Huybrechts, die met de VFB de belangen van de kleine aandeelhouders behartigt, vermoedt dat daarmee het gelijkheidsbeginsel wordt geschonden en overweegt juridische stappen. Dat heeft hij maandag in het VRT-radioprogramma De Ochtend gezegd.

De ACW-Holding Arco bestaat uit drie coöperatieve verenigingen en is met 13,8 procent een van de grootste aandeelhouders van Dexia. Nu de aandelen beduidend minder waard zullen zijn, vraagt Arco een waarborg voor coöperatieve verenigingen. Arco heeft die garantie, die de inleg van de coöperanten moet beschermen, ook toegezegd gekregen.

"Een absurde regeling", zegt VFB-voorzitter Huybrechts. "Blijkbaar is het mogelijk om een verzekering voor kapitaalbescherming te kopen bij de staat. Dit is strijdig met de elementaire beginselen van beleggen in risicokapitaal. Die beginselen houden in dat je bereid bent om op de blaren te gaan zitten als het slecht gaat", aldus Huybrechts.

Huybrechts wil juristen laten onderzoeken of de Arco-regeling geen aantasting is van het gelijkheidsbeginsel. Als dat zo is, sluit hij juridische stappen niet uit.