Voor degenen wiens Russisch niet zo goed ligt, hier eenzelfde reclame in het Duits. Kellner, ook Hofleverancier voor het Duitse Hof.
Toch wel een ander afbeelding met geopende achterdeur om duidelijk de comfortabele 'noodzitplaatsen' te illustreren. Voor degenen bij wie het Duits ook al niet ligt, kleine vertaling, waarbij vooral nr 6 interessant is.
Deze zegt: bij volle bezetting van de wagen zitten de Heren achter in de wagen, waardoor de dames niet gestoord worden door de rook van sigaren en sigaretten !
1. Omdat de zitplaatsen tussen de assen liggen zijn schokken en trillingen minder voelbaar.
2. Omdat de achterste zitbank voor de as ligt bespaart men op bandenslijtage.
3.Men kan de chauffeur instructies geven zonder te moeten schreeuwen zoals vroeger.
4.De achterin zittenden zijn eveneens beschermd door het voorste windscherm.
5.De achterste nood zitplaatsen (strapontins) zijn comfortabeler dan vroeger omdat ze breder en dieper zijn, en kunnen worden voorzien van armsteunen, waardoor men makkelijker kan omhoog komen.
6. Heren kunnen achteraan zitten om dames niet met sigaren en sigarettenrook te parfumeren.
7.Als de noodzitplaatsen niet gebruikt worden, kunnen ze worden opgeklapt en is er ruimte voor 5 grote koffers. Hieronder een Minerva Spitzkuhler voorzien van Zomer en Winter carrosserie van Kellner.
Het is weer bijna zo ver. Einde van het jaar nadert en talloze zinvolle en zinloze dingen zullen weer onder de kerstboom liggen. Wij leggen er deze mooie Minerva vondsten onder, en hopen de gepaste liefhebber daarmee een mooi kado te doen.
Het is blijft wel verboden deze foto's en teksten te posten op sociale of andere media!
Not allowed to copy photos and text !
Dank zij ons contact in Rusland, hebben we enkele toch wel super mooie beelden van Minerva in dit werelddeel gekregen.
Zoals deze bovenstaande in Siberië omstreeks 1914.
Maar nog mooier deze hieronder van een zeldzame 'Spitzkuhler' Minerva 1914. Net een paar nieuwe reservebanden gaan 'kerst'shoppen.
p.s. mogelijk is de motorfiets links een Sarolea.
Gewoon om te vergelijken hieronder nog een foto die we al eerder toonden, 1914 Alpenfahrt. Voor de ongelovige Thomassen, een detailopname van de radiator met duidelijk het Minerva embleem. Hieronder dan een Russische reclame affiche van de Minerva 'Spitzkuhler' met een carrosserie van Kellner. Ook de onderstaande is eenzelfde model maar deze carros in van Papler in Keulen.
Daar ons de pap in de mond gegeven werd, hier nog een Minerva met Papler carros.
Dan nog enkel beelden van een Minerva die een officiële functie bekleede in het Oostblok., leuk te zien hoe de bagagekoffer ingewerkt werd. Dan nog een beeld van een dikke 8 cilinder die ooit in Oostenrijk dienst deed. Deze hierboven in een meer bekend beeld van het topmodel Minerva op het salon van Parijs 1931. Ook de 8 cillinders onder de kap, en een Amerikaans aandoende bumper. Gezien de palmbomen op de achtergrond is deze in meer warmere streek te situeren, of een of ander arboretum. Als bijna afsluiter, een Minerva lijkwagen met redelijk moderne opbouw.
Niet de allerbeste foto, maar we zagen op de achtergrond toch nog net een Minerva piepen. Foto zou zijn uit 1921. Misschien een model NN.
Van een Duitse lezer kregen we deze mooie opname uit Kongo omstreeks 1934 toegezonden. De vraag is ; is dit en Minerva, zo ja welk type/bouwjaar. Heeft voorwielremmen en links stuur dus na 1927. Maar er zijn ook twijfels omwille van de hoek van de radiator.
Alle suggesties welkom via gastenboek of opgegeven mailadres in de titel.
Hieronder dan eentje die ook determinatie nodig heeft. Nederlandse inzending. Deze Minerva deed dienst als taxi bij het bedrijf Gramtax in Hardenberg.
De wagen werd in gebruik genomen in 1933, maar is duidelijk een occasie van voor WO I.
Ook hier graag een type en bouwjaar op te plakken. Hieronder een inzending uit het Oostblok Niet 100% zeker of het om Minerva's gaat, wie het weet mag het zeggen. oplossing; het zijn 'White' vrachtwagens Rusisch leger. (Amerikaans) Een ander leger verhaal hieronder. De Nederlanders waren uitgerust met een peloton Motoren, maar zoals blijkt op de achtergrond ook Minerva. De motorfietsen zijn van de merken Douglas en Excelcior? Hieronder dan een beeld van eerder vermelde rally Amsterdam Parijs met een rondje op Zandvoort. De Minerva landaulette moet met zekerheid nog bestaan. Wie weet meer?
Bekijk https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_042344~historische-autorally-amsterdam-parijs-1898-1968-met-spijker-uit-1906~.html De andere deelnemende Minerva aan deze rit hieronder nog maar eens in beeld. We weten ondertussen wie de huidige eigenaar is. En voila, een opname van 2015.
Hieronder gewoon een mooi beeld van de Minerva 'Aster' NN 1920 in een sportieve uitvoering.
Als laatste enkele beelden van Minerva met een carros van Vesters & Neyrinck 1926, 1929 en 1931
Bestuurder was ene Vsevolozskiy, uit een adellijk geslacht en nobelprijswinnaar.
Dankzij ons contact in Riga wisten we enkele zeer mooie opname's te bemachigen van dit roemrijke merk, welke in deze jaren de grootste autoproducent in België was.
Verkoops annonce Pipe in het oud Rusisch, Eerste vier dikke letters is PIPE in het Rusisch.
Verder worden andere modellen van 9 tot 100 pk open phaeton's en vrachtwagens van 1 tot 5 ton aangeprezen.
Aan de startlijn in 1909 te St ¨Petersburg. Helemaal rechts Pipe. Zelfde plaats, ander volk. Een foto uit een Duitse krant waar Dhr. Wsewoloshskiy in de bloemen word gezet.
Toch is dit een andere Pipe dan op de voorgaande foto's. Misschien een jaar vroeger 1908 (platte firewall)
Een zijaanzicht van de Pipe, welke eigenlijk een sportTourer was. Met neergeklapte voorruit, welke op de volgende foto's ontbreekt. Hier heeft de Pipe startnummer 6 en geen venster. Zelfde als hierboven Deze Pipe heeft al niet meer die platte 'cowl' achter de motorkap.
Ook deze Pipe reed mee in de rally en het grappige is dat er aangegeven werd dat men 11 keer een band moest wisselen. Het zou gaan om een 60 pk Pipe. Links ook nog net in beeld een Pipe. Nog een opname van een Russische Pipe, deze nam wel geen deel aan deze rally.
En tenslotte nog een mooi beeld van 2 deelnemers aan St.Petersburg Riga.
We zijn dus steeds onversaagd op zoek
naar oude en nieuwe beelden van deze eens roemruchte mobielen, waar ook u een
bijdrage kan leveren door het insturen van uw bestanden.Voor 2018 plannen we alvast meer te vertellen
over de merken Nagant, Springuel, SAVA, FN Â…Â… en wat er nog zoal opduikt,
alsook spannende verhalen.
Alvast veel lees en kijk genot,
beginnend met een aanvulling van ons ‘Pipe’ verhaal.
Omstreeks dezelfde periode als bovenstaande Pipe coupe chauffeur met carros van Voght. Twee Pipes 1911 De Pipe van Koningshuis tijdens Albert I bewind.
Hieronder een foto tijdens een officiële gelegenheid. (zie ook beelden voorgaand artikel over Pipe)
Ook een Pipe? we betwijfelen het, maar het is wel een heel mooie opname. 1914 Tweede en derde in de rij Pipe. de eerste is een Berliet. Pipe vrachtwagen 1908. Deze had 16PK. Pipe met houtgasgenerator 1926. Stand van Pipe op het salon 190? Hier een foto van de Beker van de rally st.Petersburg welke een tijd geleden op een veiling verscheen. Gewonnen door Pipe.
En als laatste nog eens de foto van de Pipe Royal om foto 9 en 10 bij te staan.Koningin Elizabeth met kinderen Leopold (III) en broer Karel. (regent tijdens WO II)
Lucien Hautvast is een beetje de rode draad doorheen ons Belgisch verhaal tot nog toe. Hij begon zijn carrière net zoals veel auto en motoren bouwers met en op de fiets. Hij reed voor veel Belgische merken om deze te promoten, zoals o.a. Vivinus en Pipe, Springuel, hier uitvoerig beschreven. Maar hij reed eveneens buitenlandse merken zoals Clement Bayard, en was kind aan huis bij de koning. Er verscheen zelfs een boek over hem genaamd ' de Gentlemen Driver' . Mocht iemand in het bezit zijn hiervan, wij zijn benieuwd naar de inhoud.
Wij kregen onlangs enkele beelden bezorgd van de Tour de Belgique waar enkele Pipe's als volgwagens meereden. Met zekerheid dat Lucien hier voor iets tussen zat. Verder nog enkele relevante kranten artikels ivbm Coupe de Liedekerke en Oostende.
Lucien Hautvast zoals we hem eigenlijk niet kennen op de fiets.
Hieronder Lucien 'the gentlemen driver' 1907 Kaizerspreiz. Een beeld tijdens le tour de Belgique met 2 Pipe Volgwagens.
Dan nog een mooi krantenuittreksel ivbm de week van de automobile in Oostende met heel wat Belgisch geweld aan de startlijn. o.a. Olieslagers met Minerva moto. 4 Pipe's met aan het stuur o.a een Goldsmith (oprichter van Pipe) Hautvast, Massange en F. d'Aubreby.
Baron de Liedekerke, Trentelivres en Poncelet op Vivinus, een Royal Star en 2 Sarolea's.
Destijds werden categorieën ingedeeld navenant de kostprijs van het chassis...........
Wie weet in welk jaar dit was, mag het ons vertellen.
Ook nog interessant om weten, een voorvader van Koningin Mathilde reed mee met een Gardner Serpolet. Nog een beschrijving van de week van automobile te Oostende in 1909
Hieronder nog een affiche welke Hautvast aankondigd voor de coupe de Liedekerke op Pipe. En we vonden nog een prachtige foto van Hautvast op Pipe 1909 tijdens deze rit. En als allerlaatste beeld nog een beeld van een Pipe coupe chauffeur 1907.
Nog enkele opname's van Pipe's, die we u zeker dit jaar nog wilden meegeven.
Een pracht van een Pipe, ooit ingeschreven als een van de eerste auto's in Breda omstreeks 1908. En ook deze hele mooie komt uit Schijndel 1912.
Hieronder nog enkel Vivinus ontdekkingen Vivinus 'new Orleans' uitgave 1908 Vivinus stockholm Niet 100% zeker of dit een Vivinus is...... Links voor, Vivinus in een garag in Besancon. Tweede in de rij Vivinus anno 1902 Nog een overlever van Vivinus in de collectie van d'ieteren.
En als laatste een 'Dietrich' Vivinus op London brighton'
Wie na het lezen en zien van de vele Minerva schoonheden ook goesting gekregen heeft, kan misschien binnenkort terecht bij Bonhams. Wel niet vergeten het spaarvarken mee te nemen. In Parijs zullen 9 Minerva's uit de collectie van wijlen Jaques Vanderstappen onder de hamer gaan, samen met nog andere Belgische voitures. Hopen maar dat ze een Belgische Liefhebber kunnen strikken !
NOG ENKEL PIPE vondsten. Race Pipe foto uit 1904. Nog eens een deel van de koninklijke Pipe van koningin Elizabeth. En een prachtige overlever van Pipe 1913 M22 Weather by Salmons. ZELDZAAM !
Enkele mooie beelden die recent opgedoken werden van de laatste 3 beschreven merken; Pipe, Vivinus en Minerva....
We zijn altijd op zoek naar meer van dadde.
Enjoy.............
Een vooraanzicht van de Pipe Gas - electro hybride zie ook verder in dit blog.
Met zeer speciale vering.
Hier een detail opname.
Koninklijke Pipe. Koninging Elizabeth met kinderen Leopold en Karel.
Een zeldzame Opname van Baron de Crawhez aan het stuur van Pipe '6'.
Nog een Vivinus vondst. Felix Malisoux aan het stuur tijdens 'Côte de la Citadelle' te Namen.
Nog enkele Minerva vondsten, door de Sint in ons digitale schoentje geschoven.
Foto van dezelfde wagen als hieronder, Baron van Trooz op uitstap naar Oostenrijk.
Hieronder Baron van Trooz residend en op de tram van Chateau de Trumley
Maar heeft de goede opletter oo de verschillen gezien? Zelfde personen en nummerplaat, maar is het ook dezelfde auto?
Verschillen in de wielen, schutbord achter de motorkap, porte bagage, batterijkist.... reservewiel voor ruit, koplampen........... We scoorden ook deze Minerva opname op een site met 7000 foto's, dat was effe zoeken. Maar we hadden geluk, al dat werk was niet voor niets, met ook nog deze fiere chauffeur. Naast Minerva ontdekten we ook nog andere Belgische Vehikels welke in latere rubrieken vermeld zullen worden............. Blijven inloggen dus... Nog een heel mooie omstreeks 1930 met dame en hond.
Minerva 62 M uit 1927
Fabrieks foto?
dashboard van M62.
Minerva in een parkeergarage.
waar ook nog deze stond.
En tot slot nog dit Minerva chassis, welke je destijds zo kon aanschaffen om er dan zelf een caros naar wens op te laten plaatsen.
Van een lezer kreeg ik deze fantastisch mooie opname van een Pipe.
Aan het stuur Kinet tijdens een race in Vielsalm.
En nog eens een beeld van de schitterende 6 cilinder van Pipe. Affiche Jaques Guders op Pipe 1903 Nog een affiche uit 1902 waar pipe bekroond werd met goud op het salon van Parijs.
We toonden al eerder een foto van de Schutter en van Bakel 'Pipe' uit 1919, maar deze is van veel betere kwaliteit. Deze Pipe had 100 pk volgens de advertentie. Deze Nederlandse firma bouwde een bijna identieke caros voor een Mercedes.
In het vorige artikel kon je lezen dat ons
koningshuis klant was bij Pipe, en dat de beroemde coureur Etienne Hautvast er
ook kind aan huis was. Dit moedige ons aan ons eens te verdiepen in dit stukje
Belgisch erfgoed. Pipe, ook gevestigd in Brussel, achter station Zuid. Het moet wel
een stevige concurent van het eerder genoemde merk Vivinus geweest zijn. Ze zaten al
in 1898 een auto te producere in het Luikse toen ‘Usines
des Moteurs à Grande Vitesse’ genaamd,
maar pas vanaf 1900 onder de naam Pipe in Brussel. De officiële omdoping tot
Usine Pipe S.A. kwam er in 1903 en men bleef autoÂ’s bouwen tot 1922, met een
dikke onderbreking tijdens WO I. De benaming Pipe werd gekozen omwille
van de buizen fabriek van de ouders van de oprichters, de gebroers Goldsmidt.
De allereerste wagens waren kopiën van
Panhard&Levassor met 2 cilinder motoren van 6pk. Ze experimenteerden ook met
een magnetische koppeling, bedacht door Jenatzy, maar dit werd nooit
commercieel. Racewedstijden waren in die tijd de beste reclame, en ook
Pipe stortte zich in dit avontuur. Haut vasthouden moeten ze gedacht hebben
toen ze Etienne aanwierven, welke in 1901 nog reed voor Vivinus (côtes
de la citadelle à Namur). De eerste sportwagen was er al in 1902, met 15 pk,
en nam deel aan de beruchte rally Parijs – Berlijn. Van 1902 tot en met 1904
namen ze deel aan circuit des Ardennes. In 1903 deden ze Parijs
Madrid met een 90 PK sterke motor. Aan deze monsterrally, het spectakel van de
eeuw, namen maar liefst 275 equipes deel onder wie 7 Belgen. Pipe was er met 4
auto's. Jaques Guders eindigde op de 33ste plaats met nr 94 en Van der Poele
eindigde 40ste met startnr 126. (zie foto) Paul Rivière en Lucien Hautvast haalden de
einstreep niet, samen vele vele anderen. Datzelfde jaar op circuit des Ardennes
finischten Hautvast, Guders en Van den Poele met hun Pipe op plaatsen 11-16 en
18.
In 1904 kwam er een 60 pk met cilinderinhoud van 13,5
liter te verdelen over 4 cilinders. Tijdens de Gordon Bennet van 1904
werd Hautvast 6de met een Pipe. Dat jaar reden ook 3 Pipes Circuit des
Ardennes met aan het stuur Hautvast, de Crawhez en Augières. Ook Jenatzy
schreef aanvankelijk in met een Pipe, maar schakelde toch over op Mercedes en werd
hiermee 2de. Hautvast werd weer 6de en de andere 2 gaven op. Nog in 1904
reed Hautvast mee in de 'citadelle a Namur' en 'Spa-Malchamps.'
In 1905 maakten ze gebruik van Truffault
schokdempers, kopkleppen op 28/32 en 50 pk modellen. Er waren merkdealers
in Parijs, Londen, Moskou en Riga (Letland). En van 1905 tot 1909 werd Pipe in
licentie gebouwd door NSU. Het succes was echter van niet al te lange
duur, en de domper werd er kompleet opgezet toen in 1907 de Duitse ‘Mercedes’
ingenieur Otto Pfänder om het leven kwam tijdens een testrit voor de
‘kaizerspreis’ (circuit des ardennes). In 1907 werd Hautvast ondanks deze
tegenvaller 2de in deze rally, vlak na Nazzaro met Fiat. Het grootste succes voor Pipe ooit. Dat jaar reden ze ook
nog de Gordon Bennet. De productie werd stilgelegd op het moment dat er
zoÂ’n 300 stuks per jaar de deur uitgingen.
Tot 1910 rolden er nog enkel vliegtuig/luchtschipmotoren
naar buiten, maar bij NSU werden wel nog autoÂ’s onder licentie gebouwd tot 1909. Het betrof
een 40 pk en was de enige 6 cilinder ooit gemaakt door Pipe. Deze had
6500cc, kettingaandrijving, lederen conische koppeling, wielbasis 328 cm.
Topsnelheid was echter slechts 100 km/h. Enkel verkrijgbaar als ‘Double
PhaetonÂ’ model.
Hier zouden we graag meer van zien ! Geen
overlevenden? We hebben wel enkele foto's. (zie vervolg 2 en 4)
In 1910 namen ze de draad terug op met een 12
en een 80pk, en schakelde men over op cardanaandrijving ipv
kettingoverbrenging. Deze 80 pk had een impressieve kopklepmotor van 11 liter
en toch nog volledig omsloten kettingaandrijving, die steevast een
zelfgenoegzame blik toverde op de gezichten van de chauffeurs. Deze versie was
verkrijgbaar tot 1912. Op het eerste zicht leek het op een V motor, maar in
feite waren het gewoon twee 2 cilinders op een onconventionele manier geplaatst
in het frame. Zie ook foto hieronder.
In 1910 kwamen ze ook op de proppen met een
sportwagen met maar liefst 175 pk die 200km/h tevoorschijn kon toveren. Pure
sensatie in die tijd. (Zie foto in vervolg 4 voorlaatste foto)
De eerste wereldoorlog stak een dikke stok in
de wielen, de fabriek werd volledig verwoest, met als gevolg dat er tot 1921
geen auto's meer geproduceerd werden. Dat jaar kwamen er 2 modellen, een 3 en
9 liter. Maar het succes bleef uit en in 1922 al ging de poppenkast alweer definitief
dicht. Er werden enkel nog vrachtwagens gemaakt, tot 1930 toen de
oprichters Alfred en Victor Goldschmidt de boeken neerlegden. Het bedrijf werd
overgenomen door Brossel, en omgedoopt tot Bovy-Pipe onder de Bovy
afdeling.
Pipe, niet te verwarren met een ander Belgisch merk
Pieper, is een zeer zeldzame krent in de oldtimerpap. We kunnen ons niet
herinneren er ooit een gezien te hebben in het echt, of we moeten er overheen
gekeken hebben. Maar ze zijn er wel, al is het dan zeeeer zeldzaam. Mocht er
dus een lezer nog ergens een Pipe achter kant of stoel hebben staan, of fotoÂ’s,
verhalen Etc. wij zien ze heel graag komen om het Belgische verhaal nog
completer te maken. Ondertussen hebben we een contact in Riga, Letland, waar ooit een dealer van Pipe zat. Hopelijk komt er daar nog iets uit de bus.
Keep watching. Prohibited copy Pictures and text.
We beginnen het sportieve fotoverhaal met de achterkant van Pipe met startnummer 126 tijdens de Monsterrit Parijs - Madrid 1903. 4 Pipes namen deel, 2 arriveerden.
Een ander verhaal speelde zich af in 1904 tijdens de Gordon Bennet rally. Nog net een Beeld de Pipe van Hautvast.
Hier zien we hem beter. Een zelfde of dezelfde Pipe met start nummer 5 bij de 'kaizerspreis' 1904. Etienne met sombrero aan het stuur. Nog eens trots poserend voor de camera. Pipe met taxplaat 6968, reed dus ook op gewone Belze wegen. Dit is dan de Pipe met startnummer 6. We zijn er niet uit wie de piloot was. Volgens een deelnemerslijst werd deze bestuurd door Jenatzy. De man op de foto is de mechanicien. Pipe met startnummer 16A 1907 Kaizerspreis (circuit des ardennes)
Voor wie het niet zo goed afliep.
Hautvast op Pipe Gordon Bennet 1904.
De 16A, voor de crash
Vereeuwigd in deze Aquiarel
Jenatzy met een Pipe 8 liter circuit des ardennes 1908
Dit zou een beeld zijn van Jenatzy op een Pipe. Tijdens course de côte de Gailon
Nog een tweede beeld van de Gordon Bennet 1904
Deze Pipe werd gefotografeerd 1909. Nog steeds kettingaandrijving.
Dit is de Pipe 16A in 1910. De gecrashte wagen in 1907 werd dus blijkbaar hersteld, of het zou moeten gaan om een identiek exemplaar.
Anno begin 1900 deed men niet enkel aan racing om het merk te promoten, maar deed men ook afstands ritten, zoals deze doorheen de Sahara.
1906 Pipe in de Sahara. Deze foto vonden we met als opschrift Pipe 1905/1906, maar we hebben onze twijfels. Wie weet wat het wel is, mag het zeggen. Er staat wel Pipe op het kenteken geschilderd.... Het antwoord is gevonden, wel degelijk Pipe, zie reclame in volgend artikel.
Dit is een van de zeldzame Pipe's bewaard in een Museum. Model 1908
Ook uit 1908 zou deze Pipe zijn. Het NSU model?
Deze foto van een pipe is gemaakt in 1909, mogelijk is de auto dan al een paar jaar oud.
Hier dan een exclusieve opname van de Pipe 80 PK uit 1911. Ook deze is een 1911 Pipe.
Op het autosalon in Brussel 1912 kon men zich deze royale Pipe aanschaffen.
Een coupe chauffeur 1913 Met koninklijk schild op de deur. Ex Albert I.
Uit datzelfde jaar een Torpedo model 1913 Nog een torpedo model 1913.
En dan hier het top model van Pipe, de befaamde 6 cilinder die enkel als 'double phaeton' verkrijgbaar was. Super zeldzaam ! Met dank aan Biblitheek Aachen. Pipe 12/16 pk waavan het bouwjaar ons niet bekend is. Ook dit is een Bijzondere foto, deze wagen zou ook in bezit zijn geweest van Koning Albert. Enkele adellijke dames op de achterbank.
We hebben nog een andere foto waarbij een Pipe, geregistreerd op naam van Albert I, verongelukte tijdens een 'Paper Hunt'. Autozoektocht in het Zoniën woud.
Zie een van de vervolgsessies. Pipe omstreeks 1914. Pipe tijdens een rally. dewelke is niet duidelijk.
Pipe met futuristisch ontwerp op het salon Parijs 1910.
Salon 1903 Parijs
Pracht van een afiche Pipe begin 1900
Een van de piloten met een Pipe was ook Baron de Crawhez, grondlegger van Circuit des Ardennes.
Pipe Agentschap te Lille.
Een Pipe tourisme 1911, vereerd met Postzegel
Pipe Torpedo 1913 Een zeldzame afbeelding van de Pipe 6 cilinder.
En eentje van een 4 cilinder kopzijklepper.
Radiator embleem
De oplossing van een eerder geplaatste foto. Pipe werd blijkbaar ook uitgevoerd naar de US. en West Indië. Gedateerd 1905 en met een andere radiator vorm !
To be continued........... stil nice pictures to come.
Ongeval met de Pipe ingeschreven op naam van Koning Albert I. zie foto hierboven.
Koninklijke Pipe waarmee koningin Elizabeth zich liet verplaatsen.
Daar de beelden niet 100% zijn hier een uitvergroting van het Embleem.
Nog een mooie tekening van de allereerste foto hier in deze rubriek, Pipe 126 op de Parijs Madrid rallye 1903
En Pipe op het autosalon 1903
Nog een eerdere Pipe 1900..
Heel leuke foto vanuit de UK toegezonden Pipe 1902 van mevr. Claud Watney.
Het dashboard van een Pipe vrachtwagen met houtgas generator
Van den deze zijn we niet helemaal zeker, maar mooie foto ! Hier gaat het duidelijk op een Pijp..................... Pipe dealers gevraagd........ wie voelt zich geroepen?
Verloren gelopen foto... rechts voor een .... Vivius.
De aller eerste pipe zagen we al in het eerste artikel, hier nog een exemplaar, voorzien van een boddy van d'ieteren
Nog een d'ieteren Pipe uit 1905
Dit is dan een Pipe NSU licentie 1905
Een 3 liter Phaeton 1905 Pipe
Daar Pipe in licentie van NSU verkocht werd, was er nog al wat omzet in Duitsland. Deze commerciële uitvoering voor de tabaks industrie.
Nog een vrachtvervoer voorbeeld.
een Pipe Landaulette 2,6 liter 4 cilinder 1907
En hier de wondermooie open 'DoublePhaeton' 50/60 pk met een carosserie van Armbruster.
Nog een Armbruster Pipe model 'caleche' 1907
Tekeningen van Pipe 6/12 en 6/14 1907
Pipe 1907 open phaeton met carosserie ven Drauz.
We reizen verder naar 1908 met deze coupe chauffeur landaulette.
Pipe model 28 met carosserie ven Deruyter 1908
Pipe 6/18 1908
Pipe 20 pk 1910 .
En we vonden een afbeelding van het absolute sumum bij Pipe, de 170 PK
met een carrosserie van Armbruster. Met dit vehikel kon men aan een slordige 200km/h rondsnorren. Enkel voor de Elite wel te verstaan. Naar verluid bezat Keizer Wilhelm I er een.
Nog een Pipe 1910, erg gelijkend op deze van 1908 enkele beelden eerder. Dit populaire model zou tot 1914 geproduceerd zijn, en zat dan ook in het budget van de gewone 'betere' klasse. Een venster was destijds een 'optie'
Voila, hier dan een foto van de voorgaande afbeelding met zijn trotse eigenaar.
Het type 8/24 uit 1912
en nog eens een mooie foto van de boerinnenbond met een Pipe.
Het is niet duidelijk welk model of bouwjaar dit is, maar de foto werd genomen in 1913.
Ook het zangkoor verplaatste zich per Pipe. Een Pipe foto genomen 1914, geconfisqueerd door de Duitsers? Met dank aan Michaël Schlenger.
En hier dan het ultieme raadsel. Volgens de boeken werden pas in 1920 terug Pipes vervaardigd. Dit is een Pipe met carrosserie door Scutter & Van Bakel geboekt in 1919 !
Nog eens een mooie foto pipe 14/40
Bouwjaar van deze pipe moet ergens rond 1908/9 te situeren zijn. carros drautz.
Nog zo een wondermooi expemplaar van Drauz. 1908?
Drauz Pipe 1908 Nu even een kijkje nemen in de fabriek Men at work bij Pipe
Mooi blik in de hallen van pipe, welke duidelijk ook vrachtwagens bouwde.
Pipe brandweerwagen En nog eens een hele mooie glasplaat foto van de Gas - Electro Hybride van Pipe.
De afgelopen weken ging de teller flink aan het rollen na het verschijnen van het artikel over Vivinus en Minerva.
Deze week was het niet minder, en ook nu kunnen we u weer verrassen met enkele schitterende en zeer zeldzame Vivinus en Minerva foto's.
Ook van FN en Metalurgique kregen we weer enkele kiekjes bezorgd, maar dat is voor een volgende keer.
Kijk en geniet mee van dit blog, ondertussen een ware tijdmachine.
Deze kan niet missen. Vivinus in het groot geschilderd op de radiator. Het betreft hier een foto van een vroege rijschool in Stockholm Zweden die gebruik maakten van Vivinussen.
Nog een schitterende glasplaat foto van een Scandinavische Vivinus. Numerplaat A 848 weerspiegelt in de motorkap Prachtige opname van een Vivinus, mogelijk de deelnemer aan de coupe de Liedkerke 1908. En dan hier een zeer speciale. Het zou gaan om de Vivinus van Koning Leopold II, met daarbij een uitzonderlijk, fantastisch verhaal, verteld en opgetekend door zijn vriend, eveneens petrolhead, Graaf Henri Langloi van Ophem.... We verklappen het hier onder. Zeker lezen !
Volgens het opschrift bij deze foto zou hier een Vivinus in beeld zijn. We zijn echte niet zeker, maar het is en blijft een interessante foto uit Brussel.
Dan konden we deze zeker niet onthouden. Minerva met Zweedse Boddy.
Ook dit zou een Minerva zijn, bijzonder caros met hoog geplaatste lampen.
Minerva A 368 verdient zeker een plaatsje in dit blog.
Zoals ook A 1400
Wellicht toonden we deze al eerder, maar het blijft een schitterende foto, Is dit een Minerva? volgens de inzender een Postvoertuig Minerva uit Zweden.
Wie zich de mooie foto uit de jaren 60 met het oudere koppel herinnert uit een vorig artikel, kan hier aan zijn trekken komen. Deze zelfde auto reed mee in een rally in 2014. Hier enkele opname's.
Met kenteken F 223 jaren 70
F 223
En JU 88.79 in 2014. (Noorwegen)
Koninklijk verhaal door Geoffroy de Beauffort.
Als je een ontmoeting met Graaf Geoffroy de Beauffort op je agenda
had staan, waren gesprekken over oude autoÂ’s met zekerheid deel van de
menukaart. Zijn vriend Leopold II en hij zelf waren zeer geïnteresseerd in de
ontluikende auto industrie aan het begin van vorige eeuw, net zoals later zijn
zoon Albert I.Een hele reeks auto
modellen kregen de adellijke titel ‘Roi
des BelgesÂ’ omdat ze hun wagens vaak lieten uitrusten met comfortabele en volumineuze
bekleding.Leopold en Albert waren ook
steevast te vinden op autosalons, rallyÂ’s en evenementen.De koning was grote Fan van Etienne Hautvast
die de Belgische kleuren van het Merk
Pipe verdedigde, waarvan hij ook een goede klant was.
Het verhaal.
Op een mooie dag besloot Leopold met zijn Monteur/Chauffeur en
favoriete Belgische sportman een motor tour te gaan ondernemen, vanuit de Maasvallei
richting Ardennen. Incognito natuurlijk want het was eigenlijk niet toegestaan
voor een Royal om dit soort dingen te ondernemen. Ze gebruikten een Sportwagen
van 100PK, die een snelheid van 120 km/h zou kunnen halen. Het merk word niet
vernoemd. Op het moment dat ze richting
Luxemburg reden speelt zich dit verhaal af.
Zijne majesteit droeg een grote beschermende bril, alsook
een grote doek, masker voor de mond en om zijn baard te vrijwaren van stof. Een
bijkomend voordeel was dat hij daardoor onherkenbaar was, en zijn opstandig
gedrag kon verdoezelen. Voor dit soort gelegenheden die blijkbaar meermaals
voorkwamen, liet hij zichzelf ‘Graaf de
BonchampsÂ’ noemen. Zien we hier enig
vergelijkend materiaal met ene zekere Laurent?
Op weg richting Luxemburg, ergens op een verlaten weg, op enige
afstand tussen 2 huizen ontmoeten ze een andere wagen die in panne staat. Een
chauffeur ligt roerloos onder de auto, en wekte de indruk dat hij verpletterd
was. De eigenaar staat naast de wagen en doet teken aan het naderende voertuig
om te stoppen. Hij vraagt een lift naar de eerstvolgende stad. Het was een
breedgeschouderde man van gemiddelde lengte, en net als de koning onherkenbaar
gezicht. Ze reden in een grote limousine, en zag er van goede afkomst uit.
De koning stemde toe, de chauffeurs zaten naast elkaar en de
koning en zijn gast op de achterbank. Ze reden aan een gematigd tempo en het
voorbijglijdende Belgische landschap gaf aanleiding tot een gesprek over
onderwerpen over de Belgische actualiteit.De koning was zeer geamuseerd door dit gesprek, en het feit dat hij niet
herkend werd. Hij was zeer verbaasd over
de vaardigheid waarmee de vreemdeling sprak, maar ook hard en kritisch was, en
relevante adviezen over de onderwerpen uitsprak. Maar dit zonder oneerbiedig
over te komen, en met waardering voor het beleid van de koning. Deze amuseerde
zich des te meer en had het verlangen zijn identiteit prijs te geven.Maar toch vertelde hij zijn metgezel; Ik zie
de koning vaak, en zal uw verstandige bespiegelingen met hem delen. Hij heeft
niet zo veel verstandigeen gedocumenteerde
mensen als u om zich heen, en ik ben er zeker van dat hij u als adviseur en
vertrouwenspersoon zou willen aanstellen.
Als u wil kan ik u aan hem voorstellen, en ik ken hem goed genoeg om met
zekerheid te weten dat hij u zal aanwerven.
Pardon,ik moet toch weigeren antwoordde
de man, terwijl hij zich vooroverboog met diep respect. Ik moet de eer
verwerpen die u me waardig acht, ik heb het echt te druk elders, terwijl hij
zichzelf ontmaskerde door ook zijn bril te verwijderen.
Leopold II, verbaasd, herkende zijn neef Willem II, keizer van Duitsland.
De auto's
hadden chassisnummers na elkaar; chassisnummer 22219 voor de torpedo, de
gesloten had 22220. In Noorwegen er 9 stuks van dergelijke Minerva, 26/50 HP
1913 jaargang (22000 reekstype GG) ooit afgeleverd. Minerva-auto's
konden worden geleverd met originele Minerva-carrosserie, of men kon kiezen voor
een eigen carrosseriebouwer. Er
werd gekozen voor de hofleverancier welke eerder rijtuigen en sleden afleverde
op het kasteel, namelijk O. Sørensen trolley en Body Factory in Møllergaten. Je
kunt je voorstellen dat het een elegant koetswerk werd. De
open auto kreeg kenteken A-1,de gesloten
auto A-2. Toen
op het einde van de jaren '20 een nieuwe auto, een derde Minerva werd gekocht,
werd de plaat A-1 overgedragen, terwijl
de oude open auto toen "gedegradeerd" werd tot de A-4.
De auto
heeft geen nieuwe eigenaar gekregen en is waarschijnlijk gesloopt. Op
documenten is te zien dat de auto alleen A-1 en vervolgens A-4 heeft gehad. De
gesloten auto heeft geen andere kenmerken dan A-2 en A-3. Meer informatie over de
auto's: 22219
(torpedo) 22220 (limousine) 55255 1922: A-1 A-2 1925: A-1 A-2 1929: A-4.
Niet in
gebruik A-1 1932/33: A-4 Waarschijnlijk wel A-3 Bewaarde
vandaag A-2 (A-1 werd in 1931 op een Lincoln
gezet) A-3 (Werd gekocht
in 1934 Lincoln)
Helaas
is onduidelijk wat met de derde en
laatste Minerva in de koninklijke vloot is gebeurt. Het
lijkterop dat deze in gebruik was. Maar we weten dat het
een Minerva 30cv, type AF was. Frame
nummer was 55255. Motor nummer 55306. Documenten geven aan dat de auto het
kenteken A-1, A-2 en A-3 heeft gehad. Er
zijn maar twee Minerva in de 55000-serie in Noorwegen geweest (de tweede
AF-auto was een roadster). De
motor was een 30CV, 6-cilinder motor van 5,4 l, slag / lengte 90/140. AF
was het laatste model van deze motor en werd vervaardigd van 1926 tot 1928.
Gezien het koninklijk huwelijk in 1929 plaatsvond, kunnen we aannemen dat het
model uit 1928 was.
Door het Vivinus verhaal kregen we ook nog enkele zeer mooie beelden van Minerva's in Noorwegen te pakken. De koninklijke vloot. Koning Haakon en aanverwanten bezaten minimaal 4 Minerva's. Een daarvan nog steeds in hun bezit, waarvan hier een foto.
Verboden foto's en texten over te nemen !
Not alowed to copie Photo's and text!
Minerva D - 489 was een van de phaetons waar mee Koning Haakon persoonlijk reed zonder chauffeur. Dan was er de U 840, hier met een heel gevolg tijdens een officiëel bezoek. De wagens erachter politieagenten. Nog eens een mooie opnamen van U 840, Een andere phaeton waarvan de voorkant op de volgende foto.
Nog een Minerva zonder kentekenen een Pierce Arrow . Op dit beeld is het niet zo duidelijk welke van de 2 bovenste een Minerva is.... Trio Ford (volgwagen) Pierce Arrow en Minerva Wanneer het weer wat slechter was stond deze coupe chauffeur ter beschikking. Deze wagen is nog steeds in het bezit van het koningshuis. zie foto hieronder.
En tenslotte een bekende foto die we al eerder lieten zien, er was dus ook nog een sportieve Minerva in de familie.
FAB stond voor Fabrique automobiles Belge, maar in Engeland bedoelen ze dan " It's fabulous' " en dat is het in dit geval ook echt.
We kregen toegestuurd foto's van de overblijfselen van een FAB, ergens gemaakt in de jaren 80 met een Agfa pocket camera. Door enkele studenten. Dat deze foto's bewaard zijn gebleven en nu opgedoken naar aanleiding van ons blog, is ook al wonder op zich. De eigenaar zou ook nog de radiator hebben, opgeborgen op een goede plaats.
Een onderzoek waard........
Verder nog een reactie uit Spanje van een lezer die nog foto's had van zijn grootvader met een Vivinus. Hij herinnert zich dat Opa altijd sprak over zijn Belgische voiture.
Overblijfsel van een FAB
zelfs in deze toestand zou deze auto nog gerestaureerd kunnen worden........... veel werk, maar wel de moeite.
Nog een ander chassis in de tuin. Ook een oude Belg?
Vivinus in Spanje. Opa met zijn 3 kinderen.
Als laatste voor dit moment, nog een foto van Noorse Postauto.
De Vivinus die nu vertoeft in een Noors Museum, werd vroeger gevonden op een hooizolder, waarvan een mooie foto. Na restauratie word hij regelmatig in gebruik genomen op oldtimer evenementen.
De auto werd gekocht door Knut C. Langaard uit Oslo in 1909 (zoon van Christian Langaard, die lid was van de Royal Norwegian Automobile Association.) In het najaar van 1910 verhuisde Knut Langaard naar Kvam Farm en reed er met de auto naar toe.
In 1914 werd de auto verkocht aan Otto Schulz die woonde op een boerderij in Egge. Hij gebruikte hem tot 1917 toen hij vanwege technische problemen buiten gebruik gesteld werd. De auto bleef tot 1975 in de schuur op boerderij tot hij werd verkocht aan Øivind Ofstad, Trondheim
In 1999 werd de auto aangekocht door de Nord-Trøndelag Motor History Association welke hem heeft gerestaureerd. Voor het eerst sinds 1917 kwam de auto tijdens de veteranenrace op de weg in verband met de 100ste verjaardag van de eerste postauto in Noorwegen op 26 juli 2008, zie foto onderaan, eerste postwagen, een Vivinus
Na 58 jaar op de hooizolder te hebben gestaan, terug in het daglicht.
Vers gerestaureerde Vivinus in 2008 voor het eerst weer terug op de baan
Een nieuwe generatie bestuurders
Eerste De allereerste post auto in Noorwegen; Vivinus.
Deze week nog enkele mooie Minerva foto's mogen ontvangen.........
o.a. beelden van op Interclassics Brussel, met dank aan BC.
Zeer fraaie Minerva 1930 met hoogstaande koplampen.
Een Minerva als zitplaatsje in de zon. Minerva HH. als Pantser omgebouwd
Muurreclame Muur reclame............ hieraan zullen we in de toekomst nog een artikeltje volkrabbelen. Deze hoorde nog thuis in de rubriek 'coupe chauffeur'
Vivinus, een andere
Belg aan het hoofd van de Minerva stamboom.
Onlangs struikelden
we zowat over een echte oude Belg in de verzameling van een liefhebber van
Belgisch historisch rollend erfgoed, en bij Bonhams werd er eentje onder de
hamer gebracht en verkocht aan 65.000 euro. Reden genoeg om hem hier eens
verder te belichten nu het buiten toch vochtige en donkere zonnestralen miezert.
Vivinus is een klein
Brussels merk, opgericht door ene Alexis met dezelfde achternaam. Van origine
een Fransman geboren in 1860 en in 1888 naar België uitgeweken. In 1896
knutselde hij een kleine stoommotor in, in een fiets, en vanaf toen ging de bal
aan het rollen.In 1899 ontmoet hij
Graaf Jaques de Liedekerke, en samen vormden ze de Society of Workshops
VIVINUS te Schaarbeek.
De eerste VIVINUS die in 1899 in serie werd geproduceerd, was een kleine
tweezitter die werd aangedreven door een eencilinder motor aan de voorzijde en
gekoeld door lucht.
Deze 3.5-pk auto, met een snelheid van 25 km / h, was een onmiddellijk succes
dankzij de manoeuvreerbaarheid en lage prijs.
In 1900 al, werd een 7 HP in productie genomen,
die een topsnelheid van 56 km / h behaalde.
Het was toen een luchtgekoelde tweecilinder bestaande uit twee dwars op elkaar
gemonteerde gekoppelde blokken, versnellingsbak met 2 versnellingen en riemaandrijving.Tussen
1899 en 1901 rolden 152 exemplaren uit de poorten van de fabriek.
Vanaf 1901 begon VIVINUS met de ontwikkelingvan waterkoeling met een 9pk DE DION-motor terwijl de riemoverbrenging plaats maakte voor
een versnellingsbak. Van 1902 tot 1906 werd de viercilinder 15/18 pk, ook La Routière genoemd, geproduceerd.
Van 1907 tot 1912 werden vier verschillende viercilindermodellen aangeboden:
Type A 24/30 pk met 4156 cc cilinderinhoud, Type L 22/28 pk met 3742 cc capaciteit,
Type N 20/24 pk met 3500 cc cilinderinhoud en Type O 12/14 pk met 2799 cc. 1910
was nog steeds het type P 10/12 pk met een verplaatsing van 1944 cc
VIVINUS verwaarloosde de autosport niet, komt
met een 2,8 liter racer, en neemt met enig succes deel aan de Liedekerke Cup
van 1906, 1907 en 1909.
Maar VIVINUS was ook geïnteresseerd in andere vormen van motoren voor de
luchtvaart en de marine, een gebied waar deze motoren zeer werden gewaardeerd.
Werd het bedrijf slachtoffer van te veel diversificatie van zijn activiteiten? De situatie van het bedrijf werd zo
precair dat het in 1911 in liquidatie zou worden gebracht.
De productie van auto's met 2 en 6 cilinders werd al in 1907 stopgezet en toen
VIVINUS in 1912 alle activiteiten stopzette, omvatte het gamma auto's enkel
vier 4-cilindermodellen van 10/12 pk, 16/20 pk en 24/30 pk.
Het was de Belgian Automobile Factory (FAB) die de installaties overnam in
1912, terwijl Alexis VIVINUS, na een korte vertegenwoordiging in België van het
Franse merk CLEMENT-BAYARD, wordt ingehuurd door MINERVA in Antwerpen, waar hij
er de 40 pk ontwikkeld als hoofd
ingenieur. Voila, daarmee zijn we er.
Het merk was erg geliefd in Scandinavië, en
men kan dan ook enkele zelden overgebleven exemplaren vinden in musea in
Denemarken, Zweden en Noorwegen. In België staat er een 7pk in het museum Mahy
the Leuze, en in Frankrijk is er ook nog een exemplaar te bewonderen. In totaal zijn er slechts een dozijn
overlevenden. Mocht je er ooit een ontmoeten met deze wetenschap, weet dan dat
het een unieke gelegenheid is. Voor zo ver wij weten is er geen enkele FAB
bekend.
Leopold II was eigenaar van een 4 zits
Vivinus met gewoven ‘wicker’ carosserie, en Etore Bugatti werd door het autovirus geïnfecteerd toen hij
een ritje mocht maken in een Vivinus.
Wie nog meer weet over dit kleine maar
fijne merk,of fotoÂ’s heeft, wordt vriendelijk uitgenodigt het met ons te delen.
Alvast dank.
Deze 1900 Vivinus welke we niet zo lang geleden ontdekten was aanleiding tot dit artikel.
Dit exemplaar werd vorige week bij Bonhams geveild aan 65000 euro (afgerond)
Een beeld van de tijd toen deze voertuigen nog nieuw waren
Een Vivinus die dienst deed in Amsterdam bij de familie Wurbain. 3PK voiturette
Wie een zich een Vivinus kon permitteren, was goed gezien bij het vrouwvolk.
Deze Vivinus tukkerde rond in het Brusselse. Gerard Leon aan het stuur.
Deze Vivinus is te bewonderen in een Zweeds Museum.
De heer Lucien Hautvast in 1905 op een Vivinus 'tourisme'
Lucien met zijn mechanicien op de Vivinus 'course' 1906 coupe de Liedekerke.
Een Vivinus 'de dietrich' met investeerder Baron de Dietrich aan het stuur.
Nog een Vivinus 'course' 4 cilinder al in 1902 met Henri Langlois van Ophem aan het stuur.
Geen denderende opname, maar hier zien we niemand minder dan Etore Bugatti terwijl hij het auto virus opneemt aan het stuur van een Vivinus onder licentie van de Dietrich. foto van Bugatti trust UK.
Ook onder licentie werd de 'new Orleans' geproduceert in de UK.
We wisten dat men
deze wagen gerestaureerd wilde hebben voor het evenement ‘Circuit des Ardennes’
van dit jaar, maar daarin is men wellicht niet geslaagd, hoewel de werken sterk
gevorderd waren.Een evolutionaire stap
vooruit is gezet, want we vonden enkele beelden en ook een video van de
draaiende motor van Chapuis Dornier waarmee deze cyclecar is uitgerust. Zou
perfect passen in het kader van de momenteel lopende beurs in Brussel, voor
degenen die willen gaan navelstaren.
Lees dus nog eens het verhaal in onze
archieven, en bewonder het werk van de nazaten van de originele bouwer, familie
Lambin. Weer een stukje fragiel erfgoed gered van een bijna gewisse ondergang.
De Herfstmaanden zijn weer aangebroken, waardoor de auto's weer op stal staan en er een beetje tijd is om weer in de archieven en onder de wagens te duiken.
Afgelopen paar weken zijn er weer enkele mooie beelden van Minerva producten in de digitale brievenbus beland, en zoals u het van ons gewoon bent delen we ze hier met u. Gratis en voor niks, met enkel de vraag ze niet te produceren op sociale media, vermits we daar niet altijd de toestemming hebben. (dus geen Facebook, Pinterest, en aanverwanten.) U mag altijd wel verwijzen naar dit blog. En natuurlijk, mocht u zelf nog foto's hebben liggen van Minerva of andere Belgische merken, we zien ze graag verschijnen.
We beginnen met enkele motorfietsen........
Een meer dan mooie opname van bij onze noorderburen. Minerva clip on omstreeks 1901/2
Ook deze foto is gemaakt met een kwaliteits camera.
Een nog jonge Olieslagers?
En nog enkele automobielen. Antwerpse verkeersagent
Foto toegezonden door een lezer die hierdoor besmet werd, en besloot zelf Minervist te worden.
Deze foto ontvingen we vanuit Australië van Gregg. Op de treeplank staat de man die 2de eigenaar werd van deze Minerva, en hem vorig jaar op 82 jarige leeftijd verkocht aan Gregg.
Nog steeds in zijn oude glorie, met toepasselijk schaap op de radiator.
Gregg, samen met Bill Sides, welke enkele maanden geleden nog op toer was in Europa, en ons met zijn bezoek en kennis verraste.
De motor werd zuiver gemaakt, nagekeken en voorzien van nieuwe segmenten, en hopla, weer klaar voor de volgende 80jaar.
Terug onderweg naar de toekomst............
Verder nog wat foto's van een 1913 Minerva welke via Spanje en Amerika weer in België belande, en deelnam aan o.a. de laatste Groote rally.
Hier in actie afgelopen Augustus.
Ook niet bij de deur, deze Minerva, eigendom van een Maharadja in India.
We hebben nog honderden foto's van Minerva's welke op zich als fotomodel dienden. We zullen deze in de nabije toekomst publiceren, maar ook andere Belgische merken zullen aan bod komen.
't is weer voorbij die mooie zomer, en meteen ook de kans om samen te troepen met Auto's, motoren van Belgische Bodem.
Dit was het thema op Cars & Coffee Peer, de voorlaatste aflevering van 2017. Eerder uitgesteld omwille van slecht weer.
Het is alweer enkele uurtjes vroeger dat het licht begint te dimmen, en een aantal liefhebbers die zich voor de eerste aflevering hadden aangemeld moesten daarom verstek geven.? Toch kwamen 5 Minerva's opdagen en minstens het dubbele Minerva eigenaars, geen slecht resultaat, en daarnaast nog wat Motoren en brommers van de meest bekende merken. Minerva's waren van 5 verschillende type's, de AC, AG, AH, XX en NN.
Ze hadden het alleszins naar hun zin, en als het volgend jaar een beetje meezit, zal het met zekerheid enkel toenemen.
Het is alweer meer dan twee jaar geleden ( 13 en 14/1/2014) dat we hier verslag uitbrachten van de Minerva Saouchik, die na een ongeval terug op eigen bodem en wielen belande en gerestaureerd werd. (hij viel van een trailer, ondersteboven in een ravijn) Recent ontvingen we nieuwe 'oude' foto's van dit unieke voertuig, welke zelfs de huidige eigenaar nog niet allemaal gezien had. Wij delen ze hier met veel plezier.
Er werd aangenomen dat dit de enige Minerva is welke van een carrosserie van Saouchik voorzien werd, maar we vonden nog anderen. Wel mogelijk dat deze niet meer bestaan.
Ook nog ander Minerva vondsten passeerden onze revue, en we mogen ze weeral toevoegen aan ons ondertussen welgevuld fotoalbum.
Dit zijn beelden van motoren, royal Minerva's, en andere rubrieken die hier eerder verschenen.
Gelieve geen foto's over te nemen, te publiceren of te plaatsen op o.a. sociale media zonder toestemming !
General Coxey met zijn Minerva voor het Witte huis. Een zeldzame foto van de Generaal met zijn echtgenote Ruth en Minerva. Een Saouchik Minerva tijdens een Parade De wagen werd meermaals ingezet voor zulke gelegenheden. Mademoiselle Annie ? (zie hieronder) Zeer modern in die tijd ws het volledig wegklapbare dak, hoewel we er een kennen uit 1920 die ook reeds deze optie had. Naar onze bescheiden mening is dit toch een 2de Saouchik exemplaar. Nml het reservewiel staat verder naar voor, en de belijning vanaf de voor ruit naar reservewiel is niet aanwezig op de andere foto's. Voorbumper en achterbumper zijn 3 delig, die van Coxey 2 delig. Mademoislee Anny vinden we niet terug in de stamboom van het Maybel boll verhaal. Bleef deze 2de Minerva in Europa?
Eentje zonder de wieldeksels Tenslotte nog eentje in kleur. Ook zonder de wieldoppen en witgerande banden.
Hieronder nog enkel 'ontwerpen' van Saouchik voor Minerva
Onderstaande foto kan verwezen worden naar onze eerdere rubriek 'Minerva royals', koningin Elizabeth met op de achtergrond haar koninklijke Minerva.
Een heel bijzonder foto ons toegestuurd vanuit Genk, waar koning of toenmalig Prins Leopold op bezoek ging. De man rechts waarschijnlijk de burgemeester.... Wie kent hem?
Nog een hele mooie opname uit Remouchamps.
Enkele dames met hond. Duidelijk een Amerikaanse versie.
Een Minerva welke momenteel verblijft in een Eindhovense verzameling tijdens een parade in de jaren 50.
Voor de liefhebbers van de 2 wielige Minerva's ook enkele pareltjes.
Een vroege 'Clip on' netjes tegen een muur geparkeerd. Standaart was er nog niet bij Minerva Iets modernere versie met reeds in het frame ingebouwde motor. Circa 1904......... Prachtige familie foto..... Een mooie 'round' tank waar veel liefhebbers en verzamelaars van dromen. Ook als 2 cilinder verkrijgbaar. 3 op een rij; Nog een familiefoto, opvallende carrosserie met ovaal achtervenster. En nog eentje met het huisdier in de belangstelling.
Uit een famillie album. Eigenaar wil graag weten welk type en bouwjaar deze is. Eigenaar en chauffeur.
Nog een ontwerp van Saouchik .
Zeer mooie opname van een Minerva met verkeerde radiatorstop. Deze gasten bouwden hun eigen wagen op basis van een Minerva. Ze vervingen zelfs de radiator.
Soms is het moeilijk om minder goed nieuws te brengen.
Geert Decoopman overleed onverwacht een week na zijn deelname aan de Groote Minerva Rally op 4 september 2017.
We hadden hem net leren kennen, en gehoopt dit avontuur te kunnen verderzetten.
Gisteren ontvingen we vanuit Amerika een foto van deze Minerva, ooit eigendom van Henri Ford, toen deze zich nog in het Henro Ford museum bevond, waaraan hij ooit geschonken werd. Het zou Geert zeker verheugd hebben.
Ook uit Amerika kregen we nog originele beelden van de ' Hawkeye-Carini' Minerva uit de tijd dat deze nog nieuw was.
Geert Decoopman hier nog aanwezig op de Groote Minerva Rally te Antwerpen. We zullen dit beeld missen.
Verboden foto's over te nemen zonder toestemming! Deze foto werd deze week aan ons verzonden vanuit Amerika. Dezelfde Minerva als hierboven in de jaren 50, Ford museum.
Aan de vorm van de banden kan men opmaken dat hij toen reeds geruime tijd stil stond.
Hieronder enkele gegevens vemeld bij deze wagen.
Ook nog uit Amerika deze 2 onderstaande foto's van de 'Carini Hawkeye' Minerva welke op 18 augustus geveild werd voor 411.550 euro.
Hij stond 40 jaar stil. Op deze foto's zonder wieldeksels.
Stoute schoenen en omhooggetrokken sokken waren niet nodig
om ons naar de 42ste uitgave van dit festijn van de RVCCB te
begeven. Nadat het donker alles bedekt had, ging het bijna op automatische
piloot, cruise control ingeschakeld richting centrum. Het moet wel een soort
magnetisme zijn dat aan de gevoelige zone wriemelt. Zo dachten ook de 35 equipes
die deelnamen erover. We zijn de tel ondertussen kwijt, maar het is iedere keer
de moeite, om niet te zeggen; verplichte kost. Na een gemoedelijk ontbijt en kennisgeving van
de deelnemers volgde de creatie van het spektakel. De lucht vanbenzine en koppelingen ging rechtstreeks de
aderen in. We gingen de contoeren
schetsen van schitterende landschappen ten zuidwesten van de hoofdstad. Iedere
keer weer vragen we ons afÂ…Â… Hoe ziften ze in godsnaam deze wegen er uit. We
beseffen maar weer eens hoe mooi en schilderachtig ons kleine landje is. Een
simpel geval van schoonheid waarin je steeds in 1ste klasse reist.
Onder de deelnemende voertuigen een hele reeks
bekende gezichten, maar we mochten ons ook weer voeden en laven aan enkele
nieuwigheden. Een pracht van een Amilcaretje, in schuurvondst staat, en een
Ballot welke voor het eerst op straat kwam na jarenlang in een collectie te hebben
gestaan. Het aanblik van een sublieme Alfa Romeo, aantal BugattiÂ’s blijft weer op de netvliezen plakken. Voor iedereen was er wat wils, variatie is een
immer belangrijk, pittig kruid. Bovenal is het de groep mensen waartussen we
ons zeer welkom geheten voelen die het geheel afmaakt. Geen houterig gedoe of
afgunst. Bezit is mooi, maar herinneringen zijn meer waard. Hier ontstaan de
verhalen die zich als een olievlek in onze geheugens verspreiden. Dik 130 kilometertjes
af te leggen, en geen enkele daarvan die verveelt. De baarmoeder van het
onbekende, nodigde ons uit om hier een reflectie van weer te geven. Kijk en
geniet mee.
wordt vervolgt.........
FotoÂ’s Jaak Jacobs.
Een Belgische FN
Deelnemers werden opgewacht voor inschrijving en een ontbijt.
Iedere Oldtimer liefhebber heeft het vast en zeker gezien op Discovery, de Minerva van Hawkeye die door Wayne Carini en vrienden uit de schuur getrokken en gekocht word.
Deze Minerva word op 18 augustus 2017 door Gooding op Pebble Beach geveild................... Wij zijn benieuwd hoeveel euronen of dolaren de nieuwe eigenaar ervoor moet neertellen, en vooral wat hij ermee gaat doen. Restaureren of preserveren......... Als hij naar een Amerikaan gaat, dan word hij vast en zeker gepebbelbleacht............... = beter als nieuw, maar niet meer origineel.
VERKOCHT aan 484.000 US dollar. het is niet duidelijk of de veilingskosten zijn inbegrepen, wellicht niet.
De schattingsprijs van 500.000 tot 700.000 werd dus nipt gehaald.
Het is
slechts om de 10 jaar dat men zich kan verheugen op een samenkomst van Minerva automobielen
hier te lande, en velen hebben dan ook reikhalzend zitten uitkijken naar deze
verplichte kost op 27ste augustus.De organisatie zat het niet mee wat betreft de lokatie, de bekende LEZ
zone, en het feit dat het Antwerpse zich niet echt leent om een mooie route uit
te zetten te midden van landelijk groen, zoals het er een eeuw geleden wel nog
het geval was. Minerva automobielen zijn
niet echt uitgevonden voor stadsritjes, tenminste niet in steden zoals ze er
heden ten dage bijliggen.Bezaaid met ongenadige
verkeersdrempels, rode lampjes, en drukke afleidingen.Ze zijn eerder gebouwd om te toeren, lange
afstanden af te leggen, zoals in het verhaal ‘de windhond’, zonder weggeblazen
te worden door tegenliggend verkeer. Stuurbekrachtiging en ruitenwissers, Sylvain de jong zou er maar wat blij mee zijn
geweest. Het design was er eerder om het statement ‘look at me’ te propageren. Er
werd geen oppervlakkigheid ingeademd.
Toch, 16
exemplaren scheven zich in en trotseerden Antwerpse bodem, badend in de zon. Als
we een Minerva voor onze lens krijgen is de dag al goed, en als het dan een
extra speciale is ( want speciaal zijn ze allemaal), dan is de dag meer dan geslaagd. En of er een speciale bij
zat; iets waar we al jaren naar op zoek waren. Het mysterie wordt hieronder
ontsloten.Lees de teksten bij de
beelden, en u weet waarover het gaat.
Naast de hardware, met de wind meewandelend,
ook weer enkele weetjes kunnen opsnuiven. Wie wist bijvoorbeeld dat je bij
Minerva gewogen kon worden om op die wijze een speciaal op maat afgeveerde
stoel te bestellen. Tja, perfectie is nu eenmaal de som van duizenden details.
terug en
weet ze ons deze te bezorgen. Kortom het was weer een dag gevuld met
vertellingen van tragedies en kluchten.
Heel wat rondzwervende
zielen met het juiste DNA, begaven zich naar de middagstop. Het was letterlijk
over de koppen lopen. Een fatsoenlijke foto zat er gewoonweg niet in. Ook aan
de start aan de Dikke Mee, hadden de Antwerpse relikwieën heel veel bekijks.
Niet moeilijk als je weet dat je ze zelden in het openbaar ontmoet, en je dus
je kans moet grijpen als ze zich voordoet.
Het is nu
weer 10 jaar wachten, tenzij een of meerdere andere dapperen zich eerder bedenken en een tussenuitgave
uit de grond stampen. Maar het is met zekerheid een verhaal dat verder zal
leven.
Het oudste Minerva vehikel op deze heugelijke dag zag het levenslicht in 1904. Met een grote tussensprong moeten we meteen verder naar 1913............... wat een verschil. Dit is een type HH Tourer
Hieronder nog een exemplaar uit dit bouwjaar.................... , en voor de ondergetekende en zeker ook voor vele lezers een nieuwe aanvulling in hun Minerva encyclopedie............. want...... lees verder.
Deze schitterende automobiel, ook een HH, Vandenplas behoorde toe aan niemand minder dan ................... lees verder......... Henri Ford. Jawel, het is niet erg duidelijk op deze foto, maar het was ons opgevallen dat op de achterdeur een klein Embleem gemonteerd is. Als je het nader bekijkt, vind je hierop de initialen HF. Een gesprek met de eigenaar leverde ons de uitkomst. Deze wagen behoorde ooit toe aan Henri Ford, en men heeft daartoe ook de nodige documentatie.
Al heel lang was ik op zoek naar afbeeldingen of andere documentatie die meer info gaven over de Minerva van Henri, maar tot nog toe nog nooit iets gevonden.
Misschien kan de eigenaar of iemand anders een afbeelding close up doorsturen, want helaas was die van mezelf niet gelukt.
Enkel dit al maakte deze dag tot een grandioos succes voor iedere Minerva aanbidder.
Let ook op de speciale vering. Een prachtig exemplaar van een Landaulette Muliner 1925. Typ AB Coupe chauffeur Een Model XX met mooie achterkant. Heeft enkel voordeuren, en de voorstielen zaten op het eerste zicht vast aan de zijwanden. Nog een coupe chauffeur, model AB 1925. Een faux cabriolet typ AH 1927. Type AR M6 1931. Zeer mooie en comfortabele limosine Een model AS 6 cilindertje. 1931. Deze Minerva arriveerde wat later per trailer. In totaal waren er 16 inschrijvingen.
Als ik het me goed herinner was het een Model AG 1926. Ook dit is een AG , met een met leder beklede carrosserie Feval Weyman. 1926 Deze Minerva had een net gereviseerde motor waardoor hij weer jaren mee kan. Type AN Roadster 1927 Een Nederlandse deelnemer bracht dit prachtexemplaar mee. AC 1925 En deze Minerva kreeg nog niet zo heel lang geleden een nieuwe eigenaar. AE 1926 cooper sedan, Australische boddy.
En tot slot flitsten we onderweg ook nog deze fraaie saloon.
Zoals het een goede Baron betaamt, voor een Minerva had je een chauffeur in dienst. Maar soms ging de Baron zelf achter het stuurwiel zitten. In de latere jaren werden er meer Minerva's aan 'simpele' mensen verkocht. De modellen werden ook beterkoop, maar nog steeds een status symbool.
Het vertrek aan de Dikke Mee in Antwerpen verliep vlekkeloos, al was het soms moeilijk doorkomen tussen wel zeer veel kijklustigen en fotografen. Zeer mooie originele thermometer, van voor het 'mascotte' tijdperk. (1922) schitterende details, Franse carrosserie. De werkplaats van de chauffeur welke zijn handen letterlijk vol had. De benzine stand moest je wel achter aan de auto gaan aflezen. Ingebouwd in de tank, en uitgedrukt in Gallons en Liters Een foto gemaakt onderweg naar de middagstop. En naar het Stampe/Vertonge (vliegtuigconstructeur) Museum, de fabriek waar de motoren voor Minerva werden vervaardigd.
De Minerva van Henri Ford was uitgerust met speciale Olie/luchtvering, destijds in Amerika toegepast o.a. ook op Caddilac en Packard. Een Minerva van de laatste generatie's uit Museum Bosaert te Ieper. 1933 Rapide 25 pk.
Bij aankomst op de luchthaven werden de deelnemers onderworpen aan een snuffelhond test. Dat de nummerplaat niet reglementair is maakt niet uit. Deze Minerva AG reed helemaal vanuit Limburg naar Antwerpen, deelgenomen aan de rally, en terug naar huis. 310 km er bij op de teller. Proficiat.
In totaal werden 16 Minerva's verwacht op de aankomst.
Het was een drukke dag, 27 augustus, want er was niet enkel de Minerva dag, maar ook de 'Parel der Noorderkempen' . Ook een pre war rit, met alure, welke ook al enkele jaren meegaat. Niet exact geteld, maar toch zeker twee dozijn vooroorlogse auto's aan de startlijn. Voor elk wat wils, van goot tot klein, en in tegenstelling van de Minervadag, profiteerden ze hier wel van een schitterende omgeving temidden van heel veel groen, en dat op slechts een Boogscheut van het Drukke Antwerpen, nml in 's Gravenwezel. Moet volgend jaar zeker op de agenda als potentieel deelnemer.
Het is ondertussen een constante om op 15 augustus, Hemelvaartsdag richting kust te trekken. Enerzijds voor de animatie en het vuurwerk in Mariakerke, en anderzijds om de topmobielen, deelnemend aan de kastelentocht van de Torhoutse oldtimerclub te gaan aanbidden. Het is zoals de geur van vers gezette koffie en chocolade in de oven die je in de ochtend naar de keuken leidt. Dit jaar echter, al heel vroeg in de ochtend, vertrokken met een ware donderslag, en bakken vallend vocht. Wat er te weinig was in het voorjaar was blijkbaar opgespaard voor vandaag. Maar, dat vormt een helder contrast met de vorige jaren. We kwamen daardoor maar net op tijd om de kolonne te zien vertrekken. Mooi ! We aanschouwden met poppetjes in de ogen een 70 tal vehikels, en wie aan salooning deed, die was vandaag het heertje. Regen en miezer hielden het al vlug voor bekeken, maar toch, echt warm was het ook weer niet, maar dat mocht de pret niet drukken. De chauffeurs mochten hun rijtuigen weer met meesterlijke beheersing voorrijden bij een 20 tal kastelen (deze hebben we niet geteld) om begroet te worden door de bewoners. Overdaad aan romantiek ook door de dames en heren in hun gepaste klederdracht. Een verhaal dat verder leeft, bevroren in de tijd.
De organisatie behaalde weer een dikke voldoende op de schaal van goed.
Van een schotse lezer die regelmatig dit blog bezoekt, kregen we dit bijzondere verhaal toegestuurd, in het kader alle Minerva belangstelling.
Het werd opgetekend uit eerste hand door Sir Peter Bistrow, welke op 89 jarige leeftijd overleed in 2002, en werd gepubliceerd in een Brits autotijdschrift in 1985.Sir Bistrow, was RAF piloot in 1935 en rechter aan de balie van zijne Majesteit the Queen.Het verhaal speelt zich af in 1910, en beschrijft nauwkeurig de huwelijksreis van zijn ouders, welke naar Venetië trokken, per Minerva, bijgenaamd de windhond. Het werd geschreven aan de hand van een bijgehouden logboek en foto’s.Lees en geniet, huiver mee, want in 1910 ging het er lichtjes anders aan toe dan vandaag. De reis duurde 41 dagen lang. Wellicht zijn er nog meer foto’s gemaakt, van betere kwaliteit dan degene die we hier kunnen tonen. Hopelijk komt er ooit iemand die ze heeft en wil delen.
Ga er op het gemak bij zitten, want deze tekst neemt al vlug enkele bladzijden in beslag. Tekst moet wel nog verbeterd worden; vlug en vrij vertaald. Neem het ons dus niet kwalijk.
The Greyhound.............
Wie herinnert zich nog het merk Minerva welk competitie voerde met Hispano Suiza en de Rolce Silver Ghost, omwille van zijn zijdezacht lopende motor. Mijn grootmoeder van vaders kant, toen 70 jaar oud was de trotse bezitster van een 4 zits open tourer. Hij was bovendien uitgerust met een opvouwbaar dak om het haar droog te houden. Net een wagen om een beetje in haar woonomgeving (Chislehurst) een beetje rond te toeren zou je zeggen, en om bezoekjes te brengen aan haar talrijke familieleden in oost Kent. Maar, dit is eigenlijk wel de minst toepasselijke functie voor zo een schitterend voorbeeld van automobiel en techniek.
Het werpt een interessant licht op de wegen en reisomstandigheden in het Europa van toen. Deze opgeschreven feiten reflecteren, samen met eigen commentaar de prestaties van de Minerva en de chauffeur in chronologische volgorde, met bijvoeging van genomen relevante fotoÂ’s.
Ze brachten de nacht door in Beauvais en maakten een wandeling na het avondmaal. Ze zagen Mc.Donald voor het eerst met een groene Tiroolse hoed.
De derde dag vertrokken ze rond het middaguur naar Villences. Rechte wegen maar zeer hobbelig. Weer een platte band, welke volledig werd vervangen door een Palmer. Het was erg warm en de beide Heren verfristen zich met een glas bier. Ze Lunchten in Forreten bereikten de DementieresÂ’s villa nog tijdig voor de koffietijd. Ze verbleven hier 2 nachten om terug op positieven te komen.
Daarna ging het verder naar st.Germain om nieuwe banden te gaan kopen. Ze kochten 2 Michelins ‘non skid’ met binnenbanden voor 30 pond. Mc.Donald had ondertussen de nacht in Parijs doorgebracht en werd gebeten door een witte hond. Het was de fout van de hond. De zesde dag reden ze via Versailles naar Fontainbleau. Het gespreksonderwerp van die dag was; Waarom slapen in Frankrijk honden overdag altijd midden op de weg?
Weeraleen zeer hobbelige weg. Om een of andere mysterieuze reden werden de schokbrekers verwijderd. Het logboek verklaart niet waarom. Er waren ook problemen met de bedrading, maar geen exacte gegevens. De zevende dag verbleven ze in Fontaine Bleau, het was 90 graden in de schaduw. Ze reden een beetje rond in het bos, en de chauffeur was in zijn element, en droeg weer zijn Tiroler hoed, en kocht een krant ‘The Daily Mail. Zeer attent van hem.
De 8ste dag vertrokken ze vroeg richting Orleans, in gietende regen. De weg was wel perfect, en 10 km voor aankomst stopte het met regenen en kon het dak er weer af. Ze namen een ontbijt in Hotel St. Aignan. Op de rekening stond een koffie met cognac voor de chauffeur, waarover een kleine discutie ontstond. Dan ging het verder naar Blois.Een heel mooie rit langs de Loire, maar ook langs smerige en arme maar ook pittoreske dorpjes, 60 kilometers afgelegd in anderhalf uur.
Terug naar Blois voor thee en een snelle rit naar Tours. De chauffeur was echt in form en onderweg staken we een 50pk Berliet voorbij. De Minerva kreeg voor het eerst de bijnaam ‘Windhond’ greyhound.
We ondernamen een 100 kilometer lange rit naar Milaan voor het plaatsen van een ‘vrije’ uitlaat. Ik veronderstel dat men daarmee bedoelde een By- pas klep waardoor de uitlaat niet via de demper ging, en meer geluid maakte zodat men de windhond beter hoorde aankomen. De bewoners hier waren niet gewoon aan stille auto’s zoals onze windhond.
Bij een Rolls silver ghost was zo een ‘silencer’ standaart aangebracht, te bedienen met de linkervoet. Speciaal voor ritten op het ‘continent’. In Engeland was dit systeem hoogst illegaal. Het geluid was formidabel.
De reis ging daarna verder 70 kilometers naar Lanzo met heerlijke uitzichten op Mont Rosa en het Lugano meer. Maar ondertussen hadden onze windhond en Mc.Donald een welverdiende rust.
Op 11 juli ging het dan richting Verona, 200 km in de richting van Venetië. Vertrek om 8 uur in de morgen, volgetankt in Como, en zo naar Milaan, porto Venezia, Treviglia naar Brescia. Op deze weg passeerden we het Garda meer, afgeboord met bergen die verstopt zaten in de mist. Adembenemend hoe het eruit zag in de achter ons opwellende stofwolk. Het stof steeg ook op tussen de planken van de vloer. Beangstigend. De bewoners waren zeer beleefd en vriendelijk. Paarden in rust waren duidelijk niet gewend aan auto’s.
We bereikten Hotel d’iatlia’ in Brecia tegen de middag voor het ontbijt. De weg naar Verona was vrij goed, bijna perfect, enkel de toegang was een beetje vreemd. We verlieten Verona dan weer om 10.15, het was heel heet. De weg was recht en breed, maar zeer modderig als gevolg van een hevige donderstorm die nacht, en de dikke Italiaanse stoflagen. We reden via Vincenza naar Padua via de buitenwijken. Padua was ronduit verrukkelijk, maar grimmig en oud. Vanuit Padua namen we een bochtige weg naar Mestre, het vlakke land voor Venetië. Deze weg liep tussen een kanaal en een tramlijn gedurende 30 kilometer, en er lagen charmante villa’s en paleizen. Bij een overweg in Mestre brachten we onze windhond naar een garage. Een voorlopige bedrading, geplaats in Verona had besloten los te laten. Het was eerder een smerige haven. Duizenden kleine jongetjes, allemaal roepend en tierend. Concurrerende garagebedienden verzochten de automobilisten het hen niet kwalijk te nemen. Ze kregen hier de titel ‘vreemdeling’ opgespeld. Kwart na 1 konden we verder naar Venetië.
Het gezelschap verbleef hier 3 nachten.
De terugreis
15 juli vertrokken ze met spoed naar St.Juliano. Mcdonald nam openbaar vervoer naar Mestre. Mc.Donald was in de haast zijn bagage vergeten. Telefonisch regelde hij dat deze naar Como zou gebracht worden. Ze verlieten Mestre om 12h15 en passeerden Padua en Vincenza. Onderweg kochten ze pruimen en rijpe groene vijgen voor 5 lire. Na hun lunch naast de weg, begon het weer te onweren. De kap werd opgezet, en de rit ging verder naar Brescia.Ze besloten zich naar Lecco te begeven. In Ospitatello, 11 kilometer voor Brecia moesten ze wachten op Benzine, en ze ontdekten dat de nieuwe Michelin achterband lek was. Ze trokken naar een binnenplaats van een herberg om de band te verwisselen, omdat ze zagen dat deze begon te scheuren. Zeer hulpvaardige mensen. Om 6h45 was de band gefikst, en ze begaven zich naar Brescia. Het was weer erg warm. De 16e begaven ze zich om 10h30 via Bergamo naar Lecco. Bergamo ligt op een heuvel en is een heel mooi dorp. Het hotel in Lecco was zeer teleurstellend, om niet te zeggen slecht. Na een lunch ging het verder via Erba naar Como. Mooie weg en warm weer. Ze klapten de voorruit omlaag om wat frisse wind te genieten. Vele kleine meren aan de linkerkant. Arriveerden in Blevio om 3h30, op tijd voor de thee, en ze ontvingen post. Het was er heel heet, en ze verbleven hier 4 dagen. Een jonge man, en vriend van de oudere broer van Mr. Bistrow, was hier in functie van de Wolseley Siddely firma. Ze brachten veel tijd door aan en in het meer, maar het bleef heel heet. De laatste nacht woede er een hevig onweer. Op 21 juli vertrokken ze dan om 9h15 richting naar huis. Ze werden tot aan de Zwitserse grens bij Chiasso vergezeld door 2 vrienden. Eerst werd olie en benzine aangevuld in Como. Om 10h30 hadden ze een ontmoeting met de douane, en Mr. Bistrow zette750 pond waarborg op een Zwitserse rekening. In betaalde met goud. Inderdaad, Zwitserland kende toen ook al wegentax.
De weg ging vlot verder naar Lugano, sommige herstellingenaan de banden begonnen los te komen. De weg liep naast de spoorweg aan het meer van Lugano, prachtige wolkenloze dag. De weg vanLugano naar Bellinzola was minder goed. Ze reden ook langs het meer vanMaggiore. Op dit stuk klommen ze 1800 voet naar Mount Generi, maar het leek niet zo steil. 12h30 In Bellinzona verfristen ze zich met bier en koekjes en reden verder naar Faido. 14h20 kwamen ze hier aan, het was warm. Ze lunchten hier in een restaurantje naast de markt. Het eten was goed.De beklimming ging verder tot 3h30 in Airola. Daar stond St.Gothard hen op te wachten. De weg was goed, maar lang niet zo breed als mont Cenis. Maar de uitzichten adembenemend. Er waren nog meer haarspeldbochten, en er lag meer sneeuw. Het water van de windhond kookte. Er werd gestopt voor een foto, en er werd voor het eerst Duits gesproken met een kraanbestuurder. Mr Bistrow nam het stuur over en het ging verder tot aan de top. Het uitzicht was gewoonweg onvergetelijk. Ze lieten de motor afkoelen, dronken bier en bewonderden de berggeiten, koeien paarden en honden.
De afdaling dan was iets minder maar nog steeds goed. De remmen waren niet zo goed. Ze reden tot Andermatt, hotel Bellevue. Ze moesten vertrekken voor 8h omdat dit stuk van de weg op de St.Gothard enkel open is van 6 tot 8 voor gemotoriseerd verkeer. Het alternatief is gedurende 10 km getrokken worden door paarden. Ze moesten hiervoor ook nog een vergunning aanvragen bij de lokale politie. Evenementen hadden schaduw eerder al geworpen door afgesloten wegen. In 1910 lieten de Zwitsers hun dominerend paarden verkeer niet in het gedrang brengen door die verdomde automobielen.
Zelfs vandaag nog willen de Zwitsers niet dat hun wegen kapot gereden worden door vrachtwagens, welke hier graag rijden. Hier speelt de soevereiniteit van de Zwitsers in Europa een grote rol.
Vroeg om 6h30 ging het dan richting Goschenen, waar ze hun speciale toelating moesten verifiëren.
De verdere afdaling was erg steil en veel bochten, maar niet zo erg als de afdaling die ze meemaakten naar Italië toe. Het wegoppervlak was nog al losjes, en er was een snelheidsbeperking van 10 km/h, in ieder dorpje, en zelfs op plaatsen waar er slechts enkel huizen stonden, en dit in bijna heel Zwitserland. De boetes bij overtredingen lagen van 2 tot 200 francs. Deze werden evt. afgehouden van de betaalde waarborg aan de grens.
Vanuit Alldorf namen ze de Axenstrasse, een prachtige vlakke weg richting Brunnen, met mooie uitzichten en tunnels die verlucht waren. Dit was de beste weg die ze gedurende de hele reis hadden gehad. Ze hadden steeds zicht op het Lying meer en de besneeuwde bergen aan de linkerkant, en ook aan de rechterkant bergen. De Axelstrasse is in feite een richel tussen 2 bergen. Brunnen was een kwartier rijden, en vandaar naar Lucerne aan het bijhorende meer. Een bord aan de kant van de weg, 6 km voor kussnacht, waarschuwde; Gemotoriseerd verkeer verboden tussen 12 en 24 h. Omdat het nog voormiddag was, kregen we de toelating om door te rijden. Er was een kleine discutie met een man die een hotel bus reed, en blijkbaar een probleem had met broodrovende autoÂ’s.
Op tijd voor de lunch in hotel Palace Lucerne, 12.00h waar het eten goed was, en de prijs ook; althans volgens het oogpunt van het hotel. De bergweg over de Brusug was enkel open tot 6pm, maar het toeval wilde dat net vandaag gesloten wegens een landverschuiving in de omgeving van Interlaken.
Het was een goede weg maar met veel dorpjes waar overal de snelheidsbeperking was. Bereikten Bern om 5h. Hotel Bernshoff, goed maar duur. We verlieten dit hotel 's anderendaags om 11h in gietende regen. We reden verloren in het Jura gebergte en beklommen een steile, lange pas, en reden dik 20 kilometer in de verkeerde richting. We bereikten Neufchatel om 12h45. Lunch okay in hotel belle vue. Daarna direct verder naar de grens in Les Verieres, waar ze geen problemen hadden.
Van de Zwitserse douane kregen ze hun 720 franc waarborg terug. Hier namen ze een passagier mee tot Pontarlier, omdat deze geen trein meer kon nemen. Het was ondertussen getopt met regenen. Van Pontarlier tot Besancon 59 km verliep perfect.
24 juli verlieten ze Besancon 9h30, bewolkt maar geen regen, via Langres naar Chaumont. Hotel les fontaines, excellente lunch. Zeer snelle rit naar Troyes, met een gemiddelde van 60 km/h gedurende 94 kilometer. Mrs. Bistrow aan het stuur. Via Provins voor de koffietijd om 4h30 verder naar Parijs. De weg langs het bos de Vincennes, was hier hobbelig en slecht en soms zelfs onverhard. Ze betaalden 1 franc accijns op 7 liter benzine. Ze verbleven in het Elysee palas hotel. Uitstekend diner. Ze hadden geen problemen met de banden en waren uiterst tevreden van de Pirelli.De wagen deed het fantastisch.
25 juli brachten ze door in Parijs met een ritje van 25 kilometer in het bos tot Longchamps. De volgende dag reden ze via St.Germain en Poissy tot Rouen, waar ze overnachten. De volgende dag verbleven ze in Dieppe, en de dag daarna staken ze het kanaal over, en terug naar Chistlehurst.
De prestatie's samengevat;
De Windhond legde tussen 16 juni Calais-Venetiëen 27 juli Venetië Dieppe een afstand af van 3773 kilometer. Van Chistlehurst tot Folkestone en de overzet niet meegerekend.
Hun enige technische mankementen waren een elektrische draad op de 2de dag, het mysterie met de schokbreker op dag 6, en 5 lekke banden, waarvan slechts 1 veroorzaakt door iets wat op de weg lag, een grote bout. Ze kochten 2 nieuwe banden en binnenbanden. Een platte band was in 1910 geen sinecure. Een band afnemen en terug oppompen was niet evident. Op De laatste vier dagen van de teugweg legden ze 996 kilometer af, waarvan 390 km toen ze naar Parijs reden. Na deze reis keerden de windhond met chauffeur terug naar de grootmoeder om haar in de omgeving van Chislehurst te verplaatsen. Het verdere verhaal van LD 1740 is helaas onbekend.
Even de moeite genomen om deze trip op een kaart uit te tekenen.
Rode lijn heenreis, groene terug.
Het steken van een nieuwe 'Pirelli' op dag 2 van de trip. Chauffeur Mc.Donald kijkt toe hoe Mvr. Bistrow een handje helpt. Ze kreeg er dorst van.
Een stop op de top van Mont Cenis, waar een douanier al stilletjes in zijn handen wrijft.
Een foto genomen aan de voet van Mont Cenis.
Aan de top van Mont Cenis. Douane beambte staat reeds in zijn handjes te wrijven. De windhond op weg naar Venetië Minerva zoekt afkoeling aan de Italiaanse grens 22 juli 1910. Ze bereikten de top van de St. Gothardt. Aan de Italiaan/Zwitserse grens te Chiasso, met een meegenomen passagier.
Dit jaar op weg naar een Zuiderse bestemming hadden we de gelegenheid een bezoekje te brengen aan de Bakermat van ons al jaren trouwe vervoersmiddel.
Wat Minerva betekend voor België, Rolls Royce voor het Verenigd Koninkrijk, is Mercedes voor Duitsland een gelijke.
Het gloednieuwe museum is de moeite om even te stoppen als je in de buurt bent. (Mercedes strasse 10) De geschiedenis begint op de bovenverdieping en men loopt dan zoals door een slakkenhuis naar beneden, zodat men per niveau een decennium automobielhistorie kan bewonderen.
Daarnaast enkel zalen gewijd aan o.a. auto's van beroemdheden, reizen/vrachtwagens en de racerij. Een impressie hier beneden.
Het begint met de eerste vervoermiddelen 1886 - 1900.
Om daarna in onze favoriete periode, de tiener jaren te belanden met enkele sublieme Mercedes tourwagens.
Over naar de 20er en dertiger jaren....
Een apparte zaal voor wagens van beroemde en gekroonde hoofden. Zoals deze van de koning van Marokko, en op de achtergrond die van de wagen van de laatste Duitse keizer, waarmee hij vluchtte naar Nederland.
Dertiger jaren met fantastische luxe wagens. Jaren 50. (veertiger jaren overgeslagen) En op de benedenverdieping sluit men af met de racegeschiedenis van het Merk met de Ster...........
Met dank aan de lezers van dit blog, nog enkele mooie Minerva foto vondsten.
Het mag altijd meer zijn, dus laat maar komen.
Een hele mooie familiefoto samen met Minerva 160774, welke toen nog nieuw was.
Ook deze Minerva werd in de bloemetjes gezet. Oma aan het stuur. Schitterend.............. laat maar komen die foto's, zo hebben we ze graag.
Een schitterende Hibbard en Darrin carosserie bij deelname aan een concours. Wij weten het niet met zekerheid, maar volgens de inzender is dit een Minerva met actrice Melle Elhinger.
Van deze zijn we ook niet zeker, maar het is wel een Belgische wagen. Belgische Militairen en Politie doen een controle.
Circuit des Ardennes ging al van start op donderdag en vrijdag met een prerun rit voor de alleroudste voertuigen.
Zelf waren we er niet bij maar van enkele lezers kregen we toch beelden en toelating om ze hier te tonen. Sommigen waren er op zaterdag niet meer bij. Onze dank hiervoor.
Het waren slechts een 10 tal equipe's, maar daarom niet minder interessant.
Het is
slechts om de 3 jaar dat dit feest gedurende 3 dagen georganiseerd word, en dit
reeds voor de 6 de keer. We zijn er trots op dat we er iedere aflevering bij
mochten zijn, en we verheugen ons op voorhand op het feit dat we ook ieder jaar
weer nieuwe ontdekkingen mogen doen.
Dit jaar
stonden op het stadsplein een hemelse parade van voertuigen tentoongesteld met
royale achtergrond. Namelijk de fantastische FN 6 cilinder staf car van Albert
I uit 1914 en de Bugatti van toen nog
prins Leopold III. Als dat geen toppers zijn.
Wellicht is
het een troebele gedachte, enkel interesse hebben voor de pre war categorie,
maar we waren erbij op Zaterdag om de Pre run te verkennen.
Volgens de
gratis te verkrijgen cataloog, ook op de
website te vinden, waren er 124equipes
ingeschreven met voertuigen van voor 1940. Stuk voor stuk chroniqueurs van hun
tijd.Of we deze allemaal te zien kregen
op Zaterdag, daar mag ik aan twijfelen.
Zo uit het hoofd schat ik er zo een 50 tal gezien te hebben, inbegrepen de categorie
Bugatti, welke om een of andere duistere reden een aparte klasse vormt. In deze tuin van omstuimigheid, woordenloos
schouwspel van vuur en rook, waren de
grote afwezigen de cyclecaristen.Slechts een enkele Amilcar, Rally of andere diens gelijkende stonden aan
de startlijn. Ondanks het feit dat de hele scene van vooroorlogse wagens en
motorenjaar na jaar inkrimpt, toch
enkele spectaculaire nieuwigheden mogen bekijken, wat het geheel dan toch weer
de moeite maakte om er bij te zijn. Zonder geheimzinnigheid is er geen verhaal.
Wij
noteerden in ons geheugen de neergedaalde MuzeÂ’s ; Henri de la Fresnaye , inhet kort FL sports uit 1909 , de Brasier
voiture de course uit 1907 en de Midland Model L uit 1911 als onvergetelijk. Hiermee stonden al onze chakraÂ’s weer op
scherp. Een hele mooie Gregoire met
voldoende hoeveelheid charme, stond niet vermeld in de deelnemerslijst, en verraste ons
aangenaam. Aangezien hij er als nieuw uitzag, misschien een recent voltooide restauratie.
Respect.We hopen deze meermaals te
mogen begroeten. Dit jaar redelijk wat
leden van de Rvccb met daardoor bekende voertuigen.
Het oudste
deelnemende voertuig was een Nagant Gobron uit 1900, maar de eer van de oudste
tentoongestelde ging naar een Belgische Germain 1898, welke in 1960 in de
kelders van de fabriek werd teruggevonden en chassis nr 1 draagt.
We waren
zeer aangenaam verrast met de rit zelf waardoor we ons afvroegen waarom de
Belgen in de zomer massaal naar het buitenland trekken. De Ardennen, getooid in
zijn zomerse kleuren, zijn zo mooiÂ…Â…Â….Met een tussenstop in Marche en Famenne scoorde de organisatie echter geen goede
punten door een te kort aan parkeerplaatsen. Jammer, want plaats was er wel
voldoende geweest met een beetje meer inzet.Nu, het plezier was even groot en het was althans voor ons geen reden om
over 3 jaar niet meer aanwezig te zijn. Onder het moto ‘This is where the magic
happendsÂ’ zetten we hem weer op ons
programma en hopen weer verrast te wordenÂ…. Hoewel dat jaar na jaar moeilijker
wordt.Wat zijn we toch verwendÂ…Â…..
niet?
Net op tijd voor de start van de Pre run. Brasier 1907.
Op de oude foto's meestal in zwart wit, maar in werkelijkheid veelal mooie kleuren. Zomerse kleding bij dit weer zeker toegelaten.
Deze Minerva zagen we ook nog vorig weekend bij de rally van Ophain.
Brasier was net iets te snel voor een volledig beeld.
In periodieke kleding, hoewel de zonnebril niet echt past. Het peloton motoren was eerder karig deze aflevering. slechts een 10 tal pre war fans durfden het aan. Dames achter het stuur waren er ook te vinden. Panhard zonder soupappen. Ook de wagens uit de dertiger jaren waren goed vertegenwoordigd.
En langs de wegkant kon je deze Nederlandse bezoeker opmerken. Je ziet ze maar zeldzaam deze nog in originele lak verkerende topmobielen.
Dit ademt echte sfeer............ Onderweg naar Marche en Famenne via echt hele mooie, rustige wegen. De categorie cyclecaristen was deze aflevering niet echt prominent aanwezig, maar ze waren er wel. Het ouds deelnemende voertuig Gobron Nagant 1900, waarvan de witte banden ondertussen al een beetje grijs gedraaid zijn.
Zoals gezegd, dames achter het stuur, waarom niet? Een kleine kolonne Amerikaanse Harley's, altijd goed voor de sfeer.
Vervolg Circuit des Ardennes 6de aflevering Magnifique FN 6 cilinder, voormalige staf auto van Albert I. 1914 Een zicht op de rechterkant (rechts gestuurd) Omdat je deze echt niet alle dagen ziet, ook nog eens de acherkant. Een andere Belg........ Germain 1898 met chassis nr 1. In 1960 gevonden in de kelders van de fabriek.
Ook heel er mooi en nieuw in onze analen........ Midland 1911. En ook deze Humber uit 1912 kwamen we nog nooit eerder tegen. Net zoals deze unieke Unic.1909. niet helemaal origineel maar daarom niet minder leuk. Onder de oudste deelnemers Renault en Daraque 1902 Enkele duitsers vonden de weg naar België. Hier bijna nooit te zien Adler 1913. Duhanot ook super zelden, maar we zagen hem vorig jaar voor het eerst op de Razans rally. Nieuw op Belgische wegen, wegens recent aangekocht.. Bentley. Een van de topstukken dit weekend deze Bugatti. Vorige week nog in Lelystad te bewonderen, nu in Bastogne. Berliet AK 14 van 1913.
Het is een feit dat dit blog zowat overal ter wereld gevolgd wordt, en dat is maar goed ook, want ons stokpaardje 'Minerva' werd ook overal ter wereld aan de man en vrouw gebracht.
Deze week kregen we weer enkele mooie oude foto's vanuit Spanje, waar een zeer mooie Minerva gebruikt werd door de eigenaar en fotograaf van een kunstmagazine. Hij reed er persoonlijk mee rond om overal foto's te gaan nemen en reportages voor zijn magazine te creëren. Verder Beelden van een Minerva die als brandweerwagen in Spanje dienst deed.
Een tweede zeer mooi verhaal is dat van een Minerva welke in de jaren 70 nog stond in de garageafdeling van het technisch instituut sint Michiel in Bree. Toen nog versleet ik persoonlijk enkele broeken op de schoolbanken aldaar, en het oldtimer virus had reeds toegeslagen. Het gezeur bij Pa om dat ding te gaan kopen liep op niets uit. Een andere had wel de moed daartoe, en werd eigenaar van dit mooie ding. Hij voorzag hem van een sportcarosserie en verkocht hem daarna aan een kleermaker. Deze verhuisde naar Zuid-Frankrijk en verkocht de wagen aan een Rus........... Daarna is het spoor bijster.
Maar we hebben wel beelden gevonden van Mensen die bij deze kleermaker een kostuum lieten maken, en zich lieten fotograferen bij deze wagen. Ook de eigenaar welke de wagen van de koets voorzag, kennen we ondertussen en deze is op zoek naar oude foto's, welke we weldra hopen te pakken te krijgen.
Ook uit Nederland weer enkele mooie foto's, en nog meer........o.a... Het koningshuis, .; vandaar de titel van deze rubriek XXL extra extra Large. Kijk en geniet van de oude tijd.
Is dit geen schitterende Minerva ? In Spanje reed eigenaar/redacteur en fotograaf van een bekend kunstmagazine er mee rond. Met reclame voor het blad ' Mundo Grafico '.
Ook uit Spanje, deze inzending van een tot Brandweerwagen omgebouwde Minerva..... Met aanhanger. Opname uit 1927 . Dan deze Beelden uit het verhaal van de Minerva van TISM Bree............. Allen die daar gezeten hebben en zich dit herinneren, welkom met verhalen. In de garage van de kleermaker. Wie we hier hebben, Leopold Himselve aan het stuur. De chauffeur mocht op de achterbank. Ook Belgisch koningshuis.......;; Nummerplaat A 2 Om het dan toch Royaal te houden, een opname van de Bekende Nederlandse Minerva, een bezoek van Prins Hendrik. Deze hele mooie foto kregen we dan uit Lisse in Nederland. En ook uit Nederland deze foto uit Heerenveen. Nog even de Ed- War-dian toer op met deze pracht van een Minerva van Belgisch leger. In de eerdere rubriek Edwardian Minerva's toonden we een zeer zeldzame opname van een Radio (zend) wagen. Nu eentje Radiologie. En een beeld van een ontwerp voor een Edwardian Ambulance.
Nog een mooie van een vroege vrachtwagen. Knipperlichten waren er nog niet.
Met deze zijn we ook heel blij. De onderstaande foto toonden we al eerder, maar we waren niet zeker of het wel echt om een Minerva ging. Met deze foto is dat bevestigd. Meeting bij Hotel Scholtenhof.
Deze kregen we uit Blankeberge, de wagen zou een Minerva zijn, maar 100% zeker is dat niet. Toch een mooie foto. Bij deze foto hebben we helaas geen uitleg. We laten het over aan de lezers.
De 100 kilometers van Ophain is een organisatie van de Royal
Veteran Car club België, welke dit jaar voor de 3de keer plaats
vond. Omwille van familiale verplichtingen waren we niet in de mogelijkheid
deel te nemen, maar omdat het in de buurt was, konden we wel eens polshoogte
gaan nemen bij de aankomst te Ophain.
Het
deelnemersveld toonde een grote verscheidenheid aan mannenjuwelen uit de tijd
van toen, en blijkbaar ook nu nog. Van 1899 tot 1940 stelde men 39 voertuigen
levendig ten toon. Voor ieder wat wils van sportief tot limousine, van flaneermobiel tot elementair vervoer.
Automobielen uit de oertijd verstrooien nu eenmaal een zekere aantrekkingskracht, en enkel al het
opstarten is altijd weeral een avontuur.
Vooral dan bij deze van nog voor 1920, toen automatische vooronsteking, choke
en startmotoren e.a. nog op het verlanglijstje van uitvinders en profesoren
stonden.
Een wondermooi opgeblonken Minerva en een Imperia, waren Belgische
schonen op dit treffen, Ford ging lopen met de prijs voor de meest in aantal
aanwezigen. Het was niet de T ford, maar het model A dat met deze eer kon prijken, aangevuld met een nog niet eerder gezien Model B.
In de klasse sportwagens ontmoetten we een letterlijk schitterende
Engelse zonnestraal, (sunbeam 1912) en enkele BuggattiÂ’s, Amilcar. Daarnaast een hele reeks andere zeldzame bromdingen.
Rosengard, Peugeot, Citroën, Renault, Ballot, Mercedes, BMW, Fiat, Buick,
Chevrolet, Chrysler, Stoddart Dayton, MGÂ… Voor de liefhebbers stuk voor stuk pareltjes; en niet voor de zwijnen.
Wij kijken alvast uit naar het volgende avontuur op onze
agenda; Circuit des ardennes.
Aankomst van de Minerva Type G 1913 22HP. 4 cilinder schuivenmotor. Opgeblonken als een spiegeltje.
Nog een Belg.... Imperia
Beste vertegenwoordigd merk; Ford met 4 model A's en 1 zeer mooi model B.
Model A phaeton 2 deurs. Een zeer zeldzame Model B Het oudste Vehikel automoto Een zeer mooi pallet aan vooroorlogse sprotieve machines. Sunbeam, Bugatti, Amilcar.
Amilcar Bugatti Sunbeam en Bugatti Ook deze Mercedes Limousine met schuifdak, een niet alledaagse verschijning. Chevrolet coupe Enkele voertuigen stonden reeds op de Trailer. Ballot, Renault.
Ook erg mooi, Citroën Normandië en Citroën Treffle waren erbij.
In een speciale uitgave 'Oldtimerdagblad' staat dit evenement als 33ste editie in rij geadverteerd. Al jaren stond ze op onze 'Bucketlijst' die we met deze eindelijk kunnen afstrepen. Deze Editie stond ook in het teken van 115 jaar Cadillac, waarvan dan ook een hele reeks modellen bewonderd konden worden.
Zoals het meestal ook bij onze Duitstalige buren het geval is, was de organisatie met een mooie 'schitterend' te beoordelen. Hoe het komt dat we nog niet eerder van de partij waren........ onbegrijpelijk. Het is niet echt bij de deur, maar ook niet onoverkomelijk ver, te vergelijken met een uitstapje naar de kust. Vele landgenoten vonden de weg hier naar toe. Zelfs, voertuigen met Belgische eigenaars die we in eigen land nog nooit zagen, komen hier op de proppen.
Er was een aparte locatie voorzien voor Franse wagens met in de hoofdzaak Citroën. En de blauwe loper was breed uitgerold voor de Amerikaanse schepen uit de jaren 40-50-60. Kortom iedereen kwam hier ferm aan zijn trekken met in totaal meer dan 300 inschrijvingen.
Het was bakken in de zomerzon, weinig schaduw van de 15de eeuwse Batavus te bespeuren. Omdat vlakbij winkelcentum Batavusdorp tot laat in de avond open was, hadden ook de vrouwen niks te kort............ Een ideale combinatie.
Het was een succesje, en we zetten hem weer op onze kalender voor een volgende aflevering.
We beginnen onze fotoreportage met de klasse Pioniers.
Belgische inzending, een Clement Talbot 1904
Buick Mclaughling 1906
Vauxhall 3 cilinder 1905
De bezitter stond belangstellenden graag te woord. White Steamer, fantastisch stoomaangedreven wagen 1904
Clement Talbot London 1904 Caddilac, eveneens een Belgische inschrijving.
De Dion Bouton 1909 open tourer
Een Highwheeler International
Clement Bayard 1909
Mooie Rambler 1904, uit België en nog nooit eerder gezien.
Een Ford T met aparte radiator. Op de achtergrond nog een T fordje.
Stanley steamer Mountan Wagon.
Deze Hall met 8 cilinder Boxermotor is een wereldwijd uniek exemplaar.
De motor zit onder de bestuurdersstoel en is daarmee de voorloper van de 'Biefstukwarmer' van DKW.
Een bloedmooie Staker Squire uit 1910, gekocht in België, maar oorspronkelijk afkomstig uit Australië, gebouwd in Londen.
Alle wagens werden aan het publiek voorgesteld. Wolsely Siddely uit 1908, ook geen alledaagse verschijning Peugeot 1905 double phaeton. Zeer mooi, Renault Coupe chauffeur Ook al uit België deze zeer mooie Cartercar 1912, daarnaast een Maxwell 1912, ook uit België Jackson Wie zin had in banaan, die kon zich verlekkeren op deze La Licorne.1918 Maxwell 1912 en Cartercar 1912 EMF, nog zo een merknaam die je zeer zelden tegenkomt, eveneens 1912 De T ford mocht zeker niet ontbreken in deze verzameling. Berliet 1913, ook uit België En een zeldzame luchtgekoelde Franklin 1917.
Een merk waarvan we nog nooit gehoord hadden, Whitgift. Cyclecar
Een De Dion Bouton 1904 uit België EMF 1912 In de categorie brandweerwagens (waarvan er ook een heel aantal waren) was dit de oudste uit 1901 Daarnaast was er nog een peloton Vrachtwagens. Day elder........ nou die had gelijk.......... 1916..... een dagje ouder.
En van hieruit gaan we naadloos verder naar de jaren 20. Opvallend veel Amerikaanse merken. Waar zaten de Nederlands Spijkers en de Belgische vertegenwoordigers................. Die bleven met z'n allen thuis;
Pracht van een Cadilac.
Een voor mij nog onbekend merk; Liberty.
Een T ford mag nooit ontbreken. Durant, ook niet alledaags.
Even poseren met Dikke (nep) Sigaar. Opvallend dat eigenaars de bezoekers zeer graag te woord stonden. Echte hobbyisten en liefhebbers.
Een hele boullevard vol, zoals het 100 jaar geleden geweest zou kunnen zijn.
Essex boattail....... lekker flaneren in het zonnetje.
gezellig bijkeuvelen. Stutz, ook al niet een alledaagse verschijning. Dodge Brothers Willy's Whippet Buick Roadster won de derde prijs in zijn klasse, ondanks verkeerde wielen. Pontiac
Packard....
Plymouth, deze werd te koop aangeboden.
Wordt vervolgt...................... Keep watching
België kende
in het begin van vorige eeuw heel wat autoproducenten. Om de concurrentie uit
het Luikse een beetje de Antwerpse duivel aan te doen, liet Minerva een grote
reclameschildering uitvoeren in het midden van Luik. Ze openden er ook een
dealer, toepasselijk genoemd garage wolfs. Van hen kregen we een mooie foto van
de vitrine.
Maar Minerva
was zowat overal actief. We tonen een mooie foto van een handelaar uit Keulen
en Monaco. Sylvain de Jong was niet te beroerd ook zelf zijn merk te gaan
promoten. Zo reed hij persoonlijk mee in rallyÂ’s zoals die van Polen Hongarije,
en de Alpenfahrt. Daarnaast werd er promotie gevoerd op alle mogelijke salons
in Europa, zoals ook die van Praag, DenemarkenÂ….
Dit alles
leverde goede klandizie op. Velen passeerden in dit blog reeds de revue. Hier
nog fotoÂ’s van de Regent van Hongarije, Premier van Japan.
Ook hadden
we het al over Charles Lindberg, maar de beelden waren eerder klein en karig.
Nu hebben we er eentje op de kop getikt.
We toonden
in het verleden beelden van ons koningshuis, en ook nu weer doken er enkele op,
maar ook van andere hoogwaardigheidsbekleders. Ook de bekende Baron de Crawhez
probeerde Minerva uit.
Reclame in het midden van het hart van de concurrenten uit Luik.
Hier een mooie opname van de Vitrine. Met dank aan dhr. Wolfs voor deze foto.
Minerva was actief in vele landen. Deze foto is van een Dealer uit Keulen.
Garage Francotte bewees de degelijkheid van Minerva door mee te rijden in een rally naar Monte Carlo. Let ook op de auto in de vitrine.
Sylvain de Jong deed zelf ook aan promotie. Hij nam deel aan de rally Boekarest-Polen.1924
Hier is hij te zien in de Alpenfahrt Zwitserland. 1915 Nog eentje van Sylvain op deze Alpenfahrt. Oostenrijk 1914 Deze Afiche maakt reklame voor een Minerva in de Europatour.
Dit is een foto van de wagen en de personen die deelnamen, netjes gekleed. Het was dan ook een Tour en geen rally. 1931
Ander promotie werd gevoerd door de aanwezigheid op Salons. Let op de reclame op de achtergrond, ook concurrent Metalurgique was aanwezig.
Salon van kopenhagen 1927
Salon van Praag 1924 Een van de beroemde klanten, de Regent van Hongarije.
Deze wagen was eigendom van de Premier van Japan.
Hier dan een beter beeld van Charles Lindberg, met op treeplank majoor Sneyers, commandant van de luchtmacht.
Prinsen Leopold en Charles 1919 met een koninklijke Minerva. En ook van Koningin Elizabeth vonden we deze mooie opname.
Een ander bekend adelijk figuur in de automobiel wereld; Baron Andre de Crawhez. Een echte Petrolhead, grondlegger van Circuit des Ardennes, welke deelnam aan vele wedstrijden. Hij had daartoe al vroeg in de jaren 20 al een Trailer/Caravan.
We moeten het niet altijd ver in het buitenland gaan zoeken. Coupe Oostende 1922.
Ook in Oostende vroeg in 1906.
Eveneens in Oostende 1909, 2 Minerva's en helemaal rechts een Belgische Pipe.
Minerva produceerde toch wel wat, omstreeks 1930 werden de wagens beterkoop en bereikbaar voor een groter publiek. Foto Minerva bijeenkomst Oostende in 1930
Een hele fraaie opname van een Rally in Spa in 1933, met enkele mooie Minerva's aan de start.
De rally Namen Luxemburg 1922 Circuit des Ardennes Coupe de la Meuse 1909
Criterium van Spa 1907
Coupe de Liedekerke 1907
Nog eentje van de Alpenfahrt 1912
Coupe de Suise Minerva team 1924 Kaizerspreis 1907
Na dit sportieve intermezzo, hebben we nog wat foto's van 'gewone Minerva's' Een Minerva met d'ieteren carrosserie salon Brussel 1924 Een Minerva 1909
Een Minerva PP met bijzondere carrosserie.
Ook deze kleine wagen heeft een aparte opbouw.
Mooie Minerva gefotografeerd te Auberge. Volgens het opschrift was de radiator in dezelfde kleur gespoten als de rest; Zilver. Deze week kregen we deze mooie foto van een Blogster uit Maldegem, waarvoor onze hartelijke dank. Deze hoorde eigenlijk nog te staan bij de 'rally' rubriek. Namelijk een foto van de Coupe de Liedekerke uit 1907. Elskamp en Brabazon behaalden 2de en 5de plaats.
Als bijna laatste in deze reeks deze mooie taxi uit Zweden.
Zoals steeds...... de Minerva reeks wordt nog vervolgt...
Dit jaar hadden we de kans om de 11de
uitgave van de Grand prix ‘retro’ d’Yvois te mogen bijwonen. Een schitterend tweedaags evenement met een veertigtal
sportieve vooroorlogse wagens enmotorfietsen. Op Zondag mogen ze dan eens een demokoers rijden, letterlijk rond de kerk. Georganiseerd door een bende
echte liefhebbers die dit niet commercieel uitbuiten, gratis inkom, geen
poespas, verkoopstandjes maar het pure oldtimerplezier met als enige randanimatie
de nodige maagvulling uit een simpele Franse
keuken.Het is eigenlijk verwonderlijk
dat dit evenement niet meer deelnemers en volk trekt.
Is dit te wijten aan de ligging van
het dorpje Carignan een steenworp net over onze grens? Volgens ons is dit net
een van de grote troeven. Je hoeft niet bang te zijn in de fille te moeten
staan, of met parkeerproblemen om de oren te worden geslagen. Al bij het
binnenrijden vanuit Florenville heb je zo iets van; hier zou ik willen wonen.
Het evenement vindt sedert een decenia
plaats op het eerste weekend van juni, niet toevallig onze lievelingperiode van
het jaar als het bloeiend fluitekruid en klaprozen weelderig de golvende wegbermen
bevolken. De temperaturen liggen net binnen de grens van niet te warm en niet
te koud. Ideaal !
Jaarlijks staan er ongeveer een
veertigtal wagens en een dertigtal motoren aan de startlijn van allerlei
pluimage. De lucht van benzine en aangebraden koppelingen stroomt meteen je
aderen in. Het kabaal van een peloton motoren klonk als een symfonisch orkest
tussen de koulissen van authentieke franse rijwoningen, al meteen bij het
binnenwandelen. In de verste verre geen parkeerautomaat of kassa te bespeuren. Vroeger zagen we vooral ( is het daardoor daardoor) Nederlanders
en Fransen aan de start, maar dit jaar werd opvallend veel Duits gesproken. Ze
hebben dit evenement ontdekt als ‘das Mille Miglia fur die armen’. Genau hier sind wir am platz, hoor ik ze nog
roepen. En gelijk hebben ze. De sleutel van de pret is gevonden! Vergeet niet
dat heel wat armenkost door de geschiedenis heen, later op het menu van de
super rijken kwam te staan. Denk maar aan kaviaar en truffels. Het is enkel door de
grote massa nog niet ontdekt, en dat is maar goed ook.
Nochtans hebben reeds menige
Bugattisten, en dit jaar bijvoorbeeld een pracht van een Delahaye, de weg
gevonden. Toch niet echt arme mensenkost. De meerderheid bestaat uit de hobbyisten
die zichzelf een special in elkaar steken. Dat zijn de ‘echten’ die hier aan
hun trekken kunnen komen.
Er is ook een klasse voor gewone
toerwagens en Edwardians, dus die moeten het ook niet laten. Nieuw dit jaar was
de reeks veloÂ’s, waarvan de berijders wuft uitgedost waren.
Op zaterdag is er een gemoedelijke rondrit in
deze prachtige onontdekte streek, en op Zondag word er geracet. Er is weliswaar
niets te winnen, behalve dan de eer om er geweest te zijn. Bovendien, in deze
snel veranderende tijd is het fantastisch toch, dat dit soort evenementen nog kunnen.
Wie weet hoe lang het nog zal duren? En zelfs al heeft je wagen een beetje
last van incontinentie, of een met as en roet besmeurde nummerplaat, je bent nog steeds
welkom.
Als er volgend jaar nog een
aflevering komt, zet hem dan nu al als voetnoot in je persoonlijke geschiedenisboek! Ook aan
mooie liedjes komt ooit een einde.
Bij het binnenkomen van het dorp werden we direct geconfronteerd met het symfonisch geluid van een peloton motoren.
Geen kassa of parkeermeters te bespeuren......
De stal van de motoren was dit jaar eerder dun bevolkt.
Ook gewone tourwagens zijn welkom De Amilcaristen hadden blijkbaar een ander treffen op deze dag. Slechts 2 exemplaren kwamen opdagen...
Ook in de categorie touristen, deze Citroen met speciale opbouw. Op de achtergrond een zeldzame Lea Francis........
In de meerderheid bij de Grans sports waren met zekerheid de Riley specials.
Tp stuk van het weekend Delage 135
Nog een groepje riley's
Ook gering in getale dit jaar de driewielers. Net zoals de Amilcars slechts 2 exemplaren.
Een onbekend merk, Belgische deelnemer.
Lagonda rapier 3 stuks.
Een van de zeldzaamste wagens hier te bespeuren deze Hinstin.......
Vorige week was het thema B40 (beforty), deze week
B100 ?Â…. het schuurde er lichtjes tegenaan. Dit keer wel voor chauffeurs van alle leeftijden.
Het is
altijd weer plezant een rally te organiseren onder een bepaald thema, zodat je met
gelijkgezinden aan de start komt, en niet in de woestijn staat te prediken. Prozac voor onze ziel !
Voor de
36 ste keer dit twee daags treffen voor de echte Pioniers in
de oldtimerwereld. Dat kan tellen. Wij
namen voor het eerst een kijkje in 2009, toen deze rit nog doorging onder de
naam ‘Hot tube rally’, en de laatste, vorig jaar onder de noemer ' Gordon Bennet ' memorial. Allemaal hier beschreven in dit blog, al het is wel even
zoeken . We moesten voor een keertje niet helemaal naar London of Brighton om enkele van deze pionieren met hun sfeervolle klanken in actie te kunnen bewonderen.
Dit jaar hadden een dozijn voertuigen de euvele moed aan de startlijn te verschijnen. Onder andere Clement's, De dion Bouton's, Cotereau, Panhard levassor's, Gladiator,Decauville, Rochet.... Een dun verhaal zonder literaire uitspattingen, maar daarom niet minder spannend.
Het
ging er wat warm aan toe gedurende deze 3 dolle dagen. De weerboer tekende de
warmste meidagen sedert de waarnemingen
op in zijn analen. Gelukkig viel gedurende
de nacht en ochtend, net voor de start van Zondag welgekomen verfrissend hemelwater. Met omhoog getrokken sokken en de juiste hoeveelheid eelt op de klauwen en het zitvlak, was een parcours van totaal 165 kilometers af te leggen.
Helaas is het nu alweer uit met de pret, en
moeten we weer een jaartje sparen voor de 37 ste hoeveelheid drama.
FotoÂ’s Jaak Jacobs en BDL
Vroeg op zondagochtend tijdens het wegtrekken van een verfrissende regenbui, kwamen de poppetjes uit de kast.
Het regenpakje kwam toch nog van pas op dit ovenwarme weekend. decauville 1899. Met omhoog getrokken sokken in het natte gras.
Nog even de bandenspanning op peil brengen, en de Belgische driekleur uithangen. De Dion Bouton 1903.
Behalve hemelwater spoot ook de fontein lustig in de warme ochtend lucht. Clement 190.
Decauville 1899 Om de uit 1902 Gladiator Katie te kunnen bewonderen, moesten we een aantal jaren geleden helemaal naar London. Cottereau en De Dion Bouton Panhard Levassor en Gladiator Panhard Levassor
Onderweg over nog frisse Ardense wegen. Clement had net enkele paardjes meer de de Dion Bouton. Of lag het aan het gewicht van de passagiers? Jammer dat we er geen geluid bij kunnen plakken. Maar al heel vlug droogde het op, en werd het een schitterende dag........ Clement, Decauville, Gladiator, De Dion Bouton... samen meer dan 400 jaar rijdplezier..... UItgestrekte landschappen...... Cottereau 1902 Soms werd er een kleine fille veroorzaakt als het berg op moest.
Panhard Levassor 1896, Je ziet ze zelden in actie.......... een echte paardenloze koets.
De Beforty rally was, als we ons niet vergissen aan zijn vijfde challenge toe. Een initiatief ooit genomen om jongeren warm te maken voor de Oldtimerhobby. De voertuigen hebben een pensioen gerechtigde leerftijd (pre 1940), en de bestuurders zijn geboren na 1977. Dit jaar een beetje in onze achertuin, geen grijsgehaltes, noch in de lucht, nog in de haartooi.
Het tweedaagse evenement vertrok dit jaar vanuit Maastricht, bracht op zaterdag een bezoekje aan Francorchamps en op Zondag ging het langs kasteel zangersheide via zuid Limburg naar Rijkhoven.
Een zeer schone verzameling auto's en mensen werden uitgedaagd door een toch wel heel stevige spatsiertocht, met maar liefst een 30 tal voertuigen. En zeker vernoemmenswaardig is dat een dikke handvol bestuurders van het vrouwelijke geslacht waren.
Jammer genoeg liet de moderne techniek van onze camera het afweten, waardoor slechts enkele beelden gelukt zijn.
Spijtig, want van enkele bijzonder wagens zoals een luchtgekoelde 6 cilinder Franklin van een Duits team hebben we geen beeld of geluid.
Maar u kan ook terecht op hun Facebook pagina, ' berforty rally! ' waar wellicht ook het filmpje gemaakt per Drone binnenkort te bewonderen zal zijn, of lees weldra het artikel in La vie de l'auto.
Slechts een 10 tal foto's van de 200 waren geslaagd genoeg om hier te verschijnen.
De impressie hiervan zal wellicht voldoende zijn om weer deelnemers aan te sporen voor een volgende uitgave.
We ontleenden ook enkele foto's van de facebookpagina in het vervolgverhaal van deze rubriek.
Veel plezier !
PS. deze aanstaande Donderdag (hemelvaart) Franse dag op Cars and Coffee te Peer. Uitzonderlijk vanaf 16h, waar o.a. de cyclecaristen aanwezig zullen zijn.
Riley Special. Het oudst deelnemende voertuig dit jaar was deze Ford T in 'roadster' uitvoering.
Een vrouwelijk team Riley bestuurders lieten ons hun achterkant zien. Ze ontdekten toevallig deze mooie holle weg.
Onderweg. Deze scene ook op de 'beforty rally!' facebookpagina op video . Deze opname mag dan lijken op een kunstig bewerkte foto, maar in werkelijkheid was het de techniek van de camera die het begaf.
Toch nog een geslaagd beeld.
Daar we hierdoor geen beelden van andere interresante voertuigen kunnen tonen, hieronder beelden van de Facebook pagina.
Hopelijk neemt men het ons niet kwalijk deze foto's 'geleend' te hebben. ¨Pracht van een Sunbeam, en zeker een van de favorieten. Het aantal Bugatti's had de bovenhand onder de merknamen.
En ten slotte sloot men het feest af met een gezellige Barbecue.
Anno 1908 erven 2 Engelse jonge dames 50.000 Pond. Een hele smak geld destijds. Al vlug waren ze populair bij het mansvolk en lieten zich deftig in de watten leggen. Om de dames aan de haak te kunnen slaan lieten ze zich eerst sponsoren door op vrijersvoeten lopende testosteron bommen. Ze kochten Huizen, landgoederen, en een hele vloot auto's. Echter ze spendeerden meer dan ze hadden en de schuldenberg liep op boven de 150.000 pond.
Om aan de schuldeisers te ontsnappen veinsden ze een auto ongeval en namen de benen naar schotland, waar ze helaas uiteindelijk toch tegen de lamp liepen en in het cachot terecht kwamen. De auto waarmee ze zogezegd een ongeval hadden was een Minerva. In bijlage een foto van deze, waarvan enkel de voorruit gebarsten was............. Een van de dame's was Violet, en het was de Minerva op haar naam die het ongeval had.
Verhaal 2.
Uit een beetje opzoekwerk bleek dat de 3de auto ingeschreven in Brugge een Minerva was. Eigenaar was Joos de ter Beerst, en hij nam hiervoor een chauffeur in dienst, ene zekere Leon Pattyn. Deze is het afgebeeld op de foto.
Eugene Camiel Joos de ter Beerst was een afstammeling van Nederlandse erfadel, Burgemeester van Pittem en provincieraadslid.
Verhaal 3.
1927 was een goed jaar. De beurscrach was nog niet uitgevonden en avonturiers, ondernemers stonden maar al te graag in de belangstelling.
Een van de gebeurtenissen van dat jaar was de vlucht over de Oceaan van Charles Lindbergh. Hij vloog van st;Louis naar Parijs, maar minder bekend is dat hij de dag daarna verder vloog hij naar Brussel. Hij werd op het vliegveld van Evere ontvangen, en per koninklijke Minerva's naar het paleis gebracht voor een ontmoeting met de Koning der Belgen
hiervan enkele beelden. Men kan ook een videofilmje hiervan vinden op you tube, maar van slechte kwaliteit, en van de auto zie je enkel de deuren.
Verhaal 4.
Een bedrijf dat auto's (Minerva) verhuurde, verdeler was van o.a. Excelcior en ook een motorfiets werkplaats had.
Een korte beschrijving uit het dagboek van journalist en klant van de firma Carstens en Groussot.
En rustigjes, kalmpjes op zijn dooie gemak liep ook de wagen, volkomen geluideloos, reukloos en schudÂdeloos over de -zachte glooïng door Soest, en Soestdijk naar Amersfoort toe, welks vierkante toren al van heel verre massief opbonkte uit de zee van hei en groen...........Daarna, omdat we toch ook de snelheidscapaciteit van den wagen wilden leeren kennen, verzochten we onzen bestuurder om sneltreinvaart en vlogen toen met een gemiddelde vitesse van 70 tor 75 Kilometer per uur langs de Zeistsche villacolonies, langs het Huis ter Heide.
D'r zat schot in, de boormen floepten ons voorbij als te midden van staalplaten van coloriet sneden we door de tuinaangelegde tapijten van het landschap, smeerden, in aangenaam aandoenden luchttrek in snerpend en vaart den Dolderschen weg op ....
We schrijven geen Baedeker (dialect) en we zullen niet schoolÂmeesteren! Maar toen we een uur later boven op het Baarnsche stationnetje, luxe-treinhuisje bij uitstek, nog even napraatten om met den sneltrein van tien uur huistoe te gaan, toen overwogen we, dat we in de vijf uur uit-en-thuis ontzettend veel gedáán hadden, veel gezien, in een tempo dat verzwakte of versnelde, juist zooals we het begeerden, heerlijk ópgefrischt in de zuivere dennenlucht, met nieuwen moed en gestaalde energie en hebben een loflied gezongen op de auto, het, modernste vervoermiddel dat ons journalistiek hart menigmaal gestolen heeft en zal blijven stelen, totdat op onzen zeventigsten verjaardag de algemeene vergadering van aandeelhouders van ons blad, ons, als blijk hunner geÂvoelens een auto zal komen, offreeren. Maar in de . . . . zesendertig lange jaren die we dan nog den tijd hebben, hopen we nog menig keer zoo'n gezelligen avond te mogen beleven. Van geld gesproken, onafwendbare proza; zoo'n avondritje van twee, drie uur, met een van haar nieuwe wagens, waarin vijf, zes personen heel ruim en gemakkelijk zitten, berekent de Baarnsche autohandel en verhuurinrichting Firma Carsjens en Groussot met tien gulden, alles inbegrepen.
Dit verhaal werd geschreven in 1911.
Violets Motorcar. Deze foto staat bekend als 'The cliff Mystery' . Violets motorcar involved in the cliff motor accident, waarna de dames met de noorderzon vertrokken. Prachtige opname van de Minerva van Joos de ter Beerst met diens chauffeur Leon Pattyn. De derde auto ooit ingeschreven in Brugge. Achter deze foto schuilt met zekerheid ook een schitterend verhaal. Wie het kent mag het zeker met ons delen.
Het betreft hier een winnaar uit de Koers Berchem - Zurenborg te Antwerpen. Foto gemaakt door fotograaf Halleux rue de Rempart 240. Ook deze Minerva coupe chauffeur laat enkel vraagtekens na. Op de achterkant stond vermeld 'Minerva Bevere'. Hier dan een wel kleine foto van de Minerva van het bedrijf Carsjens & Groussot. Een autohandelaar uit Baarn, welke ook het Belgische Excelcior vertegenwoordigde. De Minerva werd verhuurd met chauffeur, zie onderstaande reclame. Het gerucht gaat dat soms koninklijke gasten van deze service gebruik maakten.
Ook niet de beste opname, maar ook dit is een zicht op de zaak van Carstjens en Croussout. Ook van deze foto ontbreekt het verhaal. Vroege kleine Minerva in bergachtig gebied? of toch een ander merk? Het Amerikaanse White o.a. had een soortgelijke radiator.
De aankomst van Charles Lindbergh op het vliegveld van Evere 1927. Hij wordt met militaire eer opgehaald met de koninklijke Minerva en naar het paleis gevoerd voor een decoratie
Hier is het duidelijker dat het om een Minerva gaat
Ook de volgwagen is een Minerva, aankomst aan het Koninklijk paleis Brussel.
Een Minerva ergens in Mexico. Opvallend zijn de koplampen met gebolde glazen.
De koffers stonden al klaar om deze Minerva vol te laden.
Minerva gespot bij een pittoresk hotel
En hier eentje (of meerdere) aan het station van Dinant.
Deze schitterend originele Minerva werd geflits niet zo lang geleden. We zouden graag in contact komen met de eigenaar. Mooi atribuut voor iedere serieuze verzamelaar
In afwachting van meer tekst en uitleg alvast een voorproefje van Monthlery 2017
Het 2 jaarlijkse Oldtimer feest anno 2017 ging dit jaar door in een wat vochtige sfeer.
Maar de gehele zondag namiddag bleef het droog. Warmte werd uitgestraald ronkende motoren, een niet afnemend enthousiasme en zeer gemoedelijke sfeer. Maar des al niet te min; Schittrerend ! Het absolute summum voor de liefhebbers van 'Pre war racing cars and bikes'
Redelijk vroeg in de ochtend, de regendruppels wagen van afgelopen nacht.......... daarna bleef het droog, met uitzondering van de sappige verhalen. Waw.......
Het A, B en C tot en met Z waren vertegenwoordigd....
Ook de liefhebbes van 2 wielige oudjes werden weer in de watten gelegd.
De voertuigen waren opgedeeld in verschillende plateau's, een daarvan was het plateau BNC. 2017 waren de merkenclubs zeer goed vertegenwoordigd. BNC, je ziet ze niet veel, en hier uitzonderlijk veel tegelijk.
Dit knutselwerkje van een enthousiasteling in de vijftiger jaren?
Nog zo een zeldzaam verhaal. GN, waar je net zoals BNC zelden meerdere exemplaren ziet. Hier waren er minstens een half dozijn.
ZOals o.a. deze V twin.
Ook het merk Rally in meerdere maten te bewonderen.
En natuurlijk ook Bugatti. Altijd gedacht dat dit een zeldzaam voertuig was?............... nou dan kwam je hier de mis te laat.
Brescia's bijvoorbeeld, ze stonden letterlijk voor het oprapen.
Ook in een ander kleurtje.
Nog een GN die net terugkeerden van een paar rondjes snorren.
Maar ook een aantal eenzaten zoals deze niet te versmaden racer uit de vroege 20er jaren.
Nog een zelfbouwpakket.
En ook de dertiger jaren waren vertegenwoordigd.
Busje komt zo.
Kijk, fantastisch toch !
Nog zo een merk dat zeer goed vertegenwoordigd was.......;; Frazer Nash.
En op dit treffen kunnen ook alle bolides eens een toertje gaan maken op het Circuit.
Het seizoen van de RVCCB schoot reeds uit zijn sloffen
met de openingsrit ‘Fagnez Hivernales, welke aan zijn 57 Uitgave toe was.
Iets Verser uit de pers, afgelopen weekend was de 7de
Debloc Bielles. Een waarlijk festijn waar
de liefhebbers van vehikels die met bravourede titel ‘oldtimer’ opgespeld mogen krijgen, reikhalzend naar uit zaten
te kijken.Zonder overdrijven mogen we
stellen dat in dit kleine landje geen enkel evenementeen gelijkekent. Geen electronica, plastic, en
ganse hordes paardekrachten, want to be oldtimers, deze naam niet waardig, te
bespeuren.Wel lekker lang in olie
gemarineerde techniek die , en met deze is het bewezen, een eeuw lang meegaat.
1919 was namelijk het jongst mogelijkebouwjaar.‘They stood the test of
time ‘ zoals een van de aanwezigen het wist uit te drukken.
We moesten er vroeg voor uit de veren, want reeds om 8h30
in de vroege ochtend werden we aan de startlijn ontboden.En dat een dikke 200 kilometer van ons
bed.Ieder jaar weer laten we ons verrassen door collegaÂ’s die mede
aan de start gaan staan met hun troetels.
Jongens wat een fantastische opkomst weer dit jaar. Maar liefst
33 inschrijvingenen dik de helft
daarvanvoertuigen van voor 1910Â… waaraan
we ons konden vergapen tot onze netvliezen begonnen los te laten.
En wat een variatie aanmerken.Dit is meteen een van de
grote troeven van dit evenement.Iedere
jaar weer worden wepleziert met ouderwetse nieuwigheden. Wie doet het na? We hopen op velen.
En na een stevig middagmaal verscheen waarlijk de maagd
van onsnabije en de zon in ons vizier. Al hadden we het al warm genoeg, enkel door alle moppen die van de kant af werden
geschoven.
Hilmann, Chenard Walker. Meer bekend zijn namen zoals
Renault, Ford, Buick, Caddillac, de Dion
Bouton, Triumph, en daartussen zweven dan namen zoals Delage, Delahaye, Overland, Unic, Stodart Dayton,
NagantÂ…. En anderen. Stuk voor stuk
kleine groeidiamantjes waar je mature bedragen voor moet neertellen, wil je er eentjein huis halen.
Bovenal, en dat
moet maar weer eens gezegd worden, het
ging er zeer gezellig aan toe, en er werd heel wat afgelachen. Geen verschraald sociaal weefsel te bespeuren.
Zelfs de hardnekkigste droogstoppel zou
zijn maagdelijkheid hier kunnen verliezen.
Toch nog enkele beelden van zeer vroeg in de ochtend waar met de startvlag gezwaaid werd al om 8h30...... Gezellige drukte op het stadsplein van Cuesmes. De kapjes gingen alvast omhoog.
En dan uitzwaaien maar voor een avontuur van een 100 tal kilometers.
Slimmeriken namen hun vrouw mee voor een extra duwtje in de rug.
In deze 3 delige reeks nog maar eens enkele zeer mooie oude afbeeldingen van Minerva wagens, niet altijd 100% herkenbaar, maar vermits het mooie beelden zijn, willen we ze toch delen............
Past allemaal in hetzelfde straatje; Minerva Avenue.....
Een wel zeer toepasselijke beginfoto, want hierna volgende beelden passen precies in ons straatje........
Kijk, een fantastische foto werd ons deze week overhandigd. Minerva 58731 bouwjaar 1922. de Viercilinderversie 20 hp. Hartelijk dank aan de gulle schenker.
We blijven even in België. In een van de vorige sessies toonden we de Minerva 1911 van suikerraffinaderij Tienen. Deze foto is ook gemaakt bij deze gebouwen, er is dus een grote waarschijnlijkheid dat de wagen deze Minerva is...........
Dit is een mooie opname van een rally bij onze noorderburen. De PAC club organiseerde reeds in de vijftiger jaren ritten voor deze mobielen, maar stond het niet toe nagemaakte karossen te gebruiken. Waar bevind zich tegenwoordig ZZ OO 46?
Van deze Minerva was de opbouw verdwenen, (misschien tijden WO I) En dus tukkerde de eigenaar er zo maar mee rond........
Ook uit Nederland maar iets recenter ....... 2 Minerva's....
Verder weg in het Nederlands Oost - Indië.......... met de hele familie aan boord.
Dit beeld stamt dan weer uit Tasmanië.......... Tja Minerva's vond je nu eenmaal overal. Niet enkel in het Oosten, maar ook in het Verre Westen kon je er al eens eentje tegen de kop lopen....... Geen cow- of Bentley boy, maar Minerva Boy.
Ook in de states waren er in de 50er jaren al rally's zoals die van de voorgenoemde PAC..... Mooi detail, de claxon op het treebord.
Ook dit beeld stamt van ergens aan de andere kant van de wereldbol.
Dit is een bijzondere Minerva. Pre 1914, maar uitgerust met een electrostarter voorop.
Zeer zeldzaam, zie ook ons verhaal ' a Case appart'....... is het em of is het em niet? De mascotte hoort in ieder geval niet op dit model.
Een kleine Minerva anno of rond 1910.
Minerva '100' met voorwiel remmen en Bull horn claxons...................Mmmmmm
Nu we er op letten, ook deze Minerva uit 1922 had reeds voorwielremmen, belange geen gemeengoed destijds. Verder had Minerva reeds een 12 volt systeem en een 4 versnellingsbak in 1919. Werd niet voor niets vergeleken met Rolls Royce. Wat ook opvalt is de Minerva badge welk op de radiator bevestigd werd, net zoals bij Minerva 98328 op de foto uit het bovenstaand fotoverslag. De bekende Minerva mascottes verschenen pas eind 1922. Deze is nog voorzien van een thermometer.
We vonden nog enkele zeldzaam (nooit) getoonde beelden van het Minerva Equipe op de TT van 1914.
Hieronder het bijtanken van Minerva met startnummer 1.
En ook nr 19 stond in de Pits.......... Gewoon met de emmer der in kappen........... No smoking please !
Net zoals Nr 12, onder het toeziend oog van de baan commissaris. De mechanieker trekt even de choke.............
Klaar voor de strijd................
Nr 12 gaat er een lap op geven................. Uit de reeks ' Edwardian' komen ook nog deze beelden. De Minerva pantserwagens zijn welbekend, maar in den beginne werden 'gewone' civiele wagens geconfisceerd en omgebouwd met eenvoudige middelen, zoals deze Minerva waar gewoon de caros verwijderd werd en vervangen door munitiebakken........ Ook de spatborden waren niet meer nodig.
Van op de achterzetel kon de vijand onder vuur genomen worden, en de voorruit werd vervangen door een pantserplaat.
of er werd eenvoudigweg een geschutskoepel in de wagen geplaatst.
Een foto Belgische Minerva met nummerplaat 98328 vonden we op een recente beurs in Antwerpen...... met ook weer een Minerva badge op de radiator. Geen mascotte, dus waarschijnlijk begin jaren 20. Hier kwam nog net in beeld; de Minerva van de familie Poslavski welke er in 1931 vele verre ritten mee maakte.
Nog een mooie Amerikaanse versie van een jaren 30 Minerva
Postkaart met een Minerva op de vismarkt van Leuven.......... En eentje aan het station van Mechelen. Op een close up zou men een Minerva kunnen herkennen........... 100% zekerheid is er echter niet Hetzelfde geld voor deze foto gemaakt te Mol. De coupe chauffeur 2de van links blijkt bij uitvergroting een Minerva te zijn.........
Eerder toonden we een beeld van de broodverdeling in Tilburg, hier nog een foto daarvan. wie zoekt die vindt de Minerva's...... Ook deze foto gespot op een beurs in België, mogelijk toonden we hem al eerder. Minerva in Australië........
Hola Paola, zeggen ze bij ons. De Belgen zijn een ondernemend volkje, hier op een uitstapje naar het verre zuiden.
Met Minerva en Chauffeur...... In de Jaren 20 een hele onderneming. Het koffer bleef evenwel thuis? Of was deze reeds voorop gestuurd samen met ander personeel.
Plaspauze ergens bij een kabbelend beekje.....
En tenslotte bij het doel van de reis.................. de Zee, samen met een bevriend koppel. Dat waren nog tijden..... (voor de rijken) Dit waren de avonturen van Minerva 92424 en Co En als laatste nog een weggelopen foto van Minerva start nummer 1 op de TT van 1914. Leuk detail hoe het spatbord met een touwtje aan de radiatordop versteviging vind, en langs achter bevestigd is aan de uitlaat.
Naar aanleiding van onze ondertussen toch wel uitgebreide Beeldenbank van Minervitis gevallen,werden ons nog meer exemplaren vanuit Scandinavië toegezonden. Crescunt Aquilone; of te wel Gevallen uit het Hoge Noorden..........
Enjoy the facts...........
Van een lezer uit Finland kregen we deze hele mooi beelden van Minerva C 513 uit 1912 toegezonden. Let op het speciale uitsteeksel naast de claxon? vroege vorm van knipperlichten?
Een andere opname zonder chauffeur.
Ook deze Minerva is behalve met een hele familie uitgerust met speciale koplampen. Af en toe kan een Minerva ook al eens in Panne vallen. Gelukkig waren er destijds voldoende reservewielen aan boord. Straten lagen toen nog bezaaid met vele Hoefijzerspijkers.
Ook goed gevuld, voorzien van een Dual windshield , en ook weer de vreemde 'knipperlichten' Hoewel, dit nog steeds het tijdperk van de carbid verlichting is. Minerva A 369 is dan weer een Zweeds exemplaar.
Net zoals A 1189 ? Een Minerva taxi.... zie de taximeter aan de rechterkant achter voorruit, zoals ook op onderstaande foto.
Taxi Minerva?
Nog een Minerva uit het tijdperk de Moestachen........... De Hond moest er niks van weten.............. wat een hondenleven. Ook deze Minerva heeft deze vreemde voelsprieten.
Over terug naar België......... We dachten dat we het zowat gehad hadden, maar hier kregen we nog een mooie van het Belgische koningshuis. Bezoek aan Zeebrugge met Minerva 51 voor een scheepsdoop en te waterlating ! Ook nog uit Zeebrugge deze postkaart. Het 'te water laten' werd door sommigen verkeerd begrepen, verkeerd aflopen......
Het nieuws komt dan direct op de radio.............
Helaas was het met fatale afloop................... corbillard Minerva 562 533
En dan nog een klein sprongetje over de noordergrens; Minervitis Campestribus De Minerva achter in de rij is geflitst in Bergen op Zoom.
EnEn dit is een opname bij een vroeg benzinestation in s'Hertogenbosch. Ter info, Het allereerste benzinestation in Nederland werd geplaatst in 1920 te Zeist. Voordien moest men voor deze boodschap langs bij de Apotheker of Drogist. Wie weet hoe en waar dat zat in België?
Nog een verdere vertakking van het Minerervitis virus; de Campestricus.
Vertaling vanuit het Latijn voor Campestribus is Lage landen.
Onze Minerva's zijn eigenlijk ontsproten uit het brein en handen van een echte Hollander. Vandaar wellicht dat het merk in de beginjaren in deze contreien erg geliefd was. En wat is er nog mooier dan enkel de beelden hiervan, dan wanneer er ook nog enkele leuke verhalen aan vast zitten.
Diep ondergedoken in de donkere Nederlandse archieven vonden we interessant materiaal. Kijk en geniet.
Om te beginnen een invoerbewijs voor Minerva chassis 554 naar Maastricht.
In Maastricht en omstreken vertoefden vele Minerva's, waarvan hier een bewijs. Saamenkomst op het vrijthof. We tellen 7 Minerva's. Als dat geen mooie opkomst is?
Ook in Maasticht Philips Tabaksfabriek met enkele Minerva vrachtwagens en limousines.
Ook deze opname is gemaakt ergens in een straatje in Maastricht. 1914, vlak voor het uitbreken van WO I.
Ook in de buurt, Valkenburg, toen al toeristisch. Rondritten per Minerva naar o.a. remouchamps.
Ee Mooie foto van Chauffeur Piet van Esch in Tilburg. Minerva type NN. Foto gemaakt in 1920/
Nog een beeld van de familie Brands van Vlijmen. 1920. Deze welgestelde familie had een chauffeur (Piet van Esch) in dienst.
Hier dan een zeer mooi beeld van garage Persoon en Frijns in Maastricht. Ze hadden niet enkel een Minerva maar ook een Belgische Nagant. (midden) en rechts een FN. Later schakelden ze over naar Chevrolet.
Hier nogmaals Minerva en Nagant op eenzelfde foto. Het is niet helemaal duidelijk of de wagen links ook een Minerva is, volgens een opschrift wel.
K 2708 in ieder geval wel. Foto omstreeks 1916 gemaakt. De Minerva model 1914.
Dan vonden we nog een foto van Minerva K 7155 van Taxibedrijf Manaert in het gehuchtje Neuzen. Foto werd genomen in 1927.
Hier de heren Manaert samen met hun Coupe chauffeur K 4139. Zelfde wagen als bovenstaande, maar met ander kenteken?
Minerva K 208 reed rondjes in Goes, een gemeente momenteel zeer bekend bij de motorliefhebbers omwille van een jaarlijkse pre 1940 rally.
Het beeld van deze Minerva is minder duidelijk, maar het verhaal des te interessanter. Deze diende namelijk als smokkelwagen en werd betrapt en beschoten bij de grensovergang in Sluis. Vlak daarna werd deze foto gemaakt voor de archieven.
Deze Minerva limousine was eigendom van houthandelaar August Verstraeten in Terneuzen. Stationsweg.
Deze is toch wel een favoriet uit ons archief. In 1914 stonden deze wagens in voor een Broodverdeling tijdens de Mobilisatie. Foto uit Tilburg.
Minerva H 159 en H 977 namen hier aan deel. De voorste wagen is een Delahaye brandweerwagen. Om brood te kunnen verdelen en er weinig publiek vervoer was, werd een oproep gedaan aan bezitters van auto's. Minerva H 159 lijkt een voertuig van de politie te zijn. (uniformen)
Aan deze foto hangt ook een mooi verhaal. Hij is genomen in de beginperiode vliegveld Waalhaven. Deze vloot was samengesteld om passagiers voor de prille KLM maatschappij te vervoeren. De 6de wagen in de rij is een Minerva. Close up; bestuurder was dhr. Lou de Bouter. foto genomen 1924 op de luchthaven Waalhaven.
Vervolg van Minerva's bij onze noorderburen. Nog net in beeld de Minerva van een garagebedrijf in Middelburg anno 1935.
Deze staat er dan weer wel goed op. Provincie Friesland. Minerva B 200.
De Burgemeester van onbekende gemeente komt aan op het gemeentehuis. Wie weet welke gemeente dit is........... Ook een Minerva van een Hoogwaardigheidsbekleder.
Hier nog eens een mooie opname van eentje met chauffeur.
Foto met een plooi net over het kenteken. Deze Minerva deed volgens het opschrift mee aan legeroefeningen in 1911. En dit moet dan een van de vroegste Minerva's in Nederland zijn. Minervette.
Ook uit Tilburg deze zeer mooie opname van N 2239.
Familiefoto met chauffeur. Handremkabel hangt er een beetje losjes bij. Een Minerva die dienst deed als sleepvoertuig.
Dit is een foto van koningin Wilhelmina, welke naast een Minerva ook een Spijker op de kop sloeg. Dit is de Minerva van Wilhelmina.
Niet enkel de Auto's vielen in de smaak bij de Hollanders, ze konden ook de moto's smaken. Een animerende opname uit 1904. Leuk accessoire, de duozit.
En deze werd gebruikt ook nog.
Nog vroeger dit schitterende portret van een Jonge dame met haar huisdier. Omstreeks 1908 scouts met Minerva K379.
En ook deze fotograaf krijgt een 10 op zijn rapport. Studiofoto.
In een eerdere post toonden we al eens een beeld van deze zeldzame 3 wieler. Hier nog eentje met andere familieleden in beeld. En ook deze uit de UK. kwam reeds in beeld. AM 2210 nma deel aan rally's in de 50er jaren.
Minerva deed ook pogingen om de wereld rond te gaan.
Of het gelukt is, is niet bekend.
Deze opname is de enige die we vonden van Baron de Kerckhove-d'Exaerde, waarvan we wisten dat hij een Minerva bezat. Wellicht is dit deze wagen. Hij leende hem uit voor een toen zeldzaam gouden Jubileum, inclusief chauffeur. Uit de reeks Ed 'war' dian, een mooie opname uit Luik. Super zeldzaam.......... in 1910 werd er een Minerva uitgerust als Radiowagen. En hier nog een collega van de eerder vernoemde Emiel d'Ardenne.
Dit is een zeldzame opname van Belgische militairen geïnterneerd in Nederland. Ze namen hun Minerva mee.
Straatbeeld van een Minerva omstreeks de periode WO II Met dit beeld gaan we dan weer verder van huis; USA.
Als vervolg op ons minervitis verhaal nog enkel mooie beelden toegezonden door lezers, en uit onze archieven.
Het verhaal van Emile d'Ardenne welke tijdens WOI ambulancier was, en met een Minerva gewonden van het front vervoerde.
En van een Joodse familie welke per Minerva op de vlucht ging tijdens WO II. In de wagen 10 kinderen en 2 volwassenen.
Verder nog meer beelden van de koninklijke familie, Minerva racing en Minerva taxibedrijf te Antwerpen, in dezelfde straat als de fabriek.
Smakelijk............
Emile d'Ardenne poseert fier bij zijn Minerva Ambulance
Voor degenen die er aan twijfelen of het om een Minerva ging, hier een beter beeld ..........
Emile aan het stuur.........
Ambulance van een collega.
Waarmee het soms nog al eens botse........
Deze familie dankte hun ontsnapping aan een Minerva tijdens WO II
Daar we toch in de ed- 'war' dian sfeer zitten, hier nog enkel opname's van ALbert I en Elizabeth....
Koning Albert.
Koninklijk bezoek. Wagen op de voorgrond is een Vauxhall.
De koninklijke vloot op uitstap naar een kuuroord.
Nog voor wo I bezocht koning Albert de Regio Mons, om op de hoogte te blijven van de mijnbouwactiviteit. Hier te Cuesmes. Ook de ander dorpen in de omgeving werden aangedaan.
Ook na WO I bleven ze het merk Minerva trouw.
Koningin Astrid en Leopold III
Ook in Luik lieten ze zich blikken. Minerva beladen met enkele notabelen.
Mevr. Anspach, echtgenote van de 1e minister, liet zich ook verplaatsen per Minerva.
En dit is dan een hele mooie opname van een familie uitstapje. Hoewel deze uit een Amerikaanse fotoalbum komt, waarschijnlijk een Zweedse carrosserie.
We vervolgen het verhaal met beelden van een Taxibedrijf in de Antwerpse Karel Ooms straat.
4 chauffeurs in dienst,
Dit is een van de wagens waarmee ze mochten rond sjeezen.......
Later breidde het bedrijf uit met ook andere merken.
Dit was een van de eerste voertuigen van het bedrijf.
We kunnen oa. een Minerva clubje beginnen......
Hier nog eens een mooie foto van Jan Olieslagers welke begroet word in het kader van een 'aviation' evenement.
We vonden ook nog dit fris kiekje van p 4678. Eerste rijles?
Een Minerva die tewerkgesteld werd als Tractor. Het suplement kon in de VS gekocht worden, waardoor je door de week op het veld kon werken, en in de weekends gewoon gaan shoppen.
Een exemplaar Minerva om en bij 1912.
Artikel uit een Amerikaanse krant ivbm een Hill Climb. Aan het stuur Miss Dorothy Wirwick Wright. (wright brothers). Vele beroemdheden reden met Minerva, Charles Royce, Henri Ford, Mode icoon Chanell..........
Het interieur van een Minerva met voetverluchting.
Minerva die omstreeks 1950 nog in dienst was. Let op de afgeronde voorruit.
Amerikaanse zakenlui met smaak.
We vonden ook nog enkel dames die wilden poseren bij hun voertuig.
Er zijn altijd wel beelden die door de mazen van het (internet) sluipen, zoals deze van Emiel die aan zijn Minerva staat te prutsten........... De wagen ernaast ook een Minerva.
Ook een collega mocht op de foto.
Een beeld van het koninklijk bezoek aan het kamp van eht rode kruis.
Ook ertussendoor geglipt, hier nr 12 Minerva tijdens de TT 1914.
En eentje van nr 19.
Ook nr 1 was een Minerva.
vlak na de start.........
Nog eentje van nr 19.
en nr 1
Van deze rally toonde we voorgaand ook al enkele beelden. De Minerva raceteook op Spa ....... En voila, nog een ouder versie een ritje in Belgiê.
2 Minerva's, in het midden een zeldzame Belgica' Saventhem en op de achtergrong Germain en Nagant. Een Belgisch onderonsje.
In de rubriek Minerva feminalis ontsnapte deze hele mooie, waarbij de dame in kwestie achter het stuurwiel zit.
Ergens toonden we een opname van een dame, welke uit een voertuig stapte. Hier de gehele wagen. Een opname in een Franse Badstad. Bewonderd door de volgende generatie.......
Mooie postkaart anno jaren 1910 te Poperinge. Einde jaren 20 te Dadizele. Geen parkeerproblemen. En ook in Antwerpen mocht er nog gerookt worden.
Pracht van een Landaulette. Een Minerva onderweg in de Ardennen, op toen nog onverharde wegen. Het is ons onbekend of dit Minerva standbeeld nog in Antwerpen staat?
Wie het weer mag het melden.
Dan nog een mooi familiekiekje tijdens een pick nick uitstapje. Minerva .6165 Hier nog maals een Minerva tijdens een Hill Climb wedstijd, zoals de vorig getoonde van mevr. Wright. (dezelfde?)
Deze foto ontsnapte uit een vorige sessie, waar hij eigenlijk behoorde bij de foto van een zinkend schip. Zo is het dus afgelopen.
Jan Olieslagers mag toch wel een Minervist van het eerst uur genoemd worden. Hier aan het werk op zijn Minerva rechts.
Nog een Equipe Minervisten.
Hier zullen velen van smullen. Aangeboden collectie oude motoren aan 50 cent per stuk !!!!!!!!!!! Als je de tekst leest, er zat ook een FN 4 cilinder in de collectie.
Een van de gelukkige kopers?
Minerva in een verzameling te Norfolk.
Minerva service op de Torhoutse steenweg Oostende. Bestaat deze garage nog?
Ieder jaar
weer zitten tig oldtimerliefhebbers weer te popelen om hun raspaardjes uit hun
winterse onderkomens te verlossen. Afgelopen weekend kregen de ‘echten’ daartoe
de gelegenheid door zich aan te melden voor de 57ste Fagnez
Hivernales.Een unieke winterrally voor
open wagens uit de tienerjaren van de vorige eeuw.Deelnemen iseen ambitie hebben waar enkele gemene kantjes aan vastzitten. Je moet
wel degelijk uit het juiste hout gesneden zijn en bijna alle plagen uit de
bijbel al doorleefd hebben. Het dikke
pak sneeuw van de voorgaande week werd
vervangen door koude nattigheid. Op zaterdag trotseerden de piloten 160
kilometers Hoge Venen – Luxemburg, en op Zondag een 70 tal kilometers terug
naar het noorden. Dresscode voor dit feest; smoking and topless.
De God Temperatus flirtte met het vriespunt en kreeg er zelf rode oortjes van. Het
is zoals proeven van een lekkere taart, maar wel eentje met een zuur randje.Tijdens het eten ervan werden er daarbij af
en toe woorden geleend, waarvan we het bestaan niet eens kenden. Een deelnemer wist zijn ervaring met deze
slagzinte verwoorden;Mijn innerlijke ‘ f*ck’ kwam even naar
boven.
Voor roem en
drommen juichende toeristen moet je het niet doen, maar achteraf kan je wel een
klein monumentje voor jezelf oprichten. Bovenal de herinnering aan de
gezelligheid onder de geitenwollensokkenmannen en vrouwen, zal als een onuitwisbare kras
getatoeëerd bijblijven.
We zijn al
een aantal jaren getuige van dit winterse spektakel, en zagen het deelnemersveld
de laatste 5jaren gezapig inkrimpen.Ook al omwille van andere gelijkvallende
activiteiten zoals enkele bekende beurzen. Maar deze afleveringzat weer in de lift met een 20 tal equipes
aan de startlijn.Proficiat aan alle
dapperen. Oudste bolideÂ’s en bijna vaste
waarden ‘Loraine de Dietrich’en Daraque
van nog voor 1910 voerden het peloton aan met de meeste jaren op hun palmares,
gevolgd door wagens met het pluimage van de jaren 20.Twee Belgische FNÂ’s, een schitterende Engelse
Lagonda, Vauxhall, Calcott, en in de meerderheid, de Franse merken Rosengart,
Citroën, Bugatti, Daraque en Amerikanen zoals Ford en Chrysler. En een enkele Italiaan die
luisterde naar de naam ‘Fiat’. Prijs voor het sympathiekste wagentje schenken we aan het Rosengardje, waarvan het nu bewezen is dat je er meer mee kan dan enkel het velletje van je rijstpudding aftrekken.
Het hele
verhaal kom je enkel te weten door een praatje te gaan slaan met de stoere
deelnemers die deze traditie in ere houden. Wij luisteren naar de symphonieën geproduceerd
door galmende uitlaten, en de daartussen zwevende anekdoteÂ’s, en hopen maar dat dit
voorbeeld in de toekomst nog veel navolging krijgt.
Next ride van de Rvccb... Debloc Bielles op 22 april voor voertuigen tot 1919.
Zet hem alvast op je kalender!
foto's; Jaak Jacobs. Op Zondagochtend na een flink ontbijtje in Hotel International te Clervaux weer klaar om er volle bak tegenaan te gaan. Het weder was het wat rustiger aan gaan doen.
Aan de starlijn dit jaar een symphatiek rosengardje, met een motortje waarmee je toch iets meer kan doen, dat het velletje van je rijstpudding aftrekken.
Glunderende jonge gezichten, klaar voor de strijd.
Citroën six versus Loraine de Dietrich.
Het peloton stond al vroeg klaar voor de start.
Ja, ze hadden gezegd dat ik in 'smoking' moest komen................
Dan maar met z'n allen op weg naar..
België...........
Hier en daar nog wat restanten sneeuw van vorige week te bespeuren.
Tukker tukker.......over Luxemburgse wegen
Ergens halverwege een tussenstop voor een welkom opwarmertje in de schaduw van een kerktoren.....
Lekker sportief pallet......
Deze zeldzame Calcott rijdt regelmatig mee, en is dan ook een zeer betrouwbaar beestje. 1914, ja, dat geeft al 102 kaarsjes op de taart.
Als je de hele groep samen ziet staan, best wel een indrukwekkend groepje.
Het is bij de wat oudere generatie algemeen bekend dat Rolls Royce in het verleden bekend stond als ' de beste auto allertijden'.
De Belgische varieant daarop was de Minerva, ook wel 'Belgische Rolls' genoemd. Beide merken produceerden voornamelijk comfortabele tourwagens, die ritten zoals Parijs-Peking niet schuwden. Snelheidswedsrijden echter, daar waren ze niet zo happig op, hoewel Minerva toch wel een paar pogingen waagde. Charles Rolls was ook fan, en was in de beginjaren importeur van Minerva in de UK.
Een vorm van Minervitis daaruit afgeleid, de racingitis, waarvan in dit verslagje enkele mooie shots.
Eerder al toonden we etelijke beelden van de Mineva Brabazon 'kaizerpreis' welke o.a. meedingde op het 'circuit des ardennes' welk dit jaar trouwens weer herdacht word. Maar Minerva reed ook op de bekende circuits zoals de TT van Man jaren 10, en Brooklands in de jaren 30.
De Minerva 'kaizerspreiz' nam ook deel aan de TT van Man, met 3 exemplaren. Dit is er een van.
Charles Rolls hier in een Minerva in de beginjaren als importeur van het merk. Hij was aanwezig op de TT.
Minerva aan het werk op de TT 1914. Startnummer 1.
Een ander exemplaar met startnummer 14.
In de jaren 30,31,32 en 34 was Minerva aanwezig op Brooklands, om het op te nemen tegen o.a. de 'Bentley Boys'
De Minerva stak letterlijk met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. Startnummer 66. Hier werd een 6 geschrapt, of moest er nog een bijgeplakt worden?
In deze versie met startnummer 44.
Zo ging het er dan aan toe aan de startlijn. Minerva moest het opnemen tegen Mercedes en Bentleys...........
Maar soms ook tegen kleinere wagens zoals Austin 7. hier startnummer 6. Een mooi beeld waarop men ziet dat heel wat concurrenten enkel zijn achterkant te zien kregen.
schitterend beeld op een stuk van de Brooklands piste die vandaag nog bestaat. Het ging er gezellig aan toe in deze drukke bende.................... Destijds waren er vele wagens voor dagelijks gebruik die op zondag gingen deelnemen aan een race........
Dit zou dezelfde wagen als op bovenstaande foto moeten zijn............. alsook de volgende
Een beetje donker, maar het Minerva gehalte is min of meer toch zichtbaar....
Duidelijk dan deze is al moeilijk.
Het gaat hier om dezelfde wagen waarvan we eerder al 5 foto's vonden. Nu heel mooi naast een Mercedes SSK
Hier nogmaals langs de achterkant.
En zelfs het dashboard kwam in beeld.
Hij werd dan ook professioneel gefilmd.
Een gelukkige bruid.........
Deze hoorde normaal thuis in de rubriek Minerva royalitis. Minerva's van het Koningshuis.
Hier nog eentje...
En ook als taxi werden Minerva's ingezet. Deze foto uit Berlijn.
En deze komt uit Polen.
Nog eens een paar beelden van de Berlijnse Taxi.
Niet makkelijk om met een Minerva rechtsomkeer te keren. De fotograaf kreeg de gelegenheid 2 foto's te schieten, en dat was destijds iets anders dan gewoon op het knopke drukken.
Hier verschijnt hij nogmaals......
Een mooi postkaart uit 1907. Foto genomen te Kapelle bij hotel Schootenhof. Mogelijk is de wagen links een Minerva.
Dit is er met zekerheid eentje, met aan boord geen gewone figuren. Noorwegen of zweden, maar de gebruikte vlag is ons niet bekend.
Ook nog een aardige foto dit model van rond 1914/15 met al elektrische verlichting.
Ook nog uit een oude hoek, met aan boord 2 bevallig half gesluierde dames.
Meer recent, tweede wagen van rechts in het rijtje een Minerva van de laatste generaties.
We gaan verder met beelden voor de liefhebbers van motorfietsen. In den beginne knutselde men wat in elkaar, en deze meneer gebruikte een Minervamotor die hij dwars in een fietsenframe plante, en zelfs voorzag van cardan aandrijving (fn)
Ok hier zo een concept met Minerva motor.
Hier staat het duidelijk op de tank......... Minerva.