kitokojungle

..welkom ! ..welkom ! ..welkom !

~ Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke Randdebiliteit ~

~ HÉT "progressief" Orgaan Der "Hangmatsocialisten" ~
Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke & Politieke Randdebiliteit

21-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.slimme meters: de stand van zaken in Vlaanderen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo, beste lezertjes we hebben ons de laatste tijd erg veel bezig gehouden met de problematiek van de slimme meters. We gaan daar nog vaak op terug komen want het betreft hier een dossier dat nauwelijks zijn gelijke kent. Bijna over de ganse wereld worden die slimme meters geïnstalleerd. Wij hebben weet van de ganse USA, Australië, Nieuw-Zeeland en gans Europa. Als afzetmarkt voor deze dingen kan dat al wel tellen. Er gaan gigantische investeringen moeten worden gedaan en dus zitten er nogal wat bedrijven te springen om een deeltje, liefst zo groot mogelijk, van dit manna mee te pikken. Het valt ons echter steeds meer op dat in dit verhaal de consument weinig of niet aan bod komt. Alleen in de brochures van allerlei firma’s die wel degelijk een “business case” hebben rond deze slimme meter technologie en/ of softwareverwerking wordt er zonder veel onderbouwd cijfermateriaal van uitgegaan dat de consument minder zou verbruiken omdat hij meer op zijn meetgegevens gaat letten. Dat dit nog niet meteen een uitgemaakte zaak wordt voor nogal wat consumentenprofielen wordt nauwelijks vermeld. Wat bedoelen we met consumentenprofielen? Wel naargelang hun verbruiksgemiddeldes en naargelang hun kleinere of grotere mobiliteit en ook naargelang de inkomens kan je verschillende groepen uitsplitsen. Een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 1500kW kan je moeilijk vergelijken let een gezin dat 15000kW verbruikt. Een gezin gepensioneerden of een gezin met invaliden kan je moeilijk vergelijken met een oudergezin met 4 kinderen en iemand met een inkomen van 900€ is moeilijk te vergelijken met iemand die een veelvoud hiervan verdient. Met deze verschillen wordt nauwelijks rekening gehouden. Uit de buitenlandse voorbeelden zien we nochtans dat daar vaak het schoentje wringt. Er wordt ook steeds gepraat over elektriciteit en gas zonder er bij te vermelden dat deze twee energieën niet al te veel gemeen hebben zeker niet wat betreft stockagemogelijkheden en productie. Wat onvermijdelijk leidt tot een andere vorm van tarifering. Bovendien merken we eveneens dat het al lang niet meer gaat over het beperken van CO2 en het verminderen van energieverbruik. Het gaat enkel en alleen over de invoering van wat men in het vakjargon van de stroomleveranciers het “time in use”-principe noemt. Wat is nu dat “time in use”-principe?

We zochten het voor jullie netjes op:

http://www.leonardo-energy.org/time-use-tariff

A rate structure that prices electricity at different rates reflecting the changes in the utility's costs of providing electricity at different times of the day or year.

Source: UIE Guide to Electric Load Management in Industry

Dus in mensentaal betekent dat je een tarief zou kunnen invoeren dat rekening houdt met de productiekost in functie van de tijd waarop de afname gebeurt.

Concreet: je hebt geen eengemaakt tarief meer en mensen die nu reeds dag- en nachttarief hebben in twee tijdszones zouden bijvoorbeeld veel meer verschillende tarieven naargelang verschillende tijdszones krijgen.

Meestal gaat men er van uit dat de consument daar belang bij zou hebben. Men vergeet er bij te vertellen dat op dit ogenblik het vrij eenvoudige systeem van dubbele uurteller in dag- en nachttarief ook niet voor iedereen gunstig uitkomt.

We hebben trouwens met ons boerenverstand nooit begrepen waarom commerciële firma’s zoals Electrabel of Luminus om er maar twee te noemen, op vrijwillige basis een tariferingssysteem zouden invoeren dat hen minder winst zou opleveren? Kan iemand ons dat komen uitleggen? Waarschijnlijk niet tenzij de directies daar door hun aandeelhouders binnen de kortste tijd willen ontslagen worden.

Hoe kan iemand die 1500kW (dat is een groot deel van de Brusselse bevolking bijvoorbeeld) verbruik heeft zonder veel elektrische toestellen als een vaatwasser, wasmachine, droogkast zijn basisverbruik zo verschuiven dat hij in de meest gunstige tijdszones zou verbuiken?

In al de buitenlandse voorbeelden die wij al hebben aangehaald, Californië, Texas, Victoria (australie) en Ontario komt het er steeds op neer dat diegenen die het minste verbruiken MEER betalen dan diegenen die het meest verbruiken. We spreken steeds over huishoudelijk verbruik! Kortom de leveranciers zorgen ervoor dat het basisverbruik dat de onderste volumeschijf van het verbruik uitmaakt, globaal duurder wordt. Terwijl de bovenste schijf goedkoper wordt. In feit gaat het niet om de invoering van een “time in use” principe maar van het principe “ de kleinste verbruiker betaalt het meest”. We moeten er geen tekening bijmaken dat dit de bedoeling niet kan zijn!

We zullen in de toekomst dus letten op de buitenlandse voorbeelden zodat we tijdig hier kunnen roepen dat het de verkeerde kant opgaat. Zoals het het er nu in Vlaanderen uit ziet, gaat het inderdaad de verkeerde kant op. Het overlegplatform slimme meters van de VREG (Vlaamse regulator gas en elektriciteit) dat zogezegd een advies moet geven aan de bevoegde minister ons aller Freya VDB) heeft volgens onze informanten geen zin om de kosten- batenanalyse van KEMA (onderzoekscentrum)over te doen. Deze studie wees op een mogelijke vermindering van het huishoudelijk verbruik (= ongeveer 30% van het totaalverbruik) van 1,5%. Hiertegenover staat dan een investering van 1,5 tot 2,7 miljard Euro. Je moet echt geen managementdiploma te hebben van Harvard om te begrijpen dat dit grenst aan het ridicule. Welke bedrijfsleider zou zulke gigantische investering met zulke belachelijke return? Als het uit de zak van de consument mag komen gelden blijkbaar andere regels…Er wordt daar dan mist gespuid dat de KEMA zogezegd een “tool” zou hebben aangeleverd om de nieuwe parameters in te voeren om tot een ander resultaat te komen waarvan men nu reeds uitgaat dat het gunstiger zal uitkomen. Wie deze gegevens moet invoeren wordt er niet bij verteld maar erg wetenschappelijk klinkt het allemaal niet. Iedereen schijnt er van uit te gaan dat de beslissing tot het plaatsen van de slimme meters al is genomen. Maar in het Vlaamse parlement (zie ons eerdere bijdrage) lezen we in commissieverslagen dat Freya net het omgekeerde zegt. En zij kan het tenslotte weten. We merken ook op dat de eigen technologie van EANDIS (Vlaamse distributienetbeheerder) enkel kan worden gebruikt als iedereen een slimme meter zou krijgen omdat er anders te veel “ruis” op het doorsturen van de meetgegevens zou zitten. De plaatsing van deze technologie is wel noodzakelijk zegt men om de kostprijs te beperken tot 1,5 miljard Euro anders zal het 2,7 miljard zijn….

Voilà, dat is de huidige stand van zaken. We volhgen de zaak op de voet en zullen jullie dus zeer regelmatig lastig blijven vallen met dit dossier. Het wordt echter stilaan hoog tijd om allerlei consumentengroepen hierover te informeren. Men zegge het voort!

21-06-2010 om 23:53 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overal olie
Leuk nieuws voor diegenen die niet naar de Golf van Mexico op vakantie gaan en dan maar naar Egypte afzakken om te vissen...http://www.huffingtonpost.com/2010/06/21/egypt-oil-spill-from-leak_n_619655.html


CAIRO -- Egypt's government confirmed Monday that oil has leaked from one of several rigs operating off the coast of the Red Sea resort Hurghada.

Government spokesman Magdy Rady said the amount was "limited," but he did not say how much. He said the spill was detected last week and has now been largely contained, according to comments carried by the official Middle East News Agency.

Oil company officials in the port city of Suez said the spill was caused by a leak from an offshore oil platform in Jebel al-Zayt north of Hurghada and has polluted about 100 miles (160 kilometers) of coastline including tourist beach resorts. They spoke on condition of anonymity because they were not authorized to speak to the media.

Hurghada is one of Egypt's top tourist destinations and the government kept quiet about the leak for days. The silence could be a sign of concern that the leak might scare away tourists -- a vital source of income for Egypt

intussen begint de olielek van BP gigantische proporties aan te nemen en niet alleen op de kusten ...

http://www.huffingtonpost.com/2010/06/21/gulf-oil-spill-job-losses_n_619238.htmlGulf Oil Spill Job Losses

One Wall Street analyst has a very dire projection about the economic effects of the BP oil spill. David Kotok, the co-founder and chief investment officer of Cumberland Advisors, a Sarasota, Florida-based investment advistory firm, has projected that the spill will cost 1 million permanent jobs in the next five years. (Hat tip to Politico's Morning Money.)

The price of real estate properties around the Gulf of Mexico has been projected to fall up to 10 percent -- erasing some $4.3 billion in value -- Bloomberg noted recently.

According to a recent USA Today/Gallup poll, 8 in 10 Americans think that the Gulf oil spill will damage the economy and push up commodity prices.

Here's Kotok's take (emphasis ours):

Five states are now suffering because of the BP spill. Florida, Alabama, Louisiana, and Mississippi are hit by oil slicks that are devastating their fisheries and tourism. Texas is a casualty along with the others because the drilling moratorium that was poorly designed by Obama's team was created out of a political response.


The moratorium payback will be the loss of thousands of jobs.


We now add the Alaska pipeline as a possible casualty, because of insufficient throughput due to the shutdown of existing drilling thousands of miles from the Gulf. The pipeline is built for 2 million barrels a day capacity. It currently carries about 700,000 which is near the minimum necessary to operate. It is supplied by oil drilled offshore. If it doesn't maintain sufficient volume of warm oil the oil will cool and congeal. Five existing offshore wells that would keep the volume sufficient are now affected by the Obama moratorium.


We estimate that an extended moratorium, which we now expect to continue because of Obama political calculus, will cost up to 200,000 higher-paying jobs in the oil drilling and oil service business and that the employment multiplier of 4.7 will put the total job loss at nearly 1 million permanent employment shrinkage occurring over the next few years. Five states have a regional recession/depression development underway. Alaska could become the sixth state on the damaged list.21-06-2010 om 23:52 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
19-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.armoede in Belgie
een zeer verhelderende website met cijfers en feiten over armoede in ons eigen landje. Ga d'r even naar kijken ...

http://www.armoedebestrijding.be/cijfers.htm19-06-2010 om 00:58 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
17-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.communistische propaganda?
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wat leven we toch in een vreemde wereld. Dit leest bijna als een pamflet van een uiterst-linkse partij:

http://www.taxtalk.be/nl/2010/05/16/verziekte-bedrijfswereld-vervuilde-politiek/

Verziekte bedrijfswereld, vervuilde politiek

Gepubliceerd door Els Keytsman, op 16/05/2010

Print Stuur naar een collega/kennis

De olieramp voor de Golf van Mexico blijkt een van de grootste milieurampen ooit. De ontploffing op het olieboorplatform Deepwater Horizon veroorzaakte 11 doden, 17 gewonden, en de milieuschade is haast niet te meten. Hij legt ook bloot hoe slecht de overheid bij machte is om op te treden -of wil optreden- tegen bedrijven die het minder nauw nemen met veiligheid en milieu. Nieuwe rampen, of het nu ecologische of economische zijn, staan in de sterren geschreven. Hoe komt dit?

Anti-overheidsdenken

Vooreerst is regulering een zeer vies woord, vooral in de VS. Amerikanen hebben een hardnekkige afkeer voor regelgeving en controle op de naleving daarvan.“Regulation is like a four-letter word.” omschrijft Celeste Monforton, voormalig diensthoofd-beleidsadviseur bij de Mine Safety and Health Administration, het treffend.

Het publieke debat is de voorbije 40 jaar inderdaad gedomineerd door politici met een openlijke en ideologische antipathie voor regelgeving. Ondanks de ravage die Deep Horizon heeft aangericht, blijft deze anti-overheid ideologie overheersen, stelt Paul Krugman, Nobelprijswinnaar en economist bij New York Times, vast. Krugman ziet dit als gevolg van de opkomst van de Tea Party beweging. En niet alleen de energiesector is hierdoor verziekt. Krugman ziet dezelfde gevolgen van deze houding, een falende regelgeving, in de financiële sector.

Nefaste financiële verwevenheid

Samenhangend met deze overheersende anti-overheidideologie, is de verwevenheid van politiek en bedrijfsleven in de VS nefast voor goed overheidsbeleid. Bedrijven uit allerlei industrietakken binden maar wat graag politici en partijen aan zich door hun kiescampagnes te sponsoren. De cijfers en onderzoeken van het Center for Responsive Politics tonen dit duidelijk aan.

Zo haalde British Petroleum (BP) in verkiezingsjaar 2008 vlot de top-10 van oliebedrijven die politieke partijen en kandidaten sponsoren. BP is een hoofdrolspeler in de olieramp met Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. In de steenkoolmijnsector haalde Massey Energy in 2008 de top-20 van sectorbedrijven die politieke partijen sponsoren, en is vandaag opgeklommen tot plaats 11. Massey Energy is dan weer verantwoordelijk voor de recente dodelijke mijnramp in West Virginia.

De financiële wereld is ook wat dit betreft in hetzelfde bedje ziek. Goldman Sachs, JP Morgan Chase, en Citigroup vormen samen de top-3 van financiële sectorbedrijven die politici sponsoren - in verkiezingsjaar 2008 spendeerden ze samen maar liefst 15.246.787 dollar. Deze drie bedrijven speelden een sleutelrol in de financiële crisis van 2008. Ook daar bleek risicovol gedrag een van de oorzaken.

Het is duidelijk waar deze financiële verwevenheid en anti-overheidideologie toe leidt: politici laten zich verleiden om zo weinig mogelijk regulering in wetten te verankeren.

Succesvol lobbywerk

Bovenop die campagnebijdragen worden dan ook nog eens miljarden dollar gespendeerd om het Congres en de federale administraties te belobbyen. En ondanks de olieramp valt dit lobbywerk niet stil. Integendeel. Zo zamelden een uur voor de parlementaire onderzoekscommissie naar de BP-olieramp van start ging, Republikeinen geld in bij de olie- en gasindustrie op een ‘oil and gas breakfast’. Onder anderen BP-voorzitter Lamar McKay was ontbijtgast. Dat de hoorzitting hierdoor beïnvloed is, staat buiten kijf. Het zwartepieten door de CEO’s van de drie bedrijven betrokken bij de olieramp was zo genant, dat president Obama de hoorzitting boos afdeed als een ridicuul spektakel.

Een beschamende hoorzitting is één ding. BP blijft er ook in slagen om wetgevend werk weldegelijk onderuit te halen. De Senaat werkte aan een betere regelgeving om oliebedrijven meer financieel verantwoordelijk te maken. De “Big Oil Bailout Prevention Liability Act” voorzag concreet in een hogere plafond voor de financiële verantwoordelijkheid voor oliebedrijven, namelijk tot 10 miljard dollar. Onder de huidige wetgeving is BP slechts voor maximaal 75 miljoen dollar verantwoordelijk voor de opkuis. Terwijl BP de gevolgen van de ramp nog steeds niet onder controle krijgt, werd de stemming van deze wet doodleuk geblokkeerd door andere senatoren.

De olie-industrie is gekant tegen deze wetgeving, en het American Petroleum Institute (API) beweerde dat het voorstel zou leiden tot onbetaalbaar hoge verzekeringpremies. Nochtans maakt BP in slechts vier dagen tijd voldoende winst om de reeds gemaakte kosten van de opkuis van de olieramp te financieren. Of nog, de top-5 oliebedrijven boekten het voorbije jaar 123 miljard dollar winst en strijken ondertussen jaarlijks via belastingvoordelen 18 miljard dollar overheidsgeld op. Een hogere verzekeringspremie is dus niet bepaald onhaalbaar.

Het kan nog degoutanter. Transocean Ltd., de Zwitserse onderaannemer van BP wat betreft het Deepwater Horizon boorplatform, vraagt ondertussen aan de rechter om zijn financiële verantwoordelijkheid voor de ramp te beperken tot 27 miljoen dollar. Het bedrijf stelt dat het enkel financieel verantwoordelijk is voor de restwaarde van het verkoolde booreiland en de gezonken vracht. Het bedrijf beroept zich hiervoor op een schimmige maritieme wet uit 1851. Voor de olieramp werd de waarde van Deepwater Horizon nog geschat op meer dan 500 miljoen dollar. En het verlies van 11 mensenlevens is natuurlijk onschatbaar. Kan een CEO nog onethischer handelen?

Verziekte bedrijfswereld, vervuilde politiek

De ramp met Deep Horizon laat zien waar een afkeer van regulering, onethische bedrijfsvoering en succesvol lobbywerk in functie van de bedrijfsdoelstelling toe leiden: verlies van mensenlevens, verspilling van overheidsgeld en onnoemelijk grote milieuschade. Sommige bedrijven zijn echt maar op één ding uit: zoveel mogelijk langs de kassa passeren, no matter what. Politici en overheden moeten dan ook opnieuw beleid voeren in het algemeen belang, niet in het belang van enkele bedrijven. Anders staan nieuwe rampen, of het nu ecologische of economische zijn, in de sterren geschreven.

17-06-2010 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
16-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het sociale Europa van de toekomst (Fiatmodel)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Om het niet steeds over De Wever en frietzakken te hebben doen we de stap naar Sociaal Europa. Hoe zo sociaal Europa. Wel Fiat stelt de Italiaanse bonden voor om de productie van de Panda terug te halen uit Polen. Over de Polen die hiermee werkloos worden wordt natuurlijk niet gepraat maar zijn de Italiaanse arbeiders daar nu gelukkig mee? Blijkbaar werden een aantal vakbonden ginder bereid gevonden een akkoord te sluiten dat een aantal grondrechten van elke individuele werknemer dreigt af te schaffen in ruil voor tewerkstelling. We gaan regelrecht terug naar de 19 eeuw …maar lees zelf waarover het gaat en lees goed want we dreigen dat ooit te mogen meemaken ook bij ons…
Stel je even voor dat Fiat Opel Antwerpen zou uitkiezen maar wel met de zelfde voorwaarden? Hypothetisch? Ok, maar toch het nadenken waard....

http://www.corriere.it/International/english/articoli/2010/06/15/Fiat_plan_Pomigliano.shtml

Union Says No to Fiat Plan for Pomigliano

FIOM-CGIL rejects company proposal, saying it violates constitutional rights to strike and sick leave

“The document is unacceptable”. The central committee of FIOM, the CGIL-accredited engineering union, yesterday afternoon unanimously rejected Fiat’s final proposal for the reorganisation of Panda production at the Pomigliano plant. The plan has already been accepted by the FIM-CISL, UILM,FISMIC and UGL unions. FIOM’s Maurizio Landini, who had earlier met CGIL leader Guglielmo Epifani, asked Fiat for “a proper negotiating table”, offering leeway on the 18-shift issue and bringing the whole deal back within the context of the national contract, existing law and the constitution. A referendum was ruled out while the text contains “exceptions to non-negotiable rights”. Manoeuvring began after the separate rescue agreement for the plant and after Fiat’s CEO Sergio Marchionne a couple of days ago called the agreement “a huge step forward” and said “the livelihoods of 5,000 people are at stake. How many parties do we have to agree with to give 5,000 people a job?”.

The blue-collar union secretary hoped there would be a “shared solution” with the other unions. Ernesto Auci, Fiat’s institutional relations manager, said on SkyTG24: “They look to me to be positions that are more ideological than practical. If you sign an agreement, you have to commit to keeping it because otherwise there’s no point in agreeing. We make investments on the basis of a commitment. We’re not about to renegotiate it in 12 months’ time”.

FIOM’s “no” was not unexpected. The CGIL secretariat had already convened in the morning, chaired by Guglielmo Epifani, and the Fiat case was high on the agenda. In the end, the CGIL’s stance reflected the position outlined by Mr Epifani: “yes” to the agreement but with no compromise on “issues involving individual rights that cannot be traded off for jobs” and “create unlawful situations on sick leave and the right to strike”. The CGIL secretary pointed out that the clause on the right to strike [which lays down sanctions for workers and unions in the event of strikes against the overtime agreement -– Ed.] “is unlawful because it seeks to transform the constitutionally guaranteed individual exercise of the right to strike into a breach of contract entailing dismissal. Any signature to this clause is not merely invalid, it is null and void”. The CGIL “embraces the need to confront possible absenteeism and keep it to the bare minimum, confirming that agreements subscribed still commit the entire organisation to their observance in toto”. Moreover at Pomigliano, “there are no alternatives to the plant and its supply base in the territory and the province. That is why it is essential that the investment announced by Fiat should go through, restoring certainty to the territory”. Fabrizio Solari from the CGIL secretariat sums up: “There’s no more wiggle room. Let’s eliminate the contestable issues and close things with a signature”.

However, for FIOM it is not just a matter of intangible rights. The agreement needs to be changed: “If we establish the principle that it is necessary to make exceptions to national contracts and laws to invest in Italy, we’re opening a Pandora’s box”. The counter-proposal is to go back to the national contract: Fausto Durante, an FIOM leader close to Mr Epifani, says: “We’ve taken a step forward. For us, it represents a turnaround. We’re agreeing to 18-shift working with 40 hours’ overtime, offering all the flexibility required and guaranteeing production of 280,000 Pandas but we’re staying within the limits of the contract”.

FIM-CISL rejects the idea that the agreement violates the right to strike and has called on workers to vote in a referendum, “the instrument that will enable us to fully endorse the agreement”. UGL’s Giovanni Centerella confirmed his stance: “Tomorrow [Wednesday – Ed.], the UGL will confirm at the Confindustria negotiating table its ‘yes’ to the agreement for production of the New Panda at Pomigliano d’Arco”. The meeting takes place today at 2 pm. Meanwhile, FIOM has said it will join the general strike on 25 June for eight hours, instead of the four originally announced. Finally, FIOM will also take part in the day of struggle called for 9 July by the Italian press federation in protest at the “gagging law”.

Antonella Baccaro
15 giugno2010

http://209.157.64.200/focus/f-news/2534901/posts

FIOM rejects Fiat Pomigliano accord
ANSA ^ | 6/15/2010

Posted on dinsdag 15 juni 2010 15:31:44 by markomalley

(ANSA) - Rome, June 15 - The FIOM autoworkers union is sticking to its guns in rejecting Fiat's conditions for investing 700 million euros in its plant in Pomigliano d'Arco, near Naples, and said it will not accept the accord even if workers approve it in a referendum vote.

Speaking on Italian radio Tuesday morning, FIOM National Secretary Giorgio Cremaschi said "our position is very clear, we do not believe that rights can be sacrificed to resolve a crisis. We will oppose this even if the workers vote to approve it".

"Should workers vote to increase the number of shifts at a factory, even if this means more work, we would accept this because the national contract foresees it. "However, if workers are asked to give up their right to strike or change regulations regarding their safety, then we will oppose this. Such rights cannot be the subject of a referendum vote in a single factory," Cremaschi explained.

FIOM is part of Italy's biggest trade union CGIL which on Monday said that while it was FIOM's decision whether or not to accept the Fiat accord, "in Pomigliano and the surrounding province there is no alternative to the plant. For this reason it is essential that Fiat goes ahead with its announced investments".

At the same time, CGIL added, the accord did introduce questionable conditions regarding individual rights and labor laws.

Fiat has demanded major union concessions to boost productivity at the Pomigliano plant in order to move production of its top-selling Panda model there from Poland.

It has also made it clear that without an accord not only would it not invest in Pomigliano but it would close the plant down.

Italy's other leading unions - including CISL, UIL and UGL - gave their green light to the Fiat accord plan at the end of last week.

On Tuesday they are set to meet with Fiat to work out details on the accord for Pomigliano.

In an interview published Tuesday in the Rome daily La Repubblica, CGIL leader Guglielmo Epifani urged Fiat CEO Sergio Marchionne to revise the company's demands because "you can't trade rights for jobs".

In the proposal advanced by Fiat, Epifani said "there are conditions which present very serious problems. These include those regarding illness coverage and limits to the the right to strike. We have consulted leading legal experts who have told us that not only are these clauses illegitimate but they are also unconstitutional".

"Thus our reservations are well-founded. In court the accord would not hold up," he added.

In regard to the possibility that Fiat will close Pomigliano because unions did not accept its plan, what Marchionne has referred to as 'plan B', Epifani said "this would also be a defeat for him. I hope he does not do this, but I also know that 'plan B' is in his hands".

CISL leader Raffaele Bonanni on Tuesday said his union, Italy's second-largest, was ready to sign the Fiat accord and blasted FIOM for "lying".

"The rules in the national contract are all safeguarded.

What FIOM has been saying are all lies and I appeal to the CGIL's sense of responsibility. I respect Epifani's intellectual honesty and hope he does not get blinded by the smokescreen FIOM is trying to create in order to mislead the media and once again hide its own aversion to innovation," Bonanni said.

According to the union leader, what is important is "to invest in Italy and above all to send a message that our country is open to investment. Our greatest risk is that Fiat decides to invest not in Italy but in Serbia, Poland or Detroit".

Despite FIOM's opposition to the Fiat offer, Labor Minister Maurizio Sacconi on Tuesday said he was optimistic that conditions existed for all parties to come to an agreement which will allow Fiat to invest in Italy. Aside from the 700 million euros needed to move Panda production to Pomigliano, Fiat's latest business plan calls for investments in Italy totalling 20 billion euros over the next five years.

"It is our hope that, aside from legitimate reservations, common ground can be found. This taking into account that what is at stake is not only the survival of Pomigliano but also Fiat's future and that of our southern regions," Sacconi said.

An accord, he added, "would send a message to those who are interested in investing in the south that unions are ready to create the conditions with which to ensure competitiveness and quality". Although he has been accused by critics of blackmail, Marchionne has justified Fiat's demands for Pomigliano on the grounds that plants like the one near Naples "can operate only if they do so at full capacity".

"There is no blackmail. Mine is an invitation to take part in the realization of a project," the CEO said at the presentation of Fiat's new business plan in April.

Marchionne made it clear at the time that boosting production at Pomigliano and other investments could not be completed without an accord for greater flexibility with unions.

"What is important is to strike an accord. Without an accord there can be no investment and there are 700 million euros waiting there for someone to reach an agreement," he said.

"Even if it will take five years to spend, we intend to invest (in Italy) some 20 billion euros. I believe unions can be happy with that," the CEO said.

16-06-2010 om 23:52 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een analyse van Dave Sinardet in De Standaard

Een mooie analyse van Dave Sinardet die ook onze medeblogger Bruno 232 ofte Bruno Yammine niet is ontgaan. Wij delen zeker niet de visies van Bruno maar blijven hem wel één van de beste bloggers vinden en vinden zijn analyses steeds vlijmscherp. Spijtig genoeg hangt hij rond bij de nostalgici van BUB maar dat is zijn volste recht en maakt hem niet minder lezenswaardig!

Je kan hem vinden op: http://www.bloggen.be/bruno232/

Het artikel in De Standaard

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=PQ2REJPC&kanaalid=747

De bocht van Bart

HOE DE N-VA-VOORZITTER DE RECHTERKANT OVERTUIGDE

 • dinsdag 15 juni 2010

De bocht van Bart

Acht jaar geleden had DAVE SINARDET zijn eerste media-optreden met Bart De Wever. Hij zag hoe de Vlaamsnationalistische voorman een kleine transformatie onderging.

'Bruggen bouwen', dat wil Bart De Wever naar eigen zeggen doen. Zo verwoordde hij het alleszins in zijn overwinningsspeech zondagavond. Ondergetekende, wiens column in deze krant twee jaar lang de titel 'Bruggen bouwen' droeg (dit jaar werden die titels afgeschaft) zonder dat hij vaak van Vlaamsnationalistische bijbedoelingen werd verdacht, kan De Wever uiteraard enkel bijtreden. Als grootste partij, die nu bijgevolg het initiatief moet nemen, is het bouwen van die bruggen ook de verantwoordelijkheid van De Wever geworden. Zoals het in 2007 die van Leterme was.

Persoonlijk ben ik nog steeds zeer sceptisch over de slaagkansen van dat bouwproject. Er staat wellicht sneller een Lange Wapper in Antwerpen dan dat met N-VA rond de tafel de tegenstellingen over BHV worden overbrugd. Maar goed, niets is uitgesloten. De Wever wil nu alvast praten over BHV, terwijl ook dat twee maanden geleden nog uitgesloten was. Er is dus op zijn minst een schopje in de grond gestoken.

Korte broek

Toen ik De Wever gisterenochtend tegenkwam in de studio's van Radio 2 in Antwerpen, moest ik terugdenken aan onze eerste ontmoeting. Acht jaar geleden was dat, in een andere studio, die waar het tv-programma Trommels en trompetten van Marc Reynebeau werd opgenomen. Het was voor ons beiden één van onze eerste tv-optredens. Het onderwerp van de uitzending was nationalisme - dat voor ons beiden een academisch studieobject was - en waar we een ietwat uiteenlopende mening over hadden. Bart had zijn visie ondertussen ook omgezet in politiek engagement. Enkele maanden eerder was de N-VA boven de doopvont gehouden als de Vlaams-radicale en rechtse opvolger van de Volksunie. Boegbeeld was Geert Bourgeois, maar inhoudelijk speelde De Wever al een belangrijke rol.

Het werd tijdens die uitzending zeer duidelijk: De Wever was, behalve een intellectueel, ook een politiek talent. Een uitstekende debater vooral. En zeer rationeel. Toen al verzette hij zich met kracht tegen het beeld van de romantische Vlaamsnationalist die in korte broek op de Groeningekouter met een Vlaamse vlag staat te zwaaien.

Hij vertelde niet het traditionele Vlaamsnationalistische verhaal, dat de noodzaak aan Vlaamse autonomie baseert op het bestaan van een Vlaamse natie, volk, identiteit en cultuur. Dat was bijvoorbeeld nog wel het discours van Luc Van den Brande, Vlaams minister-president voor CD&V tijdens de jaren negentig. Wanneer hem gevraagd werd wat die Vlaamse identiteit precies inhield, stond hij met zijn mond vol tanden, maar ze was wel de dwingende reden voor een grote staatshervorming. De Wever begreep dat je met zo'n verhaal geen levensvatbare partij meer uitbouwt. Die Vlaamse natie is een kwestie van geloof. Als je niet gelooft, zul je niet snel overtuigd worden. Van een rationele analyse kan je als niet-nationalist wel overtuigd worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verhaal van de twee democratieën in één land.

Solitude triste

Natuurlijk, De Wever was en is een nationalist, die bijvoorbeeld nog steeds jaarlijks naar het Vlaams Nationaal Zangfeest gaat. Maar die ook perfect weet hoe in te spelen op een veranderde maatschappelijke context. Sommigen, vooral aan Franstalige kant, maken de fout om niet goed naar dat discours te luisteren en er ook echt een intellectueel onderbouwd antwoord op te geven. Dat zag ik vorige week weer mooi geïllustreerd tijdens het debat tussen De Wever en Louis Michel (MR), dat De Standaard en Le Soir organiseerden in de AB. Michel was zeer scherp, maar viel De Wever enkel aan op het feit dat hij nationalist is (met als hoogtepunt het verwijt dat De Wever een 'solitude triste' vertegenwoordigt). En hij bleef in die intentieprocessen steken zonder het debat ten gronde aan te gaan, waardoor hij uiteraard alleen preekte voor de eigen parochie (de Franstaligen in de zaal).

Een beetje vergelijkbaar bleven de aanvallen van de Vlaamse partijen tegen de N-VA tijdens de campagne steken in de beschuldiging: u bent voor separatisme. Geen onterechte opmerking, maar over de fundamentele argumenten en visie van De Wever werd nauwelijks gedebatteerd. Toppunt was Open VLD, die erin slaagde zich op communautair vlak als een N-VA light te presenteren en mee te gaan in de strategie van De Wever door plots de juridische fictie van het 'confederalisme' te omarmen. Zelfs Groen!, een partij met een visie op federalisme die het meest tegengesteld is aan die van de N-VA, durfde die blijkbaar niet echt naar buiten te brengen en bleef steken in het verhaal dat hun verschilpunt de goede contacten met zusterpartij Ecolo waren. Geen onbelangrijk argument, maar ook geen duidelijk uitgewerkte visie op staatshervorming.

Leuke jongens en meisjes

Zag ik in de lente van 2002 in De Wever best een politiek talent, dat hij ooit de populairste politicus in Vlaanderen zou worden was nooit in mij opgekomen. Zijn discours klonk nog vrij intellectualistisch, al paste hij dat natuurlijk ook toen ook al aan zijn publiek aan. Maar de N-VA speelde dat intellectualistische, serieuze imago toen ook echt uit. Het was de tijd van Steve Stevaert (SP.A), van de leuke meisjes en jongens van paars. En van de tv-formats die hen op het lijf geschreven waren. Het soort tv-formats die met name Siegfried Bracke op de openbare omroep had geïntroduceerd en verdedigd. De N-VA verzette zich daartegen - zeker Geert Bourgeois had er een broertje aan dood. De partij vroeg ooit aan de andere partijen dat ze zich allemaal zouden engageren om niet aan spelletjesprogramma's deel te nemen.

Niemand kon toen vermoeden dat Bart De Wever enkele jaren later wereldbekend in Vlaanderen zou worden dankzij het tv-spelletje De slimste mens ter wereld of dat hij op de cover van P-Magazine zou prijken met zijn hand op de frêle schouder van Miss België. En nog minder dat Siegfried Bracke voor de N-VA een lijst zou trekken.

Het discours van De Wever werd ook gaandeweg minder intellectualistisch en meer sloganesk, met uitgesproken anti-establishmenttoetsen en populistische kantjes. Tegelijk begon het minder radicaal-communautair en minder separatistisch te klinken. Een duidelijke evolutie, een 'bocht' zo u wilt, in het profiel en discours van de N-VA die ondertussen de Lijst De Wever werd. Zo slaagde De Wever erin om het hele rechtse spectrum van de Vlaamse politieke kaart te hertekenen en zowel kiezers van christelijk centrumrechts, liberaal rechts, populistisch rechts als extreemrechts aan te spreken.

In 2002 had ik niet kunnen vermoeden dat ik De Wever acht jaar later zou terugzien in de studio's van Radio 2 om daar zijn tsunami-overwinning bij de federale verkiezingen te becommentariëren. De Wever zelf ook niet.

DAVE SINARDETWie? Politicoloog aan de UA en DS-columnist. Wat? De Wever heeft een lange weg afgelegd. Waarom? In het begin klonk hij nog vrij intellectualistisch, gaandeweg werd hij sloganesker.

 

16-06-2010 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
15-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pascal Smet, het stemmenkanon van Vilvoorde
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Beste lezertjes, de verkiezingsuitslagen zijn steeds een bron van groot jolijt. Vooral de lijstjes met voorkeurstemmen genieten onze voorkeur. We hebben wat rondgeneusd bij de stemmenkanonnen en we keken reikhalzend uit naar de uitslagen van sommige Vlaamse ministers. Voel je ons al komen, beste Carolien? Als strenge voorzitster van onze geliefde sossen hanteer je graag de roe. In het verleden mocht onze Frank dat ondervinden. We weten dat hij nukkig kan zijn maar Frankske haalt wel stemmen, veel stemmen zelfs! Als de SP-a gedeeltelijk heeft standgehouden is dat voor een deel te danken aan zijn terugkeer. Maar er zijn, sorry voor de nogal negatieve term, pipo's waarvan je je toch kan afvragen wat ze in hemelsnaam hebben uitgestoken om minister te mogen worden. In het preciese geval dat we in de mot hebben valt dat te herleiden tot het feit dat ze een Brusselaar in de Vlaamse regering moesten hebben. En zoals iedereen weet, zijn Vlaamse Brusselaars die minister kunnen worden zo zeldzaam als sneeuwluipaarden in de Congo. Daarom kreeg Pascal Smet de post van Minister van jeugd, onderwijs en gelijke kansen. De keuze om dit departement aan dit sujet toe te vertrouwen zegt veel over het belang dat de Vlaamse regering hecht aan deze drie totaal onbelangrijke sectoren...
Nu goed, een minister is een bekende Vlaming dus mogen we toch verwachten dat zeker onze Pascal Smet die nooit een gelegenheid mist om in de kijker te lopen, wel wat stemmen kan ronselen. Hij kwam wel niet meer op in Brussel want daar zou hij waarschijnlijk na zijn nogal woelige passage daar amper een fractie van de stemmen gehaald hebben van partijen zoals de Pirate Party.
Maar in het arrondissement Vilvoorde werd hij wel levend begraven zodat hij niet te fel in de kijker liep maar er zijn grenzen. Wij zochten het even voor onze lezertjes op: In het arrondissement Vilvoorde stemden 51729 personen en daarvan stemden er 6431 op de sossen van Hans Bonte. Een zeer behoorlijk resultaat. Onze Pascal duwde, enfin het werkwoord duwen is nogal fel uitgedrukt, de lijst. Hij haalde, en we herhalen het nogmaals, als Vlaams Minister van onderwijs, jeugd en gelijke kansen, de riante score van 235 stemmen. TWEEHONDERDVIJFENDERTIG! Wij rekenen dolgraag zijn "penetratiegraad " uit. Hiermee bedoelen we wel degelijk om alle misverstanden te vermijden, het percentage dat zijn stemmenaantal vertegenwoordigt op het totaal aantal stemmen: 0,004...0,004 of 0,04%
Als we kijken naar zijn stemmenaantal in vergelijking met het aantal stemmen voor de sossenlijst komt hij aan een iets beter resultaat: 0,03 ofte 3%...
Wedden dat zotte Jos van de Groene Hond volgende keer drie keer zo veel stemmen haalt? En die is belange geen Vlaams Minister van Onderwijs!

Op zijn webstekje: http://www.pascalsmet.be/article/we-moeten-weer-vooruit/ bedankt dit stemmenkanon al "onze" kiezers. Tja met zijn kiezers is hij vlug rond want wij halen zelfs dagelijks meer lezers dan hij kiezers als Minister...
We hadden gezegd dat we hem in de gaten zouden houden maar als we de vergelijking maken tussen Frank VDB toen hij op dat zelfde departement zat en deze jongen...kunnen we alleen maar besluiten dat hij loon naar werken heeft gekregen. Carolientje, zoek eens een andere Brusselaar, vraag het eens aan Toone van het marionettentheater...

15-06-2010 om 22:44 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pascal Smet Volksvijand nummer één
15-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

We beloofden jullie vanaf vandaag weer te schrijven over de dagdagelijkse ergernissen. Wel dat is dan zo meteen het geval. Want we hebben de indruk, neen zelfs de absolute zekerheid dat onder druk van het duidelijk heroplevende Vlaams nationalisme sommige oude monsters weer uit het moeras beginnen te kruipen. Het moet nu eens voor eens al altijd duidelijk worden gemaakt dat de verdediging van de Nederlandse taal in Vlaanderen en des te meer in Brussel niks maar dan absoluut niks te maken heeft met ras. We verklaren ons nader want dat klinkt natuurlijk erg wazig, belegen en beladen met het stof uit onheugelijke tijden. In het kielzog van de democratische fractie binnen het NVA sluipen toch weer de traditionele bruine gifkikkers mee in de overlegstructuren. Dat bleek dus het geval in Brussel. Een klein onbeduidend nieuwsberichtje meldde ons dat een nieuwe voorrangsregel ingevoerd werd voor Vlamingen in het Brussels onderwijs. Lijkt niet meer dan logisch maar is dat allesbehalve. In een stad waar Vlamingen zeker en vast geen 55% van de bevolking uitmaken is dergelijke maatregel onzin en pure segregatie. Voor Brusselaars die dagdagelijks rondlopen tussen Koekelberg en het Zoniënwoud moet het toch al lang duidelijk zijn dat de toekomst van het Nederlands zeker en vast niet in de handen ligt van de “autochtone” (en meestal erg elitaire) Vlaamse bevolking. Laten we mekaar goed verstaan: met autochtoon bedoelen we de ingeweken rijke Vlaamse elite en niet de originele Vlaamssprekende kleine Brusselaar die stilaan dreigt uit te sterven. De toekomst van het Nederlands ligt in de handen van tweede en derde-generatie allochtone Belgen die in het Nederlandstalig onderwijs terecht kunnen. Je hoort trouwens meer en meer van die jongeren onder mekaar praten in een meer dan behoorlijk Nederlands en ze springen vlotjes over naar het Frans en hun eigen moedertaal, hetzij Turks, hetzij Arabisch hetzij één van de talrijke andere talen die Brussel rijk is. Maar owee, plots dagen daar een paar ingevoerde West-Vlaamse nationalisten in Brusselse overlegorganen op en krijg je discussies over de rechten van DE Vlamingen in Brussel. Wat is dat voor een beest DE Vlaming in Brussel? Voor ons gaat het om de verdediging van onze taal, ja ook als linksen doen we dat, maar niet in naam van ras en grondgebied. Het gaat erom Nederlandskundige en meertalige mensen de kans te geven, ongeacht ras, afkomst, godsdienst, overtuiging en andere troelala om zich hier voor henzelf en hun kinderen een toekomst op te bouwen. Natuurlijk gunnen we iedereen dat. Maar het lijkt ons toch duidelijk dat meertaligheid en daar hoort de kennis van het Nederlands bij, een troef is voor de economische ontwikkeling van een ganse regio en dus iedereen ten goede zal komen. Vlaminegen en anderen. De nieuwe maatregel is dus pure segregatie en grijpt terug naar remedies uit een verleden dat al lang dood en begraven had moeten zijn. Het meest hallucinante d’r aan is dan nog dat een socialistisch, of tenminste wat daar voor moet doorgaan, minister hieraan vlotjes meedoet! Dit soort beslissingen staat dus volledig haaks op het socialistisch ideeëngoed waarvan Pascalleke dus meer dan waarschijnlijk geen kaas heeft gegeten. Meer dan ooit moeten de weinige Vlaamse linksen waartoe wij Pascal Smet dus duidelijk NIET rekenen waakzaam blijven dat de oude ideeën van een stinkende rechtse ideologie niet weer langs kieren en gaten mee binnen spoelen. Bij de NVA, die wij tot nog toe bij de democratische partijen blijven rekenen, zit een harde kern nostalgici waaraan geen millimeter mag worden toegegeven. Pascalleke deed al zijn broek af nog voor er van deze verkiezingsuitslag sprake was. Wij zijn RAZEND. Gooi zulke idiote zogenaamde linksen toch gewoon buiten Carolien ipv Frankske lastig te vallen…

Maar aanvaarden dat: “De verklaring op eer wordt daarom vervangen door een "controleerbaar bewijs". Dat bewijs kan een diploma van een Nederlandstalige secundaire school zijn, een bewijs dat men 9 jaar Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd of een taalexamen” is in totale tegenspraak met vele idealen en niet alleen de socialistische! Het is duidelijk opschuiven in de richting van de elitaire rastheorieën. Vandaag is het 55% en morgen wordt dat 95%...

En we weten ook dat de Franstalige scholen in net het zelfde bedje ziek zijn maar de Vlamingen kregen hier een uitgelezen kans om te bewijzen dat zij niet elitair zijn. Het werd een gemiste kans en dat dank zij een zogenaamde sos! Wij zijn pissig, wij zijn nijdig, wij zijn razend en vanf dit punt roepen wij Pascal Smet uit tot onze eerste volksvijand. Blijven we meteen ook in de traditie die hij zelf blijkbaar graag koestert. En we blijven beleefd want we hadden hem net zo goed tot fascist kunnen uitroepen. Dat doen we dus niet! Nog niet maar we houden hem in de mot. We merken dat Johan Leman trouwens terecht reageerde. Weliswaar staat hij weer alleen en zal hij weer uitgemaakt worden voor een halve idioot. Hij heeft nochtans overschot van gelijk.

http://nieuws.be.msn.com/politiek/artikel.aspx?cp-documentid=153732919&_p=28aad288-4490-40c9-939f-c3ee8204d3f8#uc2Lst28aad288-4490-40c9-939f-c3ee8204d3f8

Nederlandstaligen krijgen iets meer voorrang in Brussels onderwijs

Het aandeel Nederlandstaligen dat voorrang krijgt bij inschrijvingen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel wordt opgetrokken van 45 procent naar 55 procent. Die ouders moeten dan wel een bewijs kunnen voorleggen dat ze Nederlands kennen. Het omstreden systeem van de verklaring op eer wordt afgeschaft. Dat zijn enkele van de maatregelen die Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet wil nemen om de inschrijvingen in het Brussels onderwijs beter te laten verlopen.

Het Brusselse onderwijs kampt niet alleen met capaciteitsproblemen, er is ook discussie over de inschrijvingsprocedures en de voorrangsregels voor Nederlandstaligen. Volgens minister Smet komt het Onderwijsdecreet XX, dat donderdag werd gestemd in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement, alvast tegemoet aan een pak problemen. Zo wordt de zogenaamde kilometerregel versoepeld. Tot nog toe konden geen scholen worden opgericht als er binnen de xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2 kilometer een school van hetzelfde net was. Om tegemoet te komen aan de capaciteitsproblemen wil men die regel versoepelen in dichtbevolkte gebieden. Zo zouden scholen kunnen opgericht worden op een afstand van 250 meter van een andere school van hetzelfde net. Ook de voorrangsregeling voor Nederlandstaligen wordt aangepast. Tot nog toe volstond een verklaring op eer. Maar dat systeem stond ter discussie. De verklaring op eer wordt daarom vervangen door een "controleerbaar bewijs". Dat bewijs kan een diploma van een Nederlandstalige secundaire school zijn, een bewijs dat men 9 jaar Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd of een taalexamen

http://www.foyer.be/spip.php?page=article&id_article=8493&lang=nl&id_rubrique=5

Toenemende apartheid in het Brussels Nederlandstalig onderwijs

xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

- 13 juni 2010 - Johan Leman -

Het is zo goed als zeker dat het optrekken van het ’bevoorrechtende’ (later zal men dat ooit ’discriminerend’ noemen) inschrijvingsrecht van Nederlandstaligen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs van 45% tot 55% in de feiten zal leiden tot een toestand waarin een aantal nu al witte scholen ) hun toestand definitief ‘wit’ kunnen maken. Men maakt grote witte concentratiescholen in een stad die wellicht nog slechts 5 à 10% Nederlandstalige geboorten kent. In Zuid-Afrika, waar zulk systeem (dat daar duidelijker uitkwam voor wat het was) geduurd heeft tot het effectief totaal voorbijgestreefd was, noemde men dat apartheid. Kijk: 50% had men misschien nog kunnen verdedigen: elk gelijk (alhoewel, eigenlijk al grof overdreven; er was geen reden om de 45% regel te laten vallen)...maar 55% is er duidelijk ver over. Symboliek is in deze materie veelzeggend. Het gaat trouwens niet alleen over het vrij onderwijs, maar te Brussel situeert de problematiek zich eigenlijk toch wel in de eerste plaats ginds. Je vraagt je dus af wat een Regionaal integratiecentrum Foyer nog in een Brussels LOP zit te doen… Daar zal toch even moeten over nagedacht worden, want ook hier is symboliek belangrijk. Kan een Regionaal integratiecentrum dit nog met zijn geweten overeenstemmen?

Had het genuanceerder gekund? Absoluut. Neem nu bijvoorbeeld Sint-Jan Berchmans. Als er daar een kleuteronderwijs bestaat, is dit al bij al omdat daar ooit Spaanstalige ouders mee gestart zijn. Voor Sint-Jan Berchmans had men, met respect voor zijn verleden, voor de toekomst tegelijk veilig kunnen stellen dat het nooit een apartheidsschool zou worden. Dat was de reële wens van de jezuïeten (Mgr. Dehovere en anderen) jaren geleden. Men had toekomstige apartheid kunnen vermijden door gewoon het biculturele profiel van de school op termijn veilig te stellen. Maar zelfs dat doet het Brusselse LOP niet. In feite evolueert het Nederlandstalig onderwijs te Brussel, zeker op het niveau van het secundair onderwijs, voor een jammerlijk deel door toedoen van het katholiek onderwijs (dat overdrijft met het inroepen van zijn kwaliteitsbewaking van het Nederlands en daarmee eigenlijk het buitenhouden van allochtonen viseert), geruisloos naar een segregerend systeem.

Ik denk niet dat het veel zin heeft om daarover nu een klaagzang aan te heffen.… alléén moeten een aantal van de andere scholen die het aankunnen er nu voor zorgen dat ze op hun manier competitiever worden tegenover die witte concentratiescholen en hun leerlingen aantoonbaar beter voorbereiden op een internationaler wordende wereld. Hun model zouden de Europese scholen moeten worden: dit wil zeggen uitstekende meertaligheid waarborgen (uiteraard op basis van een meer dan behoorlijk Nederlands als hoofdonderwijstaal) en tegelijk de ‘oude’ vaardigheden koesteren (wiskunde, wetenschappen) en op ‘nieuwe’ vaardigheden (op technologisch vlak, internationaal en intercultureel management) focussen. Vlaanderen is echt te klein, alle stilaan ontsporende eigendunk van de Vlamingen ten spijt, om te denken dat de wereld rond zijn ’cocoonende’ navel draait. En om in zo’n alles op zijn weg opzwelgende wereld stand te houden, dààr is het dat jongeren vandaag moeten op voorbereid worden.

15-06-2010 om 09:24 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
14-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papa a gagné et andere verhalen
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Via een zeer betrouwbare bron vernamen we dat Bart De Wever een huisbereide tiramisu heeft geweigerd bij Albert en Paola. Dus geen matadi! Correctie. Elio bleef iets langer maar hier verliepen de gesprekken dan ook in het Italiaans met la Dolce. Dat neemt iets meer tijd in beslag en Albert had natuurlijk geen enkele reden om jaloers te zijn. Da's altijd mooi meegenomen. Elio verkoos een arancini of siciliaanse rijstbal (heel lekker) met een glaasje San Pellegrino. Onze bronnen maken ook gewag van een mon cherieke uit de persoonlijke doos van Albert. Maar pas nadat Elio op zijn blote knieën in aanzien van het "postureke" (= beeldje voor de Ollandse lezertjes) van Padre Pio had beloofd de laagste pensioenen gelijk te trekken met het Europese minimumloon. Albert dacht verkeerdelijk dat hij dit als enige inkomen had. Tegen dat hij zijn vergissing had ingezien was de Mon Cheri al verorberd.
Nog meer heugelijk nieuws bereikt ons uit Luik waar Papa weer eens een monsterscore neerzette. Hij haalde daar de meeste voorkeurstemmen. Tout le monde aime papa! Onze bronnen in Laken meldden ons trouwens dat Albert aan Elio heeft gevraagd om Michel Daerden als enige Waalse onderhandelaar te sturen naar gesprekken over de splitsing van B-H-V.

Ondertussen circuleert er een nieuwe montage op Youtube met papa in de hoofdrol:

http://www.youtube.com/watch?v=uomurllqUEY


De CD en Vee heeft Leterme een voorstel gedaan "dat hij niet kan weigeren". Hij zou delegatieleider worden van de Afghaanse regering om in de Pakistaanse "Federal Administered Tribal Areas" een vredesakkoord af te sluiten met mollah Omar en zijn Taliban.
Als "ervaringsdeskundige" in delicate territoriale onderhandelingen en gekende "pacificateur" en coalitiespecialist met de vijand, leek hij hiervoor de geknipte man. Althans volgens de voorzitster die onmiddellijk contact opnam met president Karzai. In ruil ontvangt de CD en Vee gedurende 25 jaar genoeg opium om het Vlaamse volk terug te laten dromen.

Bij Open-VLD heeft clan De Gucht een vergeefse poging ondernomen om De Croo-minor naar Irak te sturen om daar de regeringsonderhandelingen vlot te trekken. Maar De Croo-major had de werkelijke bedoeling van dit listige en slinkse plan al na een paar uur onmiddellijk door en stak stokken in de wielen.

En vanaf morgen brengen we weer normaal nieuws!

In elk geval bedanken we de talrijke lezertjes die sinds de overwinning van NVA massaal afzakken naar ons blogje. Wij halen sinds een paar dagen monsterscores met NVA-allures maar dan iets bescheidener qua aantallen. Misschien verplicht Gennez de aanhangers van kameraad De Bruyne, alias de rode voorzitter, om twe keer per dag ons blogje te lezen...voor die kameraden is dit een ergere straf dan waterboarden. Maar ja, ze moesten maar verkozen worden, nietwaar Carolien?

Tot morgen, beste lezertjes en hopelijk blijven jullie talrijk afzakken. Maar dus vanaf morgen zal het weer de gewone gang der ergernissen zijn...
 en Proficiat aan de Unoxmutsen voor het puike resultaat van hun amateursvoetbalploeg op het WK! Het is van harte gegund! A la bonheur!
En tenslotte stellen we voor de Belgische spreuk "l'union fait la force" te vervangen door een Latiijnse. Kwestie van "Romein" De Wever al wat gunstig te stemmen. Wij stellen voor:

AEGROTO DUM ANIMA EST, SPES EST

In eigen mensentaal klinkt het minder mooi maar toch zeer gepast: "zolang een zieke reageert, is er hoop


14-06-2010 om 23:11 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
13-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wordt De Wever uitgenodigd voor een matadi bij Albert en Paola?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste lezertjes, we beleefden dus een historische dag vandaag. Het gebeurt zelden dat er zich zulke aardverschuivingen voor doen tijdens verkiezingen. Deze keer is het in elk geval raak! De NVA wordt de grootste partij van Belgistan...inderdaad...van Belgistan voor de PS zelfs.... Hier wordt dus geschiedenis geschreven. Dat het ons nu blij maakt of niet. In Vlaanderen moet links niet al te fier zijn want nergens in Europa staan we zo zwak als hier. Al houden onze sossen vrij goed stand en worden terug de derde partij van Vlaanderen voor het Vlaams Behang. Want als er één ding ons toch deugd doet dan zijn het de meppen die Vlaams Belang en brulboei De Decker krijgen. Dat doet deugd! Want natuurlijk steken we liever een frit met De Wever als met De Winter en met De Decker steken we helemaal niks.
Wij zijn ook blij dat de tsjeven ook hun vet krijgen en de liberalen.....Tja we hoorden op de radio papa De Croo lullen dat een nieuwe ploeg natuurlijk nog niet alle vruchten kan plukken en patati en patata...inderdaad en daarom liet deze nieuwe ploeg dan maar meteen de regering vallen. Ga ergens anders zeveren De Croo!
Benieuwd hoe "het koninklijk paleis" nu zal reageren? De Wever uitnodigen op de een koekske en een "pateeke"? Effe bij vermelden, speciaal voor onze Ollandse lezers, dat een pateeke een mooi Vlaams woord is voor gebak. En zal De Wever misschien als excuus inroepen voor zijn weigering dat hij nu al te veel cholesterol heeft en een BMI van goed getraind sumoworstelaar? Of misschien gaat ie toch bij Albert op de koffie? Kan hij wat moderner Latijn spreken tegen Paola.
Wij zijn lichtjes ontgoocheld dat onze honderduizenden lezertjes niet massaal op de sossen hebben gestemd! Wat moeten we nu gaan vertellen bij Carolien? Ja, want wij moeten bij Albert niet kiezen tussen een "misérable" een "javaiske" en een "matadi". Wij worden in het boudoir van Gennez geroepen en al trekken we onze kleinste tijgertanga aan...het zweepje van Carolien is berucht zeker als ze in haar latexpak met een masker van Vande Lanotte op, de harteloze meesteres speelt. We voelen nu reeds onze billen gloeien en beven bij de gedachte dat ze weer haar nieuwe tepelklemmen wil testen. Genoeg ongein, wij kijken uit naar de regeringsvorming en verwittigen onze Ollandse lezertjes er al van dat bij de eerste gemeenscfhappelijk foto met Di Rupo en De Wever gans Vlaanderen zal staan roepen "verraad" en "kaakslag" . We zijn nog niet aan de nieuwe patatjes!
en  hierboven zetten we weer voor de "onwetende" Unoxmutsen" een fotootjee van "een matadi". Wel beste unoxjes, de matadi is ontelbare keren lekkerder dan jullie eierkoek. Voilà, dit gezegd zijnde is de hereniging van de Nederlanden weer met een paar jaar verdaagd en dit ondanks de eclatante overwinning van et NVA!


13-06-2010 om 22:32 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winnen de sossen ja of neen?
Klik op de afbeelding om de link te volgen WIE WINT VANDAAG DE VERKIEZINGEN?

Als jullie dit lezen zal de uitslag misschien al bekend zijn maar hopelijk gaat links er in Vlaanderen op vooruit en kan de SP-a wat tegengewicht bieden tegen al dat rechts geleuter.13-06-2010 om 01:57 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
12-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australië en de slimme meters...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij vermoeden dat er bij de sossen een stille staatsgreep heeft plaats gevonden. "Den Baard" is volledig terug. Voor onze Noorderburen die in steeds dichtere drommen onze rubriekjes lezen: "Den Baard" is natuurlijk Vande Lanotte...en dus huidige voorzitter "in real time" der SP-a. Gennez Caroline, onze voorkeur, is enkel virtueel voorzitter. Maar hadden we niet beloofd geen kritiek meer te uiten op onze sossen tot na de verkiezingen? Inderdaad. We weten dat jullie massaal op de SP-a zullen stemmen omdat onze lezertjes per definitie verstandige mensen zijn en er deze keer geen andere keuze is. Dat beweert onze nieuwe Vlaamse zanger Daan die intussen Van Acker vervangen heeft,dus ook. Maar wij zijn doodgewoon veel overtuigender.Dat is nu reeds duidelijk! STEM SOS! Wees gerust dit is de voorlaatste oproep maar het is echt nodig. Volg het voorbeeld van de ollandse linksen en stem op partijen die mee het beleid bepalen. Het is nu niet meer het moment om je stem te vergooien aan loze vissertjes die toch aan de (linker)kant zullen blijven staan, noch aan bloembolpartijen....allez allez,

Terug naar onze geliefkoosd knuffelonderwerp "slimme meters". We vonden een schitterend praktijkvoorbeeld in Victoria, Australië:
http://www.computerworld.com.au/article/335280/vic_oppposition_calls_smart_meter_halt/

Vic Oppposition calls for smart meter halt

Cites Auditor General report finding cost blow out in the millions of dollars

The Victorian Opposition is calling for a halt to the Advanced Metering Infrastructure (AMI) project accusing the Government of bungling the roll out of smart meters in the state.

The Liberal-Nationals Coalition has cited the November 2009 Auditor-General’s report into the project which found the cost of the project had blown out from $800 million to $2.25 billion and had suffered delays, poor functionality and poor risk management.

As reported by Computerworld, the Towards a ‘smart grid’ — the roll-out of Advanced Metering Infrastructure report found the AMI project did not use the checks and balances that would ordinarily apply to a major investment directly funded by the state.

“Victorian families have to pay through the nose for the meters even if they don’t have them, then pay again through massive increases in peak charges when the meters are installed,” Victorian shadow minister for energy Michael O’Brien said in a statement.

“With the Auditor-General questioning whether consumers will get any benefit at all, the Brumby Government should put an immediate halt to the roll out until there has been a full and independent cost-benefit analysis of this bungled project.”

Commenting on the calls for a halt, Victorian energy and resources minister Peter Batchelor said in a statement that three major cost-benefit studies had already been conducted through the development of the AMI project and all have demonstrated benefits in rolling out the project.

"We want Victorians to be able to access the full potential of smart meters, so we will continue to work with consumers to ensure they are fully informed about the benefits of the new technology," he said.

“That’s why I have also announced the Essential Services Commission will do a separate review of smart meter consumer regulations in light of the new electricity pricing structures, to ensure vulnerable Victorians are not disadvantaged by the changes."

As reported by Computerworld, the review will seek to ensure “vulnerable” Victorians are not disadvantaged by the new pricing changes.

“We want to ensure that the smart meter roll-out and the transition to time-of-use tariffs are carefully and properly managed,” Batchelor said at the time.

“I am also writing to the Australian Energy Regulator on this and other matters and I will highlight my expectations that consumer groups and the wider public have the chance to be properly consulted and educated about any major changes to pricing."Vooral erg lezenswaardig is het rapport van de auditeur dat je hier integraal kan downloaden:
http://download.audit.vic.gov.au/files/111109_AMI_Full_Report.pdf

we kunnen het ons niet laten een paar dingen te citeren uit het rapport:

"The cost-benefit analysis is unclear about how stakeholders, particularly consumers,
will benefit and who should bear which costs. There is little evidence to show that
when the project was designed, the resultant benefits and costs were adequately
considered. It is therefore possible that there will be an inequitable, albeit unintended,
transfer of economic benefits from consumers to industry.
The regulator recently determined that ‘on average, customers will pay $67.97 more in
2010 for metering services than in 2009, with a further increase of $8.42 in 2011.’ DPI
estimated that consumers would pay $40–50 a year for meter costs. Retailers could
also pass their costs on to consumers, with one retailer recently indicating in a public
statement that consumers may have to pay an extra $100–150 each year. In another
public report, a consumer advocacy group has estimated that the average annual cost
of electricity may rise by $120–170 due to the implementation of AMI.
If the project’s emerging risks delay the installation of smart meters it is likely that
consumers will face further cost increases and gain fewer benefits"...
DPI’s approach to project governance has been inconsistent with the nature and scale
of the significant market intervention made by the project. DPI did not allocate
adequate or sufficient resources to provide appropriate review mechanisms for the
economic and technical assessment of the project, stakeholder consultation and risk
management.
There has been insufficient analysis to fully understand potential perverse outcomes,
risks, and unintended consequences for consumers. This means that there is no clarity
whether the distribution of costs and benefits between electricity businesses and
consumers will be consistent with the intended outcomes of the program, and equitably
allocated through the mandated cost recovery regime.
These inadequacies can be attributed to DPI’s misapprehension of the extent of its
fundamental governance accountability in a non-state-funded project.

... The cost-benefit study supporting the advice to roll out AMI did not provide a
comprehensive and realistic analysis of the AMI project. The merits of the economic
case for the project are quite uncertain, and this not been adequately highlighted in
advice to government.


...Key findings
• Optimistic assumptions have been used in Victorian AMI cost-benefit studies.
• Since the inception of the project, estimates of installation costs from various
economic studies have ranged from $800 million to $1.56 billion. A recent
industry estimate puts the full metering services costs at $2.25 billion.
• The AMI project delivery schedule and scope were revised in November 2008 to
address identified delivery risks, leading to a one year delay in the originally
planned completion date of December 2012. The impact of these changes on the
economic merits of the project has not been re-assessed


...An important aspect of the AIMRO 2008 report was that, unlike previous studies in
Victoria, it did acknowledge and identify a number of risks to the project and
commented that:
‘If implemented as currently proposed by the distributors, the business case for
AMI in Victoria is likely to be negative. Even after reviewing and adjusting costs
to an efficient level, current assessment is that the benefits and costs overlap to
an extent where the net benefit position is not definite’.
In April 2008 DPI advised government that there was a need to exercise care in
managing uncertainties, risks and implementation pressures to ensure the delivery of
intended benefits.


We vonden eveneens : http://earth2tech.com/2010/03/28/smart-meter-worries-crop-up-in-australia/


Updated: Worries over the installation of smart meters isn’t just happening grassroots-style in select cities in the U.S., (Dallas, Texas and Bakersfield, Calif). Last week the government for the Australian state of Victoria declared an indefinite moratorium on the time of use pricing for its $2 billion plan to roll out 2.5 million smart meters to residents and small businesses. The reason: worries that time of use pricing would disproportionately effect the unemployed and the elderly (people who spend a lot of time in their homes), and potentially add $250 for an annual electricity bill. (Updated to reflect the concentration on the time of use pricing).

The Victorian government says it still plans to go forward with the smart meter project and will be specifically studying the effect of variable pricing on consumers. Victorian Energy and Resources Minister Peter Batchelor called for the halt on the time of use pricing associated smart meters after he met with charities and social services lobbying groups including the Utilities Advocacy Centre (CUAC), Victorian Council of Social Service (VCOSS) and St Vincent de Paul.

Updated: Eric Dresselhuys, executive vice president of markets for smart grid network provider Silver Spring Networks, which is selling into the Victorian market, tells us this afternoon that the moratorium was only placed on the time of use pricing, and not the installation on the smart meters.

On one hand, it’s a good idea for the Victorian government to recognize — and fully study — how potential bill increases could effect its residents. In the U.S., it seems like there’s been very little discussion about the fact that a smart meter and variable pricing (prices change at different times of day depending on peak and off peak usage) could actually increase a monthly energy bill for a population that can’t shift electricity use to off-peak times of day. In comparison the discussion in Bakersfield and Dallas has been around whether meters are accurate or not.

It’s a big mistake for utilities to over promise what smart meters can do for their customers, because — in these times of economic insecurity and grass roots politics (Tea Party!) — customers will react badly to unexpected price increases. Customer have naturally abstracted smart meters (let’s face it, most people don’t care about electricity consumption) and as Pedro pointed out on Friday the new consumer outreach-focused Smart Grid Consumer Collaborative’s (SGCC) that launched last week will have its work cut out for it.

But the halt of Victoria’s smart meter pricing program is the latest blow to the consumer confidence surrounding the smart grid. Victoria’s plan was one of the most aggressive by a government, and as of November there were more than 10,000 smart meters rolled out in Victoria, installed by utilities Jemena, United Energy Distribution (UED), CitiPower and Powercor. SP AusNet was supposed to start its smart meter installations in January.
welwelwel en we gaan morgen verder met onze rubriek slimme metertjes...

12-06-2010 om 00:48 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
10-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.slimme meters in de clinch met slimme Freya...
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Nou, onze unoxmutsen hebben gekozen en nu ratelen ze ginds aan één stuk door over het feit dat Nederland een versnipperd land zou zijn...moeten ze maar eens in de Zuidelijke Provinciën komen kijken vooraleer ze dat woord versnippering gebruiken. Maar kom, Wilders kraait victorie maar geen kip weet wat hij nu zal doen met al die zetels. Benieuwd of daar politiek talent in zit. Want we krijgen dat hier in Vlaanderen ook als fenomeen waarschijnlijk. Een partij die van bijna niks naar een groot aantal zetels stijgt en het moet rooien met beginnelingen. Opgepast, we hebben niks tegen beginnelingen, integendeel zelfs maar als je dan wil gesprekken voeren over staatshervormingen en splitsen van allerlei materies o.a. sociale zekerheid Tja...of het probleem Brussel dat je evenmin met een paar slogans zal oplossen; Nochtans tikt daar een sociale tijdbom. En niks te maken met communautaire spanningen. Maar een stad waar, in tegenstelling tot de algemene vergrijzing, zo veel jongeren wonen die nergens aan werk geraken wegens 101 redenen. Een stad waar de zwartste armoede zich op 50 meter afstand bevindt van de grootste rijkdom. Een stad die niet kan bestuurd worden omdat het onvoldoende middelen heeft en niet meteen beschikt over de beste bestuurslui (noch aan Vlaamse, noch aan Franstalige kant. Eigenlijk is het zeer eigenaardig dat daar niet meer moeilijkheden zijn. En je moet daar een groep nieuwelingen op loslaten die enkel Brussel kennen vanuit de eigen politieke brochures, tja dat is miserie zoeken. Zeker omdat de Franstaligen zeer goed weten dat ze zich hard mogen opstellen. Eeerlijk gezegd zien we Geert Bourgeois nog niet aan de zelfde tafel zitten als Di Rupo of Milquet. Roeselare is Wallonië of Brussel niet...dat zal meteen duidelijk zijn. Maar wat is nog zeker in deze wereld. Als zelfs Sarah Palin valse tieten laat zetten en de beurzen gered worden door de Chinese economie....
In elk geval wensen we onze Ollandse vrienden veel succes. Zij zullen in elk geval veel vlugger uit hun zogenaamde impasse geraken dan wij hier in het zuiden! Daarom dat wij voor één keer vragen om te stemmen aan de linkerkant op de enige linkse Vlaamse partij die kan wegen op de besluitvorming. Nu kan Vlaanderen zich links geen dromen permitteren over een rooie dageraad. Het draait zondag enkel om het feit dat ALLE sociale klassen in Vlaanderen een dageraad moeten krijgen die in niks te vergelijken mag zijn met de toekomstperspectieven van een doorsnee congolees uit de Kasai. Met alle respect voor oànze congolese vrienden trouwens.
En omdat we toch graag met concrete zaken uitpakken en niet graag vervallen in slogans geven we een positief voorbeeld van uitspraken van onze Vlaamse sossen. En dan nog van Freya VDB waar we onmiddellijk een passionele relatie mee beginnen en we hoeven niet eens naar de Thaise jungle om haar onze gevoelens duidelijk te maken. We doen het op dit blogje. We geven een uittreksel uit het verslag van een commissie van jet Vlaamse Parlement en Freya zegt daar dingen die ons als sirenegezang in de oren klinken. Moesten we hier niet vastgebonden zitten aan de eigen tafelpoot ....We hebben haar wijze woorden in rode vetjes gezet en jullie zullen als trouwe lezertjes meteen merken waarom we zo enthousiast naar de rooie schaapstal terug willen keren...

http://jsp.vlaamsparlement.be/docs/handelingen_commissies/2009-2010/c0m238won18-27052010.pdf

vergadering C238 – WON18

zittingsjaar 2009-2010

Handelingen

Commissievergadering

Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

van 27 mei 2010

Commissievergadering nr. C238 – WON18 (2009-2010) – 27 mei 2010

Vlaams Parlement – 1011 Brussel – 02/552.11.11 – www.vlaamsparlement.be

Commissievergadering nr. C238 – WON18 (2009-2010) – 27 mei 2010

3

Voorzitter: de heer Jan Penris

Interpellatie van de heer Carl Decaluwe tot mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie, over de impact van de

kosten van de scheiding van gereguleerde en niet-gereguleerde activiteiten bij de

distributienetbeheerders

De voorzitter: De heer Decaluwe heeft het woord.

De heer Carl Decaluwe: Voorzitter, minister, geachte leden, op het eerste gezicht lijkt dit

een zeer technische aangelegenheid. Dat is het ook, maar dit onderwerp is ook zeer actueel.

De jongste tijd is in de commissie en in de plenaire vergadering, naar aanleiding van

allerhande vragen en mediaberichten, gedebatteerd over de prognoses met betrekking tot de

sterk stijgende distributienettarieven. Minister, op basis van die zorg heb ik deze toch wel vrij

technische interpellatie ingediend.

Tijdens de behandeling van de tariefvoorstellingen voor 2009-2012 heeft de gemengde

distributienetbeheerder Eandis speciale aandacht besteed aan de verwerking van de kosten

voor de projecten van smart metering en smart grid. Tijdens mijn opzoekingen in verband

met deze problematiek is me eerlijk gezegd iets ontgaan, dat ook deels de discussie verklaart

over het doorrekenen van de zonnepanelen en de reactie van Infrax op wat Eandis naar voren

heeft gebracht. Het gaat namelijk over het feit dat Eandis blijkbaar meerjarentariefafspraken

heeft. Dat wist ik eerlijk gezegd niet, en dat is niet onbelangrijk wat deze thematiek betreft.

Bij een zuivere intercommunale als Infrax is dat niet het geval. Dat heeft natuurlijk te maken

met die dading, maar het verklaart veel. Als de ene op voorhand al dingen kan incalculeren

voor een periode van 3 jaar, en de andere calculeert dat niet in, dan is de reactie van de

zuivere intercommunale in feite geen nette reactie geweest. Ook wat die problematiek betreft,

werd gesteld dat smart metering niet zal worden gerealiseerd in het eerste jaar en op een of

andere manier in rekening zal moeten worden gebracht in die tariefvoorstellen.

Anticiperend op het uitrollen van smart metering in België heeft Eandis een onderzoeks- en

ontwikkelingsproject opgestart, wat specifiek heeft geleid tot het registreren – en daar gaat

het in feite over – van octrooien voor de technologie van communicatie over energienetten,

de zogenaamde ‘power line communication’. Minister, in meerdere commissies zetelen heeft

een voordeel. Met de commissie Media hebben we Telenet en Belgacom bezocht. We hebben

daar gehoord dat die grote distributieplatformen op het vlak van televisie, telefonie en

telecommunicatie allebei actief bezig zijn met die smart metering en smart grids. Hun

netwerk zal ook voorwerp gaan uitmaken van het debat. Ze hebben contacten met Eandis en

Infrax. Er is dus sprake van een ruimere kwestie.

De vraag kan natuurlijk worden gesteld op welke manier de distributienetbeheerders moeten

omgaan met de kosten en de eventuele opbrengsten van dergelijke projecten. Het is immers

de bedoeling dat dit ook iets opbrengt. Behoren dergelijke onderzoeks- en

ontwikkelingsactiviteiten tot de gereguleerde of tot de niet-gereguleerde activiteiten van de

distributienetbeheerders, en hoe wordt dat onderscheid gemaakt? Naar aanleiding van iets

gelijkaardigs qua transmissie bij Elia heeft de Commissie voor de Regulering van de

Elektriciteit en het Gas (CREG) een soort advies over dit onderwerp gegeven. De CREG

heeft eind 2009 gelijkaardige vragen van Elia behandeld. Dat is niet onbelangrijk. Hier hangt

alles immers met alles samen.

We hebben de wettelijk toegestane en niet-toegestane activiteiten van de netbeheerders eens

bekeken. Er is de transmissie en de distributie. Er is een onderscheid tussen gereguleerde en

niet-gereguleerde activiteiten. Het CREG-advies heeft deels een kader gecreëerd voor de

activiteiten binnen Elia. De CREG heeft met Elia geprobeerd een oplossing te krijgen voor de

verdeling van de kosten. Dat is allemaal technisch. Er werd met matrices gewerkt, met daarin

de gereguleerde en niet-gereguleerde activiteiten. Eandis heeft dat ook gedaan. Minister, dat

is de reden van mijn vraag. Met betrekking tot de impact op de kosten zou het voorstel

toelaten om een gedeelte, namelijk 60 percent gecumuleerd, van de toekomstige inkomsten

uit octrooien voor te behouden aan de aandeelhouders, terwijl het volledige risico in de

nettarieven wordt verrekend. Elia zou zich hiermee akkoord hebben verklaard en Eandis zou

hetzelfde principe hanteren.

Als we echter kijken naar het aandeelhouderschap, merken we dat Elia en Eandis ook

financieel in feite twee totaal verschillende bedrijven zijn. Elia is een beursgenoteerd bedrijf.

Dat is een fundamenteel verschil met Eandis. Kijken we naar het aandeelhouderschap en de

dividendenpolitiek, dan is er sprake van een andere financieel-economische invalshoek dan

bij de dividendenpolitiek van bijvoorbeeld Eandis. Eandis heeft een band met de gemeenten

en dergelijke. We kennen die kwestie. Er is dus sprake van een andere problematiek, ook wat

de distributienettarieven betreft. De risico’s worden steeds meer verrekend in die tarieven, die

al onder grote druk staan door andere factoren, waarover we hier al hebben gediscussieerd.

Men zou de reflex kunnen hebben dat de toekomstige inkomsten meer in het voordeel van de

consumenten zouden moeten zijn. Er zou moeten worden getracht die distributienettarieven

zo laag mogelijk te houden. Dat zal dan ten koste zijn van de aandeelhouders. Bij Elia is dat

te begrijpen door het beursgenoteerd aandeelhouderschap, bij Eandis minder. Toch probeert

men die verhouding van Elia naar Eandis door te trekken.

Minister, in welke mate is een afstemming met Elia volledig gerechtvaardigd? Geldt dit voor

alle distributienetbeheerders? Ik heb zelf opzoekingen gedaan naar Infrax en niets gevonden.

In welke mate kan de Vlaamse overheid een rol spelen in de impact op de kosten en de

afwenteling naar de consument? Het staat in het regeerakkoord en er is unanimiteit in het

parlement om die distributienettarieven zo veel mogelijk onder controle te houden. Dit is een

casus waarin u al dan niet kunt ingrijpen. Hoe gaat u ermee om, in het belang van de

consument?

Wat is de concrete stand van zaken van het dossier? Bent u volledig op de hoogte van de

evoluties in de sector? De distributienettarieven waren al meermaals het onderwerp van een

parlementair debat. Als de politiek kan en wil, kan ze misschien nog een sturing geven in

deze problematiek.

De voorzitter: De heer Martens heeft het woord.

De heer Bart Martens: We moeten onze netbeheerders in de eerste plaats dankbaar zijn dat

ze investeren in onderzoek en ontwikkeling over die slimme netten. Vooralsnog worden zij

daartoe niet verplicht. Ze hebben op eigen houtje technologie ontwikkeld om die slimme

meters te kunnen uitlezen, het dataverkeer via powerline communication vorm te geven en

daarover een octrooi aangevraagd. Het is een goede zaak dat zij vooroplopen in de innovatie

van de netten en de ontwikkeling en het uittesten van die slimme meters en slimme netten.

De manier waarop de kosten en de baten daarvan naar de nettarieven gaan of naar de

aandeelhouders is een beslissing van de CREG. De CREG heeft geoordeeld dat ze de kosten

in de tarieven kunnen doorrekenen en dat de baten voor 60 percent gaan naar de

aandeelhouders. Ik heb daar ook mijn vragen bij. Het lijkt wel op het socialiseren van de

kosten en het privatiseren van de winsten. Maar ik ga ervan uit dat dat een beslissing van de

CREG is, waar u, minister, in afwachting misschien van de regionalisering van de

bevoegdheid over distributienettarieven, niets aan kunt doen.

De CREG kopieert de benadering die voor Elia is toegepast naar Eandis. Alles bij elkaar lijkt

het me nog meer verantwoord die regeling toe te passen bij Eandis dan bij Elia. 70 percent

van de aandeelhouders van Eandis zijn lokale besturen. Als de baten van de verkoop van dat

octrooi in het buitenland en het vermarkten van die technologie voor 60 percent naar de

aandeelhouders gaan, gaat dat nog terug naar de lokale besturen. Bij Elia zijn we dat kwijt

aan degenen die op de beurs die aandelen hebben gekocht.

Het is meer te verantwoorden bij Eandis dan bij Elia, maar ik heb er mijn vragen bij. De

CREG zit anders altijd met een vergrootglas te kijken naar onze kostenstructuur en tracht zo

veel mogelijk kosten uit die tarieven te weren. En nu zegt de CREG de kosten voor 100

percent door te rekenen in de tarieven, maar als er winst te rapen valt, zijn de baten voor 60

percent voor de aandeelhouders en komen ze niet integraal ten voordele van de consumenten.

Ik heb er mijn bedenkingen bij, maar ik ga ervan uit dat u daaraan weinig kunt veranderen,

minister, omdat dat de ondoorgrondelijke wegen van de federale regulator zijn.

De voorzitter: Minister Van den Bossche heeft het woord.

Minister Freya Van den Bossche: Ik begrijp uw bezorgdheid, mijnheer Decaluwe, maar het

klopt dat de bevoegdheid om over tarieven te oordelen helaas behoort tot de federale

overheid. Het is dus de federale regulator die oordeelt over de billijkheid van de kosten en de

manier waarop die in de tarieven mogen worden doorgerekend.

Ik heb wel enige impact, maar die is indirect. Wij hebben de bevoegdheid om

investeringsplannen van distributienetbeheerders te beoordelen of technische reglementen op

te stellen. We kunnen beslissingen nemen die een invloed hebben op de kosten van de

netbeheerders en dus van de tarieven. Maar we beslissen niet over die tarieven.

Het project voor de slimme meters is een pilootproject. Er is geen algemeen regelgevend

kader voor de omvorming naar slimme netten. Het is net de bedoeling van dat pilootproject

om relevante ervaring op te doen die kan leiden naar een beslissing over een eventuele

invoering en dus een regelgevend kader. Op dit moment spelen we geen rol bij de impact van

de kosten van het project voor de slimme meters, maar als we over zouden gaan tot de

algemene uitrol, zijn we zeker betrokken partij omdat wij dan de regelgeving scheppen.

Ik vind het ook absoluut noodzakelijk dat zowel de kosten als de baten van die slimme netten,

als zij er komen, op een faire manier worden verrekend. Ik hoop dat die bevoegdheid tegen

dan in onze handen is. Als dat niet zo is, hoop ik dat de CREG in alle wijsheid een fair

oordeel zal vellen. Dat is helaas alles dat ik op dit moment kan doen.

De heer Carl Decaluwe: Minister, ik dank u voor het antwoord, maar ik ben niet voor 100

percent zeker over het volgende. Er werd een definitieve uitspraak gedaan over de

problematiek van Elia en de transmissie. De gemengde distributienetbeheerder Eandis zit in

volle voorbereiding, maar uit de informatie waarover ik beschik, heb ik niet kunnen afleiden

dat de CREG al een formeel advies heeft gegeven. Ik kreeg eerder de indruk dat de

distributienetbeheerder zelf een afspiegeling maakt van wat de CREG gedaan heeft inzake

Elia. Ik heb geen formeel advies gevonden van de CREG over dit specifieke probleem. Ik

weet niet of er al een definitieve beslissing is gevallen binnen Eandis.

De voorzitter: Mijnheer Decaluwe, er zijn toch geen parlementsleden die bevoorrechte

posities bekleden in de raden van bestuur van dit soort instellingen, want u hebt het er toch

soms moeilijk mee dat er informatie uit die raden van bestuur komt? (Gelach)

De heer Carl Decaluwe: Ik zit spijtig genoeg niet in de raad van bestuur van Eandis.

(Gelach)

Daar gaat het nu niet over. Ik merk dit echt op vanuit een bekommernis. Wat de heer Martens

stelde, daar kan ik inkomen, maar het is natuurlijk afhankelijk van de hoek waaruit dit wordt

bekeken. Het klopt natuurlijk dat het ten koste is van de dividenden van de gemeenten. En het

is de bedoeling van de gemeenten dat dit in de algemene middelen komt. Dat is allemaal juist,

maar dan moet de politieke wereld toch eens stoppen met het steeds maar weer verwijten dat

de distributiekostprijzen almaar stijgen. Het is het een of het ander. Als men dat doet, dan is

het ten voordele van het dividend van de gemeente. Dit is natuurlijk een globaal systeem

waarbij alles aan elkaar hangt.

Ik bekijk dit vanuit het standpunt van de consument. Dat moet de basis zijn. We moeten

trachten om het zo veel mogelijk onder controle te houden. Natuurlijk kunnen we zeggen dat

Elia een beursgenoteerd bedrijf is. Ik weet ook niet wie al die aandeelhouders zijn, maar ik

heb wel al vastgesteld dat Electrabel er nu uit gaat en waarschijnlijk wordt dit op de ene of de

andere manier ook wel gerecupereerd via de Gemeentelijke Holding.

Ik herhaal dat ik niet de indruk heb dat de CREG al een definitief oordeel heeft gegeven over

dit specifieke dossier van de distributienetbeheerders. Misschien kan dit anders worden

bekeken. Ik vind Elia niet gelijkwaardig aan Eandis. De heer Martens heeft natuurlijk gelijk

over een aantal punten, maar alles hangt af vanuit welke invalshoek we dit bekijken. Ik

vertrek bij de consumenten, maar waarschijnlijk zullen hier burgemeesters en schepenen zijn

die dit bekijken vanuit het schepencollege. Ik begrijp dat allemaal wel, maar het gaat dan niet

op om in de media steeds weer de grote discussies te voeren over de almaar stijgende

distributienetkosten. Ooit moet er kleur bekend worden.

Minister Freya Van den Bossche: Ik heb hier nog twee opmerkingen over, en voor wat de

tarieven betreft, geef ik enkel mijn mening.

Het is zeker niet zo dat ik vind dat private aandeelhouders zo veel mogelijk mogen cashen en

de overheid niet. Ik vind het van geen van beide echt nodig om zoveel te cashen. Met andere

woorden: als ik de CREG was, zou ik overal wat afpakken, zeker ook van al die private

aandeelhouders. Trouwens, Eandis, dat weet u, dat is ook Electrabel en de lokale overheden.

Laten we daar duidelijk over zijn.

Mijn gevoel in het algemeen is, en daarom staat hierover ook een passage in de beleidsnota,

dat het veld in zijn algemeenheid veel meer bezig is met de eigen voordelen dan met de

consument. Ik heb al een aantal keer tijdens vergaderingen gezegd, en daarom heb ik ook de

onderzoeksvraag die bij het pilootproject hoort, laten aanpassen, dat als het voor de

consument geen vooruitgang betekent – alles in ogenschouw genomen natuurlijk –, ik niet

voor de uitrol ga. Zo simpel is het, vandaar dat die nog niet zeker is.

Men schrikt soms als ik dat zeg, maar het moet goed zijn, zowel voor de maatschappij in haar

algemeenheid als voor de consumenten. Als het goed is en mits er ook een oordeelkundig

gebruik is van de slimme meters, dan ga ik wel akkoord. Ik zal nooit accepteren dat de kosten

worden afgewenteld op de consument en dat alle voordelen, namelijk het makkelijker

beheren van de stroom en zo meer, naar de andere kant gaan. U mag dus aan mij een

‘ambetante’ verwachten.

Over slimme meters wordt soms gedaan alsof alles al in kannen en kruiken is, alsof ze er

zeker komen en er nog enkel wordt bekeken hoe. Zo is het niet. Afhankelijk van ‘hoe’ zal het

‘ja’ of ‘neen’ zijn. Voor de duidelijkheid: ik vind het een goed systeem. Ik ben voorstander,

maar we moeten billijk zijn en kijken naar de kosten en de baten. Dit is zo in het algemeen,

los van een specifieke vraag.

De voorzitter: De heer Decaluwe heeft het woord.

De heer Carl Decaluwe: Het is belangrijk dat de minister dat laatste nog een keer heeft

benadrukt. Het uitgangspunt moet inderdaad zijn dat iedereen erbij wint: vooral de

consument, in tweede orde het milieu en als laatste de structuren.

Minister, u hebt de hefboom gedeeltelijk in handen. U hebt verteld wat uw principes zijn

vooraleer er een definitieve uitrol komt. Ik vind het goede principes en ik meen dat het

parlement u daarin kan steunen.

De voorzitter: Het incident is gesloten.

Beste Freya, je krijgt je fotootje op deze blog...nu natuurlijk volhouden en anders dooft de passie als een kaarsvlam....


10-06-2010 om 22:37 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
09-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La douce France en haar cartesiaanse meters...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook in Frankrijk is het hommeles over de slimme meters. Ze hebben zich daar blijkbaar wat verkeken op de prijs...


De leuke blog "lait d' beu" citeert een artikel in Le Monde onder de zeer welsprekende titel: Le compteur intelligent ou l'art de plumer le con...sommateur met zwierige Franse pen geschreven en met linkjes naar interessante artikels

http://kamizole.blog.lemonde.fr/2010/06/09/«compteurs-intelligents»-dedf-a-230-euros-ou-l’art-de-plumer-les-con…sommateurs

Ça commence à bien faire ! «LES PAUVRES DOIVENT PAYER» tel est le “maux” d’ordre de l’ultralibéralisme triomphant. Si “l’intelligence” a quelque part qui soit dans cette entreprise, elle tient uniquement dans l’art de nous plumer ! Les pauvres ayant le plus grand tort d’être les plus nombreux comme le soulignait Jules Renard – l’auteur de «Poil de Carotte» - ne pas manquer d’y ajouter «L’écornifleur» ! pour stigmatiser ces bandes de frères Raptout associés à Picsou qui ne cessent de s’inviter dans nos porte-monnaies pour nous délester de la portion congrue qui subsiste sur nos déjà maigres subsides. Parfaite illustration également de l’aphorisme toujours d’actualité de Montaigne, à presque 500 ans de distance : «Le profit de l’un est dommage de l’autre». Rien de nouveau sous le soleil. A ceci près qu’il brille toujours davantage pour toute cette oligarchie politico-margoulinesque dont l’insolence n’a d’égale que l’avidité.

Or donc, j’appris hier dès potron-minet - avant de mettre très tôt la clef sur la porte pour une journée longue et chargée - qu’EDF envisageait - sur l’injonction de la Commission européenne ! chef d’orchestre du grand air à la mode ultralibérale : “Par-ici-l’oseille” qui ne doit rien à Verdi non plus qu’à Puccini, Rossini ou autres Wagner, Vivaldi et Purcell - d’installer systématiquement chez tous les particuliers de France et de Navarre des compteurs électriques de nouvelle génération…

On ne dira plus «Viens voir mon compteur bleu», plaisanterie naguère entendue dans ma lointaine enfance quand l’opérateur public entreprit de renouveler son parc de compteurs, ce qui dans ma mémoire ne coûta pas le moindre maravédis aux usagers - autre temps, autre mœurs, nous étions par encore des “clients” qu’il faut plumer à tout bout de champ ! – ce qui n’eût pas manqué de faire regimber mes parents autant que leurs ami(e)s.


C’est que la facture va être drôlement salée : 230 euros. Et hop ! Passez muscade…Ça pousse sous les sabots d’un cheval, c’est bien connu. De quoi devrais-je encore me priver pour satisfaire à cette nouvelle exigence ? Et je ne suis pas la seule, avec mes 900 euros de retraitée privilégiée. Certains touchant encore moins, et j’imagine sans difficulté le même casse-tête chez les smicards, chômeurs – bien évidemment volontaires ! - et autres bénéficiaires des piteux “minima sociaux” lesquels ne portent que trop bien leur nom. Au moment même où ce pouvoir qui ne se prive décidément de rien, envisage des coups de rabot sur tout ce qui dépasserait au profit des plus démunis et précaires. Ils ont consciencieusement et systématiquement vidé les caisses de l’Etat : nous devons les remplir !

Comme j’ai toujours et encore mauvais esprit, je me demande qui va fabriquer ces compteurs et combien ils coûtent en réalité. Par ce qu’il y aura nécessairement des entreprises “amies” – multinationales désargentées – qu’il faut favoriser. En comptabilité analytique, on nommerait cela “prestations croisées”… Plusieurs entreprises ayant été mis en lice, je ne sais laquelle a été choisie entre les entreprises ayant répondu à l’appel d’offres — Landis & Gyr, Itron-Actaris et Iskrameco — d’ErDF.

Landis & Gyr est une société suisse dont il semble bien qu’elle soit dans le giron du puissant groupe allemand Siemens. Itron-Actaris a naguère défrayé la chronique économique apprends-je sur un article de l’Usine nouvelle du 26 février 2007 Le fabricant de compteurs Itron acquiert Actaris - Electronique… qui soulignait que “l’opération, qui devrait être bouclée au deuxième trimestre 2007, prévoyait la reprise de 580 millions de dollars de dettes”. Autrement dit, comme il faut bien que quelqu’un épongeât la facture, autant qu’elle soit à la charge des consommateurs ! Quant à Iskrameco, ce serait une société hongroise… Hé ! Hé !

Je tiens à souligner qu’ERDF – en charge de la distri-bution de l’électricité en France et qui a a reçu mission de piloter le déploiement des nouveaux compteurs intelligents (!) - est une filiale d’EDF (à 100 %) créée par la loi du 7 décembre 2006 sur l’énergie qui prévoit l’ouverture totale du secteur à la concurrence à partir du 1er juillet 2007 pour répondre aux exigences de Bruxelles dictées par la directive de 2006.

Autrement dit, l’opérateur historique de la production et de la distribution d’électricité - maintenant privatisé – continue d’avoir le monopole de la distribution et d’imposer ses décisions. Belle illustration de la concurrence voulue par Bruxelles ! qui nous fait nager en pleine connerie ultralibérale. Je ne puis m’empêcher de voir des analogies chaque jour plus flagrantes avec feu le système économique soviétique : d’énormes usines à gaz plus inopérantes les unes que les autres mais assurant de confortables largesses aux apparatchiks.

Qui bono ? La privatisation des fournisseurs de gaz et d’électricité - il en va de même pour l’eau, les transports en commun, les médias audio-visuels, etc… - est une source inépuisable de profits. Pour les dirigeants – faut bien financer la retraite dorée de Proglio ! réflexion de bon sens entendue hier de plusieurs personnes – et les actionnaires. D’où la nécessité d’augmenter sans cesse les tarifs. De 30 % selon leurs exigences récurrentes qu’ils finiront bien par obtenir. Nous sommes captifs.

Quousque tandem ? That’s the question… S’il ne tenait qu’à moi, je me ferais une grande joie de leur organiser une belle “reconduite” avec plumes et goudrons comme il sied aux barons voleurs et autres joueurs de poker ou truands du même acabit qui cachent des cartes dans leur manche ou pipent les dés.

Qui plus est, ce matériel – expérimenté en Indre-et-Loire - n’est même pas fiable ! Prétendument, parce que toutes les fonctionnalités ne seraient pas encore opéra-tionnelles. Air connu sous l’emprise de l’ultralibéralisme : les consommateurs doivent essuyer les plâtres tout en payant plein pot.

Le réseau de distribution d’EDF - lire l’interview de Vincent Hernandez, délégué syndical central de Force ouvrière pour ERDF et GRDF “Il est plus urgent de moderniser le réseau que les compteurs” – qui part à vau l’eau faute d’entretien et de modernisation – est loin d’être suffisamment performant pour que les consom-mateurs bénéficient des avantages qu’on leur fait miroiter en termes d’économie d’énergie… environ 50 euros par an pour une note de 400 euros selon ERDF.

J’aimerais bien ne payer “que” 400 euros ! Sans doute ne faut-il pas se chauffer car même en utilisant un chauffage relativement peu gourmand, ma note annuelle est plus proche de 1000 euros que de 400 euros, et encore pour un logement de taille modeste, environ 45 m², avec de surcroît une bonne isolation. Arrêtez de nous prendre pour de parfaits cons, SVP !

Encore une bonne louche de lait d’beu : à qui fera-t-on croire que c’est au niveau du compteur électrique individuel que l’on ferait faire des économies à l’usager ? L’objectif annoncé à quoi de faire rigoler un cheval mais grincer nos dents : consommer plus intelligemment, en régulant l’électricité consommée en fonction de différents paramètres, tels que l’occupation du logement, la météo ou encore les saisons. A moins d’être complètement stupides, il y a belle heurette que les consommateurs savent tenir compte de ces paramètres !

Jean-Louis Borloo ne craint pas d’être pris en flagrant délire de stupidité chronique en déclarant : «L’objectif, c’est que le consommateur paie moins cher en réduisant sa consommation». Si tel était le cas, point n’est besoin de dépenser 8 milliards d’euros pour ces compteurs et d’en faire peser toute la charge sur les seuls consommateurs. Ils eussent été amplement mieux employés à rénover le réseau de distribution et si nous n’avions pas désormais affaire à “l’Etat-Pénitence” il ne semblerait nullement incongru que l’Etat assumât le coût des infrastructures nécessaires à la satisfaction de besoins d’intérêt général. Preuve une fois de plus que nous revenons à la logique féodale des péages. Les multinationales ayant remplacé les seigneurs.

Par ailleurs, il semble bien qu’au moment de l’installation du matériel il ait été procédé à des réglages visant à rendre incompatible le nouveau compteur avec la puissance souscrite par client entraînant des dysfonc-tionnements à répétition dont le moindre n’est pas que le compteur disjoncte quand le client met en route certains appareils. D’où l’obligation de souscrire un abonnement supérieur et donc plus onéreux, est-il constaté dans un article du Monde du 8 juin 2010 La difficile mise en service des nouveaux compteurs électriques : foin donc de l’économie annoncée !

Je lis par ailleurs qu’ErDF estimerait à 1 ou 2 euros par mois sur 10 ans le coût des nouveaux compteurs électriques. Comme il s’agira plus vraisemblablement de 2 euros puisque les premières estimations avancées par ErDF ont explosé, nul besoin d’avoir fait math sup’ pour estimer le surcoût à la charge du consommateur à 24 euros par an… Il ne devrait rester que des clopinettes sur l’économie annoncée.

En effet, ErDF avançait jusqu’à présent un coût global d’environ 4 à 5 milliards d’euros, chiffre qui devrait être multiplié par deux selon la Fédération nationale des collectivités concédantes et régies (FNCCR) – laquelle recevrait 900 millions d’euros par an pour moderniser les équipements électriques en France ! - soit entre 8 et 9 milliards d’euros, à la charge des usagers via le Tarif d’utilisation des réseaux publics d’électricité (Turpe). Coût qui “intègre la fourniture et la pose des compteurs, la fourniture des concentrateurs chargés de collecter les données de chacun des compteurs pour les réémettre vers le système de gestion et d’exploitation d’ErDF et la création des systèmes informatiques de gestion et d’exploitation des données”.

Sans doute demain nous fera-t-on intégralement payer les factures de remise en état du réseau de distribution, des centrales nucléaires, etc… Bref, tout ce qu’EDF a négligé depuis des dizaines d’années. Faut bien se payer sur la bête – entendre les con…sommateurs. Que cela ne gêne nullement Jean-Louis Borloo – au demeurant atteint de la redoutable et contagieuse “maladie de la taxe folle” selon lequel «il n’y aurait “rien de déraison-nable” à ce que le coût de l’installation soit supporté par les usagers, ceux-ci profitant ensuite des économies engendrées» n’est pas fait pour me surprendre.

Ce n’est pas la cerise des prétendues économies que nous devrions réaliser qui nous fera passer l’indisgestion de ce gâteau aussi empoisonné que la pomme de la marâtre de Blanche-Neige : évidente tarte à la crème comme je l’ai suffisamment démontré… combien aimerais-je la lui retourner en pleine poire comme l’entarteur sut le faire à moult reprises contre des personnalités !

Mais peu importe le flacon pourvu qu’il y ait l’ivresse : nous devons succomber sous le poids des charges diverses que refusent d’assumer les multinationales qui ont réussi à se faire concéder la quasi totalité des services publics. Parfaite illustration du credo ultralibéral : «privatisation des profits, nationalisation des pertes» et comme l’Etat est devenu une entreprise tout aussi ultralibérale : maintenant payez, braves gens !

Sur ces dérives qui nous entraînent fort loin de l’idéal démocratique autant que de la justice sociale, je ne peux que vous conseiller de lire le Monde diplomatique de juin 2010. Un passionnant dossier «Après l’orgie spéculative, l’austérité pour (presque) tous»… Et entre autres, l’article de Serge Halimi Le gouvernement des banques qui démontre brillamment comment les politicards – de droite comme de gauche, aux Etats-Unis comme en Europe et en France - deviennent les meilleurs relais des multinationales. Lobbyistes de tous les pays unissez-vous !

Il faut toute la prétention stupide et le culot imbécile d’un Alain Minc pour oser prétendre que «L’intérêt général peut être servi ailleurs que dans l’Etat, il peut être servi dans les entreprises» !

Je crois plus volontiers le constat amer autant que lucide de François Hollande en 2006 – ça ne s’est pas arrangé depuis, bien au contraire ! – «Une haute bourgeoisie s’est renouvelée au moment où la gauche arrivait aux responsabilités en 1981 (…) c’est l’appareil d’Etat qui a fourni au capitalisme ses nouveaux dirigeants (…) Venus d’une culture de service public, ils ont accédé au statut de nouveaux riches, parlant en maîtres aux politiques qui les avaient nommés».
09-06-2010 om 23:24 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
08-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visuele poezie over België
Klik op de afbeelding om de link te volgen zonder commentaar...

08-06-2010 om 23:23 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camarades Wallons et Bruxellois, le 13 juin en Flandre ,nous voterons à gauche!
Klik op de afbeelding om de link te volgen kijk kijk kijk er bestaan nu ook Youtubekes om links te stemmen...helaas bestaan ze alleen in het Frans maar ze hadden net zo goed in het Nederlands kunnen bestaan. Wij vinden trouwens ook dat er links moet gestemd worden en zelfs op -we maken van onze gevoelens en ons hart en steen- op de sp-a. Andere stemmen zijn in Vlaanderen, objectief gezien, verloren, neen zelfs stemmen voor rechts. Behalve wanneer je de Groenen als linksen beschouwd. Maar ons maak je dat niet wijs...ok, de SP-a is ook niet erg links maar ze haalt hopelijk terug een behoorlijke score als we allemaal terug naar onze rooie nest terugkeren. Want het zal zeer erg nodig zijn dat Vlaams links zetels haalt. En liefst zo veel mogelijk! Eeen paar tienduizend verloren stemmen aan de meest sympathieke uiterst-linkse halen absoluut niks uit! Jullie willen toch niet gedroomd hebben dat er aan de rechterzijde NVA, LDD en Open-VLD en daarbovenop het Vlaams Behang en de rechterzijde van de CD&V 80% van de Vlaamse stemmen halen?
Het moet hier geen tweede Amerika worden met tentenkampen van werklozen in de Vlaamse Rand!
Wij verkiezen de Franstaligen, arm of rijk in de rand, boven de miserie die we aan de rand van de Amerikaanse steden zien opduiken.
Jullie ook, hopen we tenminste!
Denk dus na en stem....SP-a! De rest zal enkel blind bezuinigen en daar worden de minst bedeelden onder ons echt niet beter van....
En we beseffen heel goed hoe belerend en hoe ouderwets ons stemadvies bij de meeste lezertjes zal overkomen maar deze verkiezingen gaan NIET over B-H-V maar over het maatschappijmodel van de toekomst! En wij lusten dat modelleke van de opperfritzak van NVA echt niet!
Wij beloven trouwens plechtig dat na 13 juni de sossen hier echt geen voorkeursbehandeling zullen genieten...als we iets op onze linkse lever hebben zullen we dat hier zeer duidelijk in de oren van Carolien toeteren!

http://www.youtube.com/watch?v=zs3Tgb_a5m0&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=82jtOeZ2New&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=kHPGCqUmyMo&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=e7jTvQJeU5Y&NR=1


http://www.youtube.com/watch?v=ruDBIiRHAeA&feature=channel


http://www.youtube.com/watch?v=NZcylwa9SD8&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=AjmK9spbE4M&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=wVPF6d64LcY&feature=channel

08-06-2010 om 22:14 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Belgistaanse elektriciteitsmarkt gezien door een hernieuwbare bril...
Klik op de afbeelding om de link te volgen


Een paar dagen geleden vonden we een mooie analyse over de situatie op onze energiemarkt en het kwam deze keer uit een vrij "onverdachte hoek".  Aandachtig lezen want er staan zeer interessante dingen in 


Met zonnepanelen alleen gaan we er in Vlaanderen niet komen

André Jurres, ondernemer in hernieuwbare energie, waarschuwt voor euforie over groene stroom

Met zonnepanelen alleen gaan we er in Vlaanderen niet komen

Groene stroom is booming business in Vlaanderen. Het succes van zonnepanelen is gigantisch. Op een jaar tijd werden bijna 50.000 nieuwe installaties geïnstalleerd. Elf procent van

de Vlamingen kiest intussen voor groene stroom. Het gaat goed met hernieuwbare energie, zou je dan zeggen. 'Neen', vindt ondernemer André Jurres, oprichter van NPG energy. 'Hernieuwbare energie blijft een moeilijk verhaal.'

door Johan Corthouts

Miskijken we ons op het succes van de zonnepanelen?

"Ik denk het wel. Het wordt nog een huzarenstuk om tegen 2020 13 procent groene stroom te realiseren zoals Europa ons land oplegt. Met zonnepanelen kom je er niet. Die werken maar in tien procent van de tijd. Als je alleen maar in wind investeert, heb je een geïnstalleerd vermogen van bijna 8.000 megawatt nodig. Zo'n windmolen draait maar 2.000 uur per jaar en staat de overige 6.700 uur stil. Wat bouwen we op zee? 2 à 3.000 megawatt. Daar kom je er niet mee, tenzij je gascentrales bijbouwt die je dan kan gebruiken als de windmolens stilvallen. Maar die centrales zijn peperduur, omdat ze alleen maar als reservecapaciteit zullen worden ingezet. Dus moet er vooral zwaar geïnvesteerd worden in biomassa-installaties. Die kunnen net zoals kerncentrales in 90 à 95 procent van de tijd draaien."

Als we de overheid mogen geloven dan zitten we nochtans netjes op schema om het objectief van 13 procent te realiseren.

"Ik weet dat de VREG (de Vlaamse energieregulator, JCS) daarover euforisch doet, maar als die groene stroom afkomstig is van Electrabel, aangemaakt door verbranding van houten pallets in steenkoolcentrales van 50 jaar oud met een rendement van 36 procent, dan weet ik niet hoe goed dat dit is voor het milieu."

Volgens de CREG, de federale energieregulator, wordt er flink geld verdiend met hernieuwbare energie. Zonnepanelen hebben een rendement van 54 procent, biomassa levert 112 procent op. Het rendement op windmolens op land bedraagt 166 procent. Het stoken van houten pallets in oude steenkoolcentrales levert zelfs een rendement van meer dan 1.000 procent op.

"De cijfers zijn zwaar overdreven. De studie van de CREG is een echte miskleun."

Bij de CREG kunnen ze toch ook rekenen?

"De CREG heeft zich wellicht gebaseerd op de cijfers van Electrabel en SPE-Luminus. Als die twee een windmolenpark bouwen dan is hun rendement veel hoger. Valt de wind uit dan hebben ze andere centrales klaar staan om de productie van windmolenparken te vervangen. Op die manier kunnen ze hun aanbod veel beter mixen. Voor bedrijven zoals NPG of Electrawinds is dat veel lastiger. Wij hebben geen grote gascentrales waarmee we het gebrek aan wind kunnen compenseren."

Als je de cijfers van de CREG ziet, kan je alleen maar besluiten: zet het mes in de Vlaamse subsidies.

"Als dat de bedoeling was van de studie, dan heeft de CREG goed werk verricht. NPG haalt rendementen tussen 11 en 15 procent voor biomassa en windmolens. Voor zonnepanelen ligt het rendement tussen 9 en 12 procent. Als wij rendementen halen van meer dan 50 procent daag ik de CREG uit dat te bewijzen."

Misschien pakt NPG het verkeerd aan?

"We zijn geen oenen. Duurzame projecten zijn rendabel, maar niet veel. Je moet heel voorzichtig zijn. Ik ben zelf ondernemer. Vier jaar geleden heb ik dit initiatief bedacht. Twee jaar geleden zijn we ermee begonnen. Volgend jaar verdienen we onze eerste euro.

"Heeft u zich trouwens al afgevraagd wanneer C-power en de andere eigenaars van windmolens op zee hun eerste centen verdienen? Als de rendementen zo hoog zouden zijn als de CREG beweert, dan vraag ik me af waarom die mensen met het koud zweet op hun voorhoofd staan. Windmolens 40 kilometer diep in zee plaatsen is nooit eerder gebeurd. Als er een mankement aan een molen is, en het is vijf beaufort dan moet je weken, misschien zelfs maanden, wachten voordat je die kan repareren. Dat verhaal zit helemaal niet in het financiële plaatje. Ondanks de zware subsidiëring van windmolens op zee zijn er grote vraagtekens over hun financiële haalbaarheid."

Om het subsidiesysteem voor groene stroom goedkoper te maken, suggereert de CREG om het Nederlandse of het Duitse subsidiesysteem te kopiëren.

"Dat is om te gieren. In Nederland is men zo geschrokken van de kosten van hernieuwbare energie dat men van de ene op de andere dag een streep heeft getrokken door de subsidies voor windenergie en biomassa. De kandidaat-producenten stonden plots met lege handen.

"De CREG pleit er ook voor om een 'feed-in'-systeem in te voeren. Dan mag je wel installaties voor hernieuwbare energie bouwen, maar daarna moet je jouw energie afgeven aan de netbeheerder. Daarvoor krijg je dan een vergoeding. Maar als je ziet hoe de overheid in Duitsland of Spanje daarmee omspringt, dan vind ik dat systeem niet stabiel genoeg. De vergoeding wordt constant veranderd, waardoor je als producent niet weet waar je staat.

"Als je de investeringen in hernieuwbare energie wil kapotmaken dan moet je nu de regels veranderen. Doe dat dus niet. Het goede aan het subsidiesysteem in Vlaanderen is net dat de regels lang van op voorhand vastliggen. Op die manier creëer je een goed investeringsklimaat. Maar als je nu aan die regels gaat morrelen, help je alles om zeep."

Kunnen we onze maatschappij CO2-vrij maken zonder kernenergie?

"Dat is vandaag een utopie. Zeker in landen zonder natuurlijke hulpbronnen. België is Zwitserland of Noorwegen niet. We kunnen in België zonder kernenergie, maar dan moeten we meer centrales op fossiele brandstoffen bouwen. Vandaag worden er veel gascentrales gebouwd, maar dat is geen groene stroom. Als je nucleaire brandstof moet vervangen door gas, ben je slecht bezig. Ik ben al blij als we alle kolencentrales kunnen sluiten. Tien procent van onze energieproductie komt daar nog vandaan."

Moet de overheid meer steun bieden voor investeringen in hernieuwbare energie?

"We hebben meer grotere bedrijven nodig, want vandaag zijn er enkel kleine spelers actief op de markt van hernieuwbare energie. Ik hoop vooral dat de overheid wakker schiet en de markt liberaliseert. Socialisten en groenen zijn voorstander van het 'single buyer'-systeem. De overheid koopt de nucleaire stroom van Electrabel op en veilt die productie daarna aan de meest biedende partij. Europa staat achter dat systeem. Dus waar wachten we nog op? Het was positief dat de uittredende regering een vergoeding vroeg voor de verlenging van de kerncentrales. Maar ze is voor het snelle geld gegaan. Een cheque was voldoende. De liberalisering is voor later. Daar betalen we het gelag voor. Iedere dag betalen we te veel voor onze energie."

Hoe komt dat?

"In Nederland bijvoorbeeld is energie veel goedkoper door de daling van de distributietarieven de voorbije jaren. In Nederland zijn die tarieven transparant. In België niet. De CREG heeft dat reeds aangeklaagd. De regulator weigerde de distributietarieven goed te keuren. Maar de CREG werd teruggefloten door de rechter. Met als gevolg dat we te veel betalen. De CREG zou meer macht moeten krijgen. Ondanks zijn miskleun over de rendementen van hernieuwbare energie, heb ik veel respect voor de instelling. Ook voor de VREG. Jammer genoeg zijn de twee instellingen machteloos door de constante politieke inmenging."

Hoopt u op de terugkeer van de groenen in de federale regering?

"Paradoxaal genoeg zijn de groenen onze grootste bondgenoten. Ze zijn het meest liberaal op het vlak van energiebeleid. Ze zijn niet donkergroen, maar donkerblauw. In de ideale wereld is de vrije markt prachtig. Maar als die vrije markt niet goed werkt dan is het resultaat veel erger. Dat is wat in België gebeurt. Vroeger had je nog een controlecomité dat de tarieven kon beheersen. Nu heb je een vrije markt die er eigenlijk geen is.

"De overheid heeft de liberalisering verkeerd aangepakt. Ze had eerst het productiepark moeten herverdelen. Om de markt goed te laten werken moeten alle spelers een deel van de productiecapaciteit bezitten, anders moet je als nieuwe speler van nul beginnen. Ik ben zelf als leverancier bij Essent begonnen in 2002. We moesten toen onze energie aankopen op de markt. Maar wie is dat, de markt? De grote dominante marktpartij: Electrabel. Ik ben niet tegen hen, ik stel het enkel vast."

Welke lessen trekt u uit die periode bij Essent?

"Eigen productie is het allerbelangrijkste. Als energieleverancier moet je een goede mix hebben van grijze en groene energie. Ik herinner mij nog levendig de oorlog in Irak. Toen die uitbrak, ging de groothandelsprijs maal twee. Terwijl onze klanten nog evenveel betaalden. Onze marge werd van de ene op de andere dag gehalveerd. Die schok kan je beter opvangen als je zelf activa hebt. Dan kan je meer geld halen uit de productie en je verlies als leverancier compenseren. Nu was er alleen maar een min bij Essent. Dat is de les die ik heb geleerd."

Duurzame projecten zijn rendabel, maar niet veel. Twee jaar geleden zijn we begonnen, volgend jaar verdienen we onze eerste euro

De groenen zijn onze grootste bondgenoten. Op het vlak van energiebeleid zijn ze het meest liberaal. Ze zijn niet donkergroen, maar donkerblauw

n André Jurres: 'Er moet vooral zwaar geïnvesteerd worden in biomassa-installaties. Die kunnen net zoals kerncentrales in 90 à 95 procent van de tijd draaien.'

© De Persgroep Publishing

08-06-2010 om 21:25 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
07-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is het fijn Amerikaan te zijn...
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Hier zijn we dan weer, beste lezertjes. Omwille van technische problemen hebben we jullie moeten verweesd achterlaten. We werden immers gesaboteerd door een hondenpup dat meer dan waarschijnlijk in opdracht van de NVA en van Bart De Wever onze Internetkabel heeft doorgebeten.We behelpen ons inmiddels met wi-fi en hopen dat jullie hieruit zullen concluderen dat stemmen voor de NVA nog grotere heibel zal veroorzaken...
Maar we gaan door met onderwerpen "as usual". Onze slimme meters. We vonden een Amerikaans stekje met allerlei leuke info over het leven in Amerika...
http://www.turn.org/article.php?id=875

SMART METERS: A DUMB IDEA

What are “smart meters” and how do they work?How much do you trust YOUR utility to control
your 'smart meter?'
Smart meters are expensive devices that allow electric companies to track and control electricity usage in an individual household. Consumers are skeptical that they are worth the $5.4 billion California utilities are charging for them.

Are the meters supposed to save electricity?
No. Smart meters merely track electric usage, just like their older, dumber predecessors. Consumers who purchase additional devices can receive detailed information on the energy costs of individual appliances. Utilities will encourage customers to sign up for high “time of use” rates in order to reduce peak demand.

What additional expenditures will be required on the consumer end?
Existing air conditioning cycling programs, energy efficiency measures and consumer education programs are the most direct way to reduce demand for electricity, especially during peak times. Consumers who take advantage of existing programs can already lower their bills and carbon footprint substantially.

What additional expenditures will be required on the consumer end?
In order to get the purported benefits of smart meters, consumers will purchase their own communications devices, computers, high speed internet, special thermostats, appliance chips and other automated equipment. The cost of retrofitting or replacing existing appliances alone will be astronomical.

Without the expenditures, consumers will not see any difference from the new meters except higher electric bills.

Why are so many consumers complaining about smart meters?
Many consumers believe the meters are inaccurate, or that their usage data is not being transmitted correctly. Due to the hundreds of complaints TURN and others have received about smart meters, the CPUC recently launched an investigation. TURN is demanding a moratorium on smart meter installations until the investigation is complete.

What other problems are associated with smart meters?

 • Elimination of meter reader jobs.
 • Allows utilities — or hackers — to shut customers off remotely.
 • Risk of private data being lost, stolen or accessed.
What consumer protections are needed?
 • Privacy protections to prevent loss, theft or misuse of customer data.
 • Moratorium until CPUC investigation is completed.
 • Allow customers to opt-out.
 • Provide rebates and energy efficiency assistance to consumer whose bills have increased due to smart meters.

http://www.turn.org/article.php?id=1274


Electricity: The New Math

'Smart' Meters Know When You're Cooking, Cleaning; How About Dinner at 4?
by Rebecca Smith,Wall Street Journal

One of modern life's most durable features—fixed-price electricity—is slowly being pushed to the sidelines, a creeping change that will influence such things as what time millions of Americans cook dinner and what appliances they buy.

Driving the change is the rollout of so-called smart meters, which can transmit data on how much power is being used at any given time. That gives utilities the ability to charge more for electricity at peak times and less during lulls.

Spreading out electricity consumption more evenly across the day leads to more efficient use of power plants and lower emissions.

Digital meters let utilities charge more at peak times and less in lulls.

Advanced meters "put consumers in charge of an expense that's often thousands of dollars a year and in ways that were never possible before," said John Geary, vice president of innovation for TXU Energy, a Texas power seller. "They won't be flying blind anymore."

Utilities, economists and even behavioral psychologists are still trying to figure out the best way to convince consumers to cut their power at the right time. They worry that folks will be in for a jolt if they suddenly are exposed to wildly fluctuating prices—possibly prompting a smart-meter backlash.

But if prices don't change, it would undercut the purpose of rolling out the costly smart meters in the first place.

"Regulators are conflicted about whether to protect people from volatile prices or let people experience them so they change their habits," said Stanford University economist Frank Wolak, an expert on energy markets.

Consumers have mixed feelings, too. Some say it feels coercive. Others say it is needed to cut down on the emission of greenhouse gases.

Houston-based Reliant Energy Inc. started offering a rate plan this year that has two prices for electricity in the winter and three in the summer. The highest price occurs from 4 p.m. to 6 p.m. in the summer.

Dennis Banks, a retired computer database designer, signed up for the new Reliant plan because utility bills for his 1,350-square-foot home in Richardson, Texas, have run as high as $600 a month. He has cut his bills in half, he said, by cooking dinner before 4 p.m., when higher prices kick in, and running his electric tools for a new furniture-refinishing business when juice is cheapest.

"I've had months where the power bill is as low as a hundred dollars," he said. "That's a first."

He likes the weekly emails he gets from Reliant that tell him how much power he has used and projecting his monthly bill. "If I need to squeeze my nickels, I change what I'm doing," he said.

Although Mr. Banks likes the program, he thinks it may be hard for working families with inflexible schedules to adjust as he has, especially without home automation.

Other people fear the rate plans, if they are pushed out too fast, could hurt vulnerable members of society.

"How can you expect a frail, elderly person to turn down the air conditioning on a hot day to avoid high prices?" said Irwin "Sonny" Popowsky, Consumer Advocate for Pennsylvania, a state that is moving more slowly toward dynamic pricing.

Currently, some utilities have completely flat rates, while others charge tiered prices to discourage heavy consumption.

In either case, old-fashioned meters typically keep a running tally of usage and are read once a month.

The new system uses digital meters to charge prices that vary during the day.

Though fewer than 10% of U.S. homes have smart meters now, the Department of Energy is funding efforts that will boost that number to nearly a third by 2015. The majority of homes in California and Texas, the two most populous states, will have smart meters by 2013.

Smart meters lie at the heart of efforts to get Americans to use less electricity. Power generation accounts for about 40% of greenhouse-gas emissions in the U.S. A 2009 federal study found that smart meters could help cut peak electricity use by 20%.

In California, power plants totaling 30,000 to 35,000 megawatts of capacity are needed on a typical day. But 50,000 megawatts or more are needed on hot days. That forces generators to turn on their least efficient and most polluting plants to meet demand. In New York, average demand is 42% less than peak-time demand. Flatten peak use, experts say, and system costs drop, as does pollution.

In Davis, Calif., schoolteacher Jean Salk and her family get power under a plan, similar to the one in Texas, that is offered by her utility, Pacific Gas and Electric Co. Fifteen times a year, it can notify her that it is jacking up the price of electricity to 60 cents a kilowatt hour from 2 p.m. to 7 p.m. That is about five times the normal price.

In exchange, she gets a discount on electricity the other 350 days a year. Her family, which includes two teenagers, kept an eye on the energy-guzzling air conditioner last summer on the days with peak prices.

"We'd go as long as we could without turning on the air conditioner," she says. "I remember one day my son announcing, 'Half an hour to go!' We sort of liked the challenge."

Appliance makers like Whirlpool Corp. and General Electric Co. are working on products that can respond to price changes by switching to energy-saving modes—for example, a clothes dryer that can decrease its heat but keep tumbling and refrigerators that can delay its ice-making function.

Some utilities are toying with the idea of using cash rebates instead of high prices. Mark Spellmann, a psychologist who has worked for Reliant Energy, thinks rebates send the message that utilities are uncertain they're doing the right thing. Utilities shouldn't soft-pedal change that's coming, he said, but should explain why change is needed.

His suggestion: "Show customers a nasty, belching power plant and say, 'Don't make me turn this on!'


http://salsa.democracyinaction.org/o/746/t/10281/p/dia/action/public/?action_KEY=1721Stop Dangerous Utility Shut-Offs

California families need your voice to stop the rising numbers of dangerous and deadly utility shut-offs. In 2008, PG&E, So Cal Edison, SoCal Gas and SDG&E shut off service to about 600,000 homes impacting nearly 2.5 million children and adults. If 2009 holds at the current pace, 720,000 homes are likely to be shut off by year’s end.

With more than one out of every 10 Californian workers unemployed, TURN thinks its time for the utilities to put public health and safety first and make reasonable arrangements with customers who fall behind in their bills. TURN is demanding fair and flexible policies that will help customers to keep their lights and heat on.

California families need your voice to challenge the proposed decision by the the California Public Utilities Commission (CPUC) to deny TURN’s request that PG&E, SDG&E, So Cal Edison and So Cal Gas offer fair and flexible payment plans to consumers who fall behind on their bills.

Tell the CPUC to stand up for families and adopt new rules that would reduce shut offs:

 1. Offer all families fair and flexible payment plans.
 2. Offer low–income families forgiveness of past due bills.
 3. Eliminate deposit requirements for utility service.
 4. Require utility companies to reduce shut offs.
Subject:

Your Letter

Dear CPUC Commissioner:

California’s unemployment rate has risen to a staggering 12%. Yet, each month the utilities shut off thousands of customers and the problem is only getting worse. In 2008, PG&E, SCE, SoCal Gas and SDG&E shut off service to about 600,000 homes impacting nearly 2.5 million children and adults. If 2009 holds at the current pace, 720,000 homes are likely to be shut off by year’s end.

I urge the CPUC to stand up for California families by considering new policies proposed by TURN to require that PG&E, Southern California Edison, SDG&E, and SoCal Gas offer fair and flexible payment plans to families struggling during this economic crisis and to reduce the number of shut offs.

The new policies that I want the CPUC to consider adopting include:
1) Offer all families fair and flexible payment plans.
2) Offer low–income families forgiveness of past due bills.
3) Eliminate deposit requirements for utility service.
4) Require utility companies to reduce shut offs.

California is in a crisis of unemployment and foreclosure. Unfortunately, high utility bills can tip the balance for the worse for individual households. As the cold weather season approaches thousands of customers will face shut off unnecessarily—unless the CPUC stands up for California families and takes action.

Thank you for your consideration.
07-06-2010 om 23:58 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
03-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wegens wat technische problemen met onze internetverbinding hebben we jullie wat moeten verwaarlozen en we trachten dat natuurlijk zo snel mogelijk te herstellen. Intussen moest de schrijver van dit artikel merken dat volgens Israëlische normen, mijn garage een echte opslagplaats is van zware wapens. Als ik de gepubliceerde foto's van de in beslag genomen wapens zie van de geënterde Gazaboten...als dat moet goedpraten dat de best getrainde commando's ter wereld hiervoor moeten beginnen mensen dood te schieten....en ik zeg er meteen bij dat die ganse actie om met boten naar Gaza te varen mij niet meteen een erg slimme zet schijnt te zijn, maar als die commando's dus ooit mijn garage binnenvallen ben ik zo dood als een pier...mijn dopsleutels, koevoet, tuinpaaltjes...amaai daarmee herover ik binnen de 24 uur gans Israël...
Maar daar zullen we verder geen woorden aan verspillen. Het gaat nu over de slimme meters...


Frankrijk begint ook de gevaren in te zien en kent plots nederlands

http://www.bastamag.net/article890.html

Energies
Le compteur électrique « intelligent » : outil écolo ou mouchard social ?
Par Sophie Chapelle (10 février 2010)
Prévu pour remplacer nos bons vieux compteurs électriques d’ici 2017, le compteur dit « intelligent » - nommé linky - sème le trouble au niveau européen. Cette nouvelle technologie devrait faciliter les économies d’énergie et donc lutter contre le réchauffement climatique. Mais derrière ce boîtier numérique jaune se profilent des enjeux financiers colossaux et de possibles régressions sociales.


« Il fait peur aux techniciens, vous savez ». « Il » c’est le « linky », un nouveau compteur qui pourrait remplacer d’ici 2017 les 35 millions de compteurs électriques actuellement en fonctionnement dans l’hexagone. Le linky – également appelé compteur « intelligent » - est un appareil électronique théoriquement capable de transmettre en temps réel au fournisseur d’énergie des informations sur la consommation du client. Les données transitent du compteur installé chez les clients vers des concentrateurs qui centralisent les données, grâce aux câbles électriques [1] avant d’être transmises au fournisseur d’énergie. Ce dernier peut donc relever à distance, automatiquement et en temps réel la consommation d’énergie sans recourir au déplacement d’un agent. ERDF, la filiale d’EDF pour la distribution d’électricité, se réjouit de cette future « révolution technologique ». Les syndicats ne partagent pas cet enthousiasme. La CGT évoque « une catastrophe économique » : la disparition programmée des techniciens EDF. « Ce compteur va aussi remplacer l’intervention clientèle, alerte Guy Habai, de la CGT Mines Énergie d’Annecy. Avec les départs à la retraite non remplacés, nous descendrons à moins de 1200 techniciens d’ici 2020. Aujourd’hui, nous sommes six fois plus ! » Outre ses conséquences sociales, la généralisation du « compteur intelligent » soulève d’autres questions.
L’Italie, talonnée par la Suède, est un pays pilote en Europe avec 85 % de foyers équipés. En France, l’heure est à l’expérimentation : ERDF teste depuis avril 2009 la pose de 300 000 compteurs et de 5 000 concentrateurs en Touraine et dans la région lyonnaise. Ces expériences pourraient valider en 2012 la généralisation du linky sur le territoire national. L’adoption par la Commission européenne le 9 octobre 2009 d’une recommandation pour accroître l’utilisation de « technologies intelligentes » dans la lutte contre le réchauffement climatique accélèrera l’arrivée du linky. Convaincue qu’avec cette technologie « certains consommateurs pourraient réduire leur consommation d’énergie de 10 % », la Commission invite les Etats-membres à adopter au plus tard fin 2012 « un calendrier de déploiement des compteurs intelligents dans les ménages européens ».

La main invisible d’un lobby
Convaincue oui, mais par qui ? Un lobby répondant au nom sans ambiguïté de Groupe industriel européen des compteurs intelligents rôde dans les couloirs des institutions de l’Union européenne. Parmi les 23 membres de ce groupe, on retrouve les fournisseurs de modules comme Sagem communications et des fabricants de compteurs tels que Siemens. Le remplacement du parc de compteurs au niveau européen représente un énorme enjeu financier et stratégique dans le secteur de l’informatique, des télécommunications et de l’énergie. Dans une directive adoptée en juillet 2009, le Parlement prévoit qu’ « au moins 80 % des clients seront équipés de systèmes intelligents de mesure d’ici à 2020 » sous réserve d’une « évaluation économique à long terme de l’ensemble des coûts et des bénéfices pour le marché et pour le consommateur, pris individuellement ».
Les promoteurs du linky mettent en évidence « une maitrise de la consommation d’énergie facilitée » pour le consommateur. A l’aide d’une clé USB glissée dans le compteur, le client aura la possibilité de charger des informations sur sa consommation, repérer les postes qui lui coûtent le plus cher et ainsi faire la chasse au gaspi. « On a maintenant une économie de 500 euros à l’année » témoigne ainsi un père de famille allemand dans une vidéo réalisée par EDF. Dans les faits, aucune étude indépendante n’a à ce jour été réalisée pour appuyer l’influence réelle des compteurs sur la consommation des ménages. « Imagine t-on que chaque ménage descendra quotidiennement dans sa cave pour examiner sa consommation d’énergie du jour ? » interroge le Collectif Solidarité Contre l’Exclusion. « Ce n’est pas de nouveaux compteurs dont les ménages ont besoin pour améliorer l’isolation de leur logement, mais de moyens de réaliser les investissements utiles ». Pour les locataires d’un appartement très mal isolé, savoir que leurs convecteurs consomment beaucoup trop d’électricité en hiver pour maintenir une température à 19°C ne leur sera pas d’une grande utilité.
Une atteinte à la vie privée ?
Plusieurs journaux ont également dénoncé l’intrusion dans la vie privée permise par ce compteur, après la tenue à Madrid en novembre 2009 de la 31ème Conférence internationale de protection des données et de la vie privée. A cette occasion, Elias Quinn du Centre pour la sécurité énergétique et environnementale de l’Université du Colorado, a pointé le risque d’une tentation par les compagnies électriques de vendre les données collectées par les compteurs intelligents. « La vision instantanée de la consommation électrique s’apparente à une fenêtre ouverte sur le mode de vie de son utilisateur, constate t-il. Ne peut-on imaginer que des fabricants de somnifères soient intéressés par des clients allumant souvent leur lumière au milieu de la nuit ? » Le chercheur préconise donc « un strict encadrement juridique ».

Surtout, pour les ménages ayant des difficultés à payer leur facture, la sanction sera désormais instantanée. « Avec le linky, ce sera la coupure ferme et immédiate pour le client qui n’aura pas payé sa facture », prévient le syndicaliste Guy Habai. En permettant l’ouverture et la fermeture de l’alimentation à distance, les fournisseurs pourront d’un simple clic couper ou limiter l’accès à l’énergie de toute personne en défaut de paiement, voire l’obliger à prépayer sa consommation. « Nous, les techniciens, avons du mal à arriver chez le client et à lui couper l’électricité. Nous avons la possibilité de le mettre en consommation restreinte en posant des fusibles avec moins d’ampères, témoigne le syndicaliste. Dans plus de 80 % des cas, après avoir discuté avec le client qui a des difficultés de paiement, l’agent repart avec un chèque ou la preuve que ça a été payé la veille.
Augmentation du prix de l’électricité en perspective ?
Les détracteurs du linky pointent également du doigt la facturation basée sur la consommation réelle mensuelle : les montants seraient très élevés en hiver et très faibles en été. Sans estimations de factures, la possibilité pour les ménages les moins argentés de lisser sur l’année le surcoût hivernal disparaît. FO Énergie et Mines dénonce également le coût prévisionnel de l’opération qui s’élèverait à 4 milliards d’euros. « Qui va payer la note ? interroge le syndicat. La Commission de régulation de l’énergie ? L’entreprise et par voie de conséquence le client ? » En Belgique, l’installation de ces compteurs représenterait un surcoût annuel de 25 à 50 euros pour les consommateurs.
Au niveau européen, les réactions divergent. Stockholm s’est lancée dans l’installation d’un réseau de distribution électrique « intelligent » à grande échelle dans un nouveau quartier. La Belgique, elle, reste divisée en l’absence d’évaluation. Si la Flandre s’engage pleinement dans le processus, la Commission wallonne pour l’énergie met la pédale douce estimant qu’ « un examen scrupuleux » est nécessaire avant tout investissement. Le débat fait également rage aux Pays-Bas depuis plusieurs mois. Un projet de loi organisant la mise en place du compteur intelligent prévoyait rien de moins qu’une amende de 17 000 euros et 6 mois de prison pour ceux qui s’opposeraient à cette installation. Les mobilisations citoyennes ont conduit le Sénat hollandais à refuser d’adopter le projet de loi en avril dernier. « En France, la fédération CGT discute avec les collectivités de l’arrivée du compteur, explique Guy Habai. Et avec la libéralisation totale des prix de l’énergie à partir du 1er juillet 2010, les maires et les élus de la région ont tendance à être sur la réserve. »
Sophie Chapelle
Notes
[1] Grâce à la technologie du « courant porteur de ligne » qui permet de faire passer des informations numériques sur le réseau électrique, un peu comme l’ADSL via les lignes téléphoniques.


http://www.lejim.info/spip/spip.php?breve529


Notre CharteAgendaArticlesBrèvesRubriquesLe Comité de RédactionNous rejoindreNous contacterLettre d'info
Accueil du site > Exploitations du monde > France : le nouveau compteur « intelligent » : une bonne nouvelle (...)
France : le nouveau compteur « intelligent » : une bonne nouvelle ?
jeudi 18 février 2010
Il s’appelle « Linky ». C’est le nouveau compteur « intelligent » prévu pour remplacer les compteurs électriques français d’ici 2017. Selon ses promoteurs, il faciliterait les économies d’énergie et donc la lutte contre le réchauffement climatique. Oui mais…
Le boitier électronique est théoriquement capable de transmettre au fournisseur d’énergie des informations sur la consommation du client en temps réel. Plus besoin d’un agent. La CGT dénonce la disparition programmée des techniciens EDF.
Les promoteurs du Linky parlent d’« une maitrise de la consommation d’énergie facilitée » pour le consommateur. Difficile, notamment en tant que locataire, de maitriser sa consommation d’énergie quand les châssis laissent passer le froid ou que les convecteurs sont défectueux, ce que dénonce Le Collectif Solidarité contre l’Exclusion.
Par ailleurs, pour les ménages équipés du Linky, la facturation est basée sur la consommation réelle mensuelle. Cela donne des montants très élevés en hiver et faibles en été. Difficile dès lors pour ceux vivant dans la précarité d’étaler sur l’année le surcoût hivernal.
Quant au coût prévisionnel de l’opération, il s’élèverait à 4 milliards d’euros selon le syndicat Énergie et Mines qui demande « Qui va payer la note ? ». En Belgique, le surcoût annuel de l’installation de ces compteurs serait de 25 à 50 euros pour les consommateurs.
Enfin, des craintes liées à l’intrusion dans la vie privée sont exprimées, notamment le risque que les compagnies électriques soient tentées de vendre les données collectées par les compteurs intelligents.
Cette nouvelle nouvelle technologie ne convainc donc pas tout le monde et soulève de nombreuses préoccupations. Mais le remplacement des compteurs au niveau européen représente un enjeu financier et stratégique énorme dans le secteur de l’informatique, des télécommunications et de l’énergie. Son lobby, le Groupe industriel européen des compteurs intelligents, qui compte parmi ses membres des fournisseurs de modules comme Sagem communications et des fabricants de compteurs tels que Siemens, est très actif dans les couloirs des institutions de l’Union européenne. Nous y voilà…
Source et développements : Sophie Chapelle, « Le compteur électrique intelligent : outil écolo ou mouchard social ? », Basta !, 10 février 2010

03-06-2010 om 07:57 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
31-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CREG & C° + een kleine ergerlijke herinnering aan ECOLO-strapatsen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Waw, nogal wat reacties op de studie van de CREG over de winsten uit de nucleaire centrales. Terecht natuurlijk. We vonden ook de mening van Eric De Keuleneer over een aantal zaken.
Maar wie is Eric De Keuleneer?

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GJPQAB8Q

ex-directeur zakenbankieren Fortis
ceo van Credibe
(ex-CBHK)
Professor business school Solvay
Onafhankelijk denker


of:

http://www.dekeuleneer.com/

CURRICULUM VITAE
Naam : Eric DE KEULENEER
Geboren op : Brussel, 10/4/1952
Diploma’s
-
Commercieel Ingenieur Solvay, Université Libre de Bruxelles, 1974.
- Master of Business Administration, Wharton School, University of Pennsylvania, 1977
Beroepsactiviteiten
- van 1977 tot 1983 : Kredietbank S.A. Luxembourgeoise,
Head of Syndication and trading.
(1981-1983)
- van 1983 tot 1995 : Generale Bank, Brussel
Head of Corporate Finance, daarna Corporate, daarna Departement Corporate and Investment Banking
- van oktober 1995 tot heden : - Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet
(sinds 2 mei 2001 CREDIBE NV)
Gedelegeerd Bestuurder
- Universitaire Stichting
Gedelegeerd Bestuurder
Talen
-
Frans : moedertaal
-
Nederlands, Engels, Spaans : vlot
-
Duits en Portugees : goede kennis
Diversen
- Universitair docent : - Handelschool Solvay (ULB) – Financiële tussenpersonen
- Regulatie
- Cases in Banking
- Solvay Master in private management-Vietnam:Banking in a
Market Economy
- Mandaten : Voorzitter van de Raad van Bestuur van het
Koninklijk Filmarchief
Lid van de Raad van toezicht van de CBFA
Bestuurder Keytrade Bank, Amonis, Leasinvest Real Estate, Mobistar
- Publicaties : Diverse artikels betreffende kapitaalmarkten, de rol van de Beurs,
de rol van de Raden van Bestuur.
Boeken : «Het Land der filialen», Roularta 1998.
« L’entreprise surveillée » Bruylant 2003


Noot van onze eigen infokanalen: tot september 2008 was hij eveneens administrateur bij SPE-Luminus en dus een man die toch wel veel weet over de energiesector:


http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G82QS1R7&word=creg+de+keuleneer

'Audit absoluut noodzakelijk'

INTERVIEW

 • maandag 31 mei 2010

 • Auteur: Pascal Dendooven

BRUSSEL - De Creg-studie bewijst dat er meer inzicht moet komen in de verkoop- en productieprijzen van Electrabel, zegt ERIC DE KEULENEER. 'Electrabel haalt 2,5 miljard euro winst op zijn Belgische productie, geen 960 miljoen.'

Van onze redacteur

Is de studie van de energiewaakhond Creg over de nucleaire rente geloofwaardig?

'Zeker. De Creg heeft zich voor de kostprijs van de kernenergie gebaseerd op gegevens van Electrabel. Het onderzoek leert ons dat de kostprijs tussen de 17 en 21euro per MWh (megawattuur) ligt. Dat zal eerder een onderschatting dan een overschatting zijn. Je mag aannemen dat in de cijfers die Electrabel lost, al een winstmarge zit. Dus zijn we wellicht te conservatief.'

Electrabel lijkt vooral de verkoopprijzen te betwisten?

'De prijzen die de intercommunales betaalden in 2007, het jaar waarop de studie slaat, waren misschien iets lager dan 60 euro per MWh als gevolg van lange termijncontracten, maar vergeet niet dat veel industriële klanten meer betaalden, gaande van 60 à 70 euro per MWh tot zelfs 80 à 90euro per MWh. Het is duidelijk dat een audit van de verkoopprijzen die worden gehanteerd, absoluut noodzakelijk is.

Electrabel zegt dat je geen volledig economisch beeld krijgt door één activiteit af te zonderen.

'Dat klopt, maar wat wel zeker is, is dat de andere productiekosten van Electrabel ook zeer laag zijn. Onder meer die van de kolencentrales en gasturbines. Tenzij Electrabel kan aantonen dat zijn gemiddelde verkoopprijs lager is dan 60 euro, is de winst op de niet-nucleaire energieproductie wellicht niet ver verwijderd van 1miljard euro. Dat betekent dat de operationele winst op elektriciteit in België 2,5 miljard à 3 miljard bedraagt. Er moet meer transparantie komen.'

Hoe? Denkt u aan een audit?

'Inderdaad. Zowel wat de kostprijs als de verkoopprijs betreft. Tot in 2002 wist de regulator, het controlecomité, wat de kostprijs was. Spijtig genoeg heeft het samen met de regering die controle laten vallen, terwijl ze nog in talrijke landen bestaat. Als Gaz de France (GdF Suez) in Frankrijk zijn tarieven verhoogt, gebeurt dat op basis van dui delijke cijfers.'

De jaarrekening van Electrabel NV laat maar een winst van 960 miljoen zien?

'Die cijfers zeggen niets over de winst die op de Belgische elektriciteitsproductie wordt gemaakt. De Belgische activiteit is de meest rendabele van de groep en die realiteit probeert men al jaren op allerlei manieren te verbergen door transferprijzen en te schuiven met activa.'

Johan Vande Lanotte (SP.A) suggereert om een aankoopcentrale op te richten die alle energie zou kopen, of het nu windenergie of kernenergie is, tegen de kostprijs plus een redelijke winstmarge.

'Persoonlijk vind ik dat een goed idee. Het leidt ertoe dat de nucleaire bonus terugvloeit naar de consument en bedrijven. Nu betalen we in dit land 20 tot 30procent te veel voor onze energiefactuur. De winstmarge op elektriciteit bedraagt waarschijnlijk 75 à 80procent.'


‘Electrabel knoeit al 20 jaar'

 • maandag 31 mei 2010

 • Auteur: Pascal Dendooven

mr

mr

© Mark Renders


BRUSSEL - Van onze redacteur
De nucleaire bonus van bijna 2 miljard euro die Electrabel volgens de energiewaakhond Creg in 2007 opstreek, is geen alleenstaand geval. ‘Electrabel manipuleert zijn cijfers al twintig jaar', zegt ULB-professor Eric De Keuleneer. ‘Het is goed dat de studie er is en dat we nu weten hoe hoog de nucleaire rente is. Ze leert ons dat de kostprijs per megawattuur (MWh) 17 tot 20euro bedraagt. Bij een verkoopprijs van 60euro leidt dat tot bijna 2 miljard euro winst.'

De Creg baseerde zich op cijfers van Electrabel, maar het bedrijf beweert dat de verkoopprijs lager ligt. ‘Interessant, laat dat dan maar eens zien', zegt De Keuleneer. ‘De vraag was hoe groot de nucleaire rente isen de Creg heeft een zeer professioneel antwoord gegeven. Wel is nog onduidelijk wat er met die rente gebeurt. Als er kopers zijn die minder dan 60 euro per MWh betalen, dan genieten ze van een deel van de rente. Het zou goed zijn te weten wie wat betaalt. Mijn schatting is dat de gemiddelde verkoopprijs van Electrabel dicht bij de 60 euro per MWh ligt en dat Electrabel de nucleaire rente zelf int.'

Met de cijfers van Electrabel zit het al lang fout. De conventie die destijds tussen Electrabel en de overheid bestond, bepaalde dat het bedrijf een rendement op eigen middelen mocht boeken van 12 tot 13procent. ‘Met de komst van Suez is men beginnen te knoeien met de cijfers, onder meer door een omvangrijke beleggingsportefeuille uit te bouwen', zegt De Keuleneer. ‘Tezelfdertijd werd het rendement op de elektriciteitsproductie via prijsverhogingen opgedreven tot 20 à 25procent. De steeds hogere elektriciteitswinst werd handig gemaskeerd en het controlecomité gedoogde dat.'

Tot in 2002 was de kostprijs bekend. Sindsdien daalden de productiekosten en stegen de verkoopprijzen, maar de jongste jaren is de boekhouding van Electrabel totaal ontransparant. De zeer hoge Belgische winst werd gemanipuleerd door ze te vermengen met andere delen en kosten van de groep GdF Suez. Op die manier werd meteen ook de belastingfactuur gedrukt. Electrabel betaalt ondanks de superwinsten geen vennootschapsbelasting. Als de wet dat toelaat, moet ze aangepast worden, vindt De Keuleneer. ‘Goldman Sachs zei ook dat het niets onwettigs deed toen het werd aangeklaagd door de waakhond Sec.'

De echte winst die Electrabel op de Belgische productie haalt, ligt nóg hoger, want Electrabel verdient ook aardig aan zijn kolencentrales —eveneens een bron van relatief goedkope energie— en gasturbines. De Keuleneer: ‘Hoeveel Electrabel echt verdient, is lastig om te zeggen. Het is al jaren een meester in het verbergen van zijn echte rentabiliteit. Zowel van de verkoop- als kostprijzen moet er een audit komen.'TER HERINNERING:

Wie schafte het controlecomité voor gas en elektriciteit af? Weten jullie het nog?

Wij helpen jullie een handje...DELEUZE ELIMINEERT CCEG

Briefing

De werkgeversorganisatie Unizo reageert positief op het voorstel van de federale staatssecretaris voor Energie, Olivier Deleuze ( Ecolo), om het Controlecomité voor Gas en Elektriciteit ( CCEG) zo snel mogelijk af te schaffen. Deleuze raadde de regering op dinsdag 27 november aan om het comité op te doeken en de bevoegdheden ervan over te hevelen naar de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas ( CREG). Volgens Deleuze beschikt deze over meer middelen om de elektriciteitssector te controleren. De vakbonden en het Verbond van Belgische Ondernemingen ( VBO) vinden het voorstel te vroeg.

OLIVIER DELEUZE (STAATSSECRETARIS ENERGIE) CREG is beter controlemechanisme.Trends/Cash - 06-12-2001


En we herhalen het hier nog maar eens voor de zoveelste keer...de CREG heeft NOOOIT de zelfde bevoegdheden gekregen en heeft dus absoluut niks, nada, nougabollen te zeggen over de elektriciteitstarieven. Enkel over distributietarieven...dank u brave groene jongens en meisjes...en dat begot iedereen dat in zijn koppeke steekt op 13 juni ...De Groenen hebben er dus voor gezorgd daét niemand of niks de energietarieven nog onder controle heeft gehouden. En o.a. UNIZO was maar al te blij om mee te doen met dit spelleke...


maar een beetje later klinkt het al heel wat anders (wij citeren enkel een uittreksel van toen...)
http://www.habitos.be/bouwen/item.asp?item_id=1666


"Unizo zegt dat Electrabel misbruik maakt van zijn bijna-monopolie op de Belgische markt. De KMO-organisatie wil overleg met Electrabel, maar wil desnoods vragen dat de regering tussenbeide komt. Hoe dan ook legt de prijsverhoging een hypotheek op de economische groei, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo.


Geheugen opgefrist beste lezertjes?


Morgen brengen we leuk nieuws over onze andere "dada" de slimme meters....

31-05-2010 om 22:42 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!Inhoud blog
 • The brave new world is werkelijkheid...
 • ook interessant
 • Yaz...Yasmine...
 • en contraceptie in Belgistan...
 • Problemen in Frankrijk en USA met bepaalde contraceptiva...
 • ergerlijk 2013!
 • Femmes de Rue iedereen geeft commentaar, wij dus ook
 • De valsche Fransman nog maar eens verslagen...
 • Armoedebestrijding...Geen enkele minister heeft er naar gevraagd...
 • anderhalf miljard euro subsidies weggegooid in zonnepanelen...
 • Deltastichting niet blij....
 • Dag Allemaal vaandeldrager in de Vlaemsche ontvoogdingsstrijd!
 • Leve de tsjeven met hun kerncentrales en Bart Van Rompuy
 • Artistieke vrijheid in Vlaenderen en op de VRT!
 • EUREKA en DRIEWERF HOERA HIPHIP geen slimme meter in huis!
 • Hier zijn we weer !
 • >Dewinter getuigt over de zwanworstaanval op kinderen...
 • De voedselberg van Steven De Geynst
 • Luc Barbé...een heel kleine rehabilitatie...
 • een hoofddekselvergelijking
 • verlof voor de geërgerden
 • de duizendzevenentwintigste generatie Vlamingen kent grote leerachterstand
 • l'oiseau bleu
 • De blijde (weder)intrede van Maeterlinck in Gent en over perzikken met 2 k's
 • Belgie in het nieuws
 • Bernard de pilchard en het idyllisch kustlandschap
 • de levensverwachting van de Duitse armen biedt een oplossing voor de vergrijzing!
 • Hoera, de gestapo is terug...de Grimbergse kliklijn
 • leve de revolutie
 • ARCO, Tsjevenstreken in het kwadraat!
 • een visie op de Russische verkiezingen...
 • Wij hangen graag de propere uit...
 • Filip De Winter verhuist naar Namibië, hoera!
 • den ellentrik als grondstof
 • Black woman : Tu sens la fleur le matin et le poireau le soir. Non merci !
 • energie veroorzaakt vergeetachtigheid
 • bijna weer oorlog in Mesen...een belgenmop..
 • RIP SVETLANA ALILUYEVA...wie haar niet kent zoekt het maar eens op en leest haar boeken...
 • zonnepanelen zien klaar maar ook nazidassen op de VRT
 • Vlaanderen op zijn smalst en de lul van de dag
 • een monument
 • young media summit
 • met het schaamrood op de wangen
 • Spanje in actie tegen privatisering van het onderwijs
 • Er zijn dus toch nog verstandige mensen in Vlaanderen....de SERV
 • occupy Wall Street
 • Alaa Abdel -Fattah
 • ARCO het einde...
 • Tolerante Vlamingen?
 • madam van de dag: Ann Branbergen
 • De Brusselse metroerger dan Afghanistan?
 • Naast Plopsaland bestond er ook Shitland
 • Indaver Beveren ligt in Afrika
 • sluikreclame voor La source des femmes en Jacques Bloch
 • IN MEMORIAM
 • Amerika het donkerste voorbeeld
 • extreem rechts weer springlevend!
 • Le Pen en Israel één front??????
 • een andere stem in het debat...
 • Charlie a beaucoup d'ami(e)s en een nieuwe blog !
 • Oakland general strike
 • La belle plume française concernat Charlie: Le Monde
 • solidariteit met Charlie Hebdo
 • op naar de barricades!
 • een grote madam in de rechtbank !
 • Met zijn allen naar een Europees referendum, wij zijn allemaal Grieken!
 • Freya we love you!
 • gooi onze kerncentrales maar dicht, we steken de kaarsen wel aan...
 • Dexia we zijn één en al oor!
 • Zullen de Fransen wel slagen waar de Belgistanen falen?
 • Colloceer Vermeiren!
 • energie eindelijk een debat?
 • We are all Americans!
 • occupy....Chicago is nog steeds Chicago van Al Capone al heet hij nu Emanuel Rahm
 • de dubbeldemocratie Belgistan en de groene stroomcertificaten, twee verhaaltjes
 • de casino van ARCO en de rest...
 • vroem vroem
 • sjot ze uit hun pluche zetels!
 • Indignados in Brussel een succes!
 • nog een beetje chili...
 • Camila Vallejo komt naar Brussel!
 • Arvelor Mitaal of een mooi voorbeeld van roofkapitalisme
 • Het zijn weer harde tijden...
 • Privépolitie ...hallucinant...hier kan zelfs Hasselt nog een punt aan zuigen!
 • CAMILA VALLEJO een rolmodelleke
 • de duisternis regeert over grote delen van de wereld...
 • Revoilà le LKP deze keer in Mayotte...
 • niet alleen Obama schrijft mooie toespraken in de USA...
 • Lap, het is prijs!
 • de uitspraak van de dag
 • de éénwording tussen Zuid en Noord-apenland komt nabij! En Dexia is er nog!
 • In Brussel draagt nu elk schoolkind een kuisheidsgordel!
 • Maikel Nabil
 • no comment
 • We love Freya!
 • Arm België ...
 • We are seeing change in our world, block by block – city by city.
 • Freya is de slimste!
 • WE WON'T PAY
 • Griekenland en de vrije pers een voorbode voor Europa
 • Tot Maandag
 • mensen komen tot inzicht maar véééééééééééél te laat De dure energie...en onze luciede politici
 • China komt in opstand...tegen de zonnepanelen...tja
 • We gaan naar Amerika...
 • slimme meters en de sprookjes van onze vriend Bart Martens
 • INFRAX en slimme meters een duidelijk standpunt hoera!
 • slimme meters en slimme netten deel 2
 • slimme meters en slimme netten deel 1
 • slimme netten weer zo een indianenverhaal...
 • slimme meters ...de ondertekenaars...
 • de slimme meters...iedereen wordt stilaan slim...
 • Over de doden wel kwaaie woorden : einde van de zaak zuster Gabrielle?
 • koorknaap Javaux wordt schandknaap
 • Humberto Prato en De Wever, alles bij elkaar geklutst geeft een mooie omelet
 • De held wordt uitgewezen....petitie voor Ly Khaly
 • Maanpizza's?
 • voor vandaag volstaat één enkele zin...
 • Ere wie ere toekomt SVEN GATZ
 • Misschien willen de rijken wel ooit wat betalen maar intussen creperen de armen
 • de Duitse bron is gevonden...pure nazipraktijken dus vanwege de Ollandse bloggers en fora..
 • Hollandse nazitaal over Islamitische Duitse Turken en incest
 • Ce lion était beaucoup trop flamand ... Cela ne pouvait plus durer
 • een kleine nostalgische bevlieging over Franse lessen en 14-18
 • AI WEI WEI legt uit
 • IJzerbedevaart????? de wadde?????
 • ALI FARZAT: niet iedereen heeft blijkbaar de zelfde humor...
 • en hier zijn de invalide Walen met hun reactie...
 • N-VA is radio Mille Collines en een bende debielen...
 • Inge en de god van mededogen is Miss Universe
 • Dupont en Dupond in het Nieuwsblad
 • We kunnen hier niet tot 5 tellen...
 • neen tegen onverdraagzaamheid: oproep van de progressieve Islamieten
 • PUKKELPOP 2011
 • Daar is de orde weer...oneerlijke concurrentie in Marcinelle
 • Ollands partnership voor Stalinmuseum?
 • Jean Bricmont schrijft een artikel in Counterpunch
 • Nette mensen berokkenen even veel schade als britse plunderaars
 • meer belastingen graag en chique rellen in Lloret
 • verstandige taal...
 • over raddraaiers, imbecielen, stormrammen, linkse idioten en wijze zotten
 • Niemand heeft het monopolie van de waarheid maar praten helpt!
 • nog meer krapuul nu ook in Chili...
 • de verloren jeugd en andere bevlogen romantiek
 • Lessen uit het verleden? Vergeet het!
 • Plunderaars lusten geen boeken...
 • Daar komt Baudrillard : England's burning en B-H-V-jeugd brandt shoppingcentrum Anderlecht plat...
 • London's burning het lijkt stilaan wel op een kleine genocide...
 • London's burning maar er zijn zo wel een paar oorzaken...
 • London 's burning
 • Justice, not charity! en de ouwe Voltaire is weer springlevend!
 • Egypte en Israël zelfde strijd...
 • Kaka als onderpand
 • 8 augustus 1956 Tutti Cadaveri
 • toiletperen en zonnepanelen, de index zal weer stijgen....onze concurrentiepositie gaat er aan...
 • de slimme kleuter van de buren...
 • de Carapilsproleague steigert, u toch ook?
 • het tolerante olland lijkt wel een nazikamp...
 • Rothschild Boulevard ....
 • Israel en de indignados van Rothschild Boulevard
 • Betaalde sex om je studie te betalen...???
 • Terug naar Blankenberge...
 • Oproep aan Jean-Pierre, Siegfried en Benno
 • Frans Crols een groot-Russisch Vlaemsch-nationalist
 • Gevaarlijke onzin in Vlaanderen...
 • de geest van Jef Cognac is terug!
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 3
 • Veel schoon volk...
 • Tanguy Veys krijgt een mail
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 2
 • aaargh, this is really insane
 • in memoriam de socialistische jongeren van UTOYA
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 1
 • De deltastichting en de bolsjewieken....
 • Stiglitz over Euro en Europa
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 5
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 4
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 3
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 2
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 1
 • De grote denkers rond TEKOS Van Windekens en Luc Pauwels
 • Tanguy Veys de man die reageert!
 • Wat weten we over Nieuw rechts in Vlaanderen en Tekos? Deel 1
 • Nieuw Rechts Scriptie van Sofie Delporte deel 2
 • VSV wie zijn de leiders? Grinnik grinnik
 • TEKOS of het nieuwe conservatisme in Vlaanderen...een kleine inleiding
 • Tekos of de nieuwe conservatieven van de deltastichting of het vervolg op het Vlaams Syndikaat
 • Daar is de vlaamsche vakbond VSV een zusje van het VNS?
 • Kroll in Le Soir ter gelegenheid van 11 juli...schitterend
 • dens sos geklopt door Groen op links...
 • De rooie toekomst wenkt!
 • Bart non en het olijke duo
 • verboden te denken in Belgistan
 • Moderne slavernij in Flamanville eindelijk aangeklaagd door politici
 • Talibanfeministe Naomi Wolf over porno en mannen
 • Het diruponotaatje en wat commentaar bij artikel 60 en asiel
 • Daar zijn de eerste ronkende verklaringen op de diruponota
 • Natie en volk laat Gilbert de Tour winnen astamblief...
 • wat cijfertjes over jeugdwerkloosheid...
 • Jeugdwerkloosheid...we moeten er toch maar eens over praten
  Zoeken in blog

  Laatste commentaren
 • What is complicated? (Jill Hopkins)
      op Deltastichting niet blij....
 • Re: (Gigi)
      op soms zijn ook je medestanders een bende idioten
 • Re: (Riz)
      op de intellectuele superioriteit der franstaligen en een vakantietrip naar Sarkoland
 • Foto

  Le seul site qui n'a pas une culture très ancienne des vraies valeurs Flamandes
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2013
 • 30/07-05/08 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008

  Andere URL'zz van ons...
 • Gastenboek
 • Beginselverklaring
 • Mission Statement
 • Onze AO-POSTERS
 • De Schijtoptant

 • Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Het is altijd leuk om eens iets van een ander te lezen.


  Blog als favoriet !

  onze ideologische onderbouw
 • WOII Fascisme
 • Spinoza door Etienne Vermeersch
 • Susse van den Ende
 • subversiviteit en situationisme
 • scepticisme en Jean Bricmont en Sokal
 • de grote roerganger en marxbrother 1

 • Buitenlandse voorbeelden om binnenlands na te volgen
 • ressacs Frankrijk
 • Amerika's beste gazet
 • een jonge vriend uit Latijns-Amerika met stamboom
 • bellaciao Frankrijk
 • Teacher dude Griekenland
 • LKP en UGTG Guadeloupe
 • The Huffington Post USA
 • Haaretz Israel
 • Human rights watch
 • IJsland in crisis

  Onze Esthetishe Bovenbouw
 • Bob De Groof
 • Baudouin Breïker
 • Le dernier cri Frankrijk
 • Art brut en aanverwanten
 • De mededeler en Quelle Horreur Olland
 • Schone Vlaemsche Poëzie
 • Muziek en kleinkunst comme on aime
 • @-C-ART-dzz-Offizz

 • Symphatieke blogs van over de taalgrens en Brussel en wijde omgeving
 • Richard III Duc de Gloucester
 • Brussel voor serieuse mensen
 • Taalhistorisch Brussel
 • afrikaanse madammen

 • LINK-swap
 • http://weblog.startpagina.be
 • http://weblog.startpagina.nl/
 • http://weblog.startkabel.nl/
 • http://weblogger.startbewijs.nl/
 • http://besteblogs.eigenstart.nl/

 • Een interessant adres?

  www.desesperado.be

  View blog top tags


  View blog authority
  Pagerankkeyword ranking search engine

  TECHNORATI
  PROFILE
  DOSSIER ENERGIE-DEBAT
 • BLOGBERICHT
  van PART I t.e.m XIII
 • PDF-DOCUMENT
  van PART I t.e.m XIII


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!