Enkele uitspraken van (progressieve) fliosofe Susan Neiman die beklijven in interview vandaag in de krant De Morgen: "Links maakt zich schuldig aan tribalisme'lees: (woke).
Filosofe Susan Neiman in Woke#Links in DM
"Michel Foucault is grote inspirator woke-denken. Zo is volgens Foucault zgn. vooruitgang niets anders dan een geniepige voortzetting van machtsuitoefening. En de Verlichting is volgens Foucault bedacht om Europese macht te beorderen in een steeds minder witte wereld."
"Woke begint bij terechte bekommernis om gemarginaliseerde personen,maar legt de nadruk op meest gemarginaliseerde delen van iemands identiteit, die wordt uitvergroot tot een woud van trauma's. Aan slachtofferschap wordt status verleend."
Universalisme werd verdacht , essentialisme stak de kop op. Ooit werd het essentialiseren van mensen (vastpinnen op ras en gender) beschouwd als beledigend, enigszins dom en antiprogressief, maar dit is nu alleen het geval wanneer het door anderen wordt gedaan Jezelf essentialiseren of stereotyperen is nu niet alleen toegestaan, maar wordt ook als bevrijdend beschouwd.
Het universalisme kwam in de verdachtenbank te staan. Het is bizar snel fout gelopen. Twee decennia geleden veroordeelden progressieve mensen dat soort hokjesdenken. Stuitend vonden we dat, en racistisch. Ik zie twee verklaingen voor die omslag.
De eerste is het doorwerken van het denken van Michel foucault en van de postkoloniale theorie. De tweede verklaring is de populariteit van de evolutioniare psychologie, die als een wetenschap wordt gepresenteerd en ervan uitgaat dat we handelen uit stambelang, het is de strijd om het eigen voortbestaan. dat heeft een stamgevoel versterkt, links en rechts. Rechts in nationalisme, links in tribalisme.'"
Susan Neimans filosofische afrekening met woke: Links maakt zich schuldig aan tribalisme DEMORGEN.BE
Susan Neimans filosofische afrekening met woke: Links maakt zich schuldig aan tribalisme
De Amerikaans-Duitse filosofe Susan Neiman schreef met Links ≠ woke een forse aanklacht.
|