Onderwijskrant
Conserveren en vernieuwen in coninuïteit
Inhoud blog
  • Ik pleit al decennia voor dringende optimalisring en bijsturing van ons kleuteronderwijs
  • Prof. William Brooks: Was Dewey a Marxist? Toch wel volgens auteur.
  • De regel dat men op school de kans loopt om niet te slagen en te moeten overzitten, maakt inherent deel uit van het schoolspel
  • Vlaamse kritiek in 1928 op indoctrinerend & communistisch onderwijs in Sovjet-Unie : haaks op de lovende getuigenissen van Dewey in boek van 1928, in brieven van Freinet
  • Pleidooi voor dingende optimalisering taalonderwijs in de kleuterschool
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    22-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prof. William Brooks: Was Dewey a Marxist? Toch wel volgens auteur.
    St. Lawrence Institute for the Advancement of Learnin :WAS DEWEY A MARXIST?
    William Brooks
    Dewey & Marx
    Om een vluchtige analyse te beginnen van het denken van John Dewey en zijn relatie tot het marxisme, zou ik willen terugkeren naar een beschouwing van zijn twee vroege werken over onderwijs, The Child and the Curriculum en The School and the Society. De eerste ging in 1950 door vijfentwintig afzonderlijke oplages, en zoals Leonard Carmichael opmerkte in zijn inleiding tot de gecombineerde editie van 1956: Deze twee verhandelingen waren niet voorbereid om te worden gelezen in stille, gesloten studies door geleerde artsen. Ze waren gecomponeerd om gehoord te worden. Ze zijn geschreven om naar te handelen. Ze waren niet alleen bedoeld om te informeren, maar ook om te overtuigen.
    Net als Marx was Dewey nooit alleen maar een academicus. Hij wilde invloed uitoefenen op de gebeurtenissen en praktijken van zijn tijd, en hij was het gelukkigst als hij zag dat zijn ideeën in daden werden omgezet. Hoe kunnen we beter begrijpen wat John Dewey beschouwde als de leidende uitgangspunten van zijn eigen leven en werk? Hoe gaan we om met het begrijpen van deze auteur zoals hij zichzelf begreep? We leren waarschijnlijk het meest over een groot schrijver door zorgvuldig te lezen wat hij schreef in de context van de tijd waarin het werd geschreven. Dewey zelf wees erop dat hij de traditionele politieke filosofie verwierp. Hij zei dat het leidde tot een lege "beschouwing van de logische relatie van verschillende ideeën tot elkaar" en weg van wat hij beschouwde als "de feiten van menselijke activiteit". Dewey was van plan een filosofie te ontwikkelen die het brede terrein van menselijke activiteit waarmee hij zich bezighield, zou omvatten. Vanaf het begin was zijn filosofie 'politiek programmatisch'. Hij richtte zich op de sociale vooruitgang, die hij beschouwde als het enige ware doel van de filosofie.
    Zoals ik al heb opgemerkt, speelden de ideeën van Karl Marx een centrale rol in de visies op sociale vooruitgang die intellectuelen in Dewey's tijd nastreefden, en Dewey's eigen visie lijkt geen uitzondering te zijn geweest. Dewey begreep zeker de essentie van de Hegeliaanse tegenstelling op dezelfde manier als Marx dat deed. Dewey's taal lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met deze specifieke premisse van het marxistische denken. Het kind en het leerplan begint met de ontdekking van een inherente tegenstrijdigheid in het onderwijsproces en de verwoording ervan in dialectische termen. Dewey verklaarde dat: Diepgaande verschillen in theorie zijn nooit gratuit of verzonnen. Ze komen voort uit tegenstrijdige elementen in een echt probleem - een probleem dat reëel is alleen omdat de elementen, zoals ze zijn, tegenstrijdig zijn. Elk significant probleem heeft te maken met omstandigheden die elkaar op dit moment tegenspreken.
    In het hele werk van Dewey is het belangrijke conflict in het onderwijsproces tussen het kind en het curriculum; tussen onschuldig potentieel en de geaccumuleerde cultuur van een gebrekkig volwassen werk; tussen de energie en het talent van de leerlingen en de structuren van een archaïsch schoolsysteem; tussen de 'productiekrachten' die ons vooruit kunnen helpen en de 'productieverhoudingen' die ons tegenhouden. Voor John Dewey zaten het kind en het curriculum gevangen in een ongeschikt huwelijk dat ontbinding zou vereisen en vervolgens een oplossing door middel van 'wederopbouw' en 'groei'. Het traditionele curriculum - beladen met formele vakken, religie en morele lessen - was ontworpen om te onderwijzen en te inspireren, maar de fundamentele irrelevantie ervan voor de onmiddellijke, actieve ervaring van het kind, maakte de inhoud ervan ongeïnspireerd en onleerbaar. Het idee van een kind dat zich niet alleen verveelt door ontoereikend onderwijs, maar systematisch van zijn studie wordt gescheiden door een inherente tegenstrijdigheid in het leerproces, is waarschijnlijk afgeleid van de marxistische dialectische analyse. Het dialectische perspectief bracht Dewey ertoe het traditionele onderwijsproces te beschrijven als "tegenstrijdig" omdat hij vond dat het zich ontvouwde op een manier die zowel noodzakelijk als destructief was voor het proces zelf. Het conflict tussen het kind en Dewey's karikatuur van het traditionele curriculum is een dramatische saga van spanning en vervreemding. Dewey's kinderen zijn vervreemd van schoolwerk door een tegenstrijdigheid die bestaat tussen hun werkelijke belangen en die van de school. Net als het proletariaat van Marx zijn ze gevangen in een wereld die geconditioneerd is door de interactie van tegengestelde krachten. De fundamentele tegengestelde factoren in het proces waren een onvolwassen onontwikkeld wezen en bepaalde sociale doelen, betekenissen, waarden geïncarneerd in de volwassen ervaring van de volwassene. Gespecialiseerde studies verdeelden en braken de wereld van het kind. Feiten werden geabstraheerd en geanalyseerd vanuit verschillende gezichtspunten of herschikt om te passen bij principes die buiten het begrip van het kind lagen. De banden van genegenheid en "de verbindende banden van activiteit" werden vernietigd.
    Dewey zag de scholen van zijn tijd als intellectuele slagvelden tussen de krachten van reactie en verlichting. De eersten richtten hun aandacht uitsluitend op "het belang van de leerstof van het leerplan". Ze negeerden de inhoud van de eigen ervaring van het kind. Hun studies pretendeerden een "groot wijd universum" te onthullen met "volheid en complexiteit". Maar het "onderwijzen van uiterlijke en algemene waarheden" werd slechts een opium voor de opvoeder en een obstakel voor de werkelijke groei en ontwikkeling van het kind. Net zoals Marx het eindproduct van het kapitalistische systeem, de waar zelf, had gekozen om zijn analyse van het kapitalisme te beginnen, koos Dewey het kind, het eindproduct van de school, als uitgangspunt voor zijn analyse van het onderwijs. Van hieruit lanceerde hij een revolutionaire aanval op niet-progressieve leraren. Zijn legioenen schreven op hun banieren: Het kind is het beginpunt, het middelpunt en het einde. Zijn ontwikkeling, zijn groei, is het ideaal. Enkel dit verschaft de standaard. Aan de groei van het kind zijn alle studies op school ondergeschikt; Het zijn instrumenten die gewaardeerd worden omdat ze de behoeften van groei dienen. Persoonlijkheid, karakter, is meer dan onderwerp. Niet kennis of informatie, maar zelfrealisatie, is het doel. De kinderen hadden niets anders te verliezen dan de ketenen van het leerplan. Zelfverwerkelijking was een wereldse transcendentie die het kind zou herscheppen tot een volmaakt model van de nieuwe socialistische mens.
    Dewey's andere vroege essay over onderwijs, The School and Society, gaat in dezelfde geest verder. De meeste hoofdstukken zijn ontworpen om op zichzelf te staan als lezingen in het onderwijs, dus ze hebben de neiging om bekende thema's in Dewey's werk te herhalen en uit te werken. In een hoofdstuk over De school en sociale vooruitgang worden lezers eraan herinnerd dat de school veel meer is dan een verzameling individuen. Studenten moeten niet alleen binnenkomen om kennis op te doen, zoals een zakenman de markt betreedt om winst te maken. De vooruitgang van een individu kan alleen worden gezien in relatie tot de behoeften van de gemeenschap.
    Dewey beweerde dat in de school individualisme en socialisme één zijn en dat het vooral noodzakelijk was om de bredere kijk te nemen op de enge en hebzuchtige koers. Net als Marx informeerde Dewey zijn lezers dat er onvermijdelijke veranderingen op komst waren in de vormen van industrie en handel en, opnieuw zoals Marx, was Dewey ervan overtuigd dat zijn voorspellingen gebaseerd waren op wetenschappelijke wetten die werden gegenereerd door de methoden van het dialectisch materialisme. Inderdaad, in een van zijn latere werken was Dewey heel openhartig in het verklaren dat we in zijn voor een soort socialisme, noem het hoe we maar willen, en het maakt niet uit hoe het zal heten wanneer het wordt gerealiseerd, economisch determinisme is nu een feit en geen theorie. In het licht van zijn overtuigingen probeerde Dewey een nieuwe onderwijsfilosofie te bedenken. Dewey's school zou nauw verbonden zijn met de ontvouwing van de materialistische geschiedenis of, zoals Dewey het uitdrukte, een essentieel onderdeel van de hele sociale evolutie.
    De nieuwe school zou een instrument van ontvreemding worden. Dewey herhaalde de marxistische bewering dat de innige band tussen mensen en hun beroepen, die in pre-industriële samenlevingen had bestaan, verloren was gegaan in en door de kapitalistische productiewijze. Hij waarschuwde zijn lezers voor de concentratie van de industrie en de arbeidsverdeling die de huishoudelijke en buurtberoepen praktisch had geëlimineerd". De nieuwe missie van de school was om een oefenterrein te worden voor coöperatieve arbeid, in plaats van een aparte plek om lessen te leren. Het louter absorberen van feiten, waarschuwde Dewey, was een egoïstische daad waarin hij geen verlossende waarde kon zien: Er is geen duidelijk sociaal motief voor het verwerven van louter leren; Er is geen duidelijke maatschappelijke winst te behalen in het succes daarvan.
    Dewey was ervan overtuigd dat de invoering van handenarbeid en de activiteitsmethode een krachtige beroepsgeest in het onderwijsproces zouden creëren. De school zou zich verbinden met het leven van het kind en de gemeenschap. Het zou een embryonale socialistische gemeenschap worden. De nieuwe schoolgemeenschappen zouden broedplaatsen worden voor een vreedzame sociale revolutie. Dewey zag de nieuwe school als een uniek en onweerstaanbaar alternatief voor de kapitalistische samenleving, omdat het doel ervan niet de economische waarde van het product was, maar de ontwikkeling van sociale macht en inzicht. De school, bevrijd van de godsdienstige invloeden, die hij evenals Marx als middeleeuws bijgeloof beschouwde, zou aan allen aantonen, dat noch God noch de Voorzienigheid, maar de aarde en de arbeid van de mens verantwoordelijk waren voor alle vooruitgang.
    Training in sociale richtingen zou het bewustzijn van het kind verhogen en hem in staat stellen de bron van ons economisch kwaad te lokaliseren. Het kwaad was verborgen in de structuren van het late kapitalisme, en net als Marx zag Dewey een herschrijving van de geschiedenis als het belangrijkste instrument van de exorcist. Voor Dewey waren er geen redenen om klassieke geschiedenis in het curriculum op te nemen, maar: niet zo wanneer de geschiedenis wordt beschouwd als een verslag van de krachten en vormen van het sociale leven ... Wat de geschiedenis ook moge zijn voor de wetenschapshistoricus, voor de opvoeder, het moet een indirecte sociologie zijn – een studie van de maatschappij die haar wordingsproces en haar organisatiewijzen blootlegt.
    Dewey's hele hoofdstuk over De doelstellingen van de geschiedenis in het basisonderwijs beveelt niets minder dan een marxistische geschiedenis aan voor het nieuwe curriculum. Als de geschiedenis dynamisch en bewegend moest worden, moest de nadruk worden gelegd op de economische en industriële aspecten ervan. Dit alleen al zou de neiging kunnen voorkomen om de geschiedenis te overspoelen met mythen, sprookjes en louter literaire weergaven van de burgerlijke cultuur die hij probeerde in te luiden.
    Toch ontkende John Dewey wel zijn aantrekkingskracht op de ideeën van Karl Marx en maakte hij veel van wat hij verklaarde dat Marx' fundamentele fout was: het geloof dat een gewelddadige klassenstrijd een middel was tot sociale vooruitgang. Achteraf gezien moet men zich afvragen of Dewey's toewijding aan vreedzame evolutie, de methode van intelligentie en het concept van groei echt veel ideologische afstand heeft genomen tussen hemzelf en het marxisme. Dewey was geen Lenin. Hij werkte niet met een bruut randje, aangescherpt door de herinnering aan een gemartelde broeder. Maar Marx ook niet. In Sidney Hook's evaluatie van Marx' bijdragen (Marx & the Marxists) herinnert hij ons eraan dat, hoewel Marx sceptisch was over de waarschijnlijkheid dat heersende sociale groepen vreedzaam de teugels van de macht zouden overgeve", hij ook ruimte zag voor progressieve ontwikkelingen in bepaalde staten. Marx gaf specifiek aan dat, gezien het bestaan van democratische tradities in landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, de overgang naar het socialisme met vreedzame en legale middelen zou kunnen worden bewerkstelligd.
    Professor Haak wees er ook op dat Marx zich slechts kort bezighield met de strategie van de mars naar het socialisme. Hij geloofde dat de arbeidersklasse in verschillende landen op verschillende manieren aan de macht zou komen en zijn eigen revolutionaire rol was in de eerste plaats katalyserend. Samengevat beweerde Hook: .. Marx zag zijn partij niet als een samenzweerderig georganiseerd ondergronds leger, noch als een groep die erop uit was de dictatuur over het proletariaat op te leggen, en zelfs niet als een speciale politieke partij. De functie ervan was in de eerste plaats het uitoefenen van onderwijskundig leiderschap.Dewey's eigen toewijding aan het socialisme door middel van onderwijs was even enthousiast en behoorlijk boven boord.
    Dewey en het socialisme Ondanks zijn uitgesproken afschuw van revolutionair geweld, liet Dewey zich er niet van weerhouden om ook nog eens in de zomer van 1928 de kans te aanvaarden om de Sovjet-Unie van Stalin te bezoeken. Hij ging als lid van een onofficiële delegatie van vijfentwintig Amerikaanse onderwijzers onder de sponsoring van de American Society for Cultural Relations with Russia. Zijn filosofische invloed op socialistische opvoeders in Rusland is terug te voeren tot de revolutie van 1905, maar aangezien zijn meest prominente volgelingen daarna in tsaristische gevangenissen verbleven, werden zijn ideeën pas na 1917 nieuw leven ingeblazen. Niettemin zeiden zijn vroege Sovjet-discipelen dat ze veel waarde hechtten aan het werk van John Dewey. Een prominente Sovjet-pedagoog, Albert P. Pinkervich, vergeleek Dewey met hedendaagse Duitse opvoeders en zei: Dewey komt oneindig veel dichter bij Marx en de Russische communisten. Er zijn weinig aanwijzingen dat Dewey dit soort vergelijkingen extreem of oncomplimenteus vond.
    Dewey publiceerde tussen 1920 en 1928 een reeks lovende impressies van Sovjet-Rusland in The New Republic, waarvan de meeste een minder dan voorzichtig thema nieuwe wereld in wording voor Sovjet-Rusland ontwikkelden. Gedurende de jaren 1930 nam Dewey's verliefdheid op de Sovjetstaat echter af in directe verhouding tot de eigen teleurstelling van het Centraal Comité van de Communistische Partij over de slopende effecten van progressief onderwijs op Russische afgestudeerden. Blijkbaar vonde men de producten van Dewey's projectmethode steeds slechter toegerust om Stalins vijfjarenplannen te vervullen. In het licht van de ietwat gênante suggestie dat misschien alleen kapitalistische samenlevingen de veerkracht hadden om Dewey's progressieve onderwijshervormingen te overleven, heeft hij misschien gereageerd met de toorn van de geminachten. In 1937 aanvaardde hij de leiding van het Trotski-onderzoek dat Stalins doodsvijand vrijpleitte van alle beschuldigingen van de Sovjetstaat. Zijn betrokkenheid bij de onderzoeks-commissie naar de aanklachten tegen Leon Trotski resulteerde in een communistische campagne van persoonlijke laster die Dewey bestempelde als een verdediger van het kapitalisme en de imperialistische reactie.
    Dewey's (late) ruzie met Stalin en de Communistische Partij heeft vermoedelijk veel gedaan om zijn reputatie als een crackerbarrel Vermont-pragmaticus te behouden en generaties westerse opvoeders af te leiden van het stellen van serieuzere vragen over de bronnen van zijn denken. In de Encyclopedia Americana schildert William Brickland John Dewey af als de meest invloedrijke Amerikaanse denker van zijn tijd die "nooit ophield met zijn strijd om het lot van de mensheid in alle delen van de wereld te verbeteren
    Maar Dewey's filosofie wordt enigszins vaag beschreven als "het idealisme van Hegel gevolgd" en geleidelijk afgedreven "in de richting van het pragmatisme van William James". Er wordt gesuggereerd dat zijn onderwijstheorie gebaseerd was op een persoonlijke filosofie die "instrumentalisme" of "experimentalisme" werd genoemd en dat de "progressieve onderwijsbeweging" (ook ongedefinieerd) de ideeën van Dewey eenvoudigweg overnam en vaak vervormde.
    Een verslag van Dewey's betrokkenheid bij socialistische organisaties - zoals de People's Lobby in Washington en de League for Industrial Democracy - wordt verstrekt, maar niet als zodanig beschreven. Toch lijkt de auteur zijn uiterste best te doen om te suggereren dat Dewey in de jaren 1930 brak met de Teacher's Union "vanwege wat hij voelde als linkse tendensen".

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Dewey
    22-02-2024, 09:10 geschreven door Raf Feys  
    Reacties (0)
    21-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De regel dat men op school de kans loopt om niet te slagen en te moeten overzitten, maakt inherent deel uit van het schoolspel
    De regel dat men op school de kans loopt om niet te slagen en te moeten overzitten, maakt inherent deel uit van het schoolspel
    De universitaire onderzoekers van Leuven e.a., de kopstukken van het GO! ... hielden de voorbije jaren bij hun controversiële uitspraken over de zinloosheid van het zittenblijven ook helemaal geen rekening met de belangrijke preventieve en motiverende functie van zittenblijven. (Achteraf erkenden de Leuvense onderzoekers na kritiek van mij en van prof. Wim Van den Broeck wel dat ze grote methodologische fouten maakten, b.v. enkel de lichte gevallen van overzitten bekeken en vergeleken, en niet de leerlingen met grote tekorten. Maar intussen was het kwaad geschied.)

    De regel dat men op school de kans loopt om niet te slagen, maakt inherent deel uit van het schoolspel. Veel leerlingen zouden minder presteren als ze beseffen dat ze in elk geval en los van hun einduitslag naar een volgend leerjaar mogen overstappen.
    Als er geen attesten en sancties (overzitten, andere richting kiezen …) meer zijn, dan worden de leerlingen veel minder uitgedaagd en onder enige druk gezet om hun best te doen.
    Gewoon het feit dat leerlingen weten dat er bij onvoldoende inzet en/of resultaten sancties (kunnen) volgen, beïnvloedt in sterke mate hun inzet en leermotivatie.
    In Franstalig België werd het zittenblijven in de eerste graad s.o. quasi verboden in de hervorming Ecole de la réussite van 1995. Een Waalse onderzoeker stelde in 2006 vast dat de Waalse leerkrachten gefundeerde argumenten hadden voor het zittenblijven. Een van die argumenten luidde: En l’absence du redoubelement (in eerste graad s.o.) les enseignants se plaignent en effet du défaut de motivation induit auprès les élèves. Il devient (encore plus) difficile de les faire travailler.
    De Duitse ondervoorzitster van de liberale FDP-partij drukte het zo uit: Wenn das Sitzenbleiben in der Schule verschwindet, gibt es für Schüler keinen Grund mehr, sich anzustrengen. Denn die nächste Klasse wird auf jeden Falle er- reicht. Kinder und Jugendliche brauchen Herausforderungen. Ihnen vorzumachen, dass es Erfolge ohne Anstrengung und Leistung gibt, betrügt sie um ihre Zukunftschancen (Wir wollen dass kein Kind verloren geht, Die Welt).
    In landen waar zittenblijven quasi verboden is, voelen leerlingen én leerkrachten zich minder aangespoord om zich in te zetten en goed te presteren. De druk op de ketel neemt in sterke mate af. Dit verklaart o.i. mede waarom in een land als Zweden waar de leerlingen tot 15 jaar quasi automatisch overgaan, de leermotivatie en de leerresultaten te wensen overlaten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:zittenblijven
    21-02-2024, 10:21 geschreven door Raf Feys  
    Reacties (0)
    19-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse kritiek in 1928 op indoctrinerend & communistisch onderwijs in Sovjet-Unie : haaks op de lovende getuigenissen van Dewey in boek van 1928, in brieven van Freinet

    Vlaamse kritiek in 1928 op indoctrinerend & communistisch onderwijs in Sovjet-Unie : haaks op de lovende getuigenissen van Dewey in boek van 1928, in brieven van Freinet …

    In bijdragen in het Vlaams Opvoedkundig tijdschrift -VOT, in 1919 opgericht door Torhoutse  pedagoog Alberic Decoene, verschenen in 1928  striemende kritieken op het communistische en indoctrinerend onderwijs in de Sovjet-Unie. Ik ga er straks uitvoerig op in: Onderwijs en Opvoeding in Sowjet-Rusland & Kommunistische Paedagogiek.

    De Vlaamse kritiek in het VOT staat haaks op John  Dewey’s  publicatie van 1928 over zijn reizen naar de Sovjet-Unie waarin hij ten zeerste sympathiseert met het onderwijs in de Sovjet-Unie.  We lezen in de VOT-bijdrage een gelijkaardige beschrijving van het  Russisch onderwijs, maar een  totaal  andere beoordeling dan in de lovende brieven van Dewey, Freinet … over hun reizen naar Rusland en onderwijsbezoeken in de periode 1925-1928.

    Na de Russische revolutie van 1917 formuleerde Dewey nog  meer kritiek op het  Amerikaanse kapitalisme en hij sympathiseerde met het  communistisch experiment van Lenin en co.  Lenin  nodigde Dewey overigens uit om Rusland te bezoeken en vroeg zijn advies voor de hervorming van het onderwijs. In zijn verslagboek van 1928  over zijn onderwijsbezoeken in R. prees Dewey   de  weldaden van de Russische revolutie. En het  Russische onderwijs stond volgens hem  rechtstreeks  in dienst  van de verbetering en opbouw van de maatschappij.  De ideale maatschappij (coöperatief, socialistisch) zou men vooral  kunnen bereiken  door opvoeding en onderwijs waarin coöperatie centraal stond Dewey  schreef o.a.  in 1928:  De scholen zijn 'ideologische arm van de revolutie in Rusland. Ze sluiten terecht aan in doel en geest, op alle andere sociale instellingen en maatschappelijke belangen….  Onderwijs moet collectieve gewoonten  creëren, zodat mensen net zo gemakkelijk coöperatief & collectief zullen handelen als mensen  nu in kapitalistische landen die individualistisch handelen. Dit wijst op het grote belang van zo'n doelstelling in  Russische scholen. …Het onderwijs heeft ook  de belangrijke  taak de invloeden/de individualistische ideologie te bestrijden  van de thuissituatie en van de  buurt -  die nog steeds zo sterk aanwezig zijn, zelfs in het Russisch  collectivistisch regime. 

     Kritiek op sovjet-aanpak van onderwijs en opvoeding  in Vlaamsch Opvoedkundig tijdschrift in 1928

    Ik citeer  vooreerst aantal belangrijke passages uit de bidjrage  Onderwijs en Opvoeding in Sowjet Rusland.

    De kinderen moeten vanuit de kommunistische gedachte voortdurend en rechtstreeks in verband worden gebracht met het kommunisme en hiervoor  moet ook de slechte (individualistische) invloed van de familie  bestreden worden. Man en vrouw hooren met hun kinderen toe aan den staat. Vóór de revolutie hadden de ouders het gezag over de kinderen, dat is nu uit! en het ABC van het kommunisme geeft de reden aan: Van socialistische standpunt beschouwd, zijn de rechten van vader en moeder over de kinderen, zonder de minsten grond. Het kind als eigendom van de staat, vereist een echte kommunistische opvoeding; omdat alleen zo’n opvoeding een nieuwen mensch vormen kan, een, die er in berusten wil als onpersoonlijk element ingeschakeld te worden in het machien der proletarische maatschappij.

    Het ideaal dat de kommunisten voor de opvoeding nastreven, en naar zij hopen, binnen afzienbaren tijd zal uitgevoerd zijn, bestaat erin  de kinderen aanstonds aan de ouders te ontnemen en naar bewaarscholen te brengen – ook tijdens de vakanties.  We lezen: De kommunistische overtuiging moet de ouders die enge liefde afleeren, die bestaat in de kinderen bij zich willen houden. Niet alleen blijven door zulke wijze van opvoeding t’huis, de burgerbegrippen voortleven bij de kinderen. De staat neemt dus de kinderen op en  zuigelingen worden er in kinderkribben verzorgd.” Daar zal schrijft een dagblad, den invloed door de familie op het kind uitgeoefend kunnen verlammen. Het gezin is een gesel zegt Sabsovith (1930) die het bestaan der volwassenen en der kinderen kwelt.

    De opbouw van dien geheel nieuwen staat wordt dus aangevat met de opvoeding van de kinderen en zo jong mogelijk: zijn de fundamenten stevig, dan rijst het geheel hoog op en zal sierlijk zijn in vormen en rustig harmonisch zijn in zijn lijnen, heerlijk uitkomen boven de kapitalistische staten die met hun bekrompen begrippen van egoïsme en zedelijkheid in enge straatjes en steegjes gebracht, geen breed plan meer zullen kunnen opzetten laat staan uitvoeren. …

    We moeten eene jeugd vormen, zeide Lenin, die in geenen deele op de oude generatie gelijkt. Het programma der  leerstof, de opvoedingsmethode, zal daarop dus gericht worden; m.a.w. de politiek wordt het hoofddoel van het onderwijs. Zelfs in het vakonderwijs komt het kommunisme als theorie op de eerste plaats, vakken als moedertaal, rekenen … zijn een middel om dat hoofddoel aan te leeren. Voor het rekenen kan men b.v. vragen stellen als deze:  De parijsche kommunebegon op 22 Maart 1871 en duurde tot 22 mei. Hoeveel dagen heeft ze bestaan. Praktisch heeft wetenschap op de scholen niet zo  veel belang, het is belangrijker het handboek ABC van het kommunisme te kennen. Zo moesten zelfs 17 leerlingen op een school te Rostov in 1925 de klas overdoen omdat hun antwoord niet voldeed op deze vraag: “

    --------

    In andere bijdrage ‘Kommunistische Paedagogiek’ uit die tijd geschreven door dr. M. Dewijn lezen we: Pistrak stelt: Wilt ge met succes in de nieuwe sovjet-school werken, dan moet U overtuigd zijn van deze twee stellingen:  (1)Zonder revolutionaire paedagogische leer geen revolutionaire pedagogische praktijk. Ieder methodebeginsel  moet eerst en vooral onderzocht worden in ’t licht van de kommunistische opvoedingsleer. (2) De kommunistische paedagogische leer zal alleen aktief  en doeltreffend worden, wanneer de onderwijzer ook tot een aktief-strijdende apostel zal heropgevoed worden.  

    De  nieuwe werkschool steunt op twee pijlers: actualiteit en auto-organisatie van de leerlingen. Actualiteit d.w.z. datgene wat leeft in de zegevierende sociale revolutie die de meester beleven en bewegen en de kinderen zo ook opleiden. Die actualiteit zal bestudeerd worden, en ’t verleden zal alleen beschouwd worden in zijn ruïnen, veroorzaakt door den strijd van het proletariaat. Auto-organisatie van de leerlingen  betekent vooral: de bekwaamheid om collectief te werken en zijn gelukkige plaats te vinden in datzelfde werk.

    Geen leerschool, maar een werkschool. De mensch kan alleen zijn wondere scheppingskracht toonen door den produktieven arbeid en daarin zijn zaligheid vonden, daarom moeten de kinderen dus opgeleid worden tot echte en perfekte voortbrengmachienen. …Vanaf de kindertuin tot aan de universiteit moet de leerling in een atmosfeer leven van arbeid; binst zijn arbeid zal hij de ideologie van het proletariaat aanwerven; maar vooral zal hij moeten aankweeken: arbeidsgewoonten en produktievermogen; hij zal vooral leeren waarnemen met de ogen van den arbeider, als een proletariër, als een kampvechter van de nieuwe orde. Naar het woord van Choulguiine moet geheel de kommunistiche opvoedingspoging eerste en vooral gericht worden op de produkdieven arbeid, omdat de arbeid de grondbasis is van de Sovjet-Unie.  

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Sovjet-Unie
    19-02-2024, 16:19 geschreven door Raf Feys  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 04/03-10/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 30/04-06/05 2018
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs