Hij was een jonge knaap nog toen zijn tekenleraar zei dat hij héél veel talent had. Hij zal er wellicht van gedroomd hebben om een wereldberoemd schilder of beeldhouwer te worden, laat staan een Bekende Vlaming. Maar diezelfde leraar vertelde hem later ook dat de geschiedenis leert dat o zo velen met héél veel talent onbekend zijn gebleven. Hij is dan maar chirurg geworden en reeds lang heeft hij zich verzoend met de status van Onbekende Vlaming. Al dient gezegd dat zijn grafisch werk heden ten dage maandelijks door zowat twee miljoen Vlamingen bewonderd wordt. Het verhaal dat nu volgt is het relaas van een uitstapje met mijn Onbekende Vlaming in de Vlaamse Ardennen op de grens tussen West- en Oostvlaanderen. Op 14/9. Het is een verhaal in afleveringen.
Aflevering 2:
Tiegemberg, 't is eigenlijk een overdrijving.
Een "molshoop" zou een eufemisme zijn. De waarheid ligt in 't midden: een
heuveltje van zeven of achthonderd meter en een stijgingspercentage van acht
procent. Té veel, voor mij althans, om er nog met de fiets boven te geraken - ik
ben dan ook negenenzeventig... Halverwege de berg, aan de rechterkant, op de
hoek met een kleine zijweg - genaamd "Hollendries" - staat de herberg " 't Fonteintje".
Niets wijst erop dat het hier nog om een herberg gaat en de naam is op 't
eerste gezicht nergens meer te bespeuren, tenzij voor de zeer aandachtige
toeschouwer: op een klein plaatje hoog boven in een hoek van de
zijgevel staat te lezen " 't Fonteintje anno 1850". Een belangrijke
kunstschilder uit het begin van de vorige eeuw verbleef hier rond 1910: MODEST HUYS (1874 - 1932). Hij was
geboren in de streek van Waregem en heeft daar ook het grootste deel van zijn
leven gewoond. Een drietal jaar, aan 't begin van zijn carrière, heeft de
kunstenaar in het Meetjesland gewoond, alwaar hij prachtige landschappen heeft
geschilderd. Een niet onbelangrijke bijzonderheid: mijn Onbekende Vlaming heeft zélf een groot deel van zijn leven - zijn jeugd - doorgebracht in het Meetjesland en er zijn eerste
kunstwerken geproduceerd. Maar dát dus helemaal terzijde... Later heeft Modest
Huys ook andere wegen bewandeld in de schilderkunst. Van Stijn Streuvels, met
wie hij goed bevriend was, heeft hij een portret geschilderd dat zich nog
steeds in "Het Lijsternest" bevindt en er door de bezoeker te bewonderen is. In de
jaren dat Huys in 't Fonteintje verbleef, logeerde daar ook een andere
kunstschilder, de geboren-en-getogen Tiegemnaar Staf Stientjes. Er wordt gezegd
dat beide schilders voor hun logies betaalden met het beschilderen van de
cafémuren. Het schijnt dat die muurschilderingen daar nog steeds te bezichtigen
zijn. Wat ik alleszins kan getuigen: ik heb ze daar met eigen ogen gezien,
jáááren geleden.
't Fonteintje
Vlasslijters (schilderij van Modest Huys)
Portret van Stijn Streuvels (door Modest Huys)
Een driehonderdtal meter verder naar de top van de berg toe en eveneens aan de rechterkant van de weg, bevindt zich de villa die kunstschilder STAF STIENTJES (1883 - 1974) in 1927 liet bouwen. Hij gaf zijn riante villa de welluidende naam " 't Vossenhol" en enkele jaren later werd het huis ingericht als drank- en spijshuis, wat het op heden nog steeds is. De Tiegemberg wordt overigens ook vaak "de Vossenholberg" genoemd. Staf vond zijn inspiratie in de mooie Vlaamse landschappen, maar hij schilderde ook portretten en hij durfde ook wel eens de weg van het surrealisme bewandelen. Hij schreef ook gedichten en ook als toneelacteur was hij actief. Eén van de regelmatige bezoekers van het Vossenhol was Stijn Streuvels. Op latere leeftijd liet de schilder in zijn tuin een nieuw woonhuis bouwen. Onder deze woning richtte hij een crypte in waar nog talrijke van zijn werken te bezichtigen zijn.
't Vossenhol
schilderij van Staf Stientjes
We bevinden ons nu op een honderdtal meter van de top, doch we maken eerst nog even rechtsomkeer, we dalen weer zo'n paar honderd meter af en slaan nu aan de andere kant van de berg een dreef in: de Warandedreef. Na honderd meter komen we aan "Villa Albert". Deze werd gebouwd rond 1890 door de Tiegemse mecenas Vital Moreels. Daar woonde van 1919 tot aan zijn dood in 1962 een bekende Vlaamse componist, taal- en letterkundige: ALFONS MOORTGAT (1881 - 1962). Deze prachtige villa (waar de naam "Albert" vandaan komt is mij onbekend) was in die tijd een ontmoetingsplaats van vooraanstaande Vlaamse kunstenaars: Ernest Claes, Modest Huys, Valerius de Saedeleer, Stijn Streuvels, Gustave Van de Woestijne, Hugo Verriest. Moortgat wijdde zich vol overgave aan de verspreiding van de religieuze muziek in Vlaanderen. Zijn muziekstukken, waarvoor hem verschillende onderscheidingen te beurt vielen, waren zeer in trek bij organisten en koren.

villa Albert
Een paar honderd meter verder in de Warandedreef komen we bij "d'Oude Melkerij" waar de beroemde kunstschilder GUSTAVE VAN DE WOESTIJNE (1881 - 1947) gewoond heeft van 1909 tot aan het begin van de eerste wereldoorlog. Hij vluchtte toen naar Wales, samen met zijn goede vriend Valerius de Saedeleer, die toen ook in Tiegem woonde. In zijn "Engelse periode" maakte hij naam in Londen. Gustave was de broer van de grote Vlaamse schrijver Karel Van de Woestijne. Tot 1909 woonde hij in Latem (hij behoorde tot de fameuze Latemse schildersschool) en bij zijn komst naar Tiegem was hij reeds een befaamd kunstenaar. Zijn volledig oeuvre bestaat uit een vierhonderdtal werken, stuk voor stuk meesterwerken, waarvan er een flink aantal dateren uit zijn Tiegemse periode.
d'Oude Melkerij
Boerinnetje (beroemd werk uit Van de Woestijnes Tiegemse periode)
|