kitokojungle

..welkom ! ..welkom ! ..welkom !

~ Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke Randdebiliteit ~

~ HÉT "progressief" Orgaan Der "Hangmatsocialisten" ~
Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke & Politieke Randdebiliteit

14-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nobelprijs literatuur voor sp-a-mails
Sommige mensen zijn zo vol van zichzelf dat ze er onmogelijk in slagen hun arrogante smoel te houden. Waw, we zouden al onmiddellijk de vacature kunnen invullen van persoonlijk raadgever van Gennez...de toon is al meteen gezet. We hebben over de grote smoel Barteld Schutyser. Deze slimme jongen vindt het nog nodig uitspraken te doen over zijn literaire mails geadresseerd aan een goede vriendin die plots opdoken in de slechte pers...dus trok onze Barteld naar Humo...hij kon net even goed naar "Dag allemaal" zijn getrokken maar dat doe je natuurlijk niet als "linkse Vlaamse intellectueel" :

http://www.humo.be/tws/deze-week/18835/de-mails-die-een-bom-legden-onder-de-spa-van-caroline-gennez-advocaat-barteld-schutyser-reageert.html

De mails die een bom legden onder de SP.A van Caroline Gennez: advocaat Barteld Schutyser reageert

Door (ab), 12/10/2009 - 10u41
De mails die een bom legden onder de SP.A van Caroline Gennez: advocaat Barteld Schutyser reageert gennez mails 186 (foto © Marco Mertens)

'Die 'ik' in mijn mail: dat was ik niet, dat was Caroline Gennez'

Frank Vandenbroucke is volgens een peiling van de VRT en De Standaard de populairste Vlaamse socialist, ver boven zijn partijvoorzitster Caroline Gennez, die in de top dertig van populaire Vlaamse politici van plaats zeventiende naar plaats drieëntwintig zakt. En toen hadden de mensen nog niet eens de beruchte mails gelezen die vorige week uitlekten en waarin zowat elk SP.A-kopstuk genadeloos geroskamd werd.

De mails leggen bloot hoe Caroline Gennez met enkele getrouwen de Vlaamse ministerportefeuilles verdeelde en met hen overlegde over hoe Frank Vandenbroucke moest worden kaltgestellt. De mail die het meest choqueerde is van de hand van ene Barteld Schutyser. 'Ik verneem plots wie bij ons de regering samenstelt,' reageerde Louis Tobback. 'Dat is niet onze voorzitster. Ook niet de loge en zelfs niet de maffia. Het zijn de grote Milan Rutten en de grote - hoe heet de man ook alweer? - Barteld Schutyser die dat doen.'

Ja, wie is die Barteld Schutyser eigenlijk? Een veertiger met een lidkaart bij de SP.A, ooit kabinetsmedewerker van Johan Vande Lanotte, advocaat administratief recht bij het gerenommeerde bureau DLA Piper, en al meer dan tien jaar één van de beste vrienden van Caroline Gennez. En dan nu: zijn grote doorbraak als decision maker.

Bart Schutyser «Eerlijk gezegd, de hele heisa rond die mail is much ado about nothing. De meeste mensen waarover het in de mail gaat kén ik nauwelijks - met Freya Van den Bossche heb ik misschien al vijf woorden gewisseld. Ik heb die mail geschreven als privépersoon aan een goeie vriendin, in een informele taal en op eigen initiatief. Milan Rutten (directeur communicatie SP.A, red.) had een mail gestuurd over de organisatie van het congres, en ik heb daarop geantwoord over de manier waarop Caroline Gennez dat best zou aanpakken. In de stijl van: voilà, dat is mijn gedacht. Oké, een beetje gechargeerd misschien, maar dat is de aard van het beestje. Ik ben een West-Vlaming, ik ben altijd rechtdoorzee.»

HUMO Met een wel zeer intrigerend zinnetje: 'Caroline moet zich op duidelijke dreigingen à la 'de waarheid over Agusta' voorbereiden.' Is de hele waarheid over het Agusta-schandaal dan niet gekend?

Bart Schutyser «Op mijn erewoord: ik weet het niet. U moet begrijpen in welke context die mail is geschreven. Ik wilde Caroline voorbereiden op de reactie van Frank Vandenbroucke op het moment dat hij hoorde dat hij geen minister zou worden. Ik dacht dat hij razend kwaad zou worden en - wie weet - zou dreigen om oude koeien over Agusta uit de sloot zou halen. Er doen daarover nog altijd een paar indianenverhalen de ronde in de partij, maar wat ervan aan is weet ik niet.»

HUMO Blijkbaar is de Agusta-affaire nog altijd niet verteerd. Er loopt nog altijd een proces van Luc Wallyn tegen de partij om zijn aandeel van het proces te betalen, en de oudere garde van de SP.A heeft het Frank Vandenbroucke nooit vergeven dat hij spontaan bekentenissen is gaan afleggen bij het gerecht, en er en passant enkele partijgenoten als Willy Claes en Carla Galle bij lapte.

Bart Schutyser «Ik denk dat die episode nog altijd haar sporen nalaat, ja. Maar van dat proces wist ik bijvoorbeeld niets af, en van de Agusta-affaire nog minder. U moet weten: ik was destijds achttien en volgde die zaken nog niet op de voet. Nu wél, omdat ik af en toe eens mijn gedacht zeg tegen iemand die, als ik niet oppas, er ook nog wat mee doet (lacht). Dan moet het toch een béétje verstandige klap zijn.

Ach, ik ben gewoon een tiep die zijn gedacht zegt in een informele sfeer en die ook een beetje geestig schrijft. En iedereen denkt: 'Oeioei! Die tiep neemt de beslissingen!' Maar nee! Ik wist een aantal dingen: dat Frank een probleem was, wie de ministers zouden worden, welke bevoegdheden de SP.A zou krijgen. Waarom? Ik ken Caroline al meer dan tien jaar. Ze is één van mijn beste vrienden. Ik geef haar weleens advies, maar zeggen dat ik haar bevelen kan geven, dat is toch iets heel anders. Ik neem géén beslissingen.»

HUMO En toch, als u schrijft: 'We hebben drie mandaten. Frank moest weg, daarover zijn we het eens. Ik moest met een opvallende vice komen...'

Bart Schutyser «Die 'ik' in de mail, daar bedoel ik natuurlijk niet mezelf mee, maar Caroline! Kijk, ze moet aan Peter (Vanvelthoven) en Kathleen (Van Brempt) uitleggen waarom zij geen minister worden. Ik heb haar spontaan advies gegeven in de zin van: zo zou ik het motiveren, als ik in jouw plaats was. Meer niet.»

HUMO 'Frank moest weg, daarover zijn we het eens.' Dat wekt de indruk dat het opzijschuiven van Vandenbroucke niet, zoals eerder gezegd, door een brede partijbasis gedragen wordt.

Bart Schutyser «Die 'we', dat zijn niet 'ik en Caroline Gennez', dat zijn de SP.A'ers. Het was toen al, weliswaar in beperkte kring, bekend dat er een probleem was met Frank. Oké, ik heb het misschien wat hard uitgedrukt. Maar iedereen weet dat Caroline die beslissing niet op haar eentje heeft genomen. Ik heb alleen gezegd: 'Oké, hoe gaan we dat dan aanpakken?»

HUMO Een andere pijnlijke passage gaat over Bert Anciaux, die per se een schepenmandaat in Brussel moet krijgen. 'Als het Pascal niet lukt om dat voor Bert te regelen moet Steve (alweer) naar Di Rupo.'

Bart Schutyser «Daarvoor moet u de situatie in Brussel kennen: er is daar een bestuursakkoord waardoor Pascal Smet schepen zou zijn geworden in 2010. Dat mandaat wordt nu bemand door een PS'er. Nu weten we dus: Pascal wordt minister in de Vlaamse regering voor vijf jaar, en Bert Anciaux - of je 'm nu leuk vindt of niet - staat op straat. Hij heeft nog een jaar uittredingsvergoeding, en dan heeft hij níéts meer. Oké, hij is van politieke partij veranderd, maar hij kan nu toch niet nóg eens overstappen? Hij weet ook wel dat de SP.A voor hem een eindpunt is. Als dit niet lukt, is zijn politieke carrière voorbij.»

HUMO En daarom moet Steve (alweer) naar Di Rupo?

Bart Schutyser «Och ja, ik maak ook heel wat veronderstellingen in die mail. Het is een publiek geheim dat Steve Stevaert een goeie relatie heeft met Elio Di Rupo. Ze zeggen dat die dingen zo geregeld worden, maar ik ben daar natuurlijk niet bij, hè. Ik denk trouwens dat het niet gaat lukken, want Bert ligt niet zo goed bij de Franstaligen: in hun ogen is hij een halve Vlaams Belanger.»

HUMO Nog eentje, over Freya Van den Bossche: 'Godzijdank is ze zwanger.'

Bart Schutyser «Allez vooruit, u bent een vrouw, u zal mij wel een vreselijke seksist vinden.

Kijk, ook dáár heb ik een paar veronderstellingen gemaakt: stel dat ze niet content is met de vice, stel dat ze onderwijs wil... En die 'godzijdank': dat is mijn stijl. Ik ga haar zelf niet bellen - ik ken haar zoals gezegd nauwelijks. Maar het schijnt dat ze er vrij nuchter op reageert. Hoe hard hij ook mag klinken, uit die mail spreekt toch ook een bekommernis voor die mensen.»

HUMO En Caroline Gennez? Hebben jullie nu ruzie?

Bart Schutyser (aarzelt) «Goh, Caroline en ik zijn zeer goeie vrienden. Zij zegt: 'We hadden nu eenmaal een verhouding waarin jij als klankbord een aantal dingen vrijuit tegen mij mocht zeggen, en in dit geval was het misschien een beetje straf.' Maar als vriend kan je nauwelijks een loyaler iemand vinden dan haar. Anders zou ik haar klankbord ook niet zijn, hè: als privépersoon steun je een publiek persoon omdat je er respect, bewondering en vriendschap voor voelt. Ik word daar niet voor betaald, noch door haar, noch door de partij.»

HUMO Ze zit nu wel in de problemen door uw mail.

Bart Schutyser (zucht) «U moest eens weten hoe ík me voel: als iemand bij wie er is ingebroken en wiens kleren ze aan stukken hebben geknipt. Ik voel mij echt gepákt.»


we zetten nog eventjes zijn gevleugelde uitspraken in een extra steunkleurtje:


"voilà, dat is mijn gedacht. Oké, een beetje gechargeerd misschien, maar dat is de aard van het beestje. Ik ben een West-Vlaming, ik ben altijd rechtdoorzee.»


"Ach, ik ben gewoon een tiep die zijn gedacht zegt in een informele sfeer en die ook en beetje geestig schrijft...."

"Hoe hard hij ook mag klinken, uit die mail spreekt toch ook een bekommernis voor die mensen"

"U moest eens weten hoe ik me voel: als iemand bij wie er is ingebroken en wiens kleren ze aan stukken hebben geknipt. Ik voel mij echt gepakt".


Ha, die jongen voelt zich "gepakt"...effe terug naar zijn geestige West-Vlaamse mails waar de bekommernis voor de betrokken personen van afdruipt...


je kan ze hier nog eens netjes nalezen ....

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091008_029


Als er nu één blinde vink in dit landje wil geloven dat onze verstandige Barteld het gebruik van de woordjes "ik" en "we" in een vriendelijk en vertrouwelijk mailtje aan een goeie vriendin door elkaar haspelt ...tja dan moet ofwel die vink dringend worden opgenomen in een gesloten inrichting ofwel moet onze Barteld zich maar best inschrijven in een cursus nederlands voor pas aangekomen politieke vluchtelingen...
Bovendien lijkt onze slimme jongen plots vergeten te zijn dat niet alleen Gennez als geadresseerde persoon vermeld staat op die mail...op de zelfde lijn en niet slechts in kopie staan nog een paar mensen : Milan Rutten als eerste vervolgens Gennez en dan Jan Cornillie en als laatste Johan Van Hoecke.
Als je dan beweert :"Ik heb die mail geschreven als privépersoon aan een goeie vriendin, in een informele taal en op eigen initiatief. Milan Rutten (directeur communicatie SP.A, red.) had een mail gestuurd over de organisatie van het congres, en ik heb daarop geantwoord over de manier waarop Caroline Gennez dat best zou aanpakken." dan klopt er iets niet...zelfs in deze verklaring klopt er iets niet, tenzij ons taalgevoel even slecht is als dat van Barteld wanneer hij "ik" en "we" moet gebruiken.
Ofwel schrijf je, volgens ons, als privépersoon naar een goeie vriendin in een informele taal ofwel antwoord je aan de directeur communicatie en je verwart best de twee niet met elkaar...Barteldje kan dat blijkbaar wel. Met de gekende gevolgen... als eminent jurist op een eminent juristenbureau kan dat tellen als kwakkel...
Indien deze mail enkel geadresseerd zou zijn aan de goeie vriendin dan zien wij hier vanuit onze hangmatten evenmin het nut van een zin als :Caroline moet zich op duidelijke dreigingen à la "de waarheid over Augusta" voorbereiden...tenzij wij weer analfabeten zouden zijn. Maar volgens ons zwak ontwikkeld taalgevoel gaat het hier dus in eerste instantie om een mail aan Milan Rutten en gaat het niet in eerste instantie over de organisatie van een congres... behalve in puntje 5 waar het dan gaat over de plaatsjes vooraan...maar er ontbreken wel een paar paginaatjes tussen het mailtje van Milan Rutten van 9 juli (waar tenandere weinig onkies woordgebruik is in terug te vinden..) en waar onze Barteld enkel in cc staat...we kunnen dus enkel raden wie de andere onderwerpjes heeft aangebracht...Misschien moeten we nog eventjes wachten op de publicatie van wat ontbrekende mailtjes...grijns grijns grijns

14-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sonora dinamita e mi cucu
Klik op de afbeelding om de link te volgen wat sensueler kan ook met Sonora Dinamita en Mi cucu en jullie hebben er het raden naar wat dit mag betekenen...het is in elk geval een cumbia...en jullie krijgen er twee van...er is immers na het vorige nummer ook nog een antenna parabolica in het spel...


http://www.youtube.com/watch?v=rs-m6kffCWM&feature=fvw

http://www.youtube.com/watch?v=mstqAv6ZaJo&feature=related

14-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
13-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perez Prado op speed
Klik op de afbeelding om de link te volgen En het wordt stilaan tijd om een ander continent te bezoeken...hophophop naar Latijns-Amerika en hier beginnen we met de ongelooflijke Perez Prado in zalige tijden toen de rilatine nog niet was uitgevonden.


http://www.youtube.com/watch?v=KLfvO9xu8fs&feature=related

13-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
12-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnette sluit een akkoord...
Kijk beste lezertjes, er is een akkoord. Plots hoort men geen geneuzel meer over zwakke onderhandelingsposities...er is een akkoord. Waarschijnlijk zal niet iedereen gelukkig zijn met dit ding en een storm van verontwaardiging zal losbarsten vanuit de groene hoeken en vanuit de oppositie...
Het moet gezegd dat op basis van onderstaand bericht niet alles even helder is als het water van Spa. Wat we hier echter onthouden is dat er een soort controlecomité wordt opgericht dat en bechmark doet met de buitenlandse prijzen. Hoe dit in de praktijk moet verlopen is niet meteen duidelijk en of er sanctionerend kan opgetreden worden bij ontsporing is hier helemaal onduidelijk. In elk geval is dit al een mooi begin en al zeker beter dan wat er vroeger was...niets. Het geeft ook terug macht aan de politiek die tenslotte nog steeds een emanatie zou moeten zijn van de wil van de
kiezer en dus een vorm van democratische controle. De CREG was een alternatief geweest maar ontsnapt inderdaad aan elke politieke controle. Niemand controleert immers de CREG...We zijn natuurlijk erg benieuwd op welke manier dit opvolgingsorgaan zal functioneren maar het is een stap in de goeie richting dus op dit ogenblijk kunnen we Magnette feliciteren....we zien later hoe het werkt!
Ook de verklaring dat er met de gewesten akkoorden zullen afgesloten worden om te komen tot een globaal energieplan stemt hoopvol. Laten we dus enig optimisme vertonen want tenslotte werd dit hier op dit blogje reeds ettelijke malen gevraagd en plots blijkt het dan toch door te dringen bij de politici...niet dat dit onze verdienste is, maar het stemt ons enigszins hoopvol! De rest van het akkoord over tewerkstelling is niet erg duidelijk en dat zal afwachten vallen wat men daarmee concreet bedoelt. De investering van 500 miljoen in alternatieve energie lijkt ons eerder een dooie mus want we vermoeden dat deze investering er ook zonder akkoord was gekomen. Alleen al de Electrabelparticipatie in de windmolenparken voor de kust zal niet ver van dit bedrag liggen zeker? Dus kunnen we dit als een emmer oogzand beschouwen. Opvallend is wel dat er geen belofte werd gedaan voor bijkomende aanwervingen binnen de eigen energiesector. Men spreekt enkel over de energiebesparingen en afvalrecyclage. Wat de sector energiebesparingen betreft weten we niet waarover er gepraat wordt en dat zal moeten verduidelijkt worden Maar dat zien we dus ook later. Op het eerste zicht kan dit leiden tot een mooi evenwichtig akkoord al zal er geroepen worden dat de jaarlijkse bijdrage veel te laag ligt wat niet meteen fout is gezien de te verwachte winsten door het langer openhouden van de drie oudste kerncentrales. Maar er staat eveneens een zware investering tegenover die ook banen zal creëren die best kunnen gebruikt worden en het opvolgingscomité zal er dan moeten voor zorgen dat we met de tarieven op de zelfde lijn zitten dan de buren wat een dompertje zou kunnen zetten op de buitensporige prijzen en winsten...in feite zijn we dus terug naar af en wordt een nieuw controlecomité opgericht na de nutteloze afschaffing van het vorige....alleen mag het kind niet meer de zelfde naam dragen en er ontbreekt een vertegenwoordiging van de consumenten. Zowel van de industriële als van de huishoudelijke consumenten. Tenzij deze vervat zitten onder de noemer "sociale partners"...Akkoord over bijdrage nucleaire sector

 • maandag 12 oktober 2009
 • Bron: belga + De Standaard
 • Auteur: bvb
Akkoord over bijdrage nucleaire sector

Akkoord over bijdrage nucleaire sector

Pol De Wilde

Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de bijdrage van de nucleaire sector aan de begroting. Dat meldt Energieminister Paul Magnette.

De regeringstop schaarde zich maandag achter het voorstel van PS-minister Magnette om de kerncentrales 10 jaar langer open te houden. Het gaat om Doel 1 en 2 en Tihange 1. Sommige partijen hadden de centrales naar verluidt langer willen doen draaien, maar daar wilden de Franstalige socialisten niet van horen.

De bijdrage die de producenten van kernenergie - Electrabel en SPE - zullen moeten ophoesten, loopt tot 2025, de datum waarop de centrales in principe hun deuren zullen moeten sluiten. De hoogte van het bedrag schommelt vanaf volgend jaar en tot en met 2014 tussen 215 en 245 miljoen euro. De exacte bijdrage hangt af van de evolutie van de marktprijzen, de productiekosten en de bestaande schatting daarover.

Het is een nog op te richten Opvolgingscomité - met vertegenwoordigers van de regering, de producenten, de sociale partners en de Nationale Bank - dat zich hier jaarlijks over zal buigen en een concreet bedrag zal voorstellen. Daarnaast moet het Comité jaarlijks nagaan of de prijzen die de operatoren aan de consumenten aanrekenen niet de gemiddelde prijs in onze buurlanden overschrijden. Het orgaan rapporteert hierover aan de minister van Energie.

De producenten moeten de bijdrage ook na 2014 en tot 2025 nog ophoesten. Het bedrag kan dan zelfs hoger liggen dan 245 miljoen euro.

Magnette kondigde maandagavond het akkoord aan. Hij heeft hierover naar eigen zeggen een overeenkomst op zak met Gaz de France Suez. De Franse energiereus gaat behalve de bijdragen ook nog een reeks engagementen aan, onder meer over investeringen in alternatieven energiebronnen en de creatie van extra werkgelegenheid.
Wat volgt is een opsomming van de engagementen die Magnette verkreeg van GdF Suez:

 • "Een bedrag van minstens 500 miljoen euro zal vanaf 2010 aangewend worden om de investeringen in hernieuwbare energiebronnen en de vermindering van het energieverbruik te financieren.
 • De groep GdF Suez verbindt zich ertoe in België een hoog activiteitsniveau te handhaven met 13.000 huidige jobs in de sector energiebesparing en afvalrecyclage.
 • De groep GdF Suez verbindt zich ertoe vóór 2015 meer dan 10.000 personen aan te werven en in samenwerking met de federale Regering en de deelstaten een programma van professionele vorming in zijn beroepen te ontwikkelen om zo op een bestendig niveau van 500 afwisselende opleidingsposten te komen.
 • Een derde van de investeringen voor onderzoek en ontwikkeling van Electrabel zal specifiek bestemd zijn voor het carbon-capture proces en de meest actuele technologieën inzake energiedoeltreffendheid voor de nijverheid en de particulieren. Ook zal de groep GdF Suez jaarlijks 5 miljoen euro investeren in de Belgische onderzoekprogramma’s die gewijd zijn aan de behandeling en aan het beheer van het kernafval en aan exploitatieveiligheid.
 • De groep GdF Suez verbindt zich ertoe om in België de zetels van zijn verantwoordelijkheden van zijn activiteiten ’Energie Europa en Internationaal’ en ’Tractebel Engineering’ te handhaven".

Magnette wijst er tot slot nog op dat met de gewesten ook nog akkoorden zullen worden afgesloten. Bedoeling is tot een "een ambitieus en voluntaristisch plan van energiedoeltreffendheid en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen" te komen. "Dit plan zal becijferde doelstellingen vastleggen die ons toelaten om onze Europese verplichtingen tegen het jaar 2020 te bereiken, en deze objectieven zullen jaarlijkse geëvalueerd worden", luidt het nog.

Overleg tot de finish

Sinds vanmiddag half één zitten de topministers opnieuw samen op Hertoginnedal voor een vergadering tot de finish over de begroting. Morgenmiddag leest premier Herman Van Rompuy zijn beleidsverklaring voor in Kamer en Senaat.

In de beleidsverklaring worden traditioneel de grote lijnen van de begroting geschetst. Volgens de woordvoerder van de eerste minister liggen de grote lijnen van de begroting al vast, maar moeten een aantal details nog worden geregeld. En, de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, luidt het.

Behalve over de begroting moet het kernkabinet zich ook nog uitspreken over nieuwe initiatieven of de verlenging van een aantal relancemaatregelen. Dinsdagmorgen komt in principe de ministerraad nog samen om de beleidsverklaring voor te bereiden.


12-10-2009 om 22:42 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De hangmatsocialisten steunen Caroline vanuit hun hangmat natuurlijk!
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Nog nooit waren de sossen zo lang in het middelpunt van de mediabelangstelling als de laatste dagen, zelfs weken. Je moet het hen nageven weinigen zullen hen hierin overtreffen...Misschien zijn de onderwerpen wat ongelukkig gekozen: defenestratie, beledigende en hautaine mails en oproepen tot interne revolutie...je ziet dat niet vaak.
Onze lievelingsvoorzitster heeft het moeilijk en dat kan ook moeilijk anders. Maar in tegenstelling tot de "revolutionairen" die haar aftreden eisen en zich hiermee natuurlijk volledig buitenspel plaatsen, willen wij even onze eigen kleine en misschien zelfs foute analyse maken. Volgens onze visie ligt de oorzaak van al deze heibel elders
Als we de inhoud van onderstaand artikel mogen geloven dan is het probleem groter en dieper dan de persoon van Gennez. Day betekent dat het vrij dwaas en dom zou zijn haar de zwarte piet door te schuiven zoals de zogenaamde linksen dit wel erg duidelijk wensen te doen.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=K02GFUI6


Met wat hulp van mijn vrienden

 • zaterdag 10 oktober 2009

 • Auteur: Bart Brinckman
 • wdk
 • Eric de Mildt
 • Van boven naar onder: Milan Rutten, Barteld Schutyser en Jan Cornillie. sp.a
 • rr

wdk

De inner circle van Caroline Gennez — In het begin van haar voorzitterschap vocht Caroline Gennez tegen een vreselijke eenzaamheid. Barteld Schutyser kon ze meteen in vertrouwen nemen.

Twee jaar geleden portretteerde De Standaard het netwerk van kersvers voorzitter Caroline Gennez. Daarin dook al de naam van Barteld Schutyser op. De twee leerden elkaar kennen bij Animo. De Limburgse zette de jongerenorganisatie van de SP.A opnieuw op de kaart. Later kruisten hun wegen opnieuw op het kabinet van Johan Vande Lanotte, minister van Begroting en vicepremier in de regering-Verhofstadt I. Schutyser begeleidt als jurist de Lambermont-hervorming, Gennez houdt zich bezig met het vluchtelingendossier.

Schutyser had de politiek ondertussen vaarwel gezegd. Bij het advocatenkantoor DLA Piper klom hij op tot vennoot. Het kantoor is gespecialiseerd in publiekrecht en werkt via de Universiteit Gent ook samen met Johan Vande Lanotte. Maar de twee bleven elkaar bellen. De relatie herwon een politieke dimensie toen Gennez na de desastreuze verkiezingsuitslag van juni 2007 werd aangewezen om Vande Lanotte te vervangen. Een storm van protest stak op.

Plaatselijke afdelingen trakteerden de voorzitter in spe op enkele legendarische confrontaties. Gennez werd zo'n beetje de ultieme boksbal waarop alle frustraties van de afgelopen jaren werden uitgewerkt. Ze moest daarbij de confrontatie aangaan met Erik De Bruyn, een nobody uit Antwerpen, die bij momenten de overgrote meerderheid van de afdeling achter zich kreeg. De Mechelse kreeg geen enkele steun van de kopstukken. Niemand trok openlijk partij voor haar. De zogeheten G7, het kransje van ministeriabelen, keek maar wat graag de kat uit de boom. Ook de kroko's hielden zich kalm. Gennez moest het in haar eentje beredderen. Schutyser loodste haar doorheen die donkere maanden. Politiek had hij voldoende ervaring om haar met raad en daad bij te staan.

In Het Nieuwsblad benadrukt Gennez vandaag dat ze met Schutyser bevriend blijft, maar dat ze hem niet langer om advies zal vragen. Ze begrijpt ook dat de mail ‘choquerend' overkomt.

In het partijhoofdkwartier aan de Brusselse Grasmarkt werkte alvast Milan Rutten. De Antwerpenaar is verantwoordelijk voor de communicatie, maar doet eigenlijk veel meer. Net als Schutyser leerde Gennez Rutten kennen bij Animo. Van bij haar eerste stappen in de actieve politiek verzorgde Rutten – tevens haar gewezen vriend – haar electorale campagnes. De carrières van de twee lopen in zekere zin parallel. Rutten werkte zich op achter de schermen van de partij. Zo was hij de nationale campagneverantwoordelijke in 2003 en 2004 en de Antwerpse campagneverantwoordelijke in 2006. Gennez werd gecoöpteerd als senator, verzeilde later in het Vlaams Parlement en klom uiteindelijk naar het hoogste partijechelon.

Insiders beschrijven Rutten als de absolute vertrouwenspersoon die iedereen in de schaduw stelt. Rutten, in 2007 de medeauteur van het rapport over de nederlaag, bevestigde, maar nuanceerde ook. ‘Het is allemaal wat toevallig verlopen. We vinden elkaar in vertrouwen en in engagement. Maar tijdens deze voorzittersverkiezingen heb ik haar weinig raad gegeven,' zei hij twee jaar geleden. Hij wist toen nog niet of hij voor Gennez zou blijven werken. Dat uitgerekend hij de mails heeft uitgeprint, lijkt een vreemde speling van het lot. Rutten staat bekend om zijn discretie.

Van een vertrek is ondertussen geen sprake meer. Gennez zou Rutten niet meer kunnen missen. Wat later voegt Jan Cornillie zich bij dat duo op de Grasmarkt. Cornillie, naar verluidt een briljante dertiger, verzeilt via de federale kabinetten van Mobiliteit (Bert Anciaux, Renaat Landuyt) op de studiedienst van de SP.A. Zijn rol bij de jongste regeringsonderhandelingen valt nauwelijks te overschatten. Frank Vandenbroucke dacht dat hij die onderhandelingen zou leiden. Viel dat tegen. Cornillie organiseerde alles, met cijferaar John Crombez in zijn buurt en Gennez als politiek verantwoordelijke. Het trio groeit uit tot de absolute tophandelaars, met Vandenbroucke eerder als last dan als lust.

Cornillie, Rutten en Gennez zijn drie handen op een buik. De mail van Schutyser was ook gericht aan Johan Van Hoecke, de persoonlijke woordvoerder van Gennez. Zijn overlevingsinstinct is weinigen gegeven. Van Hoecke werkte bij De Lijn – zijn directe baas was huidig parlementsvoorzitter Jan Peumans – toen Steve Stevaert hem meenam naar het kabinet van Mobiliteit. Van Hoecke volgde Stevaert naar het voorzitterschap. Toen Stevaert gouverneur werd, raakte hij even op de dool. Via een korte passage bij Johan Vande Lanotte trok hij naar het kabinet van minister van Begroting Freya Van den Bossche. Nadien wachtte opnieuw de Grasmarkt.

Van Hoecke is altijd het oog en het oor van Stevaert gebleven. De twee zien elkaar heel regelmatig. Aan zijn loyaliteit aan Caroline Gennez twijfel je maar beter niet. De Gentenaar is een belangrijk klankbord. Van Hoecke is zelf niet bepaald een spraakwaterval, maar registreert heel gewiekst hoe journalisten tegenover de partij en haar voorzitter staan.

Begin oktober begon ook Filip Rogiers op de Grasmarkt. Deze gewezen Wetstraat-journalist van De Morgen koestert eveneens een jarenlange vriendschap met de voorzitter. De perikelen bij de krant zetten hem ertoe aan in te gaan op het aanbod om voor de partij aan trendsonderzoek te doen. Ook hij wordt gegarandeerd een vertrouweling, al heeft hij met de huidige heisa niets te maken.

Iedereen aandachtig meegelezen? Wat is volgens deze nogal dwarsliggende fractie het echte probleem? Gennez? Neen, want ze blijft voorbeeldig communiceren in deze uiterst moeilijke periode. Bovendien nam ze de laatste tijd vrij degelijke en zelfs gewaagde maar correcte standpunten in die niet alle grijze eminenties even op prijs zullen hebben gesteld. Het echt§e probleem is dat een partij die het moet hebben van begrippen als solidariteit, kameraadschap ooit een jong en onervaren meisje heeft gedropt op de voorzittersstoel zonder dat zij een sterke partijafdeling achter zich had staan. De toenmalige parttijgoeroe annex cafébaas zette haar op de troon zoals middeleeuwse koningen dat deden met bastaardzonen. Vervolgens moest ze dan nog verhuizen omdat ze in eigen gebied alleen maar een concurrente kon worden voor andere mesthoophanen. Mechelen was dan haar nieuwe uitvalsbasis waar ze natuurlijk als gedropte indringster werd beschouwd en al van bij het begin een sacochengevecht moest voeren met de andere plaatselijke schone. Een gevecht dat ze trouwens heeft gewonnen. Maar welke idioot beslist zo iets en welke partij keurt zo iets goed? De gevolgen zijn meestal gekend...zonder steun van een eigen zwaar doorwegend afdeling en steeds onder vuur van alles en iedereen moet je je richten tot vrienden en buitenstaanders. Zeker nadat haar "kingmaker" zich zogezegd had teruggetrokken uit de aktieve politiek.
Als je dan nog je eigen "ex" als klaagmuur en toeverlaat blijft gebruiken dan ben je inderdaad wel erg eenzaam en vooral erg kwetsbaar. Voor mensen die vanuit partijafdelingen komen is het een evidentie om soms de vreemdste coalities te moeten sluiten om je troon te verstevigen. Iemand als Gennez kon dat niet en dat kan haar dus niet worden aangewreven want ze had geen enkele keuze.
Als ze het nu handig speelt en de emotionele kant onder controle kan houden, dan komt ze versterkt uit de chaos. Elk alternatief is erger dan de versterking van haar macht (die ze trouwens tot nog toe niet had) en dus zal eindelijk al dat gespuis waarmee die partij wordt bevolkt zich verplicht achter hun voorzitster moeten scharen. Bijkomend voordeel : de interne linkse oppositie die op weinig doordachte manier opriep tot een paleisrevolutie - en dat zal waarschijnlijk ook zonder de achterban te raadplegen gebeurd zijn- kan definitief uitgeschakeld worden. 8000 stemmen zijn in deze omstandigheden peanuts, beste Eric.
Of er nu eindelijk werk zal kunnen gemaakt worden van een echte linkse partij is maar de vraag. We stonden echter nooit dichter tegen een oplossing. Maar de vernieuwing zal dus niet vanuit de linkse hoek komen maar vanuit de buik van de partij en met medewering van alle tenoren.
We vinden het erg voor onze rode voorzitter maar als je oproept tot revolutie moet je je eigen krachtsverhouding correct inschatten en een analyse maken van het moment... Volgens onze fractie zal, eigenaardig genoeg, de vernieuwing nu in sneltreinvaart moeten worden doorgevoerd door een versterkte voorzitster en zonder de linkse vleugel. Wat dat allemaal inhoudelijk zal betekenen weten we nog niet maar het is nu of nooit meer...
Wij zijn benieuwd en zullen vanuit onze hangmatten vrolijk toekijken....
Werk is er voor een linkse partij in overvloed. Dat lazen we reeds gisteren in het rapport over het Brussels onderwijs...kameraden hop er is veel werk aan de winkel en "leve Caroline" Maar dump zo snel mogelijk die designerssossen die zulke belachelijke mails schrijven en de kaars voor den heilige Damiaan kan ook nooit kwaad!

12-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiffany JoAllen
en omdat we jong talent ook graag een kans geven ...Tiffany JoAllen met een prachtige joekel van een jodel...


http://www.youtube.com/watch?v=whIj6mrUGzQ&feature=fvw

12-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
11-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse jongeren ...allemaal bandieten? Of Marx in Brussel (2009)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Beste lezertjes om jullie al wat voor te bereiden op het lezen van rapporten nodigen we jullie vandaag uit tot het lezen van een hoogst interessant exemplaar dat we vonden op :http://www.brusselsstudies.be/PDF/NL_73_SGB5.pdf
het betreft een rapport over het Brusselse onderwijs en werd gemaakt voor de Staten-Generaal van Brussel. We zijn zo vrij geweest om een aantal volgens ons niet geheel onbelangrijke passages in rode vetjes te zetten. Dat de tekst nogal rood en vet kleurt en dat we van dit rapport nooit eerder iets hebben gelezen tussen het dagelijks politiek geleuter over Brussel dat toch zo slecht bestuurd wordt maakt onze commentaren overbodig. Maar het wordt hoog tijd dat er iets wordt gedaan en dat zal geld kosten...maar het zal dan wel geld zijn dat nuttig werd besteed. In plaats van Brusselse jongeren steeds te associëren met criminaliteit en straatrellen moet men dringend werk maken van de oplossingen...En de sossen zouden beter stoppen met hun onnozelheden en onderlinge vetes en eens lezen wat er hier allemaal wordt geschreven. Misschien opent dit hun de oogjes over het feit dat de klassenstrijd nog niet gestreden is...er bestaan nog zeer duidelijke klassentegenstellingen en die worden best op een beschaafde manier aangepakt anders zal het op een minder beschaafde manier gebeuren. Dat is geen stoute bewering noch provocatie van een links en licht geschift blog maar een les die we uit de recente geschiedenis trekken....

Inleiding
In deze bijdrage staat de situatie van het leerplichtonderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk
Gewest centraal. Scholen zijn geen geïsoleerde entiteiten waarbinnen het
leerproces zich afspeelt maar kunnen niet los gezien worden van de grootstedelijke
omgeving waarin ze functioneren. Om zicht te krijgen op dit complexe gegeven
kunnen we de relatie tussen beide in vier aspecten samenvatten: de politiek-institutionele
context (organisatie van het onderwijs), het pedagogisch-onderwijskundige
proces (hoe en wat leren, in welke omstandigheden en met welk vooropgesteld
resultaat), het demografisch-geografisch gegeven (bevolking waarvoor het onderwijs
wordt georganiseerd), en de sociaal-culturele context (stedelijke ontwikkelingen)
(Verlot, 2002). Alhoewel deze verschillende aspecten sterk met elkaar verweven zijn
biedt deze indeling een interessante houvast om de concrete Brusselse situatie nader
te bekijken en de vaststellingen en de probleemformulering nader te verduidelijken.
Hierna volgen een aantal mogelijke politieke opties.
Gezien de omvang van de problematiek wordt hier niet dieper ingegaan op het hoger
onderwijs of beroepsopleiding. Deze aspecten komen in thema’s als ‘Brussel als
kennisstad’ en ‘de Brusselse arbeidsmarkt’ aan bod.
I. Vaststellingen
1. Politiek-institutionele context
1. Het Brussels onderwijs bestaat niet. Onderwijs is in België de exclusieve bevoegdheid
van de gemeenschappen. Vandaar dat men in Brussel twee totaal onafhankelijke
onderwijsstructuren heeft met respectievelijk de Franstalige en Vlaamse
Gemeenschap als bevoegde overheid. De Brusselse scholen tellen ongeveer
230.000 leerlingen in het leerplichtonderwijs. Het Franstalig onderwijs neemt bijna
80% van de leerlingen voor haar rekening, het Nederlandstalig onderwijs zo’n 17%.
De rest van de leerlingen is verdeeld over de Europese en internationale scholen die
op hun beurt ook totaal onafhankelijk van beide gesubsidieerde systemen functioneren.
Een structure link tussen deze verschillende actoren, een overkoepelende overlegstructuur
of zelfs een beperkte vorm van systematische samenwerking ontbreekt.
2. Door verschillende gemeenten (in casu Elsene, Etterbeek, Ganshoren, Oudergem,
Schaarbeek, St-Gillis, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde) wordt uitsluitend
Franstalig onderwijs ingericht.
3. Het complexe organisatiemodel ligt ook aan de basis van een complex financieringssysteem
waardoor de omkadering van de leerlingen nogal verschilt afhankelijk
van de taalgroep waartoe de school behoort. Voor een leerling in het basisonderwijs
trekt de Vlaamse Gemeenschap 22,7% meer uit dan de Franstalige Gemeenschap,
voor een leerling in het secundair onderwijs 18,1%.
2. Pedagogisch-onderwijskundige context
a. Sociaal-pedagogische aspecten
4. In tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
veel meer leerlingen die niet op leeftijd zitten. Het zijn vooral de leerlingen die in
het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zelf wonen die een belangrijke leerachterstand
laten optekenen, een achterstand die in het secundair onderwijs verder oploopt.
5. Het aantal leerlingen uit Brussel dat in het Franstalig buitengewoon basisonderwijs
school loopt (type 8) omwille van leerstoornissen (dyslectie, dysorthografie,
dyscalculie, …) ligt significant hoger dan in Wallonië. Het Nederlandstalig onderwijs
kent een dergelijk fenomeen niet.

6. Zowel in het Franstalig als het Nederlandstalig onderwijs in Brussel volgen proportioneel
meer leerlingen een ASO-richting dan in respectievelijk Wallonië en Vlaanderen
(zie grafieken 1 en 2)
7. Ook het aantal leerlingen dat zonder diploma de school verlaat ligt in Brussel significant
hoger dan in de rest van het land. Waar in België in zijn geheel zo’n 17% van
de jongeren in de leeftijdscategorie van 20 tot 24 jaar geen diploma secundair onderwijs
heeft, loopt dit cijfer in Brussel in 2007 op tot 28% (zie tabel 1). Het is dan
ook niet verwonderlijk dat het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat het onderwijs
reeds heeft verlaten zonder diploma secundair onderwijs en die geen opleiding
volgen in Brussel ongeveer 24% bedraagt, waar in de Lissabon-akkoorden
‘Onderwijs en opleiding 2010’ een benchmark van 10% vooropstelt. (Bron: Arbeidsmarktenquête,
cijfers: Agers-DRI-IWEPS)

8. Ondanks de vorige vaststelling ligt het aandeel hogergeschoolden in het BHG
significant hoger dan in de andere regio’s. Hun aantal neemt zelfs nog toe, zij het
minder sterk dan in de rest van het land. Waar het aantal hogergeschoolde Belgen
tussen 2000 en 2007 toenam van 23,8% tot 28,1% evolueerde dit in Brussel van
31,7% naar 35,2% (Bron: Arbeidsmarktenquête, cijfers: Agers-DRI-IWEPS)
9. Waar opeenvolgende generaties voordeel halen uit het opleidingsniveau van de
vorige generatie zien we dat op dat vlak de Brusselse jongeren terrein verliezen tegenover
de andere regio’s. Waar de oudste generatie Brusselaars het minst aantal
laaggeschoolden telt, telt de jongste generatie het hoogste aantal.(zie grafiek 3).

a. Taal en onderwijs
10. Ondanks de manifeste meertaligheid van de stad en haar inwoners wordt er
vastgehouden aan een tweeledige onderwijsorganisatie en dito taalwetgeving die
uitgaan van een Brussel met een Franstalige en Nederlandstalige bevolkingsgroep
hetgeen al lang niet meer aansluit bij de realiteit. Met uitzondering van de Europese
scholen is meestal ofwel het Nederlands ofwel het Frans de enige onderwijstaal

b. Pedagogische begeleiding
11. Zowel het Franstalig als het Nederlandstalig onderwijs kampen met een personeelsprobleem.
Het blijft moeilijk om geschikt personeel te vinden en ook het verloop
ligt significant hoger dan in de andere gewesten. Zo raken de plaatsen in het
Franstalig onderwijs niet ingevuld en in het Nederlandstalig onderwijs verlaat 58,5%
van de leerkrachten in het lager onderwijs en 56,0% in het secundair onderwijs hun
job reeds binnen de 5 jaar (Bron: De Morgen: 17/06/2008, op basis van een parlementaire
vraag).
3. Demografisch-geografische context
12. Zo’n 16% van de leerlingen uit het Franstalig en het Nederlandstalig onderwijs in
Brussel komt van buiten het BHG, vooral uit Vlaanderen (zo’n 13%). Anderzijds zijn
er veel minder leerlingen uit Brussel die naar scholen in Vlaanderen of Wallonië gaan.
Het profiel van de leerlingenpopulatie in de Brusselse scholen verschilt significant
van het profiel van de Brusselse leerlingen.
13. Brussel wordt niet alleen gekenmerkt door een hoge mate van diversiteit maar
kent ook een grote mate van ruimtelijke segregatie. Ruim 30% van de leerlingen in
het Brusselse leerplichtonderwijs woont in een achtergestelde buurt. Dit gaat eveneens
gepaard met onderwijssegragatie waarbij er een polarisatie dreigt te ontstaan
met een oververtegenwoordiging van gettoscholen en probleemscholen enerzijds en
meer elitaire scholen met rijke Brusselaars aangevuld met leeftijdsgenoten uit
Vlaams- en Waals-Brabant anderzijds (CCFEE, 2008). Hiernaast trekken ook de
Europese en internationale scholen een geselecteerd publiek aan.

14. In 2000 leefde er in Brussel zo’n 46.000 kinderen van kleuterleeftijd, 66.000 die
naar het lager onderwijs gingen en 62.000 naar het secundair. Tegen 2020 zal het
aandeel van de eerste groep met 45% toenemen, de tweede met 35% en de laatste
met 27% (Bron: Federaal Planbureau, 2007).
15. Van de jaren ’60 tot nu evolueerde Brussel van een tweetalige naar een meertalige
multiculturele stad waar ruim een kwart van de inwoners een vreemde nationaliteit
heeft waarvan de helft een Europese, waar 24% van de inwoners jonger is dan
20 (Bron: Mini-Bru, 2007) en waar de taaldiversiteit sterk toeneemt met het Frans
als lingua franca dat evenwel voor slechts 56,8% van de huidige bevolking de enige
thuistaal is waarmee ze opgroeide (Janssens 2001, Janssens 2007). Het zijn dan
ook deze jongeren met hun diverse culturele, linguïstische en religieuze achtergronden
die we op de Brusselse schoolbanken terugvinden. Het resultaat hiervan is on-
der meer dat in het Nederlandstalig onderwijs, waar de pedagogische benadering
gericht is op leerlingen met het Nederlands als thuistaal, slechts een minderheid
thuis die taal ook effectief spreekt (zie grafiek 4).
4. Sociaal-culturele context.
16. De sociale situatie in Brussel is zorgwekkend. Hier volgen enkele cijfers. In Brussel
leeft 28% van de bevolking onder de armoedegrens, tegenover 8% in Wallonië
en 6% in Vlaanderen. Van de Brusselaars onder de 18 jaar leeft 27% in een gezin
dat door werkloosheid wordt getroffen, tegenover 18% in Wallonië en 8% in Vlaanderen.
Het Brussels Gewest wordt, net als alle grote internationale steden, gekenmerkt
door een duidelijke polarisatie tussen een grote groep armen enerzijds en een
oververtegenwoordiging aan zeer rijke inwoners anderzijds. De PISA-enquête toont
aan dat het onderwijssysteem deze situatie bestendigd.

17. Waar de gemiddelde jeugdwerkloosheid van de EU-15 17% bedraagt voor de
15 tot 24-jarigen bedraagt deze voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 35% (vergelijk
met Wallonië 31% en Vlaanderen 12,5%) (Bron: Oeso-landenrapport, 2007).

18. Waar scholen naar confessionele en taalaanhorigheid zijn opgedeeld is dit voor
de Brusselse jongeren helemaal niet het geval. Ze leven in een meertalige en multiculturele
omgeving die op sommige vlakken contrasteert met de waarden en idealen
die vanuit de school worden doorgegeven.

II. Vragen-problemen
1. Politiek-institutionele problemen
1. Zowel voor het voeren van een beleid als voor gedegen wetenschappelijk onderzoek
zijn betrouwbare basisdata van primordiaal belang. In Brussel zijn deze vaak
versnipperd of niet aanwezig. Het Franstalig en Nederlandstalig onderwijs verzamelen
hun eigen data op hun manier waardoor het moeilijk is om zicht te krijgen op
bepaalde evoluties of om gezamenlijke problemen aan te pakken. Zo werd een eerste
stap gezet in het kader van de handhaving van de leerplicht. Een vergelijking van
de statistieken leerde dat voor 6000 jongeren de naleving van de leerplicht niet kon
worden gecontroleerd. Zo konden vanuit het ministerie de gemeenten worden ingeschakeld
bij de controle. Voor andere problemen is deze aanzet er nog niet. Uitwisseling
van data rond een bepaalde problematiek heeft een ad hoc karakter en heeft
louter betrekking op het uitwisselen van gegevens. Om een echt onderwijsbeleid uit
te bouwen moeten er ook andere permanente overlegstructuren tussen de verschillende
onderwijsactoren gecreëerd worden, inclusief met de gemeenten.
2. De financiering van het onderwijs blijft een probleem, zeker gezien het hoge aantal
leerlingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die extra zorg vergen. Los daarvan
wordt het onderwijs ook met capaciteitsproblemen en met vaak verouderde
schoolgebouwen geconfronteerd, al doet de Vlaamse Gemeenschap nu wel extra
inspanningen inzake schoolinfrastructuur. Hoe dan ook vergen deze twee problemen
extra investeringen.
2. Pedagogisch-onderwijskundige problemen
a. Sociaal-pedagogische problemen.
3. Het probleem van het onderwijs in Brussel is niet het gebrek aan performantie
maar de selectie van de leerlingen die leidt tot een dualisering met elitescholen enerzijds
en concentratiescholen anderzijds. Deze situatie is een weerspiegeling van de
ruimtelijke segregatie eigen aan steden met grote groepen inwoners van allochtone
origine. Deze effecten worden nog versterkt door de vrije keuze die op de Brusselse
onderwijsmarkt speelt, mede door de grote concentratie van scholen op een beperkte
oppervlakte waarbinnen men zich makkelijk kan verplaatsen. Dit laat toe dat
de ouders strategische keuzes gaan maken en de concurrentie tussen de scholen
nog verscherpt. Anders dan in Vlaanderen of Wallonië kan men tevens tussen onderwijsinstellingen
van beide gemeenschappen kiezen. Hiernaast speelt ook het
watervaleffect mee (zie Nouria Ouali en Andrea Rhea, 1994) waarbij ouders hun
kinderen liever laten overzitten in het ASO, desnoods zelfs twee keer, dan voor
technisch of beroepsonderwijs te kiezen. Op die manier neemt de onderwijssegregatie
in Brussel de vorm aan van een dubbele dualisering, zowel sociaal als etnisch:
arbeiderskinderen en allochtone kinderen komen in de zwakste scholen terecht,
vaak in het technisch en beroepsonderwijs. In deze scholen ligt ook de onderwijskwaliteit
dikwijls lager, wordt les gegeven door minder goed gevormde leraars en
garandeert de sfeer niet echt een optimaal leerproces.

4. Bijgevolg verlaten heel wat leerlingen het secundair onderwijs zonder diploma en
ligt de leerachterstand van de Brusselse leerlingen significant hoger dan deze in
Wallonië en Vlaanderen. (grafiek 5) Op basis van de huidige evolutie wijst niets er op
dat de kloof ook op korte of middellange termijn zal gedicht worden.
b. Taal en onderwijs
5. Het taalonderwijs in Brussel maakt bij voorkeur geen gebruik van de aanwezige
rijkdom. Er wordt vastgehouden aan de idee dat er zoiets als Nederlandstalige en
Franstalige scholen bestaan waar geen ruimte is voor kruisbestuiving. Dit komt het
onderwijsleerproces niet ten goede. Zeker in het beroepsonderwijs wordt vaak te weinig
rekening gehouden met de noodzaak en de mogelijkheden van het taalonderwijs.

c. Pedagogische begeleiding
6.: De moeilijke onderwijssituatie maakt ook dat leraren minder geneigd zijn om zich
binnen de Brusselse scholen te engageren omdat ze in klassen in Wallonië en
Vlaanderen meestal niet met een dergelijke diversiteit in de klas worden geconfronteerd.
In hun opleiding wordt evenmin veel aandacht geschonken aan het omgaan
met deze grootstedelijke realiteit geschonken. De afhaakcijfers spreken voor zich.
Door het lerarentekort wordt de precaire situatie van sommige leerlingen nog versterkt
want het zijn net de scholen met de ‘moeilijkste’ leerlingen die bij de potentiële
leraars het minst populair zijn.

3. Demografisch-geografische problemen
7: Brussel wordt net zoals andere steden gekenmerkt door achtergestelde buurten
en een inherente oververtegenwoordiging van mensen met een lager diplomaniveau.
Het feit dat het onderwijsniveau van de jongeren sterk correleert aan dat van de
ouders illustreert dat het onderwijsniveau nog steeds van generatie op generatie
wordt overgedragen (zie kaart 1) en de sociale mobiliteit van het onderwijs in Brussel
eerder beperkt is. Vooral het grote aantal inwoners in achtergestelde buurten maakt
het probleem des te urgenter.
8: De residentiële segregatie brengt ook een dualiseringsproces tussen de scholen
op gang waarbij de grote groep van scholen, die tussen ‘zwarte scholen’ en ‘elite
scholen’ hangt, angst heeft naar dit eerste type te ‘verglijden’ en daardoor proberen
hun leerlingen te selecteren naargelang hun sociale achtergrond. Dit proces, waarbij
ouders ongeacht de capaciteiten van hun kinderen liever opteren voor ‘witte’ ASOscholen
dan ‘zwarte’ technische- of beroepsscholen, versterkt het watervalsysteem
binnen het onderwijs (Donat Carlier 2008). Binnen het Nederlandstalig onderwijs
versterkt dit mechanisme eveneens de kloof tussen thuistaal en onderwijstaal.
4. Sociaal-culturele problemen.
a. Onderwijs en dualiteit
9. Algemeen kan men stellen dat de ongelijkheden in het onderwijssysteem worden
gevoed door de dualiteit tussen arm en rijk in de Brusselse samenleving maar deze
dualiteit ook verder bestendigen, zowel sociaal, etnisch als tussen de verschillende
generaties.
10. Dat in de Europese context het verschil tussen de schoolprestaties van de eerste
en tweede generatie migranten in België klein is maar de kloof met de autochtone
leerlingen bij de grootste in Europa ligt is opvallend (EU-Groenboek, 2008). Het
gebrek aan onderwijskwalificaties bij een deel van de Brusselse jeugd belet hun
sociale mobiliteit via de arbeidsmarkt. Ongetwijfeld speelt ook het taalonderwijs een
belangrijke rol, maar het onderwijs is niet de enige factor die deze ontwikkeling verklaart
(zie bijvoorbeeld Devillé, 2008). Fenomenen als de discriminatie van allochtonen
bij de aanwerving van werknemers, de gevraagde overkwalificatie voor bepaalde
jobs, de stadsvlucht van een deel van de middelhoge en hoge inkomensklasse,
de impact van de pendelarbeid, nieuwe migratie, herstructureringen op de werkvloer
en andere socio-demografische factoren dragen eveneens bij tot deze situatie.

b. Onderwijs en arbeidsmarkt
11. Er is geen eenduidige relatie tussen opleiding en tewerkstelling. In vele opzichten
geeft de situatie op de arbeidsmarkt een vertekend beeld van de Brusselse onderwijssituatie.
Daarnet werden reeds een aantal mechanismen geschetst die maken
dat een deel van de jongeren moeilijk aan de bak komt, zelfs bij gelijke onderwijskwalificatie.
Dit leidt bij deze groep tot demotivatie en een keuze voor publiek minder
gewaardeerde studierichtingen. Maar meer structureel scherpen de hoge eisen van
de Brusselse arbeidsmarkt de inherente competitie tussen de scholen voor de betere
leerlingen nog verder aan. De werksfeer in de scholen met de zwakste leerlingen
leidt er op haar beurt toe dat hier ook een tekort aan geschikte leerkrachten ontstaat.
Ook het feit dat heelwat hogergeschoolden die in Brussel werden opgeleid de
stad verlaten en dat nieuwe, geschoolde of ongeschoolde, immigranten zich in
Brussel komen vestigen maakt dat de band tussen de onderwijskwaliteit van de
Brusselse scholen en de hoge werkloosheidscijfers toch enigszins moet genuanceerd
worden.
12. De grote groep Brusselaars met een laag opleidingsniveau contrasteert met de
hoge eisen die aan werknemers in de Brusselse dienstensector worden gesteld.
Hierdoor krijgt men in Brussel een combinatie van hogere werkloosheid en een
groot aantal oningevulde jobaanbiedingen. In het recente actieplan tegen de Brusselse
jeugdwerkloosheid (Regering van het Brussels Hoofdstedlijk Gewest, 06/02/
08) staan bijkomende beroepsopleidingen en taalopleidingen centraal. Deze remediërende
aanpak wijst terzelfdertijd op de manco’s van het onderwijsveld. Het gebrek
aan tweetalig personeel wordt door verschillende bedrijfsleiders als een belangrijk
probleem ervaren (Mettewie & Van Mensel, 2006).
c. Onderwijs en diversiteit
13. Nergens in België is de kloof tussen de leefwereld van de kinderen en de
schoolwereld zo groot als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het grote
aantal allochtone leerlingen is noch de thuistaal noch de eigen culturele achtergrond
de maatstaf binnen het onderwijs. Vooral in het Nederlandstalig onderwijs (zie Kris
Van den Branden, 2007) maar ook in het Franstalig onderwijs wordt vastgesteld dat
deze leerlingen vaak wel de contextgebonden, cognitief eenvoudige alledaagse taalvaardigheid
beheersen maar de switch naar de gedecontextualiseerde, cognitief
complexe wetenschappelijke taalvaardigheid moeilijk kunnen maken. Tevens stelt
zich het probleem van het gebruik van de thuistaal van de kinderen en de vraag of
hiervoor al of niet plaats is in het reguliere onderwijs. Ook met de culturele achtergrond
van leerlingen wordt vaak weinig rekening gehouden. Ook deze elementen
moeten op een of andere manier een plaats krijgen binnen het onderwijs. Deze elementen
vormen de bouwstenen voor de identiteit van de kinderen en voor het functioneren
als burger in de Brusselse samenleving.

III. Mogelijke beleidsoplossingen1
In dit laatste deel komen mogelijke politieke opties aan bod die kunnen leiden tot de
oplossing van een aantal aangehaalde problemen. Door de veelheid en complexiteit
ervan beperken we ons hier tot een aantal algemene opties. Zeker op het politiekinstitutionele
vlak is het niet mogelijk om op basis van wetenschappelijk onderzoek
een unieke politieke denkrichting voor te stellen en zijn er meerdere mogelijkheden,
en dus meerdere mogelijke politieke beslissingen.
1. Samenwerking en herstructurering van het onderwijslandschap
1. Een eerste voorwaarde om tot een geïntegreerd beleid te komen is een gedegen
inzicht in de verschillende onderwijsproblemen. Dergelijk wetenschappelijk onderzoek
is erg schaars. Meestal beperkt het onderzoek zich tot ofwel het Nederlandstalig
ofwel tot het Franstalig onderwijs. Dit is logisch gezien de manier waarop onderwijsonderzoek
wordt gefinancierd. Van uit de (Brusselse) overheid dient de mogelijkheid
gecreëerd om onderzoek te financieren waaraan onderzoekers uit beide
gemeenschappen kunnen samenwerken en die het onderwijsveld in zijn totaliteit tot
onderwerp hebben (bvb via Research in Brussels). Thema’s die zich op het terrein
urgent manifesteren en waar verder onderzoek essentieel is zijn bijvoorbeeld het
onderzoek naar inclusief onderwijs , naar de effecten van de leerlingenpopulatie op
het functioneren van de leerlingen en de school, naar de rol van de thuistalen van de
leerlingen binnen de onderwijssetting etc.
2. Op beleidsvlak is structurele administratieve samenwerking tussen zowel het Nederlandstalig
als het Franstalig onderwijs een eerste noodzakelijke stap. Problemen
zoals het absenteïsme, de capaciteitsproblematiek, ... moeten in eerste instantie op
die manier opgelost worden. Dit impliceert eveneens dat de gegevensverzameling
op elkaar wordt afgestemd en naast gegevens op schoolniveau ook individuele gegevens
over de leerlingen moeten worden bijgehouden en uitgewisseld
3. Om echt tot fundamentele oplossingen te komen is verdere structurele samenwerking
nodig. In deze samenwerking moeten alle actoren van het Brusselse onderwijsveld
worden betrokken: beide taalgemeenschappen, VGC en COCOF, Europese
scholen, gemeenten ... maar ook het Brussels Gewest en verenigingen en
organisaties van het Brusselse middenveld. Dit betekent niet dat men tot een gezamenlijke
structuur moet komen maar dat afhankelijk van de problematiek de actoren
die daar specifiek bij betrokken zijn op een structurele manier aan een oplossing
kunnen werken. Eigenlijk geldt ook hier het subsidiariteitprincipe. Dit kan een regionalisering
van bepaalde aspecten van het onderwijsbeleid inhouden, denken we
maar aan de inplanting van de scholen, de infrastructuur… Andere problemen, zoals
de aanpak van het lerarenverloop, vragen dan weer een grotere autonomie van de
schooldirecties.
2. Een betere sociale mix voor de Brusselse scholen
4. Samenwerking is ook belangrijk om een effectief desegregatiebeleid te voeren en
de maatschappelijke kloof tussen de scholen te dichten. Een betere sociale mix van
de leerlingenpopulatie is hierbij essentieel. Het voorrangsbeleid in het Nederlandstalig
onderwijs geeft hiertoe reeds de aanzet, maar haar actieradius is beperkt. Ook
vanuit het Franstalig onderwijs werden reeds bepaalde initiatieven en voorstellen
gelanceerd: het inclusief onderwijs dat tot de leeftijd van 15 tot 16 jaar een hoge
algemene vorming ambieert, een toegangsbeleid dat een betere sociale mix moet
garanderen, de ‘brede school’ die structureel samenwerkt met andere sociale en
educatieve actoren binnen de directe schoolomgeving, het idee van de ‘bassin solaire’,
samenwerking tussen concentratiescholen en elitaire scholen bijvoorbeeld op
het vlak van immersieonderwijs etc.
3. Een andere taalonderwijs
5. Er bestaat een eenvoudige manier om het onderwijs in het algemeen en het taalonderwijs
in het bijzonder aantrekkelijk te maken, het tezelfdertijd aan te passen aan
de realiteit en leerlingen bovendien een cognitieve meerwaarde mee te geven. Het
gaat hier om het zgn. meertalige onderwijs in Europese zin, ook wel CLIL genoemd
(content and language integrated learning; EMILE in het Frans enseignement d’une
matière par intégration d’une langue étrangère). Hierbij wordt een deel van het curriculum
in het Frans of het Nederlands (of in voorkomend geval in andere talen) onderwezen.
De bekomen resultaten in Brusselse en Waalse scholen waarvan deze
aanpak al langer wordt gebruikt gemaakt, laten zich voelen op zes aspecten: (1) de
kennis van de doeltaal is beter dan in het traditionele onderwijs het geval is, (2) de
kennis van de moedertaal is beter dan in het traditionele onderwijs het geval is, (3)
kennis van de leerstof is beter dan in het traditionele onderwijs het geval is, (4) attitudes
en motivatie t.a.v. de school en de ‘ander’ zijn beter dan in het traditionele
onderwijs het geval is, (5) er wordt een aantoonbare cognitieve meerwaarde gecreëerd
die o.a. zichtbaar kan worden gemaakt via reken- en taaltoetsen en (6) de
organisatie van het brein van meertaligen is anders dan bij eentalige en wijst waarschijnlijk
op een betere leeraptitude (zie Van de Craen et al 2005a, b, 2007a, b, c;
2008). Een en ander refereert rechtstreeks aan talrijke problemen die hierboven
werden geschetst en overstijgt het remediërende karakter van tal van goedbedoelde
onderwijsinitiatieven van de afgelopen decennia die slechts een beperkte reikwijdte
bleken te hebben.

De verschillende opties die hier worden geschetst kunnen een aanzet vormen tot
een beter onderwijs voor de Brusselse kinderen. Maar dan moet er wel dringend
gehandeld worden. Door financiële, pedagogische en organisatorische omstandigheden
slaagt het onderwijs er momenteel niet in de ongelijkheid tussen de Brusselse
jongeren op te heffen maar bestendigt het net deze situatie, en lukt ze er evenmin in
de kwalificaties van de jongeren af te stemmen op de behoeften van de Brusselse
arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen voltrekken zich bovenop een ‘demografische
tijdbom’ ... binnen een periode van 20 jaar zal de capaciteit van het onderwijs in
Brussel hoe dan ook met zo’n 50% moeten toenemen. De uitdaging is dus ‘immens’.

11-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Porter Wagoner en ons Dolly!
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier ten velde een grote onbekende maar ginds over de grote plas een legendarische zanger...bekend om zijn "te gekke glitterpakjes" nog voor de geboorte van Garry Glitter en de ontdekker van de door ons zo teerbeminde Dolly Parton met de goddelijke stem en andere attributen.
Here comes the one and only .... Porter Wagoner... Spijtig genoeg behorende tot de eeuwige jachtvelden...

en omdat we jullie extra in de watten leggen vandaag, krijgen jullie twee, nee drie videootjes...het eerste de jonge versie en vervolgens de oude versie maar wij verkiezen de ouwe...alhoewel die pakjes en die decors...ongelooflijk mooi en we kunnen het niet laten. Ons Dolly geven we d'r eveneens bij in dit surprisepakketje...
Toch een beetje triestig want we zien hier de onvermijdelijke aftakeling die waar niemand van ons zal aan ontsnappen....kijken en luisteren naar een icoon...


http://www.youtube.com/watch?v=i9cccCD3Cmk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Zuo7U0ZEeYI&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=WDgispWqGSA&feature=related

11-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
10-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het congres der lange messen....
Klik op de afbeelding om de link te volgen We hebben bijna medelijden met ons Caroline...dat wicht is omsingeld, of minstens omringd door wolven, hyena's en prairiehonden. Wat er nu uitlekt van mailtjes over de liquidatie van ons Frankske is echt niet mooi meer. De dader van zulke lekken moet daar echt niet fier over zijn ...maar inhoudelijk zijn deze schrijfseltjes natuurlijk pareltjes van het politieke reilen en zeilen in dit landje. Voor de laatste idealistische militant zal dat waarschijnlijk de definitieve doodsteek zijn van zijn of haar grote idealen van "allemaal kameraden onder elkaar die bouwen aan een rode ochtenstond..." Het bewijst natuurlijk dat de afstand tussen de top van een partij en de basis soms drie lichtjaren kan bedragen. Bij onze sossen is dat de minimumafstand...
Maar het onheil was al geschied toen -en we vallen in herhaling- de kandidaat met het beste verkiezingsresultaat door zijn zwalpende partij werd gedumpt voor iemand die nog nooit aan een verkiezing had deelgenomen... daar ligt het kalf gebonden. Het arrogante taaltje dat de adviseurs van Caroline gebruiken bewijst natuurlijk dat de voorzitster er het zelfde taaltje moet op nahouden want anders was dit niet mogelijk geweest. Deze vaststelling die ongeveer als de eiffeltoren boven Parijs staat is een voldoende grond om madammeke Caroline door de hoogst gelegen velux naar beneden te kieperen tenzij ze zelf springt.
Wat een contrast toch tussen dat soort taal en het beeld dat ze trachtte op te hangen na "de gezinsdag" vlak voor de verkiezingen in de Antwerpse dierentuin...
De dierentuin lijkt eerder een slangenkuil en we vermoeden dat het soort raadgevers die zulke praat neerschrijft van het soort is dat met designerkleren de hippe tenten van Antwerpen en Brussel afdweilt maar nog nooit echte miserie van dichtbij heeft gezien. Behalve die ene keer dan dat hun kredietkaart werd geweigerd wegens overschrijding van de einddatum...
Dieper kunnen onze sossen niet meer zakken zeker. Alhoewel...met hen ben je nooit helemaal zeker. Waar we intussen wel zeker van zijn is van het optreden van Pascalleke van Brussel die met een uitgestreken gezicht op TV wat turbo-uitleg kwam geven over het mailincident. Overtuigen doet deze tapijtenverkoper al sowieso niet maar wat hier aan clichés werd uitgekraamd tartte elke verbeelding. Deze jongen hadden ze op de gezinsdag moeten achterlaten in de zoölogie en, zekert geen minister maken. Maar ja, het was voldoende om Brusselaar te zijn. Andere competenties waren niet nodig en zelfs niet gewenst...

Het uur des wrakes is volgens sommigen geslagen. De nacht der lange messen, de lokale variant der siciliaanse vespers...want er is immers ooit een tegenkandidaat geweest...http://www.bloggen.be/derodevoorzitter/

De publicatie van intern mailverkeer bevestigt hetgeen SP.a-Rood sinds enige tijd aanklaagt: de SP.a wordt gegijzeld door een machtsgeile kliek die geen enkel respect toont voor de partijleden en alle verkozenen onderwerpt of uitschakelt. Uit de mails blijkt hoe dit gezelschap – buiten de partij-instanties – afspreekt hoe ze het best zaken kunnen verzwijgen voor de partijleden en het congres, met welke verhaaltjes ze hun schatplichtigen te vriend kunnen houden, hoe ze de postjes best kunnen verdelen en tegenstrevers uitschakelen. Dit alles bouwt verder op een aanpak waarbij sinds enige tijd congressen geregisseerd werden, de lijstensamenstelling van bovenaf wordt opgelegd en een regeringsdeelname door een pregeselecteerd publiek wordt "goedgekeurd". En dan zwijgen we nog over de episode van de naamsverandering... Dit alles versterkt de vlaams-nationalistische en liberale rechterzijde. Op deze weg rijdt de SP.a zichzelf de afgrond in. Dit mag niet gebeuren. Daarom trekt SP.a-Rood aan de noodrem.

1. Weg met die kliek!

SP.a Rood roept leden en afdelingen op om een buitengewoon congres samen te roepen waarbij een nieuwe en collegiale leiding kan gevormd worden samengesteld uit onbevlekte en betrouwbare leden en mandatarissen.

2. Een democratische revolutie is nodig

De voorstellen van SP.a Rood met betrekking tot partijdemocratie, moeten eindelijk gehoord worden : intern pluralisme, democratische lijstvorming, transparantie en controle op de mandatarissen.

3. Volledige openheid over Agusta!

In een socialistische partij is geen plaats voor geheimen, corruptie, intrige en wapentrafikanten. Daarom moet onmiddellijk een commissie van partijleden, met daarin een vertegenwoordiging van SP.a Rood, een onderzoek instellen, deze zaak ophelderen en vervolgens rechtstreeks rapporteren aan het Nationaal Congres.

4. Een socialistisch programma!

Geconfronteerd met de crisis van het kapitalisme is er nood aan een strijdbaar socialistisch programma en de uitbouw van een buitenparlementaire oppositie samen met de vakbonden.

09-10-2009 om 12:39 geschreven door Erik De Bruyn

Wij, de fractie der hangmatsossen, delen deze wraakgevoelens helemaal niet. Volgens ons gaat het om een reuzestunt vanwege ons Caroline om de partij weer een eigen smoel te geven zoals ze beloofde...nooit aan gedacht zeker beste kameraden? Wel wij wel, is dit geen geniale vondst waarde kameraden? Deze stunt moet dienen als aanloop naar het congres VISIE 2009 van volgende week dat trouwens als slogan heeft "wij brengen mensen samen"....Dit kan niet meer stuk, kameraden. We kunnen haast niet meer wachten op 17 oktober om de begeestering te komen gade te slaan die nu al menig rode hart beroert, weliswaar liefst van achter gepantserd glas.

Voor de liefhebbers van stichtende linkse verhalen: hier vinden jullie de mailtjes netjes gepubliceerd...http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091008_029

en misschien kunnen ze volgend weekend "Bruno" als gastspreker uitnodigen om "de grote move" van de sp-a komen uit te leggen...
En dat allemaal, beste kameraden, op een moment dat de tsjeven niks beters te doen hebben dan een minitripje naar Rome te maken voor de zaligverklaring van Damiaan. Kunnen ze Caroline meenemen en allemaal tesamen bidden voor een derde wonder vermits de twee vorigen wat krakkemikkig lijken.
En we hebben ook goed nieuws, beste lezertjes. Een goede wind bracht ons een digitale versie van het Gemixrapport. Geef ons wat tijd om dat te lezen en vooral in een handig formaatje te gieten en we zullen jullie met veel plezier dit vrolijke werkje laten meelezen.
Intussen hebben we ook een perscommuniqué gevonden vanwege het socialistische syndicaat van de gas en elektriciteitssector als reactie op de verklaringen van Anne Demelenne die opriep de kerncentrales te sluiten...remember?PERSMEDEDELING BX 2009 10 07

STANDPUNT VAN HET FEDERAAL BUREAU GAZELCO OVER DE VERLENGING VAN DE KERNCENTRALES
Gazelco is de sector van de ACOD-ABVV- centrale die bevoegd is om de werknemers van de energiesector voor gas en elektriciteit te verdedigen in de schoot van het PC 326. (productie – distributie – metering).
Gazelco heeft altijd de politieke beslissingen inzake kernenergie gerespecteerd:
· Of het nu gaat om de beslissing van de jaren 60 om elektriciteit te produceren via kerncentrales
· Of om de wet van 2003 over de geprogrammeerde sluiting van deze kerncentrales
· Of nog – recenter – om de beslissing om de levensduur van de centrales met 10 jaar te verlengen.
Gazelco wil opnieuw bevestigen dat het om POLITIEKE beslissingen gaan.
Gazelco heeft altijd veel oog gehad voor het feit dat de productie in alle veiligheid en zekerheid wordt gewaarborgd, zowel voor de installatie als voor de werknemers en heel de bevolking.
Dus zal Gazelco erop toezien dat de exploitant, zijnde Electrabel en zijn enige aandeelhouder, de groep GDF Suez, de nodige investeringen blijft doen.
Deze investeringen zullen ongeveer 800.000.000 euro bedragen. Dit bedrag zal er zeker toe bijdragen dat de rechtstreekse en onrechtstreekse werkgelegenheid op de sites van Doel en Tihange wordt gevrijwaard.
De opeenvolgende winst uit kernenergie, enerzijds door de versnelde afschrijving van de kerncentrales en anderzijds door een hogere prijs per KW voor de Belgische verbruiker, moet in de eerste plaats terugvloeien naar de burger en niet naar GDF Suez.
Dankzij deze verlenging zal in de onmiddellijke toekomst ook het overgrote deel van de bevoorrading aan elektriciteit in ons land kunnen worden verzekerd.
Uiteraard schaart Gazelco zich volledig achter een energiebesparingsbeleid en de ontwikkeling van hernieuwbare energie.
Het federaal secretariaat GAZELCO :

Voilà dat weten we ook weer...en dus vanaf dinsdag zullen we jullie inwijden in de geheimen van het GEMIX-rapport...

Come and see next week...

10-10-2009 om 00:18 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quand Bruxelles bruxellait met Gene...
Klik op de afbeelding om de link te volgen en nu beste lezertjes, kam jullie vetkuifjes en vraag de liefjes hun witte bobbysokken aan te trekken want we gaan rocken met Gene Vincent en dan nog wel in Brussel. Rock op krukken weliswaar maar dat kon de pret niet bederven...schoon echt schoon en veu de brusseleirs...zaa dane pei me zaain basgitaar Stroff zaain?

Gene Vincent...in die tijd volgde je zijn concerten in de kranten...ze gebruikten daarvoor in die tijd voor de verslaggeving van de optredens de zelfde woordenschat als nu voor natuurrampen, tsunami's en aardbevingen...
The one and only...Gene Vincent...1963 Brussel...

http://www.dailymotion.com/video/xg49s_gene-vincent-bruxelles-1963_music

10-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
09-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambras over den ellentriek

Freya Van Den Bossche: 'Paul Magnette dwaalt'

 • donderdag 08 oktober 2009

 • Auteur:
Het is een fabeltje dat de kerncentrales langer open moeten blijven. pn

Het is een fabeltje dat de kerncentrales langer open moeten blijven. pn

© Wim Robberechts

FEDERALE REGERING ZWICHT VOOR MILJOENEN VAN SUEZ GDF — Op een moment dat heel de wereld inzet op hernieuwbare energie en energiebesparing, beslist de federale minister van Energie, Paul Magnette (PS) de kerncentrales langer open te houden. FREYA VAN DEN BOSSCHE vindt die beslissing, die 'indruist tegen alle gewestelijke inspanningen', onbegrijpelijk.

Overal ter wereld dringt stilaan de noodzaak door om massaal te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing. Eindelijk. Maar ergens in Gallië houdt één klein landje hardnekkig stand, tegen beter weten in. In België roeit de federale regering regelrecht tegen de stroom in. Met dapperheid heeft dat helaas allang niets meer te maken, integendeel.

Vorige week kondigde de federale minister van Energie aan dat hij de oudste drie kerncentrales op Belgisch grondgebied, die normaal in 2015 de deuren zouden sluiten, nog 10 jaar langer wil openhouden. Hij zwaait daarvoor met een studie waarvan de uitkomst al vooraf vaststond, met name dat de elektriciteitsvoorziening in het gedrang komt als we onze kerncentrales stilleggen, zoals de wet het vraagt.

Coherent gewestelijk beleid

Die aankondiging druist regelrecht in tegen het beleid van de drie gewesten. Die doen hun best om, binnen hun bevoegdheden, een coherent investeringsbeleid op poten te zetten dat de opmars van hernieuwbare energievormen ondersteunt. Tegelijk doen ze zware inspanningen om het energieverbruik in de hand te houden. Het ondersteuningsbeleid zet tal van burgers ertoe aan om zelf hun duit in het zakje te doen, bijvoorbeeld door te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of zuiniger om te springen met energie. Met één simpel bericht maait de federale staat al die inspanningen onderuit. Verblind door de miljoenen van Suez GDF buigt ze voor de belangen van de Franse energiegigant en laat ze de Belgische consument opdraaien voor de factuur.

Laat het duidelijk zijn: zo'n eenzijdige beslissing, die zonder enig overleg met de gewesten werd genomen, is voor ons totaal onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

Onbegrijpelijk, omdat er voldoende alternatieven voorhanden zijn. De investeringen die vandaag gepland zijn in gascentrales en hernieuwbare energie, volstaan om de drie nucleaire reactoren die in 2015 zouden sluiten te vervangen. Dat blijkt uit de gegevens van de CREG, die ook aan minister Magnette zijn bezorgd. Het is dus een fabeltje dat de centrales langer open moeten blijven. Bovendien verplichten onze Europese engagementen ons om het energieverbruik drastisch te beperken, en dus ook de elektriciteitsconsumptie. Zoiets zal een doortastend beleid vergen, maar het is mogelijk. In de studie van Magnette is er zelfs geen rekening gehouden met ernstige inspanningen voor energiebesparing. Het is nochtans een vaststelling die cruciaal is bij het uittekenen van de energiepolitiek van de toekomst. We willen de federale regering er dan ook voor waarschuwen die toekomst niet te ondermijnen met al te traditionalistische beslissingen.

Voorwaarde daarvoor is dat de gewesten dan wel de mogelijkheid hebben om hernieuwbare energie en efficiënte klassieke energieproductie te stimuleren. Want Magnette lijkt nog een cruciale werkelijkheid over het hoofd te zien: de dominantie van een handvol operatoren op de Belgische energiemarkt die oppermachtig zijn gemaakt door het beleid, staat elke vrije concurrentie en dus de ontwikkeling van nieuwe, schonere energievormen in de weg. Hun enige bekommernis is grof geld verdienen, dankzij een vervuilende en onveilige technologie die in het verleden is afbetaald door de verbruikers/belastingbetalers.

Door de kerncentrales open te houden, krijgt Suez Gaz de France vrije baan om zijn dominante positie op de Belgische markt te bestendigen. Nieuwe producenten krijgen geen voet aan de grond, en dat net op een moment dat de omschakeling naar een schonere energie-economie overal ter wereld wordt beschouwd als dé manier om uit de economische crisis te geraken.

Radioactieve eieren

Alleen als de overheid hen daartoe dwingt en het monopolie sloopt, zullen deze operatoren hun kip met de gouden (en radioactieve) eieren opgeven. Alleen dan zullen ze genoodzaakt zijn om hun geld te investeren in technologieën die minstens even goed zijn voor de consument als voor henzelf en hun aandeelhouders.

Want zoveel is duidelijk: ook de consument is hier opnieuw de dupe van. Electrabel/Suez krijgt via deze beslissing de handen vrij om de prijzen voor de Belgische gezinnen en ondernemingen kunstmatig hoog te houden. De prijzen in België stijgen momenteel dubbel zo snel als in Frankrijk, en dat bij dezelfde producent. De winsten vloeien naar Parijs, getuige het feit dat Electrabel ondanks woekerwinsten in 2008 in België geen eurocent belastingen betaalde. Kortom: de Belgische consument subsidieert de goedkopere Franse stroomfactuur, waar de regering Suez maximumtarieven heeft opgelegd.

De consument is dus dubbel de dupe van de beslissing om de kerncentrales langer open te houden. Niet alleen blijft de energiemarkt gemonopoliseerd, bovendien blijft de prijs die hij betaalt te hoog.

Er is nochtans een alternatief: de mottenballentaks op de monsterwinsten van Electrabel. De kerncentrales hoeven daarvoor niet eens langer open te blijven, want zelfs in het wettelijk voorziene sluitingsscenario zullen ze nog jaren winsten opleveren die kunnen worden afgeroomd door de overheid. Zo zouden er voldoende investeringsmiddelen vrijkomen om in te zetten op hernieuwbare energie en energiebesparing, zodat we op korte termijn geen kerncentrales meer nodig hebben. Met een dergelijk beleid zou de federale regering de gewesten ondersteunen, en ze niet tegenwerken, zoals ze vandaag doet.

Wij, de gewestministers van Energie, hekelen deze rampzalige beslissing. Aan het begin van de 21ste eeuw moeten we resoluut onze eigen toekomst uittekenen, en niet in het verleden blijven hangen. We staan voor dezelfde financiële uitdagingen als de federale staat. We weten dus als geen ander hoe verleidelijk het is om te zwichten voor enkele miljarden die de begroting even in evenwicht zouden houden. Maar we weten ook dat we op die manier onze verantwoordelijkheid voor ons en voor onze kinderen van ons afschuiven en onze geloofwaardigheid verkwanselen.

De drie gewestministers, bevoegd voor Energie, delen deze visie en nodigen de federale minister van Energie uit tot dialoog en overleg. Het is hoog tijd dat ons land een gemeenschappelijk en resoluut toekomstgericht energiebeleid nastreeft, over de taal- en partijgrenzen heen, en massaal investeert in hernieuwbare energie en energiebesparende maatregelen. Alleen zo kunnen we onze medeburgers en onze ondernemingen, die vandaag meer dan ooit onze hulp inroepen, op een duurzame manier blijven ondersteunen.

FREYA VAN DEN BOSSCHE (SP.A)Wie? Vlaams minister van Energie, met collega's Evelyne Huytebroeck (Brussel) en Jean-Marc Nollet (Waals Gewest), allebei Ecolo. Wat? De federale minister van Energie, Paul Magnette, begaat een fout door kerncentrales langer open te houden. Waarom? De gewesten kiezen juist voluit voor hernieuwbare energie.Gewestelijke regeringsleiders betreuren uitlatingen van hun energieministers

 • donderdag 08 oktober 2009
 • Bron: belga
 • Auteur: loa
Gewestelijke regeringsleiders betreuren uitlatingen van hun energieministers

Gewestelijke regeringsleiders betreuren uitlatingen van hun energieministers

© Wim Robberechts

BRUSSEL - Brussels minister-president Charles Picqué, Waals minister-president Rudy Demotte en Vlaams minister-president Kris Peeters zijn niet opgezet met de vrije tribune over kerncentrales die hun ministers van Energie in de pers lieten publiceren. De uitspraken van Evelyne Huytebroeck (Ecolo), Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Freya Van den Bossche (SP.A) vormen niet het standpunt van hun respectievelijke regeringen, aldus de drie regeringsleiders.

Jean-Marc Nollet, Evelyne Huytebroeck en Freya Van den Bossche, respectievelijk de Waalse minister van Duurzame Ontwikkeling en de Brusselse en Vlaamse ministers van Energie, hebben via de pers hun onbegrip geuit voor het voorstel van hun federale collega Paul Magnette om de drie oudste kerncentrales in ons land langer open te houden. De drie ondertekenden gezamenlijk een opiniestuk dat onder meer in De Standaard verscheen (lees extra).

In een reactie wijzen de ministers-president Picqué, Demotte en Peeters erop dat het dossier nooit is besproken geweest binnen hun regeringen.

'De uitlatingen van minister Evelyne Huytebroeck kunnen dan ook geenszins beschouwd worden als een weergave van het regeringsstandpunt', aldus Picqué.

De Brusselse minister-president waarschuwt bovendien 'voor het gevaar wanneer legitieme oppositievoering op federaal niveau in het vaarwater komt van collegialiteit binnen een gewestregering'.

Ook Peeters zei dat Van den Bossche's visie niet het standpunt van de Vlaamse regering vormt, al geeft hij wel toe dat overleg hierover wenselijk is. 'Voorafgaandelijk overleg tussen de federale en de regionale regeringen omtrent te nemen energiemaatregelen is natuurlijk noodzakelijk om te komen tot een coherent energiebeleid op alle niveaus', zegt de minister-president.voilà, het is dus koekenbak! Nooit was er een ernstig debat over het energievraagstuk op geen enkel bestuursniveau. Niet op federaal en niet op gewestelijk vlak. Laat staan tussen de verschillende niveaus onderling. Het wordt dus hoog tijd dat er eens rond de tafel wordt gezeten en dat iedereen eens aan elkaar maar vooral aan de bevolking uitlegt waar dit landje naar toe wil met zijn energiebevoorrading.
Indien elke minister zijn/haar mening denkt te moeten zeggen, sommigen duidelijk zonder de minste kennis van zaken, dan zijn we wel ver van huis. Dus daar heeft Minister-President Peeters een punt. Het schijnt een teken des tijds te zijn dat iedereen maar rondkakelt zonder enig voorafgaandelijk overleg. Eerst Anne Demelenne van het ABVV nu drie gewestministers, die dan worden teruggefloten door hun minister-presidenten. Kan het debat nu eindelijk beginnen. Maar liefst met argumenten die steek houden. Geen gezever over het aandeel van 9% dat het aandeel van de kernenergie zou zijn in het binnenlands elektriciteitsverbruik. Ook geen gelul over "geplande investeringen in alternatieve enrgiebronnen die zullen volstaan om de sluiting van de drie oudste kerncentrales te compenseren"...Hier willen we wel eens weten hoe men de 1800Mw die de 3 te sluiten kerncentrales zal compenseren. Plannen genoeg, maar concrete verwezenlijkingen, nada, of zo goed als nada en die 1800Mw gaan dicht in 2015 binnen 5 jaar dus...
Even een rekensommetje : de zwaarste windmolens van C-power leveren 5Mw en windmolens halen een maximumrendement op jaarbasis van maximum 25 à 30% dus 1800 : 5 = 360 x 4= 1440. Dat betekent concreet dat er tussen de 1200 en de 1500 windmolens nodig zijn om de 1800Mw van de drie kerncentrales te compenseren. Op dit ogenblik staan er vijf en in totaal zijn er 60 gepland met een totaal vermogen (a rato van 100%) van 220 à 300Mw...Bovendien is dit een totaal fictieve berekening omdat een klassieke centrale of kerncentrale (buiten periodieke onderhoudsperiodes die vrij kort zijn) steeds kunnen produceren op eenvoudige vraag van de markt. Een windmolen heeft deze mogelijkheid dus niet. Hij produceert enkel als er voldoende juiste wind is...
Nu horen we al roepen en tieren dat er niet enkel windenergie is maar ook bijvoorbeeld warmtekrachtkoppeling...inderdaad

eerst eens lezen waarover we het dan wel hebben: http://www.mainpress.com/nederlands/dossier_maintenance/Warmtekrachtkoppeling.htm

Warmtekrachtkoppeling
Economische haalbaarheid

WarmteKracht-Koppeling is een manier van opwekking die meer en meer wordt toegepast in Vlaanderen. Niet alleen bedrijven, waar een belangrijke behoefte is aan stoom en elektriciteit, schakelen over op deze manier van energieproductie, maar ook in vele andere toepassingen is WKK mogelijk. In bijvoorbeeld ziekenhuizen, zwem-baden, tuinbouw, groenteverwer-king, koelinstal-laties, chemische industrie, enz. wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van deze techniek.

Version Française

Het zou onjuist zijn te denken dat WKK een nieuwe techniek is. Reeds meer dan 100 jaar geleden werden de eerste WKK-installaties in Duitsland gebouwd. De reden dat in de eerste helft van deze eeuw mensen kozen voor WKK was dat de elektriciteitsvoorziening of in hun streek nog niet aanwezig was, of dat de elektriciteitsvoorziening te zwak of onvoldoende betrouwbaar was. Met name het onbetrouwbaar zijn van de elektriciteitsvoorziening was voor een aantal industriële bedrijven een belangrijke reden tot het installeren van een WKK-installatie.
Momenteel is echter de betrouwbaarheid van de openbare elektriciteitsvoorziening erg hoog. Een aantal industriële bedrijven en een aantal instellingen (o.a. ziekenhuizen) hebben een noodstroomaggregaat geïnstalleerd om in geval van storing toch de noodzakelijke delen van het bedrijf van elektriciteit te voorzien. Deze noodstroomaggregaten zijn alleen in geval van dergelijke storing in bedrijf en dragen dus niet substantieel bij tot de elektriciteitsvoorziening. De cruciale vraag is dan ook: "Waarom nog WKK toepassen,"
De reden dat toepassing van WKK, mits op een juiste wijze toegepast op de juiste plaats, overwogen dient te worden is dat WKK voordelen kan hebben ten opzichte van gescheiden opwekking op vlak van energie, ecologie en economie.

Noodzaak
WarmteKrachtKoppeling geeft naast de gerealiseerde energiebesparing een evenredige daling van de uitstoot van rookgassen en bijgevolg ook van verzurende emissies en broeikasgassen. Van alle maatregelen die in het Nationaal Belgisch Programma ter Vermindering van de CO2-uitstoot worden voorgesteld, is het gebruik van de WKK de meest effectieve. Hierdoor zou tegen het jaar 2000 een uitstootvermindering van 2 miljoen ton mogelijk zijn, dit is 26% van de globale CO2-reductievoorstelling.
WKK is tevens de maatregel met de meeste economische afgeleiden (technologie-ontwikkeling, tewerkstelling, kostenreductie, …) zodat dit meteen ook een van de meest efficiënte maatregel is.
Niettegenstaande de interessante economische en ecologische voordelen die verbonden zijn aan de WKK-installaties, moeten we toch vaststellen dat onze ondernemingen en openbare besturen nog onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden en zelfs van het bestaan van de WKK.
In tegenstelling met Nederland, Denemarken en Finland, waar deze productievorm een wezenlijk deel uitmaakt van de globale elektriciteitsproductie (tot 30%), maar ook in vergelijking met Italië, Portugal en Spanje die op het Europese gemiddelde zitten, scoort ons land nog steeds matig (+/- 5%).
Willen we de boot niet missen en niet worden overspoeld met buitenlandse technologie, dan is een inhaalbeweging noodzakelijk?

Economisch potentieel
Het huidige economisch potentieel voor kwalitatief hoogstaande WKK in België wordt door VITO in een voorzichtige raming geschat op 1.500 MW. Het technisch potentieel ligt echter vele malen hoger. Voor het dichter bij elkaar brengen van het technische en economische potentieel zijn een aantal maatregelen nodig die de nog bestaande barrières moeten opheffen.
Hoewel uit energetisch en ecologisch oogpunt de toepassing van WKK duidelijke voordelen kan bieden boven gescheiden opwekking van warmte en elektriciteit, is de rendabiliteit van een WKK-installatie de doorslaggevende factor voor het al dan niet toepassen van WKK.
De investeerder in dergelijke installatie maakt voordien een kosten/baten-balans van het project. De investeerder kan het bedrijf zelf zijn waar de installatie geplaatst zal worden, maar het kan ook een derde investeerder zijn zoals de elektriciteitsmaatschappij. Naargelang de investeerder zullen de posten van de kosten/baten-balans er anders uitzien.
In geval van zelfproductie financiert en exploiteert het bedrijf (= de energiegebruiker) zelf de WKK-installatie. Bij dimensionering en bij sturing is zowel de elektriciteits- als de warmtevraag van belang. De kosten/baten-balans ziet eruit zoals tabel 1. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt tussen de energiekosten in de situatie met WKK en in de situatie zonder WKK. Meestal stijgen de brandstofkosten maar is er een grotere daling van de elektriciteitsfactuur. Deze energiekostenbesparing wordt vervolgens gerelateerd aan de investerings- exploitatiekosten van de WKK-installtie, aan de hand waarvan de terugverdientijd en de interne rendementsvoet worden bepaald.

Rendabiliteitsfactoren
VITO heeft ervaring opgedaan bij zowel haalbaarheidsstudies van WKK-projecten als bij evaluatie van gerealiseerde projecten. Door deze haalbaarheidsberekeningen werd inzicht gekregen in de factoren die belangrijk zijn voor de rendabiliteit van WKK, waaronder:
Þ Hoogte en verloop van de energievraag
Þ Dimensionering en bedrijfsvoering
Þ Hoogte brandstof- en elektriciteitsprijs in een situatie zonder WKK
Þ Schaalgrootte van de installaties
Þ Elektriciteitstarieven voor zelfproducenten

Elektriciteitstarieven
De zelfproducent kan op 3 manieren interacteren met het elektriciteitsnet:
1. Bij aankoop van aanvullende elektriciteit indien de productie van zijn installatie niet voldoet aan de elektriciteitsbehoefte
2. Bij aankoop van noodstroom ingeval de WKK-installatie in storing valt of stilligt omwille van onderhoud
3. Bij terugleveren van overtollige elektriciteit geproduceerd door de WKK.
(De tarieven worden geregeld door een viertal teksten van het Controlecomité - Aanbevelingen).
Deze aanbevelingen betreffen o.a. het tariefsysteem voor de aankoop van elektriciteit van het net. Voor de zelfproducenten aangesloten op het transportnet gelden dezelfde tariefvoorwaarden als voor gewone klanten. Voor de zelfproducenten aangesloten op het distributienet geld het uurseizoentarief indien de afname niet hoger is dan 1 MW. Indien de afnamen 1 MW overschrijdt, mag de zelfproducent kiezen tussen het uurseizoentarief en het tarief B. Deze tareivenstructuur is gekenmerkt door:
Þ Een onderschrijving op basis van het jaarvermogen
Þ Seizoen- en uurgemoduleerde prijzen
Þ Een ruimere keuze van tarieven (bvb. voor klanten aangesloten op het transportnet bestaan er 3 versies naargelang de regelmaat van afname).
Andere aanbevelingen betreffen de vergoeding voor elektriciteit teruggeleverd in het net.

Zelfproductie vs beheer door elektriciteitsmaatschappij
Naast zelfproductie komt het ook steeds meer voor dat de installatie beheerd wordt door de elektriciteitsmaatschappij. De elektriciteitsmaatschappij draagt dan de totale of een gedeelte van de investeringskosten, de exploitatiekosten en de brandstofkosten van de WKK. De installatie wordt gedimensioneerd op de warmtevraag. Alle geproduceerde elektriciteit wordt integraal in het net gestuurd en de elektriciteitsmaatschappij verkoopt de warmte aan het bedrijf.
Voor het bedrijf is het verschil met de vroegere situatie dat het warmte kan kopen aan een prijs die lager ligt dan de kosten die het bedrijf zou maken bij opwekking van warmte in ketels. Zijn elektriciteitsfactuur verandert niet. Voor het bedrijf in kwestie zijn de voordelen van een partnerschip met de elektriciteitsmaatschappij:
Þ Geen of relatief beperkte kosten verbonden aan het WKK-project
Þ Geen of relatief beperkt risico
Nadelen zijn:
Þ Het bedrijf verplicht zich tot afname van warmte voor een relatief lange periode
Þ Weinig zeggenschap over de WKK
Þ Als een WKK in eigen beheer wordt uitgebaat kan bij goede prestaties van het WKK-systeem de jaarlijkse winst voor het bedrijf groter zijn.
H.L.Dus een potentieel van 1500Mw maar waarvan we niet onmiddellijk kunnen zeggen dat het ganse pakket beschikbaar is voor de markt. De meeste bedrijven gebruiken het voor intern verbruik dat anders natuurlijk door een andere productiebron moet geleverd worden maar met deze particulariteit dat het in de meeste gevallen privébedrijven zijn die niks met elektriciteitsproductie te maken hebben (buiten een deel van de de installaties in beheer van een elektriciteitsmaatschappij) die uiteindelijk beslissen wanneer zij produceren en of ze al dan niet zullen leveren aan het net in geval van overproductie voor eigen gebruik...

Dus je weet niet zeker wanneer die productie er zal zijn en of ze zal blijven. Zulk een bedrijf met WKK kan beslissen om de boel te sluiten en voilà...


Zijn we nu tegenstanders van windmolens en WKK? Neen, die productiebronnen hebben een mooie toekomst en kunnen een bijdrage leveren in de energiemix die elk land zal moeten maken. Maar ze hebben hun eigen specifieke beperkingen.


Als we dan "den discours" lezen van ons mooie Freya en we citeren:


"Overal ter wereld dringt stilaan de noodzaak door om massaal te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing. Eindelijk. Maar ergens in Gallië houdt één klein landje hardnekkig stand, tegen beter weten in. In België roeit de federale regering regelrecht tegen de stroom in. Met dapperheid heeft dat helaas allang niets meer te maken, integendeel."


dan krijgen we de wubbels. Als we haar en de andere "energieministers" die het toch wel zouden moeten weten, geloven dan zou België de enige plek op de aarde zijn waar we kiezen voor kernenergie... nochtans herinneren we ons zeer levendig dat het Zeeuws Delta de inspraakprocedure is gestart om een nieuwe kerncentrale te bouwen in Borssele ...

http://www.mdweekly.nl/918901/delta-start-inspraakprocedure-voor-tweede-kerncentrale-borssele


Wij herinneren ons eveneens dat Zweden opnieuw de deur heeft open gezet voor kerncentrales :

http://www.refdag.nl/artikel/1389996/Zweden+zet+deur+naar+kernenergie+weer+open.html

Met de overwinning in Duitsland van Merkel en de SPD die uit de bondsregering gezet werd zal kernenergie weer een optie worden want:
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article271574.ece/Merkel_zet_deur_naar_kernenergie_op_een_kier

In Italië is de kogel al door de kerk lezen we en worden nieuwe kerncentrales gebouwd:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/archief/2.1222/buitenland/1.477386

In Frankrijk liggen de zaken al even duidelijk en wordt er gekozen voor kernenergie:
http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/6611/Franse+antwoord+op+energiecrisis:+kernenergie

Spanje verlengt de levensduur van een nucleaire centrale...
http://www.nuclearforum.be/nl/actualiteit/spanje-verlengt-de-levensduur-van-de-kerncentrale-van-garona-met-vier-jaar

en Amerika en Zuid-Afrika gaan samenwerken rond kernenergie en dat is dus niet om centrales te ontmantelen:
http://www.algemene-energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=15559


Wel beste Freya, wie zit er nu opgesloten in een Gallisch dorpje en roeit tegen de stroom in? Vergeten de actualiteit te volgen?

Een ander "Freyaans argument is:"Kortom: de Belgische consument subsidieert de goedkopere Franse stroomfactuur, waar de regering Suez maximumtarieven heeft opgelegd."

Kan ons Freyaake ons hier even komen uitleggen over welk gigantisch productievermogen Electrabel-Suez In Frankrijk beschikt dat door ons arme belgskes wordt gesubsidieerd? Bij ons weten gaat het trouwens hoofdzakelijk over hernieuwbare energie...dus eventjes opzoeken beste Freyaake...EDF produceert 610Twh en de tweede producent is La Compagnie du Rhône en dat is inderdaad Electrabel maar met waterkracht van de mooie Rhone die ongeveer 15Twh produceert....

en de volgende keer zullen we trachten het fameuse Gemixrapport te pakken te krijgen...

09-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwight Yoakam
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu naar het bastion der rednecks en allerlei rechts gespuis volgens de linkse bijbelvreters . Maar wij hebben het nogal voor bepaalde hillbillyklanken en zelfs teksten...we zullen jullie er trouwens regelmatig mee lastig vallen. Want we zijn nogal ondogmatisch. Hop naar de Grand ole opry en een vrij jong talent tussen de gewoonlijk nogal bejaarde countryknarren. Dwight Yoakam en hier met de enige echte legende van de Tex-Mex, Flaco Jiminez,  die hier waarschijnlijk nog wel eens meer zal verschijnen...Dwight Yoakam, the libertarian

http://www.youtube.com/watch?v=ls5GHnDPMjc&feature=related

09-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
08-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groeten uit Italië...mooie herinneringen aan Napels...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste lezertjes, een paar dagen geleden hebben we jullie het relaas gegeven over de Cunsky en andere gifschepen die werden gedumpt in de Middellandse zee maar blijkbaar was het voor de maffia en verwanten nog niet voldoende om de Middellandse Zee te gebruiken als immens gifstort .... Voor de lezertjes die zo graag Italiaanse streekgerechten en specialiteiten nuttigen is dit het moment van de waarheid...
Hierbij passen enkel stilte en opgekropte woede tegen een beleid dat zoiets toelaat...maar we houden ons hart vast voor de gevolgen...een hallucinante reportage :

http://www.tsr.ch/tsr/index.html?siteSect=500000&bcid=682681#vid=10880174


08-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fred Parris en zijn vijf satijnen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijd voor wat black music en waar kunnen we dan beter zijn dan bij de Five Satins in hun mooie kostuumpjes en hun leuke danspasjes ...In the still of the night shoobidoowa....vooraleer in te dutten ...let vooral op de fijne presentator en het beschaafde publiek in de zaal...hier zijn Fred Parris en zijn Five Satins...


http://www.youtube.com/watch?v=fBT3oDMCWpI&feature=related

08-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
07-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demelenne, chef-tut van FGTB vertelt onzin over kernenergie...nen tember op heu gat en no de moan stuure...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Aaah, één van de bazinnen van het Franstalige ABVV laat haar licht schijnen over de geplande verlengde levensduur van de 3 oudste kerncentrales. Van zulke intelligente mensen mogen we verwachten dat ze daarover iets zinnigs te vertellen hebben. We weten immers dat het FGTB/ABVV in allerlei instanties (o.a de CREG) zetelt die over de nodige informatie beschikken om oordeelkundige uitspraken te doen over energie. We weten eveneens dat het ABVV over nogal wat know-how beschikt ivm de energieproblemen via haar specifieke energieafdeling Gazelco die bij het ACOD is aangesloten.
We lezen dus met aandacht de mening van kameraad Demelenne Anne

http://www.actu24.be/article/societe/prolonger_le_nucleaire_un_combat_darrieregarde,_dit_anne_demelenne/352030.aspx


Mis à jour le 6 octobre 2009 à 08:40
Publié le 6 octobre 2009 à 06:00

Partager sur facebook GED
S'abonner sur iGoogle S'abonner sur twitter Les Flux RSS d'Actu24.be

FGTB

Prolonger le nucléaire: "Un combat d'arrière-garde", dit Anne Demelenne


INTERVIEW | Prolonger le nucléaire de 10 ans, "c'est un combat d'arrière-garde", soutient la FGTB. Quels sont les arguments du syndicat socialiste?

Interview : Pascale SERRET

Comme on le sait, le ministre PS Paul Magnette a lâché sa (petite) bombe jeudi dernier, à propos de la prolongation du nucléaire jusqu'en 2025. La FGTB a aussitôt réagi : pas d'accord ! La secrétaire générale du syndicat socialiste s'explique.

Anne Demelenne, ce qui vous dérange, c'est qu'il n'y a pas eu de vrai débat à propos de cette prolongation?
Si, il y a eu un débat. Mais pas sur le rapport final du Gemix (qui a permis à Magnette de balancer en faveur d'une prolongation, NDLR). Il y a quand même un souci.

Vous soulignez que la décision est prise sans consultation parce qu'il « faut combler le déficit budgétaire... »
Il se fait que ce rapport tombe justement maintenant, à quelques jours d'un conclave budgétaire et ça suscite une interrogation chez nous. On ne peut pas ne pas se poser des questions.

L'énergie nucléaire proprement dite, vous êtes contre?
Le nucléaire n'est pas une énergie durable. C'est une énergie de transition. Je pense qu'il faut tenir le timing du démantèlement tel qu'il était prévu (2015) parce qu'il y a aussi un problème de sécurité. Doel, par exemple, est préoccupant, tant pour la population que pour les travailleurs. Je pense aussi aux sous-traitants et aux conditions dans lesquelles ils sont parfois amenés à travailler. Quant aux déchets, le démantèlement était une belle occasion.

Une occasion?
D'acquérir un savoir-faire. Il y a quelques années, la Belgique était au top. Mais beaucoup d'ingénieurs sont partis à l'étranger. Ici, au travers du démantèlement, on pourrait réacquérir ce savoir-faire. Et quand on pense au nombre de centrales à démanteler dans le monde entier, c'est non seulement du savoir-faire qu'on développe mais c'est aussi de l'emploi qu'on crée.

À propos d'emplois, vous soutenez que la rente nucléaire doit être consacrée en priorité à l'essor des énergies renouvelables, qui ouvre des perspectives en terme de créations d'emplois. Mais le nucléaire, c'est aussi des emplois.
Oui, mais il y a moyen d'en créer de nouveaux. Comme le nucléaire est une énergie de transition, il faut investir, oui, mais dans la sortie du nucléaire. Le nucléaire rencontre 9 % des besoins énergétiques en Belgique. On ne va pas me dire que la fermeture des centrales va nous poser un problème d'approvisionnement... Dans le rapport Gemix, un expert sur les 8 s'est prononcé en faveur du démantèlement. C'est notre position depuis des années. Tout comme le juste retour de l'argent ponctionné par le groupe Suez sur le dos des Belges.

Vous parlez aussi de transparence. On en manque dans ce dossier?
Oui, c'est dans tout le dossier de la Pax Electrica que nous aimerions la clarté, la plus grande transparence. On n'a pas toujours tous les chiffres.
Voilà de franstalige secretaris-generaal orakelt hier in naam van het FGTB-ABVV dat men maar gewoon moet doorgaan met de nucleaire uitstap omdat ....en nu komt de clou, de kers op de taart...de kernenergie een overgangsenergie is -tot hier kunnen we volgen- en dat ze 9% van de Belgische energiebehoeften dekt...slik, slik, slik hallo 9%?????? en dat het daarom toch geen bevoorradingsproblemen zal opleveren om die dingen te sluiten...WABLIEF????

We willen hier nu niet onbeleefd worden en geen belegen grapjes over blonde dames oprakelen maar waar zij die 9% vandaan haalt moet ze ons eens komen uitleggen...


eventjes checken op Wiki....http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernenergie

België

Kerncentrale en 17de-eeuwse molen op de Scheldedijk van Doel
Zicht vanaf station Ampsin op de kerncentrale van Tihange

Naast de proefreactoren in Mol BR-3 : 11 Mw(e) welke is stopgezet en wordt ontmanteld, zijn er in België twee kerncentraleparken voor elektriciteitsproductie:

 • Doel, met vier reactoren
  • Doel 1: 392 MW(e)
  • Doel 2: 433 MW(e)
  • Doel 3: 1006 MW(e)
  • Doel 4: 1008 MW(e)
 • Tihange, met drie reactoren
  • Tihange 1: 962 MW(e)
  • Tihange 2: 1008 MW(e)
  • Tihange 3: 1015 MW(e)

Samen zorgden zij in 2006 voor 54,4% van de Belgische elektriciteit.[1]
Intussen schat men het aandeel van de kernenergie op ongeveer 55% van de Belgische vraag naar elektriciteit...

Hallo, Madammeke Demelenne....sluit het ganse boeltje maar...wij zijn erg benieuwd hoe bijvoorbeeld Gazelco zal reageren op dit heugelijke nieuws uit de hoogste organen van het ABVV. Het zou ons verbazen dat over deze stellingname van Kameraad Demelenne enig overleg werd gepleegd alvorens dit soort onzin de wereld in te sturen als een stelling van het ganse ABVV....dit lijkt ons eerder gekakel dan een ernstig standpunt...

Wordt vervolgd...

07-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moon Mullican-Rock And Roll Mr Bullfrog
Klik op de afbeelding om de link te volgen We blijven bij de piano en van Big Mama Sunshine gaan we even terug in de tijd en in full Technicolor kunnen jullie hier kennismaken met de boogie-woogieklanken van Moon Mullican en Rock and Roll Mr Bullfrog...rocken als de beesten noemen we dat...

http://www.youtube.com/watch?v=3JsCNwfw7kk

07-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
06-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Oosterweeltunnelaffaire
Klik op de afbeelding om de link te volgen De Oosterweelverbinding doet vandaag niet alleen fijn stof opwaaien maar ganse tornado's grof zand. Tunnelzand dan wel te verstaan. Plots komt er een brief boven water vanwege de Totaldirectie die zich categoriek verzet tegen het bouwen van een tunnel onder haar Antwerpse vestiging. Je kan deze mensen moeilijk ongelijk geven, zeker als je weet dat het over een zeer gevaarlijk chemisch bedrijf gaat. De zogenaamde sevesobedrijven in gevarenklasse 1. Blijkbaar waren de burgemeester en nog een paar zogenaamde "specialisten" al een tijdje op de hoogte van dat protestbriefke maar hielden ze kun mond. Met andere woorden ze verzwegen cruciale informatie. Nu goed, briefke of niet je moet al goed getikt zijn om onder een sevesobedrijf een tunnel te willen graven, laat staan onder DRIE sevesobedrijven... We zeggen dat hier ook dik tegen onze goesting, want die wapperbrug is ook niet ons ding en we hebben dat hier ook al duidelijk gemaakt. Helaas, dat wappergedrocht afschieten omwille van gezondheidsredenen zoals fijn stof en dan een tunnel boren onder drie sevesobedrijven lijkt ons niet meteen een ernstig alternatief. Wij weten bij benadering niet wat er allemaal zou gebeuren als bijvoorbeeld Total een grondverzakking van 10 cm te verwerken krijgt onder één van haar chemische afdelingen.... Onze "specialisten" zouden toch ook geen pijp willen boren onder de kerncentrale van Doel vermoeden we. Dat de directie van Total zulke brieven schrijft is haar plicht. Waarom de twee anderen dit nog niet deden weten we niet maar vermoedelijk zal het niet te lang meer duren. Wij kunnen ons best voorstellen welk kluwen het zou worden indien zulke grondverzakking een giframp zou veroorzaken en er een paar honderden slachtoffers vallen.Doden of gewonden, het maakt niet uit. Gellingen indachtig zien we zo al een "tableau vivant" voor de ogen. Verzekeraars die in elkaars haren zullen vliegen, bedrijven die mekaar de schuld zullen geven en de slachtoffers die tientallen jaren niks zullen mogen zeggen maar allemaal om het hardst zullen beklaagd worden.
Wij herinneren ons nog levendig de debatten van de viaduct te Vilvoorde over o.a. de betreurde Renaultvestiging...en dat ging over een brug zoals er alle dagen wel ergens één wordt gebouwd.
Eerlijk gezegd hebben we tien keer liever fijn stof te slikken dan die pijpen onder de sevesobedrijven. Het is onbegrijpelijk dat dit nu pas wordt bekend gemaakt. Dit toont duidelijk aan dat men uiteindelijk geen barst geeft om de in- en/of omwonenden. Het gaat enkel om prestigeprojecten, duistere spelletjes en haantjesgedrag bij de politici. Zogenaamde "partijspecialisten" (bij ALLE partijen) moeten er dan voor zorgen dat iedereen gelooft dat ze dit allemaal zeer ernstig en wetenschappelijk hebben onderzocht...ballen Gerard! Of denken die Heren specialisten dan dat onze ollandse buren dit zo maar zullen tolereren en geen klachtje zullen indienen bij één of andere Europese instantie als dit ooit officieel bekend wordt? Laat ons niet lachen. Zelfs Europa kan die onzinnige plannen laten stilleggen volgens de bepalingen opgenomen in de Europese sevesorichtlijn. Maar daar hebben die specialisten dus nog niet eens over nagedacht. Zwijgen als vermoord...De Ollanders willen de Schelde niet uitdiepen omwille van een nest steltlopers, een koppel krabben en een polderke van een paar hectaren... maar dit zouden ze dulden op nog geen 20km voorbij hun zuidergrens...Kom nou, die kezen zijn echt niet gek hoor beste "specialisten van het zevenendertigste knoopsgat. Hoe lang zitten we al te zagen over het zogenaamde "Ijzeren Rijntracé"? Ho maar dat ligt 10 meter in een Ollands vogeltrekgebied en de zaak zit al een paar decennia vast....We zijn benieuwd...3 Sevesobedrijven ondertunneld op een paar kilometer van de Nederlandse grens .....en voor zover wij ooit op school hebben geleerd, blaast de wind nogal eens vanuit het westen naar het oosten....en in het oosten ligt Olland....we wachten dus op nieuws van het oostelijke front...

Hier de bewuste artikels waarmee alles begon:


http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091005_087

,,Tunnel niet onder installaties Total''

 • maandag 05 oktober 2009
 • Bron: belga
 • Auteur: bvb

Antwerps burgemeester Patrick Janssens wijst er na de afwijzende houding van het Antwerpse Total Petrochemicals op dat het tracé van de tunnel zoals dat nu voorligt niet onder de installaties van het bedrijf komt.

"Dezelfde situatie doet zich nu trouwens voor bij Evonik. Daar wordt ook een tunnel geboord onder een Seveso-bedrijf, maar niet onder de productie-installaties." Die werken gebeuren voor de aanleg van de Liefkenshoekspoortunnel.

"De bedrijven die voor de Liefkenshoekspoortunnel aan het werk zijn - zoals CFE - maken ook deel uit van het consortium Noriant", zegt hij. Noriant pleit nu als aannemerscombinatie voor de Oosterweelverbinding met het Lange Wapper viaduct.

Ironisch, noemt Janssens dat. "Men zou toch consequent moeten zijn over wat wel of niet kan", besluit de Antwerpse burgemeester.

Nog geen brandweerverslag over tunnel

Janssens ontkent ook dat er al een brandweerverslag is over de tunnel die Arup-Sum voorstelt voor de Oosterweelverbinding. "Voor een bouwproject wordt pas een brandweerverslag opgesteld bij een bouwvergunningsaanvraag en die is er voor de tunnel niet. Er is dus geen negatief brandweerverslag en ook geen positief", aldus Janssens.

Janssens zegt nog dat er wel vergaderingen zijn geweest met Arup-Sum en de brandweer over de voorwaarden waaraan een tunnel zou moeten voldoen. "Daar is geen uitspraak gedaan over of een tunnel onder een Seveso-bedrijf wel of niet kan", aldus de burgemeester.

Hij zegt nog dat hij niet weet op welk document Annick De Ridder van Open Vld zich baseert om te stellen dat er een negatief brandweerverslag is en dat hij "dat dan wel eens graag zou zien".

Sevesobedrijven willen niet worden ondertunneld

 • maandag 05 oktober 2009

 • Auteur: Bart Brinckman

ANTWERPEN - Boren onder Sevesobedrijven is geen sinecure. Volgens Arup/Sum kan het, anderen spreken dat tegen. Toch moet de vraag worden beantwoord alvorens te spreken van een ‘technisch haalbaar alternatief' voor de Lange Wapperbrug.

Van onze redacteur

Volgens Vlaams parlementslid Bart Martens gaat het om een fluitje van een cent. In Canada hebben ze zonder problemen een tunnel geboord onder een Sevesobedrijf. Nick Orbaen van de BAM grinnikte toen hij het hoorde. Navraag leerde dat het bedrijf helemaal was stilgelegd vooraleer met de booractiviteiten werd begonnen. ‘Men heeft alleen onder wat kantoren geboord.'

Het zogeheten Arup/Sum-tunneltracé boort niet onder één maar onder drie Sevesobedrijven. Volgens het studiebureau is dat technisch haalbaar. De BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) sprak dat van meet af aan tegen. Het gaat om een ‘heel risicovolle aangelegenheid die nog nergens ter wereld werd aangedurfd. Nochtans stelt Arup/Sum dat “er een lichte en egale zetting van ongeveer max. 20mm zal voorkomen”, hoe valt deze grondverzakking te rijmen met de strenge veiligheidseisen die gelden voor dergelijke fabrieken? Kan boren onder Seveso-bedrijven beschouwd worden als een aanvaardbaar (en verzekerbaar) risico?'

De bouwheer van de Oosterweelverbinding krijgt nu de steun van Total Petrochemicals. Onder het bedrijf moet de nieuwe tunnel komen. Bovendien wordt vlakbij Total ook een zogeheten ‘interventieschacht' voorzien. Hoe die noodzakelijke koker er zal uitzien, blijft vooralsnog onduidelijk. Bij haar presentatie had Arup/Sum dit over het hoofd gezien. De schacht is noodzakelijk om de vijf kilometerlange tunnel te kunnen evacueren bij calamiteiten. Die schacht moet ook brandweer en ziekenwagens slikken. Total ziet zo'n nooduitgang in de buurt van haar bedrijfsterrein niet zitten.

De voorzitter van de raad van bestuur van Totalfina, Carl Van Camp, benadrukt aan De Standaard dat hij niet wil tussenkomen in een politieke discussie. ‘We vragen wel dat de tunnel, als het een tunnel moet worden, elders wordt geboord. Ik bestuur een Sevesobedrijf. Die bedrijven hebben als opdracht om de risico's zo laag mogelijk te houden. Bij het boren van een tunnel zijn de risico's op een verzakking reëel. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er met onze opmerkingen geen rekening wordt gehouden.' Van Camp verwijst in zijn brief aan minister-president Kris Peeters (CD&V) naar een rapport dat minstens veertig tunnelfalingen oplijst sedert 2000.

Ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) kreeg een kopie van het schrijven. Zijn partij, die zwaar campagne voert voor de tunnel, repte er met geen woord over. De Vlaamse socialisten waren lange tijd voorstander van de Lange Wapperbrug. Maar een rapport van Arup/Sum, dat een tunnel als ‘technisch haalbaar en betaalbaar' bestempelde, deed de partij van mening veranderen. De partij, die dagelijks de ingenieurs van de brug hekelt, etaleert tegenwoordig een blind vertrouwen in de tunnel.

Op 18 oktober spreekt de Antwerpenaar zich in een volksraadpleging uit over de Lange Wapperbrug. Een tweede vraag over de tunnel werd officieel geschrapt omdat dat niet was gevraagd door Ademloos, de organisatie die de noodzakelijke handtekeningen verzamelde. Maar De Standaard vernam dat Peeters van de vraag niet wilde weten omdat hij gewoon niet weet of zo'n tunnel technisch tegen een betaalbare prijs kan worden gebouwd.

Uiteraard is het niet onmogelijk om de tunnel elders te bouwen. Maar een andere locatie betekent ook andere verkeersstromen. Dat zet de hele opbouw van het masterplan (dat ook gaat over de aanleg van tramlijnen, de stedelijke ringweg en de groene singel) op de helling. Bovendien wordt een tunnel hoe dan ook een pak duurder dan de Lange Wapperbrug die al met een redelijke kostenexplosie kampt. Het door de actiegroep Straten-generaal oorspronkelijk voorgestelde tunneltracé liep niet onder de Sevesobedrijven, maar werd eerder door Arup/Sum als financieel onbetaalbaar bestempeld tenzij automobilisten tol zouden betalen op alle Scheldeovergangen.en dan probeert men de zaak enigszins te nuanceren :

stRaten-generaal nuanceert vrees Total

 • maandag 05 oktober 2009
 • Bron: belga
 • Auteur: svh
De Lange Wapper zal vele fileproblemen rond Antwerpen oplossen.

De Lange Wapper zal vele fileproblemen rond Antwerpen oplossen.

werkenantwerpen.be

ANTWERPEN - Het actiecomité stRaten-generaal zegt begrip te hebben voor de bekommernissen van Total, maar nuanceert de gevolgen die hieruit worden getrokken als zou een tunnel geen haalbare kaart zijn.

Zo wijst Manu Claeys van het actiecomité erop dat de tunnel onder de Schelde en twee havendokken gaat en eveneens onder bedrijfsterreinen. 'Die liggen in het zuidelijk deel - bij Total - echter braak', zegt Claeys.

Hij heeft het over stemmingmakerij, omdat wordt uitgepakt met de brief op tien dagen voor de Antwerpse volksraadpleging over de Oosterweelverbinding, terwijl het tracé al veel langer bekend is.
De brief waarin Total Petrochemicals zijn bezorgdheid uitdrukt, is gericht aan minister-president Kris Peeters en in kopij bezorgd aan Antwerps burgemeester Patrick Janssens en voorzitter Jan Peumans van het Vlaams Parlement.

Claeys zegt dat moet worden bekeken waar het tracé van de tunnel kan lopen en waar de meest gevoelige installaties liggen. 'Het zou goed zijn mocht men dat eens ter plaatse nagaan, in het gezelschap van bedrijven die wereldwijd expertise hebben in het boren van tunnels.' Hij wijst er nog op dat het studiebureau Arup-Sum dat de tunnel als haalbaar evalueerde het grootste ingenieursbureau van de wereld is en 'zijn reputatie niet zou riskeren door in Antwerpen iets te zeggen waarop het later moet terugkomen.'
Oliemaatschappij Total liet maandag weten dat het geen tunnel wil onder zijn Antwerpse vestiging.
Wij weten dat er rond de zogenaamde Sevesobedrijven een ganse procedure nodig is ol in geval van een ongeval iedereen te kunnen evacueren. Zo hebben de aanpalende bedrijven de verplichting zich te houden aan bepaalde regels en moeten er overal telefoonnummers uithangen waarnaar kan wordenb gebeld in geval van ramp. Maar een "interventieschacht" kan zo maar ongestoord in de nabijheid worden aangelegd....tja, ge kunt dat proberen....

Nog wat nuttige links voor de "specialisten" zodat ze zich wat kunnen documenteren:

http://www.seveso.be/code/nl/faqs_01.asp

http://europa.eu/legislation_summaries/environment/civil_protection/l21215_nl.htm

en we publiceren graag een uittreksel uit de bovenstaande Europese sevesorichtlijn....

Informatie over de veiligheidsmaatregelen


De lidstaten dragen er zorg voor dat de ten doel gestelde preventie van zware ongevallen en beperking van de gevolgen van dergelijke ongevallen in hun beleid inzake de bestemming of het gebruik van de grond in aanmerking worden genomen, namelijk door toe te zien op de vestiging van nieuwe inrichtingen, de wijzigingen van bestaande inrichtingen en de nieuwe ontwikkelingen rond bestaande inrichtingen (verbindingswegen, woongebieden, enz.). De lidstaten moeten erover waken dat er ook op lange termijn voldoende afstand blijft bestaan tussen vestigingen en woongebieden.

De lidstaten dragen er zorg voor dat de informatie over de bij een ongeval te treffen veiligheidsmaatregelen en de in dat geval te volgen gedragslijn ambtshalve wordt verstrekt aan degenen die kunnen worden getroffen door een ernstig ongeval. Zij zorgen er ook voor dat de veiligheidsrapporten voor het publiek beschikbaar zijn.

Voorts moet het publiek zijn mening kunnen geven in de volgende gevallen:

 • opstelling van plannen voor nieuwe inrichtingen;
 • wijziging van bestaande inrichtingen;
 • uitvoering van projecten rond de bestaande inrichtingen.

De lidstaten verstrekken voldoende gegevens aan de buurlanden die kunnen worden getroffen door de grensoverschrijdende gevolgen van een zwaar ongeval zodat deze alle relevante maatregelen kunnen nemen.

Zo te zien zitten we nog niet aan de nieuwe patatjes met dat "alternatief tracé"

06-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Big Mama Sunshine in New Orleans!
Klik op de afbeelding om de link te volgen hoi, vandaag stappen we af in New Orleans bij Big Mama Sunshine een straatmuzikante van het puurste soort die speelt als een duivel in een wijwatervat en waarvan zelfs de betreurde Professor Longhair kaal bij zijn geworden...Big Mama Sunshine after the flood...laat jullie maar eens goed gaan boys & girls!

http://www.youtube.com/watch?v=0hEyR69xdtM

06-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
05-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij stellen jullie ons nieuwe speeltje voor...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoi beste lezertjes, vandaag willen we iets nieuws presenteren op dit bescheiden blogje. We vinden zelf dat we soms wat te serieus klinken en daarom willen we de ganse zaak wat lichter maken. Niet door onze bijdragen tot lichte schuimpjes op te kloppen. Hieraan wordt niet geraakt en we doen in de oude vertouwde stijl verder. We willen wat opvrolijken ondanks alle onheil die we over jullie arme hoofdjes uitkieperen door wat muziek in te voegen. Het is natuurlijk totaal uitgesloten dat we zouden uitpakken met Clouseautoestanden aangezien sommige teksten uiterst controversieel zijn in ons Vlaanderenland. Alleen onbekende of minder bekende artiesten zullen hun kans krijgen op ons blogje. Dooie en minder dooie zangers en groepen. Het enige criterium is een eigen smoel hebben zoals de Vlaamse sossen er graag ééntje zouden hebben maar niet schijnen te vinden. Onze hoop bestaat er in dank zij de het onovertroffen Youtube, Jango, encyclopedia.com en nog een paar andere sites, elke dag iets anders te brengen. Alle genres komen aan bod en sugggesties zijn steeds welkom. Wij zullen ons telkens beperken tot het bewuste linkje om niet-muzikale oortjes niet te veel schade toe te brengen. Dus klikken doe je uit vrije wil. Wie niet geïnteresseerd is in onze muziekkeuze, leest onze bijdrage of andersom.
We starten vandaag met een klassieker uit de R&B van Ben E. King die de toepasselijke titel draagt "Stand by me". Het is echter eveneens een project om mensen van over de ganse aardkluit dichter bij elkaar te brengen dank zij muziek. Wie kan daar nu iets tegen hebben? Wij vonden de muziek en het ganse opzet geslaagd...geniet er van en vandaag geen bijdrage omdat de voorbereiding en de research voor ons nieuwe onderdeeltje wel wat tijd en moeite heeft gekost.

http://www.encyclopedia.com/video/Us-TVg40ExM-stand-by-me-playing-change.aspx

05-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
04-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het grote energiedebat wordt moddergevecht
hohoho, het debat over het langer openhouden van de kerncentrales bloeit in volle schoonheid open. Je zou nu denken dat het moment gekomen is om in het federaal parlement een constructief en vooral openbaar debat te voeren over energiebevoorrading van ons landje of over een efficiënte vorm van prijscontrole bij de producenten en de tarieven voor de consumenten. Niks daarvan. Een doodgewone scheldpartij onder grote ego's. Bevoegde minister Magnette heeft te vroeg gesproken. Magnette heeft geen onderhandelingspositie tov Electrabel. Magnette staat met de billen bloot...enfin Magnette is een pummel volgens de andere meerderheids-en oppositiepartijen. Ok, vorige keer was magnette inderdaad niet echt snugger toen hij beweerde centen te hebben ontvangen van Electrabel zonder dat er iets op papier stond. Nu is de situatie toch wel lichtjes anders. Iedereen met 3 gram zaagsel in de hersenpan weet dat Electrabel in een zeer confortabele onderhandlingszetel zit. Dus beweren dat Magnette nu de ganse zaak heeft verknoeid is doodgewoon larie en apekool en dient gewoonweg om iemand de zwarte piet door te spelen als het gebedelde bedrag dat Electrabel in de noodruftige staatskas zal storten wat aan de magere kant uitvalt. La politiqe politicienne comme d'habitude. Geen visie, geen ideeën niks. Afrekeningen zonder onderbouwde redenen. Hoe verklaart een rationeel denkende glimworm bijvoorbeeld dit artikel in De Standaard (let op de weinig delicate woordkeuze die wordt gebruikt wanneer men het heeft over Magnette...het zou bijna van Kitokojungle kunnen komen....)http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=792G26ND&word=magnette

Magnette krijgt wind van voren

 • zaterdag 03 oktober 2009

 • Auteur: Isabel Albers
Minister Magnette vindt niet dat hij tactisch flaterde: 'Zeggen dat ik voor mijn beurt spreek als ik als laatste een voorstel doe, is de wereld op zijn kop.'photo news

Minister Magnette vindt niet dat hij tactisch flaterde: 'Zeggen dat ik voor mijn beurt spreek als ik als laatste een voorstel doe, is de wereld op zijn kop.'photo news

© Christophe Licoppe

'Broekje' Magnette zet reus Suez in pluchen zetel — BRUSSEL - Paul Magnette speelde cavalier seul in het dossier over de kerncentrales. Resultaat: de energiegigant Electrabel/Suez zit in een pluchen zetel om te gaan onderhandelen met de Belgische regering over wat hij moet bijdragen. Magnette staat in zijn hemdje tegenover Suez. Alweer.

'Hewel, Paul, heb je voor je beurt gesproken?' Joëlle Milquet (CDH) vuurde gisteren tijdens de ministerraad het eerste schot richting Magnette. Yves Leterme (CD&V), Guy Vanhengel (Open VLD), Charles Michel (MR) en haar partijgenoot Melchior Wathelet (CDH) volgden. De PS-minister had de avond voordien een persbericht rondgestuurd met zijn voorstel om de drie oude kerncentrales in ons land, in Doel en Tihange, tien jaar langer open te houden, tot 2025.

Met een beslissing over de nieuwste kerncentrales wil Magnette wachten.

De timing van de mededeling verraste veel meer dan de inhoud ervan. Dat de kerncentrales in ons land langer zullen openblijven in ruil voor een nucleaire rente van Electrabel, wordt al wekenlang verteld. Maar dat Magnette er plots mee uitpakt zonder dat hij een akkoord met de Parijse energiebaronnen op zak heeft over hoeveel Electrabel dan moet bijdragen, dat gaat er bij de regeringspartners niet in.

Magnette heeft nu wel wereldkundig gemaakt dat het absoluut nodig is voor onze energiebevoorrading dat de oude kerncentrales in ons land tien jaar langer openblijven. Electrabel hoeft dus maar te verwijzen naar zijn woorden in de onderhandelingen om erop te wijzen dat de kerncentrales onontbeerlijk zijn. De Belgische regering kan wel op haar kop gaan staan om nog vele honderden miljoenen daarvoor in ruil te vragen.

Magnette moest tegenover zijn collega-ministers met de billen bloot toegeven dat hij nu de komende dagen gaat onderhandelen met Electrabel over hoeveel het bedrijf gaat betalen. De ministerraad gaf dan ook geen groen licht voor het voorstel van Magnette om de centrales langer open te houden. Terug naar af. Het kernkabinet moet het dossier volgende week proberen recht te trekken, maar the damage is done. Nu de resultaten van het Gemix-rapport kenbaar zijn gemaakt, kan de regering moeilijk nog iets anders doen dan te beslissen dat de centrales langer openblijven.

Hamvraag blijft: hoeveel krijgt de staatskas daarvoor? Enkele weken geleden heette het in regeringskringen nog dat de monopolist 500 miljoen euro zou bijdragen (per jaar) voor het langer openhouden van de kerncentrales. Nu ligt er een scenario op tafel dat nog spreekt van een luttele jaarlijkse 250 miljoen euro, en dit vijf jaar lang.

'Dat lijkt veel, maar is een habbekrats in vergelijking met de winst die Electrabel opstrijkt doordat haar centrales langer mogen openblijven', zegt Groen!-energiespecialiste Tinne Van der Straeten.Magnette zou toch al moeten weten dat het kwaad kersen eten is met Electrabel. Vorig jaar overspeelde de PS-minister, die nochtans door vriend en vijand steevast als 'zeer getalenteerd' omschreven wordt, al eens zijn hand. Hij rolde zijn spierballen en zei dat hij een akkoord had met Electrabel dat het bedrijf 250 miljoen euro ging bijdragen in 2008, en vervolgens elk jaar hetzelfde. Niks van, zei Electrabel, en die vocht de taks aan voor de rechtbank. Resultaat: Magnette trok aan het kortste eind.

Nu kon de Belgische regering veel harder op tafel kloppen. De stok achter de deur was net de wet op de kernuitstap. Maar Electrabel speelt het weer gewiekster. In het voorjaar toonde het bedrijf zich nog inschikkelijk om te onderhandelen over een faire 'nucleaire rente'. Toen bazuinden regeringsleden nog niet overal rond dat de kernuitstap zeker niet behouden zou blijven. Toen na de regionale verkiezingen de meerderheidspartijen steeds openlijker toegaven dat ze het geld van de elektriciteitsproducent nodig hadden voor de begroting, veranderde Gerard Mestrallet van houding. 'Niemand kan ons dwingen de kerncentrales langer open te houden. Indien van ons wordt verwacht dat wij elk jaar 500 miljoen euro op tafel leggen, dan sluiten we ze gewoon', liet hij zich enkele weken geleden ontvallen. Ook Albert Frère, een belangrijke aandeelhouder van Suez, zei in La Libre al dat Electrabel niet geneigd was veel extra te betalen.

Minister Magnette is het er zelf niet mee eens dat hij tactisch flaterde. 'Alle andere regeringspartners hebben al hun mening gegeven over het dossier. Zeggen dat ik voor mijn beurt spreek als ik als laatste een voorstel doe, is de wereld op zijn kop.' Hij liet verstaan dat, als er geen akkoord komt met Electrabel, hij desnoods een bedrag zal afdwingen.

'Ik bekijk dit dossier niet als een eenmalige bijdrage voor de begroting. Anders zitten we binnen tien jaar weer met hetzelfde liedje', zegt Magnette. Hij pleit voor meer investeringen in alternatieve energie en wil ook de prijzen voor elektriciteit aan de eindconsument in de discussie opnemen.


Dus hier is toch wel degelijk sprake van tactische flater, onkunde en het ondergraven van eigen onderhandelingspositie...ok, wij wilden graag weten welke uitmuntende onderhandelingspositie Magnette dan wel tevoren had?
Het antwoord staat trouwens wat verder in de zelfde De Standaard en iedereen weet dat het Gemixrapport waarnaar Magnette verwijst ook bij Electrabel op de directietafels ligt. Geen mens die daaraan moet twijfelen. Maar kijken we naar het andere artikel:
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=792G273D


Te lang getalmd met groene stroom

 • zaterdag 03 oktober 2009

 • Auteur: (pse)
rr

rr

Kerncentrales blijven langer open omdat te weinig energie is gestopt in alternatieven.

Zijn de kerncentrales belangrijk voor ons land?

55 procent van de stroom die in België wordt verbruikt wordt geproduceerd in de kerncentrales van Doel en Tihange. Daar staan in totaal zeven kernreactoren. De stroomproductie van Tihange volstaat zelfs om het volledige elektriciteitsverbruik van Wallonië te dekken.

Met 55 procent elektriciteitsproductie uit kerncentrales is ons land ook een van de koplopers in de wereld wat het aandeel van kernenergie in de elektriciteitsproductie betreft.

Beschikt België nog over andere middelen om het elektriciteitsverbruik te dekken?

Het resterende deel van de stroom die we verbruiken in ons land komt van twee kanten. Een reeks klassieke centrales en groene stroomproductie her en der in België leveren een deel van de elektriciteitsproductie. Een andere deel wordt aangevoerd vanuit het buitenland.

Deze stroomimport is de jongste jaren gevoelig toegenomen omdat de elektriciteitsproductie in ons land niet meer volstaat om het verbruik te dekken. Dat is onder meer te wijten aan de stillegging van oude steenkoolcentrales gecombineerd met een stelselmatige stijging van het verbruik.

Alhoewel de overheid al in 1999 de kernuitstap aankondigde en in 2003 via een wet de sluiting van de kerncentrales vanaf 2015 ordonneerde is de voorbije tien jaar geen sprake geweest van een forse toename van alternatieve elektriciteitsproductie. De voorbije jaren hebben wel heel wat projecten het licht gezien maar de realisatie laat op zich wachten of is heel wat vertraging aan het oplopen.

Is groene stroomproductie een alternatief voor de kerncentrales?

Toen in 2003 de wet op de geleidelijke sluiting van de kerncentrales door het parlement werd goedgekeurd werd er geregeld luidop geargumenteerd dat de snelle uitbouw van de windparken in het Belgisch gedeelte van de Noordzee een haalbare kaart was om alvast de sluiting van de eerste drie kerncentrales in 2015 op te vangen. Afgezien van het feit dat bij deze argumentatie heel wat vraagtekens werden gezet, blijkt anno 2009 dat de uitbouw van deze zogenaamde offshore windparken toch wel heel optimistisch is ingeschat.

Pionier C-Power, die overigens al in 1998 een allereerste plan voor een windenergiepark op zee ontvouwde, kon pas in de lente van 2008 zijn eerste zes windmolens op zee inhuldigen. Ze moeten er nu nog 54 bouwen.

Dat van de verhoopte snelle uitbouw van de windparken op zee tot nog toe niet veel in huis is gekomen, is te wijten aan de enorme complexe en tijdrovende vergunningsprocedure, de geregelde discussie in welke mate dergelijke windparken gesubsidieerd kunnen worden en de almaar hogere kostprijs van de projecten. De krediet- en economische crisis zorgde voor bijkomende vertraging. Met als resultaat dat een van de verst gevorderde projecten zelfs bijna kapseisde.

Andere manieren om groene stroom te maken via windparken aan wal, biomassacentrales en zonne-energie lopen natuurlijk wel zeer in de kijker omdat je er vaak niet naast kan kijken maar de productieopbrengst is vrij beperkt.

Wat zonne-energie betreft gaat het zelfs over een zeer minimale bijdrage, blijkt uit een berekening van een groep experts die in opdracht van minister van Energie Magnette (PS) de energieproductie van ons land hebben doorgelicht (Gemix).

Tegen 2020 zal slechts 0,025 procent van het elektriciteitsverbruik in ons land gedekt worden door zonne-energie schatten ze. Het streefdoel is dat in dat jaar groene stroomproducenten moeten instaan voor 19 procent van het elektriciteitsverbruik in ons land.

Het optrekken van de groene stroomproductie stuit verder op het 'not in my backyard-syndroom' (NIMBY). Vooral plannen voor de bouw van onshore-windparken lopen meer dan eens heel wat vertraging op door het verzet van de omwonenden tegen zo'n grote windturbine in hun achtertuin. In Wallonië is dan weer 60 procent van alle mogelijke locaties voor windparken uitgesloten omwille van militaire redenen.

Zijn er geen andere mogelijkheden om de kernenergie te vervangen?

Tegenstanders van kernenergie zoals de milieuorganisatie Greenpeace stellen vandaag dat er meer dan voldoende projecten zijn voor de bouw van klassieke elektriciteitscentrales en de uitbreiding van de groene elektriciteitsproductie om alvast het stilleggen van de drie oudste kerncentrales in 2015 op te vangen.

Aan projecten om klassieke aardgasgestookte centrales te bouwen is er inderdaad geen gebrek meer. De meeste zijn echter van vrij recente datum. Zes jaar na de beslissing over de kernuitstap zijn er nog maar weinig projecten omgezet in echte centrales. De initiatiefnemers van de grootste projecten zoals Enel, Nuon, Tessenderlo en SPE - de enige echte concurrent van Electrabel - zitten vaak nog niet veel verder dan plannen op papier.Het grootste plan -het Navagne-project van SPE- stuit eveneens op het NIMBY-syndroom.

Gasgestookte centrales hebben wel een nadeel. Ze stoten CO2 uit terwijl een kerncentrales via de koeltorens enkel waterdampwolken de lucht insturen.

Het verklaart waarom in het lijst van Greenpeace geen plaats is voor het plan om in de Antwerpse haven een steenkoolcentrale te bouwen. Zo'n centrale bouwen is een vrij dure aangelegenheid maar het kan vrij snel gebeuren omdat het gaat om zeer klassieke technologie. Het grote probleem is dat steenkoolcentrales de grootste broeikasgasverwekkers zijn wanneer je alle manieren om elektriciteit te produceren op een rijtje zet.


Kijk, beste lezertjes, dit is een correcte weergave van de huidige situatie wat betreft de problemen rond de productie van elektriciteit. We hebben een absolute zekerheid dat Electrabel dit allemaal weet en zelfs beter weet dan wie ook in Belgistan. Zijn al deze feiten plots veranderd door de vroegtijdige uitspraak van Magnette? Geen hond dat dit gelooft. Toch slaagt één en de zelfde krant erin in het ene artikel Magnette als een "broekje" af te schilderen die zijn eigen onderhandelingspositie ondergraaft (als grote titel op pagina 1) terwijl ze enkele pagina's verder de feiten correct op een rijtje zet en in feite toegeeft dat de regering absoluut geen onderhandelingsposite had, heeft of zal hebben. Mestrallet moet inderdaad maar dreigen met zijn kerncentrales vervroegd te sluiten en netjes de wet op de kernuitstap toe te passen en iedereen doet in zijn broek. Magnette dus een lul noemen kan in dit geval dus alleen maar wijzen op dwaze afrekeningen onder politieke partijen zonder ook maar één ernstig woord over de eigenlijke problemen rond energie in Belgistan. Beweren dat de stok achter de deur waarmee de Belgische regering Suez kan bang maken de wet op de kernuitstap zou zijn, is boerenbedrog en lulkoek. Pas deze wet toe en je zit met een gigantisch bevoorradingsprobleem. Dat is de realiteit.
Electrabel gijzelt de Belgische regering al jaar en dag doodgewoon omdat geen enkele politicus enig zicht heeft op wat er zich rond energie afspeelt in België. Misschien is de enige die daar nu wel iets van begint te snappen net "broekje" Magnette die zeer goed wist dat hij volledig afhankelijk is van de goodwill van Electrabel om te geven wat ze willen als aalmoes aan dat lege staatsofferblokje....Maar laat al de andere politici die er voor gezorgd hebben dat er geen alternatief is voor de kerncentrales asjeblief hun wafel houden. In tegenstelling tot "nieuweling" Magnette hadden de meesten van de huilende wolvenroedel wel jarenlang tijd om alternatieven te zoeken en ze deden niets, ook geen vroegtijdige verklaringen, niets, nada, nougabollen....behalve dan de energiemarkt zogezegd liberaliseren...tja... Hier in Belgistan is "liberaliseren" doodgewoon synoniem voor "versterken van de monopoliepositie van Electrabel.

04-10-2009 om 00:00 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!Inhoud blog
 • The brave new world is werkelijkheid...
 • ook interessant
 • Yaz...Yasmine...
 • en contraceptie in Belgistan...
 • Problemen in Frankrijk en USA met bepaalde contraceptiva...
 • ergerlijk 2013!
 • Femmes de Rue iedereen geeft commentaar, wij dus ook
 • De valsche Fransman nog maar eens verslagen...
 • Armoedebestrijding...Geen enkele minister heeft er naar gevraagd...
 • anderhalf miljard euro subsidies weggegooid in zonnepanelen...
 • Deltastichting niet blij....
 • Dag Allemaal vaandeldrager in de Vlaemsche ontvoogdingsstrijd!
 • Leve de tsjeven met hun kerncentrales en Bart Van Rompuy
 • Artistieke vrijheid in Vlaenderen en op de VRT!
 • EUREKA en DRIEWERF HOERA HIPHIP geen slimme meter in huis!
 • Hier zijn we weer !
 • >Dewinter getuigt over de zwanworstaanval op kinderen...
 • De voedselberg van Steven De Geynst
 • Luc Barbé...een heel kleine rehabilitatie...
 • een hoofddekselvergelijking
 • verlof voor de geërgerden
 • de duizendzevenentwintigste generatie Vlamingen kent grote leerachterstand
 • l'oiseau bleu
 • De blijde (weder)intrede van Maeterlinck in Gent en over perzikken met 2 k's
 • Belgie in het nieuws
 • Bernard de pilchard en het idyllisch kustlandschap
 • de levensverwachting van de Duitse armen biedt een oplossing voor de vergrijzing!
 • Hoera, de gestapo is terug...de Grimbergse kliklijn
 • leve de revolutie
 • ARCO, Tsjevenstreken in het kwadraat!
 • een visie op de Russische verkiezingen...
 • Wij hangen graag de propere uit...
 • Filip De Winter verhuist naar Namibië, hoera!
 • den ellentrik als grondstof
 • Black woman : Tu sens la fleur le matin et le poireau le soir. Non merci !
 • energie veroorzaakt vergeetachtigheid
 • bijna weer oorlog in Mesen...een belgenmop..
 • RIP SVETLANA ALILUYEVA...wie haar niet kent zoekt het maar eens op en leest haar boeken...
 • zonnepanelen zien klaar maar ook nazidassen op de VRT
 • Vlaanderen op zijn smalst en de lul van de dag
 • een monument
 • young media summit
 • met het schaamrood op de wangen
 • Spanje in actie tegen privatisering van het onderwijs
 • Er zijn dus toch nog verstandige mensen in Vlaanderen....de SERV
 • occupy Wall Street
 • Alaa Abdel -Fattah
 • ARCO het einde...
 • Tolerante Vlamingen?
 • madam van de dag: Ann Branbergen
 • De Brusselse metroerger dan Afghanistan?
 • Naast Plopsaland bestond er ook Shitland
 • Indaver Beveren ligt in Afrika
 • sluikreclame voor La source des femmes en Jacques Bloch
 • IN MEMORIAM
 • Amerika het donkerste voorbeeld
 • extreem rechts weer springlevend!
 • Le Pen en Israel één front??????
 • een andere stem in het debat...
 • Charlie a beaucoup d'ami(e)s en een nieuwe blog !
 • Oakland general strike
 • La belle plume française concernat Charlie: Le Monde
 • solidariteit met Charlie Hebdo
 • op naar de barricades!
 • een grote madam in de rechtbank !
 • Met zijn allen naar een Europees referendum, wij zijn allemaal Grieken!
 • Freya we love you!
 • gooi onze kerncentrales maar dicht, we steken de kaarsen wel aan...
 • Dexia we zijn één en al oor!
 • Zullen de Fransen wel slagen waar de Belgistanen falen?
 • Colloceer Vermeiren!
 • energie eindelijk een debat?
 • We are all Americans!
 • occupy....Chicago is nog steeds Chicago van Al Capone al heet hij nu Emanuel Rahm
 • de dubbeldemocratie Belgistan en de groene stroomcertificaten, twee verhaaltjes
 • de casino van ARCO en de rest...
 • vroem vroem
 • sjot ze uit hun pluche zetels!
 • Indignados in Brussel een succes!
 • nog een beetje chili...
 • Camila Vallejo komt naar Brussel!
 • Arvelor Mitaal of een mooi voorbeeld van roofkapitalisme
 • Het zijn weer harde tijden...
 • Privépolitie ...hallucinant...hier kan zelfs Hasselt nog een punt aan zuigen!
 • CAMILA VALLEJO een rolmodelleke
 • de duisternis regeert over grote delen van de wereld...
 • Revoilà le LKP deze keer in Mayotte...
 • niet alleen Obama schrijft mooie toespraken in de USA...
 • Lap, het is prijs!
 • de uitspraak van de dag
 • de éénwording tussen Zuid en Noord-apenland komt nabij! En Dexia is er nog!
 • In Brussel draagt nu elk schoolkind een kuisheidsgordel!
 • Maikel Nabil
 • no comment
 • We love Freya!
 • Arm België ...
 • We are seeing change in our world, block by block – city by city.
 • Freya is de slimste!
 • WE WON'T PAY
 • Griekenland en de vrije pers een voorbode voor Europa
 • Tot Maandag
 • mensen komen tot inzicht maar véééééééééééél te laat De dure energie...en onze luciede politici
 • China komt in opstand...tegen de zonnepanelen...tja
 • We gaan naar Amerika...
 • slimme meters en de sprookjes van onze vriend Bart Martens
 • INFRAX en slimme meters een duidelijk standpunt hoera!
 • slimme meters en slimme netten deel 2
 • slimme meters en slimme netten deel 1
 • slimme netten weer zo een indianenverhaal...
 • slimme meters ...de ondertekenaars...
 • de slimme meters...iedereen wordt stilaan slim...
 • Over de doden wel kwaaie woorden : einde van de zaak zuster Gabrielle?
 • koorknaap Javaux wordt schandknaap
 • Humberto Prato en De Wever, alles bij elkaar geklutst geeft een mooie omelet
 • De held wordt uitgewezen....petitie voor Ly Khaly
 • Maanpizza's?
 • voor vandaag volstaat één enkele zin...
 • Ere wie ere toekomt SVEN GATZ
 • Misschien willen de rijken wel ooit wat betalen maar intussen creperen de armen
 • de Duitse bron is gevonden...pure nazipraktijken dus vanwege de Ollandse bloggers en fora..
 • Hollandse nazitaal over Islamitische Duitse Turken en incest
 • Ce lion était beaucoup trop flamand ... Cela ne pouvait plus durer
 • een kleine nostalgische bevlieging over Franse lessen en 14-18
 • AI WEI WEI legt uit
 • IJzerbedevaart????? de wadde?????
 • ALI FARZAT: niet iedereen heeft blijkbaar de zelfde humor...
 • en hier zijn de invalide Walen met hun reactie...
 • N-VA is radio Mille Collines en een bende debielen...
 • Inge en de god van mededogen is Miss Universe
 • Dupont en Dupond in het Nieuwsblad
 • We kunnen hier niet tot 5 tellen...
 • neen tegen onverdraagzaamheid: oproep van de progressieve Islamieten
 • PUKKELPOP 2011
 • Daar is de orde weer...oneerlijke concurrentie in Marcinelle
 • Ollands partnership voor Stalinmuseum?
 • Jean Bricmont schrijft een artikel in Counterpunch
 • Nette mensen berokkenen even veel schade als britse plunderaars
 • meer belastingen graag en chique rellen in Lloret
 • verstandige taal...
 • over raddraaiers, imbecielen, stormrammen, linkse idioten en wijze zotten
 • Niemand heeft het monopolie van de waarheid maar praten helpt!
 • nog meer krapuul nu ook in Chili...
 • de verloren jeugd en andere bevlogen romantiek
 • Lessen uit het verleden? Vergeet het!
 • Plunderaars lusten geen boeken...
 • Daar komt Baudrillard : England's burning en B-H-V-jeugd brandt shoppingcentrum Anderlecht plat...
 • London's burning het lijkt stilaan wel op een kleine genocide...
 • London's burning maar er zijn zo wel een paar oorzaken...
 • London 's burning
 • Justice, not charity! en de ouwe Voltaire is weer springlevend!
 • Egypte en Israël zelfde strijd...
 • Kaka als onderpand
 • 8 augustus 1956 Tutti Cadaveri
 • toiletperen en zonnepanelen, de index zal weer stijgen....onze concurrentiepositie gaat er aan...
 • de slimme kleuter van de buren...
 • de Carapilsproleague steigert, u toch ook?
 • het tolerante olland lijkt wel een nazikamp...
 • Rothschild Boulevard ....
 • Israel en de indignados van Rothschild Boulevard
 • Betaalde sex om je studie te betalen...???
 • Terug naar Blankenberge...
 • Oproep aan Jean-Pierre, Siegfried en Benno
 • Frans Crols een groot-Russisch Vlaemsch-nationalist
 • Gevaarlijke onzin in Vlaanderen...
 • de geest van Jef Cognac is terug!
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 3
 • Veel schoon volk...
 • Tanguy Veys krijgt een mail
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 2
 • aaargh, this is really insane
 • in memoriam de socialistische jongeren van UTOYA
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 1
 • De deltastichting en de bolsjewieken....
 • Stiglitz over Euro en Europa
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 5
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 4
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 3
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 2
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 1
 • De grote denkers rond TEKOS Van Windekens en Luc Pauwels
 • Tanguy Veys de man die reageert!
 • Wat weten we over Nieuw rechts in Vlaanderen en Tekos? Deel 1
 • Nieuw Rechts Scriptie van Sofie Delporte deel 2
 • VSV wie zijn de leiders? Grinnik grinnik
 • TEKOS of het nieuwe conservatisme in Vlaanderen...een kleine inleiding
 • Tekos of de nieuwe conservatieven van de deltastichting of het vervolg op het Vlaams Syndikaat
 • Daar is de vlaamsche vakbond VSV een zusje van het VNS?
 • Kroll in Le Soir ter gelegenheid van 11 juli...schitterend
 • dens sos geklopt door Groen op links...
 • De rooie toekomst wenkt!
 • Bart non en het olijke duo
 • verboden te denken in Belgistan
 • Moderne slavernij in Flamanville eindelijk aangeklaagd door politici
 • Talibanfeministe Naomi Wolf over porno en mannen
 • Het diruponotaatje en wat commentaar bij artikel 60 en asiel
 • Daar zijn de eerste ronkende verklaringen op de diruponota
 • Natie en volk laat Gilbert de Tour winnen astamblief...
 • wat cijfertjes over jeugdwerkloosheid...
 • Jeugdwerkloosheid...we moeten er toch maar eens over praten
  Zoeken in blog

  Laatste commentaren
 • What is complicated? (Jill Hopkins)
      op Deltastichting niet blij....
 • Re: (Gigi)
      op soms zijn ook je medestanders een bende idioten
 • Re: (Riz)
      op de intellectuele superioriteit der franstaligen en een vakantietrip naar Sarkoland
 • Foto

  Le seul site qui n'a pas une culture très ancienne des vraies valeurs Flamandes
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2013
 • 30/07-05/08 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008

  Andere URL'zz van ons...
 • Gastenboek
 • Beginselverklaring
 • Mission Statement
 • Onze AO-POSTERS
 • De Schijtoptant

 • Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Het is altijd leuk om eens iets van een ander te lezen.


  Blog als favoriet !

  onze ideologische onderbouw
 • WOII Fascisme
 • Spinoza door Etienne Vermeersch
 • Susse van den Ende
 • subversiviteit en situationisme
 • scepticisme en Jean Bricmont en Sokal
 • de grote roerganger en marxbrother 1

 • Buitenlandse voorbeelden om binnenlands na te volgen
 • ressacs Frankrijk
 • Amerika's beste gazet
 • een jonge vriend uit Latijns-Amerika met stamboom
 • bellaciao Frankrijk
 • Teacher dude Griekenland
 • LKP en UGTG Guadeloupe
 • The Huffington Post USA
 • Haaretz Israel
 • Human rights watch
 • IJsland in crisis

  Onze Esthetishe Bovenbouw
 • Bob De Groof
 • Baudouin Breïker
 • Le dernier cri Frankrijk
 • Art brut en aanverwanten
 • De mededeler en Quelle Horreur Olland
 • Schone Vlaemsche Poëzie
 • Muziek en kleinkunst comme on aime
 • @-C-ART-dzz-Offizz

 • Symphatieke blogs van over de taalgrens en Brussel en wijde omgeving
 • Richard III Duc de Gloucester
 • Brussel voor serieuse mensen
 • Taalhistorisch Brussel
 • afrikaanse madammen

 • LINK-swap
 • http://weblog.startpagina.be
 • http://weblog.startpagina.nl/
 • http://weblog.startkabel.nl/
 • http://weblogger.startbewijs.nl/
 • http://besteblogs.eigenstart.nl/

 • Een interessant adres?

  www.desesperado.be

  View blog top tags


  View blog authority
  Pagerankkeyword ranking search engine

  TECHNORATI
  PROFILE
  DOSSIER ENERGIE-DEBAT
 • BLOGBERICHT
  van PART I t.e.m XIII
 • PDF-DOCUMENT
  van PART I t.e.m XIII


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!