kitokojungle

..welkom ! ..welkom ! ..welkom !

~ Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke Randdebiliteit ~

~ HÉT "progressief" Orgaan Der "Hangmatsocialisten" ~
Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke & Politieke Randdebiliteit

18-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuw referendum?
Voilà, Antwerpen heeft gestemd en dat zullen we geweten hebben. Hebben ze nu voor of tegen de Lange Wapper gestemd? Dat is al veel minder duidelijk....
http://denidorm.be/index.php/site/entry/resultaten_lange_wapper_referendum/


Sunday, October 18, 2009

Resultaten Lange Wapper referendum

De eerste resultaten zul je hier lezen. Het eerste nieuws is al binnen: er zijn sowieso meer dan 10 % van de gerechtigde stemmers komen opdagen, de stemming is dus geldig (niet bindend).
Onze eigen lezers zijn trouwens redelijk duidelijk als we de Poll mogen geloven: bijna 60% wil die brug!

Het nee kamp heeft het gehaald.

59.24% stemde Neen.
40.56% stemde Ja.

De opkomst bedroeg 34,75 procent.

Dit wil dus zeggen dat ongeveer 20% van de Antwerpenaren tegen de Lange Wapper is. Bovendien waren er dus 78.955 nee-stemmers. 10.000 mensen meer dan wat nodig was om het referendum af te dwingen. Overtuigend? Nee dus.http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091018_018


JA-KAMP: 'Dit is geen duidelijke afwijzing'

 • zondag 18 oktober 2009
 • Bron: belga
 • Auteur: kld
JA-KAMP: 'Dit is geen duidelijke afwijzing'

JA-KAMP: 'Dit is geen duidelijke afwijzing'

belga

ANTWERPEN - Nick Orbaen van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) zegt over het referendum dat BAM 'hierin geen duidelijke afwijzing leest' maar dat de politiek nu aan zet is.

'Maar een goede 30 procent van de Antwerpenaars heeft de moeite gedaan om zijn stem uit te brengen en daarvan zegt nauwelijks 59 procent neen', concludeert de BAM-woordvoerder.

Hij wijst erop dat een nee niet noodzakelijk een afwijzing is van het hele project zoals het nu voorligt met het Lange Wapperviaduct, maar ook te maken kan hebben met de heisa over de aansluiting in Deurne/Merksem. 'Dit is zeker niet een heel duidelijk signaal en staat in schril contrast met wat de actiegroepen hebben gezegd, namelijk dat niemand de Lange Wapper wilde', aldus Orbaen nog.

'Maar het is aan de politiek om nu die discussie te voeren. Het is niet aan de BAM om deze uitkomst te interpreteren.' Orbaen bedankt ook nog iedereen die is gaan stemmen.

'Belangrijk politiek feit'

'Wij moeten onze verantwoordelijkheid opnemen', zegt Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V). 'Dit zal een belangrijk feit zijn. Het is een duidelijk resultaat, maar niet zo overtuigend dat dit betekent dat er van nul moet worden herbegonnen.' Zowel Van Peel als zijn partijgenoot Philippe Heylen hebben het over 'een belangrijk politiek feit'.

Van Peel zegt nog dat 'er een oplossing moet komen die wellicht verbeteringen aanbrengt aan het bestaand project, want een nieuw project brengt ons tien jaar verder'.

NEEN-KAMP: 'Peeters heeft een duidelijk signaal gekregen'

 • zondag 18 oktober 2009
 • Bron: belga
 • Auteur: kld
 • Patrick Janssens
 • Wim Van Hees

Patrick Janssens

ANTWERPEN - De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) feliciteert actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal met hun overwinning. 'Kris Peeters heeft een duidelijk signaal gekregen', reageert Wim Van Hees van het actiecomité Ademloos.

'Ik wil de actiegroepen feliciteren met hun overwinning', begon Janssens. 'Toen hun plannen voor een referendum bekend raakten, had ik nooit gedacht dat ze genoeg handtekeningen zouden kunnen verzamelen.'

Daarnaast stak Janssens een pluim op de hoed van zijn stadsgenoten. 'Ik ben tevreden dat er veel Antwerpenaren naar de stembus zijn getrokken. Dat is een bewijs van hun engagement en betrokkenheid bij de stad. Het is meteen ook een belangrijk signaal naar de Vlaamse regering toe dat de Antwerpenaar niet achter het BAM-tracé staat.' De verliezers aan BAM-zijde raadt Janssens aan om zich niet te veel in de discussie te mengen en het woord aan de politiek te laten.

'Verantwoordelijkheid bij CD&V en N-VA'

Volgens Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (Open VLD) ligt de bal nu in het kamp van CD&V en N-VA. 'De uitslag is met een verhouding 60/40 heel duidelijk. Dit ging echt over de inhoud. Er moet rekening worden gehouden met het referendum', zegt Van Campenhout in een eerste reactie.

Hij is erg tevreden met het resultaat. 'Ik heb mijn geweten en mijn hart laten spreken', besluit de Antwerpse schepen die zich onlangs tot het nee-kamp bekeerde. 'Het is in stadsontwikkeling soms beter om drie jaar niets te doen en iets goed uit te werken, dan om snel iets te doen dat voor 150 jaar slecht is.'

'Pyrrusoverwinning voor Janssens'

Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter is tevreden met het resultaat van het referendum. 'De Antwerpenaar heeft duidelijk te kennen gegeven dat hij niets moet weten van het BAM-tracé. Wij hebben ons als partij ook telkens verzet tegen de Lange Wapper, en zijn dan ook erg tevreden dat hij vandaag definitief geveld is.'

Dewinter noemt de uitslag ook een nederlaag voor het Antwerpse stadsbestuur en een pyrrusoverwinning voor burgemeester Patrick Janssens.

'Duidelijk signaal'

Voorzitter Wim Van Hees van het actiecomité Ademloos reageerde zeer verheugd op de uitslag van de Antwerpse volksraadpleging over de geplande Oosterweelverbinding. 'Kris Peeters heeft een duidelijk signaal gevraagd en gekregen.' Van Hees vroeg meteen na de bekendmaking een minuut stilte voor de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM).

'Het is ondenkbaar dat hiermee geen rekening wordt gehouden', zegt Van Hees. Hij wijdt erop dat '60 procent van de Antwerpenaars heeft standgehouden en toch neen heeft gestemd, ondanks de druk die is uitgeoefend. Dat is een gigantisch compliment voor de stad en de bevolking. Het zet ook meteen al wie die druk heeft uitgeoefend op zijn plaats', besluitt Van Hees.

De Ademloos-voorzitter had het over een zeer duidelijke uitslag. 'Een verhouding 40/60 met aan hun kant 3 miljoen euro en aan de onze 75.000 euro: hoeveel duidelijker kan het nog', vroeg hij zich af.

'Dit resultaat kan je niet negeren'

Manu Claeys van actiegroep stRaten-generaal vindt het afgetekend resultaat goed voor het politieke niveau. 'Deze nee kan men niet meer negeren. Noch in Antwerpen, noch in de Vlaamse regering. Een derde van de Antwerpse bevolking heeft zich uitgesproken en dat is een mooie opkomst voor een grootstad.'

Tegelijkertijd roept Claeys op tot een bezinningsperiode waarna alle alternatieven beter onderzocht moeten worden. 'De politiek moet het van hieraf overnemen met goede argumentatie. Voor ons staat het tunneltracé van arup-SUM met stip op één, maar ook de andere alternatieven moeten nu maar eens deftig bestudeerd worden. Dat hoeft allemaal niet lang te duren. Ik denk daarbij aan een alternatief met de Liefkenshoektunnel en betere telematica rond de weg. Belangrijk is vooral dat het verkeer wordt weggehouden van de stad.'

Wat dat zoeken naar alternatieven betreft ziet Claeys geen rol weggelegd voor de BAM. 'Zij hebben zich volledig ongeloofwaardig gemaakt door voor het referendum bij hoog en laag te beweren dat er geen alternatief is. Het zou dan ook maar zeer raar zijn dat de BAM in de huidige bezetting, die op tien jaar nog geen waterdicht dossier kan afleveren, nu wel op zoek zou gaan naar alternatieven.'
Indien we het goed begrijpen moet de stad Antwerpen nu een duidelijk advies geven. Na het lezen van de commentaren van beide kampen zijn we niet helemaal zeker of het referendum veel nut heeft gehad. Uiteindelijk moeten de politici nu toch beslissen en dat hadden ze in feite tevoren ook moeten doen....of ze nu beter weten wat ze moeten beslissen? Daar zijn wij in elk geval niet van overtuigd...Wat ons duidelijker lijkt is het failliet van het referendum als oplossing...een referendum verdeelt de geesten zeer duidelijk in een voor- en een tegenkamp. Dat was zo bij de koningskwestie en dat is nu zo met de Lange Wapper en het biedt geen uitkomst....Dus behoren wij vanaf nu tot de pricipêle tegenstanders van referenda. Dat kost alleen geld en daarmee basta! Wat we nodig hebben zijn politici die beslissingen kunnen nemen en die aan de mensen kunnen uitleggen. In feite komt het hier altijd op neer. Maar blijkbaar is dit ras voorlopig uitgestorven.

En bij de SP-a schijnt men de rangen ook vorlopig gesloten te hebben. Zelfs de linkse, principiëlen van SPA-Rood voegden zich weer netjes in de rangen wat een verstandige keuze was want anders bleef enkel de woestijn over. Het komt echter wel wat magertjes over na de gespierde oproepen van de laatste dagen. In elk geval bewijst het dat "therapeutische sessies" betere resultaten opleveren dan referenda. Nu afwachten of de sossen er in zullen slagen terug sos te worden....en daarvan zijn we nog niet helemaal overtuigd. Wij wachten af zoals we dat al vele jaren doen....en ook hier zijn we terug op "start"....
Kunnen we nu eindelijk beginnen? Want mensen die in de miserie zitten hebben geen boodschap aan intern geruzie over een paar mails. En mensen met vevangingsinkomens oànder de europese armoedegrens zitten dik in de puree. En daar zou een echte sossenpartij wel iets kunnen aan veranderen. Zeker als we met zijn allen hebben mochten zien dat voor de banken veel meer geld op tafel kwam dan er nodig is om de uitkeringen aan te passen en ze boven de armoedegrens te tillen. Kom hiert niet zagen dat er geen terugverdieneffect zal zijn...dat geld komt onmiddellijk terug in de economie. Dat wordt heus niet op een spaarboekje gezet door die armen...
Waar wachten we op. Misschien kunnen we een deel van het vrijgekomen budget van de Lange Wapper als die nu toch niet moet gebouwde worden nuttig besteden? Allez sossen spring op die uitgesproken kans....De lange wapper of de armoede uitroeien. Een nieuw referendum?


18-10-2009 om 20:43 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.héhéhé DJ Kitoko en de Guantanamodance
Klik op de afbeelding om de link te volgen en nu, beste lezertjes de grote openbaring ....Kitoko....is een DJ in Cameroun ....en er zijn opvallend veel gelijkenissen ....

http://www.youtube.com/watch?v=67xVHKKj3HQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=i7Vkuq2q7e4&feature=related

18-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
17-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.armoede troef...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is weer zo ver. Deze dagen legt elke kip met een ei haar plechtige verklaring af dat men de armoede definitief zal uitroeien. Beleidsplannen worden ontvouwt, nieuwe budgetten worden gecreëerd en men haalt voedselbonnen op bij Delhaize...Dit met de week van de armoede zijn...en zoals we verleden jaar voorzichtig voorspelden...


http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=BK2GOMSI&subsection=3

Armoede stijgt, zeggen OCMW's

 • zaterdag 17 oktober 2009

 • Auteur: (vbr, g.teg.)

SAMENLEVING — BRUSSEL - Vorig jaar dreigden 10.780 gezinnen in Vlaanderen uit hun huis te worden gezet, of 207 per week.

De Vlaamse OCMW's vragen dat de laagste lonen en de uitkeringen dringend worden opgetrokken. Ze doen dat naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede, vandaag. Maar ook omdat almaar meer mensen bij een OCMW aankloppen.

Vorig jaar dreigden 10.780 gezinnen uit hun huis te worden gezet, vooral omdat ze de huur niet betaalden. Dat komt neer op 207 gezinnen per week waarvoor de OCMW's een oplossing moeten zoeken.

Eind 2008 kregen ruim 65.000 gezinnen energie geleverd door de distributienetbeheerder (hier komt men terecht als men gedropt is door een commerciële leverancier). Nu zijn dat al bijna 75.000 gezinnen. Er zijn ook al 38.205 budgetmeters voor elektriciteit actief in Vlaanderen. Die worden geplaatst als mensen de netbeheerder niet betalen.

De armoede is traditioneel groter in Wallonië (19 procent) dan in Vlaanderen (11 procent). Vrouwen lopen meer risico om arm te worden, net als ouderen en jongeren.

Alleenstaande ouders vormen volgens de Federale Overheidsdienst Economie met een risicopercentage van 36 procent een bijzonder kwetsbare groep. Deze cijfers dateren nog van voor het begin van de crisis.


de vetjes gelezen heren en dames van de politiek? Da's eens iets anders natuurlijk dan een failliete bank redden en misschien een hint voor de sossen die mekaar nu aan het uitmoorden zijn tijdens hun tweedaags congres...
In feite zou elke rechtgeaarde sos zich nu moeten afvragen hoe interne mails over armoede zouden geklonken hebben, pfioew....
wat leesvoer geven aan de overlevende sossen...


http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*OASES&n=1459en gewoon ter herinnering voor al diegenen die maar foeteren over hoofddoekjes en multiculturaliteit...


Armoede bij etnisch-culturele minderheden is een reëel probleem: in België leeft 58,9 % van de mensen met Turkse roots en 55,6 % van mensen van Marokkaanse origine onder de armoedegrens. Dat is bijna vijf keer meer dan het gemiddelde in België.

http://www.vmc.be/thema.aspx?id=5899


wat niet wil zeggen dat er geen "autochtone" armen zouden zijn. Maar wij vertikken het onderscheid te maken...er is een sociaal probleem in Belgistan. 1 op 7 van onze onwoners leeft in armoede en de uitkeringen liggen onder de armoedegrens...maar het gaat niet over failliete banken zoals we reeds hebben gezegd...

17-10-2009 om 22:09 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dr Sakis en zijn bisous sur la tomate
Klik op de afbeelding om de link te volgen tijd om naar Afrika te trekken de bakermat van de mensheid en de muziek...wij beginnen met Dr Sakis die de tomaten kust...en veel mooie plaatjes...

http://www.youtube.com/watch?v=PhWCJwJ1mHY&feature=channel

17-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
16-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SME in de tegenaanval en leuke vakantiefoto's uit MexicoBlijkbaar is men in Mexico nog niet verleert hoe men moet mobiliseren! Wat leuke kiekjes met dank aan:

http://cafeypetroleoconarturo.blogspot.com/2009/10/fotos-de-marcha-del-sme-luz-y-fuerza.html#top


en na deze betoging wou de Mexicaanse regering wel terug onderhandelen met SME....


16-10-2009 om 22:58 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luz y Fuerza ...donkere tijden in Mexico
Klik op de afbeelding om de link te volgen vandaag maken we een uitstap naar Mexico. Daar vond de neo-liberale president Calderon er niks beters op dan een door de staat geleid elektriciteitsbedrijf Luz y Fuerza te sluiten en 44.000 personeelsleden af te danken. Vervolgens bezette het leger de installaties...Hiermee wordt de onafhankelijke en militante vakbond van Elektricteitspersoneel volledig ontmanteld net zoals een tijdje geleden gebeurde met de mijnvakbond.
Gisteren betoogden 200.000 mensen tegen deze beslissing

http://labornotes.org/node/2497


Stand with the Mexican Electrical Workers Union

The Mexican Electrical Workers Union (SME) has asked for international solidarity in resisting the government liquidation of their company, the termination of the workers, and thus the destruction of the union. For more information, please see this story.

To protest this action, you can write to President Felipe Calderón at felipe.calderon@presidencia.gob.mx. You can copy your protest email to sinmexel@sme.org.mx. You may send the following letter, based on the Mexican Electrical Workers Union demands, making modifications as you see fit:

Dear President Calderon,

I write to protest the Federal Police occupation of the electrical plants, the liquidation of the Light and Power Company, the firing of 45,000 workers, and the destruction of their union. Your action is a violation of labor rights, of human rights, and a disgrace to your government.

I urge you to do as the Mexican Electrical Workers Union has asked:

1) Remove the police from their workplaces.
2) Revoke the liquidation of the company.
3) Negotiate the issues with the union.

Respect the rights of these workers, their union, and international labor and human rights standards.

Sincerely,
Name
Organization
Address

Mexican Government Seizes Power Plants, Liquidates Dissident Union

— Dan La Botz

MexicanElectricalTakeover.270
Federal Police seized the plants of the Central Light and Power Company of Mexico, firing 45,000 workers and crushing the independent Mexican Electrical Workers Union. Photo: María Luisa Severiano.

Over the weekend Federal Police seized the plants of the Central Light and Power Company of Mexico, which provides electricity to Mexico City and several states in central Mexico. The government of President Felipe Calderón announced that the company would be liquidated and all its approximately 45,000 workers fired, which would mean the destruction of the Mexican Electrical Workers Union (SME). Another 20,000 retirees are also now severed from their former employer and their union. The government’s action directly affects at least 250,000 workers and their families in the Federal District and states neighboring the capital.

The government wants to eliminate SME because the union has been a leading force in organizing to oppose Calderón’s economic policies, and in particular its plan to privatize the electrical industry. The government will apparently put the Central Light and Power facilities under the control of the Federal Electrical Commission whose workers are represented by a union loyal to the government. The union argues that this will be the first step to privatizing the industry, though the government denies this.

UNION DETERMINED TO RESIST

At the moment 500 Federal Police officers have taken control of over 100 Light and Power plants, reportedly roughing up some workers in the process. The plants occupied by the police are being run by management and by workers from the Federal Electrical Commission.

The union had reported about 10 days before that the government was preparing to seize the plants.

The union did not physically resist the police seizure of workplaces, but called upon its members to remain calm, and declared that it would organize a peaceful and legal resistance to the takeover and the liquidation of the company. While so far there has been no serious violence, in the past the government has been quick to use force to suppress union resistance. Federal Police have been used in the last three years to attempt to break strikes of miners and steelworkers. In other past instances of government-union conflict in Mexico, such repression has led to deaths and beatings, while the government has then indicted union leaders, resulting in convictions and long jail terms.

NO SURPRISE

While the government moved suddenly over the weekend to seize the plants, its actions were no surprise. The Calderón government and its predecessors have often expressed their desire to dissolve the Central Light and Power Company and to privatize electrical power generation.

Secretary of Labor Javier Lozano declared in September that SME’s internal elections were invalid and that General Secretary Martín Esparza and other officers would not be recognized by the government. Without legally recognized officials, the union cannot engage in contract negotiations or other activities.

Last month members of a dissident group in the union, tacitly supported by the government, had also carried out an armed attack on the union hall and robbed union documents and checks.

The government justified its actions by arguing that the Light and Power Company was both inefficient and exorbitantly expensive. The SME had won higher wages and benefits for workers, though the union argues that the financial problems were caused by the government’s failure to properly invest in the company, its mismanagement, and its failure to bill both government agencies and favorite private companies—such as luxury hotels—for its services. The government said it was prepared to spend about $2 billion to pay workers severance and retirement.

PIVOTAL MOMENT

While there is little new about the government’s attack on unions and its massive use of police and military force, this is not just one more incident. This is a turning point.

The attack on the Electrical Workers Union—a union central to resisting government policies and to building labor and social movement coalitions, and located in Mexico City, the center of political opposition to the government—may well turn out to be a watershed.

As journalist Luis Hernandez Navarro wrote in the Mexico City daily La Jornada, “The police and military attack against the electrical workers represents a serious setback in the precarious democratic life of the country. It provokes a huge short circuit. It establishes an unfortunate precedent. By attempting to use violence to solve a conflict created by the government itself, it takes us back to the darkest stages of authoritarianism.”

UNION SAYS TAKEOVER A 'DECLARATION OF WAR'

General Secretary Esparza called Calderón’s action “unconstitutional.” He called upon SME’s 65,000 active and retired members to remain calm and resist provocation. At the same time a union statement said that members would defend the nationalized electrical industry, their union, and their constitutional rights. Members gathered in front of the SME union hall and also rallied at the Monument of the Revolution in Mexico City.

A union statement issued early Sunday morning said, “They have declared war on us and we are going to respond, always exercising our Constitutional rights and guarantees, of that there is no doubt.”

Tens of thousands of workers—members of the Mexican Electrical Workers and their allies—have been rallying and marching in Mexico over the past three days. Andrés Manuel López Obrador, the man who claims he actually won the 2006 presidential election, has put his movement behind the electrical workers, holding a huge rally in Mexico City on Monday. The left-of-center Party of the Democratic Revolution (PRD) also came out in support of the union, and its representatives and senators have worn Light and Power workers uniforms to the Mexican Congress to express their solidarity.

SME leaders have called upon Mexican unions and unions of other countries to rally to their support.

The union said that with the military having occupied the power plants, it was no longer in a position to ensure the delivery of electrical power in the region.

Power outages have occurred in several Mexican neighborhoods and the Mexican media have attributed these to workers' sabotage. The union denies it is engaged in sabotage and blames the government for the power failures.


The Mexican Electrical Workers Union (SME) has asked for international solidarity in resisting the government liquidation of their company, the termination of the workers, and thus the destruction of the union. To protest this action, please follow this link to Labor Notes' Solidarity Network.
http://www.nosweat.org.uk/story/2009/10/13/military-and-federal-police-bust-mexican-electrical-workers-union


Military and federal police bust Mexican electrical workers' union

Submitted by Jay on October 13, 2009 - 1:46pm.

Late on Saturday night, around 6,000 Mexican police occupied the various sites of Luz y Fuerza del Centro, central Mexico's state-run electricity company. Immediately following the occupation, President Felipe Calderón issued notice of the company's liquidation, with the termination of some 44,000 jobs.

In the middle of the night last Saturday, President Felipe Calderon sent six thousand soldiers and militarized Federal Police to take over state power company Luz y Fuerza installations in Mexico City and the states of Mexico, Puebla, Morelos, and Hidalgo. Immediately following the takeover, Calderon issued an executive order closing Luz y Fuerza. Because no law or decree can go into effect until it is published in the federal government's Official Diary of the Federation, the government published the executive order in a special edition of the Official Diary of the Federation to coincide with the military and police raids that closed Luz y Fuerza.

Mexican legal experts have criticized Calderon's action as illegal, unconstitutional, and "an excessive and abusive use of power" because he by-passed Congress when he decided to close Luz y Fuerza and deploy the military and police against workers.

The government's official justification for closing Luz y Fuerza is that the company's operating expenses exceed those of other state-owned companies. It claims its use of the military and militarized federal police was a pre-emptive strike: it wanted to prevent workers from striking, taking control of the facilities, and cutting off power in protest of the closing of Luz y Fuerza. However, a week prior to the police and military takeover, the union specifically stated in a press release that it had no intentions of striking nor cutting off power to electricity customers.

However, Mexican Labor News & Analysis' Dan La Botz has a different perspective on the government's intentions:

This current threat is the latest in a series of attacks on the union by the government of Felipe Calderón.The Felipe Calderón administration, having spent three years trying to destroy the Mexican Miners and Metal Workers Union (SNTMMRM), has now opened a new front in its war on the working class. In September the government launched a multifaceted attack intended to destroy the Mexican Electrical Workers Union (SME) which has been at the center of resistance to its neoliberal programs.

The government's attack has several elements. First, the government is supporting a small dissident faction within the union, using that as an opportunity to meddle in the union's internal life with the goal of breaking its militant leadership. Second, the government, which is also the employer, has reduced the budget for the state-owned Central Light and Power Company (LFC). Third, the government is also calling for a change in company management and for the complete restructuring of the company.

La Botz also notes that the Mexican government officially refused to recognize the union's president, Martin Esparza Flores, following his recent re-election. According to La Botz,

In practice, these administrative procedures (which are nowhere found in Mexican labor law) are used against independent or democratic unions or against unions opposing government policies, and almost never against government backed, employer controlled or gangster-run unions. Without government approved and recognized officers, the union officials cannot engage in collective bargaining or other union activities, leaving the union officially leaderless.

With Luz y Fuerza officially non-existant, the governmental Federal Electricity Commission (CFE) has announced that it is sending thousands of its employees to run Luz y Fuerza until CFE can absorb Luz y Fuerza's operations entirely. Prior to the takeover, Luz y Fuerza ran electricity operations in central Mexico: in Mexico City and the states of Mexico, Puebla, Morelos, and Hidalgo. The CFE provided electricity to the rest of the country.

La Botz argues that the CFE takeover means that the independent and democratic 44,000-worker SME will be replaced by the government-controlled Sole Union of Mexican Electrical Workers (SUTERM), which represents CFE workers. In Mexico, government-controlled unions are the norm, and independent democratic unions are a rarity.

In an article written just before the military and police takeover of Luz y Fuerza, La Botz wrote:

Calderón's administration has two motives in its attack on the SME. First, it wants to break the SME because it has been the center of so many movements resisting the Calderón government, its neoliberal policies, and particularly its plans to privatize the petroleum and electric power industries. Second, Calderón wants specifically to privatize the electrical industry, including the Central Light and Power Company, and to do so it must break the power of the SME.

NAFTA Armed

While government officials have promised that they won't take advantage of the Luz y Fuerza takeover to privatize the electricity sector, the Calderon administration's political trajectory states otherwise.

The Calderon administration participated whole-heartedly in the Security and Prosperity Partnership (SPP), a private sector strategy to expand and "arm" the North American Free Trade Agreement (NAFTA) without having to obtain domestic legislatures' approval. As of this past summer, the SPP is no longer an active initiative; however, several of the SPP's working groups, comprised of private sector industry leaders, will continue to meet. The North American Energy Working Group (NAEWG), for example, pre-dated the SPP by four years. It met within the SPP framework to develop and advance SPP energy policy and procedures. The NAEWG is likely to continue to operate in some form despite the SPP's official and indefinite "inactivity."

Indeed, despite the tabling of the SPP initiative, North American energy interests met over the summer to develop regional energy corridors that would increase the flow of energy from neighboring countries into the United States.

The SPP's view of energy management is clear. According to the SPP's "Prosperity Agenda," in order to "facilitate business," Canada, Mexico, and the United States must "strengthen North America's energy markets by working together, according to our respective legal frameworks, to increase reliable energy supplies for the region's needs and development." Energy, according to the SPP, rather can being used for human development (providing every citizen with electricity in their homes, for example), must increase the business sector's prosperity. Energy is a market, not a national resource.

The North American Competitiveness Council (NACC), which coordinated the SPP's working groups, stated one of its principle energy concerns in its initial recommendations. The NACC, which was comprised of equal numbers of private sector representatives from Mexico, Canada, and the US, wrote, "The prosperity of the United States relies heavily on a secure supply of imported energy."

What does the North American energy agenda mean for Mexico? In Mexico, a significant sector of the population does not have electricity and other basic utilities in their homes. Entire communities lack electric service. Some of Mexico's poorest indigenous communities pay some of the highest electricity rates on the North American continent.

Even though Mexico's electricity sector has not reached a basic level of functionality at the domestic level (electricity for every citizen), Mexican leaders have decided to enter into regional agreements such as Plan Puebla Panama (now the Mesoamerican Project) and the SPP, which aim to increase energy flows into the United States, not vice-versa.

Mexico's energy sector, as it is currently structured, runs entirely counter to the SPP's Prosperity Agenda. Mexico's energy companies are state-owned. Some energy sector unions, such as the Pemex oil workers union and the SME, have actively opposed the further privatization of the nation's energy resources, which is commonly considered to be an SPP goal in Mexico. La Botz notes that the SME formed the National Front Against Privatization. Pemex, on the other hand, recently (more or less) survived a Calderon initiative to privatize the Mexican oil sector.

Militarizing Mexican Life

Calderon's Saturday night invasion of Luz y Fuerza's facilities in the capital and four states is reminiscent of other recent joint police-military operations against drug cartels. Since Calderon deployed 40,000 soldiers and thousands of militarized Federal Police, one of the campaign's hallmark operations has been the sudden takeover of police stations in towns and cities where drug trafficking organizations are believed to have corrupted entire police forces. In these operations, soldiers and federal police surround a police station, relieve the local police officers of their duties, and occupy the building. When 6,000 soldiers and federal police suddenly invaded Luz y Fuerza's buildings and then occupied them to prevent the workers from retaking the facilities, one would have thought that Luz y Fuerza was a drug cartel's base of operations. But it wasn't.

Mexico is becoming increasingly militarized under the pretext provided by the war on drugs. Mexican citizens are becoming correspondingly desensitized to such blatant displays of state military power in the civilian realm. Mexico's Constitution expressly prohibits the military's use in times of peace; however, this was not Mexicans' principle criticism of the operation against Luz y Fuerza. Mexicans consulted by this reporter complained that the operation was a blow to the country's democratic unions, as well as a step towards privatization of the energy sector. When this reporter commented on the barbarity of deploying the military and riot police against a civilian union--one that wasn't even on strike, as if that were to justify such represion--the response was, "Tienes razon. You're right. I hadn't even considered that."

The use of the military and the Federal Police--who receive military training--against unions is fairly common in Mexico. The military and the Federal Police (formerly known as the Federal Preventive Police or PFP) have been deployed against striking miners and teachers. Likewise, in 2006 federal police violently put down social conflicts in Oaxaca and Atenco, both of which had their roots in labor disputes.

Both the Mexican Military and the Federal Police receive training, equipment, and armament from the United States government under the Merida Initative. The Merida Initiative is designed in part to carry out the Security and Prosperity Partnership's "Security Agenda."

(Source@ copied from LibCom.org originally published by NarcoNews.com http://libcom.org/news/military-federal-police-bust-mexican-electrical-w...)


16-10-2009 om 21:52 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Electrabel wordt rijk door nucleaire rente te betalen...
aiaiaiai, het is hommeles met Electrabel. Ze willen weer niet dokken die Fransen! Nu goed, de afspraken rond het openhouden van de 3 oudste kerncentrales bevatten een aantal positieve punten. Dat schreven we hier al. Het gaat ook over de bevoorradingszekerheid van het land en dat schreven we hier al heel lang. We weten dat de groenen het daarmee absoluut oneens zijn en dat ze beweren dat er genoeg vervangcapaciteit is tegen de sluiting in 2015. Wij zijn dat dus niet en het Gemixrapport legt netjes uit waarom. We beloofden jullie trouwens dat dikke rapport hier te publiceren en we zullen dat ook doen. Maar gun ons effe de tijd om het zelf te lezen en om een middel te vinden om zo een turf op een blogje leesbaar te maken. We testen een aantal mogelijkheden uit...dus niet wanhopen...het grootste deel is wel in het Frans dus begin al vast te oefenen: chaise, table, centrale, éolienne...
Het betalingsaspect of de zogenaamde nucleaire rente is inderdaad een zeer bescheiden bijdrage vanwege Suez aan de lege staatsschapraai. En vandaag bleek nog maar eens hoe bescheiden ze wel is. Het dreigt zelfs eerder een zeer lucratieve bijdrage te worden die uiteindelijk winjst zal opleveren. Dus men strooit zand in de ogen van de kiezers die we toch allemaal zijn.
Er komt eveneens iemand opduiken uit onverwachte hoek die verstandige dingen daarover schrijft. De onverwachte hoek is de ons weinig sympathieke PVDA. Maar als het goed is mag het ook eens gezegd worden en Tom De Meester is goed in wat hij hier schrijft dus halen we ons wierrookstokje boven. Ere wie ere toekomt en na De Standaard krijgt Tom ook bij ons een klankbord. Wel iets bescheidener dan de kwaliteitskrant natuurlijk...


http://www.pvda.be/nieuws/artikel/opinie-tom-de-meester-electrabel-zal-niets-betalen.html

Electrabel zal niets betalen

 • donderdag 15 oktober 2009

 • Auteur:
De hele Belgische nucleaire productie blijft tot 2025 op volle toeren draaien en dat levert geld op, veel geld. pn

De hele Belgische nucleaire productie blijft tot 2025 op volle toeren draaien en dat levert geld op, veel geld. pn

© Wim Robberechts

OPENHOUDEN KERNCENTRALES LEVERT BELGIE GEEN EURO OP — De kerncentrales langer openhouden is vooral een goed idee voor Electrabel, dat er gigantisch veel geld mee zal verdienen. De Belgische staat zal van die opbrengsten niet veel zien, voorspelt TOM DE MEESTER .

De regering mag dan wel laten uitschijnen dat ze door harde onderhandelingen GDF Suez op de knieën heeft gekregen, in werkelijkheid is het de regering die plat op haar buik gaat. In een e-mail van Gérard Lamarche, de algemeen financieel directeur van GDF Suez en de rechterhand van ceo Gérard Mestrallet, aan de Belgische regering blijkt de groep vragende partij voor een 'structurele oplossing' waarbij de kerncentrales tien jaar langer zouden openblijven. De groep was bereid om daarvoor 'maximum 170 miljoen euro per jaar' op tafel te leggen 'tot 2015'. Als het daarover niet tot een akkoord zou komen, dreigde de groep 'om België te verlaten'.

GDF Suez haalt zijn slag helemaal thuis. Van de 215 tot 245 miljoen euro per jaar, die de kernproducenten volgens de regeringsverklaring moeten ophoesten, zal GDF Suez als grootste speler 157 tot 179 miljoen per jaar moeten betalen. Zoals gevraagd. Op vijf jaar tijd komt dat neer op een totaal bedrag van 785 tot 895 miljoen euro. Of laat ons zeggen: 850 miljoen euro. Het loont de moeite dat cijfer een beetje in perspectief te zetten.

Peanuts

Ten eerste. De afkoopsom van 850 miljoen euro is peanuts in vergelijking met de enorme opbrengsten die GDF Suez mag verwachten in de komende jaren. Nu de sluiting van de drie oudste kerncentrales met tien jaar is uitgesteld, blijft de héle Belgische nucleaire productie immers tot 2025 op volle toeren draaien, zonder dat er nog een haan naar kraait. En dat levert geld op. Véél geld. Hoewel ceo Mestrallet het bestaan van de nucleaire woekerwinsten staalhard blijft ontkennen, zijn de feitelijke bewijzen verpletterend: de zeven Belgische kerncentrales leveren een jaarlijkse woekerwinst op van 1,2 miljard euro per jaar. Daarvan zal 75 procent naar GDF Suez vloeien (de rest naar SPE-Luminus, EDF en E.on), 15 jaar lang. Of omgerekend: 13,5 miljard euro. Een bedrag dat vijftien keer groter is dan de 850 miljoen euro die GDF Suez zo genereus in de staatskas stort.

Schulden kwijtgescholden?

Ten tweede. GDF Suez stuurt aan op een 'globaal akkoord'. De goede verstaander begrijpt waar dat op slaat. Electrabel heeft bij de Belgische regering nog een schuld openstaan van 500 miljoen euro. Die bijdrage moet de energiegroep betalen, in het kader van de begroting van 2009. Niet volgend jaar, maar dit jaar. Electrabel heeft altijd geweigerd om dat bedrag te betalen. Vermits de regering daar nu plots met geen woord meer over rept, is de kans zeer groot dat die schuld van 500 miljoen euro in het kader van een 'globaal akkoord' simpelweg met de mantel der liefde wordt bedekt. Van de 850 miljoen euro blijft zo nog 350 miljoen euro over.

Belastingaftrek

Ten derde. Electrabel zal élke bijdrage doodleuk aftrekken van zijn belastingen. Stemmingmakerij? Neen, feiten. In 2008 moest Electrabel een bijdrage van 222,4 miljoen euro betalen aan de Belgische regering. Electrabel heeft dat bedrag inderdaad betaald... maar meteen afgetrokken van zijn vennootschapsbelasting. Wie bij de Nationale Bank de jaarrekeningen van de nv Electrabel opvraagt, zal zien dat het bedrijf in 2008 een bedrag van 222,4 miljoen euro als 'uitzonderlijke kost' heeft ingebracht. Een staaltje van fiscale spitstechnologie dat je Electrabel niet eens kwalijk kunt nemen. Dat Electrabel zijn belastingen... mag aftrekken van zijn belastingen is te danken aan een constructie die de Belgische regering zelf heeft opgezet. Omdat de bijdrage van Electrabel niet rechtstreeks aan de overheid wordt gestort, maar passeert via het Synatomfonds, geldt de bijdrage technisch als een 'niet-fiscale' bijdrage. En dat mag je dus aftrekken van je belastingen. Een daad van 'goed bestuur', wellicht.

Vennootschapsbelasting

Ten vierde. Het is bijzonder cynisch dat de regering pocht over een 'structurele bijdrage' van Electrabel... terwijl Electrabel tegelijk de vennootschapsbelasting - die andere 'structurele bijdrage', weet je wel - simpelweg niet meer betaalt. Ik overdrijf niet. Electrabel betaalde in 2008 geen eurocent vennootschapsbelasting, dankzij het soort legale belastingsontwijking waar België een patent op heeft. GDF Suez parkeerde het grootste deel van zijn schulden in België, wat het bedrijf toeliet om bijna een half miljard euro aan 'interesten' af te trekken. Bovendien maakt het bedrijf maximaal gebruik van de notionele-interestaftrek, en heeft het ook nog recht op een belastingskrediet van 95 miljoen euro. Resultaat: Electrabel betaalt nul euro belastingen, integendeel, krijgt netto 93 miljoen euro terug! Terwijl premier Herman Van Rompuy in zijn regeringsverklaring de 'ethiek' heruitvindt, zuigt Electrabel al jaren de staatskas leeg. In 2004 betaalde Electrabel 15 procent belastingen, de helft van wat een werknemer betaalt op zijn inkomen. Sinds de invoering van de notionele interest in 2006 is dat nog 7 procent. En vorig jaar: niks meer. Op vijf jaar tijd heeft Electrabel voor 1,5 miljard euro belastingen ontweken.

Mag ik even samenvatten? Electrabel legt 850 miljoen euro op tafel, krijgt een schuld van 500 miljoen euro kwijtgescholden, en trekt het resterende bedrag van zijn belastingen af. In 'ruil' krijgt het bedrijf uitzicht op 13,5 miljard euro woekerwinsten uit de kerncentrales. De vennootschapsbelasting? Kruis erover. En de consument? Hij mag blijven betalen.

TOM DE MEESTERWie? Energiespecialist PVDA. Wat? De kerncentrales openhouden zal de begroting niet redden. Waarom? Omdat Electrabel goed genoeg weet hoe het belastingen kan ontwijken.Tom De Meester schreef dat de kans groot is dat Electrabel de 500 miljoen die ingeschreven staat op de begroting van dit jaar NIET betaalt en kijk...een paar uur later :


GDF Suez sluit geheime deal :: “Wij betalen die 500 miljoen niet”

De schamele 850 miljoen euro die GDF Suez moet betalen in ruil voor het langer open houden van de kerncentrales, is de Franse energiereus nog teveel. De 500 miljoen euro die ze voor de begroting van dit jaar moeten betalen, weigeren ze te betalen.

Nick Dobbelaere

Tom De Meester (PVDA)

De woorden van Tom De Meester waren nog niet koud, of zijn voorspelling kwam al uit. In zijn opiniestuk in De Standaard van donderdag 15 oktober schreef de energiespecialist van de PVDA al dat hij achter de deal die de overheid met GDF Suez sloot om de Franse energiereus over de komende vijf jaar 850 miljoen euro te doen bijdragen aan de begroting, een geheime deal vermoedde waardoor GDF Suez de heffing van 500 miljoen euro die het aan de begroting van 2009 moest bijdragen, niet zou moeten betalen. En kijk, twee dagen na de beleidsverklaring laat GDF Suez op een persconferentie doodleuk weten dat het die bijdrage inderdaad niet wil betalen.

Tom De Meester is niet verrast. “Het was duidelijk dat er iets aan de hand was. GDF Suez zei al van in het begin dat het niet zomaar een deel van zijn woekerwinsten wou afstaan. Nu blijkt effectief dat er een addertje onder het gras zit. Kennelijk heeft GDF Suez een deal gemaakt met minister van Energie Magnette (PS) om de 500 miljoen euro die het bedrijf al lang had moeten betalen voor de begroting van 2009, te laten vallen. De woordvoerder van GDF Suez zei zonet nog dat ze eventueel bereid zijn om dit jaar al een voorschot te geven op die 850 miljoen, maar dat er geen sprake van kan zijn om die 500 miljoen te betalen.”

De overheid komt met mij toch ook niet onderhandelen over hoeveel belastingen ik moet betalen?

Een geheime deal dus, waardoor de “genereuze” bereidwilligheid van GDF Suez om 850 miljoen euro te betalen (gespreid over de komende vijf jaar) in een heel ander daglicht komt te staan, want de 850 miljoen komt de facto neer op 350 miljoen euro. En dat op een verwachte opbrengst van 1,2 miljard per jaar. “Het is toch schandelijk dat Electrabel zomaar zelf wikt en beslist wat ze willen betalen en wat niet,” zegt De Meester. “Iedereen in België moet zijn wettelijke belastingen betalen, behalve Electrabel. Over hun belastingen moet er kennelijk onderhandeld worden. De overheid komt met mij toch ook niet onderhandelen over hoeveel belastingen ik moet betalen? Iedereen moet gelijk zijn voor de wet. En als Electrabel niet wil betalen, dan moet er ook maar een deurwaarder naar hen gestuurd worden, zoals bij iedereen die zijn belastingen niet betaalt.”

De Meester noemt de praktijken van de regering ronduit smerig. “Ze vinden zogezegd 850 miljoen voor de begrotingen van de volgende vijf jaar, maar ze creëren tegelijkertijd een gat van 500 miljoen in de begroting van dit jaar. Ongehoord. Wat de regering nu moet doen, is beslissen dat die bijdrage van 500 miljoen niét vervalt. Dat die dus wel degelijk ook moet betaald worden.”

“Onze visie is dat het grootste deel van die woekerwinsten, en dat is toch 1,2 miljard euro per jaar extra dat die kerncentrales openblijven, moet terugvloeien naar de consument om de energiefactuur te verlagen en te investeren in groene energie en energiebesparende maatregelen,” besluit De Meester.


en we vinden nog meer leuks...http://www.express.be/sectors/nl/energy/electrabel-niet-van-plan-heffing-500-miljoen-te-betalen/114314.htm

Electrabel niet van plan heffing € 500 miljoen te betalen donderdag 15 okt 2009

Elektriciteitsproducent Electrabel zal dit jaar geen heffing van € 500 miljoen betalen. Dat heeft Gerard Mestrallet, topman van de Franse groep GdF Suez, gezegd. Electrabel, dochter van GdF Suez, heeft bij de federale overheid nog een schuld van € 500 miljoen openstaan, maar Mestrallet zegt ervan uit te gaan dat dit bedrag zal komen te vervallen. De federale regering besliste vorig jaar dat de Belgische producenten van kernenergie dit jaar een bijdrage van € 500 miljoen moesten leveren tot de begroting. De investeringen in de Belgische kernenergiecentrales zijn in het verleden immers te snel afgeschreven, waardoor de producenten nu grote winsten kunnen binnenrijven. Door het akkoord rond het langer openhouden van de kerncentrales, is dat bedrag volgens Mestrallet echter niet meer aan de orde.Daarover zouden al afspraken gemaakt zijn met de overheid. (MH)
en wat krijg je dan als reactie op zulke krasse taal van Gérard M? Neen, niet van de PVDA maar van een VLD'er en Minister van begroting...


http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen09/2.5323/091015_Suez_begroting


"Regering wist dat Suez niet wou betalen"

Belga

do 15/10/2009 - 12:41 Update: do 15/10/2009 - 15:46 Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) is absoluut niet verbaasd dat GDF Suez dit jaar geen 500 miljoen euro zal bijdragen aan de begroting. De topman van Suez kondigde dat vandaag aan op een persconferentie. "Wij wisten dat allang", reageert Vanhengel.


Op een persconferentie in Parijs liet Gerard Mestrallet (foto), de topman van GDF Suez, verstaan dat zijn bijdrage aan de Belgische begroting dit jaar "geen 500 miljoen euro, maar zero" zal zijn.

AP

Tijdens de onderhandelingen over de begroting afgelopen week werd vastgelegd dat Electrabel vanaf 2010 jaarlijks een bijdrage moet betalen tussen 215 en 245 miljoen euro, in ruil voor het langer openhouden van de kerncentrales van Doel en Tihange. De regering wilde in een niet zo ver verleden de energiereus echter ook dit jaar 500 miljoen euro laten betalen.

De Franse moedermaatschappij van Electrabel vocht die bijdrage echter aan voor de rechter. Minister van Begroting Guy Vanhengel (foto bovenaan) reageert dan ook niet verbaasd op de uitspraken van Mestrallet. "Ik ben net verbaasd dat dit nieuws is, wij wisten dit al lang."

"500 miljoen geschrapt uit begroting"

Vanhengel zegt dat de regering inderdaad ooit op die 500 miljoen had gerekend, "maar wij wisten al lang dat de bedragen die waren ingeschreven in 2009 betwist werden door Suez", zegt Vanhengel. "Wij hebben die bedragen er bij de begrotingsaanpassing dan ook uitgehaald, omdat we weten dat die in 2009 niet betaald zullen worden."

Volgens Vanhengel blijven de bedragen wel als “vastgesteld recht” in de begrotingen 2008 en 2009 staan, omdat de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan in een geschil over eerdere bijdragen van Electrabel.

De teleurstelling over de gemiste 500 miljoen euro is al doorgeslikt. "Het belangrijkste was een goede sluitende deal te maken voor 2010, voor 2011 en voor alle jaren die daarop volgen", benadrukt Vanhengel.

Hij geeft wel toe dat het tekort op de begroting 2009 nu wel groter is, zonder die 500 miljoen. Dat geld zal nu geleend moeten worden. "Al wat de overheid niet int in functie van uitgaven die ze moet doen, verhoogt de staatsschuld en dat wordt geleend", zegt Vanhengel. "Maar we weten dat we de volgende jaren het geld wel zullen innen en de staatsschuld weer zal dalen."

"Ik heb helemaal niets verzwegen"

Premier Herman Van Rompuy heeft in de Kamer gereageerd op beschuldigingen van de oppositie als zou hij hen hebben voorgelogen in verband met de bijdrage van Electrabel.

"Ik heb helemaal niets verzwegen", klonk het verontwaardigd. "2008 is betaald en in betwisting, idem voor 2009. Het blijft ingeschreven in de begroting. Er is een betwisting voor het Grondwettelijk Hof en de zaak zal logisch worden geregeld als er een arrest is. Het akkoord slaat op 2010-2014."
Geef ons dan toch maar het debat over het geslacht der engelen... en nog een paar van die bijdragen van Tom De Meester en bij de volgende verkiezingen roepen we onze Vlaamse lezertjes op om PVDA te stemmen. Maar dat doen we dus nu nog eventjes niet vermits we wachten op die eigen smoel van Caroline....

16-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alberto barros salsa
Klik op de afbeelding om de link te volgen tijd voor de salsa colombiana met Alberto Barros en zijn Palomita...

http://www.youtube.com/watch?v=oIXpLY1TpmA&feature=related


en omdat we dat graag horen en jullie niet moe zijn...

http://www.youtube.com/watch?v=0Q9cPWaBExo&feature=related

16-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
15-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sauwens verliest noch zijn haren noch zijn streken...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Lang geleden dat we nog iets hadden vernomen over onze goeie ouwe wielewaler en palenschilder Johan Sauwens. Hij is al altijd de mooiste van de klas geweest en om dat te bewijzen wilde hij zich nogal eens op de voorgrond plaatsen. Maar de laatste jaren was het radiostilte en was hij vermoedelijk in stilte bezig met het uitbouwen van ropeskipping en wushu tot Vlaamse topsporten of met beleefdheidsbezoeken bij de overlevende leden van het zichzelf opgeheven Sint-Maartensfonds. Alhoewel zijn webstekje oogt erg indrukwekkend. Alleen de oprichting van de Ijzertoren en de overwinning in 1302 ontbreken in het lijstje. Maar hij plaatste wel de borden "Vlaanderen" langs onze gewestwegen...een groot denker en doener dus. En zie plots duikt de plaatser van de Vlaanderenborden weer op in de pers. En dan nog wel met een denkoefening die bewondering afdwingt bij vriend en vijand. Om de behoeftige staatskassen te spijzigen wil hij het kinderrechtencommissariaat afschaffen:
http://www.johansauwens.be/nl/blogs/25/index.html

Besparingen...

Op het ogenblik dat heel de Vlaamse Gemeenschap moet besparen, dient ook het Vlaams Parlement dat te doen met de eigen middelen. Nog onafgezien van het feit dat de voorzitter zijn wedde gaat halveren (sic) heb ik een concreet voorstel:

In de loop der jaren zijn een aantal instellingen toegevoegd aan het Vlaams Parlement, die ieder een eigen leven zijn gaan leiden, maar toch ook vrij veel geld kosten. Het Vlaams Instituut voor Vrede en Geweldpreventie is té jong van datum om al echt geëvalueerd te worden. Het Instituut voor Samenleving en Technologie daarentegen lijkt mij een absolute overbodigheid waneer ik de uitnodigingen zie. Er zijn overlappingen met tal van andere wetenschappelijke en universitaire instellingen. Er zou dus makkelijk 1,7 miljoen euro bespaard kunnen worden op dit Instituut voor Samenleving en Technologie.

Dan is er nog het Kinderrechtencommissiariaat, dat nu meer dan 10 jaar bestaat. Het Kinderrechtencommissariaat is opgericht bij decreet van 15 juli 1997, na de affaire Dutroux, om iets te doen voor de rechten van het kind. Intussen zijn er 12 medewerkers, waarvan de meesten op universitair niveau aangeworven. De totale uitgaven belopen ieder jaar meer dan anderhalf miljoen euro en ze behandelen 1.100 vragen of klachten. De meeste van die vragen zitten in de sfeer van (v)echtscheidingen, opvoedingsproblemen en schoolproblemen. De meeste vragen komen telefonisch of per mail binnen. In feite, heeft het Kinderrechtencommissariaat vooral een verwijsingsfunctie naar diverse andere diensten.

Het is hoog tijd dat er eens een ernstige evaluatie wordt gemaakt van deze werking! Het zijn nog geen 100 vragen per maand. Het Kinderrechtencommissariaat begeeft zich bovendien op het terrein van individuele dienstverlening, waar heel wat instellingen - ook door de Vlaamse belastingbetaler rechtgehouden - receptief zijn. Ik denk aan de OCMW's, de Jeugdadviescentra (JAC), de kinder- en jongerentelefoon, de duizenden scholen en leerkrachten in Vlaanderen, de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB), de Comités voor Bijzondere Jeugdzorg, de centra algemeen welzijnswerk (CAW), de jeugdadvocaten, de politiediensten met de daarbij horende sociale diensten, de opvoedingswinkels, de opvoedingstelefoon, de parketten en justitiehuizen, Kind en Gezin in zijn diverse geledingen, allerhande ombudsdiensten,...

Vanuit zijn onafhankelijke opstelling en met rugdekking van het Kinderrechtenverdrag, formuleert de kinderrechtencommissaris ook nog regelmatig - naar eigen goeddunken - meningen over allerhande maatschappelijke thema's. zoals recent nog in het zeer complexe hoofddoenendebat. Het betrof een standpunt dat volledig ingaat tegen de genomen beslissing van het gemeenschapsonderwijs.

Men kan zich werkelijk de vraag stellen wat de toegevoegde waarde is van het Kinderrechtencommissariaat in het zeer breed en ewaar gesubsidieerde, Vlaamse welzijnslandschap.

Op het ogenblik dat er gedacht wordt aan besparen op de weddes van leerkrachten en dat men een aantal accijnzen wil verhogen, kan men zich de vraag stellen of Vlaanderen niet in eerste instantie een aantal overbodige instellingen moet ontmantelen om op die manier tot een afbouw te komen van het overheidsapparaat.


Zelfs op zijn eigen blogje werd brave Johan teruggefloten door zijn eigen partijvriendjes:

Johan, Evalueren is goed en nodig. Maar mbt de kinderrechtencommissaris overdrijf je, denk ik, minstens een beetje. Ik ken Bruno Vanobbergen als een hardwerkend en integer mens. Hij was o.m. in de RvB van Ugent collega. Hij is begaan met kinderrechten en pedagogiek in het algemeen en is zeker geen man van boekenwijsheid alleen. Hij kan luisteren en nuanceren. Als er nu 10 of 12 medewerkers moeten zijn daar kan ik mij niet over uitspreken; misschien kan wat werk (her)verdeeld worden. En Dhr Vanobbergen kennde is hij zeker bereid over een en ander te pratren en een tandje bij te steken als de brespraringen moeten gesolidariseerd worden. Tot slot CD&V is nog altrijd een gezinspartij en het behartigen van kinderrechten en opvoedingsondersteuning behoort tot haar kerntaken. Maar zo zul je het allicht ook zelf bedoelen. Het gevaar van "blogs" allerhande is wel dat het zllemaal zo snel gaat. Vriendelijke groeten. Sander Vercamer
Gepost door Vercamer Alexander op dinsdag 13 oktober 2009 om 16:00
Ken uw geschiedenis, zou een eerste vereiste moeten zijn voor een parlementslid. Toch zeker wanneer het gaat over kritiek op een dienst verbonden aan het Vlaams Parlement. Primo: Om te beginnen werd het KRC opgericht naar aanleiding van het eerste rapport van België bij het Comité voor de Rechten van het Kind (VN). België had immers geen kinderombudsdiensten en dit leidde tot een aanbeveling van het comité. Niet Dutroux, maar de verdragsverplichting van ons land waren dus de aanleiding van de oprichting. Secundo: Het was uw partijgenote Trees Merkcx een van de grote voorvechters en mede-initiatiefneemster van het KRC. Tertio: Ga eens na in hoeveel tussenkomsten uw partijleden zich beroepen op de adviezen en standpunten van het KRC. U zal verbaasd staan over de overbodigheid van deze dienst. Quatro: Het KRC werd niet opgericht om ‘iets aan de Kinderrechten te doen’. De oprichting gebeurde per decreet, waarin de opdrachten zeer specifiek opgesomd staan. Uit de jaarverslagen en de commentaren daarop door de leden van het Vlaams Parlement (ook uw fractie) blijkt overduidelijk dat dit een hele opdracht is, veel meer dan enkele klachten behandelen (advies aan het Vlaams Parlement, informeren, sensibiliseren, netwerken uitbouwen, enz…). Iets waarvoor 12 man zeker geen overbodige luxe is. Er zijn inderdaad heel wat andere diensten, maar geen enkele die voldoet aan de vraag van het Comité in Geneve en die het stauuut heeft van een paraparlementaire dienst. Juist dat was de meerwaarde, aldus de initiatiefnemers. Nu zegt u aan alle scholen, alle NGO’s, alle ouders en kinderen die beroep doen op de expertise van het KRC, dat deze dienst hun oneigenlijk helpt bij hun vragen en problemen. Mogelijk vindt u vast nog wel andere overbodige zaken in het budget van het Vlaams Parlement. Zaken die meer kosten en minder relevant zijn.
Gepost door Dirk Vos op dinsdag 13 oktober 2009 om 19:20

Beste Johan, Op het ogenblik dat je dit op je blog schreef, waren wij met het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement in vergadering over de meerjarenbegroting voor het Vlaams Parlement en zijn paraparlementaire instellingen. Zoals afgesproken tijdens onze fractievergadering van vorige week hebben we daar er op aangedrongen dat de paraparlementaire instellingen een gelijkaardige inspanning zouden doen als de instellingen en agentschappen die afhangen van de regering. Het IST had hier bij zijn ontwerpbegroting al zelf voor gezorgd. De tussenkomst van het Parlement in de kosten van het IST daalt van 1,7 miljoen naar 1,5 miljoen Euro. Het IST neemt ook de uitwerking van een aantal ICT-toepassingen met betrekking tot de parlementaire werking op zich. Aan het Kinderrechtencommissariaat is gevraagd om zijn projectenbudget bij te sturen en te komen met een nieuw voorstel dat kadert in een beleidsnota. Van een afschaffing van het KRC is geen sprake. Dat is tijdens onze fractievergadering ook nooit overwogen. Voor ons blijft een instelling die waakt over de rechten van kinderen uitermate belangrijk. Wel moet over de kosten gewaakt worden en is het belangrijk dat het Kinderrechtencommissariaat voldoende voeling houdt met het Vlaams Parlement. Daarom wensen we dat het kinderrechtencommissariaat, zoals het IST en het Vredesinstituut, ook een klankbordgroep krijgt met vertegenwoordigers van alle fracties. Dat voorstel kreeg de instemming van het Uitgebreid Bureau en zal in de loop van de komende weken uitgewerkt worden. Met vriendelijke groeten, Ludwig Caluwé
Gepost door Ludwig Caluwé op woensdag 14 oktober 2009 om 15:20

en in de bevriende pers scheerde hij evenmin hoge toppen:

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=0C2GK3U3

Kinderrechtencommissaris overbodig'

 • woensdag 14 oktober 2009

 • Auteur: (vbr)

BRUSSEL - Vlaams parlementslid Johan Sauwens (CD&V) wil het kinderrechtencommissariaat afschaffen.

Sauwens lanceerde dat controversiële voorstel maandag op zijn blog en reageert dinsdag verrast wanneer we hem in Straatsburg bellen voor een reactie. ‘Is er iets gebeurd?'

Wel, een aantal mensen hebben zich boos gemaakt: het kinderrechtencommissariaat van luiheid beschuldigen omdat ze met zijn twaalven maar 1.100 klachten per jaar behandelen, vinden zij niet eerlijk. Ze zeggen dat Sauwens beter het decreet eens zou herlezen, zodat hij weet dat het commissariaat niet enkel klachten behandelt, maar ook adviezen verleent aan het parlement, onderzoek doet naar de naleving van kinderrechten in ons land en sensibiliseert over het onderwerp.

‘O, maar dat weet ik heus wel. Ik ken de drieledige opdracht van het kinderrechtencommissariaat. Ik vind vooral dat de politiek soms impulsieve beslissingen neemt die vervolgens een eigen leven gaan leiden, en dat we die in tijden van financiële crisis moeten durven terugdraaien. Het commissariaat is zo'n impulsieve beslissing geweest na de zaak-Dutroux. Het draagt nu enkel bij tot de wirwar van welzijnsinstellingen die elkaar overlappen. Er is een groot aanbod naar kinderen: de jongerenadviescentra, de kinder- en jongerentelefoon, de OCMW's, het onderwijs, de comités voor bijzondere jeugdzorg, de vertrouwenscentra, enzovoort.'

Sauwens vindt voorts dat advies aan het parlement evengoed door de administratie kan gebeuren, die onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister valt. ‘Dat is democratischer. Alleen de ombudsdienst moet echt onafhankelijk kunnen werken.'

Je zou het kinderrechtencommissariaat kunnen zien als een ombudsdienst voor kinderen en de commissaris als iemand die spreekt in naam van de kinderen. ‘En de senioren dan? En de mensen die uit de echt zijn gescheiden? Er zijn zoveel doelgroepen te bedenken. Ook staat het kinderrechtencommissariaat te ver af van de leefwereld van kinderen en jongeren.'

Sauwens geeft toe dat zijn kritiek is ingegeven doordat de huidige kinderrechtencommissaris, Bruno Vanobbergen, zich begin dit schooljaar mengde in het hoofddoekendebat: ‘Hij kantte zich –met het kinderrechtenverdrag in de rug– tegen de beslissing van het Gemeenschapsonderwijs om hoofddoeken op school te verbieden. Ik vind dat niet zijn taak.'

Bruno Vanobbergen zelf wilde gisteren niet reageren. Anderen namen zijn verdediging op, zoals Groen!-parlementslid Mieke Vogels: ‘Sauwens gebruikt valse argumenten om instellingen die de CD&V soms durven tegen te spreken, monddood te maken.' Ook Sam Vande Putte, SP.A-gemeenteraadslid in Aalst en een van de jongeren die in 2002 meereisden naar de VN-kinderrechtentop in New York, reageerde verontwaardigd.


Ha, het ging dus niet in de eerst plaats om de bezuiniging zijn bekommernis over de lege staatskassen. Het ging hem omwille van het standpunt dat de kindercommissaris had durven innemen over de hoofddoekjes. Dat stoorde onze Johan en dat moest dus gewroken worden in de stijl zoals de "alte kameraden" dit ooit hebben voorgedaan...broodroof en laster. 100 klachtjes met 12 man...nog erger dan de Walen zou je haast gaan geloven na het lezen van zijn blogliteratuur....
Slecht als we zijn gingen we even opzoeken wat die luiwammes van een kindercommissaris dan al wel als taakoverschrijdende verklaringen had afgelegd:


http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=T02F4ETV

'Angst en krampachtigheid horen niet thuis op school'

 • maandag 14 september 2009

 • Auteur: Veerle Beel
Bruno Vanobbergen: 'Hoofddoekenverbod is een verschraling van het onderwijsproject.' Bart Dewaele

Bruno Vanobbergen: 'Hoofddoekenverbod is een verschraling van het onderwijsproject.' Bart Dewaele

© Bart Dewaele

BRUSSEL - Interview KINDERRECHTENCOMMISSARIS BRUNO VANOBBERGEN Het hoofddoekenverbod brengt het actief pluralisme dat het gemeenschapsonderwijs wil nastreven in het gedrang, zegt de Vlaamse kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.

Van onze redactrice

Vanobbergen voegt aan de kritiek op het algemene hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs het perspectief van de kinderrechten toe. 'Een algemeen verbod op religieuze symbolen in het onderwijs, met name het gemeenschapsonderwijs en het onderwijs in Antwerpen, sluit niet aan bij de school die vorm zou kunnen krijgen vanuit de letter en de geest van het Kinderrechtenverdrag.'

Concreet verwijst de Vlaamse kinderrechtencommissaris naar artikel 29 van het verdrag, dat stelt dat het onderwijs gericht dient te zijn op 'het bijbrengen van eerbied voor de ouders van het kind, voor zijn of haar eigen culturele identiteit, taal en waarden en voor de nationale waarden van het land waar het kind woont, waar het is geboren, en voor andere beschavingen dan de zijne of hare'.

Kunnen de nationale waarden van het land waar het kind woont in strijd zijn met de eigen culturele identiteit? Vanobbergen: 'Ik denk het niet. Ik kan niet geloven dat de democratische en humane waarden van ons land in strijd zouden zijn met het dragen van de hoofddoek.'

Hij beklemtoont dat hij niet wil oordelen over het atheneum van Antwerpen/Hoboken, waar begin september een lokaal verbod werd ingevoerd. 'Om te beginnen heb ik nog niet met de mensen van die school gepraat. Ook meen ik dat lokale beslissingen plaatsvinden in een bepaalde context, maar die context is niet overal aanwezig. Ik wil mij enkel over het algemene verbod van het gemeenschapsonderwijs uitspreken: dat gaat juist voorbij aan al die verschillende contexten.'

Vanobbergen betreurt bovendien dat het actief pluralisme dat als leidend principe van het gemeenschapsonderwijs geldt, nu dreigt opzijgeschoven te worden door een sfeer van angst en krampachtigheid. 'Dat is een verschraling van het onderwijsproject.'

Scholen zijn volgens de kinderrechtencommissaris niet vergelijkbaar met de thuissituatie - een argument dat het Gemeenschapsonderwijs mee inroept om het hoofddoekenverbod te verdedigen - maar ze zijn ook geen verlengstuk van de samenleving.

'Scholen moeten een soort van laboratorium zijn waar jongeren kunnen experimenteren met al wat is en zou kunnen zijn. Een school moet ook een ruimte zijn die kan confronteren. Ze moeten niet in de eerste plaats voorbereiden op werk, of op een model van samenleven zoals we het nu zien, want wie kan zeggen hoe de samenleving er over vijftien jaar uitziet?'

Het verbod op religieuze symbolen beperkt bovendien de keuzevrijheid van allochtone meisjes en dat is dan weer in strijd met het gelijkekansendecreet, aldus de kinderrechtencommissaris.

Dat deze meisjes in eigen moslimscholen terecht zouden kunnen, vindt hij geen positieve evolutie: 'Zo'n apart circuit zal het actieve pluralisme niet bevorderen.'

Vanobbergen dringt erop aan dat er in het onderwijs en in de opleidingen van leerkrachten, opvoeders, agenten en politiemensen meer ruimte zou worden gemaakt voor lessen in mensen- en kinderrechten.

'We stellen vast dat die rechten vandaag vooral geïnterpreteerd worden in termen van het realiseren van individuele onafhankelijkheid. Wij denken meer aan rechten als bron van empowerment en menen dat ook zij die in een afhankelijke positie zitten hun stem moeten kunnen laten horen en hun plaats moeten krijgen in onze samenleving.'

Opvallend is dat het Kinderrechtenverdrag in anderstalige versies gewag maakt van het recht op spirituele ontwikkeling van minderjarigen en dat de Nederlandstalige versie dat niet doet.

'Daar heeft men het enkel over de psychische en intellectuele ontwikkeling van minderjarigen', zegt Vanobbergen. 'Een studente in de Gezinswetenschappen heeft ons recent op dat onderscheid gewezen. Blijkbaar had onze samenleving in het begin van de jaren negentig, toen de tekst vertaald werd, ook al moeite om godsdienst en religie een plaats te geven in het openbare leven.'


Kijk wie vindt dat deze meneer dus iets heeft gezegd in dit artikel dat buiten zijn taak als kinderrechtencommissaris valt wordt vriendelijk uitgenodigd om met rooie stift deze passages hier te komen omcirkelen.....
Wij vonden dit een behoorlijk standpunt dat volledig past binnen zijn takenpakket. Dat niet iedereen zijn visie deelt hier in Vlaanderen zal wel geen verrassing zijn. Dat daarvoor gans het boeltje dicht moet tekent onze vriend Sauwens ten voete uit. Hierover gaat hij uit de bol en tracht op een slinkse manier 12 mensen hun job af te nemen. 12 mensen die meer dan behoorlijk werk doen...


en we willen doodgewoon nog eens een moeilijk moment uit het leven van onze Sauwens in herinnering brengen voor onze lezertjes met een kort geheugentje of die te jong zijn. We vragen natuurlijk geen verkeerde link te leggen tussen wat nu volgt en zijn reactie op het hoofddoekjesstandpunt van Meneer Vanobbergen...

http://jsp.vlaamsparlement.be/docs/beknopt_verslag/2000-2001/beknop43.pdf


Het uitgebreid Bureau heeft beslist de agenda van de plenaire vergadering van vandaag uit te stellen tot binnen veertien dagen. Dan zullen alle agendapunten afgehandeld worden.Het heeft ook beslist dat we nu gaan luisteren naar een mededeling van minister Sauwens. Deze namiddag volgen het debat hierover en een verklaring van de regering.

Op de meest formele wijze wens ik mijn spijt uit te drukken over de fout die ik heb begaan door aanwezig te zijn op een bijeenkomst waar internationaal extreem-rechts verzamelen had geblazen. Ik heb mij er snel rekenschap van gegeven dat mijn aanwezigheid op deze bijeenkomst onaanvaardbaar was en dat ik een duidelijke beoordelingsfout heb gemaakt. Ik heb dat ook onmiddellijk en publiek toegegeven en het lidmaatschap van het Sint-Maartensfonds opgezegd. Door deze misstap heb ik het vertrouwen bij de meerderheid en bij belangrijke partners in de bevolking geschonden, en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik heb mij steeds publiek aangesloten bij dat deel van de Vlaamse beweging dat excuus heeft gevraagd voor de wandaden die tijdens de tweede wereldoorlog zijn begaan en waarvoor de leiding van de Vlaamse Beweging zelf en niemand anders verantwoordelijk is, en die onnoemelijk veel menselijk leed hebben veroorzaakt.
Ik heb - u weet dat, u kent mij - steeds in de duidelijkste bewoordingen afstand genomen van elk extreem-rechts gedachtegoed, van elke racistische ideologie en weiger elke vorm van samenwerking met extreem-rechts. Alle beleidsdaden die ik ooit heb getroffen, zijn daarvan overigens de beste illustratie. Alle beleidsdaden die ik ooit heb gesteld, zijn vanuit een zuiver democratische logica geïnspireerd. De Vlaamse regering heeft een positief en enthousiasmerend project opgezet, waarmee we de verbondenheid en het optimisme binnen de Vlaamse samenleving willen aanwakkeren. Het is een boeiend project tegen het negativisme en de onverdraagzaamheid die extreem-rechts tot stand wil brengen. Ik wil dit project van de Vlaamse regering mee uitdragen en zeker niet in gevaar brengen. Ik erken mijn fout en vraag de kans om het vertrouwen opnieuw op te bouwen.Het vertrouwen werd dus niet opnieuw opgebouwd en onze vriend Sauwens moest aftreden. Iets waarover je trouwens niks terugvindt bij zijn uitgebreide zelfbewierroking op zijn blogjes. Maar dat is natuurlijk heel menselijk... Als je zijn verklaring hierboven leest en die vergelijkt met zijn slinkse poging om zich te wreken op een ambtenaar die alleen maar zijn plicht deed dan krijgen wij last van zo een kippevelmoment dat we enkel voelen wanneer we te maken krijgen met -en nu citeren we uit zijn  excusespeechke- "daden die niet vanuit een zuiver democratische logica zijn geïnspireerd"

en om af te sluiten zetten we hieronder nog een voorbeeld van een interessante website waarop je allerlei vragen kan stellen...zelfs museumdirecteurs beantwoorden vervolgens je slimme vragen..
..

http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/5262


Bij het autorijden zien we bij de kruispunten dat de palen van de verkeerslichten bevestigd zijn een specifieke kleur hebben, in Vlaanderen geel -zwart. In wallonië en Brussel rood -wit. Waarom is dat

pijl14/09/2008 - Willem (18 jaar)

Mens en maatschappij Context van de vraag:

Dit is iets dat ik mij al een hele tijd afvraag. Heeft dit gegeven misschien een politieke achtergrond. Waarom kan je op het net hier nergens uitleg over vinden?


Antwoord

Dag Willem,

ik herinner me nog het ogenblik waarop in Vlaanderen geel-zwarte palen werden ingevoerd. Dat gebeurde toen Johan Sauwens (toen Volksunie) minister van verkeer was in de Vlaamse regering, eind jaren 80 of begin jaren 90 van de vorige eeuw. Hij kwam tot deze beslissing omdat uit studies en buitenlandse voorbeelden bleek, dat geel-zwart op die palen voor een betere zichtbaarheid zorgt dan rood-wit. Met klem werd door zijn diensten ontkend dat het iets te maken had met politieke voorkeuren.

Als je meer wil weten, kan je misschien via www.vlaanderen.be de bevoegde administratie contacteren.

Succes nog!

Wim


Deze vraag werd beantwoord door:
Wim De Vos
communicatie Museum voor Natuurwetenschappen


en voor onze Ollandse vrienden...opletten, we zitten hier dus NIET in het Magrittemuseum!

15-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.karakollensoep met de banda blanca
Klik op de afbeelding om de link te volgen we gaan verder met een exotische karakollensoep...en iedereen op de dansvloer....shaken met die heupjes!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=S9G9AGPyqfY&feature=related

15-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
14-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nobelprijs literatuur voor sp-a-mails
Sommige mensen zijn zo vol van zichzelf dat ze er onmogelijk in slagen hun arrogante smoel te houden. Waw, we zouden al onmiddellijk de vacature kunnen invullen van persoonlijk raadgever van Gennez...de toon is al meteen gezet. We hebben over de grote smoel Barteld Schutyser. Deze slimme jongen vindt het nog nodig uitspraken te doen over zijn literaire mails geadresseerd aan een goede vriendin die plots opdoken in de slechte pers...dus trok onze Barteld naar Humo...hij kon net even goed naar "Dag allemaal" zijn getrokken maar dat doe je natuurlijk niet als "linkse Vlaamse intellectueel" :

http://www.humo.be/tws/deze-week/18835/de-mails-die-een-bom-legden-onder-de-spa-van-caroline-gennez-advocaat-barteld-schutyser-reageert.html

De mails die een bom legden onder de SP.A van Caroline Gennez: advocaat Barteld Schutyser reageert

Door (ab), 12/10/2009 - 10u41
De mails die een bom legden onder de SP.A van Caroline Gennez: advocaat Barteld Schutyser reageert gennez mails 186 (foto © Marco Mertens)

'Die 'ik' in mijn mail: dat was ik niet, dat was Caroline Gennez'

Frank Vandenbroucke is volgens een peiling van de VRT en De Standaard de populairste Vlaamse socialist, ver boven zijn partijvoorzitster Caroline Gennez, die in de top dertig van populaire Vlaamse politici van plaats zeventiende naar plaats drieëntwintig zakt. En toen hadden de mensen nog niet eens de beruchte mails gelezen die vorige week uitlekten en waarin zowat elk SP.A-kopstuk genadeloos geroskamd werd.

De mails leggen bloot hoe Caroline Gennez met enkele getrouwen de Vlaamse ministerportefeuilles verdeelde en met hen overlegde over hoe Frank Vandenbroucke moest worden kaltgestellt. De mail die het meest choqueerde is van de hand van ene Barteld Schutyser. 'Ik verneem plots wie bij ons de regering samenstelt,' reageerde Louis Tobback. 'Dat is niet onze voorzitster. Ook niet de loge en zelfs niet de maffia. Het zijn de grote Milan Rutten en de grote - hoe heet de man ook alweer? - Barteld Schutyser die dat doen.'

Ja, wie is die Barteld Schutyser eigenlijk? Een veertiger met een lidkaart bij de SP.A, ooit kabinetsmedewerker van Johan Vande Lanotte, advocaat administratief recht bij het gerenommeerde bureau DLA Piper, en al meer dan tien jaar één van de beste vrienden van Caroline Gennez. En dan nu: zijn grote doorbraak als decision maker.

Bart Schutyser «Eerlijk gezegd, de hele heisa rond die mail is much ado about nothing. De meeste mensen waarover het in de mail gaat kén ik nauwelijks - met Freya Van den Bossche heb ik misschien al vijf woorden gewisseld. Ik heb die mail geschreven als privépersoon aan een goeie vriendin, in een informele taal en op eigen initiatief. Milan Rutten (directeur communicatie SP.A, red.) had een mail gestuurd over de organisatie van het congres, en ik heb daarop geantwoord over de manier waarop Caroline Gennez dat best zou aanpakken. In de stijl van: voilà, dat is mijn gedacht. Oké, een beetje gechargeerd misschien, maar dat is de aard van het beestje. Ik ben een West-Vlaming, ik ben altijd rechtdoorzee.»

HUMO Met een wel zeer intrigerend zinnetje: 'Caroline moet zich op duidelijke dreigingen à la 'de waarheid over Agusta' voorbereiden.' Is de hele waarheid over het Agusta-schandaal dan niet gekend?

Bart Schutyser «Op mijn erewoord: ik weet het niet. U moet begrijpen in welke context die mail is geschreven. Ik wilde Caroline voorbereiden op de reactie van Frank Vandenbroucke op het moment dat hij hoorde dat hij geen minister zou worden. Ik dacht dat hij razend kwaad zou worden en - wie weet - zou dreigen om oude koeien over Agusta uit de sloot zou halen. Er doen daarover nog altijd een paar indianenverhalen de ronde in de partij, maar wat ervan aan is weet ik niet.»

HUMO Blijkbaar is de Agusta-affaire nog altijd niet verteerd. Er loopt nog altijd een proces van Luc Wallyn tegen de partij om zijn aandeel van het proces te betalen, en de oudere garde van de SP.A heeft het Frank Vandenbroucke nooit vergeven dat hij spontaan bekentenissen is gaan afleggen bij het gerecht, en er en passant enkele partijgenoten als Willy Claes en Carla Galle bij lapte.

Bart Schutyser «Ik denk dat die episode nog altijd haar sporen nalaat, ja. Maar van dat proces wist ik bijvoorbeeld niets af, en van de Agusta-affaire nog minder. U moet weten: ik was destijds achttien en volgde die zaken nog niet op de voet. Nu wél, omdat ik af en toe eens mijn gedacht zeg tegen iemand die, als ik niet oppas, er ook nog wat mee doet (lacht). Dan moet het toch een béétje verstandige klap zijn.

Ach, ik ben gewoon een tiep die zijn gedacht zegt in een informele sfeer en die ook een beetje geestig schrijft. En iedereen denkt: 'Oeioei! Die tiep neemt de beslissingen!' Maar nee! Ik wist een aantal dingen: dat Frank een probleem was, wie de ministers zouden worden, welke bevoegdheden de SP.A zou krijgen. Waarom? Ik ken Caroline al meer dan tien jaar. Ze is één van mijn beste vrienden. Ik geef haar weleens advies, maar zeggen dat ik haar bevelen kan geven, dat is toch iets heel anders. Ik neem géén beslissingen.»

HUMO En toch, als u schrijft: 'We hebben drie mandaten. Frank moest weg, daarover zijn we het eens. Ik moest met een opvallende vice komen...'

Bart Schutyser «Die 'ik' in de mail, daar bedoel ik natuurlijk niet mezelf mee, maar Caroline! Kijk, ze moet aan Peter (Vanvelthoven) en Kathleen (Van Brempt) uitleggen waarom zij geen minister worden. Ik heb haar spontaan advies gegeven in de zin van: zo zou ik het motiveren, als ik in jouw plaats was. Meer niet.»

HUMO 'Frank moest weg, daarover zijn we het eens.' Dat wekt de indruk dat het opzijschuiven van Vandenbroucke niet, zoals eerder gezegd, door een brede partijbasis gedragen wordt.

Bart Schutyser «Die 'we', dat zijn niet 'ik en Caroline Gennez', dat zijn de SP.A'ers. Het was toen al, weliswaar in beperkte kring, bekend dat er een probleem was met Frank. Oké, ik heb het misschien wat hard uitgedrukt. Maar iedereen weet dat Caroline die beslissing niet op haar eentje heeft genomen. Ik heb alleen gezegd: 'Oké, hoe gaan we dat dan aanpakken?»

HUMO Een andere pijnlijke passage gaat over Bert Anciaux, die per se een schepenmandaat in Brussel moet krijgen. 'Als het Pascal niet lukt om dat voor Bert te regelen moet Steve (alweer) naar Di Rupo.'

Bart Schutyser «Daarvoor moet u de situatie in Brussel kennen: er is daar een bestuursakkoord waardoor Pascal Smet schepen zou zijn geworden in 2010. Dat mandaat wordt nu bemand door een PS'er. Nu weten we dus: Pascal wordt minister in de Vlaamse regering voor vijf jaar, en Bert Anciaux - of je 'm nu leuk vindt of niet - staat op straat. Hij heeft nog een jaar uittredingsvergoeding, en dan heeft hij níéts meer. Oké, hij is van politieke partij veranderd, maar hij kan nu toch niet nóg eens overstappen? Hij weet ook wel dat de SP.A voor hem een eindpunt is. Als dit niet lukt, is zijn politieke carrière voorbij.»

HUMO En daarom moet Steve (alweer) naar Di Rupo?

Bart Schutyser «Och ja, ik maak ook heel wat veronderstellingen in die mail. Het is een publiek geheim dat Steve Stevaert een goeie relatie heeft met Elio Di Rupo. Ze zeggen dat die dingen zo geregeld worden, maar ik ben daar natuurlijk niet bij, hè. Ik denk trouwens dat het niet gaat lukken, want Bert ligt niet zo goed bij de Franstaligen: in hun ogen is hij een halve Vlaams Belanger.»

HUMO Nog eentje, over Freya Van den Bossche: 'Godzijdank is ze zwanger.'

Bart Schutyser «Allez vooruit, u bent een vrouw, u zal mij wel een vreselijke seksist vinden.

Kijk, ook dáár heb ik een paar veronderstellingen gemaakt: stel dat ze niet content is met de vice, stel dat ze onderwijs wil... En die 'godzijdank': dat is mijn stijl. Ik ga haar zelf niet bellen - ik ken haar zoals gezegd nauwelijks. Maar het schijnt dat ze er vrij nuchter op reageert. Hoe hard hij ook mag klinken, uit die mail spreekt toch ook een bekommernis voor die mensen.»

HUMO En Caroline Gennez? Hebben jullie nu ruzie?

Bart Schutyser (aarzelt) «Goh, Caroline en ik zijn zeer goeie vrienden. Zij zegt: 'We hadden nu eenmaal een verhouding waarin jij als klankbord een aantal dingen vrijuit tegen mij mocht zeggen, en in dit geval was het misschien een beetje straf.' Maar als vriend kan je nauwelijks een loyaler iemand vinden dan haar. Anders zou ik haar klankbord ook niet zijn, hè: als privépersoon steun je een publiek persoon omdat je er respect, bewondering en vriendschap voor voelt. Ik word daar niet voor betaald, noch door haar, noch door de partij.»

HUMO Ze zit nu wel in de problemen door uw mail.

Bart Schutyser (zucht) «U moest eens weten hoe ík me voel: als iemand bij wie er is ingebroken en wiens kleren ze aan stukken hebben geknipt. Ik voel mij echt gepákt.»


we zetten nog eventjes zijn gevleugelde uitspraken in een extra steunkleurtje:


"voilà, dat is mijn gedacht. Oké, een beetje gechargeerd misschien, maar dat is de aard van het beestje. Ik ben een West-Vlaming, ik ben altijd rechtdoorzee.»


"Ach, ik ben gewoon een tiep die zijn gedacht zegt in een informele sfeer en die ook en beetje geestig schrijft...."

"Hoe hard hij ook mag klinken, uit die mail spreekt toch ook een bekommernis voor die mensen"

"U moest eens weten hoe ik me voel: als iemand bij wie er is ingebroken en wiens kleren ze aan stukken hebben geknipt. Ik voel mij echt gepakt".


Ha, die jongen voelt zich "gepakt"...effe terug naar zijn geestige West-Vlaamse mails waar de bekommernis voor de betrokken personen van afdruipt...


je kan ze hier nog eens netjes nalezen ....

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091008_029


Als er nu één blinde vink in dit landje wil geloven dat onze verstandige Barteld het gebruik van de woordjes "ik" en "we" in een vriendelijk en vertrouwelijk mailtje aan een goeie vriendin door elkaar haspelt ...tja dan moet ofwel die vink dringend worden opgenomen in een gesloten inrichting ofwel moet onze Barteld zich maar best inschrijven in een cursus nederlands voor pas aangekomen politieke vluchtelingen...
Bovendien lijkt onze slimme jongen plots vergeten te zijn dat niet alleen Gennez als geadresseerde persoon vermeld staat op die mail...op de zelfde lijn en niet slechts in kopie staan nog een paar mensen : Milan Rutten als eerste vervolgens Gennez en dan Jan Cornillie en als laatste Johan Van Hoecke.
Als je dan beweert :"Ik heb die mail geschreven als privépersoon aan een goeie vriendin, in een informele taal en op eigen initiatief. Milan Rutten (directeur communicatie SP.A, red.) had een mail gestuurd over de organisatie van het congres, en ik heb daarop geantwoord over de manier waarop Caroline Gennez dat best zou aanpakken." dan klopt er iets niet...zelfs in deze verklaring klopt er iets niet, tenzij ons taalgevoel even slecht is als dat van Barteld wanneer hij "ik" en "we" moet gebruiken.
Ofwel schrijf je, volgens ons, als privépersoon naar een goeie vriendin in een informele taal ofwel antwoord je aan de directeur communicatie en je verwart best de twee niet met elkaar...Barteldje kan dat blijkbaar wel. Met de gekende gevolgen... als eminent jurist op een eminent juristenbureau kan dat tellen als kwakkel...
Indien deze mail enkel geadresseerd zou zijn aan de goeie vriendin dan zien wij hier vanuit onze hangmatten evenmin het nut van een zin als :Caroline moet zich op duidelijke dreigingen à la "de waarheid over Augusta" voorbereiden...tenzij wij weer analfabeten zouden zijn. Maar volgens ons zwak ontwikkeld taalgevoel gaat het hier dus in eerste instantie om een mail aan Milan Rutten en gaat het niet in eerste instantie over de organisatie van een congres... behalve in puntje 5 waar het dan gaat over de plaatsjes vooraan...maar er ontbreken wel een paar paginaatjes tussen het mailtje van Milan Rutten van 9 juli (waar tenandere weinig onkies woordgebruik is in terug te vinden..) en waar onze Barteld enkel in cc staat...we kunnen dus enkel raden wie de andere onderwerpjes heeft aangebracht...Misschien moeten we nog eventjes wachten op de publicatie van wat ontbrekende mailtjes...grijns grijns grijns

14-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sonora dinamita e mi cucu
Klik op de afbeelding om de link te volgen wat sensueler kan ook met Sonora Dinamita en Mi cucu en jullie hebben er het raden naar wat dit mag betekenen...het is in elk geval een cumbia...en jullie krijgen er twee van...er is immers na het vorige nummer ook nog een antenna parabolica in het spel...


http://www.youtube.com/watch?v=rs-m6kffCWM&feature=fvw

http://www.youtube.com/watch?v=mstqAv6ZaJo&feature=related

14-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
13-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perez Prado op speed
Klik op de afbeelding om de link te volgen En het wordt stilaan tijd om een ander continent te bezoeken...hophophop naar Latijns-Amerika en hier beginnen we met de ongelooflijke Perez Prado in zalige tijden toen de rilatine nog niet was uitgevonden.


http://www.youtube.com/watch?v=KLfvO9xu8fs&feature=related

13-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
12-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnette sluit een akkoord...
Kijk beste lezertjes, er is een akkoord. Plots hoort men geen geneuzel meer over zwakke onderhandelingsposities...er is een akkoord. Waarschijnlijk zal niet iedereen gelukkig zijn met dit ding en een storm van verontwaardiging zal losbarsten vanuit de groene hoeken en vanuit de oppositie...
Het moet gezegd dat op basis van onderstaand bericht niet alles even helder is als het water van Spa. Wat we hier echter onthouden is dat er een soort controlecomité wordt opgericht dat en bechmark doet met de buitenlandse prijzen. Hoe dit in de praktijk moet verlopen is niet meteen duidelijk en of er sanctionerend kan opgetreden worden bij ontsporing is hier helemaal onduidelijk. In elk geval is dit al een mooi begin en al zeker beter dan wat er vroeger was...niets. Het geeft ook terug macht aan de politiek die tenslotte nog steeds een emanatie zou moeten zijn van de wil van de
kiezer en dus een vorm van democratische controle. De CREG was een alternatief geweest maar ontsnapt inderdaad aan elke politieke controle. Niemand controleert immers de CREG...We zijn natuurlijk erg benieuwd op welke manier dit opvolgingsorgaan zal functioneren maar het is een stap in de goeie richting dus op dit ogenblijk kunnen we Magnette feliciteren....we zien later hoe het werkt!
Ook de verklaring dat er met de gewesten akkoorden zullen afgesloten worden om te komen tot een globaal energieplan stemt hoopvol. Laten we dus enig optimisme vertonen want tenslotte werd dit hier op dit blogje reeds ettelijke malen gevraagd en plots blijkt het dan toch door te dringen bij de politici...niet dat dit onze verdienste is, maar het stemt ons enigszins hoopvol! De rest van het akkoord over tewerkstelling is niet erg duidelijk en dat zal afwachten vallen wat men daarmee concreet bedoelt. De investering van 500 miljoen in alternatieve energie lijkt ons eerder een dooie mus want we vermoeden dat deze investering er ook zonder akkoord was gekomen. Alleen al de Electrabelparticipatie in de windmolenparken voor de kust zal niet ver van dit bedrag liggen zeker? Dus kunnen we dit als een emmer oogzand beschouwen. Opvallend is wel dat er geen belofte werd gedaan voor bijkomende aanwervingen binnen de eigen energiesector. Men spreekt enkel over de energiebesparingen en afvalrecyclage. Wat de sector energiebesparingen betreft weten we niet waarover er gepraat wordt en dat zal moeten verduidelijkt worden Maar dat zien we dus ook later. Op het eerste zicht kan dit leiden tot een mooi evenwichtig akkoord al zal er geroepen worden dat de jaarlijkse bijdrage veel te laag ligt wat niet meteen fout is gezien de te verwachte winsten door het langer openhouden van de drie oudste kerncentrales. Maar er staat eveneens een zware investering tegenover die ook banen zal creëren die best kunnen gebruikt worden en het opvolgingscomité zal er dan moeten voor zorgen dat we met de tarieven op de zelfde lijn zitten dan de buren wat een dompertje zou kunnen zetten op de buitensporige prijzen en winsten...in feite zijn we dus terug naar af en wordt een nieuw controlecomité opgericht na de nutteloze afschaffing van het vorige....alleen mag het kind niet meer de zelfde naam dragen en er ontbreekt een vertegenwoordiging van de consumenten. Zowel van de industriële als van de huishoudelijke consumenten. Tenzij deze vervat zitten onder de noemer "sociale partners"...Akkoord over bijdrage nucleaire sector

 • maandag 12 oktober 2009
 • Bron: belga + De Standaard
 • Auteur: bvb
Akkoord over bijdrage nucleaire sector

Akkoord over bijdrage nucleaire sector

Pol De Wilde

Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de bijdrage van de nucleaire sector aan de begroting. Dat meldt Energieminister Paul Magnette.

De regeringstop schaarde zich maandag achter het voorstel van PS-minister Magnette om de kerncentrales 10 jaar langer open te houden. Het gaat om Doel 1 en 2 en Tihange 1. Sommige partijen hadden de centrales naar verluidt langer willen doen draaien, maar daar wilden de Franstalige socialisten niet van horen.

De bijdrage die de producenten van kernenergie - Electrabel en SPE - zullen moeten ophoesten, loopt tot 2025, de datum waarop de centrales in principe hun deuren zullen moeten sluiten. De hoogte van het bedrag schommelt vanaf volgend jaar en tot en met 2014 tussen 215 en 245 miljoen euro. De exacte bijdrage hangt af van de evolutie van de marktprijzen, de productiekosten en de bestaande schatting daarover.

Het is een nog op te richten Opvolgingscomité - met vertegenwoordigers van de regering, de producenten, de sociale partners en de Nationale Bank - dat zich hier jaarlijks over zal buigen en een concreet bedrag zal voorstellen. Daarnaast moet het Comité jaarlijks nagaan of de prijzen die de operatoren aan de consumenten aanrekenen niet de gemiddelde prijs in onze buurlanden overschrijden. Het orgaan rapporteert hierover aan de minister van Energie.

De producenten moeten de bijdrage ook na 2014 en tot 2025 nog ophoesten. Het bedrag kan dan zelfs hoger liggen dan 245 miljoen euro.

Magnette kondigde maandagavond het akkoord aan. Hij heeft hierover naar eigen zeggen een overeenkomst op zak met Gaz de France Suez. De Franse energiereus gaat behalve de bijdragen ook nog een reeks engagementen aan, onder meer over investeringen in alternatieven energiebronnen en de creatie van extra werkgelegenheid.
Wat volgt is een opsomming van de engagementen die Magnette verkreeg van GdF Suez:

 • "Een bedrag van minstens 500 miljoen euro zal vanaf 2010 aangewend worden om de investeringen in hernieuwbare energiebronnen en de vermindering van het energieverbruik te financieren.
 • De groep GdF Suez verbindt zich ertoe in België een hoog activiteitsniveau te handhaven met 13.000 huidige jobs in de sector energiebesparing en afvalrecyclage.
 • De groep GdF Suez verbindt zich ertoe vóór 2015 meer dan 10.000 personen aan te werven en in samenwerking met de federale Regering en de deelstaten een programma van professionele vorming in zijn beroepen te ontwikkelen om zo op een bestendig niveau van 500 afwisselende opleidingsposten te komen.
 • Een derde van de investeringen voor onderzoek en ontwikkeling van Electrabel zal specifiek bestemd zijn voor het carbon-capture proces en de meest actuele technologieën inzake energiedoeltreffendheid voor de nijverheid en de particulieren. Ook zal de groep GdF Suez jaarlijks 5 miljoen euro investeren in de Belgische onderzoekprogramma’s die gewijd zijn aan de behandeling en aan het beheer van het kernafval en aan exploitatieveiligheid.
 • De groep GdF Suez verbindt zich ertoe om in België de zetels van zijn verantwoordelijkheden van zijn activiteiten ’Energie Europa en Internationaal’ en ’Tractebel Engineering’ te handhaven".

Magnette wijst er tot slot nog op dat met de gewesten ook nog akkoorden zullen worden afgesloten. Bedoeling is tot een "een ambitieus en voluntaristisch plan van energiedoeltreffendheid en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen" te komen. "Dit plan zal becijferde doelstellingen vastleggen die ons toelaten om onze Europese verplichtingen tegen het jaar 2020 te bereiken, en deze objectieven zullen jaarlijkse geëvalueerd worden", luidt het nog.

Overleg tot de finish

Sinds vanmiddag half één zitten de topministers opnieuw samen op Hertoginnedal voor een vergadering tot de finish over de begroting. Morgenmiddag leest premier Herman Van Rompuy zijn beleidsverklaring voor in Kamer en Senaat.

In de beleidsverklaring worden traditioneel de grote lijnen van de begroting geschetst. Volgens de woordvoerder van de eerste minister liggen de grote lijnen van de begroting al vast, maar moeten een aantal details nog worden geregeld. En, de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, luidt het.

Behalve over de begroting moet het kernkabinet zich ook nog uitspreken over nieuwe initiatieven of de verlenging van een aantal relancemaatregelen. Dinsdagmorgen komt in principe de ministerraad nog samen om de beleidsverklaring voor te bereiden.


12-10-2009 om 22:42 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De hangmatsocialisten steunen Caroline vanuit hun hangmat natuurlijk!
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Nog nooit waren de sossen zo lang in het middelpunt van de mediabelangstelling als de laatste dagen, zelfs weken. Je moet het hen nageven weinigen zullen hen hierin overtreffen...Misschien zijn de onderwerpen wat ongelukkig gekozen: defenestratie, beledigende en hautaine mails en oproepen tot interne revolutie...je ziet dat niet vaak.
Onze lievelingsvoorzitster heeft het moeilijk en dat kan ook moeilijk anders. Maar in tegenstelling tot de "revolutionairen" die haar aftreden eisen en zich hiermee natuurlijk volledig buitenspel plaatsen, willen wij even onze eigen kleine en misschien zelfs foute analyse maken. Volgens onze visie ligt de oorzaak van al deze heibel elders
Als we de inhoud van onderstaand artikel mogen geloven dan is het probleem groter en dieper dan de persoon van Gennez. Day betekent dat het vrij dwaas en dom zou zijn haar de zwarte piet door te schuiven zoals de zogenaamde linksen dit wel erg duidelijk wensen te doen.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=K02GFUI6


Met wat hulp van mijn vrienden

 • zaterdag 10 oktober 2009

 • Auteur: Bart Brinckman
 • wdk
 • Eric de Mildt
 • Van boven naar onder: Milan Rutten, Barteld Schutyser en Jan Cornillie. sp.a
 • rr

wdk

De inner circle van Caroline Gennez — In het begin van haar voorzitterschap vocht Caroline Gennez tegen een vreselijke eenzaamheid. Barteld Schutyser kon ze meteen in vertrouwen nemen.

Twee jaar geleden portretteerde De Standaard het netwerk van kersvers voorzitter Caroline Gennez. Daarin dook al de naam van Barteld Schutyser op. De twee leerden elkaar kennen bij Animo. De Limburgse zette de jongerenorganisatie van de SP.A opnieuw op de kaart. Later kruisten hun wegen opnieuw op het kabinet van Johan Vande Lanotte, minister van Begroting en vicepremier in de regering-Verhofstadt I. Schutyser begeleidt als jurist de Lambermont-hervorming, Gennez houdt zich bezig met het vluchtelingendossier.

Schutyser had de politiek ondertussen vaarwel gezegd. Bij het advocatenkantoor DLA Piper klom hij op tot vennoot. Het kantoor is gespecialiseerd in publiekrecht en werkt via de Universiteit Gent ook samen met Johan Vande Lanotte. Maar de twee bleven elkaar bellen. De relatie herwon een politieke dimensie toen Gennez na de desastreuze verkiezingsuitslag van juni 2007 werd aangewezen om Vande Lanotte te vervangen. Een storm van protest stak op.

Plaatselijke afdelingen trakteerden de voorzitter in spe op enkele legendarische confrontaties. Gennez werd zo'n beetje de ultieme boksbal waarop alle frustraties van de afgelopen jaren werden uitgewerkt. Ze moest daarbij de confrontatie aangaan met Erik De Bruyn, een nobody uit Antwerpen, die bij momenten de overgrote meerderheid van de afdeling achter zich kreeg. De Mechelse kreeg geen enkele steun van de kopstukken. Niemand trok openlijk partij voor haar. De zogeheten G7, het kransje van ministeriabelen, keek maar wat graag de kat uit de boom. Ook de kroko's hielden zich kalm. Gennez moest het in haar eentje beredderen. Schutyser loodste haar doorheen die donkere maanden. Politiek had hij voldoende ervaring om haar met raad en daad bij te staan.

In Het Nieuwsblad benadrukt Gennez vandaag dat ze met Schutyser bevriend blijft, maar dat ze hem niet langer om advies zal vragen. Ze begrijpt ook dat de mail ‘choquerend' overkomt.

In het partijhoofdkwartier aan de Brusselse Grasmarkt werkte alvast Milan Rutten. De Antwerpenaar is verantwoordelijk voor de communicatie, maar doet eigenlijk veel meer. Net als Schutyser leerde Gennez Rutten kennen bij Animo. Van bij haar eerste stappen in de actieve politiek verzorgde Rutten – tevens haar gewezen vriend – haar electorale campagnes. De carrières van de twee lopen in zekere zin parallel. Rutten werkte zich op achter de schermen van de partij. Zo was hij de nationale campagneverantwoordelijke in 2003 en 2004 en de Antwerpse campagneverantwoordelijke in 2006. Gennez werd gecoöpteerd als senator, verzeilde later in het Vlaams Parlement en klom uiteindelijk naar het hoogste partijechelon.

Insiders beschrijven Rutten als de absolute vertrouwenspersoon die iedereen in de schaduw stelt. Rutten, in 2007 de medeauteur van het rapport over de nederlaag, bevestigde, maar nuanceerde ook. ‘Het is allemaal wat toevallig verlopen. We vinden elkaar in vertrouwen en in engagement. Maar tijdens deze voorzittersverkiezingen heb ik haar weinig raad gegeven,' zei hij twee jaar geleden. Hij wist toen nog niet of hij voor Gennez zou blijven werken. Dat uitgerekend hij de mails heeft uitgeprint, lijkt een vreemde speling van het lot. Rutten staat bekend om zijn discretie.

Van een vertrek is ondertussen geen sprake meer. Gennez zou Rutten niet meer kunnen missen. Wat later voegt Jan Cornillie zich bij dat duo op de Grasmarkt. Cornillie, naar verluidt een briljante dertiger, verzeilt via de federale kabinetten van Mobiliteit (Bert Anciaux, Renaat Landuyt) op de studiedienst van de SP.A. Zijn rol bij de jongste regeringsonderhandelingen valt nauwelijks te overschatten. Frank Vandenbroucke dacht dat hij die onderhandelingen zou leiden. Viel dat tegen. Cornillie organiseerde alles, met cijferaar John Crombez in zijn buurt en Gennez als politiek verantwoordelijke. Het trio groeit uit tot de absolute tophandelaars, met Vandenbroucke eerder als last dan als lust.

Cornillie, Rutten en Gennez zijn drie handen op een buik. De mail van Schutyser was ook gericht aan Johan Van Hoecke, de persoonlijke woordvoerder van Gennez. Zijn overlevingsinstinct is weinigen gegeven. Van Hoecke werkte bij De Lijn – zijn directe baas was huidig parlementsvoorzitter Jan Peumans – toen Steve Stevaert hem meenam naar het kabinet van Mobiliteit. Van Hoecke volgde Stevaert naar het voorzitterschap. Toen Stevaert gouverneur werd, raakte hij even op de dool. Via een korte passage bij Johan Vande Lanotte trok hij naar het kabinet van minister van Begroting Freya Van den Bossche. Nadien wachtte opnieuw de Grasmarkt.

Van Hoecke is altijd het oog en het oor van Stevaert gebleven. De twee zien elkaar heel regelmatig. Aan zijn loyaliteit aan Caroline Gennez twijfel je maar beter niet. De Gentenaar is een belangrijk klankbord. Van Hoecke is zelf niet bepaald een spraakwaterval, maar registreert heel gewiekst hoe journalisten tegenover de partij en haar voorzitter staan.

Begin oktober begon ook Filip Rogiers op de Grasmarkt. Deze gewezen Wetstraat-journalist van De Morgen koestert eveneens een jarenlange vriendschap met de voorzitter. De perikelen bij de krant zetten hem ertoe aan in te gaan op het aanbod om voor de partij aan trendsonderzoek te doen. Ook hij wordt gegarandeerd een vertrouweling, al heeft hij met de huidige heisa niets te maken.

Iedereen aandachtig meegelezen? Wat is volgens deze nogal dwarsliggende fractie het echte probleem? Gennez? Neen, want ze blijft voorbeeldig communiceren in deze uiterst moeilijke periode. Bovendien nam ze de laatste tijd vrij degelijke en zelfs gewaagde maar correcte standpunten in die niet alle grijze eminenties even op prijs zullen hebben gesteld. Het echt§e probleem is dat een partij die het moet hebben van begrippen als solidariteit, kameraadschap ooit een jong en onervaren meisje heeft gedropt op de voorzittersstoel zonder dat zij een sterke partijafdeling achter zich had staan. De toenmalige parttijgoeroe annex cafébaas zette haar op de troon zoals middeleeuwse koningen dat deden met bastaardzonen. Vervolgens moest ze dan nog verhuizen omdat ze in eigen gebied alleen maar een concurrente kon worden voor andere mesthoophanen. Mechelen was dan haar nieuwe uitvalsbasis waar ze natuurlijk als gedropte indringster werd beschouwd en al van bij het begin een sacochengevecht moest voeren met de andere plaatselijke schone. Een gevecht dat ze trouwens heeft gewonnen. Maar welke idioot beslist zo iets en welke partij keurt zo iets goed? De gevolgen zijn meestal gekend...zonder steun van een eigen zwaar doorwegend afdeling en steeds onder vuur van alles en iedereen moet je je richten tot vrienden en buitenstaanders. Zeker nadat haar "kingmaker" zich zogezegd had teruggetrokken uit de aktieve politiek.
Als je dan nog je eigen "ex" als klaagmuur en toeverlaat blijft gebruiken dan ben je inderdaad wel erg eenzaam en vooral erg kwetsbaar. Voor mensen die vanuit partijafdelingen komen is het een evidentie om soms de vreemdste coalities te moeten sluiten om je troon te verstevigen. Iemand als Gennez kon dat niet en dat kan haar dus niet worden aangewreven want ze had geen enkele keuze.
Als ze het nu handig speelt en de emotionele kant onder controle kan houden, dan komt ze versterkt uit de chaos. Elk alternatief is erger dan de versterking van haar macht (die ze trouwens tot nog toe niet had) en dus zal eindelijk al dat gespuis waarmee die partij wordt bevolkt zich verplicht achter hun voorzitster moeten scharen. Bijkomend voordeel : de interne linkse oppositie die op weinig doordachte manier opriep tot een paleisrevolutie - en dat zal waarschijnlijk ook zonder de achterban te raadplegen gebeurd zijn- kan definitief uitgeschakeld worden. 8000 stemmen zijn in deze omstandigheden peanuts, beste Eric.
Of er nu eindelijk werk zal kunnen gemaakt worden van een echte linkse partij is maar de vraag. We stonden echter nooit dichter tegen een oplossing. Maar de vernieuwing zal dus niet vanuit de linkse hoek komen maar vanuit de buik van de partij en met medewering van alle tenoren.
We vinden het erg voor onze rode voorzitter maar als je oproept tot revolutie moet je je eigen krachtsverhouding correct inschatten en een analyse maken van het moment... Volgens onze fractie zal, eigenaardig genoeg, de vernieuwing nu in sneltreinvaart moeten worden doorgevoerd door een versterkte voorzitster en zonder de linkse vleugel. Wat dat allemaal inhoudelijk zal betekenen weten we nog niet maar het is nu of nooit meer...
Wij zijn benieuwd en zullen vanuit onze hangmatten vrolijk toekijken....
Werk is er voor een linkse partij in overvloed. Dat lazen we reeds gisteren in het rapport over het Brussels onderwijs...kameraden hop er is veel werk aan de winkel en "leve Caroline" Maar dump zo snel mogelijk die designerssossen die zulke belachelijke mails schrijven en de kaars voor den heilige Damiaan kan ook nooit kwaad!

12-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiffany JoAllen
en omdat we jong talent ook graag een kans geven ...Tiffany JoAllen met een prachtige joekel van een jodel...


http://www.youtube.com/watch?v=whIj6mrUGzQ&feature=fvw

12-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
11-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse jongeren ...allemaal bandieten? Of Marx in Brussel (2009)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Beste lezertjes om jullie al wat voor te bereiden op het lezen van rapporten nodigen we jullie vandaag uit tot het lezen van een hoogst interessant exemplaar dat we vonden op :http://www.brusselsstudies.be/PDF/NL_73_SGB5.pdf
het betreft een rapport over het Brusselse onderwijs en werd gemaakt voor de Staten-Generaal van Brussel. We zijn zo vrij geweest om een aantal volgens ons niet geheel onbelangrijke passages in rode vetjes te zetten. Dat de tekst nogal rood en vet kleurt en dat we van dit rapport nooit eerder iets hebben gelezen tussen het dagelijks politiek geleuter over Brussel dat toch zo slecht bestuurd wordt maakt onze commentaren overbodig. Maar het wordt hoog tijd dat er iets wordt gedaan en dat zal geld kosten...maar het zal dan wel geld zijn dat nuttig werd besteed. In plaats van Brusselse jongeren steeds te associëren met criminaliteit en straatrellen moet men dringend werk maken van de oplossingen...En de sossen zouden beter stoppen met hun onnozelheden en onderlinge vetes en eens lezen wat er hier allemaal wordt geschreven. Misschien opent dit hun de oogjes over het feit dat de klassenstrijd nog niet gestreden is...er bestaan nog zeer duidelijke klassentegenstellingen en die worden best op een beschaafde manier aangepakt anders zal het op een minder beschaafde manier gebeuren. Dat is geen stoute bewering noch provocatie van een links en licht geschift blog maar een les die we uit de recente geschiedenis trekken....

Inleiding
In deze bijdrage staat de situatie van het leerplichtonderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk
Gewest centraal. Scholen zijn geen geïsoleerde entiteiten waarbinnen het
leerproces zich afspeelt maar kunnen niet los gezien worden van de grootstedelijke
omgeving waarin ze functioneren. Om zicht te krijgen op dit complexe gegeven
kunnen we de relatie tussen beide in vier aspecten samenvatten: de politiek-institutionele
context (organisatie van het onderwijs), het pedagogisch-onderwijskundige
proces (hoe en wat leren, in welke omstandigheden en met welk vooropgesteld
resultaat), het demografisch-geografisch gegeven (bevolking waarvoor het onderwijs
wordt georganiseerd), en de sociaal-culturele context (stedelijke ontwikkelingen)
(Verlot, 2002). Alhoewel deze verschillende aspecten sterk met elkaar verweven zijn
biedt deze indeling een interessante houvast om de concrete Brusselse situatie nader
te bekijken en de vaststellingen en de probleemformulering nader te verduidelijken.
Hierna volgen een aantal mogelijke politieke opties.
Gezien de omvang van de problematiek wordt hier niet dieper ingegaan op het hoger
onderwijs of beroepsopleiding. Deze aspecten komen in thema’s als ‘Brussel als
kennisstad’ en ‘de Brusselse arbeidsmarkt’ aan bod.
I. Vaststellingen
1. Politiek-institutionele context
1. Het Brussels onderwijs bestaat niet. Onderwijs is in België de exclusieve bevoegdheid
van de gemeenschappen. Vandaar dat men in Brussel twee totaal onafhankelijke
onderwijsstructuren heeft met respectievelijk de Franstalige en Vlaamse
Gemeenschap als bevoegde overheid. De Brusselse scholen tellen ongeveer
230.000 leerlingen in het leerplichtonderwijs. Het Franstalig onderwijs neemt bijna
80% van de leerlingen voor haar rekening, het Nederlandstalig onderwijs zo’n 17%.
De rest van de leerlingen is verdeeld over de Europese en internationale scholen die
op hun beurt ook totaal onafhankelijk van beide gesubsidieerde systemen functioneren.
Een structure link tussen deze verschillende actoren, een overkoepelende overlegstructuur
of zelfs een beperkte vorm van systematische samenwerking ontbreekt.
2. Door verschillende gemeenten (in casu Elsene, Etterbeek, Ganshoren, Oudergem,
Schaarbeek, St-Gillis, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde) wordt uitsluitend
Franstalig onderwijs ingericht.
3. Het complexe organisatiemodel ligt ook aan de basis van een complex financieringssysteem
waardoor de omkadering van de leerlingen nogal verschilt afhankelijk
van de taalgroep waartoe de school behoort. Voor een leerling in het basisonderwijs
trekt de Vlaamse Gemeenschap 22,7% meer uit dan de Franstalige Gemeenschap,
voor een leerling in het secundair onderwijs 18,1%.
2. Pedagogisch-onderwijskundige context
a. Sociaal-pedagogische aspecten
4. In tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
veel meer leerlingen die niet op leeftijd zitten. Het zijn vooral de leerlingen die in
het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zelf wonen die een belangrijke leerachterstand
laten optekenen, een achterstand die in het secundair onderwijs verder oploopt.
5. Het aantal leerlingen uit Brussel dat in het Franstalig buitengewoon basisonderwijs
school loopt (type 8) omwille van leerstoornissen (dyslectie, dysorthografie,
dyscalculie, …) ligt significant hoger dan in Wallonië. Het Nederlandstalig onderwijs
kent een dergelijk fenomeen niet.

6. Zowel in het Franstalig als het Nederlandstalig onderwijs in Brussel volgen proportioneel
meer leerlingen een ASO-richting dan in respectievelijk Wallonië en Vlaanderen
(zie grafieken 1 en 2)
7. Ook het aantal leerlingen dat zonder diploma de school verlaat ligt in Brussel significant
hoger dan in de rest van het land. Waar in België in zijn geheel zo’n 17% van
de jongeren in de leeftijdscategorie van 20 tot 24 jaar geen diploma secundair onderwijs
heeft, loopt dit cijfer in Brussel in 2007 op tot 28% (zie tabel 1). Het is dan
ook niet verwonderlijk dat het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat het onderwijs
reeds heeft verlaten zonder diploma secundair onderwijs en die geen opleiding
volgen in Brussel ongeveer 24% bedraagt, waar in de Lissabon-akkoorden
‘Onderwijs en opleiding 2010’ een benchmark van 10% vooropstelt. (Bron: Arbeidsmarktenquête,
cijfers: Agers-DRI-IWEPS)

8. Ondanks de vorige vaststelling ligt het aandeel hogergeschoolden in het BHG
significant hoger dan in de andere regio’s. Hun aantal neemt zelfs nog toe, zij het
minder sterk dan in de rest van het land. Waar het aantal hogergeschoolde Belgen
tussen 2000 en 2007 toenam van 23,8% tot 28,1% evolueerde dit in Brussel van
31,7% naar 35,2% (Bron: Arbeidsmarktenquête, cijfers: Agers-DRI-IWEPS)
9. Waar opeenvolgende generaties voordeel halen uit het opleidingsniveau van de
vorige generatie zien we dat op dat vlak de Brusselse jongeren terrein verliezen tegenover
de andere regio’s. Waar de oudste generatie Brusselaars het minst aantal
laaggeschoolden telt, telt de jongste generatie het hoogste aantal.(zie grafiek 3).

a. Taal en onderwijs
10. Ondanks de manifeste meertaligheid van de stad en haar inwoners wordt er
vastgehouden aan een tweeledige onderwijsorganisatie en dito taalwetgeving die
uitgaan van een Brussel met een Franstalige en Nederlandstalige bevolkingsgroep
hetgeen al lang niet meer aansluit bij de realiteit. Met uitzondering van de Europese
scholen is meestal ofwel het Nederlands ofwel het Frans de enige onderwijstaal

b. Pedagogische begeleiding
11. Zowel het Franstalig als het Nederlandstalig onderwijs kampen met een personeelsprobleem.
Het blijft moeilijk om geschikt personeel te vinden en ook het verloop
ligt significant hoger dan in de andere gewesten. Zo raken de plaatsen in het
Franstalig onderwijs niet ingevuld en in het Nederlandstalig onderwijs verlaat 58,5%
van de leerkrachten in het lager onderwijs en 56,0% in het secundair onderwijs hun
job reeds binnen de 5 jaar (Bron: De Morgen: 17/06/2008, op basis van een parlementaire
vraag).
3. Demografisch-geografische context
12. Zo’n 16% van de leerlingen uit het Franstalig en het Nederlandstalig onderwijs in
Brussel komt van buiten het BHG, vooral uit Vlaanderen (zo’n 13%). Anderzijds zijn
er veel minder leerlingen uit Brussel die naar scholen in Vlaanderen of Wallonië gaan.
Het profiel van de leerlingenpopulatie in de Brusselse scholen verschilt significant
van het profiel van de Brusselse leerlingen.
13. Brussel wordt niet alleen gekenmerkt door een hoge mate van diversiteit maar
kent ook een grote mate van ruimtelijke segregatie. Ruim 30% van de leerlingen in
het Brusselse leerplichtonderwijs woont in een achtergestelde buurt. Dit gaat eveneens
gepaard met onderwijssegragatie waarbij er een polarisatie dreigt te ontstaan
met een oververtegenwoordiging van gettoscholen en probleemscholen enerzijds en
meer elitaire scholen met rijke Brusselaars aangevuld met leeftijdsgenoten uit
Vlaams- en Waals-Brabant anderzijds (CCFEE, 2008). Hiernaast trekken ook de
Europese en internationale scholen een geselecteerd publiek aan.

14. In 2000 leefde er in Brussel zo’n 46.000 kinderen van kleuterleeftijd, 66.000 die
naar het lager onderwijs gingen en 62.000 naar het secundair. Tegen 2020 zal het
aandeel van de eerste groep met 45% toenemen, de tweede met 35% en de laatste
met 27% (Bron: Federaal Planbureau, 2007).
15. Van de jaren ’60 tot nu evolueerde Brussel van een tweetalige naar een meertalige
multiculturele stad waar ruim een kwart van de inwoners een vreemde nationaliteit
heeft waarvan de helft een Europese, waar 24% van de inwoners jonger is dan
20 (Bron: Mini-Bru, 2007) en waar de taaldiversiteit sterk toeneemt met het Frans
als lingua franca dat evenwel voor slechts 56,8% van de huidige bevolking de enige
thuistaal is waarmee ze opgroeide (Janssens 2001, Janssens 2007). Het zijn dan
ook deze jongeren met hun diverse culturele, linguïstische en religieuze achtergronden
die we op de Brusselse schoolbanken terugvinden. Het resultaat hiervan is on-
der meer dat in het Nederlandstalig onderwijs, waar de pedagogische benadering
gericht is op leerlingen met het Nederlands als thuistaal, slechts een minderheid
thuis die taal ook effectief spreekt (zie grafiek 4).
4. Sociaal-culturele context.
16. De sociale situatie in Brussel is zorgwekkend. Hier volgen enkele cijfers. In Brussel
leeft 28% van de bevolking onder de armoedegrens, tegenover 8% in Wallonië
en 6% in Vlaanderen. Van de Brusselaars onder de 18 jaar leeft 27% in een gezin
dat door werkloosheid wordt getroffen, tegenover 18% in Wallonië en 8% in Vlaanderen.
Het Brussels Gewest wordt, net als alle grote internationale steden, gekenmerkt
door een duidelijke polarisatie tussen een grote groep armen enerzijds en een
oververtegenwoordiging aan zeer rijke inwoners anderzijds. De PISA-enquête toont
aan dat het onderwijssysteem deze situatie bestendigd.

17. Waar de gemiddelde jeugdwerkloosheid van de EU-15 17% bedraagt voor de
15 tot 24-jarigen bedraagt deze voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 35% (vergelijk
met Wallonië 31% en Vlaanderen 12,5%) (Bron: Oeso-landenrapport, 2007).

18. Waar scholen naar confessionele en taalaanhorigheid zijn opgedeeld is dit voor
de Brusselse jongeren helemaal niet het geval. Ze leven in een meertalige en multiculturele
omgeving die op sommige vlakken contrasteert met de waarden en idealen
die vanuit de school worden doorgegeven.

II. Vragen-problemen
1. Politiek-institutionele problemen
1. Zowel voor het voeren van een beleid als voor gedegen wetenschappelijk onderzoek
zijn betrouwbare basisdata van primordiaal belang. In Brussel zijn deze vaak
versnipperd of niet aanwezig. Het Franstalig en Nederlandstalig onderwijs verzamelen
hun eigen data op hun manier waardoor het moeilijk is om zicht te krijgen op
bepaalde evoluties of om gezamenlijke problemen aan te pakken. Zo werd een eerste
stap gezet in het kader van de handhaving van de leerplicht. Een vergelijking van
de statistieken leerde dat voor 6000 jongeren de naleving van de leerplicht niet kon
worden gecontroleerd. Zo konden vanuit het ministerie de gemeenten worden ingeschakeld
bij de controle. Voor andere problemen is deze aanzet er nog niet. Uitwisseling
van data rond een bepaalde problematiek heeft een ad hoc karakter en heeft
louter betrekking op het uitwisselen van gegevens. Om een echt onderwijsbeleid uit
te bouwen moeten er ook andere permanente overlegstructuren tussen de verschillende
onderwijsactoren gecreëerd worden, inclusief met de gemeenten.
2. De financiering van het onderwijs blijft een probleem, zeker gezien het hoge aantal
leerlingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die extra zorg vergen. Los daarvan
wordt het onderwijs ook met capaciteitsproblemen en met vaak verouderde
schoolgebouwen geconfronteerd, al doet de Vlaamse Gemeenschap nu wel extra
inspanningen inzake schoolinfrastructuur. Hoe dan ook vergen deze twee problemen
extra investeringen.
2. Pedagogisch-onderwijskundige problemen
a. Sociaal-pedagogische problemen.
3. Het probleem van het onderwijs in Brussel is niet het gebrek aan performantie
maar de selectie van de leerlingen die leidt tot een dualisering met elitescholen enerzijds
en concentratiescholen anderzijds. Deze situatie is een weerspiegeling van de
ruimtelijke segregatie eigen aan steden met grote groepen inwoners van allochtone
origine. Deze effecten worden nog versterkt door de vrije keuze die op de Brusselse
onderwijsmarkt speelt, mede door de grote concentratie van scholen op een beperkte
oppervlakte waarbinnen men zich makkelijk kan verplaatsen. Dit laat toe dat
de ouders strategische keuzes gaan maken en de concurrentie tussen de scholen
nog verscherpt. Anders dan in Vlaanderen of Wallonië kan men tevens tussen onderwijsinstellingen
van beide gemeenschappen kiezen. Hiernaast speelt ook het
watervaleffect mee (zie Nouria Ouali en Andrea Rhea, 1994) waarbij ouders hun
kinderen liever laten overzitten in het ASO, desnoods zelfs twee keer, dan voor
technisch of beroepsonderwijs te kiezen. Op die manier neemt de onderwijssegregatie
in Brussel de vorm aan van een dubbele dualisering, zowel sociaal als etnisch:
arbeiderskinderen en allochtone kinderen komen in de zwakste scholen terecht,
vaak in het technisch en beroepsonderwijs. In deze scholen ligt ook de onderwijskwaliteit
dikwijls lager, wordt les gegeven door minder goed gevormde leraars en
garandeert de sfeer niet echt een optimaal leerproces.

4. Bijgevolg verlaten heel wat leerlingen het secundair onderwijs zonder diploma en
ligt de leerachterstand van de Brusselse leerlingen significant hoger dan deze in
Wallonië en Vlaanderen. (grafiek 5) Op basis van de huidige evolutie wijst niets er op
dat de kloof ook op korte of middellange termijn zal gedicht worden.
b. Taal en onderwijs
5. Het taalonderwijs in Brussel maakt bij voorkeur geen gebruik van de aanwezige
rijkdom. Er wordt vastgehouden aan de idee dat er zoiets als Nederlandstalige en
Franstalige scholen bestaan waar geen ruimte is voor kruisbestuiving. Dit komt het
onderwijsleerproces niet ten goede. Zeker in het beroepsonderwijs wordt vaak te weinig
rekening gehouden met de noodzaak en de mogelijkheden van het taalonderwijs.

c. Pedagogische begeleiding
6.: De moeilijke onderwijssituatie maakt ook dat leraren minder geneigd zijn om zich
binnen de Brusselse scholen te engageren omdat ze in klassen in Wallonië en
Vlaanderen meestal niet met een dergelijke diversiteit in de klas worden geconfronteerd.
In hun opleiding wordt evenmin veel aandacht geschonken aan het omgaan
met deze grootstedelijke realiteit geschonken. De afhaakcijfers spreken voor zich.
Door het lerarentekort wordt de precaire situatie van sommige leerlingen nog versterkt
want het zijn net de scholen met de ‘moeilijkste’ leerlingen die bij de potentiële
leraars het minst populair zijn.

3. Demografisch-geografische problemen
7: Brussel wordt net zoals andere steden gekenmerkt door achtergestelde buurten
en een inherente oververtegenwoordiging van mensen met een lager diplomaniveau.
Het feit dat het onderwijsniveau van de jongeren sterk correleert aan dat van de
ouders illustreert dat het onderwijsniveau nog steeds van generatie op generatie
wordt overgedragen (zie kaart 1) en de sociale mobiliteit van het onderwijs in Brussel
eerder beperkt is. Vooral het grote aantal inwoners in achtergestelde buurten maakt
het probleem des te urgenter.
8: De residentiële segregatie brengt ook een dualiseringsproces tussen de scholen
op gang waarbij de grote groep van scholen, die tussen ‘zwarte scholen’ en ‘elite
scholen’ hangt, angst heeft naar dit eerste type te ‘verglijden’ en daardoor proberen
hun leerlingen te selecteren naargelang hun sociale achtergrond. Dit proces, waarbij
ouders ongeacht de capaciteiten van hun kinderen liever opteren voor ‘witte’ ASOscholen
dan ‘zwarte’ technische- of beroepsscholen, versterkt het watervalsysteem
binnen het onderwijs (Donat Carlier 2008). Binnen het Nederlandstalig onderwijs
versterkt dit mechanisme eveneens de kloof tussen thuistaal en onderwijstaal.
4. Sociaal-culturele problemen.
a. Onderwijs en dualiteit
9. Algemeen kan men stellen dat de ongelijkheden in het onderwijssysteem worden
gevoed door de dualiteit tussen arm en rijk in de Brusselse samenleving maar deze
dualiteit ook verder bestendigen, zowel sociaal, etnisch als tussen de verschillende
generaties.
10. Dat in de Europese context het verschil tussen de schoolprestaties van de eerste
en tweede generatie migranten in België klein is maar de kloof met de autochtone
leerlingen bij de grootste in Europa ligt is opvallend (EU-Groenboek, 2008). Het
gebrek aan onderwijskwalificaties bij een deel van de Brusselse jeugd belet hun
sociale mobiliteit via de arbeidsmarkt. Ongetwijfeld speelt ook het taalonderwijs een
belangrijke rol, maar het onderwijs is niet de enige factor die deze ontwikkeling verklaart
(zie bijvoorbeeld Devillé, 2008). Fenomenen als de discriminatie van allochtonen
bij de aanwerving van werknemers, de gevraagde overkwalificatie voor bepaalde
jobs, de stadsvlucht van een deel van de middelhoge en hoge inkomensklasse,
de impact van de pendelarbeid, nieuwe migratie, herstructureringen op de werkvloer
en andere socio-demografische factoren dragen eveneens bij tot deze situatie.

b. Onderwijs en arbeidsmarkt
11. Er is geen eenduidige relatie tussen opleiding en tewerkstelling. In vele opzichten
geeft de situatie op de arbeidsmarkt een vertekend beeld van de Brusselse onderwijssituatie.
Daarnet werden reeds een aantal mechanismen geschetst die maken
dat een deel van de jongeren moeilijk aan de bak komt, zelfs bij gelijke onderwijskwalificatie.
Dit leidt bij deze groep tot demotivatie en een keuze voor publiek minder
gewaardeerde studierichtingen. Maar meer structureel scherpen de hoge eisen van
de Brusselse arbeidsmarkt de inherente competitie tussen de scholen voor de betere
leerlingen nog verder aan. De werksfeer in de scholen met de zwakste leerlingen
leidt er op haar beurt toe dat hier ook een tekort aan geschikte leerkrachten ontstaat.
Ook het feit dat heelwat hogergeschoolden die in Brussel werden opgeleid de
stad verlaten en dat nieuwe, geschoolde of ongeschoolde, immigranten zich in
Brussel komen vestigen maakt dat de band tussen de onderwijskwaliteit van de
Brusselse scholen en de hoge werkloosheidscijfers toch enigszins moet genuanceerd
worden.
12. De grote groep Brusselaars met een laag opleidingsniveau contrasteert met de
hoge eisen die aan werknemers in de Brusselse dienstensector worden gesteld.
Hierdoor krijgt men in Brussel een combinatie van hogere werkloosheid en een
groot aantal oningevulde jobaanbiedingen. In het recente actieplan tegen de Brusselse
jeugdwerkloosheid (Regering van het Brussels Hoofdstedlijk Gewest, 06/02/
08) staan bijkomende beroepsopleidingen en taalopleidingen centraal. Deze remediërende
aanpak wijst terzelfdertijd op de manco’s van het onderwijsveld. Het gebrek
aan tweetalig personeel wordt door verschillende bedrijfsleiders als een belangrijk
probleem ervaren (Mettewie & Van Mensel, 2006).
c. Onderwijs en diversiteit
13. Nergens in België is de kloof tussen de leefwereld van de kinderen en de
schoolwereld zo groot als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het grote
aantal allochtone leerlingen is noch de thuistaal noch de eigen culturele achtergrond
de maatstaf binnen het onderwijs. Vooral in het Nederlandstalig onderwijs (zie Kris
Van den Branden, 2007) maar ook in het Franstalig onderwijs wordt vastgesteld dat
deze leerlingen vaak wel de contextgebonden, cognitief eenvoudige alledaagse taalvaardigheid
beheersen maar de switch naar de gedecontextualiseerde, cognitief
complexe wetenschappelijke taalvaardigheid moeilijk kunnen maken. Tevens stelt
zich het probleem van het gebruik van de thuistaal van de kinderen en de vraag of
hiervoor al of niet plaats is in het reguliere onderwijs. Ook met de culturele achtergrond
van leerlingen wordt vaak weinig rekening gehouden. Ook deze elementen
moeten op een of andere manier een plaats krijgen binnen het onderwijs. Deze elementen
vormen de bouwstenen voor de identiteit van de kinderen en voor het functioneren
als burger in de Brusselse samenleving.

III. Mogelijke beleidsoplossingen1
In dit laatste deel komen mogelijke politieke opties aan bod die kunnen leiden tot de
oplossing van een aantal aangehaalde problemen. Door de veelheid en complexiteit
ervan beperken we ons hier tot een aantal algemene opties. Zeker op het politiekinstitutionele
vlak is het niet mogelijk om op basis van wetenschappelijk onderzoek
een unieke politieke denkrichting voor te stellen en zijn er meerdere mogelijkheden,
en dus meerdere mogelijke politieke beslissingen.
1. Samenwerking en herstructurering van het onderwijslandschap
1. Een eerste voorwaarde om tot een geïntegreerd beleid te komen is een gedegen
inzicht in de verschillende onderwijsproblemen. Dergelijk wetenschappelijk onderzoek
is erg schaars. Meestal beperkt het onderzoek zich tot ofwel het Nederlandstalig
ofwel tot het Franstalig onderwijs. Dit is logisch gezien de manier waarop onderwijsonderzoek
wordt gefinancierd. Van uit de (Brusselse) overheid dient de mogelijkheid
gecreëerd om onderzoek te financieren waaraan onderzoekers uit beide
gemeenschappen kunnen samenwerken en die het onderwijsveld in zijn totaliteit tot
onderwerp hebben (bvb via Research in Brussels). Thema’s die zich op het terrein
urgent manifesteren en waar verder onderzoek essentieel is zijn bijvoorbeeld het
onderzoek naar inclusief onderwijs , naar de effecten van de leerlingenpopulatie op
het functioneren van de leerlingen en de school, naar de rol van de thuistalen van de
leerlingen binnen de onderwijssetting etc.
2. Op beleidsvlak is structurele administratieve samenwerking tussen zowel het Nederlandstalig
als het Franstalig onderwijs een eerste noodzakelijke stap. Problemen
zoals het absenteïsme, de capaciteitsproblematiek, ... moeten in eerste instantie op
die manier opgelost worden. Dit impliceert eveneens dat de gegevensverzameling
op elkaar wordt afgestemd en naast gegevens op schoolniveau ook individuele gegevens
over de leerlingen moeten worden bijgehouden en uitgewisseld
3. Om echt tot fundamentele oplossingen te komen is verdere structurele samenwerking
nodig. In deze samenwerking moeten alle actoren van het Brusselse onderwijsveld
worden betrokken: beide taalgemeenschappen, VGC en COCOF, Europese
scholen, gemeenten ... maar ook het Brussels Gewest en verenigingen en
organisaties van het Brusselse middenveld. Dit betekent niet dat men tot een gezamenlijke
structuur moet komen maar dat afhankelijk van de problematiek de actoren
die daar specifiek bij betrokken zijn op een structurele manier aan een oplossing
kunnen werken. Eigenlijk geldt ook hier het subsidiariteitprincipe. Dit kan een regionalisering
van bepaalde aspecten van het onderwijsbeleid inhouden, denken we
maar aan de inplanting van de scholen, de infrastructuur… Andere problemen, zoals
de aanpak van het lerarenverloop, vragen dan weer een grotere autonomie van de
schooldirecties.
2. Een betere sociale mix voor de Brusselse scholen
4. Samenwerking is ook belangrijk om een effectief desegregatiebeleid te voeren en
de maatschappelijke kloof tussen de scholen te dichten. Een betere sociale mix van
de leerlingenpopulatie is hierbij essentieel. Het voorrangsbeleid in het Nederlandstalig
onderwijs geeft hiertoe reeds de aanzet, maar haar actieradius is beperkt. Ook
vanuit het Franstalig onderwijs werden reeds bepaalde initiatieven en voorstellen
gelanceerd: het inclusief onderwijs dat tot de leeftijd van 15 tot 16 jaar een hoge
algemene vorming ambieert, een toegangsbeleid dat een betere sociale mix moet
garanderen, de ‘brede school’ die structureel samenwerkt met andere sociale en
educatieve actoren binnen de directe schoolomgeving, het idee van de ‘bassin solaire’,
samenwerking tussen concentratiescholen en elitaire scholen bijvoorbeeld op
het vlak van immersieonderwijs etc.
3. Een andere taalonderwijs
5. Er bestaat een eenvoudige manier om het onderwijs in het algemeen en het taalonderwijs
in het bijzonder aantrekkelijk te maken, het tezelfdertijd aan te passen aan
de realiteit en leerlingen bovendien een cognitieve meerwaarde mee te geven. Het
gaat hier om het zgn. meertalige onderwijs in Europese zin, ook wel CLIL genoemd
(content and language integrated learning; EMILE in het Frans enseignement d’une
matière par intégration d’une langue étrangère). Hierbij wordt een deel van het curriculum
in het Frans of het Nederlands (of in voorkomend geval in andere talen) onderwezen.
De bekomen resultaten in Brusselse en Waalse scholen waarvan deze
aanpak al langer wordt gebruikt gemaakt, laten zich voelen op zes aspecten: (1) de
kennis van de doeltaal is beter dan in het traditionele onderwijs het geval is, (2) de
kennis van de moedertaal is beter dan in het traditionele onderwijs het geval is, (3)
kennis van de leerstof is beter dan in het traditionele onderwijs het geval is, (4) attitudes
en motivatie t.a.v. de school en de ‘ander’ zijn beter dan in het traditionele
onderwijs het geval is, (5) er wordt een aantoonbare cognitieve meerwaarde gecreëerd
die o.a. zichtbaar kan worden gemaakt via reken- en taaltoetsen en (6) de
organisatie van het brein van meertaligen is anders dan bij eentalige en wijst waarschijnlijk
op een betere leeraptitude (zie Van de Craen et al 2005a, b, 2007a, b, c;
2008). Een en ander refereert rechtstreeks aan talrijke problemen die hierboven
werden geschetst en overstijgt het remediërende karakter van tal van goedbedoelde
onderwijsinitiatieven van de afgelopen decennia die slechts een beperkte reikwijdte
bleken te hebben.

De verschillende opties die hier worden geschetst kunnen een aanzet vormen tot
een beter onderwijs voor de Brusselse kinderen. Maar dan moet er wel dringend
gehandeld worden. Door financiële, pedagogische en organisatorische omstandigheden
slaagt het onderwijs er momenteel niet in de ongelijkheid tussen de Brusselse
jongeren op te heffen maar bestendigt het net deze situatie, en lukt ze er evenmin in
de kwalificaties van de jongeren af te stemmen op de behoeften van de Brusselse
arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen voltrekken zich bovenop een ‘demografische
tijdbom’ ... binnen een periode van 20 jaar zal de capaciteit van het onderwijs in
Brussel hoe dan ook met zo’n 50% moeten toenemen. De uitdaging is dus ‘immens’.

11-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Porter Wagoner en ons Dolly!
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier ten velde een grote onbekende maar ginds over de grote plas een legendarische zanger...bekend om zijn "te gekke glitterpakjes" nog voor de geboorte van Garry Glitter en de ontdekker van de door ons zo teerbeminde Dolly Parton met de goddelijke stem en andere attributen.
Here comes the one and only .... Porter Wagoner... Spijtig genoeg behorende tot de eeuwige jachtvelden...

en omdat we jullie extra in de watten leggen vandaag, krijgen jullie twee, nee drie videootjes...het eerste de jonge versie en vervolgens de oude versie maar wij verkiezen de ouwe...alhoewel die pakjes en die decors...ongelooflijk mooi en we kunnen het niet laten. Ons Dolly geven we d'r eveneens bij in dit surprisepakketje...
Toch een beetje triestig want we zien hier de onvermijdelijke aftakeling die waar niemand van ons zal aan ontsnappen....kijken en luisteren naar een icoon...


http://www.youtube.com/watch?v=i9cccCD3Cmk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Zuo7U0ZEeYI&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=WDgispWqGSA&feature=related

11-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
10-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het congres der lange messen....
Klik op de afbeelding om de link te volgen We hebben bijna medelijden met ons Caroline...dat wicht is omsingeld, of minstens omringd door wolven, hyena's en prairiehonden. Wat er nu uitlekt van mailtjes over de liquidatie van ons Frankske is echt niet mooi meer. De dader van zulke lekken moet daar echt niet fier over zijn ...maar inhoudelijk zijn deze schrijfseltjes natuurlijk pareltjes van het politieke reilen en zeilen in dit landje. Voor de laatste idealistische militant zal dat waarschijnlijk de definitieve doodsteek zijn van zijn of haar grote idealen van "allemaal kameraden onder elkaar die bouwen aan een rode ochtenstond..." Het bewijst natuurlijk dat de afstand tussen de top van een partij en de basis soms drie lichtjaren kan bedragen. Bij onze sossen is dat de minimumafstand...
Maar het onheil was al geschied toen -en we vallen in herhaling- de kandidaat met het beste verkiezingsresultaat door zijn zwalpende partij werd gedumpt voor iemand die nog nooit aan een verkiezing had deelgenomen... daar ligt het kalf gebonden. Het arrogante taaltje dat de adviseurs van Caroline gebruiken bewijst natuurlijk dat de voorzitster er het zelfde taaltje moet op nahouden want anders was dit niet mogelijk geweest. Deze vaststelling die ongeveer als de eiffeltoren boven Parijs staat is een voldoende grond om madammeke Caroline door de hoogst gelegen velux naar beneden te kieperen tenzij ze zelf springt.
Wat een contrast toch tussen dat soort taal en het beeld dat ze trachtte op te hangen na "de gezinsdag" vlak voor de verkiezingen in de Antwerpse dierentuin...
De dierentuin lijkt eerder een slangenkuil en we vermoeden dat het soort raadgevers die zulke praat neerschrijft van het soort is dat met designerkleren de hippe tenten van Antwerpen en Brussel afdweilt maar nog nooit echte miserie van dichtbij heeft gezien. Behalve die ene keer dan dat hun kredietkaart werd geweigerd wegens overschrijding van de einddatum...
Dieper kunnen onze sossen niet meer zakken zeker. Alhoewel...met hen ben je nooit helemaal zeker. Waar we intussen wel zeker van zijn is van het optreden van Pascalleke van Brussel die met een uitgestreken gezicht op TV wat turbo-uitleg kwam geven over het mailincident. Overtuigen doet deze tapijtenverkoper al sowieso niet maar wat hier aan clichés werd uitgekraamd tartte elke verbeelding. Deze jongen hadden ze op de gezinsdag moeten achterlaten in de zoölogie en, zekert geen minister maken. Maar ja, het was voldoende om Brusselaar te zijn. Andere competenties waren niet nodig en zelfs niet gewenst...

Het uur des wrakes is volgens sommigen geslagen. De nacht der lange messen, de lokale variant der siciliaanse vespers...want er is immers ooit een tegenkandidaat geweest...http://www.bloggen.be/derodevoorzitter/

De publicatie van intern mailverkeer bevestigt hetgeen SP.a-Rood sinds enige tijd aanklaagt: de SP.a wordt gegijzeld door een machtsgeile kliek die geen enkel respect toont voor de partijleden en alle verkozenen onderwerpt of uitschakelt. Uit de mails blijkt hoe dit gezelschap – buiten de partij-instanties – afspreekt hoe ze het best zaken kunnen verzwijgen voor de partijleden en het congres, met welke verhaaltjes ze hun schatplichtigen te vriend kunnen houden, hoe ze de postjes best kunnen verdelen en tegenstrevers uitschakelen. Dit alles bouwt verder op een aanpak waarbij sinds enige tijd congressen geregisseerd werden, de lijstensamenstelling van bovenaf wordt opgelegd en een regeringsdeelname door een pregeselecteerd publiek wordt "goedgekeurd". En dan zwijgen we nog over de episode van de naamsverandering... Dit alles versterkt de vlaams-nationalistische en liberale rechterzijde. Op deze weg rijdt de SP.a zichzelf de afgrond in. Dit mag niet gebeuren. Daarom trekt SP.a-Rood aan de noodrem.

1. Weg met die kliek!

SP.a Rood roept leden en afdelingen op om een buitengewoon congres samen te roepen waarbij een nieuwe en collegiale leiding kan gevormd worden samengesteld uit onbevlekte en betrouwbare leden en mandatarissen.

2. Een democratische revolutie is nodig

De voorstellen van SP.a Rood met betrekking tot partijdemocratie, moeten eindelijk gehoord worden : intern pluralisme, democratische lijstvorming, transparantie en controle op de mandatarissen.

3. Volledige openheid over Agusta!

In een socialistische partij is geen plaats voor geheimen, corruptie, intrige en wapentrafikanten. Daarom moet onmiddellijk een commissie van partijleden, met daarin een vertegenwoordiging van SP.a Rood, een onderzoek instellen, deze zaak ophelderen en vervolgens rechtstreeks rapporteren aan het Nationaal Congres.

4. Een socialistisch programma!

Geconfronteerd met de crisis van het kapitalisme is er nood aan een strijdbaar socialistisch programma en de uitbouw van een buitenparlementaire oppositie samen met de vakbonden.

09-10-2009 om 12:39 geschreven door Erik De Bruyn

Wij, de fractie der hangmatsossen, delen deze wraakgevoelens helemaal niet. Volgens ons gaat het om een reuzestunt vanwege ons Caroline om de partij weer een eigen smoel te geven zoals ze beloofde...nooit aan gedacht zeker beste kameraden? Wel wij wel, is dit geen geniale vondst waarde kameraden? Deze stunt moet dienen als aanloop naar het congres VISIE 2009 van volgende week dat trouwens als slogan heeft "wij brengen mensen samen"....Dit kan niet meer stuk, kameraden. We kunnen haast niet meer wachten op 17 oktober om de begeestering te komen gade te slaan die nu al menig rode hart beroert, weliswaar liefst van achter gepantserd glas.

Voor de liefhebbers van stichtende linkse verhalen: hier vinden jullie de mailtjes netjes gepubliceerd...http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091008_029

en misschien kunnen ze volgend weekend "Bruno" als gastspreker uitnodigen om "de grote move" van de sp-a komen uit te leggen...
En dat allemaal, beste kameraden, op een moment dat de tsjeven niks beters te doen hebben dan een minitripje naar Rome te maken voor de zaligverklaring van Damiaan. Kunnen ze Caroline meenemen en allemaal tesamen bidden voor een derde wonder vermits de twee vorigen wat krakkemikkig lijken.
En we hebben ook goed nieuws, beste lezertjes. Een goede wind bracht ons een digitale versie van het Gemixrapport. Geef ons wat tijd om dat te lezen en vooral in een handig formaatje te gieten en we zullen jullie met veel plezier dit vrolijke werkje laten meelezen.
Intussen hebben we ook een perscommuniqué gevonden vanwege het socialistische syndicaat van de gas en elektriciteitssector als reactie op de verklaringen van Anne Demelenne die opriep de kerncentrales te sluiten...remember?PERSMEDEDELING BX 2009 10 07

STANDPUNT VAN HET FEDERAAL BUREAU GAZELCO OVER DE VERLENGING VAN DE KERNCENTRALES
Gazelco is de sector van de ACOD-ABVV- centrale die bevoegd is om de werknemers van de energiesector voor gas en elektriciteit te verdedigen in de schoot van het PC 326. (productie – distributie – metering).
Gazelco heeft altijd de politieke beslissingen inzake kernenergie gerespecteerd:
· Of het nu gaat om de beslissing van de jaren 60 om elektriciteit te produceren via kerncentrales
· Of om de wet van 2003 over de geprogrammeerde sluiting van deze kerncentrales
· Of nog – recenter – om de beslissing om de levensduur van de centrales met 10 jaar te verlengen.
Gazelco wil opnieuw bevestigen dat het om POLITIEKE beslissingen gaan.
Gazelco heeft altijd veel oog gehad voor het feit dat de productie in alle veiligheid en zekerheid wordt gewaarborgd, zowel voor de installatie als voor de werknemers en heel de bevolking.
Dus zal Gazelco erop toezien dat de exploitant, zijnde Electrabel en zijn enige aandeelhouder, de groep GDF Suez, de nodige investeringen blijft doen.
Deze investeringen zullen ongeveer 800.000.000 euro bedragen. Dit bedrag zal er zeker toe bijdragen dat de rechtstreekse en onrechtstreekse werkgelegenheid op de sites van Doel en Tihange wordt gevrijwaard.
De opeenvolgende winst uit kernenergie, enerzijds door de versnelde afschrijving van de kerncentrales en anderzijds door een hogere prijs per KW voor de Belgische verbruiker, moet in de eerste plaats terugvloeien naar de burger en niet naar GDF Suez.
Dankzij deze verlenging zal in de onmiddellijke toekomst ook het overgrote deel van de bevoorrading aan elektriciteit in ons land kunnen worden verzekerd.
Uiteraard schaart Gazelco zich volledig achter een energiebesparingsbeleid en de ontwikkeling van hernieuwbare energie.
Het federaal secretariaat GAZELCO :

Voilà dat weten we ook weer...en dus vanaf dinsdag zullen we jullie inwijden in de geheimen van het GEMIX-rapport...

Come and see next week...

10-10-2009 om 00:18 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quand Bruxelles bruxellait met Gene...
Klik op de afbeelding om de link te volgen en nu beste lezertjes, kam jullie vetkuifjes en vraag de liefjes hun witte bobbysokken aan te trekken want we gaan rocken met Gene Vincent en dan nog wel in Brussel. Rock op krukken weliswaar maar dat kon de pret niet bederven...schoon echt schoon en veu de brusseleirs...zaa dane pei me zaain basgitaar Stroff zaain?

Gene Vincent...in die tijd volgde je zijn concerten in de kranten...ze gebruikten daarvoor in die tijd voor de verslaggeving van de optredens de zelfde woordenschat als nu voor natuurrampen, tsunami's en aardbevingen...
The one and only...Gene Vincent...1963 Brussel...

http://www.dailymotion.com/video/xg49s_gene-vincent-bruxelles-1963_music

10-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!Inhoud blog
 • The brave new world is werkelijkheid...
 • ook interessant
 • Yaz...Yasmine...
 • en contraceptie in Belgistan...
 • Problemen in Frankrijk en USA met bepaalde contraceptiva...
 • ergerlijk 2013!
 • Femmes de Rue iedereen geeft commentaar, wij dus ook
 • De valsche Fransman nog maar eens verslagen...
 • Armoedebestrijding...Geen enkele minister heeft er naar gevraagd...
 • anderhalf miljard euro subsidies weggegooid in zonnepanelen...
 • Deltastichting niet blij....
 • Dag Allemaal vaandeldrager in de Vlaemsche ontvoogdingsstrijd!
 • Leve de tsjeven met hun kerncentrales en Bart Van Rompuy
 • Artistieke vrijheid in Vlaenderen en op de VRT!
 • EUREKA en DRIEWERF HOERA HIPHIP geen slimme meter in huis!
 • Hier zijn we weer !
 • >Dewinter getuigt over de zwanworstaanval op kinderen...
 • De voedselberg van Steven De Geynst
 • Luc Barbé...een heel kleine rehabilitatie...
 • een hoofddekselvergelijking
 • verlof voor de geërgerden
 • de duizendzevenentwintigste generatie Vlamingen kent grote leerachterstand
 • l'oiseau bleu
 • De blijde (weder)intrede van Maeterlinck in Gent en over perzikken met 2 k's
 • Belgie in het nieuws
 • Bernard de pilchard en het idyllisch kustlandschap
 • de levensverwachting van de Duitse armen biedt een oplossing voor de vergrijzing!
 • Hoera, de gestapo is terug...de Grimbergse kliklijn
 • leve de revolutie
 • ARCO, Tsjevenstreken in het kwadraat!
 • een visie op de Russische verkiezingen...
 • Wij hangen graag de propere uit...
 • Filip De Winter verhuist naar Namibië, hoera!
 • den ellentrik als grondstof
 • Black woman : Tu sens la fleur le matin et le poireau le soir. Non merci !
 • energie veroorzaakt vergeetachtigheid
 • bijna weer oorlog in Mesen...een belgenmop..
 • RIP SVETLANA ALILUYEVA...wie haar niet kent zoekt het maar eens op en leest haar boeken...
 • zonnepanelen zien klaar maar ook nazidassen op de VRT
 • Vlaanderen op zijn smalst en de lul van de dag
 • een monument
 • young media summit
 • met het schaamrood op de wangen
 • Spanje in actie tegen privatisering van het onderwijs
 • Er zijn dus toch nog verstandige mensen in Vlaanderen....de SERV
 • occupy Wall Street
 • Alaa Abdel -Fattah
 • ARCO het einde...
 • Tolerante Vlamingen?
 • madam van de dag: Ann Branbergen
 • De Brusselse metroerger dan Afghanistan?
 • Naast Plopsaland bestond er ook Shitland
 • Indaver Beveren ligt in Afrika
 • sluikreclame voor La source des femmes en Jacques Bloch
 • IN MEMORIAM
 • Amerika het donkerste voorbeeld
 • extreem rechts weer springlevend!
 • Le Pen en Israel één front??????
 • een andere stem in het debat...
 • Charlie a beaucoup d'ami(e)s en een nieuwe blog !
 • Oakland general strike
 • La belle plume française concernat Charlie: Le Monde
 • solidariteit met Charlie Hebdo
 • op naar de barricades!
 • een grote madam in de rechtbank !
 • Met zijn allen naar een Europees referendum, wij zijn allemaal Grieken!
 • Freya we love you!
 • gooi onze kerncentrales maar dicht, we steken de kaarsen wel aan...
 • Dexia we zijn één en al oor!
 • Zullen de Fransen wel slagen waar de Belgistanen falen?
 • Colloceer Vermeiren!
 • energie eindelijk een debat?
 • We are all Americans!
 • occupy....Chicago is nog steeds Chicago van Al Capone al heet hij nu Emanuel Rahm
 • de dubbeldemocratie Belgistan en de groene stroomcertificaten, twee verhaaltjes
 • de casino van ARCO en de rest...
 • vroem vroem
 • sjot ze uit hun pluche zetels!
 • Indignados in Brussel een succes!
 • nog een beetje chili...
 • Camila Vallejo komt naar Brussel!
 • Arvelor Mitaal of een mooi voorbeeld van roofkapitalisme
 • Het zijn weer harde tijden...
 • Privépolitie ...hallucinant...hier kan zelfs Hasselt nog een punt aan zuigen!
 • CAMILA VALLEJO een rolmodelleke
 • de duisternis regeert over grote delen van de wereld...
 • Revoilà le LKP deze keer in Mayotte...
 • niet alleen Obama schrijft mooie toespraken in de USA...
 • Lap, het is prijs!
 • de uitspraak van de dag
 • de éénwording tussen Zuid en Noord-apenland komt nabij! En Dexia is er nog!
 • In Brussel draagt nu elk schoolkind een kuisheidsgordel!
 • Maikel Nabil
 • no comment
 • We love Freya!
 • Arm België ...
 • We are seeing change in our world, block by block – city by city.
 • Freya is de slimste!
 • WE WON'T PAY
 • Griekenland en de vrije pers een voorbode voor Europa
 • Tot Maandag
 • mensen komen tot inzicht maar véééééééééééél te laat De dure energie...en onze luciede politici
 • China komt in opstand...tegen de zonnepanelen...tja
 • We gaan naar Amerika...
 • slimme meters en de sprookjes van onze vriend Bart Martens
 • INFRAX en slimme meters een duidelijk standpunt hoera!
 • slimme meters en slimme netten deel 2
 • slimme meters en slimme netten deel 1
 • slimme netten weer zo een indianenverhaal...
 • slimme meters ...de ondertekenaars...
 • de slimme meters...iedereen wordt stilaan slim...
 • Over de doden wel kwaaie woorden : einde van de zaak zuster Gabrielle?
 • koorknaap Javaux wordt schandknaap
 • Humberto Prato en De Wever, alles bij elkaar geklutst geeft een mooie omelet
 • De held wordt uitgewezen....petitie voor Ly Khaly
 • Maanpizza's?
 • voor vandaag volstaat één enkele zin...
 • Ere wie ere toekomt SVEN GATZ
 • Misschien willen de rijken wel ooit wat betalen maar intussen creperen de armen
 • de Duitse bron is gevonden...pure nazipraktijken dus vanwege de Ollandse bloggers en fora..
 • Hollandse nazitaal over Islamitische Duitse Turken en incest
 • Ce lion était beaucoup trop flamand ... Cela ne pouvait plus durer
 • een kleine nostalgische bevlieging over Franse lessen en 14-18
 • AI WEI WEI legt uit
 • IJzerbedevaart????? de wadde?????
 • ALI FARZAT: niet iedereen heeft blijkbaar de zelfde humor...
 • en hier zijn de invalide Walen met hun reactie...
 • N-VA is radio Mille Collines en een bende debielen...
 • Inge en de god van mededogen is Miss Universe
 • Dupont en Dupond in het Nieuwsblad
 • We kunnen hier niet tot 5 tellen...
 • neen tegen onverdraagzaamheid: oproep van de progressieve Islamieten
 • PUKKELPOP 2011
 • Daar is de orde weer...oneerlijke concurrentie in Marcinelle
 • Ollands partnership voor Stalinmuseum?
 • Jean Bricmont schrijft een artikel in Counterpunch
 • Nette mensen berokkenen even veel schade als britse plunderaars
 • meer belastingen graag en chique rellen in Lloret
 • verstandige taal...
 • over raddraaiers, imbecielen, stormrammen, linkse idioten en wijze zotten
 • Niemand heeft het monopolie van de waarheid maar praten helpt!
 • nog meer krapuul nu ook in Chili...
 • de verloren jeugd en andere bevlogen romantiek
 • Lessen uit het verleden? Vergeet het!
 • Plunderaars lusten geen boeken...
 • Daar komt Baudrillard : England's burning en B-H-V-jeugd brandt shoppingcentrum Anderlecht plat...
 • London's burning het lijkt stilaan wel op een kleine genocide...
 • London's burning maar er zijn zo wel een paar oorzaken...
 • London 's burning
 • Justice, not charity! en de ouwe Voltaire is weer springlevend!
 • Egypte en Israël zelfde strijd...
 • Kaka als onderpand
 • 8 augustus 1956 Tutti Cadaveri
 • toiletperen en zonnepanelen, de index zal weer stijgen....onze concurrentiepositie gaat er aan...
 • de slimme kleuter van de buren...
 • de Carapilsproleague steigert, u toch ook?
 • het tolerante olland lijkt wel een nazikamp...
 • Rothschild Boulevard ....
 • Israel en de indignados van Rothschild Boulevard
 • Betaalde sex om je studie te betalen...???
 • Terug naar Blankenberge...
 • Oproep aan Jean-Pierre, Siegfried en Benno
 • Frans Crols een groot-Russisch Vlaemsch-nationalist
 • Gevaarlijke onzin in Vlaanderen...
 • de geest van Jef Cognac is terug!
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 3
 • Veel schoon volk...
 • Tanguy Veys krijgt een mail
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 2
 • aaargh, this is really insane
 • in memoriam de socialistische jongeren van UTOYA
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 1
 • De deltastichting en de bolsjewieken....
 • Stiglitz over Euro en Europa
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 5
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 4
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 3
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 2
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 1
 • De grote denkers rond TEKOS Van Windekens en Luc Pauwels
 • Tanguy Veys de man die reageert!
 • Wat weten we over Nieuw rechts in Vlaanderen en Tekos? Deel 1
 • Nieuw Rechts Scriptie van Sofie Delporte deel 2
 • VSV wie zijn de leiders? Grinnik grinnik
 • TEKOS of het nieuwe conservatisme in Vlaanderen...een kleine inleiding
 • Tekos of de nieuwe conservatieven van de deltastichting of het vervolg op het Vlaams Syndikaat
 • Daar is de vlaamsche vakbond VSV een zusje van het VNS?
 • Kroll in Le Soir ter gelegenheid van 11 juli...schitterend
 • dens sos geklopt door Groen op links...
 • De rooie toekomst wenkt!
 • Bart non en het olijke duo
 • verboden te denken in Belgistan
 • Moderne slavernij in Flamanville eindelijk aangeklaagd door politici
 • Talibanfeministe Naomi Wolf over porno en mannen
 • Het diruponotaatje en wat commentaar bij artikel 60 en asiel
 • Daar zijn de eerste ronkende verklaringen op de diruponota
 • Natie en volk laat Gilbert de Tour winnen astamblief...
 • wat cijfertjes over jeugdwerkloosheid...
 • Jeugdwerkloosheid...we moeten er toch maar eens over praten
  Zoeken in blog

  Laatste commentaren
 • What is complicated? (Jill Hopkins)
      op Deltastichting niet blij....
 • Re: (Gigi)
      op soms zijn ook je medestanders een bende idioten
 • Re: (Riz)
      op de intellectuele superioriteit der franstaligen en een vakantietrip naar Sarkoland
 • Foto

  Le seul site qui n'a pas une culture très ancienne des vraies valeurs Flamandes
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2013
 • 30/07-05/08 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008

  Andere URL'zz van ons...
 • Gastenboek
 • Beginselverklaring
 • Mission Statement
 • Onze AO-POSTERS
 • De Schijtoptant

 • Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Het is altijd leuk om eens iets van een ander te lezen.


  Blog als favoriet !

  onze ideologische onderbouw
 • WOII Fascisme
 • Spinoza door Etienne Vermeersch
 • Susse van den Ende
 • subversiviteit en situationisme
 • scepticisme en Jean Bricmont en Sokal
 • de grote roerganger en marxbrother 1

 • Buitenlandse voorbeelden om binnenlands na te volgen
 • ressacs Frankrijk
 • Amerika's beste gazet
 • een jonge vriend uit Latijns-Amerika met stamboom
 • bellaciao Frankrijk
 • Teacher dude Griekenland
 • LKP en UGTG Guadeloupe
 • The Huffington Post USA
 • Haaretz Israel
 • Human rights watch
 • IJsland in crisis

  Onze Esthetishe Bovenbouw
 • Bob De Groof
 • Baudouin Breïker
 • Le dernier cri Frankrijk
 • Art brut en aanverwanten
 • De mededeler en Quelle Horreur Olland
 • Schone Vlaemsche Poëzie
 • Muziek en kleinkunst comme on aime
 • @-C-ART-dzz-Offizz

 • Symphatieke blogs van over de taalgrens en Brussel en wijde omgeving
 • Richard III Duc de Gloucester
 • Brussel voor serieuse mensen
 • Taalhistorisch Brussel
 • afrikaanse madammen

 • LINK-swap
 • http://weblog.startpagina.be
 • http://weblog.startpagina.nl/
 • http://weblog.startkabel.nl/
 • http://weblogger.startbewijs.nl/
 • http://besteblogs.eigenstart.nl/

 • Een interessant adres?

  www.desesperado.be

  View blog top tags


  View blog authority
  Pagerankkeyword ranking search engine

  TECHNORATI
  PROFILE
  DOSSIER ENERGIE-DEBAT
 • BLOGBERICHT
  van PART I t.e.m XIII
 • PDF-DOCUMENT
  van PART I t.e.m XIII


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!