3 Minerva's poseerden, samen met een Wanderer motorfiets Hierboven werd een Minerva vereeuwigd op de Guldenvlieslaan te Brussel. Auto Meeting te Tienen, volgens het opschift zou er een Minerva aanwezig zijn. Muurreclame voor Minerva te Ramont Tenneville Een hele mooie glasplaat van een Minerva Berline. En nog eens 2 beelden van de nu wel overbekende Minerva ZZ OO 46 tijdens een rit van de PAC begin jaren 50 Nog een overduidelijk foto van Frederik Janssen van een pracht van een Minerva ergens jaren 70 In het verleden toonden we reeds beelden van een Minerva corbillard welke in Mechelen dienst deed. We vonden nog een beeld van deze wagen. Minerva 197828 In 2012 werd deze zeldzame corbillard te koop aangeboden in Madrid, Spanje. Ook nog in het buitenland, Koning Haakon die betrapt werd op het zelf besturen van zijn Bolide. De chauffeur mocht achterin. Hieronder een zeldzame vondst van een Minerva in Argentinië. Zoals het dikwijls gebeurde werd deze omgebouwd tot vrachtwagen. In het Belgische Congo verzeilden ook enkel Minerva's. Nog een vooraanzicht van een mooie Minerva omstreeks 1908. En een kiekje in een garage waar we allemaal wel even in wilden rondsnuisteren.
Nog enkele beelden van ons Scandinavisch avontuur... Hier een verzameling van Vroege Minervisten.
Fille's zijn van alle tijden. en ook Minerva's mochten in het rijtje gaan staan. Als je goed kijkt zie je er 2 Minerva A 368 deed dienst als Taxi
Deze is geen taxi maar bedrijfsvoertuig van de Noorse Sociaal democraten.
We gaan verder naar eigen land waar we in Brugge 2 mooie beelden schoten
Minerva vrachtwagen bij de Augustijnerbrug en hieronder een Minerva Ambulance bij het st Jozef ziekenhuis. Dan nog een mooi beeld van het pas heropgebouwde Ieper waar men met Minerva Bus naar toe kon. Een inzending uit Aarschot waar volgens deze een Minerva geparkeerd stond in Villa het Bogaerdenhof. Eveneens bezaten de zonen van Levy - Finger een Minerva. Hieronder dan een postkaart van het stadsplein van Tienen, waar op de grote markt een Minerva Dealer zijn waren aan de man probeerde te brengen. Dan was er nog iemand die deze hele mooie Minerva 'Roadster' wist te vereeuwigen. Dit pracht portret werd vastgelegd te Antwerpen.....
Ook uit tienen komt deze foto van de woning van de eigenaar van de suikerfabriek. Eerder al toonden we een beeld (close up) van diens Minerva. Onderstaande Minerva van het model AH was eigendom van de Belgische ambasadeur in Nieuw Zeeland. Minerva te koop aan verlaagde prijs..... Hieronder nog enkele zeer mooie uit nieuw zeeland..
Er liep iets mis met deel 4 van Pandora's box deel 4, het ligt dus niet aan uw PC.
Beeld aan het paleis in Brussel, waar toen nog een klokkentoren op stond, en enkele Minerva's voor de deur.
Waar Albert regelmatig mee op stap ging.
Hieronder dan eentje van bij het paleis in Laken, waar enige beweging was op de dag van de door van Albert. Een Minerva staat op het punt de poort binnen te rijden. Hiervan bestaat er een film waarvan dit een uitsnede is. Nog eentje die thuishoorde in de Scandinavisch rubriek. Een Minerva bij Sanatorium in Noorwegen. En tenslotte nog een van een Heldin uit WO I, die op 19 jarige leeftijd Ambulancierster werd voor Soldaten uit Nieuw Zeeland. Debora was haar naam.
VERBODEN FOTO OVER TE NEMEN? PLAATSEN OP SOCIALE MEDIA !
Het is mogelijk dat enkele foto's reeds eerder in dit blog verschenen. Het zijn er ondertussen zo veel dat alle bomen in het bos op elkaar beginnen te gelijken. Maar met zekerheid ook weer enkele nieuwe ontdekkingen.
Een glasheldere opname van een Minerva automobiel van de eerste generatie omstreeks 1908, fonkelnieuw bij een Dealer in Noorwegen. Ook de motorfiets is de moeite om eens te bestuderen.
Minerva in the snow. Model KK Minerva tijdens een winterrally. Minerva A 1410 1914 De welbekende Minervadealer Osterman op de weegschaal Volgens de inschijfregister zou dit een Minerva zijn, maar we hebben zo onze twijfels. Wreed accident, de Minerva ging over kop. Lekker knus en warm ingepakt. Is deze mooi of is deze schitterend? Jammer genoeg is deze niet zo scherp, model HH 1913 Met KR 5554 liep het ook niet goed af. Ook de onderstaande is ronduit schitterend. Minerva A302 Deze jammer genoeg ook niet zo duidelijk.
Minerva 848 Ook niet te versmaden Minerva taxi KR 55.... Op onderstaande foto rechts achter een Minerva in de kolonne van Poolse politici Ook uit Polen Warshau. En tenslotte nog eens een hele mooie Minerva 1910.
In deel 2 van onze box van Pandora weeral schitterende Minerva beelden... .. verboden te kopiëren. Minerva Taxi van omstreeks 1913. Onderstaande foto werd genomen in 1921. Zeer mooie foto van een Minerva tourer 1913, welke dienst deed om toeristen rond te leiden. Een Minerva als vervoersmiddel van hooggeplaatste persoon. Een Minerva van het type OO, eigendom van een Hotelier, welke zijn gasten hiermee vervoerde. De laatste wagen in dit rijtje is een Minerva, de eerste misschien een Metalurgique? Het is moeilijk te herkennen, maar opzoekingswerk naar de nummerborden wees uit dat wagen nr 1 een Minerva zou zijn.
Daarom waren dus steeds reservewielen aan boord. Regelmatig ne platte.
Wat een fantastisch beeld ! en gelukkig een fotograaf aan boord.
Minerva gefotografeerd aan een tankstation.
Een foto ingezonden vanuit Amerika van de in voorgaand deel I genoemde Minerva C 513
Huidige eigenaars van deze auto hadden deze foto nog nooit gezien.
En nog een hele mooie van een Minerva 1912.
De wagens werden ook in Putke winter gebruikt zoals blijkt uit onderstaande foto.
Minerva van MJ. Veun deed dienst als taxi voertuig. Hieronder een bijzonder foto. Deze Minerva type OO was de allereerste auto in het dorp. Firma Jensen & CO maakte gebruik van betrouwbare Belgische techniek. Hieronder een Minerva van voor 1910, eigendom van een dokter welke zijn Patiënten bezocht. Hij bezat ook een Pipe. Het model OO was erg geliefd in Scandinavië. Hier R6105, een Deense registratie.
Enige tijd geleden ontvingen we van een lezer een verwijzing naar een goedgevulde box met niet te versmaden oude Minerva beelden. Deze worden hier alweer gratis ende voor niks gedeeld, op voorwaarde ze niet te gaan publiceren op Sociale en andere Media.
Alstublieft ; en dank aan al degenen die ooit iets inzonden, hoewel er dat bitter weinig zijn.
De eertste foto behoorde eigenlijk nog tot voorgaande artikel, maar wegens gebrek aan ruimte nu hier.
Men ziet Prins Carl en Princes Ingeborg van Noorwegen op een bezoek aan Stockholm. Minerva helaas niet helemaal in beeld.
Verboden te copiëren, delen op sociale media !
Interdit de partager, copier, les médias sociaux.
Hieronder een hele mooie omname uit 1910 van de familie Hougsrud, welke in het bezit was van een Minerva.
E 524. Let even op de koplampen, afgedekt met gestroomlijnde deksels?
De foto hieronder is van dezelfde familie, ook Minerva. Dat men ook al nadacht over de stroomlijn van hun wagens blijkt uit deze 'Taxi' Minerva 26/50 anno 1913. Uit dat zelfde jaar nog een taxi van Olle Germundsen. De foto werd gemaakt in 1919. Ook uit ongeveer dezelfde periode (1913) onderstaand beeld, dit keer met een Privé chauffeur. Openbaar vervoer anno 1913, Minerva bus. Een Eland staat klaar om in geval van Panne de pk's te vervangen. Nog eens een zeer fraaie opname van een Minerva helemaal rechts. Dit evenement was de allereeste rally in Noorwegen, aan het stuur van de Minerva Arne Riser Moe. Hieronder een tweede beeld van datzelfde evenement in 1914 Oslo. Ook Minerva A 512 was hier aanwezig op de bezoekersparking. Op de onderstaande foto staat niet 1 maar 2 Minerva's. nr 1 en 4 uit het rijtje. Bij deze kan het niet missen, 1913 in Trysil ook hier 2 Minerva's in Beeld. eveneens nr's 1 en 4 . Minerva E 475 met 18 pk deed dan weer dienst om zware lasten te vervoeren. Nog eens een opname uit 1910. Wie deze locatie weet te benoemen in Noorwegen, mag het laten weten. Ook nog een hele mooie postkaart uit 1909 met nr 2 een Minerva.
Of wat dacht u van deze schitterende familiefoto, men was niet bang om de wagens volledig te gebruiken.
Deze foto werd gemaakt in 1911.
Een van mijn favoriete beelden hieronder. Men zit 2 Minerva's waaronder die van de familie Hougsrud. Ondanks geen kenteken, te herkennen aan de gestroomlijnde koplampen.
Foto genomen in 1912 bij het postkantoor van Stravged
Dan nog een mooie van Minerva's L 41 en L 1472. Anno 1913, eigendom van een taxibedrijf.
Dit is nog maar een eerste deel uit de doos van Pandora. Dus blijven inloggen, en vooral ook blijven inzenden beste Minervisten.
Voor de trouwe lezers van dit Blog is et geen nieuws meer dat het Noorse koningshuis trouwe klanten waren bij hofleverancier Minerva. Reeds enkele beelden hiervan werden hier getoond, maar ondertussen is er nog meer opgedoken. De nummerplaten A1,2 en 3 werden toegekend aan de koninklijk familie. A1 kon uitgerust worden met winter en zomer carrosserie, wat door sommigen als onzin wordt bestempeld. Het zou gaan om verschillende wagens. Toch niet onmogelijk, In autoworld Brussel staat een voorbeeld van seizoens wagens, met twee carrossen. Verboden foto's over te nemen. Hierboven een bekend beeld van A1, welke ook al eerder in dit blog verscheen. Hier met open carros. De achterkant van deze wagen. gevolgd door enkele beelden van A1 met gesloten carrosserie
Onderstaande foto bewijst dat A1 plaat op verschillende voertuigen werd geplaatst. Hier een 1920 model met spaakwielen
Hieronder Minerva A 2 Hieronder A 2 en A 4 tegelijk in beeld Dan was er ook nog A 3 en tenslotte nog een (net) beeld van A 4 in de garage van het paleis. (let ook op de Henderson moto er naast.) We vervolgen met het beeldverhaal van Minerva E 513 welke in 1950 terug in verkeer gesteld werd, en vandaag nog steeds rond tuft.
We wisten het al eerder, vele notabele Belgen lieten zich verplaatsen per Belgische trots Minerva, meestal bewust. Maar er waren er ook enkelen die dat deden misschien tegen hun zin. Het was wellicht hun eerste en laatste keer. Toch is het een eer voor de tot grootste Belg verkozen Josef de Veuster, alias Pater Damiaan om op deze wijze naar de laatste rustplaats gebracht te worden, insgelijk Koningin Astrid.
Dit spektakel vond plaats in Leuven, en niet op Molokai, zoals Jozef dat zelf gewild zou hebben.
Minerva 102920.
Daar we toch in de studentenstad vertoeven hieronder nog meer uit het grote boek der Minerva Wetenschappen.
Iedereen kent de mascotte's die het beroemde merk vertegenwoordigen. De liefhebbers weten dat deze mascottes geschapen werden door de hand van Pierre de Soete, maar bijna niemand weet dat Pierre een Leuvenaar was, en al helemaal niet hoe hij er zelf uit zag.
Daarom hieronder een beeld van hem, samen met een buste van de Belgische Kardinaal die zich ook per Minerva liet vervoeren. Het is ons niet bekend of Pierre ook een Minerva bezat? Deze wetenschap laten we aan de lezer om te onderzoeken en het ons liefst ook te melden.
In dit korte berichtje een aanvulling van gekroonde Minervisten. De Engelse carrossier Mann Egerton mocht 2 Minerva's voorzien voor de Prinsen Maurice en Leopold van Battenberg, kleinzonen van Koningin Victoria. De bestelling werd geplaatst in 1913. Maurice heeft helaas niet veel plezier gehad aan zijn voertuig, daar hij in 1914 sneuvelde in Zonnebeke, bij de slag aan de Ijzer. Ook Leopold stierf reeds op 21 jarige leeftijd aan hemofilie. Egerton bouwde meerdere Minerva's maar ook Metalurgique, Rolls Silver Ghost, Bentley en Daimler, Crosley, Napier en Vauxhall. De firma bestond tot 1986.
Ook op het lijstje komt te staan de Kardinaal Mundelein van Chicago .
En u moet vooral blijven inloggen, want binnenkort openen we de doos van Pandora met heel veel ouwe Minerva nieuwtjes.
Deze reclame zegt alles, hoewel een andere bron reeds 1912 vermeld.
Hieronder een beeld van deze wagen te velde
Hieronder nog een elegante versie van een M.E. Special van Egerton uit Norwich. En de Torpedo versie van Prins Leopold. Kardinaal Mundelein van Chicago werd gevierd na zijn terugkomst uit Vaticaanstad per Minerva.
Tussen de duizenden Minerva beelden tot nog toe vonden we al allerlei toepassingen van ambulance, corbillards, taxi, leger etc..... maar nu kregen we ook enkele mooie uit Brussel van de Politie. Kijk en geniet.
Eveneens nog een grote Minerva tourer met trotse eigenaar.
De politie van Brussel had in de jaren 20 de eer en het genoegen om zichzelf en hun klanten te transporteren per Minerva. Hieronder nog een mooie van een Gentleman poserend in zijn Minerva.
Deze eerste foto hoorde eigenlijk nog bij het voorgaand artikel, en is een inzending van aan de Vlaamse kust, waar u enkele zeelieden ziet poseren bij hun Minerva, alvorens aan boord te gaan.
Minerva bouwde ook Bussen en vrachtwagens, een aparte categorie waarvoor we al een hele tijd beelden sparen. Hier een voorsmaakje van de mooiste beelden.
Minerva Touring car die dienst deed in de streek van Valkenburg.
Eveneens nog een Minerva vrachtwagen die thuishoorde in onze rubriek 'Edwardian' Ook de onderstaande vonden we mooi om mee te geven, zelden hadden de vrachtwagens ook de Minerva Mascotte. Foto uit Tjechië. En ook hier kon het al eens verkeerd aflopen zoals met deze Minerva uit Brugge. Roeselare zamelde geld in voor de missies, om deze te voorzien van Minerva vervoer. Busje komt zo... Zeer mooie Minerva die dienst deed in Marokko. Ze werden ook ingezet voor verhuizingen e.a. Als (voorlopig) laatste eentje uit Vlissingen.
Onlangs gingen we op zoek naar Beelden van Minerva uit Tjechië. Wie zoekt die vindt heeft ooit iemand gezegd, en hij/zij had gelijk.
We vonden een enkele zeer mooie opname's van een Minerva AC, welke zich nog steeds in dit land bevind.
Verder beelden van een vondst uit Engeland, waar een Minervist in de jaren 20 zeer secuur een dagboek bijhield waarin hij al zijn Minerva avonturen bijhield. Hiervan 2 foto's. En nog een ferme kieker van de familie Clarys/Maes welke in de jaren 20 een serieuze Minerva in het gezin hadden opgenomen.
Hieronder een reeks foto's van een Minerva AC, residerend in Tjechië.
Een toerke gaan maken met de Baron.
De volgende 2 foto's zijn inbegrepen in een Dagboek, welk deze wagen uitvoerig beschrijft. Dagboek te koop via Minervisten.simplesite.com Deze beschikt over een bijzondere carrosserie met ovaal venster. Ook nog een beeld van een Minerva welke een carros kreeg van Snutsel. 1914.
Hieronder dan een mooie opname van de familie Clarys/Maes. Aan het stuur Henri Clarys, Daarbij Adolph, Maria en Henriëtte Maes. Nog een opname uit Tjechië van een Minerva 8 cilinder . Eveneens in Tjechië deze schitterende AC.
In deze reeks nog dit bericht uit Nederland, betreffende Frederik Koolhoven.
En nieuws uit Maastricht waar deze Minerva dealer zich bevond, tegenover het station. De foto hieronder werd ingezonden vanuit Engeland, het zou een Minerva 30 pk zijn?
In een eerder bericht toonden we een wazig beeld van de eerste Ambulance in Sidney, Australië anno 1912. Als reactie daarop kregen we een betere (zelfde) foto en een haarscherp beeld van dezelfde wagen in actie.
Verder nog eens wat shots van Minerva's in het oostblok van Europa.
VERBODEN FOTO's OVER TE NEMEN !
Deze verscheen reeds eerder in dit blog, enkel deze is van betere kwaliteit. 1912. Dezelfde hieronder, in actie. Omdat we dan toch in de Ambulante sfeer ondergedompeld zijn, Hieronder nog een Minerva Ambulance ergens in Oost Europa. Deze is wel zwaar verbouwd, waardoor niet meer herkenbaar als Minerva. Een omgebouwde limousine tot Ambulance... moet kunnen; een ideetje voor de vakantieganger. Ook oost europees Minerva PZ 289 PR Ook in Nederland waren carrossiers bezig om Minerva van een mooie Look te voorzien En nog eentje uit de UK. Als laatste in deze rubriek 2 Minerva type AB met verschillende carrossen.
We denken wel eens; Als we nu nog iets van Minerva vinden na alles wat er reeds op dit blog geproduceerd werd, dan is dat een mirakel. U kan er maar beter in beginnen geloven, want hier is er weer eentje. Enkele zeer mooie beelden van Minerva's en Kaderleden van Minerva bij de fabriek te Mortsel, en eveneens ZEEER mooie beelden van het Minerva Racing team... Ze zijn er nog de schatten, men moet ze enkel willen vinden.
Schitterend.
Zeer toepasselijk, deze interne Minerva Gazet met Minerva nieuws... uit 1926
Enkele kaderleden in werkkleding. Als iemand ze bij naam kan noemen.
Hier in hun Gangster uitrusting.
Bij Minerva K 4630 Hieronder dan nog twee meer dan schitterende beelden van het voltallige racing team van Minerva. Genomen bij de fabriek te Mortsel. Laat maar komen die schatjes... .
Hier is er dan weer eentje om toe te voegen aan onze reeks straffe verhalen. Het is wel alweer 4 jaar geleden, maar het speelde zich dan ook af aan de andere kant van onze wereldbol. Een team reed met een 100 jarige Minerva van Adelaide naar Darwin in 22 dagen. Deze trip beliep 3762 kilometers. Men deed gemiddeld dus 188 kilometers per dag. Men kan het hele verhaal lezen en bekijken op
Om de niet aflatende dorst naar oude Minerva beelden te lessen, kregen we het idee om eens te gaan rondsnuisteren in nationale archieven van Hongarije. Geen klein bier, want deze puilt uit van honderd duizenden nostalgische glazen platen dus dat is effe zoeken geblazen. Maar er is resultaat, al waren de Minerva's daar niet dik gezaaid.
Verder nog bekend volk tegengekomen in de vorm van de voorganger van John Wayne, de Oer - Amerikaan van het witte doek, en een hoge Hollandse Pief.
Hieronder een mooie opname van welgestelde Hongaren die een partijtje tennis gaan spelen in 1925 Nog een Hongaarse sportieveling, politicus Urbain Gaspar
Dan gaan we een eindje verder, namelijk Lombok, u weet wel, van de recente aardbeving.
De Nederlandse Gouverneur Generaal Dirk Fock brengt een bezoekje en werd uitvoerig gefotografeerd.
Deze Minerva was van het Type OO, dezelfde als destijds de koning der Belgen bezat.
We tekenen het jaar 1925
Hieronder nog een straatbeeld uit Hongarije. Hieronder dan een foto van Tom Mix, de pre war cowboy van het witte doek. Het lijkt er op dat hij de Minerva van Charlie Chaplin even in bruikleen had. Tom mix stierf in 1940 toen hij met zijn Cord op een boom knalde. Hieronder nog een Hongaarse Minerva jaren 30 Maar ook van eigen boden kregen we nog deze foto van Minerva 9939 Een beeld van een verzamelaar uit de jaren 50 in de VS. Op de achtergrond herkennen we een Minerva DD Onder nog een Minerva uit 1913 met blijkbaar een Hongaarse carrosserie? De nummerlplaat echter doet vermoeden dat dit de wagen is van Koning Hakon van Zweden. Wie het weet mag het zeggen. Een ongevalletje met een Minerva uit Brugge; Minerva Taxi 1912
Ook nog uit Hongarije deze sjiekenbak.
En tenslotte nog een foto van een Minervist genaamd Squizzy Taylor. Deze was een fameus Gangster, evenpool van Al Capone in Australië. Voor zijn Hobby gebruikte hij een Minerva en Excelcior. Werd verfilmd met een Minerva uit de collectie van Bill Sides. De Excelcior bestaat nog steeds en bevind zich in België.
Het lijstje met vroege Minervisten kunnen we weeral uitbreiden, hetzij niet altijd met een bijhorende foto.
Hieronder wel, nml Dhr. Gust Janssen welke in de jaren 20 een succesvolle drukkerij beheerde in Antwerpen. Hij kon zich een Minerva permiteren en woonde naar verluid riant.
We vonden ook volgende tekst van een Minerva eigenaar, Heere van der Schaar was een bouwondernemer uit Amsterdam en verantwoordelijk voor grote woonprojecten. Nog een ander bericht uit het belang van Limburg, noemt ene J.Boots als Minerva eigenaar uit Ukkel. Helaas stonden de sterren voor hem niet zo gunstig, voor de Pastoor van Basheers nog minder.
In 1914 vond de Baltic Rally plaats in de omgeving van Riga/st Petersburg. Als deelnemer met een Minerva staat op de lijst Graaf Ermes von Berg, een Fins aristocraat. We vonden helaas geen foto, terwijl van alle andere deelnemers die wel bestaan.
We scoorden onder andere een foto van "Woldemar von Knorring" welke meereed in een andere Belgische wagen van het merk Miesse We komen later in dit blog terug op dit merk.
Hieronder een (helaas wazig) beeld van de Minerva die in 1926 deelnam aan de Alpine duurzaamheids rally, georganiseerd door de Automobielclub 'Victoria' En nog een eersteling. Deze Minerva Ambulance was de allereerste Ambulance die in Sidney (Australië) rond tufte.
Van het aller aller eerste uur, deze Minervist, Dries Jetten, samen met Jan, Marie Jöp en Wim Jetten. Deze moesten wel trappen. Nog een familie foto van George Robbey en zijn familie.
Hieronder een lijst van deelnemende voertuigen aan de allereerste rally van Monaco van 1911. Op de 16de plaats staat ene Desenfans met Minerva. Hij eindigde al 9de met een 16 pk. Moest iemand hiervan een foto hebben... .. hij is hier op de juiste plaats. In deze rally reed ook de Belg Giraud M.D. met Royal Star welke de finisch als 14e haalde. Dit was de voorlaatste plaats, maar nog voor een Bugatti.
Ondertussen blijft het lijstje met bekende en beroemde Minervisten langer worden. Adelijken, industriëlen, artiesten, avonturiers stonden reeds op deze lijst, maar ook geestelijken lieten zich verleiden. Hieronder een foto van de Minerva van de toenmalige Kardinaal Josef van Roei van België. Zo te zien koos hij ook voor het duurste paard op stal. Van enige bescheidenheid toen nog geen sprake.
Minerva 35707 zal waarschijnlijk ook toebehoord hebben aan iemand met een dikke spaarpot. Mocht iemand het weten, wij zijn benieuwd. Een heel mooie opname vonden we terug in legerarchieven, waarbij een Minerva dienst deed voor minder fortuinlijke passagiers. Deze opname werd gemaakt bij de kazernes te Aarlen. We zien ook een mooie FN moto voor de deur geparkeerd. Hieronder de Minerva van de vloot van de Koning welke eveneens te Aarlen een bezoek bracht aan een naar hem vernoemde kazerne. Een andere adellijke, Prince de Ligne, welke resideerde op Kasteel Beloeil, deed in de jaren 20 een uittapje naar Beiroet. Zelf reed hij in een Packard, maar een Minerva was volgwagen. Hieronder een beeld uit Bagdad, met daarop de Packard en de Minerva. Hieronder nog een beeld van beide wagens wanneer men terug arriveerde in Brussel. Het is duidelijk dat het een harde reis was, de Packard verloor een achterspatbord. Nog een foto gevonden van een Minerva in Zwitserland, Coupe chauffeur. Een Minerva begin jaren 20 torpedo. Onderstaande foto hoort eigenlijk thuis in onze rubriek 100 jaar later, Helaas is het station te Dinant volledig afgebroken en vervangen door een moderne versie. Deze plaats is nu een parking voor bussen en wagens. Wat men wel nog terug kan vinden is het gebouw dat je op de achtergrond ziet met torentje. In Baelen, een deelgemeente van Forges kon men ooit deze mooie muurreclame voor Minerva ontdekken. Helaas vonden wij hem (nog) niet terug. Idem dito te Hollogne. De huizen staan er nog, maar de reclame is verdwenen. Men kan enkel nog vervaagde sporen terugvinden.
Weer een aantal mooie beelden van 'oud België' 100 jaar later.
Spa toonden we al eerder, zelfs op deze locatie, maar op deze foto staat een deel van de koninklijke vloot 'Minerva's
Ook nog op deze locatie, met een mooie FN in Beeld. Waar het koninklijk volkje ook al eens graag ging resideren, voor of na een lekker bad in Spa was Han Sur Lesse. Het hotel bestaat nog steeds.
Een mooie postkaart van Hermalle bij Huy aan de Maas. Kasteelpoort was ooit onderwerp voor een stripverhaal. En deze bestaat nog steeds Dit vonden we ook een mooi kaartje, de moeite om eens te gaan opzoeken. Voilla, Ucimont in Luxemburg. Met hotel du Lac te Virrelles liep het anders af. Het was geen eenvoudige opgave daar het beeld totaal veranderd is, maar toch herkenden we de woning aan de dakfries en de panelen boven de ramen. Het mooie kapelletje van Hastierre kan helaas met Google maps niet bezocht worden vanuit hetzelfde perspectief. Auto waarschijnlijk een FN. Maar men kan zich er wel iets bij voorstellen op de volgende foto. En dan bezochten we ook nog het kerkje van Biesmes. Is er ook niet echt mooier op geworden. En oh wat een verandering op de grote markt van Geel. Het is er een klein beetje drukker geworden.
Onze zomer voor 2018 zit er alweer bijna op, jammer dat het weeral zo snel ging, want het was een mooie en warme. Dit jaar moest men voor de zon niet naar het zuiden, richting oosten is weer eens wat anders. Men zou zeggen dat als je vakantie viert, je de dagelijkse sleur links wil laten liggen, alsook de hobby. Maar het bloed kruipt in ieder spelonkje. We konden het niet laten en bezochten een verzamelaar/restaurateur waar vehikels van de bovenste plank onder handen genomen worden. De Hispano's, Issotta's, Voisin's, Rolls Royse's en andere edele merken stonden hier in de wachtrij om onder handen genomen te worden. We mochten enkele beelden schieten, en deze delen we hier nu met u.
We beginnen met een van de oudste vehikels die we hier ontdekten... .. wie weet het... ..
Inderdaad ja, een schitterende Darracq. En den deze ? Rolls Silver Ghost
Nog meer Rolls
Hieronder een fraai interieur met een beetje werk.
Merk?
Niet iedereen's smaak, maar toch een top merk. Deze motor zou er zo maar in kunnen passen. Of den deze van dezelfde fabriek En dit was lang niet de enige. Hoe dikwijls zie je een Issotta Frachini ?
Ook Benjamin en Voisin waren op bezoek Maar ook skoda maakte edele modellen
Willem Mengelberg, een wereldberoemd Nederlands Dirigent kreeg voor zijn 50 ste verjaardag in 1931 een Minerva cadeau van bewonderaars en vrienden. Wat een Fan club. En het was niet de minste, maar de top van de lijn op dat moment en dat in volle crisis periode ! Er bestaan van deze persoon 1000 den foto's, maar slechts 1 van hem met deze automobiel. Wat een vondst !
En nog een tweede straf verhaal. We kregen van een familielid van Willem van steen een foto, na het zien van de Minerva equipe bij de fabriek in 1912. Hier worden de chauffeurs genoemd, maar niets over de co- piloten.
Met deze is dus een stukje van de puzzel opgelost. De drukker destijds was maar tot zijn 12de naar school geweest, wat enkele drukfouten kan verklaren.
En alsof dat nog niet voldoende was, ook een reactie op een foto van de fabriek in 1904. Er dook een beeld op van exact dezelfde plaats, maar dan na de verwoestingen tijdens WO I.
Willem Mengelberg met het cadeau voor zijn 50 ste verjaardag in 1931.
Een fonkelnieuwe Minerva 8 cilinder landaulette.
Naamgenoot Willem Van Steen had hem misschien nog gemonteerd ? Hieronder Willem als Co - Piloot, we vermoeden van Godeau En hieronder twee vergelijkende beelden uit de fabriek 1900 - 1918
Koning Albert en Koningin Elizabeth lieten zich te Antwerpen vervoeren per Renault, maar toch werden ze gevolgd door Minerva van eigen Huis. 1918. Foto 4 en 5 wel per Minerva bij bezoek aan Veurne.
Deze foto zegt weinig, maar uit de volgende blijkt dat de volgwagen een Minerva is. Helaas zonder nummerplaat.
De eerste auto uit de familie was
een Minerva. hij had een koperen radiator, carbid verlichting en moest met de
hand gestart worden.
Eveneens enkel remmen op de
achterwielen,en een batterij buiten boord.
Hij had reeds de unieke
schuivenmotor in plaats van kleppen.
Aan het stuur zit vader Fred, met
daarnaast zijn zoon, destijds 6 jaar oud in 1921, en op de achterbank
grootvader, afkomstig uit Spanje.
De motor was niet opgewassen
tegen steile hellingen en grote hoogtes, en daarom was er een handpomp
geplaatst om extra zuurstof te kunnen toedienen.
De Bossen van de Elzas waren
tijdens wereldoorlog I door de Duitsers bestookt met obussen en waren bezaaid
met schrapnell. Men kan op de foto nog duidelijk herkennen hoe de bomen kapot geschoten waren, en in 1921 deels hersteld
Het gebeurde daarom regelmatig
dat de rode binnenbanden uit de versleten tallons floepten, welk zorgde
voor onvergetelijke kreten en hilariteit bij de passagiers. Ik vergeet het
nooit ! Ook het aansteken van de acetyleen lampen in de avond zorgde voor
spektakel, een evenement op zich.
Dit verhaal werd verteld door
Frederic Pfister op zijn 90ste verjaardag op 12 maart 2015, bij het zien van deze foto.
Hij was mijn grootvader aan
moeders kant toen 6 jaar oud. Zij vader was Frederic Gotlieb Pfister, oprichter
van gelijknamig meubelbedrijf, geboren in 1895 en overleden in 1962.
Een beeld uit de Minerva fabriek aan de Karel Ooms straat te Antwerpen, uit de beginjaren van de autoproductie. Een andere fabrieksfoto anno 1912 met het race team voor Spa en de TT. Hier aan het werk met startnummer 1 circuit des Ardennes En op de TT in 1914. Een Minerva van het Type AF 30 pk met startnummer 251 aan onbekend evenement. Een schitterende opname van Minerva 'Cyriel Buyse' omstreeks 1910 De top van Minerva deze 40 pk model K 1907
Een beeld van 2 Belgische soldaten 1914 met hun Minerva
Een heel mooie familie foto bij hun Minerva model NN 1921. Minerva 10167 met zijn Mechanieker Dan nog een heel mooie van 2 Minerva 'spitskoelers' anno 1914. Aan het stuur Sylvain de Jong himselve. Deze zelfde Minerva's en Sylvain namen deel aan de Alpenfahrt in 1914. Mogelijk is deze opname gemaakt bij hun vertrek of aankomst. Wie het weet mag het melden. Een pracht van een Roadster jaren 30. Enkele beelden van vroege Muurreclame voor Minerva.
Minerva ambulance/Multi voor Missiewerken. En voor de liefhebbers nog 2 beelden van vroege motoren van Minerva. In Engeland verkocht onder de merknaam 'Quadrant'
De Rally 'Du Hain' van de RVCCB. is HET evenement van het jaar waar we maanden vooraf naar uitkijken.
Als je van sportieve en Grand tourisme prewar cars gebeten bent MOET je dit gezien en beleefd hebben.
En het is niet voor de kleinzieligen, want op deze zondag legden de oudjes maar liefst 150 km af over gewone kleine wegen. En dapperen waren er voldoende want maar liefst 38 wagens telde ik aan de startlijn, hoewel het er nog wel een paar meer konden zijn. En dit niet tegenstaande er nog enkele andere evenementen op dit weekend plaatsvonden, zoals het reeds geraporteerde Internationaal oldtimer treffen te Lanaken, Concours d'elegance in Antwerpen en het drukbezochte Beaullieu in de UK.
Een rasechte topper dus met top atmosfeer en wagens van diverse merken.
Absoluut niet te missen was de Belgische Nagant uit 1910 die het parcours vlekkeloos aflegde met de hele familie aan boord. Deze wagen vertoefde vele jaren in een privé collectie, en kwam vandaag voor het eerst naar buiten.
Alweer mooi gekozen wegen en een bezoek aan een Fort uit de tijd van Napoleon, te bezoeken met een Gids, maakten deze saus, een beetje gekruid met zon, ideale temperaturen en goed gezelschap af. St Heribert stond er letterlijk stralend bij, en knikte met een glimlach, dat het goed was.
Het pallet telde 8 Bugatti's, 4 BMW's, 3 Ballot's, Vauxhall, Chalmers, Peugeot, Lagonda, Amilcar, Sandford, Delahaye, Delage, Alfa, Ford, FN, Fiat, Hotchkiss, Nagant enne nog meer moois om ook volgend jaar weer naar uit te kijken... ..
Een bekende zicht uit SPA, waar velen van ons nog op schoolreis gingen in de jaren 70... .
Deze postkaart van rond 1910, toen al een attractie voor de meer gegoeden.
Meer dan 100 jaar later. Idem in SPA Jaren 20
Een zicht op een straat nabij Verviers. Eigenaardig voertuig met dubbele wielen. Brasserie is er nog steeds. En nog een zicht uit Walonië De 2 figuren zullen het niet meer terug herkennen.
Voila voila, twee mooie vergelijkende beelden van een Hotel in de Ourthe streek anno 1920. Echt vooruitgang in er niet geboekt. De boerderij op de oude foto rechts van het hotel bevind zich wel nog in zijn oude glorie. Te zien met google earth succes.
Meeting bij Hotel/garage du Héron te Nisramont. We herkennen een Ford model T, enkele Renaults en wellicht een Nagant op de voorgrond. We vinden de locatie dankzij het kerkje welk nog net op de achtergrond te herkennen is.
Een eerder verloederde indruk van dit pand. U kan het gaan huren en opnieuw Hotel beginnen?
Ons Minerva mapke werd weer aangevuld met enkele nieuwigheden, voldoende om weer een artikeltje te vullen. We wisten al dat Winston Churchil eigenaar was van een Minerva, en hij was bevriend met Charlie Chaplin. Chaplin reed vooral met Rolls, maar zou het kunnen dat hij het Minerva virus opdeed via Winston? Hieronder een foto van de Minerva van Charlie uit 1925.
Verboden foto's over te nemen, te plaatsen in sociale media e.a. !
Charlie en Winston samen op de foto.
Deze Minerva was het vervoermiddel van Chaplin in 1925
Hieronder die van Winston, reeds eerder in dit blog, samen met andere Minerva's
Onderstaande foto kregen we ingezonden van een familie hier ten lande, met de vermelding Minerva, maar wij denken eerder dat het gaat om een Brasier, Maar omdat het een mooie foto is, publiceren we hem toch. Onderstaande is er dan wel eentje en wel uit 1913 met Nederlands kenteken. Ook nog een hele mooie opname van een vroege Amerikaanse Minerva. Net zoals bij foto 4 kregen we deze ingezonden uit Walonië. De familie had een Minerva in bezit eind jaren 20, maar het is niet 100% duidelijk of het er wel een is. We laten het oordeel over aan de lezer. Ook onze vrienden uit Arabië wisten de kwaliteit van Minerva te waarderen. Een model AK werd per schip vervoerd.
Een bekend groepje soldaten.
Nog een Amerikaanse constructie. Ergens in de jaren 30 probeerde Minerva zijn producten aan de man te brengen met een Minerva expositie in Brussel, Naamse steenweg. Hieronder nog een vroege foto uit een carrosseriefabriek. Het voltallig personeel poseert bij hun Minerva creatie. Nog vroeger, een Minerva motocyclette 2 pk Maar het kon ook zwaarder met deze 2 cilinder Minerva, enkele jaren later. En tot slot nog wat reclame gemaakt door onze oosterburen in 1913, net voor dat er een haar in de boter kwam.
Het is de regelmatige inlogger (en dat zijn er ondertussen meer dan 50.000) zeker al opgevallen dat er al een tijd geen echt nieuws verscheen op dit blog. Reden daarvoor is dat veel tijd wordt opgeslorpt door een project waarvan binnenkort meer te lezen en te zien zal zijn. Het is dus niet dat er enkel stil gezeten word. We werken ook verder aan het Excelcior verhaal welk nog niet ten einde gebreid was. Een andere rubriek in voorbereiding 'zichten uit België' met daarop natuurlijk vollen bak oude voertuigen, al of niet gedetermineerd.
Ondertussen als voorsmakend tussendoortje een mooie inzending van een lezer uit Maldegem met 2 te vergelijken beelden. Men nam een tussenpoze van ongeveer 100 jaar... Daar hebben ze dus ook niet stilgezeten.
Ook deze foto's, prentkaarten etc.. dus welkom op dit blog.
Heeft u nog zulke in de kast of oude doos, aarzel niet ze in te zenden!
Wij zoeken dan voor u de huidige situatie op.
De pittoreske garage met telefoon nummer 54 is helaas verdwenen en maakte plaats voor moderne appartementen. Het hekwerk rechts met daarachter waarschijnlijk een groot Herenhuis werd in de jaren 30 reeds vervangen door een 'modernere' woning. Wat ook een update kreeg zijn de verlichtingspalen en natuurlijk de automobielen.
Arthur Verplaetse was in de jaren 20 en eerder chauffeur van de Familie de Backer uit Gent. Hij reed met deze wagen van Belgische Makelij. Wie weet welk fabricaat. Er is keuze tussen Imperia, Metalurgique of een Minerva met spitse radiator. Klik op de foto voor grotere weergave.
Bij onze noorderburen kennen ze het al 34 jaar; een nationaal oldtimer treffen. Volgend jaar zit er dus een Lustrum aan te komen. Vorig jaar stond dit evenement in het teken van de koperen tijdperk, en dat trok onze aandacht, viel zodanig in de smaak dat we het er dit jaar weer op waagden. Het thema nu was T ford. Met productiejaren van 1907 tot 1928 en 15 miljoen exemplaren, niet echt een zeldzaamheid maar wel leuk. Tig aantal modellen en betaalbaar oldtimer plezier, waar je ook al niet verlegen moet zitten om een of ander onderdeeltje, hoewel ook al niet vaak nodig wegens de bijna onverslijtbaar. Met 540 inschrijvingen boekte deze editie een record. Eerlijkheidshalve moeten we er wel aan toevoegen dat van deze inschrijvers er dit jaar een grote groep niet kwamen opdagen. Het is dan ook een gratis evenement, en een kat is even duur. De weersvoorspellers zagen hier en daar een bui hangen, met als gevolg dat een aantal liefhebbers afhaakten. Ze hadden helaas ongelijk, want het zonnetje piepte met regelmaat doorheen de wolkendeken, en ook de Hollandse winderigheid was overleefbaar. Tijdens de middaguren was het best aangenaam en de eerste bui kwam pas tegen de avond. Wij kregen weer een paar primeurs voorgeschoteld, wat de dag zeker goedmaakte. Een mooie FN 2700 uit 1914, maar carrosserie uit 1920 van Argentijnse roots was één van de kersen op zoete fruittaart. Een Spyker 1907 was met zekerheid het lekkerste Nederlandse toetje. T Fordjes bijna alle modellen van 1910 tot 1927 met een 40 tal exemplaren.
Wij zijn in ieder geval benieuwd wat het volgend jaar gaat geven... .
Het thema was T ford, daarvan dus bijna alle soorten en formaten van 1910 tot 1927.
O.a een aantal brandweerwagens.
Minder bekend is dat de heren Chevrolet in den beginne T fords als basis gebruikten voor hun raceprojecten; genaamd Frontenac. Dit fraaie exemplaar uit 1912 hadden we al meer dan 10 jaar niet meer gezien.
Ook een deel van het verhaal van Henri. Voor de T ford en de productielijn maakte Ford Exemplaren die de letters van het Alfabet volgden. Zie hier een Model R uit 1906, welke op dit evenement voor het eerst uit de stal kwam, hoewel reeds meer dan 15 jaar in de verzameling.
Mooie Cadillac 1904. Van deze zijn we de naam kwijt. Rover?
Buick toy toneau 1909
Renault AM 1909
FN 1914 model 2700 ooit in bezit van een Argentijns Admiraal.
Nederlandse trots Spyker Double phaeton 1907. Jammer dat we hier geen geluiden kunnen bijplaatsen... ..
Het interieur eerder karig, maar voldoende.
Helemaal nieuw voor ons, deze magniefieke Aster 1904.
Alle wagens worden per klasse aan het publiek voorgesteld
Een kleine Stanley Steamer
En een ietsje grotere American La france
IHC Highwheeler om door het hoge gras te rijden.
Ook de cyclecaristen mochten hun speeltjes tonen.
Niet dik gezaaid deze Derby's
Natuurlijk Bugatti's hoewel niet in overvloed.
En dan dit heel mooi bewaarde exemplaar van een Citroen die al in de vroege jaren omgevormd werd tot een raceauto. Er zijn dan van die voorbijgangsters die opmerken 'nou' , daar is nog veel werk aan' of die moet nog gerestaureerd worden.... Niks van afblijven met die pootjes !, hij is perfect zoal hij hier staat.
Ook de grote Amerikanen kregen een stekkie. Auburn, Chrysler....Packard, Cadillac
Een zeldzame Stutz..
Of Essex en nog veel meer.
Mochten niet ontbreken; Bentley's en Rollssen
Franse Gentleman.
Eerder zeldzaam waren de motorfietsen, die waren op een halve hand te tellen. Misschien een klein werkpuntje voor de organisatie.
Naast de hier getoonde Pre wars en interbellums (tussen 2 oorlogen), waren er natuurlijk ook de wagens uit de jaren 50 tot 70, maar die laten we hier buiten beschouwing.
Het Pioniers team uit Genk flikte het weer voor een ..... ste keer een schot in de roos.
Een onvergetelijk mooie dag met een top sfeer en top mobielen. 28 pre war cars aan de start.
Nog meer kilo's oud snorkijzer te bewonderen bij Happy Old Iron waar steeds nieuwe verassingen te ontdekken zijn. Een halte in prachtige zonovergoten Orshof in Neerglabbeek deed terug denken aan de allereerste Trektocht, zo veel jaren geleden. Een heerlijke Deja Vu. Eén ongelukje, camera vergeten mee te nemen. Maar niet getreurd, u kan alle beelden van Bruno Costers bewonderen op https://www.flickr.com/photos/134504779@N08/sets/72157697023153704
Deelnemende voertuigen; Delage, Ford, Chrysler, Packard, Marmon, Peugeot, MG, Buick, Renault, Humber, Berliet, Mathis, Opel, Citoën, La Licorne, Lagonda, Minerva, Nash ................ een pracht palet. Mocht ik er een vergeten zijn, laat maar weten.
Trektocht der Pioniers zal ook volgend jaar weer present zijn op de eerste zondag van Juni, zoals het al jarenlang traditie is.... Iedereen met een Pre war car is van harte welkom...........
De Nederlandse familie Smits-van Oyen maakte anno 1932 een uitstapje naar Monte carlo op 24 januari van dat jaar. Twee schitterende beelden van deze gebeurtenis, en eentje onder volgende titel. Ze kwamen wel als laatste over de finish.
De familie Baudts uit Eeklo, welke daar een textielfabriek uitbate, rekenden ook enkele Minerva's tot hun wagenpark. Hieronder enkele beelden uit de schoenendoos. Een coupé chauffeur voor de zakelijke uitstapjes...... En een torpedo tourer in latere jaren 1924 voor de vakantie. Detail een extra schijnwerper voorop.
Dan nog een hele mooie uit Dusseldorf . En we vonden nog eentje van ZZ .. .. Voor de liefhebbers van de motocycletten hier nog een heel vroege Minerva (de 2de) Eentje van omstreeks 1904/05 En het Engelse Quadrant plakte zijn eigen naam op een Minerva 1902 om daarna toch ook zelf motoren te gaan bouwen. Als laatste nog een hele mooie inzending van de familie Vercruyse die omstreeks 1908 op deze foto ging.
Een nadeel van Bloggen .be Als je nog foto wil invoegen in een bestaand artikel is dat niet mogelijk. Hier dus nog een vondst van de Minerva met startnummer 7 aan de rally van Monte Carlo in 1932. Hij eindigde als laatste in zijn categorie op plaats 44, en stond ingeschreven onder Duitse vlag.
Als het zich voordoet dat nieuwe Beelden van Minerva automobielen (of andere Belgen) in onze bus vallen, zien we het als verplichte kost deze te delen.
Met deze dus weer enkele geweldige vondsten.
Veel plezier.
Verboden te kopiëren.
Schitterende foto van ongeval met Minerva 1912. Mooie Minerva Phaeton met reservewiel verzonken in treeplank omstreeks 1913/14 Minerva Moto N1247 rond 1904. Een Spaanse advertentie voor de 38 PK van 1912.
Een mooie inzending uit Australië. Een vna de eerste vehikles op de wegen van Sidney was deze Minerva 1909 van Lucien Faithfull.
Van eigen bodem hier een kieker van Edward Ghoos. Hij is het kleinste manneke op dit beeld en de trotse bezitter is zijn Grootvader. Hieronder nog enkele beelden van een Minerva Type NN 1920 met phaeton carros.
We kregen nog enkelen van d'ieteren
Minerva racing team Francorchamps En in de coupe des Alpes 1928 En nog enkele types van Vandenplas.
Minerva 8 cilinder. Reclame tekening uit 1921 Tenslotte nog een 'Le Baron' Minerva.
De Royal Veteran Car club had zich voorgenomen een dag te organiseren waarbij iedereen met belangstelling zich kon laten onderdopen in de wereld van de echte ..... lees Vooroorlogse...... Oldtimer. Iedereen die het nog nooit gedaan had, kon zich laten ontmaagden met een Bentley, Bugatti ....... Humber of Rosengart, en nog een 20 tal andere merknamen die er waren anno 1899 tot 1940.
Ook voor de club en de organisatoren was het een nieuwtje waar bij ze niet wisten of ze een blauwtje zouden lopen, of zouden scoren. Wel het werd dat laatste. 77 volwassenen lieten zich dopen, en 23 kinderen beleefden een onvergetelijke ervaring.
Maar liefst 30 clubleden schreven zich in met hun oude liefde, en dat was zowaar een verrassing, vermits de gekozen pittoreske vertekplaats Rocroi, alles behalve bij eenieders achterdeur lag.
Men dokterde een systeem uit van een aantal te rijden lussen, van 10,20,30 of 40 kilometers, welke naar hartelust konden gekozen worden, zonder vertrekuur of andere verplichtingen. Enkel voor de Lunch, en dat is begrijpelijk werd er een uur afgesproken.
Het werd allemaal goed gesmaakt, en menig enthousiasteling liet zich letterlijk en figuurlijk vervoeren. Of dit nieuwe liefhebbers zal opleveren is nog af te wachten, wat wel zeker is, is dat dit weer een fijne dag was, en deze vorm van evenement voor een herhaling vatbaar is. Houd dus de agenda in de gaten en laat u verleiden om er volgende keer bij te zijn. So wie so een unieke ervaring.
De poort tot de oldtimerwereld stond wagenwijd open op het stadscentrum van Rocroi.
Je kon je laten vervoeren met of door, ondermeer deze Bentley............. wie wil dat nu niet eens proberen?
Of allerlei weetjes opdoen, zoals bijvoorbeeld dat je een Bugatti kan aanstampen.
Er was keuze van 1899 tot 1940............
Klein of groot,
Het bestuderen van de bedieningsorganen was een van de mogelijkheden.
Chauffeur hierboven zag zichzelf terug in het jongetje hieronder, wie weet is hij nu voorgoed besmet....... Zie ze glunderen............ wie krijgt er nu de kans eens mee te rijden in een echte Bugatti. Die weten wat vertellen morgen op school. Nog beter dan op de kermis !
van deze mevrouw is het niet bekend of ze het gemunt had op de auto of op het aankomende bierbuikje.
Dan kon er gereden worden naar eigen keuze.........;;
Zonne crème was de enige verplichte kost.
Van op de wallen van het versterkte stadje Rocroi,
Berliet, Mooi !
Grote publiekstrekker deze Alfa.
De ontdekkingsreiziger kon met een beetje geluk onderweg deze windmolen verkennen.
KOMEN ETEN !!!!!
De Kok had een schoteltje Paëlla voorbereid in de voormalige ondergrondse ziekenboeg.
Tussen de verslaggeving van rally's in, en in afwachting van nog enkele vervolgen van het Excelcior verhaal, nog enkele opgesnoven Minerva en Pipe nieuwtjes. Hiermee beginnen we de Meimaand.
We hadden het al eerder over bekende en beroemde personen welke zich per Minerva lieten transporteren. Het toeval wil dat het vorige week nog te sprake kwam. Winston Churchill, zou een Minerva gehad hebben. Een tijdje geleden stond zijn Lanchester te koop, model landaulette, oudste productiemerk van de UK, nog voor Rolls en Bentley op de proppen kwamen. Hieronder een beeld van Winston's Minerva uit 1923.
Hieronder, 1914, Winston was majoor in het Britse leger en bracht een bezoek aan Ierland per Minerva.
FOTO HIERBOVEN; Nog een Winston per Minerva, maar weer een andere model. Hieronder dan nog een gescoorde foto van een Minerva met spitse radiator, 1915, met een Hollandse carros.
Minerva Berline omstreeks 1921 Hieronder dan een model dat speciaal werd ontworpen voor export naar India, bijgenaamd de 'tropical' Bekleding zou 'anti insecten' zijn.
Model voor de Engelse markt 1913. Onderstaande foto ingezonden door een lezer die op de rommelmarkt een aantal glasplaten kocht, met daartussen dit schitterende beeld. Eentje voor de amerikaase markt carros d'ieteren. Een Minerva gespot tijdens een rally in de jaren 70. Minerva AL 1931.
Tot zover Minerva nieuwigheden, maar ook Pipe verraste ons weer met 3 onderstaande beelden.
Een triootje Pipe's omstreeks 1908
Pipe tijdens de Prins Heinrich fahrt. En tenslotte nog uit een Franse krant, sportief nieuws met Lucien Hautvast omstreeks 1905.
Parijs - Amsterdam, een ritje welk meer dan 100 jaar geleden gedaan werd, Dit jaar nog eens stillekes overgedaan. Men passeerde België, en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Vooral dat 'stillekes' werd opgemerkt.
De 8ste Debloc Bielles
ging als 2 de evenement van het jaar, georganiseerd door de Royal Veteran Car Club,
op 21 maart van start.Na een maar al te
lang aanslepende en met het griepvirus bezaaide, donkere winter, een ware
verademing. Ook al hadden we de Fagnez rally al achter de kiezen, hier keken we
echt naar uit. Ik denk dat dit zowat de enige rally van dit alure is in ons
kleine kikkerlandje.
31 inschrijvingen van automobielen en motoren
van voor het jaar 1919, dat maakt een dikke 3000 jaar aan geschiedenis die op
deze dag weer in beweging word gebracht.Exotische merken in overvloed dit jaar van Aché tot Zedel, . Een waar feest voor alle liefhebbers van het
genre dat welke net zoruikt zoals warme chocolade die vers uit de oven schuift. Hoewel we alweer een 6
tal jaar trouwe apostelen zijn, werden ons dit jaar een dik dozijn nog nooit
gespotte vehikels onder onze neus
geschoven. Funtastisch !
Zelf zagen we de kans om met onzegecultiveerde luiheid, mee te rijden met een
Stanley Steamer Mountan wagon met 8 zitplaatsen. Een busje dus. Het was voor het eerst dat deze
hier verscheen, en mocht dan ook op veel bijval rekenen. Als je zelf aan den
lijve kan ondervinden wat het is om met zulk voertuig onderweg te zijn, kan men
alleen maar respect tonen voor de voorvaderen voor wie dit dagelijkse kost
was. Chauffeur en machinist hadden de handen vol om het gevaarte met zijn
nukken en noden op te stoken en in beweging te houden. Vandaag was net een
beetje tegen de goesting van mister Stanley himselve. Het was pas tijdens de laatste
etappe van de rit, dat dankzij de meesterlijke beheersing van het baasje hij wilde meewerken zoals het
eigenlijk hoort. Onderweg werd er zelfs een lekkende buis in de stookketel
vervangen, wat toch voor enig oponthoud zorgde. Hoewel de chauffeur niet graag
de handschoen werpt, stond hij even toch op het punt er de brui aan te
geven.Dat was echter buiten de
wilskracht van de machinist gerekend, welke het probleem toch wist te
verhelpen, en weer een streepje op zijn ziel bij mocht zetten.
Daar dit een van de warmste April dagen ooit
was, geen enkel probleem voor de passagiers om lekker te toeven in de schaduw
van het dakspan.
Ze konden met plezier het hele echelon
zien passeren, een groot contrast met
museum stukken die enkel statisch te aanbidden zijn. Deze show was Life en gratuit, in geuren en
kleuren. Als passagier heb je alle tijd en het tempo lag ideaal om het roadbook
op het gemak te volgen.Een proficiat
bovendien aan de opstellers hiervan. Ondanks 1 foutje in het laatste deel, heel
aangenaam en duidelijk, en zelfs geïllustreerd met fotos op punten waar men
normaal wel de mist zou kunnen ingaan. Deze drakenadem werd in dit geval door
eigen vehikel geproduceerd, en toeschouwers genoten duidelijk van het bijhorende
misthoorn geschal.Moest men deze dag
vergelijken met een facebook pagina, nou, het aantal "vind ik leuks" waren niet te
tellen. Geen enkele middelvinger kreeg ook maar de kans om hitsig te worden en/of
een eenzame impuls van verrukking te krijgen.Rijden op waterkracht . Kan niet veel beter.
Onder de deelnemers dit jaar ook 2
motorfietsen van de merken AJS en Premier, dat hadden er wel wat meer mogen
zijn. Ook een driewielig gevaarte deed mee. Fantastische streek, weer en sfeer, en ook niets
te kort op het gebied van andere lekkere happen en lachsap. Dus ook een goed
woordje voor de hele catering. Bovendien
behoef je echt geen mature bedragen neer te tellen om je in te schrijven.
Om deze repliek te beëindigen een
kleine opsomming van lekker lang in olie gemarineerde merknamen.Met zekerheid zal ik er enkelen missen. Geen
schelmenstreek, maar een bijwerking van
de hoorn des overvloeds. Achiles, De Dion Bouton, Delaunay Belleville,
Rochet Schneider, Peugeot, Stanley, Buick, La Buire, Renault, Saxon,
Decauville, Delage, Hilman, Vinot Deguingand, Ford, Corre, Loraine Dietrich,
Clement Bayard, Zedel, Unic,Chenard Walker, Delahaye, klinkt toch heerlijk.
Wij in ieder geval kijken alweer uit naar de 9de
uitgave, want dit was een reis die nog lang zal bijblijven. !
Houd de kalender in de gaten.
Foto's J.Jacobs en BDL
Omwille van logistieke redenen vertrok het busje op de plaats van ontbijt. Na een etappe van een 10 tal kilometers van plaats van vertrek Cuesmes. Een proficiat aan de kok van dienst. Heerlijke streekproducten. Dan tijd om wat stoom af te gaan blazen. De Machinist wacht op de chauffeur en passagiers. Und dan gehets loos. Vertrokken als een der eersten, met een heel arsenaal antiek in het kielzog. Dezen mochten gratis drakenadem proeven.
Maar al vlug bleek Stanley er niet zo veel zin in te hebben en het tempo nam langzaam af. Een schone blik achteruit. Na een paar kilometers aan de kant, gelegenheid om foto's te maken van achteropkomend verkeer. Het jonge volkje had er heel veel zin in. Kleurrijk tafereel van Chauffeur in opleiding. Nog een familie uitje. De Dion Bouton was er ook. Men kan niet vroeg genoeg beginnen. 1898 versus 2015.
Vinot deguingand. Deze schitterende Renault zagen we voor het allereerst, samen met een dozijn anderen Busje komt zo....
Eén van de wagentjes die we voor het eerst in het echt zagen, deze Hilman. Hier wordt er nog eens met plezier gewerkt....... Ja jongens, ik doe het nog effe rustig an. Er was ook werk voor de bonte mannen.... maar gelukkig zagen ze onderstaand beeld niet....... De nieuwe generatie liefhebbers....
T ford met pas gepoetste (t)banden.
Imposant deze Renault. Nog volledig in zijn originele Jus. Heerlijk. In fel contrast met de Peugeot BeBe, een ontwerp van Bugatti, en de lol is even groot.
Oma moest helaas thuis blijven. Gebrek aan swiegermutter zits. Het controlepanneel van een Stanley. rochet shneider aan de gang kietelen. Corre la Licorne................
Checklist checken. Maar gelukkig ging het zonder kaas ook, hoewel niet erg ver.......... Lekker toeren doorheen het Waalse land...........
Delaunay Belleville, het favoriete merk ooit van de Russische tsaar Nicolas. La buire, een van de wagens nieuw op ons spotlijstje. Loraine de Dietrich. Deze twee stonden ook te wachten op een lading Kaas.... Allemaal goedgemutst, hoe kan het ook anders. Er was voldoende lachsap en zonneschijn........... Enkel voor het varken liep het minder goed af.
Na een kort intermezzo wegens Pipe en Minerva vondsten;
In de volgende 2 Titels Beelden van Excelcior als deelnemer aan de Franse Grand Prix in 1912 en 1913. Excelcior behaalde hier een 4de plaats (1912). Om de deelnemers te kunnen identificeren werd per land een kleur toegewezen. Bvb De Fransen kregen de kleur blauw, de Duitsers Wit, de Engelsen groen. De Belgische kleur was geel, en de Excelcior kreeg een goudgeel jasje.
Hieronder een ingekleurde versie van de 6 cilinder welke we ook op Brooklands zagen.
Team Christiaens - Dils. Gemiddelde snelheid bijna165 km/ h. Dat is gene prul.
wordt vervolgt met Excelcior 'Le Mans' en meer............
Blijven kijken!
Christiaens werpt een strenge blik in de camera. Hij lijkt te denken; we zullen ze hier eens iets laten zien sè. Team Christiaens Dils aan de start. Er kwam heel wat volk opdagen in 1912. Autoraces waren een waar spektakel ! Aan volle snelheid langs de tribune, terwijl hij hem in z'n derde probeert te rukken. Tegen 90 km/h de hoek om.......... Stof snuiven toen geen probleem. In volle vaart voorbij de tribune, zicht van aan de andere zijde.
Ook op het platte land, waar het grootste deel gereden werd, stonden er toeschouwers.
We gaan verder met de editie 1913, waar Christiaens - Dils reden met nr 5
Nog fris aan de start. Mooie opname van de gehele wagen. In 1913 reden 2 teams Excelcior, hieronder beelden van Team Hornsted- Chaerels. Hornsted (ingenieur en testrijder Mercedes) reed daarna met de bekende Blitzen Benz voor Duitsland.
Tussen het Pipe en Excelcior nieuws door, stroomden nog enkele zeer interessante Minerva weetjes binnen.
Weeral mooie beelden van dit pracht Belgisch merk.
Klaas mulder en Veghter Vonk op een Minervette, gefotografeerd in 1909 met nummerplaat A 10. Een Minerva 1909 die net uit de fabriek komt gerold, op naar de carrosier.
Hieronder dan 2 beelden van Minerva 5544 in 1912 bestuurd door Rieckers.
GP van België en daaronder Dieppe. We toonden hem al eerder, maar hier in kleur.
Ook op de GP België Minerva 16994 bestuurd door ene Mr. Francotte. Hieronder ook een foto die we al eens toonden 10424, maar met bijhorend beeld waarbij hij wordt voorbijgestoken door nr 19 op de coupe de Liedekerke.
Een Minerva omstreeks 1910 in Amerika. We hadden het eerder al over Cyriel Buysse, met Minerva 1909 die door Frankrijk kruiste. Hieronder brengt hij een bezoek aan Hotel Oostende in 1913.
En we scoorden nog deze mooie foto van een Minerva 'spitzkuhler' met boddy van Kelner.1914
Een mooie coupe chauffeur begin jaren 20. Een type OO uit 1923 van mevr. hougsrud. Hieronder nog een beeld van het thuisfront. De Minerva behoorde toe aan de familie van Geneghten uit Turnhout, welke daar een Drukkerij hadden in de Merodelei. Midden jaren 20 organiseerde stad Antwerpen een autorally waaraan verschillende Minerva's deelnamen. Deze foto uit de krant van toen toont dat aan. Enkele Minerva's die de fabriekspoort buiten rijden. Onderstaande Minerva werd onlangs geveild bij Bonhams en haalde een top prijs. Foto uit de jaren 60. Nog enkele Motocyclettes. A112 stond ingeschreven als zijnde Minerva, en A534 zou er ook een kunnen zijn. Alsook A 651.
U krijgt een ontluisterend inzicht over het Belgische automerk Pipe in dit blog. Het wordt zeer uitvoerig beschreven in 17 vorige artikelen, met vele beelden die u in geen enkel boek of ander medium te samen kan terugvinden.
Hieronder nog meer van al dat moois als extra aanvulling, met zeer mooie nog niet eerder getoonde zeldzame beelden.
Het overige kan u bekijken in de artikelen; - 27 tot 30 november 2017 -, - 1 tot 17 December 2017-, - 17 en 18 februari 2018-.
P.S.
In januari van dit jaar werd een Pipe geveild op het salon te Parijs, en wij zouden graag weten waar deze auto momenteel verblijft. (in welk land) Wie het weer mag het melden !
Verboden foto's en teksten over te nemen !
Als eerste een zeer mooi beeld met daarop de stichters van het merk, de gebroeders Goldsmith,
Meeting van Oostende 1903. Aan het stuur Paul Rivierre, testpiloot die later overstapte naar o.a. Excelcior.
Pipe was vertegenwoordigt met 3 voertuigen............... Hieronder de man die in vele verhalen opduikt, Gentleman driver Lucien Hautvast. En de grote Mysterie gast Jaques Gudders, over wie weinig te vinden valt, maar met deze dus toch nog een opname. Datzelfde jaar nemen ze ook deel aan Circuit des Ardennes met andere bezetting.
Onderstaande wagen word bereden door mecanicien Van de Poële. Ook Lucien is op post. En nog eentje met Jaques Gudders. Hieronder dan een beeld van de hele ploeg. Ook Baron Pierre de Crawhez liet zich verleiden om een Pipe uit te proberen, om dan in 1904 met een Pipe deel te nemen aan de Gordon Bennet. Hieronder Piloot Augieres aan de start op de Gordon Bennet. Lucien Hautvast En Pierre de Crawhez met nr 6 Hieronder zien we hem door de bocht suizen. Crawhez met nr 6. Een mooi overzicht over de start. En finish .
De stand van Pipe Brussel 1904. Een evenement waar ook het koningshuis al van in den beginne ging kijken. Hier Leopold II op het salon van 1905. Advertentie van Pipe Dealer uit Brussel.
In dat jaar kon je volgend model van Pipe aanschaffen. OP ONDERSTAANDE FOTO ZIJN WE BIJZONDER TROTS.
Deze toont een Pipe die het overzees ging zoeken, nml een race op het strand van Florida, Ormond beach. In geen enkel naslagwerk over het merk komt dit ter sprake. En het word nog mooier, want van in de U.S. kregen we de melding dat je van dit evenement een filmpje op You tube kan bekijken. De Pipe komt enkele malen in beeld.
Link; https://www.youtube.com/watch?v=XbplwxZbkys Hieronder een volledig beeld van alle deelnemers aan dit evenement. Een jaar later op de beurs van 1906, verscheen Pipe met deze stand. Men kon daar opteren voor deze schitterende 6 cilinder. En deze kon je gaan kopen bij Victor Hugo. Een van de grootste evenementen in 1906 was de Coupe de la Meuse, waarvan hier een foto aan de start. Pipe werd vertegenwoordigd door o.a. Lucien Hautvast, waarvan hier een heel mooi beeld op een bekende plaats te Dinant met startnummer 3. Een andere piloot was Kinet, waarvan foto's zeer schaars zijn. Wij vonden er 2, onderwelke den deze. Hier langs de Maas. We zien Hautvast met nr 3 over de finishlijn vliegen. En onderweg bij een bekende brug. Hieronder nog een mooie op dezelfde plaats maar een andere deelnemer op Gobron. In een eerder bericht brachten we verslag uit van Pipe wagens die als volgwagen diens deden bij de wielerkoers Tour de Belge en Tour de France. Hieronder nog een foto hiervan. Ook in 1906. 1907 was een druk jaar, Pipe schreef ook in voor de Duitse versie van circuit des Ardennes, nml De Herkommer konkurenz rally, waarvan hier een pracht van een foto.
Hautvast op de 16A. A Bijzonder mooie foto van de Linkerkant op de Herkommer. Een overzicht van het parcours. Deze rally wordt nog steeds ingericht......... De 16A reed ook mee op 'circuit des Ardennes' En hier maakte men een foto van de rechterkant.
In deze laatste 'extra extention' ook beelden van andere wagens en zelfs motoren die deelnamen aan een van de eerste auto evenementen hier te lande. Het kwam reeds ter sprake in onze uiteenzetting van Excelcior, maar een van de trekpleisters was Oostende. Het trok heel wat volk, maar er waren ook tegenstanders, zoals zal blijken uit onderstaande beelden.
Alvast dank voor reacties en meerdere inzendingen.
In voorgaand artikel waren we dus gebleven bij de GP 1907 'circuit des ardennes. Hier een beeld van Lucien die met zijn pipe door de bocht raast.
Nog een foto, maar helaas zeer slechte kwaliteit uit een krant. Wel zo bijzonder omdat de meeste kranten destijds zo goed als geen foto's publiceerden. Tja, en dan liep het niet zo goed af voor Lucien, waarvan hier nog eens een mooie foto. We maakten al eerder melding van Pipe wagens die werden ingeschakeld bij de wielrenner tour van Belgiê en Frankrijk. Hier nog een mooie opname daarvan uit 1906. We doen nog eens een stapje terug naar het jaar waar we deze extra extention mee begonnen 1903. Enkele zeer mooie beelden uit Oostende. Wagens die deelnemen aan de automobiel week verzamelen hier op de hoek aan het strand. Wellicht zullen lezers uit Oostende deze plek herkennen. Ook hieronder een verzamelpunt aan Grand Hotel Oostende. 1903 Onderstaande beelden zijn Geen Pipe's, maar geven een mooi beeld van hoe het er aan toe ging in Oostende.
Er was ook een klassement voor motoren.
Automobielen werden ook onderverdeeld in klassen, waarbij deze Mercedes bij de zwaargewichten gerekend mocht worden. Niet alle bewoners van Oostende waren opgezet met voorbijrazende bolides....... Hier zien we hoe een Boerin met stenen smijt naar voorbij(rijdende) snelheidsduivels. Er bestaan beelden van de gehavende wagen, maar dat is niet echt van toepassing in onze Belgische geschiedenis. En niet zonder redenen, zoals blijkt uit onderstaande foto waarbij Chevalier de Knyff (oorspronkelijk Antwerpenaar) met zijn wagen op een koe botst. Tot slot nog enkele zeer mooie foto's van Pipe Motoren.
De 6 cilinder.... En de viercilinder. Als allerlaatste nog deze tekening.
Hopelijk komen er nog meer Pipe beelden en nieuwigheden in onze bus.
n 1904 namen 3 Pipe's deel aan de Gordon Bennet rally. Met veel waarschijnlijkheid verhuisde één daarvan naar de U.S. 1905 nam deze deel aan de strandraces in Florida, later bekend als de Daytona Beach speed track. Zoals eerder vermeld is dit in geen enkel naslagwerk eerder vermeld. Een van de oorzaken daarvan is dat de wagen daar vermeld word als zijnde een Renault. We kregen nog een mooie opname van de Franse bestuurder 'Maurice Bernin' en de auto aan het werk op het strand, dank zij overzeese lezer. Maurice reed in 1904 voor Renault in de Vanderbilt cup. Verder vinden we van deze persoon geen enkele andere info.
Zoals vermeld bij voorgaande foto van dit evenement, kan u de Pipe aan het werk zien op You tube https://www.youtube.com/watch?v=XbplwxZbkys
Tussen onze beelden van Excelcior uit Oostende ontdekten we een SAVA, welke in eerste instantie niet konden determineren. Met dank aan een lezer opgelost.
SAVA met startnummer 13 Oostende 1911. Wie weet wie er aan het stuur zat, graag melden.
In 7 vorige artikelen beschreven we zeer kort de geschiedenis van het Belgische Merk Excelcior, een parel uit de zee van vaderlandse automobielen, of beter ster aan het firmament der automobielen, want Excelcior betekend 'diamant of ster' in het latijn.
We toonden beelden van wagens die voor personenvervoer dienden, reclame affiches e.a.
Excelcior was ook actief in de racerij, niet echt succesvol, maar het leverde wel mooie beelden op.
Op de activa staan ondermeer Indianapolis, Spa- Francorchamps, Le Mans, Brooklands, Route Paveé, Coupe Oostende en nog veel meer.
Hier in dit blog nu Beelden hiervan, deels uit privé bezit en dus een publieke Primeur.
Het is NIET toegestaan deze te gebruiken om te publiceren, ook niet digitaal ! Exclusieve rechten op dit blog.
We beginnen met beelden van de Helden van toen.
De meest bekende figuur was Jozef Christiaens, Jef voor de vrienden, waarvan we zowaar een Doodsprentje vonden. Ingenieur, Automobilist en Piloot.
Jef was dus ook een fervent vliegtuigpiloot.
Hij was een van de eerste fabrieksrijders bij Excelcior. Foto bij de Fabriek in Zaventem.
Hier zien we hem aan het werk met een Excelcior met spitse radiator Oostende 1909, waar we laten nog uitgebreid op terugkomen, met vele foto's. Christiaans is een van de weinige Belgen die hun geluk gingen proberen in Amerika. Hier op de Indianapolis (later Indy 500) 1912 Poserend in een Excelcior met Ronde tank, zie mooie taxplaat. 1913 Arthur de Coonink, poseert ook in deze wagen. (zie foto in volgend artikel) Christaans verongelukt in 1919, kort na zijn terugkomt uit de VS. Christiaens met de 6 cilinder 'Indy' Bolide. 1912.
Aan het werk tijdens route Paveé met Excelcior. 1913 Christiaans op de week van de automobiel te Oostende 1912. Een andere bekende figuur, testrijder en coureur bij Excelcior Andre Dils.
Andre was een bekend (berucht) Figuur in Zaventem, met als bijnaam 'Zotten Dils'
Hij ging ooit een weddenschap aan om binnen het uur naar Antwerpen te rijden, een pakje sigaretten te kopen en terug naar Zaventem. Hij nam daarvoor een café ganger mee als getuige en won de weddenschap.
Ook had hij de gewoonte om met gierende banden in de keiheuvelstraat te vertrekken om dan op 2 wielen de hoek om te vliegen in de De sellierstraat en slechts 1 rubberspoor achter te laten.
De raid Brussel - st Petersburg was ook gebaseerd op een weddenschap. Samen met zijn compaan 'Driver/Aviator' Christiaens wedden ze voor een bak bier dat ze sneller dan de exprestrein in St Petersburg zullen aankomen. De trein stond echter reeds 2 uur aan het perron toen ze aankwamen. Achteraf echter bleek dat het Duo door de Russische douane 4 uur aan de grens werd opgehouden. (opzettelijk?) In feite hadden ze dus de weddenschap gewonnen. (later beelden hiervan in dit blog) Hieronder enkele foto's van de 'Zotten Dils'
Andre in de 20er jaren met een type Adex C. Andre in de bloemetjes gezet bij Spa Francorchamps. Hieronder een beeld van Andre en zijn echtgenote, beiden testen ze Excelciors in de Ardennen.
Hieronder nog een Testpiloot bij Excelcior, Roger Darteyre in 1928 En Senechal die voor Excelcior reed op Spa/Malmedy.
Arthur Duray met zijn Mechanicien Hieronder Nicolas Chaerels en Appeltans Nicolas Chaerels. detail uit spa/malmedy. Niciolas Chaerels route Paveé Lille 1926. Nicolas Chaerels met Excelcior SPA. Een zeer zeldzame foto van Paul Riviere in 1911 op de GP france. Nog eens een beeld van testrijder Albert van Cauter. Hornsted met Excelcior 1913. (reed ook voor Calthorpe) onder; Arthur Duray die O.A. voor Excelcior reed. Hier Hornsted samen met Christiaens 1913 GP France. Paul Rivierre met Excelcior.
Ecxelcior overwinnaars Le Mans.
Hieronder beelden van Leon Elskamp, welke ook soms voor Excelcior reed, maar ook voor Nagant.
Excelcior racing and more. 3 Spitsneus excelcior's
1909 Oostende Christiaens. Coupe Boulogne 1911 Rivierre aan het stuur. Zelfde locatie, andere camera. Boulogne sur mer met startnummer 44 1911 (Hornstead?) Met startnr 5 Paul Rivierre. Nog een opname van startnr 44 Hornstead/Christiaens. Excelcior startnr 9 Rivierre 1911 Le Mans. Excelcior start nr 6 Coupe Williame Oostende 1911. Startnr 7 coupe Willame 1911. Zelfde als hierboven Oostende 1911 Coupe Williame. Excelcior met spitse radiator waarbij geen startnummer zichtbaar is, maar vermoedelijk ook Oostende 1911. Hieronder een hele mooie waar nr 7 over de finisch vliegt, Oostende 1911 Hieronder nog een aantal Excelcior's zonder startnummer maar wel een kenteken Oostende 1910 of 1911.
kenteken 13543 op naam van George Hagemeyer uit Brussel. en 14536 op naam van Henri F.G. Langlois uit Aarschot. Zelfde wagen als hierboven 14536 Pre Race.
Zeer mooie en exclusieve foto van de Excelciors in de pits ! Publiek en pers kunnen zich vergapen aan de wonderen der techniek 1911.
Oostende was in de periode voor WO I een Bruistende badstad waar op het gebied van auto/motoren en vliegtuigen een en ander te doen was. Het was een ontspanningsoord voor het koningshuis, trekpleister voor adel, geld en avonturiers. Reeds enkele beelden uit Oostende kon u zien in vorige rubriek 'spitse Excelcior'. Hier nog een aanvulling met meer moois uit Oostende.
We beginnen het verhaal met een beeld dat u zeker bekend voorkomt als u al eens aan de kust was.
Zo ongeveer moet het er uit gezien hebben als er een evenement plaats vond.
Verboden foto's te kopiëren.
Automobielen konden rustig parkeren aan het strand, en vormden een bijkomende attractie.
Reeds in 1909 werden er course's georganiseerd, met hier aan de start Excelcior 21521. Een jaar later (1910) zien we deze Maurice Coosemans met Excelcior 14479.
Hieronder. Dezelfde wagen hier vertrekkend bij garage Williame Freres, waarnaar een van course's vernoemd werd. Coupe Williame. Daarnaast waren er de Coupe de Liedekerke, en Coupe du Roi.
Wie deze Williame gebroeders waren hebben we (nog) niet kunnen terug vinden. Wie het weet mag het melden. Coupe de Liedekerke was vernoemd naar Baron de Liedekerke, welke het evenement sponsorde. In 1911 te Oostende deze Excelcior die we al eerder toonden. Gebouwen zijn hierbij beter herkenbaar, ergens op de Torhoutse steenweg. Ook onderstaande foto van Excelcior 1912 toonden we reeds eerder, maar hoort dus ook thuis in deze rubriek 'Oostende' Met deze wagen nam Christiaens (ook op deze foto) deel aan de Indy 500. Ook het publiek kwam massaal afgezakt naar Oostende. Sommigen per Excelcior. Hier een mooie opname aan het bekende bruggetje in het park van Oostende. En handelaars profiteerden van de actie om hun waren aan te prijzen. Hieronder een Excelcior Dealer aan het Casino. Nu we toch weer in de handel zitten, hieronder enkel modellen die je destijds bij d'Ieteren kon bestellen. Een Adex C met aluminium motorkap, een modeverschijnsel begin jaren 20. Een sportieve versie. Coupe chauffeur. Limousine Open Phaeton. Nog een coupe chauffeur. En nog een mooie affiche van SKF Lagers voor Excelcior.
Excelcior racing and more. 5 Oostende - Brooklands
Na deze reclame intermezzo nog meer beelden uit Oostende. Het zijn niet allemaal beelden van Belgische wagens, maar te mooi om in de kast te laten liggen.
Hieronder dan nog een opname van Coosemans die dus ook in 1911 nog reed op Excelcior nr 7. Met nr 6 het team Christiaens Dils. Hieronder een Mathis, maar op de achtergrond zie je nog net Excelcior nr 6 Met nr 15 starte ene mr D'Hespell, met gelijknamig merk afgekort DSPL. (een Belgische wagen ?) Onder; Een van de rivalen Peugeot. Met deze foto hebben we een blik op de andere kant van de weg, waar we een glimp opvangen van de bezoekers met hun wagens, en opvallende muurreclame Ook aan de start deze onbekende wagen. PS. We vonden ook een pracht afbeelding van een deelnemende SAVA, later in dit blog te bewonderen. Tenslotte laten we u nog genieten van dit prachtbeeld. Ook Peugeot. Excelcior nr 5 ergens in de straten van Oostende. Een jaar later was Excelcior actief op Brooklands, waarvan hier enkele zelden geziene beelden.
Christiaens aan de startlijn voor de Pre run. Mecanicien Dils controleert een en ander terwijl Christiaens een babbeltje slaat. Zelfde foto hieronder, betere kwalitein Excelcior verliest duidelijk een plasje olie............. Zeldzaam blik op de 6 cilinder Christiaens en de nog jonge Dils op Brooklands. Het startpeloton in 1912. Excelcior rij 2, 5de van rechts.
Dils werkt aan olielekkage. Daarna (of ervoor) een testrit. zonder motorkap en radiatorschelp.
Van Royal Star en SAVA glijden we bijnanaadloos over naar een andervermaardautomerk geproduceerdop slechts een klein
kanonschotnaar het Noorden.Elke Belg is er al eens in de buurt geweest
als hij het vliegtuig nam.Vlak bij het
spoorstation van Zaventem Centrum, destijds nogSaventhemlagen, en liggen nog
steedsde fabrieken waar eens devermaarde Belgisch Bentleygebouwd werd.Als Minerva de Rolls was, dan was Excelcior de Bentley.Het koningshuis was ook hier een trouwe
klant, maar Excelcior was de enige die zijn topmodel ook naar de koning noemde,
namelijk de Albert I. Albert kocht vanaf 1911 dan ook jaarlijks meerdere nieuwe Excelcior's.
En deze keer krijgen we mr. Hautvast niet te zien. Hij had
het al druk genoeg bij de concurentie.Het was eind 1903 al datArthur
de Coninck er heil in zag zijn ingenieurskunst om te zetten in autokunst. Het
was een bescheiden start met enkele autosdie eenhouten chassis hadden en
een motor van Aster. Wel al 3 types met één twee of vier cilinders. Arthur was
ook vertegenwoordiger van een Frans merk.Maar hij had ambitie en wilde zijn eigen merk groot maken. Dat deed hij
door in 1905 meer chassis typen te vervaardigen, en ging over op volledige
vervaardiging in staal. Het waren wel nog geen huis vervaardigde producten.
1907 was dan rijp voor een ommegooi, en men verhuisde van de
Tervurenlaan naar Rue de Turqui, en er werden 12500 goudfranken aan kapitaal in
het bedrijf gepompt.Hier kwam de eerste
volledig in eigen beheer gebouwde Excelcior naar buiten gerold. Het was een
vierpitter met 14/20 pk zijklepper en had reeds cardanaandrijving. Geleidelijk werden de modellenverbeterd met een hoogtepunt in 1914. Ze
kregen de typebenamingen D, D4, DC, F30 de B Fiacre. Deze laatste was specifiek als
taxi bedoeld. De D6 was een 6 cilinder. Arthur had door dat goede smering een
belangrijk item was enExcelcior werd
vooral geliefd omwille van zijn kwalitatief smeersysteem. Deze wagens eisten
voor die tijd minder onderhoud. Motor had ook al druksmering.
1909 werd de firma naam veranderd in société des Automobiles
Excelcior en ze verhuisden nogmaals om groter te gaan wonen naar
Saventhem.Daar lagen de voormalige fabrieken
van een andere autofabrikant de Belgica .Deze ging dat jaar failliet. Dit was ook het jaar waarin men begon deel te nemen
aan sportieve evenementen. Niet echt succesvol omdat men tot dan toe geen echte racewagen
bouwde.
1910 kwam der de D6, een 6 cilinder, welke voordurend werd
verbeterd. Het was een zeer soepele en betrouwbare motor, met superbe
wegligging.
In 1911 was het dan tijd
om te gaan racen.Men nam deel aan de
Franse Grand prix, en ook in 1912 circuit de la sarthededen ze mee. Helaas niet erg succesvol, ze
reden nog met hun 4 cilindermodellen.Toen schakelden ze over naar de D6, een 9 liter gevaarte op circuit
Dieppe, en huurden ze een ex piloot Josef Christiaens met de hoop op
beterschap.Hij behaalde een zesde en
derde plaats in verschillende klassementen. Op de meeting van Oostende dat jaar een eerste
en nieuw record.Hun zescilinder haalde
eensnelheid van 180 km/h tijdens de 20
km proef.Ook in Spa waren ze succesvol
door alle records te vergruizelen op de hellingen van Malchamps en
Bethane.Zelfs op het beruchte
Brooklands circuit verbeterden ze het 50 mijl record.
Ze zagen het van dan af volledig zitten, en
schreven zich in voor de rally van Monaco, en begonnen aan de voorbereidingen
voor de legendarische Indianapolis GP, of te wel de Indy 500 van 1914.Christiaans hield lang de leiding met zijn 9
liter gevaarte, maar eindigde uiteindelijk toch op een 5de
plaats.In 1913 reden ze met lichtere
zes cilinders, en de piloten waren Christiaens en de Duitser Hornsted, ex
Mercedes rijder.
Ze wilden ook door
betrouwbaarheid klanten winnen, en volbrachten de rally Brussel St Petersburg.
Dit met een zeer fraai gemiddelde van 80 km/h.Autosnelwegen toen onbestaande welte verstaan. Lees de anekdote hiervan bij het beeldverhaal in Excelcior racing history. ! Bovendien werden ze aan de grens 4 uur lang opgehouden. (met opzet?)
De productie liep op tot 250 stuks, die door verschillende
koetsenbouwers van de gewenste opbouw werden voorzien. Export vooral naar
Engeland.In 1914 wijzigde met zoals bij
SAVA de radiator vorm, naar meer afgeronde kanten,om in de mode te blijven.Koning Albert schafte zich zoals eerder vermeld, regelmatig een
nieuwe Excelcior aan. In het jaar 1914 werd hij daarmee regelmatig gespot aan
het front, en deed zijn intocht terug in Brussel ook per Excelcior. Want, ja, ook hier kwamen de Duitsters in 1914
huishouden, ze bezetten de fabriek, en op hun vlucht terug namen ze de hele
inboedel maar mee, inclusief de racewagen die op Indianapolis reed. Ze deden zelfs de moeite er een foto van te nemen (zie foto's).
Arthur zat echter tijdens de oorlog niet met zijn duimen te
draaien en ontwierp een totaal nieuw type, de Adex B.Adex stond voor Arthur de Conick en
Excelcior.Tegelijk werden er reeds
plannen gesmeed om na de oorlog terug op te starten. Iets wat andere firmas
nalieten,en daardoor aan hun einde
kwamen.De vernieuwingen waren vooral
aanpassingen aan het comfort.Stabieler,
betere remmen op alle wielen, vering, naar het voorbeeld van Isotta
Franschini.Ook Minerva nam dit systeem later
over.
1922 Een nieuwe 6 cilinder met 5,3 liter motor en 3
carburatoren werd tot leven gewekt. Adex C. Met deze mobiel kon men 140 km/h
over de wegen snorren.
1923 neemt men deel met 2 voertuigen aan Le Mans. Deze
getunde exemplaren halen zelfs 160 km/h.Ze behalen echter geen podium plaatsen.Ze worden 5e en 7e. Men moest het met deze zware
en logge machines opnemen tegen de veellichtere en wendbare Bugattis e.a.Ook nemen ze dat jaar deel aan coupe Boillot.
1925 Ook voor het publiek komt er nu een Super sport om aan
160 Km/h te kunnen vliegen.Het gamma
bevat ook de gewone sport en toerisme.
1926 Excelcior behaalt zijn beste prestatie tot nog toe met
een 2de plaats in de GP van België. Men trok de piloot Pissart van Chenard Walker
aan, welke alle eerderewedstrijden
won.Christiaens was immers eerder dat
jaar verongelukt in Engeland, na zijn avontuur in Indianapolis.Pissard maakte record rondes, maar door
problemen met de carburatie zakte hij naar een 15e positie. Dit werd
opgelost en hij herpakte zich om toch nog een derde podiumplaats te behalen.
1926 na de Adex typen kwam de Albert I in sport en tourisme
versie.
1927 De voorgenoemde Pissart wordt verdeler voor Excelcior
in Waterloo. Men nam voor een laatste keer deel aan de GP van België, waar het
duo Senechal Caerels overwon. Pissart had zich uit deze race
teruggetrokken omdat een vriend van hem het leven liet in een Rally te
Chimay.Er reden nog 2 andere exelcior
teams in dit jaar, in zeer slechte weersomstandigheden.De ander teams waren Dils Ledure enCharlier Thoua.
Ondanks de successen raakte Excelcior in moeilijkheden door
de invoer van beterkope Amerikaanse automobielen. Einde 1927 nam Imperia de boel over. In 1929
verhuisde men alle onderdelen naar Luik, en de laatste Excelcior stond op het
salon van 1930.
De fabrieken in Zaventemwerden gebruikt om de carrossen van Imperia te vervaardigen tot 1933.
Daarna was het definitief afgelopen.De
gebouwen staan er nog steeds en vestigen vandaag een Draadfabrikant.
We mogen ons wel verheugen op het feit dat er momenteel 4
Excelciors op Belgisch grondgebied wonen. 2 van het type Albert I, een Adex C, bij privé
verzamelaars, en in het museum Bossaert in Westvlaanderen kan u een type uit
1914 gaan bewonderen. In totaal zijn er wereldwijd nog slechts een half dozijn
Excelciors bekend. Eentje in nog in Zwitserland, en een in de V.S., en Frankrijk.Ondertekende had het
genoegen bijna de helft hiervan in
levende lijve te ontmoeten, en mocht beschikken overeen plakboek met originele fotos van de
Excelcior fabriek. De huidige eigenaar moest ooit heel diep in zijn zakken grijpen om deze tot de zijne te mogen maken. Onze welgemeende dank. Onvoorstelbaar waardevol erfgoed, welk wij
hier met u gratis ende voor niks delen. We hopen dan ook dat lezers dit als
voorbeeld nemen, en ook hun schatten willen delen. We vragen wel deze beelden NIET te kopiëren en digitaal of op andere wijze te publiceren ! Exclusief voor dit blog !
Dus nog iets in een vergeten hoek liggen van het merk
Excelcior of ander Belgen,, stuur het ons door, en we vullen het verhaal aan
voor iedereen die het lezen wil.
We beginnen het fotoverhaal met de affiches en tekeningen, waaruit het duidelijk wordt waarom we de vergelijking met Bentley kunnen maken.
Affiche uit 1925, met koninklijk alure. Execlcior Coupe chauffeur in de Belgisch kleur; geel.
En Excelcior op sportief vlak, gebruik makend van enkel de beste materialen.
Exelcior voor alle weersomstandigheden
Excelcior aan het strand van Oostende 1910.
Excelcior 'le Mans' 1927 Excelcior 'Indy 500' Hieronder een hele mooie affiche, welke niet enkel Excelcior als sportief Belgisch merk Illustreert.
Vindt ook Minerva, Nagant, Springuel, e.a. Favoriet van de Koning !
Af en toe moest er ook gewerkt worden aan Excelcior.
Een van de oudste teruggevonden reclame affiches's met vermelding van succes 1905/1906
Excelcior phaeton 1913 voor Engelse markt. Jaar van deze onbekend, we schatten 1912 Hieronder een mooie caburator reclame voor Belgisch merken. Ook FAB, Pipe, Nagant, Linon, SAVA,Dasse worden vermeld. 1913
Excelcior werd ook vertegenwoordigd in Nederland.
Volgens onderstaand affiche nam Excelcior ook deel aan de GP Zwitserland, en werd hier eerste in zijn categorie.
Zowel Leopold II als Albert 1 waren autoliefhebbers, en hun favoriet was Excelcior.
Hieronder 2 beelden van aangekocht chassis 1921.
Een van de allereerste Excelciors, gefotografeerd bij paleis Laeken. Het koningshuis beschikte over meerdere modellen, zoals deze coupe chauffeur. Hier Albert in het bijzijn van Arthur Durea. Koningin Elizabeth en Albert met Excelcior 10108 Koninging Elizabeth woont tennismatch bij. 2 beelden van excelcior's, foto 1 nam deel aan Le mans 1927. Hieronder volgen een aantal beelden van Albert op bezoek aan het front 1914, rode kruis. Intrede in Brussel 1918
Bezoek van de Franse president met Renault, gevolgd door Excelcior.
Hieronder een foto die eigenlijk thuis hoort in de rubriek Minerva. We zien 2 Minerva's van de koninklijke vloot, maar ook helemaal rechts een Excelcior. Foto genomen tijdens bezoek aan Leopoldsburg. Mooie opname van koningspaar in Excelcior. Jonge leopold III
Albert zat ook als eens graag achter het stuur.
Hieronder opnamen van Leopold III in burgerkleding. Nog eentje van bezoek aan het front tijdens WO I, met een gehele koninklijke vloot op de achtergrond. We gaan verder met beelden van Excelcior op de salons van weleer.
En tenslotte in dit artikel enkele beelden van en in de Fabriek. In de montagehal. Er liepen slechts een honderden exemplaren van naar buiten. Bij Minerva waren er dat duizenden. Zo kocht men destijds een Excelcior, en dan op naar de carrossier. Exelcior's die klaar staan om getest te worden. Open deurdag bij Excelcior, alle prominenten waren aanwezig. Als laatste in deze rubriek, de fabrieken anno 2018 langs de spoorweg te Zaventem. Hieronder een beeld van tesrijder en vertegenwoordiger voor Excelcior; Leon van Cauter.
Bij het maken van testritten was het ook gebruikelijk passagiers mee te nemen. En ook Mevr. Dils mocht achter het stuur. Daarmee had je ongeveer dit uitzicht. We toonden reeds eerder een van de eerste wagens van Leopold II. Ook dit exemplaar kwam toe aan het koningshuis, Excelcior met caros van D'ieteren. Niet veel later al veel moderner ogend, zoals deze Landaulette. Nog een schitterende opname van een vroege Excelcior. Omstreeks 1911. In datzelfde jaar deed deze dienst als taxivoertuig in Breda. Ook uit 1911 deze overlever in Zwitserland.
Anno 1908 kreeg je ook al veel aandacht. Een schitterend beeld van een sportieve Excelcior 22184 bij een onbekend kerkje. Moest iemand het toevallig herkennen...... Aan het stuur Hornsted. En naast hem staat Jef Christiaens. De man zittend op de achterkant is Andre Dils.
Zie ook foto in racing and more 2. mogelijk dezelfde wagen en locatie. Nog een vroege Excelcior coupe chauffeur. Hieronder nog eens een testrit met nog niet van caros voorziene Excelcior. Familie uitstap per coupe chauffeur. Hieronder een foto van Arthur de Conink op uitstap naar Zwitserland, natuurlijk in zijn persoonlijke Excelcior.
Deze was uitgerust met 2 rijen zitbanken achter de chauffeur, plaats voor de hele familie. Ook de bomma mocht achterin.
Geloof het of niet, maar het Oldtimerseizoen is weeral van start gegaan. Niks nieuws onder de zon, want dat is al zo van in de jaren 50. Toen starten enkele leden van de Royal Veteran Car Club met dit initiatief, een 3 daagse winterrally voor open pre war wagens. De Toon in meteen gezet, en we mogen er fier op zijn dat deze traditie wordt verdergezet. EN; hier enkel echte oldtimers aan de start ! We volgen het evenement al enkele jaren met veel plezier en zelfs het griepvirus kon ons moeilijk in bed houden. We moesten ons wel beperken tot het vertrekpunt en het eerste deel van de rit op Zondag. Een een babbeltje slaan zat er ook niet echt in. De wegen lagen er koud maar open bij, en onze dipstick mat temperaturen tot minus 7 op een van de hoogste punten in de Ardennen. Het gemiddelde lag bij min 4, met een aangenaam snijdende Siberische Noordooster als toetje er bovenop. Niet niks. De laatste jaren zagen we een daling van het aantal deelnemers, maar anno 2018 lijkt het tij gekeerd. Naar schatting een 20tal voertuigen aan de startlijn, zoals gewoonlijk van allerlei pluimage. Hieronder ook weer nieuws........... spek voor onze bek.
Voor een volgende rit moeten we weeral wachten tot eind April.
Foto's J.Jacobs en Bdl.
In alle vroegte de nodige voorbereidingen voor een welgeslaagde dag.
En dan mogen de vogeltjes het kastje verlaten.
Mutsje opzetten.
Een wondermooie Sunbeam, die we al enkele jaren niet meer zagen. Een Belgische FN. En dan ging men de weg op.
Momenteel wordt er gewerkt aan de geschiedenis e.a. van het Merk Excelcior, maar in voorbereiding daarvan nog enkele gevonden beelden van Pipe's. Blijven inloggen dus.
Verboden foto's en teksten te Kopiëren!
We kregen nog een mooie foto van coureur Jaques Gudders. Bij de onderstaande foto twijfelen we of het een Pipe is, maar gezien bovenstaande foto zou het best kunnen. Uitstulping op de motorkap is een beetje breed, maar bij die van hierboven nog breder. Vandaar. Volgens anderen zou het gaan om een Mors, maar bij alle gevonden afbeeldingen van Mors, vormt de uitstulping één geheel met de radiator. Bij deze is er duidelijk een afscheiding.
Wie het weet mag het melden. Nog eentje van Baron de Crawhez aan het stuur van een Pipe. Onderstaande foto Pierre de Caters en Mr Vanderbilt samen in een Pipe. Hieronder nog een opname van het ongeval van Hautvast met Pipe op de Kaizerspreiz.
Een hele speciale is deze foto van de persoonlijke 'Pipe' camper van Baron de Crawhez, waarmee hij naar de Race's trok.
Volledig uitklapbaar voor een luxe verblijf. Hij ging er ook graag mee op reis naar de zon. Een mooie inzending uit de Noorderkempen. De linker auto is een Pipe. Rechts Nagant? Nog een model van Pipe Landaulette. Een foto genomen tijdens de coupe Prince Henri 1908. Pipe met afgedekte verlichting. Anno 1915.... En als allerlaatste een zicht van de rally Parijs Madrid 1903 ingekleurd.
We mochten nog enkele mooie Pipe vondsten ontvangen en voegen deze toe aan het Mooie verhaal.
Mogelijk is op foto nr 8 de Pipe 180 pk van prins Heinrich te zien. Extreem zeldzaam en derhalve een fantastische vondst.
Ten slotte nog een heel mooie foto van de eerste auto van Leopold II, we weten niet welk merk het is, maar het zou best een Belgische Auto kunnen zijn.
Wie het weet mag het zeggen. Foto genomen in de stallen van koninklijk paleis.
Wordt vervolgt.
Verboden foto's over te nemen !
Om nog eens te duiden op de determinatie van Pipe Auto's nog eens de herkenbare radiator.
Nog een affiche van Mr Hautvast op de fiets.
De bovenstaande foto is een welbekende verschijning doch hier ingekleurd, en derhalve wilden we hem nog eens tonen. Mr Hauvast.
Hieronder nog eens een mooie foto van een Pipe Phaeton rond 1908. Een Pipe in dienst van het rode kruis. Heel bijzonder deze foto/bewerking van het koninklijk huis. Leopold en Elizabeth met kinderen Stephanie, Louise en Clementine. We weten ook waar de reis naar toe ging, zie volgende foto..... Het restaurant. Hieronder dan het summum van Pipe, de 180 pk van Prins Heinrich? En omdat we toch in de koninklijke sfeer zitten hier de prijsvraag.... De eerste auto van Koning Leopold II...... Wie weet welk merk dit is.
Antwoord ; Germain 1902 . Germain produceerde een bijna gelijkaardig model als taxivoertuig.
ça va ; (verboden teksten en foto's over te nemen en op sociale media of elders te plaatsen)
Zalt
gaan ja, dat moet ongeveer de reactie van de beheerders van Société Anversoise Voitures automobiles of te wel S.A.V.A geweest
zijn, toen ze deze in
het leven riepen in 1910. Deze afkorting werd onder stimulatie van
concurent Minerva, in de volksmond al vlug vertaald als « Slechtste
auto van Antwerpen » .
Tja, het was nu eenmaal nog de periode dat
alles wat met techniek te maken had in het Frans moest. Om een of andere, maar
waarschijnlijk vooral snobistische reden, kon onderwijs enkel in deze
landstaal. Hierdoor zitten we nu o.a. nog altijd opgescheept met onze
embrayage, vitessen en ander gelijkaardige noodzakelijkheden.
Ze waren nog wel allemaal
te samen begonnen aan het technische avontuur al in 1893.
Dus zowel de
Hollanders De jong, die later Minerva oprichtte, als Dodelinger, een
Luxemburgs zakenman die aan het auto/moto avontuur begon in 1902. Dodelinger
was de initiatiefnemer om in Berchem Sylvain de Jong concurrentie aan te
doen die een jaar eerder begon. In eerste instantie gebeurde dat onder de
naam Royal Star, die net zoals Minerva met gemotoriseerde fietsen begonnen te
experimenteren. Ondernemingen zoals de rederijen Red en White star line waren inspiratiebronnen voor de naamgeving..
Zoals ook de andere merken,
Pipe, Vivinus en alle anderen probeerden ze ook op sportief vlak reclame te
beuren, en ook hier weer duikt Mr Hautvast op. Hij won met een Sava op de
Meeting van Oostende de Beker van de Koning, reed met SAVA de Coupe
Williame en de rally Brussel - San Sebastian. In 1913 Vestigde SAVA
een nieuw snelheidsrecord op de weg met 123,6 km/h tijdens een Antwerpse
meeting. De domper werd op de successen gezet toen tijdens het criterium
van de Maas Baron de Woelmont verongelukte met zijn SAVA. Hij wilde de
Springuel van Klinkhaemers inhalen, maar vloog in de berm en overleefde
het dus niet. De Woelmont was in 1911 nog succesvol in de Coupe de
Boulogne met een Excelcior. Er werden nog enkele andere kleine successen
geboekt met de coureurs Berger en Sauvenière waardoor en waarvoor er in 1914
een nieuwe racewagen ontwikkeld was, met kop/zijkleppen en dubbele
ontsteking. Helaas, het lot werd beschoren door de Duitsers.
Twee aandeelhouders
trachten na de oorlog terug op te starten, maar helaas kon dit avontuur niet
waargemaakt worden en werd de firma opgeslorpt door de concurrent Minerva.
Dit alles maakt dat er
vandaag nog zeer weinig sporen van deze fabrikant overgebleven zijn. Geen
enkele Royal Star overleefde, hoewel we weet hebben van een Chassis met
motor. Van Sava bestaan er 2 exemplaren, mede dankzij hun export naar Engeland.
Beide wagens zijn in handen van Belgische verzamelaars, en wij hadden de eer en
het genoegen ze allebei in levende lijve te ontmoeten. Ook op
fotografische gebied extreem zelden te vinden, maar ook niet altijd makkelijk
de determineren. Sava verving een niet erg opvallende radiator pas in
1913 door een beter te herkennen afgerond exemplaar. Iemand nog meer
fotos en/of verslagen in de lade liggen . Laat maar komen om het verhaal nog
completer te maken.
Het hele avontuur begon dus 1902 met Royal Star, waarvan hier de catalogus.
Een van de eerste producten motorfiets 1902.
In 1903 opgevolgd door dit model.
Een zeer zeldzaam beeld van een Royal Star 2 cilinder 1904.
En ook dit soort constructies waren verkrijgbaar. Forecar
Eén van de eerste automobielen van Royal Star, deze was ingeschreven in Zeeland met kenteken Z336. Een van de kenmerken van Royal star zijn de schuin geplaatste louvres in de motorkap.
Maar dit kenmerk is niet noodzakelijk zoals blijkt uit de brochure met dit model 1906.
Ook dit model heeft geen schuine louvres.
Nederland was blijkbaar een goede afzetmarkt voor Royal Star. Hieruit blijkt dat ze ook een 6 cilinder op de markt brachten. 1908.
Stand van M van Genderingen in Amsterdam 1907, waarvan hieronder een verdere advertentie.
Hier dan uit dat jaar een coupe chauffeur met de schuine Louvre's. Hieronder weer een zeer zeldzame foto' van een Royal Star. 1907 Hier onder ;Royal Star op naam van Jan van Kampen uit Friesland.1907. Een super fraaie Royal Star, waarbij mevr even voor de foto achter het stuur ging zitten. De luchthaven van Braschaat beschikte over 2 Royal stars voor het vervoer van reizigers. Hieronder een beeld uit 1912. Nog een foto met Militairen per Royal Star 1914. En ten slotte nog een foto van een van de laatste Royal Stars 1922.
In 1910 wijzigde de naam in SAVA, door de concurrentie bestempeld als Slechtste auto van Antwerpen, Maar om het tegendeel te bewijzen ging men de sportieve toer op. Hieronder een paar beelden van Sportieve Sava's die succesvol deelnamen aan Belgische evenementen. 1911 Meeting van Oostende. Hieronder een beeld van Baron de Woelmont welke dodelijk verongelukte tijdens een Manoeuvre om Springuel in te halen. 1913 Ardenne trial Startnummer 11. Hieronder staan zowel de Springuel als een SAVA op de foto. Deze Sava heeft startnummer 7, en is dus niet die van Woelmont. Ook in 1913 met Rene Berger aan het stuur. Winnaar van de GP van België.
Twee Sava's met starnummers 8 en 14 coupe de roi 1913. nr 10317 is niet die van Woelmont. Die had 10311.
Het mooie embleem van SAVA.
Sava werd niet enkel gepromoot in Nederland, maar ook in Spanje.
In het Spaans aangeprezen als winnaar van de beker van de koning op de Grand prix Krantenknipsel uit 1922. Misschien staat ie er nog? Hieronder nog een van de 2 wagens op de luchthaven van Brasschaat. 1912 Onderstaande foto zou een SAVA zijn volgens het kenteken dat ingeschreven stond te s'Gravenvoer als bedrijfsauto van Dhr. Groothuis. Geheel andere radiatorvorm. Hieronder nog een heel mooie opname van SAVA uit 1913. Iets wazigere foto Sava 18/24 pk 1913 coupe chauffeur. Een zeer mooie Torpedo SAVA 1913. Zo ook onderstaande tekening in kleur. 1913
In 1913 kwam men met de afgeronde radiator. Hieronder een mooie foto 1914 Antwerpen mobilisatie.
In het artikel 'de Windhond' van 16/08/2017 kon u hier het spannende verhaal in woord en beeld lezen van een huwelijksreis per Minerva van Londen tot Venetië in het jaar 1910. In oktober van datzelfde jaar deed een bekende Belg ongeveer hetzelfde maar beperkte zich tot Frankrijk, om er achteraf het boek ' De vroolijke tocht' over te componeren. De auteur Cyriel Buysse schreef dus zijn bevindingen neer en publiceerde deze in 1911. Het werd een ode aan een ronde van Frankrijk, maar ook aan de Helse machine op luchtbanden. In die tijd reden er al zo een 6000 auto's in heel België. Wie aan een drukke weg woonde zag er gemiddeld 8 per dag voorbijrazen. De automobiel was een even belangrijk communicatiemiddel als fotografie of cinema.
Het enige wat wij ondertussen van deze tocht weten is dat hij onderweg een kapotte koppeling kreeg en door een ossengespan moest worden verdergetrokken aan 3 km/h, en zijn chauffeur moest daarbij regelmatig op de rem gaan staan om niet letterlijk in de 'shit' terecht te komen. De wagen was een 4 cilinder die maximaal 80 km/h deed. De reis zou 5000 kilometers hebben belopen, maar of dat gemeten werd met een kilometerteller of eerder per buik - achterwerk gevoel, kunnen we helaas niet nagaan. Hij maakte de reis in het gezelschap van zijn stiefdochter, en herhaalde ze nog twee keer in 1913 en 1923.
Wij vonden enkele beelden van de Minerva, en wie al eens op het net op zoek gaat vindt nog meer automobielen van Cyriel. Hij was een echte autoliefhebber en bezat een van de eerste auto's in Deinze. Omstreeks 1906 had hij een Chenard Walker. Maar daarvoor had hij nog een andere wagen.
Hiervan bestaat er een mooie foto, samen met zijn Zoon Rene. Helaas gaat het hier dus niet om een Minerva, ondanks deze vermelding. Jammer dat de journalisten van dienst niet de moeite genomen hebben dit te verifiëren. Ook de afbeelding op een herdruk van het boek toont een auto uit de jaren 20, waarschijnlijk geen Minerva. Jammer.
Moest er iemand in het bezit zijn van dit boek, we zouden het graag eens uitlenen.
Verboden foto's en teksten over te nemen en te plaatsen op sociale media !
Cyriel gefotografeerd toen hij in de bloemetjes werd gezet te Deinze als verdienstelijk Vlaams schrijver.
Een van de eerste uitgave's van de Avonturen van Cyriel. Automobiel met nummerplaat B 29. Hier Cyriel Links samen met Emile Claus Rechts en de Minerva waarmee ze door Frankrijk tukkerden. Beelden van de Minerva zijn zeldzaam. Hier zijn we Cyriel op de achterbank van zijn Minerva.
Hieronder, de autotocht werd door Michiel Hendryckx overgedaan en herschreven. We konden het niet laten ook nog 2 andere Minerva beelden toe te voegen. De tweede wagen van rechts is een Minerva, tijdens de mobilisatie 1914 getrokken in Antwerpen? En hieronder nog een beeld van Minerva AK 1932 in de vroege jaren 80. Deze wordt nu geveild op de beurs van Parijs door Bonhams.
De fotografische geschiedenis en meer, van het Belgisch merk Pipe, wordt hier uitvoerig uit de doeken gedaan. Dit in 15 artikelen gepost tussen 27 november en 17 December 2017.
U kan deze nakijken door in de rechter kolom op een van deze data te klikken. Als u net zoals ons dacht dat we het daarmee gehad hadden, waren we weer mis, want weer enkele nieuwe beelden zijn binnengeslopen. O.a. van de derde deelnemende Pipe aan de Gordon Bennet uit 1904, met als bestuurder Maurice Augieres, welke de rit niet uitreed, en derhalve zijn foto's minder bekend. Bovendien had Maurice de Franse nationaliteit. Lucien Hautvast en Baron de Crawhez toonden we reeds eerder, maar ook hiervan weer enkele nieuwigheden in ons archief. De Crawhez bereikte ook de finisch niet.
Nog Pipe foto's ergens in uw bezit ? Wij delen ze zeer graag.
Maurice Augieres poseert fier met zijn Pipe voor het vertrek in 1904 aan de Gordon Bennet rally. Helaas zal hij de finisch niet halen. Nogmaals Augieres aan de startlijn, te herkennen aan de Moustache. Het is niet heel duidelijk of dit Maurice of Baron de Crawhez is die met gierende banden vertrekt. We vermoeden de Crawhez, met pet, terwijl Maurice een lederen muts droeg. Deze is dus vermoedelijk ook Maurice. Lucien Hautvast vertrekt met starnummer 6, ook met pet. Dit is een opname van Baron de Crawhez welke ook de finisch niet haalde Dan nog een hele mooie van Lucien Hautvast in 1907 coupe de Meuse. Hier reed hij met starnummer 3, 50 pk versie. Een mooie schets van Pipe 16A in 1907, welke eveneens bereden werd door Lucien. Om in hetzelfde jaar te blijven, hier een beeld van de stand van Pipe salon Parijs.
Daar kon men o.a. opteren voor dit model uit 1907.
Of de Open phaeton versie.
Enkel jaren laten 1913 geëvolueerd naar deze torpedo tourer.
Hieronder dan een van de laatste modellen 1913. En ten slotte nog een zeer zeldzame overlever van Pipe.
Hieronder dan de wellicht enige Pipe uit Azië. Deze vertoeft op Ceylon, nu Sri Lanka en is in top conditie. Het is een 20 pk uit 1913. Top stuk, en met zekerheid een echte blikvanger op elk evenement.
Deze week mochten we van een Lezer weer enkele mooie niet eerder geziene foto's Minerva en andere Belgische merken ontvangen. Als je in de jaren 70 op zoek ging, kwam je al eens iets tegen, maar foto's maken was toen nog niet zo evident als nu. En we doken ook nog eens in onze eigen archieven om nog meer niet getoonde Minerva's op te duiken. U kan ze hier bekijken maar, verzoeken geen foto's van dit blog elders op het internet te reproduceren ! Met dank aan de schenker.
Ergens in de jaren 70 oog in oog met een Minerva 1912.
Of eentje uit 1934, 17 pk model.
Interieur
Minerva Berline vermoedelijk eind jaren 20 met schijfwielen. Minerva 1912 GP België
Minerva 1913 op uitstap. Waarschijnlijk was er een haar in de boter, of vergat de fotograaf 'smile' te roepen.
Een mooie 6 cilinder model ?
Minerva 1925 Feval.
Grote Minerva 1934?
Even op bezoek op het salon van 1927. Leopold was er ook ! Enkele modellen geschikt voor het Hof bewonderen.
Minerva bij de gebouwen van d'ieteren freres. In de vitrine van een dealer, de vierde in de rij, Minerva. Parade aan de kust, met 2 Minerva's op kop.
De Actrice Marie Marquet, trad vooral op in Parijs en St.Petersburg, en liet zich verplaatsen per Minerva met chauffeur, welke ze regelmatig inhuurde. Hier enkele foto's van chauffeur George, welke van Marie een gesigneerde foto in theaterprogrammaboekje ontving. Zelf gaf hij haar een foto met daar achterop een boodschap. Het verhuur bureau was gezeteld in Londen.
Ter attentie van alerte chauffeur en vriend George. George in zijn riante Limousine Minerva. In zomerdagen stond deze Coupé chauffeur Landaulette ter beschikking.
En eveneens was er een gesloten coupe chauffeur. Op een van de achterzijden liet hij deze boodschap na. Beste Jullie Drie. Ik stuur u mijn zeer elegant flesje waarop ik sedert 19 dagen wachtte. Het is de garage die de foto's heeft doen maken om verzending naar het bureau van het agentschap waarvoor wij werken( te Londen) Een antwoord a.u.b. met uw nieuws. Goede dingen. Latere foto in de Vitrine van het verhuurbedrijf.
We leerden uit een voorgaand artikel over een Rallye gehouden in SPA 1933 dat Minervisten zich konden inschrijven via de Minerva agentschappen, en dat er van daar uit ook vertrokken werd richting SPA. We gingen op speurtocht en vonden dat één van deze agentschappen was gevestigd in Aalst. Behalve advertenties van de firma vonden we ook boeiende verhalen en gebeurtenissen, nu lang vergeten. Van ongevallen tot in 'Al Capone' stijl Bankovervallen en nog veel meer.
Hier en nu uitgespit en we weten zeker dat het de liefhebber meer dan bevallen zal.
Lees en geniet.
We beginnen met de rubriek Ongevallen, daar we een fantastische anekdote vonden niet ver hier vandaan gebeurd. Daarna vervolgen we met Straffe verhalen en andere gebeurtenissen. Wordt vervolgt met nog meer nieuws.....
Vreeselijk ongeval in Januari 1912. Minerva tegen Boom na klapband. 2 doden. Chauffeur van Baron Osy verongelukt. 1912. Minerva botst met paardengespan. 1914 Chauffeur van de fabriek tegen boom 1914. 2 doden. Splinternieuwe Minerva tegen boom 1921 Vreeselijk ongeluk 1924. Minerva bots op Citroên 1931 Verder in de rubriek sterke verhalen !
Minerva van dokter gestolen ! 1912 Stad Antwerpen schenkt Slijk bij mooi weer !!! 1913 Minerva in sluis gereden 1925. Bank overval met gestolen Minerva 1933 Wie een Minerva wiel vindt in de buurt van Aalst kan het hier gaan terugbezorgen ! Miss univers 1934 Lees vooral de commentaar achteraf van een Jounalist die blijkbaar niet erg tevreden was.
Ondanks het hele gebeuren slechts enkele minuten duurde had de journalist het er toch moeilijk mee. Koninklijk bezoek. 1925 En 1926 voorlopig ten slotte; nog een artikel ivbm de rally te Spa 1933
Dit korte artikeltje toont nog enkele vondsten van Minerva familie foto's met dank aan leden van de Royal Veteran Car club.
Prachtige familiefoto van een grote Minerva Landaulette. Ook opgedoken uit een oude lade de Minerva Type AN ? En nog eentje die eigenlijk in het voorgaand artikel thuis hoorde Minerva op Tijgerjacht in India.........; Deze komt dan weer uit een krantenartikel uit Valkenswaard, helaas niet de allerbeste kwaliteit.
Hieronder nog een appendix voor voorgaand artikel ivbm de Rally in Spa 1933, welk nog een paar andere aspecten aan het licht brengt. Hieronder enkele beelden van een Minerva Motor pre 1914 met kleppen.
Minerva motorfiets V twin 1909. Australië En als laatste enkele Minerva's die onlangs een nieuwe eigenaar kregen, en waarvan we hopen ze te mogen ontmoeten. Minerva V twin 1912.
En hieronder een pracht en superzeldzame 8 cilinder landaulet Type AP, nu in een Belgische verzameling.
Wegens het succes van 2017 herhaalt de organisatie van Cars & Coffee Peer deze dag op 21 juni. Iedereen met een in België vervaardigd vehikel is welkom op deze themadag. Kent u iemand, bezorg hem dan deze uitnodiging.
Via onze vriendLucien Hautvast, welke zich vlijtig bezigde
bij voorgenoemde merken Vivinus en Pipe, kwamen we terecht bij ander Belgisch
merk met ambitie en alure. Hij werd in 1910 geëngageerd door autobouwer Springuel, een merk dat in 1902 zijn levenslicht zag.
Toen begon Jules, net afgestudeerd
als ingenieur met het construeren van enkele prototypes automobielen voor eigen
gebruik. Plaats van delict; Huy. Zijn zoektocht naar speciaalheidviel in de smaak en onder druk van vrienden,
pakte hij het groter aan. In 1907 kocht hij een oud fabriekspand om uit te
breiden. Officieel onder de naam S.A. des Automobiles Springuel.
De eerste wagen die uitkwam was een
tourer die een snelheid van 80 km/h kon behalen, een flinke jongen in die tijd
die aardig wat spektakel creëerde. Het merk werd bekend omwille van zijn prima
kwaliteit. Ze maakten gebruik van top
materialen voor de motoren, en om de bedrijfszekerheid te garanderen hadden de
wagens een dubbel ontstekings systeem. Er was geen plaats voor fragiele fragmenten.
Wat betreft de vervaardiging van mechanische onderdelen, bijna alles werd met de hand en in eigen beheer gemaakt. Ludovicus Springuel, neef van Jules verteld ; De motor werd op een testbank geplaatst, draaide minimaal acht uur en werd vervolgens op een chassis gemonteerd. Een tester reedt enkele honderden kilometers, en noteerde al zijn opmerkingen. De motor werd vervolgens volledig gedemonteerd, gecontroleerd, opnieuw geassembleerd en uiteindelijk aan de klant geleverd, welke daarna een impuls van verrukking kon ervaren. Vooral de zeer soepele werking van de koppeling van Springuel werd voor die tijd als een 'bijna orgasme' ervaren.
Het carrosseriewerk werd zoals destijds gebruikelijk, uitbesteed, maar
wel onder toezicht en aanwijzingen van Jules die overal een vinger in de pap
wilde hebben zonder zich te verbranden. Men
oogste felicitaties van de koning op het salon in Brussel van 1908, welke toen ook klant
werd.
Vanaf 1910 kwamen er meerde
modellen om een keuze te kunnen maken uit 3 lengtes.
In dat jaar trokken ze ook de succesvolle
Lucien Hautvast aan om op essentieel sportief vlak reclame te kunnen maken. Het was meteen in de
roos, want ze wonnen de Coupe de la Meuse met de 16 pk.Ook in dat jaar werden ze eerste in de
Meeting dOostende. In 1911 herhaalden ze het succes van de Coupe de la
Meuse. Jules kon dus direct een mooi palmares aan adelbrieven voorleggen.
Er kwam ook een kopzijklepper 2,12 liter die vanaf 1912 vele successen
kende in wedstrijden. Meegevoerd door de stroom, kon dit succes niet
onopgemerkt voorbijgaan; Er volgde een samenwerking met Imperia. De merken
hanteerden elk een eigen naam, een dun laagje Springuel-Imperias werden geboren
. Vanaf 1914 waren er 4 modellen ; 12/14 pk en 16/20 18/24 en 26/28 pk. Jules toonde altijd interesse om te
verbeteren, en ontwierp een vierde merk, de Abadal. Deze was qua prestaties
te vergelijken met de Hispano Suiza. Puur krachtvoer!
Ook de coureur Klinkhamers reed
voor Springuel. Hij vestigde een record toen hij in Huy een helling van 8%
trotseerde met een snelheid van 75km/h. Op de vlakke weg haalde hij een goed gerijpte 117,64
km/h.
Datzelfde jaar schitterden ze ook
weer in de voorgenoemde wedstrijden in de sportwagen categorie.Derny deed het ook goed bij een
betrouwbaarheids rit waarbij hij probleemloos een afstand van 756 kilometer
aflegde aan een gemiddelde snelheid van 86 km/h in de Ardennen.
Jules hield
zijn geheimen angstvallig verborgen onder een luchtdicht afgesloten motorkap.
Eén Springuel verhuisde naar
Argentinië om deel te nemen aan een parcours van 1000 km door de woestenij van
de Andes. Hij reed aan een gemiddelde snelheid van 70 km/h, inclusief een botsing met een paard, wat hem veel tijd koste om de wagen te herstellen.
Maar u raad het al, de wereld begon andersom
te draaien toen de Duitsers letterlijk roet in het eten kwamen strooien.
Tijdens de bezetting probeerden ze de geheimen van de succesvolle motoren te
ontfrutselen; maar Jules weigerde ze prijs te geven, en werd prompt uit zijn eigen fabriek
gesmeten. Machines en autos verdwenen per trein richting oosten. Na de oorlog
werden enkel nog enkele wagens geassembleerd met overgebleven- en vernieuwde
onderdelen, maar de productie kwam nooit meer op gang. Ook al omwille van
ziekte van Jules, welkehieraan overleed
in 1929.Hij tekende wel nog enkele
ontwerpen, maar moest genoegen nemen met de wetenschap dat tijdens de oorlog een
Springuel de persoonlijke postvan de
Koningverzekerde in een verbinding met
Le Havre. Een laatste heldendaad voor
het merk.
Trofeeën en nalatenschappen worden
tegenwoordig bewaard door familieleden en vrienden. Voornamelijk door Hervé
Springuel, zoon van Ludovic, neef van Jules.
Lang werd gedacht dat er geen overlevende Springuel's meer ronddwaalden op deze aardbol, en waarschijnlijk is dat ook zo. Men werk wel aan een replica.De stad Huy gaf in 1997 Beeldhouwer Jean-Marc
Gaspard de opdracht een sculptuur te maken. Hij koos als culturele identiteit voor de gemeente de raceauto van Springuel, als eerbetoon aan de voormalige autoconstructeur.
Hij vervaardigde het beeld volledig in aluminium om ook de kwaliteit van het merk te
benadrukken. Een beetje Prozac voor uw ziel, te bewonderen op een rotonde te Huy.
Weet je dus niet waarheen, deze tip
als sociale ontmoetingsplaats. Maak eens een zoektochtje naar Huy en portreteer een
mooi aandenken met je oldtimer, mijmerend over de 'goede oude tijd'. Wat als ............
Heb jenog meer info over dit merk, we ontvangen dit
steeds met plezier.
Een eerste foto van de familie Springuel met een van de prototype's in 1904 ! Een latere opname met 'Roi des Belges' carrosserie aan de oever van de maas 1907. Zelfde plaats, betere foto. Bronnen over het jaartal spreken elkaar tegen. Familie Springuel met een Coupe chauffeur model. 1913 reeds in samenwerking met Imperia. Een Springuel gefotografeerd in Luxemburg. Springuel tijdens 'Coupe de Meuse', bestuurd door Klinkhamers. Men koos voor een 'Toerisme' model.
Hieronder enkele Springuel coupe chauffeur modellen uit 1913. De 16 pk versie.
Een open phaeton 16 pk En een sport torpedo. Landaulette Hieronder een Springuel 'Roi des Belges'in Kleur
Chassis met motor zoals die geleverd werd aan de carr Prijslijst van 4 verkrijgbare modellen. 12,16, 18 en 28 PK Springuel eigen motoren in beeld.
Springuel op de beurs van 1912. Sportieve prestaties
Springuel meeting van Oostende 1910.
Zeer mooie opname van dezelfde als voorgaande. Aan boord Jules Springuel himselve? 1910 Oostende
Familie Springuel aan boord van één van de eerste Springuels pre 1907.
Beker van coupe de la Meuse in datzelfde jaar, zelfde wagen.
Springuel 12027 coupe de la meuse 1911 met Hautvast aan het stuur. Nog eentje 1911. Een tweede Springuel met nr 12028. Hier het hele 4 koppig Springuel Team in Oostende met La marche, Klinkhamers, Jules springuel en Hautvast. aan de startlijn Springuel 4881 1911 Oostende een 12 pk.
Alle indianen spelen met ................ Bananen, Maar er zijn er ook enkelen die met iets anders spelen.................. Minerva's
Een Minerva Type OO, zoals ook koning Leopold er een bezat 1920/21. Deze week uit naar India. Verkommerde Minerva, ooit eigendom van een Maharadja. Deze kwam er beter mee weg, een Minerva uit 1906 India. De gifgroene ernaast is een Mors. In dezelfde collectie deze uit 1914. Concours in Delhi. Een beeld dat we al eerder toonden deze bij hospitaal Luik 1914, met veel gelijkenis onderstaande foto's.
Minerva 16009
en 0082. Hieronder dan nog eens een beeld van de Minerva tijdens de rit Amstedam Parijs 1968, ergens geflits op een Vlaamse weg. En tijdens deze zelfde rallye een startpoging na aankomst in te Parijs. Nog een fraaie foto van het kleinste Minerva model 14 pk uit 1914. Eigen carrosserie. Een futuristisch model van Armbruster. Minerva royal van koningshuis. Minerva Phaeton 1907. Reclame van Minerva Type HH 1913 in het Spaans.
We ontdekten nog een kleine advertentie welke bewijst dan ook de broer van de koning van Zweden een Minerva 26 pk aanschafte.
Dit artikel uit 1933 verteld een mooi verhaal. De Stad SPA verdeeld maar liefst 50.000 frank aan prijzengeld voor een Minerva rally. Een enorm bedrag in 1933 !!!!! We zouden heel graag meer hier van weten en zien, en voegen alvast een foto bij die we al eerder toonden, maar toen hadden we dit knipsel nog niet ontdekt. Graag nog meer van dit.......... wie heeft het liggen?
Op de valreep kregen we nog enkele beelden van dit extreem zeldzame Belgische merk, waarvan bij ons weten geen overlevenden zijn gevonden. Wat wel overleefde is de fabrieksplaat die een jaar of 20 geleden door een lezer van dit blog van de fabrieksmuur werd geplukt. Hier als onvergetelijk erfgoedstuk aan de digitale muur geplakt, zodanig iedereen kan meegenieten van onze rijke automobielgeschiedenis
De Belgische driekleur verdedigd door FAB, met dank aan de eigenaar FAB aan het werk op het criterium van SPA 1912. Aan het stuur Coosemans. Hij won o.a. coupe de Liedekerke 1912. In 1913 op 21 september nam hij deel aan de 'Coupe de Boulogne' met startnummer 9. Een tweede FAB was in geschreven met startnummer 20, bestuurd door Losci, en Jakke als reserve piloot. Mocht iemand hier beelden van hebben............ Affiche van FAB 1913
Een Zeldzame aanblik van een FAB limo 1912
Deze toonden we al eerder, alsook beelden van een teruggevonden FAB, waarvan hieronder enkele schetsen.
Bovenstaande tekeningen werden gemaakt aan de hand van deze vondst.
We zijn nog steeds op zoek naar de toenmalige en/of huidige eigenaar van deze overblijfselen. De radiator zou aan de garagemuur gehangen zijn, en blijkbaar zaten er ook nog carbuurlampen op.
Dus deze warme oproep aan wie weet waar deze zich bevind, zich te melden. Alle tips welkom!
Voor degenen wiens Russisch niet zo goed ligt, hier eenzelfde reclame in het Duits. Kellner, ook Hofleverancier voor het Duitse Hof.
Toch wel een ander afbeelding met geopende achterdeur om duidelijk de comfortabele 'noodzitplaatsen' te illustreren. Voor degenen bij wie het Duits ook al niet ligt, kleine vertaling, waarbij vooral nr 6 interessant is.
Deze zegt: bij volle bezetting van de wagen zitten de Heren achter in de wagen, waardoor de dames niet gestoord worden door de rook van sigaren en sigaretten !
1. Omdat de zitplaatsen tussen de assen liggen zijn schokken en trillingen minder voelbaar.
2. Omdat de achterste zitbank voor de as ligt bespaart men op bandenslijtage.
3.Men kan de chauffeur instructies geven zonder te moeten schreeuwen zoals vroeger.
4.De achterin zittenden zijn eveneens beschermd door het voorste windscherm.
5.De achterste nood zitplaatsen (strapontins) zijn comfortabeler dan vroeger omdat ze breder en dieper zijn, en kunnen worden voorzien van armsteunen, waardoor men makkelijker kan omhoog komen.
6. Heren kunnen achteraan zitten om dames niet met sigaren en sigarettenrook te parfumeren.
7.Als de noodzitplaatsen niet gebruikt worden, kunnen ze worden opgeklapt en is er ruimte voor 5 grote koffers. Hieronder een Minerva Spitzkuhler voorzien van Zomer en Winter carrosserie van Kellner.
Het is weer bijna zo ver. Einde van het jaar nadert en talloze zinvolle en zinloze dingen zullen weer onder de kerstboom liggen. Wij leggen er deze mooie Minerva vondsten onder, en hopen de gepaste liefhebber daarmee een mooi kado te doen.
Het is blijft wel verboden deze foto's en teksten te posten op sociale of andere media!
Not allowed to copy photos and text !
Dank zij ons contact in Rusland, hebben we enkele toch wel super mooie beelden van Minerva in dit werelddeel gekregen.
Zoals deze bovenstaande in Siberië omstreeks 1914.
Maar nog mooier deze hieronder van een zeldzame 'Spitzkuhler' Minerva 1914. Net een paar nieuwe reservebanden gaan 'kerst'shoppen.
p.s. mogelijk is de motorfiets links een Sarolea.
Gewoon om te vergelijken hieronder nog een foto die we al eerder toonden, 1914 Alpenfahrt. Voor de ongelovige Thomassen, een detailopname van de radiator met duidelijk het Minerva embleem. Hieronder dan een Russische reclame affiche van de Minerva 'Spitzkuhler' met een carrosserie van Kellner. Ook de onderstaande is eenzelfde model maar deze carros in van Papler in Keulen.
Daar ons de pap in de mond gegeven werd, hier nog een Minerva met Papler carros.
Dan nog enkel beelden van een Minerva die een officiële functie bekleede in het Oostblok., leuk te zien hoe de bagagekoffer ingewerkt werd. Dan nog een beeld van een dikke 8 cilinder die ooit in Oostenrijk dienst deed. Deze hierboven in een meer bekend beeld van het topmodel Minerva op het salon van Parijs 1931. Ook de 8 cillinders onder de kap, en een Amerikaans aandoende bumper. Gezien de palmbomen op de achtergrond is deze in meer warmere streek te situeren, of een of ander arboretum. Als bijna afsluiter, een Minerva lijkwagen met redelijk moderne opbouw.
Niet de allerbeste foto, maar we zagen op de achtergrond toch nog net een Minerva piepen. Foto zou zijn uit 1921. Misschien een model NN.
Van een Duitse lezer kregen we deze mooie opname uit Kongo omstreeks 1934 toegezonden. De vraag is ; is dit en Minerva, zo ja welk type/bouwjaar. Heeft voorwielremmen en links stuur dus na 1927. Maar er zijn ook twijfels omwille van de hoek van de radiator.
Alle suggesties welkom via gastenboek of opgegeven mailadres in de titel.
Hieronder dan eentje die ook determinatie nodig heeft. Nederlandse inzending. Deze Minerva deed dienst als taxi bij het bedrijf Gramtax in Hardenberg.
De wagen werd in gebruik genomen in 1933, maar is duidelijk een occasie van voor WO I.
Ook hier graag een type en bouwjaar op te plakken. Hieronder een inzending uit het Oostblok Niet 100% zeker of het om Minerva's gaat, wie het weet mag het zeggen. oplossing; het zijn 'White' vrachtwagens Rusisch leger. (Amerikaans) Een ander leger verhaal hieronder. De Nederlanders waren uitgerust met een peloton Motoren, maar zoals blijkt op de achtergrond ook Minerva. De motorfietsen zijn van de merken Douglas en Excelcior? Hieronder dan een beeld van eerder vermelde rally Amsterdam Parijs met een rondje op Zandvoort. De Minerva landaulette moet met zekerheid nog bestaan. Wie weet meer?
Bekijk https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_042344~historische-autorally-amsterdam-parijs-1898-1968-met-spijker-uit-1906~.html De andere deelnemende Minerva aan deze rit hieronder nog maar eens in beeld. We weten ondertussen wie de huidige eigenaar is. En voila, een opname van 2015.
Hieronder gewoon een mooi beeld van de Minerva 'Aster' NN 1920 in een sportieve uitvoering.
Als laatste enkele beelden van Minerva met een carros van Vesters & Neyrinck 1926, 1929 en 1931
In eerder bericht deden we al een en ander uit de doeken ivbm het Belgische automerk Pipe.
Pipe had een vertegenwoordiger in Riga en in 1909 werd er een rally gereden St.Petersburg-Riga, welke werd gewonnen door Pipe. Voor zo ver we weten reden er 2 Pipe's mee, waaronder één zware 60 pk.
Bestuurder was ene Vsevolozskiy, uit een adellijk geslacht en nobelprijswinnaar.
Dankzij ons contact in Riga wisten we enkele zeer mooie opname's te bemachigen van dit roemrijke merk, welke in deze jaren de grootste autoproducent in België was.
Verkoops annonce Pipe in het oud Rusisch, Eerste vier dikke letters is PIPE in het Rusisch.
Verder worden andere modellen van 9 tot 100 pk open phaeton's en vrachtwagens van 1 tot 5 ton aangeprezen.
Aan de startlijn in 1909 te St ¨Petersburg. Helemaal rechts Pipe. Zelfde plaats, ander volk. Een foto uit een Duitse krant waar Dhr. Wsewoloshskiy in de bloemen word gezet.
Toch is dit een andere Pipe dan op de voorgaande foto's. Misschien een jaar vroeger 1908 (platte firewall)
Een zijaanzicht van de Pipe, welke eigenlijk een sportTourer was. Met neergeklapte voorruit, welke op de volgende foto's ontbreekt. Hier heeft de Pipe startnummer 6 en geen venster. Zelfde als hierboven Deze Pipe heeft al niet meer die platte 'cowl' achter de motorkap.
Ook deze Pipe reed mee in de rally en het grappige is dat er aangegeven werd dat men 11 keer een band moest wisselen. Het zou gaan om een 60 pk Pipe. Links ook nog net in beeld een Pipe. Nog een opname van een Russische Pipe, deze nam wel geen deel aan deze rally.
En tenslotte nog een mooi beeld van 2 deelnemers aan St.Petersburg Riga.
De inhoud van dit blog belicht sedert
enige jaren naast verslagen aangaande 'pre-war oldtimer' evenementen ook de Belgische merken.
Anno 2016/2017 kwamen de merken
Minerva, Metalurgique, Elgé, FAB, Pipe, Speedsport, Vivinus meer dan uitgebreid
aan bod.Deze mythes zullen verder afgepeld
worden met nieuwe vondsten. We vullen aan met nog andere bekende en minder
bekende merknamen.
We zijn dus steeds onversaagd op zoek
naar oude en nieuwe beelden van deze eens roemruchte mobielen, waar ook u een
bijdrage kan leveren door het insturen van uw bestanden.Voor 2018 plannen we alvast meer te vertellen
over de merken Nagant, Springuel, SAVA, FN en wat er nog zoal opduikt,
alsook spannende verhalen.
Alvast veel lees en kijk genot,
beginnend met een aanvulling van ons Pipe verhaal.
Pipe 1909 circuit de l'Anjou. Pipe 1908 meeting SPA, bestuurd door Vienne. In 1910 werd deze Pipe uitgerust met een motor die eigenlijk voor een Zeppelin bedoeld was, met het oog op deelname aan wedstrijden. Pipe met deelnemers nummer 22M. wedstijd en jaar onbekend.... Pipe naoorlogs prototype. Nam deel aan de vliegende kilometer van Oostmalle in 1922. André Pissart. Een advertentie Pipe Phaeton 60 PK 1908.
Omstreeks dezelfde periode als bovenstaande Pipe coupe chauffeur met carros van Voght. Twee Pipes 1911 De Pipe van Koningshuis tijdens Albert I bewind.
Hieronder een foto tijdens een officiële gelegenheid. (zie ook beelden voorgaand artikel over Pipe)
Ook een Pipe? we betwijfelen het, maar het is wel een heel mooie opname. 1914 Tweede en derde in de rij Pipe. de eerste is een Berliet. Pipe vrachtwagen 1908. Deze had 16PK. Pipe met houtgasgenerator 1926. Stand van Pipe op het salon 190? Hier een foto van de Beker van de rally st.Petersburg welke een tijd geleden op een veiling verscheen. Gewonnen door Pipe.
En als laatste nog eens de foto van de Pipe Royal om foto 9 en 10 bij te staan.Koningin Elizabeth met kinderen Leopold (III) en broer Karel. (regent tijdens WO II)
Lucien Hautvast is een beetje de rode draad doorheen ons Belgisch verhaal tot nog toe. Hij begon zijn carrière net zoals veel auto en motoren bouwers met en op de fiets. Hij reed voor veel Belgische merken om deze te promoten, zoals o.a. Vivinus en Pipe, Springuel, hier uitvoerig beschreven. Maar hij reed eveneens buitenlandse merken zoals Clement Bayard, en was kind aan huis bij de koning. Er verscheen zelfs een boek over hem genaamd ' de Gentlemen Driver' . Mocht iemand in het bezit zijn hiervan, wij zijn benieuwd naar de inhoud.
Wij kregen onlangs enkele beelden bezorgd van de Tour de Belgique waar enkele Pipe's als volgwagens meereden. Met zekerheid dat Lucien hier voor iets tussen zat. Verder nog enkele relevante kranten artikels ivbm Coupe de Liedekerke en Oostende.
Lucien Hautvast zoals we hem eigenlijk niet kennen op de fiets.
Hieronder Lucien 'the gentlemen driver' 1907 Kaizerspreiz. Een beeld tijdens le tour de Belgique met 2 Pipe Volgwagens.
Dan nog een mooi krantenuittreksel ivbm de week van de automobile in Oostende met heel wat Belgisch geweld aan de startlijn. o.a. Olieslagers met Minerva moto. 4 Pipe's met aan het stuur o.a een Goldsmith (oprichter van Pipe) Hautvast, Massange en F. d'Aubreby.
Baron de Liedekerke, Trentelivres en Poncelet op Vivinus, een Royal Star en 2 Sarolea's.
Destijds werden categorieën ingedeeld navenant de kostprijs van het chassis...........
Wie weet in welk jaar dit was, mag het ons vertellen.
Ook nog interessant om weten, een voorvader van Koningin Mathilde reed mee met een Gardner Serpolet. Nog een beschrijving van de week van automobile te Oostende in 1909
Hieronder nog een affiche welke Hautvast aankondigd voor de coupe de Liedekerke op Pipe. En we vonden nog een prachtige foto van Hautvast op Pipe 1909 tijdens deze rit. En als allerlaatste beeld nog een beeld van een Pipe coupe chauffeur 1907.
Nog enkele opname's van Pipe's, die we u zeker dit jaar nog wilden meegeven.
Een pracht van een Pipe, ooit ingeschreven als een van de eerste auto's in Breda omstreeks 1908. En ook deze hele mooie komt uit Schijndel 1912.
Hieronder nog enkel Vivinus ontdekkingen Vivinus 'new Orleans' uitgave 1908 Vivinus stockholm Niet 100% zeker of dit een Vivinus is...... Links voor, Vivinus in een garag in Besancon. Tweede in de rij Vivinus anno 1902 Nog een overlever van Vivinus in de collectie van d'ieteren.
En als laatste een 'Dietrich' Vivinus op London brighton'
Wie na het lezen en zien van de vele Minerva schoonheden ook goesting gekregen heeft, kan misschien binnenkort terecht bij Bonhams. Wel niet vergeten het spaarvarken mee te nemen. In Parijs zullen 9 Minerva's uit de collectie van wijlen Jaques Vanderstappen onder de hamer gaan, samen met nog andere Belgische voitures. Hopen maar dat ze een Belgische Liefhebber kunnen strikken !
Hier een klein overzicht.
Verder nog 3 beelden van Pipe motorcars........
Wondermooi deze Minerva welke in 1907 op de beurs in Parijs stond, en hier 100 jaar later opnieuw verkocht zal worden. Type K 40 pk. 1910 model S Open drive Landaulette............. fantastisch .. 26 pk Minerva model Z 1911. Met deze waren ze het alfabet rond. 38 PK Minerva AD 1925 met Toilée boddy Minerva sedanca de ville 1922 20 PK Minerva AK Landaulette 1928 32 pk. Model AF 1926 Ostuck Minerva AL 1934 40 pk. Imperial cabriolet. En tenslotte een Minerva 1938 F/ M8. Fantastische zeer zeldzame wagen.
NOG ENKEL PIPE vondsten. Race Pipe foto uit 1904. Nog eens een deel van de koninklijke Pipe van koningin Elizabeth. En een prachtige overlever van Pipe 1913 M22 Weather by Salmons. ZELDZAAM !
Enkele mooie beelden die recent opgedoken werden van de laatste 3 beschreven merken; Pipe, Vivinus en Minerva....
We zijn altijd op zoek naar meer van dadde.
Enjoy.............
Een vooraanzicht van de Pipe Gas - electro hybride zie ook verder in dit blog.
Met zeer speciale vering.
Hier een detail opname.
Koninklijke Pipe. Koninging Elizabeth met kinderen Leopold en Karel.
Een zeldzame Opname van Baron de Crawhez aan het stuur van Pipe '6'.
Nog een Vivinus vondst. Felix Malisoux aan het stuur tijdens 'Côte de la Citadelle' te Namen.
Nog enkele Minerva vondsten, door de Sint in ons digitale schoentje geschoven.
Foto van dezelfde wagen als hieronder, Baron van Trooz op uitstap naar Oostenrijk.
Hieronder Baron van Trooz residend en op de tram van Chateau de Trumley
Maar heeft de goede opletter oo de verschillen gezien? Zelfde personen en nummerplaat, maar is het ook dezelfde auto?
Verschillen in de wielen, schutbord achter de motorkap, porte bagage, batterijkist.... reservewiel voor ruit, koplampen........... We scoorden ook deze Minerva opname op een site met 7000 foto's, dat was effe zoeken. Maar we hadden geluk, al dat werk was niet voor niets, met ook nog deze fiere chauffeur. Naast Minerva ontdekten we ook nog andere Belgische Vehikels welke in latere rubrieken vermeld zullen worden............. Blijven inloggen dus... Nog een heel mooie omstreeks 1930 met dame en hond.
Minerva 62 M uit 1927
Fabrieks foto?
dashboard van M62.
Minerva in een parkeergarage.
waar ook nog deze stond.
En tot slot nog dit Minerva chassis, welke je destijds zo kon aanschaffen om er dan zelf een caros naar wens op te laten plaatsen.
Van een lezer kreeg ik deze fantastisch mooie opname van een Pipe.
Aan het stuur Kinet tijdens een race in Vielsalm.
En nog eens een beeld van de schitterende 6 cilinder van Pipe. Affiche Jaques Guders op Pipe 1903 Nog een affiche uit 1902 waar pipe bekroond werd met goud op het salon van Parijs.
We toonden al eerder een foto van de Schutter en van Bakel 'Pipe' uit 1919, maar deze is van veel betere kwaliteit. Deze Pipe had 100 pk volgens de advertentie. Deze Nederlandse firma bouwde een bijna identieke caros voor een Mercedes.
In het vorige artikel kon je lezen dat ons
koningshuis klant was bij Pipe, en dat de beroemde coureur Etienne Hautvast er
ook kind aan huis was. Dit moedige ons aan ons eens te verdiepen in dit stukje
Belgisch erfgoed. Pipe, ook gevestigd in Brussel, achter station Zuid. Het moet wel
een stevige concurent van het eerder genoemde merk Vivinus geweest zijn. Ze zaten al
in 1898 een auto te producere in het Luikse toen Usines
des Moteurs à Grande Vitesse genaamd,
maar pas vanaf 1900 onder de naam Pipe in Brussel. De officiële omdoping tot
Usine Pipe S.A. kwam er in 1903 en men bleef autos bouwen tot 1922, met een
dikke onderbreking tijdens WO I. De benaming Pipe werd gekozen omwille
van de buizen fabriek van de ouders van de oprichters, de gebroers Goldsmidt.
De allereerste wagens waren kopiën van
Panhard&Levassor met 2 cilinder motoren van 6pk. Ze experimenteerden ook met
een magnetische koppeling, bedacht door Jenatzy, maar dit werd nooit
commercieel. Racewedstijden waren in die tijd de beste reclame, en ook
Pipe stortte zich in dit avontuur. Haut vasthouden moeten ze gedacht hebben
toen ze Etienne aanwierven, welke in 1901 nog reed voor Vivinus (côtes
de la citadelle à Namur). De eerste sportwagen was er al in 1902, met 15 pk,
en nam deel aan de beruchte rally Parijs Berlijn. Van 1902 tot en met 1904
namen ze deel aan circuit des Ardennes. In 1903 deden ze Parijs
Madrid met een 90 PK sterke motor. Aan deze monsterrally, het spectakel van de
eeuw, namen maar liefst 275 equipes deel onder wie 7 Belgen. Pipe was er met 4
auto's. Jaques Guders eindigde op de 33ste plaats met nr 94 en Van der Poele
eindigde 40ste met startnr 126. (zie foto) Paul Rivière en Lucien Hautvast haalden de
einstreep niet, samen vele vele anderen. Datzelfde jaar op circuit des Ardennes
finischten Hautvast, Guders en Van den Poele met hun Pipe op plaatsen 11-16 en
18.
In 1904 kwam er een 60 pk met cilinderinhoud van 13,5
liter te verdelen over 4 cilinders. Tijdens de Gordon Bennet van 1904
werd Hautvast 6de met een Pipe. Dat jaar reden ook 3 Pipes Circuit des
Ardennes met aan het stuur Hautvast, de Crawhez en Augières. Ook Jenatzy
schreef aanvankelijk in met een Pipe, maar schakelde toch over op Mercedes en werd
hiermee 2de. Hautvast werd weer 6de en de andere 2 gaven op. Nog in 1904
reed Hautvast mee in de 'citadelle a Namur' en 'Spa-Malchamps.'
In 1905 maakten ze gebruik van Truffault
schokdempers, kopkleppen op 28/32 en 50 pk modellen. Er waren merkdealers
in Parijs, Londen, Moskou en Riga (Letland). En van 1905 tot 1909 werd Pipe in
licentie gebouwd door NSU. Het succes was echter van niet al te lange
duur, en de domper werd er kompleet opgezet toen in 1907 de Duitse Mercedes
ingenieur Otto Pfänder om het leven kwam tijdens een testrit voor de
kaizerspreis (circuit des ardennes). In 1907 werd Hautvast ondanks deze
tegenvaller 2de in deze rally, vlak na Nazzaro met Fiat. Het grootste succes voor Pipe ooit. Dat jaar reden ze ook
nog de Gordon Bennet. De productie werd stilgelegd op het moment dat er
zon 300 stuks per jaar de deur uitgingen.
Tot 1910 rolden er nog enkel vliegtuig/luchtschipmotoren
naar buiten, maar bij NSU werden wel nog autos onder licentie gebouwd tot 1909. Het betrof
een 40 pk en was de enige 6 cilinder ooit gemaakt door Pipe. Deze had
6500cc, kettingaandrijving, lederen conische koppeling, wielbasis 328 cm.
Topsnelheid was echter slechts 100 km/h. Enkel verkrijgbaar als Double
Phaeton model.
Hier zouden we graag meer van zien ! Geen
overlevenden? We hebben wel enkele foto's. (zie vervolg 2 en 4)
In 1910 namen ze de draad terug op met een 12
en een 80pk, en schakelde men over op cardanaandrijving ipv
kettingoverbrenging. Deze 80 pk had een impressieve kopklepmotor van 11 liter
en toch nog volledig omsloten kettingaandrijving, die steevast een
zelfgenoegzame blik toverde op de gezichten van de chauffeurs. Deze versie was
verkrijgbaar tot 1912. Op het eerste zicht leek het op een V motor, maar in
feite waren het gewoon twee 2 cilinders op een onconventionele manier geplaatst
in het frame. Zie ook foto hieronder.
In 1910 kwamen ze ook op de proppen met een
sportwagen met maar liefst 175 pk die 200km/h tevoorschijn kon toveren. Pure
sensatie in die tijd. (Zie foto in vervolg 4 voorlaatste foto)
De eerste wereldoorlog stak een dikke stok in
de wielen, de fabriek werd volledig verwoest, met als gevolg dat er tot 1921
geen auto's meer geproduceerd werden. Dat jaar kwamen er 2 modellen, een 3 en
9 liter. Maar het succes bleef uit en in 1922 al ging de poppenkast alweer definitief
dicht. Er werden enkel nog vrachtwagens gemaakt, tot 1930 toen de
oprichters Alfred en Victor Goldschmidt de boeken neerlegden. Het bedrijf werd
overgenomen door Brossel, en omgedoopt tot Bovy-Pipe onder de Bovy
afdeling.
Pipe, niet te verwarren met een ander Belgisch merk
Pieper, is een zeer zeldzame krent in de oldtimerpap. We kunnen ons niet
herinneren er ooit een gezien te hebben in het echt, of we moeten er overheen
gekeken hebben. Maar ze zijn er wel, al is het dan zeeeer zeldzaam. Mocht er
dus een lezer nog ergens een Pipe achter kant of stoel hebben staan, of fotos,
verhalen Etc. wij zien ze heel graag komen om het Belgische verhaal nog
completer te maken. Ondertussen hebben we een contact in Riga, Letland, waar ooit een dealer van Pipe zat. Hopelijk komt er daar nog iets uit de bus.
Keep watching. Prohibited copy Pictures and text.
We beginnen het sportieve fotoverhaal met de achterkant van Pipe met startnummer 126 tijdens de Monsterrit Parijs - Madrid 1903. 4 Pipes namen deel, 2 arriveerden.
Een ander verhaal speelde zich af in 1904 tijdens de Gordon Bennet rally. Nog net een Beeld de Pipe van Hautvast.
Hier zien we hem beter. Een zelfde of dezelfde Pipe met start nummer 5 bij de 'kaizerspreis' 1904. Etienne met sombrero aan het stuur. Nog eens trots poserend voor de camera. Pipe met taxplaat 6968, reed dus ook op gewone Belze wegen. Dit is dan de Pipe met startnummer 6. We zijn er niet uit wie de piloot was. Volgens een deelnemerslijst werd deze bestuurd door Jenatzy. De man op de foto is de mechanicien. Pipe met startnummer 16A 1907 Kaizerspreis (circuit des ardennes)
Voor wie het niet zo goed afliep.
Hautvast op Pipe Gordon Bennet 1904.
De 16A, voor de crash
Vereeuwigd in deze Aquiarel
Jenatzy met een Pipe 8 liter circuit des ardennes 1908
Dit zou een beeld zijn van Jenatzy op een Pipe. Tijdens course de côte de Gailon