kitokojungle

..welkom ! ..welkom ! ..welkom !

~ Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke Randdebiliteit ~

~ HÉT "progressief" Orgaan Der "Hangmatsocialisten" ~
Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke & Politieke Randdebiliteit

20-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEONARD PELTIER
Klik op de afbeelding om de link te volgen Leonard Peltier. Deze naam zal de meeste van onze lezertjes totaal onbekend in de oren klinken dus enige uitleg is hier op zijn plaats. Wie is Leonard Peltier die al sinds 1977 in een Amerikaanse gevangenis zit en die wel eens de Amerikaanse Nelson Mandela wordt genoemd? De niet meer zo jonge lezertjes herinneren zich misschien nog de historische bezetting van Wounded Knee in de jaren zeventig van vorige eeuw door de Native American Movement. In de beste Amerikaanse traditie werd hieraan een eind gemaakt...en het was niet gedaan. Hier volgt nog een staartje dat meer en meer een angel dreigt te worden...
Wiki brengt raad:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Leonard_Peltier


Leonard Peltier

Leonard Peltier (Grand Forks, 12 september 1944) is een Amerikaans-indiaanse activist.

Peltier, een Lakota/Ojibwe-indiaan en lid van de American Indian Movement, zit sinds 1977 gevangen. Hij werd tot tweemaal levenslang veroordeeld op beschuldiging van moord op twee FBI-agenten. Zelf heeft Peltier altijd verklaard onschuldig te zijn. Inmiddels is gebleken dat hij geen eerlijke rechtszaak heeft gekregen. Amnesty International beschouwt hem als een politiek gevangene.

Veroordeling

Zo werd Peltier door Canada uitgeleverd op basis van valse getuigenverklaringen - zoals de autoriteiten inmiddels hebben toegegeven. Tijdens de rechtszaak, zo bleek later, hield de FBI belangrijk ontlastend bewijsmateriaal achter, intimideerde en manipuleerde getuigen en fabriceerde belastend bewijsmateriaal. Maar de handelingen van de FBI bleken voor de rechter onvoldoende reden om de rechtszaak te heropenen. Ook het naderhand toegeven van de openbare aanklager "niet te weten wie de agenten heeft gedood" en het verzoek van Amnesty International de rechtszaak te heropenen, kon de rechter niet op andere gedachten brengen.

In november 1993 diende Peltier een gratieverzoek bij President Clinton. Dit gratieverzoek werd gesteund door het Europees Parlement, dat op initiatief van de Leonard Peltier Stichting in december 1994 een resolutie aannam. Verder plaatste het parlement grote vraagtekens bij de veroordeling van Peltier en verzocht eveneens "om instelling van een onderzoek naar de juridische onregelmatigheden". Het gratieverzoek werd door Clinton, mede onder zware druk van de FBI, vlak voor de inauguratie van George W. Bush genegeerd. Het gratieverzoek is heden nog steeds "open" en de Amerikaanse president zou dit alsnog kunnen inwilligen. In juli 2005 werd Peltier van de gevangenis in Leavenworth (Kansas) overgeplaatst naar de US Penitentiary in Lewisburg (Pennsylvania).

Steun

Meer dan 500 bekende mensen hebben een petitie voor zijn vrijlating ondertekend, waaronder Desmond Tutu, Michail Gorbatsjov, Madonna, Bono, Sting, Vivienne Westwood, Giorgio Armani, Cher, Elton John, Oliver Stone, Bob Geldof en Kate Moss. Ook bekende Belgen en Nederlanders als Europees Commissaris Louis Michel, voormalig Secretaris-Generaal van de NAVO Willy Claes, schrijver Kees van Kooten en modeontwerpster Ann Demeulemeester hebben de petitie ondertekend.

In Nederland heeft de gemeenteraad van Groningen in juni 1993 een resolutie aangenomen, gericht aan de President van de Verenigde Staten. Daarin werd aangedrongen op strafverkorting en werd verzocht een onderzoek in te stellen naar gerechtelijke onjuistheden. In 1994 nam het Europees Parlement een resolutie aan met dezelfde eisen. In 1997 volgde een zelfde resolutie van het Belgisch Parlement. Zowel het Europees als Belgisch Parlement adopteerden een follow-up resolutie in respektievelijk 1999 en 2000. Het Italiaans Parlement nam een resolutie aan in 1998 met de vraag de eisen van de eerste E.P. resolutie te respecteren.

Externe linksZo te zien heeft Obama niet alleen een probleem met Guantanamo of de rechten van de Afro-Americans...


http://www.whoisleonardpeltier.info/


http://www.youtube.com/watch?v=L6AHW9OQxls

http://www.youtube.com/watch?v=FbSsk6afIbY&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=tZsQzepS5MQ&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=OWRdPET3hFY&feature=related


en een hele mooie en degelijke Vlaamse site geeft ons meer informatie over de redenen en achtergronden van de veroordeling:

http://www.vciv.be/inheems%20volk%20in%20N%20Amerika1.htm


Leonard Peltier

Op 26 juni 1975 betraden twee FBI-agenten, Jack Coler en Ron Williams, het reservaat Jumping Bull Ranch-Pine Ridge Reservation-South Dakota, zogezegd om een jonge Indiaan te arresteren die ze aan het stuur van een rode pick-up hadden gezien. Een groot aantal aanhangers van de American Indian Movement (AIM) kampeerden toen op het eigendom. Er brak een vuurgevecht uit waarbij een gezin met kleine kinderen tot in de vuurlinie werd gedreven. De meer dan 30 aanwezige mannen, vrouwen en kinderen, omsingeld door meer dan 150 FBI-agenten, SWAT-politieteamleden, BIA-politie en locale politietroepen, ontsnapten nauwelijks aan de regen van kogels. Toen het vuurgevecht ten einde was, lag de Indiaan Joe Stuntz levenloos op de grond. Zijn dood is nooit onderzocht geweest. De FBI-agenten Coler en Williams waren eveneens omgekomen. Ze waren tijdens het vuurgevecht gewond geraakt en dan van vlakbij door het hoofd geschoten. De dader is nog steeds onbekend. De moord op Stuntz en de twee agenten is, zowel voor de mannen als voor hun families, een absolute tragedie. Toch zijn een oneerlijk proces en een gevangenisstraf van 2 x levenslang voor een onschuldig man eveneens onaanvaardbaar.

In zijn brief van 18 April 1991 naar senator Inouye merkte rechter Heaney van het Eight Circuit Court of Appeals het volgende op : “Het is mogelijk dat de jury Leonard Peltier zou hebben vrijgesproken, mochten er niet zoveel documenten en gegevens onterecht achtergehouden geweest zijn voor de verdediging. Die gegevens hadden kunnen gebruikt worden om de inconsistenties in het pleidooi van de regering te accentueren

Leonard Peltier werd uit Canada uitgewezen op basis van een verklaring ondertekend door Myrtle Poor Bear, een Indiaanse vrouw waarvan geweten was dat ze ernstige mentale problemen had. Later bekende die vrouw dat ze, geterroriseerd en onder druk gezet door FBI-agenten, een valse getuigenis had afgelegd.

Er werd ook essentiële ballistische informatie achtergehouden voor de verdediging, zodat geen sprake kon zijn van een eerlijk proces. Dankzij de 'Freedom of Information Act' werden later gedeeltes van die informatie vrijgegeven. In het bijzonder was er op het proces de getuigenis van Evan Hodge, ballistisch expert van de FBI. Hij had een extractie spoortest uitgevoerd en onderzocht of de .223 kogelhulzen, die gevonden waren naast de politiewagen, bij Leonard Peltiers AR-geweer hoorden. Een ballistisch rapport van de FBI toonde echter aan dat dhr. Hodge de patroonhulzen al veel eerder had getest, in oktober 1975, waaruit toen bleek dat geen enkele huls bij het zogezegde wapen van Peltier hoorde.

Het hof duldde niet dat Peltier’s jury iets te weten kwam over de gebruikelijke FBI-praktijken in gelijkaardige zaken zoals het gebruik van valse getuigenissen en de intimidatie van getuigen. Zo was de jury niet in staat om de getuigenissen van de aanklager correct te evalueren. Nog steeds worden ongeveer 6.000 FBI-documenten volledig en 5.000 gedeeltelijk achtergehouden voor Leonard Peltier. Deze situatie schendt zijn recht op toegang tot het rechtssysteem en op een eerlijk proces. Peltier heeft veel langer in de gevangenis gezeten dan anderen in gelijkaardige rechtszaken vooraleer ze voorwaardelijk vrijgelaten worden. Toch maakte de Unites States Parole Commission duidelijk dat ze een voorwaardelijke vrijlating nog niet eens zal overwegen tot in het jaar 2008, zo'n zes jaar na de datum die het Congres heeft vastgelegd voor de afschaffing van de Parole Board.

Talrijke internationaal erkende mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, en burgerrechtenorganisaties eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Leonard Peltier.

In de zaak Leonard Peltier nam het Europees Parlement resoluties aan op 15.12.1994 en 11.02.1999; het Belgisch Parlement op 13.03.1997 en 29.06.2000, het Italiaans Parlement op 18.04.1998.Misschien wordt het eens tijd dat het Belgisch Parlement wat aan geheugentraining doet of het Vlaams Parlement misschien  daar spreken ze zo graag over de verdrukte volkeren....t'is maar een hint....

Ondertussen vernemen we dat er geen herziening komt van zijn proces voor 2024! Tenzij Obama een geste zou doen....maar liefst niet de zelfde als Clinton.


COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Pas de libération conditionnelle pour le prisonnier politique amérindien Leonard Peltier, mais que va faire Obama ?

Le Comité de solidarité avec les Indiens des Amériques (CSIA-Nitassinan), ONG française de défense des droits des peuples autochtones, s’insurge contre la décision de la Commission des libérations conditionnelles des États-Unis de ne pas libérer le prisonnier politique amérindien Leonard Peltier, militant de l’American Indian Movement (AIM) qui est incarcéré depuis trente-trois ans dans une prison fédérale. La Commission des libérations conditionnelles a annoncé arbitrairement, le 20 août dernier, que le prochain réexamen de son cas sera programmé en 2024 (Leonard Peltier aura alors soixante-dix-neuf ans).

Amnesty International, qui réclame depuis de nombreuses années la libération de Leonard Peltier, a également fait part de sa déception devant cette décision négative. "C’est en accordant à Leonard Peltier une libération conditionnelle que l’on servirait au mieux la justice, a déclaré Angela Wright, chercheuse d’Amnesty International aux États-Unis. Compte tenu des questions qui se posent autour de sa condamnation, et vu que les recours en appel devant les tribunaux sont épuisés depuis longtemps et qu’il a déjà passé plus de trente-deux années en prison, nous prions instamment le Comité des libérations conditionnelles de revenir sur sa décision."

La prochaine bataille sera donc la demande de grâce présidentielle au président Obama... En janvier 2001, le président Bill Clinton, malgré ses promesses, n’a pas eu le courage politique de lui rendre sa liberté, en évitant de lui accorder une grâce le dernier jour de son mandat en raison des pressions du FBI sur cette affaire. Aujourd’hui, la communauté amérindienne, comme toutes les autres minorités aux États-Unis, attend des signes de véritables changements, notamment la fin des discriminations raciales et sociales, ainsi qu’une justice équitable pour tous. Betty Ann Solano, sœur de Leonard Peltier et directrice de son Comité de défense (le Leonard Peltier Defense/Offense Committee) a récemment lancé un appel émouvant au président Obama : "Nous [Amérindiens] avons besoin de guérir les blessures du passé qui nous ont été infligées par le gouvernement américain. Président Obama, en accordant votre grâce à mon frère, vous serez reconnu comme celui qui aura su faire le premier pas vers la paix et la réconciliation avec nos communautés." Pour lancer la campagne pour la grâce présidentielle et montrer la détermination des autochtones des États-Unis de voir Leonard Peltier libre, un chef spirituel amérindien, Ben Carnes (Choctaw d’Oklahoma), a entamé le 5 septembre un jeûne devant la Maison Blanche à Washington DC.

Le 12 septembre prochain, Leonard Peltier va avoir soixante-quatre ans. Bien qu’innocent, il aura passé injustement plus de la moitié de sa vie en prison. C’est pour cela qu’il ne faut pas l’oublier.

En France aussi plusieurs initiatives en faveur de Leonard Peltier vont se succéder : compilation de soutien avec de nombreux artistes, conférences et tournées de représentants amérindiens, etc., sans oublier les rassemblements tous les mercredis devant le consulat des États-Unis à Paris, au côté de celles et ceux qui luttent pour la libération du journaliste africain-américain, Mumia Abu-Jamal.


bron:http://bellaciao.org/fr/spip.php?article91361


Allez hop, stuur al minstens deze info door naar iedereen die je kent....

20-09-2009 om 18:31 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
19-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tes wei bal op de boeikes in Meulebeik diel twie
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Voor onze aandachtige lezertjes wringen we ons in de eigenaardigste bochten, is er geen inspanning te veel en wilolen we ons volledig opofferen opdat ze wat meer inzicht krijgen in onze ingewikkelde jungle. Wij verrassen jullie dus met dit tweede deel over de rellen in Molenbeek. Dit tweede deel sluit NAADLOOS aan bij ons eerste deel. Het eerste deel waarin we jullie wat duidelijkheid wilden verschaffen in de zieleroerselen van de jeugd uit de betrokken relwijken. Het tweede deel verschaft jullie nu wat meer duidelijkheid over de zieleroerselen van de politiemannen en hun sympathisanten die de zelfde rellen vanuit een enigszins ander perspectief bekijken. Hun Frans is grammaticaal sterker en dus zeker even duidelijk verstaanbaar. Sommigen voelen zich zelfs gemotiveerd om Nederlands te leren omdat het in Vlaanderen beter zou zijn...
Om de objectiviteit van onze bijdrage over de Molenbeekse rellen optimaal te verzekeren, onthouden we ons van elke commentaar. We zijn er echter van overtuigd dat onze aandachtige lezertjes er zullen in slagen om zich een eigen mening te vormen. Een mening die hopelijk na lectuur van onze twee bijdragen, iets genuanceerder zal zijn dan deze weergegeven in de grote media... en lees aandachtig beide pagina's ...in de printversie geeft dit onderstaand resultaat:


WELCOME TO THE REAL WORLD

http://www.polnet.be/forums/index.php?showtopic=9230&st=0

IPBPoliceNet Forums _ Press _ Six policiers blessés dans des échauffourées à Molenbeek 17/09/2009

Écrit par : look@21 18 Sep 2009, 07:40

<h4 class="chapeau">Six policiers ont été blessés jeudi soir dans des échauffourées sur le territoire de la commune de Molenbeek-Saint-Jean. La police a eu maille à partir avec des jeunes de la commune après avoir interpellé un jeune de 14 ans. Une centaine de policiers ont été mobilisés pour rétablir le calme. </h4> Il s’agit de deux policiers de la zone Bruxelles-Ouest et de quatre collègues de la zone Bruxelles Capitale/Ixelles. La police a eu maille à partir avec des jeunes de la commune après avoir interpellé un jeune de 14 ans.

Les problèmes ont surgi vers 19h30, lorsque la famille du jeune est venue jusqu’au commissariat pour protester, avant de se déplacer dans les quartiers de la rue Ribeaucourt et de l’avenue Léopold II.

Quelque 100 policiers ont été sollicités pour rétablir le calme.

L'interpellation d'un jeune de 14 ans n'a pas plu à la famille. Le commissariat central a été pris d'assaut

Six policiers bruxellois ont été blessés hier vers 19 h 30, suite à de nouvelles échauffourées opposant une petite centaine de jeunes à autant de policiers, hier dans le quartier de l'hôtel communal de Molenbeek-Saint-Jean et du commissariat central puis, dans la foulée, du côté de la rue de Ribeaucourt et sur le boulevard Léopold II.

Le jeune en question avait provoqué la police quelques jours auparavant. Les choses se sont gâtées lorsque la police est venue l'interpeller hier vers 19 h à son domicile. Plusieurs membres de la famille ont vivement protesté, ce qui a conduit à la formation d'un petit groupe d'une vingtaine de personnes autour des policiers. Lorsque certains membres du groupe ont commencé à jeter des cailloux en direction des forces de l'ordre, ces derniers sont rentrés au commissariat en compagnie du jeune qu'ils venaient d'interpeller.

Peu de temps après, la famille du jeune en question est réapparue, cette fois accompagnée d'une bonne soixantaine de personnes, a précisé l'agence Belga. Une bousculade a suivi, tandis que plusieurs jeunes commençaient à lancer des cailloux sur le commissariat. Deux agents de la zone de police Bruxelles-Ouest ont été blessés lors de ces incidents.

La présence de l'hélicoptère de la police fédérale et de plusieurs autopompes n'a pas permis d'étouffer l'émeute, les voyous s'étant dispersés du côté de la rue de Ribeaucourt et du boulevard Léopold II, provoquant la police jusqu'à tard dans la soirée.

Ce nouvel incident poursuit la série noire que connaît actuellement la capitale de l'Europe. Conflits sociaux dans la zone de police comprenant la commune de Molenbeek, bagarres entre bandes urbaines composées de noirs africains du côté de la gare du Midi et dans le bas de Saint-Gilles, tensions permanentes dans la commune du socialiste Philippe Moureaux comme dans celle gérée en son temps par le libéral Jacques Simonet...

Cette dernière quinzaine fut lourde pour les policiers bruxellois. Le summum fut atteint la semaine passée lorsque des policiers ont fui devant une cinquantaine de jeunes, leur permettant de récupérer une Kalachnikov, embarquée par ces mêmes policiers quelques minutes plus tôt.

Le tout sans que cela ne semble émouvoir grand monde, pouvoir politique local et régional en tête...Bon rétablissement à ces policiers blessés.
On voit maintenant que même les autopompes sont inefficaces contre ces rebelles dry.gif

pour une inter dans ces coins, il faudrait maintenant l'appui des différentes BAA ou pire du CGSU mad.gif sleep.gif

@AfricanLady: l'armée pourquoi pas wink.gif un coup de crosse en réponse à un pavé jeté

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 08:10

slt ,heuuuuu moi ma position vous la connaissez ce genre d'incident n'existerait pas dans le pays : modification de l'helico de la police en helico de combat laugh.gif , sortie des militaires tirs a balles reel sur ces gens qui eux tot ou tard le feront sur vous blink.gif ensuite bien evidement les chars dans la rue afin d'ecraser toute rebelion . apres cela ce pays sera un vrai paradis laugh.gif oups j'oubliais destitution du gouvernement au profil d'un chef militaire digne de ce nom laugh.gif ( c'est de l'humour mais franchement ca devient grave & je voit que beaucoup sont inquiets) , comment va t'on attirer des investisseurs içi c'est impossible ,par contre "on" invite tous les criminels de la terre entiere pfffffffffffffffffff ca par contre c'est bien reel...* attaque de commisariat je reve la . & je sens que je vais apprendre le neerlandais afin d'habiter en flandre ! laugh.gif eux sont plus realiste....

Écrit par : noisette 18 Sep 2009, 08:14

Mais dans quel monde vit on ?! dry.gif

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 08:22

tkt ,il y a encore des endroits ou il fait bon vivre !.... va faire de la rebellion comme ca ailleurs ,lol le soir tu sera a la morgue ,iran chine russie etc...etc....

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 08:32

mad.gif des simples civils qui font la loi ! ca me tue litterralement (vu mon temperament) de feu laugh.gif laugh.gif

Écrit par : look@21 18 Sep 2009, 08:38

le bilan s'élève à présent à 9 policiers blessés cette nuit là !!!

Citation
Des pavés ont été lancés ainsi que des bonbonnes de gaz, dont une a été lâchée sur le dos d'un policier depuis le deuxième étage d'un immeuble. Au total, neuf agents ont été blessés et dix véhicules de police endommagés.
Le calme est revenu vers 2 heures du matin.
Cinq jeunes interpellés pour avoir lancé des projectiles ont été mis à la disposition du parquet

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 09:33

laugh.gif @ look 21 , un coup de crosse ? t'est gentil toi ..... laugh.gif

Écrit par : Olibis 18 Sep 2009, 10:40

Et je trouve que ce qui est d'autant plus fou, c'est le fait qu'ils ont la faculté de "monopoliser" autant de monde sur si peu de temps.
Les collègues de Molenbeek-Saint-Jean ont bien dû se sentir bien seuls avant que les renforts arrivent.

Bon rétablissement aux collègues et sachez si vous lisez ce forum que nous sommes tous avec vous aussi loin de vous (malheureusement) sommes nous.

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 10:49

waiiiiiiiii & sachez que la majorité de la population est avec vous !!!!! concernant ces emeutiers a 2 balles c'est normal ils ont a leurs disposition moyen de communication & transport high tech ! ,pfffffffff] * ma compatriote s'est "enfuie de ce quartier" tellement c'etait grave (etangs noir)

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 11:04

pendant ce temps ! ce gouvernement d'incapable !!! envoye des troupes en afghanistan , pays de l'est ou autres ,pire se permets la liberté de fermer des casernes et de mettre au chomage plusieurs milliers de soldat c'est abberant ;arggggggg (lol) *j'ai envie de creer un parti laugh.gif laugh.gif mais ca risque de mal tourner pour certain ...... laugh.gif soit j'vais me balader bonne aprem a tous .

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 12:52

Je voulais poster cet article car j'ai été témoin de ce qui s'est passé hier soir. J'étais pas pile devant ni tout au long des échauffourées mais j'habite tout près et c'était difficile de ne pas prêter attention à ce qui se passait ...

Franchement pour la première fois en ce qui concerne la situation de ce quartier (et de cette ville ?) j'ai eu peur car cette fois-ci on avait vraiment le sentiment que ces enc*lés arrivaient à tenir tête sérieusement à la police et avaient même la capacité de prendre le dessus.
C'est là que ça va pas et que ça devient réellement dangereux ...

Franchement je ne sais pas quels moyens on peut mettre en oeuvre pour améliorer la situation wacko.gif
On peut pas non plus les envoyer à l'hôpital, et il faut bien trouver un moyen de les calmer efficacement ...

Un des gros problèmes est que ces gens se sentent agressés par la police de manière générale alors qu'il n'en est rien wacko.gif Ils sont tous remontés contre les forces de l'ordre et plus ils sont plus il y a des cons qui les suivent sans trop comprendre pourquoi.
Et puis il y a un esprit de corps phénoménal complètement illogique dans ces groupes ... Y en a un qui a un problème ? Peu importe la raison, peu importe s'il est en tort ou s'il a raison, ils viennent le soutenir de manière ultra-violente.
Je crois que ce qu'ils veulent c'est de l'action alors faut leur en donner pour les dégoutés LOL

Concernant les mesures de prévention, même si on est d'accord que là c'est sur la répression qu'il va falloir jouer, je le dis encore il faut un dialogue de la part de la police !
Il y a une incompréhension totale de la part de ces gens face à la police (mais aussi de la part de la police envers eux), il faut que les deux se comprennent et je crois qu'il y aura déjà beaucoup moins de fauteurs de trouble !

Après ça c'est juste ce qu'on peut faire pour éviter ou surtout limiter des événements de ce genre, ce qu'il faut surtout c'est trouver les moyens de maîtriser des cas inacceptables comme celui de hier soir et leur passer l'envie de recommencer !

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 12:53

* Bon rétablissement aux policiers blessés cela va de soi. Qu'ils sachent que la population locale les soutient et soutient les forces de police en général dans ce qui est aujourd'hui devenu une sorte de véritable lutte.

Écrit par : Pépito 18 Sep 2009, 12:57

Citation (Mike_1060 @ 18 Sep 2009, 13:52) *
Franchement je ne sais pas quels moyens on peut mettre en oeuvre pour améliorer la situation wacko.gif
On peut pas non plus les envoyer à l'hôpital, et il faut bien trouver un moyen de les calmer efficacement ...

Flashball ! rolleyes.gif

Écrit par : benoit2606 18 Sep 2009, 13:08

Tout ira mieux quand les grand messieurs plein de frique qui dirigent ce pays se décideront à prendre leurs responsabilités et mettre en œuvre les moyens qu'il faut.

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 13:17

Citation (benoit2606 @ 18 Sep 2009, 14:08) *
Tout ira mieux quand les grand messieurs plein de frique qui dirigent ce pays se décideront à prendre leurs responsabilités et mettre en œuvre les moyens qu'il faut.


Autre façon de le dire : La situation va continuer à empirer pour toujours.

Pépito : Je ne crois pas que la Police de Bruxelles dispose de flashball.

Il faut que chaque zone dispose de suffisamment de matériel MO (tenue, casque, bouclier, matraque) ainsi que le maximum d'équipement qui va avec (arroseuses, grenades lacrymogènes, flashball (à investir si la Police n'en dispose pas encore), sprays à gaz, armes non létales style balles en caoutchouc peut-être ?, etc.).

Une plus grande disponibilité et un meilleur appui de la Police fédérale peut-être ? Service Cavalerie mais surtout Service Intervention Spécialisée & C.I.K. de la Réserve Générale.

Écrit par : julien-1020 18 Sep 2009, 13:26

vous n'y êtes pas biggrin.gif on a payé 437 millions d'€ pour la nouvelle gare de liege guillemains pour les "visiteurs du monde" (alors que liege n'est relié à rien en fin bon je vais pas commencer le débat), et papa n'a plus de sous O_O la police attendra biggrin.gif

Écrit par : julien-1020 18 Sep 2009, 13:26

et bien évidemment bon rétablissement à ceux qui ont payé de leur santé ce que les politiques n'ont pas envie de dépenser en billets. honte à eux!

Écrit par : look@21 18 Sep 2009, 13:36

Ayant été aujourd'hui toute la matinée dans un combi "Vega" avec les policiers de Bruxelles-Ouest TOUT le matériel MO a été sortis et tous les policiers sont repartis chercher leur casque et leur sac MO chez eux,

Le problème est que cette soirée là, il n'y avait que 4-5 patrouilles pour le shift de nuit pour TOUTE la zone de BXL-Ouest c'est ahurissant donc...

De plus, la fin de ramadan, le dispositif de MO a été largement renforcé pour le WE auquel ont s'attend a des rassemblements,
Le commissariat général rue du facteur se remet de sa nuit d'enfer qu'ils ont eu. Les gens sont a cran, les policiers sont a cran, les habitants sont a cran a cause des jeunes qui cassent tout.

Les armes non létales, ils les ont Pepito t'inquiète wink.gif (ca fait du bien de te revoir sur le site des fois happy.gif ca fait longtemps) mais le budget ... wacko.gif

Et a cause d'eux, tous les services de secours (Policiers, pompiers, ambu, CR,...) sont en alerte ds BXL dry.gif au cas où.

Concernant les policiers blessés, leurs collègues disent qu'ils sont tj à l'hosto et qu'ils se remettent tout doucement de cette soirée surtout celui qui a reçu a son dos la bouteille de gaz...

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 13:47

grrrrrrr je supporte pas ,qu'un membre des forces armée ou un membre des hommes en tenues soit blesser donc si je vois cette xxxx de milquet tenant ses pemanences a wsp dans une taverne (lol) vais le lui dire & ca va peter grrrrr ,lol

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 13:49

Personnellement je ne sais pas ce que vous pouvez faire face à eux ...

Déjà, comment savoir à quel moment faire usage de la force proprement dit ? Ca énerve encore plus la meute si certains d'entre eux se font frapper dessus j'imagine.

Parfois je me dis qu'on sous-estime ces émeutiers tant comme Olibis l'a dit ils sont capables de rassembler autant de monde en si peu de temps. Souvenez vous à Saint-Guidon il n'y a pas si longtemps.
Si en quelques heures ils sont 100, combien seront-ils en quelques jours suite à certains affrontements ?

Faut quand même savoir que la grande majorité de ces émeutiers sont juste des petits cons excités par la foule et la castagne. L'idée de révolution (sans l'a comprendre) etc. C'est pour ça que le nombre augmente assez vite mais selon moi il faut que les gens qui causent des problèmes de ce genre à Bruxelles retrouvent la peur de la police.
Pour ça il faut donner plus de moyens et plus de pouvoirs au forces de l'ordre et rétablir le laxisme de la justice, ils doivent savoir qu'ils risquent gros en faisant des conneries de ce genre. Craindre les policiers et craindre les peines encourues.

Et en rapport avec ça je ne peux pas être en désaccord complet lorsqu'on dit qu'il faut donner plus de moyens aux détenus de se réinsérer dans la société à leur sortie ainsi que les faire comprendre pourquoi ils sont là et aussi désintoxiquer les drogués.
Ce sont 3 raisons très importantes dans le passage à la récidive. Si elles sont comblées je suis persuadé que les actes de récidives seront énormément diminués et cela contribuera à améliorer le problème de la surpopulation carcérale, et donc les juges serreront moins les fesses quand il s'agira de condamner les criminels et même les délinquants (sérieusement c'est quoi ce bracelet de merde).

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 15:38

j'aime beaucoup le debut du clips laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif * la vilaine lady cruel ... laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif http://www.youtube.com/watch?v=V6Gby2x1BcM

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 15:53

mesdames je vous presente mes "soeurs" laugh.gif messieurs ne regardez pas car vous allez faire des bonds ...mdr laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
http://www.youtube.com/watch?v=yryV-5TfwvE

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 16:02

wacko.gif je blaguais comme vous le comprenez mais la ca me revolte ,franchement ! imaginer une bonbonne de gaz sur la tete d'une personne ,arffff & aucun politique pour denoncer cela c'est incroyable blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif mais comme dis plus haut si l'autre idiote beate tient encore sa permanence je ne manquerais pas de le lui signaler (calmement bien sur ,oups) mode pinochio.... mon nez s'allonge .... laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Écrit par : AgentZ03 18 Sep 2009, 16:05

vous savez quoi!!!!la solution existe et je l'ai....PREPARONS UN COUP D'ETAT AFIN D'INSTAURER CALME ET DISCIPLINE
attendez j'arrive on sonne......"PFIOU PFIOU"(silencieux)

non je dec mais honnetement je commence serieusement a me poser des questions sur la Belgique trop de choses vont mal beaucoup trop alors que l'investisment du pays se fait la où,ma foi,on en a le moin besoin alors que de l'autre coté c la bagaille

voici une phrase interpelante que j'ai lu sur rtl info "le commandant des pompiers conseille de partir plutot que d'intervenir je comprend leur désarois mais je pense que nous devons plus opter sur une politique de "faut montrer qui commande et comment ça marche" que eviter de surchauffer la populass parce que pour l'instant cest ces voyoux qui nous montre qui commande et comment ça marche!!!

nous sommes face a un probleme dont nous sommes les seuls auteurs!!!trop de lois ont été mise en place pour une certaine protection des civils qui defois devenu suspect ou auteur de delit grave revendiquent des droits les mettants plus en securité qu'un honnete citoyen!
le metier de la police n'est pas de tout repos juste parce qu'on lui demande de réagir sans réagir!!(sans doute pour eviter un abus de pouvoir mais en meme temps trop de pouvoir au citoyen ont été donneé pour que eux puissent allé à l'encontre d'une décision et d'action de la police)

je suis natif d'andalousie,en Espagne mon cousin est de la guardiacivil(garde civil)un peu comme des gendarmes là bas on rencontre rarement les forces de l'ordre dans les rues,ici je dois dire on en voit pour ainsi dire a chaque coin de rue!pourquoi?si c alors pour permettre autant d'abus vis à vis des policier?en espagne quand sa dégénere et bien sa frappe directement pas de demi mesure!!!

je n'apporte cet argument que d'une vue exterieur par apport au force de police belge mais peut etre que devrions nous etre un peu plus représsif

Écrit par : Chris1410 18 Sep 2009, 16:09

Tant que la justice ne suit pas, autant pisser dans un violon. Ca fait des décennies qu'on vit dans un atmosphère de laxisme généralisé.
Même si on inversait la tendance (ce qui est pas du tout le cas), ca prendrait un certain temps pour revenir à la normale.
Je ne comprends pas comment les policiers peuvent accepter qu'on les méprise eux et leur travail autant que ça. Vous me direz qu'ils ont pas le choix!

Écrit par : AgentZ03 18 Sep 2009, 16:12

Citation (Chris1410 @ 18 Sep 2009, 17:09) *
Tant que la justice ne suit pas, autant pisser dans un violon. Ca fait des décennies qu'on vit dans un atmosphère de laxisme généralisé.
Même si on inversait la tendance (ce qui est pas du tout le cas), ca prendrait un certain temps pour revenir à la normale.
Je ne comprends pas comment les policiers peuvent accepter qu'on les méprise eux et leur travail autant que ça. Vous me direz qu'ils ont pas le choix!
tongue.gif tu en fera bientot parti et comme eux tu n'auras pas le choix lol moi je propose plutot a tout les candidats de crée un parti politique de sorte a changer le tout!
bonne rentrée a toi et courage

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 16:17

bein oui quoi ,juste chasser ces criminels & les remplacer par des gens "normaux" c'est a dire respectueux du pays d'accueil ,casier vierge & patriotisme (lol) desolée si je parait demodée mais c'est comme ca que je vois l'avenir ,car je suis honteuse quand des touristes me demande que visiter içi j'vais quand meme pas dire molenbeek ,n'est ce pas ... laugh.gif laugh.gif laugh.gif en plus je peux vous affirmer que la police belge est appreciée dans l'emsemble & vu de l'exterieur , donc on chasse ces "sauvages" lol & apres ca ira . laugh.gif parce que sinon on court a la catastrophe blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif * peut etre quelq'un a t'il une meilleur solution ?

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 16:21

Ce n'est pas aussi simple que ça ...

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 16:25

arfff ces magistrats meme si je les respecte , restent dans leurs cours & tribunaux & ne vont pas au "front" c'est les policiers qui font le "sale taf" pavé ,bouteille de gaz , insulte , & tout & tout donc ca me revolte egalement ..... quand aux politiques n'en parlons meme pas car c'est encore pire ...

Écrit par : AgentZ03 18 Sep 2009, 16:27

Citation (Mike_1060 @ 18 Sep 2009, 17:21) *
Ce n'est pas aussi simple que ça ...c vrai c beaucoup plus facile de discuter sur le net!!lol moi je di on commence a en discuter puis a se reunir puis a agir c comme cela qu'un pays evolue

Écrit par : look@21 18 Sep 2009, 16:33

Ce matin en avant première les autorités nous ont annoncés par téléphone aux services responsables secours/pompiers et polices que TOUTES les festivités de la journée sans voitures n'auraient pas lieu à Molenbeek TOUT quartier confondu tout cela a cause de ces évènements mad.gif mad.gif l'annonce publique a eu lieu la tantôt par le discours du "bourgmestre" de Molenbeek qui se sent "impuissant" face à ces situations qui dégénèrent dans sa commune.

Tout a été annulé par "peur" c'est cà qui me fout en rage, a cause de certains, d'autres ne peuvent plus festoyer dans leurs quartiers...
Ce siècle vit dans la culture de la peur...

('fin ca fera un jour de congé pour moi qui était en APS/OPS à B-West normalement laugh.gif ) je pourrais me rendre aux festivités de Bruxelles Ville là où rien de grave ne se passe encore pour gâcher la vie des honnêtes citoyens sleep.gif sleep.gif sleep.gif .

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 16:38

lol ,j'veux bien sortir du net si tu veux ,mais meme une manifestation ou petition ne change rien sad.gif *voir joe, gare central ,marche blanche etc.... non non faut des militaires pour remettre de l'ordre ,dans le genre ex vietnam ou l'equivalent , malouines etc.... laugh.gif *j'ai meme lu qu'un" con" excusez cette ecart de langage se plaignait du plan vigipirate a paris blink.gif

Écrit par : Alouette 18 Sep 2009, 16:38

Je trouve scandaleux ce qui se passe à Molenbeek et aussi dans d'autres communes!
Mes parents ont eu un commerce (télévison barco) pendant 35 ans rue de Ribaucourt et c'était le bon temps!!!
Qu'est donc devenu ce quartier qui était si joyeux avant.
Messieurs les policiers (je ne suis pas plus police que ca) ne vous laissez pas faire et intervenez encore plus radicalement!

Comme disait une internaute sur ce même fil de discussion "pendant ce temps nous envoyons nos hommes en Afghanistan" c'est intolérable....
Mais tant que le gouvernement ne fera rien, (et il ne fait rien) celà ne changera pas et de toute façons celà ne changera plus ou alors celà tournera un jour en catastrophe...

Bons rétablissements aux policiers blessés

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 17:04

wacko.gif bein oui je ne vois pas ce que "nos "chers soldats doivent aller proteger un aeroport que perso j'en ai rien a faire ,lol au risque de se faire tuer pour rien en fait ils sont la dans le cadre d'une mission otan wacko.gif c'est ca le probleme ! j'aborde un instant la mort des casques bleu au rwanda ou la j'etait tres fachée ,me suis meme disputée avec des copines qui n'en pouvait rien , sad.gif par contre le gouvernement a de nouveau comme d'hab. laisser tomber ses hommes pour moi ;armée = guerrier & non association humanitaire ou brocante a ciel ouvert ..... ce gros imbecile de flahaut ,lol a vendu les trois quart du materiel de l'armée belge ,pfffff helico ,vehicule ,ustensile , caserne etc & sa continue ....

Écrit par : Tulipazzurra 18 Sep 2009, 17:28

Citation (Mike_1060 @ 18 Sep 2009, 13:52) *
Je voulais poster cet article car j'ai été témoin de ce qui s'est passé hier soir. J'étais pas pile devant ni tout au long des échauffourées mais j'habite tout près et c'était difficile de ne pas prêter attention à ce qui se passait ...

Franchement pour la première fois en ce qui concerne la situation de ce quartier (et de cette ville ?) j'ai eu peur car cette fois-ci on avait vraiment le sentiment que ces enc*lés arrivaient à tenir tête sérieusement à la police et avaient même la capacité de prendre le dessus.
C'est là que ça va pas et que ça devient réellement dangereux ...

Franchement je ne sais pas quels moyens on peut mettre en oeuvre pour améliorer la situation wacko.gif
On peut pas non plus les envoyer à l'hôpital, et il faut bien trouver un moyen de les calmer efficacement ...

Un des gros problèmes est que ces gens se sentent agressés par la police de manière générale alors qu'il n'en est rien wacko.gif Ils sont tous remontés contre les forces de l'ordre et plus ils sont plus il y a des cons qui les suivent sans trop comprendre pourquoi.
Et puis il y a un esprit de corps phénoménal complètement illogique dans ces groupes ... Y en a un qui a un problème ? Peu importe la raison, peu importe s'il est en tort ou s'il a raison, ils viennent le soutenir de manière ultra-violente.
Je crois que ce qu'ils veulent c'est de l'action alors faut leur en donner pour les dégoutés LOL

Concernant les mesures de prévention, même si on est d'accord que là c'est sur la répression qu'il va falloir jouer, je le dis encore il faut un dialogue de la part de la police !
Il y a une incompréhension totale de la part de ces gens face à la police (mais aussi de la part de la police envers eux), il faut que les deux se comprennent et je crois qu'il y aura déjà beaucoup moins de fauteurs de trouble !

Après ça c'est juste ce qu'on peut faire pour éviter ou surtout limiter des événements de ce genre, ce qu'il faut surtout c'est trouver les moyens de maîtriser des cas inacceptables comme celui de hier soir et leur passer l'envie de recommencer !
Comprendre dans les deux sens?

Alors, si j'ai bien lu, ces personnes n'ayant pas accepté l'interpellation du jeune gars, elles sont arrivées en émeute, dans un un seul et unique but de ne pas vouloir régler le problème, alors explique-moi comment, les policiers doivent être plus compréhensifs et indulgents qu'ils ne le sont, alors que même, ils se font tirer des pierres dessus, qui doit en ce sens y mettre du sien?
La faute à l'éducation, plus ils sont en tort, plus ils prétendent raison, et ces fichus articles de loi sortis pour la soi-dite protection du citoyen tant bien étranger que belge, met en difficulté les moyens d'agir des policiers, même un simple bonjour avec un sourire, finit par devenir une agression, c'est presque reprocher de se moquer de la personne qui le reçoit, faut pas charrier non plus, il faut chercher beaucoup plus loin.

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 18:09

Citation (Tulipazzurra @ 18 Sep 2009, 18:28) *
Comprendre dans les deux sens?

Alors, si j'ai bien lu, ces personnes n'ayant pas accepté l'interpellation du jeune gars, elles sont arrivées en émeute, dans un un seul et unique but de ne pas vouloir régler le problème, alors explique-moi comment, les policiers doivent être plus compréhensifs et indulgents qu'ils ne le sont, alors que même, ils se font tirer des pierres dessus, qui doit en ce sens y mettre du sien?
La faute à l'éducation, plus ils sont en tort, plus ils prétendent raison, et ces fichus articles de loi sortis pour la soi-dite protection du citoyen tant bien étranger que belge, met en difficulté les moyens d'agir des policiers, même un simple bonjour avec un sourire, finit par devenir une agression, c'est presque reprocher de se moquer de la personne qui le reçoit, faut pas charrier non plus, il faut chercher beaucoup plus loin.


Je voulais dire que les policiers doivent comprendre la manière dont les jeunes - qui ne sont pas encore intégrés dans ces bandes de sauvages - comprennent les policiers (de travers), et dialoguer non seulement avec la population mais surtout avec cette tranche d'individus qui rejoignent très facilement les rangs des fauteurs de troubles & autres délinquants comme dans l'article sur simple idée de révolte, "nik la police", etc. alors qu'ils ont du mal à comprendre pourquoi et surtout que les raisons qui fondent ces idées sont faussées.
Attention cependant à ne pas tomber dans la haine et à fortiori en ce qui concerne Molenbeek le racisme.

@AgentZ03 : Excuse moi mais aux dernières nouvelles, aucun de nous sur le forum n'est ministre, député, bourgemestre ou que sais-je, peux-tu me dire ce qu'on est censé faire ? J'en discute sur le net et quoi ? Je ne peux rien faire d'autre et ce n'est pas à moi ni à un autre citoyen de prendre les mesures pour rétablir l'ordre.
Maintenant si tu as des idées pour faire bouger les politiques (mis à part une guerre civile LOL), ne te prive pas. Se réunir, discuter, agir, c'est vague.
De toute façon je vois mal comment tu veux réunir tout Bruxelles (ou toute la Belgique) pour aller secouer les politiques.
La dictature c'est ferme ta gueule et la démocratie c'est cause toujours, inutile de le rappeler.

Concernant l'armée, les militaires sont des "guerriers" d'accord mais on va pas créer des guerres s'il n'y en a pas pour les occuper ...
Aujourd'hui les missions de l'armée sont également des missions de paix, à savoir e.a. humanitaires. Et la Défense a toujours eu le rôle de défendre son pays de l'extérieur plus que de l'intérieur, en temps de paix du moins.

Je ne trouve pas ça anormal d'envoyer nos troupes à l'étranger lorsqu'il n'y a pas lieu de les faire servir chez nous. Au passage je vous signale qu'on en a des militaires en Belgique, on ne les voit juste pas aux infos etc. mais on en a et sûrement suffisamment pour ne pas avoir à ramener ceux qui sont à l'étranger pour faire ce que certains souhaitent. Donc pas forcément besoin de réclamer de ramener ceux d'Afghanistan, du Liban, etc. ici au lieu de ceux qu'on a déjà.

Maintenant, je ne dis pas que la mise en place de l'armée est une mauvaise idée. Encore que faut voir comment ! Les idées de lois martiales, dictatures militaires et autres mesures de ce genre je trouve ça extrémiste et pardonnez moi pas du tout réfléchi.

Mais attendez avant de critiquer le fait qu'on envoie nos militaires en mission à l'étranger, ça ne pète pas + que d'habitude depuis très longtemps à Bruxelles. La situation est grave certes, mais pas encore critique. Il faudra attendre que ça dégénère vraiment avant que le gouvernement ne se décide à mettre en place des mesures + militaires.

Evidemment j'ose espérer qu'on n'en arrivera pas là pour prendre des mesures mais ce n'est pas illogique. Normalement, en l'état actuel des choses, la police est capable de gérer et maîtriser la situation mais le problème c'est qu'on ne leur en donne pas les moyens.
Faut pas chercher plus loin !

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 18:25

on est en democratie (lol) donc je respecte l'opinion de chacun ,ce qui va de soi ! n'empeche que je persiste & signe l'armée belge doit etre respectée, assisté les policiers & enfin faire valoir ses droits !!!!!! hors de question de jouer aux meres teresa ..... si vous passez outre ce modeste conseil, d'une fille de militaire ,vous allez vous faire "bouffer" tout cru..... le pire c'est que vous le savez !!!!! blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 18:37

Citation (africanlady @ 18 Sep 2009, 19:25) *
on est en democratie (lol) donc je respecte l'opinion de chacun ,ce qui va de soi ! n'empeche que je persiste & signe l'armée belge doit etre respectée, assisté les policiers & enfin faire valoir ses droits !!!!!! hors de question de jouer aux meres teresa ..... si vous passez outre ce modeste conseil, d'une fille de militaire ,vous allez vous faire "bouffer" tout cru..... le pire c'est que vous le savez !!!!! blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif


Pas la peine d'écrire en rouge pour se faire lire.

Je ne vois pas en quoi qui que ce soit a manqué de respect à l'armée belge. D'ailleurs je ne vois pas le rapport avec les émeutiers et les délinquants. Ils ne respectent pas grand chose mais je ne pense pas qu'ils ne respectent pas l'armée en particulier laugh.gif

Assister les policiers c'est une bonne idée mais encore une fois il faut voir comment. Les dictatures militaires, les lois martiales et les mesures qui privent les citoyens de leur liberté ou qui violent leurs droits constitutionnels n'ont pas lieu d'être en Belgique.
En plus tu sembles adorer l'armée et les militaires mais honnêtement quand je vois certains militaires (officiers notamment) je me dis qu'il n'y a pas souvent de quoi être fier en Belgique. Comparé en France ou au Royaume-Uni ...

Et pourquoi hors de question de jouer les mères Théresa ? Si la Défense n'a pas besoin de mener une guerre ou de défendre son pays alors pourquoi ne pas aider les autres tant que cela ne l'empêche pas de mener à bien ses tâches quotidiennes (administration, etc.) ?

Ou bien tu parles de "nous" mais dans ce cas je ne comprends pas trop ton conseil. Je ne vois pas ce qu'il concerne, personne n'a dit qu'il fallait chouchouter les délinquants au contraire wink.gif

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 18:38

Par ailleurs je rappelle que l'armée dépend du ministère de la défense, ce n'est pas une entité autoritaire à elle toute seule. Elle ne pourrait pas prendre le pouvoir comme ça, du moins pas légalement.

Écrit par : benoit2606 18 Sep 2009, 18:44

L'armée n a pas à intervenir.... ca changera quoi?
Les politiques ont la même vision que ce soit pour l'armée ou la politique. Ils vont pas donner plus de pouvoir à la Défense.
Si ils changent de vision et qu'ils donnent les moyens nécessaire à nos policiers, et que là tout continue à dégénérer, ils devront penser à demander l'aider des forces armée.

Comme tu te l'a dit Mike, il reste assez de militaire en Belgique pour intervenir le jour où l'on en aura VRAIMENT besoin

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 18:54

pas tout a fait tort ,ce charmant petit pays est perdu !une solution "delocalisation" .......on en reparlera....... puis parler dans le vide ca use les touche de mon portable donc perso je vous laisse administrer votre pays . sachez cependant ce qui vous attend n'est guere attrayant.... dommage pour tout les gens adorable que j'ai rencontrer en europe...

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 19:21

Citation (africanlady @ 18 Sep 2009, 19:54) *
pas tout a fait tort ,ce charmant petit pays est perdu !une solution "delocalisation" .......on en reparlera....... puis parler dans le vide ca use les touche de mon portable donc perso je vous laisse administrer votre pays . sachez cependant ce qui vous attend n'est guere attrayant.... dommage pour tout les gens adorable que j'ai rencontrer en europe...


blink.gif

Ah bon parce que c'est nous qui administrons notre pays ? Là c'est fort ...

Et quoi tu parles dans le vide simplement parce que tout le monde ne va pas dans ton sens ? On te lis et on te répond, ça suffit. Tu l'as dit toi même on est dans une démocratie alors chacun son avis, si tu estimes que tout le monde est obligé de penser comme toi bonne chance wacko.gif

Je serais curieux que tu nous prédises ce qui nous attend.

Franchement je veux bien respecter l'avis des autres mais lire autant d'âneries en un seul post c'est trop ... Désolé si je te vexe mais réfléchis à ce que tu dis tu parles de délocalisation, ensuite tu nous reproches ce qui te déçois en Belgique et soi-disant tu nous laisse administrer notre pays comme si on était le premier ministre (qu'est-ce qu'on va faire sans toi) et tu nous préviens de je ne sais quoi ! Et pour finir tu nous parles de ta vie perso qui n'a aucun rapport.

Faudrait penser à s'exprimer correctement et sur le sujet concerné.

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 19:59

dans quelle langue il faut vous le dire ? je ne souhaite pas dialoguer avec vous ! & ce definititivement ,pour moi vous n'etes qu'un abruti sans humour qui est juste bon a etre n'importe ou? j'ignore mais certainement pas dans la police car trop con ,arfffffffffffff mad.gif

Écrit par : blackpanther 18 Sep 2009, 20:02

Citation
pour une inter dans ces coins, il faudrait maintenant l'appui des différentes BAA ou pire du CGSU


N'importe quoi !!! Crois moi que le Personnel qui se trouve dans ce quartier est tout à fait apte à faire le ménage mais à les Poings plus que liés ...

BAISSEZ VOTRE FROC , SERREZ LES DENTS ET DITES MERCI QUAND ILS ONT FINIS ...

C'est ce que la Plupart des Agents des Zones de Police avec quartiers sensibles entendent ces derniers temps ...

Début de soirée hier, un peloton Polbru arrive en renfort suite aux 1ers problèmes dans le Commissariat à Molenbeek.
1er Mot d'ordre, pas se faire voir pour ne pas provoquer. Puis un chef ( quelle bonne idée ) envoie juste UN véhicule pour voir comment ça se passe Rue Ribaucourt . Bien sur à peine dans la rue , le véhicule se fait Assaillir par un cinquantaine d'"ANIMAUX" ( Qu'on s'ententent bien, aucun racisme n'est à montrer par ce terme, c'est juste la suite de leur comportement qui me les fait traiter d'animaux ) qui leur jètent des Pavés . 2 ème ordre : quitter les lieux et à nouveau éviter le quartier. Résulat : 4 collègues bléssés ...
C'est à ce moment qu'il fallait intervenir en masse et pas se cacher comme à chaque fois ...

De nombreux collègues n'attendaient qu'une chose, c'est d'intervenir ... mais come à chaque fois, il fallait faire profil bas ...


Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 20:05

Heureusement pour moi seulement pour vous laugh.gif (ou presque laugh.gif).

Arrêtez de dire des conneries alors, ou de poster. Comme je ne souhaites pas aller trop loin je cesse moi aussi de vous répondre et je m'excuse auprès des autres utilisateurs du forum pour le désagrément déjà causé.

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 20:14

Citation (blackpanther @ 18 Sep 2009, 21:02) *
N'importe quoi !!! Crois moi que le Personnel qui se trouve dans ce quartier est tout à fait apte à faire le ménage mais à les Poings plus que liés ...

BAISSEZ VOTRE FROC , SERREZ LES DENTS ET DITES MERCI QUAND ILS ONT FINIS ...

C'est ce que la Plupart des Agents des Zones de Police avec quartiers sensibles entendent ces derniers temps ...

Début de soirée hier, un peloton Polbru arrive en renfort suite aux 1ers problèmes dans le Commissariat à Molenbeek.
1er Mot d'ordre, pas se faire voir pour ne pas provoquer. Puis un chef ( quelle bonne idée ) envoie juste UN véhicule pour voir comment ça se passe Rue Ribaucourt . Bien sur à peine dans la rue , le véhicule se fait Assaillir par un cinquantaine d'"ANIMAUX" ( Qu'on s'ententent bien, aucun racisme n'est à montrer par ce terme, c'est juste la suite de leur comportement qui me les fait traiter d'animaux ) qui leur jètent des Pavés . 2 ème ordre : quitter les lieux et à nouveau éviter le quartier. Résulat : 4 collègues bléssés ...
C'est à ce moment qu'il fallait intervenir en masse et pas se cacher comme à chaque fois ...

De nombreux collègues n'attendaient qu'une chose, c'est d'intervenir ... mais come à chaque fois, il fallait faire profil bas ...


Donc ce qu'il faudrait selon toi c'est un autre personnel non pas en ce qui concerne les flics en général mais pour les chefs de sections, d'unité ou même de corps ?

Si ça se trouve ils suivent les ordres des politique (voir notre bourgmestre). Ca me fait penser à ces habitants qui disaient au JT (LaUne) que leurs raisons c'était que les policiers fermaient leur café et qu'ensuite ils ne voulaient pas les voir dehors, y compris les enfants et ils trouvaient injuste le fait que les avocats sniffent de la coke à Bruxelles 1000 impunément et qu'ici on venait faire chier pour 2 bouts de shit laugh.gif
Je paraphrase je précise laugh.gif

Écrit par : blackpanther 18 Sep 2009, 20:30


Citation
Si ça se trouve ils suivent les ordres des politique (voir notre bourgmestre).


T'as tout juste car les chefs veulent aussi intervenir ( pour un grosse partie en tout cas ;-)

et pour la suite je ne te suis pas trop, je ne dois pas avoir vu ce Journal là ... mais bon même style que la Soeur qui trouve normal de se jeter avec toute sa famille sur les Policiers qui tentent de Maitriser son Frère qui BIEN SUR ne se débat PAS et se laisse Faire lors de son arrestation ... ou encore le tenancier de café qui dit que toute sa terrasse a été retournée et une partie de son café ... ce qu'il oublie de dire c'est qu'une partie des Emeutiers se trouvaient sur sa terrasse et cachés dans le café tout en jetant des projectiles vers les Arros et les forces à pieds ...

D'après mes infos, c'est repartit pour un tour, la tention monte ...

Écrit par : Ranx 18 Sep 2009, 20:43

Citation (africanlady @ 18 Sep 2009, 19:54) *
pas tout a fait tort ,ce charmant petit pays est perdu !une solution "delocalisation" .......on en reparlera....... puis parler dans le vide ca use les touche de mon portable donc perso je vous laisse administrer votre pays . sachez cependant ce qui vous attend n'est guere attrayant.... dommage pour tout les gens adorable que j'ai rencontrer en europe...On frôle le grand n'importe quoi là....

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 20:44

Citation (blackpanther @ 18 Sep 2009, 21:30) *
T'as tout juste car les chefs veulent aussi intervenir ( pour un grosse partie en tout cas ;-)

et pour la suite je ne te suis pas trop, je ne dois pas avoir vu ce Journal là ... mais bon même style que la Soeur qui trouve normal de se jeter avec toute sa famille sur les Policiers qui tentent de Maitriser son Frère qui BIEN SUR ne se débat PAS et se laisse Faire lors de son arrestation ... ou encore le tenancier de café qui dit que toute sa terrasse a été retournée et une partie de son café ... ce qu'il oublie de dire c'est qu'une partie des Emeutiers se trouvaient sur sa terrasse et cachés dans le café tout en jetant des projectiles vers les Arros et les forces à pieds ...

D'après mes infos, c'est repartit pour un tour, la tention monte ...


Ouais c'est bien ce que je pensais tongue.gif

Pfff je vois pas comment fixer cette situation wacko.gif J'ai moi aussi cru comprendre que les échauffourées d'hier n'ont pas suffit ...

Écrit par : benoit2606 18 Sep 2009, 20:51

Quand Monsieur Philippe M, bourgmestre de Molenbeek Saint-Jean, arrêtera de mettre des batons dans les roues de sa police, les choses s'arrangeront peut-être.

Écrit par : blackpanther 18 Sep 2009, 20:55

Citation
Quand Monsieur Philippe M, bourgmestre de Molenbeek Saint-Jean, arrêtera de mettre des batons dans les roues de sa police, les choses s'arrangeront peut-être.


+1

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 20:58

Citation (benoit2606 @ 18 Sep 2009, 21:51) *
Quand Monsieur Philippe M, bourgmestre de Molenbeek Saint-Jean, arrêtera de mettre des batons dans les roues de sa police, les choses s'arrangeront peut-être.


J'avoue que pour gérer Molenbeek il a pas trop la carrure ce type. Un adepte de l'assistanat et du social extrême (laxisme total) wacko.gif

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 21:04

Si j'ai bien compris le chef de corps d'une ZP est soumis à l'autorité du (enfin des) bourgmestres, et le bourgmestre il est soumis à qui alors ?

Je suppose qu'il vaut mieux que chaque chef de corps soi soumis à une hiérarchie mais que ce soit les bourgmestres je trouve vraiment ça mauvais pour le fonctionnement de la ZP ... C'est incompatible, les intérêts et les rôles sont différents.
Mais alors sous quelle autorité placer les chefs de corps ?

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 21:29

LACHE MOI ESPECE DE GROS CON ?MEME SI JE SUIS BANNIE CELA MAIS EGAL ? ARFFFFFFFFF PAS BESOIN d 'UN GARDE CHIOURNE A MES FESSES ?MESSAGE POUR CETTE IMBECILE DE MIKE 1060

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 21:35

pour qu'i lce prend cette idiot argggg il ne connait rien de ce qui se passe ici et n'arrette pas de me faire la moral mad.gif grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Écrit par : Mike_1060 18 Sep 2009, 21:46

Tu peux rester un minimum correcte, tu as été claire dans ton dernier message (pour une fois) et j'espérais l'avoir été aussi, maintenant STOP.
Merci.

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 21:56

c'est tres clair ne repond plus a mes interventions ,j' en ferait autant !moi tu ne m'interresse pas du tout & c'est reciproçque grrrrr ,lol

Écrit par : Matth 18 Sep 2009, 22:17

Ca devient pénible...

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 22:31

cé toi qui est penible djo , ecoute moi ca ...... http://www.youtube.com/watch?v=DHhKnESVMNU pépé kallé a kinshasa laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif rale pas & eclate toi plutot laugh.gif

Écrit par : Matth 18 Sep 2009, 22:37

Citation (africanlady @ 18 Sep 2009, 23:31) *
cé toi qui est penible djo , ecoute moi ca ...... http://www.youtube.com/watch?v=DHhKnESVMNU pépé kallé a kinshasa laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif rale pas & eclate toi plutot laugh.gif


Vous oubliez juste très souvent où vous êtes.

D'autant qu'ici en particulier, vous tournez à la dérision, de par vos interventions illogiques et irréfléchies, un sujet grave qui nous concerne, nous policiers, et qui nous affecte..

Bref, je n'interviendrai plus sur ce forum tant que celui-ci prendra la tournure qu'il prend actuellement.

Ce n'est plus la peine de réagir avec aussi peu de respect, vous vous décrédibilisez à tour de mots.

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 22:39

puree un co, equipier pareil qui rale chaque jour moi jr le fout au dehors de la voiture direct tsé pas etre cool des fois non ?????? j'espere que tu taf pas a woluwé heinnnnnnn laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 22:41

allez dormir monsieur car la vous m'enervez & je vous vois bien a la circulation , aucun humour & aucun charme desolée je plaint votre cherie arffffff mad.gif

Écrit par : africanlady 18 Sep 2009, 22:58

mad.gif rhooolala je deprime , il n'intervient plus sur ce forum , vraiment ca c'est grave la terre va s'arretter de tourner ,pfffffffffffffffffffff aprend d'abord a etre galand on en reparlera apres okayyyyyyyy tu me fait meme devenir vulgaire, arfff (on te dit que" tout est au2 ou 3 ieme degres içi) si tu capte pas je n'y puis rien en attendant comme tu m'a fait fachée je meurs d'envie d'avoir l'arrosseuse blanche & t"envoyer 10oooo litres d'eau glacé a la figurre.... laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif c'est pour rire hein bon tien un chti kiss wub.gif

Écrit par :

19-09-2009 om 18:33 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tes wei bal op de boeikes in Meulebeik diel ien
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het zit er weer bovenarms op in sommige Brusselse wijken. vreselijke beelden op TV, cameraploegen die aangevallen worden, verschrikkelijke commentaren en het Vlaams belang dat zelfs een "buitenlandse missie" voor het leger voorstelt.

http://www.vlaamsbelang.org/1/974/

Persberichten Druk deze pagina af Stuur deze pagina naar een vriend of vriendin
Rellen in Molenbeek: dringend nood aan harde aanpak – inzet leger als tijdelijke maatregel overwegen

18.09.2009 16.11u - Gisterenavond was Brussel andermaal het toneel van zware rellen met allochtonen. Na de arrestatie van een jonge Marokkaan ging een zestigtal herrieschoppers - nota bene nadat ze van een ‘verzoeningsvergadering’ i.v.m. de vorige rellen kwamen - de agenten te lijf.

Het is duidelijk dat het ook in de Brusselse gemeenten vijf voor twaalf is. De hoofdstad lijkt steeds meer op een Far West, waarbij jonge allochtonen zich doelbewust tegen de ordediensten keren en systematisch de openbare orde ondermijnen. Dat politie, brandweer en zelfs ambulances daarbij zelf het doelwit van gewelddaden zijn geworden, is ronduit onaanvaardbaar.

Het Vlaams Belang eist dat de politiek nu eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en komaf maakt met het lakse beleid van politici à la Moureaux. Een harde aanpak van de criminelen dient nu de eerste prioriteit te zijn. Daartoe zijn een consequent beleid van nultolerantie, een sterk verhoogde politieaanwezigheid en meer middelen voor de ordediensten absoluut noodzakelijk. Indien niet onmiddellijk meer mensen en middelen voor de veiligheidsdiensten kunnen worden vrijgemaakt, moet de overheid desnoods de inzet van het leger als tijdelijke maatregel overwegen. Naast een visie op lange termijn, is er vandaag immers ook hoge nood aan concrete maatregelen en een écht lik-op-stukbeleid.

Onze partij kiest resoluut de kant van de man in de straat en de ordediensten. De beleidspartijen moeten al het mogelijke doen opdat de angst in onze steden van kamp zou veranderen.

Bruno Valkeniers
Voorzitter Vlaams Belang

Niek Lootens
Brussels parlementslidWij kiezen voor een sfeerbeeld op de verschillende Bruuselse blogs waar de jongeren zelf discussiëren onder mekaar. Misschien dat sommigen hierdoor beter zullen inzien waarover het gaat en dat sommige argumenten die jongeren tegen elkaar gebruiken niet zo dwaas zijn als bepaalde standpunten of commentaren op de "beschaafde media".
De voertaal van de jongeren is een schabouwelijk straatfrans-arabisch maar de argumenten en de ondertoon zijn heel herkenbaar en begrijpbaar...en misschien dat de vlaamse Gemeenschapscommissie niet meteen de positieve invloed van haar in Brussel geïnvesteerde budgetten zal herkennen. Dat lijkt ons logisch want het geld komt zeker niet terecht daar waar er iets positiefs mee kan worden gedaan....Dit is een kleine hint... en je kan het allemaal integraal en zonder censuur vinden op
http://www.bladi.net/forum/203639-emeutes-molenbeek-jeunes-jettent-pierres-pompiers/index3.html

Let eveneens op de titel en wanneer je de site bezoekt zal je merken dat omwille van de intelligente software op zulke sites reclames terug te vinden zijn als :

 • Allocations Familiales
  Un enfant de plus ? Calculez le montant de vos allocations !
  www.humancapitalmatters.be/securex
 • Prépa à Distance, Pompier
  Préparez le Concours de Pompier Chez Vous ! Cours et Corrigés.
  CNFDI.com/concours_Sapeur_Pompier

 Welcome to the real world !


19-09-2009 om 17:37 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In onze lijst grote madammen eindelijk Caroline Gennez!
Eindelijk weer eens positief nieuws over onze Vlaamse sossen. Neen, we hebben het niet over het contract tot aan zijn pensioen voor de bietekwiet-specialist verkeersveiligheid. Daar moeten ze elders niet over mekkeren want elke partij heeft wel zo een paar exemplaren rondlopen. Daar gaat het dus niet over maar we hebben het wel over de kersverse uitspraak van Caroline, we vinden ze plots veel leuker in haar rooie kleedje al krijgt ze zulke triestige hondenblik, over de toekomst van de Sp-a...
op bloggen snelnieuws en in De Morgen: http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/998531/2009/09/19/Gennez-vindt-dat-sp-a-meer-smoel-moet-krijgen.dhtml

"SP.A moet meer een smoel hebben"

Belga

za 19/09/2009 - 11:43 SP.A-voorzitter Caroline Gennez wil dat haar partij duidelijker stelling neemt in controversiële thema's. Dat zegt ze in een interview met De Morgen. Zo spreekt ze zich uit tegen een algemeen hoofddoekenverbod.

"Ik vind dat de SP.A meer een smoel moet hebben. Wij moeten duidelijk maken wie we zijn", zegt Gennez in De Morgen. "Om dat duidelijk te maken moeten we niet bang zijn voor thema's waar we in het verleden met een bocht omheen zijn gelopen."
Ze zegt bijvoorbeeld tegen een algemeen hoofddoekenverbod te zijn. "Dat betekent niet dat je niets meer mag verbieden. Maar volgens het beproefde principe: jouw vrijheid stopt waar de mijne aangetast wordt", aldus Gennez.

"Dat betekent dat meisjes die geen hoofddoek willen, daartoe ook niet verplicht kunnen worden. Dat zou een zinvolle tussenkomst van schooldirecties kunnen zijn. In zulke specifieke gevallen kan een verbod ook op zijn plaats zijn. En dan nog alleen als het breed gedragen is en tot stand gekomen in een sfeer van overleg. Maar wat het gemeenschapsonderwijs nu gedaan heeft, keur ik niet goed".

Kritiek op Kind & Gezin en de N-VA

Ze vindt ook dat Kind & Gezin "in paniek of uit overcompensatie" de vrouw van Nordine Taouil een beroepsverbod heeft opgelegd (de vrouw verloor haar vergunning als onthaalmoeder nadat de Staatsveiligheid Taouil als een moslimextremist had bestempeld, red.). "Ik vind het erg dat zelfs de instellingen van de Vlaamse overheid in zo'n hysterische atmosfeer terechtgekomen zijn", luidt het. Gennez wil dat aankaarten in het Vlaams Parlement, maar dan wel in een breder debat over Kind & Gezin.

Wat de Oosterweelverbinding betreft, vindt de SP.A-voorzitter dat de N-VA "weinig recht van spreken heeft over de "bocht van Janssens" in het dossier. "Wie heeft in het Vlaams Parlement de BAM vier jaar lang bevochten en aangevallen? Dat was toch N-VA'er Jan Peumans? Die kwekte over niets anders", stelt Gennez.

Ze zegt ook dat CD&V en de N-VA al lang niet meer om de toekomst van de Antwerpenaar gaat. "Ik begrijp dat wel: samen zijn zij in Antwerpen amper 10 procent waard, natuurlijk spelen ze de kaart van de omliggende landelijke gemeenten, willen ze alle overlast zo dicht als kan naar Antwerpen-Stad duwen. Daar zitten hun kiezers niet".EINDELIJK kom hier Caroline, je krijgt een knuffel van de hangmatsossen en we beloven 2 weken lang niks kwaad meer te zeggen over de SP-a, maak het ons dus niet te moeilijk! En doe iets aan die triestige blik meiske. Het is niet omdat je ruzie hebt met een aantal dino's en strebertjes dat je plots Brigitte Bardot op haar retour moet imiteren. Fier in de lens kiijken, rechte rug en spuw het uit: hier staat een rooie sos en wij hebben een eigen mening over vele zaken en die wijkt soms wel eens af van wat er aan den toog van brasserie huperlepup en café onder den toren wordt verteld...Het zal niet makkelijk worden maar respect moet je verdienen. Kritiek heb je sowieso! Allez hop, het is een begin!


19-09-2009 om 12:23 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.l’homme qui portait le soleil dans sa poche et en donnait un morceau à chacun
De crisis, de budgettaire krapte en het begrotingsdeficit hebben ook hun eigenaardige kantjes die sommigen goed lijken uit te komen.
We hebben het over het onderzoek naar de moord op «l’homme qui portait le soleil dans sa poche et en
donnait un morceau à chacun» anders bekend onder zijn eigen naam Julien Lahaut. Nooit werden de daders van deze moord officieel gevonden tot een aantal geleden men er zelfs een paar te veel had...

effe het geheugen opfrissen van de jongere generaties lezertjes en een verslag van de Kamer van volksvertegenwoordigers leest niet altijd zoals een roman van Simenon. Dit verslag echter wel en het leek ons dan ook mooi meegenomen om onze lezertjes af en toe wat ontspannende lectuur te brengen tijdens hun weekends:

0063/001 0063/001
CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS
DE BELGIQUE
BELGISCHE KAMER VAN
VOLKSVERTEGENWOORDIGERS
DOC 52 DOC 52
K A M E R 1 e Z I T T I N G V A N D E 5 2 e Z I T T I N G S P E R I O D E 2007 C H A M B R E 1 e S E S S I O N D E L A 5 2 e L É G I S L A T U R E
VOORSTEL PROPOSITION
tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie
die ermee belast is de
verantwoordelijkheden vast te stellen en
duidelijkheid te scheppen omtrent de moord
op volksvertegenwoordiger en voorzitter van
de Kommunistische Partij van België Julien
Lahaut, door onbekenden gepleegd op
18 augustus 1950 te Seraing
(ingediend door
mevrouw Muriel Gerkens c.s.)

DOC 52 0063/001 3
K A M E R 1 e Z I T T I N G V A N D E 5 2 e Z I T T I N G S P E R I O D E 2007 C H A M B R E 1 e S E S S I O N D E L A 5 2 e L É G I S L A T U R E

Volksvertegenwoordiger Julien Lahaut werd op
18 augustus 1950 voor zijn woning neergeschoten. Die
sinds lang verjaarde politieke misdaad zorgt vandaag
nog altijd voor verwarring en roept nog steeds vragen
op. Dat blijkt uit een petitie die in het zuiden van het land
heeft gecirculeerd en waarvan de ondertekenaars, in
het licht van de ervaring die werd opgedaan in het kader
van de parlementaire onderzoekscommissie belast
met het vaststellen van de precieze omstandigheden
waarin Patrice Lumumba werd vermoord en van de
eventuele betrokkenheid daarbij van Belgische politici,
menen dat het mogelijk is om die politieke moord aan de
vergetelheid te onttrekken. De indienster streeft er met
haar voorstel dan ook naar op de wens van de ondertekenaars
van die petitie in te gaan.
SAMENVATTING RÉSUMÉ
4 DOC 52 0063/001
K A M E R 1 e Z I T T I N G V A N D E 5 2 e Z I T T I N G S P E R I O D E 2007 C H A M B R E 1 e S E S S I O N D E L A 5 2 e L É G I S L A T U R E
TOELICHTING
DAMES EN HEREN,
Dit voorstel neemt de tekst over van voorstel DOC
51 2104/001.
Om even over negen die zomeravond van 18 augustus
1950 liep mevrouw O. rustig op huis aan langs de
Rue de la Vecquée, een doorgaans zeer vredige straat
in een arbeiderswijk van Seraing. In een Frans met een
tongval die niet van de streek was, vroeg een man haar
naar de woning van Lahaut.
Diezelfde avond was Julien Lahaut laat uit Brussel
teruggekeerd. Hij had pas gegeten en toefde nog wat aan
tafel toen er werd aangebeld. Zijn vrouw Géraldine ging,
zoals ze dat bijna altijd deed, openmaken. Twee mannen,
een grote en een kleine, bleven buiten staan en vroegen
kameraad Lahaut te spreken. «Met wie heb ik de eer?»,
vroeg Géraldine. «Met Hendrickx», antwoordde de grote.
Julien Lahaut stond op en liep naar de voordeur. Nog
vóór hij die had bereikt, richtte waarschijnlijk de grootste
van het tweetal een zwaar Amerikaans legerwapen,
een colt .45, op hem en vuurde van dichtbij. Eerst werd
Lahaut tot tweemaal toe aan het rechteroor geraakt, het
derde schot in de onderbuik was echter fataal. Terwijl
Lahaut ineenzakte, ging het vierde schot af. Daarop
haastten de moordenaars zich terug naar hun auto en
vuurden nog een vijfde keer. Vervolgens stoof de auto
in volle vaart weg in de richting van Plainevaux.
Rond 21.30 uur lag Julien Lahaut vóór zijn deur. Het
onoverkomelijke was gebeurd: de schoten waren fataal
geweest.
Daags na de moord stond eerste minister Joseph
Pholien de pers te woord. In een regeringsmededeling
verklaarde hij het volgende: «Mijnheer Julien Lahaut
verdedigde met energie en veel moed een ideologie die
de meerderheid van de Belgen afkeurt. Vandaag zijn wij
onwetend over de beweegredenen van de moordenaars.
Welke deze ook mogen zijn, ze zijn op geen enkele manier
goed te keuren, en mochten ze ingegeven zijn door
politieke of ideologische motieven dat zou dat nog des
te minder het geval zijn.»1. De eerste minister besloot
zijn mededeling met de belofte dat niets onverlet zou
worden gelaten om de schuldigen op te sporen.
Julien Lahaut ziet het levenslicht te Seraing op
6 september 1884 in een arbeidersgezin. Vanaf de leeftijd
van 14 jaar gaat hij werken als koperslager. Tijdens
de algemene staking voor het algemeen stemrecht werkt
hij bij Cockerill, waar hij wordt ontslagen. Lahaut wordt
nogmaals ontslagen in 1908 na een staking bij Val-
Saint-Lambert en wordt nadien verkozen tot vrijgesteld
secretaris van de vakbond «Relève-toi», die hij opnieuw
had opgericht samen met Joseph Bondas, die lid zou
worden van de metaalvakbond.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is hij
vrijwilliger en hij wordt ingedeeld bij de gemotoriseerde
artillerie en naar het Russische front gestuurd. Hij is er
getuige van de Russische Revolutie. Kort na zijn terugkeer,
vervuld van communistische idealen en met de
overtuiging dat zijn partij, de POB/BWP, moet aansluiten
bij de Derde Internationale van Lenin, neemt hij de leiding
van de sociale bewegingen die loonsverhogingen
en betere werkomstandigheden eisen.
Lahaut wordt uitgesloten van de vakbondscentrale
van de BWP (1921), richt de Chevaliers du Travail op en
wordt lid van de PCB/KPB (1923). Reeds in 1933 kant hij
zich tegen de opkomst van het fascisme en het nazisme
en is hij pleitbezorger van de Spaanse republiek. Hij
is volksvertegenwoordiger (1932-1950) en secretarisgeneraal
van de KPB en houdt zich ook bezig met het
dagblad «La voix du peuple».
Tijdens de Tweede Wereldoorlog legt hij als verzetsstrijder
de basis van het Belgisch partizanenleger. Hij
gaat zowel clandestien als openlijk in het verweer,
dwarsboomt de plannen van Degrelle (januari 1941) en
leidt de staking van de 100.000 (mei 1941) die het hele
Luikse bekken lam legt. Lahaut wordt gearresteerd op
het ogenblik dat Hitler het offensief inzet tegen de USSR
en dus tegen het communisme (1941). Hij wordt gedeporteerd
naar het kamp van Mauthausen (1944-1945).
Na 48 maanden gevangenschap komt hij zeer verzwakt
terug, maar zijn populariteit is niet verminderd en hij is
zijn ideaal trouw gebleven. Hij wordt voorzitter van de
Kommunistische Partij van België (11 augustus 1945).
In de koningskwestie speelt hij een voortrekkersrol in de
Waalse actie tegen de terugkeer van Leopold III.
Het gerechtelijk onderzoek schoot maar niet op. Het
zou twintig jaar duren en geen resultaat opleveren,
ondanks enkele latere onvoorziene wendingen, ter gelegenheid
van processen tegen extreem-rechtse fi guren.
De zaak is in 1970 verjaard en het dossier is in 1972
defi nitief geseponeerd. Bij het onderzoek werden sporen
gevolgd die in de richting gingen van de rechts-nationalistische
milieus, het verzet, de ultraleopoldistische en
anticommunistische kringen. Door de koningskwestie
en de Koude Oorlog was een politieke sfeer ontstaan
die ertoe leidde dat voor die moord een verklaring werd
gezocht tegen de achtergrond van de strijd tegen het
communisme of waardoor ze zelfs als een royalistische
daad kon worden aangezien: had Julien Lahaut niet geroepen
«Vive la république» tijdens de eedafl egging van
Boudewijn I op 11 augustus 19502? Wij weten vandaag
nog altijd niet offi cieel wie Julien Lahaut heeft vermoord.
Dit tragisch einde – dat uitzonderlijk is in de veeleer
onbewogen Belgische politieke geschiedenis – verleent
een aura van heldhaftigheid aan een opmerkelijke persoonlijkheid.
Julien Lahaut was een ongewoon man, een
kleurrijke en trotse fi guur met allure, die veel kracht en
energie uitstraalde, iemand met een warme en boeiende
stem, die zijn toehoorders voor zich wist te winnen. Een
Poolse graaf, die samen met hem gedeporteerd was en
niet bepaald kon verdacht worden van politieke sympathie,
typeerde hem als «l’homme qui portait le soleil dans
sa poche et en donnait un morceau à chacun»3.
In 1982 heeft de BRT een reeks uitgezonden van
Maurice De Wilde over De Nieuwe Orde. Ter gelegenheid
van een heruitzending van die reeks in 1983 kondigde
Maurice De Wilde een bijkomende reportage aan over
het Eldrie-Verbond waarin onthullingen zouden worden
gedaan over de dood van Julien Lahaut. Er zijn een
aantal gesprekken geweest met een anonieme getuige
met wie de historici Rudi Van Doorslaer en Etienne Verhoeyen
contact hebben opgenomen. Geleidelijk volgen
ze het spoor en achterhalen ze de levensloop van een
zekere «Adolphe» – die ondertussen overleden is –,
lid van het Eldrie-Verbond en vermoedelijke moordenaar
van Julien Lahaut. De twee auteurs beloven de
volstrekte anonimiteit te bewaren uit respect voor de
naaste familieleden.
Ondanks het offi cieel onderzoek en het speurwerk van
historici die gespecialiseerd zijn in de vraagstukken van
extreem-rechts in België en in de periode van de Tweede
Wereldoorlog, blijven veel vragen thans onbeantwoord.
Ze betreffen zowel het onderzoek en de manier waarop
het werd uitgevoerd als de opeenstapeling van aanwijzingen
die de aandacht hadden kunnen vestigen op
de identiteit van de moordenaars maar waarover nooit
grondig onderzoek werd verricht.
Zo hebben de twee historici voor het voetlicht gebracht
dat de genaamde «Adolphe» en een andere partner, Verbruggen,
in september 1950 door de Veiligheid van de
Staat als mogelijke verdachten in de zaak-Lahaut werden
gesignaleerd. De onderzoeksrechter van Luik kende
die twee namen begin oktober 1950. Van Doorslaer en
Verhoeyen schrijven: «is het toeval dat uitgerekend deze
keer werden ondervraagd? (…) Waarom (…) werd met
betrekking tot «Adolphe», afgezien van een summier
«discreet onderzoek», niet even indringend ingegaan
op nota bene een mededeling van de Staatsveiligheid,
ook wanneer dit «discreet onderzoek» op het eerste
gezicht niets had opgeleverd? Niets is overigens te
veel gezegd, want «Adolphe» bezat een wagen van het
merk, dat al in de nacht van de moord op Lahaut door
de Rijkswacht was gesignaleerd. Waarom werden aan
Verbruggen [, aan «Adolphe»] niet de vragen gesteld die
zich opdrongen? (…) [Zou] een grondig onderzoek naar
«Adolphe» allerlei activiteiten en contacten blootgelegd
(…) hebben, die in het klimaat van de koude oorlog om
politieke redenen beter bedekt konden blijven [?]» De
twijfel blijft. De onzekerheid maakt alle interpretaties mogelijk.
De twee auteurs stippen ook aan dat tijdens hun
eigen onderzoek verschillende personen hun de raad
hebben gegeven «dit potje beter gedekt [te laten] omdat
het hier een «staatszaak» betrof.». En de conclusie van
de twee auteurs luidt: «Wij weten beter dan wie ook, dat
ons onderzoek onvolledig is en dat lang niet alle vragen
beantwoord zijn. Maar zolang dergelijke vragen in alle
sereniteit kunnen worden gesteld blijft er hoop op leven
in een democratie.».
In Wallonië heeft gecirculeerd een petitie waarin aan
de vertegenwoordigers van de democratische partijen
plechtig werd gevraagd een parlementaire onderzoekscommissie
op te richten. Verscheidene volksvertegenwoordigers,
senatoren en gewezen parlementsleden
hebben die petitie ondertekend.
De tekortkomingen van het gerechtelijk onderzoek,
de vertragingen en de afremmingen, de straffeloosheid
van de schuldigen die nochtans werden gevonden, de
uitvluchten en ten slotte de verjaring hebben voor verwarring
gezorgd. De complete duisternis waarin men die
gebeurtenis blijft hullen, schaadt de democratie. België
zal zich niet moeten schamen omdat het die andere
realiteit onder ogen heeft willen zien. De petitionarissen
besluiten als volgt: «Cette vérité est d’autant plus nécessaire
qu’elle répond à un besoin réel de réhabiliter le et
la politique avec les citoyens sur une base plus saine,
et, au bout du compte, plus démocratique.».
De parlementaire onderzoekscommissie belast met
het vaststellen van de precieze omstandigheden waarin
Patrice Lumumba werd vermoord en van de eventuele
betrokkenheid daarbij van Belgische politici heeft aangetoond
dat het mogelijk is om, 40 jaar na de feiten,
een nieuw licht te werpen op die moord. Het gezag
waarmee een parlementaire onderzoekscommissie is
bekleed en haar onderzoeksbevoegdheid maken het
mogelijk toegang te hebben tot bronnen die moeilijk
toegankelijk zijn voor een gewone onderzoeker. Sinds
het gerechtelijk dossier betreffende de moord op Julien
Lahaut geseponeerd werd, zijn nieuwe sporen aan het
licht gekomen waarover «privé»-onderzoek is gevoerd en
een boek is uitgegeven waarin de auteurs aangeven dat
ze kennelijk de «vermeende moordenaars» van Julien
Lahaut op het spoor zijn gekomen.
De zaak-Lahaut is niet alleen de moord op een politicus
en een parlementslid, het is tevens een politieke
misdaad. Het is dus gerechtvaardigd alle middelen
waarover wij beschikken aan te wenden om de waarheid
te achterhalen. Het gaat er niet om te straffen want de
zaak is verjaard. Het zal erom te doen zijn de waarheid
aan het licht te brengen en ervoor te zorgen dat die zaak
niet in vergetelheid geraakt. Onze democratie kunnen we
alleen maar versterken en legitimeren ten opzichte van
de uiterst-rechtse verleidingen die haar thans bedreigen
indien we de kracht hebben om ze aan een analyse te
onderwerpen.
Als democraten stellen wij aan de Kamer van
volksvertegenwoordigers de oprichting voor van een
parlementaire onderzoekscommissie die ermee belast
is klaarheid te brengen in de moord op Julien Lahaut,
communistisch volksvertegenwoordiger, die op
18 augustus 1950 voor zijn woning werd neergeschoten
door twee onbekenden.
Die onderzoekscommissie zou gebruik kunnen maken
van de nieuwe methodologische aanpak die is gevolgd
door de parlementaire onderzoekscommissie belast met
het vaststellen van de precieze omstandigheden waarin
Patrice Lumumba werd vermoord en van de eventuele
betrokkenheid daarbij van Belgische politici. Ze zou twee
deskundigen van verschillende taalrol belasten met een
onderzoeksopdracht van één jaar teneinde het dossier
te onderzoeken en een verslag in te dienen. Aanvankelijk
zou het optreden van de onderzoekscommissie
zich ertoe beperken aan de deskundigen de middelen
en machtigingen te geven die ze nodig hebben om hun
onderzoek uit te voeren. Nadat de deskundigen hun
verslag hebben ingediend, zal de onderzoekscommissie
haar werkzaamheden zo kunnen organiseren dat ze
haar eigen conclusies zowel over de verantwoordelijken
voor de moord op Julien Lahaut als over de beoordeling
van het gerechtelijk onderzoek, indien dat nodig blijkt,
offi cieel kan neerleggen.

Muriel GERKENS (Ecolo-Groen!)
Jean-Marc NOLLET (Ecolo-Groen!)
Georges GILKINET (Ecolo-Groen!)
Juliette BOULET (Ecolo-Groen!)
Zoé GENOT (Ecolo-Groen!)
Thérèse SNOY (Ecolo-Groen!)
DOC 52 0063/001 9

VOORSTEL
Artikel 1
§ 1. Er wordt een parlementaire onderzoekscommissie
opgericht die ermee wordt belast volledige duidelijkheid
te scheppen over de moord op Julien Lahaut, volksvertegenwoordiger
en voorzitter van de Kommunistische Partij
van België, op 18 augustus 1950 te Seraing. Daartoe
wordt de parlementaire onderzoekscommissie met de
volgende opdrachten belast:
a. een inventaris opmaken van alle feiten, van alle
pistes die in de loop van het gerechtelijk onderzoek zijn
geopperd, van alle na de sepositie van de zaak aan het
licht gekomen aanwijzingen die het mogelijk maken opheldering
te brengen in dat dossier, en ze analyseren;
b. een omstandig verslag opstellen over de feiten,
het gerechtelijk onderzoek en de keuzes die werden
gemaakt, en ze analyseren;
c. voor zover dat mogelijk is, bepalen wie rechtstreeks
verantwoordelijk is voor de moord en wie de opdrachtgevers
zijn, alsmede alle personen aanwijzen die op de
ene of de andere manier bij die moord betrokken zijn;
d. in het licht van dat onderzoek de werking van de
democratische structuren van de Staat onderzoeken;
e. de verantwoordelijkheden vaststellen.
§ 2. De parlementaire onderzoekscommissie mag elke
persoon horen die zij meent te moeten doen verschijnen
en ze mag beschikken over alle stukken die ze nuttig
acht voor de uitoefening van haar taak. De commissie is
ertoe gemachtigd vaststellingen te doen ter plaatse en
in voorkomend geval de contacten te leggen die nodig
zijn om haar taak te vervullen.
Art. 2
De parlementaire onderzoekscommissie wordt bekleed
met alle bevoegdheden waarin de wet van 3 mei
1880 op het parlementair onderzoek voorziet.
Art. 3
De commissie wordt samengesteld uit zeven leden
die de Kamer van volksvertegenwoordigers uit haar
leden aanwijst volgens de regel van de proportionele
vertegenwoordiging van de politieke fracties.
Art. 4
De commissie kan, binnen de door het Bureau van de
Kamer vastgestelde budgettaire krijtlijnen, alle nodige
maatregelen nemen teneinde haar onderzoek met de
vereiste deskundigheid uit te voeren.
Daartoe kan zij – eventueel in het raam van een arbeids-
of een aannemingsovereenkomst – een beroep
doen op twee historici. De looptijd van die overeenkomsten
mag die van de commissiewerkzaamheden niet
overschrijden.
Art. 5
De commissie brengt vóór 30 juni 2007 bij de Kamer
verslag uit over haar werkzaamheden, tenzij de Kamer
een verlenging van de commissiewerkzaamheden
toestaat.
28 juni 2007


MAAR dan komt de crisis, de bankwereld stort in mekaar, overheidsgeld gaat massaal naar de redding van de sukkelbanken en...

Geen geld voor onderzoek naar moord op Julien Lahaut


Er is voorlopig geen geld om een wetenschappelijk onderzoek naar de moord op Julien Lahaut te voeren, zoals de Senaat unaniem in een resolutie had gevraagd. Dat liet minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle weten aan CD&V-senator Pol Van Den Driessche, de initiatiefnemer van de resolutie. Van Den Driessche heeft als politicus begrip voor de beslissing, maar is "triest" als historicus.

(belga) - Op 18 augustus 1950 werd de voorzitter van de toenmalige communistische partij, Julien Lahaut, vermoord. Zijn dood werd in verband gebracht met het feit dat hij bij de eedaflegging van koning Boudewijn in het parlement "Vive la république" had geroepen. Het gerechtelijk onderzoek naar de moord leverde niets op, maar de jongste jaren kwamen nieuwe feiten en getuigenissen aan het licht en volgde er ook een bekentenis.

In de resolutie wordt het onderzoek toegewezen aan het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma), dat eerder al het onderzoek uitvoerde naar de Jodenvervolging in België. Soma-directeur Rudi Van Doorslaer meende dat drie postdoctorandi gedurende twee jaar dienden te worden aangeworven. Hij schatte de kosten van het onderzoek op 800.000 euro. "Tijdens de bilatere begrotingsbesprekingen voor het budget Wetenschapsbeleid 2010 heb ik hiervoor een specifiek budget gevraagd, maar dit werd in dit stadium ongunstig beoordeeld", laat Laruelle in een brief aan de CD&V'er weten.

Van Den Driessche begrijpt "als politicus" dat dit veel geld is in de huidige budgettaire toestand, maar "als historicus" bloedt zijn hart omdat het hier gaat om een deel onverwerkt verleden. Het is voor hem belangrijk om de echte grond van de zaak te kunnen doorgronden. Was er een Europees netwerk? Speelde het koningshuis een rol? Er zijn niet veel politieke moorden gepleegd in België, maar bijvoorbeeld in de moord op André Cools blijven ook nog altijd heel wat vragen.

De senator wijst erop dat er nog slechts een paar levende getuigen zijn en de tijd dus dringt. Daarom wil hij kijken of hij geen ultiem potje kan ontdekken, bijvoorbeeld in de Senaat, om het onderzoek te bekostigen. Eventueel wil hij over enkele jaren, als er meer budgettaire bewegingsruimte is, een nieuwe poging wagen.


15:42 - 15/09/2009 Copyright © De Tijd


Over enkele jaren inderdaad...als de laatste levenden zelf in hun ultiem potje steken...of hoe de crisis van het kapitalisme het onderzoek naar de moord op Julien Lahaut stokken in de wielen steekt. Ironischer kan moeilijk....
en voor de "petite histoire" nog: blijkt uit de analyse van het beeldmateriaal van de eedaflegging van boudewijn dat het niet Julien Lahaut zou geweest zijn die "Vive la république" heeft geroepen maar de man achter hem...

Hier vinden jullie het ganse dossier in het Frans ....


http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.cegesoma.be/media/z_Lahaut_enterrement_644.jpg&imgrefurl=http://www.cegesoma.be/cms/index_en.php%3Farticle%3D1090&usg=__gcwc445NC_OmDYnQj_9qZeurn9Y=&h=238&w=369&sz=108&hl=nl&start=15&sig2=pe8mxaJF_PHxI__FszQ_DQ&um=1&tbnid=kNo_wPF-DABTZM:&tbnh=79&tbnw=122&prev=/images%3Fq%3Djulien%2Blahaut%26ndsp%3D18%26hl%3Dnl%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:nl:official%26sa%3DN%26um%3D1&ei=9e6zSszxKZ69jAfA0ayvDA

Une résolution du Sénat demande au CEGES une étude scientifique sur l'assassinat de Julien Lahaut

En sa séance plénière du 18 décembre 2008, le Sénat a adopté à l'unanimité une résolution demandant au gouvernement de confier au Centre d'études et de documentation Guerre et Sociétés contemporaines la réalisation d'une étude scientifique sur l'assassinat du dirigeant communiste Julien Lahaut, abattu le 18 août 1950.


Enterrement de Julien Lahaut.
Enterrement de Julien Lahaut.
La résolution précise la mission à confier par le gouvernement au CEGES et demande au même gouvernement de prévoir, en supplément des crédits inscrits pour les programmes et les actions de recherche des institutions scientifiques fédérales, les moyens financiers nécessaires pour la réalisation de cette mission et de mettre ceux-ci à la disposition du CEGES.


La résolution a été communiquée au Premier ministre et au ministre de la Justice et des Réformes institutionnelles. Le CEGES attend donc une initiative du gouvernement à ce propos.


Cliquez icipour avoir accès à l'ensemble du dossier développé au Sénat.


21 / 1 / 2009

19-09-2009 om 11:50 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
18-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.600 dagen ergernis
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste lezertjes, dit om jullie d'r op te wijzen dat onze ergernissen nu reeds 600 dagen duren. Gedurende die 600 dagen hebben we een teller bijeengespaard van bijna 50.000 gelezen pagina's. We zijn daar natuurlijk niet rouwig om. We staan bijna onafgebroken op de eerste plaats van de politieke blogs bij bloggen. Dat stemt ons tot vreugde. Momenteel zitten we rond de vijftigste plaats op de top 200 van alle blogs. Daar zijn we niet ongelukkig om. Ons blogje wordt dag in dag uit gelezen door 50% inlanders en 40% Ollanders. We zijn daarmee waarschijnlijk het enige Groot-Nederlandse politieke blog in de praktijk. We zijn daar trots op. De rest van de lezertjes komt uit 75 andere landen waaronder een trouwe schare Amerikanen, Fransen en Duitsers. Als dat niet leuk is. Hartelijk dank aan iedereen die ons doen glimmen van trots en tot spijt van wie ons benijdt! Maar de opvallendste vaststelling is dat we tijdens die 600 dagen geen of bijna geen reacties kregen. Dat betekent waarschijnlijk dat iedereen het met onze ergernissen eens is...ofwel dat we bange lezertjes hebben. Dat maakt ons eveneens totfiere Belgen.
Bedankt en als speciaal cadeauke voor onze 600ste bestaansdag hebben we alle linkjes in de rechterkolom wat geactualiseerd. hiermee krijgen jullie misschien een beter beeld over de bestaansreden van dit blogje. Klik die linkjes maar eens aan en een wondere wereld zal jullie worden openbaard! De echte Kitokojungle...


18-09-2009 om 07:38 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
17-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over kopvoddentax, staatsveiligheid en privacy en staatsgevaarlijke imams
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is net of de huidige crisis zich beperkt tot het dragen van hoofddoekjes. Een zeer opmerkelijke bijdrage in dit ganse debat komt er nu ook van, wie anders dan, Geert Wilders. Dat de man een echte ollander is (met onze excuses aan de ollandse vrienden) zal blijken uit zijn zeer interessante en vooral lucratieve inbreng in dit debat. Je gelloft nauwelijks je ogen als je dit leest:"de kopvoddentax"

http://www.amazightv.net/nieuws/1407_wilders-wil-belasting-op-dragen-van-hoofddoekje.html


Wilders wil belasting op dragen van hoofddoekje

16/09/2009 19:55

1407_7

PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen de invoering van een 'hoofddoekjesbelasting' bepleit.In het debat over de rijksbegroting voor 2010 stelde hij voor om zo'n belasting à 1000 euro per jaar in te voeren. Wie een hoofddoekje wil dragen, moet eerst een vergunning vragen, aldus Wilders.

De PVV-leider noemde zijn belasting een 'kopvoddentax'. Als die wordt ingevoerd, gaan we eindelijk wat terugverdienen aan de islam, zei Wilders. Volgens hem vervuilen de moskeeën, de hoofddoekjes, de mannen met baarden en lange jurken het beeld in de Nederlandse straten.

De PVV gaat zelf onderzoek doen naar de kosten van immigratie. De partij roept burgers op via de website watkostdemassaimmigratie.nl ideeën aan te reiken over welke kosten allemaal meegeteld moeten worden. De partij vroeg eerder het kabinet om de cijfers, maar minister Eberhard van der Laan (Integratie) gaf aan dat er geen boekhouding is van verschillende groepen in de samenleving.

bron:nederlandsdagbladwanneer we dit zouden kunnen vervangen door een "dwaze uitsprakentax" dan is zelfs het Belgisch deficit op een week volledig verdwenen!

Maar even ernstig nu en terug naar de rol van de administrateur-generaal van de staatsveiligheid en zijn TV-optreden. Hoe staat het hiermee?

We vonden een reactie van onze Groenen die ons erg aanstaat:


http://www.indymedia.be/nl/node/34766


Groen!: “Optreden staatsveiligheid tegen Nordine Taouil is ongezien”

Marc-Antoon16 september 2009 – 19:32

Groen! is verbolgen over de heksenkjacht op de Antwerpse imam Nordin Taouil. “Het is nooit vertoond dat het hoofd van de staatsveiligheid in TerZake iemand met naam en toenaam in opspraak brengt,” aldus Johan Malcorps van Groen! Ook het feit dat de vrouw van Taouil hierdoor haar erkenning door Kind en Gezin als onthaalmoeder kwijtspeelde, kan niet door de beugel.

Mag de staatsveiligheid zomaar uitspraken doen over iemand in de pers?

Johan Malcorps: “Nee, de inlichtingendiensten hebben de taak om een aantal dingen uit te pluizen en die informatie over te maken aan de minister van Justitie. Die moet daar dan de gepaste politieke conclusies uit trekken. Maar het is nooit vertoond dat het hoofd van de staatsveiligheid in TerZake iemand met naam en toenaam in opspraak brengt! Dit is toch wel een serieuze flater. Stel je voor dat ze straks over Jan en alleman een boekje open doen... Hierover moet tekst en uitleg gevraagd worden.”

Waarom gebeurt dit?

“Dit past natuurlijk in een stramien van sfeerschepping tegen Nordin Taouil. Om hem in de extremistische hoek te duwen. Ze proberen Taouil in een slecht daglicht te stellen om de discussie over de hoofddoeken niet te moeten voeren. Als bepaalde politici dit goedkeuren en dekken, dan zijn ze echt totaal verkeerd bezig. Ze creeëren een ongezond opbod, dat de zaak nodeloos polariseert, terwijl in feite in alle sereniteit over hoofdoeken moet kunnen gepraat worden en een oplossing gezocht moet worden."

"Voor alle duidelijkheid: als Groen! distantieëren we ons van een aantal van zijn uitspraken in het hoofddoekendebat. Maar dat is niet het punt: je kan het oneens zijn met wat iemand verkondigt, maar je moet wel opkomen voor zijn burgerlijke rechten. Die zijn nu twee keer geschonden. Enerzijds doordat die man in TerZake publiekelijk te kijk is gezet, en anderzijds doordat Kind en Gezin aan de vrouw van die man het recht ontzegt om nog onthaalmoeder te zijn. Ik viel van mijn stoel toen ik dit vanmorgen las. Dit kan toch niet? Die vrouw heeft hier niks mee te maken.”

Hoe komt Kind en Gezin hierbij?

“Kind en Gezin moet misschien de flater van vorige week met de nazi-onthaalmoeder rechtzetten, maar dat ze dat op deze manier doen is onbegrijpelijk. Het is eigenlijk een nog veel grotere flater. We zullen daarover vragen stellen aan de bevoegde minister in de Vlaamse regering. Hoe kan dit? Als je op dit pad verder gaat moet je alle onthaalmoeders beginnen screenen...”

“Dit zijn de naweeën van 9/11 die met enige vertraging nu ook bij ons tot allerlei verregaande toestanden beginnen leiden. Zogezegd in naam van de strijd tegen extremistische ideeën zijn we eigenlijk bezig om onze eigen liberale en burgelijke vrijheden op de helling te zetten.”Dus toch enige kritiek op de TV-show...Voor ons gaat het niet enkel om een sfeerschepping tegen Taouil maar tegen iedereen die protesteert tegen het hoofddoekverbod. Maar wat zegt onze minister van justitie want die moet daar toch een mening over hebben. Inderdaad dus en wat lezen we?

http://www.skynet.be/nieuws-sport/nieuws/belgie/detail_clerck-uitlatingen-staatsveiligheid-over-imam-taouil-correct?id=567704

"Het gaat om informatie die sinds 2005 algemeen bekend is en waarover de betrokkene zelf verklaringen in de media heeft afgelegd", zegt De Clerck. Volgens hem is de informatie van de Staatsveiligheid dat Taouil er extremistische ideeën op nahoudt, "nog altijd actueel" en was het "nuttig" voor het algemeen debat over de hoofddoeken dat de baas van de inlichtingendienst deze informatie in herinnering bracht. De minister erkent dat het hoogst ongewoon is dat de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid zo openhartig is in een concreet dossier, maar de wet geeft Winants de mogelijkheid om niet geclassificeerde informatie vrij te geven. Winants zei dinsdag in Terzake dat Taouil "dient beschouwd te worden als iemand die eigenlijk een extremistische moslim is van salafistisch-wahabitische strekking en die actief militeert in salafistische kringen". (TIP)Voilà, de informatie is niet geclassificeerd, is algemeen bekend en nog steeds actueel en dan laat de wet toe deze informatie vrij te geven.
Wij zijn geen juristen maar volgens onze bescheiden mening klopt hier iets niet.

wij vonden een hoogst interessant document over de fameuse wet op de staatsveiligheid die werd ingevoerd op 30 november 1998 na 167 jaar vaagheid en onzekerheid rond de werking van deze dienst. Het document leest op bepaalde momenten als een spionageroman à la Carré maar we hebben in vetjes een aantal passages verduidelijkt:


jura falconis, jg 36, 1999-2000, nr 3, p. 325-370
De wet van 30 november 1998. houdende de regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdienst
Filip Vanneste
Onder wetenschappelijke begeleiding van Prof. Dr. C. Fijnaut
" Men heeft zoveel verteld over de geheime diensten.
Men heeft ze bewonderd, men vreest ze;
zij worden ook soms het voorwerp van kluchten."
(L. Caeymaex, voormalig administrateur-directeur- generaal van de Openbare Veiligheid)
Inleiding
"Wij hebben daarop 167 jaar gewacht", zo sprak de verslaggever voor de verenigde kamercommissies voor justitie en landsverdediging, de heer Delathouwer.(1)
Hiermee is meteen het belang en de verdienste van de nieuwe wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen-en veiligheidsdienst (hierna de Wet genoemd)(2) kernachtig verwoord. Eindelijk heeft de wetgever een wettelijke basis gegeven aan het optreden van de Veiligheid van de Staat en de Algemene Dienst inlichting en veiligheid van de Krijgsmacht, onze twee veiligheids-en inlichtingendiensten .(3)
Zoals we zullen zien, verliep de weg naar de uiteindelijke wettekst niet zonder hindernissen. Het waren vooral de zoektocht naar een juiste omschrijving van de opdrachten van de diensten en de regeling betreffende de verzameling en de mededeling van gegevens die voor lange discussies zorgden.
In het parlement waren de meningen over de nieuwe wet verdeeld. Hoewel iedere politieke partij de noodzaak van een wettelijke regeling erkende, kwamen de meer euforische klanken bij uitstek vanuit de zitjes van de regeringspartijen. De minister van Landsverdediging sprak zelfs over "de sluitsteen of beter nog, de hoeksteen van ons inlichtingenbeleid".(4)
Vanuit de oppositie klonk - enigszins in de lijn van de verwachtingen - een heel ander geluid: "Dit ontwerp kan, mijns inziens, het best worden vergeleken met een dodenhuisje. Het is goed dat het bestaat, veel vreugde beleef je er echter niet aan.". (5) Een ander lid van de oppositie meende zelfs dat zijn partij rechtstreeks geviseerd wordt door de wet: " Wanneer ik de opdracht van de Veiligheid van de Staat lees, dan worden al degenen die ernaar streven deze Staat op te heffen of te doen verdwijnen, een eigen Vlaamse onafhankelijke staat of een republiek nastreven of vragen hebben bij de bijzonder ondemocratische instelling als het koningshuis, de belangrijkste doelgroep van die geheime dienst (…) Het regime schopt wild om zich heen. Alle middelen zijn goed om het Vlaams-nationalisme te bestrijden.".(6)
Een objectieve analyse van de nieuwe wet is dan ook geen overbodige luxe teneinde de verschillende standpunten met kennis van zaken te beoordelen op hun juistheid, alsook om een correct beeld te krijgen van de opdrachten van onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de wijze van uitvoering ervan. Dit werkje wil hiertoe een bijdrage leveren.
Vooreerst gaan we na wat het toepassingsgebied is van de nieuwe wet en wordt kort ingegaan op de geschiedenis en de structuur van de twee veiligheids- en inlichtingendiensten. Ook andere voor de besproken materie relevante diensten, komen aan bod.
Vervolgens wordt onderzocht hoe het gezag over en het toezicht op de veiligheids- en inlichtingendiensten is geregeld.
Wat de taakuitoefening betreft, bekijken we welke de opdrachten zijn van de veiligheids- en inlichtingendiensten en op welke wijze ze worden uitgeoefend.
Tot slot wordt de geheimhoudingsplicht toegelicht.
1. Toepassingsgebied van de wet
1.1 Algemeen
De nieuwe wet bepaalt dat er in België twee inlichtingen-en veiligheidsdiensten zijn (7). Enerzijds is er de Veiligheid van de Staat of Staatsveiligheid, die de burgerlijke inlichtingen-en veiligheidsdienst is en anderzijds is er de militaire tegenhanger, de Algemene Dienst inlichting en veiligheid van de Krijgsmacht, afgekort ADIV.(8)
Het is op deze twee diensten dat de nieuwe wet van toepassing is.
Nochtans zijn de Veiligheid van de Staat en de ADIV niet de enige diensten die inlichtingenwerk verrichten.
1) Ook de politiediensten, en meer in het bijzonder de rijkswacht, zijn op dit terrein actief. De vraag rees dan ook of het toepassingsgebied van de wet niet diende te worden uitgebreid tot de politiediensten in hun activiteiten die erin bestaan inlichtingen inzake veiligheid te verzamelen, te analyseren en te benutten. In die zin werden tevens amendementen ingediend.(9)
Twee argumenten dienden daarbij ter ondersteuning van het pleidooi om ook de politiediensten binnen het toepassingsgebied van de Wet te brengen.
Vooreerst laat de Wet op het politieambt(10) toe dat politiediensten, binnen bepaalde grenzen, inlichtingen inzamelen. Art. 39 van deze wet luidt immers:
"Bij het vervullen van de opdrachten die hun toevertrouwd zijn, kunnen de politiediensten inlichtingen inwinnen, gegevens van persoonlijke aard verwerken en een documentatie bijhouden, meer bepaald met betrekking tot de gebeurtenissen, de groeperingen en de personen die een concreet belang vertonen voor de uitoefening van hun opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie."
Ter illustratie kan daarbij verwezen worden naar een aantal vrij spectaculaire
gebeurtenissen(11) zoals de fichering van zigeunerkinderen op basis van een circulaire van de hoofddirectie van de operaties van de Generale Staf van de rijkswacht en de operatie Rebel, die erin bestond duizenden Belgen van Turkse origine en Turken te ficheren. Ook kunnen we denken aan de fichering van vakbondsmensen in Vilvoorde, waar evenwel deze bestanden na een berisping vanwege de Generale Staf van de rijkswacht, werden vernietigd.
Bovendien maakt de commandant van de rijkswacht deel uit van het College voor Inlichting en Veiligheid (12). Waarom de rijkswacht zitting laten hebben in een orgaan van het inlichtingenbeleid als deze dienst niet valt onder de wet op de inlichtingendiensten?
Het Comité I stelde dan ook reeds in 1995 dat de nieuwe wet niet alleen betrekking mocht hebben op de Staatsveiligheid en de ADIV, maar ook op alle andere diensten (politie, rijkswacht,…) die door de wet belast zijn met de verzameling, analyse en exploitatie van veiligheidsinlichtingen.(13) Het Comité I stelde voor volgende lid toe te voegen, teneinde het toepassingsgebied van de wet uit te breiden: "Geen andere dienst mag inlichtings- en veiligheidsopdrachten uitoeren dan krachtens een wet".(14) Hieraan werd echter geen gevolg gegeven.
De minister van Binnenlandse Zaken verzette er zich echter tegen dat de rijkswacht in de wet zou worden opgenomen.(15) Volgens hem zouden juist hierdoor de bevoegdheden van de rijkswacht op het vlak van het inwinnen van inlichtingen aanzienlijk worden uitgebreid.
Er kunnen inderdaad een aantal verschillen worden vastgesteld tussen het verzamelen van inlichtingen door de rijkswacht en door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
Zo zijn de taken van gegevensverzameling van de rijkswacht beperkt tot wat strikt noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde en hebben zij betrekking op de concrete werkelijkheid. De taken van de veiligheids- en inlichtingendiensten daarentegen betreffen wat mogelijk en waarschijnlijk is. In de omzendbrief over de Wet van 5 augustus 1992 op het Politieambt(16) wordt gesteld dat " het verzamelen en het verwerken van die gegevens zich beperken tot hetgeen noodzakelijk is voor het voorkomen van concrete bedreigingen en het beteugelen van de misdrijven." Dit contrasteert met het inlichtingenwerk waarvoor de factor tijd niet van onmiddellijk belang is en waar wordt gewerkt met een lange-termijnvisie.
Tevens is er een onderscheid qua finaliteit: de doelstelling voor de politiediensten is de bescherming van burgers en goederen, terwijl dit voor de inlichtingendiensten de bescherming van de natie is.(17)
2) Ook andere diensten die specifiek tot taak hebben inlichtingen te verzamelen, vallen buiten het toepassingsgebied van de wet.
Zo is de Antiterroristische Gemengde Groep (AGG) belast met het verzamelen,
het analyseren en het evalueren van de inlichtingen die noodzakelijk zijn voor het nemen van maatregelen van bestuurlijke politie en van gerechtelijke politie ten aanzien van daden van terrorisme tegen België of tegen de Belgische burgers of belangen in het buitenland.(18) Tevens dient de AGG de ADIV bij te staan in haar inlichtingsopdracht betreffende daden van terrorisme.(19) Nochtans wordt van de AGG geen melding gemaakt in de Wet.
3) Ook binnen het leger zijn naast de ADIV diensten actief op het terrein van de inlichtingen. Ook deze diensten ontsnappen volledig aan het toepassingsgebied van de Wet. Zo wordt elke militaire eenheid vanaf het niveau "bataljon" in vier afdelingen onderverdeeld: administratie (I), inlichtingen (II), operaties (III) en logistiek (IV). De meeste eenheden zijn evenwel te klein waardoor ze niet beschikken over een afdeling II. Die rol wordt dan overgenomen door de ADIV in zijn hoedanigheid van intermachtendienst. Nochtans hebben bepaalde eenheden, zoals de 15° Wing en de brigade paracommando, wel een eigen afdeling II ontwikkeld. Die diensten zijn weliswaar voornamelijk gericht op tactische inlichtingen en informatie die de eigen eenheid aanbelangt, maar een verzwakking van de ADIV zou kunnen leiden tot een versterking van deze diensten. Deze diensten blijven echter buiten toepassing van de Wet. Evenmin is hun terbeschikkingstelling van de ADIV voorzien.
Maar de twee "grote" diensten, de Veiligheid van de Staat en de ADIV, hebben nu een wettelijk kader gekregen. Over de wenselijkheid van een wettelijke regeling bestond, zoals gezegd, geen discussie. De heer Canon drukte het als volgt uit:
"Ce projet de loi répond à une nécessité absolue, dans le sens que les services de renseignement et de sécurité se voient, pour la première fois de leur histoire, dotés d'un cadre légal". (20)
Het is inderdaad zo dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten sinds de Belgische onafhankelijkheid verstoken zijn gebleven van een wettelijke houvast. De hiernavolgende beknopte historiek toont aan dat dit geenszins bevorderlijk was voor de goede werking van de diensten en evenmin voor hun imago naar de buitenwereld toe.
1.2. De Veiligheid van de Staat
1.2.1. Korte historiek (21)
Bij decreet van 15 oktober 1830 van het Voorlopig Bewind(22) werden vijf functies van administrateur-generaal in het leven geroepen, waaronder deze van administrateur-generaal van de Openbare Veiligheid. De volgende dag werd Plaisant als eerste benoemd in deze functie(23), waarbij aan zijn departement hetvolgende werd toebedeeld: "La sûreté intérieure, maisons de dépôt et de bienfaisance, les passe-ports, les messageries et autres moyens de transports, sauf les postes aux lettres. Les théâtres et autres établissements publics, consacrés à des représentations dramatiques et musicales; la surveillance des usines en ce qui concerne les dangers qu'elles peuvent offrir."
De voornaamste taak van de Openbare Veiligheid in het jonge België was evenwel de controle op de vreemdelingen(24), waarbij de administrateur-generaal verregaande bevoegdheden had. Zo kon hij illegale vreemdelingen zonder enige procedure laten aanhouden en uit het land verwijderen.(25)
Vanaf circa 1840 spitste de aandacht van de Openbare Veiligheid zich toe op het opkomend socialisme en anarchisme. In dit verband plaatste de affaire Pourbaix (1888) de Openbare Veiligheid in een bijzonder slecht daglicht. Zij had namelijk een provocatie georganiseerd om zo de revolutionaire socialistische beweging van Alfred Dufuisseaux, de Republikeinse Socialistische Partij, in diskrediet te brengen. Verscheidene provocateurs, die handelden voor rekening van de Openbare Veiligheid, infiltreerden in de partij en deden arbeidersbetogingen ontaarden. De provocatie kwam echter aan het licht en het brein achter het opzet, L. Pourbaix, werd veroordeeld.(26)
Tot aan de Eerste Wereldoorlog bleven ook de vreemdelingen prominent aanwezig op het actieterrein van de Openbare Veiligheid, waarbij de dienst nog steeds discretionair en zelfs willekeurig optrad (27).
Tijdens het interbellum toonde de Veiligheid bijzondere belangstelling voor communistische bewegingen, separatisten en Vlaamsnationalisten. Wat betreft acties tegen communisten ontstond er een internationaal samenwerkingsverband waarbij de kruistocht tegen extreem links ertoe leidde dat de Openbare Veiligheid zelfs samenwerkte met de Gestapo van Nazi-Duitsland.(28)
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de Openbare Veiligheid van het ministerie van Justitie overgebracht naar het ministerie van Landsverdediging.(29) De administrateur-generaal kreeg verregaande bevoegdheden inzake coördinatie van de polititediensten en het speuren naar bewijzen van bedreigingen van burgerlijke en militaire veiligheid. Nog datzelfde jaar werd de Veiligheid van de Staat opnieuw overgebracht naar het ministerie van Justitie. Gedurende de oorlogsjaren was de dienst gevestigd te Londen en was zij belast met het verrichten van geheime acties en het leggen van contacten tussen de Belgische regering en allerlei actie-en inlichtingengroepen in bezet België.(30)
Na de grote wereldbrand bleef de aandacht uitgaan naar communistische groeperingen, zeker na het uitbreken van de koude oorlog. Maar ook de andere kant van het politieke spectrum, uiterst rechts, werd in de gaten gehouden. Uit de collaboratie gegroeide (Vlaamse) extreem-rechtse groeperingen vormden immers een mogelijke bedreiging voor de eenheid van België.(31)
We merken op dat de Openbare Veiligheid in die periode nog steeds geen wettelijke basis had en evenmin een volwaardig en specifiek statuut. Hierdoor was het allerminst evident een goed beeld te krijgen van de activiteiten van de Veiligheid. Veel werd geregeld via K.B.'s, al dan niet gepubliceerde M.B's en dienstnota's.
Pas in 1964 trad de toenmalige administrateur-directeur-generaal van de Openbare Veiligheid, L. Caeymaex, uit de coulissen met een tekst over de "Machten, zendingen en methoden van de Veiligheid van de Staat".(32) Hij zag voor de Veiligheid een algemene en bijzondere zending weggelegd.
Wat betreft de algemene zending bleef de auteur wel bijzonder vaag: "De algemene zending aan de Veiligheid van de Staat toegedeeld ligt in deze zin zwaar van woorden en van betekenis; het is haast onmogelijk deze zending op klaardere wijze te definiëren omdat in feite de concrete zendingen van de Veiligheid van de Staat veeltallig zijn, kies en dikwijls door omstandigheden bepaald".(33) Bedoeld wordt dat de Veiligheid van de Staat een instrument is van de staat om zo te waken over het behoud van haar soevereiniteit, d.w.z. haar onafhankelijkheid, "hare integriteit en de goede gang van haar instellingen, door het behoud van de orde en de openbare vrede te verzekeren".(34)
Concreter is de opsomming van de bijzondere zendingen van Staatsveiligheid:
1) De strijd tegen de binnenlandse subversie: de taak van de Veiligheid van de Staat bestaat in het inlichten van de openbare machten over al wat van belang kan zijn op het gebied van de subversiviteit, groepsgewijze of individueel, actueel of potentieel, Belgisch of vreemd, op politiek, sociaal, economisch, cultureel, administratief en strafrechtelijk vlak.
2) De buitenlandse tegensubversie, d.w.z. contraspionage, tegensabotage en tegeninmenging.
3) De bescherming van hoge personaliteiten bv. leden van de koninklijke familie(35), leden van de regering en hoge diplomaten.
4) De vreemdelingenpolitie op politiek vlak.
Maar de nevel waarin de Veiligheid van de Staat gehuld was, trok niet weg. In de jaren tachtig werd ons land geconfronteerd met enkele zware misdaadzaken, zoals de Bende van Nijvel, de C.C.C.,…die ware schokgolven veroorzaakten bij de publieke opinie. Ook deden geruchten de ronde over de dubieuze rol van de Staatsveiligheid in allerlei andere affaires ( zoals de zaak Graindorge, baron de Bonvoisin, Westland New Post, Gladio ).(36)
De regering reageerde in 1990 op deze malaise met het Pinksterplan, waarin o.m. werd voorzien in de indiening van een ontwerp van wet tot omschrijving van de opdrachten van de Staatsveiligheid. De nieuwe wet is hiervan de concretisering.
1.2.2 Interne structuur (37)
De Staatsveiligheid bestaat uit operationele eenheden, de zogenaamde buitendiensten, en studiediensten. Gemengde diensten "van algemeen belang" verzekeren de logistieke ondersteuning van zowel de buitendiensten als de studiediensten.(38)
De studiediensten zijn hoofdzakelijk belast met de analyse van de inlichtingen vergaard door de buitendiensten.
De buitendienst omvat zeven brigades, die zelf nog eens worden opgesplitst in secties.
De A1-brigade houdt extreem-links en extreem-rechts alsook subversieve groeperingen in Vlaanderen in het oog. De Wet geeft voortaan aan wat onder extremisme dient te worden verstaan: racistische, xenofobe, anarchistische, nationalistische, autoritaire of totalitaire opvattingen of bedoelingen, ongeacht of ze van politieke, ideologische, confessionele of filosofische aard zijn, die theoretisch of in de praktijk strijdig zijn met de beginselen van de democratie of de mensenrechten, met de goede werking van de democratische instellingen of andere grondslagen van de rechtsstaat.(39)
Deze brigade heeft afdelingen in Brugge, Gent, Antwerpen, Hasselt en Brussel.
Volledig in de logica van de federale staatsstructuur heeft de A1-brigade een Brussels en een Waalse evenknie, de A2 en de A3-brigade. De A3-brigade (Wallonië) heeft afdelingen in Bergen, Brussel, Charleroi en Luik.
De B1-brigade doet aan contraspionage inzake Europese landen die geen lid zijn van de Europese Unie. Deze brigade werd opgesplitst in drie afdelingen waarvan de eerste instaat voor de landen van de voormalige Sovjetunie, de tweede voor de zogenaamde bufferlanden (Polen, ex-Joegoslavië, Roemenië,…) en de derde voor de overige Europese landen.
Het actieterrein van de B2-brigade is de rest van de wereld. Ook hier is een opsplitsing in drie afdelingen gemaakt: de Arabische landen, Libië, het Verre Oosten en Latijns-Amerika.
De brigade B6 werd opgesplitst in twee afdelingen, DI3 (schaduwing en bespieding) en DI (bijstand aan de andere brigades op logistiek en technisch vlak).
De C1-brigade tenslotte waakt over de veiligheid van de eerste minister, de minister van Justitie en buitenlandse prominenten.
Er weze wel opgemerkt dat ingevolge recente interne reorganisaties inmiddels wijzigingen aan deze structuur kunnen zijn aangebracht.
1.3. De militaire inlichtingendiensten
1.3.1 Korte historiek
In 1915 werd een "Veiligheidsdienst van het leger" opgericht en dit voor de ganse duur van de oorlog (40). In 1916 trad een militaire veiligheidsdienst in de plaats, die op haar beurt reeds in 1919 werd ontbonden. Het daaropvolgende jaar werd bij het ministerie van Landsverdediging een dienst in het leven geroepen die belast werd met de taken van contraspionage in al haar vormen en van toezicht op subversieve groepen binnen het leger.(41) In 1937 verwierf de Generale Staf van de Krijgsmacht de bevoegdheid over deze dienst.(42)
Naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog werd de Staatsveiligheid overgeheveld naar een "Directie Veiligheid van de Staat" opgericht in de schoot van het ministerie van Landsverdediging. Vrijwel onmiddellijk werd deze dienst voor de ganse duur van de oorlog ondergebracht bij het ministerie van Justitie, om in januari 1945 opnieuw te worden ondergebracht bij het ministerie van Landsverdediging.(43)
In 1947 verwierf de Generale Staf de bevoegdheid over de militaire inlichtingen, de militaire contraspionage en de verwerking van de rapporten van de militaire attachés en de Belgische officieren in het buitenland.(44)
In 1963 verwierf de stafchef van het leger bij K.B.(45) de verantwoordelijkheid voor de opsporing, de verwerking en de verspreiding van de inlichtingen. Tevens stond hij in voor de toepassing van de maatregelen van militaire veiligheid en contraspionage.(46)
In 1974 werden aan de chef van de ADIV bepaalde inlichtingen-en veiligheidstaken toegewezen.(47)
Tot voor de nieuwe wet waren de opdrachten van de ADIV omschreven in het K.B. van 19 december 1989 houdende organisatie van de Generale Staf.(48) Deze opdrachten waren: (49)
- het opzoeken, uitbaten en verspreiden van de inlichting;
- het nemen van alle maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van het geheim en het behoud van de militaire veiligheid, de cijfering inbegrepen, met het opstellen, verspreiden en controleren van de richtlijnen terzake;
- het verzekeren van de betrekkingen met nationale, buitenlandse en intergeallieerde inlichtings-en veiligheidsdiensten;
- waken over de naleving van internationale overeenkomsten door België afgesloten inzake veiligheid;
- het opstellen, verspreiden en controleren van de voorschriften met betrekking tot het archief en de geschiedkundige documentatie van de krijgsmacht en de rijkswacht.
1.3.2 Interne structuur (50)
De ADIV omvat 3 hoofddiensten (Inlichtingen, Veiligheid, Centrum voor historische documentatie), elk op hun beurt onderverdeeld in secties.
De eerste hoofddienst is de dienst Inlichtingen en bestaat uit drie secties:
* Sectie "exploitatie van de inlichting".
In het raam van het inlichtingenbeleid, de belangenzones voor België en de door de chef van de Generale Staf bepaalde prioriteiten, stelt deze sectie de "doelstellingen van de inlichting" op, die de gebieden en prioriteiten bij het opsporen van informatie beschrijven. De sectie "exploitatie" moet deze informatie bestuderen en analyseren; vervolgens moet ze over de behandelde onderwerpen syntheses maken, die worden overgemaakt aan de nationale overheden die bij het Belgisch defensiebeleid betrokken zijn, alsook aan de grote militaire commando's, aan de NAVO, aan SHAPE en eventueel aan sommige inlichtingendiensten van bevriende mogendheden, in zoverre de nationale belangen dit niet beletten.
* Sectie "opsporen van de inlichting met menselijke middelen" (HUMINT).
Deze sectie spoort informatie op binnen de door de chef van de ADIV bepaalde limieten, op basis van de elementen die voortvloeien uit de analyses van de sectie "exploitatie". Deze opsporingen zijn gericht op het buitenland en exploiteren zowel open als gesloten bronnen.
* Sectie "opsporen van de inlichting" (COMINT).
Deze sectie is belast met het opsporen en analyseren van communicatie-inlichtingen en is gericht op het militaire domein. Deze sectie werkte tot voor de nieuwe wet eigenlijk in een juridisch vacuüm, vermits er geen wettelijke regeling bestond voor het onderscheppen van elektromagnetische golven. Thans is hieraan een mouw gepast. We komen hierop nog terug.(51)
Een tweede dienst is de dienst "Veiligheid", die tot taak heeft alle vertrouwelijke materies (installaties, documenten, uitrusting, personeel) te beschermen tegen elke bedreiging die in België kan opduiken of die tegen Belgische eenheden in het buitenland kan worden gericht.
Deze dienst is samengesteld uit volgende secties: militaire veiligheid en industrie (SGR/SMI), habilitatie en documentatie (SGR/HD), het detachement rijkswacht, contra-inmenging, technische sectie.
De dienst "Centrum voor historische documentatie" beheert het historisch archief van de krijgsmacht. Onder bepaalde voorwaarden kan dit ook door particulieren worden geraadpleegd.
Tenslotte staat de afdeling "Beheer" in voor het personeelsbeleid, begroting, logistiek en verbindingen.
2. Organen van het inlichtingenbeleid
Van meet af aan werd duidelijk gesteld dat het niet aan de inlichtingen-en veiligheidsdiensten zelf toekomt om de prioriteiten inzake het te volgen beleid op het vlak van inlichtingen en veiligheid te bepalen en de behoeften terzake vast te stellen. Dit werd een taak van de Regering.(52) Hierop werden twee organen in het leven geroepen die zouden instaan voor de uitstippeling van het inlichtingen- en veiligheidsbeleid en voor de concretisering ervan. De eerste taak werd toegewezen aan het "Ministerieel Comité voor inlichting en veiligheid", terwijl het "College voor inlichting en veiligheid" belast werd met de tweede opdracht.
2.1. Het Ministerieel Comité voor inlichting en veiligheid
In het voorontwerp van de Wet werd voorzien in de oprichting van dit ministerieel comité,(53) doch dit stuitte op een afwijzing van de Raad van State, vermits de organisatie van de diensten een prerogatief is van de uitvoerende macht.(54) Het wetsontwerp werd dan ook in die zin aangepast en de oprichting van het Ministerieel comité gebeurde bij K.B.,(55) waarin zijn taak als volgt wordt omschreven:(56)
" Het Comité stelt de algemene politiek inzake inlichting vast, bepaalt de prioriteiten van de Veiligheid van de Staat en van de Algemene Dienst inlichting en veiligheid van de Krijgsmacht, en coördineert hun activiteiten.
Het Comité bepaalt bovendien de politiek inzake de bescherming van gevoelige informatie."
Het Ministerieel Comité is dus belast met het vastleggen van het inlichtingenbeleid, hierbij rekening houdend enerzijds met de behoefte aan inlichtingen en anderzijds met de middelen die beschikbaar zijn om inlichtingen te verschaffen.(57)
Het is een politiek orgaan, voorgezeten door de eerste minister en voor het overige samengesteld uit tenminste de ministers van Justitie, Landsverdediging, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. Eventueel kunnen ook andere regeringsleden worden uitgenodigd. (58)
2.2. Het College voor Inlichting en Veiligheid
Ook hier voorzag het oorspronkelijk voorontwerp in de oprichting van het College,(59) maar de Raad van State wees dit af om dezelfde reden als aangehaald bij het Ministerieel Comité,(60) m.n. het feit dat het een bevoegdheid van de Koning betrof: "Het staat bijgevolg aan de Koning, aan wie artikel 37 van de Grondwet de federale uitvoerende macht opdraagt, om de administratieve diensten die daaronder ressorteren op te richten, te behouden of af te schaffen en de uitoefening van het gezag over die diensten te organiseren, wat betekent dat Hij tevens de ministeriële bevoegdheden ten aanzien van die diensten kan verdelen, de nadere regels voor de eventuele gezamenlijke uitoefening ervan kan bepalen en daartoe ministeriële comités of administratieve coördinatie-organen kan oprichten".(61) Er volgde dan ook een K.B.(62) waarin het College belast werd met het toezicht op de gecoördineerde uitvoering van de beslissingen van het Ministerieel comité voor inlichting en veiligheid (63).
Het College dient dus de door het Ministerieel Comité uitgestippelde koers te operationaliseren, de door het Comité bepaalde opdrachten te verdelen en te coördineren conform de respectievelijke bevoegdheden van de twee diensten. Op het niveau van het College wordt de synthese gemaakt van de inlichtingen die werden ingewonnen door de inlichtingen-en veiligheidsdiensten. Tevens dienst zij als schakel met de leden van het Comité doordat de voorzitter op geregelde tijdstippen moet rapporteren betreffende de activiteiten van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten of met betrekking tot huidige of toekomstige bedreigingen.(64)
Dit College is een administratief college, samengesteld uit een afgevaardigde van de eerste minister, de administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat, de chef van de ADIV, de leidende ambtenaar van de Algemene Rijkspolitie, de leidende ambtenaar van de Algemene Directie van de politiek van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de commandant van de rijkswacht.(65) De aanwezigheid van deze laatste leverde voor sommige parlementsleden enigszins een probleem op. We zagen immers dat de rijkswacht niet onder toepassing van de wet valt. Waarom deze organisatie dan wel opnemen in een administratief orgaan dat instaat voor de operationalisering van het inlichtingen- en veiligheidsbeleid, zo vroeg men zich af.(66)
3. Het gezag over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten
1) Het principe dat wordt gehuldigd is dat de Veiligheid van de Staat voor de uitoefening van haar opdrachten onder het gezag staat van de minister van Justitie.(67) Ook staat de minister in voor de organisatie en het algemeen bestuur van de Staatsveiligheid, inzonderheid op het vlak van de uitgaven, het beheer en de opleiding van het personeel, de inwendige orde, de tucht, de wedden en vergoedingen, alsook de uitrusting.(68)
* Evenwel wordt aan de minister van Binnenlandse Zaken een vorderingsrecht toegekend ten aanzien van de Veiligheid van de Staat. Hij kan de Veiligheid vorderen "in verband met de uitvoering van de opdrachten bepaald bij artikel 7 wanneer ze betrekking hebben op de handhaving van de openbare orde en op de bescherming van personen".(69) Men oordeelde dat de minister geconfronteerd kan worden met situaties waarbij het dringend karakter meestal een zowel sneller als vlotter beroep op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vergt.(70)
De vordering van de minister beoogt inlichtingen in te winnen en te preciseren aangaande welbepaalde toekomstige gebeurtenissen, personen of groeperingen die de openbare orde ernstig zouden kunnen verstoren of, desgevallend, de bescherming van welbepaalde personen te verzekeren.
Bij de uitoefening van zijn vorderingsrecht, zal de minister van Binnenlandse Zaken het voorwerp van de vordering moeten preciseren en kan hij aanbevelingen doen en precieze aanwijzingen geven omtrent de in het werk te stellen middelen en aan te wenden geldmiddelen.
Hoewel de Staatsveiligheid in principe de verplichting heeft de vordering uit te voeren, kan het gebeuren dat het niet mogelijk is gevolg te geven aan die aanbevelingen en aanwijzingen omdat hierdoor de uitvoering van opdrachten in het gedrang komt. In dat geval dient de minister van Binnenlandse Zaken hierover te worden ingelicht.
Tegen de toekenning van dit vorderingsrecht werden ook bezwaren geuit. Sommigen zagen immers het spookbeeld van een almachtig superministerie van Binnenlandse Zaken opdoemen: "Les droits de réquisition du ministre de l'Intérieur (article 5) sont sans doute à replacer dans le contexte actuel de manoeuvres menées dans une logique gouvernementale visant à accroître les pouvoirs de ce ministre. Encore une fois, ce ne sont ni les raisons historiques, ni les comparaisons, qui nous semblent suffisantes et permettent de ne craindre la création d'un tout-puissant Ministère de l'Intérieur".(71)
Het Comité I uitte eveneens bedenkingen bij de toekenning van het vorderingsrecht aan de minister van Binnenlandse Zaken.(72) Dit toezichtsorgaan voorzag dat er een aantal problemen kunnen rijzen wanneer de minister van Binnenlandse Zaken over de mogelijkheid beschikt om een dienst te vorderen die van het ministerie van Justitie afhangt. Indien een soortgelijk prerogatief wordt toegekend aan een minister die erom verzoekt, zal dit volgens het Comité I leiden tot conflicten en wrijvingen met de inlichtingendiensten. Daarom zouden de aanbevelingen en vorderingen moeten worden voorbehouden aan een coördinator en geheim moeten blijven voor het grote publiek.
Bovendien wordt er een ongerechtvaardigd onderscheid geschapen tussen de minister van Binnenlandse Zaken en collega van Buitenlandse Zaken, of een andere minister. De wet voorziet immers dat de Veiligheid van de Staat ook moet toezien op de uitwendige veiligheid van de staat en de internationale betrekkingen, alsmede op het wetenschappelijk of economisch potentieel van het land.(73) Aan de minister bevoegd voor deze aangelegenheden werd dit vorderingsrecht niet toegekend.
Het Comité I stelde voor om de volledige verantwoordelijkheid voor de organisatie van de Veiligheid van de Staat bij de minister van Binnenlandse Zaken te leggen. Een aantal argumenten ondersteunen deze visie.
Zo toont de geschiedenis van de inlichtingendiensten aan dat de Veiligheid van de Staat regelmatig onder bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken werd gebracht.(74) Voorts krijgt men bij de lezing van de wetsartikelen niet de indruk dat de activiteiten van de Staatsveiligheid hoofdzakelijk de minister van Justitie aanbelangen. Tenslotte wordt in geen enkel ander land dat door het Comité I is onderzocht, de verantwoordelijkheid bij de minister van Justitie gelegd.
* Naast het toegekende vorderingsrecht, heeft de minister van Binnenlandse Zaken nog een voet in huis bij de Veiligheid van de Staat. Hij zal namelijk betrokken worden bij de organisatie en het bestuur van de dienst wanneer die organisatie en dat bestuur een rechtstreekse invloed hebben op de uitvoering van de opdrachten inzake handhaving van de openbare orde en de bescherming van personen.(75) De minister zal dus kunnen tussenkomen in administratieve akten betreffende de algemene werking van de dienst teneinde zich te verzekeren van de doeltreffende uitvoering van zijn vorderingsrecht.
Tegen het advies van de Raad van State in, die ervan uitgaat dat artikel 37 van de Grondwet aan de federale uitvoerende macht opdraagt om de administratieve diensten die daaronder ressorteren, op te richten, te behouden of af te schaffen, en de uitoefening van het gezag over die diensten te organiseren, wat inhoudt dat de federale uitvoerende macht tevens de ministeriële bevoegdheden ten aanzien van die diensten kan verdelen, heeft de regering besloten in de wet de verdeling van bevoegdheden tussen de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie te behouden.
* Voorts is een vorm van medebeheer in het leven geroepen waarbij al naargelang het geval de medeondertekening (76) dan wel het eensluidend advies(77) van de minister van Binnenlandse Zaken vereist is.(78)
De minister van Binnenlandse Zaken wordt aldus betrokken bij de onderwerpen die hem aanbelangen.
Bovendien kan hij ook nog verzoeken richten aan de minister van Justitie die hem moet inlichten indien hij geen gevolg kan geven aan het verzoek.
Volgens de minister van Justitie is dit gezamenlijk beleid te verantwoorden op basis van de opdrachten van de Veiligheid van de Staat.(79)
Zo valt de opdracht inzake de bescherming van personen onder de bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken, vermits dit wordt gezien als een opdracht van bestuurlijke politie. Daarom bepaalt de wet dat het eensluidend advies van de minister van Binnenlandse Zaken vereist is voor elk ontwerp van besluit betreffende de personeelsformatie van de veiligheid van de Staat belast met de opdrachten inzake persoonsbescherming, elk ontwerp van besluit tot bepaling van de opleiding van het personeel van de buitendiensten dat met de opdrachten inzake bescherming van personen wordt belast en elk ontwerp van besluit tot bepaling van het aantal agenten van die buitendiensten.
Tevens wint de Staatsveiligheid inlichtingen in die betrekking hebben op de veiligheid, gezondheid en de openbare rust en waarvoor de minister van Binnenlandse Zaken rechtstreeks bevoegd is. Terzake wordt hij dan ook bij het beleid betrokken door ofwel de medeondertekening ofwel door diens eensluidend advies.
Dit alles mag echter niet uit het oog doen verliezen dat de minister van Justitie de voornaamste actor is op regeringsniveau en de referentieoverheid is voor de Veiligheid van de Staat. Het optreden van de minister van Binnenlandse Zaken kan alleen verantwoord worden via de uitvoering van specifieke opdrachten die tot zijn bevoegdheid behoren.
Sommige parlementsleden meenden dat het venijn in de staart zat en wilden tevergeefs de laatste paragraaf van artikel 6 laten wegvallen.(80) Deze bepaling voorziet in de mogelijkheid om andere aangelegenheden waarvoor de tussenkomst van de minister van Binnenlandse Zaken vereist is, toe te voegen. Zo zou de Koning de bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken kunnen uitbreiden, hetgeen tot misbruiken zou kunnen leiden.(81)
We kunnen dus vaststellen dat de minister van Binnenlandse Zaken via verscheidene kanalen betrokken wordt bij de organisatie en ook de opdrachten van de Staatsveiligheid. Of dit de vlotte werking van deze dienst niet zal bemoeilijken wanneer de verstandhouding tussen de minister van Justitie en zijn collega van Binnenlandse Zaken niet optimaal is, zal de toekomst moeten uitwijzen.
2) De regeling van het gezag over de ADIV is veel eenvoudiger gehouden. De militaire inlichtingendienst staat onder het exclusief gezag van de minister van Landsverdediging (82). Tevens wordt hij belast met de organisatie en het algemeen bestuur van de ADIV (83). In tegenstelling tot de regeling van het gezag over de Veiligheid van de Staat, is niet voorzien in enige vorm van tussenkomst door de minister van Binnenlandse Zaken.
4. Toezicht op de veiligheidsdiensten- en inlichtingendiensten: Het Comité I(84)
4.1. Algemeen
Het toezicht op de veiligheids-en inlichtingendiensten door een extern orgaan, wordt niet in de nieuwe wet zelf geregeld, maar in de Wet 18 juli 1991 tot regeling van het toezicht op politie-en inlichtingendiensten.(85)
De controle op de Veiligheid van de Staat en de ADIV gebeurt door het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingendiensten, afgekort het Comité I. Dit Comité I is echter niet alleen bevoegd ten opzichte van de twee voormelde diensten, maar ook ten aanzien van elke openbare dienst die speciaal wordt belast met de inzameling en verwerking, uitgevoerd met het oog op de veiligheid, van gegevens over personen, groepen en gebeurtenissen.(86)
De taak van het Comité bestaat erin de activiteiten en werkwijzen van de inlichtingendiensten, hun interne reglementen, richtlijnen(87) en alle documenten die de handelwijze van de leden van de inlichtingendiensten regelen, te onderzoeken.(88) Teneinde deze opdrachten te kunnen uitvoeren, beschikt het Comité I over een Dienst Enquêtes.(89)
Het hoofd en de leden van de Dienst Enquêtes hebben de hoedanigheid van officier van gerechtelijke politie, hulpofficier van de Procureur des Konings en van de krijgsauditeur.(90) Zij kunnen zich laten bijstaan door de openbare macht(91), beschikken over een zoekingsrecht(92) en kunnen voorwerpen in beslag nemen.(93)
Zowel het Comité I als de Dienst Enquêtes zijn ertoe gerechtigd alle teksten die zij noodzakelijk achten voor het vervullen van hun opdracht, te laten overleggen. De inlichtingendiensten zijn er trouwens toe gehouden op eigen initiatief de interne reglementen en richtlijnen, alsook alle documenten die de handelwijze van de leden van de diensten regelen, over te zenden.
Het Comité I brengt verslag uit aan de Kamer en de Senaat door middel van een jaarlijks activiteitenverslag.(94)
4.2. Het Comité I en de wet
Het Comité I was één van de vragende partijen voor een wet betreffende de veiligheids- en inlichtingendiensten en dit omwille van de rechtszekerheid voor de burgers, de efficiëntie van de inlichtingendiensten zelf en de mogelijkheid voor het Comité I om ten volle haar controlerecht uit te oefenen.(95) Ook de minister van Landsverdediging drukte de wens uit dat dank zij de nieuwe wet de controle-opdracht van het Comité wordt vergemakkelijkt.(96)
Naar aanleiding van het wetsontwerp deed het Comité I een reeks aanbevelingen. Tevens werd de voorzitster, mevrouw Paulus de Chatelet, gehoord.(97)
De bemerkingen en aanbevelingen van het Comité I zullen telkens ter sprake komen bij de behandeling van het onderdeel waarop deze bemerkingen en aanbevelingen betrekking hadden.
5. De opdrachten van de inlichtingen- en veiligheids-diensten
5.1. Opdrachten van de Veiligheid van de Staat
Aan de Staatsveiligheid zijn een viertal opdrachten toevertrouwd.(98) De wet hanteert daarbij een ruime formulering, zodat aan de huidige en toekomstige behoeften van de staat terzake kan worden beantwoord.(99)
5.1.1 Het inwinnen van inlichtingen
De Veiligheid van de Staat staat in voor het inwinnen, analyseren en verwerken van inlichtingen die betrekking hebben op elke activiteit die de inwendige veiligheid van de staat en het voortbestaan van de democratische en grondwettelijke orde, de uitwendige veiligheid van de staat en de internationale betrekkingen, het wetenschappelijk of economisch potentieel, zoals gedefinieerd door het Ministerieel Comité, of elk ander fundamenteel belang van het land, zoals gedefinieerd door de Koning op voorstel van het Ministerieel Comité, bedreigt of zou kunnen bedreigen.
Om tegemoet te komen aan de kritiek van de Raad van State,(100) werd het voorontwerp aangepast en bevat de wet thans een omschrijving van de gebruikte termen.(101) De totstandkoming van de begrippenomschrijving liep niet van een leien dakje. Het wetsontwerp van de regering bevatte een eerste aanzet(102) en werd in de kamercommissies gevolgd door een reeks amendementen waarvan sommige vooral nauwkeurigere bewoordingen of omschrijvingen beoogden,(103) terwijl andere meer inhoudelijke wijzigingen tot stand wilden brengen, zoals een uitbreiding van de opdracht van de Veiligheid van de Staat,(104) of de onmogelijkheid om bepaalde politieke partijen als subversief te beschouwen.(105) Ook in de Senaat volgde een stortvloed aan amendementen.(106)
Het Comité I was van oordeel dat het woord "inlichtingen" beter vervangen werd door "informatie".(107) Het gaat hier om meer dan woordenvitterij: het onderscheid tussen beide termen is van praktisch belang. Een inlichting is informatie die verwerkt en geanalyseerd is. De Staatsveiligheid wint dus veeleer informatie in die zij vervolgens natrekt en analyseert.(108) Ook een aantal parlementsleden volgden deze redenering en dienden in die zin amendementen in.(109) Er volgde echter geen aanpassing.
Ook de administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat, de heer Van Lijsebeth, had aanvankelijk bedenkingen bij de onduidelijke omschrijvingen, zoals die nog aanwezig waren na de overzending aan de Senaat van de in de Kamer aangenomen tekst.(110)
Volgens de administrateur-generaal waren de te beschermen belangen wel duidelijk genoeg bepaald, rekening houdend met de artikelen 22 van de Grondwet en 8 E.V.R.M. en met de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De activiteiten die een bedreiging vormen of kunnen vormen, bleven daarentegen veel te vaag.(111) Het hoofd van de Staatsveiligheid deed ook zelf een voorstel tot betere formulering(112) en kon zich eveneens in grote lijnen akkoord verklaren met de amendementen die waren ingediend om de lacunes in de definities op te vullen.(113)
Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt en kreeg de Veiligheid van de Staat drie grote domeinen voor inlichtingengaring toegewezen: activiteiten die (potentieel) bedreigend zijn voor de inwendige veiligheid van de staat en de democratische en grondwettelijke orde, voor de uitwendige veiligheid van de staat en de internationale betrekkingen en tenslotte voor het wetenschappelijk of economisch potentieel van het land.
Wat onder (potentieel) bedreigende activiteiten dient te worden verstaan, wordt in de wet zelf aangegeven.(114) Het gaat om elke individuele of collectieve activiteit ontplooid in het land of vanuit het buitenland die verband kan houden met spionage, inmenging, terrorisme, extremisme, proliferatie, schadelijke sektarische organisaties, criminele organisaties, daarbij inbegrepen de verspreiding van propaganda, de aanmoediging of de rechtstreekse of onrechtstreekse steun, onder meer door het verstrekken van financiële, technische of logistieke middelen, het verstrekken van inlichtingen over mogelijke doelwitten, de ontwikkeling van structuren en van actiecapaciteit en de verwezenlijking van de nagestreefde doeleinden. Voorts omschrijft de Wet voortaan wat onder de verschillende begrippen uit deze definitie dient te worden verstaan.(115)
Hieruit kan worden opgemaakt dat de Staatsveiligheid zich interesseert voor spionage, terrorisme, samenspanning, aanslagen, inmenging in beslissingsprocessen door ongeoorloofde, bedrieglijke of clandestiene middelen alsook voor de activiteiten van buitenlandse politieke bewegingen in België, voor de misdaden en wanbedrijven tegen de veiligheid van de staat zoals omschreven in het strafwetboek(116) en de wet op de privémilities.(117)
* Het eerste grote actieterrein is dus de inwendige veiligheid van de staat en het voortbestaan van de democratische en grondwettelijke orde. Hieronder dient te worden verstaan de veiligheid van de instellingen van de staat en de vrijwaring van de continuïteit van de regelmatige werking van de rechtsstaat, de democratische instellingen, de elementaire beginselen die eigen zijn aan iedere rechtsstaat, alsook de mensenrechten en de fundamentele vrijheden. Tevens omvat het de veiligheid en de fysieke en morele vrijwaring van personen en de veiligheid en de vrijwaring van goederen.
* De uitwendige veiligheid van de staat en de internationale betrekkingen omhelst de vrijwaring van de onschendbaarheid van het nationaal grondgebied, van de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van de staat, van de belangen van de landen waarmee België gemeenschappelijke doeleinden nastreeft, alsook van de internationale en andere betrekkingen die België met vreemde staten en internationale of supranationale instellingen onderhoudt.
* Wat onder wetenschappelijk of economisch potentieel dient te worden verstaan, wordt in de Wet niet duidelijk gemaakt.(118) Het is m.i. dan ook niet ndenkbaar dat dit een soort van restcategorie wordt waarin al hetgeen wordt ondergebracht dat niet thuishoort in één van voormelde domeinen, hoewel ook die zeer ruim omschreven zijn. De heer Borginon maakte terzake volgende pertinente opmerking: "Mijnheer de minister, de bevoegdheid van de Veiligheid van de Staat met betrekking tot heel het economisch dossier bezorgt mij eveneens kopzorgen. Deze bevoegdheid is immers de sleutel om àlles te bestuderen".(119)
5.1.2 De Veiligheidsonderzoeken
De tweede taak van de Staatsveiligheid is het uitvoeren van

17-09-2009 om 13:12 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier smartmetering of de sluwe energiemeters deel 5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ok beste lezertjes, alsof de ellende nog niet voldoende is, wat zijn de andere gevaren die de argeloze verbruiker bedreigen? Om dit zo duidelijk mogelijk te argumenteren gaan wij graag op uitstap naar het verre Canada. Want daar in Ontario loopt er reeds een tijdje een project met slimme meters en kunnen we al eens een kijkje nemen wat de voor- en nadelen van die dingen zijn. zet jullie wollen mutsjes op en volg ons dus even naar Ontario. We vonden namelijk een rapport van de Canadese consumentenraad over het project :
http://www.consumerscouncil.com/site/Consumers_Council_of_Canada_69/pdf/SM%20Report.pdf

Voor de liefhebbers van het genre is dit verplichte lectuur natuurlijk. Wat onthouden wij uit dit rapport?
 • Smartmetering heeft geen enkele zin zonder prijsdifferentiatie
 • De lage inkomens met laag verbruik hebben geen enkel voordeel bij smartmetering en de prijsdifferentiatie
 • als de slimme meters gebruikt worden om energiebesparingen op te leveren moet dit samen gaan met een informatiecampagne voor de gebruikers
Goed we gaan even dieper in op al deze punten. We beginnen met de prijsdifferentiatie en meer bepaald bij de factuur. Zoals iedereen wel weet is onze gas-en elektriciteitsfactuur momenteel gebaseerd op een voorschotregeling. Je betaalt op basis van een verbruiksprofiel een maandelijks voorschot en jaarlijks ontvang je dan, na het inbrengen van de reêle verbruiksgegevens, de eindafrekening. Naargelang je meer of minder verbruikt krijg je dan terug of moet je bijbetalen. Wanneer de prijs plots piekt, kan je soms voor onprettige verrassingen staan zoals de meesten onder ons intussen wel weten. Het voordeel is echter dat het totaal energiegebruik uitgesmeerd wordt over de volledige periode. Zo betaal je meestal het zelfde bedrag gedurende één jaar. Goed, bij smartmetering is er echter geen sprake meer van voorschotten die elke maand een vast bedrag garanderen. Elke maand krijg je netjes je reëel verbruik verrekend op je factuur. Raad maar eens hoe prettig het zal zijn elke wintermaand te wachten op de zachte plof van je Electrabel- of andere factuur in je brievenbusje....Gelukkig zal het in de zomermaanden leuker zijn. Al eens gedacht hoe iemand met een karig pensioentje of een vervangingsinkomen van rond de 700€ zijn energiefactuur in een strenge winter zal moeten betalen? Ha natuurlijk, hij moet reserves aanleggen tijdens de zomer? Hallo, zijn wij naiëf?
Wat betreft nu de prijsdifferentiatie die gehanteerd wordt in de Canadese projecten is het ons niet meteen duidelijk hoe de leveranciers dat bij ons zullen toepassen. Wij kennen hier wel al een nacht- en dagtarief of een piek- en daltarief zoals sommigen het noemen. Tijdens de weekends zitten we met z'n allen in het daltarief tenminste als je een dubbele teller hebt maar daarmee is hier de kous zo goed als af. Bovendien stelden we vast dat de uitbreiding van het daltarief naar de weekend enkel heeft geleid naar een duurder piektarief...We zijn dus benieuwd wat dat zal worden met die slimme meters. Wij vrezen vooral dat de verbruiker erg slim zal moeten zijn om dat allemaal netjes op te volgen. Vandaar waarschijnlijk de noodzaak om de verbruikers op te leiden en uitgebreid te informeren. We kunnen dit enkel volledig beamen.
Wat eveneens een reden tot enige ongerustheid is, voor ons als socialisten, hé Bart, is de vaststelling dat de mensen die de ganse dag thuiszitten, zoals ouderen, werklozen, zieken enz... in feite geen voordeel hebben bij al deze verschillende prijzen. Zij verbruiken meestal weinig en zij kunnen niet flexibel inspelen op de verschillende tariefperiodes. Zij worden dus de dupe van deze zaak...Welwelwel.
In feite hebben we d'r met z'n allen belang bij om ingenieursstudies aan te vatten om onze energiefactuur te drukken en verbruiken we best vrij veel zodat we flinke besparingen kunnen doen. daar komt het grosso-modo op neer. Voor een stad als Brussel met een werkloosheidsgraad van rond de 30% en veel oudere mensen is dit niet bepaald een ideaal scenario...tenzij onze rooie energiespecialisten dit anders zouden zien.

Wat betreft het informeren van de verbruikers merken we overal de zelfde trend. Men plaatst die dingen en daarmee uit. Geen uitleg, geen voorafgaand debat, nada, nougabollen. We zagen dit fenomeen reeds bij onze noorderburen en we zien dat in Canada en we zien dat in Frankrijk. er werd daar echter wel een vraag gesteld in de senaat en het antwoord en de reactie van de vraagsteller spreken boekdelen....

http://www.senat.fr/cra/s20080708/s20080708_1.html#par_31


Remplacement des compteurs électriques

M. Michel Sergent. - Le remplacement des 34 millions de compteurs électriques domestiques à l'initiative d'ERDF, filiale du groupe EDF, est essentiel pour la maîtrise de l'énergie. Les dernières directives européennes et lois françaises relatives à l'énergie encouragent les gestionnaires des réseaux de distribution de l'électricité, au premier chef ERDF, à déployer une nouvelle génération de compteurs électriques, qui permette la télé-relève et favorise aussi l'économie d'énergie. La directive du 5 avril 2006, relative à l'efficacité énergétique dispose : « ...Les États membres veillent à ce que (...) les clients finaux dans (le domaine) de l'électricité (...) reçoivent à un prix concurrentiel des compteurs individuels qui mesurent avec précision leur consommation effective ». La loi du 13 juillet 2005 dispose quant à elle que : « ...Les gestionnaires des réseaux publics de transport et de distribution d'électricité mettent en oeuvre des dispositifs (...) incitant les utilisateurs des réseaux à limiter leur consommation... ». Le renouvellement de 34 millions de compteurs en France représente un investissement considérable, de l'ordre de 4 à 5 milliards d'euros et la durée de vie de ces matériels se comptera en dizaines d'années. Il est donc important de définir ce système avec lequel les consommateurs français vont vivre de longues années. La commission de régulation de l'énergie (CRE) anime sur ce thème depuis plusieurs mois des groupes de travail avec toutes les parties concernées -sauf malheureusement le concédant- en vue de préparer un tel projet, dit « projet AMM », mais limite le projet à la mesure des consommations d'électricité et des éléments de gestion de réseau. En réponse, ERDF a proposé un système de grande qualité dont les performances sont volontairement contraintes pour rentrer dans ce cadre. Au vu des projets menés ailleurs dans le monde, le risque existe que la France passe à côté d'une occasion historique de déployer un système de grande ampleur qui permette non seulement de mesurer finement la consommation d'électricité mais qui puisse être également le support du comptage d'autres fluides et d'autres services énergétiques afin de maîtriser toutes les consommations d'énergie et limiter les émissions de CO2. Ce déploiement est l'occasion idéale de mettre en oeuvre les recommandations du Grenelle de l'environnement sur les économies d'énergie.

Quelles mesures le ministre de l'écologie compte-t-il prendre pour que nos concitoyens puissent tirer tout le bénéfice d'un tel investissement en matière d'économie d'énergie et de développement durable ?


M. Hubert Falco, secrétaire d'État chargé de l'aménagement du territoire.

- M. Borloo, en déplacement à la Réunion, m'a chargé de vous répondre.

La loi du 9 août 2004 relative au service public de l'électricité et du gaz et aux entreprises électriques et gazières, modifiée par la loi du 7 décembre 2006, répertorie les missions des gestionnaires de réseaux publics de distributions, dont les coûts sont couverts par les tarifs d'utilisation des réseaux. Parmi ces missions, figurent les activités de comptage. C'est donc dans ce cadre législatif très précis, que la commission de régulation de l'énergie a listé, dans sa communication du 6 juin 2007, les fonctions que devront offrir les systèmes de comptage évolué, afin que leurs coûts soient pris en charge par les tarifs d'utilisation des réseaux. Ces compteurs évolués devront permettre aux consommateurs de disposer d'une connaissance plus fine de leurs habitudes de consommation, et aux fournisseurs de traiter les comptages et de proposer des services complémentaires associés, favorisant notamment la maîtrise de la demande en énergie. Cette solution, impliquant à la fois les gestionnaires de réseaux de distribution, les consommateurs et les fournisseurs, favorisera la maîtrise de la demande, sans outrepasser les compétences des gestionnaires de réseaux, et sans faire supporter à l'ensemble de la collectivité les coûts afférents à des services optionnels et concurrentiels.

Les fonctionnalités du pilote Automated Meter Management pour les compteurs des particuliers, ont été discutées de façon transparente dans le cadre du groupe de travail mis en place pour l'occasion par la commission de régulation. Une concertation similaire pour les professionnels sera lancée au deuxième semestre 2008, afin que le compteur réponde également à leurs besoins.

Le projet Automated Meter Management d'ERDF, encore au stade expérimental, vise à remplacer 300 000 compteurs d'ici 2011 sur les régions de Tours et Lyon. Le retour d'expérience qui en sera fait permettra à la commission de régulation de valider le système et d'autoriser son éventuelle généralisation en 2011. D'ici là, bien sûr, la consultation se poursuivra et les contributions de tous les acteurs du système électrique seront étudiées avec attention.


M. Michel Sergent. - Merci de cette réponse montrant que tout est mis en oeuvre pour que cela se passe au mieux. Vous dites que toutes les parties prenantes seront consultées. J'aimerais que les concédants et la fédération nationale des collectivités concédantes et régies le soient aussi.

En outre, il faudrait clarifier le régime de propriété ainsi que l'accès de l'autorité concédante aux données, les redevances liées à l'utilisation de nos réseaux ou les données en accès direct pour les clients finaux. Enfin, quels partenariats sont envisagés avec Gaz de France et les compagnies d'eau ?

Le chantier a démarré à Tours et Lyon. Nous resterons vigilants. Mieux vaut prévenir que guérir et je me félicite que le Gouvernement prenne en compte les tenants et aboutissants.


Geslijm en gelul dus. De goed-nieuwsshow in zijn ergste gedaante. enfin daar stelt toch één volksvertegenwoordiger een vraag om zich daarna gelukkig te prijzen met het antwoord. Hier in Vlaanderen want dit is een Vlaamse bevoegdheid voor de parlementairen die dit nog niet zouden weten...horen we zelfs geen vraag, horten we geen debat, wordt er zelfs niet over nagedacht. Behalve dan in Wallonië maar dan is het in communautaire termen, trouwens niet helemaal onterecht. In Wallonië verdenkt men Eandis er namelijk van om cavalier-seul te willen spelen en met hun project hun eigen standaard te willen opdringen aan gans Vlaanderen maar ook aan Brussel en Wallonië. Daar zit wel wat in en zo lezen we in het archief van Le Soir een interview met Luc Hujoul, directeur van de Brusselse distrubutienetbeheerder Sibelga:

http://archives.lesoir.be/le-compteur-de-gaz-va-devenir-%AB-intelligent-%BB-_t-20090804-00PAM1.html?firstHit=0&begYear=2009&begMonth=6&begDay=24&endYear=2009&endMonth=6&endDay=24&sort=datedesc&by=100&when=-1
Le compteur de gaz va devenir « intelligent »

CONDIJTS,JOAN

Mardi 4 août 2009

P.3 Les distributeurs d’énergie planchent sur le remplacement des compteurs actuels par des appareils permettant la facturation en temps réel.

La facture de gaz et d’électricité se présente aujourd’hui sous forme de provisions, acquittées mensuellement et calculées sur base de la consommation de l’année précédente. Un mode de facturation lié à une contrainte technique : afin de connaître les chiffres affichés sur les compteurs, un employé doit se déplacer. Un relevé qui est annuel.

En 2012 débutera une révolution : les compteurs vont devenir « intelligents ». Leur remplacement par des appareils électroniques permettra un échange de données constant entre ledit compteur et le centre de contrôle. Corollaire : les fournisseurs pourront établir une facture en temps réel. Soit basée sur la consommation du mois écoulé. Les clients auront une vision plus claire de l’énergie qu’ils utilisent, et pourront éventuellement ajuster leur mode de consommation.

Le coût de ce changement dont l’implémentation nécessitera plusieurs années – la Belgique recense sept millions de compteurs – est évalué à près de trois milliards d’euros. Un montant qui sera à charge des clients. Aussi, le passage aux compteurs intelligents devrait-il générer un surcoût annuel pour les ménages de 25 à 50 euros, selon des estimations du distributeur bruxellois, Sibelga.

Facture de gaz sans provisions

Energie Les distributeurs étudient le placement de compteurs dits « intelligents »

Les compteurs électriques et gaziers qui peuplent les sept millions de foyers belges, sont muets et aveugles. Et leur ouïe n’est guère développée. L’Union européenne entend remédier à ces handicaps et rendre ces compteurs capables de communiquer efficacement avec les distributeurs d’énergie. Objectif : équiper 80 % des ménages européens de compteurs dits « intelligent » avant 2020. Une perspective à laquelle se prépare la Belgique. En rangs dispersés : Bruxelles, la Flandre et la Wallonie développent leurs propres programmes. Avec leurs propres ambitions et leurs propres normes (lire ci-dessous).

Ces compteurs « intelligents » permettront notamment une facturation mensuelle en fonction de la consommation réelle. Soit la fin des provisions déterminées en fonction de la consommation de l’année précédente. Les ouvertures et fermetures se feront en temps réel lors des déménagements. Reste le coût : près de 3 milliards. A charge des clients. Les premiers placements de ces compteurs sont prévus en 2012.

« Le client paiera un surcoût de 25 à 50 euros par an »

ENTRETIEN

Luc Hujoel n’apparaît que rarement. Dans quelques cénacles choisis, modérément en public. Le directeur général de Sibelga, l’intercommunale de distribution de gaz et d’électricité bruxelloise, préfère l’ombre. Et les coulisses du pouvoir. Où il excelle. Le quinquagénaire, étiqueté socialiste, est l’un des « maîtres » de l’énergie belge, partant, l’un des hommes clefs dans la plupart des négociations touchant le gaz ou l’électricité en Belgique.

Quels sont les avantages du compteur dit « intelligent » ?

C’est un appareil électronique qui est programmable, qui peut être télérelevé, et téléopérable.

C’est-à-dire…

Pour l’instant, le compteur ne peut que recevoir des impulsions électriques qui lui permettent par exemple de changer de tarifs. C’est l’exemple du bihoraire. Le compteur intelligent nous permettra d’ouvrir ou de fermer des compteurs à distance lors d’un déménagement. Il offrira aux fournisseurs la latitude de facturer mensuellement sur base de la consommation réelle des clients. Mais les fonctions peuvent aller beaucoup plus loin.

Exemple ?

On peut imaginer de réduire, en accord avec le client, la puissance à une période donnée. Par exemple en juin lorsque le conditionnement d’air est plus sollicité. Le client pourrait être rémunéré pour avoir accepté cette réduction. C’est un peu comme le bihoraire mais c’est beaucoup plus sophistiqué et cela correspond davantage à la structure du marché européen qui répond plus aux saisons qu’aux différences jour/nuit. La tarification pourrait donc être plus complexe.

Quel est le coût de ces compteurs ?

Selon une étude néerlandaise, le placement de nouveaux compteurs gaz et électricité coûterait 400 euros par ménage. En tenant compte du gain pour le distributeur (plus de relevé à effectuer, etc.) que nous évaluons à 10 euros par an, le client paiera un surcoût de 25 à 50 euros par an sur sa facture énergétique. Pour Bruxelles (plus d’un million de compteurs), le coût équivaut aux travaux de la nouvelle ligne de métro nord-sud.

Quand ces premiers compteurs feront-ils leur apparition ?

Nous avons constitué une équipe pour étudier le projet. Normalement, vers 2013, nous devrions procéder aux premiers remplacements. En Flandre, Eandis (le principal distributeur, NDLR) prévoit de lancer des projets pilotes dès 2012.

Des échéances lointaines…

Il reste plusieurs problèmes à régler, principalement liés à la transmission des données entre le compteur et le centre de contrôle. De plus, la Commission européenne planche actuellement sur l’établissement de normes communes. Elles devraient être disponibles vers mi-2011. Une fois que nous disposerons de ces normes, il faudra trouver les producteurs de compteurs et les électriciens pour les placer. La demande sera forte et cela va fortement ralentir les choses. Aujourd’hui, à Bruxelles, on remplace 30.000 compteurs par an. Or, là, on parle de plus d’un million de compteurs.

Des pays sont plus avancés que la Belgique…

Oui, l’Italie est déjà totalement équipée mais le processus a commencé il y a dix ans et ce sont des compteurs de première génération qui offrent moins de fonctionnalités.

La Flandre parle de 2012, Sibelga de 2013. Pourquoi ?

Eandis a reçu des subventions du gouvernement flamand pour développer une technologie propre et avoir leurs propres normes. Nous pourrons éventuellement les acheter mais reste à voir si Eandis veut les partager.

Que ferez-vous ?

De grands opérateurs électriques européens développent aussi leurs propres programmes et leurs propres normes. Pour que leurs normes s’imposent, ils les proposeront gratuitement aux plus petits distributeurs. Comme nous…


We stellen hier dus vast dat de Vlaamse regering een budget heeft vrijgemaakt om die dingen te installeren. Leuk, maar wij hadden als Vlaamse burgers hierover graag wat meer informatie gekregen. Want rond dit dossier hangt een zeer merkwaardige stilte. Die stilte doorbreken zal niet makkelijk worden. Bovendien stellen we vast dat er weinig, om niet te zeggen geen enkele volksvertegenwoordiger ook maar iets gesnapt heeft van gans deze problematiek. Links en groen laat zich meeslepen in een zogezegd vooruitgangsscenario dat ontzagelijke energiebesparingen zal meebrengen zodat we onze kerncentrales kunnen dichtgooien zoals ze in een onbewaakt moment hebben beloofd aan hun achterban. Dus alle middelen zijn goed om daar maar in te blijven geloven. En of het nu gaat over Vlaamse rooie energiespecialisten of Waalse, ze zijn allemaal even "specialist". Als afsluiter voor vandaag een tussenkomst van een Waalse rooie energiespecialist die in zijn vraag duidelijk aangeeft dat hij niet weet waar de mosterd moet gehaald worden en zelfs aandringt om die dingen wat sneller in te voeren...waarvoor onze eeuwige dank...


Question orale du Député Edmund Stoffels à Monsieur André Antoine, Ministre du Logement,
des Transports et du Développement territorial sur « les compteurs intelligents »Monsieur le Président, Monsieur le Ministre, chers Collègues, on parle de plus en plus
d'économies d'énergie, mais souvent, les consommateurs n'ont aucune idée de ce que peut
consommer un frigo, une machine à laver, etc.
Quand va-t-on pouvoir leur permettre de comparer et de contrôler leur consommation électrique
et chiffrer de manière exacte le coût d'une consommation, par exemple, d'un programme de
machine à laver ou d'une heure de congélateur? C'est un défi, car la réponse à cette question
déterminera si le consommateur pourra obtenir un vrai contrôle sur la consommation électrique
et, de ce fait, réduire plus facilement sa facture énergétique. Selon certains, cela peut aller d'une
diminution de 2 à 10% par année.
Est-ce une utopie? Non car actuellement, deux sociétés fournisseurs d'énergie testent des
appareils raccordés à leur centrale via le réseau Proximus. Et les résultats peuvent être consultés
via Internet sur un site web sécurisé. Evidemment, une partie des coûts vont être transférés de la
facture énergie vers la facture communication. Mais le principe est intelligent et ne manque pas
d'intérêt, à condition qu'il soit suffisamment généralisé de façon à en faire profiter un maximum
de consommateurs d'énergie.
Le Ministre Magnette souhaiterait lancer cette opération à une échelle plus vaste, mais les
compteurs sont – dit-il – de la compétence des Régions. En plus, les compteurs intelligents ont
un coût de quelques dizaines d'euros.
Il me semble donc utile de promouvoir la maîtrise de la consommation énergétique par le biais
de ce système en aidant – dans le cadre des aides à l'énergie – la mise en place du compteur,
voire à le rendre complètement gratuit pour les ménages à faible revenu.
Monsieur le Ministre, serait-il envisageable de mettre en place ce système? Tout comme le
souhaite votre collègue fédéral, aiderez-vous les consommateurs à s'équiper du compteur
intelligent?


Kameraden, camarades c'est la lutte finale...en morgen zijn we d'r weer met nog meer leuks...

17-09-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
16-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In onze reeks grote madammen : Naima Charkaoui
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gebeurt dus dat een bepaald artikel of geschreven standpunt, zelfs volgens onze uiterst strenge normen, perfect is geschreven. Niks aan toe te voegen, niks aan af te dingen, ijzersterke logica, puike argumentatie...perfect zoals een tja, wat eigenlijk? Perfect als een regendruppel. Voilà. Nu nog hopen dat ze niet op een hete plaat terecht komt...
Bedankt Mevrouw Charkaoui.


http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=VQ2F7VR5&word=minderhedenforum

Gezocht: expertise in allochtone woordvoerders

 • woensdag 16 september 2009Bij de zoveelste veenbrand in het hoofddoekendebat blijkt weer eens hoe moeilijk het is om representatieve woordvoerders te vinden van de moslimgemeenschap.

'De' allochtone gemeenschap heeft dringend 'een' woordvoerder nodig, stelde De Standaard gisteren. Dit naar aanleiding van de oorverdovende stilte van de kant van onder meer de Moslimexecutieve in het hoofddoekendebat.

Deze leemte werd de afgelopen maanden door diverse andere spelers opgevuld. De meest prominente hiervan was ongetwijfeld de gecontesteerde imam Nordine Taouil. De onduidelijkheid rond zijn rol is symptomatisch voor de onoordeelkundigheid waarmee journalisten het soortelijk gewicht van 'allochtone' woordvoerders inschatten.

Hoewel we ons niet kunnen uitspreken over personen, kan je minstens zeggen dat Vlaamse moslims op dit moment niet de vertegenwoordiging hebben die hen toekomt. De Standaard vernoemt zelf het vermeende gebrek aan achterban bij imam Taouil. Maar betekent dit niet net dat de pers zélf boter op het hoofd heeft? Als er twijfels zijn over de representativiteit van een woordvoerder, voer hem dan niet op, telkens opnieuw.

Een gebrek aan andere relevante woordvoerders is in deze zaak overigens geen geldig excuus. Naast de lokale actiegroepen, bestaat bijvoorbeeld al geruime tijd BOEH!, Baas Over Eigen Hoofd. Het platform vertegenwoordigt middenveldspelers in het hoofddoekkendebat (voor en tegen), en staat zo voor een brede representativiteit. Vrouwen met en zonder hoofddoek spelen er een actieve rol. Ook het Minderhedenforum heeft zich in het debat gemengd. Wij zijn inderdaad níet de vertegenwoordiger van moslims in Vlaanderen. We staan voor een waaier aan verenigingen van diverse religieuze en filosofische achtergronden, waaronder islamitische. Dat belet niet dat we in dit debat iets te vertellen hebben, vanuit een representatieve basis. Het oprukkend hoofddoekenverbod is immers kentekenend voor de manier waarop Vlaanderen (niet) met diversiteit en minderheden in het algemeen kan omgaan.

De pers gaf BOEH!, het Minderhedenforum en andere middenveldorganisaties weliswaar spreekgelegenheid, maar meestal mocht imam Taouil breed en uitvoerig het hoge woord voeren. Waarom? Passen organisaties met een brede en diverse basis misschien te weinig in het beeld dat de pers heeft van 'dé moslimwoordvoerder'? En past de imam, ondanks het feit dat hij geen erkende middenvelder is, daar beter in? Feit is dat de focus die de media leggen op deze éne stem - niet eens de meest representatieve - het beeld dat de (witte) goegemeente heeft over 'de' moslim nog maar eens versterkt. Misschien zou de pers dus beter moeten wikken en wegen wie aan bod komt.

Als het over moslims in Vlaanderen gaat, raken journalisten helaas vaak in de war. Een diversiteit aan stemmen en invalshoeken, wordt meteen als probleem gezien. En dus zeggen ze dat de moslims niet weten wat ze willen. Maar dat is niet eerlijk tegenover de moslimgemeenschap in Vlaanderen, die net zo min homogeen is als eender welke andere groep. Journalisten gaan dan voorbij aan het feit dat er over nagenoeg geen enkel heikel thema een maatschappelijke consensus is. Ook de melkboeren en hun organisaties zijn het niet allemaal eens over de legitimiteit van de lopende acties. Ook de vakbonden zitten niet altijd op eenzelfde lijn. Is dat niet eigen aan een rijk middenveld en een rijpe democratie? Moslims tonen zich in de hoofddoekenkwestie dus net als goede democraten door het debat ook intern te voeren. Als er geen enkel meningsverschil zou bestaan binnen een zo brede en diverse groep, zou men zich pas zorgen moeten gaan maken.

Belangrijk daarbij is natuurlijk dat er kanalen bestaan om dit debat te voeren. Die bestaan wel nog te weinig. In het verleden heeft men geprobeerd tijdschriften voor en door etnische minderheden op te zetten, zelfs een 'allochtonenzender'. Zo hadden moslims intern het debat kunnen voeren én delen met de hele samenleving. Niks segregatie, niks geheimdoenerij. Geen islamistische agenda's of wat dan ook. Wie weet hoe anders en rijker het debat nu zou geweest zijn, mochten deze ideeën ooit voorbij het planningstadium zijn geraakt.

De belangrijkste vaststelling is echter dat de pers haar huiswerk beter moet maken. Inzetten op meer expertise en netwerken met en over etnisch-culturele minderheden is cruciaal in dit zeer complexe thema. Maar de meeste redacties behandelen diversiteit stiefmoederlijk. Verdieping in de dossiers blijft oppervlakkig, de actoren leert men niet op voorhand kennen. En als er dan crisis is, weten ze niet goed wie nu wie is en waarvoor hij staat. Wil men weten wat leeft bij Mohamed-met-de-pet, moet men dus meer met etnisch-culturele minderheden rond de dis zitten, of het nu om georganiseerde woordvoerders gaat of pakweg studentenverenigingen. Nu tijdens deze economische crisis mediabedrijven de broeksriem (nog maar eens) aanhalen, ziet het er helaas niet naar uit dat er binnenkort een renaissance aanbreekt van de journalistieke kwaliteit. Een bezinning (in alle transparantie) over de taak en rol van de journalistiek in de samenleving is echter broodnodig. Want in het heetst van de strijd, met de deadline in zicht, is het te laat om een slechte voorbereiding nog recht te trekken.

16-09-2009 om 20:43 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Administrateur-generaal van de Belgische Staatsveiligheid krijgt televisie-onderscheiding wegens onthullen van staatsgeheimen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rond het hoofddoekjesdebat woedt een vuile oorlog lijkt het ons. Vandaag moeten we vernemen dat Kind en Gezin de erkenning van Nordine Taouil's vrouw heeft ingetrokken.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=VQ2F87GJVrouw van Taouil geen onthaalmoeder meer

 • woensdag 16 september 2009

 • Auteur: Mark Eeckhaut
 • Vrouw van Taouil geen onthaalmoeder meer

Vrouw van Taouil geen onthaalmoeder meer

ANTWERPEN - 'Kind en Gezin' heeft de erkenning van de vrouw van de Antwerpse imam Nordine Taouil (35) als onthaalmoeder ingetrokken.

Van onze redacteur

De echtgenote van Nordine Taouil werkt al zes jaar in Hoboken als onthaalmoeder bij een door Kind en Gezin erkende organisatie. Ze vangt op dit moment vier kindjes op, allochtonen en autochtone Belgen. Klachten over haar werk zijn er nooit geweest. Gisteren liet Kind en Gezin weten dat de erkenning werd ingetrokken. 'We hebben inderdaad besloten de samenwerking stop te zetten', zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. 'We vonden dat er bij de onthaalmoeder in kwestie nog onvoldoende garantie bestond voor de integriteit van de kinderen. Haar echtgenoot wordt door de Staatsveiligheid in de pers een extremist genoemd.'

De beslissing van Kind en Gezin komt er na uitspraken van Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, maandagavond in het Canvas-programma Terzake. Daarin noemde hij Taouil een extremist.

Taouil zelf reageerde gisteren verslagen. 'Ik word gecriminaliseerd en gediaboliseerd zoals men dat indertijd met Dyab Abou Jahjah heeft gedaan. Wat heeft mijn vrouw hiermee te maken? Zij heeft al haar liefde aan die kinderen gegeven. Alle wapens zijn blijkbaar goed tegen mij. Straks verlies ik mijn werk bij De Lijn. Ik krijg nu zelfs dreigbrieven. En dat alleen omdat ik opkom voor die meisjes die een hoofddoek willen dragen.'

Taouil ontkent dat hij een extremist is: 'Ik ben een gematigde moslim die altijd de dialoog zoekt.'

Volgens Kind en Gezin bestaat er geen verband tussen de intrekking van de erkenning van de vrouw van Taouil en de zaak van de nazi-onthaalmoeder uit Hoboken. In die laatste zaak kreeg Kind en Gezin vorige week het verwijt dat de organisatie te laat had gereageerd. 'Die twee dossiers staan los van mekaar', zegt Du Bois.

Blz. 4 portret Nordine Taouil.


Wat ons hier vooral stoort is niet de intrekking van de erkenning maar de manier waarop dit gebeurt of niet gebeurt en niet alleen deze keer maar eveneens rond de affaire met de zogenaamde "nazicreche".en nog een andere zaak waarover later meer...

Deze keer komt de administrateur-generaal van de staatsveiligheid in eigen persoon tijdens een TV-debat doodleuk verklaren dat Nordine een extremist is. Sinds wanneer is het de taak van de administrateur-generaal om tijdens een TV-programma zulke uitspraken te doen over een persoon? Zonder hiervoor ook maar één concreet bewijs op de tafel te leggen trouwens buiten een paar vage beschuldigingen. Wij hebben absoluut geen enkele sympathie voor die imam of hij daarvoor een nar moet genoemd worden zoals De Standaard in zijn portret meent te moeten doen, laten we even buiten beschouwing. Wij houden niet van pastoors en imams die menen te moeten praten in naam van god en gebod. Basta. Maar wij houden nog veel minder van administrateur-generaals van de staatsveiligheid die op TV privépersonen komen beschuldigen. Dat is er ver, erg ver, over en begint fel te rieken naar totalitaire praktijken. Voor de meeste mensen zal dan sowieso snel de link gelegd worden van de extremistische imam naar de protesterende meisjes en naar iedereen die het hoofddoekverbod zelfs maar durft te becritiseren. Dit kan in een democratie dus niet maar in Belgistan dus wel! Welk verschil is er tussen een administrateur-generaal van de staatsveiligheid die wat burgers met naam en toenaam komt beschuldigen op TV en een warrige imam die meent te moeten praten in naam van zijn god en zich daarvoor dan maar telkens voor een camera meent te moeten zetten?
Wij hadden ook al onze bedenkingen over de praktijken rond het zogenaamde nazikoppel. Dat kind en Gezin een erkenning kan intrekken na klacht en een grondige inspectie, daar zal niemand over struikelen. Dat Kind en Gezin een erkenning intrekt nadat een cameraploeg zonder toestemming beelden maakt van een privéinterieur dat lijkt ons niet meteen te stroken met de wet op de privacy. Vooral als nadien blijkt dat er wel degelijk een brief was opgestuurd en er niks mee was gebeurd.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF14092009_059&word=hitlerfoto

Kind en Gezin wist van Hitlerfoto

 • maandag 14 september 2009
 • Bron: belga
 • Auteur: mcu
In de woonkamer hangt een portret van Hitler en een VMO-vlag.

In de woonkamer hangt een portret van Hitler en een VMO-vlag.

VRT

HOBOKEN - Kind & Gezin heeft vorig jaar een brief gekregen waarin melding werd gemaakt van een onthaalouder met een foto van Hitler aan de muur. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in het Vlaams parlement gezegd. Omdat de brief geen klacht was tegen de bewuste onthaalmoeder uit Hoboken, is Kind & Gezin niet op de melding ingegaan.

Vorige week, na de ophefmakende Ter Zake-reportage, zei Kind & Gezin dat het eerdere klachten over de onthaalmoeder met nazisympathieën wel degelijk heeft onderzocht en telkens inspecties heeft laten uitvoeren. Die leverden echter onvoldoende elementen op om de erkenning in te trekken, luidde het toen. Minister Vandeurzen zei dat Kind & Gezin toen telkens volgens de procedure heeft gehandeld.

Maar vorig jaar kreeg Kind & Gezin een brief van een ouder die klaagde over de intrekking van de erkenning van een minicrèche. De ouder zei in de brief verbaasd te zijn over die intrekking, terwijl een onthaalouder met een foto van Hitler aan de muur wel nog een attest had.

Kind & Gezin merkte op dat het niet kan ingaan op alle verwijzingen die ouders maken naar andere opvangvoorzieningen en vraagt dat ouders klacht indienen als ze iets willen melden en behandeld willen zien. Dat kan zelfs anoniem.

Minister Vandeurzen heeft Kind & Gezin gevraagd in de toekomst meer aandacht te geven aan burgers die zaken vermelden zonder klacht in te dienen. De minister herhaalde ook dat Kind & Gezin aanvullende regels zal uitvaardigen waardoor gedragingen, symbolen of uitingen die blijk geven van discriminatie of racisme in de kinderopvang niet kunnen.

Vandeurzen benadrukte ook dat de inspectie in de kinderopvang heel actief is. Vorig jaar vonden er 2.300 inspectiebezoeken plaats, waarvan 2.000 in de zelfstandige opvang. Een minderheid van het aantal controles gebeurt na een klacht, al is dat aantal sinds 2005 wel stijgende.


Kind en gezin hanteert dus twee maten en gewichten. Blijkbaar is het ophangen van een Hitlerfoto of -tekening geen bewijs van extremisme maar is de uitspraak van een administrateur-generaal van de staatsveiligheid op TV wel voldoende om in te grijpen...
en wat betreft de criteria waarop men een een erkenning kan intrekken...hierover valt nog wel wat te praten als we dan moeten lezen:
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/995915/2009/09/16/Kind-Gezin-opnieuw-in-opspraak.dhtml


Kind & Gezin opnieuw in opspraak

Amper een week na de rel rond de nazi-onthaalmoeder komt Kind & Gezin opnieuw in opspraak. Aanleiding is de dood van baby Milan Fieer, die in een Mechelse crèche stikte in zijn eigen braaksel. "Kind & Gezin heeft die kribbe nog steeds niet gesloten", zeggen de ouders in de kranten Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Bekentenissen
Milan Fieer overleed op 23 oktober 2006 in crèche De Zeven Dwergen in Mechelen. De wetsdokter oordeelde dat het om een verdacht overlijden ging. In 2008 legde zowel de kinderverzorgster als de bazin van de kribbe bekentenissen af, zeggen de ouders. De verzorgster zou toegegeven hebben dat ze Milan vond in z'n eigen braaksel. Toch zou ze niet ingegrepen hebben, uit angst voor haar job. De uitbaatster zou op haar beurt dan weer toegegeven hebben dat ze - voor ze die dag de MUG verwittigde - eerst vier kinderen naar haar moeder bracht, omdat er toen vier kindjes te veel aanwezig waren.

De boze ouders kunnen er niet bij dat de crèche nog steeds open is. "We wisten niets van die bekentenissen, het parket heeft ons niet op de hoogte gebracht", reageert Leen Du Bois van Kind & Gezin. "Bovendien kunnen we een erkenning niet afnemen als het proces nog niet is gevoerd." Volgende week vrijdag komt de zaak voor de rechtbank. (belga/tw)Wij zullen nog even in vetjes zetten wat ons zo bijzonder ergert in de houding van Kind en Gezin :

Bovendien kunnen we een erkenning niet afnemen als het proces nog niet is gevoerd.


Of wat men noemt met dubbele tong spreken. Waarom zou kind en Gezin moeten wachten op de uitspraak van een rechtbank? Gewoon eens vragen aan de administrateur-generaal van de staatsveiligheid om effe op TV een beschuldigske te komen doen of stiekem een cameraploeg op te sturen en een Hitlerfoto filmen?

Belgistan is dus wel heel duidelijk een apenland geworden, nietwaar waarde Ollanders? hebben jullie ook een administrateur-generaal van de staatsveiligheid die op TV wat namen van burgers komt citeren die als extremist bekend staan? Graag een reactie van boven de grote waters...
Hier komt die brave man alleszins in aanmerking voor een televisiester

16-09-2009 om 10:55 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
15-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier smartmetering of de sluwe energiemeters deel 4
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Beste lezertjes, jullie hebben aandachtig de studie van de universiteit van Tilburg gelezen. Tenminste dat hopen we toch. We moeten vaststellen dat er een aantal argumenten die door de enthousiaste aanhangers van die dingen worden aangehaald gewoon niet opgaan en dus verkeerd worden voorgesteld. Zo bijvoorbeeld voor diegenen die reeds zonnepanelen hebben geïnstalleerd en die verwachten dat die meters dus zouden rekening houden met de aan het net geleverde energie...niet dus...
Ook voor België blijven er een aantal weinig duidelijke argumenten overeind. Ook hier horen we aanhalen dat aldus het piekverbruik kan worden afgetopt wat een gunstige invloed zou kunnen hebben op de prijs (we spreken over elektriciteit natuurlijk) en dat er belangrijke energiebesparingen kunnen worden gerealiseerd. Het tweede argument over de besparingen wordt al door de studie in twijfel getrokken en terecht. Maar ook het eerste argument van de afgetopte piek. Even uitleggen waarover dat dit gaat voor de leken die we allemaal zijn. Wel de vraag naar elektriciteit verloopt volgen een bepaalde curve. Die curve vertoont jaar in jaar uit twee grote pieken. De morgen en namiddagpiek. De ene begint te stijgen vanaf 4 uur in de morgen wanneer de treinen en de industrie beginnen op te starten en wordt iets later versterkt door het huishoudelijk verbruik van de mensen die wakker worden en bijvoorbeeld hun koffiemachines aanzetten... In de namiddag idem maar voornamelijk veroorzaakt door het huishoudelijk verbruik en eveneens door de hogere frequentie van openbaar vervoer (trein, tram). Het kan licht variëren naargelang de seizoenen (licht aansteken en elektrische verwarming en/of airco) De netregelaar (niet de producenten) moet er natuurlijk voor zorgen dat er genoeg stroom voorhanden is en maakt dus afspraken met de producenten om genoeg voorraad te hebben maar ook om voorzien te zijn op de eventuele uitval van 1 of meerdere productieëenheden. De centrales die aldus in reserve worden gehouden (en niet produceren) moeten worden betaald door de netregelaar die dit natuurlijk moet doorrekenen in zijn aandeel in de elektriciteitsprijs. Hier wil het nogal eens mis lopen in Belgistan. Er zijn impmers niet gek veel producenten en wie levert er dus de reserve? Iedereen zal wel begrijpen dat er een neiging zal bestaan om de duren eenheden aan te bieden voor de reserve....e'n de netbeheerder heeft niet zo gek veel keuze...resultaat: torenhoge winsten voor de producent maar doorverrekend via de netbeheerder. Iedereen gesnapt? Goed stel dat we die piek dus wat kunnen aftoppen wat gebeurt er dan? Wij weten nog niet zo zeker wie hiermee voordeel zal doen en we hadden hierover toch graag enig cijferwerk gezien alvorens te beweren dat de kleine consument hier voordeel zal aan hebben....
Nu we het toch hebben over het net. Wat met de netveiligheid? Blijkbaar zijn die slimme meters die natuurlijk via een radio- of telefoonsignaal of internet hun gegevens doorsturen niet helemaal veilig. We snuisteren verder:
http://webwereld.nl/nieuws/56541/elektriciteitsnet-te-hacken-via--slimme--meters.html


Elektriciteitsnet te hacken via 'slimme' meters

Stroommeter

Gepubliceerd: Maandag 23 maart 2009
Auteur: Tonie van Ringelestijn

Elektriciteitsnetwerken zijn plat te leggen via de draadloze, 'slimme' stroommeters die nu massaal worden ingevoerd, ook in Nederland.

Met vijfhonderd euro aan materiaal en voldoende kennis over de werking van de slimme stroommeters kunnen hackers delen van elektriciteitsnetwerken overnemen. Energiebedrijven installeren dergelijke stroommeters nu ook in Nederland.

Smart grids

De netwerken zijn ook plat te leggen door een stroomstoring te veroorzaken, meldt beveiligingsbedrijf IOACtive na een onderzoek. Het is mogelijk op afstand de energievoorziening lam te leggen. Bovendien kunnen die opgewekte stroomstoringen zich uitbreiden naar andere elektriciteitsnetwerken, aldus IOActive.

Slimme elektriciteitsnetwerken, die in Amerika 'smart grids' worden genoemd, hebben digitale energiemeters die hun meterstanden doorgeven via mobiel internet. Door kwetsbaarheden in hard- en software zijn de meters op afstand over te nemen. Sommige digitale elektriciteitsmeters hebben ook een mogelijkheid ingebouwd om de stroomlevering uit te schakelen.

Pwned

IOActive heeft verschillende stroommeters getest die in de Verenigde Statem al in de praktijk worden gebruikt. De onderzoekers hebben onder meer malware geschreven die zich snel kan verspreiden onder de apparaten bij mensen thuis. De onderzoekers is het ook gelukt de boodschap op de lcd-schermpjes van de meters te veranderen in 'pwned', hackersjargon voor 'overgenomen'.

IOActive heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) op de hoogte gebracht van zijn bevindingen. Het bedrijf maakt niet zijn hele onderzoek openbaar, omdat dat een te groot gevaar zou opleveren. Energiebedrijven moeten de meters beter testen voordat ze ze installeren, vindt het bedrijf. In de VS zijn al zo'n 2 miljoen 'slimme' stroommeters in gebruik en er zijn plannen om nog eens 17 miljoen apparaten in te voeren.

http://www.theregister.co.uk/2009/06/12/smart_grid_security_risks/page2.html


Buggy 'smart meters' open door to power-grid botnet

Grid-burrowing worm only the beginning

Posted in Security, 12th June 2009 18:02 GMT


New electricity meters being rolled out to millions of homes and businesses are riddled with security bugs that could bring down the power grid, according to a security researcher who plans to demonstrate several attacks at a security conference next month.

The so-called smart meters for the first time provide two-way communications between electricity users and the power plants that serve them. Prodded by billions of dollars from President Obama's economic stimulus package, utilities in Seattle, Houston, Miami, and elsewhere are racing to install them as part of a plan to make the power grid more efficient. Their counterparts throughout Europe are also spending heavily on the new technology.

There's just one problem: The newfangled meters needed to make the smart grid work are built on buggy software that's easily hacked, said Mike Davis, a senior security consultant for IOActive. The vast majority of them use no encryption and ask for no authentication before carrying out sensitive functions such as running software updates and severing customers from the power grid. The vulnerabilities, he said, are ripe for abuse.

"We can switch off hundreds of thousands of homes potentially at the same time," Davis, who has spent the past few months analyzing a half-dozen smart meters, told The Reg. "That starts providing problems that the power company may not be able to gracefully deal with."

To prove his point, Davis and his IOActive colleagues designed a worm that self-propagates across a large number of one manufacturer's smart meter. Once infected, the device is under the control of the malware developers in much the way infected PCs are under the spell of bot herders. Attackers can then send instructions that cause its software to turn power on or off and reveal power usage or sensitive system configuration settings.

The worm, which Davis will demonstrate next month at the Black Hat security conference in Las Vegas, is able to spread quickly. It exploits an automatic update feature in the meter that runs on peer-to-peer technology that doesn't use code signing or other measures to make sure the update is authorized. It uses a routine known as interrupt hooking, which adds additional code to the device's operating system.'Kind of scary'

Davis declined to identify the model of the smart meter or its manufacturer, but he said most of the models he's examined suffer from the same poor design.

"For an embedded platform, they're kind of scary," he said. "It's really not designed from the ground up for security. Just imagine if somebody is outside your house and has the unique identifier that's printed on your meter."

Companies that make gear for smart grids include GE Energy, The ABB Group, Sensus Metering, Itron and Landis+Gyr

One deficiency common among many of the meters is the use of insecure programming functions, such as memcpy() and strcpy(), which are two of the most common sources of exploitable software bugs. In many cases, the devices use general purpose hardware and software that aren't designed for highly targeted or mission critical systems.

By 2015, utilities in more than two-dozen US states expect to have almost 52 million customers outfitted with the bidirectional smart meters, according to this break-down (PDF) from the Edison Electric Institute, which represents power companies. Some of those deployments are already completed and many more will be completed in the next few years.

The new generation of meters will enable what utility companies call smart grids. They turn the power grid into a real-time computerized network, which has the ability to make automated decisions in real time based on data collected from millions of sensors. That would eliminate the need for meter readers to visit each customer to know how much electricity has been consumed, for instance.

But the potential of the smart grid goes well beyond that. Technicians envision a system that raises or lowers rates hour by hour depending on the supply of power available, which would be measured based on the reports of millions of individual meters. In some scenarios, smart meters would respond to power shortages by telling smart appliances such as clothes driers and dish washers to shut off until power is more plentiful.

"This is something that's been on everyone's radar," said Ed Legge, a spokesman for Edison Electric. "I think we've reached that point of opportunity plus ability to do it."

He said the rush to upgrade has only increased in the months following passage of Barack Obama's stimulus package, which reserved $4.5bn for smart-grid spending. To qualify, however, utilities must meet aggressive deadlines that have only accelerated companies' upgrade plans.

As a result, concerns about security have taken a back seat, said IOActive's Davis. Before the incentives were announced, several utilities approached him and asked if he would perform penetration tests on meters they planned to roll out.

"As soon as the stimulus bill came out, everybody just clammed up," he said. "It's almost impossible for us to get new devices to look at now."

Another problem with smart grids is that utilities are essentially responsible for policing themselves, said security consultant Tony Flick, who plans to offer a separate turbo talk at Black Hat. He likens the regulatory arrangement to that in the frequently criticized credit card industry, in which merchants are required only to comply with rules set by other companies in the industry.

"It's kind of like history repeating itself," he said. "They're being relied upon to actually implement the standards without any true oversight." ®


Dus beste lezertjes, het zal een kinderkunstje worden om ons elektriciteitsnet plat te leggen voor gelijk welke weirde nerd. Wij zien dat al zo voor ons..die meters lijken ons plots al een stuk minder slim hé Bart?
Je kan er nog meer over lezen op:http://www.msnbc.msn.com/id/32238717/
Uit al deze artikels blijkt eveneens over welke enorme afzetmarkten het hier gaat. Maar volgens ons is netveiligheid wel een maatschappelijk gegeven. Men kan best hierover een debat openen alvorens die dingen te plaatsen om dan vast te moeten stellen dat de netwerken in gevaar komen omwille van efficiêntieargumenten of het ideologische discours van de aanhangers van de "smartgrids"
En kom ons niet wijs maken dat we hier nog geen betrokken partij zijn want we lazen op http://www.datanews.be/nl/90-6-22604/article.html?cid=rss
volgende nieuws. Volgens ons is hierover nooit een ernstig debat gevoerd en werden de verbruikers niet ingelicht over de gevaren van die dingen:

Eandis van start met testproject 'slimme meters'

19 februari 2009 -- Stefan Grommen

De komende vier jaar worden elektronische - of 'slimme' - elektriciteits- en gasmeters door Eandis uitvoerig getest. Tegen 2019 zou iedereen er een moeten hebben.

De slimme meters, die bij iedereen thuis zullen worden geïnstalleerd, moeten van op afstand, in real time kunnen worden uitgelezen. Het uiteindelijke doel van de invoering 'slimme meters' is om tot een 'smart grid' te komen, een elektronisch en dus efficiënter te beheren energienetwerk. En dat is des te nuttiger nu veel mensen zelf ook (groene) stroom opwekken, waardoor Eandis spreekt van een 'bidirectioneel' en meer 'decentraal' netwerk.

Eandis houdt de projecten in het buitenland in het oog maar voert ook gesprekken met die andere netbeheerder Infrax om een testproject in Vlaanderen te lanceren. Van 2009 tot 2012 is daarvoor 135 miljoen euro begroot. De eerste twee jaren worden technische veldtests uitgevoerd met 4000 meters. Nadien wordt een pilootproject opgestart met 40.000 meters. "Als alle fasen van het project goed worden beoordeeld, kan de uitrol bij klanten van start gaan in 2014", zegt directeur-generaal van Eandis Luc De Bruycker. Tegen 2019 zou iedereen moeten voorzien zijn van een slimme meter.

De volledige invoering van slimme meters - 2,5 miljoen elektriciteitsmeters en 1,5 miljoen gasmeters - wordt begroot op 1,3 miljard euro. Voor het uitlezen van de meters heeft Eandis een volledig eigen mobiel netwerk nodig. "We kunnen ons dan immers niet permitteren om, zoals Proximus vorige week, enkele uren plat te liggen", aldus nog De Bruycker.

Belangrijke vraag in dit project is ook wie de verantwoordelijkheid krijgt over het beheer van de data uit de slimme meters - en dus inzicht heeft in de profielen van de netgebruikers. Eandis argumenteert dat de netbeheerders, waaronder zijzelf dus, daarvoor het meest geschikt zijn. "Het databeheer is essentieel voor de sturing van de netten", klinkt het. "We zijn bovendien onafhankelijk van de marktspelers en we kunnen het gebruik van de gegevens ten goede laten komen van de gebruikers."

Update

Eandis wenst een en ander te verduidelijken rond het uitlezen van slimme meters: "Eandis is geenszins van plan om hiervoor een eigen radionetwerk uit te bouwen. Voor de uitlezing van de gegevens zal gebruik worden gemaakt van powerline (PLC, DLC, ...) breedband internet of gprs", aldus woordvoerder Jean-Pierre Blomme.


Het zal duidelijk zijn dat we hierover wel graag wat duidelijkheid willen...waar zitten onze "energiespecialisten" bij de politieke partijen? Hallo Bart?

Maar hiermee is de ellende nog niet ten einde zoals je in onze volgende bijdrage zal kunnen lezen...er dreigt nog meer gevaar voor de verbruiker...

15-09-2009 om 12:40 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
14-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier smartmetering of de sluwe energiemeters deel 3
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo beste lezertjes, na een paar intermezzo's over het grote hoofddoekendebat, zijn we weer terug met onze slimme metertjes. Iedereen is er blijkbaar erg enthousiast over. Ook in ons eigen Belgistan. We hebben reeds eerder het standpunt van de "energiespecialist" van onze "linkse" SP-a, ene Bart Martens, hierover gepubliceerd. Het stond dan wel op een liberale site maar alla. Tussen SP-a en de liberalen zien wij ook niet echt veel verschil. Misschien dat het ooit betert als de rooie voorzitter De Bruyn in het partijbureau zou geraken zoals hij zelf zo graag zou hebben. Maar dat zal wellicht op Sint-Juttemis zijn. Ze maken nu al ruzie genoeg zeker dat ze d'r "de Vlaamse Chavez" niet moeten voor binnen halen...
Maar jullie kunnen Bart Martens enthousiaste en ontroerende pleidooi voor de slimme metertjes nog eens nalezen op. We krijgen er zelf nooit genoeg van en daarom nog een uittreksel als toetje d'r bovenop:

http://www.liberales.be/essays/martens

...In Vlaanderen moet het elektriciteitsnet een ‘internetstructuur’ krijgen zodat gebruikers niet alleen energie kunnen afnemen, maar ze er ook kunnen opzetten. In een slim netwerk zullen gezinnen en bedrijven grotendeels zelf hun stroom en warmte produceren en via het net overschotten en tekorten uitwisselen. ‘Slimme meters’ moeten straks slimme toestellen kunnen sturen zodat ze bij piekvraag energie opwekken (warmtekrachtinstallaties) en in dalperiodes stroom afnemen (wasmachines, diepvriezen, inplugwagens). Dat garandeert een netevenwicht met veel minder reservecapaciteit. In zo’n model wordt onze stroommarkt niet langer gedomineerd door enkele spelers. Onze ‘gedemocratiseerde’ energiemarkten zullen vele investeringen uitlokken in duurzame energieopwekking en -besparing (‘Negawatts’). Of hoe een groen investeringsbeleid niet alleen leidt tot de door Keynes gewilde actieve overheid op korte termijn, maar ook zorgt voor duurzaamheid op lange term...

en het zelfde ontroerende en vooral eigen pleidooi voor de opname van zichzelf in het "rooie politbureau" op http://www.bloggen.be/derodevoorzitter/

Nu worden we ernstiger want we zien ons, slechte karakters, verplicht om enen reuzedomper te zetten op zoveel feestgedruis. In Nederland speelden ze immers een voortrekkersrol bij de installatie, pardon de VERPLICHTE installatie van die dingen. We moeten dus even over de grote rivieren kijken wat daar gebeurde en tot welke resultaten dit, tot nog toe, heeft geleid. Dus Beste Bart even meekijken vooraleer je weer een essay schrijft voor de liberalen...
De energiebedrijven hebben daar immers getracht op een vrij geruisloze manier deze meters bij hun klanten te installeren en er dook plots een wetsvoorstel op dat dit verplicht maakte voor de consument...op straffe van boete en gevangenisstraf en toen kwam het verzet op gang. Vanuit het niets dook er een site op "wijvertrouwendeslimmemetersniet" met een petitie en gesteund door Loesje (een begrip in Olland):
http://www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl/volledige_petitie.php

en wat lezen we daar?

Petitie 'Slim' Meten is Slinks Weten


Het verplicht invoeren van 'slimme' meters voor energieverbruik, zoals voorgesteld in de wetsvoorstellen no. 31320 en 31374 acht ik in strijd met het doelbindingsprincipe. Het registreren van mijn energieverbruik dient om de kosten van de hoeveelheid afgenomen energie te kunnen berekenen en ik acht het onwenselijk dat deze registratie voor andere doeleinden wordt ingezet.

Het invoeren van een meetsysteem waarmee draadloos, op afstand, minutieus gegevens kunnen worden vastgelegd over mijn gedrag, over wanneer ik thuis ben, slaap of wakker ben, hoe vaak de douche gebruikt wordt, hoeveel personen er zich volgens statistische gemiddelden in mijn woning bevinden, hoe warm ik mijn woonruimte stook enz, is een onnodige en onacceptabele inbreuk op mijn privé-leven. Inbreuk door het meetbedrijf, de netwerkbeheerder, de energieleverancier en indirect ook de overheid, die op grond van de Wet Vorderen Gegevens onbeperkt toegang heeft tot alle vastgelegde gegevens over de burger.

Dat het systeem ten doel heeft om mijn gedrag te kunnen monitoren, de gegevens te kunnen doorspelen aan geïnteresseerde derden en mijn energielevering op afstand te kunnen afsluiten, zijn technische mogelijkheden waaraan ik mijn gedrag 'achter de voordeur' niet gekoppeld wil zien. Ook niet als de wet een barrière inbouwt waardoor niet alle toepassingen geoorloofd zijn zonder mijn specifieke toestemming.

Het draadloze systeem is technisch niet te beveiligen tegen de mogelijkheid dat onbevoegden zich gegevens van gebruikers en/of van de energievoorziening toe-eigenen. Dat kan iedereen die aangesloten is op het systeem, maar ook allen die in eenzelfde gemeente of wijk of straat wonen in gevaar brengen. Gevaren die variëren van mogelijkheden tot chantage t/m het simpelweg afsluiten van elementaire levens-voorzieningen door kwaadwillenden.

Daarom accepteer ik niet dat ik een dergelijk systeem zou moeten tolereren. Niet in mijn eigen huis, maar ook niet in mijn naaste leefomgeving.

Ik acht het uitermate ongepast dat de regering zonder mij om toestemming te vragen - en zelfs zonder mij van deze plannen in kennis te hebben gesteld - over wetsvoorstellen beslist die zo verregaand ingrijpen op mijn privé -leven en mijn veiligheid.

Dat de suggestie wordt gewekt dat het efficiënter energie gebruik zou bevorderen is misleidend. Nieuwe meters gebruiken nota bene zelf energie, en zijn niet zo 'slim' dat ze overcapaciteit van eigen opgewekte zonne-energie kunnen meten en doen het consumptiegedrag niet veranderen.

De voorstelling van zaken dat de invoering op voorschrift van hogerhand (de EU) gebeurt is niet correct. Een alternatief meetsysteem waarbij enkel de klant zelf precies kan aflezen hoeveel men op enig moment gebruikt voldoet en verdraagt zich wel met de bepalingen van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens.

Samenvattend: de wetsvoorstellen voor het invoeren van 'slimme' meters voor energieverbruik druisen in tegen mijn fundamentele burgerrechten op vrijheid, en een ongestoord gezinsleven en introduceren een totaal onnodig risico voor mijn veiligheid. Derhalve ben ik van mening dat de overheid mij nimmer zou mogen verplichten tot het accepteren van registratie van mijn energiegebruik door 'slimme' energiemeters.

Bij deze steun ik het dringende verzoek aan de Eerste Kamer om de wetsvoorstellen voor het verplicht invoeren van 'slimme' energiemeters te verwerpen..Nou, dat is een hele eierkoek natuurlijk, beste lezertjes. Het voornaamste argument is natuurlijk ontegensprekelijk dat de metertjes zouden indruisen tegen de fundamentele burgerrechten op vrijheid.

Klopt dat allemaal? Wat zijn de argumenten als ze die al zouden hebben? Wel beste Bart en andere aandachtige lezertjes, ze hebben zelfs doorslaggevende argumenten om deze stelling te staven. Blijkbaar gaan deze jongens en meisjes niet over één-nacht-ijs, zoals sommige "energiespecialisten" bij ons wel doen.

De Nederlandse consumentenbond bestelde namelijk een studie bij de Universiteit van Tilburg over de heikele vraag of er een inbreuk was tegen de privacy zoals dat beschreven staat in artikel 8 van het Europees Verdrag Van de rechten van de mens. We proudly present deze studie, beste Bart....


http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/209547/onderzoek_UvT_slimme_energi1.pdf


Een goeie 30 pagina's "big-brother-literatuur" maar niet alleen de paranoïde aanhangers van de "big conspiracy theory" zullen zich hier aangesproken voelen. Een erg lezenswaardig document dus waarvan we ons hier beperken tot de samenvatting en conclusies; Wij raden echter iedereen aan die geïnteresseerd is in deze materie om de volledige studie te lezen:

5. Samenvatting en conclusie
De doelstelling van het voorgestelde onderzoek is een privacytoets uit te voeren van de invoering
van slimme energiemeters, zoals voorgesteld in wetsvoorstellen 31 320 en 31374. We hebben de
onderzoeksvraag behandeld of de slimme meters voldoen aan de eisen van artikel 8 EVRM, dat
het recht op privacy vastlegt. De onderzoeksaanpak ten behoeve van deze studie bestond uit
een beknopt literatuuronderzoek, waarbij met name is gekeken naar literatuur en jurisprudentie
over art. 8 EVRM, en onderzoeksrapporten betreffende de invoering van slimme meters.
De Europese Richtlijn energie-efficiënte verplicht lidstaten om minimaal de daarin opgenomen
bepalingen in de nationale rechtsorde te implementeren. De richtlijn laat de lidstaten hierbij de
mogelijkheid om striktere regels te implementeren ter bescherming van het milieu. De richtlijn
schrijft een verplichting voor om individuele meters ter beschikking te stellen aan eindgebruikers,
maar niet expliciet een verplichting voor eindafnemers om deze ook in gebruik te nemen. In de
Nederlandse implementatiewetgeving wordt wel uitdrukkelijk uitgegaan van een dergelijke
afnameverplichting. Ook schrijft de richtlijn geen specifieke intervalperiodes voor. In Nederland is
er gekozen voor gedetailleerde intervalperiodes, namelijk van een uur bij gas en een kwartier bij
elektriciteit.
Privacy is een koepelbegrip waaronder verschillende dimensies van het recht op privacy
vallen. Deze omvatten de bescherming van de woning, het lichaam, de vertrouwelijke
communicatie, het intieme leven en het gezinsleven, alsmede de bescherming van
persoonsgegevens. Dit laatste aspect wordt beschermd door de Wet bescherming
persoonsgegevens, die in de Nederlandse discussies over privacy en de slimme meter centraal
lijkt te staan. De minister heeft mede naar aanleiding van kritiek van de Consumentenbond en het
College Bescherming Persoonsgegevens het wetsvoorstel aangepast om ondubbelzinnige
toestemming van consumenten te eisen voor doorgifte van kwartier/uurwaarden aan leveranciers
en derden, en benadrukt dat alle voorwaarden van hoofdstuk 2 Wbp van toepassing zijn,
waaronder eisen van doelbinding, inzagerecht, vernietiging na gebruik en passende
beveiligingsmaatregelen.
Niet alle privacybezwaren zijn daarmee echter opgelost. Het genereren van
kwartier/uurwaarden en dagwaarden, waaruit informatie kan worden afgeleid over leefpatroon,
aan- en afwezigheid en aantallen personen, alsmede de verplichte afname van de slimme meters
die de kwartier/uurwaarden genereren en doorgeven aan netbeheerders, en het opleggen van
een zware beveiligingsplicht aan netbeheerders zijn aspecten van het wetsvoorstel die een
inbreuk op de privacy vormen. Bovendien omvat privacy meer dan gegevensbescherming: ook
het huisrecht en het recht op respect voor gezins- en familieleven staan onder druk door de
slimme meter.
Duidelijk is dan ook dat de slimme meter zoals voorgesteld in het huidige wetsvoorstel in
meerdere opzichten een inbreuk maakt op de privacy zoals vastgelegd in artikel 8 lid 1 EVRM.
Daarom moet vervolgens worden getoetst of deze inbreuken voldoen aan de eisen die artikel 8
lid 2 EVRM stelt: zijn ze bij wet voorzien, dienen ze een van de genoemde doelcriteria, en zijn ze
noodzakelijk in een democratische samenleving? Aan de eerste twee punten is voldaan: ze zijn
bij wet voorzien, en het wetsvoorstel slimme meter dient het doelcriterium genoemd in artikel 8 lid
2 EVRM van het economisch welzijn. De kern van de privacytoets betreft het derde punt: is de
maatregel noodzakelijk in een democratische samenleving?
Wij hanteren hierbij een strikte toets aan artikel 8 EVRM: de overheid dient inbreuken op de
rechten van burgers zoveel mogelijk te minimaliseren door alternatieve oplossingen te overwegen
en vervolgens te trachten haar doelen te bereiken 'in the least onerous way as regards human
rights'. Een maatregel die inbreuk maakt op de privacy is aanvaardbaar als er een dringende
maatschappelijke behoefte is, waarin de maatregel daadwerkelijk voorziet, en die subsidiair en
proportioneel is.
Op basis van een analyse en afweging van diverse overwegingen, concluderen wij dat drie
aspecten van de slimme meter de privacytoets van artikel 8 EVRM niet kunnen doorstaan. Het
genereren en doorgeven van kwartier/uurwaarden aan netbeheerders, en van dagwaarden aan
netbeheerder en leverancier, en de verplichte afname van de slimme meter zijn niet
noodzakelijk in een democratische samenleving. Op deze punten vormt de invoering van de
slimme meter een schending van artikel 8 EVRM.
Van het inbouwen van een schakelfunctie die het mogelijk maakt op afstand de capaciteit
aan- of af te schakelen, en van een signaleringsfunctie voor fraudebestrijding, kan niet worden
bepaald of dit noodzakelijk is, daarvoor is te weinig onderbouwing voorhanden. Het leveren van
meetgegevens aan derden met (expliciete en geïnformeerde) toestemming van de consument
maakt op zich geen inbreuk op de privacy, maar dit zou losgekoppeld moeten worden van
verplichte doorgifte van meetgegevens aan de netbeheerder.
De belangrijkste reden voor deze conclusie is dat de wetsvoorstellen met name op het punt
van gedetailleerde meetgegevens en verplichte afname onvoldoende onderbouwing geven
waarom deze noodzakelijk zouden zijn in een democratische samenleving. Het is niet duidelijk of
energiebesparing daadwerkelijk zal worden bevorderd; voorzover de slimme meter
efficiëntieverhoging beoogt kan deze wel worden bereikt, maar dit is geen dringende
maatschappelijke behoefte. Er zijn alternatieven die veel minder inbreuk op de privacy maken,
zoals een individuele meter met afleesvenster in de woning zelf (zonder directe doorgifte van
meetgegevens aan de netbeheerder), alsmede het gebruik van statistische en geanonimiseerde
data, die mogelijk ook voldoende de doelstellingen tegemoet zouden kunnen komen. Deze
alternatieven zijn onvoldoende onderzocht, zodat verplichte invoering van de slimme meter niet
voldoet aan de eisen van subsidiariteit en proportionaliteit. Bij het wetsvoorstel is uiteindelijk
onvoldoende meegewogen dat de slimme meter een maatregel betreft die significant inbreuk
maakt op het huisrecht en het recht op respect voor familie- en gezinsleven. Om een dergelijke
inbreuk te kunnen rechtvaardigen, is veel meer onderbouwing met steekhoudende argumenten
en empirische gegevens nodig. Bij gebrek daaraan, zou het voorstel in de huidige vorm daarom
moeten worden afgewezen.
Er zijn mogelijk geschikte alternatieven voorhanden die veel minder inbreuk op de privacy maken
en ook aan de beoogde doelstellingen bijdragen. In plaats van verplichte afname zou de ‘slimme
meter op vrijwillige basis aangeboden kunnen worden aan consumenten. Daarnaast zou aan
consumenten de mogelijkheid geboden kunnen worden een individuele, ‘losse’ meter met
afleesvenster aan te brengen, die niet gedetailleerde meetgegevens doorgeeft aan de
netbeheerder maar die direct inzicht geeft in het actuele energieverbruik. Voor het aanbrengen
van schakel- en signaleringsfuncties kan dan ondertussen meer onderzoek worden gedaan om te
bepalen of deze grootschalig moeten worden ingevoerd.wel wel wel en morgen gaan we verder met ons vierde deel...

14-09-2009 om 12:59 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!Inhoud blog
 • The brave new world is werkelijkheid...
 • ook interessant
 • Yaz...Yasmine...
 • en contraceptie in Belgistan...
 • Problemen in Frankrijk en USA met bepaalde contraceptiva...
 • ergerlijk 2013!
 • Femmes de Rue iedereen geeft commentaar, wij dus ook
 • De valsche Fransman nog maar eens verslagen...
 • Armoedebestrijding...Geen enkele minister heeft er naar gevraagd...
 • anderhalf miljard euro subsidies weggegooid in zonnepanelen...
 • Deltastichting niet blij....
 • Dag Allemaal vaandeldrager in de Vlaemsche ontvoogdingsstrijd!
 • Leve de tsjeven met hun kerncentrales en Bart Van Rompuy
 • Artistieke vrijheid in Vlaenderen en op de VRT!
 • EUREKA en DRIEWERF HOERA HIPHIP geen slimme meter in huis!
 • Hier zijn we weer !
 • >Dewinter getuigt over de zwanworstaanval op kinderen...
 • De voedselberg van Steven De Geynst
 • Luc Barbé...een heel kleine rehabilitatie...
 • een hoofddekselvergelijking
 • verlof voor de geërgerden
 • de duizendzevenentwintigste generatie Vlamingen kent grote leerachterstand
 • l'oiseau bleu
 • De blijde (weder)intrede van Maeterlinck in Gent en over perzikken met 2 k's
 • Belgie in het nieuws
 • Bernard de pilchard en het idyllisch kustlandschap
 • de levensverwachting van de Duitse armen biedt een oplossing voor de vergrijzing!
 • Hoera, de gestapo is terug...de Grimbergse kliklijn
 • leve de revolutie
 • ARCO, Tsjevenstreken in het kwadraat!
 • een visie op de Russische verkiezingen...
 • Wij hangen graag de propere uit...
 • Filip De Winter verhuist naar Namibië, hoera!
 • den ellentrik als grondstof
 • Black woman : Tu sens la fleur le matin et le poireau le soir. Non merci !
 • energie veroorzaakt vergeetachtigheid
 • bijna weer oorlog in Mesen...een belgenmop..
 • RIP SVETLANA ALILUYEVA...wie haar niet kent zoekt het maar eens op en leest haar boeken...
 • zonnepanelen zien klaar maar ook nazidassen op de VRT
 • Vlaanderen op zijn smalst en de lul van de dag
 • een monument
 • young media summit
 • met het schaamrood op de wangen
 • Spanje in actie tegen privatisering van het onderwijs
 • Er zijn dus toch nog verstandige mensen in Vlaanderen....de SERV
 • occupy Wall Street
 • Alaa Abdel -Fattah
 • ARCO het einde...
 • Tolerante Vlamingen?
 • madam van de dag: Ann Branbergen
 • De Brusselse metroerger dan Afghanistan?
 • Naast Plopsaland bestond er ook Shitland
 • Indaver Beveren ligt in Afrika
 • sluikreclame voor La source des femmes en Jacques Bloch
 • IN MEMORIAM
 • Amerika het donkerste voorbeeld
 • extreem rechts weer springlevend!
 • Le Pen en Israel één front??????
 • een andere stem in het debat...
 • Charlie a beaucoup d'ami(e)s en een nieuwe blog !
 • Oakland general strike
 • La belle plume française concernat Charlie: Le Monde
 • solidariteit met Charlie Hebdo
 • op naar de barricades!
 • een grote madam in de rechtbank !
 • Met zijn allen naar een Europees referendum, wij zijn allemaal Grieken!
 • Freya we love you!
 • gooi onze kerncentrales maar dicht, we steken de kaarsen wel aan...
 • Dexia we zijn één en al oor!
 • Zullen de Fransen wel slagen waar de Belgistanen falen?
 • Colloceer Vermeiren!
 • energie eindelijk een debat?
 • We are all Americans!
 • occupy....Chicago is nog steeds Chicago van Al Capone al heet hij nu Emanuel Rahm
 • de dubbeldemocratie Belgistan en de groene stroomcertificaten, twee verhaaltjes
 • de casino van ARCO en de rest...
 • vroem vroem
 • sjot ze uit hun pluche zetels!
 • Indignados in Brussel een succes!
 • nog een beetje chili...
 • Camila Vallejo komt naar Brussel!
 • Arvelor Mitaal of een mooi voorbeeld van roofkapitalisme
 • Het zijn weer harde tijden...
 • Privépolitie ...hallucinant...hier kan zelfs Hasselt nog een punt aan zuigen!
 • CAMILA VALLEJO een rolmodelleke
 • de duisternis regeert over grote delen van de wereld...
 • Revoilà le LKP deze keer in Mayotte...
 • niet alleen Obama schrijft mooie toespraken in de USA...
 • Lap, het is prijs!
 • de uitspraak van de dag
 • de éénwording tussen Zuid en Noord-apenland komt nabij! En Dexia is er nog!
 • In Brussel draagt nu elk schoolkind een kuisheidsgordel!
 • Maikel Nabil
 • no comment
 • We love Freya!
 • Arm België ...
 • We are seeing change in our world, block by block – city by city.
 • Freya is de slimste!
 • WE WON'T PAY
 • Griekenland en de vrije pers een voorbode voor Europa
 • Tot Maandag
 • mensen komen tot inzicht maar véééééééééééél te laat De dure energie...en onze luciede politici
 • China komt in opstand...tegen de zonnepanelen...tja
 • We gaan naar Amerika...
 • slimme meters en de sprookjes van onze vriend Bart Martens
 • INFRAX en slimme meters een duidelijk standpunt hoera!
 • slimme meters en slimme netten deel 2
 • slimme meters en slimme netten deel 1
 • slimme netten weer zo een indianenverhaal...
 • slimme meters ...de ondertekenaars...
 • de slimme meters...iedereen wordt stilaan slim...
 • Over de doden wel kwaaie woorden : einde van de zaak zuster Gabrielle?
 • koorknaap Javaux wordt schandknaap
 • Humberto Prato en De Wever, alles bij elkaar geklutst geeft een mooie omelet
 • De held wordt uitgewezen....petitie voor Ly Khaly
 • Maanpizza's?
 • voor vandaag volstaat één enkele zin...
 • Ere wie ere toekomt SVEN GATZ
 • Misschien willen de rijken wel ooit wat betalen maar intussen creperen de armen
 • de Duitse bron is gevonden...pure nazipraktijken dus vanwege de Ollandse bloggers en fora..
 • Hollandse nazitaal over Islamitische Duitse Turken en incest
 • Ce lion était beaucoup trop flamand ... Cela ne pouvait plus durer
 • een kleine nostalgische bevlieging over Franse lessen en 14-18
 • AI WEI WEI legt uit
 • IJzerbedevaart????? de wadde?????
 • ALI FARZAT: niet iedereen heeft blijkbaar de zelfde humor...
 • en hier zijn de invalide Walen met hun reactie...
 • N-VA is radio Mille Collines en een bende debielen...
 • Inge en de god van mededogen is Miss Universe
 • Dupont en Dupond in het Nieuwsblad
 • We kunnen hier niet tot 5 tellen...
 • neen tegen onverdraagzaamheid: oproep van de progressieve Islamieten
 • PUKKELPOP 2011
 • Daar is de orde weer...oneerlijke concurrentie in Marcinelle
 • Ollands partnership voor Stalinmuseum?
 • Jean Bricmont schrijft een artikel in Counterpunch
 • Nette mensen berokkenen even veel schade als britse plunderaars
 • meer belastingen graag en chique rellen in Lloret
 • verstandige taal...
 • over raddraaiers, imbecielen, stormrammen, linkse idioten en wijze zotten
 • Niemand heeft het monopolie van de waarheid maar praten helpt!
 • nog meer krapuul nu ook in Chili...
 • de verloren jeugd en andere bevlogen romantiek
 • Lessen uit het verleden? Vergeet het!
 • Plunderaars lusten geen boeken...
 • Daar komt Baudrillard : England's burning en B-H-V-jeugd brandt shoppingcentrum Anderlecht plat...
 • London's burning het lijkt stilaan wel op een kleine genocide...
 • London's burning maar er zijn zo wel een paar oorzaken...
 • London 's burning
 • Justice, not charity! en de ouwe Voltaire is weer springlevend!
 • Egypte en Israël zelfde strijd...
 • Kaka als onderpand
 • 8 augustus 1956 Tutti Cadaveri
 • toiletperen en zonnepanelen, de index zal weer stijgen....onze concurrentiepositie gaat er aan...
 • de slimme kleuter van de buren...
 • de Carapilsproleague steigert, u toch ook?
 • het tolerante olland lijkt wel een nazikamp...
 • Rothschild Boulevard ....
 • Israel en de indignados van Rothschild Boulevard
 • Betaalde sex om je studie te betalen...???
 • Terug naar Blankenberge...
 • Oproep aan Jean-Pierre, Siegfried en Benno
 • Frans Crols een groot-Russisch Vlaemsch-nationalist
 • Gevaarlijke onzin in Vlaanderen...
 • de geest van Jef Cognac is terug!
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 3
 • Veel schoon volk...
 • Tanguy Veys krijgt een mail
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 2
 • aaargh, this is really insane
 • in memoriam de socialistische jongeren van UTOYA
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 1
 • De deltastichting en de bolsjewieken....
 • Stiglitz over Euro en Europa
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 5
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 4
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 3
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 2
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 1
 • De grote denkers rond TEKOS Van Windekens en Luc Pauwels
 • Tanguy Veys de man die reageert!
 • Wat weten we over Nieuw rechts in Vlaanderen en Tekos? Deel 1
 • Nieuw Rechts Scriptie van Sofie Delporte deel 2
 • VSV wie zijn de leiders? Grinnik grinnik
 • TEKOS of het nieuwe conservatisme in Vlaanderen...een kleine inleiding
 • Tekos of de nieuwe conservatieven van de deltastichting of het vervolg op het Vlaams Syndikaat
 • Daar is de vlaamsche vakbond VSV een zusje van het VNS?
 • Kroll in Le Soir ter gelegenheid van 11 juli...schitterend
 • dens sos geklopt door Groen op links...
 • De rooie toekomst wenkt!
 • Bart non en het olijke duo
 • verboden te denken in Belgistan
 • Moderne slavernij in Flamanville eindelijk aangeklaagd door politici
 • Talibanfeministe Naomi Wolf over porno en mannen
 • Het diruponotaatje en wat commentaar bij artikel 60 en asiel
 • Daar zijn de eerste ronkende verklaringen op de diruponota
 • Natie en volk laat Gilbert de Tour winnen astamblief...
 • wat cijfertjes over jeugdwerkloosheid...
 • Jeugdwerkloosheid...we moeten er toch maar eens over praten
  Zoeken in blog

  Laatste commentaren
 • What is complicated? (Jill Hopkins)
      op Deltastichting niet blij....
 • Re: (Gigi)
      op soms zijn ook je medestanders een bende idioten
 • Re: (Riz)
      op de intellectuele superioriteit der franstaligen en een vakantietrip naar Sarkoland
 • Foto

  Le seul site qui n'a pas une culture très ancienne des vraies valeurs Flamandes
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2013
 • 30/07-05/08 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008

  Andere URL'zz van ons...
 • Gastenboek
 • Beginselverklaring
 • Mission Statement
 • Onze AO-POSTERS
 • De Schijtoptant

 • Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Het is altijd leuk om eens iets van een ander te lezen.


  Blog als favoriet !

  onze ideologische onderbouw
 • WOII Fascisme
 • Spinoza door Etienne Vermeersch
 • Susse van den Ende
 • subversiviteit en situationisme
 • scepticisme en Jean Bricmont en Sokal
 • de grote roerganger en marxbrother 1

 • Buitenlandse voorbeelden om binnenlands na te volgen
 • ressacs Frankrijk
 • Amerika's beste gazet
 • een jonge vriend uit Latijns-Amerika met stamboom
 • bellaciao Frankrijk
 • Teacher dude Griekenland
 • LKP en UGTG Guadeloupe
 • The Huffington Post USA
 • Haaretz Israel
 • Human rights watch
 • IJsland in crisis

  Onze Esthetishe Bovenbouw
 • Bob De Groof
 • Baudouin Breïker
 • Le dernier cri Frankrijk
 • Art brut en aanverwanten
 • De mededeler en Quelle Horreur Olland
 • Schone Vlaemsche Poëzie
 • Muziek en kleinkunst comme on aime
 • @-C-ART-dzz-Offizz

 • Symphatieke blogs van over de taalgrens en Brussel en wijde omgeving
 • Richard III Duc de Gloucester
 • Brussel voor serieuse mensen
 • Taalhistorisch Brussel
 • afrikaanse madammen

 • LINK-swap
 • http://weblog.startpagina.be
 • http://weblog.startpagina.nl/
 • http://weblog.startkabel.nl/
 • http://weblogger.startbewijs.nl/
 • http://besteblogs.eigenstart.nl/

 • Een interessant adres?

  www.desesperado.be

  View blog top tags


  View blog authority
  Pagerankkeyword ranking search engine

  TECHNORATI
  PROFILE
  DOSSIER ENERGIE-DEBAT
 • BLOGBERICHT
  van PART I t.e.m XIII
 • PDF-DOCUMENT
  van PART I t.e.m XIII


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!