Winterpret
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het winterseizoen 2010/2011 zit er gelukkig weeral op. Niet dat dit verloren tijd was, in tegendeel, tijd te kort om alle winterprojecten tot het bittere einde te voltooien. Naast het bijna dagelijks sneeuw ruimen stond de creatie van een eigen jaren dertig sportauto op het programma. Een jongensdroom die door ouders al pril de kop werd ingedrukt, wegens onmogelijk, te duur, dat is iets voor gepensioneerden en gekken !!! Noem maar op, alles was goed om er maar niet aan te beginnen. 30 jaar waren nodig om de nodige moed, ervaring en wil samen te sprokkelen. Rijpen noemen ze dat. Enkele zotten ontmoet die met hetzelfde idee zaten, en het ook, en met beperkte middelen uitvoerden, met een resultaat om U tegen te zeggen. Pure kunst, gemengd met technisch vernuft en veel karakter. Dat smaakt naar meer en ………een eigen creatie. Dan het geluk gehad een wondermooi chassis te vinden, geëigend voor dit project. (zie enkele artikelen voordien)
Engels underslung chassis uit 1932, met een 1600 cc kopklepmotortje en een preselector versnellingsbak, en al hydraulische remmen!! Lekker smal en laag.
De motor werd zonder veel problemen eerst opgestart, na wie weet hoeveel jaar stilstand, wetende dat een vorige eigenaar er nieuwe olie indeed, zuigerveren en de dichtingen verving. Want je wil toch geen auto gaan bouwen op een chassis met niet werkende motor?
Eerste werk bestond eruit dit chassis grondig op te meten en secuur uit te tekenen, en aan de hand daarvan een ontwerp te maken. Veel gommen en proberen, profielen uitwerken. Daarna een aantal mallen van het hout van een afgeschreven bed in elkaar geflanst, bekleed met stukken karton, om een kijk te krijgen op de contouren van het ontwerp schaal 1/1. Lijkt eenvoudig, maar vergis je niet, je moet met heel veel dingen rekening houden.
Beetje aanpassen, zitproefje, en voila, het echte werk kon beginnen.
Binnen in het bescheiden maar ondertussen verwarmde werkplaatsje, werd het schrijnwerk voor rekening genomen, zoals het hoort, met veerkrachtig essenhout, pen en gatverbindingen. De zondagen konden eindelijk, na de perikelen in de kerk, doorgebracht worden op interessantere en productievere plaatsen, zonder met te vinger te worden gewezen. Bijna elke vrije minuut werd opgeofferd. Toch nog roet in het eten gekregen tijdens de solden, en een beetje kerkgeschiedenis. Maar af en toe een beetje dimmen wakkert de vlam weer op. Af en toe moet verse zuurstof aangevoerd worden.
Het chassis zelf ook onderhanden genomen, hoewel het niet zo slecht was. Vooral vliegroest verwijderen, zuiver maken en wat technische aanpassingen, vervangen van leidingen, nakijken van remmen, stuurinrichting enz.
Bij het verschijnen van de eerste zonnestralen begin maart werd het ontstane cockpit geraamte op het chassis geplaatst en goed bevonden. Nu kan het eindstuk eraan gebreid worden.
Jammer dat die winter zo snel voorbij wasÂ…Â…Â…Â…Â…. Nog zo veel werk te gaanÂ….
Dit jaar trachten de tuin niet te verwaarlozen.
Wordt met zekerheid vervolgtÂ…Â…Â…Â…Â…Â….
ps op You tube kan je eenfilmpje bekijiken van de allison in actie..... zoek onder ; veterancar allison
Het teken en denkwerk......
Mallen maken met afvalhout................
Met karton afkleden.......
Uitvoering in essenhout.....
Winterjasje nog aan bij de eerste zonnestralen.....
 Linker en rechteraanzicht..................
Beetje aangekleed op de computer............. nog een beetje geduld............................. wordt vervolgt.
|