kitokojungle

..welkom ! ..welkom ! ..welkom !

~ Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke Randdebiliteit ~

~ HÉT "progressief" Orgaan Der "Hangmatsocialisten" ~
Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke & Politieke Randdebiliteit

08-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het rijke Westen Afrika civiliseert... PART I


't is niet de eerste maal dat we er op alluderen & voorwaar het zal ook niet de laatste maal zijn dat we dat doen !

Het moet maar eens gezegd & vooral, het moet ook maar eens met regelmaat herhaald, zoniet er met de voorhamer ingemept... Het wordt hoog tijd dat wij oals verwende & zogezegde geciviliseerde Westerlingen onszelf eens gaan bevragen... We vertonen immers zo met de regelmaat van een atoomklok, het arrogante trekje dat we denken dat ook de rest van de wereld ons toebehoort, met als gevolg dat we dus daar naar eigen goeddunken maar mee doen zoals wij willen, ongeacht welke gevolgen het ginds in de 3de Wereld voor de plaatselijke bevolking heeft...

Eén van de mooie schoolvoorbeelden van deze arrogantie is bvb zoals wij de 3de Wereld als een openbaar stort gebruiken voor troep, waar wij hier in het rijke Westen nergens meer mee terecht kunnen, omdat er allerhande regelgevingen aan verbonden zijn waar we ons dan dienen aan te houden... Regelgevingen die er niet zomaar voor de schone schijn zijn, maar die er moeten voor zorgen dat onze kinderen & kleinkinderen binnen 50 of 100 jaar niet vergiftigd zullen worden, nog maar alleen door buiten te lopen, of te ademen, of een glas fris kraantjeswater te drinken...

Màààrr zoals gezegd... wij Westerlingen mógen dàt straffeloos doen... Het verwondert ons dus weer eens niet, dat we als Belgistaanse Bananenrepubliek weer eens de pers halen...

...

07/02/09 11u54

Antwerpse haven draaischijf illegaal afvaltransport


Vanuit de haven van Antwerpen vertrekken onder het mom van tweedehandsgoederen containers met elektronisch afval naar ontwikkelingslanden, zoals het West-Afrikaanse Ghana. Daar worden de afgedankte tv's, computers en koelkasten door kinderen in mensonwaardige omstandigheden ontmanteld. Het vervoer van afval naar de derde wereld is internationaal verboden, maar de controle in ons land is vrij beperkt."Taak van de douane"

"De controle op gevaarlijke goederen die als dusdanig zijn aangegeven, is onze bevoegdheid. Maar het gaat hier om illegaal afval, waar we dus geen weet van hebben. De controle op die goederenstromen is in principe de taak van de douane en de federale politie", zegt Annik Dirkx, woordvoerster van het Antwerpse Havenbedrijf."Inspectie vertienvoudigen"

Volgens Vlaams parlementslid Rudi Daems (Groen!), die het voorbije jaar onderzoek deed naar de problematiek en een werkbezoek bracht aan Ghana, is de Antwerpse haven "een kaas met veel te grote gaten". "De douane doet wat ze kan, maar komt vaak middelen te kort om voldoende slagkrachtig op te treden. Met de federale en Vlaamse milieu-inspectie is het zo mogelijk nog erger gesteld. Zij hebben elk twee inspecteurs op het terrein om alle containertransporten te controleren", aldus Daems.

Daems pleit dan ook voor een vertienvoudiging van de inspectiecapaciteit in de Vlaamse havens, een douane met meer mogelijkheden en een slagvaardiger justitie.

(belga/dea)

BRON :
http://www.demorgen.be/

...

...& Waarom verwondert het ons niet, dat er daarna een officiële Persmededeling kwam...

...

07/02/09 19u56

Crevits: "Blijf naar containerpark gaan"


Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits roept op met afgedankte elektronische apparatuur naar het containerpark of de winkel te blijven gaan. Dat zegt ze in een reactie op de reportage over de Antwerpse haven als draaischijf voor elektronisch afval.Tweedehands

Bij Crevits gaat men ervan uit de trafiek waarover sprake is, afval is die onder het mom van tweedehandsgoederen wordt verscheept. Het zou niet gaan om elektronica-afval uit Vlaanderen. Daarvoor bestaat immers het Recupel-systeem, dat sterk is gecontroleerd. Ze roept consumenten dan ook op met hun afgedankt materiaal naar containerparken en elektronica-winkels, die aangesloten zijn bij Recupel, te blijven gaan. "Zo vermijd je dat het elders terechtkomt", aldus Crevits.Verboden

De uitvoer naar derdewereldlanden van elektronica-afval is verboden, zegt Crevits. Afvalmaatschappij OVAM geeft daar geen vergunningen voor. Het vervoer van tweedehands-elektronicamateriaal, meer bepaald doorvoer vanuit het buitenland, is de bevoegdheid van de federale overheid. De Vlaamse milieu-inspectie is enkel bevoegd voor controle op de uitvoer van Vlaams afval.Geschokt

Niettemin zegt de minister geschokt te zijn door de feiten. Ze wil zeer snel de betrokken overheidsdiensten en sectoren samenroepen om de samenwerking te versterken zodat de controles efficiënt en effectief kunnen gebeuren.

(belga/ep)

BRON :
http://www.demorgen.be/

...

We kregen natuurlijk weer eens spontaan tranen van ontroering in de ogen ...

...Dewelke natuurlijk wel enigszins verschillen van de tranen die we plengden bij het zien van volgende beelden op het VRT-journaal...

...

za 07/02/09 19:52

Antwerpen geen draaischijf voor @-afval"Antwerpen geen draaischijf voor @-afval"
duur : 0:59 minuten
Nieuwsuitzending


...De kans dat er vanuit de haven van Antwerpen containers met elektronisch afval uit Vlaanderen vertrekken naar de Derde Wereld, is klein. Dat zegt Vlaams minister van Milieu Hilde Crevits (CD&V) in een reactie op berichten dat in Antwerpen jaarlijks duizenden containers met elektronisch afval -of e-waste- verscheept worden naar arme landen.


In een reportage van VRT-journalist Jan Holderbeke die vanavond in het tv-programma Vranckx wordt uitgezonden, is te zien hoe kinderen in het West-Afrikaanse land Ghana de afgedankte computers en televisies uit elkaar moeten halen.

Volgens Vlaams parlementslid Rudi Daems (Groen!) staat ons land al langer bekend als een doorvoerland van westers afval over de hele wereld. Hoewel het dumpen van afval naar arme landen verboden is, blijft de controle daarop zeer beperkt, stelt hij.

Daems wil het thema op de agenda zetten en nam journalisten mee naar Ghana. Op het stort Agbogbloshie moeten kinderen van soms maar zeven jaar elektronisch afval uit elkaar halen in zeer ongezonde omstandigheden.

Zonder enige vorm van bescherming smelten de kinderen lood en worden ze blootgesteld aan onder andere kwik, dioxines en cadmium. Voor het verwerken van afval krijgen ze een paar euro, maar ze zetten daarmee wel hun leven op het spel.

Daems laakt de gebrekkige controle, want in totaal zijn er maar vier controleurs in ons land die moeten toezien op het afvaltransport.

"Wij hebben in de containers naar Ghana ook elektronisch afval uit Duitsland, Engeland en zelfs Amerika gevonden. Blijkbaar kiest men de meest gemakkelijke route en die loopt blijkbaar deels door Antwerpen", aldus Daems."Elektronisch afval"
duur : 2:06 minuten
Nieuwsuitzending


..."Vlaamse afvalwetgeving is heel streng"

Maar volgens minister Crevits klopt het verhaal van Daems niet. "Onze Vlaamse afvalwetgeving is heel streng", stelt ze.

"De afvalstoffenmaatschappij OVAM levert geen enkele vergunning af om afgedankt elektronisch afval naar het buitenland, laat staan ontwikkelingslanden, te sturen. Ik kan moeilijk geloven dat hier zomaar Vlaams afval zou kunnen bijzitten", aldus Crevits.

Toch pleit ze ook voor betere controles op het afvaltransport via de haven van Antwerpen. Vorig jaar waren in de Antwerpse haven maar 117 controles op elektronisch afval, terwijl er honderden containers vertrokken. Nog volgens Crevits zijn intussen ook extra douaniers opgeleid met het oog op meer controle.

Ook het Antwerps Havenbedrijf zelf wil meer controle. "We moeten evolueren naar een systeem waarbij dat soort van transporten wordt tegengehouden. We zijn dan ook vragende partij voor meer controleurs", zegt Annik Dirkx van het Antwerpse Havenbedrijf.

BRON :
http://www.deredactie.be/

...

...& Aansluitend krijgt u van ons natuurlijk de door ons geripte reportage ~overigens een aanrader !!~ van onze VRT...

N.V.D.R. : ...& Zo effe terzijde, onze Openbare Omroep is op haar nieuwste site immers zo "Openbaar" & zo "publieksvriendelijk" dat ze de mogelijkheid van een uitzending via "embed" uit te sluiten... Vandaar dat we ze voor de goede zaak maar rippen... dank U VRT om weer eens zo selectief te zijn in wie recht heeft op nieuws & wie niet..."VRANCKX : ons vuil in Afrika"
duur : 23:19 minuten
Reportage - Vranckx - 07/02/09


...In onze allerbekende kwalititeitskrant, vonden we dan weer volgend stichtend stukje...

...

dossier : e-waste overspoelt Ghana

zaterdag 07 februari 2009

De achterkant van ons elektronisch comfort

Pieter Lesaffer


ACCRA - Als westerling kun je niet anders dan schaamte voelen wanneer je door Agbogbloshie loopt. Voor enkele centen mogen kinderen er koper en ijzer uit onze oude apparaten prutsen. Dioxines en andere gif krijgen ze er gratis bij.

Iedereen kent de tv-beelden van de metaalverwerkende industrie in ons land. Twee mannen met dikke witte pakken en weerspiegelende glazen voor hun ogen in een fabriek, waar ze een stroom vloeibaar lood monsteren. Heel voorzichtig scheppen ze met een soort grote lepel in het stromende lood. Buiten beeld wordt de rook die het smeltende lood produceert, in een filter opgevangen en schoongemaakt.

In Agbogbloshie gebeurt ongeveer hetzelfde, alleen zijn de metaalarbeiders hier jongeren van 17 jaar, die in T-shirt en jeansbroek boven een gammele ketel hangen. In de kuip hebben ze het lood gelegd dat ze eerder uit afgedankte batterijen hebben gehaald. Het vuur onder de ketel wakkeren ze aan met plastiek en met isolatie die ze van oude koelkasten hebben losgewrikt. Het gesmolten lood scheppen ze met een even gammele lepel in de vormen die naast het vuur klaar staan. De zwarte looddampen, ongeveer het giftigste wat je als mens kunt inademen, waaien over de rest van Agbogbloshie.

Dit is een hallucinante plaats. Agbogbloshie ligt aan de rand van Accra, de hoofdstad van Ghana. Langs het terrein stroomt de Odaw, een rivier die stroomopwaarts nog bekendstaat om zijn rijke visbestand. Hier is de rivier pikzwart en drijft er vooral rommel op het water. Aan de ene oever bevinden zich de krottenwijk en de voedingskraampjes van Agbogbloshie. De andere kant houdt het midden tussen een tweedehandsmarkt en een stort.

Voor buitenstaanders is dit een regelrecht stort, een plaats waar onze afgedankte elektronica de Afrikaanse kinderlichaampjes om zeep helpt. De plek ligt vol elektronica-afval, en hier en daar stijgen rookpluimen op, van kinderen die kabels verbranden om het koper eruit te halen. Andere kinderen kloppen met stenen de beeldschermen stuk. Nog anderen, geen tien jaar oud, grabbelen in de olie uit enkele autowrakken, op zoek naar restjes metaal om te verkopen.

Maar voor de aanwezige Ghanezen is Agbogbloshie in de eerste plaats een marktplaats. Hier verhandelen ze koper, ijzer en lood. Via de tweedehands elektronicazaken in Accra of rechtstreeks vanuit de haven komen hier de afgedankte tv-toestellen, beeldschermen, koelkasten, computers en andere elektronica terecht. Vooral de beeldschermen zijn populair, nu Europa massaal op flatscreen computerschermen is overgeschakeld.

Zodra de toestellen zijn aangekomen, is het zaak om uit de onderdelen zoveel mogelijk geld te slaan. Dat deze verwerking een zware hypotheek op hun gezondheid legt, is voor deze kinderen niet aan de orde. Alleen het geld is van tel. Het interessantste op dat vlak is het koper, dat in de beeldbuizen en de kabels zit.

Vooral kinderen en jongeren halen die materialen uit de apparaten. Zij brengen hun buit naar een van de weegschalen op het terrein. Elke weegschaal wordt beheerd door een 'business man', die het materiaal op zijn beurt verkoopt. Aan de kinderen betaalt hij voor een kilogram koper omgerekend tussen de 0,60 en 1 euro. IJzer is minder waard, zo'n 15 eurocent per kilogram.

'Maar het zijn slappe tijden', zegt business man Francis Abbi. 'De internationale markten zijn gezakt, en dat voelen wij ook. We moeten wachten tot de economie weer aantrekt.' Samen met enkele collega's zit Abbi in het business center van Agbogbloshie, zoals hij het zelf noemt. Er staan enkele banken en een tafel tussen twee containers, overdekt met een golfplaat.

Deze opvallend goedgeklede business men wonen zelf niet in de buurt. 'We komen hier van maandag tot zaterdag werken, 's avonds gaan we terug naar huis.' Francis Abbi zelf verhandelt vooral ijzer. 'Ik heb een contactpersoon in de haven die het ijzer verwerkt tot staven voor gewapend beton. Hij geeft me een goede prijs. Voor mij is de afgedankte apparatuur geen afval, maar mijn broodwinning.'

Hetzelfde geldt voor de kinderen van Agbogbloshie. Ook zij verdienen een centje aan wat het Westen weggooit. Maar de gezondheidsprijs die ze daarvoor betalen, is enorm hoog. Uit grond- en waterstalen die Greenpeace vorig jaar in Agbogbloshie heeft genomen, blijkt dat hier honderd keer meer cadmium, lood en andere zware metalen in de grond zitten dan in een gelijkaardig, niet-vervuild terrein. Ook dioxines komen er in alarmerend hoge concentraties voor. De milieuorganisatie mat bijna 1.000 pictogram per gram op de bodem van de rivier. In een normale rivier of vijver, zelfs in vervuilde regio's, komt die waarde niet boven de 20 pictogram per gram. Het risico op kanker is hier dodelijk hoog.

Achter het voetbalveld - dat net als de rest van het terrein bestaat uit platgetrapt afval - zijn enkele kinderen pvc kabels aan het branden. Ze wakkeren het vuur aan met isolatie uit koelkasten, 'dat doet de kabels beter branden'. Belgische elektronica is er op het eerste gezicht niet te vinden, maar één van de jongens heeft wel een ander souvenir uit België: hij draagt een T-shirt van de Antwerpse Waterwerken.

Nog verder, op het eind van de dump-/marktplaats, is niet veel beweging meer. Dit is een afvalvlakte. Hier en daar zitten mensen gehurkt hun gevoeg te doen. Als in een slechte cowboyfilm cirkelen gieren boven hun hoofden. Het is een beeld dat de grenzen van het kolonialisme overschrijdt. Alsof het Westen hiermee zegt: hier onze afval, net goed genoeg voor de negers om erop te kakken.

De vraag is natuurlijk hoe die e-waste in Agbogbloshie en op andere, kleinere dumpplaatsen in Ghana terechtkomt. De circuits in Europa zijn voorlopig een blinde vlek. Hoe het in Ghana verloopt, is iets duidelijker. Minstens een deel van de afgedankte apparaten passeert via de vele elektronicashops in de hoofdstad. Al zijn de handelaars zich van geen kwaad bewust. 'Ik laat ongeveer vier keer per jaar twee containers vol elektronica van Europa overkomen', zegt bijvoorbeeld Mark William Hanson. 'De meeste apparaten die ik via mijn agent in Europa aankoop, werken nog. Zo zullen er op een lading van vijfhonderd computerschermen gemiddeld maar vijftig of zestig toestellen kapot zijn. Dus dat valt goed mee.' In zijn winkel 'Hargos' betaal je voor een computer omgerekend zo'n honderd euro. Een beeldscherm kost er zowat dertig euro en een dvd-speler twintig euro.

Voor Hanson en zijn collega's is het aandeel niet-werkende apparaten, naar eigen zeggen, laag. Maar allemaal samen maken die apparaten de afvalberg in Agbogbloshie wel een pak groter. Winkeliers leggen de kapotte apparaten op straat, en jongens komen die met karretjes oppikken, om ze te gaan 'verwerken'. Daarnaast zouden vrachtwagens ook rechtstreeks van de havenstad Tema naar Agbogbloshie rijden. De selectie is dan op de kaaien al gebeurd.

Volgens schattingen komen in Ghana jaarlijks drie- tot vierhonderd containers met dergelijk e-waste binnen. De directeur van de haven van Tema denkt zelfs dat er op elk schip dat zijn haven binnenvaart wel afgedankte elektronica zit - elk jaar meren in Tema zo' 1.300 schepen aan.

Transport van afval naar de Derde Wereld, en dus ook van afgedankte elektronische toestellen, is verboden. Desondanks schat de Europese Commissie dat 25 tot 75 procent van de elektronica die naar Afrika wordt geëxporteerd, niet werkt.

Voor veel Ghanese gesprekspartners is deze e-waste iets onvermijdelijks - de risico's van het vak. Want wat is het alternatief? De tweedehandsmarkt droogleggen? Dat zou een ramp zijn, want de meeste Afrikanen hebben geen geld voor een nieuwe computer. En dus zou de digitale kloof met het Westen daardoor nog groter worden.

Dat vinden ook Joe Ofori en zijn broer Mike. Zij kopen hun elektronica rechtstreeks in vanuit Europa - aan hun kledij en terreinwagen te zien een lucratieve handel. 'Laat de vrije markt toch zijn werk doen', reageert Joe op de afvaldiscussie. 'Het is niet omdat iets in Europa niet werkt, dat het ook hier niet werkt. Afrika is helemaal anders. Wij moeten ons behelpen met wat we kunnen grijpen. Bekijk de elektriciteitsleidingen op straat eens. In Europa zou zoiets onmogelijk zijn. Bij een felle rukwind komen die draden los, raken ze een voorbijganger, en is die dood. Maar dat nemen we erbij. Dit is Afrika, wij zijn een continent van kansen.'

Volgens Mike hebben de oude computers nog een ander belangrijk voordeel: 'Internetshops verkiezen die boven nieuwe computers, omdat die trager zijn. En dus verdienen ze meer, want hun klanten betalen per uur.'

In de praktijk doen de Ghanese overheden voorlopig weinig aan het probleem van de e-waste. Op basis van het internationale verdrag van Bazel heeft het Afrikaanse land nochtans het recht om afvalcontainers terug naar het land van herkomst te sturen.

Afgelopen zomer is er toch wat beweging in de zaak gekomen. Mike Anane, journalist en milieuactivist, slaagde erin het thema in de Ghanese media te brengen. De toenmalige minister van Leefmilieu, Kwadjo Agyei Darko (NPP), pikte dat op, en stelde als eerste politicus het probleem aan de orde. Het enige concrete resultaat is voorlopig dat Nederlandse milieu-inspecteurs dit jaar hun Ghanese collega's komen bijscholen.

'Meer kon ik niet doen, de regering had te veel andere zorgen', zegt Kwadjo Agyei Darko, intussen ex-minister. 'Maar er zou wel degelijk iets moeten gebeuren aan het probleem van e-waste. Daaronder vallen voor mij trouwens niet alleen de toestellen die niet werken, maar ook apparaten die hier binnenkomen en maar een korte levensduur hebben.'

De voormalige minister pleit voor meer bewustwording bij de bevolking. 'Mensen worden verblind door de lage prijzen van tweedehandstoestellen. Maar ze staan er niet bij stil dat die niet lang meegaan. Voor elektronica zouden we dezelfde taksen moeten invoeren als voor de wagens die ons land binnenkomen. Op alle tweedehandswagens ouder dan tien jaar wordt hier een taks geheven. En hoe ouder de wagen, hoe hoger de taks. Waarom zouden we niet hetzelfde doen voor elektronica? Dat zou het prijsverschil met een nieuwe computer kleiner maken. Bovendien kan de overheid het geld gebruiken om aan degelijke afvalverwerking te doen.'

BRON :
http://www.standaard.be/

...Einde PART I ...wordt vervolgd...!!

08-02-2009 om 19:14 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het rijke Westen Afrika civiliseert... PART II

Begin PART II ...Het vervolg...!!We vonden verder in het Nederlandse dagblad Trouw ook een mooi artikel hierover : "Ghana zit opgescheept met berg gebruikte computers", met als ondertitels Afgedankte elektronica ’We kunnen deze spullen absoluut niet verantwoord verwerken’ & De officiële bestemming is vaak een school, maar veel tweedehands computers uit het Westen belanden in Ghana direct op de vuilnisbelt.

Maar helaas-helaas Trouw hanteert een belachelijke regelgeving van slechts 50 woorden te mogen overnemen & vervolgens door te verwijzen naar het desbetreffende artikel...

Rookwalmen wijzen de weg naar de vuilnisbelt van Agbogbloshie, pal naast het centrum van de Ghanese hoofdstad Accra. Dit is het eindstation voor duizenden en nog eens duizenden computers uit Europa en de Verenigde Staten. Ze zijn gewild omdat het metaal nog wat opbrengt. Overal zitten mannen en jongens die...

N.V.D.R. :
Onze excuses hiervoor, maar wegens het gestelde regeltje moet je de rest van het artikel in kwestie daar ter plekke gaan lezen...

BRON :
http://www.trouw.nl/

...

...& Wie ons iet of wat kent, die weet ondertussen dat we ook nog eens te rade gaan bij onze goeie vriend Mister Google... je weet immers nooit wat die nog aan interessante links omtrent het onderwerp uitspuwt...

Dit is er zo eentje...

...

Last Updated: Wednesday, 16 April 2008, 7:20 GMT

What you must know about e-waste dangers in Ghana

...


The dangers that electronic waste or e-waste poses to Ghana’s environment and human health are real. It is clear and present danger that we ignore to our own peril.

I raised the red flag in June last year with a version of this article which was published in the Daily Graphic, drawing attention to the looming health and environmental dangers of e-waste to Ghana.

After that I wrote another version for the internet and titled it: ‘E-waste is killing Ghanaians slowly.’ And following my article, a US TV station CBS5 sent down award winning journalist Dana King to do a story on e-waste in Ghana. Chris Carroll also came down to Ghana to do a story on the problem for the National Geographic.

And then last Friday April 10, 2008, Mike Anane an environmental journalist held a press conference to alert the nation over the dangers of e-waste that is confronting the country.

I will be surprised if anything dramatic is done to address the problem. I am not being pessimistic, just stating the fact! This is Ghana. The Environmental Protection Agency, (EPA), does not seem to have a clue about the problem or they are simply incapable of handling it or they just don’t care. And I know because I have talked with them extensively about the problem and got nothing out of them. They simply told me as they do in all cases in this country until something terrible happens, that they are still drafting the policy.

As a result of the interest last Friday’s press conference might have generated in the matter, I am publishing again an edited version of this article which appeared on this site in October 2007.

While, there is presently no direct evidence to show that e-waste related diseases are increasing in Ghana, because no such study has been done, the scientific evidences available in other parts of the world, give the high probability that e-waste could be a large contributing factor to some illnesses in Ghana.

Indeed, the issue of e-waste has not attracted any serious concern yet in Ghana and therefore, nothing is being done about it.

Meanwhile, concerns about e-waste or computer waste are growing around the world, particularly in developed countries. However, in developing countries including Ghana the need to take a serious look at the issue of e-waste has not caught up yet.

E-waste is the generic name for electronic or computer wastes. These are discarded electronics devices that come into the waste stream from several sources.

They include gadgets like televisions, personal computers (PCs), telephones, air conditioners, cell phones, and electronic toys.

The list can further be widened to include appliances such as lifts, refrigerators, washing machines, dryers, kitchen equipment or even aeroplanes.

The problems posed by e-waste are becoming more challenging, because the increase in the quantity of e-waste in the system is largely due to the speed of technological advancement and innovation coupled by a high obsolete rate. And because of the very critical role of technology in social and economic development, the issue of e-waste has become a complicated one.

Countries of the world are racing against each other in developing new technology, but technological advancement comes at some costs.

Indeed, no nation can develop without technological know-how and expertise. And some of the costs technology leaves in its trail include e-wastes and associated consequences.

These consequences reverberate in potential environmental as well as health hazards that put the globe at risk.

Among industrial waste campaigners the world over, electronics equipment is one of the largest known sources of heavy metals, toxic materials and organic pollutants in city waste.

Due to the speed at which technology is changing, people change their electronic equipment within short periods.

In the US alone, an estimated 30 million computers are thrown out every year. According to the United States Environmental Protection Agency (EPA), of this number, only 14% are recycled.

Available records show that by the end of 2004, over 314 million computers were obsolete and by the year 2007 the cumulative number of obsolete computers in the US is expected to rise to 500 million.

Due to this rapid advancement, the average life-span of computers has shrunk to less than two years. For most people, the lure of new technology is so strong that, they would rather buy a new computer than upgrade an old one, and those PCs that can not be upgraded add up to the waste pile.

Another estimate suggests that by 2010, 100 million cell phones and 300 million PCs will end up on the dumping site.

Sadly, because accurate statistics are often hard to obtain in Ghana and in most cases figures do not exist, estimates of PCs in Ghana are not readily available.

But there are now emerging evidences that Ghana has become a dumping ground for discarded electronics goods.

Moreover, the rate at which electronic gadgets become obsolete in Ghana is not known, taking into account the fact that a good number of PCs and other electronics gadgets that are imported into the country are already old.E-waste contains dangerous chemicals

E-waste is known to contain dangerous chemical pollutants that are released into the atmosphere and underground water.

The modes of disposal, which include dumping old gadgets into landfills or burning in smelters, also expose the environment and humans to a cocktail of toxic chemicals and poison.

These chemicals contain substances like lead, mercury and arsenic.

The cathode ray tubes (CRTs) in most computer monitors and television screens have x-ray shields that contain 4 to 8 pounds of lead, mostly embedded in glass.

Flat screen monitors that are mostly used in laptops do not contain high concentrations of lead, but most are illuminated with fluorescent lights that contain some mercury.

A PC’s central processing unit (CPU), the module containing the chip and the hard disk, typically contains toxic heavy metals such as mercury (in switches), lead (in solder on circuit boards), and cadmium (in batteries).

Plastics used to house computer equipment and cover wire cables to prevent flammability often contain polybrominated flame retardants, a class of dangerous chemicals. Studies have shown that ingesting these substances may increase the risk of cancer, liver damage, and immune system dysfunction.

Lead, mercury, cadmium, and polybrominated flame retardants are all persistent, bio-accumulative toxins (PBTs), that can create environmental and health risks when computers are manufactured, incinerated, landfilled or melted during recycling. PBTs, in particular are a dangerous class of chemicals that linger in the environment and accumulate in living tissues.

And because they increase in concentration as they move up the food chain, PBTs can reach dangerous levels in living organisms, even when released in minute quantities. PBTs are harmful to human health and the environment and have been associated with cancer, nerve damage and reproductive disorders.

Looked at individually, the chemicals contained in e-waste are a cocktail of dangerous pollutants that kill both the environment and humans slowly.

Lead, which negative effects were recognized and therefore banned from gasoline in the 1970s causes damage to the central and peripheral nervous systems, blood systems, kidney and the reproductive system in humans.

Effects of lead on the endocrine system have been observed, including the serious negative effects it has on children’s brain development. When it accumulates in the environment, it has high acute and chronic effects on plants, animals and micro-organisms.

Cadmium compounds are also toxic with a possible risk of irreversible effects on human health and accumulate in the human body, particularly the kidneys. Cadmium occurs in certain components such as SMD chip resistors, infra-red detectors, and semi-conductor chips.

Mercury on the other hand, can cause damage to various organs including the brain and kidneys as well as the fetus. More especially, the developing fetus is highly susceptible through maternal exposure to mercury.

These are only few of the chemicals used in the manufacture of electronics equipment. Other chemicals are Hexavalent Chromium which is used as a corrosion protection of untreated and galvanized steel plates and as a decorative or hardener for steel housings. Plastics including, PVC are also used. Plastics constitute about 13.8 pounds of an average computer.

The largest volume of plastics, 26% used in electronics is PVC. When PVC is burned, dioxin can be formed because it contains chlorine compounds. Barium, is a soft silvery-white metal that is used in computers in the front panel of a CRT, to protect users from radiation.

Studies have shown that short-term exposure to barium has caused brain swelling, muscle weakness, damage to the liver, heart and spleen.

Considering the health hazards of e-waste, another ubiquitous computer peripheral scrap worth mentioning is toners. The main ingredient of the black toner is a pigment commonly called, carbon black – the general term used to describe the commercial powder form of carbon.

Inhalation is the primary means of exposure, and acute exposure may lead to respiratory tract irritation.

These facts and factors are well documented, and it would not be far fetched to say that it is surprising that the agencies responsible for the welfare of Ghana’s environment and the health of the people of this beloved country have not taken the necessary steps and measures to establish mechanisms as is done elsewhere to safeguard the environment and human health.

Checks at Ghana’s Environmental Protection Agency (EPA) drew blank. Sources at the EPA said there is no policy regarding the handling of e-waste in Ghana!

The EPA is poorly resourced and not motivated enough to do its job of monitoring Ghana’s environment.

Besides, Ghana’s health institutions, apart from facing acute shortage of qualified health professionals, lack the equipment required to handle known and possible side effects of e-waste.

When one takes a walk around Accra, especially Agbogbloshie, and the area around the Abossey Okai mosque, where scrap dealers do their businesses, one would find piles of discarded television sets, PCs and other electronics equipment put out for sale.

Some people also buy these discarded items and use some of the parts to fix faulty equipment, but what happens to the other unwanted parts is anyone’s guess. On a heap inside the market, scrap dealers, including children burn these discarded items, under unhygienic and unsafe circumstances to extract the copper wires for sale, further endangering their health and the environment.

In the absence of any clear policy on e-waste in Ghana, the situation in the country becomes grim.

What is even more surprising is that, in spite of the currency of environmental issues in today’s globalized world, which has lead to the formation of political parties with ideological leanings that seek to pursue environmental issues in some countries, in Ghana, politicians hardly raise environmental issues in their campaign for political power.

It is high time we as a country looked seriously at the growing trend in e-waste and take a decisive step to deal with the problem, before we are slowly, but surely submerged in this cocktail of poisonous chemicals which can only mean disaster which is sure to come.

Environmental campaigners believe that a good heap of the e-waste discarded in developed countries land in developing countries including Ghana, further exposing our people to health hazards we are hardly prepared to handle.

Authored by: Emmanuel K. Dogbevi

Email : edogbevi@hotmail.com

BRON :
http://news.myjoyonline.com/

...

Tot slot van deze beschouwing verwijzen we nog eens graag naar een uitgave van Greenpeace over dit onderwerp : "Gif voor Ghana" & het hoeft waarschijnlijk geen al te grote uitleg, dat we u alleen maar kunnen aanraden om deze uitgave van 16blz eventjes te lezen...

...& Voor de rest... Onze Westerse wereld zou zo stilaan eens mogen nadenken over de gevolgen op termijn van wat we zowel hier als in de zo allemaal uitsteken... Vroeg of laat betalen we daar immers een prijs voor & die zal niet klein zijn... zo we die prijs op dit eigenste ogenblik al niet aan 't betalen zijn...

Laten we dit alles dus ook maar in een ruimer kader bekijken... Hoe lang denkt de Westerse Wereld nog met 's werelds energiebronnen te kunnen omgaan als waren deze onuitputtelijk ?!... Hoe lang nog denken we de 3de Wereld nog te kunnen gebruiken zowel als vuilnisbelt, als een gebied dat mag leeggeroofd worden om aan onze alles verslindende consumerende welvaart te kunnen & vooral te blijven voldoen ?!... Hoe lang denkt u dat het nog gaat duren voor ze er ginder achter komen dat we hen eigenlijk maar exploiteren, schaamteloos uitbuiten ?!...

...

08-02-2009 om 19:12 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
07-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Nucleair Forum geeft miljarden €uro's aan kitokojungle !!
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Opmerkzaam als we zijn, hebben we mogen vaststellen dat er tegenwoordig boven ons blogje een aankondiging verschijnt van het nucleair Forum... Is dit toeval ?!... Is 't normale reclame ?!... Als wij hier spreken van normale reclamewerving, zouden we dat linkje toch moeten zien verschijnen boven alle politieke blogjes op "bloggen.be"... niet ?!...

We nodigen onze lezertjes uit om zo eens wat andere politieke blogjes aan te klikken... & wat merk je ?!... Geen enkele andere politieke blog draagt reklame van het nucleair forum... Bizar niet ?!... Eigenlijk niet echt, omdat er tegenwoordig bijna aparte profielen worden verzameld van elke blog & in functie van deze profielen kunnen er vervolgens specifieke reklamecampagnes gevoerd worden naar zelfs kleine specifieke klanten.

...& Eigenlijk voelen we ons er voor een stuk niet alleen zéér vereerd mee dat het nucleair forum ons heeft opgesnord als doelgroep, maar in zekere zin zijn we er ook blij voor, zelfs enigszins voor een stukje opgelucht... 't is alleszins beter dàt, dan boven je blog een reklame terug te vinden over "wildplassen", zoals boven het blog van de LDD'er Wim Wauters...

...Of nog erger wordt het, wat Els Rammelaere overkomt met de reklame "geen succes in de liefde? Er liggen geheime liefdesboodschappen op je te wachten"... Owwww...je gelooft ons niet, beste lezer ?!... We zijn vuige roddelaars ?!... Wel, ga het dan maar eventjes nakijken op het blog van deze NV-A politica...

Bovendien blijkt volgens die zelfde reklameselectie dat de NV-A-ster Els De Rammelaere, "Eerbiedwaardig & Geacht Lid" van de Onderzoekscommissie "Scheiding der Machten" eerder iet of wat puberaal moet blijken te zijn, want je kan via een ander linkje bovenaan, terecht op een site met... *KUCH-HOEST* ..."pubergedichten... Het is ten andere een Ollandse pubersite, met name "Happy island" die prat gaat op 73% Island happiness, wat ~the f#ck~ dat ook moge zijn... Els kan er dus alleen maar gelukkiger mee worden, want haar taak in die commissie die de Fortissaga moet ontwarren dreigt haar in diepe depressies te storten...

Dus begrijpt nu iedereen waarom wij nogal vrij blij & opgelucht zijn met dat Nucleair Forumgedoe ?!... & Vooraleer jullie er ons van verdenken dat we mee likken aan de vetpotten van dit forum, willen we toch eventjes de plechtige verklaring afleggen : "KITOKOJUNGLE heeft ~hélaas hélaas jammer genoeg~ tot hier toe nog géén enkele €urocent ontvangen van een gulle sponsor die de naam draagt "Nucleair Forum"... *WINK-WINK...NUDGE-NUDGE*

Nochtans weten onze trouwe lezertjes dat dit blogje hier zeker & vast géén tegenstander is van Nucleaire Energie... We zijn natuurlijk evenmin tegenstander van hernieuwbare energie... mét uitzondering van de huidige waanzin rond de zonnepanelen !! Want dit is zoals reeds gezegd "te-gek-om-los-te-te-lopen" !! ...& voor de duidelijkheid voor u zich weer gaat lam zoeken, we komen daar in een latere bijdrage nog uitgebreid op terug.

Ten andere... we kijken nog altijd gretig uit naar diegene die hier in België ons kan komen uitleggen hoe hij de baseload gaat garanderen zonder nucleaire centrales... Die krijgt van ons hier al de lijnen van ons bescheiden blog ter beschikking om dat uitlegske hier te komen doen !!

...& Voor de leken even uitleggen dat de baseload de constante afname is van elektriciteit 24 op 24 uur... De vraag naar Elektriciteit vertoont immers op dagbasis een piek die begint rond 4 uur 's morgens & deze neemt toe tot ongeveer 12 uur 's middags... om dan weer geleidelijk aan te dalen met een nieuwe piek in de vooravond & dan weer zakt naar een minimumafname die men de baseload noemt.

In België wordt deze baseload bijna volledig geproduceerd door de nucleaire centrales van Tihange & Doel.... Dus wordt de grote uitdaging voor de toekomst om tegen een vergelijkbare ~zéér lage~ prijs & op een even gegarandeerde manier deze elektriciteit op te wekken. Wie deze twee laatste criteria hanteert en opteert voor de uitstap uit de nucleaire productie moet dus al sowieso niet afkomen met wind- of zonneënergie. Deze twee productiemethodes zijn veel te wisselvallig & vooral véél te duur !!

Sommige "groenen" spelen wel met het idee van de energieprijzen zo hoog te laten stijgen in de productiefase ~maal 8 !!!~ dat de alternatieve energieproductie rendabel zou worden... Maar wie dat gaat ~nog kùnnen~ betalen zeggen ze er wel niet bij !! Ze kunnen het al vast eens vragen aan al onze Belgistaanse ondernemingen... want van Jan & Mie Modaal, consumenten zoals u & ik liggen onze groenen al helemaal niet wakker... zoveel is reeds duidelijk !! Wij moeten volgens de grasgroene jongens & meisjes eerst maar zéér hoge prijzen betalen om dan ~eindelijk~ beginnen te bezuinigen, begrijpe wie begrijpe kan... Maar hoe we dàt dàn moeten doen is een ander verhaal... We zullen met spaarlampkes in te draaien al zeker niet toekomen, dat weten we nu al !!

Maar we gaan dus terug naar dat Nucleair Forum... & het mag & moet gezegd, het is dus inderdaad een degelijk gedocumenteerde site die inderdaad de discussie op de gang wil trekken rond de nucleaire productie... Elk rationeel denkend wezen kan daar alleen maar blij mee zijn dat er tenminste over gepraat wordt & dat er nu toch eindelijk eens wordt uitgelegd wat men hier van plan is. Of het hier zoals Indymedia beweert gaat om "desinformatie" laten we in het midden. Wij vonden in elk geval weinig argumenten in de door het forum aangebrachte teksten om de stelling van "desinformatie" hard te maken. Goed, iedereen weet dat ze hun "ding" willen verkocht krijgen maar ze doen het vrij degelijk...

Wij stellen jammer genoeg vast dat de tegenstanders vaak ergere desinformatie gebruiken om ons te doen geloven dat er op korte termijn volledig kan overgeschakeld worden op hernieuwbare energie waar wij ~& u gelooft dat of niet~ ook voorstanders van zijn... Alleen zien we dat ~helaas helaas~ allemaal nog niet zo snel gebeuren... & euh... ondertussen moet onze ecomomie wel verder draaien tenzij we allemaal terug willen naar donkere middeleeuwse tijden, waar we ons dan met wiekjes in berenvet gedrenkt mee gaan verlichten, of onze was terug gaan doen op la Méthode Traditionelle... met het wasbord ?!...

...& Vooraleer we ganse hordes van wilde groenen willen begroeten, die hier allemaal hun zegje willen komen doen & hun grote gelijk willen komen uitleggen, zouden we toch graag eerst eventjes verwijzen naar een zeer lezenswaardig document dat door de CREG (Belgische energieregulator) werd gepubliceerd...

Onze interesse gaat bijvoorbeeld uit naar een "secundair" probleempje dat daar eveneens ter sprake komt op pagina 16 en we zijn zo goed dit even te citeren :

In het maatschappelijk debat over kernenergie moet rekening worden gehouden met sociale, ethische, intergenerationele en veiligheidsaspecten (o.a. het risico op proliferatie), in de zelfde mate als met andere overwegingen. Prioriteit in het beleid moet gaan naar energie-efficiëntie en beheersing van de vraag, door het inzetten van een doordachte instrumentenmix (productnormering, combinatie van wortel en stok maatregelen,... ). Het beleid moet een pro-actief scenario ondersteunen voor hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling, d.w.z dat ambitieuze binnenlandse doelstellingen vastgelegd worden voor HE en WKK ten einde de potentiëlen van HE, WKK en energiebesparing maximaal te benutten. Om de bevoorradingszekerheid inzake elektriciteit in België te vrijwaren, moeten nu reeds maatregelen genomen worden om op korte termijn een goed investeringsklimaat te krijgen voor nieuwkomers. Dit houdt ondermeer in dat voldoende productiecapaciteit van Suez ter beschikking wordt gesteld van andere marktactoren en dat de windfall profits ten goede komen van industrie en samenleving. Meer specifiek moeten windfall profits gebruikt worden ter financieren van binnenlandse investeringen inzake hernieuwbare energie, rationeel energiegebruik en warmtekrachtkoppeling; ter financiering van meerkosten die openbare dienstverplichtingen en tariefmaatregelen (zoals het sociaal tarief, dat lager moet zijn dan de laagste marktprijs) meebrengen voor de tarieven van distributie en transport; en ter financiering van de fondsen die nu onder de federale bijdrage vallen. Indien nodig, moet de minister van economie gebruikmaken van zijn bevoegdheid om een maximumprijs voor elektriciteit op de groothandelsmarkt in te stellen, ten einde te voorkomen dat laatstgenoemde maatregel integraal doorgerekend wordt in de prijs.

Willen jullie de onderstreepte vetjes nog eventjes aandachtig herlezen.... & voor de duidelijkheid, er staat daar niet dat de windfall profits moeten gebruikt worden o.a. ter financiering van openbare dienstverplichtingen en tariefmaatregelen & nù houden we toch onze adem even in... "ZOALS HET SOCIAAL TARIEF DAT LAGER MOET ZIJN DAN DE LAAGSTE MARKTPRIJS"

Wèl-wèl-wèl... dit is mààr een detail dat we uit dit advies haalden, maar wel een detail dat dus nog helemaal niet werd verwezenlijkt. We hebben op dit blogje reeds eerder uitgelegd dat je hier in Belgistan al tot over je oren in de schulden moet zitten bij je energieleverancier, evenals bij de volgende in de rij... de netbeheerder vooraleer je recht hebt op enig sociaal tarief. Sociaal tarief slaat dan eerder op je statuut van "sociaal geval" in plaats van op het gehanteerde tarief, welk alles behalve sociaal te noemen is !! In de praktijk komt dat er meestal op neer dat je eerst quasi definitief in de armoede & de shitt moet zijn beland & dàt omdat onze Belgistaanse OCMW's hier ~weinig of~ niks ~willen~ doen om je d'r uit te halen... zoals we hier ten andere ook reeds meermalen hebben aangetoond... Maar eens je dus verzopen bent in de schulden krijg je eindelijk je sociaal tarief dat gewoon het laagste tarief op de energiemarkt is & geen eurocent lager...

Bovendien wordt de standaardleverancier die de lokale distributiemaatschappij is, ruim vergoed voor de toekenning van dit laagste tarief via een federale heffing betaald door de andere consumenten. Hoe dit nu allemaal te rijmen valt met het bovenstaande advies van de CREG dat toch duidelijk vraagt het sociaal tarief lager te zetten dan het laagste tarief op de markt & dat bovendien te financieren via de windfall profits, is ons niet zo duidelijk... Maar het gaat hier natuurlijk om een "te verwaarlozen" detail... Een klein detail dat ondertussen toch wel een hele hoop Belgen de armoede in duwt !! ...& aan dit laatste... dààr ergeren we ons dus *GODEVERRrr* blauw & groen aan !! ...& Dan vooral omdat géén enkele politicus ~diegene die dan zogezegd opkomt voor de zwakke gebruikers~ dit advies wil laten omzetten in concrete maatregelen !!

Waar sommigen & we beperken ons nog maar eens tot de "zogenaamde linksen" wèl zéér goed in zijn, blijkt dan uit wat we in het reeds eerder aangehaalde artikel in Indymedia met grote ogen in het laatste paragraaf lazen...

en we zijn weer zo braaf om hieronder het artikel in knack weer te geven waar Indymedia het over heeft. Het is natuurlijk wéér eens puur "louter toeval" dat het weer gaat over onze goeie Oostendse & vooral Rrrrooie vriend : Johan Vande Lanotte...

Lees & wees evenzeer verbijsterd als wij...

...

29/02/2008 12:40

ABX: een bonafide verkoop of de grote treinroof?


Begin augustus 2006 stootte de NMBS-holding zijn veelbesproken logistieke bedrijf ABX Logistics af. De overnemer, voor 1 symbolische euro, was de Britse investeringsgroep 3i. Goed anderhalf jaar later wordt ABX Logistics voor ruim 600 miljoen euro opnieuw te koop aangeboden. Nu blijkt dat destijds een ernstige kandidaat-overnemer, het Italiaanse Sofipa-Capitalia, nooit werd gehoord. 'De verkoop van ABX was van meet af aan verdacht', klinkt het vandaag in financiële kringen.

ABX moest de deur uit, en zo snel mogelijk. Dat was zowat de richtlijn die toenmalig NMBS-baas Karel Vinck meekreeg van zijn voogdijminister Johan Vande Lanotte (SP.A). Dat blijkt uit het boek SOS NMBS van onderzoeksjournalist Paul Huybrechts. ABX werd destijds in alle rapporten afgeschilderd als het grote zorgenkind van de NMBS, een onding aangekocht door Karel Vincks voorganger, Etienne Schouppe.

ABX zou uiteindelijk de stok zijn waarmee Schouppe (die een ontslagvergoeding incasseerde die in de media op 2 miljoen euro werd geraamd) door de paarse regering buiten de deur werd geranseld. De NMBS stond ook onder Europese druk om ABX af te stoten.

In juli 2005 al stelde MR-Kamerlid Olivier Chastel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers de verkoop van ABX Logistics aan 3i ter discussie. Chastel had het toen al over de verkoop voor 1 symbolische euro. Jannie Haek, hoofd van de NMBS-holding in opvolging van Karel Vinck, leidde de operatie in met zijn verklaring dat de waarde van ABX Logistics nul was.

Een verklaring die destijds door logistieke experts met verbijstering werd aangehoord. Op papier zou 3i voor 10 miljoen euro aandelen van ABX Logistics kopen en zou het dan nog eens 70 miljoen euro investeren in de groep. Maar daartegenover stond dan weer het engagement van de NMBS om bepaalde kosten op zich te nemen.

Dat engagement werd opmerkelijk genoeg op - jawel - 80 miljoen euro gewaardeerd. Later werd dat bedrag zelfs opgetrokken tot 110 miljoen euro. In die constructie dreigde de NMBS dus zelfs geen symbolische euro te zullen krijgen, maar moest ze als het een beetje tegenzit betalen voor de overname van ABX door 3i.

Olivier Chastel besefte wellicht niet hoe dicht hij bij de waarheid zat toen hij in juli 2005, na het vage antwoord van minister Vande Lanotte op zijn vraag, de hoop uitsprak dat een tweede Sabena-debacle zou worden vermeden.3i in marstempo

De overname van ABX Logistics door 3i werd ingezet door Karel Vinck, maar werd na diens vertrek na onmin met het kabinet-Vande Lanotte in marstempo afgewerkt door Jannie Haek, de nieuwe baas van de NMBS-holding en tot dan kabinetschef van minister Vande Lanotte.

De overname van ABX door 3i werd begin augustus 2006 bezegeld. Vandaag wordt in NMBS-kringen opgemerkt dat weinige tijd later, begin december 2006, 3i voor 30 miljoen euro deelnam aan een kapitaalverhoging van Electrawinds, bouwer van windmolenparken. Niet eens een jaar na de instap van 3i nam Johan Vande Lanotte het voorzitterschap van Electrawinds op.

Johan Vande Lanotte is bijzonder ontstemd dat deze link nu wordt gelegd. 'Dit is echte desinformatie. Het is me bekend uit welke hoek dit verhaal komt. Op geen enkel moment heb ik druk gelegd op de NMBS om ABX Logistics aan 3i te verkopen. Ik kan zelfs aantonen dat ik erop heb aangedrongen andere kandidaat-kopers te zoeken, onder meer in Denemarken. Dat 3i in Electrawinds zou participeren heb ik, zoals de meeste mensen, uit de kranten vernomen. En vergeet niet dat de verkoop aan 3i door Europa werd goedgekeurd.'

Ook Luc Desender van Electrawinds ontkent stellig enige binding tussen de twee deals. 'Ik heb Johan Vande Lanotte voorgedragen als voorzitter en ik ben daar nog altijd blij mee. Overigens werd de aankoop van ABX door een andere afdeling van 3i afgehandeld dan degene die de participatie in Electrawinds regelde.'

Blijft het feit dat 3i daags na de overname van ABX al een winst van maar liefst 90 miljoen euro kon incasseren. Namelijk 30 miljoen euro, het verschil tussen het officiële overnamebedrag en de NMBS-waarborgen, en 60 miljoen euro die 3i meteen uit ABX haalde door een kapitaalverlaging.

Opvallend: 3i is niet geïnteresseerd in ABX België, want het vreest moeilijkheden met de overheid vanwege de schijnzelfstandige transporteurs die voor het bedrijf werken. Maar 3i krijgt wel het grote vastgoedpark van ABX België. Dat zijn vooral de vaak gigantische opslagplaatsen die het bedrijf rijk was. Ook die wil 3i binnenkort te koop stellen.ITALIANEN WEGGESTUURD

Nadat enkele dagen geleden bekend werd dat het omzeggens gratis verkregen ABX Logistics door 3i op 600 miljoen euro wordt gewaardeerd (meer dan 24 miljard Belgische frank) en in de etalage wordt gezet, viel in bankierskringen te vernemen dat indertijd een andere kandidaat-overnemer, Sofipa (een dochter van Capitalia, een van de grootste holdings van Italië), bereid was ABX Logistics over te nemen. De Italianen, specialisten in logistieke ondernemingen, evalueerden ABX op circa 340 miljoen euro.

Uit briefwisseling en mailverkeer(*) blijkt dat Capitalia eind 2003 al die belangstelling liet blijken. Maar de Italianen kregen nooit de echte ABX-cijfers te zien. Sterker nog: ze werden door NMBS-bestuurder Luc Lallemand, een PS-partijsoldaat, en door ABX-baas Laurent Levaux, een vertrouwensman van MR-kopstuk Didier Reynders, wandelen gestuurd. Toenmalig ceo van de NMBS Karel Vinck zegt op de hoogte te zijn van de demarche van Capitalia. 'Maar de Italianen hebben nooit een bod gedaan. Bovendien waren we al in gesprek met 3i.'

Uit brieven en mails blijkt echter dat de Italianen daar nooit de kans toe kregen. In juli 2005 kreeg Sofipa een kort briefje met de melding dat de NMBS-top had besloten exclusieve onderhandelingen aan te gaan met een welbepaalde partner. Van de brief, ondertekend door Laurent Levaux, werd een kopie gestuurd naar Jannie Haek. Wat erop wijst dat de toenmalige NMBS-top en de voogdijminister op de hoogte waren van de Italiaanse belangstelling en van het finaal negeren ervan.

De brief van Levaux - die op dat moment mee onderhandelde met 3i en eigenlijk met zichzelf want hij zal voor de Engelse investeerders ABX blijven leiden - kwam er maanden nadat Sofipa begin 2005 in een mail aan diezelfde Levaux had gewezen op de nonchalance maar ook op de strijdigheid met de Europese regelgeving waarmee de verkoop van ABX Logistics door de NMBS werd aangepakt.

Insiders hebben blijkbaar altijd geweten dat de NMBS door Sofipa de deur te wijzen 300, mogelijk zelfs 400 miljoen euro (12 à 16 miljard Belgische frank) aan zich voorbij zag gaan. Volgens specialisten komt de verkoop van ABX aan 3i neer op de grootste treinroof ooit.

R.V.C.

----------
(*) brief 1

(*) brief 2
----------

BRON :
http://www.knack.be/

...

...& Hebben wij enige comment op onze Sossen ?!... We zouden niet durven !! ...*GRIJNS*... Stelletje g#dverrrd#mse...

...

07-02-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
06-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OCMW-Gent - PART III :
...Qué Crisis ?!... Welke Crisis ?!... OCMW-Voorzitter Geert Versnick smijt 30.000€ over de balk voor een onnodig OCMW-magazine-ke !!

Onze mooie & fiere Artevelde-stad Gent doet weer eens héél erg goed & héél erg hard haar best om in de "positieve" publieke belangstelling te komen... Er komen immers verkiezingen aan volgend jaar & 't wordt dus hoog tijd om de plaatselijke Gent'sch'e bevolking wat te lijmen & het liefst, of beter vooral dan met zeemzoet geleuter & geneuzel...

...& Goed als we ~diep in de grond van ons hart~ zijn, is ons KITOKOJUNGLE-team onmiddellijk bereid om de schone Artevelde-stad meteen een handje te helpen, om haar de ...*BURPZzz... "waardige" plaats te geven waar ze zo om vraagt. We kunnen dit trouwens niet beter doen, dan door gelijk zonder veel boe of ba maar met de deur & deurlijst in huis binnen te donderen, zodat u als nieuwsgierige lezer meteen door heeft waar in deze de klepel van gans het klokkenspel hangt !!

Nog maar zo'n kleine 14 dagen geleden, op 21 januari laatstleden om juist te zijn, hebben we hier ook al eens een pittige & overigens zéér frisse beschouwing gegegeven over het Gent'sch'e OCMW-beleid... In onze toch wel behoorlijk boze & pissige beschouwing : "Qué ?!... Crisis ?!... Wat dacht u van 125.000 €uro voor een 'klein' personeelsfeestje van het Gentse OCMW ?!..." gooiden we al eens een fameus kotsblokje... euh... rotsblokje in deze grote kikkerpoel & dàt simpelweg omdat een keitje blijkbaar niet voldoende is om een ~zeg maar~ regelrecht "kutbeleid" aan de kaak te stellen, over de ogenschijnlijke ~of is het de werkelijke~ verspilzucht van het Gent'sch'e OCMW ! ...& Opdat onze Ollandse vriendjes van boven De Grote Rivieren toch iet of wat zouden kunnen volgen waar we het hier in deze over hebben, OCMW staat voor "Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn"...

...& Wat is er nu weer aan de hand horen wij u reeds vragen ?!... Want wat we u hier komen te berichten vinden we natuurlijk ook niet meteen vetjes gedrukt als een grote krantenkop terug op de voorpagina van onze welbekende grote Belgistaanse Kwaliteitskranten nietwaar... & nog minder wordt daar in het TV-journaal ook maar enige aandacht aan besteed...

Dit àlles alleen al is voor ons een reden temeer om daar hier dus wèl de nodige aandacht aan te schenken...

...

Het nieuws uit GENT

31/01/2009

'Geert Versnick verkwist geld met OCMW-magazine'


GENT - Het OCMW krijgt binnenkort een eigen magazine dat zal verspreid worden onder alle Gentenaars, en dat is de Groen!-oppositie in de OCMW-raad een doorn in het oog. Geldverspilling, vindt Dirk Holemans het.

'Ten eerste is het verwarrend voor de Gentenaars: er is al een Stadsmagazine, waar het OCMW perfect zijn informatie in kwijt kan die het aan de Gentenaars wil meedelen. Bovendien kost dit onnodig veel geld: met de verspreidingskost erbij 30.000 euro. De belastingbetaler moet dus opdraaien voor Versnicks communicatiefixatie.'

Geert Versnick is het daar absoluut niet mee eens. 'Natuurlijk werken we samen met het Stadsmagazine', zegt die. 'Dat deden we vroeger al en dat zullen we blijven doen. Er verschijnen daar artikels in over het OCMW. Maar wij willen ook een middel om de volledige werking van het OCMW voor te stellen. We merken dat te veel mensen denken dat wij er alleen zijn voor leefloners. Wij doen veel meer. Mensen met problemen zouden vroeger tot bij ons moeten komen, dan kunnen we vermijden dat ze in de armoede terechtkomen. Daar kan zo'n eigen magazine - dat trouwens één of ten hoogste twee keer per jaar zal verschijnen - toe bijdragen.'

(tod)

BRON :
http://www.nieuwsblad.be/

...

De enige kranten die hierover iets hebben bericht, zijn trouwens het Nieuwsblad & De Gentenaar, beiden zijn overigens één & de zelfde "Volkse 'pulp'gazet", met dàt verschil dat De Gentenaar méér aandacht schenkt aan wat er in de regio van Gent gebeurt, dan dat het Nieuwsblad dat doet, iets wat ons ten andere logisch lijkt als je een krant noemt naar de inwoners van een stad...

...& Oh ja, ~voor we het vergeten~ ook de Grote Kwaliteitskrant De Standaard heeft het zich verwaardigd om dat zelfde ietsie pietsie petieterige artikel-tje ~overigens met géén letter minder of méér~ in haar regionale berichtgeving op te nemen... wat ons al het donkerbruine vermoeden geeft hoe belangrijk zij het acht om aan dit faits-divers aandacht te schenken, laat staan dit van een kritische noot te voorzien... Het viel ons echter op dat het desbetreffende bericht van De-Oh-Zó-Gróte-Standaard weliswaar zéér goed verstopt was & dus ook niet zomaar gemakkelijk terug te vinden was... Iets wat ons overigens ~gezien de kiesheid ervan~ niet zo verwonderd !

Wie er ook nog over heeft bericht, is GROEN!, maar ook hier is deze berichtgeving louter beperkt gebleven tot het klakkeloos overnemen van het hierboven vermelde minieme krantenbericht... Wat ons ~ook weer eens~ doet vermoeden dat het dus ook niet meer is dan een soortement van politieke afrekening met het oog op de komende verkiezingen van volgend jaar... Eigenlijk vinden wij 't nogal triestig gesteld met een partij als GROEN! als ze niet meer kan doen doen dan een krantenbericht citeren, zonder enige verdere gefundeerde commentaar of toelichting te geven & dan ook nog eens op de koop toe zonder enige deftige bronvermelding !! Zulk soort malversaties kunnen ~zo dachten wij toch~ wel iets beter worden uitgelicht, dan enkel door overname van een persartikel & toch zeker door een zogezegde kritische partij als GROEN!...

...& Zoals te verwachten was ~& naar goede gewoonte dus~, geeft die "àndere" zogezegde Gróte-Kwaliteitskrant-De-Morgen hierover géén enkele krimp, iets wat we overigens bij onze vondst van het betreffende artikel zo al stommelings direct vermoedden !! ...& Gezien De Morgen hoogstwaarschijnlijk haar voorgaande avonturen indachtig is om zulk soort walgelijke praktijken te onthullen, houdt ze dus deze maal wijselijk haar mond... & wie de moeite heeft gedaan om de vorige aangehaalde toch wel kritische beschouwing van onze hand "Qué ?!... Crisis ?!... Wat dacht u van 125.000 €uro voor een 'klein' personeelsfeestje van het Gentse OCMW ?!..." intussen te hebben gelezen, die weet zo maar al te goed waar we het in deze over hebben & wat we bedoelen !!

Maar kijk... waar wij in deze ~nog maar eens~ zo behoorlijk pissig over zijn geworden, is het volgende...

Gans dat melige repliekje van de VLD'r Geert van Snick is niet meer dan pure volksverlakkerij & je reinste volksbedrog !! Méér nog noemen wij het uitlegske van OCMW-Voorzitter Geert Versnick & we citeren : "...We merken dat te veel mensen denken dat wij er alleen zijn voor leefloners. Wij doen veel meer. Mensen met problemen zouden vroeger tot bij ons moeten komen, dan kunnen we vermijden dat ze in de armoede terechtkomen...." walgelijke & misleidende bullshit & je reinste verkapte verkiezingspropaganda !!

Laat er ons géén doekjes om winden &/of mooie praatjes rond verkopen... Onze OCMW-Voorzitter weet maar al te goed, dat ie in dat 30.000€ kostend brochureke dat ie wilt gaan uitgeven & dat toch maar weer eens betaald wordt met gemeenschapsgeld dat eigenlijk bedoeld is om de nood van hulpbehoevenden te lenigen, dat hij hier waarschijnlijk weer eens een fraaie & hoogstwaarschijnlijk volle pagina krijgt om dààr dan met een obligatoire foto & 'n uiteraard klassiek bijhorend melig briefje, dat dan ook nog eens zal druipen van de zogezegde "diepmenselijke betrokkenheid" die hij als OCMW-Voorzitter betoont. Kortom een brochureke waar Geert Versnick ~natuurlijk tot eer & glorie van zichzelf~ hoopt te kunnen staan schitteren...

...& Zonder hierbij een blad voor de mond te nemen... voor ons dus iets om er meteen kotsmisselijk & er vooral behoorlijk pissig van te worden, want onze Gents'ch'e OCMW trekt zich als het er op aankomt van z'n armste bewoners weinig of niks aan... De meeste van al die "gevallen" worden trouwens gewoon als een véél te hete patat doorgeschoven naar kleine (privé-)organisatie-tjes, die dan de rommel & de zooi van het OCMW mogen opkuisen... met andere woorden, die met een minimum aan budgetten ~in tegenstelling tot het OCMW~ de mensen dan concreet mogen helpen... Kortom, zij doen dan wat het OCMW niet doet !! Maar ja, OCMW-budgetten dienen dan ook om dure personeelsfeestjes te geven & in dit geval blijkbaar ook nog eens om dure onnodige brochurekes mee uit te geven nietwaar ?!... Tot enige andere zinnige conclusie kunnen wij hier trouwens niet komen !!

Maar draai 't of keer 't zoals u wilt, onze OCMW-Voorzitter Geert Versnick heeft voor ons part dat ganse zaakje toch maar héél goed bekeken, want ~zeg nu zelf~ zoiets is toch wel mooi meegenomen nietwaar, zo vlak voor de komende verkiezingen ?!... & zonder dat het de OCMW-Voorzitter Geert Versnick zelf ook maar één enkele €uro kost !! ...Je moet er ...*GODVERDOMME*... toch maar opkomen hè !!

Wij hadden al geen erg al te hoge dunk van onze Gents'ch'e OCMW-Voorzitter Geert Versnick & zijn beleid, maar aangezien hij het nu op de koop toe ook nog eens te gortig maakt, door een hoop platte opportunistische & populistische praat uit te kramen over de toch wel vrij schrijnende armoedeproblematiek die ons Belgistan & 'n hoop Gentenaren treft, heeft onze frisse VLD'r het voorlopig grondig verkorven bij ons & dàt toch al zéér zeker tot na de volgende gemeenteraadserkiezingen die hij voor ons part al zéér zeker ~het liefst van al trouwens~ NIET moet winnen !! Geef ons maar totaal "ànders" & vooral véél beter !!

...& Waarom we zelfs zo cru zijn om over platte opportunistische & misleidende populistische praatjes te spreken ?!... Wèl, dat is vrij simpel... Ondergetekende scribent van dit artikel kent zo'n aantal OCMW-toestanden vanuit eerste hand... & we geven u hierbij graag enkele voorbeelden van uit de rauwe werkelijkheid, vanuit de praktijk zeg maar...Onze goede vriend ~we noemen hem hierbij~ X is een langdurige werkloze die 'n minimumuitkering van de werkloosheid krijgt... Al bij al een bedrag dat om te beginnen al lager ligt dan het Europese bedrag, dat dan de norm is voor ~vaak schrijnende~ ARMOEDE !! Kortom een bedrag dat eenvoudigweg te omschrijven valt als :

"Té weinig om van te leven & nét genoeg om niet te creperen !!"

Van dat ~volgens sommigen toch~ royale bedrag, betaalt X al dik méér dan de helft voor de huishuur alleen... & dan spreken we nog niet eens over de andere vaste maandelijkse rekeningen zoals Gas & Electra, de 3-maandelijkse waterfactuur, een internetverbinding die voor hem quasi de enigste verbinding is met de buitenwereld & verder nog een maandelijks terugkerende stevige medicijnrekening & nog enkele kleine afbetalingen, waarvan enkele aan vrienden die hem ooit, in nóg slechtere tijden wat geld hebben geleend... Voor dat laatste moet X overigens al niet bij het OCMW zijn !!

Door deze behoorlijk zware vaste kosten & het zeer beperkte handvol €uro'z dat er na het betalen van X z'n rekeningen nog overblijft, is X intussen al zowat een anderhalf jaar één van de vele vaste klanten van een kleine plaatselijke hulporganisatie voor armen, een organisatie die onder andere ook aan beperkte voedselverstrekking doet... Niet dat X deze toestand zo geweldig vindt &/of dat ie daar in berust &/of niks aan probeert te doen, maar ie heeft voorlopig weinig andere keuze dan deemoedig te knikken & wat hem gegeven wordt in dankbaarheid te aanvaarden...

Maar 't ergste vanal ~& dat vinden wij, netzogoed als X~ is, dat onze vriend X naar daar is doorgestuurd, omdat het OCMW ~hélaas hélaas~ NIETS voor X "kàn" doen !! Wij benoemen het eerder onomwonden, dat OCMW's niks "WILLEN" doen voor mensen die in een situatie zitten als X !!

Zo had X enkele maanden geleden op het einde van z'n geld, nog enkele weken te gaan met een paar ~lettelijk in dit specifieke geval !!~ losse €uro's in z'n zakken, gewoon een kwestie van pech met onvoorziene extra uitgaven waar ie niet te buiten kon. De hulporganisatie waar ie wekelijks z'n voedselpakketje ging afhalen had hem aangeraden om een voorschot op z'n werkloosheidsuitkering te gaan vragen bij z'n plaatselijkje OCMW & wel omdat het OCMW voor zulke zaken bevoegd is & ook de enige is die dat officieel ook kan dan. Màààrr... het OCMW weigerde gewoon boutweg om X een voorschot ~& we spreken hier over niks meer dan 20 à maximum 50€~ voor te schieten... Zoiets was immers pas mogelijk wanneer er een volledig dossier-ke was opgemaakt over X z'n persoonlijke inkomsten & uitgaven... Nu was het niet dat er geen dossier van X aanwezig was, want een klein jaar ervoor had ie nog een huurwaarborg gekregen die X op dat zelfde moment ook nog eens maandelijks aan 't afbetalen was... & z'n situatie was er intussen ook niet op verbeterd, wel integendeel was die er alleen maar op verslechterd... Maar zoals gezegd, géén actueel dossier-ke dus ook géén voorschot !! Trouwens dat voorschotje... vooraleer dit toegekend kon worden, moest dit toch zowiezo eerst zeker nog door de Commissie van het OCMW worden goedgekeurd, op de eerstvolgende vergadering... & dat was pas... binnen een aantal weken !!

Trouwens, als X een voorschot wou zei de sociaal assistent, dan moest ie zich maar tot z'n uitbetalingsinstelling of z'n vakbond wenden... Met andere woorden, X werd dus gewoonweg van het kastje naar de muur gestuurd & is dus onverwijld naar zijn vakbond gegaan... Màààr daar zegden ze ~natuurlijk~ dat X daarvoor naar het OCMW moest, want dat is onder andere één van de taken van het OCMW, om dat soort dienstverlening te verstrekken... Volgens meneer van de Vakbond mocht het overigens géén punt zijn voor het OCMW van een voorschot te verstrekken, dat zou juist geteld één telefoontje vragen voor de verificatie of X nu uitgekeringsgerechtigde werkloze was die ingeschreven & met alles in orde was of niet... Vervolgens moest het OCMW enkel maar een voorschot uitbetalen, dat dan na ontvangst door de boekhoudige dienst van het OCMW bij de vakbond onmiddellijk zou terug worden gevorderd bij de eerstvolgende uitbetaling van X z'n eerstvolgende werkloosheidsuitkering...

...Meneer van de vakbond heeft zelfs als afsluitertje van dat overigens pittig gesprek, aan onze X gevraagd of die het niet zag zitten om bij wijze van spreken een "pro-forma"-proces tegen het OCMW te voeren om aldus dat "recht" door middel van een rechtsgeding bij het OCMW af te dwingen, om aldus daarmee een precedent te schapen, waardoor dat in de toekomst nog zou kunnen gebeuren, zodat eveneens anderen ook van dit recht zouden kunnen genieten... Op de vraag van X waarom de vakbond dat niet zelf deed, kreeg onze vriend het simpele antwoord : "omdat wij als vakbond onze goede relaties met het OCMW niet willen verkl#ten natuurlijk !!" ...& Dat X naar aanleiding van dat rechtsgeding dan wel eens als een "ambetant" OCMW-gevalleke ferm gekl##t zou kunnen worden, sja... dat was dan weer niet ècht de vakbond hun zorg !!
Onze ongeoorloofde & vervelende commentaar...

We willen in deze toch wel eens héél nadrukkelijk duidelijk maken dat het OCMW van Gent precies méér belang stelt in het maken & bijhouden van dossier-kes, dan het geven van enige èchte concrete &/of daadwerkelijke hulp !! Als we zo op het vorige afgaan, lijkt ons dat hele gedoe over dat "voorschot-gevalleke", daar niet alleen een typisch maar ook zéér mooi voorbeeld van...

Als wij zo eens eventjes ~met ons simpel boerenverstand~ nadenken, komen we tot het volgende simpele besluit : het geven van een voorschot op een nog te trekken werkloosheidsuitkering van de volgende maand, zou in dit specifieke geval, al gauw ~& dan zijn we nog heel bescheiden~ een paar 100€ zal kosten aan ambtelijk & administratief werk alleen al & dat terwijl het ganse probleem eigenlijk met één telefoontje & één pennentrek zou zijn opgelost... kortom enige administratie goodwill & vooral een simpele doeltreffende ~zeg maar~ poepsimpele benadering van het probleem, zou in sommige gevallen wel eens een iets menselijkere oplossing kunnen zijn !!...
...In het najaar kreeg onze X z'n energie-afrekening van €lectrabel in de bus & ook hij ontsnapte niet aan de doorgevoerde prijsverhogingen die €lectrabel in de loop van dat jaar had gemaakt... X kreeg dus een eindafrekening waar ie steil van achterover viel, alleen al omdat die goed was voor een eind in de 300€... Van de hulporganisatie waar ie wekelijks z'n kleine bescheiden aanvullend voedselpakket ging halen, kreeg X dus de raad om hiervoor toch maar eens contact op te nemen met het OCMW, aangezien deze toch over de middelen & mogelijkheden beschikken, om daar eventueel iets aan te doen, méér nog eventueel daar enige hulp kunnen bij bieden, zelfs in kunnen tussenkomen als ze ~maar zouden~ willen...

Enfin, onze X raapte weer maar eens al z'n moed bij elkaar & maakte zich gelukkiglijk niet al te veel ~zelfs géén~ ilussies over de hulp die hij van het OCMW ging krijgen... & Al bij al was de hulp die X van 't OCMW kreeg... ~Iets wat ie zelf ook al verzonnen had~... een afbetalingsplan !! nadat de zeer bereidwillige sociale assistente op de rechtstreekse lijn met €lectrabel had gebeld ~laat het u intussen duidelijk zijn dat de OCMW's rechtsstreeks bellen met een voor hun speciaal gemaakt telefoonnummer & met een aldaar speciaal opgerichte dienst daarvoor & dus niet langs alle achterlijke riedeltjes & keuzetoetsen moeten passeren om de zaakjes te regelen~ ...& Voor de rest mocht X beschikken & vooral... z'n eigen plan trekken !!

Hij kwam ~desondanks z'n lage inkomen & z'n omniostatuut~ ook niet in aanmerking voor enig sociaal tarief wat dan ook & evenmin voor de plaatsing van een heuse budgetmeter die hem eventueel betere controle over z'n energiebeheer zou kunnen geven... Dààrvoor moest X eerst zorgen dat ie een zware schuldlast had staan, zowel bij z'n huidige energieleverancier, als vervolgens ook nog eens bij de netbeheerder die hem naar aanleiding van z'n eerste schuld zou zijn toegewezen... Kortom, onze X moest eerst behoorlijk diep in de shit komen te zitten, alvorens hij van de faciliteiten van een budgetmeter gebruik kon maken !! ...& Voor de rest, iets anders kon men spijtig genoeg voor X niet doen...
Onze ongeoorloofde & vervelende commentaar...

Wij dachten zo dat er een tijdje geleden een behoorlijke smak geld was vrijgemaakt voor de energie-armoede & voor de bestrijding ervan... Dàt geld ~ettelijke miljoenen €uro's~ is aan de OCMW's gegegeven... die er op hun beurt... vervolgens personeel mee hebben aangeworven om de probleemgevallen die met energie-armoede te maken hebben... te "be-ge-leiden", wat volgens ons nog altijd iets tó-tààl anders is, dan mensen er concreet mee te helpen !!...

Kortom, er is dus vooralsnog intussen géén enkele €uro-cent gegaan naar hen die 't nodig hebben !!

De sociaal-assistenten die mèt dat geld zijn aangeworven, doen dus NIKS méér dan "dossier-kes aanleggen", stakkers een "budget-beheer & budgetbegeleiding" aanpraten & vooral zorgen dat onze €lectriciteits- & gasleveranciers hun geld krijgen !!

Er leven bij ons weten in dit mooie Belgistan een hoop mensen die deze winter, noch verwarming, noch electriciteit, laat staan water hebben gehad !!

...& dàt desondanks alle mooie praatjes van mensen à la onze Geert Versnick !!
...& Daar onze X al niet meer van de jongste is, beginnen de eerste ouderdomskwaaltjes al zichtbaar te worden... Onze X zou zo D R I N G E N D ~intussen al zo'n 3 jaar geleden~ nieuwe aderen in z'n benen moeten laten steken, maar hélaas-hélaas, X heeft jammer genoeg géén g€ld hiervoor... & ook hier kan of wilt het OCMW niks in tussen komen... Ja, een afbetalingsplan willen ze wel regelen, maar wij & X dachten zo dat je daar ook nog wat geld moest voor over hebben op het einde van je andere rekeningen, tenminste toch om iets te kùnnen afbetalen... niet ?!...

...& Eigenlijk kunnen wij & X zo nog wel een tijdje doorgaan met onze Stichtende Verhalen uit de Onderbuik van La Flandre Profonde !!... Maar we weten niet of u als lezer & het OCMW als "Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn" daar ook maar énige interesse in heeft... Laat staan dat ze daar ook maar iets aan concrete hulp zou willen in bieden ?!... Vanuit X z'n ervaring gesproken... dus NIET !!Verwondert het jullie nog dat we zulke toestanden aan de kaak stellen ?!... Wij merken immers maar al te vaak dat het grote publiek, zij die nog niks met armoede &/of factoren ervan te maken hebben gehad, zich nauwelijks of niet kunnen voorstellen welke schrijnende toestanden zich hier in dit kleine welvaartslandje dagelijks achter de schermen afspelen... Wij weten het intussen maar al te goed !!

...Men zegge 't dus voort & als u het niet doet, dan doen wij het wel !!

...

06-02-2009 om 15:14 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
05-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hallo ?!... Joods Actueel ?!...

We vonden zo op onze zoektochten op het grote world wide web, de steengoeie Amerikaanse site van Counterpunch. We vonden daar overigens volgende interessante visie op de Israëlische inval in Gaza & we laten natuurlijk iedereen vrij om het zijne &/of het hare hierover te denken... Maar we willen u wel graag bij deze die visie te kennen geven.

Wij vermoeden & verwachten echter natuurlijk dat Joods Actueel ons hierover zal aanschrijven met uiteraard duidelijk omschreven tegenargumenten waar we als zinnig mens ook niets zullen kunnen tegen inbrengen & dan zeker gezien de door hen gehanteerde logica...

Màààrr... zoals in alles, we kunnen ons ook daarin vergissen natuurlijk... *GRIJNS*

Tenslotte zijn wij ook maar een piepklein & uiteraard een liefst volledig te negeren &/of te verwaarlozen onbenullig blogske van het 37ste knoopsgat... & 't Moet gezegd, we bibberen & beven intussen al op onze broze stokkebeentjes & we rammelen ook al ons vals gebit van de schrik uit ons "bakkes"... Alleen nog maar bij de idee dat Joods Actueel &/of de Israëlische ambassade zich door deze tekst zou aangevallen voelen...

...

February 5, 2009

Israel's Unjust War on Gaza

Self-Defense Against Peace

By MICHAEL MANDEL

Did self-defence justify Israel’s war on Gaza?

Objections have been raised to this claim on grounds of a lack of both proportionality and necessity. To kill over 1000 Palestinians in 3 weeks, hundreds of them children, and wound thousands more, in order to deter a threat from rockets that did not kill or injure anybody in Israel for the six months the truce was declared by both sides, or even before Israel launched its attack on December 27, is so disproportionate as to be intolerable in any ethical system that holds Palestinian lives equal in value to Israeli lives. It is also so disproportionate as to defy belief that defence against these rockets was the real motive of the war. To ignore the many diplomatic avenues available to avoid even this threat, such as lifting the suffocating 18-month siege, suggests the same thing.

A more fundamental objection, however, is the self-evident legal and moral principle that an aggressor cannot rely upon self-defence to justify violence against resistance to its own aggression. You can find this principle in domestic law and in the judgments of the Nuremberg tribunals.

To quote one Nuremberg judge:

On of the most amazing phenomena of this case which does not lack in startling features is the manner in which the aggressive war conducted by Germany against Russia has been treated by the defense as if it were the other way around. …If it is assumed that some of the resistance units in Russia or members of the population did commit acts which were in themselves unlawful under the rules of war, it would still have to be shown that these acts were not in legitimate defense against wrongs perpetrated upon them by the invader. Under International Law, as in Domestic Law, there can be no reprisal against reprisal. The assassin who is being repulsed by his intended victim may not slay him and then, in turn, plead self defense.

(Trial of Otto Ohlendorf and others, Military Tribunal II-A, April 8, 1948)

So who was the aggressor here?

There would have been no question as to who was the aggressor had this attack taken place before Israel’s withdrawal from the Gaza strip in 2005. At that point Israel had been committing a continuous aggression against Gaza for 38 years, in its illegal and violent occupation of it, along with the rest of the Palestinian territory, including East Jerusalem, after its conquest in 1967.

By 2005, the occupation had been condemned as illegal by the highest organs with jurisdiction over international law, most notably the International Court of Justice in its 2004 opinion on the separation barrier. A central illegality of the occupation for the International Court lay in Israel’s settlements, which violate the law against colonization, and which are central to the occupation. The fifteen judges of the International Court were unanimously of the opinion that the settlements were illegal and the wall itself was held by a majority of 13-2 to be illegal, partly because it was there to defend the settlements, and not Israel itself, and thus could not qualify as self-defence.

The rocket attacks from Gaza started in 2001 and took their first Israeli victim in 2004. Since then, there had been 14 Israeli victims prior to the current war. Tragic, indeed, but obviously paling in comparison to the 1700 Palestinians killed in Gaza during the same period. One death is indeed a tragedy, but many deaths are not just “a statistic”, as Stalin had it; they are the tragedy multiplied many times over. Given Israel’s illegal, aggressive and violent occupation, prior to the withdrawal, Gaza rockets could only be regarded as necessary and proportionate self-defence, or as reprisals against Israel’s aggression.

Did Israel’s withdrawal from Gaza in 2005 change the situation?

It has been forcefully argued that the 18-month siege of Gaza, a major reason for Hamas’ refusal to extend the truce, was itself an act of aggression, giving rise to a right of self-defence.

But even more important, though usually ignored, is Israel’s continued illegal and aggressive occupation of the West Bank and East Jerusalem after the withdrawal from Gaza in 2005. Indeed, the withdrawal from Gaza was intended to strengthen the hold on the other territories and was accompanied by a greater increase in the number of settlers there than those removed from Gaza.

The occupation of the West Bank and East Jerusalem figured equally with Gaza in the condemnations of the World Court and the Security Council. Furthermore, in the Oslo Accords, Israel and the Palestinians agreed that “The two sides view the West Bank and the Gaza Strip as a single territorial unit, the integrity and status of which will be preserved during the interim period.” Indeed, when Hamas won the elections in 2006, elections declared impeccably fair and civil by all international observers, it won them for the whole of the Palestinian Authority, including the West Bank (it was not allowed by Israel to campaign in East Jerusalem). Many Hamas West Bank legislators remain in Israeli jails.

And the basic fact is that the Palestinians of the West Bank and Gaza are one people, however separated they are by walls and fences and check-points. Israel’s unilateral withdrawal from one part of that people’s land cannot turn that people into aggressors when they resist the illegal occupation of the rest.

So self-defense cannot justify this attack, or the siege that preceded it. What can? That Hamas is a “terrorist organization”? But terrorism is about deliberately killing civilians for illegal political ends, and in that enterprise, Israel has topped Hamas by many multiples. That Hamas does not recognize Israel’s “right to exist”? But Hamas has offered many times to make a long-term truce with Israel on the basis of the legal international borders, something it is clearly entitled to insist upon. Israel says that’s not good enough, that Hamas first has to recognize Israel’s legitimacy, in other words, it has to concede the legitimacy of the Jewish state and all it has meant to the Palestinians. In other words, as one Israeli journalist ironized, Israel is insisting that Hamas embrace Zionism as a condition of even talking peace with it.

These are not justifications for violence on this or any scale. Indeed, they point to the most plausible reason Israel is fighting Hamas (and the PLO before it): self-defence, if you will, not against rockets and mortars, but against having to make peace with the Palestinians on the basis of the pre-1967 borders as required by international law.

Michael Mandel is Professor of Law at Osgoode Hall Law School of York University in Toronto, where he teaches the Law of War. He is the author of How America Gets Away with Murder.

BRON :
http://www.counterpunch.org/

...

...

05-02-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
03-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KITOKOJUNGLE ambieert de Gróót-Nederlandsche Contreien cultureel te kerstenen met 'n "vrieë grùùùte" authentieke Vlaemsche muurposter !!

...& We gaan verder met onze immer verwoede poging om deze ondermaanse culturele barbarij, dit onderontwikkelde land van fundamentalistische cultuurbarbaren & aan pulp verslaafde cultuuranalfabeten iet of wat trachten te "kerstenen" door zomaar van-de-veurniet 'n grote portie GRATIS "Hedendaegshe Actuele Kkunscht" weg te schenken...

...& Geef toe, dat klinkt vooral al véél vrolijker & ~toch wel~ véél vriendelijker dan 't u "onverwijld & ongevraagd door de strot te rammen" ...*GRIJNS*... al is dit laatste natuurlijk wel véél leuker, dàt geven we grif toe !!

Dit laatste gezegd zijnde... het zal in deze dus al niet aan ons liggen of u er nu van wat begrijpt of zeggen we maar meteen : "of dat u daartoe een poging wilt doen of niet", want onze goodwill om 't u wat diets te maken & 't u toch maar aan te reiken, die is er toch maar & we zullen hem in deze nog maar eens volhardend ~in al onze slechtigheid~ volhouden...

Màààr, goedgelovig als we zij, zullen we er bij deze dus nog maar eens van uitgaan dat u hoogstwaarschijnlijk niet voldoende tijd had om ons stichtende stukje 1 jaar KITOKOJUNGLE... ♪♫ Hiep Hiep Hiep Hoera !! ♫ ♪... te doorworstelen... In dit beschouwende pennengewrocht overliepen we namelijk zo ons éénjarig bestaan & maakten we ook ineens kond van onze roeping ~HÓÓR !! HÓÓR !!~ tot het kerstenen van ons a-culturele Belgistan & de rest der nabij gelegen Lage Landen, waar onder andere onze goede vrienden de Ollanders intussen ook bijhoren, aangezien ze er toch maar in slagen om bijna de helft van ons lezerspubliek uit te maken... Hoe dat nu juist zit, vind je ten andere terug in 't zopas vermelde artikel & dat moet u maar zelf gaan lezen als u daar iets wilt van weten...

Maar we keren terug naar waar het vandaag in deze beschouwing over gaat...Overzicht muurposter "Total Lost" - grootte 3m36 breed op 2m20 hoog
© Baudouin Breïker - De A0-poster van deze week is de 1ste linksbovenWel zoals gezegd, hadden we u heel graag met wat actuele & wèl zéér levende "Hedendaegsche" Belgistaanse, méér bepaald "Typische Vlaemsche Kunscht" om de oren geslagen... Onze, u allen welbekende "Stichting Der Vlaemsche Melkkrukschilders in de 21ste Eeuw in de Lage Landen & in La Flandre Profonde in het bijzonder" heeft ter gelegenheid van ons 1-jarig bestaan enen reuzegrote muurposter gemaakt, meer bepaald eentje van zo'n kleine 3m36 op 2m20 groot... & Steengoed tot op het bot als we zijn, krijgt u dit kleinood van ons ~ter glorieuze viering van onze 1ste verjaardag~ hé-le-máál GRATIS !! Inderdaad beste lezertjes, we smijten ermee & speciaal voor onze goede vrienden de Ollanders onder ons, profiteer ervan want 't is "van-de-veurniet" !! Welk addertje zit er daarbij onder het gras, horen wij u al natuurlijk onmiddellijk vragen... Simpel gezegd : GÉÉN !! In deze contreien zitten er ten andere géén adders, tenzij politieke natuurlijk... hier treft men alleen regenwormen & mestpieren aan !! ...Al voegen we daar onmiddellijk aan toe... u zult er natuurlijk wel iets moeten voor doen ...*GRIJNS*... want ècht gek of mesjokke zijn we nu ook weer niet...

Zoals reeds gezegd beslaat dit kleinood een oppervlakte van 7,392m² ofte in reële afmetingen uitgedrukt : 'n kleine 3m36 op 2m20 groot... Omdat niemand onder u natuurlijk zo'n printerke heeft dat dergelijke afmetingen aankan, hebben we het u wat makkelijker gemaakt & hebben we deze ~zeg toch maar hele zwik~ opgedeeld in acht (8) A0-posters... 'n A0-poster is ten andere 84 cm op 110 cm... & aangezien het een zwart/wit-exemplaar is ~dat u na ophangen natuurlijk altijd mag inkleuren~ kan dit perfect worden afgeprint op een eenvoudige plan-afdruk... U weet wel, 'n groot fotocopieer-apparaat waar ze in de betere copy-shop planafdrukken voor architecten mee afdrukken... zo poepsimpel is 't... zo'n A0-afdruk zal u dus in 't slechtste geval wel enkele luttele €uro'z kosten & misschien zelfs een tikkeltje meer als u dat nog eens op een zwaardere & betere papiersoort doet, maar voor "Dé Kunscht" moet je tenslotte ook iets over willen hebben hè... Zeg nu nóg dat we niet goed zijn !!

...& Hoe we te werk daarbij gaan is vrij simpel... U krijgt bij deze & dus nù op dit eigenste moment : de set "Fröbelen met Baudouin Breïker" die een mini-versie is van het complete poster-ontwerp "Total Lost"... Met dit fijne Fröbelpakket van bovenvernoemd "Kkunschtenaer" Baudouin Breïker, waarmee u trouwens nog enkele koude winteravonden op een zinvolle wijze kunt vullen, hebt u meteen ook ~letterlijk & figuurlijk~ een klein idee van wat de grote versie aan visueel vertoon zal opleveren. ...& Daarenboven krijgt u ook meteen van ons "dé" Nr. 1 van deze A0-poster-reeks van acht (8) stuks er bij... "Total Lost-poster Nr. 1" zal hier gedurende exact één (1) week down te loaden zijn & deze wordt volgende week vervangen door "Total Lost-poster Nr. 2"... dewelke hier dan opnieuw exact één (1) week lang zal staan, waarop ie vervangen wordt door Nr. 3... enzovoort-enzovoort & dit alles zal bij elkaar zo'n 8 weken lang duren, aangezien het hier gaat om 8 posters die samen de muurposter vormen !!... Na 8 weken hebt u dus uw volledige muurposter van 3m36 breed op 2m20 hoog... GRATIS & van-de-veurniet, al moet u dus hier wel even voor langs komen natuurlijk... 't Is dus zoals we reeds zegden ...*GRIJNS*... u zult er natuurlijk wel iets moeten voor doen !!..."Total Lost"-poster Nr. 1 © Baudouin Breïker
A0-poster - afmetingen 84 cm x 110 cmTot hier onze "Schenking in Natura" voor onze lieve lezertjes... Onze vaste bezoekers zullen daar dus geen enkel probleem mee hebben, aangezien de meesten van hen hier toch dagelijks komen lezen... & onze nieuwe lezertje willen we met dit pittige initiatief aanmoedigen om toch maar regelmatig, dus minstens éénmaal per week hier even langs te komen... Uiteraard het liefst om te komen lezen & zo mogelijk ook om te reageren natuurlijk... Sja, "prettig gestoord" zijn we wel, maar ècht gek of mesjogge zijn we tot nader order nu ook weer niet... 't is maar dat u 't weet !

Voilà !! Kan het nog duidelijker ?!... Wij dachten zo van niet... & ander horen we dat ook wel eens graag !!

...

03-02-2009 om 22:18 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)Inhoud blog
 • The brave new world is werkelijkheid...
 • ook interessant
 • Yaz...Yasmine...
 • en contraceptie in Belgistan...
 • Problemen in Frankrijk en USA met bepaalde contraceptiva...
 • ergerlijk 2013!
 • Femmes de Rue iedereen geeft commentaar, wij dus ook
 • De valsche Fransman nog maar eens verslagen...
 • Armoedebestrijding...Geen enkele minister heeft er naar gevraagd...
 • anderhalf miljard euro subsidies weggegooid in zonnepanelen...
 • Deltastichting niet blij....
 • Dag Allemaal vaandeldrager in de Vlaemsche ontvoogdingsstrijd!
 • Leve de tsjeven met hun kerncentrales en Bart Van Rompuy
 • Artistieke vrijheid in Vlaenderen en op de VRT!
 • EUREKA en DRIEWERF HOERA HIPHIP geen slimme meter in huis!
 • Hier zijn we weer !
 • >Dewinter getuigt over de zwanworstaanval op kinderen...
 • De voedselberg van Steven De Geynst
 • Luc Barbé...een heel kleine rehabilitatie...
 • een hoofddekselvergelijking
 • verlof voor de geërgerden
 • de duizendzevenentwintigste generatie Vlamingen kent grote leerachterstand
 • l'oiseau bleu
 • De blijde (weder)intrede van Maeterlinck in Gent en over perzikken met 2 k's
 • Belgie in het nieuws
 • Bernard de pilchard en het idyllisch kustlandschap
 • de levensverwachting van de Duitse armen biedt een oplossing voor de vergrijzing!
 • Hoera, de gestapo is terug...de Grimbergse kliklijn
 • leve de revolutie
 • ARCO, Tsjevenstreken in het kwadraat!
 • een visie op de Russische verkiezingen...
 • Wij hangen graag de propere uit...
 • Filip De Winter verhuist naar Namibië, hoera!
 • den ellentrik als grondstof
 • Black woman : Tu sens la fleur le matin et le poireau le soir. Non merci !
 • energie veroorzaakt vergeetachtigheid
 • bijna weer oorlog in Mesen...een belgenmop..
 • RIP SVETLANA ALILUYEVA...wie haar niet kent zoekt het maar eens op en leest haar boeken...
 • zonnepanelen zien klaar maar ook nazidassen op de VRT
 • Vlaanderen op zijn smalst en de lul van de dag
 • een monument
 • young media summit
 • met het schaamrood op de wangen
 • Spanje in actie tegen privatisering van het onderwijs
 • Er zijn dus toch nog verstandige mensen in Vlaanderen....de SERV
 • occupy Wall Street
 • Alaa Abdel -Fattah
 • ARCO het einde...
 • Tolerante Vlamingen?
 • madam van de dag: Ann Branbergen
 • De Brusselse metroerger dan Afghanistan?
 • Naast Plopsaland bestond er ook Shitland
 • Indaver Beveren ligt in Afrika
 • sluikreclame voor La source des femmes en Jacques Bloch
 • IN MEMORIAM
 • Amerika het donkerste voorbeeld
 • extreem rechts weer springlevend!
 • Le Pen en Israel één front??????
 • een andere stem in het debat...
 • Charlie a beaucoup d'ami(e)s en een nieuwe blog !
 • Oakland general strike
 • La belle plume française concernat Charlie: Le Monde
 • solidariteit met Charlie Hebdo
 • op naar de barricades!
 • een grote madam in de rechtbank !
 • Met zijn allen naar een Europees referendum, wij zijn allemaal Grieken!
 • Freya we love you!
 • gooi onze kerncentrales maar dicht, we steken de kaarsen wel aan...
 • Dexia we zijn één en al oor!
 • Zullen de Fransen wel slagen waar de Belgistanen falen?
 • Colloceer Vermeiren!
 • energie eindelijk een debat?
 • We are all Americans!
 • occupy....Chicago is nog steeds Chicago van Al Capone al heet hij nu Emanuel Rahm
 • de dubbeldemocratie Belgistan en de groene stroomcertificaten, twee verhaaltjes
 • de casino van ARCO en de rest...
 • vroem vroem
 • sjot ze uit hun pluche zetels!
 • Indignados in Brussel een succes!
 • nog een beetje chili...
 • Camila Vallejo komt naar Brussel!
 • Arvelor Mitaal of een mooi voorbeeld van roofkapitalisme
 • Het zijn weer harde tijden...
 • Privépolitie ...hallucinant...hier kan zelfs Hasselt nog een punt aan zuigen!
 • CAMILA VALLEJO een rolmodelleke
 • de duisternis regeert over grote delen van de wereld...
 • Revoilà le LKP deze keer in Mayotte...
 • niet alleen Obama schrijft mooie toespraken in de USA...
 • Lap, het is prijs!
 • de uitspraak van de dag
 • de éénwording tussen Zuid en Noord-apenland komt nabij! En Dexia is er nog!
 • In Brussel draagt nu elk schoolkind een kuisheidsgordel!
 • Maikel Nabil
 • no comment
 • We love Freya!
 • Arm België ...
 • We are seeing change in our world, block by block – city by city.
 • Freya is de slimste!
 • WE WON'T PAY
 • Griekenland en de vrije pers een voorbode voor Europa
 • Tot Maandag
 • mensen komen tot inzicht maar véééééééééééél te laat De dure energie...en onze luciede politici
 • China komt in opstand...tegen de zonnepanelen...tja
 • We gaan naar Amerika...
 • slimme meters en de sprookjes van onze vriend Bart Martens
 • INFRAX en slimme meters een duidelijk standpunt hoera!
 • slimme meters en slimme netten deel 2
 • slimme meters en slimme netten deel 1
 • slimme netten weer zo een indianenverhaal...
 • slimme meters ...de ondertekenaars...
 • de slimme meters...iedereen wordt stilaan slim...
 • Over de doden wel kwaaie woorden : einde van de zaak zuster Gabrielle?
 • koorknaap Javaux wordt schandknaap
 • Humberto Prato en De Wever, alles bij elkaar geklutst geeft een mooie omelet
 • De held wordt uitgewezen....petitie voor Ly Khaly
 • Maanpizza's?
 • voor vandaag volstaat één enkele zin...
 • Ere wie ere toekomt SVEN GATZ
 • Misschien willen de rijken wel ooit wat betalen maar intussen creperen de armen
 • de Duitse bron is gevonden...pure nazipraktijken dus vanwege de Ollandse bloggers en fora..
 • Hollandse nazitaal over Islamitische Duitse Turken en incest
 • Ce lion était beaucoup trop flamand ... Cela ne pouvait plus durer
 • een kleine nostalgische bevlieging over Franse lessen en 14-18
 • AI WEI WEI legt uit
 • IJzerbedevaart????? de wadde?????
 • ALI FARZAT: niet iedereen heeft blijkbaar de zelfde humor...
 • en hier zijn de invalide Walen met hun reactie...
 • N-VA is radio Mille Collines en een bende debielen...
 • Inge en de god van mededogen is Miss Universe
 • Dupont en Dupond in het Nieuwsblad
 • We kunnen hier niet tot 5 tellen...
 • neen tegen onverdraagzaamheid: oproep van de progressieve Islamieten
 • PUKKELPOP 2011
 • Daar is de orde weer...oneerlijke concurrentie in Marcinelle
 • Ollands partnership voor Stalinmuseum?
 • Jean Bricmont schrijft een artikel in Counterpunch
 • Nette mensen berokkenen even veel schade als britse plunderaars
 • meer belastingen graag en chique rellen in Lloret
 • verstandige taal...
 • over raddraaiers, imbecielen, stormrammen, linkse idioten en wijze zotten
 • Niemand heeft het monopolie van de waarheid maar praten helpt!
 • nog meer krapuul nu ook in Chili...
 • de verloren jeugd en andere bevlogen romantiek
 • Lessen uit het verleden? Vergeet het!
 • Plunderaars lusten geen boeken...
 • Daar komt Baudrillard : England's burning en B-H-V-jeugd brandt shoppingcentrum Anderlecht plat...
 • London's burning het lijkt stilaan wel op een kleine genocide...
 • London's burning maar er zijn zo wel een paar oorzaken...
 • London 's burning
 • Justice, not charity! en de ouwe Voltaire is weer springlevend!
 • Egypte en Israël zelfde strijd...
 • Kaka als onderpand
 • 8 augustus 1956 Tutti Cadaveri
 • toiletperen en zonnepanelen, de index zal weer stijgen....onze concurrentiepositie gaat er aan...
 • de slimme kleuter van de buren...
 • de Carapilsproleague steigert, u toch ook?
 • het tolerante olland lijkt wel een nazikamp...
 • Rothschild Boulevard ....
 • Israel en de indignados van Rothschild Boulevard
 • Betaalde sex om je studie te betalen...???
 • Terug naar Blankenberge...
 • Oproep aan Jean-Pierre, Siegfried en Benno
 • Frans Crols een groot-Russisch Vlaemsch-nationalist
 • Gevaarlijke onzin in Vlaanderen...
 • de geest van Jef Cognac is terug!
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 3
 • Veel schoon volk...
 • Tanguy Veys krijgt een mail
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 2
 • aaargh, this is really insane
 • in memoriam de socialistische jongeren van UTOYA
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 1
 • De deltastichting en de bolsjewieken....
 • Stiglitz over Euro en Europa
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 5
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 4
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 3
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 2
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 1
 • De grote denkers rond TEKOS Van Windekens en Luc Pauwels
 • Tanguy Veys de man die reageert!
 • Wat weten we over Nieuw rechts in Vlaanderen en Tekos? Deel 1
 • Nieuw Rechts Scriptie van Sofie Delporte deel 2
 • VSV wie zijn de leiders? Grinnik grinnik
 • TEKOS of het nieuwe conservatisme in Vlaanderen...een kleine inleiding
 • Tekos of de nieuwe conservatieven van de deltastichting of het vervolg op het Vlaams Syndikaat
 • Daar is de vlaamsche vakbond VSV een zusje van het VNS?
 • Kroll in Le Soir ter gelegenheid van 11 juli...schitterend
 • dens sos geklopt door Groen op links...
 • De rooie toekomst wenkt!
 • Bart non en het olijke duo
 • verboden te denken in Belgistan
 • Moderne slavernij in Flamanville eindelijk aangeklaagd door politici
 • Talibanfeministe Naomi Wolf over porno en mannen
 • Het diruponotaatje en wat commentaar bij artikel 60 en asiel
 • Daar zijn de eerste ronkende verklaringen op de diruponota
 • Natie en volk laat Gilbert de Tour winnen astamblief...
 • wat cijfertjes over jeugdwerkloosheid...
 • Jeugdwerkloosheid...we moeten er toch maar eens over praten
  Zoeken in blog

  Laatste commentaren
 • What is complicated? (Jill Hopkins)
      op Deltastichting niet blij....
 • Re: (Gigi)
      op soms zijn ook je medestanders een bende idioten
 • Re: (Riz)
      op de intellectuele superioriteit der franstaligen en een vakantietrip naar Sarkoland
 • Foto

  Le seul site qui n'a pas une culture très ancienne des vraies valeurs Flamandes
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2013
 • 30/07-05/08 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008

  Andere URL'zz van ons...
 • Gastenboek
 • Beginselverklaring
 • Mission Statement
 • Onze AO-POSTERS
 • De Schijtoptant

 • Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Het is altijd leuk om eens iets van een ander te lezen.


  Blog als favoriet !

  onze ideologische onderbouw
 • WOII Fascisme
 • Spinoza door Etienne Vermeersch
 • Susse van den Ende
 • subversiviteit en situationisme
 • scepticisme en Jean Bricmont en Sokal
 • de grote roerganger en marxbrother 1

 • Buitenlandse voorbeelden om binnenlands na te volgen
 • ressacs Frankrijk
 • Amerika's beste gazet
 • een jonge vriend uit Latijns-Amerika met stamboom
 • bellaciao Frankrijk
 • Teacher dude Griekenland
 • LKP en UGTG Guadeloupe
 • The Huffington Post USA
 • Haaretz Israel
 • Human rights watch
 • IJsland in crisis

  Onze Esthetishe Bovenbouw
 • Bob De Groof
 • Baudouin Breïker
 • Le dernier cri Frankrijk
 • Art brut en aanverwanten
 • De mededeler en Quelle Horreur Olland
 • Schone Vlaemsche Poëzie
 • Muziek en kleinkunst comme on aime
 • @-C-ART-dzz-Offizz

 • Symphatieke blogs van over de taalgrens en Brussel en wijde omgeving
 • Richard III Duc de Gloucester
 • Brussel voor serieuse mensen
 • Taalhistorisch Brussel
 • afrikaanse madammen

 • LINK-swap
 • http://weblog.startpagina.be
 • http://weblog.startpagina.nl/
 • http://weblog.startkabel.nl/
 • http://weblogger.startbewijs.nl/
 • http://besteblogs.eigenstart.nl/

 • Een interessant adres?

  www.desesperado.be

  View blog top tags


  View blog authority
  Pagerankkeyword ranking search engine

  TECHNORATI
  PROFILE
  DOSSIER ENERGIE-DEBAT
 • BLOGBERICHT
  van PART I t.e.m XIII
 • PDF-DOCUMENT
  van PART I t.e.m XIII


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!