Latent talent.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Is het je ooit overkomen, beste lezer van de derde leeftijd, dat je tijdens een wandeling plots oog in oog komt te staan met een goede kennis. Je weet dat haar naam die is van een bloem. Een bloem die bestaat in talrijke variëteiten en kleuren: rood, wit, roze en geel. De rode is het symbool van de liefde. Sommige variëteiten geuren heerlijk. De takken en de stengels bevatten stekels. Alleen, op t moment van de ontmoeting kan je niet op de naam van de bloem komen, en dus ook niet op de naam van
Roos. Je zou het duizend keer willen zeggen, maar het woord schiet je nu niet te binnen. Hoe hard je ook je best doet. Precies omdát je zo hard je best doet, waarschijnlijk. Je kent de naam wel. Straks schiet het je wel te binnen, als je er niet meer aan denkt. Laten ze je tien, neen honderd, namen van bloemen voorleggen en je haalt er die ene uit, de roos! Een bewijs toch dat je de naam ként. Je kon er alleen niet opkomen op t ogenblik dat het nodig was
Stel dat het jou overkomt, beste lezer van de derde leeftijd. Dat je vrouw Jasmijn heet en dat je niet verder komt dan
Hyacint. Ik ken een man die vreest dat het hem ooit zou kunnen overkomen en die, ten einde dit soort situaties te voorkomen, zijn lieve echtgenote al jaren aanspreekt met de koosnaam baby.
Maar laat ik nu maar gauw komen tot het punt waar het mij om te doen is. Hebt u, beste leeftijdgenoot, al vaak mensen van de derde leeftijd zien deelnemen aan een quiz? Laat staan, winnen? Het antwoord is neen en de verklaring is deze: die mensen kunnen er, ondanks hun uitgebreide kennis, niet zo direct opkomen. Maak er een multiple choice quiz van, zo predik ik al járen, en je krijgt een heel ander beeld van de mentale gesteldheid van onze senioren. En na mijn lang prediken in de woestijn heeft TV6, onze nieuwste televisiezender, daar eindelijk op ingespeeld met de gloednieuwe quiz Latent.
Er worden vragen gesteld. Er is keuze uit drie mogelijke antwoorden. Eén antwoord is het juiste, een ander is er één helemaal naast de kwestie, een derde houdt het midden tussen de beide andere. Ik geef een voorbeeld. Stel dat de vraag luidt: Wie won de Tour de France in 1969? De drie mogelijke antwoorden zijn: A/Lance Armstrong, B/Eddy Merckx, C/Ivo Vandamme. Men kan op drie mogelijke manieren antwoorden: 1° men kiest voor één van de drie oplossingen (is het antwoord juist dan krijgt men 2 punten, is het fout dan verliest men 1 punt); 2° men kiest voor twee van de drie oplossingen (indien één van de twee juist is krijgt men 1 punt, zo niet dan verliest men 2 punten); 3° men antwoordt niet (men wint noch verliest punten). Gokken kan, maar als het aantal vragen voldoende groot is, kan het niet anders of de olie (zegge de latente kennis van de senioren) komt bovendrijven. Het Vlaamse quizlandschap zal er dus weldra anders uitzien.
|